Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/3 вересня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Київ

Підзаголовок:=== Парки ===
Знайдено: + У парку Кіото 3 вересня 2011 року висаджено найдовшу в Європі алею сакур.[1]


Зобр:30шт.


Назва:Верховна Рада України II скликання

Підзаголовок:== Склад ==
Знайдено: + | по 3 вересня 1996
Підзаголовок:== Склад ==
Знайдено: + | по 3 вересня 1996
Підзаголовок:== Склад ==
Знайдено: + | по 3 вересня 1996


Зобр:1шт.


Назва:Бігдай Яким Дмитрович

-Знайдено: + Яки́м Дми́трович Бігда́й (3 вересня 1855, Катеринодар— †17 листопада 1909, Сухумі) — український композитор, фольклорист, режисер; статський радник.


Назва:Політичні партії України

-Знайдено: + | 3 вересня 1999


Назва:Гнатишин Андрій

-Знайдено: + Андрі́й Гнати́шин (26 грудня 1906, село Чижиків, нині Львівської області — 3 вересня 1995, Відень) — український композитор, диригент, педагог. Професор (від 1963).


Зобр:1шт.


Назва:Мала Русь

Підзаголовок:== Малороси ==
Знайдено: + Одна з перших згадок про малоросів міститься у листі православного київського митрополита Йова Борецького до московського царя Михайла Федоровича від 3 вересня 1624 року про допомогу в боротьбі з унією та Католицькою церквою. Митрополит обґрунтував ідею релігійної та кровної єдності обох частин Русі і вперше назвав українців-малоросіян молодшими братами, а московитів-великоросів — старшими, котрі, втім, створюють одну сім'ю[2]. Цей лист був написаний в умовах, коли українське духовенство з підвладних польському королеві земель, так само як і східні православні ієрархи, що мешкали на підвладних османському султанові землях, зверталися до московських царів за допомогою в справі поліпшення свого матеріального і фінансового становища[2].


Зобр:7шт.


Назва:Ковалевський Микола Миколайович

-Знайдено: + Микола Миколайович Ковалевський (3 вересня 1892, Чернігівщина — 18 серпня 1957, Інсбрук) — політичний діяч, кооператор і публіцист, поет.


Назва:Затонський Володимир Петрович

-Знайдено: + Володимир Затонський як народний комісар освіти зробив усе для закриття Кам'янець-Подільського державного українського університету. 3 вересня 1920 року, коли більшовики втретє володіли Кам'янцем-Подільським, нарком Затонський надіслав в усі освітні заклади України телеграму (російською мовою): «Необходимо обратить внимание на Каменецкий державный украинский университет. Каменецкие коммунисты находятся в плену у петлюровской интеллигенции. Реальных сил для поддержки на высоте университета в Каменце нет. Контингент слушателей никчемный. Безработные девицы и поповичи. В самом университете продолжают заседать выжившее из ума старцы и научные светила вроде гетмановского, затем петлюровского скарбника Лебедя-Юрчика, который читает там финансовое право. Профессора недурно устраиваются за счёт университета и поглядывают на запад. Всех их следует разогнать. В том виде, как он существует сейчас, университет компрометирует соввласть». Отак без жодних підстав, грубо й зневажливо Затонський принизив цілу плеяду українських інтелектуалів — Івана Огієнка, Леоніда Білецького, Дмитра Дорошенка, Василя Біднова, Євгена Тимченка, Михайла Драй-Хмару, Петра Бучинського, Юхима Сіцінського, Софію Русову та багатьох інших, які в ті часи працювали в університеті [3].


Зобр:5шт.


Назва:Андрей (Шептицький)

-Знайдено: + | сан = 3 вересня 1892
-Знайдено: + 29 червня 1888 граф Іван та графиня Софія супроводять свого сина до Добромильського монастиря отців Василіян. 13 вересня 1888 Роман склав перші чернечі обіти і прийняв ім'я Андрей. З жовтня 1888 по червень 1891 брат Андрей, проживаючи у Краківській Єзуїтській обителі на площі св. Варвари, відвідує університетські курси з богослов’я та філософії. Упродовж Великого посту 1891 року, як пише у своїх спогадах Софія Шептицька, брат Андрей харчується лише раз на день:
-Знайдено: + 11 серпня 1892 брат Андрей складає вічні обіти у Кристинопольському монастирі. А 3 вересня 1892 єпископ Юліан Пелеш у Перемишлі висвячує його на священика. 11 вересня 1892 ієромонах Андрей відслужив першу Божественну Літургію у родинному селі в Прилбичах.[4]


Зобр:3шт.


Назва:Шухевич Роман Йосипович

-Знайдено: + З огляду на кадрові втрати і постійно зростаючу перевагу противника, керівне середовище визвольно-революційного руху дійшло висновку про доцільність згортання діяльності УПА як збройної формації. На підставі рішення УГВР від 29 серпня 1949 р. Головний Командир УПА Р. Шухевич видав 3 вересня 1949 р. наказ 4.2, згідно з яким усі підвідділи і штаби УПА тимчасово припиняли свою діяльність як бойові одиниці і органи управління. Від цього часу основний тягар боротьби з тоталітарним режимом покладався на підпілля ОУН, до якого увійшли військовики УПА, а бойові акції поступово відходили на другий план.
-Знайдено: + Хоч В. Дишканту 1948 р. по дорозі до України був схоплений у Варшаві і переданий МДБ УРСР, але ті пропозиції, які він мав передати Р. Шухевичу, були останнім усвідомлені самостійно, про що свідчить наказ Ч.2 від 3 вересня 1949 р.


Зобр:42шт.


Назва:Черкаси

-Знайдено: + |Безстрокову угоду про відновлення дружніх братерських зв'язків між містами було підписано 3 вересня 2003 року. Сторони розвивають співробітництво в галузях виробництва, розвитку малого і середнього бізнесу, зовнішньоекономічних зв'язків, культури та спорту.


Зобр:38шт.


Назва:Чорнухи

-Знайдено: + 3 вересня 1903 року в містечку відкрилась 2-класна Чорнухинська міністерська школа з 5-річним терміном навчання, яка стала попередницею сучасної селищної школи.


Зобр:4шт.


Назва:Шалигине

-Знайдено: + * На початку жовтня 1941 року німецько-фашистські загарбники війшли в Шалигине. У лютому 1942 Шалигинський партизанський загін, що складався з 119 осіб, увійшов до складу партизанського з'єднання під командуванням С. А. Ковпака та з травня того ж року базувався в Хінельських лісах, що у Шалигинському районі. Влітку 1942 був створений другий Шалигинський партизанський загін, що діяв на території Шалигинського та інших районів. 3 вересня 1943 року частинами 60-ї армії селище було звільнене.[5]


Зобр:1шт.


Назва:Дурдинець Василь Васильович

-Знайдено: + | кінець2 = 3 вересня 1996


Назва:Петро Конашевич-Сагайдачний

-Знайдено: + Успішні дії запорожців розлютили османського султана. На початку серпня 1617 року турецький військовий флот досяг Запорозької Січі, проте на той час там було лише кілька десятків козаків. Тим часом каральні сухопутні війська під командуванням Іскандера-паші рушили на територію Речі Посполитої. На березі Дністра поблизу містечок Буші і Яруги вони зустрілись із польським військом під командуванням Станіслава Жолкевського. Бажаючи уникнути битви, 23 вересня сторони уклали мирний договір, одним із пунктів якого була заборона запорожцям виходити з Дніпра у Чорне море. Невдовзі коронний гетьман написав запорожцям листа, аби вони прислали своїх представників до Паволочі, що на річці Роставиці[6].
-Знайдено: + Вранці 3 вересня султан видає наказ розгромити запорожців. Звертаючись до свого війська, він сказав: «Якщо не розіб'ємо козаків, нас матимуть за ляхів» (тобто зганьблять себе, як воїнів). Турецька армія розпочала атаку з активного артилерійського та вогнепального обстрілу. Проте при підступі до табору запорожці зустріли ворога вогнем, і завдяки організації швидкого перегрупування свого війська Сагайдачний не тільки зупинив атаку ворога, але й організував стрімку контратаку. Військо Османа ІІ втратило під час бою від десяти до двадцяти тисяч чоловік[7]. Наступного дня султан знову надав наказ брати запорозький табір та особисто зайняв командний пункт, розташований на г. Городище. Турецькі підрозділи тричі намагались взяти штурмом козацький табір, проте кожного разу невдало. Вже ввечері, витримавши артилерійський обстріл, козаки організовують успішну контратаку, увірвавшись до табору Османа ІІ. Вбиваючи солдатів та руйнуючи їхні намети, козаки спричинили паніку у турецькому війську. Розуміючи, що настав переломний момент у війні, Сагайдачний відправляє гінця до Яна Ходкевича з проханням вивести всі війська до атаки. Але старий гетьман побоявся відправити військо на підтримку запорожцям, посилаючись на пізню годину. Отримавши відмову, козаки повернулись до свого табору із багатою здобиччю, перед тим поруйнувавши турецьку артилерію[8]. За свідченням очевидців, під час атаки загинуло близько 15 000 ворогів[7].


