Підрив Каховської ГЕС: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
вікіфікація
замінив головне зображення одним із подій
Рядок 2: Рядок 2:
{{Терористична атака
{{Терористична атака
|title = Знищення Каховської Гідроелектростанції
|title = Знищення Каховської Гідроелектростанції
|image = Каховське водосховище.JPG
|image = Destruction of the Kakhovka Dam.jpg
|image_upright =
|image_upright =
|image_alt =
|image_alt =
|caption = Вид зверху на руйнування дамби 6 червня 2023 року
|caption =
|partof = [[Російська окупація Херсонської області]]
|partof = [[Російська окупація Херсонської області]]
|date = [[6 червня]] [[2023]]
|date = [[6 червня]] [[2023]]

Версія за 21:22, 6 червня 2023

Знищення Каховської Гідроелектростанції
Частина Російська окупація Херсонської області
Вид зверху на руйнування дамби 6 червня 2023 року
Місце атакиГребля Каховської ГЕС
Херсонська область
Координати46°46′40″ пн. ш. 33°22′13″ сх. д. / 46.77777777780555368° пн. ш. 33.37027777780555482° сх. д. / 46.77777777780555368; 33.37027777780555482
Дата6 червня 2023
~ 02:50 (UTC+3)[1]
Спосіб атакируйнування дамби
Загиблі76[2]
Поранені143[3]
ОрганізаториРосія Окупаційні сили РФ (на думку України)
Підозрювані1-ий батальйон 205 ОМСБр ЗС РФ[4]

Знищення греблі Каховської гідроелектростанції — потенційно терористичний акт екоциду[5], здійснений, ймовірно, окупаційними силами Російської Федерації близько 2:50 ночі 6 червня 2023 року під час російського вторгнення в Україну. Греблю Каховської ГЕС було, ймовірно, підірвано, що призвело до її часткового знищення[6]. Згодом, пресслужба ПрАТ «Укргідроенерго» повідомила, що об'єкт не підлягає відновленню[7].

У зоні лиха опинилося близько 16 000 людей,[8] та близько 80 населених пунктів можуть бути затоплені внаслідок теракту[9]. Внаслідок цього, ймовірно, на деякий час може бути затоплена частково Кінбурнська коса і на деякий час стати островом[10].

Передісторія та можливі наслідки

Русло та дельта Дніпра нижче Каховської ГЕС

В лютому 2022 року російські окупанти захопили Каховську ГЕС та початок Північнокримського каналу. Перший тиждень вересня 2022 року з шести агрегатів ГЕС функціонували чотири, тобто станція працювала на 2/3 встановленої потужності. В серпні 2022 року оперативне командування Південь повідомило, що після точкових ударів ЗСУ міст на Каховській ГЕС стало неможливо використовувати.[11]

Інформація про можливий підрив Каховської гідроелектростанції почала з'являтися в ЗМІ восени 2022 року. Обидві сторони звинувачували один одного у підготовці диверсії.[12]. Інститут вивчення війни (ISW) повідомляв, що підривом греблі російські війська можуть прикрити свій відступ з правого берега Дніпра і Херсона, а також звинуватити в цьому Україну.[13] Пізніше після відступу російських військ з Херсона з'явилися повідомлення про пошкодження автомобільного та залізничного мостів над дамбою Каховської ГЕС[14]. Крім того, за тиждень до теракту уряд Росії прийняв постанову, яка дозволяє не розслідувати аварії на небезпечних об'єктах, що сталися внаслідок бойових дій, зокрема терактів[15].

Експерти сходилися на думці, що при руйнуванні дамби Каховської ГЕС переважно буде затоплено лівий берег Дніпра[16]. Також буде затоплено або підтоплено близько 80 населених пунктів, у тому числі частина міста Херсон, які лежать нижче за течією. Додатково повідомлялося, що руйнування дамби може призвести до зниження рівня води в Каховському водосховищі, що, своєю чергою, призведе до проблем з охолодженням Запорізької АЕС[17].

