Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/13 березня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Шевченко Тарас Григорович

Файл:Satellite image of Taras Shevchenko place.JPG

-Знайдено: + 26 лютого (10 березня) 1861 року Шевченко помер. На кошти друзів 1 (13 березня) його поховано спочатку на Смоленському православному кладовищі в Петербурзі.


Зобр:18шт.


Назва:Андрухович Юрій Ігорович

-Знайдено: + Ю́рій І́горович Андрухо́вич (*13 березня 1960, Станіслав) — український поет, прозаїк, перекладач, есеїст. Живе і працює в Івано-Франківську. Віце-президент Асоціації українських письменників.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Юрій Андрухович народився 13 березня 1960 року у Станіславі. Родина: Батько Ігор Мар'янович (1930–1997 р.); мати Ганна Степанівна (1940 р.); дружина Ніна Миколаївна (1959 р.); дочка Софія (1982 р.) і син Тарас (1986 р.); онучка Варвара (2008). Володіє російською, польською, англійською, німецькою мовами. Захоплення: фонетека.


Зобр:1шт.


Назва:Миклухо-Маклай Микола Миколайович

Підзаголовок:=sortby=
Знайдено: + У січні — червні 1883 року знаходився в плаванні, повертаючись до Австралії. На англійському пароплаві «Chyebassa» зробив перехід від Порт-Саїда в напрямку до Брісбена. Але на шляху, в Батавії, зустрів корвет «Скобелев» (нова назва корвета «Витязь», на якому Миклуха-Маклай здійснив першу подорож до Нової Гвінеї). Дізнавшись, що судно планує відвідати деякі острови Меланезії і, можливо, зайти на Берег Маклая, перейшов на корвет, а речі відправив далі пароплавом до Брісбена. З 24 лютого до 13 березня здійснив третю поїздку на Берег Маклая за маршрутом Батавія — Макассар — о. Амбон — зат. Астролябія (поселення Бонгу — о. Білі-Білі — Порт Олексій[de]) — о-ви Адміралтейства — о-ви Херміт — о-ви Палау — Філіппіни (Себу, Маніла). З 5 травня до 10 червня мандрівник повертався в Сідней на пасажирському пароплаві «Venice» через Гонконг, Сінгапур, Дарвін, о. Терсді, Куктаун[1]


Зобр:37шт.


Назва:Бродський Олександр Ілліч

Підзаголовок:== Відзнаки ==
Знайдено: + Указом Президії Верховної Ради СРСР від 13 березня 1969 року «за великі заслуги в розвитку радянської науки» Бродському Олександру Іллічу присвоєно звання Героя Соціалістичної Праці з врученням ордена Леніна і золотої медалі «Серп і Молот».
Підзаголовок:== Відзнаки ==
Знайдено: + Нагороджений двома орденомами Леніна (1953, 13 березня 1969), орденом Трудового Червоного Прапора (1945), медалями.


Зобр:1шт.


Назва:Карпатська Україна

Підзаголовок:=== Вторгнення ===
Знайдено: + В ніч з 13 на 14 березня 1939 р. (гортіська) хортистська Угорщина, за підтримкою гітлерівської Німеччини розпочала війну проти Карпатської України. Прем'єр А. Волошин віддав наказ видати резервну зброю Карпатській Січі. Після зіткнень із чеськими військами під командуванням генерала Прхали, що намагалися роззброїти карпатоукраїнські війська, Карпатська Січ взяла під контроль територію країни, хоча в цей час угорські війська вже захопили перші українські села: Підгіряни, Кольчине і Коропець.


Зобр:2шт.


Назва:Волошин Августин Іванович

-Знайдено: + У бе­рез­ні 1936 ро­ку Іри­на Во­ло­шин, піс­ля двох днів хво­ро­би, 13 березня, нес­по­ді­ва­но по­мер­ла. Ве­ле­люд­ний по­хо­рон ви­дат­ної гро­мадсь­кої ді­яч­ки жі­но­чо­го ру­ху та прос­то ми­ло­сер­дної жін­ки від­бу­вав­ся в Уж­го­родсь­ко­му ка­фед­раль­но­му со­бо­рі. Від різ­них ор­га­ні­за­цій та ді­я­чів краю бу­ло пів­сот­ні він­ків із си­ньо-жов­ти­ми стріч­ка­ми. Щире спів­чут­тя вдів­цю вис­ло­вив Пре­зи­дент Че­хії То­маш Ма­са­рик.


Зобр:5шт.


Назва:Карпатська Січ

Підзаголовок:=== Склад ===
Знайдено: + Після проголошення самостійності Карпатської України Карпатська Січ стала її національною армією (начальник штабу: полковник Михайло Колодзінський) — і в березні 1939 року чинила збройний опір угорській армії. У цей час близько 2 000 її членів було під зброєю; кілька сотень з них загинули 13 березня 1939 року в боях з чехами, а потім — з угорцями.
-Знайдено: + 13 березня, генерал Прхала в порозумінні з німцями і мадярами дав наказ регулярному чеському війську роззброїти січовий гарнізон в Хусті та зліквідувати його. Чеське військо вночі напало на касарні, на будинок команди Січі і на Січову Гостинницю. Слабо озброєні січовики боронилися аж до 10 год. ранку, коли за наказом прем'єра Волошина склали зброю до його помешкання. В боях полягло 108 українців і 7 чехів.
Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: + * Олександр ПАГІРЯ. Жіноча Січ. Україна молода, № 047, 13 березня 2010


Зобр:8шт.


Назва:Шухевич Роман Йосипович

-Знайдено: + У 1930, після звільнення від служби в польській армії, Роман Шухевич одружився з дочкою пароха села Оглядів, Наталією Березинською (*13 березня 1910 — †28 лютого 2002). Там 28 березня 1933 у них народився син Юрій. Після окупації Західної України большевиками Наталія Шухевич із сином, щоб не потрапити в тюрму, перейшла нелегально кордон і добралася до Кракова, де зустрілась із чоловіком. Тут 16 жовтня 1940 народилася їхня дочка Марія. Під час Другої світової війни у липні 1941 Шухевич перебралася до Львова. Тут із двома дітьми проживала до арешту 17 липня 1945.


Зобр:42шт.


Назва:Хованець Олександр Степанович

-Знайдено: + Олекса́ндр Степа́нович Ховане́ць (* 13 березня 1935 с. Тилича на Лемківщині) - майстер різьблення й випалювання на дереві, майстер художнього випалювання, член НСХУ (1970).


Назва:Яценюк Арсеній Петрович

-Знайдено: + Крім того, з 25 вересня 2006 року Арсеній Яценюк був призначений членом Ради Національного банку України, а також членом наглядацьких рад ВАТ «Державний експортно-імпортний банк України» і ВАТ «Державний ощадний банк України». Від виконання останніх двох посад він був звільнений 13 березня 2007 року. 21 березня 2007 року Арсеній Яценюк був затверджений на посаді міністра закордонних справ України та припинив свою діяльність у Секретаріаті Президента.


Зобр:6шт.


Назва:Ярмолинці (смт)

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + * Гуцал Віктор Олександрович (29 грудня 1953 — 13 березня 2004) — український економіко-географ, краєзнавець, кандидат географічних наук, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка.


Зобр:9шт.


Назва:Топачевський Олександр Вікторович

-Знайдено: + Олекса́ндр Ві́кторович Топаче́вський (* 13 березня 1897, Бобрівка — † 1 грудня 1975), український та радянський альголог, ботанік і гідробіолог.


Зобр:2шт.


Назва:Устинівка (смт)

-Знайдено: + Устинівку відвоювали війська 228-ї стрілецької дивізії 37-ї армії та 58-ї гвардійської стрілецької дивізії 574 армії 3-го Українського фронту. 13 березня 1944 року після артилерійського обстрілу почався бій за село, який тривав дві доби. На полі бою лишилося понад 100 вбитих німецьких солдатів і офіцерів. Гітлерівці втратили два танки, дві бронемашини, два бронетранспортери та 16 автомашин. У складі 58-ї стрілецької дивізії воювали уродженці села А. А. Кажан та І. О. Ліжник. Визволяючи село, загинули гвардії лейтенант М. С. Алтанов, старший сержант С. С. Труханович, солдати І. Анулєев, В. Тараканов, Н. А. Сидоренко. Над їх могилою в парку споруджено пам'ятник Слави. Орденами й медалями відзначено майже 150 жителів села — учасників війни.


Зобр:6шт.


Назва:Фещенко Степан Федорович

-Знайдено: + Степа́н Фе́дорович Фе́щенко (* 13 березня 1903, Чорнобиль) — український математик-механік. Доктор фізико-математичних наук (1953). Професор (1955).


Назва:Сімович Василь Іванович

-Знайдено: + Васи́ль Іва́нович Сімо́вич (* 9 березня 1880, Гадинківці, Гусятинський район Тернопільська область — † 13 березня 1944, Львів) — український мовознавець, філолог і культурний діяч, дійсний член НТШ (з 1923).


Зобр:1шт.


Назва:Стечишин Михайло

-Знайдено: + Помер 13 березня 1964 р. у Саскатуні, похований у Вінніпезі.


Назва:Слобідка (смт)

-Знайдено: + У 1901 р. відкрито однокласне залізничне училище з трирічним терміном навчання. Під час Німецько-радянської війни на території Слобідки діяла комсомольсько — молодіжна група «Чайка», яка нараховувала понад 20 підпільників. 13 березня 1944 р. заарештовано й розстріляно 23 учасники підпілля.


