Мліїв

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
село Мліїв
Країна Україна Україна
Область Черкаська область
Район Черкаський район
Громада Мліївська сільська громада
Код КАТОТТГ UA71080270010024541
Облікова картка gska2.rada.gov.ua 
Основні дані
Перша згадка 1499 рік
Населення 4 356 чоловік (на 1 січня 2010 року)[1]
Територія 120,04 км²[2]
Площа 15,85 км²[2]
Густота населення 274,8 осіб/км²
Поштовий індекс 19511, 19512
Телефонний код +380 4734
Географічні дані
Географічні координати 49°20′51″ пн. ш. 31°32′11″ сх. д.H G O
Середня висота
над рівнем моря
81 — 90 м[3]
Водойми річка Вільшанка
Відстань до
обласного центру
39,1 (фізична) км[4]
45 (автошляхами) км[2]
Відстань до
районного центру
10 км[2]
Місцева влада
Адреса ради с.Мліїв, вул. Данила Кушніра, 63
Сільський голова Микитенко Василь Вікторович
Карта
Мліїв. Карта розташування: Україна
Мліїв
Мліїв
Мліїв. Карта розташування: Черкаська область
Мліїв
Мліїв
Мапа
Мапа

CMNS: Мліїв у Вікісховищі

Млі́їв (давні назви — Мгліїв, Імліїв, Ітомгліїв) — село Черкаського району Черкаської області в Україні, центр Мліївської сільської громади.

Село розташоване на берегах річки Вільшанки за 10 км від міста Городище та за 45 км від обласного та районного центру — міста Черкаси. Площа населеного пункту — 1585 га, територія колишньої Мліївської сільської ради — 12 004 га. Населення — 4 356 осіб.

Історія[ред. | ред. код]

Докладніше: Історія Млієва

Перша писемна згадка про Мліїв належить до 1499 року[5], коли він належав Васьковичам, проте є припущення, що історія поселення сягає часів Київської Русі.

На початку 17 століття у власності Христини Коренівської у дівоцтві Зубрик, з 28 березня 1633 — коронного гетьмана Станіслава Конецпольського[6].

Існує переказ про мліївського селянина Данила Кушніра, страченого шляхтичами за відмову прийняти католицьку віру. Кушніра катували, а потім облили смолою й підпалили. Цей акт був спрямований на те, щоб залякати населення, яке піднялося на боротьбу.

В 1648 році Млієвом оволоділи війська Богдана Хмельницького і він став ранговим містечком гетьмана[7].

У першій половині січня 1654 року для приведення до присяги володарю царю та великому князю Олексію Михайловичу брацлавського полку, серед інших ґородів і у ґородах Новий та Старий Мгліїв, був посланий князь Федір Барятинський[8]. У ґороді Новий Мгліїв присягу склали: 1 сотник, 1 сотенний отаман, 1 сотенний осавул, 208 козаків, 13 міщан. У ґороді Старий Мгліїв поисягу склали: 1 сотенний отаман, 1 сотенний осавул, 40 козаків, 34 міщанина[9].

В 1661 році, за постановою сейму, Мліїв знову був закріплений за Конецпольським. З початку XVIII століття Мліїв з округою належав князю Любомирському.

Сільська управа початку 20 століття з Млієва у музеї в Пирогові.

На початку XIX століття Мліїв перейшов у власність до Єлизавети Браницької, дружини князя Воронцова.

В роки визвольних змагань Мліїв був ареною боротьби загонів українських повстанців проти більшовиків та інших загарбницьких сил. На початку 1920-х років село — центр Мліївської республіки.

В ході Другої світової війни село окуповане німецькими військами 2 серпня 1941 року. 6 лютого 1944 року частини 72-ї та 254-ї стрілецьких дивізій 52-ї армії СРСР підійшли до села і з боями 9 лютого відвоювали його, відновивши радянську окупацію.

Село постраждало внаслідок геноциду українського народу, проведеного окупаційним урядом СССР 1923—1933 та 1946–1947 роках.

