Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/31 травня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Завадович Роман

-Знайдено: + Рома́н Завадо́вич (*18 грудня 1903, Славна, Зборівського району —†31 травня 1985, Чикаго) — український письменник, журналіст, редактор, культурно-освітній діяч.


Назва:Повість про битву на Калці

-Знайдено: + У 1223 р., тридцятитисячний загін монголо-татар під головуванням Джебе і Субедея вийшов через Закавказзя в степ і розгромив половців, які втікли за Дніпро. Руські князі на з'їзді в Києві вирішили надати допомогу половцям, і коаліція, що складалася з більшості тодішніх князів, виступила в похід. Залісські князі не брали участі. Однак через феодальні чвари русько-половецька рать зазнала жорстокої поразки в бою з монголами на річці Калка 31 травня 1223 р.


Назва:Андерс Федір Фердинандович

-Знайдено: + Андерс Федір Фердинандович (* 2 червня 1868, Київ — † 31 травня 1926, Київ) — інженер-конструктор, конструктор першого в Україні дирижабля.
-Знайдено: + Помер 31 травня 1926 року. Похований на Байковому цвинтарі Києва. На гранітній брилі напис:


Зобр:1шт.


Назва:Тернопіль

-Знайдено: + 16-31 травня у Тернополі перебувала Директорія, уряд і вище армійське командування УНР на чолі з С. Петлюрою. В липні 1919 р. місто перейшло під владу Польщі і було в складі цієї держави до вересня 1939 р., за винятком серпня-вересня 1920 р., коли Тернопіль був столицею маріонеткової більшовицької держави — Галицької соціалістичної радянської республіки, влада в якій належала Галревкому на чолі з В. Затонським. Отож, Тернопіль — єдине місто в Україні, в якому перебували уряди трьох держав у період національно-визвольних змагань.


Зобр:27шт.


Назва:Яловий Михайло Омелянович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Пізніше Ялового, Досвітнього та Хвильового виключили із ВАПЛІТЕ з метою збереження організації, але врешті-решт організаціє також мусила «добровільно» саморозпуститися. Михайла Ялового було заарештовано (точних відомостей немає) в другій половині квітня 1933 р. 31 травня 1933 р. його виключили з лав КП(б)У за контрреволюційну діяльність. Ялового було звинувачено в шпигунській діяльності, «шумськізьмі» та підготовці замаху на Павла Постишева й засуджено до 10 років виправно-трудових таборів. На засіданні особливої трійки УНКВД Ленінградської області справу було переглянуто повторно й за рішенням від 9 жовтня 1937 р. Ялового було засуджено до найвищої міри покарання — розстрілу. Вирок було виконано 3 листопада 1937 р. в Свірлазі ОДПУ, (м. Лодейне Поле), а за іншими даними — в урочищі Сандармох під Медвеж'єгорськом (Карелія). 19 червня 1957 р. вирок було скасовано за «відсутністю складу злочину».


Назва:Річинський Арсен Васильович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Від 31 травня 1917 року до 9 квітня 1920 виконує обов'язки лікаря Ізяславської повітової лікарні. Саме в Ізяславі Арсена Річинського застає початок визвольних змагань, до яких він прагне долучитися всією душею. В 1917 році обраний на голову Ізяславського повітового земства, наступного стає редактором новоствореного часопису «Нова дорога». Стає одним з найактивніших діячів ізяславської «Просвіти». Організовує вчительський хор, з яким дебютує у ролі диригента. Докладається до створення на базі Острозької жіночої гімназії курсів «українізації», де викладає історію України. Там знайомиться з Надією Прокопович і вони взаємо закохуються. Надія Прокопович була вчителькою у передміському до Ізяслава селі Васьківці, покинувши свою першу дружину Лідію Віленську з Шепетівки Арсен Річинський перебирається до Васьківців. Тут його застає совєтська окупація. Людмила Річинська залишила такий спогад про ті події:


Зобр:10шт.


Назва:Свалява

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Під час Другої світової війни угорські війська зруйнували в Сваляві всі мости, висадили в повітря залізничну станцію, реквізували багато худоби, замінували всі важливі об’єкти і підприємства[джерело?]. Всередині жовтня 1944 року частини 4 Українського фронту гірськими лісовими стежками підійшли до Сваляви[джерело?]. Свалява була зайнята 31 травня 1945 року.


Зобр:4шт.


Назва:Михайло Дорошенко

-Знайдено: + В травні 1628 Дорошенко, виконуючи умови договору про взаємодопомогу між Військом Запорізьким і Кримським ханством (укладений 24 грудня 1624) очолив похід козаків на Крим на допомогу ханові Мехмеду ІІІ Гераю та калзі Шагіну Гераю, які вели боротьбу проти ставленика Туреччини Джанібека Герая та в даний час знаходилися в фортеці Чуфут-Кале, обложені союзними султану ногайцями Буджакської Орди. 31 травня 1628 р. 4-тисячний козацький загін під проводом М. Дорошенка з боями досяг р. Альми в околицях Бахчисарая, де йому дорогу заступили османсько-буджацькі сили. Сточився бій з використанням тяжкої артилерії. Противник був розгромлений та розігнаний, Мехмед ІІІ Герай та Шагін Герай звільнені з облоги. Втрати козацького війська в цім бою склали близько двохсот осіб, серед загиблих був і М. Дорошенко, в котрого влучила яничарська куля.


Зобр:1шт.