Зобр:30шт.


Назва:Хотинська війна

-Знайдено: + 24 серпня (3 вересня на н.с.) 1620 р. військо Жолкевського переправилося на правий берег Дністра i захопило молдавські фортеці. Тут до нього приєднався господар Молдавії Граціан з 600-ма своїми однодумцями. Військо союзників зробило стрімкий марш i 2 вересня зайняло позиції поблизу с. Цецори, розташованого на березі Прута за 18 верст від Ясс. 8 — 11 вересня відбулись вирішальні бої під Цецорою в ході яких польське військо зазнало поразки. Багато жовнірів і козаків загинуло, серед них і Михайло Хмельницький, чимало потрапило в полон, у тому числі й Богдан Хмельницький. Відступаючих до Кам'янця-Подільського поляків турки і татари остаточно розгромили 26 вересня біля с. Савки. Сам коронний гетьман Жолкевський загинув, польний гетьман Станіслав Конецпольський, магнати Микола Потоцький, Ян Тишкевич та інші були взяті у полон. Головну причину поразки польські урядовці вбачали у тому, що Жолкевський не залучив до війни необхідну кількість козаків.


Зобр:5шт.


Назва:Маріямпіль

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + В роки Першої світової війни, завдяки своєму розташуванню Маріямпіль потрапив у жорнило боїв. 2 вересня 1914 р. містечко зайняли росіяни. Жорстокі бої в околцях Маріямполя точилися з 27 лютого по 4 березня 1915 р. Більшість жителів евакуювалися й врятували своє життя. Шквальний вогонь артилерії розрушив значну частину житлових будівель містечка, в тому числі й палац. Росіяни таки зуміли відбити шалені атаки австрійців і втримати місто до 2 липня. Вдруге російські війська зайняли Маріямпіль у червні 1916 р. У липні 1920 р. вже фронт проти більшовиків в Маріямполі тримали петлюрівці. При цьому головний отаман Симон Петлюра відвідав Маріямпіль. З 3 вересня по 15 вересня того ж року лівий берег Дністра з містечком знаходився у руках Будьонного.


Зобр:1шт.


Назва:Шуфрич Нестор Іванович

-Знайдено: + | початок2 = 3 вересня 2002


Назва:Каганович Лазар Мойсейович

-Знайдено: + | початок_терміну7 = 3 вересня 1956


Зобр:19шт.


Назва:Карташов Євген Григорович

-Знайдено: + Після закінчення школи вступив до Запорізького гідроенерготехнікуму. Служив у лавах Збройних Сил СРСР. У 1969 році закінчив Запорізький машинобудівний інститут. 3 1969 по 1990 рік працював на комсомольській і партійній роботі. У 1991 році призначений заступником голову Запорізького облвиконкому з гуманітарних питань. 3 вересня 1992 року пройшов гартування запоріжсталівськими горнилами на посадах директора зовнішньоторгової фірми, потім — заступника генерального директора комбінату «Запоріжсталь». З січня 1999 року — голова Запорізької облдержадміністрації. Із січня 2000 по березень 2001 року — Надзвичайний Повноважний Посол України в республіці Казахстан. Указом Президента України від 26 березня 2001 року Євген Карташов знову призначений головою Запорізької обласної державної адміністрації. Кандидат філософських наук.


Назва:Табачник Дмитро Володимирович

-Знайдено: + Наступний випуск програми «Тендер News» від 3 вересня також було цілком присвячено цьому випадку, зокрема коментарям Дмитра Табачника та водія автобуса, якого міністр звинуватив у недбалості.[9]
Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: + * Місія Табачника // Український тиждень, № 36, 3 вересня 2010


Зобр:2шт.


Назва:Елано Блумер

-Знайдено: + 16 серпня 2006 року Елано став першим в історії гравцем вищої ліги України у складі збірної Бразилії, зігравши у товариській грі проти Норвегії. 3 вересня 2006 року він відкрив рахунок забитим голам за національну збірну, відзначившись «дублем» у товариському матчі проти Аргентини (Бразилія перемогла 3-0).


Зобр:1шт.


Назва:Чорноморець (Одеса)

Підзаголовок:== Стадіон ==
Знайдено: + З 3 вересня 2008 року на місці старого стадіону почалося будівництво нової арени до Євро-2012, що носитиме ім'я заслуженого тренера України і Росії Віктора Прокопенка. Старий стадіон буде перебудовано в два етапи — демонтаж старих трибун і зведення нової арени. Але через фінансові проблеми будівництво стадіону було загальмовано на старті. У жовтні 2010 року на стадіоні в парку Шевченка почався активний процес будівництва. Було зведено повністю одну з трибун майбутнього стадіону. Триває будівництво інших трибун. Керівництво одеського клубу обіцяє, що перший матч на новому стадіоні обов'язково пройде у вересні 2011 року — на день народження Одеси.


Зобр:10шт.


Назва:Зеленяк Тадей Іванович

-Знайдено: + Таде́й Іва́нович Зеленя́к (*3 вересня 1935, Львів — †6 липня 2003, Новосибірськ) — російський математик українського походження.


Назва:Аверін Всеволод Григорович

-Знайдено: + Все́волод Григо́рович Аве́рін (* 20 лютого 1889, Чепіль, нині Балаклійського району Харківської області — † 3 вересня 1946, Харків) — український радянський художник-графік. Брат зоолога Віктора Аверіна.


Зобр:1шт.


Назва:Свобода слова (ICTV)

-Знайдено: + | перша_трансляція = З 3-го вересня 2005
-Знайдено: + «Свобода Слова» — політичне ток-шоу на телеканалі ICTV. Вперше в ефір вийшла 3-го вересня 2005 року. Ведучий — Савік Шустер — журналіст, який створив і був ведучим російської програми «Свобода слова» на російському каналі НТВ. Але у 2004 році, незважаючи на великі рейтинги програми, після того як програма пішла у літню відпустку, керівництво каналу вирішило не надавати телевізійного ефіру з осені. Шустер деякий час ще вів на НТВ програму про футбол «Третій тайм», але потім пішов з каналу.


Назва:Феодосій Углицький

-Знайдено: + 11 вересня 1692 р. майже 90-літній Лазар Баранович фактично передав св. Феодосію справи, скликавши для обрання Феодосія Углицького єпископом Чернігівським представницький Собор за участю гетьмана Івана Мазепи. Після смерті свого духовного наставника (3 вересня 1693 р.) св. Феодосій став його повноправним наступником.


Назва:Астряб Олександр Матвійович

-Знайдено: + Олекса́ндр Матві́йович Астря́б (*3 вересня 1879, Лубни — 18 листопада 1962) — український радянський методист-математик, професор, заслужений діяч науки УРСР.


Назва:Список академіків НАН України

Підзаголовок:=== Б ===
Знайдено: + | 3 вересня 1938
Підзаголовок:=== В ===
Знайдено: + | 13 вересня 1932


Зобр:38шт.


Назва:Зимна Вода

Файл:ЗОШ№2 Зимна Вода.JPG

-Знайдено: + 1 вересня, майже через тиждень після підписання пакту, була розпочата Німеччиною та Словаччиною військова операція проти Польщі. У відповідь Велика Британія і Франція, згідно з попередніми домовленостями з польським урядом, 3 вересня 1939 року оголосили війну Німеччині, що ознаменувало початок Другої світової війни. Військові дії (війна) між Польщею та Німеччиною була швидкоплинними й тривали 22 дні.


Зобр:5шт.


Назва:Національна академія педагогічних наук України

-Знайдено: + * Артемчук Галік Ісакович (народився 3 вересня 1938 року), кандидат філологічних наук, професор, обрано 15 грудня 1999 року. Відділення теорії та історії педагогіки.


Назва:Чорноморець (стадіон)

-Знайдено: + 3 вересня 2008 року на Центральному стадіоні «Чорноморець» була забита перша паля нової арени.


Зобр:3шт.


Назва:Корнин (смт)

-Знайдено: + 1859 р. Людвик Крушинський продав Корнин відставному генерал-лейтенанту Карлу Богдановичу Вайсу. 1860 року він збудував цукроварню і уклав контракт на його орендне утримання надвірним радником А. Протасьєвим. Невдовзі за участь у повстанні 1861 року у К. Б. Вайса було конфісковано Корнинський маєток. 1862 р. за викупним договором селяни при кредитній допомозі держави придбали загалом 870 десятин землі за 36 624 рублі. За кілька років потому генералу К. Б. Вайсу було повернуто Корнин. У той час в містечку діяли цукроварня, пивоварня (1864), шкіряний (з 1845 р.), два цегельних заводи (перший — з 1845 р.), 4 вітряних млини (1864), дві крамниці. Був і крохмальний завод, але 3 вересня 1865 року згорів.[10]


Зобр:1шт.


Назва:Цецорська битва 1595

-Знайдено: + Влітку 1595 р. коронна армія (коло 5000 кавалерії, 2300 піхоти і кілька гармат) під проводом великого коронного гетьмана Яна Замойського увійшла до Молдавії і 27 серпня зайняла Хотин. По завоюванню столиці господарства Ясси 3 вересня гетьман посадив на молдавському троні Ярему Могилу.


