Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/12 серпня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Бурачек Микола Григорович

-Знайдено: + Мико́ла Григо́рович Бура́чек (* 4 (16) березня 1871(18710316), Летичів, нині Хмельницької області — † 12 серпня 1942, Харків) — український живописець, письменник, мистецтвознавець. Заслужений діяч мистецтв УРСР (1941). Дід Всеволода Германовича Бурачека. Дід Миколи Юрійовича Бурачека (по лінії доньки Надії Миколаївни Бурачек). Дід Подчекаєва Володимира Олексійовича та Али Олексіїовни Подчекаєвої (по лінії доньки Віри Миколаївни Бурачек). Прапрадід (Тетяна Миколаівна Бурачек) Апатенка Дениса Ігоровича. Прапрадід (по лінії онуки Віри Миколаївни Бурачек) Володимира Володимировича Подчекаєва, Орловського Валерія Володимировича та Орловської (Рамаєвої)Олени Володимирівни.


Зобр:4шт.


Назва:Патон Євген Оскарович

-Знайдено: + Євге́н О́скарович Пато́н (*20 лютого (4 березня) 1870(18700304), Ніцца — †12 серпня 1953, Київ) — український вчений у галузі зварювальних процесів і мостобудування. Академік АН УРСР (1929). Герой Соціалістичної Праці (1943). Заслужений діяч науки УРСР (1940). Фундатор і перший керівник Інституту електрозварювання АН України. Член КПРС. Батько академіка Бориса Патона.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 12 серпня 1953 року. Похований в Києві на Байковому кладовищі (надгробний пам'ятник — бронза, граніт; архітектор А. М. Милецький; встановлений у 1954 році)[1].


Зобр:3шт.


Назва:Великий князь київський

-Знайдено: + | Ігор II Ольгович || 2 серпня — 12 серпня 1146[2]|| Ольговичі


Назва:Мазепа Ісаак Прохорович

-Знайдено: + 19 серпня 1919 року ЦК УСДРП переважно з метою полегшення порозуміння між урядами УНР та ЗОУНР запропонував замінити на посту прем'єра Мартоса його однопартійцем Мазепою. 27 серпня з'явився відповідний наказ Директорії про відставку Мартоса. Мазепа приступив до виконання обов'язків голови уряду 29 серпня 1919 року. Директорія в спеціальному «рескрипті» на його ім'я вказала на необхідність реалізації проголошеного урядом Мартоса у Декларації від 12 серпня 1919 року нового курсу і утворення коаліційного уряду. Проте коаліція Мазепі не вдалася: відступ військ УНР від Києва і перспектива дальших втрат території не стимулювали у галичан бажання працювати в уряді.


Зобр:1шт.


Назва:Попович Павло Романович

-Знайдено: + 12 серпня — 15 серпня 1962 здійснив на кораблі-супутнику «Восток-4» перший у світі груповий політ двох пілотованих кораблів, спільно з А. Г. Ніколаєвим, який пілотував космічний корабель «Восток-3». В ході групового польоту були проведені перші експерименти з радіозв'язку між екіпажами двох кораблів в космосі і взаємне фотографування, виконана широка програма науково-технічних і медично-біологічних експериментів. Попович провадив орієнтацію корабля в просторі за допомогою системи ручного управління. За успішне здійснення першого у світі групового космічного польоту і проявлені при цьому мужність і героїзм Попович отримав звання Героя Радянського Союзу.


Зобр:2шт.


Назва:Хом'як Михайло

-Знайдено: + Миха́йло Хом'я́к (*12 серпня 1905, Стронятин, Галичина, Австро-Угорщина, нині: Жовківський район, Львівська область — †16 квітня 1984, Едмонтон, Канада) — український журналіст, юрист, громадський діяч.


Назва:Національний спортивний комплекс «Олімпійський»

-Знайдено: + | відкритий = 12 серпня 1923

-Знайдено: +

Відкриття Червоного стадіону 12 серпня 1923 року


-Знайдено: + Днем створення стадіону вважають 12 серпня 1923 року , коли на «Червоному стадіоні ім. Л. Троїцького» були проведені перші змагання першої Олімпіади Київщини. Проект стадіону був розроблений молодим інженером Л. І. Пільвінським Для південної та східної трибун використали схили Черепанової гори. З уламків будівель збудували північну та західну трибуни, засипавши їх землею. У 1924 року на стадіоні було трохи розбудоване футбольне поле 120х70 метрів з орієнтацією захід-схід. Навколо зовнішнього периметра поля облаштували бігові доріжки, а також звели роздягальні та душові. Так поступово стадіон змінював своє обличчя. Саме Червоний стадіон з перших днів свого існування дав великий поштовх розвитку масового спортивного руху в Києві. Він був на той час найкращою в місті футбольною ареною, тож до відкриття стадіону «Динамо» саме на Червоному стадіоні проводилися всі значні матчі першості Києва.


Зобр:17шт.


Назва:Шадлун Микола Якимович

-Знайдено: + Мико́ла Яки́мович Шадлу́н (6 грудня 1883, Веселе, Веселівський район, Запорізька область — 12 серпня 1932, Москва), геолог і гром.-політ. діяч, до революції проф. Гірничого Інституту в Петербурзі. Народився в селі Веселе Таврійської губернії. 1913 року закінчив Петербурзький гірничний інститут. В 1914-17 роках проводив розвідувальні роботи на Уралі, розвідав Ново-Черемшанське родовище силікатного нікелю, на основі якого почали будувати перший в Російській імперії нікелевий завод. 1919 мін. нар. господарства УНР, 1920 року входив до складу ЦК УСДРП. В еміграції у 1922 — 23 pp. проф. Укр. Госп. Академії в Подєбрадах, від кін. 1920-их pp. проф. Гірничого Фак. Уральського Політехн. Інституту в Свердловську. В 1923-26 роках — співробітник Держплану СРСР. З 1926 року — професор та завідуючий кафедрою геології гірничного факультету Уральського політехнічного інституту. 1930 року був заарештований, незабаром випущений.


Назва:Яценюк Арсеній Петрович

-Знайдено: + Юлія Мостова у статті у «Дзеркалі тижня» від 12 серпня 2011 стверджувала, що на початку літа 2011 було проведено соціологічне дослідження, вибірка якого у 30 разів перевищувала стандартну, в ході якого було з'ясовано, що Арсеній Яценюк переконливо переміг би чинного Президента Віктора Януковича у другому турі президентських виборів[3].


Зобр:6шт.


Назва:Товариство шкільної освіти

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + ТШО при допомозі Всеукраїнської учительської спілки влітку 1917 року організували до сотні учительських курсів на кошти зреформованих на демократичних засадах місцевих самоуправних органів. Створено окрему Комісію для опрацювання «Програми єдиної української школи» (запропонував Петро Холодний), щоб дати змогу дітям вільно переходити від нижчої до середньої та вищої школи. Той план обговорено 10-12 серпня на ІІ Всеукраїнському з'їзді учителів і взято за основу проекту єдиної школи. Остаточна редакція цього проекту для першого циклу єдиної школи, так званої основної, надруковано в Кам'янці-Подільскому коштом міністерства освіти, Програма другого циклу єдиної школи, так званої колегії, залишилася у рукописі.


Назва:Українська Галицька армія

-Знайдено: + Вже 25 липня 1919 частини II Галицького корпусу вийшли на антибільшовицький фронт, а за ним 2 серпня і вся УГА. 12 серпня почався наступ об'єднаних українських армій на Київ — Одесу, яким керував новостворений штаб Головного отамана з генералом М. Юнаковим як начальником штабу і генералом В. Курмановичем як генерал-квартирмейстром. До кінця серпня 1919 українські армії звільнили від більшовиків 72500 км² території і 6,5 млн населення УНР. Похід на Київ закінчився 30 серпня здобуттям (головно ІІІ корпусом УГА під командуванням ген. А.Кравса) Києва і зустріччю з Добрармією генерала А. Денікіна наступного дня, але згодом і до відступу обох українських армій на захід.


