Мультиплекс MX-7

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Мультиплекс MX-7 — українська загальнонаціональна цифрова багатоканальна телемережа. Оператором мультиплексу виступає Концерн РРТ, що входить до сфери управління Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України.

МХ-7 будується за технологією європейського стандарту ефірного цифрового телебачення другого покоління DVB-T2 у смузі частот метрового діапазону (174—230 МГц).

Історія[ред. | ред. код]

В 2006 році у Женеві відбулася Регіональна конференція радіозв'язку з планування цифрової наземної радіомовної служби в Районі 1 (частини Району 1, розташовані на захід від меридіана 170 град.сх.д. й на північ від паралелі 40 град.пд.ш., за винятком території Монголії) та в Ісламській Республіці Іран у смугах частот 174—230 МГц і 470—862 МГц (Женева, 2006 рік)[1].

Україна підписала Меморандум Женева-2006, який передбачав повний перехід до червня 2015 року від аналогового до цифрового телерадіомовлення[1].

Перший етап впровадження цифрового мовлення в Україні розпочато в 2011 році і провайдером цифрового мовлення визначене ТОВ «Зеонбуд».

В червні 2015 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення ухвалила рішення про відстрочення переходу на цифрове ТБ.

У квітні 2016 року Кабінет Міністрів України ухвалив рішення відстрочити повний перехід на цифрове ТБ на один рік.

5 грудня 2019 року Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, враховуючи План заходів щодо впровадження в Україні цифрового телерадіомовлення, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 26.10.2016 № 788-р, 05.12.2019 року, ухвалила рішення № 2039 «Про створення цифрової багатоканальної телемережі у діапазоні 174—230 МГц (МХ-7)». Оператором загальнонаціональної цифрової багатоканальної телемережі МХ-7 визначено Концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення.

14 травня 2021 року Рада національної безпеки і оборони України ухвалила рішення «Щодо окремих заходів із забезпечення інформаційної безпеки»[2], яке передбачало побудову загальнонаціональної цифрової багатоканальної телемережі МХ-7.

18 травня 2021 року рішення РНБО було введено в дію Указом Президента України № 198.

2 червня 2021 року Кабінет Міністрів України ухвалив план організації виконання цього рішення[3].

Мета побудови мультиплексу MX-7[ред. | ред. код]

Побудова загальнонаціональної цифрової багатоканальної телемережі МХ-7 є суспільно значимою з точки зору забезпечення інформаційної безпеки України. Вона спрямована на захист життєво важливих інтересів громадянина, суспільства та держави у протидії внутрішнім та зовнішнім інформаційним загрозам, забезпечення інформаційної стійкості суспільства та держави.[джерело?]

Результатом реалізації проекту побудови МХ-7 буде:

  • забезпечення повноцінного покриття цифровим наземним телебаченням не менше 90 % території України;
  • відновлений контроль за інформаційним простором України, в частині розповсюдження ефірного телебачення;
  • забезпечений доступ населення на прикордонних територіях до програм українського телебачення;
  • розвиток телевізійних цифрових мереж державних, суспільних та комерційних телекомпаній України в сторону збільшення глядацької аудиторії.

Побудова мультиплексу надасть державі можливість контролю над елементом критичної інфраструктури — доступом до національного мовлення. Також на базі МХ-7 держава зможе реалізувати систему оповіщення населення в разі надзвичайних ситуацій, яка зараз фактично не працює в Україні.

Інфраструктура Концерну РРТ[ред. | ред. код]

Оператором мультиплексу виступає Концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення, що входить до сфери управління Адміністрації Держспецзв'язку).