Восени 2016 року на будинку, де з 1870 по 1873 рік проживав автор слів Гімну України Павло Чубинський, встановили пам'ятну дошку.[10]

Економіка[ред. | ред. код]

У селі працює два цегельні заводи, два лісництва з цехом переробки деревини державного підприємства «Смілянське лісове господарство». Подальшого розвитку набуває приватне підприємство з переробки деревини та виробів повсякденного вжитку, приватна науково-виробнича фірма «Міком», «Ліга ЛТД» з охолодження молока.

У сільськогосподарському виробництві діють СТОВ «Симиренківське» (колишній колгосп імені Симиренка), три селянсько-фермерські господарства — фірма «КСВ», СФГ «Україна», СФГ «ВМС», два приватні підприємці, які спеціалізуються з виробництва зернових і технічних культур, а СТОВ «Симиренківське» — ще й виробництва молока і м'яса. ТОВ «Петрус» здійснює виробництво товарного яйця на базі найновіших світових технологій.

Для забезпечення потреб жителів промисловими виробами та продуктами харчування в селі працює 57 приватних підприємців, частина з яких мають у користуванні 35 закладів торгівлі та громадського харчування.

Типовим представником промислового виробництва є ВАТ «Мліївський ЗТО». Підприємство засноване в 1920 році. Відкрите акціонерне товариство «Мліївський завод технологічного обладнання» створено відповідно до рішення Міністерства машинобудування, військово-промислового комплексу та конверсії України від 05.05.1994 р. № 682, шляхом перетворення державного підприємства Мліївський завод технологічного обладнання у відкрите акціонерне товариство.

Діяльність підприємства спрямована на виробництво та реалізацію виробів з деревини, у тому числі столярних виробів; виробництво та реалізацію запасних частин до сільськогосподарських машин та іншого автотранспорту; виробництво та ремонт меблів; виробничу діяльність, пов'язана з виробництвом продукції виробничо-технічного призначення та товарів народного споживання; ремонт сільськогосподарської техніки; надання послуг по технічному обслуговуванню автотранспорту; виробництво та реалізацію продукції виробничо-технічного призначення; виробництво та реалізацію, окрім своїх потреб також на потреби інших структур та організацій, теплової та електричної енергії; організацію та проведення науково-дослідницьких та пошукових робіт; фінансові операції та операції з цінними паперами; залучення інвестицій у виробництво та будівництво, реалізація завершених або незавершених об'єктів будівництва; монтаж, демонтаж та ремонт металоконструкції, вантажопідіймальних кранів із застосуванням зварювальних робіт та кранів; експертне обстеження вантажопідіймальних кранів та проведення неруйнівного і руйнівного контролю металів та зварних з'єднань; виготовлення будівельних матеріалів; організація ремонту механізмів та транспортних засобів підприємств, установам та населенню тощо

Наука[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
1. Як у Млієві на Черкащині з'явився сорт яблук Ренет Симиренка // Канал «Українська правда» на YouTube, 16 жовтня 2020.

Мліївський Інститут помології імені Л. П. Симиренка НААН має 200 га землі. Головна його робота — створення нових сортів плодово-ягідних культур. У Державному реєстрі сортів рослин України — сорти мліївської селекції, яких близько 30-ти. Також тут проводиться розробка інтенсивних технологій виробництва плодів і ягід, розробляються методики захисту багаторічних насаджень від шкідників та хвороб, здійснюються економічні дослідження: маркетингу садівничої продукції, розсадництва. При інституті працює державне дослідне господарство, що спеціалізується з впровадження розробок у виробництво. На його території розташовано дендропарк Мліївської дослідної станції.

Соціальна сфера[ред. | ред. код]

У селі працюють дві загальноосвітні школи І-ІІІ ступенів, дві дитячі дошкільні установи, два центри культури і дозвілля з будинками культури та бібліотеками, дільнична лікарня та лікарська амбулаторія, два відділення зв'язку, дві філії Ощадбанку, дві аптеки, ветдільниця та ветаптечний кіоск.

