Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/24 квітня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Верховна Рада України II скликання

Підзаголовок:== Склад ==
Знайдено: + | по 24 квітня 1997


Зобр:1шт.


Назва:Івасюк Володимир Михайлович

Файл:Monument to Vladimir Ivasyuk Lviv.jpg

-Знайдено: + Володи́мир Миха́йлович Івасю́к (*4 березня 1949, Кіцмань, Чернівецька область — †24/27 квітня[1]
-Знайдено: + * 1979, квітень — член журі I Республіканського конкурсу артистів естради в Хмельницькому. Виїхав до Львова в ніч з 23 по 24 квітня.
-Знайдено: + * 1979, 24 квітня — за телефонним викликом вийшов з дому й більше не повернувся.
Підзаголовок:== Смерть ==
Знайдено: + Після зникнення Івасюка 24 квітня 1979 р. його батьки відразу подали заяву в міліцію, але дієвих заходів вжито не було. Пошуки велися з 27 квітня до 11 травня. Саме тоді була закрита справа розшуку.


Зобр:7шт.


Назва:Миклухо-Маклай Микола Миколайович

Підзаголовок:=== Україна ===
Знайдено: + * Пам'ять про вченого і мандрівника свято зберігають у Малині. Ім'я Миклухо-Маклая носить міський парк відпочинку, а також одна із вулиць міста. В Малинському лісотехнікумі в селі Гамарня, який розміщений в будинку, де жив брат Миколи Миколайовича — Михайло Миколайович, діє музей, експонати якого розповідають про подвижницьке життя вченого, його родину та малинський період життя Миклухо-Маклая.[2] До Малина двічі, у 1980 та 1988  роках, приїздив онук великого вченого Роберт Миклухо-Маклай, який жив в Австралії.


Зобр:37шт.


Назва:Джиджора Іван Миколайович

-Знайдено: + Іва́н Микола́йович Джиджо́ра (* 9 лютого 1880, село Заставці Підгаєцького повіту, нині Монастириського району Тернопільської області — † 24 квітня 1919, село Голгоча, нині Підгаєцького району Тернопільської області) — український громадський діяч, історик, публіцист. Учень і співпрацівник Михайла Грушевського. Дійсний член Наукового товариства імені Шевченка (від лютого 1913 року), секретар археографічної, член бібліографічної та статистичної комісій НТШ. Співробітник київської редакції «Літературно-наукового вістника» (1907–1908). Член Історичного товариства імені Нестора-літописця.


Назва:Святослав Ігорович

-Знайдено: + Однак там візантійців вже чекали руси: піші воїни оточили кріпосні стіни щільним строєм, прикрившись червленими щитами і виставивши уперед списи. Іоанн Цимісхий погодився на битву, наказавши почати загальну атаку. Однак воїни Святослава зуміли відбити навіть таранний удар важко озброєної панцирної візантійської кінноти. На цьому битва закінчилася: візантійці відійшли в свій табір, русичі — за кріпосні стіни. Почалася облога Доростолу, яка тривала з 24 квітня по 22 червня 971 року. За цей час осаджені втратили загиблими і померлими від хвороб 15 тисяч чоловік, а іхній противник — 15-20 тисяч убитими в численних сутичках під кріпосними стінами.


Зобр:13шт.


Назва:Скоропадський Павло Петрович

-Знайдено: + У середині березня 1918 року Павло Скоропадський утвердив опозиційну до Ради політичну організацію, сформовану з військовиків і землевласників, під назвою «Українська Громада» (пізніше «Українська Народна Громада»), яка увійшла в тісний контакт з Українською демократично-хліборобською партією В'ячеслава Липинського та Миколи Міхновського (на той час він вже був в одній команді з Липинським) та Союзом земельних власників з метою домогтися спільними зусиллями зміни уряду і внутрішньо-економічної політики Ради. На хвилі незадоволення політикою Центральної Ради і німецьким окупаційним командуванням «Українська Народна Громада» розпочала підготовку до державного перевороту. На нараді 24 квітня 1918 року з генералом В.Ґренером, фактичним керівником німецького війська в Україні, за підтримку (офіційно німецьке командування в цьому протистоянні зайняло нейтральну позицію) німців у перевороті Скоропадський взяв на себе низку зобов'язань політичного та економічного характеру, які тяжіли на майбутній політиці гетьманського уряду.


Зобр:14шт.


Назва:Духнович Олександр Васильович

-Знайдено: + Духнович Олександр Васильович (словац. Alexander Duchnovič) (*24 квітня 1803, с. Тополя на Пряшівщині, Словаччина — †30 березня 1865, Пряшів) — греко-католицький священик, україноруський письменник, педагог, поет, культурний діяч. Писав язичієм; низка творів (переважно поезії та п'єси) написана народною мовою (закарпатські говори української мови).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Олександр Духнович народився 24 квітня 1803 в селі Тополя, поблизу Снини. Батьками його були уніатський священик Василь Дмитрович Духнович і Марія Іванівна, в дівоцтві Гербер. За сімейним переказом, який Олександру Духновичу в дванадцятирічному віці розповів його дід, їх рід мав російське походження. Дід повідав Олександру, що їх предок походив з Москви і мав прізвище Черкаський. Він був одним із ватажків Стрілецького бунту, після придушення якого йому вдалося втекти з кількома товаришами, серед яких були Гербер і Брилла. Через Польщу він відправився в Угорщину, де оселився в селі Тополя під Буковськими горами, назвавшись Духновичем. Там він став співаком місцевої дерев'яної церкви, а згодом був помічений місцевими священиками, які переконали його одружитися і стати ієреєм. Взявши у дружини дочку одного зі священиків, попрямував в Мукачівський монастир, де був посвячений у ієреї і отримав парафію в селі Тополя, яка переходила до його нащадків.


Зобр:4шт.


Назва:Українська греко-католицька церква

-Знайдено: + 24 квітня 1646 року в каплиці Ужгородського замку: з ініціативи єпископа-василіянина Василя Тарасовича (галичанина), 63 священики засвідчили єдність із Католицькою Церквою (укладена Ужгородська унія). "Ужгородська унія" стала опорою для збереження української релігійної та культурної ідентичності в умовах чужоземної окупації.


Зобр:4шт.


Назва:Білоус Дмитро Григорович

-Знайдено: + Дмитро́ Григо́рович Білоу́с (* 24 квітня 1920, село Курмани, нині Недригайлівського району Сумської області — † 13 жовтня 2004, Київ) — український поет, перекладач з болгарської мови, літературний критик, громадський діяч.


Зобр:1шт.


Назва:Онацький Євген Дометійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У 19121917 рр. Євген Онацький навчався на історико-філософському факультеті Київського університету і був членом Наукового товариства ім. Т. Шевченка. Під час навчання брав активну участь в суспільно-громадській роботі і в 19171918 рр. став провідним членом в об'єднаному керівництві всіх вищих шкіл Києва — Головної Студентської Ради. 1917 р. також увійшов до складу Української Центральної Ради як представник українського студентства і невдовзі був призначений до її Секретаріату. Євген Онацький брав активну участь у Всеукраїнському Національному Конгресі, що був скликаний Центральною Радою в Києві 17-24 квітня 1917 р.


Назва:Великдень

-Знайдено: + |colspan=2 align=center| 24 квітня


Зобр:7шт.


Назва:Кличко Віталій Володимирович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У 1980–1985 мешкав у містечку Мімонь (ЧССР), де служив його батько — Кличко Володимир Родіонович (24 квітня 1947 — 13 липня 2011), військовий льотчик Центральної групи військ Радянської Армії. 1985 року родина перебралася до України.
-Знайдено: + 24 квітня 2004 року Віталій зустрівся на ринзі з південноафриканцем Коррі Сандерсом. Двобій завершився технічним нокаутом Сандерса у восьмому раунді. Так Віталій став чемпіоном світу за версією WBC.


Назва:Червона Українська Галицька Армія

-Знайдено: + Першим покинув ЧУГА вже 6 квітня 3-й кінний полк ЧУГА (командант отаман Едмунд Шепарович) із Запасним куренем (сотн. І. Козак), далі Технічний курінь у Балті (командант поручник К. Кізюк) і врешті в ніч на 24 квітня, 2-а і 3-я бригади ЧУГА на фронті. Кіннота отамана Шепаровича й технічний курінь Кізюка у Балті мали змогу перейти до дійової Армії УНР, натомість 2-га і 3-тя бригади ЧУГА опинилися в оточенні польського війська і потрапили у полон. 28 квітня  в Козятин Бердичівського повіту вступили польські війська, була обеззброєна та інтернована бригада ЧУГА[3]


Назва:Шрамченко Святослав Олександрович -Знайдено: + [4]. З 24 квітня до кінця травня 1919 року він був заступником Міністра, а в червні 1919 року тимчасово виконував обов'язки Міністра морських справ УНР.


Зобр:7шт.


Назва:Туркало Ярослав Костевич

-Знайдено: + Яросла́в Костянти́нович Ту́ркало (англ. Yaroslav K. Turkalo; * 21 червня 1924, Київ — † 24 квітня 2009) — лікар (хірург) і письменник родом з Києва, жив у США; син Костя Туркала.


Назва:Ужгородська унія

-Знайдено: + У́жгородська у́нія 1646 — акт церковного об'єднання з Римом 63 закарпатських священиків Мукачевської православної єпархії, укладений 24 квітня 1646 року в Ужгороді з еґерським римо-католицьким єпископом Ю. Якушичем.


Зобр:1шт.


Назва:Українізація 1920—30-х

-Знайдено: + Другий декрет, ухвалений ВУЦВК і Раднаркомом УССР 1 серпня 1923, «Про заходи рівноправності мов і про допомогу розвиткові української мови» зобов'язував запроваджувати українську мову на всіх щаблях державного управління. Але обидва ці декрети (хоч ухвалені на підставі постанов XII з'їзду РКП(б) (1724 квітня 1923), на якому представники національних республік дуже гостро піднесли національне питання) наражалися на опір у самій КП(б)У(комуністична партія більшовиків України), де на ті часи українці становили меншість (КП(б)У тоді складалася в переважній більшості з росіян й осіб інших національностей, байдужих, а то й ворожих українській культурі). Інтенсивніша українізація почалася щойно з 1925, коли під тиском української частини КП(б)У були усунені з постів секретарів її ЦК Е. Квірінґ і Д. Лебедь, які доти одверто виступали проти будь-яких поступок українській культурі. У квітні 1925 ЦК КП(б)У ухвалив резолюцію про українізацію, в якій було зазначено, що «справа зміцнення союзу робітничого класу з селянством і зміцнення диктатури пролетаріату на Україні вимагає напруження ком. сил усієї партії для опанування української мови та українізації...» 30 квітня 1925 ВУЦВК і Раднарком УССР ухвалили спільну постанову про заходи щодо термінового проведення повної українізації радянського апарату, а пленум ЦК КП(б)У 30 травня — резолюцію на українізацію партійного та проф. апарату і радянських установ. Головною роллю у дальшому здійсненні українізації відігравав Народний комісаріат освіти (якому тоді підпорядковувались й усі ділянки культури), очолений до 1926 О. Шумським, а після його усунення М. Скрипником.


