Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/18 лютого

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Бриж Теодозія Марківна

-Знайдено: + Теодо́зія Ма́рківна Бриж (18 лютого 1929 Бережниця — 4 липня 1999 Львів) — український скульптор.


Назва:Київська область

Підзаголовок:== Особистості ==
Знайдено: + * Шолом-Алейхем (їд. שלום־עליכם‎, у перекладі — мир вам, справжнє прізвище, ім'я та по батькові — Рабинович Шолом Нохумович; 2 березня (18 лютого за ст. ст.) 1859 — 13 травня 1916) — український, єврейський письменник.


Зобр:4шт.


Назва:Голодомор в Україні 1932—1933

-Знайдено: + 18 лютого 1988 року «Літературна Україна» опублікувала доповідь Олекси Мусієнка на партійних зборах Київської організації Спілки Письменників України. Вітаючи курс нового керівництва КПРС на десталінізацію, Мусієнко звинуватив Сталіна у здійсненні в республіці жорстокої хлібозаготівельної кампанії, наслідком якої став голодомор 1933 року. Використане в цій доповіді слово «голодомор» було новотвором письменника.


Зобр:32шт.


Назва:Джеймс Мейс

-Знайдено: + Джеймс Ернест Мейс (англ. James Earnest Mace) (нар. 18 лютого 1952 — пом. 3 травня 2004) — історик, політолог, дослідник голодомору в Україні. Саме завдяки його дослідженням світ дізнався про Голодомор в Україні.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 18 лютого 1952 р. у Маскогі (штат Оклахома, США). Серед його предків були представники індіанського племені черокі, котрі 1835 року через рішення федерального уряду були змушені переселитися з корінних земель у Північній Кароліні та Джорджії до Оклахоми[1]. У своїй автобіографії саме цим фактом він пояснював своє зацікавлення геноцидами, зокрема Голодомором[2][3]:


Зобр:1шт.


Назва:Верховна Рада України II скликання

Підзаголовок:== Склад ==
Знайдено: + |з 18 лютого 1997


Зобр:1шт.


Назва:Бутенко Іван Пилипович

-Знайдено: + Івáн Пили́пович Бутéнко (12 січня (24 січня) 1854, Херсонщина — 6 лютого (18 лютого) 1891, Москва) — український і російський оперний співак (бас).


Зобр:1шт.


Назва:Голота Володимир Васильович

-Знайдено: + Володи́мир Васи́льович Голо́та (* 5 липня 1939, село Лажева Старокостянтинівського району Хмельницької області — † 18 лютого 1996, Одеса) — український режисер і театрознавець. Кандидат мистецтвознавства (1988).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Не минуло кількох місяців, як черговий прояв хвороби виявився загрозливим для його життя. Ось що написав Володимир Васильович в листі до Ростислава Пилипчука від 25 грудня 1995 року: «З великими труднощами я пробиваюсь до нормального фізичного стану, але хвороба таки добряче вимотала мене. Бо сили вистачає дійти до кабінету і сісти за стіл. […] На цей раз відтягнули вирок. І нікуди я від нього не втечу. Мій термін вийшов: професор сказав, що при цій хворобі живуть 8-10 років. Я прожив 8, — і час наступає. Та й професор прибавив, бо […] у 1986 році, коли я захворів, просто і суворо прорік: сім років, не більше, тому, Володимире Васильовичу, поспішайте з усіма справами, які маєте на цій грішній землі. Отож з 1986 року я поспішав, але не надавав значення хворобі, не берігся…» Не минуло й трьох місяців, як Володимира Васильовича Голоти на стало: він помер 18 лютого 1996 року.


Назва:Рогач Іван Андрійович

-Знайдено: + У суботу, 18 лютого 1942 року в'язень 29-ї камери Іван Рогач, його сестра Ганна з групою українських патріотів були розстріляні в Бабиному Яру.


Зобр:5шт.


Назва:Чирський Микола Антонович

-Знайдено: + Мико́ла Анто́нович Чи́рський (* 5 (18) лютого 1902, Кам'янець-Подільський — † 26 лютого 1942, Кам'янець-Подільський) — український поет і драматург.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 5 (18) лютого 1902 року в Кам'янці-Подільському. Навчався у Кам'янець-Подільській чоловічій гімназії, але її не закінчив. 1919 року вступив до Української армії, брав участь у визвольних змаганнях. З 1920 року перебував у таборах у Польщі, починав свій творчий шлях разом із Юрієм Дараганом, Євгеном Маланюком, Михайлом Селегієм із публікацій у табірному журналі «Веселка» (Каліш). Належав до Легії українських націоналістів. Емігрував до Чехословаччини (1923), мешкав у Подєбрадах, Празі, пізніше в Ужгороді, Будапешті. 1928 року працював у театрі в Ужгороді, у 1934—1938 роках учителював у Будапешті.


Назва:Яровий Михайло Михайлович

-Знайдено: + Яровий Михайло Михайлович (12 лютого 1864, Мошни — 18 лютого 1940, Київ) — маляр і графік.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 1912 року хворів, майже не працював. Помер 18 лютого 1940 у Києві. Похований в Києві на Лук'янівському цвинтарі (ділянка №37, ряд 4, місце 22).


Назва:Симиренко Левко Платонович

-Знайдено: + Левко Платонович Симиренко (18 лютого 1855 — 6 січня 1920) — український помолог і плодовод.


Зобр:3шт.


Назва:Синявський Володимир Іванович

-Знайдено: + Володимир Іванович Синявський (нар.18 лютого 1932 — пом. 27 грудня 2012[4]


Назва:Русова Софія Федорівна

-Знайдено: + Софі́я Фе́дорівна Ру́сова (уроджена Ліндфорс; 18 лютого 1856, Олешня, Чернігівська губернія — 5 лютого 1940, Прага) — український педагог, прозаїк, літературознавець, і громадська діячка, одна з піонерок українського жіночого руху. Дівоче прізвище – Ліндфорс. Дружина Олександра Русова. Мати Юрія та Михайла Русових.


Зобр:1шт.


Назва:Руська Бесіда (Буковина)

-Знайдено: + 18 лютого того ж року Статут, що складався з десяти розділів і мав 42 параграфи, місцевим Урядом було затверджено. Метою діяльності товариства визначалося піднесення просвіти і провадження товариського життя. Способами реалізації мети служили: бібліотека, видання корисних творів, періодики та саме по собі товариське спілкування [9].


Зобр:7шт.


Назва:Сахненко Данило

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У Російському державному архіві кінофодокументів (Красногорськ, Московська область, РФ) зберігаються документальні стрічки Д.Сахненка того періоду. Зокрема, «Похорон обер-гофмейстера двору Його Величності Г. П. Алексєєва в Катеринославі» (саме того Георгія Алексєєва, чию потилицю Ілля Рєпін змалював на картині «Запорожці пишуть листа турецькому султану»). На стрічці увічнено день 18 лютого 1914 року, серед учасників траурної процесії можна побачити зятя небіжчика князя М.Урусова, губернатора В.Колобова, преосвященного Агапіта, показано також будинок, де жив у Катеринославі Алексєєв, вид Хресто-Воздвиженської церкви і склепу в ній, де його тимчасово поховали (навесні тіло вивезли до маєтку Котівка — після 1917 р. поховання зазнало наруги).


