Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/13 вересня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Бандера Степан Андрійович

-Знайдено: + У червні 1934 року був ув'язнений польською поліцією і перебував під слідством у в'язницях Львова, Кракова й Варшави до кінця 1935 року. З 18 листопада 1935 до 13 січня 1936 проходив Варшавський процес, на якому Бандера, разом з 11 іншими обвинуваченими, був суджений за приналежність до ОУН та за організацію вбивства міністра внутрішніх справ Польщі Броніслава Пєрацького. Бандеру засудили до смертної кари, яку замінено на довічне ув'язнення. Після того він сидів у в'язницях «Święty Krzyż» («Святий Хрест») коло Кельц, у Вронках коло Познаня і в Бересті до вересня 1939 року. 13 вересня, коли положення польських військ на тому відтинку стало критичним, в'язнична адміністрація і сторожа поспішно евакуювалися, а в'язні вийшли на волю.


Зобр:23шт.


Назва:Івасюк Володимир Михайлович

Файл:Monument to Vladimir Ivasyuk Lviv.jpg

-Знайдено: + * 1970 — склав пісні «Червона рута» й «Водограй», які 13 вересня вперше виконав з Оленою Кузнецовою у програмі Українського телебачення «Камертон доброго настрою». Путівку в життя пісень дали ансамбль «Смерічка» Л. Дутковського (солісти Н. Яремчук, В. Зінкевич, М. Ісак, звукорежисер Василь Стріхович).


Зобр:7шт.


Назва:Миклухо-Маклай Микола Миколайович

Підзаголовок:=sortby=
Знайдено: + Під час зупинки 12 вересня в Рокгемптоні комодор Вілсон, Миклуха-Маклай та інші в супроводі мера Рокгемптона оглянули Central Queensland Meat Export Company (м'ясопереробне підприємство — лідер у виготовленні консервів) в передмісті Лейкс Крик (англ. Lakes Creek). Всі були вражені величезним масштабом та швидкістю виробництва, чистотою, новим холодильним обладнанням. 13 вересня вранці, перед поверненням на «Wolverine», здійснили неофіційний візит до Ботанічного саду[1]


Зобр:37шт.


Назва:Воблий Костянтин Григорович

-Знайдено: + В Києві, на будинку № 21/12 по вулиці Лютеранській, де з 1930 по 1947 рік мешкав вчений 13 вересня 1966 року встановлено гранітну меморіальну дошку (архітектор В. П. Шевченко)[2]


Зобр:2шт.


Назва:Тимошенко Юлія Володимирівна

-Знайдено: + 13 вересня 2005 р. Президент України Віктор Ющенко звинуватив екс-прем'єра Юлію Тимошенко в зраді ідеалів Майдану. В інтерв'ю інформагентству Associated Press він сказав, що коли Тимошенко очолювала компанію ЄЕСУ, вона накопичила 8 мільярдів гривень боргів і використала посаду прем'єр-міністра, щоб домогтися їх списання,[3] хоча, як відомо :
-Знайдено: + 13 вересня 2012 року стало відомо, що під час обшуку в палаті Тимошенко було виявлено схованку, замасковану під Кримінально-процесуальний кодекс України, в якій зберігалися заборонені для обігу технічні пристрої, а також серед її речей виявлено і вилучені невідомі ліки[4]. Ю. Тимошенко поширила повідомлення, що в неї було вилучені 2 дозиметри, які 4 рази за час контролю показували перевищення дозволеного рівня радіації[5], а її захисник Олександр Плахотнюк, якого того дня не пускали до підзахисної, заявив, що жодних ліків у Тимошенко не вилучали[6].


Зобр:16шт.


Назва:Дмитро Вишневецький

-Знайдено: + 13 вересня 1997 року Поштою України випущена в обіг поштова марка номіналом 20 копійок з зображенням Дмитра Вишневецького.


Зобр:5шт.


Назва:Андрей (Шептицький)

-Знайдено: + 29 червня 1888 граф Іван та графиня Софія супроводять свого сина до Добромильського монастиря отців Василіян. 13 вересня 1888 Роман склав перші чернечі обіти і прийняв ім'я Андрей. З жовтня 1888 по червень 1891 брат Андрей, проживаючи у Краківській Єзуїтській обителі на площі св. Варвари, відвідує університетські курси з богослов’я та філософії. Упродовж Великого посту 1891 року, як пише у своїх спогадах Софія Шептицька, брат Андрей харчується лише раз на день:


Зобр:3шт.


Назва:Біла Церква

-Знайдено: + | 13 вересня 2011 р.


Зобр:38шт.


Назва:Хорол (місто)

-Знайдено: + Хорол і район окуповано німецько-фашистськими військами з 13 вересня 1941 року по 1823 вересня 1943 року. У жовтні 1941 року близько 460 жителів єврейської національності: старих, жінок і дітей фашисти розстріляли за містом. У Хоролі на території цегельного заводу, елеватора і нафтобази у вересні 1941 року фашисти влаштували табір військовополонених «Хорольська яма». Там були особливо тяжкі умови утримання в'язнів. Тільки з 22 вересня 1941 року по 1 травня 1942 року за німецькою статистикою в таборі загинуло 37 650 чоловік. Точних даних про кількість загиблих у Хорольській ямі немає, але вважається, що близько 91 тисячі. Хорол визволено за офіційними даними 19 вересня 1943 року 3-м гвардійським механізованим корпусом Воронезького фронту.


Зобр:3шт.


Назва:Широцький Костянтин Віталійович

-Знайдено: + Костянти́н Віта́лійович Широ́цький (Кость Широцький або Шероцький, псевдонім Ладиженко) (26 травня (7 червня) 1886, село Вільшанка, нині Крижопільського району Вінницької області — 13 вересня 1919, село Білоусівка, нині Тульчинського району Вінницької області) — український мистецтвознавець.


Зобр:1шт.


Назва:Язловець

-Знайдено: + 15 березня 1800 р. дідичем став мечник перемиський Кшиштоф Ґрудницький.[7] 1809 р. Кшиштоф Ґрудницький виділив кошти на реставрацію вірменського костелу, який став греко-католицькою церквою. Але на на дверях зберігався ще вірменський напис. 9 березня 1811 р. дідич Кшиштоф Ґрудницький написав заповіт,[8] помер 13 вересня 1811 р.[9] 1819 р. почала діяти тривіальна школа в місті.[10] 1839 р. доктор Міхал Антоній Ґроссманн заснував водний курорт з саунами.[11] 1841 р. дідичем став барон Кшиштоф Блажовський.[12] Завдяки коштам і зусиллям барона Кшиштофа Блажовського було збудовано муровану дорогу від Язловця до Бучача та Товстого.[13]


Зобр:10шт.


Назва:Феодосія

-Знайдено: + }}</ref> і письменники, за одним винятком, бували в Феодосії або проїздом, або зупинялися на короткий час в гостях у знайомих. З 16 по 18 серпня 1820 року в садибі С. М. Броневського зупинялася родина генерала Н. Н. Раєвського і мандрівний з ними А. С. Пушкін, який у листі братові писав: «…зупинилися у Броневського, людини поважної по непорочній службі і по бідності». Багато пізніше на полях рукопису першого розділу «Євгенія Онєгіна» з'явиться малюнок скелі з характерними обрисами скелі Золоті ворота, що входить в комплекс заповідника «Кара-Даг» розташованого західніше міста між селищами Коктебель та Курортне. 13 вересня 1825 року, за розрахунками біографів, з Феодосії в Керч виїхав А. С. Грибоєдов, до цього …"Нині оббігав усе місто, дивовижна суміш вікових стін колишньої Кафи і наших одноденних мазанок…". Чотири рази в Феодосії побував А. П. Чехов (1888, 1894, 1896, 1898 роки); з листа Антона Павловича:


Зобр:52шт.


Назва:Терещенко Микола Іванович

-Знайдено: + Мико́ла Іванович Тере́щенко (13 вересня 1898, с. Щербинівка Золотоніського повіту Полтавської губернії — †1966) — український поет і перекладач.


Зобр:2шт.


Назва:Ростовська область

-Знайдено: + Росто́вська о́бласть (рос. Росто́вская о́бласть) — суб'єкт Російської Федерації в складі Південного федерального округу. Утворена 13 вересня 1937 року виділенням з Азово-Чорноморського краю.
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 13 вересня 1937 постановою ВЦВК Азово-Чорноморський край був розділений на Краснодарський край з центром у м.Краснодарi і Ростовську область з центром у м.Ростові-на-Дону.


Зобр:6шт.