Назва:Василенко Володимир Вікторович

-Знайдено: + Володи́мир Ві́кторович Василе́нко  — (*3 вересня 1925) — український художник.


Назва:ZOOM (телеканал)

-Знайдено: + ZOOM (до 1 червня 2013 «MTV Ukraine»)[11][12] («укр. ЗУМ») — український музично-розважальний телеканал, що входить в мережу MTV Networks Europe. Канал вперше вийшов в ефір 24 серпня 2007 та першим своїм кліпом показав «Танці» групи «Воплі Відоплясова»[13]. 3 вересня 2007 року стартував перший сезон на MTV Україна. Трансляція здійснюється виключно українською мовою.{{джерело?


Назва:ВІА Гра

-Знайдено: + «ВІА Гра» (також Nu Virgos) — український музичний гурт, створений 3 вересня 2000 року в Києві.[14]


Назва:Чигринський Дмитро Анатолійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 1999 до 2003 р. навчався в Училищі фізичної культури (Львів). Зіграв кілька ігор за «Карпати-3» в другій лізі. Потім Чигринського помітили тренери «Шахтаря» і оборонець переїхав до Донецька. 3 вересня 2004 року вперше зіграв у футболці молодіжної збірної України (у виїзній грі проти данців).


Зобр:2шт.


Назва:Енергетик (Бурштин)

Підзаголовок:== Досягнення ==
Знайдено: + ** у чемпіонатах України: 7:2 («Чорногора», 3 вересня 2001, Бурштин); 5:0 («Борисфен-2», 23 травня 2004, Бурштин)
Підзаголовок:== Склад ==
Знайдено: + | 16 || Срібний Сергій || 13 вересня 1985 || Україна Україна


Назва:Вергун Дмитро Миколайович

-Знайдено: + Дмитро́ Микола́йович Вергу́н (* 18 жовтня 1871, Городок, нині Львівської області — † 3 вересня 1951, Х'юстон) — дослідник історії літератури Карпатської Русі та слов'янознавства москвофільського напрямку, публіцист, журналіст, поет.


Зобр:2шт.


Назва:Беркута Анатолій Всеволодович

-Знайдено: + Анато́лій Все́володович Берку́та (* 3 вересня 1945, Голоби, нині смт Ковельського району Волинської області) — український економіст.


Назва:Історія Луганська

-Знайдено: + | 3 вересня 1882


Назва:Цегельський Михайло Романович

-Знайдено: + Цегельський Михайло Романович - (3 вересня 1918, Чернівці - 5 березня 2010, Нью-Йорк, США) - професор, дійсний член НТШ.


Назва:Борзяк Петро Григорович

-Знайдено: + Петро́ Григо́рович Борзя́к (*3 вересня 1903, Пищики — †15 серпня 2000)— український фізик. Доктор фізико-математичних наук.


Назва:Борисяк Олексій Олексійович

-Знайдено: + Олексі́й Олексі́йович Борися́к (*3 вересня 1872, Ромни — †25 лютого 1944) — український геолог і палеонтолог, академік АН СРСР1929, член-кореспондент з 1921).


Назва:Веліжанський Сергій Костянтинович

-Знайдено: + Сергі́й Костянти́нович Веліжа́нський (нар. 3 вересня 1960, село Успенка, Тюменська область, Росія) — український політик. Народний депутат України. Член партії ВО «Батьківщина». Голова спостережної ради ВАТ «Кримзалізобетон». Президент ТОВ «Золотий символ».


Зобр:1шт.


Назва:Одайник Микола Миколайович

-Знайдено: + | початок1 = 3 вересня 2002
-Знайдено: + Народний депутат України 4-го скликання з 3 вересня 2002 до 25 травня 2006 від виборчого округу № 18 Вінницької області, самовисування. «За» 43.55%, 11 суперників. На час виборів: директор СТОВ «Яланецьке», безпартійний. Член фракції «Наша Україна» (з вересня 2002), уповноважений представник фракції «Наша Україна» (з березня 2005). Член Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин.


Назва:Василенко Анатолій Стефанович

-Знайдено: + Анато́лій Стефа́нович Василе́нко (*3 вересня 1944) — український політик.


Назва:Ткачук Віктор Артурович

-Знайдено: + Ткачук Віктор Артурович (* 3 вересня 1965) — український політик.


Назва:Попільня

Підзаголовок:== Спорт ==
Знайдено: + В Попільні діє стадіон «Колос», відкритий після реконструкції 3 вересня 2011 р.[15] На ньому відбуваються різноманітні спортивні змагання як районного, так і обласного рівня. Попільнянська футбольна команда постійно бере участь у футбольних чемпіонатах району та області.


Зобр:5шт.


Назва:Міла Куніс

-Знайдено: + Також Міла була давньою знайомою родини Майкла Джексона. До розставання з Калкіним вони разом відвідали приватні похорони Джексона 3 вересня 2009[16]


Зобр:3шт.


Назва:Богуславець

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + На хуторі Тимківщина, біля села, народився Максимович Михайло Олександрович (*3 вересня 1804 — †10 листопада 1873) — видатний український історик, філолог, етнограф, ботанік, поет.


Назва:Аносов Михайло Дмитрович

-Знайдено: + У травні 1990 року Аносова обрано делегатом XXVIII з'їзду КПУ: брав участь у роботі першого етапу (червень 1990 року) [17]. Став на позицію Демократичної платформи України (заява в «Прапорі Жовтня» від 1 вересня 1990 року [18]). 3 вересня 1990 року на зборах партійної організації фізико-математичного факультету педагогічного інституту Аносова виключено з КПРС [19].


Назва:Морозов Костянтин Петрович

-Знайдено: + | початок_терміну3 = 3 вересня 1991
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Під час спроби державного перевороту в Москві (серпень 1991 р.), підтримав курс України на відокремлення від СРСР і утворення незалежної держави. 3 вересня 1991 р. Верховною Радою України призначений першим міністром оборони України. 1 жовтня 1991 р. Указом Президента СРСР і наказом МО СРСР звільнений від обовязків командувача повітряної армії і члена Військової ради КВО та відряджений у розпорядження уряду України. Перший офіційно склав присягу на вірність українському народові (6 грудня 1991). Під керівництвом К. Морозова вперше було створено національну систему управління військовим угрупованням колишнього СРСР на території незалежної України, проведено унікальну організаційну роботу з приведення основної частини офіцерського складу цього угруповання до присяги на вірність народу України, проведено перший етап його реорганізації у структури Збройних Сил України, закладено основи організації видів Збройних Сил України. Через особисту особливу позицію в питанні Чорноморського флоту 30 вересня 1993 р. добровільно подав Президентові України рапорт про відставку.
Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: +

Попередник: Міністри оборони України
3 вересня 19914 жовтня 1993
Наступник:
не було Біжан Іван Васильович
4 жовтня 19938 жовтня 1993



Зобр:1шт.


Назва:Плужне

-Знайдено: + * Адель Ельжбета Ігнатія Тишкевич (*3 вересня 1908 — †1960) — графиня, дочка дідича плужненських і гульських маєтностей графа Едварда Тишкевича і Аделі з Дембовських.


Зобр:13шт.


Назва:Членство України в міжнародних організаціях

Підзаголовок:== Список ==
Знайдено: + |3 вересня 1992
Підзаголовок:== Список ==
Знайдено: + |3 вересня 1992


Назва:Айзенштейн Семен

-Знайдено: + Айзенштейн Семен (25 січня 1884, Київ — 3 вересня 1962, Велика Британія) — підприємець, радіоінженер (Велика Британія).


Назва:Список міністрів оборони України

-Знайдено: + |3 вересня 19914 жовтня 1993
-Знайдено: + |25 червня 200323 вересня 2004
-Знайдено: + |23 вересня 200424 вересня 2004


Зобр:35шт.


Назва:Біжан Іван Васильович

Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: +

Попередник: в. о.
Міністра оборони України
4 жовтня 19938 жовтня 1993
Наступник:
Морозов Костянтин Петрович
3 вересня 19914 жовтня 1993
Радецький Віталій Григорович
10 жовтня 19948 липня 1996



Назва:Житомирський трамвай

-Знайдено: + | дата відкриття = 1897 — вантажний трамвай
3 вересня 1899 — пасажирський трамвай


Зобр:7шт.


Назва:Оболонь-Арена

-Знайдено: + | 23 вересня 2012
-Знайдено: + | align=center |3 || 3 вересня 2010 || Україна Україна  х  Франція Франція || 2:2 || Кваліфікація до чемп. Європи || 1 500


Зобр:4шт.


Назва:Пилип Хмара

-Знайдено: + 3 вересня 1920, спільно зі Степовою дивізією Костя Блакитного, на чолі тисячі гайдамаків вибив з Олександрії регулярні частини Червоної армії.


Зобр:1шт.


Назва:Ахать Джамі

-Знайдено: + |дата_закінчення_спорудження= 3 вересня 1999
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Офіційне відкриття мечеті Ахать Джамі та «Українського ісламського университету» відбулося 3 вересня 1999.


