Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/7 грудня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Київ

-Знайдено: + | Таллінн || Естонія Естонія || 7 грудня 1994


Зобр:30шт.


Назва:Стефаник Василь Семенович

-Знайдено: + Стефа́ник Васи́ль Семе́нович (*14 травня 1871, Русів (тепер Снятинського району Івано-Франківської області) — †7 грудня 1936) — український письменник, майстер експресіоністичної новели, громадський діяч, політик. Посол (депутат) Австрійського парламенту від Галичини.


Зобр:4шт.


Назва:Вербицький Михайло Михайлович

-Знайдено: + Верби́цький Миха́йло Миха́йлович (* 4 березня 1815, с. Явірник Руський, Галичина, тепер Підкарпатське воєводство, Польща — † 7 грудня 1870, с. Млини, Галичина, тепер Підкарпатське воєводство, Польща) — український композитор, хоровий диригент, священик, громадський діяч, автор гімну України «Ще не вмерла Україна».


Зобр:7шт.


Назва:Горська Алла Олександрівна

-Знайдено: + 28 листопада 1970 року Алла Горська була вбита в помешканні свекора у місті Василькові Київської області. Похорон Горської 7 грудня 1970 на Міському (Берковецькому) кладовищі в Києві перетворився в мітинг протесту. Слідство, яке вела прокуратура Київської області, дійшло висновку, що Горську вбив її свекор з мотивів особистої неприязні, а потім скінчив життя самогубством. В Україні поширювалися жахливі чутки про ці смерті, зарубіжне радіо подавало свої версії. Розмови про смерть Горської й обставини її загибелі присікалися владою.


Зобр:1шт.


Назва:Тимошенко Юлія Володимирівна

-Знайдено: + 7 грудня 2005 р. в Києві відбувся міжпартійний з'їзд Блоку Юлії Тимошенко. На цьому з'їзді Ю.Тимошенко презентувала нову ідеологію БЮТ («солідаризм») й оголошує першу десятку виборчого списку Блоку для участі у парламентських виборах 2006 року. На відміну від інших учасників виборів, БЮТ скільки можливо тримає у секреті решту списку, що дозволяє уникати критики за наявність у ньому сумнівних осіб. 26 березня 2006 на парламентських вибори до Верховної Ради Блок Юлії Тимошенко здобуває 22,27% голосів (5 млн. 648 тис. 345 осіб), отримав більшість у 14 регіонах України. БЮТ здобуває у Верховній Раді 5-го скликання 129 мандатів. 22 червня 2006 була створена «демократична коаліція» (Блоку Юлії Тимошенко, блоку «Наша Україна», Соціалістичній партії), яка висунула Ю. Тимошенко на посаду Прем'єр-міністра України.
-Знайдено: + PrintVersion Указ № 911/2008]</ref> указ був підписаний 9 жовтня і набрав чинності з 10 жовтня,[1] в указі встановлено дату виборів — 7 грудня 2008 року.


Зобр:16шт.


Назва:Бродій Андрій Іванович

-Знайдено: + Андрій Іванович Бродій (Brodi Andrej; Brodi Andreas) (* 2 липня 1895 — † 7 грудня 1946) — вчитель, журналіст та політичний діяч москвофільської та угорської політичних орієнтацій на Закарпатті.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 25 листопада 1945 р. А. Бродій був заарештований в Ужгороді органами НКВС. У травні 1946 р. засуджений до смертної кари за колабораціонізм з хортистським режимом. За неперевіреними даними, розстріляний 11 червня (за іншими джерелами — 7 грудня) 1946 р. Похований в Ужгороді. На підставі ст. 1 Закону Української РСР «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні» від 17 квітня 1991 р. реабілітований за відсутністю складу злочину.


Зобр:1шт.


Назва:Гель Іван Андрійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 7 грудня 1970 р. виступив на похороні Алли Горської в Києві, через що отримав на роботі сувору догану за «прогул». У листопаді 1970 надіслав до Верховного суду УРСР заяву протесту проти вироку в справі В.Мороза.


Назва:Кістяківський Георгій Богданович

-Знайдено: + Гео́ргій Богданович Кістякі́вський (*18 листопада 1900, Київ — †7 грудня 1982) — американський фізик і хімік українського походження. Батько американського фізика Віри Кістяківської.


Назва:Окуневський Теофіл

-Знайдено: + Теофіл Окуневський (пол. Teofil Okuniewski, * 7 грудня 1858, Яворів (сучасного Косівського району/Радівці[2] ) — †19 липня[3] 1937) — український юрист, адвокат, дипломат, громадський і політичний діяч.


Зобр:2шт.


Назва:Тихий Олексій Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Постановою Пленуму Верховного суду УРСР від 7 грудня 1990 вироки щодо Тихого скасовано і справу закрито «за відсутністю складу злочину».


Зобр:1шт.


Назва:Бучач

Підзаголовок:=== Середньовіччя ===
Знайдено: + 7 грудня 1712 р. в Любліні Стефан Потоцький (молодший) видав фундаційну грамоту про заснування монастиря оо. Василіянів на місці костьолу Св. Хреста в Бучачі (незвичний для тодішньої Речі Посполитої вчинок[4]). Монахи-василіяни, які переїхали до міста з Литви, починають навчати в заснованій теологічній школі як вже діючих священиків, так і дітей, які планували ними стати[5]. Після його смерти в 1727 р. містом керувала власниця — його вдова Йоанна з Сєнявських Потоцька до своєї смерти в 1733 р.; після неї — син Микола Василь Потоцький.[6]


Зобр:20шт.


Назва:Світове дерево

-Знайдено: + Опредметненими виявами (атрибутами) світового дерева є віха — висока палиця з колесом на вершечку (колесо — символ сонця), купальське й майське дерева тощо. Ці атрибути світового древа присутні майже в кожному з найбільших свят календарного циклу, а також на весіллі (згадуване вже гільце). Як утілення дівочої долі, символ дерева з'являється в одному з ворожінь на святої Катерини (7 грудня). Дівчина вирізає в саду гілочку вишні, вносить до хати й ставить у глечик із водою. Як розквітне до Щедрого вечора (святої Маланії, 13 січня) — то добрий знак, буде цього року весілля. А як не зацвіте — ще рік доведеться сидіти в дівках. Тут вишнева гілочка символізує дівочу долю, саму дівчину — чи цвісти їй на весіллі цього року, чи ні.


Зобр:6шт.


Назва:Холостенко Микола В'ячеславович

-Знайдено: + Мико́ла В'ячесла́вович Холосте́нко (* 7 грудня 1902, Київ — † 3 травня 1978, Київ) — український архітектор.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 7 грудня 1902 року в місті Києві (за іншими даними — в Лодзі у сучасній Польщі). В 1929 році закінчив Київський художній інститут.


Назва:Честахівський Григорій Миколайович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 7 грудня 1843 року його зарахували до Імператорської академії мистецтв вільним відвідувачем. Кошти на навчання та утримання Г. Честахівського сплачував Академії Департамент військових поселень. Що ж до родинного життя художника, то воно фактично закінчилося, оскільки його дружина й донька назавжди залишилися в Новій Празі.


Зобр:3шт.


Назва:Прем'єр-міністр України

Підзаголовок:== Список ==
Знайдено: + |style="background:#F7F7F7;" align="center" |21 листопада 2002 — 7 грудня 2004, 28 грудня 2004 — 5 січня 2005 року
Підзаголовок:== Список ==
Знайдено: + |style="background:#F7F7F7;" align="center" | 7 грудня — 28 грудня 2004, 5 січня — 24 січня 2005 року


Зобр:23шт.


Назва:Федорів Мирон Олексійович

-Знайдено: + Федорів Мирон Олексійович (*7 грудня 1907), хоровий диригент і композитор родом з Бережанщини (Галичина); муз. освіту здобув у Варшавській, Віденській і Зальцбурзькій консерваторіях та муз. школі в Чикаго.


Назва:Філянський Микола Григорович

Підзаголовок:=== Репресії ===
Знайдено: + 11 жовтня 1937 року Філянський був заарештований. Оскільки судово-слідчої справи в архівах донині не виявлено, не можна з певністю сказати, в чому його звинувачували підручні Єжова, як вів себе поет на допитах і закритому судилищі «особливої трійки». Але вже 7 грудня 1937 року на списку, у якому було і його прізвище (у 1-й категорії, по Дніпропетровській області, під № 105), з'явилася «височайша» резолюція: «За» і підписи — «Сталін, Молотов, Жданов»[7].


Назва:Хмара Леонід Іванович

-Знайдено: + Леоні́д (справжнє ім'я — Олексі́й) Іва́нович Хма́ра (* 21 лютого 1915 — † 7 грудня 1978) — актор художнього слова. Заслужений артист РРФСР (1968).


Назва:Азаров Микола Янович

-Знайдено: + | початок_терміну4 = 7 грудня 2004
-Знайдено: + id=330779 Микола Азаров став прем'єр-міністром], Gazeta.ua (2010-03-12)</ref> (нар. 17 грудня 1947, Калуга, РРФСР, СРСР) — український політик, прем'єр-міністр України11 березня 2010).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 17 грудня 1947 року в Калузі, РРФСР, СРСР. Батько — Пахло Яан Робертович (1924), гірничий інженер, естонець за національністю, народився на хуторі Лайузе в Йиґевамаа[8]; мати — Кваснікова Катерина Павлівна (1927). Прізвище Азаров, як стверджує сам Микола Янович, успадковане ним від бабусі — Азарової, у якої він перебував в дитинстві на вихованні. Також, село, де він ріс, називається Азарово[9]. За іншими даними, після шлюбу взяв прізвище дружини Людмили АзаровоїПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>, ордена Дружби (Росія, 6 грудня 2007 року)Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>.


Зобр:3шт.


Назва:Радомишль

-Знайдено: + В ході визвольних боїв війська першого Українського фронту 10 листопада 1943 року визволили Радомисль, але 7 грудня фашисти знову захопили місто. 26 грудня 1943 року в ході здійснення Житомирсько-Бердичівської наступальної операції Радомисль був остаточно звільнений від загарбників. На околицях звільненого міста деякий час перебували генерал М. Ватутін, а згодом і М. Хрущов[10].