Назва:Петренко Михайло Миколайович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + В Харківському обласному архіві зберігається рапорт виконуючого обов'язки стряпчого Вовчанського повіту Михайла Миколайовича Петренка від 31 травня 1848 року, у якому він просив харківського губернського прокурора надати йому відпустку, оскільки він одержав «третье известие, что болезнь матери моей усилилась и что если я не явлюсь к ней немедленно, то в случае ее смерти, я должен буду подвергнут невозвратимости потери». Отже, незаперечним є те, що Михайло Петренко спочатку служив у Вовчанську, а потім у Лебедині.


Зобр:1шт.


Назва:Кам'яні Могили

-Знайдено: + Серед істориків нині популярною є версія, що саме саме в районі «Кам'яних Могил» 31 травня 1223 року відбулася сумнозвісна битва на Калці, за участі війська київського князя Мстислава Романовича та монголо-татарської орди. За свідченнями древніх літописів, загинув кожен четвертий русич, а саме кровопролитне побоїще продовжувалося близько 10 днів.


Назва:Наконечний Андрій Михайлович

-Знайдено: + Андрі́й Миха́йлович Наконе́чний (*31 травня 1905, Урмань, Тернопільщина — †15 вересня 1983, Тернопіль) — укр. живописець, творив у жанрі візантійського іконопису, наставником його був польський професор Кароль Гомоляш. Виконував на замовлення Андрея Шептицького копії фресок каплиці Чесного Христа у Вавелі — резиденції польських королів, виконану українськими майстрами 16 ст.


Назва:Історія Маріуполя

-Знайдено: + 31 травня 1223 року в Приазов'ї відбулася битва на річці Калка між монголо-татарськими ордами й об'єднаними військами руських князів і половців, що закінчилася повним розгромом русичів. Землі Приазов'я ввійшли до складу Золотої Орди. (Учені дотепер сперечаються, де ж протікала річка Калка, і місце легендарної битви на річці Калка в 1223 році, так і не визначене). Є декілька схожих за описом місць, на річці Каратиш, Кальміус і Кальчик (останні дві протікають через Маріуполь). У XIII столітті приазовські степи захопили монголо-татарські завойовники. Територія Північного Приазов'я входила спочатку до складу Золотої Орди, а в XV столітті відійшла до Кримського ханства. Тоді ж українські (а також — російські, молдавські, білоруські) кріпаки та збіднілі міщани, рятуючись від феодального тиску, почали тікати у Дике поле — вільні землі в нижній течії Дніпра та Дону. Так виникло запорізьке козацтво. Після зруйнування запорізького решта вцілилих рятувалах за Доном, таким чином виникає і донське козацтво.


Зобр:19шт.


Назва:Тартаковський Анатолій Ісакович

-Знайдено: + Анато́лій Тартако́вський (*31 травня 1954) — художник, син І.  Тартаковського. Закінчив республіканську художню щколу та Національну академію образотворчих мистецтв та архітектури в Києві. Учасник багатьох виставок в країні та за кордоном. Картини автора є власністю музеїв України, Росії, Ватикану та приватних колекцій в Європі, США, Канаді, Австралії. Основний творчий напрям — критичний реалізм, український соцарт, що ґрунтується на принципах неоімперсіонізму.


Назва:Шевченко Андрій Миколайович -Знайдено: + У цей час італійський футбол починав карати винних у корупційному скандалі, де замішаним виявився і «Мілан» Шевченка. Поки тривали суди і розслідування, Андрій Шевченко вже був гравцем іншого клубу. Ще до німецького «мундіалю» Андрій Шевченко був у центрі уваги журналістів, які говорили про інтерес до гравця з боку англійського «Челсі». 31 травня 2006 року, ще до початку чемпіонату світу, українець приймає умови лондонського клубу.
-Знайдено: + «Челсі», власником якого був Роман Абрамович, виплатив за 29-річного нападника 30,8 млн. англійських фунтів (близько 45 млн. євро). Таким чином українець стає найдорожчим трансфером у історії британського футболу і входить до десятки найдорожчих переходів усіх часів.[1] [2]


Зобр:14шт.


Назва:Шарварко Борис Георгійович

-Знайдено: + Помер 31 травня 2002 року. Похований на Байковому кладовищі.


Зобр:3шт.


Назва:Політична криза в Україні 2007

-Знайдено: + === 31 травня ===
-Знайдено: + * Якщо парламент до кінця 31 травня не реалізує політичні домовленості, вибори відбудуться через 60 днів. Про це заявив президент Віктор Ющенко.[3]


Зобр:11шт.


Назва:Бабак Петро Іванович

-Знайдено: + Бабак Петро Іванович — (31 травня 1921 — 8 червня 1973) — український художник. Працював у галузі станкового живопису.


Назва:Борисов Валерій Дмитрович

-Знайдено: + Вале́рій Дми́трович Бори́сов (* 31 травня 1957), кандидат економічних наук (1987), член [ПАРТИИ РЕГИОНОВ]; ВР України, член Комітету з питань бюджету (з 07.2006), член фракції ПР (з 16.06.2011).
-Знайдено: + Народився 31 травня 1957 (м.Кілія, Одеська область); українець; батько Дмитро Родіонович (1929-2002); мати Юлія Іванівна (1926-2000); дружина Олена Євгенівна (1957) — директор культурно-оздоровчого центру "Сабіна"; син Дмитро (1981) — директор ТОВ "МТІ Україна", депутат Печерської районної в м.Києві ради.


Назва:Карпухін Петро Прохорович

-Знайдено: + Петро Прохорович Карпухін (26 вересня 1902, Макіївка31 травня 1974, Харків) — український хімік. Фахівець у галузі синтезу барвників і вихідних для них продуктів.


Назва:Шевченківський гай

Підзаголовок:== Заходи ==
Знайдено: + * Фестиваль «Казка у гаю» — 31 травня — 2 червня


Зобр:5шт.


