Портал:Іхтіологія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Портал:Риби)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Редагувати Ласкаво просимо до порталу
ІХТІОЛОГІЯ


Іхтіоло́гія (грец. Ιχθυολογία від ιχθύςриба) — наука про риб, один з розділів зоології хребетних. Наука, об'єктом досліджень якої є риби і круглороті (міксини та міноги). Досліджує систематику й еволюцію, морфологію, анатомію, ембріологію риб, видовий, віковий склад і чисельність їх популяцій відкритих водойм різних природно-кліматичних зон, етологію, вплив біотичних та абіотичних факторів на організм і популяції риб.

Редагувати 
Вибрана стаття


Голова щуки

Щу́ка звича́йна (Esox lucius) — вид м'ясоїдних риб роду щук (Esox). Ці риби — типові мешканці солонуватих і прісноводних водоймищ. Поширена циркумполярно (тобто мають голарктичне поширення), в північних водах Європи, Азії та Північної Америки. Її ареал — один з найбільших ареалів серед прісноводних риб. На території України щука звичайна трапляється всюди, окрім водойм Кримського півострова (хоча останнім часом здійснюються спроби штучної її там акліматизації — зокрема до Чорноріченського водосховища поблизу Севастополя).

Докладніше…
Редагувати 
Добра стаття


Бичок-бабка з річки Буг, Польща

Бичо́к-бáбка — риба з родини бичкових (Gobiidae), ряду Окунеподібні (Perciformes). Понто-Каспійський реліктовий вид. Природнім ареалом даного виду є прісні і солонуваті води басейну Чорного і Мармурового морів. В басейні Мармурового моря поширений в озерах Ман'яс, Сапанджа, річці Казолі (біля Бурси), в Босфорі. В останні роки, даний вид реєструється як вселенець у країнах західної Європи. Вперше як вселенець відзначений в озері Балатон (Угорщина) в 1970. У 1984 році цей вид відзначений у нижній частині Угорського плину Дунаю. У 2001 році бичок бабка знайдений на Словацько-Угорській ділянці Дунаю. Вперше знайдена в басейні Балтійського моря (ріка Буг) в 1997 році. Після цього бичок-бабка став звичайним видом у Влоцлавському водосховищі та Зегжинському озері. Бичок-бабка відзначається у німецькій частині річки Рейну починаючи з 11 березня 2009 року. Також рибу відзначено у річці Вааль біля Неймегена, Нідерланди.

Докладніше…
Редагувати Вибране зображення


Морський собачка Ecsenius axelrodi зі Східного Тимору.

Редагувати Чи Ви знаєте...


Редагувати Нові статті


  • Роху — започаткував 31 травняя 2021 користувач Shao


Усього знайдено статей: 4093 (17 квітня 2020)

Редагувати Категорії


Основні категорії

Риби за систематикою

Тут є багато помилок. Часто використані застарілі таксономічні категорії. Нижче наведено те, що є.

Риби за континентами та державами

Риби за океанами та морями

Риби внутрішніх водойм

Редагувати Вікіпроєкти


Вікіпроєкт має своєю метою координацію роботи з написання статей, присвячених іхтіології, рибному господарству та акваріумістиці. Запрошуємо долучатись!

Вікіпедія:Проєкт:Риби


Редагувати Допоможіть, будь-ласка


Запрошуємо Вас взяти участь у написанні статей на тему Риб, Рибного господарства та Акваріумістики.

Ви можете написати власні статті. Для цього наберіть слово або термін, про який ви бажаєте створити статтю, у панелі "Пошук", що знаходиться згори зліва, і натисніть кнопку "Перейти". Якщо статті за вказаним словом або терміном Ви не знайшли, можете створити її використовуючи панель "Створити статтю" розміщену нижче.


Ви можете переглянути незавершені статті:

Див. також: Червоні посилання


Редагувати Братні портали
Редагувати Інші розділи Вікімедії


Дивіться Іхтіологія у Віківиди Дивіться Іхтіологія у Віківиди Дивіться Іхтіологія у Вікісховищі
Довідка · Пісочниця · Кнайпа · Портали · Проєкти · Запити · Портал спільноти