Терор (батальйон)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Батальйон «Терор»
біл. Батальён «Тэрор»
На службі 2022 — т.ч.
Країни  Україна
 Білорусь
Вид сухопутні війська
Тип піхота
У складі Білоруський добровольчий корпус
Оборонець Зміцєр (Дмитро) Апанасович «Терор»
Гасло біл. «Шляхце гонар — рабам жах!»[1]
(«Шляхті честь – рабам жах!»)
Війни/битви Російське вторгнення в Україну (з 2022)
Командування
Визначні
командувачі
Олег Васильєв
Родіон Ботулін

Батальйон «Терор» (біл. Батальён «Тэрор») — військове формування білоруських добровольців (раніше рота), назване на честь білоруського добровольця, який загинув під час захисту Ірпеня під час російського вторгнення. Існує від 2022 року.

Історія[ред. | ред. код]

Дмитро Апанасович (біл. Зьміцер Мар'янавіч Апанасовiч), військовослубовець батальйону імені Кастуся Калиновського з позивним «Терор», помер 24 березня 2022 року від бойового поранення біля міста Ірпінь[2][3].

Публічно про батальйон «Терор» стало відомо у липні 2022 року[4]. Після звільнення командира з позивним «Вараг» у серпні підрозділ був виділений зі складу полку Калиновського, зі збереженням назви[5].

Боєць із позивним «Вараг» (Олег Васильєв) звільнений за дисциплінарні порушення. Деякі бійці вирішили залишитися з ним — вони не погодилися з тим, що його було звільнено через ці порушення. Конкретним порушенням з його боку було застосування насильства до бійців через особисті непорозуміння. За інформацією, отриманою від бійців полку Калиновського, у «Варага» та Родіона Ботуліна (позивний «Гена») виник конфлікт з «Брестом» - одним із командирів полку. Нам сказали, що «Бреста» побили та поскаржилися до ГУР Міноборони України, але потім розслідування закінчилося нічим. Незабаром після цього «Брест» загинув на передовій[6].

У вересні 2022 року Міністерство внутрішніх справ Республіки Білорусь визнало інтернет-ресурси батальйону та інших білоруських військових формувань в Україні екстремістським формуванням[7]; створення та участь у екстремістському формуванні є кримінальним злочином за білоруськими законами[8].

14 листопада 2022 року один із бійців батальйону отримав нагороду від Володимира Зеленського під час його візиту до Херсона[9].

У листопаді в Україні було порушено кримінальну справу за фактом побиття представниками батальйону «Терор» добровольця полку Калиновського[10][11].

27 грудня 2022 року батальйон оголосив про свій вступ до складу Білоруського добровольчого корпусу, як одного з його основних підрозділів[12].

Участь у бойових діях[ред. | ред. код]

З квітня 2022 року батальйон брав участь у військових операціях на півдні України, зокрема - у звільненні Херсонщини. Серед найбільш значних бойових завдань – взяття стратегічно важливої височини «Макдональдс» у районі населених пунктів Андріївка та Благодатівка, що дозволило підрозділам ЗСУ провести успішну операцію на лівому березі річки Інгулець.

У складі БДК бійці батальйону «Терор» здійснили ряд бойових операцій, серед яких нічний рейд у районі Нової Каховки. Під час операції штурмові групи форсували Дніпро і десантувалися на тимчасово окупованому лівому березі. Було знищено ворожий командно-спостережний пункт, основні будівлі бази, супротивник поніс втрати у живій сили та техніці.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Батальён "Тэрор" — пра сілавы сцэнар для Беларусі, дэмсілы і баявыя поспехі | Навіны Беларусі | euroradio.fm. euroradio.fm (біл.). Процитовано 31 грудня 2022.
  2. Как погиб доброволец Дмитрий Апанасович? Рассказывают его соратники. Наша Ніва (рос.). Процитовано 31 грудня 2022.
  3. Доброволец Сергей Беспалов - о белорусском батальоне Кастуся Калиновского. ГОЛОС АМЕРИКИ (рос.). Процитовано 31 грудня 2022.
  4. Полк Каліноўскага фармуе трэці батальён - Беларуская Служба - polskieradio.pl. polskieradio.pl (pl-PL) . Процитовано 31 грудня 2022.
  5. Адасабленне батальёна. kalinouski.org (біл.). Процитовано 31 грудня 2022.
  6. Полк Каліноўскага патлумачыў прычыны звальнення «Варага». Наша Ніва (біл.). Процитовано 31 грудня 2022.
  7. МВД признало экстремистскими формированиями ресурсы Полка Калиновского, телеграм-каналы «Движ» и «Баста!»
  8. Интерпол отказался разыскивать Светлану Тихановскую; Путин и Лукашенко утвердили союзные программы. Главное в Беларуси за неделю. BBC Росія (рос.). 3 листопада 2021. Архів оригіналу за 5 листопада 2021. Процитовано 5 листопада 2021.
  9. Еўрарадыё | Еврорадио. Telegram. Процитовано 31 грудня 2022.
  10. Ва Украіне пачалі крымінальную справу за збіццё каліноўца байцамі "Тэрора" | Навіны Беларусі | euroradio.fm. iqkvznlztv.net (біл.). Процитовано 31 грудня 2022.
  11. Бойцы батальона «Террор» избили добровольца полка Калиновского. Медиазона Беларусь (рос.). Процитовано 31 грудня 2022.
  12. Батальён Тэрор. Telegram. Процитовано 31 грудня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]