Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/15 грудня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Голодомор в Україні 1932—1933

-Знайдено: + 15 грудня ЦК КП(б)У затвердив список 82 районів, куди припинялася також поставка промислових товарів.


Зобр:32шт.


Назва:Київський метрополітен

-Знайдено: + 6 листопада 2010 року виповнилося 50 років від дня пуску першої черги Київського метрополітену. До цієї дати було приурочене відкриття 15 грудня того ж року трьох станцій на півдні Куренівсько-Червоноармійської лінії — «Деміївська», «Голосіївська» і «Васильківська», будівництво яких через важку прохідність було припинене ще у середині 1980- років. Майже через рік, 27 грудня 2011 року, була відкрита ювілейна 50-та станція Київського метрополітену — «Виставковий центр»[1], попри те, що проектування та будівництво станції розпочалося лише в січні 2011. Історія Київського метрополітену не знає іншого випадку, коли б нову ділянку спорудили протягом року[2].
-Знайдено: + | 30 копійок || 15 грудня 1996 року
-Знайдено: + |15 грудня 2010
-Знайдено: + |15 грудня 2010


Зобр:43шт.


Назва:Бунґе Микола Андрійович

-Знайдено: + Мико́ла Андрі́йович Бу́нґе (*3 грудня (15 грудня) 1842, Варшава — †1915) — український хімік.
-Знайдено: + Народився 3 (15) грудня 1842 року у Варшаві, але з 14 років жив і виховувався в Києві в сім'ї свого дядька М.Х. Бунге.


Назва:Доценко Олександр

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 15 грудня 1918 р. — старшина для доручень при Головному Отамані С. Петлюрі. У 19191922 рр. — особистий ад'ютант Головного Отамана С. Петлюри.


Зобр:1шт.


Назва:Косинка Григорій Михайлович

-Знайдено: + Григо́рій Миха́йлович Стрілець (прибране ім'я — Коси́нка) (*29 листопада 1899, Щербанівка — †15 грудня 1934 р., Київ) — український письменник-новеліст. Перекладач. Жертва сталінізму («Розстріляне відродження»).
-Знайдено: + Косинку вбили комуністи 15 грудня 1934 року. Перед смертю він встиг передати дружині листа:


Зобр:2шт.


Назва:Кочур Григорій Порфирович

-Знайдено: + Григо́рій Порфи́рович Ко́чур (*17 листопада 1908, Феськівка — †15 грудня 1994, Ірпінь) — перекладач, поет, літературознавець, громадський діяч.


Назва:Затонський Володимир Петрович

-Знайдено: + 1913 року Затонський влаштувався на роботу в Київський політехнічний інститут. На запит директора інституту до канцелярії київського губернатора надійшла відповідь за підписом віце-губнатора про те, що «Володимир Петрович Затонський, згідно із зібраними відомостями, не може бути визнаним політично благонадійним». Проте ліберальні професори, які, не поділяючи політичних поглядів Затонського, бачили в ньому надію вітчизняної науки, неофіційним шляхом добилися того, що Затонський тимчасово виконував обов'язки керівника практичних занять у фізичній лабораторії. Тільки 15 грудня 1914 року Володимира Петровича зарахували штатним викладачем фізики.
-Знайдено: + Від 20 грудня 1920 року до 15 грудня 1921 року Затонський був членом Революційної військової ради Київського військового округу.
-Знайдено: + Тільки наприкінці 1921 року Затонський нарешті перейшов на «мирну» роботу. Майже рік, від 15 грудня 1921 року до 30 жовтня 1922 року, він очолював Всеукраїнську кооперативну спілку, де, як згодом згадував, тільки через певний час «почав орієнтуватися в тому, що спочатку здавалося плутатиною».


Зобр:5шт.


Назва:Янукович Віктор Федорович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Був двічі судимий (15 грудня 1967 року та 8 червня 1970 року) — просидів у в'язниці за кримінальні злочини, загалом, три з половиною роки. 1978 року судимості було знято.
-Знайдено: + 15 грудня 1967 р. у віці 17 років Віктор Янукович уперше засуджений до 3 років позбавлення волі за участь у пограбуванні за статтею 141 ч.2 КК УРСР як член злочинного угруповання «Півновка». У зв'язку з амністією з нагоди 50-ти річчя Жовтневої революції термін покарання зменшений судом до 1,5 років. Покарання Віктор Янукович відбував у Кременчуцькій виховній колонії[3] упродовж 6—7 місяців і був умовно-достроково звільнений за клопотанням адміністрації за зразкову поведінку. За свідченням мешканця Сміли Миколи Московченка, який у той час також перебував у цій колонії, Віктор Янукович співпрацював з адміністрацією виправної установи.[4]
-Знайдено: + * Орден «Ісмоілі Сомоні» першого ступеня (Таджикистан, 15 грудня 2011)[5]


Зобр:9шт.


Назва:Коломия

-Знайдено: + 1 листопада 1918 року проголошено Західно-Українську Народну Республіку: у ніч на 1 листопада український військовий комітет перебрав владу і в Коломиї. 15 грудня 1918 року місто урочисто провело на польський фронт 3-й Коломийський курінь. Сотні коломиян пішли добровольцями в УГА. 15 травня 1919 року понад 100-тисячна польська армія прорвала український фронт, а 24 травня Коломию зайняло румунське військо. У місті встановилася польська влада.


Зобр:6шт.


Назва:Цегельський Ігнатій

-Знайдено: + 15 грудня 1945 року отцю Ігнатію Цегельському оголосили вирок – 10 років ув'язнення. Відбував його він у таборах Мордовії, в Потьмі, в Кемерово.


Зобр:1шт.


Назва:Шуляр Андрій Михайлович

-Знайдено: + Андрі́й Миха́йлович Шуля́р (* 15 грудня 1918, село Майдан, нині Тисменицького району Івано-Франківської області) — український архітектор. Заслужений архітектор УРСР (1970).


Назва:Югасевич-Склярський Іван

-Знайдено: + Іван Югасевич-Склярський (1741, с. Прикра, Свидницький округ, Словаччина — 15 грудня 1814, с. Невицьке поблизу Ужгорода) - переписувач і упорядник рукописних книг, поет, художник, педагог та збирач фолкльору.


Назва:Ярема Яким Якимович

-Знайдено: + Яким Якимович Ярема (23 вересня 1884, с. Арламівська Воля, нині Мостиського району Львівської області — † 15 грудня 1964, м. Львів) — український психолог, філософ, мовознавець і літературознавець, педагог і культурно-освітній діяч. Батько Степана Яреми. Доктор філософії (1922). Кандидат філолологічних наук (1948). Дійсний член НТШ (1939).


Назва:Ушинський Костянтин Дмитрович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Ушинський закінчив Новгород-Сіверську гімназію — першу гімназію на Лівобережній Україні, Продовжує навчання в Московському університеті (1840 рік, юридичний факультет). У віці 20 років блискуче завершує навчання. Йому пропонують залишитися на кафедрі для захисту магістерського ступеню. У червні 1844 року йому присуджено звання кандидата юриспруденції. На 2 роки залишається в університеті на стажування. Його направляють до Ярославського юридичного ліцею на роботу. Там він займає посаду виконуючого обов'язки професора кафедри камеральних наук (законодавство, право, фінанси). Має конфлікти з керівництвом. 15 грудня 1849 р. Ушинський подає заяву про звільнення.


Зобр:7шт.