Назва:Сейсмічність України

-Знайдено: + Південну частину Тернопільської, Хмельницької, Вінницької та східну частину Одеської областей оконтурюють ізосейсти інтен­сивністю до б балів. Ізосейста до 5 балів поши­рюється на північ аж до лінії Берестечко-Рівне-Київ-Переяслав-Хмельницький-Дніпропетровськ. На крайньому півдні Тернопільської, Хмельницької, Вінницької та на заході Одеської областей проходять ізосейсти інтенсивністю 7 ба­лів. Причому такі землетруси тут відбувалися багато разів: 20 жовтня 1802 р., 26 листопада 1829 р., 23 січня 1838 р., 10 листопада 1940 р. Значний землетрус (понад 5 балів) стався ЗО і 31 травня 1990 р. Більшість землетрусів тут пов'язана з тек­тонічними рухами в горах Вранча (на межі Пів­денних та Східних Карпат у Румунії).


Назва:Зірка (Кіровоград)

-Знайдено: + Найрезультативніший матч: «Кривбас» — «Зірка-НІБАС» — 5:4 (31 травня 1996 року, Кривий Ріг)


Зобр:5шт.


Назва:Леопольд Стафф

-Знайдено: + Леопо́льд Стафф (пол. Leopold Staff; *14 листопада 1878, Львів — †31 травня 1957, Скаржиско-Каменна, Польща) — польський поет, драматург, перекладач.


Зобр:1шт.


Назва:Кропив'янський Микола Григорович

-Знайдено: + 31 травня 1938 року заарештований у Рибінську, а 20 липня 1940 — засуджений до 5 років позбавлений волі. Покарання відбував у Усть-Вимському таборі (нині Республіка Комі), звідки звільнився 1943 року. Перший час проживав у Буїнську, а після визволення України від німецько-фашистських загарбників повернувся до Ніжина, працював лісником. Через два роки перебрався до Москви, але 27 квітня 1948 року вимушений знову повернутися до Ніжина, виконуючи заборону на проживання в столиці. Письменник Юрій Мушкетик пригадує, що зустрічався з Миколою Кропив'янським, коли той працював конюхом у ніжинській лікарні. Помер у Ніжині.


Зобр:1шт.


Назва:Український інститут національної пам'яті

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Український інститут національної пам'яті був заснований 31 травня 2006 року. Але розпочати свою роботу він зміг лише після 3 березня 2007, коли було освячене його приміщення на Липській вулиці у місті Києві.
-Знайдено: + |31 травня 200623 червня 2006
-Знайдено: + |31 травня 200623 червня 2006
-Знайдено: + |31 травня 200619 липня 2006


Назва:Бірюк Лев Васильович

-Знайдено: + Лев Васи́льович Бірю́к (*31 травня 1946, Городня) — український політик. Народний депутат України четвертого, п'ятого та шостого скликань.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 31 травня 1946 (село Городня, Чернігівська область); українець; батько Василь Іванович — працівник облавтоуправління; мати Ніна Петрівна — завідувачка відділу обласного управління статистики; дружина Наталія Леонідівна — інженер підприємства «Облпаливо»; дочка Юлія; син Дмитро.


Назва:ІгроСервіс (футбольний клуб)

Підзаголовок:== Склад ==
Знайдено: + | 31 травня 1989


Зобр:3шт.


Назва:Список єпископів Української православної церкви (Московського патріархату)

-Знайдено: + # Митрофан (Юрчук), архієпископ Переяслав-Хмельницький (30 липня 2000 — 31 травня 2007)
вакантно (31 травня 2007 — 19 грудня 2007)
-Знайдено: + # Антоній (Вакарик), митрополит Чернігівський і Ніжинський (31 травня 1973 — 15 липня 2003)
Амвросій (Полікопа), єпископ Новгород-Сіверський, керуючий Чернігівською єпархією (15 липня 2003 — 16 жовтня 2003)
-Знайдено: + # Серафим (Залізницький), єпископ Білоцерківський і Богуславський (1 серпня 1994 — 31 травня 2007)
-Знайдено: + # Митрофан (Юрчук), архієпископ Білоцерківський і Богуславський (з 31 травня 2007)


Назва:Білаш Світлана Олексіївна

-Знайдено: + | Дата народження = 31 травня 1963
-Знайдено: + Світла́на Олексі́ївна Бі́лаш  — (*31 травня 1963, Балабанівці Оратівського району Вінницької області) — український графік. Член Національної спілки художників України з 1994 р. Працює у графіці, переважно у мішаній техніці, основою якої є гуаш, у жанрах поетичної символіки.


Назва:Пузач Анатолій Кирилович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + На чемпіонаті світу з футболу 1970 у Мексиці ФІФА вперше дозволила проводити заміни протягом гри. У другому таймі матчу вікриття Мексика — СРСР (31 травня 1970) Анатолій Пузач замінив Віктора Серебрянникова й, таким чином, увійшов до історії, як учасник першої заміни на мундіалях.


Назва:Битва на Калці

-Знайдено: + |date=31 травня 1223 [4]
-Знайдено: + Битва на Калці (31 травня 1223) — бій між русько-половецькими силами з одного боку і монгольським військом з іншого на річці Калка, на території сучасної Донецької області. Закінчився перемогою монголів, які вщент розгромили русько-половецькі загони. У битві загинуло багато князів і родовитих бояр південної і центральної Русі.
Підзаголовок:== Битва ==
Знайдено: + [[Зображення:Bytva na Kalci.png|thumb|right|300px|Уявний план битви на Калці за Іпатіївським літописом [5](31 травня 1223 року):

Підзаголовок:== Битва ==
Знайдено: + 31 травня 1223 року русько-половецька армія вийшла на річку Калку. Там їх зустріла монгольська сторожа, яка у запеклому бою з руськими передовими частинами убила воєводу Івана Дмитрійовича та інших двох командирів авангарду, і відступила за річку. [6]


Зобр:5шт.


