Міжнародні угоди в історії України

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Перелік основних міжнародних договорів України у хронологічному порядку від найдавніших часів до сьогодення.

Київська Русь[ред. | ред. код]

Дата Угода Зображення I сторона II сторона Коментарі/Умови
867 Русько-візантійський договір
Похід Аскольда і Діра на Константинополь у 860 р. Радзивіллівський літопис
Київська Русь Візантійська імперія Візантія зобов'язалась виплачувати Русі щорічну данину, а Русь за це — надавати військову допомогу імперії.
907 Русько-візантійський торговельний договір
Русько-візантійський договір 907 р. Радзивіллівський літопис
Київська Русь Візантійська імперія Князь Олег Віщий змусив імператорів відновити виплату данини Київській Русі; найвигідніша торговельна угода.
2 вересня 911 Русько-візантійський договір
Русько-візантійський договір 911 р. Радзивіллівський літопис
Київська Русь Візантійська імперія Договір укладено після вдалого походу дружини князя Олега на Візантію.
944 Русько-візантійський мирний договір
Русько-візантійський договір 944 р. Радзивіллівський літопис
Київська Русь Візантійська імперія Договір укладено після невдалого походу військ князя Ігоря Старого на Візантію в 941 і походу 944 р.
971 Русько-візантійський договір
Зустріч Святослава з візантійським імператором Іоанном I Цимісхієм
Київська Русь Візантійська імперія Укладено князем Святославом I Хоробрим з імператором Іоанном I Цимісхієм під час облоги руських військ в Доростолі.
1039 Русько-польський воєнно-політичний союз Київська Русь Королівство Польське Договір підбив підсумок постійних русько-польських протистоянь
1043 Русько-візантійський договір
Русько-візантійська війна 1043 р. Радзивіллівський літопис
Київська Русь Візантійська імперія Договір підвів підсумок Русько-візантійської війни 1043 р.
1078 Русько-візантійський союзний договір Київська Русь Візантійська імперія Відчуваючи сильний тиск з боку кочовиків степів Північного Причорномор’я — половців, Візантія запропонувала союзну угоду Русі, внаслідок якої Великий князь Київський Всеволод I Ярославич одержав Тмуторокань, що раніше відпала від Київської держави.

Галицько-Волинське князівство, Королівство Русі[ред. | ред. код]

Дата Угода Зображення I сторона II сторона Коментарі/Умови
1221 Русько-угорський договір Галицько-Волинське князівство Угорське королівство Договір між угорським королем Андрієм II і галицьким князем Мстиславом Удатним (після розгрому останнім угорського війська біля Галича та повернувся на галицький престол), згідно з яким донька князя заручувалась із королевичем, а після смерті Мстислава Галич діставався його угорському зятеві.
1230 Русько-польська союзна угода Галицько-Волинське князівство Королівство Польське Князь Конрад I Мазовецький, після виснажливих війн за краківський престол, вважаючи свої права на нього вищими від прав інших претендентів з династії П'ястів, вирішив укласти воєнний союз із Романовичами.
1262 Тарнівська угода
Тарнівський замок. Друга пол. XIV ст.
Королівство Руське Королівство Польське Об'єднання сил двох держав проти литовського короля Міндовга, котрий воював проти кожної з них, а також для відбиття набігів ятвягів.
1290 Русько-чеська угода Галицько-Волинське князівство Богемське королівство Союз спрямований проти Генріха IV Вроцлавського й пояснювався втручанням короля Льва I Даниловича в суперництво за краківський престол.
9 серпня 1316 Русько-тевтонська угода Королівство Руське Тевтонський орден У документі підкреслювався надійний захист галицько-волинськими князями орденських земель від татар.