Назва:Харківська єпархія УПЦ (МП)

-Знайдено: + З 11 по 15 листопада 1924 року в Харкові засідала Всеукраїнська Передсоборна нарада («обновленська») у складі 78 делегатів: єпархіальних і вікарних єпископів і по одному клірику і мирянину від кожної єпархії. Центральний обновленський Синод був представлений митрополитом Серафимом (Руженцовим); головував митрополит Пімен (Пегов). Головними питаннями порядку Наради були: автокефалія Української Церкви та українізація богослужіння. Нарада засудило «самосвятів-липківців» як єретиків і розкольніков. За доповіддю обновленського Київського митрополита Інокентія (Пустинского) було прийнято постанову щодо необхідності переходу Києво-Печерської лаври у відання Всеукраїнського Священного Синоду, що і відбулося 15 грудня 1924 року.


Зобр:13шт.


Назва:Січові Стрільці -Знайдено: + Під час облоги Києва Січові Стрільці розгорнулися насамперед у Дивізію Січових Стрільців. 3 грудня 1918 наказом по військам Української Народної Республіки з трьох дивізій — січових стрільців, чорноморців і дніпровців створено Осадний корпус під командуванням Є.Коновальця. Дивізія Січових Стрільців (11 000 бійців), Чорноморська дивізія та 1 — 2 Дніпровські дивізії; разом бл. 25 000 вояків, у тому числі бл. 80% наддніпрянців. У ніч на 13 грудня чотири дивізії Осадного корпусу, який на цей час налічував понад 20 тис. багнетів, виступили на Київ і зайняли на підступах до міста позиції, втрачені 29 листопада. 2-у Дніпровську дивізію під командуванням отамана Данченка було перекинуто з Трипільського району на лівий берег Дніпра, звідки вона мала рушити на Дарницю, щоб оточити столицю з півночі. 14 грудня почався загальний наступ формувань Осадного корпусу на Київ, дивізія січових стрільців просувалась в напрямі станція Жуляни — Пост-Волинський — Київ-Пасажирський; вояки Дніпровської дивізії наступали з боку Святошина. У ніч з 14 на 15 грудня місто було зайняте військами Директорії.


Зобр:5шт.


Назва:Собачко-Шостак Ганна Федосівна

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилась Ганна Феодосіївна Собачко—Шостак 15 грудня 1883 року в селі Скопці (нині село Веселинівка), Переяслав-Хмельницького повіту, Полтавської губернії, нині село Веселинівка, Баришівського району, Київської області в сім'ї бідних селян. Тільки дві зими ходила до школи, а потім довелось тяжко працювати на польових роботах в заможних селян. Взимку допомагала мамі ткати полотно та вишивати . Змалку у дівчини загострилося відчуття природи. Жаліла самосійні квіти, не рвала їх ні в полі, ні в лузі. Відчувала: наче розмовляють з нею рослини, милувалась їх барвами, вбирала їх очима, серцем. Робила мальовки на папері, розписувала хати. Та особливо подобались односельцям її мальовані рушники, які в той час були поширені на Переяславщині. Сама Ганна про свої малюнки говорила: "Як намалювала б квітку точнісінько такою, як вона є, як всі її бачать, то мені б сказали люди у селі: «То ж не твоя квітка , Ганно, а природня, огородня». Тому й вигадувала з голови.


Зобр:3шт.


Назва:Донець-Тессейр Марія Едуардівна

-Знайдено: + Марія Едуардівна Тессейр-Донець (4 травня 1889, Київ — 15 грудня 1974) — оперна співачка (колоратурне сопрано) і педагог, заслужений діяч мистецтв УРСР, Народна артистка УРСР (1965).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Померла 15 грудня 1974 року. Похована в Києві на Звіринецькому кладовищі.


Зобр:1шт.


Назва:Вацлав Жевуський

-Знайдено: + Венцислав (Вацлав) Северин Ревуський гербу Кривда (пол. Wacław Rzewuski, фр. Wenceslas Seweryn Rzewuski, нім. Graf Wenzelslaus Rzewuski, «Емір Золота Борода», «Отаман Ревуха», (* 15 грудня 1785, Львів — † 14 травня 1831) — граф, шляхтич , організатор та учасник листопадового повстання , мандрівник, орієнталіст, наїзник і знавець коней.


Зобр:8шт.


Назва:Чорнобильська атомна електростанція

-Знайдено: + | Кінець експлуатації = 15 грудня 2000
-Знайдено: + Після 23 років і одного дня експлуатації 15 грудня 2000 року станція припинила генерацію електроенергії. В наш час[коли?] ведуться роботи щодо виведення з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення зруйнованого в результаті аварії четвертого енергоблока на екологічно безпечну систему.[6] визначений термін остаточної зупинки і переведення в режим зняття з експлуатації 3-го блоку ЧАЕС — 12:00 15 грудня 2000 року.
-Знайдено: + 14 грудня реактор був запущений на 5% потужності для церемонії зупинки і 15 грудня 2000 року о 13 годині 17 хвилин за наказом Президента України під час трансляції телемосту Чорнобильська АЕС — Національний палац «Україна» поворотом ключа аварійного захисту п'ятого рівня (АЗ-5) реактор енергоблока № 3 Чорнобильської АЕС було зупинено назавжди і станція припинила генерацію електроенергії.
-Знайдено: + 15 грудня 2000 для колективу ЧАЕС розпочався принципово новий етап — період зняття зупинених енергоблоків з експлуатації, що є важливою ланкою усього життєвого циклу будь-якої АЕС. Для виконання цього завдання рішенням уряду Чорнобильська АЕС була виведена зі складу компанії «Енергоатом» і перетворена в державне спеціалізоване підприємство. На основі ремонтної служби ЧАЕС у складі «Енергоатому» створено підприємство «Атомремонтсервіс», де сьогодні працюють 730 робітників, більше трьохсот з яких — колишні працівники Чорнобильської АЕС. Створений на базі управління протиаварійними діями Чорнобильської АЕС навчально-аварійний центр компанії «Енергоатом» також укомплектований, в основному, колишніми працівниками ЧАЕС.


Зобр:6шт.


Назва:Берестейська унія

-Знайдено: + Уже 9 жовтня 1596 року король Сигізмунд ІІІ Ваза і київський митрополит Михайло Рогоза за дорученням Папи Климентія VIII скликали в Бересті в церкві святого Миколая церковний собор для офіційного проголошення унії. Проте собор одразу розколовся на два окремі собори — православний і уніатський. Берестейська унія була укладена 15 грудня 1596р.


Зобр:2шт.


Назва:Павличко Соломія Дмитрівна

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 15 грудня 1959 року в місті Львові в сім'ї українського письменника Дмитра Павличка. Закінчила відділення романо-германських мов і літератури Київського державного університету імені Тараса Шевченка, аспірантуру при ньому. З 1985 року працювала в Інституті літератури НАН України. Захистила докторську дисертацію. Доктор філологічних наук, професор Києво-Могилянської академії, член Спілки письменників України. Соломія також була гостем-викладачем української літератури в Альбертському університеті і в Гарварді, куди її запрошено як стипендіата програми Фулбрайта.


Зобр:1шт.


Назва:Любомль

Підзаголовок:== Медицина ==
Знайдено: + На початку 1920-тих років у Любомльському повіті склалася складна ситуація з санітарним станом, пов’язана з тривалою війною та розрухою. У звіті Любомльського староства за період із 15 грудня 1920 року по 15 січня 1921 року зазначалося: «Санітарний стан нижче критики. Лікарні в повіті немає. Аптек немає. Є три аптечних склади, але керує ними нефахівець...». Коли у 1921 році на Волині вже діяло 10 лікарень на 450 місць та 30 амбулаторій, на території Любомльщини не було жодного лікувального закладу. Згодом в Любомльському повіті розпочалася розбудова охорони здоров’я. Повіт було поділено на 3 лікарські райони з центрами в Любомлі, Шацьку та Опалині. У місті Любомлі повітовий відділ організував й утримував повітовий осередок здоров'я та протитуберкульозну амбулаторію. Повітовий осередок здоров'я став важливим елементом охорони здоров’я повіту, який обслуговував мешканців гмін Бережці, Головно, Гуща та Згорани. Головною його ланкою стала лікарня.


