Транспорт Республіки Сербської

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Транспорт Республіки Сербської перебуває у віданні Міністерства транспорту і зв'язку Республіки Сербської[sr]. До цієї галузі належать транспортна та телекомунікаційна інфраструктури Республіки Сербської[1]. Транспортна система включає в себе автомобільні дороги і залізниці, залізничні станції, аеропорти, морські шляхи, порти, тощо. Телекомунікаційна інфраструктура включає в себе телефонію, телеграф, оптичні кабелі, наземні станції, транспортну телематику, тощо. Складові частини транспортної інфраструктури поділені між організаціями — Жељезнице Републике Српске, Пошта Республіки Сербської, Путеви Республеке Српске та іншими громадськими підприємствами.

Залізничний транспорт[ред. | ред. код]

Загальна протяжність залізниць Республіки Сербської становить 425 км. Компанія Жељезнице Республике Српске завідує залізницями, річний пасажиропотік становить 1 млн осіб і 6 млн тон вантажу. У віданні компанії знаходиться 65 пасажирських і 8 товарних потягів. Міжнародний код — 0044.

Основні залізничні лінії:

Дорожній транспорт[ред. | ред. код]

Протяжність автомобільних шляхів у Республіці Сербській становить 4192 км (1781 км — магістральні, 2183 км — регіональні). Управління здійснює компанія «Путеви Республикеі Српске», яка займається будівництвом, захистом, реконструкцією і технічним обслуговуванням магістральних та регіональних шляхів, забезпечує безпеку і можливість руху шляхами[2]. Інформація на покажчиках надана на латиниці і кирилиці[3]. Також за контроль руху відповідає Поліція Республіки Сербської

Автомобільні шляхи[ред. | ред. код]

Уряд Республіки Сербської запланував побудувати 430 км автошляхів протягом 2010-х — 2020-х років, очікувана вартість усіх робіт становить майже 3 млрд євро.

Побудовані
Будуються
  • Автомагістраль Баня-Лука — Добой: Маховляни — Прнявор — Јоховац
Плануються
  • Автомагістраль Добой — Якеш ()
  • Автомагістраль Гламочани — Млиништа

Магістральні шляхи[ред. | ред. код]

Через Республіку Сербську проходять наступні європейські маршрути (магістралі):

Дорожньо-транспортні пригоди[ред. | ред. код]

За даними 2011 року, найбільш небезпечними за кількістю ДТП стали ділянки автомагістралі Клашнице — Прнявор та Нова-Топола — Клашнице[5].

Повітряний транспорт[ред. | ред. код]

Раніше повітряним транспортом і авіасполученням в Республіці керувала компанія Air Sprska, але з лютого 2007 року ці обов'язки покладено на державну компанію Sky Srpska[6]. Найбільший аеропорт в країні — аеропорт Баня-Лука, якими управляє підприємство «Аеродроми Республике Српске». У планах уряду — будівництво аеропорту Требине[7]. У Республіці Сербській діють Дирекція по цивільному повітряному транспорту Республіки Сербської і Авіаційна служба Уряду Республіки Сербської.

Водний транспорт[ред. | ред. код]

У Республіці налічується 204 км водних шляхів, найбільшими портами є річкова пристань Шамац, порт Капетанія в місті Брчко, порт Градишка і порт для суховантажів Рафинерія-Брод. Судноплавними є ріки Сава (у тому числі для міжнародного транспорту), Уна, Дрина та Босна (часткове судноплавство). Діє пором за маршрутом Србац — Бієліна — Црнелово.

Пошта[ред. | ред. код]

мапа поштових відділень Республіки Сербської

У Республіці Сербській налічується 9 обласних робочих одиниць Пошти Республіки Сербської[8], в кожній з яких є група громад зі своїми поштовими індексами[sr].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Министарство саобраћаја и веза Републике Српске: Саобраћајна инфраструктура у Републици Српској(серб.)
  2. Путеви Републике Српске: Основна улога [Архівовано 24 листопада 2011 у Wayback Machine.](серб.)
  3. Радио телевизија Републике Српске: ФБиХ — Ћирилица не може да опстане, 04.08.2011.(серб.)
  4. Аутопутеви Републике Српске: Пројекти у реализацији [Архівовано 26 квітня 2018 у Wayback Machine.](серб.)
  5. Најопаснија дионица у Републици Српској (серб.). Радио-телевидение Республики Сербской. 21 лютого 2012. Процитовано 21 лютого 2012.
  6. Етелборо: За субвенцију летова планирано 900.000, 15.07.2010. [Архівовано 04.03.2016, у Wayback Machine.](серб.)
  7. Влада Републике Српске: Влада одобрила 1.6 милиона КМ за «Аеродром» Требиње 5.11.2009.(серб.)
  8. Поште Српске: Поштанска мрежа Републике Српске(серб.)

Посилання[ред. | ред. код]