Назва:Волтер Дюранті

-Знайдено: + 31 травня 1933 року в «Нью-Йорк Таймс» Волтер Дюранті в статті «Росіяни проголодні, але не голодують» заперечив Гарету Джонсу: «Посеред дипломатичного скандалу між Британією та СРСР щодо шпіонажу британських інженерів раптом в американських медіа з'являється велика страшна історія з Британії про голод в Радянському Союзі…» Англійський журналіст Малкольм Магерідж, який повернувся з України, назвав по тому Дюранті «найбільшим брехуном, якого я зустрічав у журналістиці».[джерело?]


Назва:Мишків

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + * Данило Чайковський (19091972) — журналіст, діяч ОУН. 31 травня 2007 року в селі відкрито меморіальну дошку на будинку, в якому він народився.


Назва:Антемюк Анатолій Дмитрович

-Знайдено: + Анатолій Дмитрович Антемюк — український політик. Народився 31 травня 1979.


Назва:Астров-Шумілов Геннадій Костянтинович

-Знайдено: + * 21 травня 2004 — 31 травня 2005 — група «Союз»;
-Знайдено: + * 31 травня 2005 — 4 листопада 2005 — фракція Блоку Юлії Тимошенко;


Назва:Панасовський Олег Григорович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 31 травня 2002 Олег Панасовський переміг (35,89 % голосів) в одномандатному окрузі № 47 і вчетверте став Народним Депутатом України. Хоча він і балотувався як член КПУ, вже 5 липня Олег Панасовський увійшов до скаду фрації «Регіони України», яку утворила Партія регіонів. У цьому скликанні він працював у тому ж самому комітеті як і раніше.


Назва:Мухін Володимир Васильович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 31 травня 2002 Володимир Мухін втретє був обраний Народним Депутатом України. Цього разу він займав № 24 виборчого списку СПУ. З 11 червня він працював у Комітеті з питань промислової політики і підприємництва.


Назва:АНТК імені Олега Антонова

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 31 травня 1946 Постановою ЦК ВКП(б) і Ради Міністрів СРСР затверджене рішення колегії МАП про створення Дослідного Конструкторського Бюро (ДКБ-153) на Новосибірськом авіаційному заводі й про призначення Антонова Олега Костянтиновича Головним конструктором. Цією же постановою ДКБ було дане завдання на створення сільськогосподарського літака СХ-1 (Ан-2), перший політ якого відбувся 31 серпня 1947 року. Крім цієї машини і її модифікацій, у Новосибірську були створені й побудовані на дослідному виробництві малою серією планери А-9 і А-10.


Зобр:2шт.


Назва:Львівський трамвай

-Знайдено: + 31 травня 1894 року у Львові було відкрито регулярний рух другого в Україні і четвертого в Австро-Угорщині електричного трамвая.[7] Довжина ліній становила 8,3 км. Діяли такі маршрути (подані сучасні назви вулиць): «проспект Свободи — вулиця Степана Бандери — головний вокзал», «проспект Свободи — вулиця Івана Франка — Стрийський парк» і «проспект Свободи — вулиця Личаківська — Личаків». Відкриття було приурочено до Крайової виставки 1894 року, що проходила у Стрийському парку.
-Знайдено: + [[Файл:50-річчя львівського трамваю.jpg|праворуч|220пкс|міні|Трамвайний потяг із вагонів Lilpop/Sanok, прикрашений до 50-річчя львівського трамвая (31 травня 1944 року, німецька окупація Львова)]]


Зобр:22шт.


Назва:Кам'янець-Подільський індустріальний коледж

-Знайдено: + 20 квітня 1945 року Рада народних комісарів СРСР видала постанову № 485, якою ухвалила в Кам'янці-Подільському для підготовки фахівців цементної, скляної та керамічної промисловості відкрити індустріальний технікум. 31 травня 1945 року газета «Прапор Жовтня» вмістила перше оголошення про набір до індустріального технікуму.


Назва:Членство України в міжнародних організаціях

Підзаголовок:== Список ==
Знайдено: + |31 травня 1996


Назва:Антоній (Фіалко)

-Знайдено: + У зв'язку із розподілом Хмельницької єпархії на дві самостійні — Хмельницьку та Шепетівську — рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви від 31 травня 2007 року (Журнал № 59) отримав титул «Хмельницький і Старокостянтинівський».


Назва:Список міністрів культури України

-Знайдено: + |30 грудня 199931 травня 2001


Зобр:7шт.


Назва:Івасюк Микола Іванович

-Знайдено: + У 1919 році, як художнику з високим міжнародним авторитетом, уряд Директорії УНР доручив Івасюку створити ескізи для поштових марок УНР. Микола Івасюк виконав малюнки восьми з 14 марок і зробив загальне оформлення серії, що отримала назву «віденської серії». Друк марок був завершений 31 травня 1921, проте у зв'язку з витісненням військ Директорії за межі України марки поштового застосування не мали.


Зобр:4шт.


Назва:Бондарчук Анатолій Павлович

-Знайдено: + Анатолій Павлович Бондарчук (31 травня 1940, Старокостянтинів) — український легкоатлет, олімпійський чемпіон і один з найкращих тренерів у світі з метання молота.