Назва:Хасевич Ніл Антонович

-Знайдено: + На офіційному сайті Костопільської РДА пропонується два туристичні маршрути, що пов'язані з життям та творчістю Ніла Хасевича — «Ніл Хасевич — художник-борець» (знайомить з батьківщиною художника-графіка) та «Шляхами Української Повстанської армії» (знайомить з повстанським рухом на Костопільщині, в тому числі і у рідному селі Ніла Хасевича).[5]


Зобр:12шт.


Назва:Аваков Арсен Борисович

-Знайдено: + Арсе́н Бори́сович Ава́ков (*2 січня 1964 р., Баку) — український політичний і громадський діяч. Голова Харківської обласної державної адміністрації4 лютого 2005 р. по лютий 2010 р.), депутат Харківської обласної ради. Член Ради національної безпеки і оборони України з 25 травня 2007 р. по 21 січня 2008 р.[6][7], Організаційного комітету з підготовки та проведення в Україні фінального турніру чемпіонату Європи 2012 року з футболу з 24 квітня до 8 травня 2007 р.[8][9], Національної ради з питань взаємодії органів державної влади та органів місцевого самоврядуванняПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref> — український поет, письменник, журналіст, громадсько-культурний діяч, один із творців Карпатської України, редактор щоденної газети Карпатської України «Нова свобода», співредактор часопису «Русинъ».
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 24 квітня 1897 року на Закарпатті у Воловому (нині Міжгір'я, за Австро-Угорщини Марамороського комітату) у типовій верховинській родині. По закінченні народної школи у Воловому, Василь Ґренджа не зміг далі вчитися, бо батько застудився на лісорозробках і відтоді все життя тяжко хворів, не маючи грошей на навчання сина. Ще підлітком працював помічником дяка. У 1912 р. перейшов працювати листоношею за харч і притулок в коморі контори. У вільні від праці хвилини займався самоосвітою і склав іспити за повний курс тогочасної школи, вивчив угорську мову. Був призваний в армію, і тяжко поранений на фронтах Першої світової війни, лікувався у Будапешті, знов воював і як офіцер брав участь в Угорській революції. Під час лікування, самостійно навчаючись, склав іспити за два курси Торговельної академії, а по війні — й за третій, останній.


Зобр:1шт.


Назва:Йосафат (Коциловський)

-Знайдено: + 24 квітня 2001 р. у присутності Папи Івана Павла ІІ у Ватикані відбулося проголошення декрету мучеництва єпископа Йосафата Коциловського. Обряд беатифікації відбувся 27 червня 2001 р. у м. Львові під час Святої Літургії у візантійському обряді за участі Івана Павла ІІ.


Зобр:2шт.


Назва:Білинський Михайло Іванович

-Знайдено: + За часів правління Гетьмана Скоропадського Михайло Іванович обіймав посаду помічника начальника Головної господарчої управи Морського міністра. Наказом від 24 квітня 1918 старший лейтенант Михайло Білінський призначений головою комісії «для утворення загальних штатів» Морського міністерства. У травні-жовтні 1918 року входив до складу української делегації на чолі з С. Шелухіним, яка вела переговори про умови підписання мирного договору з Радянською Росією.
-Знайдено: + 24 квітня 1919 року М.Білинський, не згодний з політикою, що її проводила Директорія, подав у відставку і, на його прохання, був призначений командиром створюваної дивізії Морської піхоти. Обов'язки морського міністра він передав капітану 1 рангу Миколі Злобіну.


Зобр:3шт.


Назва:Заливаха Опанас Іванович

-Знайдено: + Опана́с Іва́нович Залива́ха (*26 листопада 1925, Гусинка — †24 квітня 2007, Івано-Франківськ) — український живописець, відомий правозахисник-шістдесятник.


Назва:Іван

Підзаголовок:== Іменини ==
Знайдено: + 2 січня, 11 січня, 20 січня, 28 січня, 6 лютого, 8 лютого, 9 лютого, 12 лютого, 13 лютого, 9 березня, 2 квітня, 9 квітня, 11 квітня, 12 квітня, 24 квітня, 27 квітня, 1 травня, 2 травня, 12 травня, 21 травня, 1 червня, 7 червня, 9 червня, 11 червня, 15 червня, 23 червня, 26 червня, 7 липня, 11 липня, 14 липня, 16 липня, 25 липня, 31 липня, 3 серпня, 12 серпня, 11 вересня, 15 вересня, 16 вересня, 20 вересня, 27 вересня, 6 жовтня, 9 жовтня, 28 жовтня, 1 листопада, 25 листопада, 26 листопада, 15 грудня, 20 грудня, 23 грудня.


Назва:Вроцлавсько-Ґданська єпархія УГКЦ

Підзаголовок:== Єпископи ==
Знайдено: + * Володимир Ющак, ЧСВВ (24 квітня 1999 р. до сьогодні)


Назва:Парламентські вибори в Україні 2007

-Знайдено: + Відповідно до опитування Київського міжнародного інституту соціології оприлюдненого[10] 24 квітня 2007 р., Партія регіонів, Блок Юлії Тимошенко, Блок Наша Україна, Комуністична партія і Народна самооборона Юрія Луценка проходять у Верховну Раду. Так, 35,5 % опитаних сказали, що вони готові віддати свої голоси за Партію регіонів. 19,6 % опитаних — за БЮТ. 12,9 % респондентів висловили свою готовність підтримати Нашу Україну 4,2 % проголосували б за Компартію. Народна самооборона одержала б 3,7 % Соціалістична партія — 3,2 %, голосів опитаних. Крім того, Українська правиця набрала б — 1,2 %, Блок Наталії Вітренко — 1,8 %, Блок Володимира Литвина — 1,7 %, 6,6 % проголосували б проти усіх. 10,3 % респондентам було складно відповісти на поставлене запитання. Соціологи проводили дослідження 14 − 19 квітня. Вони опитали 2039 людей у віці від 18 років. Похибка вибірки не перевищує 3,5 %.[11]


Зобр:19шт.


Назва:Прокуратура України

-Знайдено: + |22 липня 1997 — 24 квітня 1998
-Знайдено: + |24 квітня 1998 — 17 липня 1998


Зобр:3шт.


Назва:Герман Ганна Миколаївна

-Знайдено: + Га́нна Микола́ївна Ге́рман (дівоче прізвище: Стеців; 24 квітня 1959, с. Колодруби, Миколаївський район, Львівська область) — український політик, заступник Глави Адміністрації Президента України (лютий 2010 — квітень 2011), радник Президента України — Керівник Головного управління з гуманітарних і суспільно-політичних питань Адміністрації Президента України (квітень 2011 - листопад 2012); народний депутат України VII скликання; радник Президента України поза штатом[12].


Назва:Томчаній Михайло Михайлович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Мати Пал Гізелла Анна (Кішуйсаллаш, Угорщина, 24 квітня 1922 — Ужгород, 19 березня 2008 — Ужгород.)


Назва:Козаки: Європейські війни

-Знайдено: + |released = УкраїнаРосія Березень, 2001
США 24 квітня, 2001


Назва:Блох Леонора Абрамівна

-Знайдено: + Блох Леонора Абрамівна (24 квітня 1881, Кременчук — 17 січня 1943, Алма-Ата) — українська скульпторка.


Назва:Кримська операція 1918

Підзаголовок:=== Наступ ===
Знайдено: + Головні сили групи Болбочана було скеровано на Сімферополь, який був захоплений майже без опору ранком 24 квітня 1918 року. Приблизно у той самий час Гордієнківський полк захопив Бахчисарай. [13]


Зобр:14шт.


Назва:Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини

-Знайдено: + Відкритий 24 квітня 2004 року. Експозиція музею присвячена селам, що були переселені внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС


Зобр:28шт.


Назва:Стоян Олександр Миколайович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Орден «За заслуги» II ст. (24 квітня 2003) — за значний особистий внесок у розвиток державного будівництва, активну законотворчу та громадську діяльність[14]


Назва:Київська митрополія

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Після церковного собору в Ужгороді 1646 року частина православного духовенства на Закарпатті також прийняла унію з Римом, але вийшла з-під юридикції митрополита Київської митрополії: 24 квітня 1646 року в каплиці Ужгородського замку: з ініціативи єпископа-василіянина Василя Тарасовича (галичанина), 63 священики засвідчили єдність із Католицькою Церквою (укладена Ужгородська унія).


Зобр:1шт.


Назва:Подвойський Микола Ілліч

-Знайдено: + Делегат 7-ї Квітневої конференції РСДРП(б), яка проходила з 24 по 29 квітня 1917 р. Делегат 1-го Всеросійського з'їзду Рад (3  — 24 червня), де обраний кандидатом в члени Центрального виконавчого комітету. За часів правління Тимчасового уряду активно займається облаштуванням військової організації РСДРП, одночасно редагуючи ряд видань, що розповсюджуються серед солдатів. В жовтні 1917 р. стає головою Петроградського військово-революційного комітету, одним з керівників Жовтневого збройного повстання. В перші дні після повалення Тимчасового уряду — командувач збройними силами Петроградського військового округа.


Зобр:2шт.


Назва:Никодим (Руснак)

Підзаголовок:=== Україна ===
Знайдено: + * Почесна відзнака Президента України (24 квітня 1996) — за видатні особисті заслуги у відродженні духовності, утвердженні в суспільстві засад християнської моралі, активну миротворчу діяльність[15]
Підзаголовок:=== Україна ===
Знайдено: + nreg=286/96 Указ Президента України № 286/96 від 24 квітня 1996 року «Про нагородження Почесною відзнакою Президента України»]</ref>


Назва:Гуляєв Юрій Олександрович

-Знайдено: + ́Юрій Олекс́андрович Гул́яєв (*9 вересня 1930, Тюмень — †24 квітня 1986, Москва) — український і російський співак (ліричний баритон).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер від приступу астми 24 квітня 1986 року в Москві, похований на Ваганьківському цвинтарі.