Назва:Сельський Володимир Олександрович

-Знайдено: + Володи́мир Олександрович Се́льський (13 жовтня 1883, село Вихилівка, нині Ярмолинецького району Хмельницької області — 18 лютого 1951, Київ) — український геофізик і геолог. Дійсний член АН УРСР1939).


Назва:Кримська війна

-Знайдено: + Існує конспірологічна версія: аби уникнути ганьби від поразки, амбітний російський імператор 18 лютого 1855 р. наказав особистому лікарю Мандту принести отруту — і за кілька годин Миколи І не стало. Офіційно оголосили, ніби монарх помер від застуди. Того ж дня на російський трон сів 37-річний син Миколи І — Олександр ІІ.


Зобр:8шт.


Назва:Кіровоград

Підзаголовок:== Транспорт ==
Знайдено: + Автобусні пасажирські перевезення в Кіровограді здійснюються машинами «Автобусного парку 13527» — належить ТОВ «Єлисаветградська транспортна компанія». Це ж напівдержавне підприємство наряду з декількома приватними операторами представлене і на ринку перевезень маршрутними таксі міста (загалом понад 20 маршрутів), що становить основу внутрішньоміського пасажиропотоку[5][6].


Зобр:33шт.


Назва:Охтирка

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Виникнувши як військове укріплення, Охтирка поступово перетворюється на осередок ремесел і торгівлі. 1718 року в Охтирці з'явилася перша в Російській імперії тютюнова мануфактура. В місті працює цегельний завод, виробляється посуд і віконне скло. Щорічно проводилося 4 ярмарка, де торгують кіньми, великою рогатою худобою, рибою, сіллю, хлібом, скляним, залізним і дерев'яним посудом й на які приїздили купці з багатьох міст. Широкого розвитку в місті набули ремесла — ткацтво, чинбарство, чоботарство, шорництво, кравецтво, ковальство, гончарство. Далеко за межами Слобожанщини були відомі охтирські килими. Перша повітова школа на Слобожанщині виникла в Охтирці у 1675 році. 18 лютого 1895 року почався рух поїздів від місцевої залізничної станції. У 1903 році в Охтирці працювали дві друкарні, чотири млини, ковбасна фабрика, шість цегельних заводів.


Зобр:5шт.


Назва:Фільмотехнік

-Знайдено: + Ці заслуги відзначила американська кіноакадемія, вручивши 18 лютого 2006 року два «Інженерно-технічні призи» Оскар Анатолієві Кокушу та Юрієві Поповському, начальнику виробництва «Фільмотехніка», а також оператору Олексію Золотарьову, який представляє інтереси фірми «Фільмотехнік» у Канаді.


Назва:Академік Вернадський

-Знайдено: + | 18 лютого 1999


Зобр:9шт.


Назва:Орден князя Ярослава Мудрого

-Знайдено: + |align="center"|18 лютого 2000


Зобр:11шт.


Назва:Богуслав

-Знайдено: + * Олександра Олександрівна Тимошенко (18 лютого 1972) — українська гімнастка, олімпійська чемпіонка XXV літніх Олімпійських ігор в Барселоні в абсолютній першості та бронзова медалістка XXIV літніх Олімпійських іграх в Сеулі.


Зобр:7шт.


Назва:Список Героїв України

-Знайдено: + | 18 лютого 2010


Назва:Науменко Володимир Павлович

-Знайдено: + 18 лютого 1905 року екстренні Загальні збори Академії наук обговорили доповідь комісії, написану О. О. Шахматовим. У доповіді була категорична вимога дозволити українському народу говорити публічно та друкуватися рідною мовою. Загальні збори Академії схвалили доповідь комісії. Доповідь та постанову Загальних зборів було направлено до міністерства народної освіти, проте чиновники не дали цим документам ходу[7]Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>


Зобр:1шт.


Назва:Інститут геохімії, мінералогії та рудоутворення імені М. П. Семененка НАН України

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 18 лютого 1993 року у зв'язку з посиленням рудно-металогенічного напрямку Постановою Президії АН України Інститут геохімії і фізики мінералів було перейменовано в Інститут геохімії, мінералогії та рудоутворення.


Зобр:2шт.


Назва:Микульчин-Мерлені Іріні Олексіївна

-Знайдено: + Заміжня. Чоловік — майстер спорту міжнародного класу з вільної боротьби Андрій Микульчин. Сини Артур, Адам. Вийшла заміж 18 лютого 2006. Після одруження Ірина взяла прізвище свого чоловіка, але під час спортивних змагань послуговується звичним Мерлені, оскільки саме під цим прізвищем досягла найбільших перемог на світовій борцівській арені, і воно відоме всьому світові[8].


Назва:Дземброня (село)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + nreg=1457-17 Постанова ВРУ №1457-VI]</ref> Як зазначалося на засіданні парламенту, Дземброня — це давня назва села. Питання щодо перейменування села було підтримано громадянами на місцевому референдумі 18 лютого 2007 року.


Зобр:7шт.


Назва:Гнаткевич Юрій Васильович

-Знайдено: + Заступник голови Української партії «Єдність» (жовтень — грудень 1999), в. о. голови (до 18 лютого 2001), член Центральної ради УНП «Собор» (грудень 1999 — листопад 2005); член Президії Центральної ради УНП «Собор» (з жовтня 2001 року); голова Київської міської організації УРП «Собор» (з листопада 2002), член Центрального проводу УРП «Собор».


Зобр:1шт.


Назва:Бондарчук Сергій Васильович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + Указом Президента України Віктора Ющенка № 192/2010 від 18 лютого 2010 року «за визначні особисті заслуги перед Українською державою у розвитку військово-технічного співробітництва, піднесення міжнародного авторитету України, багаторічну плідну працю генеральному директору Державної компанії з експорту та імпорту продукції і послуг військового та спеціального призначення» Сергію Васильовичу Бондарчуку присвоєно звання Герой України з врученням ордена Держави.


Зобр:1шт.


Назва:Майстришин Володимир Якович

-Знайдено: + Народився 18 лютого 1960 р. в селі Данківці Хотинського району Чернівецької області.


Назва:Євдокіївка

-Знайдено: + Євдокіївка утворена 18 лютого 1992 року шляхом виділення поселенню другого відділка колгоспу «Родина» з села Шевченківка (його колишня північна частина).


Назва:Майдан-Головчинський

-Знайдено: + засноване 18 лютого 2000 року. Всього землі - 1805 га, з них ріллі - 1760 га.