Назва:Етнографічно-меморіальний музей Володимира Гнатюка

-Знайдено: + Музей Володимира Гнатюка — обласний комунальний етнографічно-меморі­альний музей у селі Велеснів Монастириського району Тернопільської області. Заснований з ініціативи і за участі О. Черемшинського, який є директором музею від дня його відкриття 31 травня 1969


Назва:Бараль Арнольд Густавович

-Знайдено: + Арно́льд Гу́ставович Бара́ль  — (псевдонім — Савка, Владислав; 31 травня 1890, Львів — 7 жовтня 1957, Москва, нині РФ) — український громадсько-політичний діяч.


Назва:Пам'ятник Тарасові Шевченку (Київ)

Підзаголовок:=== Конкурси ===
Знайдено: + Оскільки було відхилено всі проекти, то на засіданні 31 травня Об'єднаний Комітет погодився з постановою журі й ухвалив на 1 лютого 1911 року призначити другий міжнародний конкурс. Цього разу журі під головуванням Опанаса Сластіона розглянуло 45 проектів і постановило першої премії не призначати нікому. Другу — видати Федору Балавенському, третю — Михайлові Гаврилкові. Крім того, було вирішено видати 5 заохочувальних премій по 100 рублів за проекти, що належали Кавалерідзе, Виноградовій, Селезньову, Рашевському та Єзіоранському. Зважаючи на те, що і другий тур не дав бажаного результату, Об'єднаний Комітет запропонував Балавенському переробити свій проект згідно із зробленими вказівками. Утім, згодом і цей проект було визнано невдалим.


Зобр:7шт.


Назва:Мікльош Карло Владиславович

-Знайдено: + | дата-смерті = 31 травня 2003 (87 років)
-Знайдено: + Ка́рло Владисла́вович Мі́кльош (* 21 червня 1915, Львів — † 31 травня 2003, Львів) — польський, радянський та український футболіст, суддя і футбольний функціонер. Більшість ігрової кар'єри провів у львівському СТ «Україна». Багато років працював у футбольному клубі «Карпати» (Львів): у 1968-1972 був начальником «Карпат», у 1990-1992 рр. — президентом цього клубу. Заслужений тренер УРСР (від 1969).
-Знайдено: + Помер 31 травня 2003 року у Львові.


Зобр:2шт.


Назва:Чухрай Сергій Олексійович

-Знайдено: + Сергі́й Олексі́йович Чухра́й (*31 травня 1955, Куйбишевка-Восточна, Амурська область, Росія) — український веслувальник, байдарочник, триразовий олімпійський чемпіон.


Назва:Климова Наталя Генрихівна

-Знайдено: + Наталя Генрихівна Климова (Назембло) (31 травня 1951, Маріуполь) - українська баскетболістка, олімпійська чемпіонка.


Назва:Іванов Геннадій Михайлович

-Знайдено: + Генна́дій Миха́йлович Івано́в (*19 червня 1930 — †31 травня 1992) — український кіноінженер. Заслужений працівник культури України (1976).
-Знайдено: + Народився 19 червня 1930 р. Помер 31 травня 1992 р.


Назва:Івицький Ростислав Георгійович

-Знайдено: + Народився 31 травня 1908 р. в Києві. Помер 13 лютого 1974 р. там же. Навчався в Київському музично-драматичному інституті. Працював у Харкові в театрі «Березіль», керував Харківською держестрадою.


Назва:Капустян Володимир Гаврилович

-Знайдено: + Народився 31 травня 1935р. у Києві в родині службовця. Закінчив історико-філософський факультет Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка (1957).


Назва:Історія Канева

-Знайдено: + У 1961 році на могилі Кобзаря у травні відбувся людний мітинг, на якому виступив Голова Ради Міністрів УРСР В. В. Щербицький. А 31 травня 1964 року на Тарасовій горі підбувся багатотисячний мітинг. На ньому виступив Голова Ради Міністрів УРСР І. П. Казанець. На мітингу були присутні керівники партії та уряду Радянської України, учасники міжнародного форуму діячів науки і культури — посланці 43 країн світу, представники республік Радянського Союзу та всіх областей УРСР. Учасники свята поклали на могилу 150 вінків та посадили на Тарасовій горі 150 пам'ятних дубків. Того ж дня відбувся урочистий мітинг будівників Канівської ГЕС, у якому взяли участь член Політбюро ЦК КПРС, Перший секретар ЦК КП України П. Ю. Шелест та Голова Президії Верховної Ради УРСР Д. С. Коротченко. Про цю пам'ятну подію на бронзовій плиті, вмонтованій у сірий граніт, викарбувано:

31.V.1964 р. на ознаменування 150-річчя від дня народження Т. Шевченка закладено перший кубометр бетону на будівництві Kaнівської ГЕС.



Зобр:9шт.


Назва:Малхаз Асатіані

-Знайдено: + У 2008 році був відданий в оренду до кінця сезону у київське «Динамо». Зіграв за «Динамо» кілька матчів, а після закінчення сезону повернувся у московський «Локомотив». У лютому 2009 року «Динамо» і «Локомотив» підписали договір про оренду футболіста до 31 травня. Проте, він не зміг приймати виступати за «Динамо» в кубку УЄФА у 2009 році, оскільки «Динамо» відізвало його, а заявити знову вже було пізно. Не в останню чергу другий договір оренди був пов'язаний з травмою захисника «Динамо» Папа Діакате, який отримав її під час зимової товариської зустрічі і вибув зі строю орієнтовно на 3-4 місяці.[8]


Зобр:4шт.