Назва:Волощук

-Знайдено: + * Волощук Костянтин Микитович (6 квітня 1916 — 24 квітня 1945) — Герой Радянського Союзу.


Назва:Боровик Євген Станіславович

-Знайдено: + Євге́н Станісла́вович Боровик (*24 квітня 1915, Петроград — 7 лютого 1966) — український фізик. Доктор фізико-математичних наук, професор.


Назва:Акімова Ірина Михайлівна

-Знайдено: + Іри́на Миха́йлівна Акі́мова (* 24 квітня 1960, Харків) — кандидат економічних наук, перший заступник Глави Адміністрації Президента України, виконавчий секретар Комітету з економічних реформ при Президентові України, генеральний директор аналітичного центру «Бюро економічних та соціальних технологій»; доцент економічного факультету Харківського національного технічного університету «ХПІ».
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 24 квітня 1960 року у Харкові.


Зобр:1шт.


Назва:Бизов Володимир Федорович

-Знайдено: + Володи́мир Фе́дорович Би́зов (17 серпня 1937 року в с. Пушкіно, Омська область - 24 квітня 2011, Кривий Ріг.) «Заслужений діяч науки і техніки України», лауреат Державної премії в галузі науки і техніки.


Назва:Архипович Микола Георгійович

-Знайдено: + З 4 листопада 1911 року — начальник штабу 3-ї стрілецької бригади (м. Жмеринка), полковник. З 1914 року — командир 74-го піхотного Ставропольського полку. З 26 червня 1915 року — начальник штабу 39-го армійського корпусу. З грудня 1915 року — начальник 3-ї Заамурської прикордонної піхотної дивізії. З березня 1916 року — генерал-майор, командир бригади 3-ї Заамурської прикордонної піхотної дивізії. З 20 жовтня 1916 року — начальник 12-ї Сибірської стрілецької дивізії. За Першу світову війну був нагороджений орденами Святого Георгія IV ступеня (24 квітня 1915 року), Святого Георгія ІІІ ступеня (23 вересня 1916 року), Георгіївською зброєю (10 грудня 1915 року).


Назва:Бандурка Олександр Маркович

-Знайдено: + Олекса́ндр Ма́ркович Банду́рка (24 квітня 1937, Калинівка) — український політик.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 24 квітня 1937 року в селі Калинівка, Городищенського району, Черкаської області, в сім'ї селян. Закінчив Харківський інженерно-економічний інститут, Харківський юридичний інститут імені Ф. Е. Дзержинського та Академію МВС СРСР. 1958 року почав працювати економістом Дніпродзержинського металургійного заводу. З 1959 року — на службі в органах МВС.


Назва:Литвак Олег Михайлович

-Знайдено: + | кінець_терміну = 24 квітня 1998
-Знайдено: +

Попередник: в.о. Генеральний прокурор України
22 липня 1997 - 24 квітня 1998
Наступник:
Ворсінов Григорій Трохимович
Ференц Богдан Васильович



Назва:Лісова Лисіївка

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Акт комісарський укладено було 24 квітня 1570 року в Стрижавському замку, а відтак занесено до Вінницьких городських книг. Саме цей документ вказує на існування станом на 23 квітня 1570 року на річці Десні, на північний схід од Вінниці та села Прилука, котре мало точно визначені межі з сусідніми землеволодіннями, села Лісова Лисіївка, що знаходилось на правому березі річки Жердь, притоці Десни. На лівому ж березі Жерді було село Холявинці (в майбутньому, а саме 6 липня 1957 року, ці села об'єднуються в один колгосп під назвою «Перемога», а об'єднане село отримає назву Лісова Лисіївка.


Назва:Руське Поле

-Знайдено: + Народився 24 квітня 1928 року. В 1948 році закінчив Тячівську середню школу, а в 1954 р. Львівський лісотехнічний інститут, лісоінженерний факультет.


Зобр:3шт.


Назва:Іоасаф (Василиків)

-Знайдено: + | сан =24 квітня 1989 диякон, 1 жовтня 1990 священик
-Знайдено: + 24 квітня 1989 р. рукоположений на диякона.


Назва:Макаров Юрій Володимирович

-Знайдено: + Ю́рій Володи́мирович Мака́ров (*24 квітня 1955, Софія) — журналіст, телеведучий, документаліст. Оглядач часопису «Український тиждень».


Назва:Полетика Іван Андрійович

-Знайдено: + Полетика (Политика, Політика) Іван Андрійович (*1722, сот. м-ко Ромен Лубенського полку, нині: м. Ромни, райцентр Сумської області — †24 квітня 1783, повітове м.Васильків Київського намісництва, тепер райцентр Київської області) — доктор медицини, професор, директор Санкт-Петербурзького генерального сухопутного госпіталю, керівник Васильківського карантину. Брат Григорія Полетики.
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Помер 24 квітня 1783 року у Василькові, де й похований.


Назва:Хризостом (Бакомітрос)

-Знайдено: + Єпископ Херсонеський, Екзарх Київського Патріархату в Греції Хризостом (в миру Георгіос Бакомітрос) народився 24 квітня 1950 на острові Егіна, що знаходиться в Сароніко Колпо і Егелон Пелагос. Середню школу та церковну гімназію закінчив на острові Егіна. Після їх закінчення навчався в Афінському національному університеті на Богословському факультеті.


Назва:Копичай Іван Васильович

-Знайдено: + Копичай Іван Васильович (нар.24 квітня 1937, Зарічне, Покровський район, Дніпропетровська область — 7 серпня 2009) — генеральний директор ТОВ «Дружба» (з грудня 1999). Герой України.


Назва:Альфред Бізанц

-Знайдено: + 24 квітня 1920 року група військ під командуванням Бізанца вийшла зі складу ЧУГА і, прорвавши польську лінію фронту в районі Михнівки, вирушила на з'єднання з частинами армії УНР.


Зобр:2шт.


Назва:Історія Донецька

-Знайдено: + 24 квітня 1871року збудували першу доменну піч і 24 січня 1872 року отримали перший чавун. Завод працює за повним металургійним циклом, тут вперше у Російській імперії вводиться в дію 8 коксових печей, впроваджується гаряче продування. Заснований Юзом комбінат стає одним з індустріальних центрів Російської імперії. У 1872 році почала працювати Костянтинівська залізниця зі станціями:


Зобр:12шт.


Назва:Дніпровська повітряно-десантна операція

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + Вважається, що двох учасників Дніпровського десанту було удостоєно звання Героя Радянського Союзу — командира 2-го пдб 5-й гв. пдбр майора Блувштейна О. А. та командира 3-го парашутно-десантного батальйону 5-й гв. пдбр старшого лейтенанта Петросяна С. Г., однак насправді їх було троє. Офіційна історія забула про молодшого сержанта Кондратьєва І. П., навідника протитанкової рушниці (ПТР) 5-ї гв. пдбр, який 1316 листопада 1943 року в бою в районі Свидівок вогнем ПТР знищив 4 німецьких танки, 2 бронемашини та 3 вантажівки з піхотою. У бою він був поранений в спину, пізніше в 1944 році — демобілізований. Звання Героя йому було присвоєно 24 квітня 1944 року, того ж дня отримали Героя і Блувштейн з Петросяном.


Зобр:6шт.


Назва:Клевецьк

-Знайдено: + У 1583 році, 24 квітня, князь Курбський у своїм заповіті віддає дружині у пожиттєве володіння містечко Миляновичі зі всіма селами, що входили до нього, в тім числі і село Клевецьк. 24 травня возним Володимирського повіту Жданом Цирським було видано донесення Володимирській міській владі про введення княгині Олександри Петрівни Курбської в володіння маєтками, які зостались після смерті чоловіка, в числі яких числиться "волость до двора Миляновичеського, якій належать села Паридуби, Селище, Годовичі, Зілов, Туровичі, Клевецькоє"[16].


Назва:Мацько Віталій Петрович

-Знайдено: + Віта́лій Петро́вич Мацько́ (* 24 квітня 1952, село Шрубків Летичівського району Хмельницької області) — український літературознавець, прозаїк, поет, перекладач, краєзнавець, журналіст. Член Національної спілки письменників України з 2000 року, член Національної спілки журналістів України з 1984 року. Доктор філологічних наук (2010). Лауреат Хмельницької обласної премії імені Тараса Шевченка за 2007 рік, а також імені Микити Годованця (2003), імені Григорія Костюка (2005).


Назва:Городниця (смт)

-Знайдено: + 24 квітня 1945 року у бою з військами НКВД в селі загинув Іван Трейко — генерал-хорунжий УПА.


Назва:Ан-70

-Знайдено: + Перший політ Ан-70 здійснив 16 грудня 1994 року, за штурвалом якого знаходився екіпаж С. В. Максимова, з аеродрому Київського авіазаводу в Святошині. 10 лютого 1995 року, під час одного з випробувальних польотів, дослідний Ан-70 зіткнувся в повітрі із Ан-72, який його супроводжував. В результаті катастрофи екіпаж Ан-70 загинув (С. Максимов, В. Лисенко, В. Непочатих, П. Скотніков, А. Кострикін, М. Березюк і А. Горилицев), а пілотам Ан-72 вдалось успішно посадити пошкоджений літак. В грудні 1996 року виготовлено другий прототип. Спочатку його планувалось використовувати для статичних випробовувань, але через катастрофу першого прототипу його використовували для льотних випробовувань. Свій перший політ другий прототип здійснив 24 квітня 1997 року.


Зобр:4шт.