Назва:Український ісламський університет

-Знайдено: + |дата = 3 вересня
-Знайдено: + Украї́нський ісла́мський університе́т — перший в Україні мусульманський спеціалізований вищий навчальний заклад. Знаходиться в Донецьку. Відкритий 3 вересня 1999 разом з мечеттю Ахать Джамі, в приміщенні якої він розташований.


Назва:Шевченко Тарас Григорович (Герой України)

-Знайдено: + Тара́с Григо́рович Шевче́нко (*3 вересня 1954, Новоселівка)  — Герой України, генеральний директор акціонерного товариства «Алчевський металургійний комбінат».


Назва:Єрмаков Юрій Володимирович

-Знайдено: + Юрій Володимирович Єрмаков (3 вересня 1970) — український гімнаст, призер Олімпійських ігор.


Назва:Лафорт Арена

-Знайдено: + | відкритий = 3 вересня 2007
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Спонсором будівництва стадіону стала страхова компанія «Княжа», яка є засновником місцевого клубу «Княжа», що виступав у Прем'єр-лізі Львівської області. Стадіон «Княжа Арена» було відкрито 3 вересня 2007 року[20]. Днем раніше на стадіоні відбувся перший матч, в якому ФК «Львів» переміг івано-франківське «Прикарпаття» з рахунком 6:2 в рамках першої ліги сезону 2007—2008.


Зобр:1шт.


Назва:Авраамій Трудолюбивий

-Знайдено: + Пам'ять 11 жовтня і 3 вересня.


Назва:Верховна Рада України IV скликання

-Знайдено: + |з 3 вересня 2002
-Знайдено: + |з 3 вересня 2002
-Знайдено: + |з 3 вересня 2002


Зобр:2шт.


Назва:Засоби масової інформації у Тернополі

-Знайдено: + * газета «Благовіст» — виходила від 3 вересня 1990 як орган Української Незалежної Православної Церкви, потім — УАПЦ. Видання здійснював єпископ Тернопільський і Бучацький Василь. Припинила існування 1992[21].


Назва:Школьников Юхим Григорович

-Знайдено: + Юхим Григорович Школьников (нар. 31 січня 1939 — пом. 3 вересня 2009) — український футболіст і тренер, майстер спорту, заслужений тренер України.


Назва:Пам'ятники Харкова

-Знайдено: + |Сковороді Григорію || 1992 || у Покровському сквері (Університетська, 10) || Пам'ятник Григорію Сковороді || Другий у місті пам'ятник Григорію Сковороді було відкрито 3 вересня 1992 року. Бронзова скульптура філософа роботи Івана Кавалерідзе встановлена поблизу Історичного музею на Терасній гірці[22].


Зобр:103шт.


Назва:Воїни-інтернаціоналісти на Тернопільщині

-Знайдено: + * Жуковський Василь (23 вересня 1967, с. Рохманів Шумського району — 25 листопада 1987);
-Знайдено: + * Циганюк Валерій (3 вересня 1963, с. Крижі Кременецького району — 30 квітня 1984);


Назва:Кононенко Мусій Степанович

-Знайдено: + Мусій Степанович Кононенко (псевдонім М. Школиченко; * 22 серпня (3 вересня) 1864, с. Турівка, Прилуцький повіт, нині Чернігівська область — †14 червня 1922, Нові Санжари) — український поет і прозаїк, діяч кооперативного руху.


Зобр:1шт.


Назва:Ткачикова Людмила Ігорівна

-Знайдено: + Ткачикова Людмила Ігорівна (* 3 вересня 1959, Київ) — український художник-мультиплікатор.


Назва:Донбас (хокейний клуб)

-Знайдено: + |align=center|3 вересня 1976
-Знайдено: + |align=center|23 вересня 1985
-Знайдено: + |align=center|23 вересня 1993


Зобр:2шт.


Назва:Романишин Сергій Володимирович

-Знайдено: + Сергій Володимирович Романишин (* 3 вересня 1975, Станькова, Калуський район, Івано-Франківська область) — український футболіст. Захисник або півзахисник, виступав, зокрема за «Карпати» (Львів), «Кремінь» (Кременчук), «Прикарпаття» (Івано-Франківськ), «Нафтохімік» (Нижнєкамськ, Росія) та ряд албанських команд. Перший український футболіст, який виграв чемпіонат Албанії (2002, у складі «Динамо» Тирана).[23]


Назва:Медведєв Олег Олександрович

-Знайдено: + Олег Олександрович Медведєв (нар. 3 вересня 1969, Лисичанськ, Луганська область, УРСР, СРСР) — український журналіст, депутат Київської міської ради.


Назва:Ігнатій (Демченко)

-Знайдено: + | періодпочаток_3 = 3 вересня 1961
-Знайдено: + | хіротонія = 3 вересня 1961
-Знайдено: + 3 вересня 1961 хіротонісаний в єпископа Хмельницького і Кам'янець-Подільського. Хіротонію здійснювали: митрополит Київський Іоанн і митрополит Одеський Борис.


Назва:Православ'я на Черкащині

-Знайдено: + *Анатолій (Кузнєцов) (3 вересня 197416 листопада 1979)


Зобр:8шт.


Назва:Єпископат Українського екзархату

Підзаголовок:=== І ===
Знайдено: + Ігнатій (Демченко) — 3 вересня 1961 хіротонісаний у єпископа Хмельницького і Кам'янець-Подільського; з 12 січня 1962 єпископ Чернігівський і Ніжинський; з 16 листопада 1962 єпископ Кіровоградський і Миколаївський; з 25 квітня 1965 на спочинку; † 5 жовтня 1981.
Підзаголовок:=== І ===
Знайдено: + Іоанн (Боднарчук) — 23 жовтня 1977 хіротонісаний у єпископа Житомирського і Овруцького; з 13 вересня 1989 на спочинку; 14 листопада 1989 позбавлений сану.
Підзаголовок:=== І ===
Знайдено: + Іриней (Середній) — з 28 березня 1984 архієпископ Харківський і Богодухівський; з 13 вересня 1989 архієпископ Львівський і Тернопільський; з 10 квітня 1990 архієпископ Рівненський і Острозький.
Підзаголовок:=== Л ===
Знайдено: + Леонтій (Матусевич) — 3 вересня 1922 хіротонісаний у єпископа Коростенського, вікарія Волинської єпархії; з 1923  в обновленстві, і приніс покаяння; † 23 грудня 1942 у засланні.
Підзаголовок:=== Н ===
Знайдено: + Никодим (Руснак) — з 1 грудня 1970 архієпископ Харківський і Богодухівський; з 23 листопада 1983 архієпископ Львівський і Тернопільський, з 9 квітня 1985 у сані митрополита; з 30 грудня 1988 митрополит Львівський і Дрогобицький; з 13 вересня 1989 митрополит Харківський і Богодухівський.


Назва:Пам'ятники Іванові Франку

-Знайдено: + * Корнич (Коломийський район). 3 вересня 1989 року в Корничі відбувся перший відновлений фестин, на якому було зібрано 1477 крб. добровільних внесків на спорудження пам'ятника Великому Каменяреві у селі. Організатором побудови пам'ятника був місцевий осередок НРУ, керівник якого — Михайло Антонюк. Пам'ятник виготовлено з цементу, його автор — львівський скульптор Теодор Штокаль.


Зобр:46шт.


Назва:Аттила Могильний

-Знайдено: + Атти́ла Ві́кторович Моги́льний (* 16 вересня 1963, Київ — † 3 вересня 2008, Київ) — український поет, дитячий письменник та перекладач.


Назва:Список міністрів Кабінету Міністрів України

-Знайдено: + |3 вересня 1936 — 2 січня 1937


Зобр:11шт.


Назва:Зеніт-2

-Знайдено: + Кисневі двигуни РД-124, РД-125 першого і другого ступенів ракети-носія 11К77 були розроблені НВО "Енергомаш"відповідно до рішення Науково-технічної ради Міністерства загального машинобудування від 3 вересня 1974


Зобр:1шт.


Назва:Кордун Віктор Максимович

-Знайдено: + Віктор Кордун (20 серпня 1946, с. Васьковичі — 3 вересня 2005, Київ) — український поет, перекладач. Один із найяскравіших представників Київської школи поезії.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер у Києві 3 вересня 2005 внаслідок серцевого нападу. Похований у Вишневому Київської області.


Назва:Хмельницька обласна премія імені Тараса Шевченка

-Знайдено: + * Босенко Микола Іванович (3 вересня 1950, село Чернявка Погребищенського району Вінницької обл.) — керівник капели бандуристів, викладач Хмельницького музичного училища імені Владислава Заремби.


Назва:Пам'ятник Лесі Українці (Київ)

-Знайдено: + Пам'ятник Лесі Українці на площі Лесі Українки не був першим пам'ятником поетесі в українській столиці, адже ще 1965 року було встановлено паркову скульптуру Лесі Українки в Міському саду навпроти Маріїнського палацу роботи скульптора В. З. Бородая та архітектора А. Ф. Ігнащенка. Оскільки паркова скульптура не відповідала задуму вшанування величі поетеси, було ухвалено встановити більший за розмірами й у велелюднішому місці пам'ятник. Відтак, 3 вересня 1973 року було урочисто відкрито пам'ятник Лесі Українці на однойменній площі, що відтоді є головним місцем вшанування поетеси в Києві.