Зобр:5шт.


Назва:Керницький Іван (письменник)

-Знайдено: + Іва́н Керни́цький — (літ. псевд. і крипт.: Ґзимс, Ікер; *12 серпня 1913 с. Суходіл Бібрського повіту, нині Перемишлянського району Львівської області — †15 лютого 1984, Нью-Йорк, США) український письменник, фейлетоніст і гуморист; співробітник пресових видань Тиктора у Львові та на еміграції.


Зобр:1шт.


Назва:Самійленко Володимир Іванович

-Знайдено: + Самі́йленко Володи́мир Іванович (22 січня (3 лютого) 1864(18640203), с. Великі Сорочинці Миргородського повіту на Полтавщині — 12 серпня 1925, Боярка) — український поет-лірик, сатирик, драматург і перекладач.
-Знайдено: + Повернувшись до Києва, Самійленко працював редактором у видавництві художньої літератури. Та здоров'я поета було підірване роками поневірянь, матеріальною скрутою. 12 серпня 1925 року його не стало. Похований Володимир Іванович Самійленко в Боярці під Києвом.


Зобр:4шт.


Назва:Сеник Олексій Ілліч

-Знайдено: + Оле́кса Се́ник (псевд.: Запорізький і Павло Байда; *12 серпня 1909, Миролюбівка, нині: Запорізької області —†1968, Сірак'юс, США) — український письменник, поет, драматург, байкар.
-Знайдено: + Цей епіграф точно передає життєвий шлях його автора, українського поета і байкаря Олексія Ілліча Сеника (1909–1968 рр.), відомішого під псевдонімом Олекса Запорізький. Олексій Ілліч Сеник народився 12 серпня 1909 року в селі Миролюбівка Вільнянського району Запорізької області у селянській сім'ї. Доля його склалася таким чином, що він майже незнаний у своєму рідному краї. Батька — Іллю Сеника — майже не пам'ятав: той пішов на імперіалістичну війну і не повернувся. Дитинство і юність хлопця минули під суровим наглядом діда Трохима та лагідної доброї бабусі, в яких залишився жити після того, як мати вдруге вийшла заміж. Пізніше письменник свідчитиме у своїй коротенькій «Автобіографії»: «Я народився і виростав у селянській сім'ї, де все було підпорядковане неписаному, але твердому морально-етичному кодексові. За найменше переступлення того кодексу я був караний, ніяких поблажок у тім відношенні не було. Ця обставинна ще з дитячих років, мабуть, і виховала у мені почуття обов'язку і дисциплінованості. А барвиста українська природа, серед якої проходили мої дитячі роки, дуже рано розбудила і розвинула в мені естетичне відчуття і нахил до фантазування. Тим-то, коли я почав учитись, я став багато читати творів художньої літератури. Я прочитав майже все з української та російської літератури та дещо із світової. Мені здається, що читання творів красного письменства і було основним фактором у формуванні мого світогляду». Самостійно підготувавшись до іспитів, п'ятнадцятирічний Олекса вступив до сільськогосподарської школи в Новомиколаївці. Навчався він добре. Особливо легко давалася математика. Тому одразу після закінчення школи юнак їде до Запоріжжя, де вступає до педагогічного інституту на фізико — математичний факультет. Але згодом закоханість у красне письменство бере гору, і Олекса переходить на мовно — літературний факультет, займається у літературному гуртку. Перші вірші Олекси Сеника з'явилися на початку 30-х років у газеті «Червоне Запоріжжя». 1 листопада 1931 року на літературній сторінці ВУСППу і «Молодняка» бачимо його вірш «Комсомольський комбайн», а через місяць серед творів запорізьких аматорів красного письменства надруковано вірш Сеника «Цегельня». Того ж року в Запоріжжі почав виходити журнал «Темпи». Вже в першому випуску вміщено вірш О.Сеника «Колгоспна веснянка». А в 1934 році газета «Червоне Запоріжжя» повідомляє про творчий вечір поета О.Сеника, автора першої книжки «Бої в долині». Після закінчення навчання у 1934 році він викладав на підготовчих курсах Запорізького авіатехнікума.


Назва:Іпатій (Потій)

-Знайдено: + | дата народження = 12 серпня 1541
-Знайдено: + Митрополи́т Іпа́тій По́тій (у світі Ада́м По́тій, пол. Adam Pociej гербу Вага; *12 серпня 1541, Рожанка, Люблінське воєводство — †18 липня 1613, Володимир-Волинський) — єпископ Української Греко-Католицької Церкви; з 26 вересня 1599 року Митрополит Київський, Галицький та всієї Руси — предстоятель Української Греко-Католицької Церкви.


Зобр:1шт.


Назва:Збараж

-Знайдено: + ** газета «Амвон» — обласний релігійно-громадський часопис. Зареєстрована 12 серпня 1991. Засновник — Тернопільська духовна семінарія св. рівноапостольних Кирила і Мефодія в м. Збараж. Редактор — о. Р.Сливка[4].


Зобр:2шт.


Назва:Вишгород

-Знайдено: + 18 вересня 1941 року Вишгород захопили німецько-фашистські війська. З перших днів тут почав діяти рух Опору,[5] який був зв'язаний з партизанським загоном «Перемога», що базувався в Вищедубечанському районі[6]. У січні 1942 року членом підпільної групи стала 20-річна дівчина М.С. Гриненко. Вона збирала відомості про розташування ворожих військ, розповсюджувала листівки, переправляла в загін зброю, набої, продовольство. 12 серпня 1943 року під час перевезення чергової партії зброї її схопили і стратили. Партизанку було посмертно нагороджено медаллю «За бойові заслуги», її ім'ям названо одну з вулиць Вишгорода.


Зобр:8шт.


Назва:Азовсталь

-Знайдено: + 12 серпня 1933 р. дала перший чавун доменна піч № 1. Того ж року став до ладу перший сталеплавильний агрегат — мартенівська піч № 1.


Зобр:1шт.


Назва:Вільногірськ

-Знайдено: + | засноване = 12 серпня 1956
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 12 серпня 1956року є офіційною датою заснування робітничого селища і відповідно міста Вільногірськ.


Зобр:1шт.


Назва:Козланюк Петро Степанович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 30 липня (12 серпня) 1904 року в селі Перериві (тепер Коломийського району Івано-Франківської області) в селянській родині. Був наймитом, вчився в 1918 році в Коломийській гімназії.


Зобр:1шт.


Назва:Ряшин Владислав Віталійович

-Знайдено: + Ряшин Владислав Віталійович (12 серпня 1970, Запоріжжя) — український та російський продюсер, телевізійний менеджер, журналіст.


Назва:Кому Вниз

Підзаголовок:== Склад ==
Знайдено: + Владислав Малюгін (гітара, вокал) Росіянин. З родини військових, направлених у Казахстан. Дата і місце народження: 12 серпня 1963 року, Балхаш. Закінчив КІБІ, за фахом — конструктор. Не одружений. Музикант, композитор, аранжувальник, поціновувач боді-арту й українського пива.


Назва:Округи УСРР 1923—1930

-Знайдено: + * 12 серпня 1924 року Бахмутську округу перейменовано на Артемівську, м. Бахмут — на Артемівськ


Зобр:2шт.


Назва:Клюєв Андрій Петрович

-Знайдено: + Клюєв Андрій Петрович (*12 серпня 1964, Донецьк) — український політик та бізнесмен. Секретар Ради національної безпеки та оборони України14 лютого 2012 року). У 2011 р. посідав сьоме місце у рейтингу «Найвпливовіші люди України» журналу Кореспондент.[7] Його брат, Сергій Клюєв, також політик і бізнесмен. [8] У 2006 р. експерти оцінили спільні активи братів Клюєвих у $144 млн.[8] У червні 2009-го брати Клюєви зайняли сорок восьме місце в рейтингу Кореспондента, список «Топ 50 найбагатших українців з передбачуваним багатством» у розмірі $227 млн.[9]


Зобр:1шт.


