Егіпан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Егіпан
Божество в давньогрецька міфологія
Батько Зевс або Аполлон
Мати Ега[d]
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Егіпан (дав.-гр. Αἰγίπαν, Αἰγίπανος, «Козел-Пан») — міфічна істота з грецької міфології, іноді ототжнювана з Паном. Очевидно, має пізніше походження.

Міфологія[ред. | ред. код]

За Гігіном, Егіпан був сином Зевса (за іншими версіями Аполлона) і Еги (також званої Боетіс або Екс)[1] і був перенесений на зорі[2]. Інші називають Егіпана батьком Пана і заявляють, що він, як і його син, був наполовину цапом, наполовину рибою, схожою на сатира[3]. Таким чином, у грецькому мистецтві Егіпана часто зображено у вигляді морського цапа, міфічної істоти, образ якої використано для позначення сузір'я Козорога. За однією з версій міфу, коли Зевс у змаганні з титанами втратив сухожиля рук і ніг, Гермес і Егіпан таємно повернули їх йому і приладнали на місця[4]. Згідно з римською традицією, згаданою Плутархом, Егіпан походить від кровозмісних зносин Валерії Тускулумської та її батька Валерія і він є лише іншим ім'ям Сільвана[5].

У літературі[ред. | ред. код]

Зображення Егіпана з маленьким Паном (1890 р.)

Пізніші письменники, такі як Пліній Старший, використовували терміни «егіпанці» для опису раси диких людей, схожих на сатирів, які, за легендами, проживали в Лівії. У середньовічних бестіаріях терміни "егіпани" та "сатири" іноді використовували для опису мавпоподібних чи звіроподібних істот. Вважають, що прообразом егіпанів були бабуїни. Егіпанів також згадано в книзі Едгара Аллана По «Падіння дому Ашерів».

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  1. Hyginus, Fabulae 155.
  2. Hyginus, De Astronomica 2.13.28
  3. Eratosthenes, Catasterismi 27
  4. Apollodorus, 1.6.3; Hyginus, De Astronomica 2.13.28
  5. Plutarch, Parallela minora 22; Smith, s.v. Aegipan.