Зобр:1шт.


Назва:Коцка Андрій Андрійович

-Знайдено: + Коцка Андрій Андрійович (23 травня 1911, Ужгород — 3 вересня 1987, Ужгород) — український живописець, працював у різних жанрах.


Назва:Кованько Василь Костянтинович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Після війни служив помічником командира 10-го Сибірського стрілецького полку. З 6 грудня 1910 р. - полковник. З 3 вересня 1914 р. - помічник командира 12-го Сибірського стрілецького полку. З 27 травня 1915 р. — командир 32-го Сибірського стрілецького полку. З 23 липня 1915 р. — командир 407-го піхотного Саранського полку.


Зобр:3шт.


Назва:Почесні громадяни Маріуполя

-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |3 вересня 1987
-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |3 вересня 1987
-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |3 вересня 1987
-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |3 вересня 1987
-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |3 вересня 1987
-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |3 вересня 1987
-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |3 вересня 1987


Назва:Кутас Павло Віталійович

-Знайдено: + Павло́ Віта́лійович Ку́тас (нар. 3 вересня 1982, Українська РСР) — український футболіст, захисник одеського «Чорноморця». Відомий виступами за «ФК Оболонь» та юнацьку збірну України (U-18). Кількаразовий золотий призер першої ліги України, срібний призер Кубку та Суперкубку України, а також юнацького Чемпіонату Європи у складі збірної України.
-Знайдено: + Пабло Кутас народився року 3 вересня 1982 року. Вихованець футбольної школи київського «Динамо». В сезоні 1998-99 дебютував у складі дорослих команд клубу — «Динамо-3», яка змагалася у другій лізі, та першологівої «Динамо-2». Перебував в структурі «Динамо» К до кінця 2000 року, однак до складу першої команди пробитися не зміг. За цей час зіграв за два склади 58 матчів і забив 4 голи у чемпіонаті, а також за «Динамо-3» зіграв 4 матчі у кубку. Також разом із «Динамо-2» здобув золоті медалі у сезонах 1998—1999 та 1999—2000.


Зобр:6шт.


Назва:Станіславське воєводство

-Знайдено: + * Жиґмонт Яґодзіньський —— (3 вересня 1930 — 1 лютого 1936) рр. (в. о. до 2 лютого 1931)


Зобр:19шт.


Назва:Цісарик Володимир Орестович

-Знайдено: + Володимир Орестович Цісарик (* 3 вересня 1978, Львів) — український скульптор, відомий численними монументальними роботами в містах України.


Зобр:11шт.


Назва:Андрес Мендоса

-Знайдено: + | збірна-поновлення = 3 вересня 2007


Зобр:1шт.


Назва:Віденська битва

-Знайдено: + 3 вересня польські війська з'єдналися на березі Дунаю з австро-німецькими загонами, і Собєський прийняв на себе команду над об'єднаним 67-тисячним військом.


Зобр:19шт.


Назва:Тарнавський Максим

-Знайдено: + Максим Тарнавський (* 3 вересня 1955, Філадельфія, США) — канадський дослідник української літератури. Вивчає творчість Валер'яна Підмогильного та Івана Нечуя-Левицького. Професор Торонтського університету.


Назва:Трилицький Павло Сілаунович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Походив з дворян Херсонської губернії, предки — з с. Триліски Овруцького повіту Волинської губернії. 11 вересня 1880 р. вступив до Єлисаветградського кавалерійського училища. 1 серпня 1883 р. закінчив училище за 2-м розрядом, вийшов естандарт-юнкером до 12-го уланського Білгородського полку (Проскурів). Корнет (1885), поручик (1890), штабс-ротмістр (1893). 3 вересня 1893 р. був відряджений до 2-го відділення 12-го кавалерійського запасу, де продовжив службу. З 1896 р. — ротмістр. 20 грудня 1901 р., після переформування кавалерійського запасу у запасні кавалерійські полки, був призначений до 6-го запасного кавалерійського полку командиром 4-го ескадрону. 6 травня 1903 р. — підполковник з переведенням до 3-го запасного кавалерійського полку (Кірсанов). З 1906 р. обіймав посади помічника командира полку з господарчої та муштрової частини, кірсанівського повітового начальника. 14 жовтня 1914 р. витримав на відмінно іспит на заміщення посади повітового військового начальника при штабі Московської військової округи. З 13 січня 1914 р. — полковник за заслуги з призначенням на посаду Семипалатинського повітового військового начальника, коменданта й начальника гарнізону. З весни 1917 року перебував на фронті у складі 7-ї кавалерійської дивізії.


Зобр:1шт.


Назва:Булатович Микола Євгенович

-Знайдено: + Мико́ла Євге́нович Булато́вич (* 14 лютого 1909, Київщина —† 3 вересня 1937, Харків) — український радянський поет Розстріляного відродження.
Підзаголовок:== Репресії ==
Знайдено: + Як засвідчують документи, вирок було виконано протягом доби: 3 вересня 1937 року, у повній згоді зі згаданим указом від 1 грудня 1934 р.


Назва:Чернігівсько-Прип'ятська операція

-Знайдено: + Маневр силами дозволив військам фронту прорвати оборону і здійснити стрімкий наступ на Конотопському напрямку: 3 вересня війська вийшли до Десни південніше Новгород-Сіверського, з ходу форсували Сейм і 6 вересня визволили Конотоп, 7 вересня — Борзну, 9 вересня — Бахмач (під Бахмачем були оточені і розгромлені чотири німецькі піхотні дивізії), 15 вересня — Ніжин. На цьому напрямку просування за 20 діб становило 230 кілометрів. Німецьке командування реально оцінило загрозу для своїх військ, викликану проривом армії Черняховського на стику груп армій «Центр» і «Південь» і ввело в бій 2 танкові, 3 піхотні дивізії і значні сили авіації. Однак введення в бій цих з'єднань здійснювався розрізнено, вони не змогли вплинути на хід бойових дій і були розбиті поодинці.
-Знайдено: + 21 вересня війська лівого крила фронту з ходу форсували Десну південно-західніше Чернігова і оволоділи містом. 13-а армія вийшла на берег Дніпра і 22 вересня стала його форсувати в межиріччі Дніпра і Прип'яті південніше Чорнобиля, до 23 вересня вже займала на західному березі плацдарм завглибшки 35 і завширшки 30—35 кілометрів. Південніше, на в гирлі річок Тетерів і Димер, форсували Дніпро війська 60-ї армії, створивши плацдарм завглибшки 12—15 і завширшки 20 кілометрів.


Зобр:1шт.


Назва:Чернігівсько-Полтавська операція

-Знайдено: + === 3 вересня ===
-Знайдено: + === 13 вересня ===
-Знайдено: + === 23 вересня ===
-Знайдено: + Війська Степового фронту, успішно форсувавши річку Ворскла, після триденних запеклих боїв 23 вересня оволоділи обласним центром України — містом Полтава. На Кременчуцькому напрямку радянські війська вели успішний наступ і, просунувшись вперед від 10 до 15 кілометрів, зайняли понад 140 населених пунктів, серед яких великі населені пункти Великі Липняги, Ялосовецьке, Трубайці, Семенівка,Степанівка, Дзюбівщина, Білоцерківка, Бірки, Лобачі, Братешки, Антонці, Бугаївка, Війтівка та залізничні станції Уманцівка, Решетилівка, Братешки, Сагайдак. На Київському напрямку … продовжували розвивати успішний наступ і, просунувшись вперед від 10 до 15 кілометрів, зайняли понад 200 населених пунктів, в тому числі районний центр Полтавської області Глемязеве, великі населені пункти Рожни, Рожівка, Богданівка, Велика Димерка, Гоголів, Красилівка, Требухів, Дударків, Старе, Пологи-Вергуни, Хоцьки, Піщане і залізничні станції Бобрик, Димерка, Баришівка.


Зобр:2шт.


Назва:Чорнухинська ЗОШ I—III ступенів імені Г. С. Сковороди

-Знайдено: + Приміщення Чорнухинської школи будувалося земством Чорнухинської волості Лохвицького повіту у період 190003 років. Відтак, 3 вересня 1903 року тут відкрилася двокласна Чорнухинська міністерська школа з 5-річним терміном навчання.


Зобр:2шт.


Назва:Піроцький Федір Аполлонович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У 1880у він модернізує міські двоповерхові трамваї на кінній тязі, переводячи їх на електричну тягу і 3 вересня<!


Назва:Дочинець Мирослав Іванович

-Знайдено: + Мирослав Іванович Дочинець (3 вересня 1959, місто Хуст Закарпатської області) — український письменник і журналіст. Член Асоціації українських письменників (з 2003 року).


Назва:14335 Алексосіпов

-Знайдено: + |дата відкриття =3 вересня 1981
-Знайдено: + 14335 Алексосіпов (14335 Alexosipov) — астероїд головного поясу, відкритий 3 вересня 1981 року.