Назва:Карпати (Львів)

-Знайдено: + 12 серпня 1968 року «Карпати» зафіксували найбільшу лігову перемогу за всі часи — у Львові «Неман» (Гродно) програв з рахунком 0:8. Загалом протягом першості 1968 «Карпати» забили 80 голів у 40 матчах і отримали престижний приз українського журналу «Старт» за найкращу різницю забитих і пропущених м'ячів (+46). Цей випадок залишився єдиним в історії вручення призу, коли його отримала команда не з вищої ліги. «Карпати» виграли змагання у своїй підгрупі, випередивши київський та одеський СКА, і здобули право змагатися за вихід до вищої ліги з переможцями інших підгруп.


Зобр:32шт.


Назва:Верхівцеве

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Населення селища перед початком Другої світової війни становило 10 тис. жителів. Окупація Верхівцевого німецькими військами почалася 12 серпня 1941 року, 23 жовтня 1943 року звільнене. За роки війни селищу та залізничній станції завдано значних руйнувань.


Зобр:1шт.


Назва:Саленко Олег Анатолійович

-Знайдено: + | пк-поновлення = 12 серпня 2009
-Знайдено: + | збірна-поновлення = 12 серпня 2009


Зобр:1шт.


Назва:Кам'янець-Подільська чоловіча гімназія

-Знайдено: + Рідну мову гімназистів намагалися витіснити навіть з побуту. Так, 12 серпня 1865 року попечитель Київського навчального округу розпорядився, щоб не тільки в стінах гімназії, а й на квартирах учні розмовляли російською мовою. Тож не дивно, що в 18651866 навчальному році з 150 гімназистів-католиків 25 покарали тільки за те, що в стінах гімназії мали необачність заговорити польською мовою.


Назва:Іван

Підзаголовок:== Іменини ==
Знайдено: + 2 січня, 11 січня, 20 січня, 28 січня, 6 лютого, 8 лютого, 9 лютого, 12 лютого, 13 лютого, 9 березня, 2 квітня, 9 квітня, 11 квітня, 12 квітня, 24 квітня, 27 квітня, 1 травня, 2 травня, 12 травня, 21 травня, 1 червня, 7 червня, 9 червня, 11 червня, 15 червня, 23 червня, 26 червня, 7 липня, 11 липня, 14 липня, 16 липня, 25 липня, 31 липня, 3 серпня, 12 серпня, 11 вересня, 15 вересня, 16 вересня, 20 вересня, 27 вересня, 6 жовтня, 9 жовтня, 28 жовтня, 1 листопада, 25 листопада, 26 листопада, 15 грудня, 20 грудня, 23 грудня.


Назва:Мінський Михайло

-Знайдено: + Миха́йло Мі́нський (справжнє прізвище: Спірін (Спірідонов) Михайло Григорович, * 12 серпня 1918, Тихий Пльос, нині: Бугаєво Катайського району Курганської області Росії — † 9 жовтня 1988, Зволле, Нідерланди) — український концертно-камерний і оперний співак-баритон. Соліст та диригент Хору донських козаків Сержа Жарова.


Назва:Погорілко Віктор Федорович

-Знайдено: + Погорілко Віктор Федорович (нар. 12 серпня 19382006) — український правознавець, академік Академії правових наук України.


Назва:Карпачова Ніна Іванівна

-Знайдено: + Ні́на Іва́нівна Карпачо́ва (*12 серпня 1957, Чадир-Лунга) — уповноважений Верховної Ради України з прав людини (19982012), кандидат юридичних наук, доцент; член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (з 2003).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 12 серпня 1957 (м. Чадир-Лунга, Молдова); батько Іван Кузьмич (1932–1984) та мати Луїза Петрівна (1933–2002) — юристи.


Назва:Акритова Елла Олексіївна

-Знайдено: + Акритова Елла Олексіївна (*12 серпня 1934) — українська оперна співачка, сопрано, Заслужена артистка України (1992). Лауреат Республіканського конкурсу вокалістів їмені М. Лисенка (1962), лауреат Державної премії їмені М. Лисенка (1990).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 12 серпня 1934 року в смт Ялта Першотравневого району[10] Донецької області. Навчалася в Київській консерваторії (1958-1963 роки) у класі професора Н. Захарченко.


Назва:Старак Теодозій Васильович

-Знайдено: +

Теодозій Старак

Теодозій Васильович Старак (нар. 12 серпня 1931 в с. Межибрід біля Сянока, пом. 1 жовтня 1999 у Львові) — український дисидент, громадський діяч і дипломат. Перший посол незалежної України у Польщі (1991).



Назва:Громадський інформаційно-аналітичний Центр для молоді

-Знайдено: + id=2880 Алла Павленко. Вони змінюють світ] // «Слобідський край» № 93 від 12 серпня 2009</ref>


Зобр:1шт.


Назва:Хорошковський Валерій Іванович

Підзаголовок:== Політика ==
Знайдено: + 12 серпня 2011 року дійсному державному раднику митної служби України В. Хорошковському присвоєно в порядку переатестування військове звання генерал армії України[11].


Назва:Енергетик (Бурштин)

Підзаголовок:== Склад ==
Знайдено: + | 4 || Данищук Віктор || 12 серпня 1983 || Україна Україна


Назва:Янковський Микола Андрійович

-Знайдено: + Мико́ла Андрі́йович Янко́вський (*12 серпня 1944, Покотилове) — український промисловець і політик; кандидат економічних наук (1998), професор, завідувач кафедри новітніх технологій в менеджменті Донецької державної академії управління (з 1999); член Політради Партії регіонів. Академік АІНУ (1992), АЕНУ (1995). Дійсний член Академії російських підприємців (1997). Почесний професор Украйнського державного хіміко-технологічного університету. Герой України (2003).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Родився 12 серпня 1944 (село Покотилове, Новоархангельський район, Кіровоградська область); українець; дружина Галина Миколаївна (1949) — домогосподарка; дочки Ірина (1967) і Тетяна (1973); син Ігор (1974).


Назва:Павло

Підзаголовок:== Іменини ==
Знайдено: + ** Серпень: 10 серпня, 12 серпня, 17 серпня, 30 серпня


Назва:Джордж Сорос

-Знайдено: + Джордж Со́рос (угор. György Soros, (Дьйордь Сорош), англ. George Soros; нар. 12 серпня 1930) — сучасний американський фінансист, меценат, філософ угорсько-єврейського походження. Прихильник теорії відкритого суспільства і противник «ринкового фундаменталізму». Продовжувач ідей Карла Поппера. Вроджений есперантист.
-Знайдено: + Народився 12 серпня 1930 р. у Будапешті, Угорщина. Батько Тивадар Шварц — адвокат, видатний діяч єврейської громади міста, фахівець із есперанто й письменник-есперантист. В 1936 р. родина поміняла своє прізвище на угорський варіант Шорош.


Зобр:1шт.


Назва:Бондарев Віктор Леонідович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 2004 року та протягом трьох років колектив Віктора Бондарєва ставив трудові рекорди, темпи видобутку зростали. Свій перший мільйон тонн «чорного золота» дільниця № 3 шахти імені Василя Васильовича Вахрушева видала на-гора у грудні 2004 року з однієї лави. Ця трудова перемога тільки розпочала досягнення колективу. Другий мільйон добули у 2005 році, третій — 12 серпня 2006 року. 2006 рік став тріумфальним для колектива дільниці № 3 шахти імені Василя Васильовича Вахрушева Державного підприємства «Ровенькиантрацит» вже до кінця календарного року було видобуто один мільйон вісімсот тисяч тонн антрацита — показники небачені у шахтарському місті. Об'єм гірничих виробіток склав 210 метрів, середньодобова добич досягла 5000 тонн вугілля. Це в масштабах всього Донбасу — абсолютний рекорд. Саме цей подвиг щоденної праці у 2006 році став підставою для високої державної нагороди — Зірки Героя України з врученням Ордена Держави.


