Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/14 березня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Високович Володимир Костянтинович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 2 (14 березня) 1854 року в Гайсині. 1871 року Високович завершив навчання у Першій харківській гімназії з золотою медаллю, і вступив до Харківського університету на медичний факультет, закінчив навчання 1876. Вибраний як стипендіат при університеті. В зв'язку з російсько-турецькою війною 1877-78 відряджений як військовий лікар на Кавказ; у шпиталях Тіфлісу, Абастумані, Єревана набував фаху прозектора й ординатора. 1878 військовий лікар Високович відряджений до Харкова в клініки Університету, в 1879 — у клініки Харківського військового шпиталю. 1880 року медичний факультет Харківського університету обрав лікаря Високовича на 2 роки в стипендіати — задля приготування до професорського звання по предмету «патологічна анатомія». 1881 року стипендіат Високович склав екзамен на ступінь доктора медицини — дисертація «О заболеваніи кровеносных сосудов при сифилисе», після прилюдного захисту дисертації у травні 1882 затверджений «Университетским советом в степени доктора медицины». З 1884 року — професор Харківського університету, з 1895 — в Київському університеті.


Зобр:1шт.


Назва:Пласт (організація)

-Знайдено: + У 1938 році, із проголошенням автономної Карпатської України, пластуни творять «Організацію Народної Оборони» та Карпатську Січ. Роман Шухевич був відповідальним за поповнення Карпатської Січі кадрами та організацію фінансової допомоги. Багато пластунів-добровольців з СУПЕ вступає до Карпатської Січі. Однак, у ніч з 13 на 14 березня 1939 угорські війська розпочали наступ на Карпатську Україну, і за кілька днів було окуповано її найбільші міста та столицю — місто Хуст. Окремі частини Карпатської Січі продовжували боротьбу у гірських районах до травня 1939 року. На окупованих територіях діяльність «Пласту» та інших українських патріотичних організацій була заборонена.


Зобр:29шт.


Назва:Політичні партії України

-Знайдено: + | 14 березня 2005
-Знайдено: + | 14 березня 2005
-Знайдено: + | 14 березня 2012


Назва:Карпатська Україна

Підзаголовок:=== Вторгнення ===
Знайдено: + В ніч з 13 на 14 березня 1939 р. (гортіська) хортистська Угорщина, за підтримкою гітлерівської Німеччини розпочала війну проти Карпатської України. Прем'єр А. Волошин віддав наказ видати резервну зброю Карпатській Січі. Після зіткнень із чеськими військами під командуванням генерала Прхали, що намагалися роззброїти карпатоукраїнські війська, Карпатська Січ взяла під контроль територію країни, хоча в цей час угорські війська вже захопили перші українські села: Підгіряни, Кольчине і Коропець.


Зобр:2шт.


Назва:Карпатська Січ

-Знайдено: + Січовички шили однострої (чоловічі та жіночі), національні та січові прапори. Були також зв'язковими та розвідницями: передавали вказівки та накази Головної команди в окружні та місцеві осередки Карпатської Січі, працювали на радіотелеграфній і телефонній службі, здобували інформацію про розташування чехо-словацьких військ і плани військового командування. У Хусті Жіноча Січ створила окремий відділ Червоного Хреста, де працювали також професійні лікарі. У домівці Жіночої Січі влаштували лазарет для поранених у боях із чехо-словацькою армією у ніч із 13 на 14 березня 1939 року. Допомагали бійцям і на полі бою. Відомо, що групу дівчат із Жіночої Січі угорці розстріляли 16 березня 1939 року під час боїв на Хустському напрямку.
-Знайдено: + === 13-14 березня 1939р ===
-Знайдено: + В ніч з 13 на 14 березня 1939 р. в Карпатській Україні відбулися події, які мали значний вплив на подальшу долю краю.
-Знайдено: + Після обіду 14 березня, коли стало відомим проголошення незалежності Словаччини, чеське військо почало готуватися до відступу з Хуста.
-Знайдено: +

На Карпатську Україну прибувало много з з Галичини, головно провідного активу ОУН. Створився Головний Штаб Карпатської Січі, до якого включились і многі брати з Галичини. Протягом короткого часу вже були помітні сліди якоїсь “державної” політики, центром якої був саме Головний Штаб К.Січі. Їхні акції спричиняли чимало клопоту нашому урядові в Празі… Уряд Карпатської України зробив помилку, що зразу від початку не взяв справу Карпатської Січі в свої руки. Це уможливило засісти в Січи людям військово не підготованим, що деякі з них не були ані день у війську, а в Січи самочинно зробились командантами. В Головній Команді Січи було аж забагато командантів. Кожний командував як хотів. І тільки так могло статись, що хтось із них, зовсім без потреби, й користи для нашої справи, загнав понад сто молодих і чесних січовиків передчасно в могилу. Наш народ платить дуже дорого за кожну лекцію історії. Тому мусимо вчитись з помилок минулого, щоб їх не повторяти тепер, чи в майбутньому. Пам”ятаймо, що “суперкоманданти” аж ніяк не перевелися, вони живуть і діють між нами й сьогодні.

— В. Шандор, Витяг із статті про події в Хусті з 13 на 14 березня 1939 року та їх оцінку.


-Знайдено: + 14 березня 1939 р. Августин Волошин проголосив самостійність Карпатської України, сповістивши про своє рішення МЗС Німеччини. Представникові при уряді Чехословаччини В.Шандору було запропоновано «виконати акт незалежності в Празі, а ми тут зробимо, що буде треба». На прийняття такого рішення, безперечно, вплинули фактори міжнародного характеру, зокрема, проголошення самостійності Словаччиною і вторгнення угорських військ на територію Карпатської України.


Зобр:8шт.


Назва:Лавров Юрій Сергійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 1 (14 березня) 1905 року у Санкт-Петербурзі у сім'ї вчителя грецької і латинської мов Сергія Васильовича Лаврова. В 1917 році його батько емігрував за кордон, а мати — Єлизавета Якимівна, залишилася в Петрограді з чотирма дітьми. Юрій був змушений припинити навчання й шукати роботу. Працював, зокрема, кур'єром, помічником слюсаря.


Зобр:1шт.


Назва:Затонський Володимир Петрович

-Знайдено: + Від 14 березня 1924 року Затонський знову на військовій роботі. Він очолив політичне управління Київського військового округу.


Зобр:5шт.


Назва:Остапенко Сергій Степанович

-Знайдено: + У січні 1918 року Остапенка як економічного радника включили до очолюваної Всеволодом Голубовичем господарчої комісії української мирної делегації на переговорах у Бересті. За ухвалою уряду від 14 березня 1918 року Остапенко увійшов до комісії, очолюваної Миколою Поршем, з товарообміну з центральними державами, яку утворили при Раді Народних Міністрів УНР із досить широкими повноваженнями щодо переговорів і підписання угод.


Зобр:3шт.


Назва:Штейнгель Федір Рудольфович

-Знайдено: + З 14 березня 1917 року, за протекцією Олександра Керенського, обраний головою Виконавчого комітету (із 12 осіб)[1] Ради об'єднаних громадських організацій, що був представником влади Тимчасового уряду[2] і впродовж перших пореволюційних місяців фактично найвищою владою у Києві й губернії[3][4].


Зобр:8шт.


Назва:Бучач

-Знайдено: +
14 березня 1923 року в Парижі Рада послів великих держав — Великобританії, Франції, Італії та Японії прийняла рішення про визнання суверенітету Польщі над всією територією, якою вона фактично володіла, в тому числі і над Східною Галичиною (фактично ухвалила приєднати Галичину до Польщі з умовою надання їй автономії).
Намагаючись змінити рішення Ради Послів, з Раймоном Пуанкаре зустрічався митрополит Андрей Шептицький, але безуспішно. Бучач, як частина ЗУНР, був анексований Польщею.


Зобр:20шт.


Назва:Шляхта

-Знайдено: + Провідною верствою на Буковині за княжої доби були бояри, які продовжували бути привілейованим станом і за періоду Молдавського князівства (див. Молдавія). Боярський стан був забов'язаний до військової служби, бояри були дружинниками господаря, вони виконували також адміністративні і судові функції. За службу вони отримували від господаря землі разом з осілими на них селянами. З боярського стану рекрутувалася центральна державна адміністрація. Бояри, які втратили державні функції, переходили в категорію мазилів. Дрібна шляхта — т. зв. резиші, охороняла кордони і становила посередню верству між шляхтою і вільними селянами. З часом українська шляхта — бояри на Буковині асимілювалися з молдавсько-румунською шляхетською верствою, румунізувалися. За австрійської влади (з 1774 р.) адміністративний апарат на Буковині був у руках румунського боярства. Румунська шляхта протестувала проти приєднання Буковини до Галичини (1786); цісарський патент 14 березня 1787 зрівняв шляхетський стан Буковини з галицьким; це також потвердив 1817 статут галицької шляхти. Навіть після введення конституційної монархії (1848), завдяки поміщицько-куріяльній виборчій системі, румунська шляхта мала великі впливи в управлінні краєм.


Зобр:3шт.


Назва:Бердичів

-Знайдено: + Ще одна пам'ятка архітектури — костьол Святої Варвари, який було споруджено у 1759–1781 роках. 14 березня 1850 р. в костьолі, який діє і в наш час, вінчався із графинею Евеліною Ганською великий французький письменник Оноре де Бальзак.
-Знайдено: + У костелі Святої Варвари 14 березня 1850 року красуню з Верхівні Евеліна Ганська було повінчано з Оноре де Бальзаком. Також був охрещений англійський письменник Джозеф Конрад.


Зобр:9шт.


Назва:Шевелєв Арнольд Григорович

-Знайдено: + Арно́льд Григо́рович Ше́велєв (* 28 листопада 1928, Балаклія — † 14 березня 2009) — український історик, дослідник історії дореволюційної Росії, України та Польщі, міжнародного робітничого і національно-визвольного рухів, доктор історичних наук1967 року), професор1968 року), член-кореспондент АН УРСР17 березня 1972 року)[5].
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 14 березня 2009 року. Похований в Києві на Байковому кладовищі (ділянка № 21).


Зобр:1шт.


Назва:Штець Микола Миколайович

-Знайдено: + Мико́ла Микола́йович Штець (* 14 березня 1932) — український мовознавець зі Східної Словаччини.


Назва:Юрченко Людмила Володимирівна

-Знайдено: + Людми́ла Володи́мирівна Ю́рченко (*14 березня 1943, Харків) — українська співачка (мецо-сопрано).


Назва:Олександрія

-Знайдено: + 14 березня 1806 було створено Олександрійський повіт, що входив до складу Херсонської губернії. Повіт складався з п'яти волостей.


Зобр:43шт.


Назва:Турбів

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 14 березня 1944 року селище визволене від німецьких військ військами 2-го Українського фронту.


Зобр:20шт.


Назва:Федорів Роман Миколайович

-Знайдено: + Рома́н Микола́йович Фе́дорів (*1 грудня 1930, Братківці Тисменицького району — †14 березня 2001) — український письменник, лауреат Шевченківської премії 1995 року за твір «Єрусалим на горах», редактор часопису «Дзвін».
-Знайдено: + Помер 14 березня 2001 від інфаркту. Могила — на Личаківському цвинтарі[6].