Назва:Бій під Гурбами

-Знайдено: + В ніч з 23 на 24 квітня 1944 р. повстанці перегрупувались та окопались. Вночі війська НКВС спробували захопити позиції повстанців, попередньо провівши артобстріл, однак їхні спроби виявилися марними. Після короткої паузи, війська НКВС за допомогою танків організували другу атаку вже на усіх відтинках повстанчої оборони, однак і вона виявилась невдалою. Однак втрати понесли загони «УПА-Північ», зокрема курінь командира «Ясеня».
-Знайдено: + Нарешті, о 6 годині ранку 24 квітня командування НКВС вирішило розпочати генеральний наступ. На цей раз головні сили було спрямовано на північ від села Гурби. Після артилерійського обстрілу позицій УПА, о 12 годині НКВС-івці «стіною» рушили на повстанців. Також сильний наступ почався зі сторони сіл Мости та Хижаки. Радянські війська змогли наблизитись до відділу командира «Мамая» на 300 м, однак їх було відкинуто. Через кілька годин, радянське командування віддає наказ про повторний наступ. На цей раз в бій кинуто кавалерію, яка мала зайти з флангів та вклинитись між куренями упівців, поки повстанці відбивали атаку радянських танків. Кавалерія виконала своє завдання, розбивши війська повстанців на дві частини. Однак командування УПА, вчасно використавши резервний курінь командира Залізняка, стабілізувало ситуацію, відкинувши кавалерію ворога. Після невдалої атаки кавалерією в бій вступила радянська піхота. Новомобілізовані бійці під командуванням командира «Яструба» не витримавши натиску, почали відступати, при цьому не маючи змоги повідомити бійців «Сторчана». Слід за «яструбцями» почали відступати й відділи «Залізняка», які були запасною лінією «сторчанівців». Внаслідок чого ворог прорвався на південний відтинок та оточив бійців «Сторчана». Курінний «Сторчан» зі своїм відділом був змушений вступити у нерівний рукопашний бій, внаслідок чого увесь повстанський курінь було знищено, загинули сам «Сторчан», четверо старшин та 60 повстанців.


Зобр:9шт.


Назва:Єлішевич Аркадій Танхумович

-Знайдено: + Арка́дій Танху́мович Єліше́вич (*17 липня 1932 — †24 квітня 2002) — науковець, доктор технічних наук, професор Донецького політехнічного інституту.


Назва:Нечаяне

Підзаголовок:== Спорт ==
Знайдено: + Традиційний для нечаянців став турнір з футболу "Юність", присвячений пам'яті трагічної загибелі юнаків 24 квітня 2010 року.


Зобр:2шт.


Назва:Список міністрів економіки України

-Знайдено: + |21 квітня 1998 — 24 квітня 1998
-Знайдено: + |24 квітня 1998 — 31 грудня 1999


Назва:Шпек Роман Васильович

-Знайдено: + | кінець1 = 24 квітня 1997


Назва:Пеунов Вадим Костянтинович

-Знайдено: + * Заслужений працівник культури України (24 квітня 2003) — за вагомий особистий внесок у розвиток української літератури, активну громадську діяльність[17]


Назва:Бойко Іван Васильович

-Знайдено: + Іва́н Васи́льович Бо́йко (24 квітня 1950) — народний депутат України 1-го скликання.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 24 квітня 1950 року, українець, освіта вища, інженер-механік, закінцив Івано-Франківський інститут нафти і газу, Вищу партійну школу при ЦК Компартії України.


Назва:Битва під Лопушним 1512

-Знайдено: + Татарські чамбули закінчили плюндрувати край, стали повертатися до коша під Буськом. Було прийнято рішення не чекати прибуття загону Яна Творовського, рушити прямо на кіш. В час, коли польське військо вирушило 24 квітня з-під Львова на Вишневець, татари розпочали відступ з-під Буська.


Зобр:6шт.


Назва:Свобода на Інтері

-Знайдено: + # 24 квітня 2009 року


Назва:Лис Іван

-Знайдено: + Іва́н Лис (псевд. «Сторчан», «батько Микола») (*1921,  — †24 квітня 1944) — стрілець УПА, командувач куренем «Сторчана» в складі групи УПА-Північ. Загинув 24 квітня 1944 року, під час битви під Гурбами.


Назва:Національний музей Тараса Шевченка

-Знайдено: + 24 квітня 1949 була відкрита нова експозиція у виділеному урядом приміщенні по бульвару Шевченка, 12.


Зобр:3шт.


Назва:Шустер LIVE

-Знайдено: + У травні 2009 року Рівненська організація УНП через телепередачу Шустер Live, що вийшла в ефір 24 квітня звернулася до Президента України, генпрокурора і голови СБУ з вимогою оголосити посла Ізраїлю в Україні персоною нон-грата і порушити кримінальні справи щодо ведучого Савіка Шустера, а також власників телеканалу «Україна»[18][19]Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>. Начальником відділу морських перевезень став капітан першого рангу В. Шрамченко, комендантом одеського воєнного порту — капітан другого рангу Озеров. 24 квітня 1918 р. головним комендантом портів Чорного та Азовського морів було призначено віце-адмірала А. Покровського (потім зі своїм штабом виїхав з Києва в Одесу). Багато досвідчених фахівців та морських офіцерів із колишнього російського флоту тоді ж перейшло на українську службу.
-Знайдено: + 24 квітня 1919 року Морським Міністром став капітан першого рангу Микола Злобін. Також, в 1919 році, відповідно до Наказу Симона Петлюри була відкарбована медаль, якою повинні були нагородити всіх учасників подій у Севастопольській фортеці 29 квітня 1918 року[20]. Відповідно до цього наказу день 29 квітня було проголошено святом Українського флоту.


Зобр:51шт.


Назва:Кваша Ілля Олегович

Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: + * Троць Петро Ілля Кваша: Діти в Миколаєві носять мене на руках. 21-річний лідер збірної України зі стрибків у воду розповідає про те, як здобувати «золото» власним коштом, та розгадує секрет успіху китайців // «Україна Молода» № 075 за 24 квітня 2009 року


Назва:Максимов Микола Лаврентійович

-Знайдено: + 24 квітня 1918 року була створена Комісії «для утворення загальних штатів» українського флоту. Головою комісії було призначено Михайла Білинського. Членами комісії стали старшини М. Максимов, М. Остроградський, В. Дашкевич-Горбацький. Комісія була уповноважена запрошувати на свої засідання представників від інших міністерств, їй було наказано «негайно приступити до праці, а для своєї потреби користуватись Канцелярією правничого департаменту».


Назва:Концерт Пола Маккартні на Майдані Незалежності

-Знайдено: +

«…Тридцять років тому цього не можна було уявити. Двадцять років тому на це ніхто не наважувався сподіватись. Десять років тому про це можна було лише мріяти. П'ять років тому ми могли лише заздрити сусідам, для яких це стало реальністю. І ось наступило сьогодні. Вперше на Майдані ми почуємо пісні, що змінили світ та створили нову культуру. Пісні, з якими ми росли та стали такими як ми є.»[21] (ініціатор концерту Віктор Пінчук)



Зобр:6шт.


Назва:Конотопський трамвай

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Отже 24 квітня 1949 року близько 3 тисяч осіб вийшло на перші роботи, а вже 21 грудня (на день народження Сталіна, який 15 серпня підписав розпорядження на дозвіл Московському міськвиконкому передати Раді Міністрів Української РСР для міста Конотопа два моторних пасажирських трамвайних вагони серії «Ф») о 5:00 рух трамваїв у Конотопі було відкрито. Рух відкривали ті самі 2 вагони серії «Ф».


Зобр:13шт.


Назва:Пироженко Степан Матвійович

-Знайдено: + Степан Матвійович Пироженко (* 24 квітня 1916, Маріуполь — † 21 березня 1962, Київ) — Герой Радянського Союзу, у роки радянсько-німецької війни катерист 134-го окремого моторизованного понтонно-мостового батальйону 6-ої понтонно-мостової бригади 1-го Українського фронту, сержант.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 24 квітня 1916 року в місті Маріуполі (тепер Донецької області) в сім'ї робітника. Українець. Освіта початкова. Жив в Києві. Працював мотористом катера на Дніпрі. У 1943 році призваний в ряди Червоної Армії. У боях радянсько-німецької війни з жовтня 1943 року. Воював на 1-му Українському фронті.


Зобр:1шт.


Назва:Ізовіт Валентина Аркадіївна

-Знайдено: + Валенти́на Арка́діївна Ізові́т (*24 квітня 1946) — громадський діяч, голова Ради національних асоціацій товаровиробників при Кабінеті Міністрів України


Назва:Ґранти Президента України для обдарованої молоді

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + nreg=754%2F2004 Про внесення змін до Указу Президента України від 2 серпня 2000 року N 945 | від 06.07.2004 № 754/2004]</ref> згідно з Указом Президента України «Про гранти Президента України для обдарованої молоді» від 2 серпня 2000 р. № 945/2000 на виконання Указу Президента України «Про додаткові заходи щодо державної підтримки обдарованої молоді» від 24 квітня 2000 р. № 612/2000:


Назва:Кравченко Сергій Сергійович

-Знайдено: + Сергій Сергійович Кра́вченко (* 24 квітня 1983, Донецьк) — український футболіст, півзахисник дніпропетровського Дніпра і збірної України. Син футболіста Сергія Кравченка, що виступав за донецький «Шахтар» у чемпіонатах СРСР. 24 грудня 2009 р. перейшов з київського «Динамо». Деталі трансферу не повідомлялись.[22]


Зобр:1шт.


Назва:Полторацький Марко Федорович

-Знайдено: + Марко Федорович Полторацький (* 17 (28) квітня 1729, Сосниця — † 24 квітня 1795, Петербург), український та російський співак (баритон). Козак Сосницької сотні Чернігівського полку. Дійсний статський радник при Петербурзькому дворі Росії. Дід Анни Керн, якій російський лірик Олександр Пушкін присвятив сентиментальний вірш «Я помню чудное мгновенье…»


Зобр:1шт.


Назва:Курілов Олексій Миколайович

-Знайдено: + Олексій Миколайович Курілов (*24 квітня 1988, Керч) — український футболіст, захисник «Ворскли» та, в минулому, молодіжної збірної України.


Зобр:1шт.


Назва:Яровенко Петро Васильович

-Знайдено: + Народився 24 квітня 1941 р. в с. Танське Черкаської обл. в родині селянина. Закінчив факультет журналістики Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка (1967). Працював на телебаченні, на студії «Укркінохроніка».


Назва:Подолянці

-Знайдено: + go=news_details&news_id=3041&cat_id=20 |title=Велетень домігся появи свого села на мапах Житомирщини |publisher=Скандальний Житомир |date=24.04.2009 |accessdate=14.05.2010 }}</ref>


Назва:Фере Едуард Вадимович

-Знайдено: + * Орден «За заслуги» III ст. (24 квітня 2003) — За вагомі трудові здобутки, самовідданість і високий професіоналізм, виявлені під час ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, реалізацію важливих природоохоронних проектів[23]


Зобр:1шт.


