Місцеві вибори в Україні 2015

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
2014 Україна 2020
Місцеві вибори в Україні 2015
25 жовтня 2015
Партія Блок Петра Порошенка ВО «Батьківщина» Наш край
Відсоток 5.63% 5.14% 2.87%
Місцеві вибори в Україні 2015

Партії, які отримали найбільшу підтримку під час виборів депутатів регіональних рад

Ця стаття є частиною серії статей про
державний лад і устрій
України
Категорія КатегоріяІнші країни

Черго́ві місце́ві ви́бори в Украї́ні (вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів) відбулися 25 жовтня 2015 року[1][2]. На цих виборах були заново сформовані органи місцевого самоврядування, обрані на попередніх чергових виборах 2010 року з урахуванням позачергових виборів, що відбулися у 2014 році.

На тимчасово окупованій внаслідок російської агресії території (Автономна Республіка Крим, Севастополь, окремі райони Донецької та Луганської областей) місцеві вибори не відбувалися. Це прямо передбачено ч. 5 ст. 8 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України»[3]. Вибори також не відбувалися в окремих підконтрольних українській владі населених пунктах Донбасу, де голосування могло бути небезпечним для життя громадян через наближеність до військових дій[4].

Вибори депутатів районних у місті Києві рад також мали відбутися окремо[5].

Правовою основою виборів став новий Закон «Про місцеві вибори» від 14 липня 2015 року[6].

Передісторія[ред. | ред. код]

У рішенні 2013 року Конституційний Суд України постановив, що всі чергові вибори депутатів місцевих рад та місцевих голів, обраних на чергових або позачергових виборах, відбуваються одночасно на всій території України в останню неділю жовтня п'ятого року повноважень, обраних на чергових виборах 31 жовтня 2010 року. Тобто, загальні місцеві вибори на всій території України повинні відбутися 25 жовтня 2015 року[7].

Унаслідок російської окупації АР Крим українська влада перестала контролювати цю територію і, як наслідок, утратила можливість проводити там будь-які плебісцити.

З початком кризи сепаратизму на сході України багато місцевих депутатів перейшли на бік сепаратистів[8], а самі виборні органи геть перестали функціонувати[9]. Після початку відкритої російської агресії на окупованих територіях Донбасу були утворені невизнані Україною і світом формування «Донецька народна республіка» та «Луганська народна республіка», які проводили власні «вибори» та «референдуми». Ці голосування також не були визнані жодною країною світу.

Одночасно в суспільстві визріла думка щодо необхідності невідкладної децентралізації влади (передачі значних повноважень та бюджетів від державних органів органам місцевого самоврядування) як обов'язкової складової успішних реформ та умови збереження територіальної цілісності України[10][11]. Децентралізацію також розглядали як розумну альтернативу федералізації, ідея якої проштовхувалася Росією на хвилі військової агресії рубежу 2014—15 років[12][13].

Мінські угоди, підписані представниками ОБСЄ, України та Росії з метою врегулювання кризи на Донбасі, також стосувалися питань децентралізації та місцевих виборів. Так, за Мінським протоколом від 5 вересня 2014 року Україна зобов'язувалася:

…3. здійснити децентралізацію влади, зокрема через ухвалення Закону України «Про тимчасовий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» (Закон про особливий статус);
…7. продовжити інклюзивний загальнонаціональний діалог;
…9. забезпечити проведення дострокових місцевих виборів відповідно до Закону України про особливий статус[14].

Закон України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», ухвалений 16 вересня 2014 року, на три роки запровадив особливий порядок місцевого самоврядування в окремих (окупованих) районах Донецької та Луганської областей. Закон призначав позачергові вибори депутатів районних, міських, районних у містах, селищних, сільських рад, сільських, селищних, міських голів в окремих районах Донецької та Луганської областей на неділю 7 грудня 2014 року. Згідно з Законом, їх повноваження не могли бути достроково припинені[15][16].

Проте, вибори на окупованих територіях 7 грудня не відбулися, оскільки:

  • проросійські керманичі бойовиків на Донбасі не погодилися проводити голосування за законодавством України, організувавши натомість свої «вибори» в листопаді[17][18];
  • Верховна Рада України вчасно не визначила перелік районів і населених пунктів, в яких запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування (територія, на якій мали б проводитися вибори згідно зі ст. 1 Закону [Архівовано 30 вересня 2015 у Wayback Machine.]). У цей час у державі загострилася парламентська криза і проводилися позачергові вибори народних депутатів.

На початку 2015 року в окремих підконтрольних українському уряду районах Донеччини та Луганщини були утворені військово-цивільні адміністрації — тимчасові державні органи, які заміняли собою органи місцевої виконавчої влади та місцевого самоврядування. Виходячи з положень відповідного Закону[19], одночасне існування на одній території ВЦА та сформованих на місцевих виборах органів місцевого самоврядування, неможливе.

Наступна Мінська угода від 12 лютого 2015 року передбачала:

…4. у перший день після відводу [важкого озброєння] почати діалог про модальності проведення місцевих виборів відповідно до українського законодавства і Закону України «Про тимчасовий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», а також про майбутній режим цих районів на підставі зазначеного закону;
…11. проведення конституційної реформи в Україні з набуттям чинності до кінця 2015 року нової конституції, яка передбачає як ключовий елемент децентралізацію (з урахуванням особливостей окремих районів Донецької та Луганської областей, узгоджених з представниками цих районів), а також прийняття постійного законодавства про особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей;
…12. на підставі Закону України «Про тимчасовий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» питання, що стосуються місцевих виборів, будуть обговорюватися і узгоджуватися з представниками окремих районів Донецької та Луганської областей в рамках Тристоронньої Контактної групи. Вибори будуть проведені з дотриманням відповідних стандартів ОБСЄ при моніторингу з боку БДІПЛ ОБСЄ[20].

Проект змін до Конституції України (щодо децентралізації влади), пов'язаних з необхідністю виконання Мінських домовленостей, був унесений Президентом Петром Порошенком 1 липня 2015 року і зареєстрований в парламенті під № 2217а[21]. Він значно розширює права місцевого самоврядування і запроваджує новий адміністративно-територіальний устрій[22]. Законопроектом передбачено, що повноваження депутатів і голів, обраних на чергових місцевих виборах 25 жовтня 2015 року, будуть припинені у жовтні 2017 року — тоді пройдуть нові місцеві вибори відповідно до нового адміністративно-територіального устрою[23].

Керівники Донецької та Луганської військово-цивільних адміністрацій наполягали, що вибори 25 жовтня не можна проводити на всій контрольованій Україною території Донбасу[24]. З іншої сторони, вони ж повинні надати Центрвиборчкому перелік окремих підконтрольних українській владі населених пунктів, де місцеві вибори 25 жовтня 2015 року не проводитимуться. У цих місцевостях голосування може бути небезпечним для життя громадян через наближеність до військових дій. Перелік має бути затверджено Верховною Радою[4][25].

Особливості виборів[ред. | ред. код]

Кількість депутатів, що обираються до обласних рад

Новий Закон «Про місцеві вибори» запровадив низку нововведень, продиктованих, у тому числі, курсом на побудову європейської моделі місцевого самоврядування. Цьому приділялася увага і в коаліційній угоді парламенту поточного скликання[26]. Серед новацій:

  • У селах і селищах з населенням до 90 тис. вибори відбуваються за мажоритарною системою.
  • Вибори до райрад, міськрад та облрад проходять за пропорційною системою.
  • Міських голів населених пунктів з населенням більше 90 тисяч обирають абсолютною більшістю (50 %+1 голос). Передбачена можливість проведення другого туру.
  • Блоки партій у виборах участі не беруть.
  • Якщо партія набрала 5 % голосів, кількість кандидатів від неї які пройшли, визначається відповідно до кількості голосів, поданих безпосередньо за депутата в окремому окрузі.
  • Дата реєстрації партії для участі у виборах не має значення.
  • Обов'язковість присутності у списку партії не менше 30 % представників однієї статі[27].

Крім того, Закон уперше передбачив обрання ста́рост — нових посадових осіб місцевого самоврядування в об'єднаних територіальних громадах[28].

Для 159 об'єднаних територіальних громад та відповідних сільських, селищних, міських голів ці вибори стали першими[29]. До об'єднання територіальних громад спричинився новий закон[30], спрямований на посилення спроможності місцевого самоврядування.

Міжнародні та українські спостерігачі, оглядачі, політологи неодноразово критикували законодавче забезпечення виборів як недосконале, непропрацьоване, заплутане[31][32][33][34][35].

Загалом виборцям належало обрати 10 721 місцевих рад зі 162-ма тисячами депутатів. Також 10 210 кандидатів балотувалися на посади «мерів» та голів рад. Що стосується гендерного представництва, загальне число жінок-кандидатів у ради становило близько 35 %, тоді як частка жінок, які балотувалися на посаду «мера»/голови — 13 %[33].

У перегонах узяли участь місцеві осередки 132-х партій[36].

Початковий бюджет виборів — 1,18 млрд [37]. На проведення повторного голосування 15 листопада додатково виділено 26,99 млн.[38]

Виборчий процес[ред. | ред. код]

Відкриття однієї з останніх виборчих скриньок на ДВК у Солом'янському районі Києва. 25 жовтня 2015
Підрахунок голосів: процес розподілу бюлетенів за кандидатами у міські голови, та списками партій до міської ради. ДВК у Солом'янському районі Києва. 25 жовтня 2015

Виборчий процес, згідно постанови ЦВК, розпочався 5 вересня — за 50 днів до дати виборів (ч. 1 ст. 15 Закону)[5][39].

19 жовтня ЦВК завершила реєстрацію міжнародних офіційних спостерігачів на місцевих виборах. Їх загальна кількість становила 1555: 1421 осіб від 14-ти міжнародних організацій і 134 особи від 14-ти іноземних держав. Найчисельніше від організацій представлені Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ (684 спостерігачів) та Європейська мережа організацій зі спостереження за виборами (ENEMO) — 383 спостерігача. Від держав найбільше надіслали Данія (33) та Угорщина (27). Крім того, дозвіл мати офіційних спостерігачів отримали 83 українські громадські організації[40][41].

Таким чином, кількість міжнародних спостерігачів зросла на 1065 порівняно з попередньою кампанією[42].

Комітет виборців України у звіті за результатами довготермінового спостереження за період 29 вересня—22 жовтня відзначив, що виборчий процес на цих виборах можна порівнювати з парламентськими виборами—2014 у питаннях кількості та масштабів порушень та рівня політичної культури. Основною формою агітації було розміщення агітаційних матеріалів у ЗМІ та на носіях зовнішньої реклами. Спостерігачі КВУ також схвалили достатню якість списків виборців[35].

Порушення, виявлені під час виборчої кампанії, описані розділом нижче.

24 жовтня настав «день тиші».

День голосування 25 жовтня[ред. | ред. код]

О 8:00 25 жовтня 2015 року розпочалося голосування на місцевих виборах.

З 29 501 виборчих дільниць вчасно не відкрилися 237: в основному, в Донецькій області, а також у Сумах, Луганській, Одеській, Чернігівській областях (проблеми з бюлетенями та обладнанням дільниць)[43][44].

Повністю вибори зірвано в Маріуполі та Красноармійську Донецької області. Причина — відсутність легітимних бюлетенів на дільницях[45].

У Сватовому Луганської області вибори до міської ради визнані недійсними через помилки при друку бюлетенів[46].

Дільниці зачинилися о 20:00.

Явка виборців 25 жовтня[ред. | ред. код]

Явка виборців по областях 25 жовтня
Явка виборців по районах та містах обласного підпорядкування 25 жовтня

Загальна явка виборців, за даними ЦВК, склала 46,61 %[47], що приблизно нарівні з попередніми виборами 2010 року[48].

Зведена інформація[47]
Регіон Кількість виборців
в уточнених списках
Кількість виборців,
які отримали бюлетені
Явка, %
Вінницька область 1 261 986  633 259 50,18
Волинська область  772 193  426 979 55,29
Дніпропетровська область 2 580 522 1 109 312 42,99
Донецька область 1 088 111  264 716 31,65
Житомирська область  980 860  481 526 49,09
Закарпатська область  950 295  467 123 49,16
Запорізька область 1 409 973  627 545 44,51
Івано-Франківська область 1 061 467  561 017 52,85
Київська область 1 446 094  720 626 49,83
Кіровоградська область  762 186  353 508 46,38
Луганська область  450 990  159 047 35,27
Львівська область 1 938 674 1 091 725 56,31
Миколаївська область  901 818  347 005 38,48
Одеська область  1 781 001  745 692 41,87
Полтавська область 1 161 854  569 149 48,99
Рівненська область  860 843  437 529 50,83
Сумська область  902 340  415 361 46,03
Тернопільська область  833 825  475 914 56,48
Харківська область 2 111 655  938 232 44,43
Херсонська область  841 800  314 940 37,41
Хмельницька область 1 026 341  521 391 50,80
Черкаська область 1 011 321  475 914 47,06
Чернівецька область  695 130  339 608 48,86
Чернігівська область  847 565  413 262 48,76
м.Київ 2 129 930  891 750 41,87
Україна 29808774 13777182 46,61

Повторне голосування 15 листопада[ред. | ред. код]

Вибори 15 листопада 2015, Чернігів, голова ДВК 741009, спортзал школи № 12.

У тому разі, якщо жоден з кандидатів на посаду міського голови не набрав абсолютної більшості голосів виборців у містах, кількість виборців у яких становить не менше 90 тисяч осіб, ЦВК згідно з Законом призначає повторне голосування (другий тур виборів).

Другий тур виборів відбувся 15 листопада 2015 року[49] в таких 29 містах:

ЦВК спочатку заперечувала проти проведення другого туру у Павлограді, мотивуючи це тим, кількість виборців там зменшилася до рівня нижче 90 тисяч. Проте, після скандалу погодилася провести повторне голосування у цьому місті[51][52][53].

Окрім вищезгаданих 29-ти «других турів», у день 15 листопада в Україні відбулися ще 637 повторних голосувань — там, де результати виборів не були встановлені з різних причин (наприклад, якщо кандидати набрали рівну кількість голосів)[49]. Загалом ці голосування охопили більше 30 % усіх виборців України[54].