Назва:Сойм Карпатської України

-Знайдено: + СКУ відбув лише одну сесію в Хусті 15 березня 1939, на якій затвердив проголошення державної суверенности Карпатської України, доконане 14 березня 1939 р. прем'єром о. А.Волошином, ухвалив конституційний закон, обрав президента держави (о. А.Волошина) та затвердив новий уряд (прем'єр Ю.Ревай). Головою СКУ обрано А.Штефана, заступниками — Ф.Ревая та С.Росоху.


Зобр:1шт.


Назва:Солотвино

Підзаголовок:== Сучасність ==
Знайдено: + З 14 березня 1982 р. в шахті № 9 солерудника працює Солотвинська підземна низькофонова лабораторія Інституту ядерних досліджень НАН України. Її радіоактивний фон є одним із найкращих у світі. В ній отримані пріоритетні результати з дослідження подвійного бета-розпаду атомних ядер, встановлені одні з найкращих обмежень на масу нейтрино. Розроблені нові низькофонові сцинтиляційні детектори та спектрометри, в тому числі і збагачені ізотопами, для дослідження рідкісних процесів розпаду атомних ядер, перевірці законів збереження лептонного, баріонного та електричного зарядів, пошуку темної матерії. Вперше у світі зареєстровано двохнейтринний подвійний бета-розпад кадмію-116, альфа-розпад вольфраму-180


Зобр:8шт.


Назва:Стрий

-Знайдено: + Перша згадка про місто датується 1385 роком. Вже тоді місто згадується як центр волості. У 1431 році місто отримує Магдебурзьке право. Значне зростання Стрия відбувалося у другій половині XVII століття, сприяв розвиткові міста колишній стрийський староста, а пізніше король Речі Посполитої Ян Собєський. У ті часи місто носило титул «Вільного королівського міста». Після Першого поділу Польщі місто відійшло до Імперії Габсбургів, згодом Австро-Угорська імперія. З початком Першої світової війни Стрий стає місцем народження легіону Українських січових стрільців. У 19201930-их роках Стрий був одним із найактивніших осередків УВО й ОУН. В середині XIX століття місто перетворилося на значний залізничний та газопромисловий центр, що сприяло швидкому розвитку міста. За Пактом Молотова — Ріббентропа 1939 року Стрий анексований Радянським Союзом. 14 березня 1990 року у Стрию, першому з українських міст, підняли національний символ — прапор України[7][8]. У 2003 році місто визнано найкращим районним центром Львівської області[9].
Підзаголовок:== Історія ==

Знайдено: +

Флагшток Стрийської міської ради. Саме на ньому 14 березня 1990 року (за СРСР) у Стрию, першому з українських міст, підняли національний символ — прапор України.


-Знайдено: + 14 березня 1990 року, ще за існування СРСР, у Стрию, першому з українських міст, підняли національний символ — прапор України[7][8].


Зобр:21шт.


Назва:Пуща-Водиця

Файл:166769.jpg

-Знайдено: + З 1981 р. мала статус селища міського типу, підпорядкованого Подільському адміністративному району Києва. Після проведення адміністративно-територіальної реформи, 14 березня 2002 селище та селищну раду ліквідували, селище виключили з облікових даних, а його територію приєднали до Оболонського району Києва. В цьому статусі Пуща-Водиця перебуває і на сьогоднішній день[10]


Зобр:10шт.


Назва:Ревай Юліян Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Один із фундаторів Українського Національного Об'єднання; член уряду Карпатської України (міністерства торгівлі, транспорту, праці), з 14 березня 1939 - міністр закордонних справ, а пізніше і голова уряду Карпатської України.


Зобр:2шт.


Назва:Савицька Іванна

-Знайдено: + Сави́цька Іва́нна Олекса́ндрівна (дівоче: Трешневська; * 14 березня 1914, Опарівка, повіт Стрижів, Галичина) — дитяча письменниця. З 1949 живе у США.
-Знайдено: + Народилася Іванна Савицька 14 березня 1914 р. у Кросно (Галичина). Почала друкуватися у 30-х роках: у 1931 в журналі «Вогні» вийшов перший нарис «Жебрачка». Згодом редактор Юліян Костюк відкрив для неї «дитячий куточок» в католицькій газеті «Український Бескид» у Перемишлі. Редактор отець Семен Їжик запросив до співпраці в журналику «Мій приятель», працювала в часописі 17 років.


Назва:Прапор України

Підзаголовок:=== Сучасність ===
Знайдено: + 14 березня 1990 року у Стрию, першому з українських міст, підняли національний символ — прапор України над будівлею міської ради[11][12][13].


Зобр:10шт.


Назва:Кам'янець-Подільський

-Знайдено: + На початку ХХ століття Кам'янець був 40-тисячним містом із розвинутою на той час промисловістю. 14 березня 1914 року на станцію «Кам'янець-Подільський» прибув перший потяг[14].


Зобр:12шт.


Назва:Нудьга Григорій Антонович

-Знайдено: + Григорій Антонович Нудьга (*21 січня 1913, с. Артюхівка. — †14 березня 1994, у Львові) — український письменник, фольклорист, літературознавець, історик української літератури. Також критик і культуролог. Автор спогадів «Тарасова ялинка» та уклав антологію «Пісні та романси українських поетів».
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + вчений перестав говорити, а за кілька днів (14 березня 1994 року) помер.


Зобр:1шт.


Назва:Ростислав Мстиславич

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Ростислав І Мстиславич (у св. хрещені — Михайло) (р. н. невід. — 14 березня 1167) — Святий, Великий князь Київський (1154, 1159-61, 1161-67). Син Великого князя Київського Святого Мстислава I Великого, брат Святого князя Всеволода, внук Володимира II Мономаха.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 14 березня 1167 року. Похований у Київському Федоровському монастирі.


Зобр:2шт.


Назва:Косіор Станіслав Вікентійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Реабілітований Воєнною колегією Верховного суду СРСР 14 березня 1956 року, 22 березня 1956 року Комісією партійного контролю при ЦК КПРС відновлений в партії.


Зобр:7шт.


Назва:Львівський національний академічний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької

-Знайдено: + 13 — 14 березня 1943 року театр гастролював в Дрогобичі.[15][джерело?]


Зобр:11шт.


Назва:Бучма Амвросій Максиміліанович

-Знайдено: + Амвро́сій Максиміліа́нович Бу́чма (14 березня 1891, Львів — 6 січня 1957, Київ) — український актор і режисер.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 14 березня 1891 року у Львові в родині залізничника і пралі. Був останнім з дев'яти дітей бідної родини, де живими залишився лише він та старша сестра Ольга. Батько Максиміліан (Максим) Петрович, людина крутої вдачі, покладав на сина великі надії, намагався вивчити його як слід, віддав до гімназії. Але з неї відмінника Бронека виключили з «вовчим квитком» за артистичні карикатури на вчителів.


Зобр:2шт.


Назва:Українсько-японські відносини

-Знайдено: + З листопада 1917 Японія мала свою воєнну місію у Києві на чолі з генерал-майором Такаянаґі Ясутаро[джерело?]. Японці не мали чіткої політики стосовно УНР. Стосовно ЗУНР вони займала про-французьку, а відповідно і про-польську позицію, і на Раді послів держав Антанти, яка відбулася 14 березня 1918 дала згоду на приєднання Галичини до Польщі.


Зобр:11шт.


Назва:Бершадь

-Знайдено: + 29 липня 1941 року Бершадь окупована німецькими і румунськими військами. Вони влаштували єврейське гетто де тримали євреїв міста а також привезених з Бессарабії і Буковини. Багато мешканців гетто загинуло від голоду і хвороб або вбито. 14 березня 1944 року визволена військами Другого Українського фронту радянської армії.


Назва:Баворів

-Знайдено: + * Дерлиця Микола (*23 квітня 1866 — †14 березня 1934) — письменник, священик УГКЦ.


Зобр:3шт.


Назва:Адміністративний поділ Тернопільської області

-Знайдено: + 21 листопада 1919 був підписаний «Договір між Союзними державами і Польщею про Східну Галичину», згідно з яким край тимчас. й на правах території автономії залишався в Польській державі. Однак Рада послів держав Антанти 14 березня 1923 прийняла остаточне рішення про включення українських земель Східної Галичини до Польщі.


Зобр:2шт.


Назва:Атаманюк Василь Іванович

-Знайдено: + Васи́ль Іва́нович Атаманю́к (*14 березня 1897, містечко Яблунів, нині смт Косівського району Івано-Франківської області — † 3 листопада 1937, Сандармох[16]) — український письменник (поет, перекладач, літературознавець), політичний діяч. Псевдонім — Василь Яблуненко. Жертва Сталінського терору.


Назва:Андрієвський Леонід Іванович

-Знайдено: + Леоні́д Іва́нович Андріє́вський (*14 березня 1942, Лубни Полтавської області) — український графік, живописець, художник книги, журналіст, мистецтвознавець. Член Національної спілки художників України від 1994. Проживає у м. Київ. Дочка — Анжеліка Андрієвська, відома українська співачка.


Назва:Попов Анатолій Федорович

-Знайдено: + Анатолій Федорович Попов (14 березня 1937) — український хімік, академік Національної академії наук України, Заслужений діяч науки і техніки України, Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки. Директор Інституту фізико-органічної хімії і вуглехімії імені Л. М. Литвиненка[17].
-Знайдено: + Народився 14 березня 1937 у селі Ламська Білгородської області (Росія). Закінчив Харківський державний університет у 1959 р. З 1967 р. кандидат хімічних наук, з 1984 доктор хімімічних наук, професор за фахом органічна хімія з 1988 р. З 1976 р. — заступник директора інституту фізико-органічної хімії й вуглехімії ім. Л. М. Литвиненка НАН України, з 1980 р. — завідувач відділом хімії молекулярних комплексів інституту, з 1983 р. — директор інституту. Веде викладацьку діяльність — з 1991 по 2001 був завідувачем кафедри біохімії Донецького національного університету.


Назва:Дерлиця Микола

-Знайдено: + Мико́ла Дерлиця (* 23 квітня 1866, Застав'є, тепер с. Баворів, Тернопільська область — † 14 березня 1934, с. Тростянець, Долинський район, Івано-Франківська область) — український письменник, священик УГКЦ.


Назва:Державний авіабудівний концерн «Антонов»

-Знайдено: + Державний авіабудівний концерн «Антонов», до 30 жовтня 2008 Держа́вний конце́рн «Авіація України» створено згідно з ухвалою Кабміну від 14 березня 2007 і є вертикально інтегрованою компанією з 100 % держкапіталом.


Назва:Аржевітін Станіслав Михайлович

-Знайдено: + * Орден «За заслуги» I ст. (14 березня 2008) — за значний особистий внесок у відродження і розвиток історико-культурних традицій Українського козацтва[18]
-Знайдено: + nreg=217/2008 Указ Президента України № 217/2008 від 14 березня 2008 року «Про нагородження С. Аржевітіна орденом „За заслуги“»]</ref>


Назва:Національна академія педагогічних наук України

-Знайдено: + * Синьов Віктор Миколайович (народився 14 березня 1940 року), доктор педагогічних наук, професор, обраний 30 березня 1994 року. Відділення психології, вікової фізіології та дефектології.


Назва:Яків Баш

-Знайдено: + Я́ків Баш (літературний псевдонім Башмака Якова Васильовича; 8 серпня 1908, Милове — 14 березня 1986, Київ) — український радянський письменник.


Назва:Манило Іван Васильович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 14 березня 1918 року на Запоріжжі. Вчився у Запорізькому педагогічному інституті (1937-1939), закінчив літературознавчі курси при спілці письменників у Києві.


