Раковський Християн Георгійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Християн Георгійович Раковський
болг. Кръстьо Георгиев Раковски
Голова Тимчасового робітничо-селянського уряду України
1919 — 1919
2-й Голова РНК УСРР
29 січня 1919 — 17 грудня 1919
Попередник: Юрій П'ятаков
Спадкоємець: Григорій Петровський
4-й Голова РНК УСРР
19 лютого 1920 — 15 липня 1923
Попередник: Григорій Петровський
Спадкоємець: Влас Чубар
 
Народження: 1 (13) серпня 1873
Котел, Східна Румелія, Османська імперія
Смерть: 11 вересня 1941(1941-09-11)[1][2][3] (68 років)
Медведівський ліс біля Орла, Російська РФСР, СРСР
Причина смерті: вогнепальне поранення
Національність: болгарин
Країна: Туреччина ТуреччинаРумунія РумуніяСРСР СРСР
Партія: Румунська соціал-демократична партіяd і ВКП(б) (1941)
Автограф:
Нагороди:
Орден Трудового Червоного Прапора (УСРР)Орден Трудового Червоного Прапора (УСРР)

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Роботи у  Вікіджерелах

Керівні діячі КП(б)У під час українсько-більшовицької війни. Зліва направо: Олександр Хмельницький, Мойсей Рухимович, Мойсей Грановський, Володимир Юдовський, Климент Ворошилов, Володимир Мещеряков, Микола Подвойський, Анжеліка Балабанова, Християн Раковський, Микола Скрипник, Володимир Затонський.

Христия́н Гео́ргійович Рако́вський (болг. Кръстьо Георгиев Раковски, псевдоніми Христев, Інсаров та ін.; 13 серпня 1873(18730813), Котел, Східна Румелія, Османська імперія — 11 вересня 1941, Медведівський ліс біля Орла, Російська РФСР, СРСР) — радянський політичний діяч болгарського походження, революціонер, тричі голова уряду УСРР. Жертва сталінських репресій.

Біографія[ред. | ред. код]

Румунський підданий, походив з поміщицької родини з Південної Добруджі. У 1890 році еміґрував до Швейцарії, де увійшов у зв'язки з російським соціал-демократичним рухом, потім студіював у Французькій республіці, брав участь у студентському революційному русі.

У 1904 заснував соціалістичну партію Румунії, а в 1914 році — Об'єднану соціалістичну партію Балкан. Заарештований у 1915 й ув'язнений у Ясах за шпигунство на користь Німецької імперії, Раковський у травні 1917 року був звільнений російськими солдатами і відтоді став діячем більшовицької партії.

Шість років працював в Україні. На початку 1918 очолював ВЧК в Одесі й Севастополі, був членом радянської делегації на мирних переговорах у Бересті Литовському, у травні-червні був головою Мирової Делегації РСФРР з Українською Державою; 29 січня 1919 призначений головою Раднаркому і наркомом зовнішніх справ УСРР, сприяв відкриттю дипломатичних місій УСРР за кордоном. Наприкінці 1919 року вся територія України опиналася під контролем Збройних сил Півдня Росії, Української Народної Республіки і Польської республіки. У цих умовах більшовики створили Всеукраїнський центральний військово-революційний комітет, який з 17 грудня 1919 по 19 лютого 1920 був вищим законодавчим та виконавчим органом влади «Радянської України», його очолював Г. І. Петровський. З 19 лютого 1920, після повторної окупації більшовиками більшої частини України, діяльність РНК УСРР відновилася.

Одночасно в Комінтерні представляв Балкани. 30 вересня 1920 Політбюро ЦК КП(б)У призначило голову РНК УСРР Х. Г. Раковського членом Реввійськради Південного фронту. 24 липня 1921 року Політбюро ЦК КП(б)У призначило його представником КП(б)У в Комінтерні.