Явка виборців 15 листопада[ред. | ред. код]

Загальна явка виборців, за даними ЦВК, склала 34,08 %[55], що на 12 в. п. менше, ніж 25 жовтня.

Зведена інформація[55]
Регіон Кількість виборців
в уточнених списках
Кількість виборців,
які отримали бюлетені
Явка, %
Вінницька область 287 400 80 532 28.02
Волинська область  158 750  68 877 43.39
Дніпропетровська область 1 683 514 646 535 38.40
Донецька область 151 561  62 911 41.51
Житомирська область  214 849  63 395 29.51
Закарпатська область  95 441  36 367 38.10
Запорізька область 817 174  305 306 37.36
Івано-Франківська область 186 133  69 967 37.59
Київська область 161 833  65 662 40.57
Кіровоградська область  194 735  52 869 27.15
Луганська область  94 211  26 917 28.57
Львівська область 588 919 234 611 39.84
Миколаївська область  369 954  147 075 39.75
Одеська область  7579  3202 42.25
Полтавська область 406 946  149 153 36.65
Рівненська область  186 045  58 501 31.44
Сумська область  235 565  73 279 31.11
Тернопільська область  1895  1055 55.67
Харківська область 5469  1934 35.36
Херсонська область  271 785  55 760 20.52
Хмельницька область 207 919  71 302 34.29
Черкаська область 228 202  62 212 27.26
Чернівецька область  186 815  54 534 29.19
Чернігівська область  226 610  105 257 46.45
м. Київ 2 131 923  604 395 28.35
Україна 9 101 227 3 101 608 34.08

Переголосування 29 листопада[ред. | ред. код]

Оскільки вибори в Маріуполі і Красноармійську не відбулися 25 жовтня, Верховна Рада призначила переголосування на 29 листопада 2015 року[56].

У цей день відбулися чергові вибори депутатів Красноармійської міської ради, Красноармійського міського голови та депутатів Маріупольської міської ради, Маріупольського міського голови (Донецька область), а також повторні місцеві вибори Мирнівського сільського голови, 12-ти депутатів Мирнівської сільської ради та одного депутата Ольшанської селищної ради (Миколаївська область), а також Колодеженського сільського голови (Волинська область)[57].

Явка виборців 29 листопада[ред. | ред. код]

Зведена інформація[58]
Регіон Кількість виборців
в уточнених списках
Кількість виборців,
які отримали бюлетені
Явка, %
Красноармійськ 58 900 22 136 37.58
Маріуполь  330 221  120 507 36.49

Результати[ред. | ред. код]

Кандидати, партійна приналежність яких не зазначена, балотувалися шляхом самовисування.

Вінницька область[ред. | ред. код]

Вінницька обласна рада[59]
Партія Голосів К-сть депутатів % у раді
1. БПП «Солідарність» 176832 27 32.14
2. ВО «Батьківщина» 112601 17 20.24
3. Радикальна партія Олега Ляшка 61751 9 10.71
4. Об'єднання «Самопоміч» 45418 7 8.33
5. ВО «Свобода» 41670 6 7.14
6. Аграрна партія України 40545 6 7.14
7. «Опозиційний блок» 37656 6 7.14
8. «Укроп» 35889 6 7.14
Вінницька міська рада[60]
Партія Голосів К-сть депутатів % у раді
1. «Вінницька європейська стратегія» 28970 20 37.04
2. БПП «Солідарність» 15368 10 18.52
3. ВО «Батьківщина» 12729 9 16.67
4. ВО «Свобода» 9760 6 11.11
5. Об'єднання «Самопоміч» 7489 5 9.26
6. «Опозиційний блок» 5470 4 7.41
Вінницький міський голова
І тур
Кандидат % Голосів
1. Сергій Моргунов («Вінницька європейська стратегія») 48.2 51849
2. Людмила Щербаківська (ВО «Батьківщина») 13.58 14609
3. Олексій Фурман (ВО «Свобода») 8.17 8797
4. Володимир Воловадюк («Народний контроль») 6.10 6571
ІІ тур[61]
Кандидат % Голосів
Сергій Моргунов («Вінницька європейська стратегія») 63.92 50763
Людмила Щербаківська (ВО «Батьківщина») 33.21 26377

Волинська область[ред. | ред. код]

Волинська обласна рада[62]
Партія Голосів К-сть депутатів % у раді
1. «УКРОП» 90195 17 26.56
2. БПП «Солідарність» 73308 13 20.31
3. ВО «Батьківщина» 65678 12 18.75
4. ВО «Свобода» 35825 7 10.94
5. Радикальна партія Олега Ляшка 34017 6 9.38
6. Об'єднання «Самопоміч» 26793 5 7.81
7. «Наш край» 21305 4 6.25
Луцька міська рада[63]
Партія Голосів К-сть депутатів % у раді
1. «Укроп» 23102 15 35.71
2. БПП «Солідарність» 12931 8 19.05
3. ВО «Свобода» 7446 5 11.90
4. Об'єднання «Самопоміч» 6713 4 9.52
5. ВО «Батьківщина» 5779 4 9.52
6. «Народний контроль» 5002 3 7.14
7. Радикальна партія Олега Ляшка 4612 3 7.14
Луцький міський голова
І тур
Кандидат % Голосів
1. Микола Романюк (БПП «Солідарність») 39.85 30187
2. Олександр Товстенюк («Укроп») 32.80 24843
3. Сергій Кудрявцев (ВО «Свобода») 7.54 5713
4. Павло Данильчук (Громадський рух «Народний Контроль») 7.10 5383
ІІ тур
Кандидат % Голосів
1. Микола Романюк (БПП «Солідарність») 55.70 37575
2. Олександр Товстенюк («Укроп») 42.02 28346

Дніпропетровська область[ред. | ред. код]

Дніпропетровська обласна рада[64]
Партія Голосів К-сть депутатів % у раді
1. «Опозиційний блок» 359004 46 38.33
2. «УКРОП» 194347 25 20.83
3. БПП «Солідарність» 108996 14 11.67
4. «Відродження» 83021 10 8.33
5. ВО «Батьківщина» 70499 9 7.50
6. Радикальна партія Олега Ляшка 64322 8 6.67
7. Об'єднання «Самопоміч» 60436 8 6.67
Дніпропетровська міська рада[65]
Партія Голосів К-сть депутатів % у раді
1. «Опозиційний блок» 100184 25 39.06
2. «УКРОП» 82100 21 32.81
3. «Громадська сила» 29671 7 10.94
4. БПП «Солідарність» 24631 6 9.38
5. Об'єднання «Самопоміч» 19449 5 7.81
Дніпропетровський міський голова
І тур
Кандидат % Голосів
1. Олександр Вілкул («Опозиційний блок») 37.94 126691
2. Борис Філатов («УКРОП») 35.77 119473
3. Загід Краснов («Громадська сила») 12.42 41492
ІІ тур
Кандидат % Голосів
Борис Філатов («УКРОП») 52.32 184874
Олександр Вілкул («Опозиційний блок») 44.93 158752
Дніпродзержинський міський голова
І тур
Кандидат % Голосів
Білоусов Андрій Леонідович (БПП Солідарність) 33,1 22908
Найда Євген Валентинович (УКРОП) 12,9 8955
Мороз Олег Миколайович 11,8 8143
ІІ тур
Кандидат % Голосів
Білоусов Андрій Леонідович (БПП Солідарність) 51.84 184874
Найда Євген Валентинович (УКРОП) 43.18 19346
Криворізький міський голова
І тур
Кандидат % Голосів
1. Юрій Вілкул («Опозиційний блок») 45.13 88345
2. Юрій Милобог (Об'єднання «Самопоміч») 10.69 20936
3. Микола Колесник («УКРОП») 8.88 17388
ІІ тур
Кандидат % Голосів
Юрій Вілкул («Опозиційний блок») 49.25 89209
Юрій Милобог (Об'єднання «Самопоміч») 48.83  88457

III тур (переголосування) (27 березня 2016р.)

Кандидат % Голосів
Юрій Вілкул («Опозиційний блок») 72.89 209 469
Семен Семенченко (Об'єднання «Самопоміч») 10.73 30 837
Нікопольський міський голова
І тур
Кандидат % Голосів
Фісак Андрій Петрович (БПП Солідарність) 33.26 14649
Бичков Дмитро Олександрович (УКРОП) 17.3 7619
Старун Сергій Володимирович 15.95 7026
ІІ тур
Кандидат % Голосів
Фісак Андрій Петрович (БПП Солідарність) 56.93 16900
Бичков Дмитро Олександрович (УКРОП) 39.83 11823
Павлоградський міський голова
І тур
Кандидат % Голосів
Вершина Анатолій Олексійович («Опозиційний блок») 35.5 14130
Тєрєхов Євген Едуардович (УКРОП) 18.4 7341
Іскендеров Іскендер Расул Огли 13,1 5198
ІІ тур
Кандидат % Голосів
Вершина Анатолій Олексійович («Опозиційний блок») 57.22 21078
Тєрєхов Євген Едуардович (УКРОП) 38.65 14237

Донецька область[ред. | ред. код]

Житомирська область[ред. | ред. код]

Житомирська обласна рада[66]
Партія Голосів К-сть депутатів % у раді
1. БПП «Солідарність» 98726 17 26.56
2. ВО «Батьківщина» 77065 13 20.31
3. «Опозиційний блок» 38607 7 10.94
4. Радикальна партія Олега Ляшка 37558 6 9.38
5. Об'єднання «Самопоміч» 34532 6 9.38
6. Народна партія 31423 5 7.81
7. «Укроп» 30105 5 7.81
8. «Свобода» 28316 5 7.81
Житомирська міська рада[67]
Партія Голосів К-сть депутатів % у раді
1. БПП «Солідарність» 15276 11 26.19
2. ВО «Батьківщина» 13690 10 23.81
3. Об'єднання «Самопоміч» 9183 7 16.67
4. ВО «Свобода» 7783 5 11.90
5. «Опозиційний блок» 7059 5 11.90
6. Радикальна партія Олега Ляшка 5383 4 9.52
Житомирський міський голова
І тур
Кандидат % Голосів
1. Сергій Сухомлин (БПП «Солідарність») 27.70 21253
2. Любов Цимбалюк (ВО «Батьківщина») 25.52 19582
3. Сидір Кізін (ВО «Свобода») 11.25 8632
4. Наталія Чиж (Об'єднання «Самопоміч») 10.77 8267
5. Наталія Леонченко («Опозиційний блок») 6.60 5068
6. Георгій Буравков 4.36 3345
ІІ тур
Кандидат % Голосів
Сергій Сухомлин (БПП «Солідарність») 52.65 31637
Любов Цимбалюк (ВО «Батьківщина») 42.79 25711

Закарпатська область[ред. | ред. код]

Закарпатська обласна рада[68]
Партія % Голосів К-сть депутатів % у раді
1. «Єдиний центр» 21.4 100211 19 29.69
2. БПП «Солідарність» 16.9 79393 15 23.44
3. «Відродження» 12.1 56490 11 17.19
4. КМКС 8.6 41517 8 12.50
5. «Батьківщина» 8.25 37751 7 10.94
6. «Опозиційний блок» 5.04 23689 4 6.25
Ужгородська міська рада[69]
Партія Голосів К-сть депутатів % у раді
1. «Відродження» 8846 9 25.00
2. БПП «Солідарність» 4754 5 13.89
3. «Патріот» 4648 5 13.89
4. «Наш край» 3632 3 8.33
5. Європейська партія України 3605 3 8.33
6. ВО «Батьківщина» 3258 3 8.33
7. Єдиний Центр 2761 3 8.33
8. Об'єднання «Самопоміч» 2618 3 8.33
9. «КМКС» Партія угорців України 2548 2 5.56
Ужгородський міський голова[70]
І тур
Кандидат % Голосів
1. Богдан Андріїв («Відродження») 22.2466 10740
2. Сергій Ратушняк 14.8497 7169
3. Михайло Качур (БПП «Солідарність») 11.3491 5479
ІІ тур
Кандидат % Голосів
Богдан Андріїв («Відродження») 58.49 20665
Сергій Ратушняк 30.94 10932

Запорізька область[ред. | ред. код]

Запорізька обласна рада[71]
Партія Голосів К-сть депутатів % у раді
1. «Опозиційний блок» 174392 28 33.33
2. БПП «Солідарність» 80697 13 15.48
3. «Наш край» 61822 10 11.90
4. ВО «Батьківщина» 51241 8 9.52
5. «УКРОП» 43520 7 8.33
6. «Радикальна партія Олега Ляшка» 38753 6 7.14
7. Об'єднання «Самопоміч» 36688 6 7.14
8. «Нова політика» 33255 6 7.14
Запорізька міська рада[72]
Партія Голосів К-сть депутатів % у раді
1. «Опозиційний блок» 62902 20 31.25
2. «УКРОП» 28595 9 14.06
3. «Нова політика» 27692 9 14.06
4. БПП «Солідарність» 27404 8 12.50
5. «Наш край» 20981 6 9.38
6. Об'єднання «Самопоміч» 18611 6 9.38
7. «Батьківщина» 18156 6 9.38
Запорізький міський голова
І тур
Кандидат % Голосів
1. Володимир Буряк 31.84 83029
2. Микола Фролов (БПП «Солідарність») 12.96 33798
3. Ярослав Гришин («УКРОП») 12.29 32057
4. Олександр Сін 9.35 24382
5. Сергій Кальцев («Наш край») 8.69 22669
6. Олександр Старух (ВО «Батьківщина») 6.12 15962
ІІ тур
Кандидат % Голосів
Володимир Буряк 55.62 123682
Микола Фролов (БПП «Солідарність») 39.49 87814
Бердянський міський голова
І тур
Кандидат % Голосів
1.
2.
3.
ІІ тур
Кандидат % Голосів
Чепурний Володимир Павлович («Наш край») 52.74 21059
Бакай Олексій Анатолійович 42.71 17055
Мелітопольський міський голова
І тур
Кандидат % Голосів
1.
2.
3.
ІІ тур
Кандидат % Голосів
Мінько Сергій Анатолійович (БПП Солідарність) 55.78 23698
Рябіков Олександр Анатолійович (Опозиційний блок) 41.06 17446