Назва:Свашенко Семен Андрійович

-Знайдено: + Семен Андрійович Свашенко (* 13 вересня 1904, с. Деркачі (тепер Дергачі) Харківської області — †23 листопада 1969, Москва) — український актор театру і кіно школи Л. Курбаса і О. Довженка. Молодший брат письменника Петра Лісового.


Зобр:1шт.


Назва:Харчук Борис Микитович

-Знайдено: + Бори́с Мики́тович Харчу́к (* 13 вересня 1931, Лози — †16 січня 1988, Рига) — український письменник, член Спілки письменників СРСР з 1958 року.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 13 вересня 1931 року в селі Лозах (нині Збаразького району Тернопільської області) в селянській родині. Навчався в Учительському інституті у Кременці, де одним із його педагогів був Андрієвський В. П. В 1954 році закінчив Полтавський педагогічний інститут та Вищі літературні курси в Москві при Літінституті імені Горького. Працював спочатку журналістом, потім був завідувачем преси ЦК ЛКСМ, першим редактором дитячого журналу «Малятко». З 1960-х на творчій роботі.


Зобр:2шт.


Назва:Битва під Пилявцями

-Знайдено: + Протягом другого дня козацька піхота відбила свої позиції на греблі. У ніч на 13(23) вересня 1648 у козацький табір прибув на допомогу 4-тисячний загін буджацьких татар очолюваний Айтимир-мурзою та Адлаєт-мурзою (на думку деяких дослідників, татари прибули лише 15(25) вересня 1648, а гучні вигуки і мушкетна стрілянина у козацькому таборі нібито на честь прибулих союзників мали, за задумом Б. Хмельницького, ввести в оману польське командування. Вранці 13(23) вересня 1648 українська армія (лівим флангом командував Кривоніс, центром — I. Чорнота, правим —Карпо Півторакожух) вишикувалась в бойові порядки на полі бою. Першими нанесла удар шляхетська кіннота. Витримавши потужній натиск ворожих хоругв, українська піхота при підтримці артилерії розпочала контрнаступ. Козацькі полки швидко повністю оволоділи греблею, перейшли на лівий берег і почали шикуватись у бойові порядки. Не витримавши натиску і піддавшись всезростаючій паніці, польські війська почали безладно відступати. Щоб уникнути повного розгрому, польське командування відкликало з поля бою всі підрозділи і розпорядилось підготуватись до відходу табором. Під вечір в погоні за ворогом українська піхота на чолі з самим гетьманом Б. Хмельницьким дійшла аж до перших рядів польського табору. В ніч на 14(24) вересня 1648 польське командування розпочало відступ, який незабаром перетворився в панічну втечу.


Зобр:7шт.


Назва:Аграрний фонд України

Підзаголовок:== Керівники ==
Знайдено: + * З 6 липня 2005 року по 13 вересня 2006 року фонд очолював Володимир Овчар.
Підзаголовок:== Керівники ==
Знайдено: + * З 13 вересня 2006 року по 8 серпня 2007 року фонд очолював Теофіл Бауер.


Назва:Одеса

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Під час Російсько-турецької війни 1787–1791 років фортеця потрапила до уваги військ Олександра Суворова, який прямував на Бендери. Фортецю було взято на світанку 13 вересня 1789 року передовим загоном корпусу генерала Івана Гудовича. Загоном командував граф Хосе де Рібас. Активну участь у битві за Хаджибей брало Військо Чорноморських козаків на чолі з отаманом Антоном Головатим (йому в Одесі поставлено пам'ятник в Старобазарному сквері).


Зобр:28шт.


Назва:Лохвиця

-Знайдено: + | день міста = 13 вересня


Зобр:1шт.


Назва:Кому Вниз

-Знайдено: + Тож, потихеньку «Кому Вниз» вийшли таки з фінансової кризи і з новою наснагою поринули у творчий процес. Проминув лише рік, і в столиці з'явились афіші з посмертними масками виконавців. То була реклама першого сольного концерту гурту, яка відбувалась в Палаці культури Київського Політехнічного Інституту. І він відбувся 13 вересня 1997 року. Хоча називався концерт «In Kastus», з однойменного альбому прозвучало лише декілька пісень. Весь інший матеріал «Кому Вниз» створили за неповний минулий рік.


Назва:Мозолевський Борис Миколайович

-Знайдено: + Мозолевський Борис Миколайович (* 4 лютого 1936, с. Миколаївка, Веселинівський район, Миколаївська область — † 13 вересня 1993, Київ) — український археолог і поет, дослідник скіфської старовини.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 13 вересня 1993 року. Похований в Києві на Байковому кладовищі.


Зобр:2шт.


Назва:Урзуф

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + З 8 жовтня 1942 року по 13 вересня 1943 року село перебувало під владою німецьких війських. На фронтах Німецько-радянської війни билися близько 250 жителів, понад 200 загинули, захищаючи Батьківщину від фашистів, 123 нагороджені орденами і медалями. У липні 1942 року близько 200 юнаків і дівчат села були направлені на примусові роботи до Німеччини. Багато учасників війни нагороджені орденами і медалями. У 1943 році гітлерівці, відступаючи, підпалили село. Із 250 будинків, залишилися — 30. З вересня 1943 року почалося відновлення села. У 1946 році в селі на братській могилі воїнів-визволителів встановлено пам'ятник.


Назва:Краснодарський край

-Знайдено: + Утворений 13 вересня 1937 року виділенням з Азово-Чорноморського краю.
-Знайдено: + У 19321933 край уразив масовий голод, який, на думку деяких козаків, був створений штучно радянською владою для торжества суцільної колективізації. На думку радянської влади це дозволило розвивати індустріалізацію по планах уряду. Краснодарський край утворений 13 вересня 1937 року, коли Азово-Чорноморський край був роздільний на Ростовську область і Краснодарський край з територією 85 тис. км², включаючи Адигейську автономну область.


Зобр:5шт.


Назва:Карпа Ірена Ігорівна

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 13 вересня 2008 року на Львівському Форумі видавців презентовано книгу «Добло і Зло» (вид-во «Книжковий клуб «Клуб сімейного дозвілля»»).


Назва:Комарно

-Знайдено: + 13 вересня 1768 року на місцевому Ринку були повішені учасники Коліївщини Максим (з Плещаківки), Сава (з Солопівки), Федір Коваленко (з Журавки), Іван Андрушків (з Бузикевич).


Зобр:2шт.


Назва:Аносова Інна Вікторівна

-Знайдено: + І́нна Ві́кторівна Ано́сова (*13 вересня 1950, Харків) — українська актриса, заслужена артистка України (1995), лауреат Державної премії Республіки Крим (1994).


Назва:Горук Семен

-Знайдено: + Семе́н (Се́нь) Гору́к (13 вересня 1873[14] м. Снятин — † 1920, Соловки) — журналіст, отаман Легіону Українських Січових Стрільців і Української Галицької Армії.


Зобр:2шт.


Назва:Список академіків НАН України

Підзаголовок:=== В ===
Знайдено: + | 13 вересня 1932


Зобр:38шт.


Назва:Лукіянович Денис Якович

-Знайдено: + Дени́с Я́кович Лукіяно́вич (13 вересня 1873, село Городниця, нині Гусятинського району Тернопільської області — 28 січня 1965, Львів) — український письменник, літературознавець, педагог. Псевдоніми — Л. Журбенко, Ів. Левицький та інші.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Денис Лукіянович народився 13 вересня 1873 року в селі Городниця (нині Гусятинського району Тернопільської області) у родині богослова за освітою та вчителя за фахом. Навчався у Станіславській гімназії. Денис був активним, радикально настроєним гімназистом. Організував таємний гурток «Поступ», за що 1890 року його виключили з гімназії. Іспит на атестат зрілості склав екстерном.


Назва:Бекарюков Дмитро Дмитрович

-Знайдено: + Дмитро́ Дми́трович Бекарюко́в (*1 січня 1861, Василівна — †13 вересня 1934, Москва) — російський і український радянський гігієніст, фахівець в галузі шкільної гігієни.