Назва:Гулий Максим Федотович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 18 лютого(3 березня) [[1905] року в селі Новій Басані (нині Бобровицького району, Чернігівської області). В 1929 році закінчив Київський ветеренарний-зоотехнічний інститут. Від 1932 року — в Інституті біохімії НАН України (Київ): 1950–1988 — завідуючий відділу біосинтезу і біологічних властивостей білків, 1972–1977 — директор, від 1988 — радник при дирекції; водночас 1944–1971 — завідуючий кафедри біохімії Української сільсько-господарської академії (Київ). Був президентом Українського біохімічного товариства (1976–1987; від 1992 — його почесний президент). Досліджував проблеми сучасного функціонування біохімії та молекулярної біології, пов'язані з регуляцією біосинтезу білків, ліпідів та вуглеводів; структуру та властивості білків; функції та метаболічне значення реакцій трикарбонового циклу; роль вуглекислоти в анаболічних процесах у гетеротрофних організмів. Результати цих робіт лягли в основу створення нових ліків, що знайшли застосування у гематологічних, хірургічних та наркологічних клініках, а також низки препаратів для підвищення продуктивності сільсько-господарських тварин. Автор «Спогадів» (опублікованих у журналі «Сучасність», 2006, № 4), які охоплюють широку панораму українського життя 20 століття.


Зобр:1шт.


Назва:Панчук Людмила Михайлівна

-Знайдено: + Людми́ла Миха́йлівна Коломієць (Панчу́к) (*18 січня 1956 - 18 лютого 2011) — українська гандболістка. Олімпійська чемпіонка монреальської олімпіади 1976 року в складі жіночої збірної СРСР з гандболу. Під час олімпійського гандбольного турніру провела 5 матчів, закинувши 13 голів.


Зобр:1шт.


Назва:Ірій (гурт)

-Знайдено: + Через 3 місяці репетицій відбувся перший концерт у клубі «Лялька», 18 лютого 2001 р. разом із гуртами Sanitarium, Misery, Schmeisser. Тоді Ірій дуже виділявся на фоні решти гуртів, які грали треш-метал і дез-метал. Музика гурту відрізнялася мелодійністю, створювала атмосферу. Початково стиль гурту визначався як фольк-дум, але поступово музика ставала швидшою і енергійнішою.


Назва:Омбиш

-Знайдено: + * Замана Володимир Михайлович (* 3 грудня 1959, с. Омбиш) — український військовий діяч, генерал-полковник, начальник Генерального штабу Збройних Сил України18 лютого 2012).


Назва:Заводи

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 28 червня 1950 року артілі ім. Будьонного, «Перше травня» і «10 років ЛКСМУ» об’єдналися в один колгосп «Перше травня». 18 лютого 1953 артілі «Перше травня» та «Шлях до соціалізму» об’єдналися в один колгосп «Зоря комунізму». В 1954 році утворено Заводську сільську раду. В 1956 році село радіофіковане, а в 1965 село повністю електрифіковане. З 1991 по 1993 газифіковане. В 1964 на кам’яному кар’єрі почали видобувати щебінь для будівництва доріг.


Назва:Запоріжжя (підводний човен)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + На підводний човен вже встановили акумуляторні батареї та розпочали на ньому швартові випробування. На 18 лютого 2010 року субмарина була готова на 92 %.


Зобр:4шт.


Назва:Терпелюк Петро (дипломат)

-Знайдено: + Петро́ Терпелю́к (18 лютого 1948 - 23 серпня 2011) (дипломат (США) — посол США в Люксембурзі (на 17 квітня 2002 року). Президент Дж. Буш назвав П.Терпелюка відмінним бізнес-лідером і чудовим державним службовцем, який має багатий досвід в економіці та розуміння міжнародних відносин. Бакалавр (коледж Ля Салль), магістр державного управління (коледж Райдер).


Назва:Герб Кам'янця-Подільського

-Знайдено: + У вересні 1966 року міськвиконком оголосив конкурс на створення герба-емблеми міста. 18 лютого 1967 року відбулося засідання журі конкурсу, яке першої і другої премій не присудило й продовжило конкурс до 30 квітня 1967 року. Ескіз герба (художник Дмитро Брик) журі конкурсу схвалило 14 серпня 1967 року, а міськвиконком затвердив 5 вересня 1967 року.


Зобр:4шт.


Назва:Терещук Вікторія Анатоліївна

-Знайдено: + Терещук Вікторія Анатоліївна (нар.18 лютого 1982, м.Луганськ) — українська спортсменка з сучасного п'ятиборства. Бронзова призерка ХХІХ літніх Олімпійських ігор в Пекіні. Майстер спорту міжнародного класу.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Терещук Вікторія народилась 18 лютого 1982, у м. Луганську де мешкає і зараз. Почала займатись сучасним п'ятиборством з 1999 року, прийшла до нього з плавання. Вихованка Сергія Туробова, Андрія Ковальского та Володимира Коваленка. З 2005 року заміжня за Сергієм Туробовим. Має вищу освіту, закінчила Луганський національний університет імені Тараса Шевченка. Хобі — книги і фільми.


Назва:Димінський Йосип Андрійович

-Знайдено: + Йо́сип Андрі́йович Димі́нський (* 1853, село Гаврилівці, нині Кам'янець-Подільського району Хмельницької області — † 6 лютого (18 лютого за новим стилем) 1893, містечко Лисянка, нині смт Черкаської області) — український фольклорист, етнограф.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер Йосип Димінський 6 лютого (18 лютого за новим стилем) 1893 року. Олімпіада Іванівна Димінська писала до свекора в Стругу: «Мій незабутній, добрий і дорогий друг наказав нам усім довго жити, тифу не виніс. Два тижні лікували, всі засоби вживали і ніщо не допомогло, і 6-го числа о 10 годині ночі він помер. … 7-го надвечір його хоронили два священники, і вся Лисянка, народ увесь з плачем проводжав його!


Назва:Заячківський Микола Остафійович

-Знайдено: + У ніч на 18 лютого 1915 (під час окупації Галичини росіянами в період І світової війни) заарештований у Львові російською військовою адміністрацією і, як і ряд інших відомих українських діячів, в якості заручника вивезений до Сибіру. На засланні сильно підірвав здоров'я та мало не помер внаслідок запалення легень. Звільнений після Лютневої революції, у березні 1917 року приїхав до Києва.


Назва:Бондарєв Валерій Петрович

-Знайдено: + Вале́рій Петро́вич Бо́ндарєв (18 лютого 1941) — народний депутат України 1-го скликання.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 18 лютого 1941 року, в селянській сім'ї. Білорус, освіта вища, інженер-механік, Одеський технологічний інститут харчової і холодильної промисловості.


Назва:Дзядик Владислав Кирилович

-Знайдено: + Владисла́в Кири́лович Дзя́дик (нар.18 лютого 1919, Сахновщина — †26 жовтня 1998, Київ) — український математик, доктор фізико-математичних наук, професор, член-кореспондент АН УРСР26 грудня 1969 року). Заслужений діяч науки Української РСР. Соросівський професор (1995–1998).


Назва:Баркалов Олексій Степанович

-Знайдено: + Олексій Степанович Баркалов (рос. Алексей Степанович Баркалов, * 18 лютого 1946 Введенка — † 9 вересня 2004, Київ) — український спортсмен, ватерполіст, олімпійський чемпіон, заслужений майстер спорту СРСР.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 18 лютого 1946 року в селищі Введенці Чугуївського району Харківської області.


Зобр:1шт.