Назва:Білан Микола Іванович

Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + У 1917 р. брав участь в українізації 124-го полку (був перейменований на 124-й Український). 8 серпня - 3 вересня 1918 р. навчався в Інструкторській школі старшин. Згодом - командир сотні 40-го пішого Ізюмського полку та командир окремої комендантської сотні на Харківському та Сарненському фронтах Дієвої армії УНР. З 22 лютого 1919 р. - начальник окремої кулеметної сотні штабу Південно-Західного фронту (при штабі Північної групи) Дієвої армії УНР.


Зобр:1шт.


Назва:Даніель Ешлі Аддо

-Знайдено: + Даніель Ешлі Аддо (англ. Daniel Ashley Addo, нар. 3 вересня 1989, Кейп-Кост) — ганський футболіст, захисник алматинського «Кайрата».


Зобр:1шт.


Назва:Славутич (Черкаси)

-Знайдено: + :* дата — 3 вересня 2011; глядачів — 3500; голи — М.Сергійчук (13), Д.Атаманюк (23), О.Шуляк (64), О.Тарасенко (93)


Назва:Оніщук Олександр Васильович

-Знайдено: + Олександр Васильович Оніщук (3 вересня 1975 року, Сімферополь, Україна) — український, згодом американський шахіст, гросмейстер (1994).


Зобр:1шт.


Назва:Корольов Йосип Дмитрович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 3 вересня 1944 підрозділи полку рішучим ударом прорвали оборону противника в районі населеного пункту Ринек Мазовецького повіту. Діючи в авангарді дивізії, полк стрімко атакував ворога і за два дні пройшов з боями понад тридцять кілометрів. За цей час було знищено 5 танків, 11 автомашин, 8 гармат, 3 тягачі, 6 складів, більше 400 гітлерівців.


Назва:Крижанівський Олег Прокопович

-Знайдено: + Крижані́вський Оле́г Проко́пович (*3 вересня 1942, Красна Слобідка — †18 лютого 2010, Київ) — український історик, доктор історичних наук, професор кафедри стародавнього світу та середніх віків Київського національного університету, педагог, заслужений працівник освіти України. Фахівець з історії Церкви та релігійної думки в Україні, історії стародавнього Сходу.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Олег Прокопович Крижанівський народився 3 вересня 1942 року в селі Красна Слобідка Обухівського району на Київщині в родині вчителів.


Назва:Пилипенко Михайло Корнійович

-Знайдено: + Пилипенко Михайло Корнійович (3 вересня 192424 листопада 2009, Москва) — радянський воєначальник, Герой Радянського Союзу (1943), генерал-лейтенант (СРСР), генерал-полковник (Україна), голова комітету Героїв Вітчизни Клубу ПЛВ.


Назва:Тотлебен Едуард Іванович

-Знайдено: + На початку Дунайської кампанії Шильдер був призначений начальником інженерів діючої армії і просив про відрядження в його розпорядження, в числі інших, Тотлебена. Шильдер також представив його до проведення в підполковники. Проведення відбулося 16 січня 1854 року, і 26 січня Тотлебен виїхав в діючу армію. Брав участь в облозі Силістрії. Під час облоги фортеці, після поранення Шильдера, Едуард Іванович очолив розпочату облогу. 7 (19 червня) 1854 року він зумів підірвати весь фронт перед укріпленнями цього міста. Проте під натиском Австрійської імперії, російським військам довелося зняти облогу і відійти за Дунай. Кавалерський дума, зібрана в Фратешті, одноголосно присудила Тотлебену за Силістрію орден Георгія 4-го ступеня (наказ від 3 вересня 1854 року).


Зобр:6шт.


Назва:Зубар Віктор Володимирович

-Знайдено: + Віктор Володимирович Зубар(*15 серпня 1923 — †3 вересня 1994) — український поет, драматург.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Віктор Володимирович Зубар помер 3 вересня 1994 року.


Назва:Пишкін Борис Андрійович

-Знайдено: + Пишкін Борис Андрійович (3 вересня 1893 року — 29 січня 1970 року) — український радянський гідротехнік, гідролог, доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри гідрології суші Київського національного університету імені Тараса Шевченка, член-кореспондент АН України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 3 вересня 1893 року в Казані, Росія. Закінчив 1924 року Московську сільськогосподарську академію імені К. А. Тімірязева зі спеціальності «гідротехнік». Учасник Другої світової війни. Працював у водогосподарських установах Середньої Азії, Закавказзя. Завідувач кафедри в Омському сільгоспуніверситеті, викладав у Київському гідромеліоративному інституті. У 1945–1948 роках працював у секції водогосподарських проблем АН України. У Київському університеті працював у 1962–1967 роках завідувачем кафедри гідрології суші (тепер гідрології та гідроекології) географічного факультету. Водночас завідував відділом в Інституті гідрології і гідротехніки АН України (тепер Інститут гідромеханіки НАН України).


Назва:Виржиківський Роман Романович

-Знайдено: + Рома́н Рома́нович Виржикі́вський (інший варіант написання прізвища — Виржиковський; 28 липня 1891, місто Поті, Грузія — 3 вересня 1937) — український геолог.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Удруге заарештовано 2 квітня 1937 року. Через два місяці допитів «зізнався» в приналежності до контрреволюційної організації «Академічний центр», на чолі якої стояв академік Микола Світальський. Засуджено за статтею 54, пункти 6—8 і 11 Карного кодесу УРСР. Виїзна сесія Військової Колегії Верховного суду СРСР, що відбулася у вересні 1937 року, на підставі статті 54, пункти 6—8 і 11 Кримінального кодексу УРСР засудила Виржиківського до вищої міри покарання — розстрілу. Вирок виконано 3 вересня 1937 року.


Назва:Нечипоренко Петро Кирилович

Підзаголовок:=== Репресії ===
Знайдено: + Був заарештований 10 травня 1937 року в зв'язку з діяльністю українського осередку Академічного центру (Пулковська справа). Виїздною комісією ВК ВС СРСР звинувачений у злочинах передбачених статтями 54, п. 6, ч. 1, 54, п. 7, 54, п. 8 и 54, п. 11 Кримінального кодексу УРСР. Вирок комісії — розстріл, виконаний 3 вересня 1937 року. Передачі до Лук'янівської в'язниці приймали до кінця року.[24] Реабілітований 15 лютого 1958 року.


Назва:Битва націй

-Знайдено: + |на екранах з = 3 вересня 2011
-Знайдено: + Битва націй — телепередача, яка вийшла на екрани 3 вересня 2011 року. Трансляція відбувається щонеділі о 17.00 на каналі ICTV.


Назва:Дєєва Надія Миколаївна

-Знайдено: + | кінець_терміну = 3 вересня 2007


Назва:Меморіал Борцям Революції (Луганськ)

-Знайдено: + 3 вересня 2009 року згідно з постановою Кабінету Міністрів України об'єкту було надано статус пам'ятки національного значення [25]
-Знайдено: + nreg=928-2009-%EF Постанова Кабінету Міністрів України №928 від 3 вересня 2009року]</ref>.


Зобр:5шт.


Назва:Культура Кременчука

-Знайдено: + Єдиним палацом культури та найпотунішим осередком культури на правобережжі є Палац культури ім. І. Ф. Котлова. Будівля палацу є історичною та культурною пам'яткою унікальної архітектури. Його статус регламентує Постанова Кабміну від 3 вересня 2009 року «Про занесення об'єктів культурної спадщини національного значення до Державного реєстру нерухомих пам'яток України»Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>. Ігор Костюк відіграв перший тайм та поступився місцем на полі Євгену Римшину.


Назва:Сєдов Георгій Якович

-Знайдено: + 3 вересня 1913 року «Михайло Суворін» звільнився від льоду і підійшов до мису Флора острова Нортбрук (Земля Франца-Йосифа) до бази Джексона. Члени експедиції розібрали будівлі бази на дрова [26].Не поповнивши припасів [27] 17 вересня експедиція, тим не менш, вирушила далі, але вже 19 вересня зупинилася на другу зимівлю в бухті острова Гукера (Земля Франца-Йосифа) [28]. Під час зимівлі судно не зазнало стиснення льодів, і бухту назвали Тиха.


Зобр:27шт.


Назва:ВСК «Юридична академія»

Підзаголовок:=== Гравці ===
Знайдено: + |align=center| 16 || Україна Україна|| Гонтаровський Євген || 3 вересня 1991||align=center| 195 || нападник


Назва:Крісті Вангєлі

Підзаголовок:=== Збірна ===
Знайдено: + Крісті також виступав за збірні своєї рідної країни. 3 вересня 2004 року він дебютував у молодіжній збірній Албанії у матчі проти молодіжної збірної Греції, яку албанці програли з рахунком 2:0. Подальша кар'єра у молодіжній збірній у цього гравця закінчилась після цього матчу.


Зобр:5шт.


Назва:Карпов Володимир Федорович

-Знайдено: + Почесний громадянин Маріуполя з 3 вересня 1987 року. Звання присвоєне за заслуги в роки радянсько-німецької війни, доблесну працю, великий внесок в розвиток важкого машинобудування, багаторічну громадську діяльність[29]


Зобр:1шт.