Назва:Любар

-Знайдено: + Перед початком Німецько-радянської війни певна частина євреїв Любара евакуювалась до східних областей СРСР. 6 липня 1941 р. частини вермахту зайняли Любар. На кількох вулицях у центральній частині смт Любар було створено гетто. Перша масова страта євреїв відбулася 9 серпня 1941 р.: на узліссі гаю за с. Юрівка (урочище Ладива Вільшана) вбито близько 300 євреїв-чоловіків. А 13 вересня 45-й поліцейський полк розстріляв у селищі 1415 євреїв (за іншими джерелами, розстріл відбувся 14 вересня: вбито 1379 євреїв). Серед загиблих були 180 євреїв-біженців із Полонного, Острополя, Грицева, Славути. У другій половині місяця в Старому й Новому Любарі (лівобережна та правобережна частини селища) розстріляно ще 53 єврея. Останні євреї (близько 250 чоловік), яких схопили в результаті каральних акцій і спочатку помістили до колишнього дитячого будинку, були ліквідовані в жовтні 1941 р. Головна єврейська братська могила знаходиться за 1,5 км на північ від селища, в лісі (урочище Піщане), ліворуч від дороги на Нову Чорторию. В ній лежать останки більш як 2890 євреїв.[15]


Зобр:5шт.


Назва:Липовець (місто)

-Знайдено: + З 1991 року, з проголошенням незалежності України, стало діяти кілька осередків партій, утворюються орендні та кооперативні підприємства. Утворено фермерську асоціацію «Замчисько». Статус міста, за рішенням Верховної Ради України, Липовець отримав 13 вересня 2001 року.


Зобр:11шт.


Назва:Котельник Андрій Миколайович

-Знайдено: + |останній бій = 13 вересня 2008


Назва:Гола Пристань

Файл:Gola pristan aero.jpg

-Знайдено: + У березні 1923 року Гола Пристань стала районним центром. 13 вересня 1941 року місто окуповано німецькими військами, радянська армія зайняла місто 4 листопада 1943 року. Близько 2800 голопристанців за проявлені в боях мужність і героїзм нагороджені орденами і медалями.


Зобр:5шт.


Назва:Пам'ятники Тарасові Шевченку

-Знайдено: + * Ічня. Пам'ятник урочисто відкрито 13 вересня 2009 року на День міста. Автор — київський скульптор В. П. Луцак[16].


Зобр:134шт.


Назва:1991 у кіно

Підзаголовок:==== Вересень ====
Знайдено: + * 13 вересня — Деряжний Олександр Сергійович — український кінооператор.


Зобр:1шт.


Назва:Геліос (футбольний клуб)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + p=news_full&id=1144 Перша отримала головного] (рос.)</ref>. 13 вересня 2010 року після домашньої поразки від футбольного клубу «Львів» Кандауров подав у відставкуПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>


Назва:Тимошенко Віктор Анатолійович

-Знайдено: + Тимошенко Віктор Анатолійович — український політик. Народився 13 вересня 1969 р.


Назва:Анатолій Михайлович Волок

-Знайдено: + Народився 13 вересня 1951 р. у м. Дніпропетровську.


Назва:Бондарєв Костянтин Анатолійович

-Знайдено: + Костянти́н Анато́лійович Бо́ндарєв (нар. 13 вересня 1972, місто Ташкент, Узбекистан) — український політик. Народний депутат України. Член партії ВО «Батьківщина», голова Київської обласної організації з червня 2010 року.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 13 вересня 1972 року в місті Ташкент (Узбекистан) у сім'ї робітників. У 1981 році разом з батьками Любов'ю та Анатолієм Бондарєвими переїхав до Києва, де в 1989 році закінчив столичну школу № 91.


Зобр:1шт.


Назва:Задирко Геннадій Олександрович

-Знайдено: + Народився 13 вересня 1967, с. Леніне Кримської області.


Назва:Куйбіда Василь Степанович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Орден «За заслуги» I ступеня (13 вересня 2001) — за вагомий особистий внесок у соціально-економічний та культурний розвиток міста Львова[17]
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + nreg=834/2001 Указ Президента України № 834/2001 від 13 вересня 2001 року «Про відзначення державними нагородами України працівників підприємств, установ та організацій міста Львова»]</ref>


Назва:Іриней (Середній)

-Знайдено: + 16 липня 1982 року призначений архієпископом Алма-Атинським і Казахстанським; 28 березня 1984 — Харківським і Богодухівським; 13 вересня 1989 — Львівським і Дрогобицьким; 10 квітня 1990 — Рівненським і Острозьким, а 19 жовтня 1993 році призначений архієпископом Дніпропетровським і Криворізьким.


Назва:Полетика Іван Андрійович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Зваживши на наявність професорського звання, отриманого за кордоном, Санкт-Петербурзька медична колеґія визнала можливим зробити для Политика виняток і замінити обов’язковий іспит для надання права медичної практики в Росії на співбесіду. 13 вересня 1756 у співбесіді брали участь директор Санкт-Петербурзької медичної колеґії П. З. Кондоїді, проф. Й. Шрайбер і лікар флоту Д. П. Синопіус. За результатами бесіди Политика отримав атестат «доктора и профессора» та право вільної медичної практики в Російській імперії з призначенням молодшим лікарем Санкт-Петербурзького генерального сухопутного госпіталю, а через три тижні – старшим лікарем. На цій посаді Политика перший у Російській державі (не іноземець) очолив провідний госпіталь.


Назва:Глобине

-Знайдено: + З 13 вересня 1941 року по 26 вересня 1943 року Глобине під німецько-фашистською окупацією. Під час німецько-фашистської окупації гітлерівці у колишньому приміщенні райвиконкому влаштували катівню, де стратили 207 чоловік, у гому числі партизанів і підпільників, що діяли на території Глобиного та на його околицях. Біля села було розстріляно 86 його жителів, на території цукрозаводу фашистами закатовано сотні військовополонених. На примусові роботи до Німеччини вивезено 426 чоловік. Відступаючи, фашисти зруйнували маслозавод, цукрокомбінат, МТС та інші промислові підприємства, спалили хати.Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>. Це сталося 2(13) вересня 1793 року — в день урочистостей з нагоди укладення миру з Портою, а 18(29) серпня 1795 року Катерина II видала Указ, в якому звеліла генерал-губернаторові Тимофію Тутолміну, віддаючи зазначені села з усім наявним господарством нинішнім власникам, віддати їм і зібрані під час державного правління поміщицькі доходи, які ще не надійшли до скарбниці [18].


Зобр:1шт.


Назва:Каразін Іван Іванович

-Знайдено: + Іва́н Іва́нович Кара́зін (*1834 — †13 вересня 1903) — громадський діяч, ботанік-акліматизатор, син засновника Краснокутського дендропарку Івана Назаровича Каразіна і продовжувач його справи. Племінник засновника Харківського університету Василя Назаровича Каразіна.
-Знайдено: + Іван Іванович Каразін помер 13 вересня 1903 року. Поховано його було поруч з батьком — Іваном Назаровичем Каразіним.


Назва:Фальц-Фейн Едуард

-Знайдено: + * Орден князя Ярослава Мудрого V ступеню (13 вересня 2007 року) — за визначний особистий внесок у збереження української культурної спадщини, активну участь у розвитку природоохоронної та еколого-освітньої діяльності Біосферного заповідника «Асканія-Нова» імені Ф. Е. Фальц-Фейна Української академії аграрних наук[19]


Назва:Список міністрів культури України

-Знайдено: + |7 червня 1977 — 13 вересня 1983
-Знайдено: + |13 вересня 1983 — 7 липня 1991


Зобр:7шт.


Назва:Балей Степан-Максим Володимирович

-Знайдено: + Бале́й Степа́н-Макси́м Володи́мирович (пол. Stefan Baley ; *4 лютого 1885, Великі Бірки — †13 вересня 1952, Варшава) — український і польський психолог, педагог, філософ. Доктор філософії (1911), доктор медицини (1923), професор (1927). Член НТШ (1917). Член Польської Академії Наук (1952).
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + Помер вчений у Варшаві 13 вересня 1952 року, похований на військовому кладовищі на Повонзках (pl:Cmentarz Wojskowy na Powązkach).


Зобр:3шт.


Назва:Бай Світлана Петрівна

-Знайдено: + Світла́на Петрі́вна Бай (13 вересня 1951, с. Хотовиця Крем'янецького району Тернопільської області) — архітектор. Член НСАУ (1987).


Назва:Піховшек В'ячеслав Володимирович

-Знайдено: + В'ячесла́в Володи́мирович Піхо́вшек (* 13 вересня 1966, місто Тальне Черкаської області) — український політичний аналітик, політичний технолог, журналіст.


Назва:Алексєєв Євген Ростиславович

-Знайдено: + Алєксє́єв Євге́н Ростисла́вович (13 вересня 1964 року, Краснослободськ) — автор самовчителів з інформатики.


Назва:Деряжний Олександр Сергійович

-Знайдено: + Народився 30 квітня 1934 р. у Хабаровську в родині службовців. Помер 13 вересня 1991 р. в Києві. Закінчив Київський державний інститут театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого (1972). Працював асистентом оператора і оператором Київської кіностудії ім. О. П. Довженка, оператором Харківської і Донецької студій телебачення. З 1973 р. — операторьклудії «Укртелефільм».