Зобр:9шт.


Назва:Олесь Досвітній

Підзаголовок:== Репресії ==
Знайдено: + Але, на думку радянських ідеологічних працівників, підхід письменника до опису дійсності докорінно розходився з єдиним методом соціалістичного реалізму, що автоматично ставило Досвітнього в розряд ворогів народу. 7 грудня 1933 року помічник уповноваженого слідчої групи секретно-політичного відділу ДПУ УРСР Гольдман, розглянувши матеріали Досвітнього О. Ф. у «приналежності до української контрреволюційної організації, яка намагалася повалити Радянську владу; ухвалив: «вибрати запобіжним заходом проти уникнення ним суду і слідства утримання під вартою в спецкорпусі ДПУ». 19 грудня 1933 року Досвітнього було заарештовано в Харкові. Слідство вів уповноважений ДПУ УРСР Грушевський, який до згаданих звинувачень додав «участь в терористичній діяльності, зокрема підготовку замаху на Постишева». На черговому допиті 20 грудня 1933 року О. Досвітній «визнав» себе причетним до контрреволюційної організації, а 10 січня 1934 року звернувся до слідчого із заявою, де засуджував свої злочини і просив дати можливість «відданою роботою на соціалістичному будівництві довести свою відданість великій справі партії і Радянської влади».


Назва:Розенко Петро Якимович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився в родині робітників 20 грудня (7 грудня по старому стилю) 1907 року в Горлівці Донецкої області. Українець.


Назва:Чорнобильська атомна електростанція

-Знайдено: + Наказом Міністра енергетики і електрифікації СРСР від 17 грудня 1969 року з 1 січня 1970 року організовується дирекція Чорнобильської ГРЕС.
-Знайдено: + У травні 1970 року починається розмітка котловану під 1-й енергоблок ЧАЕС, в липні наступного, 1971 року, завершується будівництво ЛЕП 110 кВ підстанції Чорнобильська, а 7 грудня того ж року створюється постійно діюча комісія по прийомці об'єктів Чорнобильської АЕС.


Зобр:6шт.


Назва:Горбачов Михайло Сергійович

-Знайдено: + Виступи почалися 16 грудня, перші групи молоді вийшли на Нову (Брежнєва) площу столиці з вимогами скасування призначення Колбіна. У місті відразу була відключено телефонний зв'язок, ці групи були розігнані міліцією. Але чутки про виступ на площі миттєво облетіли все місто. Вранці 17 грудня на площу імені Л. І. Брежнєва перед будинком ЦК вийшли вже натовпи молоді, «підбурювані націоналістичними елементами» [11]. Плакати демонстрантів свідчили «Вимагаємо самовизначення!
-Знайдено: + 7 грудня 1990 р. у Цхінвалі був введений полк внутрішніх військ СРСР зі складу Тбіліського гарнізону.


Зобр:16шт.


Назва:Розстріляне відродження

-Знайдено: + | ||Досвітній
Олесь
(Скрипаль
-Міщенко
Олександр
Федорович)
||1891 11 00
Вовчанськ||1934
03 03||Харків||42||7 грудня 1933 звинувачено у «приналежності до української контрреволюційної організації, яка намагалася повалити Радянську владу». 19 грудня заарештовано. Додано «участь в терористичній діяльності, зокрема підготовку замаху на Постишева». Судова «трійка» на закритому засіданні 23 лютого 1934 засудила до розстрілу. 3 березня Колегія ОДПУ залишила вирок без змін.||Прозаїк, публіцист, сценарист, організатор кіновиробництва. Член «Гарт», ВАПЛІТЕ, ВУСПП, а з 1932 член Спілки радянських письменників.||1955
25 10


Зобр:41шт.


Назва:Полетика Григорій Андрійович

-Знайдено: + Полéтика Григóрій Андрíйович, (*1725, м-ко Ромен Лубенського полку, нині: м.Ромни, райцентр Сумської обл. — †7 грудня 1784, м.Санкт-Петербург), український громадський діяч, письменник, поліглот-лексикограф; перекладач з лат. і нім. мов у Петербурзькій АН. Брат І. Полетики. В 1764-73 головний інспектор шляхетного корпусу.


Назва:Стетківці

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + За переказами село засновано у XIV ст., але перша документальна згадка відноситься до 7 грудня 1601 р. В акті перерахування міст і сіл Любарської волості, Луцького повіту, що були спустошені і спалені татарами згадується і про Стетківці.


Назва:Горинь Богдан Миколайович

-Знайдено: + | початок2 = 7 грудня 1994


Назва:Скрябін (гурт)

Файл:Train Skryabin.jpg

-Знайдено: + 17 грудня Скрябін переміг у номінації «Найкращий альтернативний гурт» в «Параді хіт-парадів» «Території „А“» і «12-2». Музиканти вирішили підтвердити свою альтернативність, вийшовши виконувати пісні в костюмах із краватками. Кузьма оголосив: «Пісня „Годинник“!
-Знайдено: + 7 грудня 1998 на концерті «Мелорами» у Запоріжжі було презентовано пісні «Вмер», «Ліг спати і вмер» і нова версія «Стриптизу». Також було виконано «Танець пінгвіна», «Победа» і пісні з нового альбому — «Клей», «Медор», «Власний космос», «Я твій пасажир».
-Знайдено: + 27 грудня було презентовано кліп на пісню «Брудна, як ангел», знятий режисером Віктором Придуваловим.


Зобр:1шт.


Назва:Кирило III (митрополит Київський)

-Знайдено: + В останні роки життя Митрополит ще раз побажав об'їхати північні єпархії й під час об'їзду (7 грудня 1281 року) помер у Переяславі-Залеському. Його тіло було перевезено до Володимира, а потім до Києва і поховано в Софійському соборі.


Назва:Орден князя Ярослава Мудрого

-Знайдено: + |align="center"|27 грудня 2005
-Знайдено: + |align="center"|27 грудня 1999
-Знайдено: + |align="center"|7 грудня 2000
-Знайдено: + |align="center"|17 грудня 2003


Зобр:11шт.


Назва:Ізмаїльська область

-Знайдено: + Ізмаї́льська о́бласть — область УРСР, що існувала з 1940 по 1954 роки. Утворена 7 серпня 1940 року під назвою Аккерманська область на приєднаній від Бессарабії території. Центром був Аккерман. 7 грудня 1940 року обласний центр перенесено до Ізмаїла, а область перейменована на Ізмаїльську.


Зобр:1шт.


Назва:Буджак

-Знайдено: + З 7 грудня 1940 р. Буджак входив до складу Ізмаїльської області.


Зобр:4шт.


Назва:Адміністративний поділ УРСР

-Знайдено: + * 7 грудня 1940 року центр Аккерманської області був перенесений з Аккермана до Ізмаїла, а сама область перейменована на Ізмаїльську


Зобр:1шт.


Назва:Блок Юлії Тимошенко

-Знайдено: + 7 грудня 2005 року на міжпартійному з'їзді Блоку Юлії Тимошенко в Києві Ю. Тимошенко презентує нову ідеологію Блоку — солідаризм.


Зобр:3шт.


Назва:Українське геральдичне товариство

-Знайдено: + 7 грудня 1993 року УГТ було зареєсторване Міністерством юстиції України як всеукраїнська громадська організація. Тепер об'єднує провідних спеціалістів у галузі геральдики, прапорництва, емблематики, уніформістики. Членами Товариства є понад 300 чоловік – це переважно історики, архівісти, працівники музеїв, художники, архітектори та інші особи, яких цікавлять напрямки роботи організації. Активно працюють регіональні відділення УГТ (особливо – Кіровоградське та Львівське).


Зобр:2шт.


Назва:Богуцький Юрій Петрович

-Знайдено: + | кінець_терміну3= 7 грудня 1999


Назва:Арсенал (Київ)

-Знайдено: + /news/2008/05/23/153702-5 |title=Киевский «Арсенал» выгоняют из Высшей лиги |publisher=Новая газета |date=23.05.2008 |accessdate=23.12.2008 }}</ref>. Команда проводила матчі на трьох різних стадіонах, часто визначаючи місце проведення наступної гри за кілька днів до матчу[12], постійно наражаючись на критику суперників, а плани будівництва нової арени реалізувати не вдається через відсутність земельної ділянки[13]. Водночас знизився рівень гри команди, і після першого кола «Арсенал» посідає дванадцяте місце.


Зобр:6шт.


Назва:Катерина

-Знайдено: + * православні — 7 грудня;


Назва:Вій (гурт)

Підзаголовок:=== Хронологія ===
Знайдено: + * 7 грудня 2003 — IV Міжнародний Фестиваль Незалежної Музики «Альтернатива» (Львів).


Назва:Адміністративний поділ Тернопільської області

-Знайдено: + Влітку-восени 1917 австро-німецькі війська зайняли майже всю територію Тернопільської губернії, 7 грудня 1917 вона була ліквідована. В краї відновила діяльність австрійська адміністрація. Збаразький і Скалатський повіти, які російська армія втримала, до лютого 1918 були в підпорядкуванні волинського губернатора. В Кременецькому повіті під час війни адміністративно-територіальних змін не було, тільки восени 1917 його західну частину окупували німецькі війська.


Зобр:2шт.


Назва:Ганцов Всеволод Михайлович

-Знайдено: + Всеволод Михайлович Ганцов народився 7 грудня 1892 р. у м. Чернігові. Навчався спочатку в місцевій гімназії, а з 1907 р. — в Колегії Павла Галагана у Києві. У 1911 р. вступив до Петербурзького університету на історико-філологічний факультет, який і закінчив 1916 року (слов'яно-руське відділення). Ще за студентських років талановитий юнак під керівництвом видатного лінгвіста академіка О. О. Шахматова розпочав наукові студії в галузі української та російської діалектології та історії мови і по закінченні цього навчального закладу за рекомендацією свого керівника був залишений при університеті професорським стипендіатом на 2 роки. Першою пробою пера молодого дослідника стала праця «Описание говора с. Патюти Козелецкого уезда Черниговской губернии», що була прийнятя до друку в ‘‘Збірнику’’ Академії наук.
-Знайдено: + «7 грудня 1972 року.