Підрив

Вночі 6 червня 2023 року Оперативне командування «Південь» ЗСУ повідомили, що російські окупаційні війська підірвали дамбу Каховської електростанції. Тоді ж російські джерела поширювали фейкову пропаганду щодо знищення її «внаслідок удару ЗСУ»[18]. Вибух стався близько 2:50 ночі за місцевим часом (UTC+3)[1]. За даними «Укргідроенерго», підрив відбувся у машинній залі електростанції, відновленню вона вже не підлягає[19]. Як повідомила речниця ОК «Південь» Наталія Гуменюк, характер пошкоджень доводить, що підрив відбувся зсередини, і спростовує твердження російської пропаганди про «ракетний удар ЗСУ»[20].

Партизанський рух «Атеш» опублікував у своєму телеграм-каналі список імен рашистів, які підозрювані у теракті на Каховській ГЕС, і заявив, що до теракту причетні військовослужбовці 1-го батальйону 205-ї мотострілецької бригади ЗС РФ[21].

О 06:45 голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін виступив із заявою, де зазначив, що через 5 годин вода досягне критичного рівня[22]. Також, він закликав людей збирати речі та чекати на евакуацію[23].

О восьмій Херсонська міська рада повідомила про знеструмлення мікрорайону Корабел через загрозу затоплення, також повідомивши про відключення газопостачання[24]. Голова Ради оборони міста Кривого Рогу Олександр Вілкул [джерело?] повідомив про екстрену нараду щодо водопостачання у місті[25]. Голова Нікопольської РВА Євген Євтушенко повідомив, що рівень води у Каховському водосховищі почав стрімко падати, а саме близько 15 см за годину[26].

6 червня приблизно о сьомій годині Президент України Володимир Зеленський скликав екстрене засідання РНБО у зв'язку з терактом на Каховській ГЕС[27].

Окупаційний очільник міста Нова Каховка Володимир Леонтьєв заявив, що підрив ГЕС може призвести до проблем із постачанням води до Криму[28].

На офіційній сторінці ДП «Енергоатом» зниження рівня води назвали додатковою загрозою для Запорізької АЕС. Також зазначили, що «станом на 8:00 ранку рівень води становить 16,6 метра, і цього достатньо для потреб станції»[29]. Також, МАГАТЕ підтвердили, що для АЕС немає безпосередньої загрози[30].

Близько 9-ї години Херсон, а саме мікрорайон Корабел почало затоплювати[31].

Близько 10-ї Офіс генпрокурора повідомив про порушення кримінальної справи за фактами екоциду та порушення законів та звичаїв війни[5].

Міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко розголосив ситуацію у місті станом на 6:30. За його словами, на той час були підтоплені такі об'єкти: зоопарк «Казкова діброва», літній театр, пам'ятник Шевченку, кав'ярня, дитячий майданчик у місті, човнова станція, яхт-клуб. Також він повідомив про підхід води до Дніпровського проспекту, про нестабільну роботу мережі Інтернет у місті. На його думку, росіяни «глушать зв'язок» з метою залишити містян в інформаційному вакуумі.[32]

«Київводоканал» повідомив, що підрив ГЕС не торкнеться водопостачання в Києві та заявив, що гідротехнічні споруди працюють у штатному режимі та ситуація є стабільною[33].

Евакуація

Того ж дня МВС України заявили про евакуацію населених пунктів Миколаївка, Ольгівка, Львове, Тягинка, Іванівка, Токарівка, Понятівка, Придніпровське, Садове, частково Херсон — острів Корабел[34].

Речниця оперативного командування «Південь» Наталя Гуменюк повідомила, що російська сторона також почала евакуацію, зазначивши, що лівий берег є більш небезпечним, оскільки він нижче щодо рівня моря, ніж правий, а отже постраждає в першу чергу[35][36]. Також, вона розцінила цю подію як акт техногенного шантажу з метою тиску на Україну[37].

«Укрзалізниця» призначила додаткові потяги для евакуації мешканців територій, які можуть бути підтоплені. Перший поїзд відправиться з Херсона о 12:00[38].

Наслідки

За попереднім прогнозом «Укргідроенерго», очікується що вода з Каховського водосховища повністю зійде у пониззя Дніпра до 12 червня 2023. Ідеться про об'єм води 18,2 км3[39].