Назва:Герб Української РСР

-Знайдено: + Герб Української РСР був затверджений 14 березня 1919 року, використовувався до 1992 року. На стрічці, що оперізує колоси пшениці, в центрі напис українською мовою Українська PCP, а з боків — Пролетарі всіх країн єднайтеся!


Зобр:1шт.


Назва:Асман Моше Реувен

-Знайдено: + Асма́н, Моше́ Ре́увен (* 14 березня 1966, м. Ленінград, нині Санкт-Петербург, Росія) — головний рабин України (хасидів Хабад Любавич) Всеукраїнського конгресу юдейських релігійних громад.


Назва:Пам'ятники Тарасові Шевченку

-Знайдено: + id=4&listid=26052 В Афінах відкрито пам'ятник поетові Тарасу Шевченку] // повідомл. за 14 березня 2006 року на www.nrcu.gov.ua (Національна радіокомпанія України)</ref>.


Зобр:134шт.


Назва:Олександрія (професіональний футбольний клуб)

-Знайдено: + Бронзовий успіх в чемпіонаті УРСР 1991 року серед КФК став путівкою для «Поліграфтехніки» до першої ліги національного чемпіонату. Перший матч в чемпіонатах України команда провела 14 березня 1992 року в Олександрії проти черкаського «Дніпра», господарі перемогли 3:1.


Назва:Енергетик (Бурштин)

Підзаголовок:== Склад ==
Знайдено: + | 21 || Швець Ігор || 14 березня 1985 || Україна Україна


Назва:Єсип Богдан Борисович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + На початку 2002 року змінив вищолігове «Закарпаття» на першоліговий «Нафтовик-Укрнафта», з яким підписав повноцінний контракт і швидко став лідером, основним гравцем команди, а згодом і капітаном. Перший матч у складі «Нафтовика» провів 14 березня 2002 року проти тернопільської «Ниви». Всього за охтирську команду Богдан провів майже десять сезонів, зігравши за цей час майже триста матчів, в яких забив понад вісімдесят голів. За цей час Єсип встиг стати найкращим бомбардиром розіграшу першої ліги чемпіонату України сезону 2005–2006, а також найкращим гравцем цього турніру за версією тижневика «Український футбол»[19]. А у сезоні 2006–2007 допоміг клубу виграти першу лігу і вперше в історії вийти до елітного дивізіону. Проте, втриматись в Вищій лізі охтирський клуб не зумів, але Єсип продовжив виступи у клубі в Першій лізі.


Назва:Сімеїзька обсерваторія

-Знайдено: + На честь Сімеїзької обсерваторії названа мала планета 748 Simeisa, відкрита Г. Н. Неуйміним 14 березня 1913 року.


Зобр:1шт.


Назва:Конституції УРСР 1919—1978

-Знайдено: + Майже всі зауваження та пропозиції були відхилені більшовиками. Саме з ініціативи бюро комуністичної фракції III Всеукраїнський з’їзд Рад 10 березня 1919 прийняв першу Конституцію Української Соціалістичної Радянської Республіки. Остаточна її редакція прийнята Всеукраїнським Центральним Виконавчим Комітетом на засіданні 14 березня 1919 року. Цей основний закон, як і Конституція РРФСР, грунтувався на марксистсько-ленінському вченні про соціалістичну революцію та диктатуру пролетаріату. Тому він був більшою мірою політичним, ніж правовим документом. Державною формою диктатури пролетаріату Конституція визначала Республіку Рад, де вся повнота державної влади належить трудящим у формі Рад робітничих, селянських і червоноармійських депутатів. Це означало, що Республіка Рад проголошена класовою організації.


Зобр:2шт.


Назва:Крушельницький Тарас Антонович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Тарас Крушельницький народився 14 березня 1908 р. у Коломиї в родині знаного літератора Крушельницького Антона Владиславовича. Тарас здобув освіту філолога-германіста, перекладав (приватно) іноземних авторів, написав кілька власних творів.


Назва:Конельські Хутори

Підзаголовок:==Персоналіїї==
Знайдено: + 14 березня 2000 року в селі в Будинку культури відбулося свято поезії Мороз Фросини Василівни, інваліда дитинства, яка прикута до ліжка. В 2004 року вийшла її перша книга «Пригорнися, доленько, до мене…».


Назва:Інститут громадського лідерства

-Знайдено: + Інститут Громадського Лідерства бере свої витоки з Інституту Сучасного Громадського Менеджменту (1999—2000) та Вищої Школи Громадського Лідерства (20012003) заснованих у Львові кандидатом філософських наук Борисом Буйволом. Дата заснування ІГЛ 14 березня 2005 р. Навчальні дисципліни в ІГЛ викладають найкращі викладачі Львова, більшість з них пройшли стажування в університетах Європи та Америки та були відібрані на основі анкетування слухачами ІГЛ.


Назва:Козловський Анатолій Михайлович

-Знайдено: + Козло́вський Анато́лій Миха́йлович (нар. 14 березня 1942) — український політик, народний депутат України 4-го скликання (2002–2005).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 14 березня 1942 р. в селі Булацелове Арбузинського району Миколаївської області.


Зобр:1шт.


Назва:Шишкін Віктор Іванович

-Знайдено: + Ві́ктор Іва́нович Ши́шкін (нар. 14 березня 1952, місто Тирасполь, Молдова) — український політик. Кандидат юридичних наук1987), доцент. Народний депутат України 1-го, 2-го та 3-го скликань. Суддя Конституційного Суду України4 серпня 2006; від Президента України, 14 листопада 2005).


Назва:Свята та пам'ятні дні в Україні

-Знайдено: + | 14 березня


Назва:Клебань

-Знайдено: + 14 березня 1944 р. частини 35-го гвардійського корпусу Радянської Армії, III повітряно-десантної Уманської дивізії 27-ї армії II Українського фронту під командуванням І. М. Конєва звільнили Клебань. В день відступу озлоблені фашисти закатували колгоспника Антона Григоровича Пасічника.


Зобр:9шт.


Назва:Ганна

Підзаголовок:== Іменини ==
Знайдено: + ** Березень: 11 березня, 14 березня


Назва:Мединівка

-Знайдено: + * Медина Василь Степанович (31 грудня 1907 — 14 березня 1980) — український фізико-географ, кандидат географічних наук, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка, декан географічного факультету Київського державного педагогічного інституту імені О. М. Горького.


Назва:Щурат Степан Васильович

-Знайдено: + Степа́н Васи́льович Щура́т (*7 січня 1909, Львів — †14 березня 1990, Львів) — український учений-літературознавець, син Василя Щурата.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 14 березня 1990 у Львові. Похований у Львові на Личаківському цвинтарі.


Зобр:1шт.


Назва:Савельєв Володимир Олексійович

-Знайдено: + Володимир Олексійович Савельєв (14 березня 1937, Петропавловськ, Казахстан) — радянський і український кінорежисер, сценарист, продюсер, актор. Заслужений діяч мистецтв Чуваської АРСР (1971). Народний артист Абхазької АРСР (1975).[20]


Назва:Кашівка

Підзаголовок:== Події ==
Знайдено: + * 14 березня 2013 року учні загальноосвітньої школи 1 ступеня розпочали навчальний семестр у реконструйованому приміщенні сільської школи. Навчальний заклад модернізували в рамках мікропроекту Програми розвитку Організації Об'єднаних Націй (ПРООН)[21]


Назва:Любитів

Підзаголовок:== Інфраструктура ==
Знайдено: + У 2007 році Любитів було газифіковано разом із ще трьома селами. Урочистий «блакитний вогник» було запалено 14 березня. Було збудовано 4.4 км газогону до села, та 14 км вуличних газопроводів, на що було витрачено відповідно 2 534 тис. гривень, як інвестиція від НАК «Нафтогаз України», та 525 тис. грн. коштом кооперативу.[22]


Зобр:6шт.


Назва:Ростань

-Знайдено: + Радянсько-польська війна, яка закінчилась підписанням Ризької мирнї угоди (1920 р.) ознаменувала відхід Волині до складу Польщі. Польський уряд зобов’язувався гарантувати мовні і релігійні права українців у Польщі. З приводу цього існує один цікавий документ «Декларація жителів повіту Любомля, Пульма, с. Вулька Хрипська, Островье зібрані при проведенні шкільного плейбисциту про мову викладання в школі». В декларації йдеться про прохання жителя с. Вулька Хрипська Миця Даніла (батька дитини шкільного віку — Петра) ввести в існуючій публічній заг. школі с. Вільки Хриської українську мову навчання (14 березня 1925 р.).


Назва:Завалля (смт)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Під час Другої світової війни селище було окуповано 31 липня 1941 року селище. За роки окупації було розстріляно 10 чоловік. 50 юнаків і дівчат вороги відправили на каторжні роботи до Німеччини. Німецькі війська вивезли з селища будівельні матеріали, металоконструкції, хліб живність та сільгосппродукцію. Загальна сума збитку, завданого окупантами, становила 21 млн. 657 тис. радянських карбованців. В ніч з 13 на 14 березня 1944 року 27-ма інженерна мінерно-саперна бригада звільнила Завалля від німецьких військ. Батальйоном, що очистив селище від ворогів, командував наш капітан Василь Семенович Грубань. Активну участь атакувальним підрозділам при звільненні Завалля і форсуванні Південного Бугу надали місцеві жителі. Особливо відзначилися: Є. Барабанчук, Д. Котюжан, Д. Пашковський, Ю. Клименчук, Т. Чемерис, Т. Звончук.


Зобр:1шт.


Назва:Авіаційний науково-технічний комплекс імені Олега Антонова

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Розробки літаків Ан-10 «Україна» і Ан-12 ДКБ почало 1955-го року. 7 березня 1957-го року почались льотні випробування пасажирського Ан-10, а 16 грудня того ж року на Іркутському авіаційному заводі перший політ здійснив транспортний Ан-12. 1962-го року творцям Ан-12 присудили Ленінську премію, а Олегу Костянтиновичу присвоїли звання Генерального конструктора. Одночасно зі створенням літаків Ан-8, Ан-10 і Ан-12 ДКБ створювало серію суцільнометалевих планерів А-11, А-13, А-15 і мотопланер А-13М. 1956-го року за завданням Уряду СРСР колектив почав створення літака Ан-14, згодом любовно названого «Пчьолка» (рос. Пчёлка, Бджілка). Перший політ Ан-14 відбувся 14 березня 1958-го року. Серійно літак будувався на Арсеніївському авіаційному заводі.
-Знайдено: + Концерн «Авіація України» було створено згідно з постановою Кабінету Міністрів N428 від 14 березня 2007-го року і була ліквідована заснована 2005-го року Державна літакобудівна корпорація «Національне об'єднання „Антонов“». Концентрація учасників ДАК «Авіація України» дозволена розпорядженням Кабміну N254-р від 3 травня 2008-го року.
-Знайдено: + | 14 березня 1958


Зобр:1шт.


Назва:Ковчин

-Знайдено: + Міжега Микола Якович (14 березня 1930 — 25 квітня 1993) — український економіко-географ, кандидат географічних наук, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка.


Назва:Збручанська

-Знайдено: + Оголошена об'єктом природно-заповідного фонду рішенням виконкому Тернопільської обласної ради від 14 березня 1977 № 131.


Назва:Приймівщина

Підзаголовок:== Особистості ==
Знайдено: + * Микиша Тарас Михайлович (*2 лютого 1913 — †14 березня 1958) — піаніст-віртуоз, композитор, педагог, перший український лауреат міжнародних конкурсів.