Зобр:1шт.


Назва:Список академіків НАН України

Підзаголовок:=== А ===
Знайдено: + | 27 грудня 1973
Підзаголовок:=== А ===
Знайдено: + | 17 грудня 1965
Підзаголовок:=== Б ===
Знайдено: + | 27 грудня 1973
Підзаголовок:=== Б ===
Знайдено: + | 27 грудня 1973
Підзаголовок:=== Б ===
Знайдено: + |17 грудня 1994
Підзаголовок:=== Б ===
Знайдено: + | 17 грудня 1947
Підзаголовок:=== Б ===
Знайдено: + | 7 грудня 1929
Підзаголовок:=== Г ===
Знайдено: + | 17 грудня 1965
Підзаголовок:=== Г ===
Знайдено: + |7 грудня 1938
Підзаголовок:=== Г ===
Знайдено: + |27 грудня 1995
Підзаголовок:=== Г ===
Знайдено: + |17 грудня 1988


Зобр:39шт.


Назва:Александровська Алла Олександрівна

-Знайдено: + Александро́вська А́лла Олекса́ндрівна (*7 грудня 1948, Харків) — український політик, член КПУ, народний депутат України III, IV, V та VI скликань.


Назва:Євтухов Василь Іванович

-Знайдено: + | початок2 = 7 грудня 1994
-Знайдено: + Народний депутат України 2-го скликання з 7 грудня 1994 року до квітня 1998 року, Новгород-Сіверський виборчий округ № 448, Чернігівської обл., висун. виборцями. Член Комітету з питань економічної політики та упр. нар. госп. Член групи МДҐ (до цього — групи «Конституційний центр»). На час виборів: президент Укр. союзу промисловців і підприємців. 1-й тур: з'яв. 82.04 %, за 63.11 %. 6 суперн. (осн. — Колесников М. І., нар. 1954; гол. колективного с.-г. підприємства «Україна» с. Олександрівки Корюківського району Черніг. обл.; член КПУ; 1-й тур — 12.82 %).


Назва:Кириленко Іван Григорович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 7 грудня 2011 Кириленко подав у відставку з посади керівника фракції «БЮТ — Батьківщина», в цей же день новим головою фракції було обрано Андрія Кожем'якіна. Кириленко заявив, що переходить на роботу в центральний апарат «Батьківщини», щоб зайнятися організацією виборчої кампанії партії. ЗМІ писали, що причиною відходу Кириленка з посади могли стати його висловлювання про можливу співпрацю з парламентською більшістю. Напередодні відставки Кириленко заявив, що в обмін на зміну статті 365 Кримінального кодексу (за цією статтею було засуджено у жовтні 2011 року Юлія Тимошенко) опозиція готова підтримати низку запропонованих урядом законопроектів, включаючи закон про скасування мораторію на продаж землі і проект держбюджету на 2012 рік. У цей же день прес-служба фракції «БЮТ — Батьківщина» заявила, що позиція лідера фракції є його особистою думкою.


Зобр:1шт.


Назва:Бондаренок Гнат Васильович

-Знайдено: + Поет гостював у Бондаренка в вересні 1845. Про нього він згадував у листі до В. Г. Шевченка 7 грудня 1859. Спогади Бондаренка про Шевченка надруковано в газеті «Одесский вестник» (2 вересня 1892).


Назва:З'їзд суддів України

Підзаголовок:===Дати===
Знайдено: + | VI, позачерговий || 27 грудня 2004 року
Підзаголовок:===Дати===
Знайдено: + | VIII, позачерговий || 26 червня 2007 року, другий етап - 7 грудня 2007 року


Назва:Янковський Микола Андрійович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Почесна відзнака Президента України (7 грудня 1994) — за значний особистий внесок в організацію виробництва нових видів високоякісної хімічної продукції, визнання її на світовому ринку[14]


Назва:Парламентські вибори в Україні 1994

-Знайдено: + 7 грудня 1994 Верховна Рада України відклала вибори в округах, де нікого обрано не було, на один рік.
-Знайдено: + 20 листопада пройшли вибори у Нововолинському виборчому окрузі № 68 (Волинська область). Явка виборців склала 64,03 %, перше місце посів Левко Лук'яненко, кандидат від Української республіканської партії (62,06 % або 35 230 голосів), друге — позапартійний Володимир Бадзюнь (21,56 %). Таким чином Левко Лук'яненко переміг відразу і мав змогу отримати своє депутатське крісло вже 7 грудня. Але деякі виборці, обласні комітети КПУ та СПУ подали на нього скарги з метою визнати вибори недійсними. Причиною тих скарг була агітаційна листівка групи підтримки Левка Лук'яненка накладом у 30 000 примірників, яка розповсюджувалась напередодні виборів у місті Нововолинську поштою, на ринках, біля крамниць та церков, за допомогою радіо тощо. Деяке обурення викликала аґресивність надрукованого на другій стороні листівки тексту. Як потім з'ясувалось, текст цей був надрукований без відома та згоди самого кандидата УРП. Але клопоти довкола цього тексту надовго відтермінували визнання депутатських повноважень Левка Лук'яненка.
Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: + nreg=294%2F95-%E2%F0 ПОСТАНОВА ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ «Про призначення виборів народних депутатів України у виборчих округах, де вибори були відкладені на один рік відповідно до Постанови Верховної Ради України від 7 грудня 1994 року», 11.07.1995]


Зобр:1шт.


Назва:Коробка Ольга Василівна

-Знайдено: + О́льга Коро́бка (нар. 7 грудня 1985, Бобровиця) — українська важкоатлетка, заслужений майстер спорту. Срібна медалістка ХХІХ літніх Олімпійських ігор в Пекіні.[15] Вагова категорія — суперважка (більше 75 кг).
-Знайдено: + Народилася 7 грудня 1985 року у місті Бобровиця Чернігівської області.


Назва:Павло (Хомницький)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 3 січня 2006 року призначений єпархом Стемфордським (США). Введений на престол Стемфордської єпархії УГКЦ 20 лютого 2006 року. Владика Павло став наступником владики Василя Лостена, який від 7 грудня 1977 року був єпархом Стемфордським і, відповідно до канону 210 Кодексу Канонів Східних Церков, досягнувши віку 75 років, подав Святішому Отцеві Бенедиктові XVI, Папі Римському, зречення з уряду.


Зобр:1шт.


Назва:Яковина Микола Михайлович

-Знайдено: + З цим пов'язують його перехід 7 грудня 1992 р. з голови обласної ради на посаду першого заступника міністра культури України. Був членом Державної комісії з питань вступу України до Ради Європи. У 1993 році працював у складі урядової делегації України на Генконференції ООН з освіти, науки й культури (ЮНЕСКО). Від серпня 1994-го понад рік виконував обов'язки Міністра культури України.


Назва:Лавриненко Микола Федорович (політик)

-Знайдено: + Лавриненко Микола Федорович (* 7 грудня 1948, с. Іващенкове, Глухівський район, Сумська область) — український політик, голова Слов'янського комітету України (2006), заступник голови Ради партії «Всеукраїнське об'єднання лівих "Справедливість"» (з 04.2000).


Назва:Жаботин

-Знайдено: + Однак жаботинці продовжували боротьбу й далі. 7 грудня 1768 року польський ротмістр Й. Бучацький писав графу Браницькому:

...бунтували тут влітку, бунтують і зараз, тільки ще з більшим завзяттям.



Зобр:1шт.


Назва:Мотовилівка

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + За переказами село засновано у XIII ст., але перша документальна згадка в акті від 7 грудня 1601 р під назвою Мотылевка в списку міст і сіл Любарської волості, Луцького повіту, що були спустошені і спалені татарами (Архів в 46т.1 стор.291).


Назва:Масельський Олександр Степанович

-Знайдено: + Олекса́ндр Степа́нович Масе́льський (*7 грудня 1936, Хмельове — †12 квітня 1996, Харків) — к.с.-г.н.; Харків. облрада, голова (з 07.1994); голова Харків. облдержадмін. (з 07.07.1995); чл. Конституційної Комісії від Президента України (з 08.11.1994); чл. Ради роботи з кадрами (з 07.1995); чл. Комісії з розробки Нац. програми розвитку с.-г. виробництва на 1996–2005 рр. (з 09.1995).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 7 грудня 1936 (с. Хмельове, Кіровоградська область) в багатодітній сім'ї; українець; одружений; має дочку.


Назва:Рой Олександр Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 7 грудня 1957 (м. Марганець, Дніпропетровська область); укр.; батько Іван Салифонтійович (1930–1976) — гірничий робітник; мати Любов Андріївна (1928) — страховий агент, пенс.; дружина Світлана Валеріївна (1965) — вихователька дитсадка, домогосп.; діти: Тетяна Олександрівна (1980) — домогосп.; Іван Олександрович (1985) — гірничий робітник шахти № 9-10; Анастасія Борисівна (1983) — секретар-машиніст ВАТ «МГЗК»; Євген Борисович (1986).


Назва:Левкович Василь Михайлович

-Знайдено: + В ніч із 16 на 17 грудня 1946, напередодні свята св. Варвари згідно з планом підполковника Терентьєва війська МДБ оточили криївку біля села Яструбичі (тепер Радехівського району Львівської області) за річкою Західний Буг (біля теперішньої вугільної шахти № 9 «Великомостівська») поблизу присілка Груд, а за дорогою Городища. В криївці крім «Вороного» були провідник Сокальської округи «Бурий», він же «Радич», він же «Орлик» — Притулка Яків родом із Яструбич, разом з ним був охоронець Цар Пилип, родом із Волсвина на псевдо «Левич». Палили документи. «Бурий» підірвався гранатою при спробі захоплення, «Левич» — застрелився (за словами «Вороного»). «Вороний» намагався евакуюватись запасним виходом, та задихнувся і втратив свідомість. На місці, де була криївка стоїть пам'ятний хрест. Капітан Фабрикін, що мешкав у Мостах і приймав участь у цій операції любив повторювати: «Святая Варвара бандьорам жизнь оборвала»
-Знайдено: + За іншими даними 17 грудня 1946 року чекісти оточили криївку провідника Сокальської округи «Бурого» під селом Суходоли де перебував і «Вороний». В полон він потрапив, втративши свідомість після отруєння димом. Слідство тривало близько року, Левкович був ув'язнений в Тюрмі на Лонцького у Львові та слідчій в'язниці МҐБ у Києві на Короленка (тепер Володимирська).
-Знайдено: + Майбутня дружина полковника Ярослава Романина потрапила на Воркуту в 1952. Вона була засуджена за діяльність в УПА. Із десяти років заслання у Воркуті відбула 7. У лютому 1957-го справили весілля. 27 грудня 1957 в подружжя народився син Роман.
-Знайдено: + До Червонограда дружина Левковича повернулася в 1965. Працювала машиністкою на шахті «Друга Великомостівська». Він же ж повністю відсидів термін покарання і був звільнений з Дубравного табору 7 грудня 1971.