Назва:Дубровський Володимир Васильович (художник)

-Знайдено: + Народився 18 лютого 1923 р. в Києві. Навчався у Київському художньому інституті (1948).


Назва:Тимошенко Олександра Олександрівна

-Знайдено: + Олекса́ндра Олекса́ндрівна Тимоше́нко (18 лютого 1972, Богуслав) — українська, олімпійська чемпіонка.


Зобр:1шт.


Назва:Ілащук Василь Степанович

Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: +

Попередник: Президенти НТКУ
25 лютого 2008 —17 березня 2010
Наступник:
Докаленко В. В.
27 жовтня 2005 — 18 лютого 2008
Бенкендорф Єгор
17 березня 2010



Назва:Косирін Олександр Михайлович

-Знайдено: + | 02. || 18 лютого 2004 || Лівія Тріполі|| Лівія Лівія || 1—1 || Товариський матч || 75 хв. || || ||


Зобр:5шт.


Назва:Національний музей «Меморіал пам'яті жертв голодоморів в Україні»

-Знайдено: + Одним з останніх своїх указів на посту Президента України Віктор Ющенко 18 лютого 2010 року надав меморіалові статусу національного[9].


Зобр:1шт.


Назва:Симоненко Сергій Юрійович

Підзаголовок:=== Збірна ===
Знайдено: + У збірній України дебютував 18 лютого 2004 року в товариському матчі зі збірною Лівії. Другий матч зіграв наступного місяця проти збірною Македоні. Після цього до лав збірної більше не запрошувався.


Зобр:1шт.


Назва:Матюк Віктор Григорович

-Знайдено: + Ві́ктор Матю́к (* 18 лютого 1852, Тудорковичі — † 8 квітня 1912, Карів) — український композитор, священик і фольклорист.


Назва:Шуркін Георгій Олександрович

-Знайдено: + Помер 18 лютого 1991 р. в Києві.


Назва:Бариляк Роман Олександрович

-Знайдено: + Бариляк Роман Олександрович (*18 лютого 1914, Львів — †22 серпня 1987, Львів) — оториноларинголог, доктор медичних наук (1961), професор (1963 р.). Батько професора I.Р. Бариляка.


Назва:Лосєв Сергій Дмитрович

-Знайдено: + Народився 18 лютого 1939 р. в Києві. Помер 26 липня 2004 р. Закінчив Київський державний інститут театрального мистецтва ім. І.Карпенка-Карого (1970). З 1970 р. — режисер студії «Київнаукфільм».


Назва:Федоров Сергій Владиславович

-Знайдено: + Сергі́й Владисла́вович Фе́доров (нар. 18 лютого 1975, Київ) — колишній український футболіст, захисник. Відомий насамперед за виступами у складі київського «Динамо» та національної збірної України.


Назва:Наумов Анатолій Михайлович

-Знайдено: + Народ. 18 лютого 1945 р. у с. Шариніно Пермської обл. (Росія). Закінчив Одеський педагогічний інститут (1980). Працює на Одеській кіностудії.


Назва:Антоній (Паканич)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 4 січня 1994 року ректором Московської духовної академії і семінарії єпископом Дмитровським Філаретом пострижений у чернецтво з ім'ям «Антоній» на честь преподобного Антонія Печерського. 18 лютого 1994 року патріархом Московським і всієї Русі Алексієм II висвячений на ієродиякона, 7 жовтня того ж року — на ієромонаха.


Назва:Сальников Роман Іванович

-Знайдено: + Роман Іванович Сальников (18 лютого 1976, м. Харків, СРСР) — український хокеїст, лівий нападник. Виступає за «Беркут» (Київ) у Професіональній хокейній лізі. Майстер спорту міжнародного класу.


Назва:Перший уряд Миколи Азарова

-Знайдено: + », газета «Експрес», 18 лютого 2013 року ]</ref>
-Знайдено: + Президент України В.Янукович підписав Закон України від 18 лютого 2010 року „Про внесення змін до Закону України «Про кінематографію» та інших законів України щодо підтримки виробництва національних фільмів“[10][11].


Зобр:2шт.


Назва:Єпископат Українського екзархату

Підзаголовок:=== М ===
Знайдено: + Максим (Жижиленко) — 1924 — 1928 єпископ Овруцький; з 1929  у Соловецькому таборі; розстріляний 18 лютого 1931.
Підзаголовок:=== Н ===
Знайдено: + Никандр (Феноменов) — листопад 1925 — 1927 митрополит Одеський; † 18 лютого 1933[12].


Назва:Вінницький тролейбус

-Знайдено: + | дата відкриття = 18 лютого 1964 року
-Знайдено: + Офіційно першу чергу лінії вінницького тролейбусу «Жовтнева площа - вул. Карла Маркса» було впроваджено в експлуатацію 18 лютого 1964 року.


Зобр:7шт.


Назва:Селіверстов Вадим Віталійович

-Знайдено: + Вадим Віталійович Селіверстов (народився 18 лютого 1981 у м. Київ, СРСР) — український хокеїст, воротар. Виступає за «Донбас-2» (Донецьк) у Професіональній хокейній лізі.


Назва:Свида Іван Юрійович

Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: +

Попередник:
Начальник Генерального штабу — Головнокомандувач Збройних Сил України
18 листопада 200931 травня 2010
Наступник:
Кириченко Сергій Олександрович
16 червня 200518 листопада 2009
Педченко Григорій Миколайович
31 травня 201018 лютого 2012



Зобр:1шт.


Назва:Педченко Григорій Миколайович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + * 18 лютого 2012 указом Президента України № 127/2012[13] звільнено з займаної посади.
Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: +

Попередник:
Начальник Генерального штабу — Головнокомандувач Збройних Сил України
31 травня 201018 лютого 2012
Наступник:
Свида Іван Юрійович
18 листопада 200931 травня 2010
Замана Володимир Михайлович
з 18 лютого 2012



Зобр:1шт.


Назва:Кирей Іван Тадейович

-Знайдено: + У складі 9-ї артилерійської бригади перейшов на службу Центральній Раді. З 19 травня 1918 р — командир 2-го дивізіону 12-ї легкої гарматної бригади Армії Української Держави. З січня 1919 р. — помічник командира Окремого Стрілецького Запорізького куреня з господарчої частини Дієвої армії УНР. З 18 лютого 1919 р — старшина для доручень Головного артилерійського управління Військового міністерства УНР. З 28 березня 1919 р. до жовтня 1919 р. — начальник частини пороху, хімічного майна та вибухових речовин Головного артилерійського управління Дієвої армії УНР.


Зобр:1шт.


Назва:Карташов Анатолій Якович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + * з 18 лютого 1963 року служив льотчиком авіаланки літаків Іл-14 і Ан-2 змішаної навчальної тренувальної ескадрильї 839-го окремого навчально-тренувального авіаційного полку ВПС у місті Уссурійську, Приморський край;


Зобр:1шт.


Назва:Коса (гурт)

-Знайдено: + EP «Ярость» вийшла 18 лютого 2005 333-ома вручну пронумерованими копіями. Існує також касетна версія, 99 вручну пронумерованих копій.