Каховське водосховище спустошиться дуже швидко. Це оголене дно з мулом і загибель сотень видів рослин та тварин. Це потягне за собою нестачу питної води та посуху на всьому півдні, який забезпечувався водою саме з Каховської ГЕС. Це розмиті скотомогильники, кладовища, захоронення, які опиняться у поверхневих водах у низині Дніпра

— голова Національного екологічного центру України Руслан Гаврилюк

Екологічні наслідки, поки встановити важко, але як мінімум можливі проблеми з забрудненням акваторії Дніпра паливними продуктами станції.[39]

І в турбінах, і у трансформаторах Каховської ГЕС зберігалося 450 тонн масла. Яка кількість масла вилилася ми точно не знаємо, але розуміємо, що це більше 150 тонн. Воно десь осідає по течії, бо великий промив, а зрештою опиниться в Чорному морі

— генеральний директор ПрАТ "Укргідроенерго" Ігор Сирота

Ставки-охолоджувачі для реакторів ЗАЕС беруть воду для охолодження саме з Каховського водосховища, що буде якщо рівень води зменшиться до критичного, поки аналізується. Експерти «Енергоатому» постійно моніторять ситуацію з рівнем води.

Зоопарк «Казкова діброва» в окупованій Новій Каховці повністю затоплено. Врятувалися лише лебеді та качки[40].

Плани відбудови

6 червня 2023 року очільник Укргідроенерго Ігор Сирота заявив, що відбудова ГЕС розпочнеться одразу після Перемоги. Він оцінив тривалість відбудови в 5 років та вартість у діапазоні 0,8—1 млрд USD[41].

Реакції

Україна

У офіційному телеграм-каналі президент України Володимир Зеленський заявив: «Російські терористи руйнуванням дамби Каховської ГЕС лише підтверджують для всього світу, що їх треба вигнати з кожного куточка української землі. Жодного метра не можна їм залишати, бо кожен метр вони використовують для терору. Лише перемога України поверне безпеку. І ця перемога буде»[42].

Голова Офісу Президента України Андрій Єрмак заявив, що підрив Каховської ГЕС є актом екоциду[43].

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Росія спричинила найбільшу технологічну катастрофу в Європі за десятиліття та поставила під загрозу життя тисяч мирних жителів[44].

Голова СБУ Василь Малюк «Підірвавши греблю Каховської ГЕС, РФ остаточно довела, що є загрозою для всього цивілізованого світу. Наше завдання — притягнути до відповідальності не лише верхівку путінського режиму, але й рядових виконавців злочинів»[45].

Росія

Найвищі російські державні посадовці та російські ЗМІ звинуватили Україну в підриві Каховської ГЕС[46][47][48][49].

Міжнародна спільнота

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг «Руйнування Каховської греблі сьогодні наражає на ризик тисячі мирних жителів і завдає серйозної шкоди навколишньому середовищу. Це обурливий акт, який ще раз демонструє жорстокість війни Росії в Україні»[50]

Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі, який на момент підриву перебував в Україні, заявив, що «єдина причина, з якої це взагалі є проблемою, полягає в неспровокованому повномасштабному вторгненні Росії»[51].

Канцлер Німеччини Олаф Шольц назвав підрив ГЕС «новим виміром» російсько-української війни і додав, що його держава підтримуватиме Україну стільки, скільки потрібно[52].

Голова представництва Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас: «Руйнування греблі в Новій Каховці має глибокі військові наслідки. Але також і гуманітарні, які стосуються безпосередньо десятків, якщо не сотень тисяч мирних жителів. Офіс ЄС в Україні вже почав співпрацювати з українськими та міжнародними партнерами, щоб спланувати нашу допомогу»[53].