Назва:Тацій Олексій Олександрович

-Знайдено: + Олексі́й Олекса́ндрович Таці́й (17 березня 1903, Полтава — 13 березня 1967, Київ) — український радянський архітектор.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 13 березня 1967 року. Похований в Києві на Байковому кладовищі.


Зобр:1шт.


Назва:Саліковський Олександр Хомич

-Знайдено: + Олекса́ндр Хоми́ч Саліко́вський (нар. 13 березня 1866, село Старий Потік Вінницького повіту Подільської губернії — пом. 22 листопада 1925, Варшава) — громадсько-політичний діяч, журналіст.


Назва:Наукове товариство імені Шевченка

-Знайдено: + В умовах значного поширення українського просвітницького та культурного руху виникла потреба реорганізувати Товариство у наукову інституцію, що в майбутньому виконувала б функції Академії наук. Головним ініціатором такого перетворення виступив у 1890 році Олександр Барвінський за підтримки Олександра Кониського та Володимира Антоновича. На загальних зборах 13 березня 1892 року було прийнято новий статут, згідно з яким створено Наукове Товариство імени Шевченка (НТШ).


Зобр:6шт.


Назва:Історія Маріуполя

-Знайдено: + З початком Другої світової війни Маріуполь із його величезною промисловою базою був переведений на військові потреби країни. Багато колишніх робітників маріупольських заводів брали участь у війні з Фінляндією (30 листопада 1939 — 13 березня 1940 років), колишньому прокатнику заводу імені Ілліча лейтенанту М. С. Шамраю привласнене звання Героя Радянського Союзу.


Зобр:18шт.


Назва:Конституційний Суд України

-Знайдено: + |13 березня 2001 року


Зобр:4шт.


Назва:Макаренко Антон Семенович

-Знайдено: + Народився 13 березня 1888 року в місті Білопілля Харківської губернії (нині районний центр Сумської області України). Батько був робітником (малярем) у вагонних залізничних майстернях.


Назва:Бабин Яр

-Знайдено: + 1950 прийняли рішення заповнити Бабин Яр відходами виробництва Петровських цегляних заводів для прокладення через яр транспортних шляхів і влаштування тут парку. Після перекриття яру земляною дамбою почалася закачка до нього пульпи. Дамба не відповідала проектним параметрам і нормам безпеки, а пропускна спроможність дренажної системи була недостатньою для відведення надлишків води. 13 березня 1961 дамба не витримала навантаження, і селевий потік висотою приблизно до 14 м ринув на Куренівку. Офіційні джерела применшували масштаби катастрофи, повідомляючи про загибель лише 145 людей, але насправді, за оцінками сучасних істориків, кількість загиблих сягала приблизно 1,5 тис. людей.
-Знайдено: + * Пам'ятник жертвам Куренівської трагедії 1961 року, встановлений 13 березня 2006 р., у 45-ту річницю катастрофи.
Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: + * Анісімов О. Куренівський апокаліпсис. Київська трагедія 13 березня 1961 року в фотографіях, документах, спогадах…


Зобр:5шт.


Назва:Львівський національний академічний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької

-Знайдено: + 13 — 14 березня 1943 року театр гастролював в Дрогобичі.[2][джерело?]


Зобр:11шт.


Назва:Дніпрова Чайка

-Знайдено: + Дніпрова Чайка (Людмила Олексіївна Василевська-Березіна) (*20 жовтня (1 листопада) 1861(18611101), c. Карлівка (Зелений Яр)—†13 березня 1927, с. Германівка) — українська письменниця та поетеса.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Померла Дніпрова Чайка 13 березня 1927 в с. Германівці на Київщині. Похована у Киє­ві на Байковому кладовищі (ділянка № 2).


Зобр:3шт.


Назва:Каллаш Володимир Володимирович

-Знайдено: + Володи́мир Володи́мирович Ка́ллаш (1 березня (13 березня) 1866, хутір Якубівка, нині село Чернігівського району Чернігівської області29 січня 1918, Москва) — російський та український літературознавець, фольклорист, бібліограф, текстолог.


Назва:Гришко Михайло Степанович

-Знайдено: + 13 березня 1981 року в Києві, на будику по вулиці Хрещатик, 15, де жив Михайло Гришко, встановлена меморіальна дошка (бронза; барельєф; скульптор М. П. Рапай, архітектор А. Ф. Ігнащенко)[3]


Зобр:2шт.


Назва:Олексій (Мензатюк)

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + 13 березня 2005 р., у Сиропусну Неділю, у Свято-Покровському кафедральному соборі м. Рівного, після закінчення Божественної Літургії, відбулося нагородження намісника Свято-Георгіївського чоловічого монастиря на Козацьких Могилах архімандрита Олексія патріаршою грамотою. Грамота архімандриту Олексію була вручена Священноархимандритом монастиря – Високопреосвященнійшим митрополитом Рівненським і Острозьким Даниїлом – на знак благословення за щиру працю на користь Святої Церкви Христової та у зв’язку з тридцятиріччям з дня народження.


Назва:Захаржевський Валер'ян Петрович

-Знайдено: + Валер'я́н Петро́вич Захарже́вський (* 13 березня 1887, Кам'янець-Подільський — † 15 квітня 1977, Київ) — український письменник. Кандидат медичних наук (1938).


Назва:Брицин Віктор Михайлович

-Знайдено: + Ві́ктор Миха́йлович Бри́цин (* 13 березня 1951, Кам'янець-Подільський) — український мовознавець. Доктор філологічних наук (1991). Професор (1993). Лауреат Державної премії УРСР в галузі науки й техніки (1989).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Віктор Михайлович Брицин (Бріцин) [4] народився 13 березня 1951 року в Кам'янці-Подільському в сім'ї мовознавця Михайла Якимовича Брицина. 1968 року сім'я переїхала до Києва. 1973 року Віктор Брицин закінчив Київський університет.


Зобр:1шт.


Назва:Кокель Олексій Опанасович

-Знайдено: + Олексі́й Опана́сович Ко́кель (* 1 березня (13 березня) 1880, Чувашія — † 4 лютого 1956, Харків) — український живописець.


Назва:Свято Свободи у Києві 19 березня 1917 року

-Знайдено: + У тому, що український рух відразу вийшов на політичний обшир особливу роль відіграв Михайло Грушевський, що 13 березня 1917 року повернувся до Києва із заслання. Дмитро Дорошенко згодом згадував:[5]


Назва:Рубо Франц Олексійович

-Знайдено: + Франц Олексі́йович Рубо́ (*5 (17) червня 1856(18560617), Одеса — † 13 березня 1928, Німеччина) — український та російський художник-баталіст французького походження, автор панорам «Оборона Севастополя», «Бородінська битва».


Зобр:1шт.


Назва:Микулинці

-Знайдено: + |align=center |13 березня 1945


Зобр:15шт.


Назва:Одеська Радянська Республіка

-Знайдено: + |date_end = 13 березня
-Знайдено: + З лютого 1918 року ОРР вела оборонну війну проти румунських військ, а в березні проти австро-німецьких військ. 13 березня 1918 року Одеса була окупована супротивниками, а радянська республіка ліквідована. Лідери ОРР на кораблях Чорноморського флоту евакуювались до Севастополя.


Зобр:2шт.


Назва:Бабенко Георгій Гаврилович

-Знайдено: + Гео́ргій Гаври́лович Бабе́нко (*19 лютого (4 березня) 1909(19090304), Одеса — 13 березня 1977, Київ) — український рад. актор, нар. арт. УРСР (1954).


Назва:Фоменко Анатолій Тимофійович

-Знайдено: + Анато́лій Тимофі́йович Фоме́нко (*13 березня 1945, Донецьк) — російський математик, академік Російської Академії Наук, лауреат Державної премії РФ у галузі математики (1996 рік).


Назва:Павловський Михайло Антонович

-Знайдено: + Миха́йло Анто́нович Павло́вський (13 березня 1942, село Ружична, Хмельницький район, (нині частина міста Хмельницький) Хмельницька область — 26 лютого 2004, місто Київ) — український державний діяч, політик та відомий учений. Народний депутат України 2-го, 3-го, 4-го скликання. Член партії ВО «Батьківщина» з лютого 2000 року, голова Київської міської організації, член президії Політради, заступник голови партії з 2001.


Зобр:1шт.


Назва:Пилипенко

-Знайдено: + * Пилипенко Володимир Степанович (25 жовтня 1918 — 13 березня 2005) — віце-адмірал, Герой Радянського Союзу (1944), учасник оборони Севастополя.


Назва:Пам'ятники Тарасові Шевченку

-Знайдено: + * Варшава. Пам'ятник Тарасові Шевченку в Варшаві Відкритий за участю міністрів закордонних справ України та Польщі Анатолія Зленко та Влодзімежа Цімошевича 13 березня 2002 року у сквері його ж імені на перетинанні вулиць Спацерова, Говорка і Хотиньська. Інвестор — Об'єднання українців у Польщі на чолі з Мирославом Кертичаком. Автор скульптури — український скульптор Анатолій Кущ, автор п'єдесталу — польський архітектор Балтазар Брукальський. Зфінансувала Київська міськрада і Львівська обласна адміністрація. Фірма «Edbud», на чолі з Едвардом Мазуром профінансувала монтаж пам'ятника, а також увесь комплекс робіт, пов'язаних із забрукуванням доріжок у сквері та площі перед самим п'єдесталом. Вагомий внесок для встановлення та відкриття пам'ятнику зробив тодішній Посол України в Польщі Дмитро Павличко[6].