Назва:Пам'ятники Черкас

-Знайдено: + | Жирному О. О. || || На фасаді будинку № 22 по вулиці О.Дашковича || || Встановлено на честь Олексія Жирного, який загинув під час ліквідації пожежі в цьому будинку 24 квітня 1990 року


Зобр:73шт.


Назва:Хандогій Володимир Дмитрович

-Знайдено: + | початок_терміну4 = 24 квітня 2000


Зобр:2шт.


Назва:Сезон ФК «Карпати» (Львів) 2009—2010

-Знайдено: + | 24 квітня 2010


Зобр:1шт.


Назва:Гусєв Сергій Євгенійович

-Знайдено: + За збірну України зіграв 5 матчів. Дебют 24 квітня 1992 року в товариському матчі зі збірною Угорщини.


Назва:Чекан Олена Василівна

-Знайдено: + Народилася 24 квітня 1946 р. в Києві. Закінчила театральне училище ім. Б. Щукіна (1972). Працювала на Київській кіностудії ім. О. П. Довженка.


Назва:Пам'ятники Харкова

-Знайдено: + |Закоханим / «Поцілунок», скульптурна композиція || 2003 || на площі Архітекторів || Пам'ятник закоханим || 2002 року був проведений конкурс на ескізний проект пам'ятника закоханим. Найкращою визнано роботу студента Харківської державної академії дизайну та мистецтв Дмитра Іванченка. Пам'ятник урочисто відкрито 24 квітня 2003 рокуПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>.
Підзаголовок:== Примітки ==
Знайдено: +

Попередник: Міські голови Черкас
5 листопада 2006 — 24 квітня 2013
Наступник:
Волошин Анатолій Борисович
в.о. Віктор Горкун



Назва:Український екзархат

Підзаголовок:=== Екзархи ===
Знайдено: + # Іоасаф (Лелюхін) (30 березня 1964 — 24 квітня 1966)
Аліпій (Хотовицький) (25 квітня — 14 травня 1966) тимчасово керуючий архиєпископ Вінницький


Зобр:2шт.


Назва:Єпископат Українського екзархату

-Знайдено: + Аліпій (Хотовицький) — 15 червня 1958 хіротонісаний у єпископа Полтавського і Кременчуцького; з 14 серпня 1961 єпископ Дніпропетровський; з 14 листопада 1961 єпископ Полтавський і Кременчуцький; з 30 березня 1964 єпископ Вінницький і Брацлавський; з 24 квітня 1966 в сані архієпископа; з 11 листопада 1975 на спочинку; † 30 травня 1977.
Підзаголовок:=== І ===
Знайдено: + Іоасаф (Лелюхін) — 17 серпня 1958 хіротонісаний у єпископа Сумського і Охтирського; з 21 травня 1959 єпископ Дніпропетровський і Запорізький; з 14 серпня 1961 єпископ Вінницький і Брацлавський; з 25 лютого 1964 у сані архієпископа; з 30 березня 1964 митрополит Київський і Галицький, екзарх України; † 24 квітня 1966.


Назва:Список міністрів промислової політики України

-Знайдено: + |5 червня 2001 — 24 квітня 2002


Зобр:3шт.


Назва:Білоцерківський тролейбус

-Знайдено: + : Рухомий склад (станом на 24 квітня 2013 року):


Зобр:4шт.


Назва:Харківська угода Януковича — Медведєва

-Знайдено: + 23 квітня опозиційна фракція Блоку Юлії Тимошенко у Верховній Раді зібрала 153 підписи народних депутатів для проведення 24 квітня позачергового засідання парламенту для обговорення Угоди та створення тимчасової слідчої комісії, яка дала б оцінку діям Президента Януковича[24]. Однак, спікер Володимир Литвин відмовився скликати пленарне засідання, мотивуючи це тим, що[25]

забезпечити організацію, підготовку і проведення 24 квітня позачергового пленарного засідання парламенту відповідно до вимог Регламенту Верховної Ради України є неможливим



Зобр:10шт.


Назва:Генеральні прокурори України

-Знайдено: + |22 липня 1997 — 24 квітня 1998
-Знайдено: + |24 квітня 1998 — 17 липня 1998


Зобр:15шт.


Назва:Сатанівська Слобідка

-Знайдено: + Са́танівська Слобі́дка — колишнє село Городоцького району Хмельницької області. Входило до складу Іванковецької сільської ради (з центром у селі Іванківці). 24 квітня 1997 року Хмельницька обласна рада виключила Сатанівську Слобідку з облікових даних [26]


Назва:Скачков Микола Павлович

-Знайдено: + Скачков Микола Павлович (22 березня 1915 — 24 квітня 1944) — учасник Німецько-радянської війни, Герой Радянського Союзу.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 24 квітня 1944 року в районі міста Тлумач Івано-Франківської області у командний пункт Скачкова влучила бомба ворога. Похований у смт Гвіздець Івано-Франківської області.


Назва:Артеменко Іван Іванович

-Знайдено: + Артеменко Іван Іванович (*15 вересня 1924, Гаврилівка — † 24 квітня 1989, Київ) — український радянський історик і археолог, доктор історичних наук1977 року), старший науковий співробітник, член-кореспондент АН УРСР1 квітня 1982 року[27]).
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Мав державні нагороди СРСР. Жив у Києві у будинку по вулиці Лейпцизькій, 14, квартира 43. Помер 24 квітня 1989 у Києві.


Назва:Луцька брама (Дубно)

-Знайдено: + 24 квітня 1623 року князь Олександр Заславський уклав контракт з архітектором Якубом Мадлайном на будівництво Луцької брами. Зведено її ймовірно за один будівельний сезон, принаймні станом на жовтень брама ще не була добудована. За договором князь зобов'язувався надати потрібну кількість цегли, каменю, вапна і «татарів до роботи». Постала брама є подібною до інших відомих споруд архітектора — Луцької і Татарської брам у Острозі. Була включена до оборонної системи Дубного від заходу. Поєднувалася з земляним валом. Комунікаційний шлях пролягав підйомним мостом, перекинутим над ровом з водою, через арочний проїзд влаштований на першому поверсі брами. Мала двоярусні пивниці, з яких підземний хід вів до замку.


Назва:Хмельницька обласна премія імені Тараса Шевченка

-Знайдено: + * Мацько Віталій Петрович (24 квітня 1952, село Шрубків Летичівського району Хмельницької області) — письменник.


Назва:Здоровега Володимир Йосипович

-Знайдено: + Володи́мир Йо́сипович Здорове́га (*9 жовтня 1930, Оліїв — †24 квітня 2006, Львів) — професор Львівського університету, доктор філологічних наук, заслужений журналіст України.


Назва:Київський медіа-холдинг

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + * 24 квітня 2008 року — На телеканалі «Київ» відбувся дебют ток-шоу «Четверта влада» з ведучим Дмитром Корчинським
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + * 24 квітня 2008 року — На Радіо «Київ 98FM» стартував соціальний проект «У центрі уваги»


Назва:Мукачівська православна єпархія

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 24 квітня 1646 року в каплиці Ужгородського замку: з ініціативи єпископа Василя Тарасовича, 63 священики засвідчили єдність із Католицькою Церквою (укладена Ужгородська унія).


Назва:Давидов Сергій Вікторович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Дебютував 24 квітня 2005 року у вищій лізі за «Металіст» (Харків)» в матчі проти симферопольської «Таврії» (Симферополь) (1:1).


Назва:Слободянюк Олександр Валентинович

-Знайдено: + Слободянюк Олександр Валентинович (* 24 квітня 1947, Київ) — доктор фізико-математичних наук, професор.


Назва:Войтюк Іван Семенович

-Знайдено: + Войтюк Іван Семенович (нар. 24 квітня 1956 р., селище Джартасс, Карагандинська область, Казахстан) – український режисер, продюсер, сценарист.


Назва:Гурин Іван Іванович

-Знайдено: + Гурин Іван Іванович (24 квітня (7 травня) 1905, с. Бзів, тепер Баришівського району Київської області — 20 жовтня 1995, м. Миргород Полтавської області) — український фольклорист, лексикограф.


Назва:Керста Розалія Йосипівна

-Знайдено: + Керста Розалія Йосипівна (24 липня 1933, с. Ковпин, тепер Бродівського району Львівської області — 24 квітня 1994, Львів) — український мовознавець, кандидат філологічних наук з 1978.


Назва:Ірпінський вісник

-Знайдено: + , інф. за 15-07-2007 на сайті «ТелеКритика»]</ref>, і надалі виявляла цілковиту лояльність до міськради, а у 200809 роках до редакції газети позивалась ІРГО «Самозахист» з приводу спростування публікації в цій газеті від 24 квітня 2008 року статті «Хто справжній громадянин?


Назва:Благініна Олена Олександрівна

-Знайдено: + Оле́на Олекса́ндрівна Благі́ніна (рос. Елена Александровна Благинина; * 14 травня (27 травня за новим стилем) 1903, село Яковлєво, тепер Свердловського району Орловської області Росії — † 24 квітня 1989, Москва) — російська поетеса, драматург, перекладач.


Назва:Кельбас Гліб Дем'янович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 23 квітня 1945 року забезпечив форсування 696-м стрілецьким полком каналу Одер—Шпрее, а 24 квітня 1945 року — річки Шпрее північніше німецького міста Бесков. Був поранений, але, незважаючи на поранення, залишився в строю.


Зобр:1шт.


Назва:Гаврилишин Віталій Васильович

-Знайдено: + Віталій Васильович Гаврилишин (*24 квітня 1987, Івано-Франківськ, Україна) — український футболіст. Захисник.


Назва:Новомученики УГКЦ

-Знайдено: + 24 квітня у присутності Папи Івана Павла ІІ у Ватикані відбулося проголошення декретів мучеництва, героїчних чеснот та чуд 52 слуг божих Української греко-католицької церкви.


Назва:Екімян Олексій Гургенович

-Знайдено: + Екімян Олексій Гургенович (*10 травня 1927 р., Баку, Азербайджан - 24 квітня 1982) — вірменський, український та російський композитор, автор багатьох популярних ліричних пісень, серед яких є шлягери українською мовою. Закінчив Вищу школу МВС СРСР. Генерал–майор міліції, заступник начальника ГУВС Московської області, очолював службу карного розшуку (1970–1973).
-Знайдено: + Помер 24 квітня 1982 року у Москві. Похований на кладовищі Тохмагел у м. Єревані, Вірменія.