  • Концерн РРТ має власну розвинену мережу висотних споруд (понад 500 щогл і веж). На об'єктах підприємства зосереджені радіомовні та телевізійні передавальні станції, базові станції стільникового зв'язку, власні та передані на обслуговування вузли волоконно-оптичних та радіорелейних ліній зв'язку.
  • Передавальні станції Концерну РРТ забезпечені гарантованим електропостачанням, вимірювальними приладами, висококваліфікованим персоналом та охороною[4].
  • Розвиток мережі здійснюватиметься у метровому діапазоні 174—230 МГц, особливості поширення хвиль у якому дають переваги у покритті території телевізійним сигналом перед існуючими мережами у дециметровому діапазоні.
  • Інфраструктура МХ-7 включатиме: мережу передавальних станцій DVB-T2, головну станцію формування мультиплексу, супутникову систему дистрибуції, систему моніторингу та контролю передавального обладнання.

Технічні характеристики мережі МХ-7[ред. | ред. код]

Мережа передбачає:

  • встановлення 158 цифрових телевізійних передавачів для трансляції до 12 телепрограм SD (стандартної чіткості) та 3 програм суспільного радіо. При цьому технічно DVB–T2 мережа буде мати можливість трансляції HD-каналів у мультиплексі;
  • організацію доставки програм до передавачів в 74 SFN зонах України;
  • створення головної станції мультиплексування та центру управління і моніторингу.

Побудована мережа забезпечуватиме впевнений прийом зовнішніми антенами на не менше 90 % території України в III діапазоні метрових хвиль.

Проект створення DVB-T2 SFN мережі базується на основі методики побудови одночастотних синхронних мереж, перевагою якої є можливість передачі сигналу багатьма передавачами на одній частоті, що дозволяє економити наданий радіочастотний ресурс. Передбачає максимальне використання існуючих висотних споруд, що дає можливість скоротити капітальні витрати.

Схема розгортання загальнонаціональної мережі МХ-7 із використанням висотних споруд Концерну РРТ[5].

Фінансування[ред. | ред. код]

Мультиплекс МХ-7 належить державі і держава отримує від нього прибуток, але мультиплекс побудованний не за бюджетні кошти.

Згідно з рішенням РНБО, Концерн РРТ взяв позику в банку на ринкових умовах під гарантії Уряду[6]. Йдеться про сумму 490 млн грн. Ці гроші були витрачені на побудову мережі і закупку передавачів. Згідно з підрахунками Концерну РРТ, інвестиції окупляться за сім років — саме за цей термін Концерн планує віддати кредит.

Концерн РРТ — це державне госпрозрахункове підприємство, створене державою з метою отримання прибутку, а відповідно і послуги телекомпаніям надаватиме на платній основі. Зі свого прибутку підприємство відраховує до бюджету 50 % (КМУ постановою від 28.04.2021 р. № 415 затвердив базовий норматив відрахування частки прибутку у розмірі 50 %), як дивіденди власнику.

Початок роботи[ред. | ред. код]

4 травня 2023 року, Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України повідомляла про готовність до запуску загальнонаціональної цифрової багатоканальної телемережі MX-7[7][8].

З 1 червня 2023 року по всій території України в тестовому режимі запрацювала цифрова багатоканальна телемережа MX-7.

Наповнення[ред. | ред. код]

Технологічно, в МХ-7 може бути включено до 12 телевізійних каналів і 3 радіоканали. Передусім це будуть державні канали та суспільний мовник.

Щодо інших, згідно рішення Національної ради від 05.12.2019 року № 2039 «Про створення цифрової багатоканальної телемережі у діапазоні 174—230 МГц (МХ-7)»[9], за п'ять місяців до запуску Мультиплексу Національна рада має оголосити конкурс серед мовників на участь у МХ-7.

   Телеканали, які мовлять тимчасово
Назва Холдинг / Власник Логотип Запуск Формат мовлення EPG Юридична особа Офіційний вебсайт
Армія TV Міністерство оборони України 21.04.2023 SD 576i 16:9 Red XНі Центральна ТРС Міністерства оборони України armytv.com.ua
Рада ДТВРУ 24.11.1998 ДП «Парламентський телеканал „РАДА“» tv.rada.gov.ua
Сонце ПП «Студія Пілот» 01.02.2013 ТОВ «Солар медіа» sonce.tv
Ми — Україна Ігор Петренко 07.11.2022 ТОВ «Ми — Україна» weukraine.tv
Світло Film.UA Group 21.08.2023 HD 1080i 16:9 ТОВ "ТРК «Корисне ТБ»
Перший Суспільне 01.02.1939 SD 576i 16:9 Red XНі АТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» tv.suspilne.media
Суспільне Культура 01.01.2002 https://suspilne.media/culture/}

Покриття[ред. | ред. код]

Для побудови МХ-7 Український державний центр радіочастот надав висновки щодо можливості використання радіочастот у 158 населених пунктів України.

