Білгородська Народна Республіка: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Мітка: редагування коду 2017
Рядок 32: Рядок 32:


== Назва ==
== Назва ==
Назва «Білгородська Народна Республіка» походить від так званих [[Донецька народна республіка|Донецької]] й [[Луганська народна республіка|Луганської]] «[[Народна республіка|народних республік]]»&nbsp;— [[Сепаратизм|сепаратистських]] [[Тероризм|терористичних]] [[Квазідержава|квазідержавних утворень]] створених за підтримки [[Рашизм|рашистської]] [[Росія|Росії]]. В українських соцмережах жартували про те, що БНР&nbsp;— це сатира на [[Війна на сході України|війну на сході України 2014 року]], які призвели до проголошення «ДНР» й «ЛНР»<ref>{{Cite news|url=https://www.reuters.com/world/europe/ukraine-says-it-advances-bakhmuts-flanks-entrap-russians-2023-05-22/|title=Russia says it's battling cross-border raids; nothing to do with us, says Ukraine|first=Pavel|last=Polityuk|publisher=[[Reuters]]|date=22 травня 2023}}</ref><ref>{{Cite news|title="Боже, бомбі Бєлгород": мережа вибухнула мемами через події в "БНР"|url=https://www.unian.ua/society/novini-byelgorod-reakciya-ukrajinciv-v-socmerezhah-na-podiji-v-bnr-12265914.html|accessdate=22 травня 2023}}</ref>.
Назва «Білгородська Народна Республіка» походить від так званих [[Донецька народна республіка|Донецької]] й [[Луганська народна республіка|Луганської]] «[[Народна республіка|народних республік]]»&nbsp;— [[Сепаратизм|сепаратистських]] [[Тероризм|терористичних]] [[Квазідержава|квазідержавних утворень]] створених за підтримки [[Росія|Росії]]. В українських соцмережах жартували про те, що БНР&nbsp;— це сатира на [[Війна на сході України|війну на сході України 2014 року]], які призвели до проголошення «ДНР» й «ЛНР»<ref>{{Cite news|url=https://www.reuters.com/world/europe/ukraine-says-it-advances-bakhmuts-flanks-entrap-russians-2023-05-22/|title=Russia says it's battling cross-border raids; nothing to do with us, says Ukraine|first=Pavel|last=Polityuk|publisher=[[Reuters]]|date=22 травня 2023}}</ref><ref>{{Cite news|title="Боже, бомбі Бєлгород": мережа вибухнула мемами через події в "БНР"|url=https://www.unian.ua/society/novini-byelgorod-reakciya-ukrajinciv-v-socmerezhah-na-podiji-v-bnr-12265914.html|accessdate=22 травня 2023}}</ref>.


== Історія ==
== Історія ==

Версія за 14:07, 7 грудня 2023

Білгородська Народна Республіка
рос. Белгородская Народная Республика

Файл:Герб Білгородської Народної Республіки.webp
Прапор Герб
Девіз: Слава БНР! Героям слава!
Гімн: Оточили синії тумани[1]
Розташування Білгородської Народної Республіки
Розташування Білгородської Народної Республіки
Столиця Білгород
Найбільше місто Білгород
Офіційні мови Українська
Форма правління Унітарна республіка
- Президент
- Прем'єр-міністр
Тимофій Вякін
Зорян Гайдабура
Незалежність: 4 квітня 2022 
Площа
 - Загалом 27 100 км²
 - Внутр. води 0,07 % %
Населення
 - Густота 56,55/км²
Валюта білгородська гривня (Класифікація валют (ISO 4217))
Часовий пояс UTC+2
Коди ISO 3166 BPR
Домен .ua
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Білгородська Народна Республіка

Білгородська Народна Республіка, Бєлгородська Народна Республіка, також більш відома як БНР (рос. Белгородская Народная Республика, БНР) — український інтернет-мем та віртуальна держава, що виникла 1 квітня 2022 року під час російського вторгнення в Україну після вибухів під Бєлгородом.