Ставлення до українців[ред. | ред. код]

Серед більшовиків не було єдиного погляду на національну політику: були різні течії, від лівих націоналістів до російських 'великодержавних шовіністів' і люксембургіанців, що заперечували нації. Раковський тримався «помірних» поглядів, недооцінюючи національне питання. Не маючи нічого проти української мови, він заперечував необхідність оголошення її державною мовою, виступаючи за 'рівноправність' мов[4]:

Декретування української мови як державної є реакційна, нікому не потрібна справа

— Християн Раковський, промова на засіданні Київського міського совєту 13 лютого 1919[5]

...тут нема жодної мови, яку можна було б назвати державною мовою. Це однакове право як за українською мовою, так і за російською мовою, і за білоруською, і за єврейською, і за польською. <...> Коли украінський селянин <...> з української мови зробить знаряддя свого визволення, тоді не потрібні ніякі декрети, щоб мова, якою говорить величезна більшість населення, стала фактично домінуючою мовою. Але цього не потрібно робити декретами; декретування мови є тільки реакційним заходом робітничо-селянського правління. Треба, щоб не було ніякого тиску. Я повинен перед вами заявити, що нам довелося оголосити догану комісарові пошт і телеграфів, який, всупереч духові й букві урядової декларації, видав наказ, що політичне діловодство на пошті й телеграфі повинне вестися виключно російською мовою. Тут усі мови однакові.

— Християн Раковський, промова на III Всеукраінському з'їзді Рад, березень 1919[4]

Під час перебування на чолі уряду УСРР змінив своє ставлення. За його наказом у 1921 р. українська мова була введена в вищі учбові заклади УРСР. Християн Раковський в 1922 критикував Сталіна, що тоді був наркомом національностей РСФРР, за втручання у внутрішні і зовнішні справи УСРР, а в грудні того ж року, при створенні СРСР, відстоював конфедерацію, з залишенням права за національними республіками на самостійні дипломатичні зв'язки й зовнішню торгівлю; на XII з'їзді РКП(б) (1923) критикував Сталіна за російський шовінізм і централізм. Наслідком цього був у середині 1923 усунений з посади голови Раднаркому УСРР і призначений послом спочатку до Великої Британії, а потім до Французької республіки, звідки в 1927 усунутий за підривну революційну діяльність.

Крах кар'єри[ред. | ред. код]

Ще з початку 1920-х пристав до троцькістів, за що в 1928 був виключений з партії і засланий. Після покаянного листа Сталіну у 1934 році повернувся з заслання і був призначений головою делегації Червоного хреста в Японській імперії. У 1936 знову заарештований і на Третьому Московському процесі (1938) був засуджений до 20-ти років ув'язнення.

11 вересня 1941 року розстріляний під час Медведівського розстрілу.

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

На початку 1920-х років у Одесі у колишньому будинку Вургафта на вулиці Новосельского, 64 (нині 62) був влаштований студентський гуртожиток ім. Раковського[6].

В Одесі вулиця Базарна у період з 1923 року по 8 серпня 1928 року носила ім'я Раковського, поки Християна Георгійовича не було репресовано. Вона була перейменована у «Кооперативну».[7]

У 1920-х-1930-х рр. в Цебриковському районі Одещини був хутір Раковський. Пізніше Раковське було приєднане до сусіднього села Наливайкове.

Раковський Х. Г. в ніковілії[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. SNAC — 2010.
  3. Historische Lexikon der Schweiz, Dictionnaire historique de la Suisse, Dizionario storico della SvizzeraBern: 1998.
  4. а б [1]
  5. Юрій Шевельов. Принципи й етапи большевицької політики щодо словʼянських мов у СССР. Валерій Марченко. Київський діалог/За загальною редакцією Лариси Івшиної. — Видання друге. Бібліотека газети „День“ — Київ: ПрАТ „Українська прес-група“, 2014. — 64 с., с. 8.
  6. Вся Одесса, 1925
  7. Путеводитель по Одессе для зевак… и не только. Базарная. Сайт Всесвітнього клубу одеситів (рос.). Архів оригіналу за 3 червня 2016. Процитовано 2 травня 2016.

Джерела[ред. | ред. код]

Попередник: 2-й Голова РНК УСРР
19191919
Наступник:
Юрій П'ятаков Григорій Петровський
Попередник: 4-й Голова РНК УСРР
19201923
Наступник:
Григорій Петровський Чубар Влас Якович