Енергетичні параметри мережі, згідно цих висновків та кількість передавальних станцій дають право стверджувати, що покриття є значно кращим за покриття існуючих мереж. Вже коригується частотно-територіальний план мережі, виявляються недоліки в покритті та вносяться відповідні корективи.

Передавачі та частоти[ред. | ред. код]

Волинська область[ред. | ред. код]

Населений пункт Адреса ТВК
Горохів вул. Ігоря Сливки 30-А 7
Підгайці вул. Дубнівська 67 7
Ковель вул. Варшавська 5 8
Камінь-Каширський вул. Магдебурзького права 3 8
Шацьк вул. 50 років Перемоги 1-Б 8
Любешів вул. Лісова 3 9
Цумань вул. Філатова 8 12

Вінницька область[ред. | ред. код]

Населений пункт Адреса ТВК
Могилів-Подільський вул. Озаринецька 41-А 7
Вінниця вул. Максимовича 23 8
Тульчин вул. Миколи Леонтовича 175 9
Баланівка 9
Піщанка вул. Центральна 66/2 9
Ямпіль вул. Черняхівського 2, щогла ПАТ «Укртелеком» 9

Дніпропетровська область[ред. | ред. код]

Населений пункт Адреса ТВК
Нікополь вул. Патріотів України 113-А 5
Павлоград вул. Харківська 17-А 5
Миколаївка Дніпровський район, вул. Першотравнева 1-Р 5
Кривий Ріг вул. Телевізійна 8-А 6
Покров вул. Героїв України 11-А 7
Орли Синельниківський район, вул. Центральна 59 7
Дніпро вул. Телевізійна 3 8

Донецька область[ред. | ред. код]

Населений пункт Адреса ТВК
Гірник вул. Териконна 1-А, щогла ТОВ «Телемережі України» 6
Краматорськ вул. Лівобережна 699-А 8
Покровськ вул. Захисників України 1 8

Житомирська область[ред. | ред. код]

Населений пункт Адреса ТВК
Бердичів вул. Піонтківського 9-У 5
Андріївка 5
Звягель вул. Мамайчука 14, вежа ПАТ «Укртелеком» 7
Олевськ вул. Святомиколаївська 146 8
Дубовий Гай вул. Миру 1 9

Закарпатська область[ред. | ред. код]

Населений пункт Адреса ТВК
Рахів гора Терентин 6
Добрянське гора Кічера, РТС «Добрянське» 6
Сойми гора Торшул 6
Дубове урочище Делуц 6
Перечин гора Плішка, вул. Партизанська 50 9
Свалява гора Кічера 9
Нижні Ворота 9
Верхній Коропець ур. Павлова гора 9
Рокосово Товста гора 9
Руський Мочар гора Яворник 9
Ярок гора Токарня 9

Запорізька область[ред. | ред. код]

Населений пункт Адреса ТВК
Запоріжжя вул. Матросова 24 10
Новомиколаївка вул. Пролетарська 1-а 10

Івано-Франківська область[ред. | ред. код]

Населений пункт Адреса ТВК
Івано-Франківськ вул. Чорновола 19 5
Калуш вул. Височанка 34-А 5
Яремче вул. Франка 84 5
Гарасимів вул. Шевченка 1-Б 5
Мала Тур'я вул. Полуванки 100 7

Київська область[ред. | ред. код]