Назва

Назва «Білгородська Народна Республіка» походить від так званих Донецької й Луганської «народних республік» — сепаратистських терористичних квазідержавних утворень створених за підтримки Росії. В українських соцмережах жартували про те, що БНР — це сатира на війну на сході України 2014 року, які призвели до проголошення «ДНР» й «ЛНР»[2][3].

Історія

Вперше про Білгородську Народну Республіку згадав український блогер та активіст Сергій Стерненко, коли він 1 квітня 2022 опублікував у себе в телеграм-каналі скріншоти з статті у якій йшлося про те, що жителі Бєлгорода мають зібратися на референдум про «самовизначення Білгородської Народної Республіки», який нібито повинен початися 3 квітня 2022 року. Також була ще стаття про начебто «вибори» Президента БНР, серед кандидатів були Сергій Стерненко, Сергій Степаненко та Тимофій Вякін (прізвище «Степаненко» утворилося в результаті неправильного читання слова «Стерненко», а «Тимофій Вякін» в результаті фотожаби, де Стерненка, у військовій формі, зобразили біля знака «Белгород», а один із мешканців міста впізнав Сергія як Тимофія Вякіна, і ще додав що фотографія начебто було зроблена у 2016 році)[4][5][6].

Того ж дня Секретар РНБО Олексій Данілов у ефірі національного телерадіомарафону «Єдині новини» пожартував про Білгородську Народну Республіку, назвавши так Бєлгородську область РФ[7].

4 травня 2022 року Данілов в інтерв'ю телеканалу «Ісландія» заявив про можливість перенесення бойових дій на територію росії, але для реалізації такого сценарію має збігтися низка факторів і не виключено, що на території РФ будуть і «народні республіки», зокрема Данілов сказав, що «на росії можуть з'явитися Курська, Брянська і Бєлгородські Народні Республіки»[8][9].

15 травня 2022 у Бєлгороді почали поширювати заклики до створення Білгородської Народної Республіки, на листівках було видно напис «Легіон „Свобода Росії“ вже почав свою роботу» (рос. Легион «Свобода России» уже начал свою работу), що дозволяє зрозуміти що розповсюдженням листівок займаються бійці легіону. Пізніше у самому підрозділі заперечили свою причетність до розклеювання листівок, звинувативши у цьому ФСБ РФ які за наказом Уряду РФ розклеюють листівки, щоб дискредитувати учасників легіону та звинуватити їх у сепаратизмі[10][11].

12 травня 2023 у Варшаві пройшла пресконференція щодо підбиття підсумків національного онлайн-референдуму за самовизначення республік російської федерації. Голосування про незалежність п'яти регіонів Росії: Кенігсберга (Калінінград та Калінінградська область), Інгриї (Санкт-Петербург та Ленінградська область), Кубані (Краснодарський край), Сибіру та Уралу пройшло з 16 лютого по 28 лютого 2023 року. Про це повідомляє Оргкомітет Національного онлайн-референдуму з самовизначення республік росії. На пресконференції було оголошено про початок нових референдумів за самовизначення та незалежність нових п'яти регіонів — Чувашії, Карелії, Білгородської, Новгородської та Воронезької Народних Республік, які пройдуть з 15 по 30 червня 2023 року[12].

22 травня Російський добровольчий корпус й Легіон «Свобода Росії» вторглися на територію Бєлгородської області, і повідомили про захоплення села Козинки[13], а згодом про захоплення сіл Гора-Поділ, Глотове[14] та підходу до райцентру, міста Грайворон[15][16]. Після цих подій, українська мережа вибухнула мемами про БНР: у мережах писали що це "війна за незалежність Білгородської Народної Республіки" або "спеціальна воєнна операція по звільненню БНР"; на російській Вікіпедії змінили статтю про начальника Головного Управління Розвідки Кирила Буданова "призначивши" його губернатором Бєлгородської області; українці почали іронізувати з приводу "успішності" "СВО"; у соцмережах було опубліковано фото з бійцями котрі тримають у руках прапор Білгородської Народної Республіки[17][18][19][20][21].