Зобр:1шт.


Назва:Кривченя Олексій Пилипович

-Знайдено: + Олекс́ій Пил́ипович Кривч́еня (*30 липня (12 серпня) 1910, Одеса — †10 березня 1974, Москва) — український оперний співак (бас), народний артист СРСР (1956).


Назва:Лебедєва Лілія Георгіївна

-Знайдено: + Лі́лія Гео́ргіївна Ле́бедєва (* 12 серпня 1937, Кемерово)- український живописець.
-Знайдено: + Член Національної спілки художників України з 1973 р. Народилася 12 серпня 1937 р. у м. Кемерово. 1962 р. закінчила Пензенське художнє училище, живописне відділення. Педагог О. Шурчилов. 1968 р. закінчила Ленінградський інститут живопису, скульптури та архітектури ім. І. Ю. Рєпіна, факультет живопису. Педагоги: В. Орєшніков, О. Деблер, Б. Угаров. Працювала педагогом в Астраханському та Кемеровському художніх училищах. Учасниця обласних, республіканських, всесоюзних виставок з 1970 р., виставок сучасного реалістичного мистецтва у галереях Санкт-Петербургу (Росія), Болгарії, Фінляндії та інших країн. Працює у галузі станкового живопису у жанровій картині, пейзажі, натюрморті та портреті. Твори є власністю Міністерства культури України, Міністерства культури Російської


Назва:Вінницька трагедія

-Знайдено: + Оскільки відомості про репресії у Вінниці розголосилися в багатьох країнах Європи, Радянський Союз був вимушений відреагувати. Однак провину за репресії було покладено на німців. 12 серпня 1943 року газети «Правда» та «Известия» опублікували звернення Совінформбюро, в якому німців звинуватили в розігруванні «нахабної комедії» з жертвами власних репресій.


Назва:Бабакова Інга Альвідосівна

-Знайдено: +



Назва:Єськов Валентин Андрійович

-Знайдено: + Валентин Андрійович Єськов — український політик. Народився 12 серпня 1948.


Назва:Кухарчук Олег Сергійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Загинув 12 серпня 1998 року в наслідок недбалого поводження зі зброєю його маленької дочки[12]. Похований в Києві на Байковому кладовищі (ділянка № 52).


Зобр:1шт.


Назва:Бособрод Олександр Григорович

-Знайдено: + Олекса́ндр Григо́рович Бособро́д (12 серпня 1880, Прилуки — †21 грудня 1918) — активний учасник трьох російських революцій.


Зобр:1шт.


Назва:Голіцин Лев Сергійович

-Знайдено: + Князь Лев Сергійович Голіцин (* 12 серпня 1845, Стара Весть, Люблінська губернія, Польща — † 26 грудня 1915) — винороб, підприємець.


Зобр:1шт.


Назва:Генерал армії України

-Знайдено: + |12 серпня 2011


Зобр:1шт.


Назва:Костюк Теодор

-Знайдено: + Теодо́р Костю́к (Theodore Kostiuk) (нар. 12 серпня 1944, Плауен, Німеччина) — американський астрофізик українського походження, головний науковець (chief scientist) з дослідницьких програм у Центрі космічних польотів ім. Годдарда (Goddard Space Flight Center, NASA, США).


Назва:Облога Збаража

-Знайдено: + |date = 30 червня - 12 серпня 1649
-Знайдено: + Обло́га Зба́ража — бої козацького війська під командуванням гетьмана Богдана Хмельницького і його союзників-татар на чолі з ханом Іслам-Ґіреєм III із оточеним під Збаражем польським військом 30 червня — 12 серпня (за старим стилем) 1649.


Зобр:3шт.


Назва:Україна на літніх Олімпійських іграх 2008

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + |12-е


Зобр:61шт.


Назва:Битва на Ворсклі (1399)

-Знайдено: + |date=12 серпня, 1399
-Знайдено: + Би́тва на Во́рсклі (12 серпня, 1399) — битва між об'єднаним військом Великого князівства Литовського, Руського і Жемайтійського під командуванням Вітовта і його руськими (українськими) та німецькими союзниками з одного боку, і військами Золотої Орди під проводом еміра Єдигея та Тимур-Кутлука з другого боку. Завершилася повним розгромом литовсько-руського (українського) війська, погіршенням політичних позицій Литви через неспроможність протистояти натиску сусідніх держав.
Підзаголовок:== Битва ==
Знайдено: + Генеральна битва відбулася 12 серпня, за кілька годин до заходу сонця і завершилася оточенням і майже цілковитим винищенням армії Вітовта. Коли нарешті битва розпочалася, план Вітовта передбачав, що литовське шикування буде спиратися на табір із возів, який мав зупинити атаку татарської кінноти та наступне її знищення вогнем розташованих у таборі гармат, які привіз з собою загін тевтонських рицарів. Але Тимур-кутлук вдався до звичайної татарської тактики, перевіреної часом: тактичного відступу. Військо Вітовта спіймалося на цю хитрість (можливо, через дії окремих загонів та неможливість повного контролю з боку Вітовта над такою великою й різнорідною силою), залишило табір та кинулося переслідувати татарську кінноту.


Зобр:5шт.


Назва:Борщенко Ігор Олександрович

-Знайдено: + І́гор Олекса́ндрович Борще́нко (12 серпня 1966) — народний депутат України 1-го скликання.
Підзаголовок:== Біоргафія ==
Знайдено: + Народився 12 серпня 1966 року в селі Бронниця, Могилів-Подільський район, Вінницька область, УРСР в сім'ї робітників. Українець, освіта вища, Кам'янець-Подільський педагогічний інститут імені В. П. Затонського, Національна Академія внутрішніх справ України.


Назва:Оболонь-Арена

-Знайдено: + | align=center |2 || 12 серпня 2010 || Україна Україна  х  Чорногорія Чорногорія || 0:0 || Товариський матч || 500


Зобр:4шт.


Назва:Літературно-меморіальний будинок-музей Тараса Шевченка

Підзаголовок:== Музей ==
Знайдено: + 12 серпня 1925 р. Київський Окружний виконком дає розпорядження управлінню комунального господарства про відселення мешканців, проведення ремонту та передачу будинку у відання Академії наук. Василю Кричевському належить не тільки сама постановка питання про реставрацію, а й художнє керівництво оформленням будинку-музею, складання художніх проектів кімнат, майстерні й саду.


Назва:Ясній Петро Володимирович

-Знайдено: + Петро́ Володи́мирович Ясні́й (*12 серпня 1952, Кутище Бродівського району Львівської області — вчений в галузі механіки деформівного твердого тіла, механіки руйнування, доктор технічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, ректор Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя (з 2007 року).
-Знайдено: + Народився 12 серпня 1952 у с. Кутище Бродівського району Львівської області.


Назва:День працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості

-Знайдено: + Свято встановлено в Україні «…на підтримку ініціативи працівників нафтової, газової, нафтопереробної промисловості та нафтопродуктозапезпечення…» згідно з Указом Президента України «Про День працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості» від 12 серпня 1993 р. № 302/93.


Назва:День будівельника

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 6 вересня 1955 року вийшов Указ Президії Верховної Ради СРСР «Про встановлення щорічного свята „Дня будівельника“». Уперше відзначався в СРСР 12 серпня 1956 року.


Назва:Бабійчук Георгій Євдокимович

-Знайдено: + Гео́ргій Євдоки́мович Бабійчу́к (* 12 серпня 1942, Київ) — український живописець і графік. Народний майстер декоративно-ужиткового мистецтва (1976). Заслужений діяч мистецтв України (2007). Член Національної спілки художників України (від 1989 року).