Зобр:16шт.


Назва:Історія Маріуполя

-Знайдено: + У 1892 році вийшла у світ книга «Маріуполь і його околиці» — одне з найцінніших джерел вивчення історії міста. В 1896 році створена перша в Маріуполі телефонна мережа (до 1910 року до неї входило понад 200 абонентів). У квітні 1897 року в Маріуполі відбувся перший кіносеанс, в 19061910 роках відкриті три кінотеатри: «XX століття», «Ілюзіон» і «Вечірній відпочинок». У вересні 1897 року на пожертвування жителів і за кошти міського бюджету побудований будинок міської лікарні (зараз це один із корпусів лікарні № 3), у будівництві якої діяльну участь взяв лікар І.І. Данилов. 1898 року була побудована перша в місті громадська бібліотека-читальня. 1 грудня 1898 року відкрита перша в Маріуполі електростанція, вона належала Є. Томазо, знаходилася на вулиці Харлампіївській і призначалася для освітлення готелю «Континенталь». У 1899 році почалося будівництво будинку стаціонарного цирку на Великій Садовій вулиці. 15 грудня 1899 року вийшов у світ перший номер міської газети «Маріупольський довідковий листок». У 1901 році почалося будівництво маріупольської водонапірної башти на Костянтинівській, системи водогонів міста. 4 травня 1906 року вийшов у світ перший номер щоденної газети «Маріупольське життя», яка проіснувала до початку 1917 року (у травні 1996 року її випуск відновлений). У 1908 році за проектом В.А. Нільсена був побудований будинок Єпархіального училища (зараз — 1-й корпус Приазовського державного технічного університету), тоді ж введена в експлуатацію міська електростанція, що призначалася для забезпечення електроенергією насосної станції міського водогону й освітлення міських будинків (розташовувалася на перетині вулиць Земської і Фонтанної). У 1910 році відкрите приватне жіноче училище з курсом прогімназії Н.С. Дарій, перетворене пізніше в гімназію з повним курсом середньої освіти, у тому ж році почалося будівництво першої міжміської телефонної лінії «Маріуполь-Юзівка». В 1914 році відкрита приватна прогімназія викладача Лобачевського для хлопчиків.


Зобр:18шт.


Назва:Топилівка

Підзаголовок:==Історія==
Знайдено: + У за героїзм проявлений у роки Другої світової війни 187 мешканців села нагороджено орденами і медалями.Село було визволене від німецьких військ 15 грудня 1943 року. На честь воїнів-визволителів та односельців, що полягли на фронтах Другої світової війни, у селі споруджено обеліск Слави та стели з викабуваними іменами загиблих односельчан.


Назва:Трушівці

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 780 жителів села брали участь у німецько-радянській війні, з них 365 відзначено нагородами. Село було відвойоване у німецьких військ 15 грудня 1943 року. На честь воїнів-визволителів тут споруджено обеліск Слави.


Зобр:1шт.


Назва:Заболотний Данило Кирилович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Данила Кириловича Заболотного не стало 15 грудня 1929 року. Останніми його словами були:


Зобр:1шт.


Назва:Гасин Олександр Іванович

-Знайдено: + Органи держбезпеки, які вели масштабну операцію «Омут», що ставила за мету виявлення Крайового проводу «Карпати — Захід» і Львівського обласного проводу, поступово наближалися до «Лицаря», на якого ще 27 січня 1945 р. Управління (контррозвідка) НКДБ УРСР завело справу-формуляр. З 15 грудня 1948 до березня 1949 р. було ліквідовано 15 зв'язкових і утримувачів бункерів зв'язку Центрального Проводу ОУН. У січні 1949-го ліквідовано й лінію зв'язку між Центральним Проводом і «Лицарем», який з 5 січня і до своєї загибелі перебував у Львові.


Зобр:6шт.


Назва:Орден князя Ярослава Мудрого

-Знайдено: + |align="center"|15 грудня 2007


Зобр:11шт.


Назва:Серж Лифар

-Знайдено: + Серж Лифар (Сергій Михайлович Лифар, фр. Serge Lifar, 2 (15) квітня 1905, Київ — 15 грудня, 1986, Лозанна, Швейцарія) — балетний танцівник та хореограф українського походження, відомий як один із найвидатніших танцівників XX сторіччя. Сучасники називали його «богом танцю», «добрим генієм балету XX століття».
-Знайдено: + Останні роки життя Серж Лифар прожив у Лозанні, Швейцарія де й помер 15 грудня 1986 року. В наші дні в Лозанні, з'явився пам'ятник, дарунок від киян: Ікар з піднятими руками-крильми наче прагне злетіти у небо. На постаменті скромний напис: «Serg Lifar de Kiev» — «Серж Лифар з Києва».


Зобр:4шт.


Назва:Богуслав

-Знайдено: + * Меморіальний музей Івана Сошенка (вул. Андрія Зозулі, 1) — відкрито 15 грудня 1973 року. Нині експозиція розміщена лише в трьох кімнатках.


Зобр:7шт.


Назва:Касетний скандал

-Знайдено: + З 15 грудня 2000 року[1] в Києві починаються акції протесту з нагоди 3 місяців з дня зникнення Гонгадзе [2], які 19 грудня переростають в акцію «Україна без Кучми». Серед очільників акції — Юрій Луценко, Володимир Чемерис, Михайло Свистович[3]. До акції приєдналася також партія «Батьківщина», очолювана Ю.Тимошенко, на бік опозиції стає українська діаспора[4]


Назва:Біланюк Олекса-Мирон

-Знайдено: + Оле́кса-Миро́н Біланю́к (*15 грудня 1926, Сянічек на Лемківщині — †27 березня 2009, Валінґфорд, Пенсильванія, США) — професор, фізик, президент Української вільної академії наук (1998–2005), іноземний член НАН України, дійсний член НТШ, співавтор концепції тахіонів, яка започаткувала новий напрям сучасної фізики.


Назва:Едвард Стельмах

-Знайдено: + | початок_терміну = 15 грудня, 2006
-Знайдено: + 3 грудня 2006 р. Стельмах обраний лідером Прогресивно-консервативної партії Альберти, з 15 грудня 2006 р. — Глава уряду і прем'єр провінції Альберта.


Назва:Гузій Петро Іванович

-Знайдено: + Арештований органами НКВД 1 грудня 1937 р. за звинуваченням у причетності до «контрреволюційної» повстанської організації. Родичі були переконані, що його «посадили за бандуру». Рішенням трійки управління НКВД Краснодарського краю 6 грудня 1937 р. засуджений до розстрілу. Загинув у м. Краснодар. Реабілітований 15 грудня 1956 р.


Назва:Мартинович Порфирій Денисович

-Знайдено: + Порфи́рій Дени́сович Мартино́вич (*24 лютого (7 березня) 1856(18560307), с. Стрюківці, тепер Харківської області — †15 грудня 1933, Красноград) — український живописець, графік, фольклорист і етнограф.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 15 грудня 1933 року Порфирія Мартиновича не стало.


Зобр:1шт.


