Джон Ендерс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джон Франклін Ендерс
англ. John Franklin Enders
Народився 10 лютого 1897(1897-02-10)[1][2][…]
Вест-Гартфорд
Помер 8 вересня 1985(1985-09-08)[1][2][…] (88 років)
Вотерфорд
Країна США США
Діяльність вірусолог, хімік, підприємець, лікар, біохімік
Alma mater Єльський університет
Галузь вірусологія
Заклад Гарвардський університет
Членство Лондонське королівське товариство
Леопольдина
Американська академія мистецтв і наук
Національна академія наук США[4]
Війна Перша світова війна
Відомий завдяки: вірус поліомієліту
Нагороди Нобелівська премія з фізіології або медицини (1954) ,
Президентська медаль Свободи (1963)

CMNS: Джон Ендерс у Вікісховищі

Джон Франклін Ендерс (англ. John Franklin Enders; 10 лютого 1897 — 8 вересня 1985) — американський біолог, лауреат Нобелівської премії з фізіології й медицини 1954 року. Його називали «батьком сучасної вакцини».

Біографія[ред. | ред. код]

Ендерс народився в Вест-Гартфорді, штат Коннектикут, здобув освіту в Школі ім. Вебстера у Гартфорді та школі Св. Павла в Конкорді, штат Нью-Гемпшир. Потім деякий час навчався у Єльському університеті перед службою в повітряних силах США у 1918 році.

Після повернення з війни закінчив Єльський університет. Потім працював у сфері нерухомості в 1922 році. Він пробував свої сили у багатьох галузях, перш ніж вибрати біологічну з вивченням інфекційних захворювань, одержав Кандидатську у Гарварді в 1930 році.

У 1954 році під час роботи в Дитячій лікарні Бостона, Ендерс, Томас Гакл Веллер і Фредерік Чапмен Роббінс були нагороджені Нобелівською премією з фізіології і медицини «за відкриття здатності поліомієліту рости в культурах різних типів тканин». Ця робота вперше показали, що вірус цього типу може бути вирощений і маніпулюваний поза тілом. Саме цю техніку назвали Ендерс—Веллер—Роббінс методом який Джонас Солк використав для розробки вакцини від поліомієліту в 1952 році.

Після великомасштабного випробування вакцина виявилася успішною в 1954 році. Солк з'явився на радіо-шоу і оголосив про свій успіх у світі. Хоча він ніколи не стверджував, що брав кредити на себе, а також не пропонував будь-які позики будь-кому з своїх колег, у тому числі Ендерсу, Веллеру, і Роббінсу, ця техніка стала причиною для його успіху. Солка став героєм для громадськості, але була дещо цуратися наукової спільноти. Незважаючи на незаконно привласнені кредити, багато фахівців в області як і раніше вважають Ендерса, Веллера і Роббінса. Це і стало причиною звання Ендерса «батько сучасної вакцини».

Ендерс помер у 1985 році у Вотерфорді, штат Коннектикут, у віці 88 років.

Досягнення[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]