Велике князівство Литовське, Руське і Жемайтійське[ред. | ред. код]

Дата Угода Зображення I сторона II сторона Коментарі/Умови
14 серпня 1385 Кревська унія
Плакат пам'яті про Кревску унію
Велике князівство Литовське Королівство Польське Великий князь Литовський Ягайло, уклавши шлюб з королевою Ядвіґою, зобов'язувався перевести Велике князівство Литовське на католицтво і ставав королем єдиної Польсько-Литовської держави.
4 серпня 1392 Острівська угода
Кейстут та Вітовт в полоні у Владислава II Ягайла
Велике князівство Литовське Королівство Польське Угода, що поклала кінець Громадянській війні та Війні за Галицько-волинську спадщину, відповідно до якої Владислав II Ягайло змушений був частково відродити політичну самостійність ВКЛ та визнати, що його племінник Вітовт стає Великим князем, залишившись при цьому васалом Ягайла.
18 січня 1401 Віленсько-радомська унія
Польсько-Литовська держава в 1386-1434 рр.
Велике князівство Литовське Королівство Польське Договір про державний і політичний союз між державами, що належить до державно-правових актів, які визначали різні форми відносин між ними — від спроб інкорпорації Литви до союзу між ними.
1 лютого 1411 Перший Торунський мир
Оригінал договору 1411 р.
Велике князівство Литовське
Королівство Польське
Тевтонський орден Договір завершив Велику війну, що призвела до розгрому військ Ордену союзними військами у Грюнвальдській битві 1410 р.
2 жовтня 1413 Городельська унія
Курган, насипаний 1861 року в Городлі, на відзначення 448 річниці Унії
Велике князівство Литовське Королівство Польське Рішення угоди підтверджували існування Великого князівства Литовсько-Руського як окремої незалежної держави. Унія передбачала проведення ряду заходів, спрямованих на уніфікацію систем органів державного управління обох країн, а також унормування шляхетських привілеїв.
27 вересня 1422 Мельнський мир
Оригінал договору 1422 р.
Велике князівство Литовське
Королівство Польське
Тевтонський орден Згідно із договором, хрестоносці поступались Королівству Польському частиною Куявії з містом Нешава та остаточно відмовлялись від претензій на Жемайтію.
15 жовтня 1432 Гродненська унія
Велике князівство Литовське, Руське і Жемантійське
Велике князівство Литовське Королівство Польське Основні положення документу засвідчили інкорпорацію Великого князівства Литовського до складу Польського королівства. Привілей повертав політичні та майнові права руській (українській) і білоруській шляхті в разі переходу її у католицизм.
24 липня 1499 Краківсько-віленська унія
Кордони Литовсько-Руської держави та Польщі в 1490-х рр.
Велике князівство Литовське Королівство Польське 1499 р. розпочалась війна з Османською імперією, й Польщі була потрібна підтримка Великого князівства Литовського. Унія затверджувала принципи:
  • надання взаємодопомоги у разі війни;
  • оголошення війни третім державам кожною із сторін виключно за згодою іншої сторони;
  • вибори правителя кожної із сторін «за порадою і звісткою» другої країни.
23 жовтня 1501 Мельницька унія
Руїни замкового костелу Святої Трійці в Мельнику
Велике князівство Литовське Королівство Польське Унія була зумовлена прагненням польської та литовської шляхти об'єднати сили для боротьби проти Великого князівства Московського та інших ворогів, передбачала спільне обрання шляхтою обох країн єдиного монарха тощо.
1 липня 1569 Люблінська унія
Люблінська унія
Велике князівство Литовське Королівство Польське Угода про об'єднання Королівства Польського та Великого князівства Литовсько-Руського в єдину федеративну державуРіч Посполиту.

Гетьманщина (Військо Запорозьке)[ред. | ред. код]

