Гендерні дослідження

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Гендерні дослідження, ґендерні студії, гендерологія (англ. Gender studies) — комплекс міждисциплінарних досліджень (соціології, психології, економіки, політології, педагогіки та інших наук), присвячених феномену статі в її соціальних вимірах. Центральними категоріями є гендер та опозиція маскулінність і фемінність, через призму якої досліджуються різні аспекти соціальних відносин — класові, расові, національні, політичні, рольові та ін.[1][2]

Термін «гендер» ввела до наукового обігу американська дослідниця Дж. Скотт у середині 1980-х років. Вона розглядала поняття «гендер» як категорію історичного аналізу, що, на відміну від понять «стать» з його біологічним та «рід» з його граматичним наповненнями, наголошує саме на тих відмінностях чоловіків і жінок, які формуються під впливом особливостей суспільної діяльності людей різних статей та в кінцевому підсумку визначають своєрідність їхньої соціальної поведінки.

Поява гендерних досліджень була зумовлена зміною ролі жінок в суспільстві в останній чверті XX століття (т. зв. жіночу революцію) і стала своєрідною відповіддю на потужний поступ фемінізму. У сучасній Україні гендерні дослідження динамічно розвиваються і проводяться як на базі державних наукових і освітніх установ, так і громадських жіночих організацій та рухів.

Основним об'єктом сучасних гендерних досліджень є жінка та соціальні відносини між статями.

В історичних підходах до гендерних досліджень існують крайнощі. Після повного їх ігнорування як «псевдонаукових» історичних досліджень, через створення жіночої історії, феміністської історії та ряду інших розділів феміністської науки, що висвітлюють жінок як групу та артикулюють їх досвід в історично-соціальному бутті, поступово формується виважене ставлення до цих студій як до ефективного інструменту соціального і культурологічного аналізу історії взаємовідносин статей.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Healey J. F. Race, ethnicity, gender, and class; the sociology of group conflict and change / 5th ed. — Portland, OR, 2010.
  2. Булычев И. И. О содержании ключевых понятий гендеристики // Вестник Ивановского государственного энергетического университета. — 2005. — Вып. 2. — С. 138—143 (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 27 липня 2018. Процитовано 23 листопада 2010.

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]