Релігія[ред. | ред. код]

У селі діють:

  • Храм Успіння Пресвятої Богородиці Православної церкви України (храм освячено 25 жовтня 2009 року);
  • Троїцька церква Православної церкви України в реставрованому приміщенні родинної церкви Симиренків;
  • молитовний дім євангельських християн-баптистів.

Пам'ятки природи[ред. | ред. код]

Модрина — лісовий заказник місцевого значення.

У мистецтві[ред. | ред. код]

Назва села згадується у романі Ліни Костенко «Берестечко»:

О Дар-Надія! Ждани та Бояни.

Іркліїв. Мліїв. Злобин. Веремій.
Великий Стидин. Халеп'я. Холоп'є!
Ліпляве братолюбних Балаклій.
А он і Київ. Подивись — та пильно.
Моя Вкраїно, ти це чи не ти?

Відомі люди[ред. | ред. код]

Уродженці[ред. | ред. код]

У 18-ому столітті Мліїв відомий як батьківщина мліївського титаря Данила Кушніра, якого заживо було спалено польською шляхтою напередодні Коліївщини. Образ Данила Кушніра, борця за віру і свій народ, використав Тарас Шевченко в поемі «Гайдамаки».

Пов'язані з Млієвом[ред. | ред. код]

Тут бували громадські діячі та вчені — Микола Костомаров, Михайло Драгоманов

Герої соціалістичної праці[ред. | ред. код]

Герої Радянського Союзу[ред. | ред. код]

Святі

З Млієвом пов'язана визначна подія в культурному житті українського народу, як видання 1860 року «Кобзаря» Тараса Шевченка. Дружба пов'язувала поета з родиною Симиренків, яка виділила кошти на це видання. В 1840 — 1850-х роках Шевченко не раз гостював у Млієві.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Сайт Городищенської районної ради. Архів оригіналу за 25 квітня 2012. Процитовано 5 жовтня 2010.
  2. а б в г who-is-who.com.ua[недоступне посилання]
  3. Погода в Україні. Архів оригіналу за 26 березня 2008. Процитовано 26 вересня 2007.
  4. maps.vlasenko.net [Архівовано 23 жовтня 2007 у Wayback Machine.](рос.)
  5. Грамоти великих князів литовських з 1390 по 1569 рік / Під редакцією В.Антоновича та К.Козловського. — К., 1868. — X + II + 166 с. [Архівовано 15 травня 2015 у Wayback Machine.] (рос.)
  6. Стаття Horodyszcze у Географічному словнику Королівства Польського та інших земель слов'янських, том III C.146 з 1895 року [Архівовано 29 квітня 2014 у Wayback Machine.] (пол.)
  7. О. С. Компан. Міста України в другій половині XVII ст. Київ, 1963, стор. 145
  8. Акты относящіеся къ исторіи Южной и Западной Россіи. Т. X. С.-Петербургъ. Тип. бр. Пантелеевыхъ. 1978. С. 239—240(рос. дореф.)
  9. Акты относящіеся къ исторіи Южной и Западной Россіи. Т. X. С.-Петербургъ. Тип. бр. Пантелеевыхъ. 1978. С. 296(рос. дореф.)
  10. Осипенко О. Вшанували Чубинського [Архівовано 10 листопада 2016 у Wayback Machine.] // Голос України. — 2016. — № 213 (6467) (9 лист.). — С. 16. — (З пошти).
  11. Святий мученик Данило Мліївський. Архів оригіналу за 20 серпня 2013. Процитовано 26 червня 2014.
  12. ДАНИИЛ КУШНИР — ЧЕРКАССКОЙ ЗЕМЛИ СВЯТОЙ МУЧЕНИК. Архів оригіналу за 7 квітня 2014. Процитовано 26 червня 2014.
  13. Новомученики Черкаські: життя, подвиги, страждання. Видання Черкаської єпархії Української Православної Церкви. — Черкаси, 2009, стор. 13 (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 14 вересня 2016. Процитовано 26 червня 2014.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]