Назва:Голубович Михайло Васильович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Орден князя Ярослава Мудрого V ст. (15 грудня 2011)[7]


Назва:Альперн Данило Овсійович

-Знайдено: + Дани́ло Овсі́йович А́льперн (15 грудня 1894, Харків24 серпня 1968, Харків) — український радянський патофізіолог, член-кореспондент АН УРСР22 лютого 1939 року), заслужений діяч науки УРСР1948 року).
-Знайдено: + Народився 15 грудня 1894 року в Харкові в родині службовця. В 1917 році закінчив медичний факультет Харківського університету і був залишений при кафедрі загальної патології; учень О. В. Репрєва.


Назва:Родзянко

-Знайдено: + * Родзянко Андрій Платонович (*15 грудня 1839 — рік смерті невідомий) — український піаніст


Назва:Іван

Підзаголовок:== Іменини ==
Знайдено: + 2 січня, 11 січня, 20 січня, 28 січня, 6 лютого, 8 лютого, 9 лютого, 12 лютого, 13 лютого, 9 березня, 2 квітня, 9 квітня, 11 квітня, 12 квітня, 24 квітня, 27 квітня, 1 травня, 2 травня, 12 травня, 21 травня, 1 червня, 7 червня, 9 червня, 11 червня, 15 червня, 23 червня, 26 червня, 7 липня, 11 липня, 14 липня, 16 липня, 25 липня, 31 липня, 3 серпня, 12 серпня, 11 вересня, 15 вересня, 16 вересня, 20 вересня, 27 вересня, 6 жовтня, 9 жовтня, 28 жовтня, 1 листопада, 25 листопада, 26 листопада, 15 грудня, 20 грудня, 23 грудня.


Назва:Список академіків НАН України

Підзаголовок:=== Б ===
Знайдено: + |15 грудня 1996


Зобр:39шт.


Назва:Національна академія педагогічних наук України

-Знайдено: + * Артемчук Галік Ісакович (народився 3 вересня 1938 року), кандидат філологічних наук, професор, обрано 15 грудня 1999 року. Відділення теорії та історії педагогіки.
-Знайдено: + * Бех Іван Дмитрович (народився 9 жовтня 1940 року), доктор психологічних наук, професор, обрано 15 грудня 1999 року. Відділення теорії та історії педагогіки.
-Знайдено: + * Бондар Володимир Іванович (народився 22 січня 1936 року), доктор педагогічних наук, професор, обраний 15 грудня 1999 року. Відділення теорії та історії педагогіки.
-Знайдено: + * Бондар Віталій Іванович (народився 20 жовтня 1938 року), доктор педагогічних наук, професор, обраний 15 грудня 1999 року. Відділення психології, вікової фізіології та дефектології.
-Знайдено: + * Гуржій Андрій Миколайович (народився 14 грудня 1946 року), доктор технічних наук, професор, обраний 15 грудня 1999 року. Відділення педагогіки і психології професійно-технічної освіти.
-Знайдено: + * Євтух Микола Борисович (народився 26 червня 1938 року), доктор педагогічних наук, професор, обраний 15 грудня 1999 року. Відділення педагогіки і психології вищої школи.
-Знайдено: + * Зайчук Валентин Олександрович (народився 27 серпня 1949 року), кандидат педагогічних наук, доцент, обраний 15 грудня 1999 року. Відділення педагогіки і психології професійно-технічної освіти.
-Знайдено: + * Зіньковський Юрій Францевич (народився 17 березня 1933 року), доктор технічних наук, професор, обраний 15 грудня 1999 року. Відділення педагогіки і психології професійно-технічної освіти.
-Знайдено: + * Ільченко Віра Романівна (народилася 18 липня 1937 року), доктор педагогічних наук, професор, обрана 15 грудня 1999 року. Відділення дидактики, методики та інформаційних технологій в освіті.
-Знайдено: + * Максименко Сергій Дмитрович (народився 15 грудня 1941 року), доктор психологічних наук, професор, обраний 20 грудня 1995 року. Відділення психології, вікової фізіології та дефектології.
-Знайдено: + * Мацько Любов Іванівна (народилася 9 лютого 1939 року), доктор філологічних наук, професор, обрана 15 грудня 1999 року. Відділення дидактики, методики та інформаційних технологій в освіті.
-Знайдено: + * Третяк Олег Васильович (народився 3 січня 1942 року), доктор фізико-математичних наук, професор, обраний 15 грудня 1999 року. Відділення педагогіки і психології вищої школи.
-Знайдено: + * Філіпчук Георгій Георгійович (народився 19 грудня 1950 року), доктор педагогічних наук, обраний 15 грудня 1999 року. Відділення дидактики, методики та інформаційних технологій в освіті.


Назва:Семуел Яскілка

-Знайдено: + Семуе́л Я́скілка (англ. Samuel Jaskilka) (*15 грудня 1919 — †15 січня 2012) — американський військовий діяч, генерал корпусу морської піхоти США, заступник командувача корпусу морської піхоти США (1975—1979).


Зобр:2шт.


Назва:Українські фізики

-Знайдено: + * Біланюк Олекса — (*15 грудня 1926, Сянічек — †27 березня 2009, Валінґфорд, Пенсильванія, США) — професор, фізик, президент Української вільної академії наук (1998–2005), іноземний член НАН України, дійсний член НТШ, співавтор концепції тахіонів, яка започаткувала новий напрям сучасної фізики.


Назва:УНА-УНСО

-Знайдено: + 28 листопада вибухнув політичний скандал, пов'язаний зі зникненням журналіста Георгія Гонгадзе. Поштовхом став виступ Олександра Мороза, який з парламентської трибуни зачитав заяву, в якій звинуватив президента Кучму у замовленні «зникнення» Гонгадзе. Було оприлюднено фрагменти аудіозаписів розмов Кучми з народними депутатами та членами Кабінету Міністрів. Виступ Мороза викликав значний суспільний резонанс, продовженням якого стали вуличні виступи. 15 грудня кількасот осіб розбили наметове містечко на столичному майдані Незалежності, протестуючи проти дій влади та вимагаючи відставки Президента Кучми і керівників силових відомств. Було заявлено про створення громадського комітету під назвою «Україна без Кучми» (УБК) та про готовність продовжувати акцію до виконання їхніх вимог. Голова Виконкому УНА Юрій Тима заявив присутнім, що УНА-УНСО бере наметове містечко під охорону.


Зобр:4шт.


Назва:Буревій Кость Степанович

-Знайдено: + Кость Буреві́й (псевдоніми — Едвард Стріха, Кость Соколовський, Варвара Жукова, Нахтенборенг)[8] (* 2 серпня 1888—† 15 грудня 1934) — український поет, драматург, театрознавець і літературний критик; російський революційний діяч (рос. К. Буревой). Учасник літературної дискусії 1925–1928 й автор брошури «Європа чи Росія — про шляхи розвитку сучасної літератури». Засуджений до кари смерті, був розстріляний після процесу 13-15 грудня 1934 р.
-Знайдено: + У 1932-33 роках письменник марно намагається знайти роботу в Україні. Час від часу під псевдонімами «Варвара Жукова» або «Нахтенборенг» йому вдається надрукувати якісь дрібні статті, а в шухлядах нагромаджуються нові праці про театр та драматургію, без надії на публікацію лежать «Мертві петлі. Тюремні мемуари». Пресинг влади та злидні стають аж надто відчутними, і у вересні 1934 р. Буревій залишає родину в Харкові та їде до Москви шукати заробітку і порятунку від арешту. В жовтні родина отримала від нього листа, а далі — мовчанка, перервана урядовим повідомленням, поміщеним у більшості радянських газет за 11 грудня про арешт української групи «терористів-білогвардійців». Тих самих «28», поміж яких, поруч з К. Буревієм, було згадано прізвища Олекси Влизька, Григорія Косинки, Дмитра Фальківського та інших. 13-15 грудня 1934 року виїзною сесією Військової колегії Верховного суду СРСР у Києві за звинуваченнями «в організації підготовки терористичних актів проти працівників Радянської влади» К. Буревія було засуджено до розстрілу.
-Знайдено: + Вирок було виконано 15 грудня 1934 року у Жовтневому палаці Києва. Похований в братській могилі на Лук'янівському цвинтарі.