Зобр:6шт.


Назва:Лепкий Левко Сильвестрович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народ. 7 грудня 1888 р. у с. Поручин (тепер Бережанського району Тернопільської обл.). Ще навчаючись у Бережанській гімназії та під час університетських студій у Львові, Лев Лепкий поринає у вир громадського і культурного життя, організовує театральні гуртки молоді, виступає з хорами в селах і містечках Галичини. Під час навчання у Краківській академії мистецтв студентські аматорські гуртки їздили з концертами та театральними виставами на Буковину, до Німеччини та Австрії.


Назва:Шарковський Олександр Миколайович

-Знайдено: + Олекса́ндр Миколайович Шарко́вський (*7 грудня 1936, Київ) — український математик, член-кореспондент АН УРСР (1978), академік НАН України (2006).


Назва:Ніжинський український радянський полк

-Знайдено: + Основу полка склали загони, що восени 1918 року діяли поблизу Ніжина, з яких потім була створена Ніжинська рота (за іншими данними — рота охорони, штабна рота) у складі Першої повстанської дивізії. Згодом рота за рахунок поповнення збільшилась до батальйону, а 24 листопада згідно з наказом № 2 стала Ніжинським полком. На 7 грудня 1918 р. полк, що стояв у Стародубі, налічув 310 штиків, 80 шабель, шість кулеметів та дві гармати. За отамана був П. Несміян. Після згортання Першої повстанської дивізії у бригаду, полк знову перетворився у батальйон. Хоча згідно з наказами командування Групи військ курського напрямку Ніжинський батальйон разом з Богунським полком мусили скласти Перший український радянський полк, цей припис так і лишився на папері, бо фактично батальйон був підпорядкований та діяв у складі Таращанського полку.


Назва:Список міністрів культури України

-Знайдено: + |4 серпня 1999 — 7 грудня 1999
-Знайдено: + |7 грудня 1999 — 30 грудня 1999


Зобр:7шт.


Назва:Список міністрів внутрішніх справ України

-Знайдено: + |17 грудня 1917 - березень 1918
-Знайдено: + |7 грудня 1938 - 2 вересня 1939


Зобр:30шт.


Назва:Універсал Банк

-Знайдено: + | license = № 92 від 7 грудня 2007 року


Назва:Янчук Едуард Олександрович

-Знайдено: + Янчук Едуард Олександрович (7 грудня 1937, Яришів, Вінницька область — 9 березня 1994, Львів) — фізик і мінералог, відомий дослідник манганових мінералів і руд України.


Назва:Кубано-Чорноморська область

-Знайдено: + Утворена 7 грудня 1920 року об'єднанням Кубанської області і Чорноморської губернії.


Назва:Кубанська область

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 7 грудня 1920 року увійшла до складу Кубано-Чорноморської області.


Зобр:2шт.


Назва:Політична криза в Україні 2008

-Знайдено: + Протягом тривалих перемов у вересні-жовтні 2008 р. політичним силам представленим у парламенті, проте не вдалося досягти компромісу і сформувати нову більшість. Кожна із сторін звинувачували одна одну у небажанні йти на компроміс. 8 жовтня 2008 р. Президент Ющенко у телевізійному зверненні заявив про роспуск Верховної Ради Шостого скликання і про призначення дострокових виборів на 7 грудня того ж року. Разом з тим, представники БЮТ і ПР виступили із заявою, у якій оскаржили дії президента і наполягали, що парламент не мав бути розпущений до 20-их чисел листопада.[16]


Зобр:1шт.


Назва:День місцевого самоврядування

-Знайдено: + День місцевого самоврядування — свято України. Відзначається щорічно 7 грудня.
-Знайдено: + Саме цього дня, 7 грудня 1990 року, Верховна Рада України ухвалила Закон України "Про місцеве самоврядування".


Назва:Панцерник «Князь Потьомкін-Таврійський»

-Знайдено: + 7 грудня 1897 року вийшов «височайший указ» імператора Миколи ІІ по морському відомству, відповідно до якого 8-й (і останній), в рамках суднобудівної програми Російської імперії на 18821902 рр.,броненосець для Чорного моря отримав назву «Князь Потьомкін-Таврійський».


Зобр:3шт.


Назва:Єрмолов Микола Петрович

-Знайдено: + Народився 7 грудня 1936 р. у м. Бобров Воронізької обл. в родині селянина. Помер 28 лютого 1992 р. в Києві. Закінчив філологічний факультет Воронізького університету (1963) та режисерський факультет Всесоюзного державного інституту кінематографії (1968).


Назва:Покровський Андрій Георгійович

-Знайдено: + 7 грудня 1911 року Андрія Покровського призначають виконуючим обов'язки начальника штабу командувача Морськими силами Чорного моря.


Зобр:4шт.


Назва:Острозька ординація

-Знайдено: +

Герб князів Острозьких-Заславських — символ майорату

Острозька ординація, Острозький майорат (пол. Ordynacja ostrogska), рідше Дубенська ординація — неподільність земель, які належали князям Острозьким, встановлена Янушем Васильовичем Острозьким (*1554 — †1620) і затверджена у 1609 році Сеймом Речі Посполитої. До складу Острозького майорату входило 24 міста і 600 сіл. Проіснувала до 7 грудня 1753 року.


Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Згідно із заповітом Януша Васильовича, Острозький майорат мав перейти в спадщину до старшого сина Олександра Янушовича Заславського (*1581 - †1629) і його дружини Евфрузини Янушівни Острозької (*1605) й далі передаватися старшому в родині наступнику чоловічої статі. У разі припинення роду Заславських, Острозький майорат повинен був перейти до рицарів Мальтійського ордену[17]. Проте останній Острозький ординат Януш Олександр Санґушко за підмовою Авґуста Чорторийського роздарував Острозький майорат, що було оформлено Кольбушівською трансакцією від 7 грудня 1753 року. Дана подія стала потрясінням для Речі Посполитої і викликала суперечки. Конфлікт між магнатською групою «Фамілія» та королівським двором призвів до збройного протистояння, великий коронний гетьман Ян Клеменс Браницький захопив і утримував найбільший замок ординації — Дубенський. Януша Олександра Санґушка хотіли визнати в судовому порядку неправомочним. Нарешті 1766 року Сейм дав офіційну згоду на розформування Острозького майорату, за умови відрахування з тих маєтностей 300 тис. золотих річно до державної скарбниці на утримання війська Речі Посполитої[18]. У 1775 році за рахунок частини цієї суми було задоволено і претензії мальтійців: 120 тисяч річно передбачалося на утримання командорства і преора в Речі Посполитій, четверту частину цієї суми відраховувалося на Мальту. В 1788 році Сейм ухвалив інакший розподіл 300 тис. золотихПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>. Однак вже 13 грудня 2006 року Рада ліквідується[19].


Назва:Бойко Леонід Сергійович

-Знайдено: + Леоні́д Сергі́йович Бо́йко (*7 грудня 1928 р. в с. Городище (Нікопольський район) — критик, кандидат філологічних наук.
-Знайдено: + Народився 7 грудня 1928 р. в с. Городище Нікопольського району Дніпропетровської області.


Назва:Безкоровайний Володимир Герасимович

-Знайдено: + В 1995 році починається поступовий прийом в склад ВМС об'єктів Чорноморського флоту за межами кримського півострова. З 14 по 17 березня 1995 року до складу ВМС були прийняті Ізмаїльський і Очаківський гарнізони, а з 7 грудня розпочався прийом ще 140 об'єктів ЧФ. 27 березня 1996 року під керівництвом командувача ВМС України віце-адмірала Безкоровайного, були урочисто підняті Військово-Морські прапори України на кораблях колишньої Кримської військово-морської бази. Однак, командувач і штаб ВМС вимушені були приймати фактично розграбовані кораблі, військові містечка, техніку й майно.


Зобр:2шт.


Назва:Меркурій Печерський

-Знайдено: + Меркурій пісник Печерський (14 століття, Київ) — православний святий, чернець Печерського монастиря. Преподобний. Пам'ять 10 вересня, 17 листопада і 7 грудня.


Зобр:1шт.


Назва:Сапеляк Степан Євстахійович

-Знайдено: + 7 грудня 1987 р. — співфундатор і член Ініціативної групи мистців пера і пензля, театру і кіно — Української Асоціації незалежної творчої інтелігенції ([УАНТІ]) і відповідальний редактор (у співпраці з поетом М. Даньком) за друге число нелегального мистецького видання «Кафедра» за сприяння [УАНТІ][20][21].


Зобр:5шт.


Назва:Ящишин Андрій Романович

-Знайдено: + Ящи́шин Андрі́й Рома́нович (7 грудня 1960) — український кінорежисер, кінознавець, організатор кіновиробництва. Член Національної спілки кінематографістів України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 7 грудня 1960 року в Києві в родині кінокритика Р. Корогодського і психолога Оксани Ящишин.


Назва:Ґжицький Володимир Зенонович

-Знайдено: + 7 грудня 1933 року в Харківському облуправлінні держбезпеки був виписаний ордер № 32 на арешт В. Ґжицького. У постанові на арешт йому інкримінувалася приналежність до контрреволюційноï організаціï УВО (Украïнська військова організація) та участь у терористичній діяльності.