Дата Угода Зображення I сторона II сторона Коментарі/Умови
Березень 1648 Бахчисарайський договір
Зустріч Богдана Хмельницького з Тугай Беєм
Гетьманщина Кримське ханство Встановлення дружніх відносин Війська Запорізького і Кримського ханства, надання взаємної військової допомоги, заборону татарам спустошувати українські землі й брати ясир тощо.
20 листопада 1648 Замостське перемир'я
Переговори Хмельницького з польським послом Смяровським
Гетьманщина Річ Посполита Головні пункти перемир’я:
  • амністія повстанцям;
  • ліквідація Берестейської унії;
  • відновлення давніх прав і вольностей козацтва тощо.
8 серпня 1649 Зборівський договір
Мапа кордонів Гетьманщини
Гетьманщина Річ Посполита Договір підсумував першу фазу в історії Хмельниччини, легалізував самоврядність українських козаків у межах Речі Посполитої. Ця самоврядність втілилася в козацькому державному утворенні — Війську Запорозькому.
28 вересня 1651 Білоцерківський мирний договір
План Білої Церкви, 1769 р.
Гетьманщина Річ Посполита Згідно з Договором:
22 березня 1654 Березневі статті Гетьманщина Московське царство Україна зберігала свої військово-адміністративні органи управління на чолі з виборним гетьманом. На Гетьманщині без обмежень мало далі діяти місцеве право, обумовлювалося невтручання царських воєвод та інших урядовців у внутрішні справи України тощо.
25 жовтня 1657 Корсунський договір
Корсунь
Гетьманщина Шведська імперія Договір передбачав створення українсько-шведського політичного союзу, який би гарантував державну незалежність і територіальну цілісність Української держави.
16 вересня 1658 Гадяцький договір
Республіка Трьох Народів
Гетьманщина Річ Посполита Україна як незалежна держава, під назвою Велике князівство Руське мала увійти на рівних правах з Польщею і Литвою до складу федерації. Територію Великого Князівства Руського складали Київське, Брацлавське і Чернігівське воєводства. Вища законодавча влада належала національним зборам депутатів, які обиралися від усіх земель князівства тощо.
Жовтень 1659 Жердівські статті Гетьманщина Московське царство Основні положення:
  • спадковість привілеїв і вольностей, наданих московським урядом Б. Хмельницькому;
  • заборона розміщувати московських воєвод в інших українських містах крім Києва тощо.
Жовтень 1659 Переяславські статті Гетьманщина Московське царство Статті означали розрив Гадяцької угоди з Річчю Посполитою і суттєво звужували автономію козацької України у складі Московської держави.
17 жовтня 1660 Слободищенський трактат Гетьманщина Річ Посполита Договір скасовував невигідні для України Переяславські статті, розривав союз із московським царем і відновлював державний зв'язок України з Річчю Посполитою.
17 листопада 1663 Батуринські статті
Батурин. З гравюри XVIII cт.
Гетьманщина Московське царство Статті підтверджували Березневі статті, але містили додаткові пункти, за якими гетьманська адміністрація зобов'язувалась:
  • утримувати коштом місцевого населення московське військо в Україні;
  • повертати до Московії втікачів;
  • упорядкувати козацький реєстр тощо.
22 жовтня 1665 Московські статті Гетьманщина Московське царство Статті значно обмежували політичні права України, посилювали її військово-адміністративну і фінансову залежність від московського уряду.
19 жовтня 1667 Підгаєцька угода
Східна Європа в 1648-1682 рр.
Гетьманщина Річ Посполита Згідно з договором:
  • Петро Дорошенко й Військо Запорозьке обіцяли підданство королеві й відмовлялися на майбутнє від усяких інших протекцій;
  • магнати й шляхта могли вільно вертатися до своїх маєтків тощо.
16 березня 1669 Глухівські статті
Глухів
Гетьманщина Московське царство Згідно з договором:
12 березня 1669 Корсунська угода
Корсунь
Гетьманщина Османська імперія За цим договором:
  • територія Української держави мала охоплювати землі від Перемишля до Путивля;
  • підтверджувалося право вільного вибору гетьмана, який обирався довічно тощо.
2 вересня 1670 Острозька угода
Острозький замок
Гетьманщина Річ Посполита Згідно з договором:
  • Проголошувалася «безпека, вольності й поваги на вічні часи» до православного духовенства;
  • Непорушність стародавніх військових вольностей стосовно будь-яких козацьких маєтків тощо.
17 червня 1672 Конотопські статті
Собор Різдва Богородиці в Конотопі
Гетьманщина Московське царство Статті були складені на основі Глухівських статей. До нового договору додавалося 10 статей, які обмежували автономію Війська Запорозького.
17 березня 1674 Переяславські статті Гетьманщина Московське царство Згідно з договором:
  • заборонялося гетьману без дозволу царя надавати допомогу будь-якій стороні у разі нападу на Польщу;
  • заборонялося гетьману карати будь-кого без суду і згоди старшини тощо.
25 липня 1687 Коломацькі статті
Титульна сторінка Коломацьких статей
Гетьманщина Московське царство Статті декларативно підтверджували козацькі права і привілеї, зберігали 30-тисячне реєстрове козацьке військо та компанійські полки. Однак, деякі зміни попередніх гетьманських статей і нові пункти значно обмежували політичні права гетьмана та українського уряду.
20 вересня 1689 Московські статті Гетьманщина Московське царство Статті, в основному, повторювали з деякими змінами текст Коломацьких статей та містили кілька нових пунктів.
27 березня 1709 Шведська угода
Карл XII та Іван Мазепа на Дніпрі після Полтавської битви
Гетьманщина Шведська імперія За цим договором Україна проголошувалася «на вічні часи вільною від усякого чужого зазіхання», Запоріжжя приєднувалося до шведсько-українського союзу, а Карл XII давав зобов'язання не укладати миру з Петром І без виконання союзних зобов'язань.
17 липня 1709 Решетилівські статті Гетьманщина Московське царство Цим документом гетьман Іван Скоропадський прохав царя зберегти права та вольності Гетьманщини.
23 січня 1711 Кайрський договір
Схема походу Пилипа Орлика на Правобережну Україну після підписання Договору
Гетьманщина Кримське ханство Зазначалися наміри сторін здійснювати координовану зовнішню політику. Проголошувалися право мешканців Гетьманщини на самовизначення та невтручання в їх внутрішні справи з боку Криму, а також недоторканність майна козаків. Підтверджувалися пільги козацтва на промисли в межах володінь Кримського ханату.
22 серпня 1728 Рішительні пункти Гетьманщина Російська імперія Розширення повноважень старшин, рад у галузі організації торгівлі і промислів, спроба поставити перепони на шляху закупівлі за безцінь чи відвертого захоплення українських земель росіянами, чисельність найманого війська обмежувалася до 3 полків (окрім реєстрових козаків) тощо.
Літо 1734 Лубенський договір
Мапа територій, відібраних у запорожців 1750 р. для іноземних переселенців
Військо Запорозьке Низове Російська імперія Закріпляв перехід Війська Запорізького Низового під російський протекторат. Обов'язками Війська Запорізького була військова охорона кордонів Російської імперії з Кримських Ханством у Північному Причорномор'ї та Приазов'ї.