Назва:Герб Кременчука

-Знайдено: + Герб російського періоду було затверджено 24 квітня 1798 року. Він ілюстрував географічне положення міста: в синьому полі срібна смуга, що означає ріку Дніпро, яка протікає через місто.


Назва:Харитон

Підзаголовок:== Іменини ==
Знайдено: + 24 квітня, 14 червня, 16 вересня, 22 вересня, 11 жовтня, 11 грудня


Назва:Трейко Іван Демидович

-Знайдено: + Іван Демидович Трейко (*16 квітня 1898, Старостинці, Погребищенський район, Вінницька область — †24 квітня 1945, Городниця, Житомирська область) — український військовий діяч, повстанський отаман (1919–1924), командир Київської повстанської групи (1923), консультант отамана Поліської Січі Тараса Бульби-Боровця (1941), командир розвідки ВО-3 «Тютюнник» (1943–1945), генерал-хорунжий УПА (1945) (посмертно).
-Знайдено: + Загинув 24 квітня 1945 року у бою з військами НКВД в селі Городниця Житомирської області.


Зобр:4шт.


Назва:Буенос-Айреська єпархія Покрови Пресвятої Богородиці УГКЦ

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 24 квітня 1978 року той же папа апостольською конституцією Cum praeterito підніс екзархат до рангу єпархії і надав їй сьогоднішню офіційну назву.
-Знайдено: + * Андрій Сапеляк, СДБ (9 лютого 1968 — 24 квітня 1978)
-Знайдено: + * Андрій Сапеляк СДБ (24 квітня 1978 — 12 грудня 1997)
-Знайдено: + * Михайло Микицей FDP (24 квітня 1999 — 10 квітня 2010)


Назва:Флоріан Неуважний

-Знайдено: + Флоріа́н Неува́жний (пол. Florian Nieuważny; * 30 квітня 1929, Живець — † 24 квітня 2009, Варшава) — польський мовознавець, славіст, україніст, перекладач, професор Варшавського університету й Люблінського університету Марії Склодовської-Кюрі, завідувач кафедри україністики. Батько історика Анджея Неуважного.


Зобр:1шт.


Назва:Синагоги Херсона

-Знайдено: + Згідно з актом від 26 квітня 1922 року, з власності синагоги вилучено цінностей на 5 фунтів 34 золотника (2 кг 192 г). Усього з 24 квітня по 23 травня 1922 було вилучено цінностей 11 фунтів 90 золотників (4 кг 888 г).


Зобр:3шт.


Назва:Каменюка Микита Олександрович

-Знайдено: + Вихованець луганського футболу. Перший тренер — Юрій Робочий. У дитячо-юнацькій школі був капітаном команди. Виступав за команди: «Зоря» (Луганськ), «Авангард» (Ровеньки). У 2007 році покинув «Зорю» через конфлікт з Олександром Косевичем[28]. У сезоні 2007/08 виступав за маріупольський «Іллічівець» і допоміг йому вийти в Прем'єр-лігу України. Влітку 2008 року повернувся в «Зорю». 21 березня 2009 року в матчі проти одеського «Чорноморця» (2:1)[29], провів свій сотий матч за «Зорю» і вперше вийшов з капітанською пов'язкою[30]. 24 квітня 2011 року у поєдинку проти донецького «Металурга» провів сотий матч в елітній лізі чемпіонату України[31]. У першому матчі двадцятого туру чемпіонату України 2011–2012 Микита відзначився хет-триком у ворота «Карпат».[32]


Зобр:1шт.


Назва:Список старшин і козаків 1-го кінного полку Чорних запорожців Армії УНР

-Знайдено: + 1893 —
24.04.1975|| Старшина, сотник Армії УНР || ||
-Знайдено: + | 345 || Сім'янців (Сімянців, Сімянцев) Валентин || нар.24.04.1899 —
15.02.1992 || Бунчужний|| 3-тя сотня||Залізний хрест УНР


Зобр:28шт.


Назва:Дніпродзержинський трамвай

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 24 квітня 1949 року відбулося вперше після війни розширення мережі — маршрут № 2 подовжено до ст. Баглій, а ще за рік — у травні 1950 р. — вулицями Дніпропетровською та пр-том Конституції СРСР до Соцмістечка.


Зобр:1шт.


Назва:Історія Полтавської області

Підзаголовок:== Адмінподіл ==
Знайдено: + І в наступні десятиліття територія Полтавської області залишається незмінною — 28,8 тис. км, як і кількість сільських районів — 25. Кілька міст, що відігравали важливу роль у житті краю, межі яких розширювалися, а кількість населення зросла, було віднесено до категорії міст обласного підпорядкування: м. Лубни Указом Президії Верховної Ради від 20 березня 1972 р., м. Миргород — Указом від 6 грудня 1976 р.; смт Комсомольськ Указом від 24 квітня 1972 року віднесено до категорії міст районного підпорядкування, а Указом від 6 квітня 1977 року — до категорії міст обласного підпорядкування. Таким чином, на 1 січня 1978 року на території області було 5 міст обласного підпорядкування:


Зобр:4шт.


Назва:Адміністративно-територіальний устрій Полтавської області

-Знайдено: + І в наступні десятиліття територія Полтавської області залишається незмінною — 28,8 тис. км, як і кількість сільських районів — 25. Кілька міст, що відігравали важливу роль у житті краю, межі яких розширювалися, а кількість населення зросла, було віднесено до категорії міст обласного підпорядкування: м. Лубни Указом Президії Верховної Ради від 20 березня 1972 р., м. Миргород — Указом від 6 грудня 1976 р.; смт Комсомольськ Указом від 24 квітня 1972 року віднесено до категорії міст районного підпорядкування, а Указом від 6 квітня 1977 року — до категорії міст обласного підпорядкування.


Зобр:3шт.


Назва:Сценарії геополітичного розвитку України

-Знайдено: + Ввечері 24 квітня 2011 р. віце-прем'єр, міністр інфраструктури, Борис Колесніков, говорячи про будівництво доріг в інтерв'ю телеканалу ICTV, зазначив, що погана інфраструктура Україні дісталася від СРСР, але є приклади успішних країн, таких як Об'єднані Арабські Емірати, які «за 20 років зробили диво». На зауваження, що в них є нафта, Колесніков відповів: «Нічого страшного, у нас є пшениця. У нас є сільське господарство — за оцінками світових експертів, за ним майбутнє. Населення Землі зростає швидше, ніж можливості продовольчих компаній»[33].


Зобр:10шт.


Назва:Захарченко Михайло Дмитрович

-Знайдено: + Михайло Дмитрович Захарченко (13 листопада 1910, Червоно-Венедиктівка — 24 квітня 1983) — радянський офіцер, Герой Радянського Союзу, в роки радянсько-німецької війни командир 175-го штурмового авіаційного полку 305-ї штурмової авіаційної дивізії 9-го штурмового авіаційного корпусу 15-ї повітряної армії Ленінградського фронту, підполковник.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У 1951 році закінчив Військово-повітряну академію. З 31 травня 1954 року — генерал-майор авіації. Командував авіачастиною, був начальником авіаційного училища, працював інженером на заводі, будучи у відставці, у Краснодарському крайкомі ДТСААФ, старшим інженером у Мінмонтажспецбуді УРСР у Києві. Жив у Києві. Помер 24 квітня 1983 року. Похований у Києві на Байковому кладовищі.


Зобр:1шт.


Назва:Воронков Ігор Сергійович

-Знайдено: + Ігор Сергійович Воронков (нар. 24 квітня 1981, м. Дзержинськ Донецької області) — український футболіст, півзахисник футбольного клубу «Мінськ». Автор першого голу ФК «Мінськ» у єврокубках й одночасно першого голу в Лізі Європи УЄФА 2011—2012.


Зобр:1шт.


Назва:Шуневич Богдан Іванович

-Знайдено: + Богда́н Іва́нович Шуне́вич (*24 квітня 1949, Голосковичі) — к.філол.наук, доктор педагогічних наук (у 2008 захистив докторську дисертацію). Доцент, завідувач кафедри (англ. мова).


Назва:Гайдамаки (хокейний клуб)

-Знайдено: + |align=center|24 квітня 1973


Зобр:1шт.


Назва:Неліпа Андрій Володимирович

-Знайдено: + news_id=317 Прес-конференція «Сучасне браконьєрство - прихована загроза українського суспільства»] 24 квітня 2009 року

-Знайдено: + news_id=490 Електровудки в Україні: по мафіозній групі Самусенко завдано удар] 24 квітня 2012 року


Назва:ХК «Донбас» у сезоні 2011—2012

-Знайдено: + |align=center|24 квітня 1982


Зобр:2шт.


Назва:Микола Кірсанов

-Знайдено: + Микола Кірсанов (24 квітня, 1980 Україна) - гравець національної збірної України з регбі, грає на позиції стовпа в першому ряду сутички.


Назва:Половко Іван Кирилович

-Знайдено: + Половко Іван Кирилович (20 липня 1887 року — 24 квітня 1967 року) — український метеоролог, кліматолог, геофізик, кандидат фізико-математичних наук, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка.


Назва:Лобов Яків Михайлович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Указом Президії Верховної Ради СРСР від 24 квітня 1945 року за мужність і героїзм, проявлені при визволенні від гітлерівських загарбників столиці Естонії міста Таллінн, командиру танкової роти 27-го окремого танкового Талліннського полку старшому лейтенанту Лобову Якову Михайловичу присвоєно звання Героя Радянського Союзу.


Назва:13-й армійський корпус (Україна)

Підзаголовок:=== Формування ===
Знайдено: + Створення армії передбачалось директивою Генерального штабу від 24 квітня 1941-го року. Формування органів управління армії почалось 5 травня 1941-го року в Могильові у Західному Особливому військовому окрузі під керівництвом заступника командувача військами Західного Особливого військового округу генерал-лейтенанта Болдіна.


Назва:Новицький Валерій Євгенович

-Знайдено: + Новицький Валерій Євгенович (24 квітня 1963 — 19 лютого 2011) — український економіст, доктор економічних наук, професор, член-кореспондент НАН України, лауреат Державної премії в галузі науки і техніки України.