Зобр:1шт.


Назва:З'їзд суддів України

Підзаголовок:===Дати===
Знайдено: + | IV || 15 грудня 1999 року


Назва:Бережний Анатолій Семенович

-Знайдено: + Бережний Анатолій Семенович (* 19 вересня 1910 — † 15 грудня 1996) — український хімік і технолог в галузі силікатів. Академік АН УРСР (1979).


Назва:Черкаський державний технологічний університет

Підзаголовок:== Хронологія ==
Знайдено: + * Згідно з рішеннями міжгалузевої акредитаційної комісії від 15 грудня 2000 року та наказом Міністерства освіти і науки України від 25 грудня 2000 року Черкаський інженерно-технологічний інститут акредитовано за найвищим — IV — рівнем.


Зобр:5шт.


Назва:Гліб (Лончина)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 14 січня 2003 року по 15 грудня 2008 року — Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії. З 25 березня 2003 по 9 травня 2006 року був Апокризарієм-Прокуратором Української Греко-Католицької Церкви при Римській апостольській столиці. З 1 липня 2003 року по 11 листопада 2008 року — Постулятор справи беатифікації і канонізації Слуги Божого Андрея Шептицького. З 4 березня 2004 року по 15 грудня 2008 року був Апостольським візитатором для українців греко-католиків в Іспанії. З 4 березня 2004 року — Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Ірландії.


Зобр:2шт.


Назва:Герб Гайворона

-Знайдено: + |дата_затвердження = 15 грудня 1989
-Знайдено: + Герб Га́йворона — один з офіційних символів однойменного міста Кіровоградської області. Затверджений 15 грудня 1989 року рішенням №152 XII сесії міської ради XX скликання. Практично у 1989 році було затверджено 2 герби, і останній так і залишився бути офіційних донині.


Назва:Чуйкевич Петро Омелянович

-Знайдено: + Петро́ Омеля́нович Чуйке́вич (* 15 грудня 1818 — † 1874) — український педагог, етнограф.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Петро Омелянович Чуйкевич народився 15 грудня 1818 року [9] в містечку Вороніж Глухівського повіту Чернігівської губернії (нині це селище міського типу Шосткинського району Сумської області). Через рік — 7(19) серпня 1819 року — в цьому містечку народився майбутній український письменник Пантелеймон Куліш, який ще в дитинстві став близьким приятелем Петра Чуйкевича.


Назва:За єдину Україну!

-Знайдено: +  — політичний альянс, створений у 2001 році для участі у Парламентських виборах 2002 року. Спільна заява голів політичних партій — учасників блоку була підписана 29 листопада 2001, зареєстрований Блок — 15 грудня 2001.


Назва:Дубовий Іван Наумович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Орден Червоного прапора (див. Державні нагороди СРСР) як командиру 44-у дивізії. Наказ РВР № 149 від 1920 р.[10]


Зобр:1шт.


Назва:Крушельницький Тарас Антонович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 1928 р. Тарас Крушельницький узяв участь у святкуванні 10-річчя ЗУНР на Свято-Юрській горі у Львові. Святкування супроводжувалося сутичками з поліцією. За участь в антиурядових виступах Тарас засуджений до трьох років позбавлення волі. Покарання відбував у львівських «Бригідках». 8 травня 1934 р. родина Крушельницьких виїхала на постійне місце проживання до Харкова. Тарас Крушельницький із дружиною Стефою, яка закінчувала студіювати географію в Ягаллонському університеті, прибули до Харкова в липні того ж року. А вже 5 листопада 1934 р. Крушельницьких заарештували. 15 грудня 1934 р. виїзна сесія Військової колегії Верховного Суду СРСР у Києві визнала винними Тараса та його брата Івана в підготовці терористичних актів. Обох розстріляли відразу (17 грудня 1934 р.), решта членів родини Антона Крушельницького загинула в концтаборах, окрім Лариси Крушельницької та дружини Тараса Стефи, яка уникнула арешту, і їхньої доньки Марії. Стефанія Крушельницька повернулася до Львова 1943 р. (Дочка Тараса Крушельницького — Крушельницька Марія Тарасівна — заслужена артистка України, професорка кафедри фортепіано Львівської музичної академії ім. М. Лисенка й екс-ректор цієї академії).


Назва:Боряк Геннадій Володимирович

-Знайдено: + Боряк Геннадій Володимирович (* 15 грудня 1956, м. Київ) – український історик-архівіст — дослідник у галузі камеральної археографії. Доктор історичних наук (1996), професор (2002), заслужений діяч науки і техніки України (2006), член-кореспондент НАН України (2012). Заступник директора Інституту історії України НАН України з наукової роботи (з 2009). Член правління Національної спілки краєзнавців України.


Назва:Сновидів

Підзаголовок:=== Середньовіччя ===
Знайдено: + 18 березня 1437 р. в записі галицького земського суду згадані nobiles Ioannem et Petrum de Snovidow (тобто шляхетні Ян (Іван) та Пйотр (Петро) зі Сновидова - власники села або їх нащадки).[11] Записки галицьких земських судів подають, що 15 грудня[12] 1438 р. Станислав Сновидовський повернув шляхтичу Теодорику з Бучача борг,[13] що дозволяє стверджувати про існування на той час села (поселення) Сновидів.


Назва:Старий Гвіздець

-Знайдено: + Вперше село згадується 15 грудня 1373 року. В XV столітті в селі споруджено фортецю для захисту від татарських наскоків. До XVII століття село називалося просто Гвіздець.


Назва:Аркас Микола Миколайович (молодший)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Під час гетьманського перевороту наприкінці квітня 1918 року Микола Аркас на чолі дивізіону одним із перших підтримав Павла Скоропадського. За часів гетьманату залишався командиром дивізіону, який продовжив нести варту у Києві. 15 грудня 1918 року, після вступу до Києва військ Директорії, дивізіон перейшов у її розпорядження та був перейменований у Кінно-Гонецький полк штабу Дієвої армії УНР.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 19 серпня 1919 року — командир 2-го кінного полку імені Максима Залізняка Дієвої армії УНР (з середини вересня 1919 року — 2-й кінний Переяславський полк). 11 грудня 1919 року не пішов у Перший зимовий похід та разом з полком приєднався до Української Галицької армії, яка на той час перебувала у союзі зі Збройними Силами Півдня Росії. 15 грудня 1919 року наказом по Дієвій армії УНР був оголошений зрадником. Більша частина полку невдовзі повернулася до Дієвої армії УНР.


Зобр:1шт.


Назва:Тулуб Сергій Борисович

-Знайдено: + | кінець_терміну2 = 15 грудня 1999
Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: +

Попередник: 5-й Міністр вугільної промисловості України
3 червня 199815 грудня 1999
Наступник:
Янко Станіслав Васильович
Тополов Віктор Семенович



Назва:Хотинський повіт

-Знайдено: + Під час революційних подій в Росії 1917 р. у Бессарабській губернії 15 грудня того ж року було проголошено створення Молдавської Демократичної Республіки (молд./рум. Република Демократикэ Молдовеняскэ, рум. Republica Democratică Moldovenească). З формальної точки зору Хотинський повіт з того часу став адміністративно-територіальною одиницею МДР. Водночас, Рада краю рум. Sfatul Ţării (орган який проголошував МДР) не мав жодного впливу на ситуацію в республіці, й нічого не контролював. Фактично, будучи маріонеткою в руках королівської Румунії мав завдання створити легітимні підстави для захоплення країни західним сусідом. Незважаючи на протести місцевого населення в кін. 1917 - поч. 1918 р.р. румунські війська перейшли річку Прут та почали захоплювати молдавські населені пункти. УНР висловила рішучий протест Румунії щодо анексії Бессарабії, вимагала припинити просування в напрямку Хотинського повіту, й запропонувала сісти за стіл переговорів щодо вирішення «бессарабського питання». СРСР та УРСР оголосили про розвив дипломатичних стосунків з Румунією, й практично оголосили, що знаходяться надалі у стані війни з нею.