Українська Народна Республіка / Українська Держава[ред. | ред. код]

Дата Угода Зображення I сторона II сторона Коментарі/Умови
9 лютого 1918 Берестейський мир
Підписання мирного договору в Бересті
 УНР Австро-Угорщина Австро-Угорщина
Болгарія Болгарія
Німецька імперія Німецька імперія
Османська імперія Османська імперія
Перший мирний договір у Першій світовій війні, згідно з яким, УНР виходила з Великої війни, Україну було визнано незалежною та рівноправною державою.
4 травня 1918 Договір у Коренево
Станція Коренево, 1912 р.
Українська Держава Українська Держава
Німецька імперія Німецька імперія
Російська РФСР Угода припиняла бойові дії і визначала нейтральну територію, створену по обидві сторони демаркаційної лінії між німецько-українськими, з одного боку, військами, і військами Радянської Росії, з іншого.
10 вересня 1918 Економічний договір
Гетьман Павло Скоропадський та кайзер Вільгельм II під час візиту до Берліна у вересні 1918 р.
Українська Держава Українська Держава Німецька імперія Німецька імперія
Австро-Угорщина Австро-Угорщина
Згідно з угодою Українська Держава мала експортувати до Центральних держав 35% зібраного врожаю збіжжя та іншу сировину (худоба, масло, цукор, метал, дерево та ін.). Німеччина зобов'язувалася друкувати для України грошові знаки та постачати до неї вугілля, Австро-Угорщина — нафту тощо.
22 січня 1919 Акт Злуки
Підписання Акту Злуки на Софійській площі у Києві
 УНР ЗУНР Універсал, який об'єднав УНР і ЗУНР у соборну Україну, що був глибоко детермінований історично і спирався на споконвічну мрію Українського народу про незалежну, соборну національну державу.
21 квітня 1920 Варшавський договір
Антоній Лістовський та Симон Петлюра на більшовицькому фронті
 УНР Польща Згідно з договором в обмін на визнання незалежності УНР і військову допомогу, Симон Петлюра погоджувався визнати українсько-польський кордон по річці Збруч і далі по Прип'яті до її гирла. Польський уряд Юзефа Пілсудського відмовився від намірів розширити територію Польщі до кордонів Речі Посполитої 1772 р. До Польщі мала відійти Східна Галичина та 5 повітів Волині.
31 серпня 1920 Булдурська політична конвенція  УНР Латвія Латвія
Литва Литва
Естонія Естонія
Польща
Фінляндія
Конвенція констатувала взаємне юридичне визнання держав-учасниць, зобов'язувала їх до мирного урегулювання територіальних конфліктів, а в разі неможливості такого — вдатися до посередництва третьої сторони, зокрема, Ліги Націй.