Назва:Богданович Анатолій Максимович

-Знайдено: + Анато́лій Макси́мович Богдано́вич (* 3 липня 1882, село Сокіл, нині Кам'янець-Подільського району Хмельницької області — † 12 серпня 1914, село Чернівці, нині селище міського типу, районний центр Вінницької області) — український письменник, журналіст. Псевдоніми — Богдан-Сокольський А. М., Сокольський Богдан.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Загинув під час Першої світової війни. Був важко поранений на полі під селом Чернівці (нині селище міського типу, один із районних центрів Вінницької області), пролежав там цілу добу і, підібраний санітарами, помер 12 серпня 1914 року. За місяць до того Богдановичу виповнилося 32 роки. У повідомленні про смерть письменника не було уточнено, які саме Чернівці (місто на Буковині чи село на Поділлі) стали місцем його загибелі. Юрій П'ядик, проаналізувавши лінію фронту середини серпня 1914 року, дійшов до висновку, що це могло бути тільки село на Поділлі.


Зобр:1шт.


Назва:Гальченко Сергій Анастасійович

-Знайдено: + Сергі́й Анаста́сійович Га́льченко Народився 12 серпня 1947 р. в с. Пустовійти Миронівського району Київської області) — український літературознавець, кандидат філологічних наук. Заслужений працівник культури України.


Зобр:1шт.


Назва:Гай-Головко Олесь Несторович

-Знайдено: + Оле́сь Не́сторович Гай-Головко́ (*12 серпня 1910, Писарівка, Крутянська волость, Подільська губернія — 17 серпня 2006, Канада) — український письменник, поет, літературознавець. Справжнє ім’я та прізвище – Олекса Несторович Головко.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народ. 12 серпня 1910 р. в с. Писарівці тепер Кодимського району Одеської обл. в родині священика. Закінчив агрономічну школу в Красносільці (1928), літературний факультет Ленінградського університету (1931). Згодом стає членом Ленінградської Асоціації Пролетарських Письменників та Всеукраїнської Спілки Пролетарських Письменників (ВУСПП).


Назва:Херсонський трамвай

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + У 1939 році миколаївська газета «Більшовицьке плем'я» від 12 серпня написала:


Назва:Каскевич Михайло Григорович

-Знайдено: + | кінець_терміну2 = 12 серпня 1999


Назва:Клебер ді Соуза Фрейтас

Файл:Kléber de Souza Freitas of Sociedade Esportiva Palmeiras - 20100606.jpg

-Знайдено: + Клебер (порт. Kléber, повне ім'я: Kléber Giacomance de Souza Freitas, *12 серпня 1983, Озаску, штат Сан-Паулу, Бразилія) — бразильський футболіст, нападник «Ґреміу» (Порту-Алегрі).


Зобр:1шт.


Назва:Динамо (стадіон, Харків)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 12 серпня 1933 року на стадіоні відбувся перший міжнародний матч збірної України — проти Туреччини, в якому господарі перемогли 3:2.
Підзаголовок:== Матчі ==
Знайдено: + | 12 серпня 1933
Підзаголовок:== Матчі ==
Знайдено: + | 12 серпня 1945


Зобр:5шт.


Назва:Ніка (стадіон)

Підзаголовок:== Матчі ==
Знайдено: + | 12 серпня 2001


Зобр:2шт.


Назва:Дзиндра Євген Васильович

-Знайдено: + Євге́н Васи́льович Дзи́ндра (нар.12 серпня 1913 — пом.2 вересня 1983) — український скульптор, викладач, громадський діяч. Один з кращих львівських скульпторів середини XX ст.[13]


Зобр:2шт.


Назва:Бобенко Андрій Михайлович

-Знайдено: + Андрій Михайлович Бобенко (Бібик) (*12 серпня 1854, с. Добренька, Костянтиноградський повіт, Полтавська губернія — †1920) — український поет, один з перших поетів-робітників.
-Знайдено: + Андрій Бобенко народився 12 серпня 1854 року в с. Добренька Костянтиноградського повіту Полтавської губернії в сім'ї бідного селянина. В шість років Андрій залишився без матері. Батько одружився з жінкою, що не прихильно ставилась до малого Андрія. Коли хлопцеві виповнилось десять років, батько віддав його за 20 карбованців на 4 роки у найми до крамаря.


Назва:Шейкін Едуард Костянтинович

-Знайдено: + Народився 29 березня 1929 р. у м. Ростов-на-Дону. Помер 12 серпня 1998 р. Закінчив Всесоюзний державний інституг кінематографії (1962). З 1962 р. — художник-постановник Київської кіностудії ім. О. П. Довженка.


Назва:Бузило Володимир Іванович

-Знайдено: + Володи́мир Іва́нович Бузи́ло (*12 серпня 1946, м. Тверін, Німеччина) — український вчений в галузі гірництва. Доктор технічних наук, професор (1997) Національного гірничого університету, декан гірничого факультету (2001), професор кафедри підземної розробки родовищ. Співзасновник вітчизняної Школи підземної розробки.


Назва:Бірки-Великі

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Впродовж 18691871 років, Привілейованим Товариством Галицьких залізниць ім. архікнязя Карла Людвіґа, в Східній Галичині прокладалась залізниця Львів-Красне-Золочів-Тернопіль-Підволочиськ, що мала сполучити внутрішні райони Австро-Угорщини із залізничною мережею Росії. За короткий час між Тернополем і Підволочиськом було проведено величезний обсяг інженерно-вишукувальних, проектних, земляних та будівельно-монтажних робіт для прокладання залізничного полотна. Зокрема в районі залізничної станції Бірки-Великі перенесено русло р. Теребна, збудовано 5 мостів, декілька з них збереглися досі. Через Великі Бірки пролягла одноколійна ділянка цієї залізниці. В день іменин архікнязя Карла Людвіґа, 4 листопада 1871 р., була урочисто відкрита залізнична лінія сполученням Тернопіль — Підволочиськ, що стала невід'ємною частиною Галицької залізниці імені Карла Людвіга, і далі через австро-російський кордон по р. Збруч до Волочиська. Декілька років по тому, в 1875 р. було зведено будівлю залізничної станції Бірки-Великі.
12 серпня 1897 року, за участю прибувшого з Відня міністра залізниць генерала Гуттенберга, було урочисто відкрито локальну залізницю сполученням Бірки-Великі — Гримайлів через Скалат протяжністю 33,025 км (зараз дільниця від Скалата до Гримайлова і станція Гримайлів закриті), яку збудували впродовж одного року[14]. Ця залізниця перебувала в приватній власності акціонерів Акційного Товариства локальних залізниць. На весні 1916 р. в ході Першої світової війни, при підготовці Брусиловського прориву залізничне полотно цієї вітки було повністю демонтоване російськими військовими. Рейки і шпалаи вони використали для будівництва залізничної лінії Шепетівка-Збараж, що була вкрай необхідна для перевезення військових вантажів у цьому напрямку. Відновлена в 1926 р. 1 січня 1933 р. викуплена Польським урядом і перейшла в державну власність.Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>


Назва:Єпископат Українського екзархату

Підзаголовок:=== В ===
Знайдено: + Василій (Зеленцов) — 12 серпня 1925 хіротонісаний у єпископа Прилуцького, вікарія Полтавської єпархії; з 1927  єпархією не керував; розстріляний 9 лютого 1930.


Назва:Історія Сатанова

-Знайдено: + Від грудня 1830 року до серпня 1831 року в Сатанові тривала епідемія холери, яка влітку 1830 року проникла в Росію з Кавказу. У зв'язку з цим 12 серпня 1831 року Сатанівський кагал звернувся до Подільської казенної палати з проханнях вилучити із подушного окладу 284 єврея, що померли від холери [15].


Зобр:51шт.


Назва:Сачко Василь Вікторович

-Знайдено: + «Оскіл» в той час виступав в групі В Другої ліги України, третій по силі лізі в українському футболі. 12 серпня 2000 року відбувся 1 тур чемпіонату 2000—2001, «Оскіл» вдома приймав «Ворсклу-2». Ігор Сіроштан одразу ж довірив Василю Сачку місце у основному складі команди. Втім забити йому не вдалось, тренер команди в перерві матчу замінив Василя на гравця який невдовзі забив переможний гол[16]. В наступних матчах Ігор Сіроштан став більш повільно підпускати Василя Сачка до гри, залишаючи того в запасі і випускаючи лише у другому таймі. В другому турі його випустили на останні пів години матчу з командою «Фрунзенець-Ліга-99» з міста Сум[17].