Зобр:134шт.


Назва:Кримська операція 1918

-Знайдено: + На той час український уряд вже давно здійснював підготовку до опанування Чорного моря, без чого було б неможливим і саме існування української держави. Ще 23 грудня 1917 року при Генеральному секретаріаті у Києві було створено Морський Секретаріат, згодом Морське міністерство, а законом від 13 березня 1918 року, Українська Народна Республіка перебрала собі весь військовий і торговельний флот Чорного моря. Тим часом, своє становище у Криму зміцнювали більшовики й існувала небезпека зовсім втратити Чорноморський флот. [7]


Зобр:14шт.


Назва:Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав»

-Знайдено: + | заснований = 13 березня 1979 року
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Заповідник створено відповідно до постанови Ради Міністрів УРСР №123 від 13 березня 1979 року[8]
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + nreg=123-79-%EF Постанова Ради Міністрів УРСР №123 від 13 березня 1979 р.]</ref>.


Назва:Подвойський Микола Ілліч

Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: + |- style="text-align: center;" | width="30%" class="no-wikidata" data-wikidata-property-id="P155" |Попередник:

посада створена
| width="40%" style="text-align: center; font-size: 110%" |
Народний Комісар з військових та морських справ РРФСР

8 листопада 191713 березня 1918 | width="30%" class="no-wikidata" data-wikidata-property-id="P156" |Наступник:
Каменєв Сергій Сергійович
19181919



Зобр:2шт.


Назва:Новомиргород

-Знайдено: + Перебуваючи з 1795 року у складі Вознесенської губернії, Новомиргород славився як значний торговий центр степової України. Станом на 1914 рік, щороку тут відбувалося чотири ярмарки: Похвальний (11 березня — 13 березня), Вознесенський (3 травня — 5 травня), Різдва Богородиці (8 вересня — 12 вересня) та Дмитрівський (20 жовтня — 26 жовтня). Базари збирались один раз на два тижні, по неділям.[9] Крім того, щоранку тут збирались торги. В 1863 році в Новомиргороді існувало два магазини, 30 лавок, 8 харчових закладів, готель та 8 постоялих дворів.[10]


Зобр:39шт.


Назва:Сергійчук Володимир Іванович

-Знайдено: + Володи́мир Іва́нович Сергійчу́к (* 13 березня, 1950; Пустоха, Житомирська область) — український історик, політик, письменник, професор, директор Центру українознавства Київського національного університету імені Т. Г. Шевченка (20002007 рр.), академік АН ВШ України.
Підзаголовок:== Родина ==
Знайдено: + Народився 13 березня 1950 року в селі Пустоха (зараз село Прибережне, Ружинського району, Житомирської області. Українець. Батько Іван Мусійович (1916—1989) — колгоспник, мати Явдоха Федорівна (1914—2007) — колгоспниця, дружина Тетяна Григорівна (1955) — фармацевт, син Богдан (1972) — дипломат, син Григорій (1980) — молодший науковий працівник Інституту соціальної і політичної психології, дочка Тетяна (1982) — кореспондент Українського радіо.


Назва:Касевич Степан Данилович

-Знайдено: + Народився 13 березня 1946 р. у с. Тиманівка Тульчинського р-ну Вінницької обл. У 1974 р. закінчив Одеський державний педагогічний інститут ім. К.Д. Ушинського, художньо-графічне відділення.


Назва:Бабакова Інга Альвідосівна

Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: + * Фоменко Андрій Інга Бабакова: Я посміхаюся, навіть коли мені боляче. Титулована стрибунка у висоту, а нині — тренер розповідає про світлі й темні сторони великого спорту, свій зв’язок із «Нашою Україною», громадську діяльність та дочку–послідовницю // «Україна Молода» № 022 за 13 березня 2009 року


Назва:Власов Володимир Дмитрович

-Знайдено: + Власов Володимир Дмитрович — український політик. Народився 13 березня 1950 в Макіївці.


Назва:Шепа Василь Васильович

-Знайдено: + Василь Васильович Шепа (28 березня 1931, Батрадь — 13 березня 2011, Будапешт)  — український агроном-економіст, доктор економічних наук, дійсний член Національної академії аграрних наук України, Народний депутат України 1-го і 3-го скликань.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 13 березня 2011 року, перебуваючи на лікуванні в Будапешті.


Назва:Шило Віталій Васильович

-Знайдено: + Шило Віталій Васильович — український політик. Народився 13 березня 1937 року в с. Мала Нехвороща Машівського району Полтавської області у сім’ї вчителів.


Назва:Кальнишівка

-Знайдено: + В Кальнишивці народився учасник оборони Севастополя, Герой Радянського Союзу, віце-адмірал Пилипенко Володимир Степанович (* 25 жовтня 1918 — † 13 березня 2005).


Назва:Данилюк Архип Григорович

-Знайдено: + Архи́п Григо́рович Данилю́к (*13 березня 1941, Згорани — †23 січня 2008, Львів) — етнограф, географ-краєзнавець, музеолог. Лауреат Всеукраїнської премії імені Павла Чубинського.
-Знайдено: + Народився 13 березня 1941 року в селі Згорани Любомльського району Волинської області. 1965 року закінчив Львівський університет, почав працювати у відділі народного будівництва Музею народної архітектури та побуту у Львові. Здійснив експедиції до сотні сіл Західної України. Доклався до формування значної частини музеалій скансену. Провідний науковий співробітник музею, якийсь час його директор.


Назва:Жуковський Герман Леонтійович

-Знайдено: + Ге́рман Лео́нтійович Жуко́вський (* 31 жовтня (13 листопада за новим стилем) 1913, місто Радивилів, нині Рівненської області — † 13 березня 1976, Київ) — український композитор. Заслужений діяч мистецтв УРСР (1958). Народний артист УРСР (1973).


Назва:Іриней (Середній)

-Знайдено: + З 13 березня 1971 по 1975 рік служив кліриком у представництві Московського Патріархату в Токіо (Японія).


Назва:Ігнатенко Василь Іванович

-Знайдено: + Ігнатенко Василь Іванович (*13 березня 1961 — † 13 травня 1986) — ліквідатор аварії на Чорнобильській АЕС, командир відд. 6-ї самостійної воєнізованої пожежної частини з охорони міста Прип'ять. Герой України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 13 березня 1961 в міському селищі Брагін в Білорусії.


Назва:Діонісій (Валединський)

-Знайдено: + | періодкінець_3 = 13 березня 1923
-Знайдено: + 13 березня 1923 підтверджений на цій посаді Константинопольським Патріархом Мелетієм IV з титулом "Варшавський і Волинський і всієї Православної Церкви в Польщі і священноархімандрит Почаєвської Успенської Лаври".


Назва:Завалля (смт)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Під час Другої світової війни селище було окуповано 31 липня 1941 року селище. За роки окупації було розстріляно 10 чоловік. 50 юнаків і дівчат вороги відправили на каторжні роботи до Німеччини. Німецькі війська вивезли з селища будівельні матеріали, металоконструкції, хліб живність та сільгосппродукцію. Загальна сума збитку, завданого окупантами, становила 21 млн. 657 тис. радянських карбованців. В ніч з 13 на 14 березня 1944 року 27-ма інженерна мінерно-саперна бригада звільнила Завалля від німецьких військ. Батальйоном, що очистив селище від ворогів, командував наш капітан Василь Семенович Грубань. Активну участь атакувальним підрозділам при звільненні Завалля і форсуванні Південного Бугу надали місцеві жителі. Особливо відзначилися: Є. Барабанчук, Д. Котюжан, Д. Пашковський, Ю. Клименчук, Т. Чемерис, Т. Звончук.


Зобр:1шт.


Назва:Мала Виска

-Знайдено: + 13 березня 1944 року частини 214-ої стрілецької дивізії (командир — генерал Г. Жуков) 780-го стрілецького полку (командир-полков­ник С. Юдін) звільнили Малу Виску від окупації. Під час оборони та в тяжких боях загинуло 76 солдат і офіцерів Радянської Армії, яких було поховано в братській могилі в центрі селища.


Зобр:12шт.


Назва:Животко Аркадій Петрович

-Знайдено: + Арка́дій Петро́вич Живо́тко (псевдоніми: А. Пуховський,. А. Пухальський; *1 (13) березня 1890 Пухове, нині Лискинський район Воронізької области), Російська Федерація — †12 червня 1948, Ашаффенбург, Німеччина) — український громадсько-просвітницький діяч, журналіст, редактор, видавець, дослідник історії української преси, один із фундаторів національного дошкільного виховання.


Назва:Примаков Євген Максимович

-Знайдено: + 13 березня 1991 — 5 вересня 1991 займав посаду члена Ради Безпеки СРСР.


Зобр:1шт.