Представництво в Інтернеті

2 квітня 2022 року у Твіттері з'явився користувач під псевдонімом «Тимофій Вякін», який є президентом Білгородської Народної Республіки. Вякін опублікував пост у якому йшлося про ухвалення Верховною Радою (парламентом) БНР законопроекту «Про проведення всебілгородського референдуму 03.04.2022». Запитаннями на референдуми були: - Проголошення незалежності Білгородської Народної Республіки; - Перейменування Бєлгорода на Білгород-Стерненковський; - Тимчасова зміна національної валюти на цукор, щоб російські війська переходили на бік БНР (цей пункт пов’язаний із мемом, де натовп у російському магазині б’ється за цукор)[22][23][24].

4 квітня президент БНР Тимофій Вякін опублікував результати проведення референдуму, де 77% висловилися «За» проголошення незалежності республіки. З нагоди проголошення незалежності, Вякін виспутив із промовою:[25]

"Сьогодні історичний день для нашої молодої республіки. Третього квітня було організовано акт волевиявлення самобутнього білгородського народу. Четвертого квітня весь світ побачив бажання білгородців бути вільною державою..."[26]
Оригінальний текст (рос.)
Сегодня исторический день для нашей молодой республики. Третьего апреля был организован акт волеизъявления самобытного белгородского народа. Четвёртого апреля весь мир увидел желание белгородцев быть свободным государством...

7 квітня Верховна Рада БНР ухвалила Конституцію Білгородської Народної Республіки. У першій статі йшлося про те що БНР це: суверенна, незалежна, демократична, соціальна, русофобська і правова держава. В статі 2 сказано, що суверенітет БНР розповсюджується на всю її територію (тобто територію колишньої Бєлгородської області росії). БНР є унітарною державою, що прагне об’єднатися з Україною. В статі 3 сказано: «Захист прав та русофобія по відношенню до свинособак (зневажлива назва росіян) гарантується державою БНР»[27].

10 квітня БНР провела реформи державних символів: Державним прапором Білгородської Народної Республіки є синьо-жовто-чорний прапор, змінення герба з орлом на Український Тризуб. Того ж дня, офіційно утверджено гімн БНР, ним стала пісня «Батько наш Бандера», утворене міністерство оборони та сформовані збройні сили Білгородської Народної Республіки, головнокомандувачем ЗС БНР було призначено Владислава Антохова[28][29][30][31].

11 квітня прем'єр-міністр БНР Зорян Гайдабура підписав указ "Про створення Міністерства з питань євроінтеграції Білгородської Народної Республіки", для подальшого вступу в Європейський Союз[32].

Адміністративно-територіальний поділ Білгородської Народної Республіки.

15 квітня опубліковано адміністративний устрій Білгородської Народної Республіки. Країна поділяється на 4 області та місто зі спеціальним статусом[33]:

26 квітня БНР провела військові навчання «Північ-2022» на території Воронезької Народної Республіки, із дозволом останньої, біля кордону із росією[34][35].

Вночі 27 квітня влада Білгородської Народної Республіки повідомила, що під час військових навчань «Північ-2022» на кордоні між росією та Воронезькою НР було знайдено докази існування українофобів та власовців-неонацистів на території Липецької області. Днем у Білгороді пролунали вибухи, Тимофій Вякін виступив із великим зверненням щодо цього:[36][37]

Власовці та неонацисти виставляють важке озброєння, в тому числі реактивні системи залпового вогню, в центральних районах великих міст. Вони планують викликати вогонь у відповідь білгородських ударних комплексів по житловим кварталам. Вони діють як терористи. Прикриваються людьми в надії звинуватити БНР у жертвах серед цивільних громадян. Звертаємося до військових ЗС РФ. Беріть владу до своїх рук. Як бачимо, нам з вами буде легше домовитись, ніж з цим прошарком кровосісів, наркоманів і неонацистів, який засів у Москві та взяв у заручники весь кацапський нарід.