Назва:Історія Дрогобича

-Знайдено: + Бойове хрещення УСуСуси пройшли в Галицькій битві, яка розпочалася 5 серпня і тривала до 13 вересня. Разом з іншими частинами генерала Людендорфа січовики на лінії Самбір — Комарно — Дрогобич тримали оборону проти Третього (Кавказького) корпусу 8-ї російської армії генерала Брусилова, що наступали в напрямку Самбір — Перемишль.
-Знайдено: + 3 вересня польська влада провела арешти серед членів ОУН і вивезла їх до Берези Картузької.
-Знайдено: + 22 та 23 вересня німці вивозять з рафінерій запаси нафтопродуктів.
-Знайдено: + 3 вересня відновлено подачу води та газу.


Зобр:21шт.


Назва:Одеська ТЕЦ

Підзаголовок:== Підприємтсво ==
Знайдено: + ПАТ "Одеська ТЕЦ" створене шляхом корпоратизації ДП "Одеська ТЕЦ" згідно з наказом Мінпаливенерго України від 16 липня 2001 року. Одеська ТЕЦ до вересня 1998 року входила як структурний підрозділ до складу ДАК "ЕК Одесаобленерго" i була виділена у окремо державне підприємство відповідно до наказу Міненерго України від 3 вересня 1998 року.


Зобр:1шт.


Назва:Кондрат Омелян Філаретович

-Знайдено: + 1 червня 1943 року полковник Кіндрат О. Ф. був призначений командиром 249-ї винищувальної Червонопрапорної авіаційної дивізії 9-ї повітряної армії, яка в складі 1-го Далекосхідного фронту в період з 9 серпня по 3 вересня 1945 року брала активну участь в радянсько-японській війні.


Зобр:1шт.


Назва:Сезон ФК «Карпати» (Львів) 1978

-Знайдено: + |3 вересня 1953


Назва:Страшненко Сергій Васильович

-Знайдено: + Сергій Васильович Страшненко (нар. 3 вересня 1953, Суми, УРСР) — радянський і український футболіст, воротар.


Назва:Легін Іван Федорович

-Знайдено: + Легін Іван Федорович (3 вересня 1889, Полтавська губернія, Російська імперія — ?


Зобр:1шт.


Назва:Козаковський Юрій Станіславович

-Знайдено: + Ю́рій Станісла́вович Козако́вський (16 лютого 1902, Харків — †3 вересня 1980, Чернівці) — український актор, режисер. Народний артист УРСР (1973).


Назва:Мелконян Самвел Норайрович

-Знайдено: + 3 вересня 2005 року дебютував в офіційних матчах у складі національної збірної Вірменії в матчі-кваліфікації на ЧС-2006 проти збірної Нідерландів, що завершився перемогою «помаранчевих» з рахунком 1-0.


Зобр:1шт.


Назва:Тендер News

-Знайдено: + Наступний випуск програми від 3 вересня також було цілком присвячено цьому випадку, зокрема коментарям Дмитра Табачника та водія автобуса, якого міністр звинуватив у недбалості.[30]


Назва:Помста за розкол країни

-Знайдено: + | 13 вересня 2012 року
-Знайдено: + | 22 — 23 вересня 2012 року
-Знайдено: + | 22 — 23 вересня 2012 року
-Знайдено: + | 23 вересня 2012 року
-Знайдено: + | 23 вересня 2012 року
-Знайдено: + | 23 вересня 2012 року
-Знайдено: + | 23 вересня 2012 року
Підзаголовок:== Реакції ==
Знайдено: + 3 вересня Володимир Литвин заявив, що ще більше «заповажав» свого брата, відповідаючи на питання журналістів про участь Петра Литвина у побитті активістів ГР «Відсіч» у Новоград-Волинському 25 серпня.[31]


Зобр:17шт.


Назва:Дружбинський Валерій Іванович

-Знайдено: + Валерій Іванович Дружбинський (нар. 3 вересня 1939, м. Ленінград) — український журналіст, публіцист, письменник, кінокритик, кандидат історичних наук (1977), дворазовий лауреат премії Спілки журналістів СРСР (1972, 1979), літературний секретар письменника Костянтина Паустовського (1965–1968) .


Назва:Бака Михайло Макарович

-Знайдено: + Михайло Макарович Бака (3 вересня 1927 — 2 березня 2009) — український державний, громадський та спортивний діяч, доктор педагогічних наук, професор.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 3 вересня 1927 року в Дніпропетровській області. Підлітком брав участь у німецько-радянській війні. Після війни закінчив технікум фізкультури, працював інспектором міського спорткомітету, викладачем фізкультури в школі. В 1953 році заочно закінчив Київський інститут фізичної культури, був завкафедрою фізвиховання Дніпропетровського фармацевтичного інституту[32].


Зобр:1шт.


Назва:Карачкіна Людмила Георгіївна

-Знайдено: + Людмила Георгіївна Карачкіна (3 вересня 1948, Ростов-на-Дону) — радянський та український астроном, кандидат наук[33]
-Знайдено: + |10012 Тмутараканія||3 вересня 1978||з Миколою Черних


Назва:Україна на літніх Паралімпійських іграх 2012

Підзаголовок:== Медалісти ==
Знайдено: + |  Золото || Голівець, АндрійАндрій Голівець || Легка атлетика || Штовхання ядра (чоловіки, F11/12) || 3 вересня
Підзаголовок:== Медалісти ==
Знайдено: + |  Золото || Веракса, МаксимМаксим Веракса || Плавання || 200 м комплексом (чоловіки, SM12) || 3 вересня
Підзаголовок:== Медалісти ==
Знайдено: + | Срібло || Пашков, ОлексійОлексій Пашков || Легка атлетика || Метання диску (чоловіки, F35/36) || 3 вересня
Підзаголовок:== Медалісти ==
Знайдено: + | Срібло || Ходзинська, АнтонінаАнтоніна Ходзинська || Настільний теніс || Одиночний розряд (жінки, клас 6) || 3 вересня
Підзаголовок:== Медалісти ==
Знайдено: + | Срібло || Свідерська, ОльгаОльга Свідерська || Плавання || 100 м вільним стилем (жінки, S3) || 3 вересня
Підзаголовок:== Медалісти ==
Знайдено: + | Срібло || Бережна, ЯнаЯна Бережна || Плавання || 100 м брасом (жінки, SB11) || 3 вересня
Підзаголовок:== Медалісти ==
Знайдено: + | Бронза || Клименко, ЮліяЮлія Клименко || Настільний теніс || Одиночний розряд (жінки, клас 6) || 3 вересня
Підзаголовок:== Медалісти ==
Знайдено: + | Бронза || Сафонова, ВікторіяВікторія Сафонова || Настільний теніс || Одиночний розряд (жінки, клас 7) || 3 вересня
Підзаголовок:== Медалісти ==
Знайдено: + | Бронза || Мащенко, ОлександрОлександр Мащенко || Плавання || 100 м брасом (чоловіки, SB11) || 3 вересня
Підзаголовок:== Медалісти ==
Знайдено: + |3-е


Зобр:87шт.


Назва:Терещенко Алла Констянтинівна

-Знайдено: + Тере́щенко А́лла Костянти́нівна (нар. 3 вересня 1938) — український мистецтвознавець, член-кореспондент Національної академії мистецтв України (2001), професор (2002). Лауреат премії Національної спілки театральних діячів України в галузі театрознавства і театральної критики (1988).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 3 вересня 1938 року в місті Костянтинівка, нині Донецька область.


Назва:Толубко Володимир Борисович

-Знайдено: + Толу́бко Володи́мир Бори́сович (нар. 3 вересня 1948) — радянський та український військовий діяч і педагог, доктор технічних наук, професор, генерал-полковник.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 3 вересня 1948 року в місті Краснограді Харківської області. Українець.


Назва:Занкевич Андрій Іванович

-Знайдено: + Андрій Іванович Занке́вич (літературний псевдонім Андрєй Дікій (рос.: Андрей Дикий); *3 вересня 1893, с.Гайворон. - †4 квітня 1977, Нью-Йорк, ПАСШ) - російський письменник, політичний діяч та журналіст. Історик, автор двотомного видання-памфлету «Неспотворена історія України-Руси» (Нью-Йорк). Відзначився радикальним антисемітизмом та українофобією. Згідно з християнським ессеїстом Дмитром Таланцевим Дикий був головним теоретиком юдофобії.[34]


Назва:Лисенко Федір Остапович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У зв'язку із складнощами, що виникли при розробці Роменської площі 22 травня 1937 року був заарештований, як підозрюваний у саботажі та диверсії. Вироком від 3 вересня 1937 року засуджений до найвищої міри покарання — розстрілу, який відбувся 26 серпня 1937 року, ще до оголошення вироку в суді. 28 листопада 1956 року реабілітований. Похований на Байковому кладовищі в Києві (ділянка № 18).


Зобр:1шт.


Назва:Домашенко Тетяна Михайлівна

-Знайдено: + Тетяна Михайлівна Домашенко (3 вересня 1954, Рокита, Великобагачанського району, Полтавська область) — поетеса, громадсько-політичний діяч, автор 4-х поетичних збірок, засновник і директор видавництва «Духовна Вісь».