Назва:Маковеєв Віктор Іванович

-Знайдено: + Народився 7 грудня 1925 р. у с. Завялово Омської обл. (Росія) в селянській родині. Учасник Великої Вітчизняної війни. Закінчив кінознавчий факультет Київського державного інституту театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого (1970). Працював на студії «Укркінохроніка» начальником відділу кадрів, начальником виробництва. З 1968 р. — режисер студії «Укркінохроніка».


Назва:Церква Зарваницької Божої Матері (Тернопіль)

-Знайдено: + Настоятель церкви — отець Роман Ваврух, якого до священичого сану возвів митрополитТернопільсько-Зборівський УГКЦ владика Василь (Семенюк) водночас із посвяченням церкви 7 грудня 2008 року[22]


Назва:Куліш Яків Савелійович

-Знайдено: + Кулі́ш Я́ків Саве́лійович (7 грудня 1904, Кишинів — 22 січня 1999, Москва) — український кінооператор.


Назва:Терещенко Петро Петрович

-Знайдено: + Народ. 7 грудня 1941 р. в родині селянина. Закінчив Київський інститут народного господарства (1966). Працює на Київській кіностудії ім. О. П. Довженка.


Назва:Парфенюк Олена Борисівна

-Знайдено: + Народ. 7 грудня 1947 р. у м. Луцьку Волинської обл. в родині робітника. Дочка художника по гриму О. П. Парфенюк.


Назва:Зайцев Іван Дмитрович

-Знайдено: + Зайцев Іван Дмитрович (рос. Иван Дмитриевич Зайцев; псевдонім — Іван Рачада; 22 вересня 1909, Александровка — 7 грудня 1993, Київ) — український письменник. Герой Радянського Союзу. Заслужений будівельник України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Жив у Києві. Помер 7 грудня 1993 року. Похований у Києві на Байковому кладовищі.


Зобр:1шт.


Назва:Пам'ятники Одеси

-Знайдено: + |Франкові Івану || 2006 || на Олександрівському проспекті || || Перший на Півдні Україні пам'ятник визначному українському письменнику і громадському діячеві Іванові Франку з ініціативи Управління культури обласної державної адміністрації (після організованого конкурсу на найкращий проект пам'ятника) та одеської міської влади урочисто відкрито 7 грудня 2006 року. Автори пам'ятника — скульптор Борис Румянцев та архітектор Микита Румянцев. Бронзовий пам'ятник вилив Київський творчо-виробничий комбінат «Художник»[23]
-Знайдено: + news=1519 Пам'ятник Івану Франку відкрили у Одесі] // новина за 7 грудня 2006 року на Українська Автокефальна Православна Церква / Одеська і Балтська єпархія</ref>. Пам'ятник піддавася вандальним діям 2008 року[24].


Зобр:78шт.


Назва:Сабол Севастіян Михайлович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Севастіян Сабол народився 7 грудня 1909 року в Пряшеві. Мати — словачка римо-католицького сповідання; батько — словацькомовний русин, греко-католик.


Назва:3-й Херсонський корпус

-Знайдено: + Генерал Березовський закликав до Одеси війська Антанти, заявивши, що він переходить на бік Добровольчої армії генерала Антона Денікіна. Передбачаючи, що м. Одеса буде остаточно зайняте військами Антанти і білогвардійцями, Іван Луценко та його начальник штабу військовий старшина Всеволод Змієнко 7 грудня 1918 висунили генералу Березовському ультиматум про негайне передання Одеси військам Директорії. Оскільки цього не було виконано, 11 грудня 1918 частини Директорії почали наступ на місто й досить швидко відтіснили добровольчі загони до одеського порту. Там їм довелося завантажитись на транспортний пароплав «Саратов» і вийти в одеський рейд. В Одесі було встановлено владу УНР, новим командувачем 3-го Херсонського корпусу, тепер підпорядкованого Директорії, було призначено генерала Філатьєва.[25]


Назва:Івано-Франківський академічний обласний театр ляльок імені Марійки Підгірянки

Підзаголовок:=== Актори ===
Знайдено: + 27 березня 1997 року в Івано-Франківському театрі ляльок ім. Марійки Підгірянки відбувся вечір бенефіс Тетяни Чикірової — заслуженої артистки України, провідного актора театру. 20-річний ювілей творчої діяльності Т. Чикірової співпав з її днем народженням і днем театру. «У колі друзів і ляльок» — так влучно назвали ляльковики бенефіс Світлани Януш, приурочений 30-літтю творчої діяльності, який відбувся 7 грудня 2003 року. Поряд із ними 25 років сповна віддали акторській професії Іван Сабадиш та Галина Савчин. З 1987 по 1998 рік у театрі працювало подружжя акторів Цеглінських — Ольга та Ігор. Ігор Цеглінський увійшов в історію театру як актор і режисер-постановник «Злиднів» Олександра Олеся та інших вистав.


Назва:Болехівський-Боян Петро

-Знайдено: + Болехівський-Боян Петро (справжнє прізвище — Болехівський; 7 грудня 1910, с. Бі­ла, нині Чортківського району Тернопільської області — січень 1995, м. Ґлендейл, штат Каліфорнія, США) — український оперний співак (баритон), композитор, громадський діяч. Член ОУН (1931; псевдо «Прометей»).


Зобр:1шт.


Назва:Орден святого рівноапостольного князя Володимира (УПЦ МП)

-Знайдено: + *Косенко Анатолій Тихонович (7 грудня 2008)


Назва:Ладигін Микола Миколайович

-Знайдено: + Микола Миколайович Ладигін (7 грудня 1983, м. Київ, СРСР) — український хокеїст, захисник. Виступає за «Южний Урал» (Орськ) у Вищій хокейній лізі.


Назва:Пам'ятники Іванові Франку

-Знайдено: + * Одеса. Перший на Півдні держави пам'ятник Іванові Франку встановлений з ініціативи Управління культури обласної державної адміністрації та одеської міської влади урочисто відкрито 7 грудня 2006 року на Олександрівському проспекті. Автори пам'ятника — скульптор Борис Румянцев та архітектор Микита Румянцев[26]
-Знайдено: + news=1519 Пам'ятник Івану Франку відкрили у Одесі] // новина за 7 грудня 2006 року на Українська Автокефальна Православна Церква / Одеська і Балтська єпархія</ref>.


Зобр:46шт.


Назва:Історія Сатанова

-Знайдено: + Упродовж 2010 року статтями про історію Сатанова, його пам'ятки, найвідоміших уродженців активно поповнювалася Українська Вікіпедія. 1 серпня 2010 року статтю «Історія Сатанова» було визнано однією з найкращих статей україномовного розділу Вікіпедії. Наприкінці року в серії «Поділля туристичне» побачила світ історико-краєзнавча розвідка «Сатанів: Історія, міфи та легенди» кандидата історичних наук Світлани Маркової із Хмельницького (книгу підписано до друку 7 грудня 2010 року). Для написання розвідки використано матеріали Державного архіву Хмельницької області, дослідження істориків і краєзнавців XIX—XXI століть, а також статті Української Вікіпедії — «Сатанів» і «Історія Сатанова».


Зобр:51шт.


Назва:Кратко Бернард Михайлович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 7 грудня 1937 заарештовано енкаведистами і за звинуваченням в зв'язках «з ворогом народу Бойчуком засуджений до заслання на невизначений термін»[27] до Середньої Азії. В 1945 році знову повернувся до Києва, в 1948 році переїхав на Донбас.


Зобр:2шт.


Назва:Гіляров Олексій Микитович

-Знайдено: + Олексій Микитович Гіляров (* 7 грудня 1856, Москва — † 1938, Київ) — український письменник, філософ, педагог, один з організаторів та перший академік-філософ ВУАН. Батько українського мистецтвознавця, історика Сергія Гілярова, дід Меркурія Гілярова — радянського зоолога, ентомолога, академіка АН СРСР.
Підзаголовок:== Педагог ==
Знайдено: + Академік О. Гіляров помер 7 грудня 1938 р. Похований на Байковому цвинтарі.


Зобр:1шт.


Назва:Історія Нової Ушиці

-Знайдено: + Освіта у місті здійснювалась лише початкова. У 1905 році було три початкових школи, однокласне міське прихідське училище на 80 учнів, Каскадська церковно-прихідська школа на 30 учнів. Крім того, було ще двокласне міське училище, або так звана вища початкова школа з 5-ти річним строком навчання на 160—180 учнів. Учителів було 10 чоловік. 7 грудня 1908 року відкрито Новоушицьку ремісничу школу для підготовки спеціалістів ковальсько-слюсарної справи, столярно-токарної. Перший випуск школа дала в 1913 році — 14 чоловік. На 1 січня 1914 року було 77 учнів. Початок середній освіті в Новій Ушиці покладено відкриттям гімназії в 1915 році, навчання в якій було платним.


Зобр:2шт.


Назва:Хоругва Канева

-Знайдено: + Хоругва Канева — офіційний символ міста Канева. Затверджена 7 грудня 1999 року рішенням № 138 XIII сесії міської ради XXIII скликання.


Зобр:1шт.


Назва:Герб Канева

-Знайдено: + |дата_затвердження = 7 грудня 1999 року
-Знайдено: + Герб Ка́нева — офіційний символ міста Канева затверджений 7 грудня 1999 року рішенням № 138 XIII сесії міської ради XXIII скликання.


Назва:Пам'ятники Переяслава-Хмельницького

-Знайдено: + | Пам'ятна дошка на честь 425-ї річниці від надання місту Переяславу магдебурзького права || 7 грудня 2010 || Переяслав-Хмельницька міська рада || ||


Зобр:25шт.


Назва:Андрес Мендоса

-Знайдено: + У збірною Перу дебютував в 1999 році. Він взяв участь у відбіркових іграх на чемпіонат світу в 2002 та 2006, де Перу виступила невдало. Грав на Кубках Америки в 2004 і 2007. 7 грудня 2007 року, Мендоса був один з групи гравців збірної Перу, які були помічені у тому, що провели жінок та розпивали спиртні напої у готелі за два дні до нищівної поразки від Еквадору (5-1, єдиний гол забив Мендоса). На цих гравців поклали вину і відрахували зі збірної.