— Тимофій Вякін

10 травня прийнято закон «Про оновлення національних і державних символів», який передбачає використання бавовни як альтернативного герба БНР і ще її можна використовувати на різних заходах, того ж дня було представлено альтернативний герб Білгородської Народної Республіки[38][39]

16 травня влада БНР повідомила, що Новоукраїнський потік-1 (пародія на російський газопровід Північний потік) для регулярного постачання бавовни проведено у Стародубську, Курську, Ростовську, Воронезьку, Таганрозьку, Кубанську та Ставропольську Народні Республіки[40].

18 травня створено міністерство цифрової трансформації Білгородської Народної Республіки, того ж дня президент БНР Тимофій Вякін призначив керівника Мінцифри[41].

Інші «народні республіки»

Крім Білгородської Народної Республіки, у мережі з'явилися і інші, такі як: Брянська (або Стародубська), Курська, Ростовська, Воронезька, Кубанська та інші народні республіки.

Стародубська Народна Республіка

Прапор БрНР (СНР).
Герб БрНР (СНР).

Стародубська Народна Республіка (СНР), до 9 травня 2022 - Брянська Народна Республіка (БрНР) – держава, що утворилася 21 квітня 2022 на території колишньої Брянської області росії. На підвні межує з Курською Народною Республікою, Чернігівською й Сумською областями України, на заході з Гомельською й Могильовською областю білорусі, на сході — з Калузькою областю рф та Орловською Автономною Республікою (Курська Народна Республіка).

Форма правління: де-юре парламентсько-президентська республіка, де-факто абсолютна монархія. Гетьман - Юрген Ястремський, радник гетьмана (прем’єр-міністр) - Мара Маренка. На відмінно від Гетьманщини та Війська Запорозького, гетьман обирається не на все життя, а на 5 років. Столицею СНР є місто Стародуб, а до 9 травня 2022 столицею був Брянськ. Законодавчим органом є Козацька рада, національною валютою — гривня. Країна за адміністративним устроєм поділяється на 2 автономних волості з центрами в Стародубі та Брянську з українським та білоруським історично-культурним впливом.

26 квітня між Брянською та Білгородською Народними Республіками розпочалася так звана "абревіатурна війна", за право користуватися абревіатурою «БНР». В інтернеті почала розповсюджуватися інформація про те, що Білгородська НР напала на Брянську НР, однак президент Білгородської Народної Республіки Тимофій Вякін заперечив цю інформацію, і закликав населення не вестися на фейки[42]. Тимчасовий уряд Брянської Народної Республіки у відповідь на паламентське звернення заявив, що для конфлікту не існує жодних підстав, оскільки ще з 19 квітня, до створення Народної Ради і легітимізації нею абревіатури "БНР", в документообігу використовувалося виключно "БрНР". Але Народна Рада з цим не погодилася - більш того, закликала інші гілки влади утриматися від вживання абревіатури "БрНР" до остаточного вирішення питання. Таким чином, ледь приборкана напруга між Білгородською та Брянською НР призвела до загострення внутрішньої кризи між законодавчою та виконавчою гілками влади БрНР. Суперечка була вирішена шляхом референдуму у БрНР, в результаті якого якого країна була перейменована на "Стародубську Народну Республіку" (СНР), повернення назви підтримало 86,5% учасників.

Серпневий путч

Серпневий путч та громадянська війна у Стародубській Народній Республіці
Дата: 11 серпня - 13 вересня 2022
Місце: Стародубська Народна Республіка
Привід: Прагнення угруповання "Вершники" відродити ВКЛ:
Результат: Перемога СтНР та її союзників
Сторони
Стародубська Народна Республіка
Білгородська Народна Республіка
Смоленська Народна Республіка
Жовтий Клин
"Вершники"
Об'єднані Області Оренбурга (до 7 вересня)
Командувачі
Гетьман Юрген Ястремський
Тимофій Вякін
Борис Джонсонюк
Віктор Гевко
Юрій Ткач (глав.ком ВАЖК)
Георгій Литвин
Володимир Землероб (1–7 вересня 2022)
Військові формування
Збройні сили СтНР
  • Спецзагін "Дуб"

Народна міліція БНР Збройні сили СмНР Визвольна Армія Жовтого Клину

"Вершники"