Назва:Залісецький яр

-Знайдено: + Площа 5 га. Оголошений об'єктом природно-заповідного фонду рішен­ням виконкому Тернопільської обласної ради від 14 березня 1977 № 131 зі змінами, затвердженими її рішенням від 27 квітня 2001 № 238. Перебуває у віданні 3алісецької сіль­ради.


Назва:Авдєєнко Петро Петрович

-Знайдено: + В ході Умансько-Ботошанської операції його корпус в складі Другого Українського фронту у березні 1944 року брав участь у відвоюванні міста Гайсина (відвойоване 14 березня)[23] та у квітні того ж року міста Ботошан (Румунія) (відвойоване 7 квітня) [24].


Зобр:1шт.


Назва:Кононенко Павло Трохимович

-Знайдено: + Павло Трохимович Кононенко (11 липня 1900 — 14 березня 1971) — український поет та письменник.


Назва:Біжан Іван Васильович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 24 березня 1993[25] до 14 березня 1996Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>


Назва:Тоніс

Підзаголовок:== Логотипи ==
Знайдено: + * З 6 жовтня 2003 по 14 березня 2009 року логотип представляв з себе літеру «Т» білого кольору у прозорому квадрату з білою окантовкою. Знаходився у лівому верхньому куті.
Підзаголовок:== Логотипи ==
Знайдено: + Файл:Тоніс 1.jpeg|Другий логотип каналу з 6 жовтня 2003 по 14 березня 2009 року.


Назва:Глібівський бук пурпуролистий

-Знайдено: + Оголошено об'єктом природно-заповідного фонду рі­шенням виконкому Тернопільської обласної ради від 14 березня 1977 № 131. Перебуває у віданні Глібівської сільра­ди.


Назва:Дуб колоноподібної форми

-Знайдено: + Оголошений об'єк­том природно-заповідного фонду рішен­ням виконкому Тернопільської обласної ради від 14 березня 1977 № 131. Під час буревію 2006 року в дуб влучила блискавка і він згорів. Перебу­ває у віданні Литяцької сільради. Площа — 0,01 га.


Назва:Дуб чотирьохстовбурний

-Знайдено: + Оголошений об'єктом природно-заповідного фон­ду рішенням виконкому Тернопільської обласної ради від 14 березня 1977 № 131. Перебуває у віданні ДЛГО «Тернопільліс». Площа — 0,03 га.


Назва:Байдак Алла Євгенівна

-Знайдено: + А́лла Євге́нівна Байда́к (*14 березня 1938, м. Городня Чернігівська область) — народна майстриня. Член НСМНМУ (2001). Премія ім. О. Кульчицької (1992).


Назва:Батюшко Стефан Васильович

-Знайдено: + 14 березня 1990 року обраний народним депутатом України, 1-й тур 70.06 % голосів, 3 претенденти.


Назва:Рукомиський явір

-Знайдено: + Оголошений об'єктом природно-заповідного фонду рішенням виконкому Тернопільської обласної ради № 131 від 14 березня 1977.


Назва:Рукомиські скелі

-Знайдено: + | заснований = 14 березня 1977 р.
-Знайдено: + Площа — 1 га. Оголошені об'єктом природно-заповідного фонду рішенням виконкому Тернопільської обласної ради №131 від 14 березня 1977 р. Перебувають у віданні місцевого селянського господарства.


Назва:Єфименко Віктор Костянтинович

-Знайдено: + Народився 14 березня 1950 р. у Львові в родині військовослужбовця. Закінчив Всесоюзний державний інститут кінематографії (1988). Працював на студії «Укркінохроніка», а з 1997 р. — в Національній раді по телебаченню і радіомовленню.


Назва:Алієв Олександр Олександрович

-Знайдено: + У складі «Локомотива» Алієв дебютував 14 березня 2010 року в грі чемпіонату Росії з «Рубіном», в якому москвичі програли з рахунком 0:2. У наступній грі, з «Крилами Рад», Алієв забив перші два м'ячі за «Локо», який виграв з рахунком 3:0.


Зобр:14шт.


Назва:Список міністрів освіти і науки України

-Знайдено: + |30 жовтня 1922 — 14 березня 1924


Зобр:25шт.


Назва:Бушко-Жук Михайло Осипович

-Знайдено: + На початку березня всі загони загальною чисельністю близько 20 тисяч бійців були об'єднані у так звану Кубанську Південну армію[26]. До її складу увішли також Анапський, Темрюкський та інші червоногвардійські загони. 14 березня 1918 року Південна армія під проводом Михайла Бушко-Жука без бою заняла Катеринодар.
-Знайдено: + У 1934 року Бушко-Жук призначається директором сільськогосподарського технікуму у Владимирі, де його спокійне життя обривається арештом 14 березня 1935 року. Вирок суду — три роки позбавлення волі за контрреволюційну троцкістську агітацію. Після відбуття покарання на Воркуті Михайло Осипович повертається у Владимир, де працює на скромній посаді діловода у будівельній конторі. В червні 1941 — знову арешт, в жовтні — вирок: десять років позбавлення волі. Такого Бушко-Жук вже не пережив. Він помер у 1942 році, відбуваючи покарання.


Назва:Богуш Станіслав Олександрович

-Знайдено: + Вихованець СДЮШОР «Металург» (під керівництвом тренерів — Едуард Тимошенко, Валентин Гришин). У вищій лізі чемпіонату України дебютував 14 березня 2004 року в домашній грі з «Дніпром» (0:0). У чемпіонаті України (Вища ліга) зіграв 22 матча і пропустив 23 м'ячі, в Кубку України зіграв 1 матч і пропустив 1 гол, в складі «Металурга-2» 21 матч (18 пропущених голів), в складі дубля — 10 матчів (10 пропущено).


Зобр:1шт.


Назва:Позачергові вибори до Тернопільської обласної ради 2009

-Знайдено: + page_id=8&element_id=6443 Заява Тернопільської обласної організації партії Єдиний Центр]</ref> Рішенням Окружного адміністративного суду Тернопільської області від 11 березня 2009 року постанову Верховної Ради України "Про визнання такою, що втратила чинність Постанови Верховної Ради України «Про призначення позачергових виборів депутатів Тернопільської обласної ради»" (№3686) визнано незаконною. Суд зобов'язав Територіальну виборчу комісію провести вибори до Тернопільської облради 15 березня 2009 року. Однак 12 березня Окружний адміністративний суд Києва своєю ухвалою заборонив Державному казначейству України здійснювати фінансування позачергових виборів депутатів Тернопільської обласної ради[27], а 13 березня представники Блоку Юлії Тимошенко спробували заблокувати вивіз бюлетенів із друкарні «Збруч». [28] Вони за допомогою автомобілів заблокували виїзд з друкарні, не даючи, у такий спосіб, можливості вивезти бюлетені до окружних виборчих комісій. Але о 21:45 виїзд із друкарні було розблоковано міліцією. 14 березня рішенням Львівського апеляційного суду вибори були визнані легітимними[29] Один із учасників виборів, Блок Юлії Тимошенко, відмовився від участі у цих виборах, подавши відповідну заяву пізно ввечері в суботу. Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>. До першого матчу Прем'єр-ліги на оновленому стадіоні, який відбувся 14 березня 2009 року[30], були замінені дерев'яні лави на 4800 індивідуальних сидінь, змонтована радіотрансляційна система та табло. За місяць було повністю замінено газон та приведено у відповідність до стандартів роздягальні, суддівські кімнати та інші підтрибунні приміщення[31]. Також коштом «Чорноморця» на стадіоні було встановлено освітлювальні мачти.


Зобр:5шт.


Назва:Бережанський дендропарк

-Знайдено: + Площа 5 га. Заснований 1966 р. Перебуває у віданні ДЛГО «Тернопільліс». Рішенням виконкому Тернопільської обласної ради від 14 березня 1977 № 131 Бережанському дендропарку надано статус «парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення». Сучасний статус — від 1996.


Назва:День преподобної мучениці Євдокії

-Знайдено: + День преподобної мучениці Євдокії (у народі — День Євдокії, Явдохи) — свято, що припадає на 1 березня за старим стилем, 14 за новим. Згідно з народною традицією — це перший день весни.


Назва:Дрогобицька ратуша

-Знайдено: + З вежі ратуші видно практично все місто. На гору можна дістатися сходами. Сьогодні немає можливості вільно підніматися на вежу ратуші через те, що вона не пристосована до надзвичайних ситуацій, хоча раніше уже проводилися пробні екскурсії у день туризму та в дні фестивалю «Інше місто» у 2010 році. Дорогою на вежу можна побачити унікальний годинник. Його циферблати розміщені на чотири сторони світу, а дзвін відбиває кожні 15 хвилин та години. У бані вежі міститься дзвін. На вершині майорить прапор України, який, до речі, було піднято 2 квітня 1990 року — це друга схожа подія в Україні (вперше синьо-жовтий стяг було піднято над Стрийською міською радою) 14 березня 1990 року.


Зобр:8шт.


Назва:Кондратюк Ігор Васильович

-Знайдено: + І́гор Васи́льович Кондратю́к (* 14 березня 1962, с. Пригір'я (Ландау) Високопільського району Херсонської області) — український телевізійний ведучий, продюсер, шоумен.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 14 березня 1962 року у колишній німецькій колонії, яку перейменовано на село Пригір'я Високопільського району Херсонської області. Із золотою медаллю 1979 року закінчив Каланчацьку середню школу № 1. 1984 року закінчив фізичний факультет Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка (спеціалізація — оптика твердого тілаПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>. Хіротонісаний у єпископа 1996 року, з 2006 року (із перервою у 2008 році) очолює Херсонську єпархію УПЦ. Голова Синодального відділу УПЦ з канонізації святих. Тезоіменитство — 9 жовтня.
Підзаголовок:=== Юність ===
Знайдено: + Ігор Степанович Сіопко народився 14 березня 1964 року в Рівному в родині робітника.


Назва:Леандро Алмейда

-Знайдено: + Леа́ндро Алме́йда да Сі́лва (порт. Leandro Almeida da Silva, *14 березня 1987; Белу-Оризонті, Бразилія) — бразильський футболіст, захисник бразильського клубу «Корітіба».


Зобр:1шт.


Назва:На Хомах

-Знайдено: + Оголошена об'єктом природно-заповідного фонду рішенням виконко­му Тернопільської обласної ради № 131 від 14 березня 1977[32]. Перебуває у віданні Кривченської сільради.


Назва:Воїни-інтернаціоналісти на Тернопільщині

-Знайдено: + * Маньковський Олексій (14 березня 1965, с. Великі Вікнини Збаразького району — 12 січня 1984);


Назва:Комаров Олег Васильович

-Знайдено: + Народ. 14 березня 1939 р. в Києві. Закінчив Київський державний інститут театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого (1961).


Назва:Ан-14

-Знайдено: + | перший політ = 14 березня 1958
-Знайдено: + Перший політ Ан-14 здійснив 14 березня 1958 з аеродрому Святошин, за штурвалом літака перебував льотчик-випробувач В. Н. Ізгейм. Перша публічна демонстрація літака відбулася в липні 1958 року на виставці досягнень народного господарства України в Києві, а в серпні дослідний Ан-14 взяв участь у повітряному параді над Тушино. Незабаром був виготовлений і другий прототип, що відрізнявся великим вантажним люком під хвостовою балкою.
Підзаголовок:== Модифікації ==
Знайдено: + * Ан-14 — прототип. Відрізнявся двигунами АІ-14 потужністю 240 к.с. та прямокутним крилом. Виготовлено 2 літаки. Перший політ 14 березня 1958.