Івано-Франківська область[ред. | ред. код]

Івано-Франківська обласна рада[73]
Партія Голосів К-сть депутатів % у раді
1. БПП «Солідарність» 118418 23 27.38
2. «Батьківщина» 90232 18 21.43
3. «Свобода» 81144 16 19.05
4. УКРОП 59193 12 14.29
5. Об'єднання «Самопоміч» 40261 8 9.52
6. «Воля» 35929 7 8.33
Івано-Франківська міська рада[74]
Партія Голосів К-сть депутатів % у раді
1. ВО «Свобода» 22644 14 33.33
2. БПП «Солідарність» 14661 9 21.43
3. Об'єднання «Самопоміч» 10336 6 14.29
4. УКРОП 9396 6 14.29
5. ВО «Батьківщина» 6965 4 9.52
6. Українська Народна Партія 4758 3 7.14
Івано-Франківський міський голова
І тур
Кандидат % Голосів
1. Ігор Насалик (БПП «Солідарність») 27.50 23393
2. Руслан Марцінків (ВО «Свобода») 23.34 19850
3. Олександр Шевченко («УКРОП») 19.56 16638
4. Віктор Анушкевичус (Українська Народна Партія) 16.76 14253
5. Ірина Кулинич (Об'єднання «Самопоміч») 5.58 4751
ІІ тур
Кандидат % Голосів
Руслан Марцінків (ВО «Свобода») 54.83 37714
Ігор Насалик (БПП «Солідарність») 42.27 29077

Київська область[ред. | ред. код]

Київська обласна рада[75]
Партія Голосів К-сть депутатів % у раді
1. БПП «Солідарність» 156378 22 26.19
2. ВО «Батьківщина» 119619 16 19.05
3. Об'єднання «Самопоміч» 63365 10 11.90
4. Радикальна партія Олега Ляшка 63311 9 10.71
5. «УКРОП» 55644 7 8.33
6. «Наш край» 51042 7 8.33
7. ВО «Свобода» 50689 7 8.33
8. «Опозиційний блок» 38388 6 7.14
Білоцерківський міський голова
І тур
Кандидат % Голосів
1.
2.
3.
ІІ тур
Кандидат % Голосів
Дикий Геннадій Анатолійович (Самопоміч) 59.30 36697
Єфименко Костянтин Олексійович 38.44 23791

м. Київ[ред. | ред. код]

Київська міська рада[76]
Партія % Голосів К-сть депутатів % у раді
1. БПП «Солідарність» 27.56 237970 52 43.33
2. Об'єднання «Самопоміч» 11.8 101950 22 18.33
3. ВО «Батьківщина» 8.91 76991 17 14.17
4. «Єдність» 7.81 67480 15 12.50
5. ВО «Свобода» 7.73 66797 14 11.67
Київський міський голова
І тур[77]

(наведені кандидати, що набрали понад 5 відсотків голосів)

Місце Кандидат % голосів Кількість голосів
1 Віталій Кличко 40.57 &&&&&&&&&0353312.&&&&00353 312
2 Борислав Береза 8.85 &&&&&&&&&&077029.&&&&0077 029
3 Олександр Омельченко 8.47 &&&&&&&&&&073725.&&&&0073 725
4 Володимир Бондаренко 7.86 &&&&&&&&&&068460.&&&&0068 460
5 Сергій Гусовський 7.72 &&&&&&&&&&067197.&&&&0067 197
ІІ тур
Місце Кандидат % голосів Кількість голосів
1 Віталій Кличко 64.10 &&&&&&&&&0392614.&&&&00392 614
2 Борислав Береза 32.30 &&&&&&&&&0197844.&&&&00197 844

Кіровоградська область[ред. | ред. код]

Кіровоградська обласна рада[78]
Партія Голосів К-сть депутатів % у раді
1. БПП «Солідарність» 69403 14 21.88
2. ВО «Батьківщина» 66031 14 21.88
3. «Опозиційний блок» 63305 13 20.31
4. Радикальна партія Олега Ляшка 28722 6 9.38
5. «УКРОП» 24432 5 7.81
6. Об'єднання «Самопоміч» 20775 4 6.25
7. ВО «Свобода» 17428 4 6.25
8. «Наш край» 17370 4 6.25
Кіровоградська міська рада[79]
Партія Голосів К-сть депутатів % у раді
1. БПП «Солідарність» 14708 9 21.43
2. «Наш край» 11611 7 16.67
3. ВО «Батьківщина» 10781 6 14.29
4. «Опозиційний блок» 8915 5 11.90
5. «УКРОП» 6648 4 9.52
6. Об'єднання «Самопоміч» 5125 3 7.14
7. «Рідне місто» 4795 3 7.14
8. Радикальна партія Олега Ляшка 4559 3 7.14
9. «Свобода» 4008 2 4.76
Кіровоградський міський голова
І тур
Кандидат % Голосів
1. Андрій Райкович (БПП «Солідарність») 27.46 22237
2. Артем Стрижаков 24.59 19917
3. Андрій Табалов («Наш край») 19.94 16147
4. Віта Атаманчук 5.46 4425
ІІ тур
Кандидат % Голосів
Андрій Райкович (БПП «Солідарність»)
Артем Стрижаков

Луганська область[ред. | ред. код]

Сєвєродонецький міський голова
ІІ тур
Кандидат % Голосів
Казаков Валентин Васильович 60.01 15641
Грицишин Володимир Омелянович 36.19 9433

Львівська область[ред. | ред. код]

Львівська обласна рада[80]
Партія % Голосів К-сть депутатів % у раді
1. БПП «Солідарність» 21.37 224664 20 23.81
2. Об'єднання «Самопоміч» 14.77 155337 14 16.67
3. ВО «Свобода» 12.87 135344 12 14.29
4. ВО «Батьківщина» 9.11 95748 9 10.71
5. «Громадянська позиція» 8.09 85074 8 9.52
6. «УКРОП» 6.19 65030 6 7.14
7. Радикальна партія Олега Ляшка 5.59 58803 5 5.95
8. «Народний Контроль» 5.23 54950 5 5.95
9. Народний рух України 5.01 52694 5 5.95
Львівська міська рада[81]
Партія Голосів К-сть депутатів % у раді
1. Об'єднання «Самопоміч» 87346 24 37.50
2. БПП «Солідарність» 35694 10 15.63
3. ВО «Свобода» 27225 8 12.50
4. «Громадянська позиція» 25920 7 10.94
5. «Народний контроль» 20831 6 9.38
6. «УКРОП» 16172 5 7.81
7. Українська галицька партія 15756 4 6.25
Львівський міський голова
І тур
Кандидат % Голосів
1. Андрій Садовий (Об'єднання «Самопоміч») 49.22 % 131 426
2. Руслан Кошулинський (ВО «Свобода») 12.29 % 32 811
3. Володимир Гірняк 11.08 % 29 595
4. Дмитро Добродомов 10.74 % 28 697
5. Оксана Юринець 4.33 % 11 576
ІІ тур
Кандидат % Голосів
Андрій Садовий (Об'єднання «Самопоміч») 61.10 140942
2. Руслан Кошулинський (ВО «Свобода») 36.86 85021

Миколаївська область[ред. | ред. код]

Миколаївська обласна рада[82]
Партія Голосів К-сть депутатів % у раді
1. «Опозиційний блок» 75003 17 26.56
2. БПП «Солідарність» 65734 15 23.44
3. «Наш край» 42307 10 15.63
4. ВО «Батьківщина» 31669 7 10.94
5. УКРОП 28064 7 10.94
6. «Нова держава» 18909 4 6.25
7. «Відродження» 16459 4 6.25
Миколаївська міська рада[83]
Партія Голосів К-сть депутатів % у раді
1. «Опозиційний блок» 41642 26 48.15
2. Об'єднання «Самопоміч» 16635 10 18.52
3. БПП «Солідарність» 14057 9 16.67
4. «Наш край» 14054 9 16.67
Миколаївський міський голова
І тур[84]
Кандидат % Голосів
1. Ігор Дятлов («Опозиційний блок») 36.37 44764
2. Олександр Сєнкевич (Об'єднання «Самопоміч») 21.05 25904
3. Юрій Гранатуров («Наш край») 20.72 25496
4. Леонід Клименко (БПП «Солідарність») 6.49 7986
ІІ тур[85]
Кандидат % Голосів
Олександр Сєнкевич (Об'єднання «Самопоміч») 54.90 80636
Ігор Дятлов («Опозиційний блок») 43.28 63567

Одеська область[ред. | ред. код]

Одеська обласна рада[86]
Партія % Голосів к-сть депутатів % у раді
1. «Опозиційний блок» 21.82 % 155468 23 27.38
2. БПП «Солідарність» 20.18 % 143769 22 26.19
3. «Довіряй справам» 11.10 % 78440 12 14.29
4. ВО «Батьківщина» 10.55 % 75175 11 13.10
5. «Відродження» 7.42 % 52854 8 9.52
5. «Наш край» 7.40 % 52751 8 9.52
Одеська міська рада[87].[88]
Партія % Голосів к-сть депутатів % у раді
1. «Довіряй справам» 33.3 % 87069 27 42.19
2. БПП «Солідарність» 17.5 % 45754 14 21.88
3. «Опозиційний блок» 14.5 % 37839 12 18.75
4. Українська морська партія Сергія Ківалова 6.9 % 18247 6 9.38
5. Об'єднання «Самопоміч» 5.5 % 14400 5 7.81
Одеський міський голова
Кандидат % голосів
1. Геннадій Труханов («Довіряй справам») 51.3 138865
2. Олександр Боровик (БПП «Солідарність») 24.57 66482
3. Едуард Гурвіц 8.30 22475
4. Сергій Ківалов (Українська морська партія) 5.49 14865

Полтавська область[ред. | ред. код]

Полтавська обласна рада[89]
Партія % Голосів К-сть депутатів % у раді
1. БПП «Солідарність» 15.84 87686 15 17.86
2. «Батьківщина» 13.67 75672 13 15.48
3. Радикальна партія Олега Ляшка 8.56 47376 8 9.52
4. «УКРОП» 8.44 46721 8 9.52
5. Партія простих людей Сергія Капліна 8.12 44921 8 9.52
6. ВО «Свобода» 7.31 40467 7 8.33
7. Аграрна партія України 7.13 39487 7 8.33
8. «Рідне місто» 7.01 38770 6 7.14
9. «Опозиційний блок» 6.2 34319 6 7.14
10. «Відродження» 6.13 33932 6 7.14
Полтавська міська рада[90]
Партія Голосів К-сть депутатів % у раді
1. БПП «Солідарність» 13238 8 19.05
2. «Рідне місто» 12340 7 16.67
3. «Совість України» 12237 7 16.67
4. ВО «Свобода» 11022 6 14.29
5. Партія простих людей Сергія Капліна 9239 5 11.90
6. ВО «Батьківщина» 7637 5 11.90
7. Об'єднання «Самопоміч» 6861 4 9.52
Полтавська міський голова[91]
І тур
Кандидат % Голосів
1. Олександр Мамай («Совість України») 22.98 24214
2. Андрій Матковський (БПП «Солідарність») 18.19 19169
3. Олександр Удовіченко («Рідне місто») 15.18 16021
4. Юрій Бублик (ВО «Свобода») 14.4 15190
ІІ тур
Кандидат % Голосів
Олександр Мамай («Совість України») 58.23 53390
Андрій Матковський (БПП «Солідарність») 34.85 31955
Кременчуцький міський голова
І тур
Кандидат % Голосів
1.
2.
3.
ІІ тур
Кандидат % Голосів
Малецький Віталій Олексійович (ПП «Поруч») 60.81 32684
Калашник Віктор Васильович (БПП Солідарність) 29.58 15897

Рівненська область[ред. | ред. код]

Рівненська обласна рада[92]
Партія Голосів К-сть депутатів % у раді
1. БПП «Солідарність» 92419 19 29.69
2. ВО «Батьківщина» 77975 16 25.00
3. Радикальна партія Олега Ляшка 48091 10 15.63
4. ВО «Свобода» 39974 8 12.50
5. Політична партія Конкретних справ 27886 6 9.38
6. «УКРОП» 26275 5 7.81
Рівненська міська рада[93]
Партія % Голосів К-сть депутатів % у раді
1. БПП «Солідарність» 15.81 12325 9 21.43
2. ВО «Батьківщина» 14.25 11108 8 19.05
3. ВО «Свобода» 12.33 9611 7 16.67
4. Об'єднання «Самопоміч» 10.60 8264 6 14.29
5. ВО «Громадський контроль» 9.05 7060 5 11.90
6. Радикальна партія Олега Ляшка 8.47 6607 4 9.52
7. «УКРОП» 5.45 4251 3 7.14
Рівненський міський голова[94]
І тур
Кандидат % Голосів
1. Володимир Хомко 38.8579 30549
2. Дмитро Якимець (ВО «Громадський контроль») 18.5189 14559
3. Олексій Бучинський (ВО «Свобода») 11.0778 8709
ІІ тур
Кандидат % Голосів
Володимир Хомко 64.21 36852
Дмитро Якимець (ВО «Громадський контроль») 32.15 18450

Сумська область[ред. | ред. код]