Назва:Русіян Михайло Тимофійович

-Знайдено: + Народився у с. Байдарські Ворота Таврійської губернії. Закінчив Петровський Полтавський кадетський корпус (1894), 2-ге Костянтинівське військове училище (1896), вийшов підпоручиком до 1-ї гарматної бригади. 17 березня 1905 р. з дивізіоном своєї бригади влився на поповнення до 10-ї Східно-Сибірської стрілецької артилерійської бригади, що брала участь у Російсько-японській війні. З 25 грудня 1906 р. — молодший офіцер 31-ї артилерійської бригади (Білгород). З 24 серпня 1910 р. — начальник 4-го Сибірського гірського артилерійського парку. З 4 березня 1911 р. — командир батареї у 4-й Сибірській стрілецькій артилерійській бригаді. З 30 червня 1913 р. — начальник відділу ручної зброї Іркутського артилерійського складу. З 1 грудня 1914 р. — начальник 2-го бойового відділу Ковненської фортеці. З 23 грудня 1914 р. — начальник 3-го артилерійського дивізіону Брест-Литовської важкої артилерії. З 18 лютого 1915 р. — начальник господарчої частини 2-го Брест-Литовського окремого важкого артилерійського дивізіону. З 19 травня 1915 р. — командир 2-ї батареї 127-ї артилерійської бригади. З 22 серпня 1916 р. — підполковник. З 20 травня 1917 р. - командир 1-го дивізіону 127-ї артилерійської бригади, закінчив Офіцерську артилерійську школу (1917). Останнє звання у російській армії — полковник.


Зобр:1шт.


Назва:24-а механізована бригада (Україна)

-Знайдено: + Після розпаду Радянського Союзу дивізія увійшла до складу Збройних сил України. 18 лютого 1992 року військовослужбовці дивізії склали присягу на вірність Українському народові. 19 травня 2001 указом Президента України № 268/2001, дивізії було присвоєне почесне найменування «Імені князя Данила Галицького».[14]


Зобр:28шт.


Назва:Українське громадсько-культурне об'єднання Берестейської області

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Створена 18 лютого 1990 року в м. Бересті. Постійний голова організації Микола Козловський. У склад Правління організації у різні часи входили такі відомі громадські діячі та краєзнавці, як В’ячеслав Панковець, Георгій Мусевич, Микола Ячник, Петро Тарасюк, Олексій Германович, Арсен Тетерук, Михайло Петрукович та інші. В 1995 році частина членів товариства заснували «Просвіту Берестейщини» ім. Т. Шевченко.


Назва:Хеннеке Граф фон Бассевітц

-Знайдено: + | початок_терміну = 18 лютого 1992
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 18 лютого 1992 — 1993 — Надзвичайний і Повноважний Посол ФРН в Україні.


Назва:Мищенко Федір Герасимович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Федір Герасимович Мищенко народився 18 (6) лютого 1848 року в місті Прилуках (тодішньої Полтавської губернії).


Назва:Михаїл (Гринчишин)

-Знайдено: + Миха́йло (Михаї́л) Гринчи́шин, ЧНІ (англ. Michael Hrynchyshyn, фр. Michel Hrynchyshyn, * 18 лютого 1929 р., Б'юкенен, Канада†12 листопада 2012 року) — єпископ Української Греко-Католицької Церкви, апостольський екзарх для українців Франції, країн Бенілюксу та Швейцарії, редемпторист.


Назва:Романовський Олексій Корнійович

-Знайдено: + Олексій Корнійович Романовський (18 лютого 1918), український радянський діяч. Міністр культури УРСР.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 18 лютого 1918 року в селі Талова Балка Світловодського району Кіровоградської обл.


Назва:Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека імені В. Г. Короленка

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Первісною формою існування бібліотеки була «газетна читальня». Вже за рік, 18 лютого 1878 року, рішенням засновників при читальні відкрито і бібліотеку. Книжки для неї подарували самі засновники — зокрема, власні бібліотеки для спільного користування передали О. А. Тищинський та С. Д. Ніс, частину свого зібрання подарувало подружжя Русових. Пожертви на утримання закладу та придбання нових книг надходили також від інших членів правління, різних культурних закладів, з часом — від плати за користування книгами. Наприкінці першого року роботи фонд бібліотеки складав 564 книжки.


Зобр:1шт.


Назва:Кришталів Денис Васильович

-Знайдено: + З 17 січня 1919 — старшина Звягільського пішого полку Дієвої армії УНР, з 18 лютого 1919 — старшина 3 Берестейського полку Дієвої армії УНР, з 17 січня 1919 — старшина 1 пішого збірного Північного загону Дієвої армії УНР, у складі якого брав участь у Першому Зимовому поході.
-Знайдено: + З 18 лютого 1920 — начальник господарської частини штабу Дієвої армії УНР.


Зобр:1шт.


Назва:Клименко Олександр Вікторович

-Знайдено: + | кінець_терміну2 = 18 лютого 2011
Підзаголовок:=== Робота ===
Знайдено: + 18 лютого 2011 року Указом Президента України призначений заступником голови Державної податкової служби України.


Назва:Богдан Задура

-Знайдено: + Богдан Задура (Bohdan Zadura; * 18 лютого 1945, Пулави, Польща) - польський поет, прозаїк, перекладач (з англійської, української, угорської та російської мов) і літературний критик. Автор 23 збірок віршів, 7 книжок прози.


Зобр:1шт.


Назва:Падалка Лев Васильович

-Знайдено: + Па́далка Лев Васи́льович (*18 лютого 1859, с. Чорнухи Лохвицького повіту Полтавської губернії Російська імперія — †1 травня 1927, Полтава, СРСР) — український статистик, історик, археолог, етнограф, краєзнавець, громадський діяч.


Назва:Обоянь

-Знайдено: + Під час Німецько-радянської війни Обоянь була окупована. Залишена радянськими військами 16 листопада 1941 року. Звільнена 18 лютого 1943 року військами Воронізького фронту в ході Харківської операції. Того ж року в ході Курської битви німцям не вдалось знову захопити місто, хоча первинний загальний напрям удару з півдня був саме в район Обояні.


Зобр:7шт.


Назва:Сучасна українська мова

-Знайдено: + * 18 лютого 1905 р. — загальні збори Імператорської Академії Наук схвалили записку «Про відміну утисків малоруського друкованого слова» (рос. Объ отмене стеснений малорусскаго печатного слова)[15]. Її склали Ф. Корш (загальний погляд і розвиток українського письма) та О. Шахматов (філологічні аргументи). У березні її надруковано накладом 150 примірників. Українській переклад (В. Гнатюк) надруковано в «Літературно-науковому віснику» (т.30, 1905 р.) та окремим випуском. В Росії невідомий видавець опублікував її (з дозволу Академії) 1910 року.[16]
-Знайдено: + 18 лютого 1905 р. російською «Імператорською Санкт-Петербурзькою академією наук» було видано «Записку про відміну утисків друкованого малоруського слова» рос. «Объ отмѣнѣ стѣсненій малорусскаго печатнаго слова»[17]) — вона являла собою ґрунтовний науковий аналіз в історичному розрізі ситуації, пов'язаної з розвитком і забороною українського друкованого слова. Поява «Записки» була викликана вимушеним напередодні революційних подій 1905 р. зверненням комітету міністрів Російської імперії до академії наук з метою мати «достатні фактичні відомості» (рос. достаточные фактические сведения) щодо ситуації з україномовним друком.