Назва:Тарас Гунчак

-Знайдено: + Тара́с Григо́рович Гунча́к (англ. Taras Hunczak) (нар. 13 березня 1932 в с. Старе Місто, Підгаєцького повіту, Тарнопольського воєводства, Польща, нині — Підгаєцький район Тернопільської області України) — історик, політолог. Доктор філософії (1960). Член Американської асоціації сприяння розвитку науки, Української академії мистецтв і наук. Дійсний член НТШ, УВАН. Лауреат Міжнародної премії


Назва:Кедровський Володимир Іванович

-Знайдено: + Володи́мир Іва́нович Кедро́вський (нар. 13 серпня 1890, Херсон — † 13 березня 1970, Метачен, Нью-Джерсі, США)[11]
-Знайдено: + 1 вересня 1917 року він був призначений заступником Генерального секретаря військових справ у новосформованому уряді та одержав звання підполковника Армії УНР. 13 березня 1918 року на знак протесту проти введення німецьких військ на територію України подав у відставку. З 1 квітня 1918 по 15 жовтня 1918 року очолював статистичне бюро і відділ освіти та бібліотек у Херсонській земській управі.


Зобр:5шт.


Назва:Воскобійник Олексій

-Знайдено: + Воскобійник Олексій (*13 березня 1922, Миргород, Полтавщина) — бізнесмен (будівельна галузь), меценат (Стейт-Коледж, США)


Назва:Василій (Златолинський)

Підзаголовок:===Юність===
Знайдено: + Борис Йосипович Златолинський народився 12 листопада 1932 року в Ташкенті. Тезоіменитство - 13 березня.


Назва:Україна (телеканал)

Файл:Logo TV Ukraine2013.jpg

-Знайдено: + | заснована = 13 березня 1993
Підзаголовок:== Логотип ==
Знайдено: + * З 13 березня 1993 по 28 лютого 2001 року логотипом був прозорий овал з синею окантовкою, усередині слово «Україна» темно-синего кольору, літера «А» була у вигляді телевежи з прапором України усередині. Знаходився у правому нижньому куті.


Зобр:5шт.


Назва:Панасюк Микола Володимирович

-Знайдено: + Мико́ла Володи́мирович Панасю́к (* 13 березня 1943, село Гаразджа Луцького району Волинської області) — український письменник (прозаїк). Член Національної спілки письменників України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Микола Володимирович Панасюк народився 13 березня 1943 року в селі Гаразджа Луцького району Волинської області.


Назва:Алсідіс Едуарду Мендіс

-Знайдено: + Алсі́діс Едуа́рду Ме́ндіс ді Араужу Алвіс (порт. Alcides Eduardo Mendes de Araújo Alves; 13 березня 1985, Сан-Жозе-ду-Ріу-Прету) — бразильський футболіст, захисник.


Зобр:1шт.


Назва:Свобода на Інтері

-Знайдено: + # 13 березня 2009 року


Назва:День працівників ракетно-космічної галузі України

-Знайдено: + Свято встановлено в Україні «…ураховуючи значний внесок працівників ракетно-космічної галузі України у наукові дослідження, створення сучасної ракетно-космічної техніки та впровадження високих космічних технологій в народне господарство…» згідно з Указом Президента України «Про День працівників ракетно-космічної галузі України» від 13 березня 1997 р. № 230/97.


Назва:Військово-морські сили Української Народної Республіки та Української Держави -Знайдено: + Та закон від 4 січня, що був зроблений за участі морського міністра Д. Антоновича, був помилкою. Він проголошував, що Україні потрібен лише малий флот берегової оборони[12] (а саме лише 2 броненосці та флотилія міноносців), решту кораблів тим часом планувалося демобілізувати. В умовах що складуться після 29 квітня, цей закон надовго загальмує розвиток національного флоту. Всі ці закони було оголошено 13 березня 1918 р., невдовзі по поверненню Центральної Ради в Київ. До того ж, на момент ухвалення, всі ці закони, як зазначає історик Я. Тинченко, тоді несли лише декларативний характер, оскільки весь флот на той момент ще був захоплений більшовиками.
-Знайдено: + Боротьба з більшовиками тим часом тривала. Більшовицька агресія проти України змусила український уряд вести негайні пошуки союзника. В умовах що складалися, такими могли стати лише країни Четверного союзу. Заключивши в лютому мир із Центральними державами та заручившись їхньою військовою підтримкою, вже цілком незалежна УНР разом із своїми новими союзниками повела наступ проти більшовиків. Територія України поступово звільнялася, згодом з'явилася можливість відновити діяльність флоту. 13 березня союзними військами було звільнено Одесу та Миколаїв.
-Знайдено: + На той час морського міністерства як окремого відомства вже не існувало, позаяк 13 березня 1918 р. воно стало частиною воєнного міністерства. Обов'язки морського міністра перебрав на себе військовий міністр полковник Олександр Жуковський.


Зобр:51шт.


Назва:Машуренко Руслан Олександрович

-Знайдено: + Руслан Олександрович Машуренко (13 березня 1971) — український дзюдоїст, призер Олімпійських ігор у Сіднеї.


Назва:Братан Микола Іванович

-Знайдено: + Микола Іванович Братан (*1 січня 1935, Семенівка - †13 березня 2010, Херсон) — поет, письменник. Заслужений діяч мистецтв України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 13 березня 2010 р. у Херсоні.


Назва:Позачергові вибори до Тернопільської обласної ради 2009

-Знайдено: + page_id=8&element_id=6443 Заява Тернопільської обласної організації партії Єдиний Центр]</ref> Рішенням Окружного адміністративного суду Тернопільської області від 11 березня 2009 року постанову Верховної Ради України "Про визнання такою, що втратила чинність Постанови Верховної Ради України «Про призначення позачергових виборів депутатів Тернопільської обласної ради»" (№3686) визнано незаконною. Суд зобов'язав Територіальну виборчу комісію провести вибори до Тернопільської облради 15 березня 2009 року. Однак 12 березня Окружний адміністративний суд Києва своєю ухвалою заборонив Державному казначейству України здійснювати фінансування позачергових виборів депутатів Тернопільської обласної ради[13], а 13 березня представники Блоку Юлії Тимошенко спробували заблокувати вивіз бюлетенів із друкарні «Збруч». [14] Вони за допомогою автомобілів заблокували виїзд з друкарні, не даючи, у такий спосіб, можливості вивезти бюлетені до окружних виборчих комісій. Але о 21:45 виїзд із друкарні було розблоковано міліцією. 14 березня рішенням Львівського апеляційного суду вибори були визнані легітимними[15] Один із учасників виборів, Блок Юлії Тимошенко, відмовився від участі у цих виборах, подавши відповідну заяву пізно ввечері в суботу. Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>.
-Знайдено: + * Гаврош Олександр Спалах падаючої зірки. Як Хуст підготувався до 70–річчя Карпатської України // «Україна Молода» № 46 за 13 березня 2009 року


Назва:Сезон ФК «Карпати» (Львів) 2009—2010

-Знайдено: + | 13 березня 2010


Зобр:1шт.


Назва:Митний кодекс України

-Знайдено: + Чинний Митний кодекс України був прийнятий 13 березня 2012 року за № 4495-VI


Назва:Шахов Євген Євгенович

-Знайдено: + Проте в більшості ігор футболіст виходив лише у кінцівці матчу на останніх хвилини, тому у березні 2010 року перейшов на умовах оренди до кінця сезону в київський «Арсенал». На 20-й хвилині першого ж матчу за нову команду Шахов забив свій перший гол у її складі, відзначившись у воротах львівських «Карпат» 13 березня 2010 року.


Зобр:1шт.


Назва:Мельник Олексій Володимирович

-Знайдено: + Олексі́й Володи́мирович Ме́льник (* 13 березня 1961, село Врублівці Кам'янець-Подільського району Хмельницької області) — український тренер. Майстер спорту. Тренер збірної команди України з вільної боротьби. Заслужений працівник фізичної культури та спорту України (2004). Батько і тренер олімпійської чемпіонки Ірини Мерлені.


Назва:Лаврик Олександр Хомич

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 13 березня 1906 р. в м. Бірську (Башкирія) в родині службовця. Закінчив кінофакультет Київського театрального технікуму (1926).


Назва:Олійник Валентина Петрівна

-Знайдено: + Народ. 13 березня 1940 р. у с. Котли Ленінградської обл. Закінчила Одеський політехнічний інститут (1964) та Курси підвищення кваліфікації Держено СРСР (1983).


Назва:Ремпінський Олег Олександрович

-Знайдено: + Народ. 13 березня 1966 р. у м. Дудінка (Росія) в родині військовослужбовця. Закінчив факультет журналістики Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка (1990). Автор сценаріїв фільмів: «Метус» (1990, Ризька кіност.), «Медовий місяць» (1991), «Двійник» (1995).


Назва:Донбас (хокейний клуб)

-Знайдено: + |align=center|13 березня 1990


Зобр:2шт.


Назва:Гранат Касіян Харитонович

-Знайдено: + Гранат Касіян Харитонович (* 13 березня 1888, с. Микуличі, Волинська губернія — † 8 вересня 1977) — український письменник.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 13 березня 1888 року в селі Микуличах Володимир-Волинського району на Волині в родині селянина-бідняка. По закінченні початкової школи через матеріальні нестатки не вчився, зайнявся самоосвітою. Маючи прекрасний почерк працював канцеляристом в різних установах, зокрема з 1904 року у з′їзді мирових посередників у м. Ковелі, де головою був батько Лесі Українки — П. А. Косач. Там і зустрівся з поетесою, розмовляв з нею і на все життя зберіг добру пам′ять про цю надзвичайну жінку, її добрі поради.


Назва:Гурій (Кузьменко)

-Знайдено: + 13 березня 1994 року архімандрит Гурій був призначений настоятелем Успенського храму Донецька. 28 червня 1994 року був відрахований за штат з правом переходу до іншої єпархії і поновився в числі братії Успенської Києво-Печерської Лаври.