Сумська обласна рада[95]
Партія Голосів К-сть депутатів % у раді
1. БПП «Солідарність» 70777 14 21.88
2. ВО «Батьківщина» 69229 14 21.88
3. Партія «Відродження» 42576 8 12.50
4. Радикальна партія Олега Ляшка 34805 7 10.94
5. «Воля народу» 30027 6 9.38
6. «УКРОП» 25522 5 7.81
7. «Опозиційний блок» 24788 5 7.81
8. ВО «Свобода» 22862 5 7.81
Сумська міська рада[96]
Партія % Голосів К-сть депутатів % у раді
ВО «Батьківщина» 25.77 % 24 493 18 42.86 %
БПП «Солідарність» 13.44 % 12 774 9 21.43 %
Об'єднання «Самопоміч» 6.54 % 6 216 4 9.52 %
«За Україну» 5.63 % 5 349 4 9.52 %
«Опозиційний блок» 5.15 % 4 894 4 9.52 %
ВО «Свобода» 5.14 % 4 882 3 7.15 %
Сумський міський голова[97]
І тур
Кандидат % Голосів
1. Олександр Лисенко («Батьківщина») 45.7 % 43664
2. Анатолій Єпіфанов («Воля народу») 13.6 % 12970
3. Андрій Крамченков («За Україну») 7.7 % 7374
4. Дмитро Лантушенко (БПП «Солідарність») 7.5 % 7151
ІІ тур
Кандидат % Голосів
Олександр Лисенко («Батьківщина») 68.54 49752
Анатолій Єпіфанов («Воля народу») 29.47 21393

Тернопільська область[ред. | ред. код]

Тернопільська обласна рада[98]
Партія Голосів К-сть депутатів %у раді
1. БПП «Солідарність» 117894 18 28.13
2. ВО «Свобода» 83327 13 20.31
3. ВО «Батьківщина» 63045 10 15.63
4. Об'єднання «Самопоміч» 41770 6 9.38
5. Радикальна партія Олега Ляшка 35439 5 7.81
6. «Народний контроль» 30308 5 7.81
7. «Громадянська позиція» 26010 4 6.25
8. «УКРОП» 22884 3 4.69
Тернопільська міська рада[99]
Партія % Голосів К-сть депутатів %у раді
1. ВО «Свобода» 25.83 20690 13 30.95
2. БПП «Солідарність» 13.38 10712 7 16.67
3. Об'єднання «Самопоміч» 12.54 10077 7 16.67
4. «Громадянська позиція» 8.36 6692 4 9.52
5. ВО «Батьківщина» 7.49 5993 4 9.52
6. «Народний контроль» 7.18 5749 4 9.52
7. «Радикальна партія Олега Ляшка» 5.21 4170 3 7.14
Тернопільський міський голова[100]
Кандидат % голосів
1. Сергій Надал (ВО «Свобода») 57.9 48911
2. Тарас Пастух (Об'єднання «Самопоміч») 10.5 8877
3. Петро Ландяк («Громадянська позиція») 8.0 6749
4. Михайло Ратушняк (ВО «Батьківщина») 6.1 5176
5. Володимир Бліхар («Народний контроль») 5.8 4891

Харківська область[ред. | ред. код]

Харківська обласна рада[101]
Партія Голосів К-сть депутатів % у раді
1. «Відродження» 320895 50 41.67
2. БПП «Солідарність» 126776 20 16.67
3. «Опозиційний блок» 122673 19 15.83
4. Об'єднання «Самопоміч» 77618 12 10.00
5. «Наш край» 72359 11 9.17
6. ВО «Батьківщина» 47551 8 6.67
Харківська міська рада[102]
Партія Голосів К-сть депутатів % у раді
1. «Відродження» 256413 57 67.86
2. Об'єднання «Самопоміч» 56629 13 15.48
3. БПП «Солідарність» 32304 7 8.33
4. «Наш край» 31906 7 8.33
Харківський міський голова[103]
Кандидат % Голосів
1. Геннадій Кернес («Відродження») 65.8 318556
2. Тарас Сітенко (Об'єднання «Самопоміч») 12.3 59637

Херсонська область[ред. | ред. код]

Херсонська обласна рада[104]
Партія Голосів К-сть депутатів % у раді
1. БПП «Солідарність» 66856 18 28.13
2. «Опозиційний блок» 48732 13 20.31
3. ВО «Батьківщина» 34517 9 14.06
4. «Наш край» 26710 7 10.94
5. Радикальна партія Олега Ляшка 22611 6 9.38
6. «УКРОП» 21703 6 9.38
7. Об'єднання «Самопоміч» 17819 5 7.81
Херсонська міська рада[105]
Партія Голосів К-сть депутатів % у раді
1. БПП «Солідарність» 14567 11 20.37
2. «Опозиційний блок» 11578 9 16.67
3. «Наш край» 11025 9 16.67
4. Об'єднання «Самопоміч» 8881 7 12.96
5. ВО «Батьківщина» 7745 6 11.11
6. «Укроп» 6585 5 9.26
7. ВО «Свобода» 4737 4 7.41
8. Радикальна партія Олега Ляшка 4214 3 5.56
Херсонський міський голова[106]
І тур
Кандидат % Голосів
1. Миколаєнко Володимир Васильович 24.8 20903
2. Мангер Владислав Миколайович (ВО «Батьківщина») 12.36 10418
3. Яременко В'ячеслав Васильович (Опозиційний блок) 8.93 7522
ІІ тур
Кандидат % Голосів
Миколаєнко Володимир Васильович 67.79 37532
Мангер Владислав Миколайович (ВО «Батьківщина») 28.35 15697

Хмельницька область[ред. | ред. код]

Хмельницька обласна рада[107]
Партія Голосів К-сть депутатів % у раді
1. «За конкретні справи» 91874 19 22.62
2. БПП «Солідарність» 86669 17 20.24
3. Аграрна партія України 55163 11 13.10
4. ВО «Батьківщина» 54943 11 13.10
5. ВО «Свобода» 50961 10 11.90
6. Радикальна партія Олега Ляшка 38933 8 9.52
7. Об'єднання «Самопоміч» 38071 8 9.52
Хмельницька міська рада[108]
Партія Голосів К-сть депутатів % у раді
1. ВО «Свобода» 15649 10 23.81
2. Об'єднання «Самопоміч» 13680 9 21.43
3. БПП «Солідарність» 10688 7 16.67
4. «За конкретні справи» 10279 6 14.29
5. ВО «Батьківщина» 9260 6 14.29
6. «Поруч» 5902 4 9.52
Хмельницький міський голова[109]
І тур
Кандидат % Голосів
1. Олександр Симчишин (ВО «Свобода») 24.2 21554
2. Костянтин Чернилевський 23.6 21016
3. Сергій Мандзій (БПП «Солідарність») 15.9 14188
4. Олег Лукашук (ВО «Батьківщина») 14.7 13070
5. Юрій Самолюк (Об'єднання «Самопоміч») 10.2 9091
ІІ тур
Кандидат % Голосів
Олександр Симчишин (ВО «Свобода») 59.99 41943
Костянтин Чернилевський 38.63 27008

Черкаська область[ред. | ред. код]

Черкаська обласна рада[110]
Партія Голосів К-сть депутатів % у раді
1. БПП «Солідарність» 79730 18 21.43
2. «Черкащани» 70654 16 19.05
3. ВО «Батьківщина» 56945 13 15.48
4. Радикальна партія Олега Ляшка 46578 10 11.90
5. «Відродження» 37049 8 9.52
6. ВО «Свобода» 34169 7 8.33
7. УКРОП 31560 7 8.33
8. Партія ветеранів Афганістану 22789 5 5.95
Черкаська міська рада[111]
Партія % Голосів К-сть депутатів % у раді
1. Партія вільних демократів 14.45 11885 8 19.05
2. БПП «Солідарність» 11.94 9824 6 14.29
3. ВО «Батьківщина» 10.13 8330 6 14.29
4. «Черкащани» 10.02 8240 5 11.90
5. ВО «Свобода» 8.63 7099 5 11.90
6. Об'єднання «Самопоміч» 8.25 6865 5 11.90
7. «Укроп» 8 6576 4 9.52
8. Радикальна партія Олега Ляшка 5.62 4623 3 7.14
Черкаський міський голова[112]
І тур
Кандидат % Голосів
1. Сергій Одарич (Партія Вільних демократів) 23.1494 19042
2. Анатолій Бондаренко (ВО «Батьківщина») 11.9576 9836
3. Андрій Бортник (УКРОП) 10.4051 8559
4. Олександр Радуцький (БПП «Солідарність») 10.3699 8530
ІІ тур
Кандидат % Голосів
Анатолій Бондаренко (ВО «Батьківщина») 49.08 29645
Сергій Одарич (Партія Вільних демократів) 45.70 27604

Чернівецька область[ред. | ред. код]

Чернівецька обласна рада[113]
Партія Голосів К-сть депутатів % у раді
1. БПП «Солідарність» 63544 15 23.44
2. ВО «Батьківщина» 52429 12 18.75
3. Аграрна партія України 30274 7 10.94
4. Об'єднання «Самопоміч» 20420 5 7.81
5. Радикальна партія Олега Ляшка 19997 5 7.81
6. «Народний контроль» 18578 4 6.25
7. ВО «Свобода» 17309 4 6.25
8. «Наш край» 15890 4 6.25
9. «Опозиційний блок» 15214 4 6.25
10. УКРОП 15146 4 6.25
Чернівецька міська рада[114]
Партія Голосів К-сть депутатів % у раді
1. «Рідне місто» 12357 10 23.81
2. БПП «Солідарність» 10449 9 21.43
3. ВО «Батьківщина» 8767 7 16.67
4. Об'єднання «Самопоміч» 6539 6 14.29
5. «Народний контроль» 6127 5 11.90
6. ВО «Свобода» 5314 5 11.90
Чернівецький міський голова[115]
І тур
Кандидат % Голосів
1. Олексій Каспрук 38.6 27000
2. Віталій Михайлішин («Рідне місто») 18673 26.7
3. Олександр Пуршага (ВО «Батьківщина») 4375 6.3
4. Наталія Якимчук (БПП «Солідарність») 4349 6.2
ІІ тур
Кандидат % Голосів
Олексій Каспрук 62.63 33223
Віталій Михайлішин («Рідне місто») 34.52 18313

Чернігівська область[ред. | ред. код]

Чернігівська обласна рада[116]
Партія Голосів К-сть депутатів % у раді
1. БПП «Солідарність» 68644 12 18.75
2. Радикальна партія Олега Ляшка 64701 12 18.75
3. ВО «Батьківщина» 60449 11 17.19
4. «Наш край» 59365 11 17.19
5. Аграрна партія України 47492 9 14.06
6. «УКРОП» 27127 5 7.81
7. «Опозиційний блок» 23424 4 6.25
Чернігівська міська рада[117]
Партія Голосів К-сть депутатів % у раді
1. «Наш край» 21578 12 28.57
2. БПП «Солідарність» 16285 9 21.43
3. ВО «Батьківщина» 11609 7 16.67
4. Об'єднання «Самопоміч» 8205 5 11.90
5. Радикальна партія Олега Ляшка 5635 3 7.14
6. «Демальянс» 4826 3 7.14
7. «Опозиційний блок» 4663 3 7.14
Чернігівський міський голова
І тур
Кандидат % Голосів
1. Олександр Соколов («Наш край») 33.74 32612
2. Владислав Атрошенко (БПП «Солідарність») 23.34 22560
3. Володимир Зуб (Об'єднання «Самопоміч») 11.40 11023
4. Микола Миргородський (ВО «Батьківщина») 10.73 10376
ІІ тур
Кандидат % Голосів
Владислав Атрошенко (БПП «Солідарність») 51.52 53201
Олександр Соколов («Наш край») 43.15 44560
Партії-лідери до обласних рад та Київської міської ради
Партії-лідери до районних, міських (міст обласного підпорядкування та Києва) рад

Зведені результати партій[ред. | ред. код]

Зведені результати виборів до обласних рад та Київської міської ради:

Місце Партія Усього голосів % голосів Усього місць % місць К-сть рад, де представлені Найвищий % підтримки Регіон найвищої підтримки
1 «Блок Петра Порошенка „Солідарність“» &&&&&&&&02495298.&&&&002 495 298 19,52 % &&&&&&&&&&&&0433.&&&&00433 23,79 % 23 29,09 % Вінниччина
2 ВО «Батьківщина» &&&&&&&&01563055.&&&&001 563 055 12,23 % &&&&&&&&&&&&0275.&&&&00275 15,11 % 23 19,43 % Кіровоградщина
3 «Опозиційний блок» &&&&&&&&01347515.&&&&001 347 515 10,54 % &&&&&&&&&&&&0201.&&&&00201 11,04 % 15 33,82 % Дніпропетровщина
4 УКРОП &&&&&&&&&0949689.&&&&00949 689 7,43 % &&&&&&&&&&&&0140.&&&&00140 7,69 % 18 21,91 % Волинь
5 ВО «Свобода» &&&&&&&&&0878828.&&&&00878 828 6,88 % &&&&&&&&&&&&0125.&&&&00125 6,87 % 15 18,27 % Тернопільщина
6 Радикальна партія Олега Ляшка &&&&&&&&&0870067.&&&&00870 067 6,81 % &&&&&&&&&&&&0126.&&&&00126 6,92 % 17 16,34 % Чернігівщина
7 «Об'єднання „Самопоміч“» &&&&&&&&&0823196.&&&&00823 196 6,44 % &&&&&&&&&&&&0126.&&&&00126 6,92 % 15 14,77 % Львівщина
8 «Відродження» &&&&&&&&&0706900.&&&&00706 900 5,53 % &&&&&&&&&&&&0105.&&&&00105 5,77 % 8 35,47 % Харківщина
9 «Наш край» &&&&&&&&&0557210.&&&&00557 210 4,36 % &&&&&&&&&&&&&076.&&&&0076 4,18 % 10 14,99 % Чернігівщина
10 Аграрна партія України &&&&&&&&&0410569.&&&&00410 569 3,21 % &&&&&&&&&&&&&040.&&&&0040 2,20 % 5 11,99 % Чернігівщина
11 «Громадський рух „Народний контроль“» &&&&&&&&&0215292.&&&&00215 292 1,68 % &&&&&&&&&&&&&014.&&&&0014 0,77 % 3 6,65 % Тернопільщина
12 «Громадянська позиція» &&&&&&&&&0203515.&&&&00203 515 1,59 % &&&&&&&&&&&&&012.&&&&0012 0,66 % 2 8,09 % Львівщина
13 Партія простих людей Сергія Капліна &&&&&&&&&0118323.&&&&00118 323 0,93 % &&&&&&&&&&&&&&08.&&&&008 0,44 % 1 8,12 % Полтавщина
14 Єдиний центр &&&&&&&&&0104828.&&&&00104 828 0,82 % &&&&&&&&&&&&&019.&&&&0019 1,04 % 1 22,79 % Закарпаття
15 «Нова держава» &&&&&&&&&0104208.&&&&00104 208 0,82 % &&&&&&&&&&&&&&04.&&&&004 0,22 % 1 5,76 % Миколаївщина
16 «За конкретні справи» &&&&&&&&&&091874.&&&&0091 874 0,72 % &&&&&&&&&&&&&019.&&&&0019 1,04 % 1 18,35 % Хмельниччина
17 «Соціалісти» &&&&&&&&&&090786.&&&&0090 786 0,71 % &&&&&&&&&&&&&&00.010000000 0 % 2,29 % Херсонщина
18 Народний рух України &&&&&&&&&&082726.&&&&0082 726 0,65 % &&&&&&&&&&&&&&05.&&&&005 0,27 % 1 5,01 % Львівщина
19 «Довіряй ділам» &&&&&&&&&&078440.&&&&0078 440 0,61 % &&&&&&&&&&&&&012.&&&&0012 0,66 % 1 11,01 % Одещина
20 «Єдність» &&&&&&&&&&074868.&&&&0074 868 0,59 % &&&&&&&&&&&&&015.&&&&0015 0,82 % 1 7,81 % Київ
21 «Воля» &&&&&&&&&&070941.&&&&0070 941 0,55 % &&&&&&&&&&&&&&07.&&&&007 0,38 % 1 6,62 % Івано-Франківщина
22 ВО «Черкащани» &&&&&&&&&&070654.&&&&0070 654 0,55 % &&&&&&&&&&&&&016.&&&&0016 0,88 % 1 15,54 % Черкащина
23 «Сила людей» &&&&&&&&&&067549.&&&&0067 549 0,53 % &&&&&&&&&&&&&&00.010000000 0 % 2,47 % Київщина
24 «Рідне місто» &&&&&&&&&&055577.&&&&0055 577 0,43 % &&&&&&&&&&&&&&06.&&&&006 0,33 % 1 7,01 % Полтавщина
25 Українська Галицька партія &&&&&&&&&&048216.&&&&0048 216 0,38 % &&&&&&&&&&&&&&00.010000000 0 % 3,22 % Львівщина
26 Партія рішучих громадян &&&&&&&&&&041722.&&&&0041 722 0,33 % &&&&&&&&&&&&&&00.010000000 0 % 4,83 % Київ
27 Партія угорців України «КМКС» &&&&&&&&&&041517.&&&&0041 517 0,32 % &&&&&&&&&&&&&&08.&&&&008 0,44 % 1 9,44 % Закарпаття
28 «ДемАльянс» &&&&&&&&&&039423.&&&&0039 423 0,31 % &&&&&&&&&&&&&&00.010000000 0 % 4,57 % Київ
29 Народна партія &&&&&&&&&&038261.&&&&0038 261 0,30 % &&&&&&&&&&&&&&05.&&&&005 0,27 % 1 6,88 % Житомирщина
30 «Нові обличчя» &&&&&&&&&&033275.&&&&0033 275 0,26 % &&&&&&&&&&&&&&00.010000000 0 % 4,84 % Київщина
31 «Нова політика» &&&&&&&&&&033255.&&&&0033 255 0,26 % &&&&&&&&&&&&&&06.&&&&006 0,33 % 1 5,56 % Запоріжжя
32 «Громадська сила» &&&&&&&&&&033022.&&&&0033 022 0,26 % &&&&&&&&&&&&&&00.010000000 0 % 3,11 % Дніпропетровщина
33 «Воля народу» &&&&&&&&&&030027.&&&&0030 027 0,23 % &&&&&&&&&&&&&&06.&&&&006 0,33 % 1 7,50 % Сумщина
34 «Блок Дарта Вейдера» &&&&&&&&&&029936.&&&&0029 936 0,23 % &&&&&&&&&&&&&&00.010000000 0 % 2,16 % Одещина
35 «Конкретних справ» &&&&&&&&&&027886.&&&&0027 886 0,22 % &&&&&&&&&&&&&&06.&&&&006 0,33 % 1 6,63 % Рівненщина
36 «Рух за реформи» &&&&&&&&&&027134.&&&&0027 134 0,21 % &&&&&&&&&&&&&&00.010000000 0 % 3,14 % Київ
37 Волонтерська партія України &&&&&&&&&&026507.&&&&0026 507 0,21 % &&&&&&&&&&&&&&00.010000000 0 % 2,93 % Харківщина
38 Українська морська партія Сергія Ківалова &&&&&&&&&&025387.&&&&0025 387 0,20 % &&&&&&&&&&&&&&00.010000000 0 % 3,56 % Одещина
39 Партія ветеранів Афганістану &&&&&&&&&&022789.&&&&0022 789 0,18 % &&&&&&&&&&&&&&05.&&&&005 0,27 % 1 5,01 % Черкащина
40 «Сильна Україна» &&&&&&&&&&021070.&&&&0021 070 0,16 % &&&&&&&&&&&&&&00.010000000 0 % 2,54 % Запоріжжя
41 Українська народна партія &&&&&&&&&&017243.&&&&0017 243 0,13 % &&&&&&&&&&&&&&00.010000000 0 % 3,05 % Івано-Франківщина
42 «5.10» &&&&&&&&&&016073.&&&&0016 073 0,13 % &&&&&&&&&&&&&&00.010000000 0 % 1,86 % Київ
43 «Совість України» &&&&&&&&&&014731.&&&&0014 731 0,12 % &&&&&&&&&&&&&&00.010000000 0 % 2,54 % Полтавщина
44 «За Україну!» &&&&&&&&&&014509.&&&&0014 509 0,11 % &&&&&&&&&&&&&&00.010000000 0 % 3,62 % Сумщина
45 «Спільна дія» &&&&&&&&&&014247.&&&&0014 247 0,11 % &&&&&&&&&&&&&&00.010000000 0 % 1,49 % Київ
46 «Союз лівих сил» &&&&&&&&&&013996.&&&&0013 996 0,11 % &&&&&&&&&&&&&&00.010000000 0 % 4,64 % Херсонщина
47 «Прогрес» &&&&&&&&&&013873.&&&&0013 873 0,11 % &&&&&&&&&&&&&&00.010000000 0 % 3,30 % Рівненщина
48 Європейська партія України &&&&&&&&&&013507.&&&&0013 507 0,11 % &&&&&&&&&&&&&&00.010000000 0 % 2,03 % Рівненщина
49 Партія пенсіонерів України &&&&&&&&&&011208.&&&&0011 208 0,09 % &&&&&&&&&&&&&&00.010000000 0 % 3,30 % Кіровоградщина
50 ВО «Відродження України» &&&&&&&&&&010008.&&&&0010 008 0,08 % &&&&&&&&&&&&&&00.010000000 0 % 0,94 % Дніпропетровщина
51 Партія місцевого самоврядування &&&&&&&&&&&09781.&&&&009781 0,08 % &&&&&&&&&&&&&&00.010000000 0 % 2,47 % Херсонщина
52 «Добрий самарянин» &&&&&&&&&&&08484.&&&&008484 0,07 % &&&&&&&&&&&&&&00.010000000 0 % 1,86 % Тернопільщина
53 Республіканська платформа &&&&&&&&&&&07760.&&&&007760 0,06 % &&&&&&&&&&&&&&00.010000000 0 % 1,70 % Житомирщина
54 Патріотична партія України &&&&&&&&&&&07704.&&&&007704 0,06 % &&&&&&&&&&&&&&00.010000000 0 % 1,52 % Житомирщина
55 Українська республіканська партія &&&&&&&&&&&06797.&&&&006797 0,05 % &&&&&&&&&&&&&&00.010000000 0 % 0,57 % Львівщина
56 Українська партія честі, боротьби з корупцією та організованою злочинністю &&&&&&&&&&&06061.&&&&006061 0,05 % &&&&&&&&&&&&&&00.010000000 0 % 1,10 % Полтавщина
57 «Зелена планета» &&&&&&&&&&&04731.&&&&004731 0,04 % &&&&&&&&&&&&&&00.010000000 0 % 1,08 % Закарпаття
58 «За права людини» &&&&&&&&&&&04577.&&&&004577 0,04 % &&&&&&&&&&&&&&00.010000000 0 % 1,04 % Закарпаття
59 «Патріот» &&&&&&&&&&&03791.&&&&003791 0,03 % &&&&&&&&&&&&&&00.010000000 0 % 0,53 % Одещина
60 «Офіцерський корпус» &&&&&&&&&&&03674.&&&&003674 0,03 % &&&&&&&&&&&&&&00.010000000 0 % 0,43 % Київ
61 «АВТО-МАЙДАН» &&&&&&&&&&&03604.&&&&003604 0,03 % &&&&&&&&&&&&&&00.010000000 0 % 0,42 % Київ
62 «Зелені» &&&&&&&&&&&03404.&&&&003404 0,03 % &&&&&&&&&&&&&&00.010000000 0 % 0,39 % Київ
63 Партія зелених України &&&&&&&&&&&03157.&&&&003157 0,02 % &&&&&&&&&&&&&&00.010000000 0 % 0,77 % Волинь
64 «Громада і закон» &&&&&&&&&&&03056.&&&&003056 0,02 % &&&&&&&&&&&&&&00.010000000 0 % 1,04 % Чернівеччина
65 «Громадянський рух „Спільна справа“» &&&&&&&&&&&02665.&&&&002665 0,02 % &&&&&&&&&&&&&&00.010000000 0 % 0,31 % Київ
66 «Сила і честь» &&&&&&&&&&&02357.&&&&002357 0,02 % &&&&&&&&&&&&&&00.010000000 0 % 0,78 % Херсонщина
67 «Право народу» &&&&&&&&&&&02242.&&&&002242 0,02 % &&&&&&&&&&&&&&00.010000000 0 % 0,26 % Київ
68 Всеукраїнська партія духовності і патріотизму &&&&&&&&&&&02177.&&&&002177 0,02 % &&&&&&&&&&&&&&00.010000000 0 % 0,72 % Херсонщина
69 «Відродження України» &&&&&&&&&&&01584.&&&&001584 0,01 % &&&&&&&&&&&&&&00.010000000 0 % 0,18 % Київ
70 «Сила громад» &&&&&&&&&&&01129.&&&&001129 0,01 % &&&&&&&&&&&&&&00.010000000 0 % 0,13 % Київ
71 Національна демократична партія України &&&&&&&&&&&&0885.&&&&00885 0,01 % &&&&&&&&&&&&&&00.010000000 0 % 0,10 % Київ
72 «Нове життя» &&&&&&&&&&&&0734.&&&&00734 0,01 % &&&&&&&&&&&&&&00.010000000 0 % 0,08 % Київ
73 «Єдина сила» &&&&&&&&&&&&0683.&&&&00683 0,01 % &&&&&&&&&&&&&&00.010000000 0 % 0,08 % Київ
74 «Республіка» &&&&&&&&&&&&0572.&&&&00572 0,00 % &&&&&&&&&&&&&&00.010000000 0 % 0,07 % Київ

Інформаційно-аналітичний центр «RATING Pro» провів аналіз зведених показників партій на виборах (сума результатів виборів до Київської міської ради та облрад та виборів до районних рад і рад міст обласного значення Донецької та Луганської областей), за результатами якого сформована думка про покращення показників тих партій, які гостро критикували владу. Результат партії по Україні розраховувався як відношення сукупної кількості голосів виборців, поданих за політичну партію, до загальної кількості голосів виборців, поданих за місцеві організації партій[118].

Дані «RATING Pro» щодо зведених показників партій

КВУ також проаналізував результати партій за кількістю обраних депутатів та голів[119].

Найбільш ефективними партіями на перегонах (за відношенням кількості обраних кандидатів до кількості висунених) КВУ назвав «Наш край» (32.3 %), БПП «Солідарність» (29.7 %) та ВО «Батьківщина» (29 %)[120].

Порушення, висновки спостерігачів[ред. | ред. код]

Напередодні 25 жовтня[ред. | ред. код]

Комітет виборців України на початку кампанії (червеньсерпень 2015) фіксував підкуп виборців продуктовими наборами (у Хмельницькій, Полтавській, Дніпропетровській та Кіровоградській областях) та застосування адміністративного ресурсу[121]. Підкуп виборців набув поширення: протягом вересня роздача продуктових наборів здійснювалась у Закарпатській, Хмельницькій, Кіровоградській, Черкаській, Дніпропетровській, Чернівецькій, Миколаївській, Запорізькій, Полтавській та Житомирській областях[122].

Міліція відкрила 25 кримінальних проваджень стосовно порушення виборчого процесу (станом на 28 вересня)[123], проте її недостатня активність критикувалася спостерігачами[35].

КВУ зафіксував такі суттєві недоліки законодавства про місцеві вибори і практики його застосування за підсумками вересня:

  • складна для розуміння система виборів до місцевих рад, порушення рівності виборчих прав кандидатів та застарілість окремих виборчих процедур;
  • через специфіку виборчої системи та дисбаланс в адміністративно-територіальному устрої практично неможливо сформувати виборчі округи з рівною кількістю виборців;
  • кандидати продовжують використовувати рекламні матеріали, які не маркуються як передвиборча агітація;
  • гендерна нерівність: у просторі зовнішньої політичної реклами жінки займають ледь 10 % від простору чоловіків-кандидатів;
  • батьки подекуди звинувачують політичні сили у використанні дітей як інструментів політичного піару;
  • факти використання адміністративного ресурсу чинними міськими головами у Києві, Харкові та Одесі;
  • масова роздача продуктових наборів[34].

Попри заборону, кандидати часто висуваються на декілька різних виборних посад. У такій ситуації кандидати, що сумлінно виконували норми закону і балотувались лише в одному одномандатному окрузі, опиняються в менш вигідних умовах, аніж порушники[124].

Громадянська мережа ОПОРА та Місія Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO) оприлюднили схожі попередні звіти щодо виборчого процесу напередодні дня голосування. Найбільше нарікань у них міститься на недосконалість законодавства. Відзначено, що передвиборча агітація проходила у переважно конкурентних умовах, проте територіальні виборчі комісії масово не дотрималися строків виготовлення виборчих бюлетенів та інших виборчих процедур.