Назва:Битва під Переритою (1691)

-Знайдено: + |date= 13 вересня 1691 року
-Знайдено: + Би́тва під Перери́тою — сутичка військ Речі Посполитої під командуванням короля Яна Собеського з турецько-татарськими загонами 13 вересня 1691 року під час походу на Молдову. Татари атакували загін надвірного коронного маршалка Єроніма Любомирського і билися з ним, поки король не прислав допомогу. Собеський розраховував на велику битву, але супротивник на неї не наважився. Татарські війська відступили, і сили Речі Посполитої змогли преправитися через Прут та вирушити вглиб Молдови.


Назва:Гижа Олександр Романович

-Знайдено: + Олекса́ндр Рома́нович Ги́жа (13 вересня 1936, Йосипівка (Козятинський район) — прозаїк.
-Знайдено: + Народився 13 вересня 1936 р. в с. Йосипівка Козятинського району на Вінниччині.


Назва:Офіційні й інші ювілеї та пам'ятні дати в Україні 2009 року

-Знайдено: + * 13 вересня — 175 років від дня народження Свидницького Анатолія Патрикійовича, українського письменника, громадського діяча, фольклориста (1834—1871).


Назва:Piraeus Bank

-Знайдено: + 13 вересня 2007 р. Piraeus Bank придбав 99,6% акцій українського банку — Міжнародний комерційний банк (МКБ). На початку 2008 р. було оголошено про зміну назви Банку на Піреус Банк МКБ, або англ. Piraeus Bank ICB.


Зобр:1шт.


Назва:Пам'ятник Володимиру Великому (Київ)

-Знайдено: + | Ювілейна монета СРСР на честь 1000-ліття Хрещення Русі || 25 рублів || СРСР СРСР || 13 вересня 1988 || Паладій 999 проби, діаметр — 37 мм, вага — 31.1 г (1 тройська унція), гурт рифлений, тираж 7000 шт. || Герб СРСР, номінал, рік випуску. || Напис 1000-РІЧЧЯ ХРЕЩЕННЯ РУСІ, зображення пам'ятника князеві Володимиру. || Автор ескізів — О. О. Колодкін, моделей — С. М. Іванов.


Зобр:18шт.


Назва:Сказання про населені місцевості Київської губернії

Підзаголовок:==Рецензії==
Знайдено: + 13 вересня 1865 року відбулося засідання історико-філологічного факультету Київського університету[20] на якому була заслухана і схвалена думка заслуженого професора Олексія Ставровського про твір Похилевича[21]. Професор відзначив, що:


Зобр:1шт.


Назва:Кандауров Сергій Вікторович

-Знайдено: + p=news_full&id=1144 Перша отримала головного] (рос.)</ref>. 13 вересня 2010 року після домашньої поразки від футбольного клубу «Львів» Кандауров подав у відставкуПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>.


Назва:Церква Різдва Пресвятої Богородиці (Шацьк)

-Знайдено: + У 1954 році було складено кошторис на капітальний ремонт храму на суму 41 862 карбованці. Знову почались релігійні утиски, обкладання податками, земля була повністю конфіскована, виконуючи рішення партії про атеїстичне виховання населення. Рішенням Волинського облвиконкому № 696 від 13 вересня 1963 року церква в селищі Шацьк була закрита, знята з реєстрації і віддана під склад комунгоспу. Частина ікон, богослужбових книг і начиння було передано на зберігання в Петропавлівську церкву села Світязь. Після закриття храму місцева влада не знала як використати споруду, тому вона руйнувалась аж до відновлення.


Назва:Храм святого Іоана Золотоустого (Львів)

-Знайдено: + Перший проект розроблений архітектором Карлом Ґреґором не був схвалений міською владою як «надто скромний». Після чого, безкоштовно виготовити новий проект зголосився Юліан Захаревич. Цим вчинком Захаревич викликав здивування із огляду на його протестанські переконання. У фінансуванні будівництва взяли участь представники аристократії Львова, Галичини і Відня. 13 вересня 1877 року архиєпископ Лодовіко Якобіні, апостольський нунцій у Відні освятив наріжний камінь майбутнього монастиря. За будівництвом багато років поспіль наглядав особисто Юліан Захаревич. Також для цієї мети була створена спеціальна «артистична комісія», куди увійшли: настоятелька Марія Моравська, керівник будівництва Юзеф Каетан Яновський, літератор і посол до Віденського парламенту Оттон Хауснер, політик Валеріан Подлевський, живописець Генрик Родаковський.


Назва:Ан-74

-Знайдено: + 2 лютого 1982 МАП і МЦА СРСР приймають рішення про створення літака Ан-74 (колишнє найменування Ан-72А) для роботи в умовах Арктики і Антарктики на основі модифікованого варіанту літака Ан-72, запущеного в серійне виробництво на ХАПО. 26 січня 1983 було прийнято рішення Ради Міністрів СРСР про створення на Київському механічному заводі першого дослідного варіанту літака Ан-74 з колісним шасі шляхом модифікації дослідного літака Ан-72 № 003. 29 вересня дослідний літак Ан-74 (бортовий № «СССР-780334», серійний № 003) здійснює свій перший політ з екіпажем на чолі з льотчиками С. А. Горбик та В. А. Шляховий. У серпні 1986 року відбулася перша міжнародна демонстрація літака Ан-74 «СРСР-58642» на авіаційному салоні в місті Ванкувер в Канаді. 13 вересня 1990 не чекаючи закінчення державних випробувань, Міністерство цивільної авіації починає проведення експлуатаційних випробувань літаків Ан-74 на базі аеропорту Черський Колимі-Індігирськая ВАТ концерну «Якутавіа». 13 грудня успішно закінчені державні випробування чотирьох передсерійних літаків Ан-74, що проходили на аеродромах в Шереметьєво, Сочі, Ашхабаді, Борисполі, Гостомелі, Черського, Павловськ-Камчатському.


Зобр:5шт.


Назва:Битва за Київ (1941)

-Знайдено: + До 13 вересня 3-я танкова дивізія Моделя з 2-ї танкової групи підійшла до Лохвиці з півночі. Між 3-ю і 16-ю танковими дивізіями ще залишався 40-кілометровий коридор. 13 вересня С. К. Тимошенко, який прибув до штабу Південно-Західного фронту змінити Будьонного, запевнив Сталіна, що Київ буде утриманий.


Зобр:5шт.


Назва:Стоп цензурі!

Підзаголовок:== Акції ==
Знайдено: + * 13 вересня 2012 року відбулася акція громадського руху «Стоп цензурі!


Назва:Омельчук Григорій Купріянович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Указом Президії Верховної Ради СРСР від 13 вересня 1944 року за вмілу організацію форсування Південного Бугу, Дністра і Прута, і за виявлену при цьому мужність командиру батальйону, 1317-то стрілецького полку, 202-ї стрілецької дивізії, 27-ї армії, капітану Омельчуку Григорію Купріяновичу присвоєно звання Героя Радянського Союзу.


Назва:Василенко Микола Григорович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Указом Президії Верховної Ради СРСР від 13 вересня 1944 року за мужність, відвагу і героїзм, проявлені в боротьбі з німецько-фашистськими загарбниками, червоноармійцеві Василенку Миколі Григоровичу присвоєно звання Героя Радянського Союзу.


Назва:Гарань Олексій Федорович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Указом Президії Верховної Ради СРСР від 13 вересня 1944 року за мужність, відвагу і героїзм, проявлені в боротьбі з німецько-фашистськими загарбниками, червоноармійцеві Гараню Олексію Федоровичу присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка» (№ 7422).


Назва:Лялько Григорій Григорович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Указом Президії Верховної Ради СРСР від 13 вересня 1944 року за мужність, відвагу і героїзм, проявлені в боротьбі з німецько-фашистськими загарбниками, червоноармійцеві Ляльку Григорію Григоровичу присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка» (№ 4671).


Назва:Фесенко Василь Пилипович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Указом Президії Верховної Ради СРСР від 13 вересня 1944 року за мужність, відвагу і героїзм, проявлені в боротьбі з німецько-фашистськими загарбниками, червоноармійцеві Фесенку Василю Пилиповичу присвоєно звання Героя Радянського Союзу.


Назва:Бауер Теофіл Йозефович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 13 вересня 2006 року[22] по 8 серпня 2007 року[23] — генеральний директор Аграрного фонду.