Назва:Орден преподобного Іллі Муромця

-Знайдено: + *Кривонос Павло Олександрович (13 березня 2006)


Назва:Житловий комплекс на Кловському узвозі, 7

-Знайдено: + 13 березня 2008 року ТОВ «Житлобуд» отримав дозвіл від інспекції київського архітектурно-будівельного контролю на будівництво офісно-житлового комплексу.[16] Тоді ж почалося будівництво першого поверху.


Зобр:17шт.


Назва:Флорін Шоаве

-Знайдено: + Наприкінці лютого 2010 року уклав 16-місячний контракт з київським «Арсеналом». У чемпіонатах України дебютував у першому ж матчі весняної частини сезону 2009–2010 — грі проти «Оболоні» 28 лютого 2010 року, яказавершилась в нічию 0:0. Перший гол в Україні забив 13 березня 2010 року у виїзному матчі проти львівських «Карпат», який завершився з рахунком 3:3.


Зобр:1шт.


Назва:Перший уряд Миколи Азарова

-Знайдено: + nreg=129-2009-%F0 Розпорядження Кабінету Міністрів України «Про призначення Зінченка О.О. Генеральним директором Національного космічного агентства України» №129-р від 11 лютого 2009 року] на офіційному сайті Верховної Ради України</ref> до 13Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>.


Зобр:8шт.


Назва:Єпископат Українського екзархату

Підзаголовок:=== С ===
Знайдено: + Сергій (Петров) — 13 березня 1960 — 16 березня 1961 єпископ Білгород-Дністровський, вікарій Одеської єпархії; з 25 травня 1965 архієпископ Херсонський і Одеський; з 17 червня 1971 у сані митрополита; † 4 лютого 1990.


Назва:Кохмат Софія

-Знайдено: + Софі́я Ко́хмат (*13 березня 1954, Львів) — український теле- та театральний режисер.
-Знайдено: + Народилась 13 березня 1954 у Львові. 1981 закінчила Львівський державний університет імені Івана Франка. 1980 — вищі режисерські курси в Києві. 1994 р. — Київський державний інститут театрального мистецтва ім. I. Карпенка-Карого. З 1970-го співпрацювала з Українською Гельсінською спілкою, через що мала проблеми з КДБ. 1990-го працювала режисером і ведучою телекомпанії «Міст». Упродовж 30 років працює у Львівській державній обласній телерадіокомпанії. Нині — завідувач відділу публіцистичних програм. Незмінний режисер-постановник (із 1988) львівського театру-студії [[Не журись!


Назва:Костін Юлій Віталійович

-Знайдено: + Юлій Віталійович Костін (6 жовтня 1934 р., м. Єнакієве Донецької області — †13 березня 1982 р.) — український зоолог, найвідоміший дослідник орнітофауни Криму. Автор першого повновагомого зведення «Птицы Крыма» (1983). Художник-анімаліст.


Назва:Будівельник (хокейний клуб, Київ)

Підзаголовок:== Гравці ==
Знайдено: + |align=center|13 березня 1978


Зобр:1шт.


Назва:Шувалова Ірина Леонідівна

-Знайдено: + Шува́лова Іри́на Леоні́дівна (* 13 березня 1986, Київ) — українська поетеса, перекладач.
-Знайдено: + Народилася в місті Києві 13 березня 1986 року.


Зобр:4шт.


Назва:Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Указом Президента України від 13 березня 1996 р. заповідникові надано статус національного.


Зобр:5шт.


Назва:Переломов Іван Арсентійович

-Знайдено: + Іва́н Арсе́нтійович Перело́мов (*24 лютого 1943, Вишневе, Пирятинський район, Полтавська область, УРСР — †13 березня 2003, Копили, Полтавський район, Україна) — український поет, педагог.
-Знайдено: + Іван Переломов пішов із життя 13 березня 2003 року внаслідок інсульту.


Зобр:1шт.


Назва:Кизим Леонід Денисович

-Знайдено: + Третій політ здійснив на космічному кораблі «Союз Т-15» в якості командира корабля. В екіпаж також входив Володимир Соловйов. Політ проходив з 13 березня до 16 липня 1986 року. Під час польоту брав участь у роботах на орбітальних станціях «Салют-7» і «Мир». Загальна тривалість третього польоту склала 125 днів і 56 секунд.


Зобр:1шт.


Назва:Пачовський Михайло Іванович

-Знайдено: + Михайло Іванович Пачовський (псевдонім — Михань Лопач; * 20 вересня 1861, с. Добростани, тепер Яворівський район, Львівська область — † 13 березня 1933, м. Долина, Івано-Франківська область) — український письменник, педагог, фольклорист.


Назва:Терлецький Євген Петрович

-Знайдено: + Євген Петрович Терлецький (13 березня 1892, Лозовий Яр — 22 жовтня 1938, Москва) — український радянський державний і громадський діяч. Дипломат.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився в сім'ї вчителя (згодом священика) 13 березня 1892 в селі Лозовий Яр Полтавської губернії (тепер Яготинського району Київської області. Навчався в Полтавській духовній семінарії та Петербурзькому психоневрологічному інституті. Аграрний інститут червоної професури в Москві (1932). У студентські роки вступив до партії есерів, брав активну участь у революційному русі, неодноразово заарештовувався. Активний учасник революційних подій 1917 р. Після більшовицького перевороту очолював Полтавську «Раду революції». У грудні 1917 — член ЦВК рад України, народний секретар земельних справ у складі першого українського радянського уряду. Один з організаторів і керівників Української партії лівих соціал-революціонерів (борьбистів). Після її самоліквідації (1920 р.) прийнятий до КП(б)України і включений до складу її ЦК. Член ВУЦВК. з грудня 1919 член Всеукрревкому. З 1920 по 1922 нарком юстиції УРСР. З 1922 по 1923 повноважний представник УРСР у Латвії, Литві й Естонії. З 1923 на відповідальній радянській і господарській роботі. Наприкінці 1937 року заарештований, на початку 1938 страчений.


Зобр:1шт.


Назва:Оргія (драматична поема)

Підзаголовок:== Постановки ==
Знайдено: + Від 13 березня 2004 ставиться у театрі ім. М. Заньковецької[17].


Назва:Алєлюхін Федір Васильович

-Знайдено: + У грудні 1917 року 9-й винищувальний авіаційний загін був українізований. 13 березня 1918 року рештки його демобілізовано. Потому виїхав до Одеси, де 5 квітня 1918 року вступив до складу Армії УНР. Спочатку служив в Одеському авіаційному дивізіоні Армії УНР (потім — Армії Української Держави), згодом — у 2-му Подільському авіаційному дивізіоні (у Вінниці). За сукупністю загальної кількості нальотів на фронті під час Першої світової війни наказом Військової офіції Української Держави був затверджений у ранзі сотника зі старшинством з 12 липня 1918. Під час Протигетьманського повстання у складі дивізіону перейшов на бік Директорії. 27 листопада 1918 за розпорядженням Директорії у складі ексадрильї, виокремленій з Подільського авіаційного дивізіону, відбув до Західно-Української Народної Республіки. З 1 грудня 1918 року служив льотчиком у 1-й польовій летунській сотні Галицької армії, згодом перейшов до 2-ї летунської сотні. Під час польоту 10 жовтня 1919 року під містом Монастирище був збитий з кулемета денікінцями та потрапив у полон. У грудні 1919 року утік з полону та приєднався до своєї сотні, яка на той час перебувала в Одесі. Після захоплення 1-го Галицького авіаційного загону у Козятині 26 —— 27 квітня 1920 року перейшов на службу до Армії УНР. Брав участь у роботі авіаційної закупівельної комісії УНР в Італії. Потому служив у 1-й Запорізькій авіаційній ескадрильї Повітряного флоту УНР. У 1922 чи 1923 році повернувся до Радянського Союзу. Мешкав у м. Мала Вішера Ленінградської області. 18 серпня 1937 року заарештований і невдовзі засуджений до страти. Розстріляний у Ленінграді.


Зобр:2шт.


Назва:Марія Вайно

-Знайдено: + Народилася на Рогатинщині Івано-Франківської області 13 березня 1956 року.


Назва:Історія Тального

-Знайдено: + 13 березня 1826 року, за остаточним розподілом батьківської спадщини графиня Ольга Наришкіна (уроджена Потоцька) отримала Тальнівський ключ з 3 897 ревізійними душами і 3 897 000 золотих боргу, три села Торговицького ключа і одне з Буцького — на забезпечення боргів. Брати мали сплатити їй два мільйони золотих посагу.


Зобр:1шт.


Назва:Квітченко Максим Валерійович

-Знайдено: + Максим Валерійович Квітченко (13 березня 1990, м. Київ СРСР) — український хокеїст, нападник. Виступає за «Донбас» (Донецьк) у Континентальній хокейній лізі.


Назва:Томащук Костянтин

-Знайдено: + Костянти́н Томащу́к (*13 березня 1840, Чернівці — †19 жовтня 1889, Відень) — перший ректор Чернівецького університету в 1875–1876 роках. Доктор права, професор. Депутат австрійського парламенту, блискучий оратор. Вихованець Чернівецької вищої гімназії.


Зобр:1шт.