Назва:Харківський трамвай

-Знайдено: + Починаючи з 1871 року в Харківську міську думу почали звертатися люди та компанії з проектами будівництва кінного трамваю в Харкові. 2 березня 1881 року французькі підприємці П.-К. Бонні й Е. Отлє звернулися в думу зі своїм обґрунтуванням побудови в Харкові кінно-залізної дороги, що був прийнятий. 31 травня 1882 року було укладено контракт із ними на будівництво дороги для пасажирського та товарного руху довжиною 17,5 верст. Перша лінія кінно-залізних доріг була побудована 12 вересня 1882 року та належала приватному Бельгійському товариству. Перший маршрут був від вокзалу Азовско-Курської зілізниці (зараз — Південний вокзал) до біржі на Миколаївській площі. Згодом було відкрито лінії:


Зобр:30шт.


Назва:Супруненко Ніна Антонівна

-Знайдено: + Супруненко Ніна Антонівна(* 31 травня 1953) — українська поетеса, лірик. Заслужений діяч мистецтв України. Начальник Управління культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації


Назва:Кандауров Сергій Вікторович

-Знайдено: + | 31 травня 2000


Зобр:1шт.


Назва:Махновець Леонід Єфремович

-Знайдено: + Леоні́д Єфре́мович Махнове́ць (* 31 травня 1919, село Озерна, нині Бородянського району Київської області — † 19 січня 1993, Київ) — український літературознавець, історик, археолог, перекладач, бібліограф. Доктор філологічних наук (1966). Лауреат Шевченківської премії (1990) за підготовку і випуск видання «Літопис руський».


Назва:Герасимчук Сергій Іванович

-Знайдено: + | Дата народження = 31 травня 1939
-Знайдено: + Герасимчук Сергій Іванович (*31 травня 1939 — †4 лютого 1984) — український радянський художник-графік. Працював у жанрі сатиричної карикатури.
-Знайдено: + Батько Сергія Івановича працював залізничником. У 1939 році за наклепом його заарештували, і з того часу про нього нічого невідомо. Сім'я оселилась у Казахстані. Саме там 31 травня 1939 року у невеличкому селищі Шубар-Кудук і народився найменший син - Сергій. У 1944 році, через рік після звільнення Козятина, мати з трьома дітьми повернулась до міста, адже саме у цих краях проживала рідня батька.


Назва:Фурта Юрій Ярославович

-Знайдено: + Ю́рій Яросла́вович Фу́рта (нар. 31 травня 1988, Львів) — український футболіст, нападник «Арсенала» (Біла Церква). Найкращий бомбардир молодіжної першості України 2009/10.


Зобр:1шт.


Назва:Фількевич Микола Олександрович

-Знайдено: + Народився 23 листопада 1912 р. у м. Корнин Житомирської обл. в родині працівника пошти. Помер 31 травня 2001 р. в Києві. Закінчив Київський кінофототехнікум (1930), Запорізьке військово-авіаційне училище (1936), Всесоюзні курси технологів кольорового кіно (1938) із стажуванням на кіностудії «Мосфільм», Курси підвищення кваліфікації з технології і техніки трюкових і комбінованих зйомок (1951) із стажуванням на «Ленфільмі», Курси економіки з основ госпрозрахунку вечірнього університету при Київському політехнічному інституті (1953).


Назва:Комарецька Любов Василівна

-Знайдено: + Народ. 8 вересня 1897 р. у с. Ждани Полтавської обл. Померла 31 травня 1987 р. в Києві. Закінчила Київський музично-драматичний інститут ім. М. В. Лисенка (1923). Працювала У театрах Одеси, Вінниці, Кам'янця-Подільського, Житомира, а в 1930—1960 рр. — у Київському українському драматичному театрі ім. І.Франка.


Назва:Лозинський Олександр Іванович

-Знайдено: + Народ. 31 травня 1947 р. Закінчив Київський державний інститут театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого (1974). З 1974 р. — оператор студії «Київнаукфільм».


Назва:Тимофєєв Сергій Олександрович

-Знайдено: + Народ. 31 травня 1944 р. у с. Макеївці Донецької обл. в родині службовця. Закінчив операторський факультет Всесоюзного державного інституту кінематографії(1975). Завідував фотолабораторією Донецького інституту «Автоматміськмаш», був фотографом-оператором Донецької студії телебачення. З 1976 р. — оператор «Укркінохроніки».


Назва:Спартак (Суми)

-Знайдено: + * 200431 травня 2005: «Спартак-Горобина» Суми
-Знайдено: + * 31 травня 20052006: «Спартак» Суми


Зобр:5шт.


Назва:Іриней (Семко)

-Знайдено: + Рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви від 31 травня 2007 р. архімандрит Іриней був призначений єпископом Ніжинським і Батуринським.


Зобр:1шт.


Назва:Кононенко Петро Петрович

-Знайдено: + Петро Петрович Кононенко (*31 травня 1931, с. Марківці Бобровицького району Чернігівської області) — учений-українознавець і громадський діяч. Доктор філологічних наук, професор. Академік АН ВШ України з 1993 р. Директор Національного науково-дослідного інституту українознавства Міністерства освіти і науки України, Президент Міжнародної асоціації «Україна і світове українство»; член УВКР, головний редактор журналу «Українознавство», голова Вченої ради Українського університету (м. Москва, Росія), член Президії Української Ради Миру, Президії Всеукраїнського Конгресу інтелігенції, Президії товариства «Україна і світ», член Головної Ради Національної Спілки письменників України, член Колегії Головного управління освіти і науки Київської міськдержадміністрації, член Правління товариства «Знання України», доктор філологічних наук, професор, заслужений працівник освіти України , відмінник народної освіти, почесний доктор Тбіліського університету, академік УВАН (Нью-Йорк, США), Міжнародної Слов’янської Академії Наук, Академії Наук Вищої Школи (віце-президент), Української Академії Наук (УАН), член історичних товариств США та Москви, редколегій багатьох видань, журналів, газет.