Збройні сили ООО

Військові сили
5 тис. добровольців з БНР

56 тис військових Жовтого Клину, 300 танків, 110 гвинтокрилів і 30 винищувачів

22 тис. військових ООО (+ ще 110 тис мобілізованих)

Невідома кількість бойовиків "Вершників"

Втрати
Невідомо 249 бойовиків

3 вантажівки

Серпневий путч – спроба захоплення влади у Стародубській Народній Республіці, яка потім переросла у громадянську війну. Серпневий путч почався вночі 11 серпня після того, як при нез'ясованих обставинах було знайдено тіло мертвого Радника Гетьмана - В'ячеслава Молотова. Наступного дня в декількох великих містах СтНР почалися збройні зіткнення, в країні було введено воєнний стан. В Стародубській НР розпочалася громадянська війна, масштабні бойові дії розгорнулися на північному заході тривали з 12 серпня по 13 вересня, і завершилися капітуляцією терористичною організації "Вершники". У війні також приймали участь Білгородська, Смоленські Народні Республіки та Жовтий Клин – на стороні СтНР – та Об'єднані Області Оренбургу – на стороні Вершників.

Цікавий факт: 30 листопада 2022 року китайський державний телеканал CGTN у Твіттері вирішив висвітлити пожежу на Брянському нафтопереробному заводі, й назва Брянську область рф "Брянською народною республікою". Згодом твіт було видалено[43].

Курська Народна Республіка

Прапор Курської Народної Республіки
Герб Курської Народної Республіки
Адміністративний поділ Курської Народної Республіки (але без Орловської та Єлецької Автономних Республік)

Курська Народна Республіка – держава, що проголосила незалежність 2 квітня 2022 року у адміністративних кордонах колишньої Курської області рашистської росії. КурНР межує на північному заході з Брянською (Стародубською), на сході — з Воронезькою, на півдні — з Білгородською Народними Республіками; на північному сході — з Липецькою областю рф; з південного заходу та заходу до неї примикає Сумська область України.

Форма правління: унітарна демократична парламентсько-президентська республіка, президент — Дмитро (Дамір) Власов, наразі особистість прем'єр-міністра КурНР залишається невідомою. Законодавчим органом країни є Курська народна рада (КурНРада), у республіки є своя власна валюта — Курська гривня, номіналом в 10, 20, 50, 100, 200, 500 та 1000 у купюрах, та в 1, 2 та 5 у монетах, випускаються вони Курським народним банком (КурНБ). За адміністративним поділом поділяється на 5 Народних об'єднань, місто державного значення та Орловську та Єлецьку Автономні Республіки, хоча формально ОАР та ЄАР не позначена на мапах як частина Курської Народної Республіки.

Адміністративний поділ Курської Народної Республіки:

  • Курське народне об'єднання – (адміністративний центр – м. Курськ, яке входить до її складу);
  • Північно-Курське народне об'єднання – (адміністративний центр – м. Желєзногорськ);
  • Західно-Курське народне об'єднання – (адміністративний центр – м. Льгов);
  • Південно-Курське народне об'єднання – (адміністративний центр – м. Курчатов);
  • Східно-Курське народне об'єднання – (адміністративний центр – м. Льгов);
  • Курськ – (місто державного значення);
  • Орловська Автономна Республіка, до 7 серпня 2023 – Орловська Народна Республікаавтономна республіка у складі Курської НР, утворилася 6 квітня в результаті проведення референдуму, 76% якого підтримали рішення про незалежність. 7 серпня 2023 року ОНР прийнята у склад КурНР, на правах автономії, як Орловська Автономна Республіка (адміністративний центр – м. Орел);
  • Єлецька Автономна Республіка, до 7 серпня 2023 – Липецька Народна Респубілка – автономна республіка у складі Курської НР, утворилася 11 квітня після оголошення незалежності від рашистської росії в адміністративних межах колишньої Ліпецької області. 7 серпня 2023 року ЛіпНР прийнята до складу Курської Народної Республіки, на правах автономії, як Єлецька Автономна Республіка (адміністративний центр – м. Єлець).