Населений пункт Адреса ТВК
Винарівка вул. Пархоменка 39 7
Володарка вул. Миру 221-А 7
Тетіїв вул. Польова 2 7
Калинівка вул. Київська 19 8
Кагарлик 9
Рокитне вул. Поповича 41 9
Київ вул. Дорогожицька 10 8

Кіровоградська область[ред. | ред. код]

Населений пункт Адреса ТВК
Благовіщенське вул. Лесі Українки 88 6
Новоархангельськ вул. Слави 153 6
Кропивницький вул. Садова 88 8
Смоліне вул. Козакова 2 8
Андріївка вул. Пархоменка 1 10

Львівська область[ред. | ред. код]

Населений пункт Адреса ТВК
Борислав вул. Висока 16 7
Радехів вул. Витківська, 41 7
Старий Самбір вул. Івасюка 2 7
Турка вул. Поляна 110 7
Новий Розділ пров. Придорожній 18 9
Красне вул. Попова 7 9
Львів вул. Високий замок 9 9

Миколаївська область[ред. | ред. код]

Населений пункт Адреса ТВК
Первомайськ Підгороднянське шосе 13 6
Миколаїв проспект Центральний 24-Б 6
Добре 7
Нова Одеса вул. Сапроненко 40 7
Вознесенськ вул. Академіка Тимірязєва 175 10
Южноукраїнськ вул. Дружби Народів 37-А 10

Одеська область[ред. | ред. код]

Населений пункт Адреса ТВК
Балта вул. Репіна 20, вежа РЕМ 5
Вестерничани вул. Ягорлицька 115-А 5
Ковбасова Поляна вул. Полярна 9-A 5
Болград вул. Фонтанна 119 8
Ізмаїл вул. Телеграфна 260 8
Одеса вул. Фонтанська дорога 3 8
Рені вул. Весела 58, вежа РЕМ 8
Кам'янське 8
Петровірівка вул. Верхня 10 8
Велика Михайлівка вул. 6 квітня 1 8
Кодима вул. Героїв АТО 36-А 9
Сарата вул. Мельнична 1-Б 10
Тарутине узв. Антонова 13 10

Полтавська область[ред. | ред. код]

Населений пункт Адреса ТВК
Полтава пр. Першотравневий 26-А 5
Іскрівка Полтавський район, вул. Гагаріна 1 5
Красногорівка вул. Гоголя 15 5
Карлівка вул. Успенська 8-Б 6
Лохвиця вул. Героїв України 104-А 6
Лубни вул. Грушевського 27 6
Кременчук вул. Вадима Пугачова 12, вежа ПАТ «Укртелеком» 10

Рівненська область[ред. | ред. код]

Населений пункт Адреса ТВК
Копань 7
Кургани вул. Кузнецова 81 8
Дубровиця вул. Залізнична 7-І 8
Вараш вул. Хомецька 1 9
Зарічне вул. Партизанська 3 9
Антопіль вул. Київська 12 12

Сумська область[ред. | ред. код]

Населений пункт Адреса ТВК
Білопілля вул. Сумська 15 5
Суми вул. Скрябіна 3 5
Шостка вул. Сонячна 88 8
Тростянець вул. Нескучанська 50 12

Тернопільська область[ред. | ред. код]

Населений пункт Адреса ТВК
Монастириська вул. Шевченка 2-К 5
Лозова вул. Польова 17 6
Бережани вул. Залісся 7 6
Кременець вул. Осовиця 12 6
Горішня Вигнанка вул. Телевізійна 33 8
Шумськ вул. Шевченка 14 12

Харківська область[ред. | ред. код]

Населений пункт Адреса ТВК
Куп'янськ просп. Конституції 87 5
Великий Бурлук вул. Декоративна 4 5
Лозова вул. Кооперативна 53-А 6
Кегичівка вул. Садова 81 6
Барвінкове вул. Пушкіна 74-А 9
Ізюм вул. Крута 56 9
Харків вул. Дерев'янка 1-А 10

Херсонська область[ред. | ред. код]

Населений пункт Адреса ТВК
Херсон 6
Велика Олександрівка вул. Космосу 24 9

Хмельницька область[ред. | ред. код]