Назва:Рева Сергій Вікторович

-Знайдено: + Сергій Вікторович Рева (13 вересня 1955) — український дипломат.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 13 вересня 1955 року. У 1977 закінчив Московський державний інститут міжнародних відносин. Володіє російською, англійською, французькою та румунською мовами.


Назва:Кенаси (Євпаторія)

-Знайдено: + 13 вересня 2005 року кенаса знову відкрита.


Зобр:4шт.


Назва:Кравченко Андрій Григорович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + * з 2 липня 1942 року по 13 вересня 1942 року командував 2-м танковим корпусом;


Назва:Крістофер Вестдал

-Знайдено: + Крістофер Вестдал (англ. Christopher Westdal) (*13 вересня 1947) — канадський дипломат. Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився в 13 вересня 1947 року в Манітобі.[24]


Назва:Коломийчук Василь Степанович

-Знайдено: + | початок_терміну =13 вересня 1999
-Знайдено: + nreg=96%2F99-%F0%EF Розпорядження Президента України № 96/99-рп]</ref>), виконуючим обов'язки голови Тернопільської облдержадміністрації (12 травня 1999 - 13 вересня 1999), головою Тернопільської обласної державної адміністрації (1999[25]13 вересня 1999 Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>


Назва:Сухоцький Іван Іванович

-Знайдено: + Сухоцький Іван Іванович (21 червня 1876 — † 13 вересня 1922) — підполковник Армії УНР.


Зобр:1шт.


Назва:Гринь Владислав Костянтинович

-Знайдено: + 2007 року за впровадження клітинних технологій в медицині, організацію служби трансплантації стовбурових клітин, створення міжнародного центру біотехнологій обраний членом-кореспондентом Академії медичних наук України[26]. 13 вересня 2010 року обраний дійсним членом Національної академії медичних наук УкраїниПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>


Назва:Кусень Михайло Павлович

-Знайдено: + Михайло Павлович Кусень (нар. 13 вересня 1938, Львів) — радянський футбольний суддя і функціонер, український футбольний функціонер. Суддя всесоюзної категорії (1972), обслуговував ігри вищої ліги СРСР, представляв Львів. Входив до списку найкращих арбітрів Радянського Союзу: 1975, 1977 і 1978. Голова Федерації футболу Львівської області у 1992 — 1997 роках. Віце-президент ФФУ (1995 — 1996).


Назва:Борисикевич Іван

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Під час революції 1848 — 1849 рлоків у Австрійській імперії — один з діячів українського визвольного руху, співзасновник і заступник голови Головної руської ради, автор її статуту та програмних документів. Делегат Слов'янського з'їзду в Празі 1848 року, на якому домагався визнання національної незалежності українців та їх права на національно-територіальну автономію в межах Австрійської імперії. Як голова української делегації Іван Борисикевич підкреслював, що для заспокоєння культурних потреб поляків у Галичині існує Краківський університет, а Львівський мусить стати українським. Визнаючи справедливість цієї вимоги, австрійський імператор Франц Йосиф I своїм розпорядженням від 13 вересня 1848 р. заснував у Львівському університеті кафедру руської словесності.[27]


Зобр:1шт.


Назва:Операція «Френтік»

-Знайдено: + 11 вересня, злетівши з аеродромів Великої Британії, авіаз'єднання завдало ударів заводам озброєння і НПЗ в Хемніці (50°21′22″ пн. ш. 012°55′24″ сх. д. / 50.35611° пн. ш. 12.92333° сх. д. / 50.35611; 12.92333) і приземлилися на аеродромах полтавського аеровузла, а 13 вересня, розбомбивши угорські металургійні заводи і зброярні в Діосжорі (48°05′31″ пн. ш. 020°43′03″ сх. д. / 48.09194° пн. ш. 20.71750° сх. д. / 48.09194; 20.71750), здійснило переліт на італійські авіабази.


Зобр:24шт.


Назва:Німців Мирослав-Данило

-Знайдено: + Миросла́в-Дани́ло Ні́мців (13 вересня 1910 Перемишль) — український архітектор. Проживаючи в еміграції, продовжував і розвивав традиції будівництва українських церков, перервані радянською владою на батьківщині.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 13 вересня 1910 року в Перемишлі. Там же навчався у початковій школі і закінчив гімназію (1928). Завдяки допомозі митрополита Андрея Шептицького вступив на архітектурний факультет Львівської політехніки. Поза навчальною програмою вивчав тогочасне українське церковне будівництво, та його історію. Виконав ряд проектів. Співпрацював як практикант із Євгеном Нагірним на при спорудженні церкви в Перемишлі (1934-1935), а пізніше із Оттоном Федаком при будівництві церкви в Миколаєві (нині Львівська область). Завершив навчання 1937 року. Працював асистентом на архітектурному факультеті Політехніки (19401941). Від 1944 року переїхав до Відня. Там пройшов навчання у «Школі майстрів архітектури» Віденської політехніки (19451946), а наступного року здобув диплом художника-декоратора у Віденській академії мистецтв. 1948 року переїхав до США. Працював у різних проектних організаціях. 1955 року отримав громадянство США, а 1957 року — право на самостійну архітектурну практику у штаті Каліфорнія. 1962 року став членом Американського інституту архітекторів. Брав участь у проектуванні та спорудженні низки громадських та житлових споруд. За проектами Данила Німціва збудовано 12 церков у США, а також у Бразилії та Франції. Як результат досліджень була видана праця «Традиція архітектури українських церков» (1982). Підготував рукопис монографії «Церкви Перемишля», котра містить ряд реконструкцій, що базуються на історичних та археологічних даних.


Назва:Обоянь

-Знайдено: + З 1 до 15 липня обоянський військкомат направив до військових частин 3274 чоловіки. Але 17 серпня денікінці зайняли Обоянь. 30 серпня місто було звільнено. 13 вересня в ході запеклих боїв денікінці знову зайняли Обоянь, а до кінця вересня - всю губернію. Білогвардійці влаштовували грабежі, розстріли, поміщикам повернули землю. У ніч на 20 листопада на річці Псел були розстріляні перші борці за радянську владу. Їх трупи були скинуті під лід. 26 листопада 1919 року Обоянь знову було звільнено.


Зобр:7шт.


Назва:Олейнюк Клим Карпович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Указом Президії Верховної Ради СРСР від 13 вересня 1944 року гвардії молодшому сержантові Олейнюку Климу Карповичу посмертно присвоєно звання Героя Радянського Союзу. Нагороджений орденом Леніна. Загинув від осколків снаряду який розірвався поруч з кулеметником.


Зобр:1шт.


Назва:Жук Радослав Семенович

-Знайдено: + Жук Радосла́в Семе́нович (13 вересня 1931 Любачів) — український архітектор, педагог. Автор проектів українських храмів у Канаді та США.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 13 вересня 1931 року в Любачеві. В 1940-х роках родина переїхала до Австрії. Тут здобув загальну середню освіту, навчався музики. Закінчив із відзнакою Університет Макгілла в Монреалі (1956). На конкурсі дипломних робіт вищих архітектурних шкіл Канади проект української церкви Радослава Жука здобув перше місце. Йому було призначено стипендію Піклінґтона для навчальної подорожі в Західну Європу. Здобув ступінь магістра архітектури у Массачусетському технологічному інституті в Бостоні. Викладав архітектуру у Манітобському та Торонтському університетах. Професор архітектури Університету Макгілла. Представляє університет на наукових конференціях, входить до екзаменаційних комісій з архітектури у провідних навчальних закладах Канади і США. 1992 року почесний доктор, а від 2004 — почесний професор Української академії мистецтв у Києві. Почесний член Української академії архітектури, дійсний член НТШ і УВАН в Канаді, Королівського архітектурного інституту Канади, Королівського товариства мистецтв. Нагороджений премією Іди і Сем'юела Фросманів за високі педагогічні досягнення (2001). Автор проектів багатьох українських церков у Канаді та США. Проживає в Монреалі. Старший брат піаніста Іринея Жука.


Зобр:1шт.