Див. також

Примітки

  1. а б Ярослав Прищепа (6 червня 2023). Жертв немає: уряд провів засідання комісії ТЕБ та НС через підрив Каховської гідроелектростанції. suspilne.media.
  2. Число погибших при разрушении Каховской ГЭС превысило 75 человекMeduza.
  3. Число погибших при наводнении в Херсонской области выросло до 41РБК daily.
  4. Що це за 205-та мотострілецька бригада армії РФ, яка підірвала Каховську ГЕС. Defense Express. 6 червня 2023.
  5. а б Підрив Каховської ГЕС: Україна порушила справу за статтею екоцид. Укрінформ. 6 червня 2023. Процитовано 6 червня 2023.
  6. Підрив Каховської ГЕС: стало відомо, коли рівень води дійде критичного рівня. УНІАН. Процитовано 6 червня 2023.
  7. Каховська ГЕС повністю зруйнована, відновленню не підлягає – Укргідроенерго. Укрінформ. 6 червня 2023. Процитовано 6 червня 2023.
  8. На Херсонщині в зоні лиха через підрив Каховської ГЕС опинилися близько 16 000 людей. Укрінформ. 6 червня 2023. Процитовано 6 червня 2023.
  9. Ярославська, Анна (6 червня, 2023). Главред.
  10. https://t.me/mykolaivskaODA/5234
  11. Росіяни знищили Каховську ГЕС: яке значення мала станція у гідросистемі України і яку роль відіграла під час вторгнення РФ. nv.ua (укр.). Процитовано 6 червня 2023.
  12. росія готує теракт на Каховській ГЕС, оскільки розуміє, що не утримає південь - Зеленський. www.ukrinform.ua (укр.). 21 жовтня 2022. Процитовано 6 червня 2023.
  13. РФ хоче підірвати греблю Каховської ГЕС, щоб прикрити свій відхід із Херсонщини – ISW.
  14. Mick Krever,Anna Chernova,Teele Rebane,Gianluca Mezzofiore,Tim Lister,Sophie Tanno (11 листопада 2022). Ukrainian troops sweep into key city of Kherson after Russian forces retreat, dealing blow to Putin. CNN (англ.). Процитовано 6 червня 2023.
  15. За тиждень до підриву Каховської ГЕС в РФ ухвалили дивну постанову. www.unian.ua (укр.). Процитовано 6 червня 2023.
  16. Що буде, якщо війська РФ зруйнують греблю Київської ГЕС | Explainer — пояснюємо новини. explainer.ua (укр.). 10 жовтня 2022. Процитовано 6 червня 2023.
  17. Чим загрожує підрив дамби Каховської ГЕС?. BBC News Україна. Процитовано 6 червня 2023.
  18. Nova Kakhovka dam in Kherson region blown up by Russian forces - Ukraine's military. Reuters. 6 червня 2023. Процитовано 6 червня 2023.
  19. Що може бути далі після підриву Каховської ГЕС з водопостачанням, ЗАЕС і "Кримським каналом". Defense Express. 6 червня 2023.
  20. Окупанти підірвали Каховську ГЕС зсередини - Гуменюк. www.unian.ua (укр.). Процитовано 6 червня 2023.
  21. Партизани дізналися, хто підірвав Каховську ГЕС: обіцяють розплату. 24 Канал (укр.). 6 червня 2023. Процитовано 6 червня 2023.
  22. Окупанти підірвали Каховську ГЕС, почалася евакуація. Українська правда. Процитовано 6 червня 2023.
  23. Російські окупанти підірвали Каховську ГЕС. ТСН. 6 червня 2023. Процитовано 6 червня 2023.
  24. У Херсоні через підрив дамби Каховської ГЕС знеструмлений мікрорайон Корабел. Укрінформ. 6 червня 2023. Процитовано 6 червня 2023.
  25. Підрив Каховської ГЕС: у Кривому Розі проводять екстрену нараду про забезпечення міста водою. Укрінформ. 6 червня 2023. Процитовано 6 червня 2023.
  26. Через підрив Каховської ГЕС у водосховищі стрімко падає вода. Укрінформ. 6 червня 2023. Процитовано 6 червня 2023.
  27. Зеленський скликав екстрене засідання РНБО через підрив Каховської ГЕС. hromadske.ua. Громадське. 6 червня 2023. Процитовано 6 червня 2023.