Назва:Шахтар (журнал)

-Знайдено: + Журнал є наступником газети «Шахтер», яка виходила двічі на місяць з 31 травня 2002 року. Пізніше прес-служба клубу вирішила замінити газету, яку визнано «анахронізмом», повноколірним глянцевим журналом, як це прийнято в розвинутих європейських футбольних клубах.[9]


Назва:Унівська група

-Знайдено: + Унівська група підбила перші підсумки досліджень цінностей львів’ян, які дозволяють скласти уявлення про ситуацію, в якій є місто, переваги та ризики. На стратегічній сесії групи, яка відбулася 31 травня-1 червня 2008 р. в Унівській лаврі було вироблено візію розвитку Львова.


Назва:Єсін Дмитро Олександрович

-Знайдено: + Вихованець донецького «Шахтаря». Виступав за «Шахтар-2» і «Шахтар-3». У 2002 році перейшов в маріупольський «Іллічівець». У вищій лізі деб'ютував 21 квітня 2002 року в матчі проти сімферопольської «Таврії» (3:1). 15 липня 2004 року деб'ютeваd e Кубку УЄФА в 1-м кваліфікаційному раунді в матчі проти єреванського «Бананца» (2:0)[10]. В наступномуматчі в гостях 29 липня 2004 року забив гол «Бананцу» (2:0)[11]. В лютому 2008 року перейшов в полтавську «Ворсклу», за 100.000 євро.[12]. 31 травня 2009 року разом з командою здобув кубок України, в фіналі «Ворскла» перемогла донецький «Шахтар» (1:0)Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>.


Назва:Амвросій (Полікопа)

-Знайдено: + У зв'язку з розподілом Чернігівської єпархії на дві самостійні — Чернігівську та Ніжинську — рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви від 31 травня 2007 року (Журнал № 58) отримав титул «Чернігівський і Новгород-Сіверський».


Назва:Митрофан (Юрчук)

-Знайдено: + | періодпочаток = 31 травня 2007
-Знайдено: + | періодкінець_2 = 31 травня 2007
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Рішенням Священного Синоду від 31 травня 2007 року призначений архієпископом Білоцерківським і Богуславським, керівником Білоцерківської єпархії УПЦ[13].


Назва:Єпископат Українського екзархату

-Знайдено: + Антоній (Вакарик) — з 7 жовтня 1967 єпископ Сімферопольський і Кримський; з 31 травня 1973 єпископ Чернігівський і Ніжинський; з 6 вересня 1974 у сані архієпископа
-Знайдено: + Антоній (Мельников) — 31 травня 1964 — 25 травня 1965 єпископ Білгород-Дністровський, вікарій Одеської єпархії; † 29 травня 1986.
Підзаголовок:=== Л ===
Знайдено: + Леонтій (Гудимов) — з 22 грудня 1964 єпископ Волинський і Рівненський; з 8 жовтня 1965 єпископ Сімферопольський і Кримський; 7 жовтня 1967 — 1 грудня 1970 єпископ Харківський і Богодухівський; з 25 лютого 1968 у сані архієпископа; з 31 травня 1973 архієпископ Сімферопольський і Кримський; з 10 квітня 1989 у сані митрополита; з 19 лютого 1990 митрополит Херсонський і Таврійський; † 16 березня 1992.
Підзаголовок:=== П ===
Знайдено: + Палладій (Камінський) — 30 березня 1947 хіротонісаний у єпископа Полтавського і Кременчуцького; з 15 листопада 1952 єпископ Волинський і Рівненський; 23 липня 1956 — 31 травня 1960 архієпископ Львівський; з 8 лютого 1968 архієпископ Житомирський і Овруцький; з 6 жовтня 1977 на спочинку; † 6 червня 1978.


Назва:Палкін В'ячеслав Сергійович

-Знайдено: + | дата_смерті =31 травня 2008
-Знайдено: + В'ячесла́в Сергі́йович Па́лкін (*6 вересня 1935 — †31 травня 2008) — професор, завідувач кафедри хорового диригування Харківського державного університету мистецтв ім. І. П. Котляревського, Заслужений діяч мистецтв України, Народний артист України, Лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка(2003), член кореспондент Національної Академії мистецтв України.
-Знайдено: + Помер 31 травня 2008 року.


Назва:Stare Misto

Підзаголовок:=== 2008 ===
Знайдено: + Друге «Stare Misto» проведено 31 травня1 червня 2008 біля Монументу слави в Парку культури та відпочинку ім. Б. Хмельницького. 31 травня виступали «Воплі Відоплясова», «Zdob şi Zdub», білоруські гурти «Піво вдвоем» і «Серебряная свадьба». 1 червня — «Океан Ельзи», «Esthetic Education» та С.К.А.Й.


Зобр:1шт.


Назва:Список міністрів Кабінету Міністрів України

-Знайдено: + |31 травня 1920 - 13 січня 1921


Зобр:12шт.


Назва:Макарій (Свистун)

-Знайдено: + 31 травня 1970 року митрополитом Київським і Галицким Філаретом, отець Макарій був возведений у сан архімандрита.


Зобр:1шт.