Зобр:1шт.


Назва:Лаферов Вячеслав Гаврилович

-Знайдено: + Народ. 14 березня 1939 р. в Баку. Закінчив Одеське технічне училище (1957).


Назва:Мілютін Олександр Миколайович

-Знайдено: + Олександр Миколайович Мілютін (нар. 8 грудня 1946,Одеса — пом. 14 березня 1993, Київ) — радянський і український актор.
-Знайдено: + Народився 8 грудня 1946 р. в Одесі в родині робітника. Помер 14 березня 1993 р. в Києві. Закінчив Всесоюзний державний інститут кінематографії (1969). З 1969 р. був актором Київської кіностудії ім. О. П. Довженка.


Назва:Мотузко Наталя Георгіївна

-Знайдено: + Народ. 14 березня 1946 р. в Києві. Закінчила Київський державний інститут театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого (1982). Працює в Одесі.


Назва:Оршанський Цезар Абрамович

-Знайдено: + Оршанський Цезар Абрамович (14 березня 1927, Гостомель, Київська область) — український режисер-мультиплікатор.


Назва:Толстих Олександр Павлович

-Знайдено: + Народився 14 березня 1928 р. у місті Зея Амурської області в родині робітника. Помер 14 червня 1997 р.


Назва:Хабатюк Юрій Федорович

-Знайдено: + Помер 14 березня 1985 року. Похований у смт Мізоч Здолбунівського району, Рівненської області.


Назва:Історія міста Калинівки

-Знайдено: + Визволили Калинівку частини 74-го стрілецького корпусу 14 березня 1944 року.


Назва:Донецький національний академічний український музично-драматичний театр

Підзаголовок:== Приміщення ==
Знайдено: + 14 березня 2005 року на фронтоні театру було встановлено статую Мельпомени, яка тримає в руках пальмову гілку. Висота скульптури становить 3,5 метри, вага - біля тонни. Автор - скульптор Ю. І. Балдін.


Зобр:2шт.


Назва:Дуглас Коста

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Свій перший гол за «Шахтар» Дуглас забив 14 березня у матчі чемпіонату України проти харківського «Металіста» і загалом навесні 2010-го відзначився у чемпіонаті 5 м'ячами.


Зобр:1шт.


Назва:Буланова Валентина Костянтинівна

-Знайдено: + Буланова Валентина Костянтинівна (14 березня 1923, с. Чалбаси, нині с. Виноградове Цюрюпинського району Херсонської області) — українська актриса.


Назва:Сомов Лев Миколайович

-Знайдено: + Лев Микола́йович Со́мов (народився 14 березня 1964; Донецьк, УРСР) — український актор театру і кіно, режисер, хореограф, драматург. Заслужений артист України. Актор Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра.


Назва:Денщик Валерій Анатолійович

-Знайдено: + Вале́рій Анато́лійович Денщи́к (*14 березня 1956 — †16 січня 2010) — український природоохоронець. Кандидат біологічних наук, іхтіолог, еколог.


Назва:Білокриницький дендропарк

-Знайдено: + Площа — 16 га. Заснований у 2-й пол. XIX ст. Рішенням виконкому Тернопільської обласної ради від 14 березня 1977 № 131 Білокриницькому дендропарку було надано статус «парк — пам'ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення». Сучасний статус — від 1996. Пере­буває у віданні Кременецького лісотехнічного коледжу.


Назва:Чайчинецька бучина

-Знайдено: + | заснований = 14 березня 1977
-Знайдено: + Площа — 1,9 га. Оголошена об'єктом природно-заповідного фонду рішенням виконкому Тернопільської обласної ради № 131 від 14 березня 1977. Перебуває у віданні Тернопільського обласного управління лісового господарства.


Назва:Антоній (Паканич)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У Хрестопоклонну неділю 14 березня 2004 року митрополитом Київським Володимиром зведений у сан архімандрита.


Назва:Литвиненко Віталій Іванович

-Знайдено: + Віталій Іванович Литвиненко (14 березня 1970, м. Харків, СРСР) — український хокеїст, правий нападник. Виступає за «Білий Барс» (Біла Церква) у Професіональній хокейній лізі.


Назва:Шовкун Віктор Йосипович

-Знайдено: + Ві́ктор Йо́сипович Шовку́н (* 14 березня 1940, с. Манченки, Харківський район, Харківська область) — український перекладач, письменник, літературний редактор.


Назва:АнтиТабачна кампанія

-Знайдено: + * 14 березня 2010 року на знак незгоди з призначенням Дмитра Табачника на посаду міністра освіти і науки України подав у відставку заступник міністра Павло Полянський[33].


Зобр:8шт.


Назва:Хлопась Андрій Антонович

-Знайдено: + Хлопась Андрій Антонович (14 березня 1962, м. Бережани) — лікар-хірург, науковець, громадський діяч. Депутат Тернопільської обласної ради (1998, 2002). кандидат медичних наук (1986).


Назва:Замок Острозьких (Старокостянтинів)

-Знайдено: + У вересні 2011 року громада міста зініціювала благодійну акцію «Подаруй замку майбутнє». Станом на 14 березня 2011 року вдалося зібрати 14062 гривень пожертв, частина з яких була витрачена на виготовлення облікової документації, виготовлення нових охоронних дощок на замок, закупівлю необхідних для реставрації будівельних матеріалів[34]


Зобр:16шт.


Назва:Польовий Володимир Олександрович

-Знайдено: + 2002 року повернувся до Запоріжжя, де продовжив виступи спочатку за другу команду, а з 2004 року — у складі основної команди запорізького «Металурга». Дебютував у матчах Прем'єр-ліги чемпіонату України 14 березня 2004 року у грі проти дніпропетровського «Дніпра» (нічия 0:0). Поступово став ключовим гравцем захисту запорізького клубу.


Зобр:1шт.


Назва:Александр Ґранах

-Знайдено: + Александр Ґранах, власне: Єссая Шайко Ґронах (Jessaja Szajko Gronach, до 1912 Герман Ґронах; Alexander Granach, * 18 квітня 1890, с. Вербівці, Городенківський район, Івано-Франківська область — † 14 березня 1945, Нью-Йорк) — німецьський і американський актор, німецький письменник єврейського походження, родом із Галичини.


Назва:Баранюк Микола Дмитрович

-Знайдено: + Баранюк Микола Дмитрович (*14 березня 1944, смт Казанка Миколаївської області) — український політик. Голова Київської обласної ради 14 квітня 1998 — листопад 2000, 6 вересня 2001 — 18 вересня 2003.


Назва:Науково-дослідний центр візуальної культури

-Знайдено: +



Назва:СТАН (літературне угруповання)

-Знайдено: + 14 березня 2007 року проходив добродійний виступ на користь дитячого інтернату в Макіївці.


Зобр:16шт.


Назва:Нова демократія (Україна)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Партія заснована 15 січня 2005 року рішенням установчого з'їзду. Організатором з'їзду була ініціативна група на чолі з Євгеном Кушнарьовим, який і був обраний Генеральним секретарем партії. 14 березня 2005 року відбулася реєстрація політичної партії «Нова демократія» Міністерством юстиції України (реєстраційний номер 113-п.п.). 19 листопада 2005 року на II з’їзді політичної партії «Нова демократія» було прийнято рішення про об’єднання «Нової демократії» з Партією регіонів і припинення діяльності «Нової демократії» шляхом її саморозпуску.


Назва:Барков Микола Федорович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 1 (14 березня) 1913 року в селі Куськіно нині (Мантуровського району Курської області) в селянській родині. Росіянин. Закінчив неповну середню школу. В Маріуполі з 1927 року. У віці 14 років прийшов працювати в будівельний цех Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча різноробочим, потім працював в доменному — дробильником і каталем, з 1932-го — слюсарем маннесмановського цеху.


Назва:Сані Кайта

-Знайдено: + 14 березня 2009 року Кайта дебютував за новий клуб в 1 турі чемпіонату Росії у грі проти казанського «Рубіна», матч його команда програла з із рахунком 0:3, Сані відіграв весь матч, на 81 хвилині отримав жовту картку. Усього провів за «Кубань» 17 матчів у Прем'єр-лізі і 1 матч у кубку Росії.
-Знайдено: + 20 лютого 2010 року було повідомлено, що Сані переходить у владикавказську «Аланію» на правах оренди терміном на півроку[35]. У складі «Аланії» Сані дебютував 14 березня у домашньому матчі 1-го туру чемпіонату проти «Сатурна»[36].


Зобр:2шт.


Назва:Андрушків Ярослав Михайлович

-Знайдено: + Ярослав Михайлович Андрушків (нар. 14 березня 1953, місто Львів) — український політичний діяч, перший голова Всеукраїнського об'єднання «Свобода», яке тоді називалося Соціал-національна партія України.


Назва:Раца Дмитро Миколайович

-Знайдено: + Дмитро Миколайович Раца (народився 14 березня 1937 року) — український хірург. Кандидат медичних наук (1973). Заслужений лікар України (1980).


Назва:Українсько-угорська війна 1939 року

-Знайдено: + |date = 1418 березня 1939 р., партизанська фаза з 18 березня до кінця травня 1939 року
Підзаголовок:== Підготовка ==
Знайдено: + Незабаром Угорщина приєдналася до антикомінтернівського пакту, і Гітлер ухвалив рішення про можливість угорської окупації Карпатської України за умови дотримання інтересів Німеччини. Той факт, що делімітація нового чехословацько-угорського кордону, яка проходила у виконання рішень арбітражу, до березня 1939 року визначила тільки її словацьку ділянку, дав Угорщині підстави приступити до окупації частини Підкарпатської України, яка залишилася, відразу після проголошення 14 березня 1939 року незалежності Словаччини (і, таким чином, ліквідації федеральної Чехословаччини як сторони, перед якою у Угорщини були зобов'язання).
-Знайдено: + === 12-14 березня ===
-Знайдено: + Угорці зосередили на кордоні 12 дивізій VI армії і в ніч з 13 на 14 березня угорська армія невеликими силами почала просування углиб території Карпатської України[37].
-Знайдено: + Вранці 14 березня 1939 року командувач східною групою військ генерал Лев Прхала, порахувавши що вторгнення угорських військ не було санкціоноване Берліном, віддав наказ про початок оборони. Проте після консультацій з Прагою, увечері цього ж дня, він же віддав наказ про евакуацію чехословацьких військ і держслужбовців з території Підкарпатської України. Евакуація проводилася в трьох напрямах: західному — до Словаччини, північному — до Польщі і південно-східному — до Румунії[38].


Зобр:16шт.


Назва:Осаволюк Леонід Васильович

-Знайдено: + Леонід Васильович Осаволюк (14 березня 1952, Вінницька область) — український дипломат. Тимчасовий повірений у справах України в Російській Федерації (2005–2006). Посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 14 березня 1952 року в селі Великий Митник Хмельницького району на Вінниччині.


Назва:Коцак Арсеній

-Знайдено: + Арсеній Коцак (світське ім'я Олек­сій Федорович Коцак; 14 березня 1737, с. Великий Буківець, тепер Буківець Свидницького району Пряшівського краю, Словаччина — 12 квітня 1800, м. Мукачеве, тепер Закарпатської області) — український філолог, письменник, педагог, церковний діяч.