Українська Радянська Соціалістична Республіка[ред. | ред. код]

Дата Угода Зображення I сторона II сторона Коментарі/Умови
14 лютого 1921 Мирний договір між УСРР і ЛДР
Фелікс Кон (в середньому ряду, другий справа, серед членів Полревкому, 1920 р.) — представник УСРР, який підписав мирний договір від її імені (разом з Юрієм Коцюбинським)
УСРР Литва Литва Договір визнав державну самостійність УСРР і ЛДР у межах існуючих на той час кордонів, узгоджених із державами-сусідами, надавав право оптації литовцям в Україні й українцям у Литві, повертав на батьківщину біженців I світової війни тощо.
18 березня 1921 Ризький мир
Підписання мирного договору в Ризі
Українська СРР
Російська РФСР
Польща Договір формально закінчив Польсько-радянський збройний конфлікт, санкціонував поділ українських і білоруських земель між Польщею та Радянською Росією, фактично анулював Варшавський договір.
2 січня 1922 Анкарський договір
Анкара, 1935 р.
Українська СРР Туреччина Туреччина Договір проголошував взаємне дипломатичне визнання обох сторін, передбачав розвиток торгово-економічних та культурних взаємин, укладення консульської та поштово-телеграфної конвенцій тощо.
30 грудня 1922 Договір про утворення СРСР
Декларація про утворення СРСР
Українська СРР Російська РФСР
Білоруська РСР
 Закавказька СФРР
Договір про об'єднання в одну союзну державу — Союз Радянських Соціалістичних Республік.
9 вересня 1944 Угода про евакуацію українського населення з території Польщі і польських громадян з території УРСР
Репатріація українців з Новосільців (Сяноцький повіт) до СРСР. Березень 1946 р.
 УРСР Польща Договір надавав можливість виїзду українцям (в тому числі лемкам), білорусам, росіянам до УРСР і поверненню до Польщі поляків і євреїв, які станом на 17 вересня 1939 р. були громадянами Польської держави.
26 червня 1945 Статут ООН
Преамбула Статуту ООН
 УРСР Угода, що засновує міжнародну організацію ООН. Всі країни, які підписали Статут, зобов'язані дотримуватися його статей, крім того, їх зобов'язання за Статутом ООН превалюють над усіма іншими зобов'язаннями, які випливають з інших міжнародних договорів.
10 лютого 1947 Паризькі мирні договори
Паризька мирна конференція (29 липня - 15 жовтня 1946 р.)
 УРСР
Австралія Австралія
 Білоруська РСР
Велика Британія Велика Британія
Греція Греція
Індія Індія
Нова Зеландія Нова Зеландія
СРСР СРСР
США США
Чехословаччина Чехословаччина
Югославія
Болгарія
Італія Італія
Румунія
Угорщина
Фінляндія
Договори дозволили Італії, Румунії, Угорщини, Болгарії та Фінляндії повернути собі права суверенних держав у міжнародних відносинах і стати членами ООН. Положення договорів стосувалися військових репарацій, зобов'язань по відношенню до прав національних меншин тощо.
18 серпня 1948 Конвенція про режим судноплавства на Дунаї
Прапор Дунайської комісії в Будапешті
 УРСР Болгарія
Румунія
СРСР СРСР
Угорщина
Югославія
Згідно з договором навігація на Дунаї повинна бути вільною і відкритою для громадян, торгових суден і товарів усіх держав на основі рівності щодо портових і навігаційних зборів та умов торгового судноплавства.