2 квітня 2022 року почалася операція по звільненню Курської Народної Республіки від російських загарбників, підрозділи Народної Міліції КурНР закріпилися у населених пунктах Глібове та Самсонове. Ввечері бійці НМ КурНР з'єдналися з батальйоном Сергія Стерненко, який прийшов на допомогу після повного зачищення Білгородської Народної Республіки від залишків бойовиків збройних сил рф. Керівництво та очільники силових відомств "Курської області" втекло з території республіки, після того як угрупування російських військ було розбито[44][45][46]. О 22:14 курська ДРГ знищила відступаючу по трасі Р200 колону бойовиків російської армії в районі н.п. Івашковський[47].

3 квітня влада КурНР визнала незалежність Ростовської Народної Республіки[48]

7 квітня прес-служба КурНР анонсувала Курську знос пам'ятника радянському вождю владіміру лєніну, знос запланований на 17 квітня, а на місце лєніна планується поставити пам'ятник Степану Бандері[49][50].

8 квітня влада КуНР оголосила винагороду за голову гауляйтера "Курської області" Владіміра Старовойта, через його висловлювання про те, що треба додавати фарбу та сірководень у систему центрального опалення, щоб люди менше стали красти воду із неї[51], того ж дня хакерами КурНР була здійснена успішна ДДОС-атака на бази даних "Курської адміністрація"[52].

12 квітня Прикордонна Служба Курської Народної Республіки повідомила про затримання кума владіміра путіна Віктора Медведчука, коли той намагався перейти через кордон. Силові структури КурНР передали Медведчука СБУ[53].

14 квітня спецслужби Курської Народної Республіки взяли на себе відповідальність за знищення крейсера «Москва», флагмана чорноморського флоту рф[54].

15 квітня влада КурНР заявила, що курські диверсанти для затоплення крейсера «Москва» використовували сигарети «Нептун», внаслідок нікотинового отруєння знищено 450 моряків Чорноморського флоту рашистської росії[55].

30 квітня влада смт Тьоткіно в Глушковському районі Західно-Курського народного об'єднання перейменувала магазин "Магніт" в АТБ[56], також в інших населених пунктах відділення Сбербанку перейменовано на ПриватБанк, оплату беруть тільки в гривнях[57].

9 травня Військово-повітряні сили Курської Народної Республіки нанесли ракетний удар по Кримському мосту[58].

Курська криза

Курська криза – конфлікт між Курською та Стародубською Народними Республіками, що тривав з 6 по 7 серпня 2023 року, спричинений занепадом політичною активністю Липецької та Орловської Народних Республік та територіальним експансіонізмом КурНР. Конфлікт був завершений 7 серпня о 18:55 заявою президента Курської Народної Республіки Дмитра (Даміра) Власова про те, що його країна визнає існування Брянської Народної Республіки і припинить зазіхання на суверенітет БрНР. Після завершення Курської кризи, Орловська та Липецька Народні Республіки були прийняті у склад КуНР на правах автономії.