Зобр:1шт.


Назва:Мельник Михайло Григорович

-Знайдено: + Мельник Михайло (*7 грудня 1889 — †серпень 1944) — український громадський і військовий діяч.


Назва:Волкович Анатолій Васильович

-Знайдено: + В Армії УНР з 17 березня 1918 року. Цього дня генералом Натіївим був зарахований до штату при штабі Окремої Запорізької дивізії.[28] 3 6 липня 1918 р. був відряджений для душпастирської праці на фронт в Кінний кошового отамана Костя Гордієнка полк, де служив до його повного розформування.[29] 30 вересня 1918 р. наказом отамана Окремої Запорізької дивізії був призначений на посаду панотця в 4-й Запорізький гетьмана Петра Дорошенка полк і служив в ньому до 12 січня 1919 року. 31 грудня 1918 р. згідно з персональним наказом отамана Лівобережної армії за сімейними обставинами був переведений в 2-гу легку Гарматну бригаду в м. Полтаву.[30] Наказом по 2-й Пішій дивізії від 14 лютого 1919 р. за ч.37 призначений в.о. благочинного дивізії. По розформуванні гарматної бригади, наказом отамана 1-ї пішої Запасової бригади від 22 березня 1919 р. ч.64 призначений на посаду панотця в 2-й піший Запасовий полк, в якому служив до його розформування. 5 травня 1919 року Головною управою військового духовенства, згідно з клопотанням, призначений на вільну посаду панотця до полку ім. Костя Гордієнка.[31] Служив у полку до його інтернування польською владою (7 грудня 1919 р.). 6 червня 1920 року повернувся з польського полону. За два тижні після цієї події, 22 червня 1920 року, був призначений до 4-ої Запасової бригади. Згодом служив панотцем у 5-й Херсонській дивізії, з якою вийшов на еміграцію.[32] Похований у православному секторі цвинтаря «Воля», м. Варшава.


Назва:Веселов Олександр Михайлович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Незважаючи на отримане важке поранення, він на початку радянсько-німецької війни знову добровільно пішов на фронт. 25 червня 1941 року, на радянсько-румунському кордоні, діючи в складі розвідки, він був контужений. Після одужання, в 1942 році, знову вирушив на фронт. 7 грудня 1943 року важко поранений в голову. Демобілізований як інвалід 2-ї групи.


Зобр:1шт.


Назва:Кодекс України про адміністративні правопорушення

-Знайдено: + Ко́декс Украї́ни про адміністрати́вні правопору́шення (КУпАП) — це кодифікований нормативний акт, що регулює суспільні відносини по притягненню до адміністративної відповідальності. Набрав чинності від 7 грудня 1984 року.


Назва:Рябий Микола Олександрович

-Знайдено: + Народився 7 грудня 1936 року в селі Заболотне (старовинна назва - Чоботарка) Крижопільського району Вінницької області в селянській сім’ї. Закінчив факультет журналістики Київського державного університету імені Т.Г. Шевченка.


Назва:Садовський Віталій Михайлович

-Знайдено: + Віталій Михайлович Садовський (* 28 листопада (7 грудня) 1950, Западинці, Красилівський район, Хмельницька область — † 7 грудня 2009, Вроцлав, Польща) — український художник, іконописець.


Назва:Історія Седнева

Підзаголовок:=== 1930 ===
Знайдено: + 1933 р., 17 грудня — відкрито районну колгоспну школу, в якій вчитимуться бригадири, голови, рахівники та бригадири по скотарству 310.
-Знайдено: + 1943–1977 рр. — районні газети «Придеснянський колгоспник» та «Шляхом комунізму» повідомляли: працює поштове відділення, начальник Молочко (1943 р., 2 жовтня); відзначається робота начальника Седнівського відділення зв'язку Динника та колгоспного листоноші Шевченка (1957 р., 31 травня); у районній газеті «Придеснянський колгоспник» друкується вірш М. Миргородського «Почтальон» (1957 р., 14 липня); фото листоноші Катерини Лемешко (1958 р., 15 червня); стаття І. Кирієнка «Наш листоноша» про Олександру Кирієнко (1959 р., 17 квітня); фото та стаття Ф.Печерного «Марія Работай — листоноша» (1960 р., 25 червня); зв'язківці другий рік поспіль утримують першість у районному соціалістичному змаганні (1964 р., 16 квітня); начальник відділення зв'язку Дмитро Пилипович Динник відзначений Почесний грамотою (1965), занесений до районної книги Трудової Слави (1972); фото листоноші з Нового Марії Василівни Мосич (1976 р., 18 грудня); фото працівника відділення зв'язку Марії Василівни Білоконської (1977 р., 27 грудня) 322.
-Знайдено: + Почесною грамотою обкому комсомолу нагороджена учениця Парасковія Литвин за виступ на обласній олімпіаді дитячої художньої самодіяльності (1956 р., 27 липня); за активну роботу в учнівській виробничій бригаді учениці Седнівської середньої школи Ірина Полегенько та Галина Силенок нагороджені медалями «Юний учасник ВДНГ СРСР» (1984 р., 4 травня); учитель фізики В. Світличний у статті «МТС — в школі» розповідає: «школа придбала через Чернігівську МТС спрацьовані трактор, сівалку, жатку, трієр, кормодробарку та інші машини, подарували і старий літак ПО-2. Учні знайомляться з утриманням підіймальної сили на крилі літака, з застосуванням авіації в сільському господарстві. У нас почали працювати гуртки по вивченню сільськогосподарських машин, автомобіля (нещодавно школі передана стара вантажна автомашина) і гурток кіномеханіків, на пришкільних ділянках створені всі умови для проведення практикуму з сільського господарства (керівник — учитель біології Д.Стратілат). Учителі географії тт. Силенок і Коваленко ведуть практикум на добре обладнаній шкільній метеостанції» (1956 р., 17 жовтня); стаття директора школи О.Тостановського «Школа і виробництво. З досвіду організації політехнічного навчання» (1957 р., 6 лютого); у допису А.Косенка та Л.Ячного «Шкільна виробнича» повідомляється: «В Седнівській середній школі з учнів сьомих — дев'ятих класів створено виробничу бригаду. Бригадиром обрано дев'ятикласника Петра Мозоля, заступником — Людмилу Рамуль, загальне керівництво здійснюватиметься Радою бригади. Члени бригади набуватимуть знань з рільництва, кролівництва та будівельної справи» (1960 р., 18 лютого); стаття Л.Портянко «Ростуть справжні господарі землі» про учнівську виробничу бригаду, яка існує два роки (1962 р., 8 серпня); стаття Л.Портянко «А тут незабаром жнива» про весняні турботи шкільної виробничої бригади (1963 р., 9 травня); шкільна виробнича бригада нагороджена Почесною грамотою Чернігівського обкому комсомолу (1963 р., 7 грудня); при школі діє виробнича бригада учнів старшокласників, які працюють на закріплених за ними ділянках у радгоспі ім. Чкалова та насінневій дослідній станції. За підсумками Всеукраїнського огляду школярі-виробничники зайняли третє місце. Учні стали учасниками сільськогосподарської виставки УРСР (1967 р., 4 квітня); за підсумками республіканського змагання учнівських виробничих бригад та шкільних лісництв серед переможців названо Седнівську виробничу бригаду, яка відзначена першою премією. Бригада існує майже 20 років (1979 р., березень); за бригадою закріплено 82 га землі, два трактори та інша техніка, була учасницею ВДНГ УРСР та двічі — ВДНГ СРСР.
-Знайдено: + 1956–1961 рр. — районна газета «Придеснянський колгоспник» повідомляла: у Седнівському районному Будинку культури з лекцією про поточний момент виступив лектор обласного лекційного бюро Карпов. Учасники вечора переглянули документальний фільм «На гостинній землі Бірми» (1956 р., 7 грудня); про міжнародне становище прочитав лекцію член обласного Товариства для поширення політичних і наукових знань Пищиков (1960 р., 1 вересня); член-кореспондент Академії наук УРСР В. І. Білай в літньому таборі радгоспу прочитала лекцію на тему «Досягнення мікробіологічної науки», а в рільничій бригаді кандидат біологічних наук А. В. Кордюн ознайомив робітників з космічною біологією (1961 р., 11 липня).
-Знайдено: + 1957–1964 рр. — на мітингу, присвяченому відкриттю пам'ятника Т. Г. Шевченку, виступили старожил Седнева пенсіонер Данило Юхимович Кисіль, відповідальний секретар Спілки письменників України Герой Радянського Союзу Юрій Збанацький та інші (1957 р., 19 липня). Районна газета «Придеснянський колгоспник» друкує вірші Андрія Рожаліна «Тарасова липа» (1951 р., 11 березня), «Кобзареві», присвячений відкриттю пам'ятника Т. Г. Шевченку в Седневі (1957 р., 14 липня). Публікуються стаття голови сільради Я.Рубащенка «Шануємо пам'ять Кобзаря» (1959 р., 8 березня); матеріал «По Шевченківських місцях» (1960 р., 7 липня); фото альтанки (1960 р., 19 листопада); великий матеріал з фото В. Мироненка «Седнівчани шанують пам'ять Кобзаря» про заходи до 100-річчя з дня смерті Т. Г. Шевченка. Присутні письменники Іван Іванович Гончаренко, Іван Іванович Цинковський та Леонід Іванович Смілянський. Друкуються вірші учениці Х класу Людмили Рамуль «Кобзареві» (1961 р., 4 лютого) та «Шевченко в Седневі» (18 березня); статті І. Стратілата «Перед першим арештом» (1963 р., 9 березня), «Вивчення місцевих матеріалів про Кобзаря» (27 серпня), «Портрет — збірка творів» про рідкісний портрет Т. Г. Шевченка (29 серпня), «Народ і Шевченко» (14 листопада), «З історії одного портрета великого Кобзаря» (17 грудня), «Тарасова липа» (28 грудня), «Ця любов дає силу» (1964 р., 25 січня), «Співець долі жіночої» (9 березня); стаття Д. Кисіля «Тут був Тарас» (1964 р., 30 січня); статті В.Пригоровського про перебування Т. Г. Шевченка в Седневі (1964 р., 11 лютого та 13 лютого); репродукція картини А. Н. Шкурка «Шевченко в Седневі» (1964 р., 5 березня); ювілейною медаллю Кобзаря нагороджено І. Ю. Стратілата та І. І. Льодового (1964 р., 17 березня).
-Знайдено: + 1963–1977 рр. — районна газета «Шляхом кумунізму» друкує фото тракториста радгоспу ім. Чкалова Порфирія Даниловича Гайдая (1963 р., 16 травня, 8 червня та 24 вересня); доярки Віри Роленко (18 червня); бригадира молочно-товарної ферми О. С. Сергієнка (20 червня); стогування конюшини (29 червня); механізатора Івана Івановича Вітязя (4 липня); працівників радгоспу П. П. Бандури, І. Л. Жабинського та керуючого центральним відділенням В.Січка (10 вересня); тракториста Миколи Івановича Кіндеєва (14 вересня); механізаторів радгоспу М. Тарасенка та М.Ткаченка (1976 р., 24 квітня); пропагандиста семінару основ економічних знань радгоспу Віктора Ілліча Гайструка (15 травня); комбайнера Д. С. Остапенка (1977 р., 9 серпня); членів екіпажу картоплезбирального агрегату комбайнера Михайла Будаша та тракториста Василя Деркача (20 вересня); електрика Євгена Григоровича Міцу, який дбайливо доглядає в своєму саду виноград (29 вересня); переможця соціалістичного змагання на копанні картоплі Василя Несторовича Стеби (15 жовтня); тракториста Василя Михайловича Редька (27 грудня).
-Знайдено: + 2001 р., 7 грудня — своє 100-річчя відзначила мешканка Седнева Катерина Осипівна Зеленська.