Зобр:33шт.


Назва:Козак Сергій Давидович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Газета «Літературна Україна» 18 лютого 1993 року помістила прощальні слова відомого українського поета Василя Юхимовича: {{text| «Не стало Козака Сергія Давидовича, так потрібного родині, мистецтву, літературі, музичній освіті, народові й Україні!


Зобр:1шт.


Назва:Гречаний Парфентій Карпович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Румунська жандармерія провела в селі низку арештів. Комітет організації «Партизанська іскра» прийняв рішення напасти на жандармерію і звільнити заарештованих товаришів. Бій в ніч з 17 на 18 лютого 1943 року у жандармерії пройшов вдало, заарештовані Іван Герасименко і Дмитро Попик, були звільнені. Після цього з 18 лютого почалися масові арешти підпільників. Гречаний переховувався в сусідньому селі, але 1 березня був виявлений і не бажаючі здаватися фашистам, застрелився.


Зобр:1шт.


Назва:Гурбанов Сейфаддін Алі огли

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 18 лютого 2010 року отримав звання Народного художника України[18]


Зобр:5шт.


Назва:Крижанівський Олег Прокопович

-Знайдено: + Крижані́вський Оле́г Проко́пович (*3 вересня 1942, Красна Слобідка — †18 лютого 2010, Київ) — український історик, доктор історичних наук, професор кафедри стародавнього світу та середніх віків Київського національного університету, педагог, заслужений працівник освіти України. Фахівець з історії Церкви та релігійної думки в Україні, історії стародавнього Сходу.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 18 лютого 2010 року в Києві. Похований на Південному кладовищі, ділянка № 34.


Назва:Леви (хокейний клуб)

-Знайдено: + |align=center|18 лютого 1981


Зобр:1шт.


Назва:Анчарський Юзеф

-Знайдено: + Анча́рський Юзеф (пол. Anczarski Jozef; 18 лютого 1912, с. Почапи, нині Золочівського району Львівської області — 23 червня 2002, Свіноуйсьце) — польський релігійний діяч, теолог, публіцист. Маґістр теології (1939).


Назва:Насонів Валентин Миколайович

-Знайдено: + У 1917 р. — командир кінної батареї 12-ї Кавалерійської дивізії, яку 12 грудня 1917 р. українізував. З 29 квітня 1918 р. — командир Української гарматної бригади, що формувалась на Київщині. З 24 липня 1918 р. служив у 4-му Київському корпусі Армії Української Держави. З 26 лютого 1919 р. завідувач артилерійської частини штабу Східного фронту Дієвої армії УНР. З 18 лютого 1920 р. — командир гарматного полку 2-ї української дивізії, що формувалася у Бресті-Литовському. 21 березня 1920 р. полк було перейменовано на 6-ту гарматну бригаду 6-ї Січової стрілецької дивізії Армії УНР. У 19201921 рр. — начальник цієї бригади. На еміграції жив у Польщі. Подальша доля невідома.


Зобр:4шт.


Назва:Беркут (хокейний клуб, Київ)

-Знайдено: + |align=center|18 лютого 1976


Зобр:1шт.


Назва:Крещук Святослав Васильович

-Знайдено: + Крещук Святослав Васильович (* 6 вересня 1946, с. Коршів Луцького району Волинської області — † 18 лютого 2006, с. Коршів Луцького району Волинської області ) — заслужений журналіст України (1999)[19]
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 18 лютого 2006 р.; поховали у неділю 19 лютого за його заповітом у рідному селі Коршів Луцького району.


Назва:Голубенко Олександр Леонідович

-Знайдено: + Олександр Леонідович Голубенко (*18 лютого 1942, Ворошиловград, УРСР) — професор, доктор технічних наук, ректор Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. Герой України (2012).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 18 лютого 1942 році у місті Ворошиловград УРСР. Закінчив Ворошиловградський машинобудівний технікум. Вищу освіту за спеціальністю «Локомотивобудування» здобув у Ворошиловградському машинобудівному інституті у 1969 році[20].


Назва:Герб Луганська

-Знайдено: + |дата_затвердження = 18 лютого 1992
-Знайдено: + 18 лютого 1992 рішенням VIII сесії міської ради XXI скликання № 8/6 був відтворений історичний герб Луганська:


Назва:Україна на пісенному конкурсі Євробачення 2012

-Знайдено: + |фінал = 18 лютого 2012
-Знайдено: + Національний відбір України на пісенний конкурс Євробачення 2012 — був десятим відбором України на пісенний конкурс Євробачення, він відбувся 18 лютого 2012 року в будівлі національної телерадіокомпанії України (НТКУ), що розташована в Києві. За результатами голосування журі та телеглядачів перемогу у фіналі національного відбору здобула Гайтана з піснею "Be My Guest", вона набрала 41 бал.
-Знайдено: + 18 лютого 2012 року відбувся фінал національного відбору в будівлі НТКУ, що розташована в Києві. До складу журі увійшли: Єгор Бенкендорф, Валід Арфуш, Юрій Рибчинський, Семен Горов, Марія Манюк, Рудольф Кірнос та Олена Мозгова.[21] Одразу після завершення фіналу національного відбору були оприлюднені результати голосування журі та телеглядачів, згідно з якими перемогу у фіналі національного відбору здобула Гайтана з піснею "Be My Guest", набравши за результатами голосування 41 бал.
-Знайдено: + Фінал національного відбору відбувся 18 лютого 2012 року.[22]
-Знайдено: + Фінал національного відбору на пісенний конкурс Євробачення 2012 відбувся 18 лютого 2012 року, і в ньому брав участь наступний 21 виконавець.[23]


Зобр:7шт.


Назва:Аргіта Даудзе

-Знайдено: + Аргіта Даудзе (Argita Daudze) (18 лютого 1962) — латвійський дипломат. Надзвичайний та Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 18 лютого 1962 року. У 1985 році закінчила Латвійський державний університет, учитель історії та соціології. У 1995 році закінчила Латвійський університет, факультет політології в міжнародних відносинах.


Назва:Верховна Рада України III скликання

Підзаголовок:== Склад ==
Знайдено: + |з 18 лютого 1999


Зобр:7шт.


Назва:Львівська ТЕЦ-1

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + «Електровня Персенковка». Так ТЕЦ-1 називалась сто років тому, тому що на той час була за межами Львова, у селі Персенківка. Перша турбіна запрацювала 8 листопада 1908 року. Тоді її потужність становила 1260 кіловат. Друга турбіна запрацювала – 10 грудня того ж року. До кінця року ТЕЦ-1 нарощує майже у тричі більшу силу. Освячення електростанції відбулося 18 лютого 1909 року. Підприємство збудували за найновішими тогочасними європейськими зразками, воно велося за кошти Львівського магістрату.


Зобр:1шт.