Зобр:4шт.


Назва:Пономаренко Георгій Григорович

-Знайдено: + Пономаренко Георгій Григорович (15 грудня 1939 р.) — український політик.
-Знайдено: + Народився 15 грудня 1939 р. у с. Курилівка Куп'янського р-ну Харківської області.


Назва:Адріан (Старина)

-Знайдено: + Митрополи́т Богородський Адріа́н (в миру Стари́на Валенти́н Єго́рович) народився 15 грудня 1943 року в м. Дніпропетровськ. Батько майбутнього митрополита загинув на війні, мати сама виховувала п'ятьох дітей.


Назва:Бубнівська Слобідка

Підзаголовок:==Історія==
Знайдено: + 7 травня 1992 року колгосп імені Постишева реорганізовано в КСП «Воля», а з 15 грудня 1999 року — СТОВ «Воля» (директор Олійник Павло Петрович).


Зобр:1шт.


Назва:Генеральний суд УНР

-Знайдено: + Генеральний суд — найвищий судовий орган Української Народної Республіки і Української Держави в 19171918 роках створений законом УЦР від 2(15 грудня) 1917 року (за іншими даними 4(17 грудня) 1917).


Назва:Болеславський Ісаак Єфремович

-Знайдено: + Ісаак Єфремович Болеславський (* 9 червня 1919, Золотоноша — † 15 грудня 1977 Мінськ) — радянський гросмейстер, претендент на світову першість, шаховий теоретик і тренер. Єврей[14].


Зобр:1шт.


Назва:Тішура Володимир Іванович

-Знайдено: + Тішура Володимир Іванович (нар.15 грудня 1959 — †10 травня 1986) — ліквідатор аварії на Чорнобильській АЕС, старший пожежник 6-ї самостійної воєнізованої пожежної частини з охорони міста Прип'ять. Герой України.


Назва:Галич Олександр Аркадійович

-Знайдено: + Олександр Аркадійович Галич (справжнє прізвище — Гінзбург; 19 жовтня 1918, Катеринослав (нині — Дніпропетровськ) — 15 грудня 1977, Париж, Франція) — радянський поет, сценарист, драматург, автор і виконавець власних пісень. Єврей[15]
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Потім оселився в Парижі, де трагічно загинув 15 грудня 1977 р. від удару електричним струмом, коли під’єднував антену до щойно купленої стереосистеми . Існує також версія, що це було вбивство. Інша версія — Галич покінчив життя самогубством. Олександр Аркадійович похований у пригороді Парижа на Кладовищі Сент-Женев'єв-де-Буа.


Зобр:1шт.


Назва:Француз Анатолій Йосипович

-Знайдено: + * Заслужений юрист України (15 грудня 1999) — за вагомий особистий внесок у зміцнення законності і правопорядку, високий професіоналізм[16]
-Знайдено: + nreg=1576/99 Указ Президента України № 1576/99 від 15 грудня 1999 року «Про відзначення нагородами України»]</ref>


Назва:Ясинець

-Знайдено: + Щодо церковного адміністративного поділу, то Селецька парафія належала і належить до Дубровицького благочиння. З приходом радянської влади, 15 грудня 1940 року, було обрано Селецьку сільську Раду з 20 - ти чоловік. Тяжко було працювати на адміністративних посадах у воєнні і перші повоєнні роки.


Зобр:1шт.


Назва:Червоний Оскіл

-Знайдено: + У грудні 1917 року в селі встановлена влада Рад. Але в квітні 1918 зміна влади була призупинена в зв’язку з вторгненням на територію австро-угорських військ. Для боротьби з ними був створений партизанський загін, який очолив Григорій Савонов. 10 листопада 1918 року цей загін звільнив від окупантів село, а потім на деякий час захопив залізничну станцію Ізюм. Але краще озброєні вояки Австро-Угорщини здолали опір цареборисівців. 15 листопада 1918 року вони знову захопили селище і наклали велику контрибуцію. Все ж таки 15 грудня 1918 року партизани знову звільнили село, на цей раз остаточно. [17]


Назва:Жудін Микола Дмитрович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Микола Дмитрович Жудін народився 14 грудня [18] (за іншими даними — 15 грудня [19]) 1891 року в Бердичеві. Син художника Дмитра Жудіна, брат художниці Ольги Жудіної.


Назва:Щербанівка

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + * В селі народився Григорій Михайлович Косинка (* 29 листопада 1899 — † 15 грудня 1934) — український письменник Розстріляного відродження.


Назва:Старий Яричів

-Знайдено: + 15 грудня 2007 року помер найстарший на той час житель планети — мешканець села 117-літній Григорій Дмитрович Нестор.


Назва:Корчак-Чепурківський Юрій Овксентійович

-Знайдено: + Ю́рій Овксе́нтійович Корча́к-Чепуркі́вський - (* 15 грудня 1896, Кишинів Бесарабія – † 20 серпня 1967, Київ)


Назва:Почесні громадяни Кам'янця-Подільського

-Знайдено: + На урочистих зборах у міському Будинку культури секретар міськвиконкому Олександр Гоголь зачитав постанову міськкому КПУ та міськради про перших почесних громадян міста; голова міськвиконкому Григорій Тонкочеєв трьом із чотирьох відзначених (крім 79-річного Кушелєва, який не зміг приїхати із Житомира) вручив грамоти почесних громадян, а дівчата в національних українських костюмах пов'язали їм широкі червоні стрічки. Місцева газета «Прапор Жовтня» оперативно опублікував спогади Михайла Кушелєва (7 листопада) і Федора Попова (22, 25, 29 листопада та 2 грудня), а 12 грудня публікацією про Михайла Кушелєва започаткував рубрику «Почесні громадяни міста Кам'янець-Подільський» (15 грудня з'явилася публікація про Федора Попова, 26 грудня — про Миколу Комісарова).
-Знайдено: + 15 грудня 1999 року сесія міської ради затвердила нове Положення про звання «Почесний громадянин міста Кам'янець-Подільський». Передусім, було зазначено, що звання надається сесією міської ради до Дня міста (третя субота травня) та до Дня визволення міста від німецько-фашистських загарбників (26 березня), але не більше ніж двом особам на рік. Підставою для відзначення громадянина є його значний внесок в економічний, соціальний, культурний і духовний розвиток міста, в розв'язання соціальних проблем, а також визнана видатна науково-практична та громадська діяльність, яка сприяє популяризації та утвердженню міста.
Підзаголовок:== Література ==
Знайдено: + * Федір Всеволодович Попов: Почесні громадяни міста Кам'янця-Подільського // Прапор Жовтня. — 1967. — 15 грудня. — С. 2.


Назва:Рубинський Іван

-Знайдено: + Іва́н Руби́нський (*1 січня 1890, слобода Маяк, Ізюм, Харківської губернії — †15 грудня 1967, Бейрут, Ліван) — інженер-конструктор.