Назва:Денис

-Знайдено: + | name day = 17 січня, 6 лютого, 23 березня, 28 березня, 4, 19 і 31 травня, 16 червня, 8 липня, 17 і 31 серпня, 10 вересня, 16 і 18 жовтня, 4 листопада, 12 і 30 грудня
-Знайдено: + * Діонісій Лампсакський — († 249 р.) (31 травня)
Підзаголовок:== Іменини ==
Знайдено: + 3 березня, 23 березня, 25 березня, 28 березня, 4 травня, 19 травня, 24 травня, 25 травня, 31 травня, 14 червня, 16 червня, 3 липня, 9 липня, 31 серпня і 16 жовтня.


Назва:Глухівський міський краєзнавчий музей

-Знайдено: + У повоєнний період музей не зміг пристосувати свої експозиції відповідно до вимог тодішньої ідеології, і згідно з Наказом міністра культури УРСР № 478 від 21 травня 1954 року була припинена діяльність Самбірського, Яворівського, Старо-Костянтинівського, Новгород-Сіверського, Глухівського краєзнавчих музеїв та Дергачівського меморіального музею А. М. Матющенка «як музеїв, що не мають належних фондів для утворення експозицій і не відповідають у зв'язку з цим зростаючим потребам населення». Акти комісій після передачі фондів, майна та обладнання музеїв, затверджені обласними управліннями культури, потрібно було надіслати до Міністерства не пізніше 5 червня 1954 року[14]. Тоді ж згідно з розпорядженням виконкому Сумської обласної ради депутатів трудящих № 186-р від 31 травня 1954 року фонди, інвентар, обладнання та бібліотеку Глухівського краєзнавчого музею було передано Сумському краєзнавчому музею і розподілено між краєзнавчим та художнім музеями, а приміщення — Глухівській районній бібліотеці[15].


Зобр:1шт.


Назва:Педченко Григорій Миколайович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + * 31 травня 2010 указом Президента України № 656/2010 [16] призначений на посади першого заступника міністра оборони України та Начальник Генерального штабу Збройних Сил України.


Назва:Косовський Віталій Романович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Рішенням Священного Синоду УПЦ від 31 травня 2007 р. призначений головою Синодального відділу УПЦ з архітектури, будівництва й охорони церковних пам'яток.


Назва:Лисичанський тролейбус

-Знайдено: + | 3 (з 31 травня 1988 року)


Зобр:2шт.


Назва:Сенатосенко Григорій Прокопович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Указом Президії Верховної Ради СРСР від 31 травня 1945 року за зразкове виконання бойових завдань командування на фронті боротьби з німецько-фашистськими загарбниками і проявлені при цьому мужність і героїзм, старшому сержанту Сенатосенко Григорію Прокоповичу посмертно присвоєно звання Героя Радянського Союзу.


Зобр:1шт.


Назва:Грига Лариса Валеріївна

-Знайдено: + Лариса Валеріївна Грига (народилася 31 травня 1984 у м. Дніпропетровську, УРСР) — українська бадмінтоністка. Майстер спорту міжнародного класу.


Назва:Барков Микола Федорович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Указом Президії Верховної Ради СРСР від 31 травня 1945 року за зразкове виконання бойових завдань командування на фронті боротьби з німецько-фашистськими загарбниками і проявлені при цьому мужність і героїзм старший лейтенанту Баркову Миколі Федоровичу присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка»(№ 7420).


Назва:Кравець Володимир

-Знайдено: + Володимир Кравець (31 травня 1981, Красноармійськ) — український боксер-професіонал, учасник Олімпійських ігор 2004 у легкій ваговій категорії, чемпіон у першій напівсередній вазі за версією IBC, чемпіон Європи за версією EBU European External.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Chelsea complete Shevchenko deal» (BBC, 31 травня 2006)(англ.)
  2. «Chelsea land Shevchenko with pounds 30.8m record deal» (bnet.com)(англ.)
  3. http://pravda.com.ua/news/2007/5/31/59689.htm
  4. Дата подана за Новгородським першим літописом і Лаврентієвським літописом, які на думку Дж. Феннела зберегли найбільш стару версію подій на Калці. У Іпатіївському літописі вказано 1224 рік. Питання датування битви залишається проблематичним. Дивіться детальніше Генрих Латвийский. Хроника Ливонии. Примечание 249.
  5. За Новгородським літописом битва відбувалася на одному березі річки, оскільки війська всіх князів перейшли Калку. Ці дані не узгоджуються з Іпатіївським літописом, за яким побоїще тривало на обох берігах річки.
  6. Літопис руський / Пер. з давньорус. Л. Є. Махновця; Відп. ред. О. В. Мишанич. — К.: Дніпро, 1989. — C. 382
  7. Ірина Котлобулатова. Колись давно у Львові. Нотатки з історії Львова. Трамвай // Таємниці міста Лева. — Львів : Аверс, 2004. — С. 185-186. — ISBN 966-7466-90-6.
  8. Діакате прооперують, Асатіані повертається — новини з офіційного сайту футбольного клубу «Динамо» (Київ).
  9. Пресс-атташе «Шахтера»: «Мы пытаемся сварить клуб новой формации» (ostro.org, 8 квітня 2008) (рос.)
  10. «Іллічівець» — «Бананц» (2:0) (рос.)
  11. «Бананц» — «Іллічівець» (0:2) (рос.)
  12. Профіль на сайті «transfermarkt.de» (нім.)
  13. Журнали засідання Священного Синоду Української Православної Церкви від 31 травня 2007 року. Офіційний сайт УПЦ
  14. Витяг з наказу Міністра культури УРСР № 478 від 21 травня 1954 року
  15. Витяг з розпорядження виконкому Сумської облради депутатів трудящих № 186-р від 31 травня 1954 року
  16. Указ Президента України №656/2010