Назва:Інформаційна блокада Голодомору

-Знайдено: + Паралельно із цим КГБ УРСР у співпраці із союзним Комітетом розпочинає розгортання окремої операції під назвою «Фарисеї». У звіті на ім'я Щербицького від 14 березня 1987 року зазначаються певні успіхи у реалізації цієї операції, зокрема появу публікації в тижневику «New York Times Book Review», яка критикує книгу Конквеста як тенденційну і оперту на доказах, «нав'язаних українськими націоналістами». Згадуються вигідні для комітету публікації у канадській «The Globe and Mail», що містять критику фільму «Жнива розпачу».


Назва:Сокіл (стадіон, Стрий)

Підзаголовок:== Матчі ==
Знайдено: + Рекорд відвідуваності — 17 000 глядачів на матчі між «Скалою» та київським «Динамо», що відбувся 14 березня 1992 року в рамках розіграшу кубка України[39].


Зобр:1шт.


Назва:Чепелик Віктор Васильович

-Знайдено: + Віктор Васильович Чепелик (14 березня 1927, Київ14 травня 1999, Київ) – український архітектор, історик архітектури, академік. Член Спілки архітекторів України (з 1975 року), дійсний член Української Академії архітектури (з 1993 року), почесний доктор НДІТІАМ (з 1996 року). Автор 185 наукових праць з української і всесвітньої архітектури. Значне місце у дослідницькій діяльності займає дослідження українського архітектурного модерну.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 14 березня 1927 року в Києві.


Зобр:1шт.


Назва:Маслійчук Володимир Леонтійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У 1996–1999 рр. — навчався в аспірантурі на загальноуніверситетській кафедрі історії України (українознавства) Харківського державного університету. 14 березня 2001 р. захистив кандидатську дисертацію за темою: «Козацька старшина слобідських полків другої половини XVII — першої третини XVIII ст.»(окреме видання 2003 р., перевидання 2009 р.).


Назва:Покидько Василь Маркович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Після госпіталю, з березня 1943 року Покидько знову на Воронезькому фронті. Бере участь у кровопролитних боях, які слідують після невдалої харківської наступальної операції (19 лютого — 14 березня 1943). В червні 1943 отримав легке поранення. Під час Курської битви (5 липня — 23 серпня 1943 року) брав участь в Курській оборонній (5—23 липня) і Бєлгородсько‑Харківській наступальній (3—23 серпня) операціях.


Назва:Герб Чугуєва

Підзаголовок:== Опис ==
Знайдено: + Герб являє собою щит поділений на три частини, з яких у першій — у золотому полі дві шаблі, покладені навхрест; в другій, в червоному полі — три срібних рогатих місяці; в третій, в срібному полі — на жердині виноградне з листям гроно. Горішня частина показує, що міські обивателі прославились у битвах з татарами та турками; долішня вказувала на виноградарство як одне з основних занять населення. Герб російського періоду (затверджений 21 вересня 1781 р.) був взятий з полкового прапора, наданого Чугуївському полку 14 березня 1752 р.


Назва:Горшков Олександр Вікторович

-Знайдено: + Останній гол забив 14 березня 2007 року у матчі Кубка Росії проти раменського «Сатурна» (1:1).


Зобр:1шт.


Назва:Грицюк Олександр Йосипович

-Знайдено: + Олекса́ндр Йо́сипович Грицю́к (*10 жовтня 1923 — †14 березня 1990) — український клініцист, лікар-терапевт-кардіолог, вчений, педагог, доктор медичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки УРСР, член-кореспондент Академії медичних наук СРСР, лауреат Державної премії УРСР по науці і техніці(1980).
-Знайдено: + Помер Олександр Йосипович Грицюк 14 березня 1990 року. Поховано на Байковому кладовищі м. Києва на ділянці почесних захоронень (№ 52а).


Зобр:2шт.


Назва:Єрмаченко Олександр Валерійович

-Знайдено: + | збірна-поновлення = 14 березня 2011


Назва:Латишева Клавдія Яківна

-Знайдено: + Клавдія Яківна Латишева (14 березня 1897, Київ — 11 травня 1956, Київ) — вчена в галузі математики, професор.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 14 березня 1897 року в Києві, в родині військовослужбовця. Середню освіту здобула в 1916 році в Другій жіночій гімназії, в 1921 році закінчила жіночі вищі педагогічні курси (фізико-математичний відділ). Подальша наукова і педагогічна діяльність цілковито пов'язана з Київським університетом. Стала першою в Україні жінкою, яка захистилась на ступінь кандидата фізикоматематичних наук («Наближене розв'язування за допомогою способу моментів лінійних, диференціальних рівнянь, що мають особливості в коефіцієнтах», 1936), а 1952 року — доктором («Нормальні розв'язки лінійних диференціальних рівнянь з поліноміальними коефіцієнтами») і професором.


Зобр:1шт.


Назва:Суслов Олег Анатолійович

-Знайдено: + | дата-оновлення = 14 березня 2011 року


Назва:Флоріян (Гребницький)

-Знайдено: + | хіротонія = 14 березня 1716


Назва:Національна спілка письменників України

-Знайдено: + IV з'їзд (1014 березня 1959) перейменував СРПУ на Спілку письменників України.
-Знайдено: + IV з'їзд (1014 березня 1959) нарахував 534 члени СПУ.


Зобр:2шт.


Назва:Станіслав Щенсний Потоцький

-Знайдено: + Помер 14 березня 1805.


Зобр:17шт.


Назва:Воронін Микола Миколайович (хімік)

-Знайдено: + Микола Миколайович Воронін (19 грудня 1892, Ечміадзин — 14 березня 1956) — професор-хімік, доктор хімічних наук.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 14 березня 1956 року. Похований в Києві на Лук'янівському цвинтарі (ділянка № 14, ряд 2, місце 17).


Назва:Іванчук Мирослав Васильович

-Знайдено: + Мирослав Васильович Іванчук (*14 березня 1951) — український учений-юрист, організатор юридичної освіти. Кандидат юридичних наук, доцент. Почесний Академік АН ВШ України 2010 р.


Зобр:1шт.


Назва:Чернівецька ратуша

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Та лише через 11 років, тобто 14 березня 1841 р. чернівецький магістрат підтвердив контракт стосовно земельної ділянки під ратушу. 19 квітня 1843 року було закладено перший камінь у фундамент майбутнього магістрату. За старою традицією туди вклали кілька золотих монет і пергаментну грамоту з посланням до нащадків. Зводили ратушу за типовим проектом, затвердженим у Відні.


Зобр:1шт.


Назва:Буджакеры

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Гурт створений під назвою «Фреда Лута» («Фред@ Лут@») у 14 березня 2008 року в місті Татарбунари (Одеська область), одним з інніціаторів створеня був директор Білолісського будинку культури Борис Криворученко[40].


Назва:Олійник Ярослав Вадимович

-Знайдено: + Ярослав Вадимович Олійник (нар. 14 березня 1991, Донецьк) — український футболіст, захисник молодіжного складу «Шахтаря» (Донецьк). На правах оренди виступає за луганську «Зорю».


Зобр:1шт.


Назва:Козак Сергій Давидович

-Знайдено: + Сергій Давидович Козак (*14 березня 1921, Старий Кривин — †13 лютого 1993, Київ) — Народний артист УРСР (1960), оперний співак, композитор, письменник, публіцист, громадський і культурний діяч, підполковник запасу.


Зобр:1шт.


Назва:Максимович Микола Іванович

-Знайдено: + Мико́ла Іва́нович Максимо́вич (*березень 1855 — †14 березня 1928) — український вчений-гідролог, інженер шляхів сполучення, архітектор.
Підзаголовок:=== Повернення ===
Знайдено: + Помер Микола Максимович 14 березня 1928 року, не доживши кілька тижнів до 50-річного ювілею своєї інженерно-наукової та будівельної діяльності.


Зобр:4шт.


Назва:Позаненко Василь Васильович

Підзаголовок:=== Діяльність ===
Знайдено: + З 12 березня 1950 по 14 березня 1954 - Депутат Верховної ради СРСР 3-го скликання.


Назва:Сезон ФК «Карпати» (Львів) 1974

-Знайдено: + | 14 березня 1974


Назва:1048 Феодосія

-Знайдено: + |епоха =14 березня 2012 (2 456 000,5 JD)


Назва:Українсько-японська угода 1994

-Знайдено: + Украї́нсько-япо́нська уго́да про́ співробі́тництво в га́лузі ліквіда́ції я́дерної збро́ї — двостороння угода, підписана 2 березня 1994 року в Києві урядами України і Японії. Набула чинності 14 березня 1994 року. Передбачала міждержавне співробітництво з метою ліквідації української ядерної зброї, забезпечення заходів для нерозповсюдження ядерної зброї, вирішення екологічних проблем, пов'язаних з ядерною зброєю. Для досягнення цілей уряди обох країн створили міжурядовий орган — Комітет з питань співробітництва в галузі ліквідації ядерної зброї, що підлягає скороченню в Україні. Угода була першою міжурядовою угодою України і Японії. Текст угоди був написаний англійською мовою.


Назва:Зелена партія України

-Знайдено: + |заснована=14 березня 2000
-Знайдено: + Зелена партія України (ЗПУ)політична партія, заснована 14 березня 2000 року у місті Києві.
-Знайдено: + Зареєстровано партію було 14 березня 2000 року під номером 68[41]


Назва:Професіональна хокейна ліга 2011—2012

Підзаголовок:==== Результати ====
Знайдено: + |дата = 14 березня 2012


Назва:Комітет опору диктатурі

-Знайдено: + 14 березня, після виключення її з БЮТ, Наталія Королевська заявила, що на екстреному засіданні УСДП ухвалила рішення про вихід партії з Комітету опору диктатурі.[42]


Назва:Смолянніков Олексій Петрович

-Знайдено: + Олексій Петрович Смолянніков (14 березня 1937, Лотикове) — український політичний і господарський діяч.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 14 березня 1937 року в м.Лотикове на Луганщині. У 1962 році закінчив Київський інститут інженерів цивільного повітряного флоту, радіоінженер, у 1977 році - вищу партійну школу при ЦК КПРС. Кандидат економічних наук.


Назва:Міжега Микола Якович

-Знайдено: + Міжега Микола Якович (14 березня 1930 року — 25 квітня 1993 року) — український економіко-географ, кандидат географічних наук, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 14 березня 1930 року в селі Ковчин Куликовського повіту, тепер Чернігівської області. У 1950–1951 був курсантом Харківського військового авіаційного училища, у 1951–1952 роках Томського військового-техічного училища. У 1952–1955 роках командир взводу у військових частинах Челябінська. Закінчив у 1961 році Київський університет, де працює з 1975 року старшим викладачем, з 1982 року доцент кафедри економічної географії. Кандидатська дисертація «Основні закономірності формування систем міських поселень в аграрно-індустріальних районах» захищена у 1973 році. Викладав курси: «Основи районного планування та містобудівництво», «Організація проектно-планувальних робіт», «Географія транспорту», «Математичні методи в економічній географії». Сфера наукових досліджень: економічна географія, закономірності формування просторової структури великого міста, закономірності розміщення населення на території Києва.


Назва:Альбін Павло Йосипович

-Знайдено: + Альбін Павло Йосипович (14 березня 1970, с. Хмелиська Підволочиського району Тернопільської області) — священик, благодійник.