ОПОРА зафіксувала понад 668 різноманітних порушень виборчого законодавства, до яких вдавалися усі найактивніші кандидати і партії. Їх класифіковано таким чином:

  • незаконна агітація (395 випадків), у тому числі:
    • виготовлення та поширення матеріалів передвиборчої агітації не за рахунок коштів виборчого фонду, без вихідних даних
    • розміщення агітаційних матеріалів у не призначених для цього місцях;
    • брудна агітація та чорний піар
  • непрямий підкуп виборців (≈200 випадків), у тому числі:
    • благоустрій прибудинкових територій та дорожньої інфраструктури, встановлення дитячих та спортивних майданчиків, роздача продуктових наборів та подарунків, надання виборцям безкоштовних медичних, юридичних послуг
  • порушення з боку виборчих комісій (38 випадків), у тому числі:
    • маніпуляції з виборчими документами та ін.
  • кримінальне втручання у виборчих процес (23 випадки), у тому числі:
    • пошкодження майна та агітації кандидатів
    • насильство і погрози
  • адміністративний ресурс (≈20 випадків)[33][125].

Містами, найбільш проблемними з точки зору порушень у передвиборчий період, названі Дніпропетровськ, Харків, Рівне та Херсон[126].

КВУ у звіті за 29 вересня — 22 жовтня звернув увагу на те, що тервиборчкоми не дотримуються норм Закону та ігнорують вимоги ЦВК і судові рішення; відчувається брак кандидатур до складу дільничних комісій; через недосконалість законодавства мають місце підкуп та порушення в царині агітації; тематика передвиборчої агітації залишається малозмістовною і будується навколо спекуляцій на поширених гаслах; спостерігається висока тінізація коштів, залучених учасниками перегонів. Всього спостерігачами КВУ було зафіксовано понад 1800 порушень виборчого законодавства. Із них понад 80 % — це порушення щодо розміщення агітаційних матеріалів і технічного характеру, що не мають серйозного впливу на хід виборів у зазначений період[35].

Порушення були і в «день тиші» 24 жовтня, коли низка учасників розміщували непряму політичну рекламу в характерній стилістиці або під гаслами, що твердо асоціюються з певним кандидатом, партією[127].

У день голосування 25 жовтня[ред. | ред. код]

КВУ: день голосування, за виключенням виборів у кількох територіальних громадах, у цілому відповідав стандартам вільних та демократичних виборів. Зафіксовані порушення чинного законодавства в переважній більшості не мали суттєвого впливу на результат голосування.

Всього зафіксовано понад 1500 порушень. Більшість з них, понад 70 %, є порушеннями процедурного і технічного характеру, які не здатні вплинути на результати виборів. До таких порушень належать несвоєчасне відкриття виборчих дільниць, оголошення перерв у роботі дільничних виборчих комісій, відсутність кабінок для голосування, відсутність бланків протоколів для підрахунку голосів на момент початку голосування, часткове заповнення протоколів та контрольних талонів до завершення голосування, вкидання контрольних листів в урну для голосування без печаток тощо[128][129].

Типові порушення, зафіксовані ГО «ОПОРА»:

  • У цілому протягом дня виборів спостерігачі фіксували незначні порушення на 24,1 % виборчих дільниць у межах України. Більш вагомі порушення мали місце на 2,3 % виборчих дільниць. Разом з тим, зафіксовані зловживання не носили спланованого й системного характеру.
  • Деякі ДВК невчасно розпочинали підготовчі засідання; невчасно відкривали для голосування дільниці.
  • Спроби видачі (або отримання) бюлетенів без паспорта громадянина України.
  • Порушення таємниці голосування: розголошення виборцем результатів волевиявлення; голосування за межами кабінки для голосування.
  • Фотографування бюлетенів.
  • Спроби вкидання бюлетенів пачками.
  • Перешкоди та обмеження, що чинилися спостерігачам з боку виборчих комісій.

Непроведення виборів в містах Маріуполь і Красноармійськ Донецької області, на думку ОПОРИ, стало наслідком застосування політичних мотивів суб'єктами виборчого процесу. Аналогічні проблеми були і в інших містах, проте в Маріуполі вони не були вирішені у законний спосіб. Відзначені довготривала бездіяльність ТВК і політизоване визначення підприємства-виготовлювача бюлетенів.

ОПОРА вважає, що зрив виборів в містах Маріуполь і Красноармійськ має непрогнозовані правові наслідки та необхідні негайні зміни до Закону[130].

У день голосування 15 листопада[ред. | ред. код]

КВУ: Ведення кампанії відповідало міжнародним стандартам вільних, відкритих і демократичних виборів. Випадки порушень чинного законодавства не носили системного характеру і не мали суттєвого впливу на результати. В день голосування спостерігачі КВУ зафіксували 285 порушень чинного законодавства. Правоохоронці виявили масштабну спробу підкупу виборців у місті Дніпропетровськ, до якої було залучено близько 10 000 осіб. Дебати відбулися у 16 із 29 міст, де проходило повторне голосування[131].

БДІПЛ/ОБСЄ: Другий тур виборів мерів великих міст відбувся на високому організаційному рівні. Спостерігачі оцінюють процедуру голосування як «добру» і «дуже добру» в 99 % випадків[132].

ENEMO: Другий тур місцевих виборів пройшов у відповідності до більшості міжнародних стандартів вільних і демократичних виборів, однак залишилися питання до непрозорості фінансування виборчої кампанії, нерівного доступу кандидатів до ЗМІ, неоднорідного представництва учасників виборчого процесу у виборчкомах, підкупу виборців[133].

За словами координатора ГО «ОПОРА», другий тур пройшов дуже спокійно порівняно з 25-м жовтня. Основне порушення, виявлене на 9 % дільниць, — розголошення таємниці голосування[134].

Акції протесту в Кривому Розі[ред. | ред. код]

Найбільш резонансними стали акції протесту в Кривому Розі, де чинного мера Ю. Вілкула було звинувачено у фальсифікаціях виборів. Акції протесту розпочалися 17 листопада[135]. Того ж дня під тиском громадськості Блок Петра Порошенка відкликав заяву про визнання виборів у Кривому Розі легітимними[136].

У день голосування 29 листопада[ред. | ред. код]

ОПОРА зафіксувала лише незначні процедурні порушення на виборчих дільницях у Маріуполі та Красноармійську[137].

Загалом[ред. | ред. код]

Спостерігачі США[138], ОБСЄ[139], Ради Європи[140], ПАРЄ[141] в цілому задоволені виборами.

БДІПЛ/ОБСЄ: Вибори були добре організовані і в цілому виборча кампанія продемонструвала відданість демократичним процесам. Проте, існують складності у виборчому законодавстві, а також домінування потужних груп, які мали більше можливостей проводити рекламну кампанію[142].

ОПОРА: Вибори відбулися з порушенням низки міжнародних стандартів та належної практики організації і проведення виборчого процесу. Основні відхилення стосувались нестабільності та невизначеності виборчого законодавства, незабезпечення належного рівня захисту виборчих бюлетенів та підкупу виборців. У той же час, порушення в день голосування у більшості громад мали несистемний характер та переважно не впливали на результат виборів, а кампанія в цілому була конкурентною.

Адміністративний ресурс не мав системного впливу на виборчий процес, його масштаби були в рази меншими від виборів 2010 року[130].

За час виборів (з 5 вересня по 16 листопада) до органів внутрішніх справ надійшло 8056 заяв та повідомлень, прямо чи опосередковано пов'язаних з виборчим процесом. За ними розпочато 574 кримінальних проваджень[143].

Роль ЗМІ у виборчому процесі[ред. | ред. код]

У передвиборчий період ENEMO відзначила, що українські медіа надзвичайно різноманітні та активні. Телебачення є найбільш популярним засобом масової інформації, хоча інтернет-медіа стають дедалі популярнішими. Як національні, так і регіональні медіа подекуди політично заангажовані, залежні від політичних та бізнес-інтересів власників медіа-холдингів, необ'єктивно висвітлюють хід виборчої кампанії.

Практика профінансованої журналістики отримала широке поширення. Прозорість засобів масової інформації залишається незначною, тому що бізнесмени та політики часто воліють приховувати свій вплив на телемедійні програми. Головний політичний тиск на ЗМІ здійснюється через фінансове забезпечення.

Найбільш заангажованими названі ЗМІ Запоріжжя, Чернігова та Вінниці[33].

Журналістський аналітичний центр «Інститут масової інформації», проаналізувавши розміщення замовниками прихованої політичної реклами в публікаціях ЗМІ («джинса»), виявив їх значну кількість. Найбільше корумпованих журналістських матеріалів за час моніторингу зафіксовано в Дніпропетровській (934), Запорізькій (483), та Миколаївській (160) областях[144].

У день виборів ІМІ зафіксував 5 порушень свободи слова, що менше, ніж у попередні роки. Існували, крім того, системні проблеми з доступом журналістів та спостерігачів до інформації, пов'язані з новим законодавством[145].

КВУ звернув увагу на масовість використання кандидатами технологій чорного PR, особливо під час другого туру[146].