Див. також

Примітки

  1. 🇺🇦 Представляємо власний гімн, гімн Білгородської Народної Республіки (БНР)!. Twitter. Процитовано 28 травня 2022.
  2. Polityuk, Pavel (22 травня 2023). Russia says it's battling cross-border raids; nothing to do with us, says Ukraine. Reuters.
  3. "Боже, бомбі Бєлгород": мережа вибухнула мемами через події в "БНР". Процитовано 22 травня 2023.
  4. STERNENKO. Telegram. Процитовано 1 квітня 2022.
  5. Білгородська Народна Республіка (БНР) – чим запам’яталося 1 квітня 2022 року. Година. Процитовано 15 серпня 2022.
  6. Я тімофєй вякін. Twitter. Процитовано 30 березня 2022.
  7. "Бєлгородська народна республіка": тролінг Данілова про пожежу на нафтобазі в росії. UNN. Процитовано 1 квітня 2022.
  8. Може, з'явиться Бєлгородська народна республіка чи ще є якась, – Данілов. 24 Канал. Процитовано 4 травня 2022.
  9. Данілов про війну з Росією: може, там з'являться Бєлгородська, Курська, Брянська народні республіки. OBOZREVATEL. Процитовано 4 травня 2022.
  10. У Бєлгороді пропонують повернутися до складу України: що відбувається. Главред. Процитовано 15 травня 2022.
  11. Легион «Свобода России». Telegram. Процитовано 15 травня 2022.
  12. Референдум за незалежність: нові регіони Росії вимагають відокремлення. Главком. Процитовано 15 травня 2023.
  13. Легіон "Свобода Росії" заявив про звільнення прикордонного села на Бєлгородщині та просування в Грайворон. espreso.tv (укр.). Процитовано 27 травня 2023.
  14. Barnes, Joe; Vasilyeva, Nataliya (22 травня 2023). Pro-Ukrainian fighters launch cross-border tank raid to ‘capture’ Russian villages. The Telegraph (брит.). ISSN 0307-1235. Процитовано 31 травня 2023.
  15. Belgorod governor reports incursion into region by ‘Ukrainian sabotage and reconnaissance group’. Meduza (англ.). Процитовано 31 травня 2023.
  16. Reuters (22 травня 2023). Russian governor says Ukrainian 'saboteurs' cross border, Ukraine credits partisans. Reuters (англ.). Процитовано 31 травня 2023.
  17. ”Білгородська народна республіка”: підбірка мемів про “освобождєніє”. Місто. Процитовано 22 травня 2023.
  18. "Плани змінилися". Соцмережі вибухнули мемами на події в Бєлгородській області. Українські новини. Процитовано 22 травня 2023.
  19. "Білгородська Народна Республіка". Як з Росії сміється весь світ. ВПольщі. Процитовано 22 травня 2023.
  20. Свободу "БНР": Мережа вибухнула мемами на події в Бєлгородській області. ТСН. Процитовано 22 травня 2023.
  21. На Бєлгородщині тривожно: там вже є прапори легіону "Свобода Росії" та БНР. 24 Канал.
  22. (1/2) Официально: Парламент БНР единогласно утвердил законопроект «Про проведения общебелгородского референдума 03.04.2022». Twitter. Процитовано 2 квітня 2022.
  23. (2/2) Официально: Парламент БНР единогласно утвердил законопроект «Про проведения общебелгородского референдума 03.04.2022». Twitter. Процитовано 2 квітня 2022.
  24. "Я З НОЖЕМ!": В РОСІЇ ПОКУПЦІ ЛЕДВЕ НЕ Б'ЮТЬСЯ ЗА ЦУКОР У МАГАЗИНАХ (ВІДЕО). ТСН. Процитовано 18 березня 2022.
  25. Сегодня исторический день для нашей молодой республики. Третьего апреля был организован акт волеизъявления самобытного белгородского народа. Четвёртого апреля весь мир увидел желание белгородцев быть свободным государством... Twitter. Процитовано 4 квітня 2022.
  26. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою тавро не вказано текст
  27. Сегодня Верховная Рада БНР утвердила Конституцию молодой республики!. Twitter. Процитовано 7 квітня 2022.
  28. 🚀 Проведена реформа государственных символов. Twitter. Процитовано 10 квітня 2022.
  29. ✨🇺🇦 Официально утверждён гимн БНР «Батько наш Бандера»!. Twitter. Процитовано 10 квітня 2022.
  30. 🎇 Министерство Обороны. Twitter. Процитовано 10 квітня 2022.
  31. Міністр Оборони БНР 🇺🇦 💙💛🖤✙. Процитовано 10 квітня 2022.
  32. Прем'єр-міністр БНР: «Сьогодні ми підписали указ "Про створення Міністерства з питань євроінтеграції Білгородської Народної Республіки"». Twitter. Процитовано 11 квітня 2022.