Назва:Історія Полтавської області

Підзаголовок:== Адмінподіл ==
Знайдено: + зв'язку із затопленням чаші Кременчуцького штучного моря, основна маса жителів с. Ялинці Градизького району наприкінці 50-х — на початку 60-х р. ХХ ст. була переселена на територію Кременчуцького району, де збудували нове село під старою назвою. 28 жовтня 1966 р. рішенням облвиконкому центр Пухальщинської сільради Кременчуцького району перенесено в с. Ялинці, а сільраду перейменовано в Ялинцівську. 7 грудня Максимівську сільраду Глобинського району передано до складу Кременчуцького району. Відбуваються й подальші подібні зміни в адміністративному поділі в межах сільрад, перейменування низки населених пунктів у зв'язку з укрупненням районів. Але масове несерйозне перейменування, без врахування історії, призвело до ліквідації сотень давніх топонімів, які складалися історично й існували протягом віків[33].


Зобр:4шт.


Назва:Адміністративно-територіальний устрій Полтавської області

-Знайдено: + * 7 грудня 1965 Максимівську сільраду Глобинського району передано до складу Кременчуцького району. Відбуваються й подальші подібні зміни в адміністративному поділі в межах сільрад, перейменування низки населених пунктів у зв'язку з укрупненням районів. Але масове несерйозне перейменування, без врахування історії, призвело до ліквідації сотень давніх топонімів, які складалися історично й існували протягом віків[34].


Зобр:3шт.


Назва:Сезон ФК «Карпати» (Львів) 1969

-Знайдено: + | 7 грудня 1944


Зобр:1шт.


Назва:Сезон ФК «Карпати» (Львів) 1970

-Знайдено: + | 7 грудня 1944


Назва:Охріменко Павло Павлович

-Знайдено: + Павло Павлович Охріменко (* нар. 16 липня 1919 Солониця, Лубенський район  — † 7 грудня 1997 м. Суми. Похований у м. Щорс Чернігівська область.)  — український літературознавець, фольклорист, доктор філологічних наук, професор (1959), академік АН Вищої школи України (1993), член Спілки письменників України, дослідник Слова о полку Ігоревім.


Назва:Хмельницький Олександр Ісакович

-Знайдено: + Олександр Ісакович Хмельницький (18 жовтня 1889, Одеса — 7 грудня 1919, Москва) — український юрист, державний і політичний діяч.


Зобр:1шт.


Назва:ХК «Донбас» у сезоні 2011—2012

Підзаголовок:==== Грудень ====
Знайдено: + |дата = 7 грудня 2011
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + | Володимир Малевич[35] || Найкращий захисник тижня ВХЛ || 27 грудня 2011
-Знайдено: + ;Найкращі гравці, обрані дирекцією ІІХФ[36];
Підзаголовок:=== Прийшли ===
Знайдено: + | 27 грудня 2011
Підзаголовок:=== Прийшли ===
Знайдено: + | Андре Гульт[37]


Зобр:2шт.


Назва:Панкєєв Микола Петрович

-Знайдено: + Панкєєв Микола Петрович (7 грудня 1886, м. Київ — ?


Зобр:1шт.


Назва:Води Полтавської області

Підзаголовок:== Річки ==
Знайдено: + Приблизно 130 днів на рік річки покриті льодом. Льодостав починається на півночі та північному сході області до 7 грудня, завершується на півдні до 20 грудня, весняний льодохід розпочинається навпаки на півдні 17-18 березня, а закінчується 25 березня на північному сході.


Зобр:5шт.


Назва:Семак Сергій Богданович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Особливо яскравою була гра Сергія у матчі Ліги чемпіонів 2004—2005, коли 29 вересня 2004 р. в матчі проти «ПСЖ» футболіст забив гол і заробив пенальті, а 7 грудня в гостьовому матчі проти цієї ж команди оформив хет-трик. В результаті французи вирішили придбати гравця у свою команду.


Зобр:1шт.


Назва:Облога Очакова (1788)

-Знайдено: + |date= 14 серпня7 грудня 1787
-Знайдено: + Оча́ківське сиді́ння — битва російсько-турецької війни 1787—1792 років яка завершилася захопленням російськими військами турецької фортеці Очаків 6 (17) грудня 1788 року.


Зобр:2шт.


Назва:Пата Тетяна Якимівна

-Знайдено: + Пата Тетяна Якимівна (нар. 20 лютого 1884 — †7 грудня 1976) — український майстер народного декоративного розпису та народної декоративної графіки, заслужений майстер народної творчості УРСР з 1962 року.
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + У 1960 році Тетяна Якимівна створила новий художній образ «Зозуля на калині». В останні роки життя художниця зробила серію нових малюнків, що увійшли до альбому «Тетяна Пата» (1973 р.), оформляла книжки та листівки. 7 грудня 1976 року Тетяна Якимівна Пата померла.


Зобр:1шт.


Назва:Боржавська вузькоколійна залізниця

Підзаголовок:=== Будівництво ===
Знайдено: + 4 грудня 1905 року на ім'я наджупана Березької жупи прибула відповідь із міністерства торгівлі, в якій міністр повідомив, що на розгляд винесені два проекти будівництва залізниці[38]. Відповідно до першого, поданого адвокатом Ференцом Добозфі, Довге сполучиться із Великим Севлюшем (Виноградово) через Шаланки[38]. А другий подало АТ угорських залізниць місцевого значення, який передбачав будівництво ділянки Берегово — Довге та додаткове будівництво відгалудження Іршава — Осій і Довге — Кушниця[38]. Крім того, останній проект передбачав також будівництво відтинку Шаланки — Виноградово. А питання про те, який проект найкраще задовольнить місцеві інтереси, обговорювалося 7 грудня на спільній нараді міністра торгівлі з представниками Уґочанського та Березького комітатів. Для реалізації був вибраний проект, поданий АТ. Але протягом всього 1906 року тривав розгляд питання про будівництво вузькоколійної залізниці. І хоча АТ повністю брало на себе фінансування проекту, розгляд справи відкладався.


Зобр:12шт.


Назва:Прокоп Мирослав

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 7 грудня 2003 року в Нью-Йорку, США.


Назва:Почесні громадяни Запоріжжя

-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |7 грудня 1901 — 10 грудня 1986


Назва:Денисик Григорій Іванович

-Знайдено: + Григорій Іванович Денисик (нар.7 грудня 1949, Онут Заставнівського району Чернівецької області) — український фізико-географ, ландшафтознавець, доктор географічних наук, професор, академік Академії наук вищої освіти України, завідувач кафедри географії природничо-географічного факультету Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського, відмінник освіти України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Григорій Денисик народився 7 грудня 1949 року в селі Онут на Буковині.


Зобр:1шт.


Назва:Інокентій (Зельницький)

Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + 7 грудня 1947 зарахований до числа братії Троїце-Сергієвої Лаври.
Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + З 27 грудня 1951 - єпископ Курський і Білгородський.


Назва:Вівчарик Михайло Миколайович

-Знайдено: + Вівчарик Михайло Миколайович (*9 квітня 1941, Косів, Івано-Франківська область — †7 грудня 2003, Київ, Київська область) — доктор політичних наук, професор, історик, академік Української академії політичних наук.
Підзаголовок:=A=
Знайдено: + Помер 7 грудня 2003 року у Києві.


Назва:Рибалко Олександр Леонідович

-Знайдено: + Олекса́ндр Леонідович Риба́лко (нар.7 грудня 1950, Клавдієве-Тарасове Бородянського району Київської області — пом.5 січня 2009, там само) — український джерелознавець, історик культури, редактор, мовознавець, перекладач. Багаторічний автор і редактор часопису «Пам'ятки України». Розшукав в архівах і опублікував значну кількість історичних документів.


Назва:Боднар Катерина Филимонівна

-Знайдено: + Катерина Филимонівна Боднар (7 грудня 1932, Непоротове, нині Сокирянського району Чернівецької області) — бібліотекознавець, Заслужений працівник культури України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 7 грудня 1937 року в селі Непоротове, Хотинського повіту Бессарабії, нині Сокирянський район Чернівецької області. У 1941 році закінчила 1-й клас української школи, в 1944-му — 3-й румунської, а у 1949 р. 7-й клас української школи. У 1952 році закінчила Чернівецький культуроосвітній технікум, згодом Київський університет культури.
Підзаголовок:== Література ==
Знайдено: + * Пожарук Н. «Я не для себе, я — для всіх» / Надія Пожарук // Чернівці. — 2007. — 7 грудня (№ 47). — С. 1, 4.