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Про призначення чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів у 2015 році: Верховна Рада України; Постанова від 17.07.2015 № 645-VIII. Архів оригіналу за 30 вересня 2015. Процитовано 11 серпня 2015. 
  2. Місцеві вибори в Україні призначені на 25 жовтня / Zaxid.net, 17 липня 2015. Архів оригіналу за 17 серпня 2015. Процитовано 11 серпня 2015. 
  3. Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України: Верховна Рада України; Закон від 15.04.2014 № 1207-VII. Архів оригіналу за 17 листопада 2015. Процитовано 11 серпня 2015. 
  4. а б Там, де стріляють, місцеві вибори радять відкласти / Радіо Свобода, 14 серпня 2015, Київ 11:20. Архів оригіналу за 11 вересня 2015. Процитовано 14 серпня 2015. 
  5. а б Про початок виборчого процесу чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2015 року: Постанова ЦВК від 29 серпня 2015 року № 209 Архівовано 05.09.2015
  6. Про місцеві вибори: Верховна Рада України; Закон від 14.07.2015 № 595-VIII. Архів оригіналу за 1 липня 2017. Процитовано 11 серпня 2015. 
  7. Рішення Конституційного Суду України у справі за конституційним поданням 48 народних депутатів України щодо офіційного тлумачення положень частини другої статті 136, частини третьої статті 141 Конституції України, абзацу першого частини другої статті 14 Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів»: Конституційний Суд; Рішення від 29.05.2013 № 2-рп/2013. Архів оригіналу за 13 грудня 2016. Процитовано 14 серпня 2015. 
  8. Як КПУ сприяє сепаратизму / Тиждень.ua, 3 жовтня, 2014. Архів оригіналу за 23 березня 2015. Процитовано 14 серпня 2015. 
  9. РНБО пропонує створити військово-цивільні адміністрації на Донбасі / Телеканал новини «24», 26 січня 2015, 18:04. Архів оригіналу за 2 квітня 2015. Процитовано 14 серпня 2015. 
  10. Вілкул: Існує гостра необхідність децентралізації влади / Корреспондент.net, 12 березня 2014, 12:02. Архів оригіналу за 6 листопада 2015. Процитовано 14 серпня 2015. 
  11. Богдан Данилишин. Децентралізація управління в Україні: з чого почати? / ИД «ГАЛИЦКИЕ КОНТРАКТЫ», 17.10.2014. Архів оригіналу за 10 серпня 2015. Процитовано 14 серпня 2015. 
  12. Володимир Гройсман. Навіщо нам децентралізація? / УП, 22 червня 2015, 15:13. Архів оригіналу за 22 серпня 2015. Процитовано 14 серпня 2015. 
  13. Леонід Кучма. Федералізація — подвійні стандарти Росії / Голос України, 29.05.2015. Архів оригіналу за 24 вересня 2015. Процитовано 14 серпня 2015. 
  14. Протокол по итогам консультаций Трехсторонней контактной группы относительно совместных шагов, направленных на имплементацию Мирного плана Президента Украины П. Порошенко и инициатив Президента России В. Путина. Архів оригіналу за 29 грудня 2014. Процитовано 14 серпня 2015. 
  15. Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей: Верховна Рада України; Закон від 16.09.2014 № 1680-VII. Архів оригіналу за 3 березня 2016. Процитовано 14 серпня 2015. 
  16. Рада призначила місцеві вибори в окремих районах Донбасу на 7 грудня / РБК—Україна, 16.09.2014 — 12:33. Архів оригіналу за 24 вересня 2015. Процитовано 14 серпня 2015. 
  17. Мінський протокол vs «вибори» на Донбасі: які домовленості порушили бойовики / Тиждень.ua, 4 листопада, 2014 14:28. Архів оригіналу за 4 листопада 2014. Процитовано 14 серпня 2015. 
  18. У ДНР відмовилися від пропозиції провести вибори в грудні / Корреспондент.net, 29 жовтня 2014, 11:28. Архів оригіналу за 29 вересня 2015. Процитовано 14 серпня 2015. 
  19. Про військово-цивільні адміністрації: Верховна Рада України; Закон від 03.02.2015 № 141-VIII. Архів оригіналу за 29 вересня 2015. Процитовано 14 серпня 2015. 
  20. Комплекс мер по выполнению Минских соглашений. Архів оригіналу за 13 лютого 2015. Процитовано 13 лютого 2015. 
  21. Проект Закону про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади). Архів оригіналу за 5 жовтня 2016. Процитовано 14 серпня 2015. 
  22. Порошенко презентував проект змін до Конституції щодо децентралізації / Deutsche Welle, 01.07.2015
  23. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою й не вказано текст
  24. Де на Донбасі проведуть місцеві вибори? / ВВС Україна, 11 серпня 2015. Архів оригіналу за 14 серпня 2015. Процитовано 14 серпня 2015. 
  25. ЦВК вирішить, де на Донбасі безпечно голосувати / Радіо Свобода, 14 серпня 2015, Київ 13:02. Архів оригіналу за 23 серпня 2015. Процитовано 14 серпня 2015. 
  26. Коаліційна угода [Архівовано 27 листопада 2014 у Wayback Machine.] (розділ ІІІ).
  27. Новий закон про місцеві вибори: що важливо знати / 24 канал, 22:44, 14 липня 2015. Архів оригіналу за 22 серпня 2015. Процитовано 14 серпня 2015. 
  28. Про місцеве самоврядування в Україні: Верховна Рада України; Закон від 21.05.1997 № 280/97-ВР [Архівовано 30 серпня 2017 у Wayback Machine.] ст. 141.
  29. Сьогодні в Україні відбуваються вибори місцевих депутатів, мерів та голів сільрад / УНІАН, 25.10.2015 | 08:21. Архів оригіналу за 26 жовтня 2015. Процитовано 2 листопада 2015. 
  30. Про добровільне об'єднання територіальних громад: Верховна Рада України; Закон від 05.02.2015 № 157-VIII. Архів оригіналу за 16 травня 2015. Процитовано 2 листопада 2015. 
  31. Новий закон про місцеві вибори є недосконалим і результати перегонів будуть «дуже несподіваними» — група «ЦИФРА» / УНІАН, 10 вересня 2015. Архів оригіналу за 1 жовтня 2015. Процитовано 26 жовтня 2015. 
  32. Закон про місцеві вибори: удар по місцевому самоврядуванню чи його посилення? / Главком, 02.08.2010. Архів оригіналу за 11.03.2013. Процитовано 26.10.2015. 
  33. а б в г Європейська мережа організацій зі спостереження за виборами (ENEMO). Міжнародна місія зі спостереження в Україні. Місцеві вибори 2015. Проміжний звіт. 05 жовтня — 21 жовтня, 2015. Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 24 жовтня 2015. 
  34. а б ЗВІТ № 1. ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ДОВГОТЕРМІНОВОГО СПОСТЕРЕЖЕННЯ. ЗА ПЕРІОД 5 ВЕРЕСНЯ — 28 ВЕРЕСНЯ Архівовано 01.10.2015
  35. а б в г ЗВІТ № 2 ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ДОВГОТЕРМІНОВОГО СПОСТЕРЕЖЕННЯ. ЗА ПЕРІОД 29 ВЕРЕСНЯ — 22 ЖОВТНЯ. Архів оригіналу за 10 червня 2016. Процитовано 23 жовтня 2015. 
  36. ЦВК: На місцеві вибори йдуть 132 партії / Espreso.tv, 20 вересня 2015, 18:43. Архів оригіналу за 22 вересня 2015. Процитовано 21 вересня 2015. 
  37. Местные выборы обойдутся государству в 1,18 млрд грн, — ЦИК / Юрлига, 10:14 11.08.15. Архів оригіналу за 26 жовтня 2015. Процитовано 12 серпня 2015. 
  38. На вибори 15 листопада з держбюджету виділили майже 27 млн — ЦВК / УП, 11 листопада 2015, 21:41. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 11 листопада 2015. 
  39. Сьогодні в Україні стартує передвиборча гонка на місцеві вибори / Espreso.tv, 5 вересня, 2015. Архів оригіналу за 14 жовтня 2015. Процитовано 5 вересня 2015. 
  40. ЦВК завершила реєстрацію міжнародних спостерігачів / УП, 20 жовтня 2015, 06:22. Архів оригіналу за 21 жовтня 2015. Процитовано 23 жовтня 2015. 
  41. Офіційні спостерігачі від всеукраїнських громадських організацій, іноземних держав та міжнародних організацій (місцеві вибори 2015). Архів оригіналу за 27 вересня 2015. Процитовано 23 жовтня 2015. 
  42. Офіційні спостерігачі від всеукраїнських громадських організацій, іноземних держав та міжнародних організацій (місцеві вибори 2010). Архів оригіналу за 28 липня 2012. Процитовано 23 жовтня 2015. 
  43. В Україні не відкрилися 237 виборчих дільниць / NV.ua, 25.10.2015, 10:29. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 25 жовтня 2015. 
  44. Бюлетені в Донецькій області не отримали 235 ДВК / УП, 25 жовтня 2015, 11:22. Архів оригіналу за 26 жовтня 2015. Процитовано 25 жовтня 2015. 
  45. У Маріуполі та Красноармійську офіційно скасовано вибори / hromadske.tv, 25 жовтня 2015[недоступне посилання з липня 2019]
  46. На Луганщині вибори до міськради визнали недійсними / УП, 25 жовтня 2015, 16:30. Архів оригіналу за 26 жовтня 2015. Процитовано 25 жовтня 2015. 
  47. а б Зведена інформація про кількість виборців, які отримали бюлетені на виборчих дільницях станом на 26.10.2015 09:55. Архів оригіналу за 6 листопада 2015. Процитовано 26 жовтня 2015. 
  48. Місцеві вибори: проміжні підсумки спостереження ОПОРИ / Громадянська мережа ОПОРА, 26 жовтня 2015. Архів оригіналу за 6 березня 2016. Процитовано 26 жовтня 2015. 
  49. а б В Україні відбувається 666 повторних голосувань — КВУ / УНН, 15 листопада 2015, 12:27. Архів оригіналу за 16 листопада 2015. Процитовано 15 листопада 2015. 
  50. Другий тур місцевих виборів: з'явилася інтерактивна карта із зазначенням кандидатів в мери українських міст / Новое время, 10.11.2015 14:34. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 10 листопада 2015. 
  51. У Павлограді призначили другий тур виборів / ВВС, 28 жовтня 2015. Архів оригіналу за 31 жовтня 2015. Процитовано 10 листопада 2015. 
  52. ЦВК не оскаржує вибори у Павлограді / УП, 31 жовтня 2015, 21:55. Архів оригіналу за 17 листопада 2015. Процитовано 10 листопада 2015. 
  53. Київський апеляційний адміністративний суд скасував відповідну постанову ЦВК [Архівовано 17 листопада 2015 у Wayback Machine.] з тих підстав, що неприпустимо обирати виборчу систему на виборах вже після проведення голосування. Окрім того, в судовому порядку не було встановлено зменшення кількості виборців.
  54. Наднизька явка виборців може змусити до змін закону — голова ЦВК / УП, 15 листопада 2015, 14:57. Архів оригіналу за 16 листопада 2015. Процитовано 15 листопада 2015. 
  55. а б Зведена інформація про кількість виборців, які отримали бюлетені на виборчих дільницях під час проведення повторного голосування з виборів депутатів сільських, селищних рад та сільських, селищних, міських голів 15 листопада 2015 року, станом на 15.11.2015. Архів оригіналу за 19 листопада 2015. Процитовано 17 листопада 2015. 
  56. Про особливості проведення голосування на чергових виборах депутатів Красноармійської міської ради, Красноармійського міського голови (Донецька область) та депутатів Маріупольської міської ради, Маріупольського міського голови (Донецька область) 25 жовтня 2015 року: Верховна Рада України; Закон від 10.11.2015 № 775-VIII. Архів оригіналу за 8 грудня 2015. Процитовано 29 листопада 2015. 
  57. ГОЛОСУВАННЯ В КРАСНОАРМІЙСЬКУ ТА МАРІУПОЛІ РОЗПОЧАЛОСЯ ТА ТРИВАЄ У ШТАТНОМУ РЕЖИМІ / Відділ взаємодії із засобами масової інформації Секретаріату ЦВК, 29.11.2015 Архівовано 29.11.2015
  58. Зведена інформація про кількість виборців, які отримали бюлетені на виборчих дільницях під час проведення голосування на чергових виборах депутатів Красноармійської та Маріупольської міських рад Донецької області, Красноармійського та Маріупольського міських голів 25 жовтня 2015 року в день голосування 29 листопада 2015 року. Станом на 29.11.2015 [Архівовано 8 грудня 2015 у Wayback Machine.] Архівовано 30.11.2015 [Архівовано 8 грудня 2015 у Wayback Machine.]
  59. Центральна виборча комісія України — Обрані депутатами вінницької обласної ради. Архів оригіналу за 13 листопада 2015. Процитовано 9 листопада 2015. 
  60. Центральна виборча комісія України — Місцеві вибори 2015 — Вінницька міська рада. Архів оригіналу за 17 листопада 2015. Процитовано 7 листопада 2015. 
  61. Центральна виборча комісія України — Результати виборів міського голови — Повторне голосування 15.11.2015 — Вінницька область — Вінницька міська рада. Архів оригіналу за 19.11.2015. Процитовано 19.11.2015. 
  62. Центральна виборча комісія України — результати місцевих виборів 2015 — Волинська обласна рада. Архів оригіналу за 17 листопада 2015. Процитовано 5 листопада 2015. 
  63. Центральна виборча комісія України — Місцеві вибори 2015 — Луцька міська рада. Архів оригіналу за 13 листопада 2015. Процитовано 6 листопада 2015. 
  64. Центральна виборча комісія України — Місцеві вибори 2015 — Дніпропетровська обласна рада. Архів оригіналу за 12 листопада 2015. Процитовано 7 листопада 2015. 
  65. Центральна виборча комісія України — Обрані депутатами дніпропетровської міської ради. Архів оригіналу за 17 листопада 2015. Процитовано 12 листопада 2015. 
  66. Центральна виборча комісія України — Місцеві вибори 2015 — Житомирська обласна рада. Архів оригіналу за 17 листопада 2015. Процитовано 6 листопада 2015. 
  67. Центральна виборча комісія України — Місцеві вибори 2015 — Житомирська міська рада. Архів оригіналу за 17 листопада 2015. Процитовано 6 листопада 2015. 
  68. Центральна виборча комісія України — Обрані депутатами закарпатської обласної ради. Архів оригіналу за 13 листопада 2015. Процитовано 11 листопада 2015. 
  69. Центральна виборча комісія України — Обрані депутатами ужгородської міської ради. Архів оригіналу за 18 листопада 2015. Процитовано 17 листопада 2015. 
  70. Центральна виборча комісія України — Результати виборів ужгородського міського голови. Архів оригіналу за 17 листопада 2015. Процитовано 9 листопада 2015. 
  71. Центральна виборча комісія України — Місцеві вибори 2015 — Запорізька обласна рада. Архів оригіналу за 17 листопада 2015. Процитовано 7 листопада 2015. 
  72. Центральна виборча комісія України — Обрані депутатами запорізької міської ради. Архів оригіналу за 17 листопада 2015. Процитовано 12 листопада 2015. 
  73. Центральна виборча комісія України — Місцеві вибори 2015 — Івано-Франківська обласна рада. Архів оригіналу за 17 листопада 2015. Процитовано 6 листопада 2015. 
  74. Центральна виборча комісія України — Місцеві вибори 2015 — Івано-Франківська міська рада. Архів оригіналу за 17 листопада 2015. Процитовано 9 листопада 2015. 
  75. Центральна виборча комісія України — Обрані депутатами Київської обласної ради. Архів оригіналу за 17 листопада 2015. Процитовано 12 листопада 2015. 