Назва:Замана Володимир Михайлович

-Знайдено: + | початок_терміну = 18 лютого 2012
-Знайдено: + Замана Володимир Михайлович (* 3 грудня 1959, с. Омбиш Борзнянського району Чернігівської області) — український військовий діяч, начальник Генерального штабу — Головнокомандувач Збройних Сил України (з 18 лютого 2012). Генерал-полковник.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Начальник Генерального штабу — Головнокомандувач Збройних Сил України (з 18 лютого 2012)[24]
Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: +

Попередник:
Начальник Генерального штабу — Головнокомандувач Збройних Сил України
з 18 лютого 2012
Наступник:
Педченко Григорій Миколайович
31 травня 201018 лютого 2012



Зобр:1шт.


Назва:Корчунов Ростислав Васильович

-Знайдено: + Корчунов (Кручених) Ростислав Васильович (18 лютого 1892, Новоград-Волинський, Волинська губернія, Російська імперія — ?


Зобр:1шт.


Назва:Донецькі новини

-Знайдено: + Свідоцтво про реєстрацію КВ №3 074 від 18 лютого 1998 року.


Назва:Федина Софія Романівна

Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + Народилася 18 лютого 1984 року у Львові. За громадянством та національністю – українка.


Назва:Скопенко Степан Федорович

-Знайдено: + Степан Федорович Скопенко (21 серпня 1922, Струговка — 18 лютого 2011) — український юрист, почесний працівник прокуратури.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 18 лютого 2011 року. Похований в Києві на Байковому кладовищі (ділянка № 33).


Зобр:1шт.


Назва:Артамонов Олексій Михайлович

-Знайдено: + Олексій Михайлович Артамонов (18 лютого 1918, Введенка — 18 грудня 2011) — український живописець, член Спілки художників СРСР[25] і Національної спілки художників України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 18 лютого 1918 року в селі Введенці (тепер Моршанського району Тамбовської області). В семирічному віці помер його батько і хлопчик переїхав до матері у Москву, де навчався в школі. Працював в Московському театрі оперетти, де займався декоративним живописом. Потім поступив в Московське художнє училище імені 1905 року, де його педагогом був Микола Петрович Кримов.


Зобр:1шт.


Назва:Бондар Олексій Станіславович

-Знайдено: + Бондар Олексій Станіславович (* 17 червня 1941, с. Бриєни Арцизького району Одеської області — 18 лютого 2005, м. Сокиряни Чернівецької області) — український журналіст, поет, публіцист, нарисовець, громадсько-культурний діяч, почесний громадянин міста Сокиряни. Член Національної спілки журналістів України.


Назва:Ємченко Андрій Іванович

-Знайдено: + Андрій Іванович Ємченко (16 (28) жовтня 1893(18931028), Михайлівка — 18 лютого 1964, Київ) — український радянський фізіолог, доктор біологічних наук, професор, член-кореспондент АН УРСР23 січня 1957 року[26]).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Жив у Києві в будинку на вулиці Воровського, 8. Помер в Києві 18 лютого 1964 року. Похований на Байковому кладовищі.


Зобр:1шт.


Назва:Вашетко Микола Памфілович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 6 (18 лютого) 1880 року в селі Миколаївці (тепер Борзнянського району Чернігівської області). У 1908 році закінчив медичний факультет Університету Святого Володимира. Працював лікарем клінічно-судового відділу Київського військового госпіталю, займався науково-дослідною роботою на кафедрі загальної патології під керівництвом професора В. К. Ліндемана. Підготував і у 1913 році захистив дисертацію на здобуття вченого ступеня доктора медицини на тему: «К вопросу об обратном всасывании в почке».


Зобр:1шт.


Назва:Брайнін Яків Маркович

-Знайдено: + Яків Маркович Брайнін (14 вересня 1899, Миколаїв — 18 лютого 1976, Київ) — український радянський правознавець, доктор юридичних наук1964 року), професор1965 року).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер в Києві 18 лютого 1976 року. Похований на Байковому кладовищі (стара частина).


Зобр:1шт.


Назва:Підгаєцький Володимир Володимирович

-Знайдено: + Володи́мир Володи́мирович Підгає́цький (нар. 5(18) лютого 1914, Благовєщенськ, нині Амурської області, Росія — пом. 1991) — український учений у галузі зварювального виробництва. Доктор технічних наук (1965). Професор (1973). Заслужений діяч науки УРСР (1984). Лауреат Сталінської премії (1952).


Зобр:1шт.


Назва:Енергія (футзальний клуб, Львів)

-Знайдено: + | 18 лютого 2011


Назва:Міхаель Венінгер

-Знайдено: + Міхаель Венінгер (нім. Michael Heinrich Weninger) (18 лютого 1951, Вінер-Нойштадт) — австрійський дипломат. Генеральний консул Австрії в Києві. Перший Надзвичайний і Повноважний Посол Австрійської Республіки в Україні. Віце-президент Міжнародної асоціації україністів, радник Президента Єврокомісії.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 18 лютого 1951 року в місті Вінер-Нойштадт у Австрії. Вивчав філософію і богослов'я в Інсбруці і Відні. Закінчив Дипломатичну академію у Відні, курси Міжнародних відносин у Парижі (ENA) і Мадриді (Escuola Diplomatica).


Назва:Жагала Віктор Макарович

-Знайдено: + Віктор Макарович Жагала (7 (20) серпня 1911(19110820), Драбів — 18 лютого 1987) — радянський офіцер, Герой Радянського Союзу.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У 1966 році закінчив Всесоюзний заочний інститут залізничного транспорту. Працював старшим інженером зв'язку заводу залізничного транспорту в місті Брянську. Автор книги «Расчищая путь пехоте». Помер 18 лютого 1987 року. Похований на Радянському кладовищі в Брянську.


Назва:Кукольник Василь Григорович

-Знайдено: + Ку́кольник Васи́ль Григо́рович (30 січня 1765, м. Мукачеве, Закарпаття — 18 лютого 1821, м. Ніжин, тепер Чернігівська область) — український науковий і культурно-освітній діяч, правознавець, учений-енциклопедист. Доктор вільних мистецтв, філософії і права. Батько Нестора та Павла Кукольників.


Зобр:1шт.


Назва:Манфред Штерн

-Знайдено: + Манфред Сальманович Штерн (нар. 1896 рік, Волока — пом. 18 лютого 1954 станція Сосновка, Сибір) — радянський військовий розвідник, революціонер, співробітник Комінтерну, керівник інтербригади в Іспанії.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Останні роки життя провів у таборі ГУЛАГу, де від виснаження помер 18 лютого 1954 року в Озерлазі [27] на станції Сосновка[28].


Зобр:3шт.


Назва:Іллінська Варвара Андріївна

-Знайдено: + Варвара Андріївна Іллінська (20 вересня 1920, Іжевськ — 11 грудня 1979, Київ) — український радянський археолог, доктор історичних наук18 лютого 1972 року), лауреат Державної премії УРСР в галузі науки і техніки (за 1977 рік[29]).