  33. 🇺🇦🌍 Адміністративний устрій Білгородської Народної Республіки!. Twitter. Процитовано 15 квітня 2022.
  34. ❗Військові навчання «Північ-2022» розпочато! Військові БНР готуються до перетину кордону з ВНР. Twitter. Процитовано 26 квітня 2022.
  35. Увага!!! З дозволу Вороніжської Народної Республіки було приняте рішення про проведення спеціальних військових навчань на території ВНР біля кордону з ₚосією. Назва навчань «Північ-2022». Twitter. Процитовано 26 квітня 2022.
  36. ⚠️ УВАГА! Під час військових навчань «Північ-2022» на кордоні між росією та Воронезькою НР було знайдено докази існування українофобів та власовців-неонацистів на території Липецької області. Є інформація, що уряд рф захвачений неонацистами, що іздєваєтся над прастим народам!!!. Twitter. Процитовано 27 квітня 2022.
  37. Вийшло велике звернення президента БНР щодо вибухів у Білгороді. Twitter. Процитовано 27 травня 2022.
  38. Новим законом «Про оновлення національних і державних символів» доданано у перелік вищепредставлених символів — славнозвісну бавовну. Процитовано 10 травня 2022.
  39. Альтернативний герб БНР тепер у нас є!. Twitter. Процитовано 10 травня 2022.
  40. ⚠️🇺🇦 ОФІЦІЙНО: Новоукраїнський потік-1 для регулярного постачання бавовни буде проведено в таких республіках: Стародубська, Курська, Воронезька, Ростовська, Таганрозька, Кубанська та Ставропольська НР. Twitter. Процитовано 16 травня 2022.
  41. У Білгородській Народній Республіці створили міністерство цифрової трансформації. Тимофій Вякін призначив главу. Twitter. Процитовано 10 травня 2022.
  42. Тимофій Вякін. Twitter. Процитовано 26 квітня 2022.
  43. "Брянська народна республіка": китайський телеканал - про "бавовну" на території РФ". УНІАН. Процитовано 30 листопада 2022.
  44. Курск будет свободным!!!. Twitter. Процитовано 2 квітня 2022.
  45. Фото наших друзей из #Белгород, @sternenko выдвинулся в направлении #Курск. Twitter. Процитовано 2 квітня 2022.
  46. Подтверждаем, руководители АКО, а так же главы силовых ведомств покинули область. Twitter. Процитовано 2 квітня 2022.
  47. Наше ДРГ ликвидировало колону оккупантов отступающую по трассе Р200 в районе посёлка Ивашковский. Twitter. Процитовано 2 квітня 2022.
  48. Правительство Курской НР признаёт суверенитет и независимость РНР 📃. Twitter. Процитовано 3 квітня 2022.
  49. В Курске состоится демонтаж памятника Ленину. Twitter. Процитовано 7 квітня 2022.
  50. В #Курск пройдут общественные слушания по установке памятника Бандере С.А. Twitter. Процитовано 7 квітня 2022.
  51. Московский гауляйтер в #Курск предложил помечать тех кто ворует воду из отопительной системы. Курская НР объявляет вознаграждение за голову это недоноска. Twitter. Процитовано 8 квітня 2022.
  52. Хакерами Курской НР проведена успешная DDOS - атака баз данных Курской администрации. Twitter. Процитовано 14 квітня 2022.
  53. Бойцами Курской НР при попытки пересечения границы, задержан #Медведчук !. Twitter. Процитовано 12 квітня 2022.
  54. Официально: агентами Курской НР успешно произведен поджог боезапаса крейсера #Москва. Процитовано 14 квітня 2022. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |webite= (довідка)
  55. Официально: диверсантами Курской НР для потопления крейсера #Москва действительно использовались сигареты Нептун. Процитовано 15 квітня 2022.
  56. На улице Бочарникова в Курской области магазин Магнит переименовали в АТБ!. Twitter. Процитовано 30 квітня 2022.
  57. В освобожденных селах Курской области отделения СберБанк начали переименовать в ПриватБанк так как в магазинах принимают только гривны. Процитовано 30 квітня 2022. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |webite= (довідка)
  58. Официально. ВВС Курской народной республики нанесли ракетный удар по Крымскому мосту. Twitter. Процитовано 9 травня 2022.