Назва:Лялько Григорій Григорович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + При форсуванні річки Південний Буг 13 березня 1944 року в районі села Джулинка (Бершадський район Вінницької області) червоноармієць Лялько діяв ініціативно і сміливо. Відбиваючи спроби противника відновити втрачені ними рубежі, Лялько міняв вогневі позиції і наполегливо просувався вперед. У цьому бою він ліквідував розрахунки трьох ворожих кулеметів, загнав у річку 50 фашистів і знищив їх.


Назва:КПП (гурт)

-Знайдено: + » Гурт був на грані, та вижив. Пам'ять та ті, хто був поряд, не дали опустити руки. 13 березня 2004, в День народження Сера, відіграли триб'ют-концерт. Вокалістами були: вокаліст хардкорної команди Mirandola — Рома Антонов, вокаліст Green Miles Юра Джові та інші. Запис цього концерту здійснила компанія М-Арт. Видали заловий альбом День Рождения СЭРа. With Litle Help Of His Friends.


Назва:Лазорський Микола Панасович

-Знайдено: + Микола Лазорський (справжнє прізвище Микола Панасович Коркішко; 9 листопада (27 жовтня) 1884, Полтава — 13 березня 1970, Австралія)  — український письменник, журналіст і географ.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 13 березня 1970 р. у Мельбурні (Австралія).


Назва:Мішель Песік

-Знайдено: + Мішель-Ів Песік (Pesic) (13 березня 1939) — французький дипломат.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 13 березня 1939 року. Закінчив Національну школу адміністрації. Доктор юриспруденції.


Назва:Гордасевич Леонід Олександрович

-Знайдено: + За час, доки от. Леонід перебував за ґратами, КДБ 13 березня 1952 року заарештовує і 31 липня 1952 року засуджує на 10 років радянських концтаборів його старшу, але ще неповнолітню, доньку Галину.


Назва:Аксьонов Анатолій Васильович

-Знайдено: + Аксьонов Анатолій Васильович (*13 березня 1951, Дзержинськ) — український гірничий інженер, директор шахти «Новодзержинська», кандидат технічних наук. Заслужений шахтар України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Аксьонов Анатолій Васильович народився 13 березня 1951 у місті Дзержинську в сім'ї робітників. У 1966 році після закінчення восьмирічної школи вступив в гірниче ПТУ № 9 в місті Горлівці. Після закінчення училища, в червні 1970 року був прийнятий підземним електрослюсарем на підготовчий ділянку шахти «Торецька». У листопаді 1970 року був призваний на строкову військову службу, яку проходив два роки в ракетних військах. З грудня 1972 року, протягом 7 років Анатолій Аксьонов трудився в очисному забої на ділянці № 66 (пласт «Пугачівка») шахти № 11 −12 машиністом комбайна, а потім забійником на ділянці № 83 (пласт «Кірпічевка») на шахті «Торецька».


Назва:Генрик Літвін

-Знайдено: + Генрік Литвин (пол. Henryk Litwin) (* 13 березня 1959, Варшава) - польський історик та дипломат, Надзвичайний і Повноважний Посол Польщі в Україні (з 2011 р.).


Назва:Карпека Олександр Данилович

-Знайдено: + Олександр Данилович Карпека (13 березня 1894, Глухів — 13 листопада 1918, Київ) — авіаконструктор, однин з засновників авіації в Російській імперії.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 13 березня 1894 року в Глухові в родині цукрозаводчика. Ще гімназистом побудував в 1909 році кілька моделей літаків, що звернули на себе увагу. Був членом Київського товариства повітроплавання. У 1910 році, відвідуючи поле, де І. І. Сікорський і Ф. І. Билінкін проводили досліди над своїми першими апаратами, О. Д. Карпека став проектувати свій біплан, який потім був побудований на його замовлення в майстерні І. І. Сікорського. У 19111913 роках там же були побудовані на його замовлення ще три літаки.


Зобр:1шт.


Назва:Драґан Роман Дмитрович

-Знайдено: + Драґан Роман Дмитрович (англ. Roman Dragan, літературний псевдонім Ярослав Оріон) (*13 березня 1907, Борислав, Україна — †11 лютого 1998, Сідней, Австралія) — український письменник,лінгвіст, філософ і громадський-культурний діяч в Австралії.


Зобр:1шт.


Назва:Софія Потоцька

Підзаголовок:== Діти ==
Знайдено: + 13 березня 1805 помер її другий чоловік гр. Потоцький.


Зобр:12шт.


Назва:Гунчак Тарас Григорович

-Знайдено: + Тарас Григорович Гунчак (13 березня 1932) — учений-історик і громадський діяч. Професор. Почесний Академік АН ВШ України з 1997 р.


Зобр:1шт.


Назва:Полтавська округа

-Знайдено: + 13 березня 1925 року райцентр Піщанського району перенесено із села Піщаного до села Балясного, а район перейменовано на Баляснівський; райцентр Китайгородського району перенесено з містечка Китайгород до Царичанки і район перейменовано на Царичанський.


Назва:Онишкевич Михайло Йосипович

-Знайдено: + Онишке́вич Михайло Йосипович (25 березня 1906, с. Бісковичі, тепер Самбірського району Львівської області — 13 березня 1971, Львів) — український мовознавець, доктор філологічних наук з 1968.


Назва:Українська мова в СРСР

-Знайдено: + * 13 березня 1922 р. — набрав чинності «Кримінально-процесуальний кодекс», де в ст. SS22 сказано, що легальні процеси провадяться «однією з двох державних мов, українською або російською».


Назва:2508 Алупка

-Знайдено: + |дата відкриття =13 березня 1977
-Знайдено: + 2508 Алупка (1977 ET1, 1956 RF, 1967 RP, 1978 RJ, 2508 Alupka) — астероїд головного поясу, відкритий 13 березня 1977 року.


Назва:Пилипенко Володимир Степанович

-Знайдено: + Пилипе́нко Володи́мир Степа́нович (* 25 жовтня 1918 — † 13 березня 2005) — віце-адмірал, Герой Радянського Союзу, учасник оборони Севастополя, доцент, кандидат технічних наук. В останні роки життя — голова Севастопольського відділення Всеукраїнського об'єднання ветеранів війни.
-Знайдено: + Герой Радянського Союзу, віце-адмірал Пилипенко Володимир Степанович помер 13 березня 2005 року на 86-му році життя. За рішенням сесії Севастопольської міської ради В. С. Пилипенко був похований на меморіальному кладовищі Комунарів. Посмертно він представлений до присвоєння звання «Почесний громадянин міста-героя Севастополя»[18].


Зобр:6шт.


Назва:Гуцал Віктор Олександрович

-Знайдено: + Гуцал Віктор Олександрович (*29 грудня 1953 року — †13 березня 2004) — український економіко-географ, краєзнавець, кандидат географічних наук, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка.


Назва:Динамо Харків

-Знайдено: + |align=center|13 березня 1989


Зобр:1шт.


Назва:Революція 1848 року в Галичині

Підзаголовок:== Передумови ==
Знайдено: + Початок 1848 року ознаменувався низкою буржуазно-демократичних революцій у Франції, Італії, Німеччині, Австрії. Їх невід'ємною складовою стали визвольні рухи багатьох національно-поневолених народів Східної і Центральної Європи.Звідси пішла назва революції - "Весна народів". Не залишалася осторонь і Австро-Угорська імперія. 13 березня виросли перші вуличні барикади у Відні, а через два дні було проголошено першу австрійську конституцію.


Назва:Волосянко Микола Миколайович

-Знайдено: + Мико́ла Микола́йович Волося́нко (нар. 13 березня 1972, Івано-Франківська область, УРСР — пом. 6 червня 2012[19]) — колишній радянський та український футболіст, захисник. Майстер спорту. Залучався до лав збірної України.


Назва:Дзензерський Віктор Олександрович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Орден «За заслуги» II ст. (13 березня 2002) — за значний особистий внесок у соціально-економічний та культурний розвиток області, вагомі трудові здобутки[20]
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + nreg=232/2002 Указ Президента України № 232/2002 від 13 березня 2002 року «Про відзначення державними нагородами України працівників підприємств, установ і організацій Дніпропетровської області»]</ref>


Назва:Ротаракт

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Перший Ротаракт клуб почав своє існування 13 березня 1968 в Університеті Північної Кароліни і це дало поштовхом до розвитку глобального молодіжного руху, який на сьогоднішній день налічує більше 8000 Ротаракт клубів по всьому світу.


Назва:Лисик Володимир Михайлович

-Знайдено: + Лисик Володимир Михайлович (13 березня 1981, Львів) — кандидат юридичних наук, доцент кафедри міжнародного права Львівського національного університету імені Івана Франка.


Назва:2966 Корсунія

-Знайдено: + |дата відкриття =13 березня 1977
-Знайдено: + 2966 Корсунія (2966 Korsunia) — астероїд головного поясу, відкритий 13 березня 1977 року.


Назва:Парламентські вибори в Україні 2012

-Знайдено: + 13 березня 2012 року, всі 24 члени Вченої ради Інституту соціології НАН України були викликані на допит до Служби безпеки України.


Зобр:26шт.


Назва:Гукович Олександр Володимирович

-Знайдено: + Гуко́вич Олекса́ндр Володи́мирович (13 березня 1928 Звенигородка) — архітектор. 1954 закінчив Київський інженерно-будівельний інститут. 1983 року удостоєний Державної премії Ради міністрів СРСР (спільно з Володимиром Крюковим)[21] 1985 року отримав звання Заслуженого архітектора УРСР.