  76. Центральна виборча комісія України — Місцеві вибори 2015 — Київська міська рада. Архів оригіналу за 17 листопада 2015. Процитовано 6 листопада 2015. 
  77. Архівована копія. Архів оригіналу за 9 листопада 2015. Процитовано 1 листопада 2015. 
  78. Центральна виборча комісія України — Місцеві вибори 2015 — Кіровоградська обласна рада. Архів оригіналу за 17 листопада 2015. Процитовано 7 листопада 2015. 
  79. Центральна виборча комісія України — Місцеві вибори 2015 — Кіровоградська міська рада. Архів оригіналу за 15 листопада 2015. Процитовано 7 листопада 2015. 
  80. Центральна виборча комісія України — Місцеві вибори 2015 — Львівська обласна рада. Архів оригіналу за 13 листопада 2015. Процитовано 7 листопада 2015. 
  81. Центральна виборча комісія України — Обрані депутатами львівської міської ради. Архів оригіналу за 9 листопада 2015. Процитовано 12 листопада 2015. 
  82. Центральна виборча комісія України — Місцеві вибори 2015 — Миколаївська обласна рада. Архів оригіналу за 17 листопада 2015. Процитовано 9 листопада 2015. 
  83. Центральна виборча комісія України — Обрані депутатами миколаївської міської ради[недоступне посилання з липня 2019]
  84. Центральна виборча комісія України - Результати першого туру виборів міського голови Миколаєва "Місцеві вибори 2015". www.cvk.gov.ua. Архів оригіналу за 21 листопада 2015. Процитовано 20 листопада 2015. 
  85. Центральна виборча комісія України - Результати повторного голосування на виборах міського голови Миколаєва "Місцеві вибори 2015". www.cvk.gov.ua. Архів оригіналу за 18 листопада 2015. Процитовано 20 листопада 2015. 
  86. Центральна виборча комісія України — Місцеві вибори 2015 — Одеська обласна рада. Архів оригіналу за 17 листопада 2015. Процитовано 6 листопада 2015. 
  87. Результати виборів 2015 в Одесі: підведемо підсумки голосування. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 26 жовтня 2015. Процитовано 31 жовтня 2015. 
  88. Центральна виборча комісія України — Результати місцевих виборів 2015 — Одеська міська рада. Архів оригіналу за 7 листопада 2015. Процитовано 4 листопада 2015. 
  89. Центральна виборча комісія України — Обрані депутатами полтавської обласної ради. Архів оригіналу за 12 листопада 2015. Процитовано 11 листопада 2015. 
  90. Центральна виборча комісія України — Місцеві вибори 2015 — Полтавська міська рада. Архів оригіналу за 7 листопада 2015. Процитовано 6 листопада 2015. 
  91. Центральна виборча комісія України — Результати виборів полтавського міського голови. Архів оригіналу за 2 листопада 2015. Процитовано 9 листопада 2015. 
  92. Центральна виборча комісія України — Результати місцевих виборів 2015 — Рівненська обласна рада. Архів оригіналу за 14 листопада 2015. Процитовано 4 листопада 2015. 
  93. Центральна виборча комісія України — Результати місцевих виборів 2015 — Рівненська міська рада. Архів оригіналу за 13 листопада 2015. Процитовано 4 листопада 2015. 
  94. Центральна виборча комісія України — Результати виборів рівненського міського голови. Архів оригіналу за 17 листопада 2015. Процитовано 9 листопада 2015. 
  95. Центральна виборча комісія України — Місцеві вибори 2015 — Сумська обласна рада[недоступне посилання з квітня 2019]
  96. Центральна виборча комісія України — Результати місцевих виборів 2015 — Сумська міська рада. Архів оригіналу за 7 листопада 2015. Процитовано 4 листопада 2015. 
  97. Центральна виборча комісія України — Результати виборів сумського міського голови. Архів оригіналу за 2 листопада 2015. Процитовано 9 листопада 2015. 
  98. Центральна виборча комісія України — Результати місцевих виборів 2015 — Тернопільська обласна рада. Архів оригіналу за 17 листопада 2015. Процитовано 4 листопада 2015. 
  99. Центральна виборча комісія України — Місцеві вибори 2015 — Тернопільська міська рада. Архів оригіналу за 17 листопада 2015. Процитовано 5 листопада 2015. 
  100. Центральна виборча комісія України — Результати виборів тернопільського міського голови. Архів оригіналу за 3 листопада 2015. Процитовано 9 листопада 2015. 
  101. Центральна виборча комісія України — Місцеві вибори 2015 — Харківська обласна рада. Архів оригіналу за 17 листопада 2015. Процитовано 7 листопада 2015. 
  102. Центральна виборча комісія України — Місцеві вибори 2015 — Харківська міська рада. Архів оригіналу за 8 листопада 2015. Процитовано 7 листопада 2015. 
  103. Центральна виборча комісія України — Результати виборів харківського міського голови. Архів оригіналу за 17 листопада 2015. Процитовано 9 листопада 2015. 
  104. Центральна виборча комісія України — Місцеві вибори 2015 — Херсонська обласна рада. Архів оригіналу за 17 листопада 2015. Процитовано 6 листопада 2015. 
  105. Центральна виборча комісія України — Обрані депутатами херсонської ради. Архів оригіналу за 6 листопада 2015. Процитовано 10 листопада 2015. 
  106. Центральна виборча комісія України — Результати виборів херсонського міського голови. Архів оригіналу за 17 листопада 2015. Процитовано 9 листопада 2015. 
  107. Центральна виборча комісія України — Обрані депутатами хмельницької ради. Архів оригіналу за 8 листопада 2015. Процитовано 10 листопада 2015. 
  108. Центральна виборча комісія України — Результати місцевих виборів 2015 — Хмельницька міська рада. Архів оригіналу за 17 листопада 2015. Процитовано 4 листопада 2015. 
  109. Центральна виборча комісія України — Результати виборів хмельницького міського голови. Архів оригіналу за 2 листопада 2015. Процитовано 9 листопада 2015. 
  110. Центральна виборча комісія України — Обрані депутатами черкаської обласної ради. Архів оригіналу за 13 листопада 2015. Процитовано 10 листопада 2015. 
  111. Центральна виборча комісія України — Обрані депутатами черкаської ради. Архів оригіналу за 17 листопада 2015. Процитовано 10 листопада 2015. 
  112. Центральна виборча комісія України — Результати виборів черкаського міського голови. Архів оригіналу за 17 листопада 2015. Процитовано 9 листопада 2015. 
  113. Центральна виборча комісія України — Чернівецька обласна рада. Архів оригіналу за 17 листопада 2015. Процитовано 9 листопада 2015. 
  114. Центральна виборча комісія України — Місцеві вибори 2015 — Чернівецька міська рада. Архів оригіналу за 12 листопада 2015. Процитовано 6 листопада 2015. 
  115. Центральна виборча комісія України — Результати виборів чернівецького міського голови. Архів оригіналу за 17 листопада 2015. Процитовано 9 листопада 2015. 
  116. Центральна виборча комісія України — Результати місцевих виборів 2015 — Чернігівська обласна рада. Архів оригіналу за 19 листопада 2015. Процитовано 4 листопада 2015. 
  117. Центральна виборча комісія України — Місцеві вибори 2015 — Чернігівська міська рада. Архів оригіналу за 6 листопада 2015. Процитовано 5 листопада 2015. 
  118. На місцевих виборах покращили результат тільки критики влади / УП, 9 листопада 2015, 13:31. Архів оригіналу за 12 листопада 2015. Процитовано 9 листопада 2015. 
  119. КВУ ПРОАНАЛІЗУВАВ РЕЗУЛЬТАТИ ПАРТІЙ НА МІСЦЕВИХ ВИБОРАХ 25 ЖОВТНЯ / Комітет виборців України, 20 листопада 2015 [Архівовано 25 березня 2017 у Wayback Machine.] Архівовано 20.11.2015
  120. ПІДСУМКИ МІСЦЕВИХ ВИБОРІВ-2015: РЕЗУЛЬТАТИ ПАРТІЙ / Комітет виборців України, 11-12 листопада 2015 [Архівовано 14 листопада 2015 у Wayback Machine.] Архівовано 12.11.2015
  121. ВІДБУЛАСЬ ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЯ КОМІТЕТУ ВИБОРЦІВ УКРАЇНИ: «СТАРТ ВИБОРЧОЇ КАМПАНІЇ: БРУДНІ ТЕХНОЛОГІЇ, ПІДКУП ТА НАТИСК НОВАЧКІВ» / Комітет виборців України, 7 вересня 2015 Архівовано 08.09.2015
  122. КВУ: ГЕОГРАФІЯ ПІДКУПУ РОЗШИРЮЄТЬСЯ / Комітет виборців України, 29 вересня 2015 Архівовано 01.10.2015
  123. ЗАРАЗ МІЛІЦІЯ ВЖЕ ВІДКРИЛА 25 КРИМІНАЛЬНИХ ПРОВАДЖЕНЬ У РАМКАХ ВИБОРЧОГО ПРОЦЕСУ (ФОТО, ВІДЕО) / МВС України, 28.09.2015 | 13:00. Архів оригіналу за 29.09.2015. Процитовано 28.09.2015. 
  124. ЗАЯВА КВУ: РЕЄСТРАЦІЯ КАНДИДАТІВ ВІДБУЛАСЬ ЗІ ЗНАЧНИМИ ПОРУШЕННЯМИ Архівовано 06.10.2015
  125. Звіт: Попередні висновки опори щодо виборчого процесу на місцевих виборах 25 жовтня 2015 р. Останній зріз передвиборчої кампанії напередодні дня голосування / Громадянська мережа ОПОРА, останнє оновлення 23 жовтня 2015 р.[недоступне посилання з липня 2019]
  126. КВУ РОЗРОБИВ КАРТУ «ГАРЯЧИХ ТОЧОК» НА ВИБОРАХ[недоступне посилання з вересня 2019] Архівовано 23.10.2015
  127. КВУ: ПАРТІЇ ТА КАНДИДАТИ ПОРУШУЮТЬ ЗАКОНОДАВСТВО В «ДЕНЬ ТИШІ» Архівовано 24.10.2015
  128. Звіт КВУ по спостереженню за днем виборів / Комітет виборців України, 26 жовтня 2015
  129. КВУ зафіксував понад 1500 порушень на виборах / УП, 26 жовтня 2015, 12:35. Архів оригіналу за 27 жовтня 2015. Процитовано 26 жовтня 2015. 
  130. а б Заява щодо проміжних результатів спостереження за черговими місцевими виборами 2015 року / Громадянська мережа ОПОРА, 26 жовтня 2015. Архів оригіналу за 29 жовтня 2015. Процитовано 26 жовтня 2015. 
  131. ВИСНОВКИ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ СПОСТЕРЕЖЕННЯ В ДЕНЬ ВИБОРІВ (15 ЛИСТОПАДА 2015 Р.) (Комітет виборців України) Архівовано 17.11.2015
  132. В ОБСЄ оцінили вибори «добре» і «дуже добре» / УП, 16 листопада 2015, 16:30. Архів оригіналу за 17 листопада 2015. Процитовано 17 листопада 2015. 
  133. У ENEMO немає серйозних претензій до другого туру виборів / УП, 17 листопада 2015, 13:41. Архів оригіналу за 18 листопада 2015. Процитовано 17 листопада 2015. 
  134. «ДРУГИЙ ТУР ВИБОРІВ ПРОЙШОВ СПОКІЙНО. КІЛЬКІСТЬ ПОРУШЕНЬ МЕНША», — ОЛЬГА АЙВАЗОВСЬКА (ФОТО, ВІДЕО) / МВС, 16.11.2015 | 17:10 Архівовано 17.11.2015
  135. Кривий Ріг: Силовики намагалися розігнати мітинг під міськвиконкомом. Архів оригіналу за 21 листопада 2015. Процитовано 22 листопада 2015. 
  136. БПП відкликав заяву про визнання виборів у Кривому Розі легітимними. Архів оригіналу за 22 листопада 2015. Процитовано 22 листопада 2015. 
  137. Процес голосування в Маріуполі та Красноармійську супроводжувався незначними процедурними порушеннями / ОПОРА, 29 листопада 2015. Архів оригіналу за 8 грудня 2015. Процитовано 30 листопада 2015. 
  138. США сподобалися українські вибори / УП, 26 жовтня 2015, 14:30. Архів оригіналу за 27 жовтня 2015. Процитовано 26 жовтня 2015. 
  139. ОБСЄ також задоволена виборами в Україні / УП, 26 жовтня 2015, 14:49. Архів оригіналу за 27 жовтня 2015. Процитовано 26 жовтня 2015. 
  140. Рада Європи в цілому задоволена виборами в Україні / УП, 26 жовтня 2015, 15:12. Архів оригіналу за 27 жовтня 2015. Процитовано 26 жовтня 2015. 
  141. ПАРЄ похвалила вибори в Україні / ЕП, 26 жовтня 2015, 18:24. Архів оригіналу за 27 жовтня 2015. Процитовано 26 жовтня 2015. 
  142. БДІПЛ/ОБСЄ: місцеві вибори в Україні відповідають демократичним стандартам / УНІАН, 26.10.2015 | 15:09. Архів оригіналу за 27 жовтня 2015. Процитовано 26 жовтня 2015. 
  143. ЗА ЧАС ВИБОРІВ ПРАВООХОРОНЦІ ЗАРЕЄСТРУВАЛИ ПОНАД 8 ТИСЯЧ ПОВІДОМЛЕНЬ ПРО ПОРУШЕННЯ — ІВАН СТОЙКО (ФОТО, ДОДАНО ВІДЕО) / МВС, 16.11.2015 | 16:55 Архівовано 17.11.2015
  144. ІМІ назвав найбільших «джинсовиків» передвиборчої кампанії-2015 (+інфографіка) / Інститут масової інформації, 10:37 23.10.2015. Архів оригіналу за 04.03.2016. Процитовано 23.10.2015. 
  145. У день виборів ІМІ зафіксував 5 порушень свободи слова та системні проблеми з доступом до інформації / Інститут масової інформації, 14:45 26.10.2015. Архів оригіналу за 28.10.2015. Процитовано 26.10.2015. 
  146. ЗАЯВА КВУ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ СПОСТЕРЕЖЕННЯ ДРУГОГО ТУРУ ВИБОРІВ / КВУ, 12.11.2015 [Архівовано 04.11.2016, у Wayback Machine.] Архівовано 15.11.2015
  147. Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Конституції України: Президент України; Указ від 27.06.2015 № 367/2015. Архів оригіналу за 19 листопада 2015. Процитовано 19 листопада 2015. 
  148. У ЦВК пояснили, за що Порошенко дав орден Охендовському / depo.ua, 3 липня 2015, 17:46. Архів оригіналу за 19 листопада 2015. Процитовано 19 листопада 2015. 
  149. У БПП закликали Порошенка скасувати нагородження Охендовського / depo.ua, 30 червня 2015, 11:33. Архів оригіналу за 19 листопада 2015. Процитовано 19 листопада 2015. 
  150. Офіційне інтернет-представництво Президента України. Про позбавлення нагороди Охендовського М. В. Петиція № 22/002026-еп. Подана 07.09.2015. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 19 листопада 2015. 
  151. Фотофакт. В Одесі пам'ятник Леніну перетворився на Дарта Вейдера / Espreso.tv, 22 жовтня 2015, 16:55. Архів оригіналу за 25 жовтня 2015. Процитовано 27 жовтня 2015. 
  152. Lenin Statue in Ukraine Turned Into Darth Vader. By ANDREW R. CHOW / The New York Times, OCTOBER 25, 2015 12:42 PM. Архів оригіналу за 27 лютого 2016. Процитовано 27 жовтня 2015. 
  153. Ukrainian Lenin Statue Turned Into Darth Vader. Justin Worland / Time, Oct. 25, 2015. Архів оригіналу за 25 жовтня 2015. Процитовано 27 жовтня 2015. 
  154. The force awakens (in Ukraine): Darth Vader statue replaces Lenin monument. Lanre Bakare / Guardian, Friday 23 October 2015 15.20 BST. Архів оригіналу за 27 жовтня 2015. Процитовано 27 жовтня 2015. 
  155. В Одессе памятник Ленину превратили в Дарта Вейдера с вайфаем в голове / Медуза, 22 окрября 2015, 16:12. Архів оригіналу за 19 листопада 2015. Процитовано 27 жовтня 2015. 
  156. Оголошена дата прем'єри сьомого епізоду «Зоряних війн» / Дзеркало тижня, 9 жовтня 2015 18:18. Архів оригіналу за 10 жовтня 2015. Процитовано 27 жовтня 2015. 
  157. «Батьківщина» розпускає фракцію у Кривому Розі, а Ляшко — осередок / УП, 18 листопада 2015, 20:17; оновлено о 21:53. Архів оригіналу за 19 листопада 2015. Процитовано 19 листопада 2015. 
  158. ВЫБОРЫ В МАРИУПОЛЕ: ПОЧЕМУ «ОППОЗИЦИОННЫЙ БЛОК» СНОВА ПОЛУЧИЛ ВЫСОКИЙ РЕЗУЛЬТАТ ВИДЕО [Архівовано 18 вересня 2016 у Wayback Machine.] - Новости Донбасса

Посилання[ред. | ред. код]