Назва:Обсерваторія Львівської політехніки

-Знайдено: + Кафедра вищої геодезії та астрономії (до 1894 року: Кафедра геодезії і сферичної астрономії) Національного університету «Львівська політехніка» (на той момент "Технічної академії у Львові «, а з 1877 р. -» Політехнічна школа ") є найстарішою геодезичною кафедрою в Україні. Вона була заснована 18 червня 1871 наказом Міністерства освіти Австро-Угорщини. Її першим завідувачем був призначений доцент Чеського вищого технічного училища в Празі Домінік Зброжек, якому згодом було присвоєно звання професора. Коли 12 березня 1873 року було прийнято «височайше» рішення про будівництво нового корпусу академії, то там, за ініціативою Зброжека, було передбачено і будівництво астрономічної обсерваторії. Для неї в 1874 -1877 роках було побудовано два бетонних стовпа висотою 30 метрів кожен, ізольовані від інших частин будівлі. Один стовп був призначений для екваторіального кола, другий — для рефрактора з параллактичним монтуванням. У зв'язку з фінансовими труднощами придбали лише астрономічний універсальний інструмент фірми "Т. Ertel & Sohn "(Мюнхен, Баварія), маятниковий годинник Шорт (2 штуки), кілька хронометрів, хронограф і кілька менших приладів. Деякі з цих приладів залишилися до цього дня на кафедрах геодезії, вищої геодезії та астрономії, а також і в музеї Національного університету «Львівська політехніка». 15 листопада 1877 року відбулося відкриття нового головного корпусу Політехнічної Школи, побудованого за проектом професора Юліана Захарієвича (1837 - 1898). В кінці 1877 року була відкрита нова астрономічна обсерваторія, яка є другою в історії Львова (першою була обсерваторія Львівського Національного Університету), а з 1878 року ще й метеорологічна станція. В 1882 та 1883 роках Міністерство культури і освіти виділило ще 1700 злотих для придбання нових приладів для обсерваторії. Велику допомогу в придбанні приладів надала кафедрі і Міжнародна федерація геодезистів (International Federation of Surveyors), заснована в 1878 році. Про проблеми говорилося і на зустрічі Колегії професорів з імператором Австро-Угорщини Францем Йосифом, який 13 вересня 1880 року оглянув новий корпус. На базі обсерваторії проводилися астрометричні вимірювання об'єктів Сонячної системи, спектральні дослідження в області астрономії, але основним напрямком була геодезія та її зв'язок із спостережною астрономією. В 1894 році відбувається поділ кафедри геодезії і сферичної астрономії на кафедру геодезії і кафедру вищої геодезії та астрономії. С 28 грудня 1894 року кафедру вищої геодезії і астрономії очолює Вацлав Ласка.


Назва:Оборона Севастополя (1854—1855)

-Знайдено: + 13 вересня 1854 року вважається початком 349 денної облоги міста Севастополь


Зобр:11шт.


Назва:Уманський Терентій Хомич

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Постановою Ради Народних Комісарів Союзу РСР від 13 вересня 1944 року полковнику Уманському Т. Х. присвоєно військове звання «генерал-майор».


Зобр:1шт.


Назва:Леви (хокейний клуб)

-Знайдено: + |align=center|13 вересня 1986


Зобр:1шт.


Назва:ХК «Донбас» у сезоні 2011—2012

-Знайдено: + |дата = 13 вересня 2011


Зобр:2шт.


Назва:Янушевський Іван Якович

Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + З 13 вересня 1854 року лейтенант 29-го флотського екіпажу Янушевський знаходився в гарнізоні Севастополя на 2-му відділенні оборонної лінії. За відзнаки в боях при першому бомбардуванні Севастополя 5 жовтня проведений в капітан-лейтенанти і нагороджений орденом Святої Анни 3-го ступеня з бантом. 3 листопада 1854 року, незважаючи на сильну контузію, повернувся в стрій, був призначений командиром батареї «літер А» на Інкерманських висотах.


Назва:Смирнов Леонід Васильович (лікар)

-Знайдено: + Леоні́д Васи́льович Смирно́в (13 вересня 18561918) — хірург, доктор медицини, батько відомого нейрохірурга, психіатра, академіка, санскритолога Бориса Леонідовича Смирнова.


Назва:Мурашко Василь Опанасович

-Знайдено: + З 13 вересня 1918 року — старшина 4-го Сердюцького полку Армії Української Держави, з 1 січня 1919-го — помічник інспектора авіації Київського району, з 9 квітня 1919-го — командир Київського авіаційного загону.


Зобр:1шт.


Назва:Марія Фішер-Слиж

-Знайдено: + Марі́я Фі́шер-Слиж (англ. Maria Fischer-Slysh; нар.13 вересня 1922, Коломия  — пом.13 лютого 2012, Торонто) — лікар-педіатр, член управи Українського лікарського товариства Північної Америки (УЛТПА) у Чикаго, колишній голова УЛТПА в Торонто, член управи Канадського товариства приятелів України, Ліги українських меценатів у Києві та Почесний член Наукового товариства імені Шевченка у США. Була серед ініціаторів та підтримала в Україні ряд проектів зі створення Канадсько-Українських бібліотечних центрів, розвитку скаутського руху, запровадження конкурсів з рідної мови, стимулювання творчих вчителів-мовників, студентів, допомоги українській церкві.


Зобр:6шт.


Назва:Чотові скелі

Підзаголовок:== Культура ==
Знайдено: + Із Чортовою скелею пов'язана історія побудови першого пам'ятника Тарасові Шевченку на західноукраїнських землях. На початку ХХ ст. селяни Лисиничів вирішили спорудити пам'ятник Кобзареві. Кошти було зібрано за допомогою добровільних пожертвувань місцевих жителів. Згідно з проетом, пам'ятник сладався зі скелі у вигляді піраміди. Виникла потреба в каміннях. Жителі вирішили звести каміння з Чотової гори. Закипіла робота. Вечорами селяни нарубали багато кам'янних брил і возами дорогою, званою кляшторною, завезли в село. Із цього каміння було виготовлено пам'ятник Кобзареві. 13 вересня 1911 року, до 50-річчя від дня смерті поета, в урочистій обстановці був відкритий пам'ятник Т. Шевченкові в селі Лисиничах. Шматочок скелі волею трудового селянства перетворився на пам'ятник народному поетові.


Зобр:2шт.


Назва:Шевчук Ігор Степанович

-Знайдено: + Ігор Степанович Шевчук (нар.13 вересня 1953) — український поет. Член Член Київської міської організації Національної спілки письменників України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 13 вересня 1953 року в селі Стецьки Старокостянтинівського району Хмельницької області.


Назва:Історія Дрогобича

-Знайдено: + Бойове хрещення УСуСуси пройшли в Галицькій битві, яка розпочалася 5 серпня і тривала до 13 вересня. Разом з іншими частинами генерала Людендорфа січовики на лінії Самбір — Комарно — Дрогобич тримали оборону проти Третього (Кавказького) корпусу 8-ї російської армії генерала Брусилова, що наступали в напрямку Самбір — Перемишль.


Зобр:21шт.


Назва:Пилипчук Петро Пилипович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 13 вересня 2012 — подав заяву про відставку в зв'язку з досягненням 13 жовтня 2012 граничного віку перебування на посаді судді[28]


Назва:Бровченко Іван Никонович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Указом Президії Верховної Ради СРСР від 13 вересня 1944 року за мужність, відвагу і героїзм, проявлені в боротьбі з німецько-фашистськими загарбниками, червоноармійцеві Бровченку Івану Никоновичу присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка» (№ 4681).
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + Нагороджений орденами Леніна (13 вересня 1944), Вітчизняної війни 1-го ступеня (11 березня 1985), Слави 3-го ступеня, медалями.


Назва:Буц Андрій Федорович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Указом Президії Верховної Ради СРСР від 13 вересня 1944 року за зразкове виконання бойових завдань командування на фронті боротьби з німецько-фашистськими загарбниками і проявлені при цьому мужність і героїзм, червоноармійцеві Буцу Андрію Федоровичу присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка» (№ 4670).


Назва:Войтович Ігор Данилович

-Знайдено: + Войтович Ігор Данилович (*13 вересня 1932, с. Телелинці, Вінницька область) — доктор технічних наук, професор, академік НАН України, Заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, завідуючий відділом сенсорних пристроїв, систем та технологій безконтактної діагностики Інституту кібернетики імені В. М. Глушкова.Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>


Назва:Україна на літніх Паралімпійських іграх 2008

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + |13-е
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + |  Золото || Ліщинський, ВасильВасиль Ліщинський || Легка атлетика || Метання диску || 13 вересня
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + |  Золото || Виноградець, ДмитроДмитро Виноградець || Плавання || 50 м 50 м вільним стилем || 13 вересня
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + |  Золото || Федина, ОлексійОлексій Федина || Плавання || 100 м. Брас || 13 вересня
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + | Срібло || Ботурчук, ОксанаОксана Ботурчук || Легка атлетика || Біг на 400 м || 13 вересня
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + | Срібло || Кліпперт, СергійСергій Кліпперт || Плавання || 100 м на спині || 13 вересня
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + | Бронза || Веракса, МаксимМаксим Веракса || Плавання || 100 м на спині || 13 вересня
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + | Бронза || Ясиновий, ОлександрОлександр Ясиновий || Легка атлетика || Метання диску || 13 вересня
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + | Бронза || Смирнов, ВікторВіктор Смирнов || Плавання || 100 м батерфляєм || 13 вересня
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + | Бронза || Акопян, ОленаОлена Акопян || Плавання || 50 м батерфляєм || 13 вересня


Зобр:75шт.