Назва:Стойко Степан Михайлович

-Знайдено: + Степа́н Миха́йлович Сто́йко (нар. 14 березня 1920, с. Кричево (нині Тячівського району Закарпатської області) — доктор біологічних наук, професор, головний науковий співробітник Інституту екології Карпат НАН України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Степан Стойко народився 14 березня 1920 р. у родині священника в с. Кричево (нині Тячівського району Закарпатської області).


Назва:Любич-Парахоняк Олександра Іванівна

-Знайдено: + Лю́бич-Парахоня́к Олекса́ндра Іва́нівна (*14 березня 1892, Станіслав, тепер Івано-Франківськ — †23 лютого 1977, м. Винники, поблизу Львова) — українська оперна співачка (лірико-драматичне сопрано), акторка.


Назва:Фортинський Федір Якович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У 18741876 роках навчався за кордоном. 14 березня 1877 року захистив дисертацію «Приморские вендские города и их влияние на образование Ганзейского союза до 1370 года» у Санкт-Петербурзькому університеті, здобувши ступінь доктора загальної історії. 8 квітня 1877 року затверджений екстраординарним професором кафедри загальної історії. 8 травня 1878 року затверджений ординарним професором кафедри загальної історії. У 18871890 роках працював деканом історико-філологічного факультету. У 1895 році обраний почесним членом Історичного товариства Нестора Літописця. 1897 року отримав звання заслуженого ординарного професора Університету Святого Володимира.


Зобр:1шт.


Назва:Гудима Федір Авксентійович

-Знайдено: + Фе́дір Авксе́нтійович Гуди́ма (14 березня 1879, Полтава — 20 жовтня 1966, США) — полковник Армії УНР, начальник нагородної частини штабу Армії УНР, командир Східного кавалерійського відділу № 281 у складі сухопутних військ Вермахту.


Зобр:1шт.


Назва:Хмельковський Лев Костянтинович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + PrintVersion Указ Президента України № 33/2008 «Про відзначення державними нагородами України громадян іноземних держав»]</ref>. Нагороду вручено 14 березня в Генеральному консульстві України в Нью-Йорку[43].


Назва:Патріс Мак-Магон

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 14 березня 1854 року одружився з Елізабет де ла Круа де Кастрі. Мав четверо дітей.


Зобр:1шт.


Назва:6755 Солов'яненко

-Знайдено: + |епоха =14 березня 2012 (2 456 000,5 JD)


Назва:2121 Севастополь

-Знайдено: + |епоха =14 березня 2012 (2 456 000,5 JD)


Назва:12220 Семенчур

-Знайдено: + |епоха =14 березня 2012 (2 456 000,5 JD)


Назва:10670 Семиноженко

-Знайдено: + |епоха =14 березня 2012 (2 456 000,5 JD)


Назва:2092 Суміана

-Знайдено: + |епоха =14 березня 2012 (2 456 000,5 JD)


Назва:748 Сімеїза

-Знайдено: + |дата відкриття =14 березня 1913
-Знайдено: + |епоха =14 березня 2012 (2 456 000,5 JD)
-Знайдено: + 748 Сімеїза (748 Simeïsa) — астероїд головного поясу, відкритий 14 березня 1913 року.


Назва:13005 Станконюхов

-Знайдено: + |епоха =14 березня 2012 (2 456 000,5 JD)


Назва:4787 Шульженко

-Знайдено: + |епоха =14 березня 2012 (2 456 000,5 JD)


Назва:13906 Шунда

-Знайдено: + |епоха =14 березня 2012 (2 456 000,5 JD)


Назва:12664 Сонісеня

-Знайдено: + |епоха =14 березня 2012 (2 456 000,5 JD)


Назва:814 Таврида

-Знайдено: + |епоха =14 березня 2012 (2 456 000,5 JD)


Назва:Верховна Рада України III скликання

Підзаголовок:== Склад ==
Знайдено: + |з 14 березня 2000
Підзаголовок:== Склад ==
Знайдено: + |з 14 березня 2000


Зобр:7шт.


Назва:12191 Воронцова

-Знайдено: + |епоха =14 березня 2012 (2 456 000,5 JD)


Назва:6684 Володшевченко

-Знайдено: + |епоха =14 березня 2012 (2 456 000,5 JD)


Назва:13009 Волощук

-Знайдено: + |епоха =14 березня 2012 (2 456 000,5 JD)


Назва:2809 Вернадський

-Знайдено: + |епоха =14 березня 2012 (2 456 000,5 JD)


Назва:13904 Унівінниця

-Знайдено: + |епоха =14 березня 2012 (2 456 000,5 JD)


Назва:10459 Владічайка

-Знайдено: + |епоха =14 березня 2012 (2 456 000,5 JD)


Назва:13492 Віталійзахаров

-Знайдено: + |епоха =14 березня 2012 (2 456 000,5 JD)


Назва:17034 Васильшев

-Знайдено: + |епоха =14 березня 2012 (2 456 000,5 JD)


Назва:Віленський Ілля Аркадійович

-Знайдено: + Віленський Ілля Аркадійович (2 (14) березня 1896, м. Кременчук, Полтавська губернія, Російська імперія — †28 лютого 1973, Київ, УРСР) — український композитор, музично-громадський діяч. Заслужений артист УРСР (1938), заслужений діяч мистецтв УРСР (1947).


Назва:17035 Величко

-Знайдено: + |епоха =14 березня 2012 (2 456 000,5 JD)


Назва:10992 Вірюславія

-Знайдено: + |епоха =14 березня 2012 (2 456 000,5 JD)


Назва:6232 Зубицькія

-Знайдено: + |епоха =14 березня 2012 (2 456 000,5 JD)


Назва:14346 Жиляєв

-Знайдено: + |епоха =14 березня 2012 (2 456 000,5 JD)


Назва:Проти деградації освіти

Підзаголовок:==== Березень ====
Знайдено: + * 14 березня 2012 року у будинку Федерації профспілок України відбувся «Київський форум» на тему «Молодь столиці: реалії сьогодення, перспективи завтрашнього дня», де зокрема обговорли питання освіти та законопроекту «Про вищу освіту». Активісти кампанії нагадали і загострили питання прийняття проекту закону у старій редакції та наголосили на тому, що небезпека цього ще існує.[44]


Зобр:7шт.


Назва:Почесні громадяни Запоріжжя

-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |8 серпня 1908 —
14 березня 1986


Назва:1653 Яхонтовія

-Знайдено: + |епоха =14 березня 2012 (2 456 000,5 JD)


Назва:Історія Дрогобича

-Знайдено: + 13 — 14 березня 1943 року в Дрогобичі гастролював Львівський оперний театр.


Зобр:21шт.


Назва:Сезон ФК «Карпати» (Львів) 1978

-Знайдено: + | 10 і 14 березня 1978


Назва:Буц Андрій Федорович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 14 березня вранці, коли ворог перейшов в атаку, червоноармієць Андрій Буц першим піднявся в контратаку, тягнучи за собою бійців свого підрозділу. В ході бою, вміло діючи автоматом, особисто знищив більше відділення гітлерівців.


Назва:Бондаренко Василь Омелянович

-Знайдено: + Бондаре́нко Васи́ль Омеля́нович (нар. 14 березня 1923 — пом. 11 березня 1973) — командир роти 487-го стрілецького полку 143-ї стрілецької дивізії 47-ї армії 1-го Білоруського фронту, Герой Радянського Союзу.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 14 березня 1923 року в селі Хрулі нині Лохвицького району Полтавської області в селянській родині. Навчався в Бодаквянській семирічній школі. Потім працював на шахті № 39 в місті Ровеньки Ворошиловградської області[45].


Назва:Дорошкевич Олександр Васильович

-Знайдено: + В Армії УНР з 14 березня 1918. Згодом у армії Української Держави, командир 5-го корпусу.


Зобр:1шт.


Назва:Сеад Рамович

-Знайдено: + Сеад Рамович (босн. Sead Ramović, нар. 14 березня 1979, Штутгарт) — боснійський футболіст німецького походження, воротар норвезького клубу «Ліллестрем».


Зобр:1шт.


Назва:Булгаков Опанас Іванович

-Знайдено: + Опана́с Іва́нович Булга́ков (рос. Афанасий Иванович Булгаков; нар.17 квітня 1859, Бойтичі, Орловська губернія, Росія — пом.14 березня 1907, Київ, Україна) — богослов, церковний історик, вихованець Київської духовної академії, батько письменника Михайла Булгакова.


Зобр:1шт.


Назва:Германчук Петро Кузьмович

-Знайдено: + Петро Кузьмович Германчук (14 березня 1952 — 29 червня 2012, Київ[46]) — український державний і політичний діяч. Народний депутат України. Міністр фінансів України. Заслужений економіст України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 14 березня 1952 року в селі Андріївка Макарівського району Київської області. У 1977 році закінчив Київський інститут народного господарства, фінансово-економічний факультет.


Назва:Предраг Пажин

-Знайдено: + Предраг Пажин (болг. Предраг Пажин, серб. Предраг Пажин, сербохорв. Predrag Pažin, нар. 14 березня 1973, Невесіньє, СФРЮ) — болгарський футболіст сербського походження, захисник.


Назва:Колодзінський Михайло

-Знайдено: + В ніч з 13 на 14 березня 1939 року Угорщина, попередньо узгодивши свої дії з гітлерівською Німеччиною, розпочала відкриту агресію проти Карпатської України. Частини Карпатської Січі протягом 14-15 березня стримували наступ переважаючих сил противника (40 тисяч солдат і офіцерів) по лінії Перечин-Середнє-Іршава-Севлюш-Королево. Особливо жорстокі бої з угорськими військами розгорнулися на підступах до Хуста — Красному полі.


Зобр:5шт.


Назва:Медина Василь Степанович

-Знайдено: + Медина Василь Степанович (31 грудня 1907 року — 14 березня 1980 року) — український фізико-географ, кандидат географічних наук, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка, декан географічного факультету Київського державного педагогічного інституту імені О. М. Горького.


Назва:Микиша Тарас Михайлович

-Знайдено: + Тарáс Микиша (*2 лютого 1913, село Приймівка Лубенського повіту на Полтавщині — †14 березня 1958, Буенос-Айрес) — піаніст-віртуоз, композитор, педагог, перший український лауреат міжнародних конкурсів.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Успіхи на конкурсах відкрили Микиші шлях до концертування в європейських країнах. Піаніст зрікся радянського підданства і залишився у Відні. Тут одружився з Рузаною Сисоєвою. Він з великим успіхом гастролював в Австрії, Угорщині, Чехії, Нідерландах, Швеції, Румунії, Югославії. Роки Другої світової війни провів з дружиною в Австрії. В 1946 році переїхав до Парижа, а потім — до Південної Америки, де поселився в Буенос-Айресі і прийняв арґентинське підданство. В Арґентині Микиша концертував менше, зосередившись на композиторській творчості та педагогіці. 14 березня 1958 р. він раптово помер від інсульту. Похований у Буенос-Айресі.


Назва:Бунов Валентин Львович

-Знайдено: + Валенти́н Льво́вич Бу́нов (нар. 17(30) січня 1917, Херсон — пом. 14 березня 1997, Львів) — український графік. Член Спілки художників СРСР від 1945 року.


Назва:Історія Стрия

-Знайдено: + 14 березня 1990 року, вперше на Україні, над будинком Стрийської міської Ради піднято український національний жовто-блакитний прапор. Це відбулося завдяки підтримки виконкомом міської Ради народних депутатів на вимогу новообраних депутатів резолюції мітингу від 11 березня 1990 року про встановлення на будинку міської Ради поряд з державним прапором УРСР національного прапора України.


