Бомбосховище

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Одна із станцій Лондонського метрополітену що використовувався як бомбосховище.

Бомбосхо́вище — захисна споруда, об'єкт цивільної оборони, служить для захисту людей від авіабомб і артилерійських снарядів, уламків зруйнованих будівель і згубної дії отруйних газів.

Розмітка , що вказує де є бомбосховище. Лондон.

За останньою ознакою є прямим спадкоємцем сховищ від газової атаки, що будувалися в 1920-ті — першій половині 1930-х гг. Будувалися з 1930-х по 1940-ві роки і згодом багато перепрофілювалися під сховища від ядерної зброї.

Бомбосховища були широко поширені в період Другої світової війни. Окрім спеціально побудованих бомбосховищ та пристосованих під захисну споруду підвалів, в деяких великих містах як бомбосховища використовувалися приміщення метрополітену.

Класифікація[ред. | ред. код]

Довоєнна класифікація захисних споруд в СРСР:

  • Бомбосховища I категорії: захист від усіх видів впливів засобів нападу з повітря, в тому числі від прямого попадання важких фугасних бомб. Зазвичай будуються з розрахунком на бомби 100—250 кг;
  • Бомбосховища II категорії — огороджувальні від ударної хвилі, осколкової і отруйної дії, обвалення будівель, пожеж; не розраховане на пряме попадання бомби;
  • Сховища хімічного захисту, в тому числі протигазові (захисні) кімнати і хімпалатки.

Бомбосховища у світі[ред. | ред. код]

Бомбосховища в Ізраїлі[ред. | ред. код]

В середині бомбосховища, Ізраїль 2012

Ізраїль вимагає з 1951 року, щоб усі будівлі, мали бомбосховище. Вся медична та освітня інфраструктура в країні підготовлена для хімічної, біологічної, радіологічної та ядерної небезпек. Наприклад, кожна хірургічна кімната побудована так, щоб витримати пряме влучання ракети.[прояснити: ком.] Деякі сховища побудовані за принципом сховища закритого циклу та здатні очищати повітря від хімічного забруднення протягом короткого часу. Всі приватні та державні сховища повинні мати системи фільтрації повітря. Цивільні бомбосховища переважно також обладнанні всім для того щоб їх використовували як ігрові кімнати в мирний час, тому діти відчувають себе комфортно в будь який час коли перебувають там та не лякаються коли відбуваються якісь бойові дії.[1][2][3][4][5]

Ізраїльський будинок з додатковим укріпленням

Галерея[ред. | ред. код]

бункер Маленький Берлін (Нім.Kleines Berlin)
Двоє інженерів вивчають макет нового укриття, 1950 рік.
Шведський план укриття розрахований на 360 осіб, 1978 рік.
Знак сховища
Вхід до одного із сховищ Стокгольм, 2012.
Санкт-Петербург, бомбосховище другої половини ХХ ст.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. In the bomb shelter: The brighter side of war. Broad Street Review. Архів оригіналу за 8 липня 2011. Процитовано 24 червня 2010.
  2. Home front command,תקנות מוסדות בריאות ,2010, p4 section 280 subsection ב [1][недоступне посилання з 01.03.2014]
  3. Home front command,תקנות מוסדות בריאות ,2010,[2][недоступне посилання з 01.03.2014]
  4. Shelters in educational institutions (PDF). Israeli government. Архів оригіналу (PDF) за 18 січня 2017. Процитовано 17 січня 2017.
  5. Home front command,תקנות למוסדות חינוך,2010,[3] [недоступне посилання з 01.05.2016]