Населений пункт Адреса ТВК
Полонне вул. Лесі Українки 1 7
Кульчіївці вул. Центральна 52/1 8
Чемерівці вул. Свободи 72-А 8
Хмельницький просп. Миру 43 9
Солобківці 9
Крупець вул. Б. Хмельницького, 43 12

Черкаська область[ред. | ред. код]

Населений пункт Адреса ТВК
Орловець вул. Смілянська 2-А 5
Шпола вул. 40-річчя Перемоги 11-А 5
Ватутіне вул. Зарічна 1 5
Полянецьке вул. Лісна 1 6
Черкаси вул. Пальохи 2 7
Буки вул. Лісова 67 7
Сатанівка вул. Садова 41 7
Канів вул. Київська 15 9

Чернівецька область[ред. | ред. код]

Населений пункт Адреса ТВК
Новодністровськ квартал 27, буд. 5 7
Чернівці вул. Білецька 6 9

Чернігівська область[ред. | ред. код]

Населений пункт Адреса ТВК
Чернігів вул. Реміснича 53-Б 5
Тиниця вул. Бахмацька 186 5
Ніжин вул. Л. Толстого 52-А 7
Білещина вул. Миру 1-А 7
Новгород-Сіверський вул. Покровська 96 8
Холми вул. Центральна 164 8

Співпраця з телеканалами[ред. | ред. код]

Зараз на ринку встановлення тарифів на телекомунікаційні послуги без економічного обґрунтування, розрахунків та надання знижки без будь-якого обґрунтування для телеканалів є монополією.

Вихід держави на ринок послуги зруйнує монополію і створить конкурентні умови для розвитку ринку. Концерн РРТ будуватиме прозору цінову політику для телеканалів.

На початку серпня 2023 року, згідно повідомлення Держспецзв'язку, Нацрада України з питань телебачення та радіомовлення оголосила конкурс на мовлення у багатоканальній електронній комунікаційній мережі МХ-7[10].

Досвід інших країн[ред. | ред. код]

В деяких країнах Європи є державні оператори, наприклад, у Великій Британії регулятор вимагає, щоб деякі телерадіомовники виконували певні вимоги в рамках своєї ліцензії на мовлення. Усі телевізійні та радіостанції Бі-Бі-Сі мають сферу державної служби, в тому числі ті, що транслюються цифровим способом.

В США є Public Broadcasting Service — Служба суспільного мовлення, яка фінансується грантами Національного управління телекомунікації та інформації (National Telecommunications and Information Administration), підпорядкованої Департаменту (тобто міністерству) торгівлі США, тобто фактично урядом.

Крім того, в усіх розвинених країнах світу, на які рівняється Україна, є конкуренція, тобто більше, ніж один оператор цифрового мовлення, і оператори виконують ліцензійні умови.

Законодавча база[ред. | ред. код]

1. 16 червня 2006 підписано Регіональну угоду, яка стосується планування цифрової наземної радіомовної служби в Районі 1 (частинах Району 1, розташованих на захід від меридіана 170 град.сх.д. й на північ від паралелі 40 град.пд.ш., за винятком території Монголії) та в Ісламській Республіці Іран у смугах частот 174—230 МГц і 470—862 МГц[11]

2. Постанова Кабінету Міністрів України про затвердження державної програми впровадження цифрового телерадіомовлення[12] 30 листопада 2006 р. розпорядженням Кабінету Міністрів України № 592-р схвалено концепцію Державної програми впровадження цифрового телерадіомовлення[13] (втратили чинність на підставі Постанови Кабінету Міністрів України № 597 від 5 листопада 2014 року);

3. План розвитку національного телеінформаційного простору України, затверджений рішенням Національної Ради від 01.12.2010 № 1684, зі змінами, прийнятими відповідно до рішення Національної Ради № 1661 від 23.12.2020;

4. Розпорядження від 26 жовтня 2016 р. № 788-р Про затвердження плану заходів щодо впровадження в Україні цифрового телерадіомовлення[14].