Назва:Кличко Володимир Родіонович

-Знайдено: + Володимир Родіонович Кличко (24 квітня 194713 липня 2011, Київ) — український військовий та дипломат, військовий аташе посольства України в Німеччині та НАТО, генерал-майор. [34] Батько боксерів Віталія Кличка та Володимира Кличка.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 24 квітня 1947 року в сім'ї співробітника міліції, в минулому начальника паспортного столу села Вільшани Черкаської області Української РСР Родіона Петровича Кличка і вчительки початкових класів і української мови Тамари Юхимівни Кличко, родом зі Сміли тієї ж Черкаської області і випускниці Корсунського педагогічного училища. Під час німецької окупації Сміли Родіон Петрович переховував свою дружину в підпіллі, в той час як її родина загинула в гетто і помер їхній старший син Володимир [35]. Після війни вони були вислані в Казахстан, де народився їх син Володимир і дві дочки - Раїса та Анна.


Назва:Прапор Дніпрорудного

-Знайдено: + |затверджений = 24 квітня 2003
-Знайдено: + Пра́пор Дніпрору́дного затверджений VII сесією 4-го скликання Дніпрорудненської міської ради від 24 квітня 2003 року рішенням №32.


Назва:Носаль Євдокія Іванівна

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 24 квітня 1943 року вночі, повертаючись з бойового завдання в районі Новоросійська, літак Є. Носаль був атакований німецьким винищувачем. Євдокія була смертельно поранена. Штурман Г. Каширіна змогла дотягти до аеродрому і посадити понівечений літак.


Зобр:2шт.


Назва:Лесняк Омелян

-Знайдено: + Лесняк Омелян (*24 квітня 1882, с. Стецева, Снятинський повіт, Станіславщина (тепер Снятинський район, Івано-Франківська область) — † 1953?


Зобр:1шт.


Назва:Посольство Таджикистану в Україні

-Знайдено: + Дипломатичні відносини між Україною і Республікою Таджикистан встановлені 24 квітня 1992 року, проте ще 15 грудня 1990 року було підписано міжурядову Угоду про економічне та культурне співробітництво на 1991-1995 роки і Протокол про взаємні постачання товарів народного споживання ринкового призначення в 1991-1995 роках.


Зобр:1шт.


Назва:Колпаків Юрій Миколайович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 20 вересня 1918 року — бухгалтер електротехнічної управи Головного інженерного управління Військового міністерства Української Держави. З 1 липня 1919 року — начальник канцелярії електротехнічної управи Головного інженерного управління Військового міністерства УНР. 16 листопада 1919 року був звільнений з посади через розформування управління. Був інтернований польською владою. З 24 квітня 1920 року — співробітник Військово-технічної управи Військового міністерства УНР. З 16 вересня 1920 року — т. в. о. начальника електротехнічного відділу Військово-технічної управи Військового міністерства УНР.


Зобр:1шт.


Назва:Лутковська Валерія Володимирівна

-Знайдено: + | термін = з 24 квітня 2012
-Знайдено: + 24 квітня 2012 року обрана з другої спроби Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини. Кандидатуру Лутковської висунула провладна більшість. За словами члена лічильної комісії парламенту, депутата від фракції Партії регіонів Ярослава Сухого, її підтримали 252 депутати при 226 мінімально необхідних. Опозиція заявила, що не висуватиме свого кандидата, у такий спосіб протестуючи проти ігнорування її кандидатів з боку влади[36]. Таким чином, Валерія Лутковська була єдиним кандидатом на цю посаду.


Назва:Фаркаш Балаж

-Знайдено: + Балаж Фаркаш (угор. Balázs Farkas, нар. 24 квітня 1988, Ньїредьгаза) — угорський футболіст, нападник клубу «Дьйор».


Зобр:1шт.


Назва:Коломійченко Олексій Сидорович

-Знайдено: + В Києві на будинку по вулиці Рейтарській, 17, де в 19191974 роках жив Олексій Коломійченко, 24 квітня 2003 року встановлено гранітну меморіальну дошку (скульптор М. М. Срібнюк)[37]


Зобр:1шт.


Назва:Коломійченко Михайло Сидорович

-Знайдено: + В Києві на будинку по вулиці Рейтарській, 17, де в 19191973 роках жив Михайло Коломійченко, 24 квітня 2003 року встановлено гранітну меморіальну дошку (скульптор М. М. Срібнюк)[38]


Зобр:2шт.


Назва:Радослав Цєжняк

-Знайдено: + Радослав Цєжняк (пол. Radosław Cierzniak, нар. 24 квітня 1983, Шамоцін) — польський футболіст, воротар клубу «Данді Юнайтед».


Зобр:1шт.


Назва:Іоасаф (Лелюхін)

-Знайдено: + | періодкінець = 24 квітня 1966
-Знайдено: + | дата смерті = 24 квітня 1966
-Знайдено: + Митрополит Іоасаф (в миру Віталій Михайлович Лелюхін; 28 квітня 1903, село Дубасіщі, Ельницький повіт, Смоленська губернія - 24 квітня 1966) - єпископ Російської православної церкви, митрополит Київський і Галицький, Екзарх України.
Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + Помер 24 квітня 1966 року.


Назва:Олицька ратуша

-Знайдено: + Очевидно, будинок ратуші був частково відремонтований, бо в 1827 році магістрат прийняв рішення про необхідність відремонтувати «в двох флігелях мурованого ратушного будинку ґонтовий дах, зруйнований бурею у березні». Для цього треба було скласти кошторис і передати його на затвердження губернаторові, а кошти передбачити з «оброчних ратушних статей». Жахливий стан будинку ратуші зафіксований у протоколах за 1829 рік: «Мурована будівля ратуші з високою вежею на три поверхи, з 32 підвалами, вже більше 18 років без даху, дуже зруйнувалася, і хоча завдяки старанню магістрату 4 роки тому вона покрита ґонтовим дахом, але лівий корпус тієї будівлі так зруйнований, що може завалитися». Чергового удару по будівлі ратуші завдала пожежа, яка сталася 24 квітня 1833 року, коли знову згорів дах, але документацію вдалося врятувати завдяки старанням секретаря та урядників магістрату. Для засідань магістрату знову почали орендувати будинок за 10 рублів асигнаціями з міських доходів, але досить швидко повернулися до напівзруйнованого будинку. У 1838 році губернатор Маслов дозволив провести ремонт двох кімнат, які займав магістрат в цій будівлі. Майстер зробив новий вхід у будинок з боку передмістя Завороття у вигляді ґанку. Однак будинок надалі не мав ґонтового даху, а лише був покритий соломою. Тоді ж магістрат хотів продати годинник (точніше залізні деталі, які «залишилися після падіння верхнього поверху ратушної будівлі»). Губернатор не дозволив цього зробити, вважаючи, що його можна буде встановити на відремонтованій будівлі[39].


Зобр:2шт.


Назва:Собор святого Івана Хрестителя — III (Перемишль)

-Знайдено: + Будівництво нового мурованого собору відбувалося під зверхністю єпископа Антонія Радиловського. Близько 1540 храм був завершений. 1691 року владика Інокентій Винницький прийняв Берестейську унію. З 1693 року святиня набула статусу головного храму перемиського єпископа Унійної Київської митрополії[40]. Єпископ Атанасій Шептицький призначив на побудову нового собору квоту, назбирану серед єпархіального духовенства за часів владики Онуфрія Шумлянського на будівництво семінарії. Зібрані духовенством кошти становили 70 тисяч злотих. Реалізацію почали з будівництва нової мурованої вежі-дзвіниці при майбутній катедрі, яку звели під наглядом отця Василя Ганчаківського протягом 17761777 років коштом 62 тисяч 128 злотих. 1779 року на підставі рішення самбірського окружного уряду через аварійний стан стару катедру замкнули. 1780 року будівлю розібрали. Після смерті єпископа Атанасія Шептицького духовенство намагалося заручитися фінансовою підтримкою в побудові нової катедри від імператриці Марії Терезії, проте 29 листопада 1780 року вона померла. Її наступник імператор Йосип ІІ 1781 року особисто відвідав Перемишль і довідався про нагальну потребу будівництва нового греко-католицького собору. Водночас уряд коронної землі запропонував перемиському духовенству звернутися до імператора з поданням про передачу під потреби катедри колишнього єзуїтського храму і колегії. Натомість духовенство звернулося до цісаря з побажанням отримати колишню кармелітську святиню. 24 квітня 1784 року надвірним декретом імператор Йосип ІІ призначив на соборну церкву Івана Хрестителя колишній храм ордену отців кармелітів босих, а приміщення вивільненого римо-католицькими монахами монастиря на резиденцію єпископа і катедрального духовенства. 28 червня 1784 року комплекс колишнього монастиря кармелітів босих був офіційно переданий греко-католикам. Водночас перемиське духовенство звернулося до влади з петицією щодо необхідності побудови на місці старого собору нової міської парафіяльної церкви, на що отримало негативну відповідь. 13 серпня 1784 року відбувся аукціон з продажу площі і матеріалів старої церкви[40]. Нині на місці колишнього готичного собору розташовується Початкова школа № 11, у дзвіниці, більш відомій як Годинникова вежа — Музей файок і дзвонів.


Зобр:18шт.


Назва:Кононів Юрій Миколайович

-Знайдено: + Кононів Юрій Миколайович (24 квітня 1895, Київ — 27 грудня 1974, Ірвінгтон, США) — організатор українського театру.


Зобр:1шт.


Назва:Кубок України з футзалу

-Знайдено: + |24 квітня 2004 14:00
Донецьк, ПС «Дружба»
Глядачів: 5000


Назва:Парфеній Петро

Підзаголовок:== Унія ==
Знайдено: + 24 квітня 1646 року в каплиці Ужгородського замку: з ініціативи єпископа-василіянина Василя Тарасовича (галичанина), та єп. П. Парфенія 63 русинських священики засвідчили єдність із Католицькою Церквою (укладена Ужгородська унія)за умови збереження руського (грецького) обряду, згоди на дотримання східних канонів і принципів православного урядування (самостійного вибору єпископа).


Назва:Список прем'єр-міністрів України

-Знайдено: + | 24 квітня 1918


Зобр:87шт.


Назва:Кутовий Вячеслав Григорович

-Знайдено: + Вячесла́в Григо́рович Кутови́й (* 24 квітня 1971, місто Боярка, Києво-Святошинський район, Київська область) — український політик. Народний депутат України.


Назва:Посольство України в Таджикистані

-Знайдено: + Дипломатичні відносини між Україною і Республікою Таджикистан встановлені 24 квітня 1992 року, проте ще 15 грудня 1990 року було підписано міжурядову Угоду про економічне та культурне співробітництво на 1991–1995 рр. і Протокол про взаємні постачання товарів народного споживання ринкового призначення в 1991–1995 роках.