Назва:Куньє

-Знайдено: + На початку 1918 року було створено на селі партійний осередок під керуванням Гордієнко Н.С. Навесні цього ж року в маєтку пана Наріжного був організований радгосп «Червоний Жовтень», а в економії Щербака – комуна. Худобу, реманент, будівлі роздали бідноті, але з приходом німців і гетьманців все повернули назад власникам. В кінці 1918 року було створено збройний загін для захисту від військ не тільки німців, але й петлюрівців ( в Ізюмі емісаром Петлюри був Данков). Загін складався з 50-ти чоловік, озброєний за рахунок маєтків Наріжного, Стеценка, Савельєва. На початку 1919 року було відновлено радянську раду і була створена комсомольська організація. У травні 1919 року в село увійшли денікінці. Було створено підпільну групу (перешкоджали вивезенню продуктів денікінцями, роззброювали їх, вбивали). Ворушило Михайло Якович, один із організаторів підпільної групи, був убитий і пізніше похований біля школи. 15 грудня 1919 року Червона Армія вигнала денікінців із села. 23 грудня 1919 року на чолі з головою Московченко Миною Івановичем був створений тимчасовий волосний ревком. У вересні 1920 року був здійснений напад загону Савонова. Загін розгромив приміщення волревкому (активісти втекли через чорний хід). В 1921 році в село увійшла банда заможного селянина Царицанського, але волревком на чолі з Келихом І.П. швидко ліквідували банду і прилюдно всіх розстріляли. В 20-х роках XX ст.. під керівництвом голови волвиконкому Нетудихатки С.С. була організована антирелігійна культбригада. В 1924-1929 роках у селі існував сільгоспбанк. Банк видавав у кредит гроші на купівлю худоби, також давали гроші на будівництво. У 1929 році утворилися два колгоспи: ім. Н. Крупської та «Вільна праця». В цей час організувалися артілі «Жовтень», «Росоха», «Тернівка», ім. С. Будьонного, «Новий шлях», «Зорі», які в цьому ж році об’єдналися в один колгосп «Червоний Жовтень» головою якого став М. Волков. Цей колгосп був розбитий на дільниці, на чолі кожної був уповноважений. Одним з них був Радченко Н.М. Ввечері 27 жовтня 1932 року його втопили заможні селяни. У 1931-1933 роках колгосп декілька разів розпадався на дрібніші артілі і знову об’єднувався. В 1933 році в селі утворилися такі колгоспи: «Жовтень»,ім. Постишева (пізніше «Більшовик»), «Червоні зорі», «Новий шлях», і «Первомайське». Вказані колгоспи проіснували до 1960 року.


Назва:Недригайлів

-Знайдено: + В роки Північної війни Недригайлів, який підпорядковувався цареві Петрові І воював на стороні Росії. Шведські війська у 1708 році ввійшли на Слобожанщину, але зустріли там справді сильний опір. 18 листопада 1708 року вояки шведської армії вступили в м. Ромни, яке за три десятки кілометрів від Недригайлова. Воєвода Недригайлова Фрол Висковатий населенню наказав сховатися в найукріпленішу частину міста. Шведи періодично робили наскоки на містечко, маючи надію захопити його, але їхні спроби не увінчалися успіхом. На підмогу Недригайлівцям цар Петро, довідавшись про недригайлівську оборону із донесення Меншикова, 15 грудня 1708 року спорядив на допомогу загін донських козаків на чолі з отаманом капітан-поручиком Д. Ушаковим, ад'ютантом Петра, що послав йому 14 грудня наказ такого змісту:


Зобр:4шт.


Назва:Перебийніс Тетяна Юріївна

-Знайдено: + Тетяна Юріївна Перебийніс (*15 грудня 1982, Харків) — українська тенісистка. У 2000 досягла фіналу на юніорському турнирі Вімблдон в одиночному розряді й перемогла на тому самому турнирі в парному розряді. Найвища позиція в рейтингу ВТА — №55. Брала участь в Олімпійських іграх у Афінах (2004) і у Пекіні (2008).


Назва:День працівників суду

-Знайдено: + День працівників суду — професійне свято України. Відзначається щорічно 15 грудня.


Назва:Віктюк Роман Григорович

Підзаголовок:==== Режисер ====
Знайдено: + * 2000 — «Солодкоголосий птах юності», сцени з п'єси Т.Уїльямса в бенефіс ' ' Тетяни Дороніної, — Центральний будинок актора ім. А. А. Яблочкіної [20], Москва


Назва:Марки пластової пошти

-Знайдено: + 15 грудня 1952 року в Мюнхені головою Пластової Старшини була видана ювілейна серія з п'яти марок з нагоди 40-річчя Пластового Улада. Марки серії мали однаковий малюнок для всіх номіналів: пластова лілея на тлі двох земних півкуль і напис «Український Пластовий Улад». Автор малюнка — Любомир Рик­тиць­кий. Серія була видрукувана в друкарні Рей­мун­да Фін­ка в Мюнхені.


Зобр:1шт.


Назва:День юриста

-Знайдено: + * 15 грудняДень працівників суду


Зобр:1шт.


Назва:Букатевич Назарій Іванович

-Знайдено: + Наза́рій Іва́нович Букате́вич (10 (22) жовтня 1884(18841022), Любомль — 15 грудня 1984, Одеса) — український етнограф, історик, мовознавець. Кандидат філологічних наук (1943). Професор (1960).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Назарій Іванович Букатевич помер 15 грудня 1984 року в Одесі на сто першому році життя.


Назва:Панцерник «Князь Потьомкін-Таврійський»

-Знайдено: + 15 грудня 1897 року в елінгу № 7 Миколаївського адміралтейства був встановлений перший лист горизонтального біля корпусу.


Зобр:3шт.


Назва:Латинський кафедральний собор (Львів)

-Знайдено: + * «Шляхетний і знатний вельможний пан Бальтазар Бзовський із Бзови віце-староста яворівський, що спочив у Господі дня 15 грудня року Божого 1574 на 6-му році життя. Його вічна душа спочиває в мирі, віддалена, в Господі ласкавому. Амінь»;


Зобр:19шт.


Назва:Фільмографія студії «Укранімафільм»

-Знайдено: + p=results&year=2002 Підсумок фестивалю «Крок», 2002] // Офіційний сайт Міжнародного фестивалю анімаційних фільмів «Крок». Переглянуто 15 грудня 2008. (рос.)</ref>

-Знайдено: + «Берлінале», 2003 — «Срібний ведмідь»[21]


Назва:Фільмографія ТО художньої мультиплікації студії «Київнаукфільм»

-Знайдено: + dept_id=3&e_dept_id=4&e_prize_id=21 Фільми та нагороди Всесоюзного кінофестивалю] // Енциклопедія вітчизняного кіна СРСР/СНД. Переглянуто 15 грудня 2008. (рос.)</ref>
-Знайдено: + Page_ID=310&film_id=870422&back_page=306&texte=Igra&order=titre_original&titre=on Фільм "Гра" в категорії "Короткометражні фільми, 1987"] // Офіційний сайт Міжнародного фестивалю анімаційних фільмів в Ансі. Переглянуто 15 грудня 2008. (англ.)</ref>


Назва:Міністерство вугільної промисловості України

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 15 грудня 1999 року Міністерство вугільної промисловості було ліквідоване в черговий раз у зв'язку зі створенням Міністерства палива і енергетики України, до якого увійшов Державний департамент з управління підприємствами вугільної промисловості країни.