Зобр:8шт.


Назва:Судова система України

-Знайдено: + 12 серпня 2010 р. Президент України підписав Указ № 811/2010 щодо «Питання мережі господарських судів України», відповідно до якого були ліквідовані Житомирський, Запорізький, Київський міжобласний та Луганський апеляційні господарські суди та був утворений Рівненський апеляційний господарський суд. До цього нововведення під юрисдикцію Житомирського апеляційного господарського суду підпадала Вінницька, Житомирська та Хмельницька область, під юрисдикцію Запорізького апеляційного господарського суду підпадала Запорізька та Херсонська область, під юрисдикцію Київського міжобласного суду підпадала Київська (без м. Києва), Полтавська та Черкаська область, а під юрисдикцію Луганського апеляційного господарського суду підпадала лише Луганська область. Під юрисдикцію новоствореного Рівненського апеляційного господарського суду підпадає Вінницька, Волинська, Житомирська, Рівненська та Хмельницька область.


Зобр:4шт.


Назва:Комплекс монастиря та костелу бернардинів (Луцьк)

-Знайдено: + Після Другої світової у приміщенні монастиря розміщувалися управління міліції, слідчий відділ НКВС. Ще пізніше історичний факультет педінституту[18]. Тут також знаходилася Волинська духовна семінарія до 1964 року, коли її закрили. У 1960-х собор розписувала острозька художниця Л. Спаська. Сюди були передані ікони з Іверської каплиці, яка згоріла у 1961 році. Серед них ікона Іверської Божої Матері 1894 року. У 1985 бернардинський комплекс було занесено до переліку пам'яток архітектури національного значення. З 12 серпня 1992 року Троїцький собор є кафедральним храмом Волинської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату[19].


Зобр:16шт.


Назва:Аномальна спека в східній Європі (2010)

-Знайдено: + В цілому ряді пунктів було перевищено історичні абсолютні максимуми температури. 12 серпня 2010 року у місті Луганську зафіксовано найвищу температуру повітря в Україні за весь період метеоспостережень — +42 °C [http://pogoda.ru.net/monitor.php?
-Знайдено: + | 12 серпня 2010


Зобр:3шт.


Назва:Васильківська майоліка

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Постановою господарського суду Київської області від 12 серпня 2002 ВАТ «Васильківський майоліковий завод» визнано банкрутом і відкрито ліквідаційну процедуру.


Зобр:2шт.


Назва:Онищук Олег Петрович

-Знайдено: + option=com_content&task=view&id=311&Itemid=50 Патронімічні українські прізвища]</ref> (нар. 12 серпня 1961 — пом. 31 жовтня 1987) — Герой Радянського Союзу,Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>. Закінчила філологічний факультет Прикарпатського університету імені Василя Стефаника. Працює літературним редактором видавництва «Тіповіт».


Назва:Опришко Віталій Федорович

-Знайдено: + Віталій Федорович Опришко (нар. 12 серпня 1942, с. Стара Оржиця, Згурівський район, Київська область) — український правознавець. Декан юридичного факультету Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана[20]. Доктор юридичних наук (1984), професор (1987), заслужений діяч науки і техніки України (1992). Член-кореспондент Національної академії наук України (1997).


Назва:Половинко Ігор Іванович

-Знайдено: + Полови́нко І́гор Іва́нович (* 12 серпня 1952, Львів, Україна) — український фізик, науковець та педагог вищої школи, доктор фізико-математичних наук, заслужений професор, декан факультету електроніки, завідувач кафедри нелінійної оптики Львівського національного університету імені Івана Франка.
-Знайдено: + Народився 12 серпня 1952 р. у м.Львів.


Назва:Національна спілка письменників України

-Знайдено: + Створена 16 червня — 12 серпня 1934 у Києві на I Всеукраїнському з'їзді радянських письменників як Спілка радянських письменників України — складова частина Спілки письменників СРСР, створеної того ж року.


Зобр:2шт.


Назва:Історія Котельви

-Знайдено: + Під час Німецько-радянської війни у Другу світову війну Котельва перебувала під окупацією німецьких військ від 9 жовтня 1941 року. 22 лютого 1943 року 309-а Сибірська дивізія визволила село Котельву від окупантів, але 12 березня вимушена була відступити із зайнятих позицій. Вдруге радянські війська ввірвалися на північно-східну околицю села 12 серпня, а остаточне визволення відбулося 9 вересня 1943 року.


Назва:Ткачик Богдан Іванович

-Знайдено: + Ткачик Богдан Іванович (нар. 12 серпня 1952 р., м. Самбір Львівської області) — заслужений художник України. Голова Тернопільської спілки художників України. Член Національної спілки художників України. Член Народного Руху України.


Назва:Стеблюк Володимир Іванович

Файл:Стеблюк Володимир Іванович.jpg

-Знайдено: + Володимир Іванович Стеблюк (*12 серпня 1937) — український учений у галузі обробки металів. Доктор технічних наук, професор. Академік АН ВШ України з 2000 р.


Зобр:1шт.


Назва:Гончаренко Іван Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 30 липня (12 серпня 1908 року в селі Яблуневому (тепер Оржицького районуну Полтавської області) в бідній селянській родині. Вчився на робітфаці Харківського сільськогосподарського інституту, в 1934 році закінчив Інститут червоної професури у Харкові. Член ВКП(б) з 1931 року.


Зобр:1шт.


Назва:Франсуа Канробер

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Під час франко-пруської війни 1870 року, з 17 липня 1870 року командував VI корпусом Рейнської армії, 12 серпня відмовився взяти загальне командування Рейнською армією, і Головнокомандувачем став маршал Ф. А. Базен. Брав провідну участь у боях біля Меца, з 28 жовтня 1870 по березень 1871 року був у полоні до самого укладення миру.


Зобр:1шт.


Назва:Кириченко Микола Карпович

-Знайдено: + Микола Карпович Кириченко (12 лютого 1923 — 12 серпня 1986) — український радянський і партійний діяч.


Назва:Сезон ФК «Металіст» (Харків) 2011—2012

Підзаголовок:=== Асистенти ===
Знайдено: + Останнє оновлення: 12 серпня 2011
-Знайдено: + Останнє оновлення: 12 серпня 2011
Джерело: Матчі
Поле: Д — матч вдома, В — матч на виїзді
Результат: В - виграш, Н - нічия, П - поразка


Зобр:57шт.


Назва:Мірошник Анатолій Михайлович

-Знайдено: + Анатолій Михайлович Мірошник (англ. Anatolij Mirosznyk, нар.12 серпня 1923 — пом.14 липня 2011)  — український композитор, піаніст, педагог, музично-громадський діяч.


Назва:Білоус Володимир Васильович

-Знайдено: + Білоус Володимир Васильович (*12 серпня 1947 року) — український геодезист, фотограмметрист, кандидат технічних наук, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 12 серпня 1947 року в Києві. З 1965 року працював лаборантом геодезичного підрозділу науково-дослідної секції Київського інженерно-будівельного інституту (КІБІ). З 1967 року працює на кафедрі геодезії. Закінчив у 1972 році КІБІ. У 19721974 роках працював інженером кафедри геодезії. З 1981 року навчався в аспірантурі Київського університету. З відзнакою закінчив у 1985 році вищі державні курси підвищення кваліфікації керівних, інженерно-технічних і наукових робітників. У Київському університеті працює з 1976 року молодшим науковим співробітником науково-дослідної секції кафедри геодезії і картографії, з 1990 року асистентом, з 1992 — доцентом. Кандидатська дисертація «Совершенствование методов и средств крупномасштабных топографических съемок» захищена у 1989 році.


Назва:Благодійний фонд «Героїка»

-Знайдено: + |12 серпня 2012 року[21]


Зобр:21шт.