Україна[ред. | ред. код]

Дата Угода Зображення I сторона II сторона Коментарі/Умови
8 грудня 1991 Біловезька угода
Підписання Біловезьких угод
Україна Білорусь
Росія
Документ, яким оголошено розпуск СРСР і створення СНД. Окрема угода була укладена щодо здійснення єдиного контролю над наявною в державах ядерною зброєю.
21 грудня 1991 Алма-Атинська декларація
Лідери держав після підписання Протоколу про створення СНД
Україна Україна Азербайджан Азербайджан
Білорусь
Вірменія Вірменія
Казахстан Казахстан
Киргизстан Киргизстан
Молдова Молдова
Росія Росія
Таджикистан Таджикистан
Туркменістан Туркменістан
Узбекистан Узбекистан
Документ, що підтвердив припинення існування СРСР й разом з Угодою про створення СНД визначив принципи взаємовідносин і співробітництва країн-членів СНД.
28 жовтня 1992 Антарктичний договір
Оригінал Договору про Антарктику
Україна Міжнародна угода, метою якої є забезпечення наукових досліджень і збереження миру на континенті.
3 вересня 1993 Масандрівські угоди
Масандрівський палац
Україна Україна Росія Росія Угоди стосувалися врегулювання проблем поділу Чорноморського флоту колишнього СРСР та утилізації ядерної зброї, що знаходилася на території України.
5 грудня 1994 Будапештський меморандум
Україна Україна Росія Росія
Велика Британія Велика Британія
США США
Міжнародна угода, укладена про неядерний статус України. Угода містить пункти, що надають гарантії суверенітету та безпеки Україні.
9 липня 1997 Хартія Україна — НАТО
Лідери країн-членів НАТО під час Мадридського саміту НАТО, 9 липня 1997 р.
Україна Україна НАТО НАТО Документ регулює відносини України з НАТО та визначає політичні зобов'язання сторін на найвищому рівні і необхідність розвивати відносини особливого та ефективного партнерства.
11 грудня 1997 Кіотський протокол
Пленарний зал XI конференції сторін РКЗК
Україна Україна 191 країна Угода про обмеження викидів в атмосферу парникових газів. Головна мета: стабілізувати рівень концентрації парникових газів в атмосфері на рівні, який не допускав би небезпечного антропогенного впливу на кліматичну систему планети.
21 квітня 2010 Харківські угоди
Підписання Харківського пакту
Україна Україна Росія Росія Угода, згідно з якою термін перебування Чорноморського флоту Російської Федерації у Севастополі подовжено з 2017 до 2042 р. з автоматичним продовженням на 5 років.
21 березня / 27 червня 2014 Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом
Країни-члени ЄС та Україна
Україна Україна Європейський Союз Європейський Союз Угода дає змогу перейти від партнерства і співробітництва до політичної асоціації та економічної інтеграції.
19 вересня 2014 Угода про створення LITPOLUKRBRIG
Емблема LITPOLUKRBRIG
Україна Україна Литва Литва
Польща Польща
Українські, литовські та польські військові будуть брати участь у спільних навчаннях, а пізніше в операціях. Бригада (її елементи) братиме участь у міжнародних операціях на основі мандату Ради Безпеки ООН.
12 лютого 2015 Мінська угода
Глави держав за столом переговорів у розширеному форматі, 11 лютого 2015 р.
Україна Україна Німеччина Німеччина
Росія Росія
Франція Франція
Договір у форматі «нормандської четвірки» підписаний з метою деескалації збройного конфлікту на сході України.
22 квітня 2016 Паризька угода
Голови делегацій на Конференції ООН з питань клімату в Парижі, 30 листопада 2015 р.
Україна Україна 174 країни Угода в рамках Рамкової конвенції ООН про зміну клімату (UNFCCC) щодо регулювання заходів зі зменшення викидів двоокису вуглецю з 2020 р.

Посилання[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]