Назва:Кондратевський Сергій Михайлович

-Знайдено: + Сергі́й Миха́йлович Кондрате́вський (нар. 3 вересня 1965, село Шептаки, Новгород-Сіверський район, Чернігівська область) — український політик. Колишній народний депутат України. Член партії «Союз».


Назва:Бухонська Лариса Володимирівна

-Знайдено: + Бухонська Лариса Володимирівна (нар. 3 вересня 1944, м. Магадан) — український хоровий диригент, заслужений діяч мистецтв України, засновник і керівник хору «Хрещатик» в 1994–2007 роках.


Назва:Курносов Юрій Олексійович

-Знайдено: + Юрій Олексійович Курносов (29 березня 1924, Конотоп — 3 вересня 1996, Київ) — український історик, доктор історичних наук1974 року), професор1984 року).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Нагороджений орденом Вітчизняної війни 2-го ступеня, Грамотою Президії ВР УРСР. Помер у Києві 3 вересня 1996 року.


Назва:Вулиці Миколаєва

-Знайдено: + Список вулиць Миколаєва, затверджених рішенням Миколаївської міської ради від 3 вересня 2009 № 36/27 (із змінами та доповненнями).
Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: + * Реєстр топонімів міста Миколаєва. Затверджений рішенням міської ради від 3 вересня 2009 № 36/27 // Сайт Миколаївської міської ради


Назва:Любарський Микола Якович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У Червоній армії з червня 1941 року. Учасник німецько-радянської війни з червня 1941 року. Служив на флоті. Перший бій прийняв під Новоросійськом 3 вересня 1942 року.


Назва:Дем'яненко Володимир Іванович

-Знайдено: + Дем'я́ненко Володи́мир Іва́нович (03.09.1939) — український прозаїк-документаліст, поет. Член Спілки журналістів України. Відмінник народної освіти. Нагороджений Орденом Дружби народів[35].


Назва:Одеський обласний благодійний фонд «Майбутнє»

-Знайдено: + 3 вересня 2008 року в Одесі було відкрито філію центру — готель-пансіонат для хворих дітей та їхніх батьків, розрахований на 140 місць[36]. Пансіонат побудований на кошти міського бюджету[37].


Зобр:1шт.


Назва:Одеська єпархія УПЦ (МП)

-Знайдено: + * 3 вересня 1893 — 26 березня 1905 — Іустин (Охотин);
-Знайдено: + * 13 вересня 1927 — 27 березня 1928 — Йосиф (Петрових);


Назва:Скидан Валерій Русланович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Після цього Валерій навчався вдома півроку, грав за «Коростень» у першому дивізіоні. Тренером тієї команди був Анатолій Петрович Журавський, який ставив постійно молодого захисника в основний склад. Півроку погравши за «Коростень», у Скидана з'явилося пропозиція з Моршина в місцеву «Скалу». Пройшовши перегляд, Скидан одразу сподобався тренеру. Погравши один сезон за «Скалу» в ДЮФЛ, Валерія взяли до основної команди, за яку він 3 вересня 2011 рок у дебютував у професійних змаганнях в матчі другої ліги проти «СКАД-Ялпуга», який завершився впевненою перемогою стриян з рахунком 5-0. Щоправда, пробувши в команді один рік, закріпитися в основі у Скидана не вийшло. Тому забравши документи за власним бажанням, він відправився в пошуках нової команди.


Назва:Габріел Сплені фон Міхалди

-Знайдено: + Під командою генерала Сплені австрійські війська 31 серпня 1774 року зайняли Чернівці. До 3 вересня – майже весь край. Під повний контроль Буковину взяли в другій половині жовтня 1774 року.


Зобр:1шт.


Назва:Іщенко Олександр Олексійович

-Знайдено: + Олександр Олексійович Іщенко (укр. Олександр Олексійович Іщенко; 3 вересня 1953, Кременчук, Полтавська область, Українська РСР, СРСР) — радянський футболіст, захисник, тренер.


Назва:Міус-фронт (меморіальний комплекс)

-Знайдено: + id=757 |title=Мемориальный комплекс — Миус-фронт |date= |publisher=Луганська обласна наукова бібліотека |accessdate=16 серпня 2013}}(рос.)</ref> від міста Красний Луч Луганської області на місці проходження одноіменної оборонної лінії. Постановою Кабінету Міністрів України від 3 вересня 2009 року внесений до переліку пам'яток історії національного значення[38].


Назва:Скоп Олександр Захарович

-Знайдено: + Народ. 16 грудня 1927 p. у Вінницькій обл., ріс у містечках Немирові та Тульчині. У роки Другої світової війни був висланий на роботу до Австрії, перебував у таборах для переміщених осіб у м. Ауґсбург. Закінчив гімназію (Ауґсбург), емігрував до Великобританії, потім до Канади, пізніше до США. Мешкав у Каліфорнії. Був засновником Української православної парафії св. Покрови. Помер 3 вересня 2003 р. у м. Ля Меса в Каліфорнії.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. У Києві висаджено найдовшу в Європі алею сакур
  2. а б Горобець В. М. Українсько-російські контакти початку раннього Нового часу // Україна і Росія в історичній ретроспективі: нариси в 3-х томах / Інститут історії України НАН України. — Київ: Наукова думка, 2004. — Т.1.
  3. Будзей Олег. Огієнка // Подолянин. — 2004. — 16 липня.
  4. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою korol не вказано текст
  5. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою ИГиС не вказано текст
  6. Сас, Кіркене. Битва за Центральну Європу, 2011, с. 156-157.
  7. а б Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Пиріг не вказано текст
  8. Сас, Кіркене. Битва за Центральну Європу, 2011, с. 106.
  9. [http://www.youtube.com/watch?
  10. Махорін Г. Л., Оленська І. С. Край над Унавою. — Житомир: «Волинь», 2006. — с. 137–138 ISBN 966-8059-66-2
  11. http://www.telekritika.ua/rinok/2013-05-30/82081 Telekrytyka: «MTV Україна» переформатовується на канал Zoom
  12. http://molbuk.ua/ukraine/59666-mtv-ukraine-pripinyaye-movlennya.html Молодий Буковельник: MTV Ukraine припиняє мовлення
  13. http://ua.korrespondent.net/main/81913/ Розпочав трансляцію MTV Ukraine
  14. «Газета по-київськи» № 165 (1813) 3 вересня 2010, стор. 1
  15. У Попільні відкрито реконструйований стадіон «Колос»
  16. {{cite news|url=http://abcnews.go.com/Entertainment/MichaelJackson/michael-jackson-burial-private-finale-king-pop/story?
  17. Аносов М. Потрібна консолідація: Роздуми після з'їзду // Прапор Жовтня. — 1990. — 29 червня. — С. 1;
  18. Заява народних депутатів СРСР, обласної та міської Рад, які поділяють позицію Демократичної платформи України // Прапор Жовтня. — 1990. — 1 вересня. — С. 1.
  19. Не вичікувати, а діяти: З пленуму міськкому Компартії України // Прапор Жовтня. — 1990. — 14 вересня. — С. 1.
  20. Новини компанії. СК «Княжа». 5.10.2007. Процитовано 21.07.2010.
  21. П. Бабій. «Благовіст» // Тернопільський енциклопедичний словник : у 4 т. / редкол.: Г. Яворський та ін. — Тернопіль : Видавничо-поліграфічний комбінат «Збруч», 2004. — Т. 1 : А — Й. — 696 с. — ISBN 966-528-197-6.
  22. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою vp1 не вказано текст
  23. Уїк-енд футбольної Європи (Україна молода, 12 травня 2004)
  24. (рос.) Мартиролог на сайті Красноярського товариства «Меморіал».
  25. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  26. Трёшников А. Ф. Их именами названы корабли науки. — Л.: Гидрометеоиздат, 1978. — 192 с.
  27. На мисі Флора острова Нортбрук є поклади бурого вугілля та вугільні копальні, засновані в 1904 році експедицією Циглера, яка два роки провела на Землі Франца-Йосифа у вимушеній ізоляції. Члени експедиції Сєдова не знали про це.
  28. Сергеев И. Северная Одиссея, или Последняя экспедиция лейтенанта Седова // Моделист-Конструктор. — 1986. — В. 9.
  29. [http://rudocs.exdat.com/docs/index-40859.html?
  30. [http://www.youtube.com/watch?
  31. Литвин «заповажав» брата, який побив активістів на Житомирщині — Українська Правда
  32. Щотижневик 2000(рос.)
  33. [http://www.crao.crimea.ua/index.php?
  34. Talantsev, Dmitri. Дьякон Кураев - коричневый "богослов". Kladez Istiny (Russian) .
  35. Будинок дитячої та юнацької творчості м. Бровари Київської області. Історія
  36. «Будинок з ангелом» візьме хлопців з батьками // Комсомольская правда в Украине. — 2008. — 12 вересня.
  37. Будинок з янголом // Daviszon — газета Всемирного клуба одесситов. — 2008. — № 34 (20 серпня).
  38. Постанова КМУ від 3 вересня 2009 року. ВРУ. 3 вересня 2009. Процитовано 16 серпня 2013.