Назва:Карні справи від 2010 року щодо соратників Тимошенко

-Знайдено: + 12 серпня 2010 року Генеральна Прокуратура України порушила кримінальну справу супроти міністра економіки (2007–2010) в уряді Тимошенко — Богдана Данилишина[22] по ч. 2 ст. 364 «Зловживання владою або службовим становищем».[23] Данилишин був оголошений у міжнародний розшук. 18 жовтня 2010 Данилишин приїхав з Німеччини в «українське посольство в Чехії» — де його адвокат нібито домовився про «зустрічь заради примирення», але після зустрічі в українському посольстві — Данилишин був заарештований (18.10.2010) чеською поліцією (на вимогу Інтерполу), при виході з українського посольства в Празі.[23]


Зобр:11шт.


Назва:Похлебаєв Євген Васильович

Підзаголовок:=== Хвороба ===
Знайдено: + 12 серпня 1997 року Євген вирушив додому. Зустрівши у ліфті сусідку, поскаржився на головний біль. А згодом сусідка почула шум у квартирі Похлебаєва, пішла подивитися, що трапилось, і знайшла його — непритомного. Вона викликала динамівського лікаря Берковського. Євгена відвезли до лікарні. Першим помилковим діагнозом лікарів була пневмонія, другим (вже коли Похлебаєв «відключився» та втратив координацію) — пухлина головного мозку. Насправді в організмі футболіста прогресувала страшна та рідкісна хвороба — герпетичний енцефаліт, що розвивався на фоні зниження імунітету. За тиждень реанімації Євген повністю втратив пам'ять, хоча фізично його організм не постраждав.


Назва:Грушевський Олександр Сергійович

-Знайдено: + Грушевський Олександр Сергійович (*12 серпня 1877, Ставрополь. — †1942, табори Казахстану) — дослідник історії України, літературознавець, етнограф, журналіст.


Назва:Вишнівський Олександр Йосипович

-Знайдено: + Олекса́ндр Йо́сипович Вишні́вський (нар. 12 серпня 1890 — пом. 12 жовтня 1975) — полковник Армії УНР.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 12 серпня 1890 року в невеликому селі Заливна Олександрівського повіту Катеринославської губернії (нині село Заливне Терсянської сільської ради Новомиколаївського району Запорізької області). Закінчив Чугуївське військове училище у ранзі підпоручника та був направлений до піхотного полку 34-ї дивізії, який розташовувався у Катеринославі.


Зобр:1шт.


Назва:Яворський Геннадій Іванович

-Знайдено: + Яв́орський Генн́адій Ів́анович (12 серпня 1949, с. Стінка Бучацького району, Тернопільської області) — управлінець, громадський і культурно-освітній діяч.


Назва:Полтавський військовий інститут зв'язку

-Знайдено: + Постановою Кабінету Міністрів України № 816 від 14 травня 1999 року та наказом Міністра Оборони України № 240 від 12 серпня 1999 року Полтавський філіал КВІУЗ реорганізовано, в Полтавський військовий інститут зв'язку.


Назва:Бондаренко Світлана Михайлівна

-Знайдено: + Світлана Михайлівна Бондаренко (нар. 12 серпня 1971, Запоріжжя) — українська спортсменка, плавчиня-брасистка, заслужений майстер спорту України (1995). Фіналіст Олімпіад 1996, 2004 років. Призер універсіад 1993 і 1997 р. Срібна призерка чемпіонатів та розіграшів Кубка світу. Багаторазовий призер Чемпіонатів Європи з водних видів спорту. Переможниця І Всеукраїнських літніх спортивних ігор. Багаторазова рекордсменка України. Нагороджена орденом «За заслуги» ІІІ ступеня.


Назва:Україна на літніх Олімпійських іграх 2012

-Знайдено: + Україна брала участь у літніх Олімпійських іграх 2012, що проходили у Лондоні, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії з 27 липня по 12 серпня 2012 року. На цій олімпіаді 1 серпня золотою медаллю жіночої четвірки парної з академічного веслування було подолано рубіж у 30 золотих медалей і 100 загалом за весь час участі України у літніх Олімпійських іграх.[24]
Підзаголовок:== Медалісти ==
Знайдено: + |  Золото || Ломаченко, ВасильВасиль Ломаченко || Бокс || Вагова категорія до 60 кг || 12 серпня
Підзаголовок:== Медалісти ==
Знайдено: + | Срібло || Андрійцев, ВалерійВалерій Андрійцев || Боротьба || Вільна боротьба, до 96 кг || 12 серпня
Підзаголовок:== Учасники ==
Знайдено: + |12-е


Зобр:58шт.


Назва:Олександрович Віктор Іванович

-Знайдено: + Олександрович Віктор Іванович (12 серпня 1871, Санкт-Петербурзька губернія, Російська імперія — ?


Зобр:1шт.


Назва:Сезон ФК «Динамо» (Київ) 2012—2013

Підзаголовок:=== Серпень ===
Знайдено: + 12 серпня кияни ровели матч 5 туру чемпіонату України проти луцької «Волині». «Динамівці» вперше в сезоні завершили матч розгромною перемогою з рахунком 4-1: по дублю забили Ніко Кранчар, що дебютував голами у футболці «Динамо», та Браун Ідеє, який забив восьмий гол у семи матчах сезону[25].


Зобр:37шт.


Назва:Корж Кузьма Олексійович

-Знайдено: + Кузьма́ Олексі́йович Корж (*30 жовтня 1887, с. Сурико-Михайлівка — †12 серпня 1919, Київ) — український державний і політичний діяч.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 12 серпня 1919 за участь в організації антибільшовицького повстання в Києві був розстріляний ЧК.


Назва:Патер Іван Григорович

-Знайдено: + Патер Іван Григорович (12 серпня 1948, с. Підсоснів) — український історик. Доктор історичних наук (2000), професор. Заслужений діяч науки і техніки України (2008).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Іван Григорович Патер народився 12 серпня 1948 року у с. Підсоснів Пустомитівського району Львівської області.


Назва:Ігуменцев Віктор Миколайович

-Знайдено: + Ігу́менцев Ві́ктор Микола́йович (нар.12 серпня 1939селище Червоний Яр, нині Краснодонського району Луганська область) — український графік, заслужений художник України з 1992 року.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Віктор Миколайович Ігуменцев народився 12 серпня 1939 року у селищі Червоний Яр на теперішній Луганщині.


Назва:Колесник Борис Олександрович

-Знайдено: + Борис Олександрович Колесник (27 січня 1921, Київ — 12 серпня 2010) — радянський офіцер, Герой Радянського Союзу.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Після закінчення війни продовжував службу в армії. У 1956 році полковник Б. О. Колесник звільнився в запас. Працював викладачем в політехнікумі. Жив у Києві. Помер 12 серпня 2010 року. Похований в Києві на Байковому кладовищі (ділянка № 8а).


Зобр:1шт.


Назва:Шатило Ольга Леонідівна

-Знайдено: + Шатило Ольга (нар. 12 серпня 1984) — українська волейболістка[26]. Бронзова призерка Літніх Паралімпійських ігор 2012 року.


Назва:Свірчевський Іпполіт Вікторович

-Знайдено: + Свірчевський Іпполіт Вікторович (12 серпня 1974 — ?


Зобр:1шт.


Назва:Господарський суд Вінницької області

Підзаголовок:== Сьогодення ==
Знайдено: + Господарський суд Вінницької області діє на підставі Указу Президента України від 12 серпня 2010 р. № 811/2010 «Питання мережі господарських судів України»[27].


Назва:Басараб Василь Степанович

-Знайдено: + Василь Степанович Басараб (25 травня 1932, Жуково — 12 серпня 2003) — український журналіст, поет і прозаїк.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 12 серпня 2003 року.


Назва:Мікулаш Локкер

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер Міклош Локкер 12 серпня 1974 році у Мукачевому. На лікарняному ліжку не розлучався з кишеньковими шахами.