Назва:Анічкін Леонід Анатолійович

-Знайдено: + Леонід Анатолійович Анічкін (5 червня 1937 — 7 грудня 2009) — український кінорежисер, Заслужений діяч мистецтв України[39].
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 7 грудня 2009 року. Похований в Києві на Байковому кладовищі.


Зобр:1шт.


Назва:Айдаров Олексій Петрович

-Знайдено: + * Перша перемога — 7 грудня 1997 року в гонці переслідування в Ліллегаммері1 місце.


Назва:Кравець Андрій Миколайович

-Знайдено: + Кравець Андрій Миколайович (* 7 грудня 1971, Львів) – український журналіст (спеціалізація – фінанси та банківська справа), заступник головного редактора журналу "Компаньон", головний редактор журналу "&.Финансист".


Назва:Цибик Юрій Романович

-Знайдено: + | пк-поновлення = 7 грудня 2012
-Знайдено: + | збірна-поновлення = 7 грудня 2012}}


Зобр:1шт.


Назва:Жіноча збірна України з футзалу

-Знайдено: + |align="right"|7 грудня 2012


Назва:Список прем'єр-міністрів України

-Знайдено: + | 17 грудня 1917
-Знайдено: + | 17 грудня 1919
-Знайдено: + | 17 грудня 1919
-Знайдено: + | 7 грудня 2004
-Знайдено: + | 7 грудня 2004


Зобр:87шт.


Назва:Герб Хоросткова

-Знайдено: + |дата_затвердження = 7 грудня 1998
-Знайдено: + Герб Хоросткова — символ міста Хоросткова, затверджений 7 грудня 1998 року з нагоди відзначення 435-річчя міста. Ініціатором був почесний громадянин міста В. Г. Корчемний, автором герба є Я. П. Галушка.


Назва:Куруц Федір Михайлович

-Знайдено: + Федір Михайлович Куруц (угор. Kuruc Ferenc, нар. 18 липня 1910, Унгвар, Австро-Угорщина — пом. 7 грудня 1992, Ужгород, Україна) — колишній чехословацький і угорський футболіст, згодом — радянський футбольний тренер, суддя та спортивний діяч. Грав на позиціях захисника та півзахисника. Перший спортсмен Закарпаття, якого удостоїли почесним званням судді республіканської (1953), а згодом і всесоюзної категорії (1956). Чимало ігор провів у вищій лізі чемпіонату СРСР з футболу та на міжнародному рівні.


Назва:Григоревський Микола Костянтинович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + На початку грудня 1944 року батальйон, в якому служив Григоревський, вийшов до Дунаю на південь від Будапешта. У ніч з 3 на 4 грудня батальйон приступив до форсування річки. Григоревський одним з перших переправився на протилежний берег і відкрив вогонь по противнику з кулемета. У тому бою противник втратив близько 100 солдатів і офіцерів. 7 грудня Григоревський з батальоном з ходу захопив пануючу висоту, відтіснивши противника в населений пункт Барачки. 8 грудня, коли загинув командир кулеметної роти і був поранений командир сусіднього взводу, Григоревський замінивши їх собою, підняв бійців в контратаку. Під натиском противник був змушений відступити. Григоревський зі своїми бійцями захопив німецьку траншею, а потім відбив чотири контратаки. Під час останньої з них Григоревський загинув.


Назва:Киридон Алла Миколаївна

-Знайдено: + Киридон Алла Миколаївна (*7 грудня 1960 року, м. Біла Церква, Київська область, УРСР) — доктор історичних наук, професор, науковець, педагог.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 7 грудня 1960 року в м.Біла Церква. Закінчила Київський дер­жавний університет ім. Т. Г. Шевченка (1984 р.). Відтоді працює у вищих навчальних закладах ІІІ–IV рівнів акредитації: Полтавському державному педагогічному інституті ім. В. Г. Короленкаасистент кафедри історії КПРС (15.08.1984–15.11.1986), асистент (01.01.1990–01.09.1990), доцент (з 18.05.1991) кафедри політичної історії. У 1991-1992 навчальному році вивчення вітчизняної історії було впроваджено на всіх факультетах Полтавського педінституту, що й зумовило потребу в об’єднанні викладачів цієї дисципліни у складі однієї кафедри історії України. Її створили 15.11.1991, за деякий час Алла Киридон стала завідувачкою кафедри (09.03.1992–31.01.2002)[40], згодом - доцент (20.02.2006–01.03.2007), професор (01.03.2007–30.08.2007) кафед­ри історії України ПДПУ імені В. Г. Короленка [41]. Викладала у Київському міжнародному університеті – професор кафедри міжнародних відносин та зовнішньої політики (з 01.09.2007 р.). Працювала у Київському славістичному університеті [42]. Головний редактор колегії «Вісника Київського міжнародного університету» Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref> В українських довідкових виданнях зустрічається дата смерті 7 грудня 1929 року.Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>[43][44][45]


Зобр:39шт.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Відрахунок часу передвиборчої кампанії вже пішов
  2. І.Чорновол. 199 депутатів Галицького Сейму // Серія «Львівська сотня».- Львів: «Тріада плюс», 2010. 228 с., іл. с.164
  3. І.Чорновол. 199 депутатів Галицького Сейму... с.164
  4. A.S.Czyż, B.Gutowski. Cmentarz miejski w Buczaczu… с.18
  5. Н.Андрусяк. Минуле Бучаччини… с.41
  6. S.Barącz. Pamiątki buczackie… s.33
  7. «Список осіб, які підлягають суду Військової колегії Верховного Суду Союзу РСР. 7 грудня 1937 року», АП РФ: оп. 24, спр. 413, л. 126
  8. Азаров виявився наполовину естонцем. ТСН, Естонія, 6 жовтня 2011, 16:34
  9. Николай Азаров. Политическая биография. Ч.1
  10. Радянська Житомирщина — 1963, 5 січня.
  11. 9.Документи Комітету державної безпеки Казахської РСР у кримінальній справі, порушеній за статтею 60 КК КазССР
  12. "Арсенал" приютит «Оболонь». На один матч (рос.). UA-Футбол. 6.08.2008. Процитовано 23.12.2008.
  13. Высшая лига: Вадим Рабинович: "Тема клубного стадиона «Арсенала» закрылась" (рос.). sport.com.ua. 7.12.2008. Процитовано 23.12.2008.
  14. Указ Президента України № 737/94 від 7 грудня 1994 року «Про нагородження Почесною відзнакою Президента України»
  15. Важка атлетика. Коробка приносить Україні перше срібло
  16. Ющенко розпустив Верховну Раду
  17. The Knights Hospitallers in Poland (англ.) (Перевірено 2 червня 2012)
  18. Ostrogska ordynacja // Encyklopedia Gutenberga (пол.) (Перевірено 2 червня 2012)
  19. Постанова Кабінету Міністрів України від 13.12.2005 №1745 «Про ліквідацію Ради підприємців України при Кабінеті Міністрів України»
  20. Шот, М. Життя поета // Урядовий кур'єр. — 20 липня, 2007. — № 128. — С.8. Часопис «Кафедра» // Ініціативна група Української Асоціації незалежної творчої інтелігенції [УАНТІ]. — Передрук закордонного представництва — Нью-Йорк. — Львів-Харків. — 1988. — № 2.
  21. Часопис «Кафедра» // Ініціативна група Української Асоціації незалежної творчої інтелігенції [УАНТІ]. — Передрук закордонного представництва УГГ. — Харків- Лондон, 1988. — № 2. — С.78
  22. http://www.ternopilzboriv.org.ua/?
  23. [http://hram.od.ua/newspodrobno.php?
  24. В Одесі зловмисники осквернили пам’ятник Франку // інф. УНІАН за 31 січня 2008 року
  25. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Записки не вказано текст
  26. [http://hram.od.ua/newspodrobno.php?
  27. Списки репрессированных деятелей украинской культуры, образования, науки (рос.)
  28. Наказ командира Окремої Запорізької дивізії З. Натіїва від 17 березня 1918 ч. 35
  29. Посвідка отамана Окремої Запорізької дивізії від 23 вересня 1918 р. ч.3396
  30. Наказ по 2-й Пішій дивізії від 9 січня 1919 р. ч.7
  31. Повідомленням корпусного благочинного від 5 травня 1919 р. ч.16
  32. З. Стефанів. Душпастирство у війську. Енциклопедія Українознавства, т. 2
  33. Адміністративно-територіальний поділ Полтавщини (1943–2003 рр.): Довідник з історії адміністративно-територіального поділу. Частина ІІ. — Полтава: Полтавський літератор, 2002., с. 13-14
  34. Адміністративно-територіальний поділ Полтавщини (1943 — 2003 рр.): Довідник з історії адміністративно-територіального поділу. Частина ІІ. — Полтава: Полтавський літератор, 2002., с. 13-14
  35. ВХЛ определила лауреатов недели. ВХЛ. 27 грудня 2011. Процитовано 27 грудня 2011. {{cite news}}: Cite має пустий невідомий параметр: |1= (довідка) (рос.)
  36. IIHF Continental Cup. Best Players Selected by the Directorate (PDF). ІІХФ. 15 січня 2012. Процитовано 27 грудня 2011. {{cite news}}: Cite має пустий невідомий параметр: |1= (довідка) (англ.)
  37. Андре Хульт пополнил «Донбасс». ВХЛ. 27 грудня 2011. Процитовано 27 грудня 2011. {{cite news}}: Cite має пустий невідомий параметр: |1= (довідка) (рос.)
  38. а б в Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою magyar 1 не вказано текст
  39. Указ Президента України № 229/2008 від 17 березня 2008 року
  40. Кафедра історії України ПНПУ імені В.Г. Короленка
  41. Год Б., Єрмак О., Киридон П. Полтавський державний педагогічний університет імені В. Г. Короленка: Історія і сучасність. — Полтава, 2009.
  42. Спеціалізована вчена рада
  43. Свято-Владимирский кафедральный собор. (рос.)
  44. Юбилей Свято-Владимирского кафедрального собора. (рос.)
  45. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Форостюк не вказано текст