5. Рішення Нацради України з питань телебачення та радіомовлення № 2039 від 5 грудня 2019 року «Про створення цифрової багатоканальної телемережі у діапазоні 174—230 МГц (МХ-7)» від 5 грудня 2019 року[15].

6. Указ Президента України № 198/2021 "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 14 травня 2021 року «Щодо окремих заходів із забезпечення інформаційної безпеки»[16].

Відео по темі[ред. | ред. код]

Уточнення[ред. | ред. код]

  1. Україна підписала Меморандум Женева-2006, який передбачав повний перехід до червня 2015 року від аналогового до цифрового телерадіомовлення[1].
  2. Рішення «Щодо окремих заходів із забезпечення інформаційної безпеки»[2].
  3. Указ Президента України "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 14 травня 2021 року «Про Стратегію людського розвитку»[3].
  4. Концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення[4].
  5. Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 14 травня 2021 року «Щодо окремих заходів із забезпечення інформаційної безпеки»[6].
  6. Про створення цифрової багатоканальної телемережі у діапазоні 174—230 МГц (МХ-7)[9].

Література[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Регіональна угода яка стосується планування цифрової наземної радіомовної служби в Районі 1 (частинах Району 1, розташованих на захід від меридіана 170 град.сх.д. й на північ від паралелі 40 град.пд.ш., за винятком території Монголії) та в Ісламській Республіці Іран у смугах частот 174-230 МГц і 470-862 МГц). Офіційний вебпортал Верховної Ради України (укр.). Процитовано 26 липня 2022.
  2. а б Указ Президента України № 198/2021. Офіційне інтернет-представництво Президента України (ua) . Архів оригіналу за 26 липня 2021. Процитовано 25 серпня 2021.
  3. а б Рада національної безпеки і оборони України. Рада національної безпеки і оборони України (ua) . Архів оригіналу за 25 серпня 2021. Процитовано 25 серпня 2021.
  4. а б Концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення. www.rrt.ua. Архів оригіналу за 25 серпня 2021. Процитовано 25 серпня 2021.
  5. Документ на Google Drive. Архів Webarchive оригіналу за 27 липня 2021.
  6. а б Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 14 травня 2021 року "Щодо окремих заходів із забезпечення інформаційної безпеки". Указ Президента України. Офіційний вебпортал Верховної Ради України (укр.). Процитовано 25 серпня 2021.
  7. Державний мультиплекс МХ-7 готовий розпочати роботу — телевізійним мовленням буде покрито понад 90 % території України. 04.05.2023
  8. MX-7 готовий до роботи: телевізійне мовлення у цифровому форматі покриє понад 90 % України. 05.05.2023
  9. а б Про створення цифрової багатоканальної телемережі у діапазоні 174-230 МГц (МХ-7). Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення. Архів оригіналу за 25 серпня 2021. Процитовано 25 серпня 2021.
  10. Запуск загальнонаціональної цифрової багатоканальної телемережі MX-7: в Держспецзв'язку розповіли про переваги. 11.08.2023, 21:03
  11. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/979_001 [Архівовано 26 липня 2021 у Wayback Machine.]
  12. https://www.kmu.gov.ua/npas/180283020 [Архівовано 26 липня 2021 у Wayback Machine.]
  13. https://www.kmu.gov.ua/npas/56638124 [Архівовано 26 липня 2021 у Wayback Machine.]
  14. Про затвердження плану заходів щодо впровадження в Україні цифрового телерадіомовлення
  15. https://www.nrada.gov.ua/decisions/pro-stvorennya-tsyfrovoyi-bagatokanalnoyi-telemerezhi-u-diapazoni-174-230-mgts-mh-7 [Архівовано 25 серпня 2021 у Wayback Machine.]
  16. Указ Президента України №198/2021 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 14 травня 2021 року " щодо окремих заходів із забезпечення інформаційної безпеки"». Президент України. 18 травня 2021. Архів оригіналу за 16 травня 2023. Процитовано 16 жовтня 2023.