  28. Підрив Каховської ГЕС. Окупанти визнали, в Криму буде біда з водою. Главком. 6 червня 2023. Процитовано 6 червня 2023.
  29. Підрив греблі Каховської ГЕС: в Енергоатомі розповіли, які наслідки можуть бути для Запорізької АЕС. Слово і діло. 6 червня 2023. Процитовано 6 червня 2023.
  30. МАГАТЕ: Загрози ядерній безпеці на Запорізькій АЕС немає. Укрінформ. 6 червня 2023. Процитовано 6 червня 2023.
  31. Херсон почало затоплювати після підриву греблі Каховської ГЕС (фото, відео). Фокус (журнал). 6 червня 2023. Процитовано 6 червня 2023.
  32. Підрив ГЕС жахливий, місто підтоплює − мер Нової Каховки. Українська правда. Процитовано 6 червня 2023.
  33. У КМДА зробили заяву щодо водопостачання столиці через підрив Каховської ГЕС. УНІАН. Процитовано 6 червня 2023.
  34. Російські окупанти підірвали Каховську ГЕС, почалася евакуація з небезпечних районів. New Voice. Процитовано 6 червня 2023.
  35. Підрив Каховської ГЕС: в Силах оборони півдня повідомили, що окупанти теж почали евакуацію. Українські національні новини. Процитовано 6 червня 2023.
  36. Підрив Каховської ГЕС. Складніша ситуація буде на лівому березі, він нижчий – ЗСУ. ЛІГА.net. 6 червня 2023. Процитовано 6 червня 2023.
  37. Підрив Каховської ГЕС: російські окупанти самі евакуюються, РФ використовує карту техногенного шантажу — ОК Південь. New Voice. Процитовано 6 червня 2023.
  38. “Укрзалізниця” призначила евакуаційні поїзди через підрив ворогом Каховської ГЕС. Українська правда. Процитовано 6 червня 2023.
  39. а б Каховська ГЕС: вода прибуває, людей евакуюють. Що буде? – DW – 06.06.2023. dw.com (укр.). Процитовано 6 червня 2023.
  40. Зоопарк у Новій Каховці повністю затоплено: врятувалися лише лебеді та качки.
  41. Каховську ГЕС відновлять після деокупації Херсонщини — «Укргідроенерго» [оновлено о 17:31]. The Page (укр.). 6 червня 2023. Процитовано 6 червня 2023.
  42. Лише перемога України поверне безпеку: Зеленський відреагував на підрив Каховської ГЕС. www.ukrinform.ua. 6 червня 2023. Процитовано 6 червня 2023.
  43. Belam, Martin; Sullivan, Helen; Belam (now), Martin; Sullivan (earlier), Helen (6 червня 2023). Russia-Ukraine war live: evacuations under way near Kherson after destruction of dam prompts flooding. the Guardian (брит.). ISSN 0261-3077. Процитовано 6 червня 2023.
  44. Підрив Каховської ГЕС спричинив найбільшу технологічну катастрофу в Європі за десятиліття - Кулеба. Укрінформ. 6 червня 2023. Процитовано 6 червня 2023.
  45. Василь Малюк про підрив греблі Каховської ГЕС: «Маємо притягнути до відповідальності не лише верхівку путінського режиму, але й рядових виконавців».
  46. Данілов відповів Пєскову щодо Каховської ГЕС: Чоловік з вусами волає нісенітниці
  47. У підриві греблі Каховської ГЕС Кремль звинуватив Київ
  48. Подрыв плотины Каховской ГЭС и три дня на выселение из лавры. Ситуация вокруг Украины(рос.)
  49. МИД России назвал подрыв Каховской ГЭС террористическим актом(рос.)
  50. В НАТО прокоментували підрив дамби Каховської ГЕС. www.unian.ua (укр.). Процитовано 6 червня 2023.
  51. https://www.facebook.com/bbcnews. Ukraine war latest: Evacuations under way as water gushes through damaged dam. BBC News (en-gb) . Процитовано 6 червня 2023.
  52. Шольц назвав підрив Каховської ГЕС “новим виміром” війни. Українська правда (укр.). Процитовано 6 червня 2023.
  53. Представництво ЄС вже працює з партнерами над допомогою Каховській ГЕС, — Маасікас

Джерела