Назва:Ніколайчик Наталія Миколаївна

-Знайдено: + Наталія Ніколайчик (нар. 13 вересня 1986) — український дзюдоїст, Майстер спорту України міжнародного класу. Бронзова призерка Паралімпійських ігор 2012 року у Лондоні.[29]


Назва:Положення пояса Пречистої Діви Марії

-Знайдено: + 13 вересня — Покладення пояса Пресвятої Богородиці. Пояс Пресвятої Богородиці — дорогоцінна християнська реліквія.
-Знайдено: + У 1872 році єпископ Перемиський Іван Ступницький надав джерелу у Заглиній статус відпустового місця і 13 вересня тут щорічно святкують празник Положення пояса Пречистої Діви Марії.


Назва:Мальчик Алла Анатоліївна

-Знайдено: + Мальчик Алла Анатоліївна (нар. 13 вересня 1977) — українська легкоатлетка, Заслужений майстер спорту України.[29], чемпіонка та бронзова призерка Літніх Паралімпійських іграх 2008 року.


Назва:Хведченя Сергій Борисович

-Знайдено: + Сергій Борисович Хведченя (*13 вересня 1954, Київ) — український історик, географ, картограф, кандидат географічних наук, кавалер ордена Преподобного Агапіта Печерського ІІІ ступеня.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Сергій Хведченя народився 13 вересня 1954 року в Києві, в родині службовців.


Назва:Козій Григорій Васильович

-Знайдено: + Козі́й Григо́рій Васи́льович (10 січня 1898 — 13 вересня 1988) — український науковець, біолог. Доктор біологічних наук. Професор. Заслужений діяч науки України.
-Знайдено: + Народився 10 січня 1898, в селі Олешичі, тепер Підкарпатського воєводства; помер 13 вересня 1988 року у Львові. Професор, завідувач кафедри ботаніки Львівського медичного інституту (1946–1951).


Назва:Головко Павло Андрійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Указом Президії Верховної Ради СРСР від 13 вересня 1944 року за мужність і героїзм, проявлені при форсуванні Південного Бугу й утриманні плацдарму на його західному березі рядовому Павлу Андрійовичу Головку присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка» (№ 4 274) .


Назва:Незаможник (есмінець)

Підзаголовок:=== Випробування ===
Знайдено: + 13 вересня 1923 року корабель направлений на заводські випробування. 23 вересня корабель відплив до Севастополя. Протягом шестигодинного переходу морем були проведені випробування механізмів корабля на економічному ході. Усі заводські випробування завершили 14 жовтня, коли есмінець повернувся назад у Миколаїв.


Зобр:23шт.


Назва:Запорожець Сергій Степанович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Указом Президії Верховної Ради СРСР від 13 вересня 1944 року за зразкове виконання бойових завдань командування на фронті боротьби з німецько-фашистськими загарбниками і проявлені при цьому мужність і героїзм, червоноармійцю Запорожцю Сергію Степановичу присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка» (№ 4 673).


Назва:Тягнибок Андрій Ярославович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 13 вересня 1988 року, навчаючись у 9-му класі, під час бігу у шкільному коридорі ненароком спричинив смерть свого однокласника, за що 6 січня 1989 року був засуджений за ст. 98 КК УРСР «Вбивство з необережності» на три роки позбавлення волі з відстрочкою покарання на два роки. Про обставини цього інциденту писали в обласній та республіканській пресі[30][31].


Назва:Русин Василь Павлович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У 1939 році нелегально перейшов угорсько-радянський кордон. Був засуджений до п'яти років виправно-трудових таборів. Після звільнення у 1942 році вступив до Першої Чехословацької окремої бригади, що формувалася в Бузулуку, воював у її складі. Пізніше був направлений у партизанську школу при Українському штабі партизанського руху, після якої 13 вересня 1944 року був десантований на Закарпаття командиром партизанського руху. Його загін діяв в Мукачівському і Свалявському районах.


Назва:Успенський собор (Мукачеве)

-Знайдено: + Коли в середині 18 ст. постало питання про реконструкцію мукачівського монастиря, 13 вересня 1752 року угорська придворна канцелярія за дорученням імператриці Марії Терезії виділила єпископу Мануїлу Ольшавському дві тисячі золотих, до яких додала пізніше ще 1500 гульденів, на спорудження нової резиденції єпископа на ділянці, подарованій графом Шенборном. Наріжний камінь заклали в 1753 році, але єпископ запланував занадто великий будинок, який не добудували і до його смерті 1767 року. Того ж року наступник Ольшавського єпископ Іван Брадач наскоро завершив у незакінченому будинку чотири кімнати. — На той час стара церква вже не вміщала всіх вірників.


Зобр:1шт.


Назва:Брянська операція (1943)

-Знайдено: + Це сприяло відволіканню уваги і ослаблення оборони німецькими військами на центральній ділянці операції, де сили 3-ї (О. В. Горбатов) і 11-ї (І. І. Федюнінський) армій розгорнули наступ і 13 вересня зайняли залізничні вузли Брянськ-1 і Брянськ-2, впритул підійшовши до Брянська.


Зобр:2шт.


Назва:Мацей Ратай

Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: +

Попередник: міністр духовних справ і народної освіти Польської республіки
24 липня 192013 вересня 1921
Наступник:
Тадеуш Лопушанський Антоній Пониковський



Зобр:1шт.


Назва:Костел Матері Божої Громничої та домініканський монастир (Старокостянтинів)

-Знайдено: + 1852 року в нижньому ярусі вежі влаштовано «теплу» церкву Воскресіння Господнього. 13 вересня 1853 року колишній костел було переосвячено на Собор Воздвиження Чесного Хреста[32][33].


Зобр:13шт.


Назва:Узелков В'ячеслав Валентинович

-Знайдено: + Дебют Узелкова на професійному рингу відбувся 24 жовтня 2004, коли В'ячеслав переграв в шостому раунді Сулеймана Джерілова. Слідом за цим Узелков здобув сім перемог над суперниками різного рівня, серед яких слід виділити гостьовий успіх у бою з французом Маджідом Бен Дрісса, а також протистояння зі значно більш досвідченим конголезців Мукаді Манді, якого В'ячеслав здолав за очками. 27 лютого 2007 в колекції В'ячеслава з'явився перший титул — за версією EBU-EE, який він завоював у поєдинку проти росіянина Артема Вичкіна. 13 вересня 2007 завоював титул Інтерконтинентального чемпіона за версією WBA, нокаутувавши в 6-му раунді непереможеного іспанського боксера, Габріеля Кампільо (12-0). У першому захисті титулу нокаутував аргентинця, Хуліо Сезара Домінгеза. У червні 2008, Узелков нокаутував непереможеного боксера зі Словенії, Дениса Шимича (19-0). Провівши ще три вдалих поєдинку, в липні 2010, вийшов на ринг за звання чемпіона світу за версією WBA, з боксером з Казахстану, Бейбутом Шуменовим. Шуменов був набагато активніший, і вів основний хід поєдинку, хоча й побував у нокдауні в першому раунді, але в третьому вже він переміг Узелкова. Після закінчення 12 раундів, одноголосним рішенням суддів переміг Шуменов. В'ячеслав вперше програв на професійному рингу[34]. Після поразки в чемпіонському бою, В'ячеслав виграв 3 поєдинки, і програв німцю, Едгару Гуткнечу в бою за титул чемпіона Європи за версією Європейського боксерського союзу. Згодом В'ячеслав переміг двох досвідчених боксерів, і повинен був вийти на титульний бій з чемпіоном WBO, Натаном Клеверлі, але поєдинок з британцем зірвався[35][36]. 16.03.2013 В'ячеслав Узелков поступився французу Дуду Енгумбу[37]


Зобр:1шт.