Назва:Грицков’ян Ярослав

-Знайдено: + Народ. 24 квітня 1931 р. у с. Воля Матіяшова Ліського повіту (Польща). У 1947 р. внаслідок акції «Вісла» був інтернований на західні землі Польщі. Закінчив педагогічний ліцей у Вейгорові, заочно — Вищу педагогічну школу (1953–1955), учителював. У 1955–1959 рр. навчався на педагогічному факультеті Ягеллонського університету (Краків). З 1959 р. працював інспектором шкіл з українською мовою навчання, з 1973 — старшим науковим співробітником Інституту вдосконалення вчителів. У 1977 р. захистив докторську дисертацію «Українська література в польських перекладах 1945–1965».


Назва:Мукачівські єпархи

-Знайдено: + * Василь Тарасович – єпископ Мукачівської єпархії з 1634 року, перший єпископ Мукачева з часу укладення 24 квітня 1646 року Ужгородської унії до † 1651 р.
-Знайдено: + * Андрій Бачинський (*1732 - †1809) (1773 — 1809) перший незалежний від Ягерського єпископства з часу укладення 24 квітня 1646 року Ужгородської унії єпископ Мукачева.
-Знайдено: + З часу укладення 24 квітня 1646 року Ужгородської унії єпископ Мукачева підпорядковувався Ягерському єпископу, аж поки єпископ Андрій Бачинський (*1732 - †1809) (1773 — 1809) не добився незалежності від "Ягеру".
-Знайдено: + Оминаючи детальний перебіг синоду та прийнятих на ньому рішень, який працював до 24 квітня 1773 р., лише зауважимо, що у своїх аргументах єпископ Андрей (Бачинський) часто апелював до відомого галицького богослова Іґнатія Кульчинського та його праці «Specimen Ecclesiae Ruthenicae», опублікованої в Римі 1733 р., хоч церковна Галичина і не була представлена на синоді, незважаючи на те, що край від 1772 р. перебував у складі австрійської частини імперії Габсбургів.


Назва:Іоан Григорович

-Знайдено: + З часу укладення 24 квітня 1646 року Ужгородської унії єпископ Мукачева підпорядковувався Ягерському єпископу, аж поки єпископ Андрій Бачинський (*1732 - †1809) (1773 — 1809) не добився незалежності від "Ягеру".


Назва:Мельниченко Ганна Анатоліївна

-Знайдено: + Ганна Анатоліївна Мельниченко (нар. 24 квітня 1983, Тбілісі) — українська легкоатлетка (багатоборство). Ганна була 3-разовою володаркою Кубка Європи з легкоатлетичного семиборства, бронзовою призеркою Кубка світу (за підсумками 2009 року), бронзовою призеркою Всесвітньої Універсіади (2007 рік), бронзова призерка чемпіонату Європи у п'ятиборстві (2013).Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>.


Назва:Міські голови Черкас

-Знайдено: + |24 квітня 2013


Зобр:4шт.


Назва:Мирон Дідурик

-Знайдено: + Отримавши звання майора за участь у битві в долині Я Дранг, він вдруге повернувся до В’єтнаму. На посаді офіцера операцій 2-го батальйону 12-го кавалерійського, Дідурик загинув при виконанні обов’язку 24 квітня 1970 в гелікоптері на покинутій вогневій точці. Командир батальйону наказав його командирському гелікоптеру приземлитися та перевірити солдата Північного В’єтнаму, якого було вбито бортовим стрілком. Щойно гелікоптер торкнувся землі, солдати В'єтнамської народної армії почали стріляти; Мирону Дідурику влучили в живіт крізь двері гелікоптера. Так помер один з кращих офіцерів, що воював при Я Дранзі. Майора Дідурика поховано на цвинтарі Форт Беннінг. Його вдова, Делорес, мешкає в Форт Лодердейлі, штат Флорида.


Назва:Ляхоцький Антін

-Знайдено: + Був завідувачем української друкарні, заснованої М. Драгомановим. Помер 24 квітня 1918 р. у м. Лозанна (Швейцарія).


Назва:Новак Аполінарій Васильович

-Знайдено: + Народ. 24 квітня 1885 р. у с. Серафимівці Городенківського повіту в Галичині. У 1901 р. емігрував до Канади, поселився на околиці Манітоби, працював вантажником, будівельником у Вінніпезі. Літературну діяльність розпочав у 1907 р., редагував «Канадійський фермер» (1909–1913).


Назва:Левченко Федір Іванович

-Знайдено: + Левченко Федір Іванович (* 20 (8) червня 1876, Кононівка, сучасний Лубенський район — † 24 квітня 1937, Житомир) — український ґрунтознавець, 1931 — професор.


Назва:Булгаков Віктор Володимирович

-Знайдено: + Віктор Володимирович Булгаков (рос. Викторович Владимирович Булгаков; 24 квітня 1936, м. Слов'янськ, Донецька обл. — 8 лютого 1994, Київ) — вчений-гігієніст, український науковець в галузі медичної екології, гігієни, соціальної медицини, доктор медичних наук (1979).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 24 квітня 1936 у м. Слов'янськ, Донецька обл. У 1960 році закінчив санітарно-гігієнічний факультет Дніпропетровського медичного інституту. Учень Д. М. Калюжного.


Назва:Пічкур Дмитро Степанович

-Знайдено: + Пічкур Дмитро Степанович (* 24 квітня 1941, Розсохуватка Катеринопільського району)— український журналіст, поет та публіцист, 2000 — член НСПУ.


Назва:Історія Буковини

-Знайдено: + Дії росіян під час Чернівецького рейду були розцінені Османською імперією як вторгнення на свою територію та порушення «Константинопільського трактату 1700 року», й послужили приводом для чергової російсько-турецької війни (1710). Порта усунула від влади Міхая Раковіце як «посібника Московії», й призначила господарем Кантеміра, який під час Російсько-турецької війни 1710—1713 перейшов на сторону Петра І. Перемовини з Петром І про «молдавсько-російський союз» проводив Староста Чернівецької землі Стефан Лука, який у квітні 1711-го року зустріачвся з російським царем у Луцьку й ознайомив його з проектом «молдавсько-російської угоди». 24 квітня Петро І підписав спеціальний диплом, відповідно до якого Молдавське князівство повинно було перейти під протекторат Російського царства. Все це вилилось у так званий Прутський похід, який доволі непогано розпочався. Проте через недостатню підготовленість закінчився повним фіаско. Російські війська відступали на північ між Карпатами та Серетом у напрямку Буковини. Через Чернівці вийшли на Хотин, звідки через Дністер переправились у східне Поділля. Російсько-турецька війна 1710-1713 завершилась укладанням Адріанопольського мирного договору. Багато буковинців залишили край разом з відступаючими російськими військами. Повністю знелюдніли цілі населені пункти Чернівецької та Хотинської земель.


Зобр:25шт.


Назва:Комащук Аліна Іванівна

-Знайдено: + Аліна Комащук (24 квітня 1993) — українська шаблістка, чемпіонка світу.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. [http://ivasyuk.org.ua/photo.php?
  2. Косинська Юлія, Крук Олег «Українське коріння Миколи Миклухи-Маклая» Молодь України, 24 квітня 2003, ст. 3
  3. [http://www.history.org.ua/?
  4. Бишкевич Р. Начерк історії української філателії. Класичний період. — Львів: Галфілвісник, 2004.
  5. Туристичні маршрути. Костопільська РДА. 24 квітня 2005.
  6. Указ Президента України від 25 травня 2007 року № 473/2007 «Про внесення змін до Указу Президента України від 11 вересня 2006 року N 749»
  7. Указ Президента України від 21 січня 2008 року № 43/2008 «Про склад Ради національної безпеки і оборони України»
  8. Указ Президента України від 24 квітня 2007 року № 346/2007 «Про заходи щодо забезпечення підготовки та проведення в Україні фінального турніру чемпіонату Європи 2012 року з футболу»
  9. Указ Президента України від 8 травня 2007 року № 389/2007 «Про забезпечення підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу»
  10. ЛігаБізнесІнформ — Сторонники и противники президентского Указа равносильны
  11. http://ua.korrespondent.net/main/72095
  12. [1] Президент знову зробив Ганну Герман своїм радником
  13. This should be blank
  14. Указ Президента України № 361/2003 від 24 квітня 2003 року «Про нагородження орденом „За заслуги“»
  15. [http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  16. Курбський, том 1. Стор.247
  17. Указ Президента України № 362/2003 від 24 квітня 2003 року «Про присвоєння В. Пеунову почесного звання „Заслужений працівник культури України“»
  18. Против Савика Шустера требуют возбудить уголовное дело Кореспондент.net, 12.05.2009
  19. Сионистский шабаш у Шустера
  20. Шрамченко С. Свято Українського Моря.//Свобода, Джерсі Сіті, Ч.80 за 1956 рік.
  21. Пол Маккартні виступить в Україні(music.com.ua, 24 квітня 2008)
  22. С.Кравченко і В.Мандзюк перейшли в футбольний клуб «Дніпро». 24 грудня 2009.
  23. Указ Президента України № 360/2003 від 24 квітня 2003 року «Про відзначення державними нагородами України»
  24. Опозиція зібрала 153 підписи: на позачерговому засіданні ВР мають створити ТСК щодо держзради президента
  25. Литвин відмовився збирати ВР у суботу
  26. [http://gska2.rada.gov.ua/pls/z7502/A036?
  27. Національна академія наук України
  28. Воробей і Бровкін в Маріуполі
  29. Україна — Зоря (Луганськ) — Чорноморець (Одеса) — Чемпионат.ру
  30. Микита Каменюка: «Луганська школа поверне втрачені позиції»
  31. Микита Каменюка — 100 матчів у вищій лізі
  32. Карпаты избиты Каменюкой
  33. Агенція новин ZIK: Колесніков заявив, що за сільським господарством – майбутнє України
  34. Він був хорошим генералом і розумним дипломатом ...
  35. http://kp.ua/daily/130711/290155/
  36. Лутковську обрали омбудсменом 24 квітня 2012 Українська служба BBC
  37. [http://www.interesniy.kiev.ua/maps/catalog.php?
  38. [http://www.interesniy.kiev.ua/maps/catalog.php?
  39. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Карліна не вказано текст
  40. а б Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою lak не вказано текст