Назва:Вахній Сергій Петрович

-Знайдено: + Вахній Сергій Петрович (народився 13 березня 1959 року в селі Лісовичі Таращанського району Київської області) — український агроном, «Заслужений працівник сільського господарства України».


Назва:Ткаченко Володимир Володимирович

-Знайдено: + Володи́мир Володи́мирович Ткаче́нко (13 березня 1964, Чернігів) — український науковець. Доктор історичних наук. Професор. Народний депутат України V скликання.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 13 березня 1964 року в місті Чернігів. Закінчив історичний факультет Чернігівського державного педагогічного інституту імені Т. Шевченка. Доктор історичних наук. Професор.


Назва:Масюк Надія Прохорівна

-Знайдено: + Надія Прохорівна Масюк (нар.1 жовтня 1930, Київ — пом. 13 березня 2009, Київ) — український альголог, доктор біологічних наук, професор, представник Київської наукової школи морфологів-систематиків, філогенетиків і флористів спорових рослин.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Померла після тривалої хвороби 13 березня 2009 року у Києві.


Зобр:6шт.


Назва:Бенкендорф Андрій Олександрович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 13 березня 1946 року в місті Москві. В 19631970 роках працював на Київському телебаченні механіком з обслуговування звукотехніки, кінооператором. В 1977 році закінчив кінофакультет Київського театрального інституту ім. Карпенко-Карого (майстерня Т. Левчука). Був режисером кіностудії ім. А. Довженко. У 20082009 роках — Генеральний продюсер комунального засобу масової інформації КМДА ТРК «Київ».


Зобр:1шт.


Назва:Остап Стецьків

-Знайдено: + Остап Стецьків (13 березня 1924[22], Львів — серпень 2002) — канадський футболіст українського походження, півзахисник.


Назва:Загурський Леонтій Миколайович

-Знайдено: + Загурський Леонтій Миколайович (нар. червень 1847, Путивль — пом. 13 березня 1912) — український вчений-правознавець, доктор юридичних наук, декан юридичного факультету Харківського університету (1891–1905).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер Леонтій Миколайович Загурський 13 березня 1912 року.


Назва:Історія Дрогобича

-Знайдено: + 13 — 14 березня 1943 року в Дрогобичі гастролював Львівський оперний театр.
-Знайдено: + В 1965 році на базі дрогобицького цеху Львівського заводу автонавантажувачів створено завод автомобільних кранів, який 13 березня 1966 року випустив свій перший кран. Кілька артілей об'єднано в завод побутової хімії. Збудовано міські очисні споруди. Відкрито ПТУ № 19.


Зобр:21шт.


Назва:Анненський Ісидор Маркович

-Знайдено: + А́нненський Іси́дор Ма́ркович ( нар. 13 березня 1906 — пом. 2 травня 1977) — радянський режисер і сценарист, заслужений діяч мистецтв РРФСР.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Ісидор Маркович Анненський народився 13 березня 1906 року в місті Ольвіополь Єлизаветградського повіту Херсонської губернії (тепер Первомайськ Миколаївської області).


Назва:Носаль Євдокія Іванівна

-Знайдено: + Носаль Євдокія Іванівна ( нар. 13 березня 1918 — пом. 23 квітня 1943)  — заступник командира ескадрильї 46-го гвардійського нічного бомбардувального авіаційного полку (218-а нічна бомбардувальна авіаційна дивізія, 4-а повітряна армія, Північно-Кавказький фронт), гвардії молодший лейтенант, Герой Радянського Союзу (1943).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Євдокія Іванівна Носаль народилась 13 березня 1918 року в селі Бурчак Михайлівського району Запорізької області в селянській родині. Українка. Закінчила семирічну школу.


Зобр:2шт.


Назва:Горюшко Георгій Георгійович

-Знайдено: + Георгій Георгійович Горюшко (13 березня 1942, Краснодар — 15 лютого 2000Київ)— український актор оперети (баритон). Народний артист УРСР1980 року).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 13 березня 1942 року в Краснодарі. У 1966 році закінчив Харківський інститут мистецтв. З 1969 року працював в Київському театрі оперети.


Зобр:1шт.


Назва:Силантьєв Костянтин Васильович

-Знайдено: + Костянтин Васильович Силантьєв (5 березня 1931, Дружківка — 13 березня 2005) — український радянський співак (бас), заслужений артист РРФСР1967 року), народний артист УРСР1976 року).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Жив у Києві. Помер 13 березня 2005 року. Похований на Байковому кладовищі (ділянка № 49б).


Зобр:1шт.


Назва:Буц Андрій Федорович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 13 березня, перебуваючи у розвідці разом з червоноармійцем Миколою Шматько, біля села Джулинки Бершадського району Вінницької області, полонив двох ворожих офіцерів і доставив їх в розташування полку. «Язиками» виявилися капітан і лейтенант вермахту.


Назва:Кремньов Олег Олександрович

-Знайдено: + Олег Олександрович Кремньов (13 березня 1919, Крюків — 8 січня 1987) — український радянський вчений у галузі теоретичної і промислової теплотехніки, академік Академії наук УРСР2 квітня 1976 року)[23], заступник директора Інституту технічної теплофізики Академії наук УРСР.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 13 березня 1919 року в місті Крюкові (нині в межах міста Кременчука Полтавської області). У 1941 році закінчив Київський політехнічний інститут. Член ВКП (б) з 1942 року. У 19451948 роках працював в Управлінні у справах вищої школи. З 1949 року — в Інстиуті технічної теплофізики АН УРСР.


Зобр:2шт.


Назва:Жаворонков Валерій Павлович

-Знайдено: + Вале́рій Па́влович Жа́воронков (нар. 13 березня 1940, село Мукша-Боришковецька, нині Кам'янка Кам'янець-Подільського району Хмельницької області) — український графік і педагог. Член Національної спілки художників України від 1971 року. Заслужений працівник культури України (2006).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Валерій Павлович Жаворонков народився 13 березня 1940 року в селі Мукша-Боришковецька (нині Кам'янка Кам'янець-Подільського району Хмельницької області) в сім'ї селян. Початкову освіту здобув у рідному селі. 1957 року закінчив середню школу в Кам'янці-Подільському.


Назва:Урбанович Микола

-Знайдено: + Микола Урбанович (14 жовтня 1894, с. Вижній Березів, Косівський район, Івано-Франківська область — † 13 березня 1976, м. Вінніпег, Канада) — поручник УГА і Армії УНР, Архиєпископ Української Православної Церкви в Вінніпезі.
-Знайдено: + Помер у Вінніпезі, Канада 13 березня 1976.


Зобр:2шт.


Назва:Головко Павло Андрійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 13 березня 1944 року автоматник 529-го стрілецького полку 163-ї стрілецької дивізії 40-ї армії 2-го Українського фронту рядовий П. А. Головко в складі групи автоматників одним з перших переправився через річку Південний Буг біля села Ладижина (нині місто Вінницької області). На правому березі група відбила кілька контратак противника і забезпечила переправу інших підрозділів полку.


Назва:Лапчинський Юрій Федорович

-Знайдено: + Навесні 1935 Лапчинський в Алма-Аті на посаді заступника наркома охорони здоров'я і головного санітарного інспектора Казахстану. Восени арештований, 21 квітня 1936 Особливою нарадою при НКВС СРСР засуджений на 5 років спецтаборів. Покарання відбував на Колимі, розстріляний 13 березня 1938. 1957 реабілітований посмертно.


Назва:70 років проголошення Карпатської України (монета)

-Знайдено: + Монету введено в обіг 13 березня 2009 року. Вона належить до серії «Відродження української державності».


Зобр:1шт.


Назва:70 років проголошення Карпатської України (срібна монета)

-Знайдено: + Монету введено в обіг 13 березня 2009 року. Вона належить до серії «Відродження української державності».


Зобр:1шт.


Назва:Професіональна хокейна ліга 2012—2013

Підзаголовок:=== Результати ===
Знайдено: + |дата = 13 березня 2013


Назва:Яцура Ірина

-Знайдено: + Яцура Ірина (*15 травня 1946, Надвірна — †13 березня 2004) — українська письменниця, поетеса, прозаїк, авторка пісень, педагог, громадський діяч. Лауреат районної премії ім. Надії Попович (2002) та обласної премії ім. Марійки Підгірянки (2003) у галузі літератури.


Назва:Список прем'єр-міністрів України

-Знайдено: + | 13 березня 1918


Зобр:87шт.


Назва:Броварна Юлія Валентинівна

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 13 березня 1979 року і проживає у Вінниці. Закінчила Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського за фахом «філологія» і «соціальна педагогіка».[24]


Зобр:3шт.


Назва:Долинський Роман

-Знайдено: + Роман Долинський (нар. 30 квітня 1899, с. Глушків, Городенківський район, Івано-Франківська область — пом. 13 березня 1961, м. Нью-Йорк, США) — хорунжий УГА, підполковник дивізії Ваффен СС «Галичина».
-Знайдено: + Еміґрував до США; помер 13 березня 1961 року у Нью-Йорку від серцевого нападу.


Зобр:2шт.


Назва:Колесникова Лідія Морисівна

-Знайдено: + Колесникова Лідія Морисівна (нар. 7 грудня 1916 р., Банне, Слов'янський район, Донецька область — 13 березня 2003 року, Донецьк) — українська поетеса, член Спілки письменників України (з 1956).