Назва:Київські навчання 1935

-Знайдено: + 13 вересня 1935 «сині» завдали потужний удар, який сповістив про початок глибокої наступальної операції. Після артпідготовки за участю 152-мм гармат і 203-мм гаубиць артилерії резерву Головного командування (РГК), рухаючись за вогневим валом, укріплену оборонну смугу «червоних» атакував 17-й стрілецький корпус В. Е. Гермоніуса[38] — 24-та стрілецька Самаро-Ульянівська Червонопрапорна Залізна дивізія Д. К. Корольова[38] і 44-та стрілецька Київська Червонопрапорна дивізія Д. Т. Козлова (два з шести їх стрілецьких полків були замінені полками 96-ї стрілецької Вінницької імені Я.Фабріціуса дивізії і 2-ї Кавказької стрілецької Червонопрапорної дивізії імені т. Стьопина). Атакуючу піхоту підтримували легкі танки Т-26 танкових батальйонів стрілецьких дивізій, танкетки Т-27 танкетних рот і батальйонів стрілецьких полків і «8-й танковий батальйон РГК» (тимчасове формування з Т-26, виділених 8-ою механізованою бригадою); з повітря тих, що оборонялися, бомбили і обстрілювали з кулеметів багатоцільові одномоторні біплани Р-5 з 19-ї, 20-ї і 21-ї легкобомбардувальної авіаескадрилій 206-ї легкобомбардувальної авіабригади. Дахи башт танків — спускаючись вертикальними смугами і на борту — перекреслював прямий білий хрест; на літаках «синіх» фюзеляж окільцьовують біла смуга, а поруч з нею замість червоної була нанесена біла зірка.


Зобр:5шт.


Назва:Бідноший Данило Пантелійович

-Знайдено: + Бідноший Данило Пантелійович (* 24 грудня 1924, Великі Дмитровичі — 13 вересня 1989) — український художник-пейзажист, член НСХУ з 1960 року, заслужений художник України.


Зобр:1шт.


Назва:Щелкановцев Сергій Павлович

Підзаголовок:=== Смерть ===
Знайдено: + 13 вересня 2003 року пройшов концерт пам'яті Сера[39]


Назва:Верховень Володимир Миколайович

-Знайдено: + Верховень Володимир Миколайович (13 вересня 1958, с. Уплатне, Близнюківського району, Харківської області)


Назва:Даниленко Володимир Григорович

-Знайдено: + Даниленко Володимир Григорович (* 13 вересня 1959 р., с. Туровець Житомирського району Житомирської області) — український письменник. Член національної спілки письменників України.


Назва:Одеська єпархія УПЦ (МП)

-Знайдено: + * 13 вересня 1927 — 27 березня 1928 — Йосиф (Петрових);


Назва:Островський Андрій Миколайович

-Знайдено: + Андрі́й Микола́йович Остро́вський (біл. Андрэй Мікалаявіч Астроўскі, нар. 13 вересня 1973, Пінськ, Білоруська РСР) — колишній білоруський футболіст, захисник. Нині тренер.


Зобр:2шт.


Назва:Білала Роланд Расель Еменович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Роланд Білала народився у Запоріжжі в сім'ї українки та конголезця. Футболом почав займатися у ДЮФШ «Металург». Демонструючи досить пристойну результативність у змаганнях ДЮФЛ, привернув до себе увагу селекціонерів «Динамо» та продовжив навчання у динамівській академії, де також був серед провідних бомбардирів. Впевнена гра темношкірого юнака не залишилася також поза увагою тренерів юнацької збірної. У 2007 році Білала дебютував на професійному рівні у складі «Динамо-3», провівши за сезон 12 матчів. У першій команді киян зіграв лише один поєдинок — 13 вересня 2008 року у розіграші Кубка України вийшов на поле за 15 хвилин до кінця гри проти мелітопольського «Олкома». Виступав переважно за дублюючий склад «Динамо», однак нічим особливим на фоні інших гравців не вирізнявся. У сезоні 2010/11 взагалі перестав потрапляти до складу, хоча тренувався з динамівськими резервістами.


Назва:Халіфман Йосип Аронович

-Знайдено: + Халіфман Йосип Аронович (* 13 вересня 1902, Могилів-Подільський — † 1988) — український та російський письменник-натураліст, писав російською мовою, популяризував знання про ентомологію, кандидат біологічних наук, 1951 — лавреат Сталінської премії другого ступеню (за книгу «Бджоли»), 1960 — член Спілки письменників СРСР, кавалер ордена «Знак Пошани».


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. [http://trove.nla.gov.au/ndp/del/article/13494609?
  2. [http://www.interesniy.kiev.ua/maps/catalog.php?
  3. Ющенко: Тимошенко зловживала посадою
  4. У палаті Тимошенко виявили схованку — пенітенціарна служба. Радіо Свобода. 13.09.2012.
  5. Тимошенко: рівень радіації у палаті чотири рази перевищував норму. Радіо Свобода. 13.09.2012.
  6. Ліки Тимошенко могли підкинути під час обшуку — адвокат. Радіо Свобода. 13.09.2012.
  7. Баронч С. Пам'ятки язловецькі.-Львів: Друкарня «Закладу народного ім. Оссоліньських»,1862.-230с.,(пол.) с.215
  8. Баронч С. Пам'ятки язловецькі.-Львів: Друкарня «Закладу народного ім. Оссоліньських»,1862.-230с.,(пол.) с.217-223
  9. Баронч С. Пам'ятки язловецькі.-Львів: Друкарня «Закладу народного ім. Оссоліньських»,1862.-230с.,(пол.) с.217
  10. Баронч С. Пам'ятки язловецькі.-Львів: Друкарня «Закладу народного ім. Оссоліньських»,1862.-230с.,(пол.) с.223
  11. Баронч С. Пам'ятки язловецькі.-Львів: Друкарня «Закладу народного ім. Оссоліньських»,1862.-230с.,(пол.) с.227
  12. Баронч С. Пам'ятки язловецькі.-Львів: Друкарня «Закладу народного ім. Оссоліньських»,1862.-230с.,(пол.) с.228
  13. Баронч С. Пам'ятки язловецькі.-Львів: Друкарня «Закладу народного ім. Оссоліньських»,1862.-230с.,(пол.) с.229
  14. Семен Горук
  15. Коган Л. Ґолокост на Житомирщині[http://istvolyn.info/index.php?
  16. В Ічні встановили пам'ятник Тарасу Шевченку, інф. за 17-09-2009 на www.gorod.cn.ua // Ольга Макуха, тижневик «Вісник Ч» № 38 (1218)
  17. [http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  18. Материалы для истории Подольской губернии: Прибавление к № 5 «Подольских губернских ведомостей». — Каменец-Подольский, 1885. — С. 209, 211—212.
  19. Указ Президента України № 864/2007 «Про нагородження Е. Фальц-Фейна орденом князя Ярослава Мудрого»
  20. ЦДІАК України. ф.707. оп.30. спр.447, арк.8
  21. ЦДІАК України. ф.707. оп.30. спр.447, арк. 9, 10
  22. Постанова КМУ від 13 вересня 2006 р. № 1309 «Про призначення Бауера Т. Й. генеральним директором Аграрного фонду»
  23. Розпорядження КМУ від 8 серпня 2007 р. № 622-р «Про звільнення Бауера Т. Й. з посади генерального директора Аграрного фонду»
  24. [http://www.scribd.com/full/16252989?
  25. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?

    Назва:Водограй (пісня)

    -Знайдено: + | Випущено = 13 вересня 1970
    -Знайдено: + І 13 вересня 1970 року пополудні Чернівецька телестудія на всю Україну транслювала прем'єри пісень «Червона рута» і «Водограй».


    Назва:Голови Тернопільської ОДА

    -Знайдено: + nreg=325%2F98 Указ Президента України N 325/98]

  26. Відомості на офіційному сайті ІНВХ
  27. [http://kameniar.franko.lviv.ua/cms/?
  28. Петро Пилипчук подав заяву про відставку з посади голови Верховного Суду // РБК-Україна, 19.09.2012
  29. а б Національна паралімпійська збірна команда України: шлях до Лондону-2012 на сайті Національного комітету спорту інвалідів України
  30. Василь Семен. Урок кругової поруки // «Ленінська молодь» № 47 (6154), 20 квітня 1989 року, стор. 3
  31. В. Семен, З. Краснодемська. Переступивши через правду, захищали честь школи педагоги й учні // «Радянська освіта», № 38 (3948), 16 травня 1989 року. Фотокопія статті
  32. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою teo не вказано текст
  33. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою pam не вказано текст
  34. Узєлков програв Шуменову
  35. boxing/news/220295.html Клеверлі не буде битися з Узелковим
  36. Узєлков обурений скасуванням бою з Клеверлі
  37. Узєлков поступився Енгумбу
  38. а б Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою РР не вказано текст
  39. [http://atn.kharkov.ua/newsread.php?