Назва:Професіональна хокейна ліга 2012—2013

Підзаголовок:=== Результати ===
Знайдено: + |дата = 14 березня 2013


Назва:Мартинюк Микола Іванович

-Знайдено: + Микóла Івáнович Мартиню́к (нар. 14 березня 1971, с. Залібівка Здолбунівського району Рівненської області, УССР)  — український письменник, літературний критик, журналіст, науковець, педагог, видавець.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 14 березня 1971 року в с. Залібівка Здолбунівського району Рівненської області.


Назва:Бойко Анатолій Васильович

-Знайдено: + Бойко Анатолій Васильович (*14 березня[47] 1960, Запоріжжя;— †27 грудня 2010, Запоріжжя) — історик. Дослідник історичних джерел та історії Південної України XVIII — початку ХХ ст.


Назва:Шатворян Вілен Григорович

-Знайдено: + Вілен Григорович Шатворян (* 14 березня 1981 р.) — Народний депутат України, член Партії регіонів.


Назва:Фаєрмарк Сергій Олександрович

-Знайдено: + Сергій Олександрович Фаєрмарк (нар. 14 березня 1962, місто Кривий Ріг, Дніпропетровська область) — український політик. Народний депутат України.
-Знайдено: + З 14 березня 2006 року — директор ТОВ "Компанія з управління активами «Теком естет менеджмент», місто Одеса;


Назва:Вставай, Україно!

-Знайдено: + |підпис = Марш у Вінниці, 14 березня 2013
-Знайдено: + |дата = З 14 березня 2013
-Знайдено: + Розпочалася акція 14 березня 2013 року маршем у Вінниці, в якому за різними оцінками взяли участь від 2 до 10 тисяч осіб. Завершитись мала 18 травня 2013 року, на День Європи, у Києві масштабним маршем, але була продовжена до 24 серпня, Дня Незалежності України[48].
-Знайдено: + |topic= Марш 14 березня 2013 року у Вінниці
-Знайдено: + 14 березня 2013 року у Вінниці розпочався марш, який став першим мітингом в рамках акції «Вставай, Україно!


Зобр:12шт.


Назва:Костюк Олександра

-Знайдено: + Народ. 14 березня 1899 р. на Харківщині. Закінчила гімназію, Харківський


Назва:Харамінський Віктор Володимирович

-Знайдено: + Віктор Володимирович Харамінський (14 березня 1956, Київ) — український дипломат. Тимчасовий повірений у справах України в Республіці Куба (2005). Тимчасовий повірений у справах України в Республіці Перу (2009–2013).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 14 березня 1956 року в Києві. У 1978 році закінчив Київський державний університет ім. Т.Шевченка, романо-германські мови та література. Володіє іноземними мовами: іспанська, російська, португальська, англійська.


Назва:Швець Ігор Богданович

-Знайдено: + Ігор Богданович Швець (14 березня 1985, Бережани) — український футболіст, нападник «Ниви» (Тернопіль).


Зобр:1шт.


Назва:Посипайко Ігор Юрійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 14 березня 1979 року в Києві. У дитинстві закінчив музичну школу, займався бальними танцями, фігурним катанням, малюванням, гірськолижним і вітрильним спортом. У студентські роки виграв більше 10 освітніх грантів на навчання та стажування в університетах Європи та США (Страсбург, Гаага, Будапешт, Відень, Брюссель, рік в університеті Південного Мена, Портленд).


Назва:Факундо Феррейра

-Знайдено: + Факундо Феррейра (ісп. Facundo Ferreyra, нар. 14 березня 1991, Ломас-де-Самора) — аргентинський футболіст, нападник клубу «Шахтар» (Донецьк).
-Знайдено: + Народився 14 березня 1991 року в місті Ломас-де-Самора. Факундо є вихованцем «Банфілда». Професійний контракт з клубом підписав 2008 року. Перший матч в чемпіонаті Аргентини провів у сезоні 2008/09, вийшовши на поле 22 листопада 2008 року в зустрічі з «Ураканом»[49]. Дебютний м'яч забив 6 грудня в грі з «Аргентинос Хуніорс». Всього в тому сезоні зіграв 6 матчів та відзначився 1 голом. В основному складі команди зміг закріпитися лише в сезоні 2010/11: гравець взяв участь в 18 матчах чемпіонату, відзначившись шістьма забитими м'ячами.


Зобр:1шт.


Назва:Плиска Михайло

-Знайдено: + Плиска Михайло Іванович (*28 січня 1881, село Задарів, тепер Монастириського району Тернопільської области[50] — 14 березня 1961, село Джурин) — український селянин, громадсько-політичний діяч.


Зобр:1шт.


Назва:Красовицький Борис Маркович

-Знайдено: + Помер у Харкові, 14 березня 2008 року.


Назва:Сергій Федорчук

-Знайдено: + Сергій Федорчук (нар. 14 березня 1981) — український шахіст, гросмейстер (2002).


Зобр:1шт.


Назва:Мілютін Борис Семенович

-Знайдено: + Мілютін Борис Семенович (14 березня 1905, Крюків посад Полтавської губернії — † 24 вересня 1993, Кишинів) — український, російський та молдавський диригент й педагог радянських часів, 1947 — заслужений діяч мистецтв Молдавської РСР, 1985 — народний артист Молдавської РСР. Нагороджений двома орденами Трудового Червоного Прапора, орденами «Знак пошани», Вітчизняної війни 2 ступеню, медалями.


Назва:Прокопенко Валентина Адольфівна

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 14 березня 1920 року у селі Савинці Савинського району Харківської області. Після закінчення середньої школи у 1937–1941 роках навчалась на філологічному факультетті Харківського держуніверситету ім. М. Горького. На початку вересня 1941 року разом зі студентами була направлена на оборонні роботи до Дніпропетвровської області. Працювала на оборонних роботах на річці Північний Дінець. У 1941 році була секретарем Савинської сільради, 22 червня 1942 року разом з сім'єю евакуючалися до Куйбишевської області, де працювала в колгоспі с. Спаскоє Приволзького району, у 1942–1943 навчальному році — вчителькою Ниєжнє-Печерської школи цього ж району. У вересні 1943 року реевакуювалась у м. Київ, де у 1944 році закінчила університет.


Назва:Пєсков Василь Михайлович

-Знайдено: + Василь Михайлович Пєсков (14 березня 1930, Орлово — 12 серпня 2013[51], Москва) — радянський письменник, журналіст, лауреат Ленінської премії, мандрівник та ведучий телевізійної програми «У світі тварин» (1975–1990).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 14 березня 1930 року у селі Орлово Центрально-Чорноземної (нині — Воронезької) області у родині машиніста та селянки.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою polon не вказано текст
  2. Гольденвейзер А. А. Из киевских воспоминаний // Революция на Украине по мемуарам белых. — Киев, 1990. — С. 1-63. (рос.)
  3. Малик Я., Вол Б., Чуприна В. Історія Української державності. — Львів, 1995. — С. 79. ISBN 5-7773-0026-х
  4. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою savc не вказано текст
  5. Сайт Національної академії наук України
  6. http://io.ua/6425824p
  7. а б Гаврош Олександр Вуйко Стрий. Старовинне галицьке місто очима закарпатського подорожувальника. // «Україна Молода» № 121 за 8 липня 2009 року
  8. а б Все про прапор над Стриєм Сайт СГО «Новий Стрий»
  9. Стрий і Стрийщина Львівська газета
  10. [http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/z7502/A036?
  11. Гаврош Олександр Вуйко Стрий. Старовинне галицьке місто очима закарпатського подорожувальника. // «Україна Молода» № 121 за 8 липня 2009 року
  12. Основні історичні події, що відбулися на шляху до незалежності України в 1986–1990 рр
  13. Все про прапор над Стриєм
  14. Хронологічний перелік знаменних і пам'ятних дат Хмельниччини на 2007 рік
  15. Нариси з історії Дрогобича (від найдавніших часів до початку XXI ст.) Дрогобич,Коло, 2009 рік;— ISBN 978-966-7996-46-8.
  16. «Список граждан, расстрелянных в Ленинграде, вне Ленинграда и впоследствии реабилитированных» (том 6 «Ленінградський мартиролог»), том 6 (рос.)
  17. Сайт Інституту фізико-органічної хімії і вуглехімії імені Л. М. Литвиненка
  18. [http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  19. Богдан Есып: В конце 90-х в Динамо было 3-4 конкурента за место в основе, — інтерв'ю на footballfan.com.ua, 24 червня 2011.
  20. [http://www.megabook.ru/Article.asp?
  21. [http://1ua.com.ua/video.php?
  22. У Ковельському районі Волині газифіковано відразу чотири села. Західна інформаційна корпорація. 6 березня 2007. Архів оригіналу за 26 червня 2013. Процитовано 31 серпня 2010.
  23. Освобождение городов(рос.)
  24. «Военная литература» Военная история Румыния(рос.)
  25. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою ReferenceA не вказано текст
  26. Існує й інша назва: Південний (Чорноморський) фронт.
  27. Суд заборонив фінансувати немилі БЮТу вибори «Українська правда»
  28. У Тернополі повторюється Мукачеве-2004 «Українська правда»
  29. Львівський суд зобов'язав ТВК провести вибори до Тернопільської облради
  30. Офіційний сайт стадіону (рос.)
  31. Черноморец однозначно будет играть на стадионе Спартак (рос.). Football.ua. 20.02.2009. Процитовано 1.07.2012.
  32. http://ecoternopil.gov.ua/data/Bor.doc
  33. Заступник міністра подав у відставку через призначення Табачника
  34. [http://starkon.km.ua/kultura/index.php?
  35. Дакоста і Сані Кайта переходять в «Аланію»
  36. Статистика матчу «Аланія» — «Сатурн»
  37. Кульчицький С. В. Україна між двома війнами (1921–1939 рр.) / Сер. «Україна крізь віки». — Т. 11. — К.: Альтернативи, 1999. — 336 с. стр. 318
  38. Пушкаш, А. Цивилизация или варварство. Закарпатье 1918–1945. — М., 2006. — С. 273–275.
  39. Протокол матчу Скала (Стрий) — Динамо (Київ)
  40. Офіційний сайт «Одеські Вісті»: А буде у білоліссі і хор, якщо…
  41. [http://www.minjust.gov.ua/?
  42. Королевську виключили з БЮТ за "порушення депутатської етики"
  43. Дипломатична хроніка. 14 березня 2008 року
  44. Події за темами: В Києві відбувся вільний молодіжний Форум на тему: «Молодь столиці: реалії сьогодення, перспективи завтрашнього дня»— photo.unian.net
  45. Біографія Василя Омеляновича Бондаренка на сайті Полтава історична
  46. Помер колишній міністр фінансів Петро Германчук
  47. Пам'яті професора Анатолія Васильовича Бойка / Історія і культура Придніпров’я: Невідомі та маловідомі сторінки, 2011, вип. 8.
  48. П'єцух Мар'яна. Фінальні підсумки проміжного «повстання» // Українська Правда. — 21 травня 2013.
  49. Match report
  50. П. Гуцал. Плиска Михайло Іванович // Тернопільський енциклопедичний словник : у 4 т. / редкол.: Г. Яворський та ін. — Тернопіль : Видавничо-поліграфічний комбінат «Збруч», 2010. — Т. 4 : А — Я (додатковий). — 788 с. — ISBN 978-966-528-318-8. — С. 468
  51. В Росії помер легендарний ведучий радянської телепрограми «В мире животных» (відео)