Назва:Шумейко Степан Михайлович

-Знайдено: + Шуме́йко Степа́н Миха́йлович (англ. Stepan (Stephen) Shumeyko) (*17 січня 1908, Ньюарк (Нью-Джерсі), США — † 12 серпня 1962, Нью-Йорк, США) — український публіцист, журналіст, редактор, літературознавець, перекладач, громадсько-політичний діяч, президент УККА у (1944-1949).


Зобр:1шт.


Назва:Зозуля Іван Савович

-Знайдено: + Іван Савович Зозуля народився 12 серпня 1939 р. у селі Волоському Деражнянського району Хмельницької області. У 1957 р. закінчив Волосківську середню школу, у 1965 р. — Чернівецький медичний інститут. З 1965 по 1968 р. працював лікарем у Вовковинецькій дільничній лікарні Хмельницької області, Хмельницькій обласній лікарні. З 1968 по 1970 р. — клінічна ординатура на кафедрі нервових хвороб № 1 Київського державного інституту удосконалення лікарів. 1970–1978 рр. — лікар, завідувач неврологічного відділення Київської обласної клінічної лікарні. З 1978 р. — асистент, доцент кафедри нервових хвороб, доцент, професор, заві¬дувач кафедри медицини невідкладних станів у Національній медичній академії післядипломної освіти (НМАПО) імені П. Л. Шупика.


Назва:Буше Іван Семенович

-Знайдено: + Буше Іван Семенович (*22 лютого 1908, маєток Юковського, Одеська область. – 12 серпня, 1979, Одеса) — український перекладач із болгарської мови.


Назва:Левченко Григорій Семенович

-Знайдено: + Григорій Семенович Левченко (12 серпня 1933 Грабарівка) — український хоровий диригент, композитор і педагог, заслужений діяч мистецтв України, професор ПНПУ ім. В. Г. Короленка. Засновник та керівник українського народного хору «Калина».
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 12 серпня 1933 року в селі Грабарівці Пирятинського району Полтавської області.


Назва:Любомир Макарушка

-Знайдено: + Макарушка Любомир (* 12 серпня 1899, с. Сівка-Войнилівська, Калуський район, Івано-Франківська область - † 6 лютого 1986, Бад Годесберґ, Німеччина) - український громадсько-політичний діяч.


Назва:Осип Данко

-Знайдено: + Осип Данко (12 серпня 1922 р., Тросник, Виноградівський район) — український вчений, бібліограф, правник, громадський, культурний і політичний діяч в США. Член УВАН, дійсний член НТШ в Америці.


Назва:Синицький Лев Аронович

-Знайдено: + Сини́цький Ле́в Аро́нович (*12 серпня 1924 — †11 жовтня 2009)  — радянський та український фізик, один із засновників львівської наукової школи з теорії електричних кіл.
-Знайдено: + Синицький Лев Аронович народився 12 серпня 1924 року в Харкові. В цьому ж місті пройшли його дитячі та юнацькі роки, навчання в школі, на робітфаці. По його закінченні в 1941 році в зв'язку з початком німецько-радянської війни й просуванням військ вермахту по території України Лев Аронович був евакуйований у Середню Азію в Ташкент, де під час війни знаходився Ленінградський інститут авіаційного приладобудування (ЛІАП).[28][29]Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>. Повернення до «Андерлехта» було для Дьємерсі вкрай важким. Спочатку він на одному з перших тренувань отримав травму, яка вивела його з гри на два місяці. А незабаром син Мбокані Давид помер уві сні у п'ятимісячному віці від серцевої недостатності[30].


Зобр:1шт.


Назва:Поцхверія Михайло Іванович

-Знайдено: + Михайло Іванович Поцхверія (груз. მიხეილ პოცხვერია, рос. Михаил Иванович Поцхверия, нар. 12 серпня 1975, Курундус) — колишній грузинський та український футболіст, що грав на позиції нападника.
-Знайдено: + Народився 12 серпня 1975 року в селі Курундус. Батько — грузин, Іван Михайлович, мама — росіянка, Людмила Іллівна. Познайомилися вони в Сибіру, куди приїхали на заробітки. У самій Грузії Михайло прожив всього кілька років, після чого з батьками перебрався в Луганську область.


Назва:Пєсков Василь Михайлович

-Знайдено: + Василь Михайлович Пєсков (14 березня 1930, Орлово — 12 серпня 2013[31], Москва) — радянський письменник, журналіст, лауреат Ленінської премії, мандрівник та ведучий телевізійної програми «У світі тварин» (1975–1990).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 12 серпня 2013 року у Москві на 84-му році життя.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Київ: Енциклопедичний довідник / за редакцією А. В. Кудрицького. — К. : Головна редакція Української радянської енциклопедії, 1981. — 736 с., іл.
  2. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Войтович не вказано текст
  3. Віктор Янукович: бій із тінню, Дзеркало Тижня, 12 серпня 2011
  4. Х. Весна. «Амвон» // Тернопільський енциклопедичний словник : у 4 т. / редкол.: Г. Яворський та ін. — Тернопіль : Видавничо-поліграфічний комбінат «Збруч», 2004. — Т. 1 : А — Й. — 696 с. — ISBN 966-528-197-6.
  5. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою енциклопедія України не вказано текст
  6. Вищедубечанський район в 1962 році увійшов до складу Києво-Святошинського району і припинив своє існування.
  7. Клюев Андрей
  8. а б Клюев Андрей Петрович, Информационно-аналитический центр "ЛІГА"
  9. Korrespondent's 2009 top 50 richest Ukrainians list released
  10. Проект «Азовські греки»
  11. Указ Президента України № 815/2011 від 12 серпня 2011 року «Про присвоєння військових та спеціальних звань»
  12. Україна Центр(рос.)
  13. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою mykolaiv не вказано текст
  14. [1]Jerzy Wolański. «Z dziejów Grzymałowa»
  15. Хаеш А. Мертвые души из Сатанова. Генеалогические сведения в документах о холере 1830—1831 годов.
  16. Оскіл (Куп'янськ) - Ворскла-2 (Полтава). Офіційний сайт Федерації футболу України. UA. Процитовано 18 грудня 2011.
  17. Фрунзенець-Ліга 99 (Суми) - Оскіл (Куп'янськ). Офіційний сайт Федерації футболу України. UA. Процитовано 18 грудня 2011.
  18. В.Пясецький, Ф. Мандзюк. Вулиці і майдани Луцька. — Луцьк, 2005. — с.70-71 ISBN 966-361-050-6
  19. Волинська єпархія Української Православної Церкви Київського Патріархату
  20. Указ Президента України № 440/2010 «Про Робочу групу з питань судової реформи»
  21. На Прикарпатті через 90 років після смерті вояка Армії УНР встановили йому пам'ятник
  22. Проти міністра уряду Тимошенко порушено кримінальну справу
  23. а б «Данилишин отримав політичний притулок в Чехії». Сайт «For-ua.com», 12.1.2011.
  24. Україна відкрила другу сотню медалей, виграних на Олімпійських іграх (укр.)
  25. Чемпіонат України. 5-й тур. «Динамо» — «Волинь» — 4:1
  26. Національна паралімпійська збірна команда України: шлях до Лондону-2012 на сайті Національного комітету спорту інвалідів України
  27. Питання мережі господарських судів України: Президент України; Указ від 12.08.2010 № 811/2010
  28. ПАМ’ЯТІ ЛЕВА АРОНОВИЧА СИНИЦЬКОГО, Збірник "Електроніка та інформаційні технології", 60 випуск
  29. Пам'яті товариша, вчителя, вченого. Техн. електродинаміка. 2009. № 6. ISSN 0204-3599.
  30. Zoontje van Dieumerci Mbokani is overleden [Son of Mbokani dies] (Dutch) . sporza.be. 24 August 2011. Процитовано 11 August 2012.
  31. В Росії помер легендарний ведучий радянської телепрограми «В мире животных» (відео)
Спортивні медалі