Назва:Збіглей Йосип Дмитрович

-Знайдено: + Народ. 13 березня 1938 р. у с. Стебник Бардейського округу (Словаччина). Закінчив медичний факультет Кошицького університету (1961), працював лікарем. Друкувався у колективних збірниках «Молоді голоси» (1956, 1958), «Восьмеро» (1963), журналі «Дукля» та інших виданнях.


Назва:Гошкодеря Валерій Анатолійович

-Знайдено: + Валерій Анатолійович Гошкодеря (нар. 1 листопада 1959, Кіровоград — пом. 13 березня 2013) — радянський та український футболіст, захисник. Майстер спорту СРСР. Батько футболіста Віталія Гошкодері.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 13 березня 2013 року помер на 54 році життя[25].


Назва:Блохін Володимир Іванович

-Знайдено: + Блохін Володимир Іванович (нар. 18 липня 1922, Москва, СРСР — пом. 13 березня 2013, Київ, Україна) — колишній радянський спортивний функціонер, офіцер МВС СРСР, учасник східноєвропейського театру бойових дій Другої світової війни. Чоловік Катерини Адаменко та батько радянського футболіста і українського тренера Олега Блохіна.
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Помер 13 березня 2013 року, менше, ніж через рік після смерті дружини. Похований на Байковому кладовищі (поруч з дружиною; ділянка № 33)[26].


Зобр:1шт.


Назва:Мечеть (Миколаїв)

-Знайдено: + В даний час в Миколаєві, за різними даними, проживає від 15 000[27] до 20 000[28] мусульман. Не маючи повноцінної мечеті місцева громада зараз молиться у викупленій квартирі на околиці міста[29]. Питання про відбудову мечеті постало ще 1992 року, проте і зараз воно не вирішено. Колишній міський голова Миколаєва Володимир Чайка неодноразово виступав із заявами про будівництво нової мечеті в місті[30][31], адже в даний час ділянка старої мечеті знаходиться у приватній власності[32]. У 2009 році місто відвідав Муфтій України Шейх Тамім Ахмед, який підняв питання про будівництво мечеті[28]. 13 березня 2012 року мусульмани Миколаєва та Миколаївської області вийшли на мітинг перед міською адміністрацією з вимогою до влади надати їм земельну ділянку для будівництва мечеті[33].


Зобр:1шт.


Назва:Чемпіонат України з боксу 2006

-Знайдено: + XV Чемпіонат України з боксу серед чоловіків — головне змагання боксерів-любителів в Україні, організоване Федерацією боксу України, що відбулося з 13 по 19 березня 2006 року в Одесі в приміщенні Палацу спорту. Більше, ніж 200 спортсменів змагалися за нагороди у 11 вагових категоріях.


Зобр:3шт.


Назва:Залеський Осип Степанович

-Знайдено: + Залеський Осип Степанович (* 16 квітня 1892, Тростянець Малий, Бережанський район, Тернопільська область — † 13 березня 1984, Баффало, США) - український композитор, диригент, літературознавець.


Назва:Матвійчук Микола Макарович

-Знайдено: + Микола Макарович Матвійчук (13 березня 1924, Ушиця — 1 червня 2001) — український історик, доктор історичних наук, професор.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 13 березня 1924 року в селі Ушиці (тепер Коростенського району Житомирської області). У 19431944 роках був бійцем партизанського з'єднання під керівництвом О. Ф. Федорова. У 1950 році закінчив історичний факультет Житомирського педагогічного інституту імені І. Франка за спеіальністю «історія», а у 1953 році — аспірантуру кафедри марксизму-ленінізму Київського державного університету. В 1954 році захистив кандидатську дисертацію на тему: «Партія більшовиків — організатор і керівник соцзмагання в Криворізькому рудному басейні (1933–1937 рр.)». З 1953 року доцент кафедри історії КПРС.


Назва:Київське футбольне дербі («Динамо» — «Оболонь»)

-Знайдено: + |13 березня 2005


Зобр:4шт.


Назва:Петряк Іван Євгенович

-Знайдено: + Іван Євгенович Петряк (13 березня 1994, Сміла) — український футболіст, фланговий півзахисник луганської «Зорі».


Назва:Блаватний Никифор Іванович

-Знайдено: + Никифор Іванович Блаватний (13 березня 1886, Пархомівка — 7 квітня 1941, Буенос-Айрес) — український військовий і громадський діяч, драматург, журналіст.


Зобр:1шт.


Назва:Щелкановцев Сергій Павлович

-Знайдено: + Сергій Павлович Щелкановцев (13 березня 1966, Орджонікідзе, СРСР3 серпня 2003, Харків) — український рок-музикант, радіо- та телевізійний ведучий, член Спілки журналістів України. Відомий під псевдонімом «Сер». Лідер рок-групи «КПП» (спочатку скорочено «КровьПролітПросвет»). Учасник гурту «Рок-Фронт» Олександра Чернецького і red-wave групи «Фабрика». В 1991 — 1992 роках «КПП» організувала та провела успішний тур «Залізний Марш по Україні» за участю популярних хард-рок груп. Щелкановцев прославився на Україні скандальним висуненням себе кандидатом в депутати Верховної Ради України 1994 року.


Назва:Білий Василь Іванович

Файл:Bilyy.jpg

-Знайдено: + Білий Василь Іванович (нар.13 березня 1990 року;Львів) — український захисник футбольного клубу «Нива» (Тернопіль)в якому виступає під 17 номером.


Зобр:1шт.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. [http://trove.nla.gov.au/ndp/del/article/9022287/801815?
  2. Нариси з історії Дрогобича (від найдавніших часів до початку XXI ст.) Дрогобич,Коло, 2009 рік;— ISBN 978-966-7996-46-8.
  3. [http://www.interesniy.kiev.ua/maps/catalog.php?
  4. Енциклопедія сучасної України та енциклопедія «Українська мова» продають прізвище вченого як Брицин, офіційний сайт НАН України — як Бріцин.
  5. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою dorosh не вказано текст
  6. [1] Дмитро Павличко. Як встановлювали пам'ятник Тарасові Шевченку у Варшаві.
  7. В. Січинський. Крим: історичний нарис
  8. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  9. Приложение к отчету Елисаветградской Уездной Земской Управы за 1913 год. / Статистико-экономический обзор по Елисаветградскому уезду Херсонской губернии за 1913 год. Составлен статистическим отделением. — Елисаветград, Типография Елисаветградского уездного земства. — 1914. — С. 41.
  10. Экономическое состояние городских поселений Европейской России в 1861–1862 гг. Часть 2. — СПб., 1863. — С. 36.
  11. [http://www.familysearch.org/eng/search/frameset_search.asp?
  12. Українська Центральна Рада. Документи і матеріали. — с. 59. Цит. за: Севастополь: хроника революций и гражданской войны 1917–1920 годов / Валерий Васильевич Крестьянников (сост.,науч.ред.и коммент.). — Севастополь : Крымский Архив, 2007. — 639с. — ISBN 966-572-928-4
  13. Суд заборонив фінансувати немилі БЮТу вибори «Українська правда»
  14. У Тернополі повторюється Мукачеве-2004 «Українська правда»
  15. Львівський суд зобов'язав ТВК провести вибори до Тернопільської облради
  16. дозвіл від інспекції київського архітектурно-будівельного контролю на будівництво офісно-житлового комплексу Процитовано 2010-05-07
  17. Репертуар театру ім. Марії Заньковецької
  18. В. С. Пилипенко був представлений до цього звання за декілька днів до смерті «за проявлений героїзм у роки війни, тривалу роботу у ветеранському русі, активну участь у житті міста». Однак депутати Севастопольської міськради відмовили в клопотанні посилаючись на те, що «звання почесного громадянина може бути присвоєно людині тільки за життя». Последний герой не станет почетным гражданином. Мария Гридасова. Севастопольская газета. №12. 24-30 марта 2005
  19. Помер Микола Волосянко
  20. [http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  21. Архітектура Львова: Час і стилі. XIII—XXI ст.. — Львів : Центр Європи, 2008. — С. 632. — ISBN 978-966-7022-77-8.; Трегубова Т. О., Мих Р. М. Львів. Архітектурно-історичний нарис. — Київ : Будівельник, 1989. — С. 244.
  22. Картка гравця «Олімпік» (Шарлеруа) (фр.)
  23. Сайт Національної академії наук України
  24. Русская поэзия. ХХ век. Поэтическая антология (сост. Ю. Каплан). — К.: ТОВ «ЮГ», 2008. — С. 343.
  25. Пішов із життя Валерій Гошкодеря
  26. Сьогодні в Києві прощалися з Володимиром Блохіним (рос.) . «Динамоманія». Архів оригіналу за 26 серпня 2013. Процитовано 16 березня 2013.
  27. Миколаївські мусульмани чекають свою мечеть. Xenodocuments. 7 березня 2012. Архів оригіналу за 26 березня 2013. Процитовано 7 березня 2012.
  28. а б Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою xenodocuments не вказано текст
  29. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою umma не вказано текст
  30. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою islam.in.ua не вказано текст
  31. Мер Миколаєва заявив, що в місті повинна бути мечеть. Xenodocuments. 28 січня 2010. Архів оригіналу за 26 березня 2013. Процитовано 28 січня 2010.
  32. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою umma2 не вказано текст
  33. Мусульмани Миколаєва вимагають землю для будівництва мечеті. Xenodocuments. 14 березня 2012. Архів оригіналу за 26 березня 2013. Процитовано 14 березня 2012.