Назва:Сиротюк Олег Мирославович

-Знайдено: + Оле́г Миросла́вович Сиротю́к (нар. 18 лютого 1978, місто Тернопіль) — український політик. Народний депутат України. Член партії Всеукраїнське об'єднання «Свобода».


Назва:Довбня Петро Іванович

-Знайдено: + Довбня Петро Іванович (*18 лютого 1938) — український співак, соліст Державної заслуженої капели бандуристів, народний артист України — 1993.


Назва:Varosh

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 18 лютого про видання «Varosh» написав проект «Велика ідея», як приклад якісного контентного проекту, локалізованого у певному регіоні[30].


Назва:Лукашевич Антін

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився Антін Лукашевич 18 лютого 1870 року в селі Бабин Герцогство Буковина.


Зобр:4шт.


Назва:Лучіан Бурдужан

-Знайдено: + Лучіа́н Бурдужа́н (рум. Lucian Burdujan; нар. 18 лютого 1984, П'ятра-Нямц, Румунія) — румунський футболіст, нападник.


Зобр:1шт.


Назва:Євгенюс Космачовс

-Знайдено: + Євгенюс Космачовс (латис. Jevgēņijs Kosmačovs, нар. 18 лютого 1988, Тукумс) — латвійський футболіст, півзахисник клубу «Спартакс» (Юрмала).


Назва:Воронезько-Харківська операція

-Знайдено: + Харківська наступальна операція проводилася вже на граничній напрузі можливостей військ Воронезького фронту. У деяких стрілецьких дивізіях налічувалося лише по 3,5-4 тис. осіб. 3-тя танкова армія на 18 лютого мала в строю тільки 110 танків, через розтягнуті комунікації не вистачало пального і боєприпасів, десятки танків зупинилися в дорозі через технічні несправності та пошкодження. 6-й гвардійський кавалерійський корпус мав значний некомплект кінного складу і також відчував перебої з постачанням. Багато в чому через цих труднощів рухливі з'єднання не змогли вийти в тил харківської угруповання ворога і забезпечити її оточення. Німцям вдалося відступити на захід.


Зобр:1шт.


Назва:Балабанов Костянтин Олексійович

-Знайдено: + Виступав за юніорську та молодіжні збірні України. У національній збірній дебютував 18 лютого 2004 в матчі з Лівією.


Назва:Артур Філіпе Бернардес Морейра

-Знайдено: + А́ртур Філі́пе Берна́рдес Море́йра (нар. 18 лютого 1984, Авейру) — португальський футболіст, півзахисник Марітіму.
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Артур Філіпе Бернардес Морейра народився 18 лютого 1984 року в португальському місті Авейру. Почав свою кар'єру з місцевого клубу «Бейра-Мар», де програв дев'ять років і зіграв 86 матчів у лізі «Сагреш», забивши 20 м'ячів. За цей час на правах оренди грав у клубах «Гафанха» та «Аванка». 14 червня 2012 року Артур підписав контракт з одеським «Чорноморцем», який увійшов в силу з 1 липня того ж року[31]. З 2013 грає за правами оренди в португальському «Марітіму».


Назва:Українсько-хорватські відносини

-Знайдено: + Хорватія визнала незалежність України 5 грудня 1991 року, а через 6 днів, 11 грудня 1991 року Україна визнала незалежність Хорватії, дипломатичні відносини між двома країнами було встановлено 18 лютого 1992 року. У лютому 1995 року у Загребі Україна відкрила Посольство України в Хорватії. Посольство Хорватії в Україні Республіка Хорватія відкрила 1992 року у Києві[32].


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Кульчицький С. Джеймс Мейс — людина і вчений
  2. Мейс Е. Джеймс. Автобіографія. Факти і цінності: особистий інтелектуальний пошук. // День і вічність Джеймса Мейса. / за заг. Л.Івшиної. К.: Українська прес-група, 2005. — С.9
  3. Кульчицький С. Джеймс Мейс — людина і вчений
  4. {{cite web
  5. Мер Кіровограда Пузаков через маршрутки звільнив в.о. начальника управління транспорту Білобородова // інф. за 18 лютого 2009 року на Кіровоград.proUA.com («Весь Кіровоград в одному порталі»)
  6. Транспортна війна у Кіровограді: «маршрутки» проти автобусів на www.kirovograd.rks.kr.ua («Новини Кіровограда»), інф. за 2 липня 2009
  7. Російська ліберальна інтелігенція та політичне українофільство
  8. Олімпійська чемпіонка Ірина Мерлені вийшла заміж // Музика Павло, «Україна і час», № 7 (191), 16—21 лютого 2006, с. 1.
  9. Указ Президента України «Про надання Державному музею „Меморіал пам'яті жертв голодоморів в Україні“ статусу національного», 18 лютого 2010 року, № 188/2010 на Офіційний вісник України (електронна версія)
  10. Сайт Президента України: Закон України № 1909–VI "Про внесення змін до Закону України «Про кінематографію» та інших законів України щодо підтримки виробництва національних фільмів"
  11. Life in Ukraine: «В Україні набули чинності зміни до закону про кінематографію»
  12. Дата смерті під сумнівом.
  13. Указ Президента України № 127/2012
  14. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  15. Объ отмѣнѣ стѣсненій малорусскаго печатнаго слова Див. також Документи Комітету Міністрів 1905 року де є тексти докладних записок до Голови Комітету Міністрів С. Ю. Вітте та записки Київського та Харківського університетів.
  16. Українська мова. Енциклопедія. Редкол.: Русанівський В. М., Тараненко О.О (співголови), Зяблюк М. П., та ін. Київ: Українська енциклопедія, 2000. (укр.)
  17. «Объ отмѣнѣ стѣсненій малорусскаго печатнаго слова»
  18. Члены правления харьковского областного общества азербайджанско-украинской дружбы(рос.)
  19. [http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  20. Ректор ВНУ празднует 65-летие(рос.)
  21. Пісенне Євробачення 2012: Фінал відбору. НТКУ. 18 лютого 2012. Архів оригіналу за 17 липня 2013.
  22. Ukraine: National Final on 18th February. Escxtra.com. 24 січня 2012. Архів оригіналу за 17 липня 2013.
  23. Ukraine: Twenty finalists revealed. Esctoday.com. 25 січня 2012. {{cite web}}: Недійсний |deadurl=404 (довідка)
  24. Указ Президента України № 128/2012 від 18 лютого 2012 року «Про призначення В.Замани начальником Генерального штабу — Головнокомандувачем Збройних Сил України»
  25. Антиквана галерея(рос.)
  26. Національна академія наук України
  27. Е. С. Селезнёв, Т. А. Селезнёва. Лагерное прошлое Тайшета
  28. Бочкарёв, Колпакиды, 2002. С. 79.
  29. За монографію «Археологія Української РСР» в трьох томах, опубліковану в 1971–1975 роках
  30. Олександр Телюк. City-guide Varosh — модно про Закарпаття. Проект «Велика ідея». 18.02.2013
  31. Новости: «Черноморец» заключил контракт с Артуром Морейра (рос.)
  32. Україна та Хорватія. Політичні відносини на сайті Посольства України в Республіці Хорватія. — Процитовано 2 серпня 2013