Назва:Україна без Кучми

-Знайдено: + Перша акція протесту була 15 грудня 2000 року. У акції «Україна без Кучми» брали участь 24 політичні партії та громадські організації, серед них Соцпартія України, партія «Собор», Українська республіканська партія, партія «Реформи і порядок», УНА-УНСО, Українська комуністична спілка молоді, Всеукраїнська партія трудящих, і інші, як націоналістичні, так і деякі ліві партії. Учасники акції розбили наметове містечко у центрі Києва з вимогами відставки президента країни й керівників силових відомств, проведення незалежної експертизи у справі зниклого журналіста Георгія Гонгадзе (гасло «Хочемо правди»).


Зобр:3шт.


Назва:Цигульова Оксана Миколаївна

-Знайдено: + Оксана Цигульова (15 грудня 1973, Миколаїв) — українська спортсменка, яка спеціалізувалася в стрибках на батуті, призер Олімпійських ігор. Заслужений майстер спорту України.


Назва:Гальченко Анатолій Васильович

-Знайдено: + Анато́лій Васи́льович Га́льченко (*15 грудня 1935, Луганськ) — поет.
-Знайдено: + Народився 15 грудня 1935 р. в м. Луганську.


Назва:Едмон Еннок

-Знайдено: + Едмо́н Шарль Адо́льф Енно́к[22] (фр. Edmond Charles Adolphe Hennocque, *15 грудня 1860, Ґалліполіс, Огайо, США — †1933, Бомон-ля-Шартр (фр. Beaumont-la-Chartre), Франція) — французький генерал, який очолив військову диктатуру в Східній Словаччині та Закарпатті у 1919-1921 рр. для забезпечення державного управління, громадського порядку і спокою на територіях Чехословаччини, яким загрожувала небезпека. Його помічником був Юрай Славік. 03.07.1919 року видав розпорядження, що складається з 18 пунктів і містить широкий перелік поліцейських приписів. Зокрема, положення щодо притягнення до військового суду службовців, які неналежним чином виконують свої обов’язки, встановлення обов’язкового обліку населення і контролю за ним, обмеження прав та свобод громадян (заборона зборів і засідань, обмеження свободи друку та вільного пересування), заборону використання та зберігання зброї, встановлення кримінальних покарань за невиконання наказів диктаторів та інші.


Назва:Голубець Микола

-Знайдено: + Мико́ла Голубе́ць (літ. псевд.: Микола Вілонський, М. Вільшина Гуменецький; 15 грудня 1891, Львів —†22 травня 1942, Львів) — український історик, архівіст, краєзнавець, мистецтвознавець, поет, прозаїк, публіцист, редактор, перекладач, бібліограф.


Назва:Пастернак Ярослав Іванович (журналіст)

-Знайдено: + Яросла́в Іва́нович Пастерна́к (* 15 грудня 1958, Львів — † 26 січня 2004, Львів) — український спортивний журналіст. Багатолітній керівник відділу спорту всеукраїнської газети «Високий Замок».


Назва:Афанасій Печерський

-Знайдено: + * 15 грудня — Прп. Афанасія Печерського.


Зобр:1шт.


Назва:Афанасій Затвірник

-Знайдено: + Пам'ять 10 вересня і 15 грудня.


Назва:Штифанов Лев Миколайович

-Знайдено: + Народився 25 липня 1933 р. в Магнітогорську в родині інженера. Помер 15 грудня 1997 р. в Києві. Закінчив Всесоюзний державний інститут кінематографії (1956). Працював кінооператором на Київській кіностудії ім. О. П. Довженка (1956—1966).


Назва:Шевченко Олесь Євгенович

-Знайдено: + Справу Олеся Шевченка, Степана Хмари і Віталія Шевченка (в 16 томах) розглядав Львівський обласний суд 15-24 грудня 1980 року. Підсудному пред'явили звинувачення з багатьох епізодів: збирання, зберігання та розповсюдження документів (зокрема, віршів Анатолія Лупиноса та біоґрафічної довідки про нього) і передача їх Степану Хмарі для включення в «Український Вісник», контакти й обмін матеріалами з Оксаною Мешко, Надією Світличною, Віталієм Шевченком та ін.


Назва:Державний комітет архівів України

-Знайдено: + Утворений відповідно до Указу Президента України від 15 грудня 1999 № 1573 "Про зміни у структурі центральних органів виконавчої влади". Є правонаступником Головного архівного управління України.


Назва:Нері Кастільйо

-Знайдено: + Роковий для кар'єри Кастільйо у «Шахтарі» матч відбувся у середині листопада, а вже 15 грудня 2007 року у пресі з'явилися повідомлення про можливий перехід гравця до клубу «Манчестер Сіті» з англійської Прем'єр-ліги на правах оренди.


Назва:Чемена Валентина Леонідівна

-Знайдено: + Народилася 15 грудня 1936 р. в Одесі. Закінчила Одеське музичне училище (1958). З 1966 р. виступає у Київській опереті.


Назва:Українські професійні свята

Підзаголовок:== Грудень ==
Знайдено: + * День працівників суду (15 грудня)


Назва:Копиця Давид Демидович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 15 грудня 1965 року в Києві. Похований на Байковому кладовищі (ділянка № 1).


Зобр:2шт.


Назва:Полтавський академічний обласний театр ляльок

-Знайдено: + Згідно з Наказом Міністерства культури і туризму України від 12 листопада 2009 театрові присвоєно статус академічного, відтоді офіційна назва закладу — Полтавський академічний обласний театр ляльок[23].


Зобр:1шт.


Назва:Англо-французька угода про розподіл сфер впливу 23 грудня 1917

-Знайдено: + Угоду прискорили Жовтнева революція 1917 і радянсько-німецьке перемир'я 15 грудня 1917 року. З пропозицією «розмежування Півдня Росії на англійську й французьку сфери впливу» виступив Париж. У день підписання угоди 23 грудня в Парижі відбулися переговори на високому рівні. Господарів представляли:


Назва:Список міністрів вугільної промисловості України

Файл:Ященко Юрій Петрович.jpg

-Знайдено: + |3 червня 1998 — 15 грудня 1999
-Знайдено: + |15 грудня 1999 — 25 липня 2005


Зобр:5шт.


Назва:Херсонський обласний театр ляльок

-Знайдено: + | відкрито = 15 грудня 1971 року
-Знайдено: + Херсонський обласний театр ляльок відкрив свій перший театральний сезон 15 грудня 1971 року. Працював заклад на базі міського Палацу культури.


Зобр:2шт.


Назва:Чечер В'ячеслав Леонідович

-Знайдено: + В'ячесла́в Леоні́дович Че́чер (* 15 грудня 1980, Миколаїв) — український футболіст, захисник донецького «Металурга», у минулому — гравець національної збірної України.


Зобр:2шт.


Назва:Перший уряд Миколи Азарова

-Знайдено: + nreg=503-2009-%F0 «Про призначення Решетнікова Ю.Є. Головою Державного комітету України у справах національностей та релігій»] на офіційному сайті Верховної Ради України</ref> по 15 грудня 2010 рокуПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>


Назва:Меморіальні місця тоталітарних репресій в Україні

-Знайдено: + | Братське поховання 28 діячів культури, письменників, науковців, розстріляних 1517 грудня 1934 року. Їх було зарито вночі на Лук'янівському цвинтарі, місце вказане дружиною Григорія Косинки. Братством Андрія Первозданного 18 грудня 1994 року на цьому місці був встановлений великий дерев'яний хрест з переліком всіх страчених[24].


Зобр:20шт.


Назва:Поготовко Михайло Миколайович

-Знайдено: + Служив льотчиком-спостерігачем 8-го корпусного авіазагону, 1-го Туркестанського корпусного авіазагону, брав участь в українізації цього авіазагону та переведенні останнього 15 листопада 1917 р. до Києва. З 15 грудня 1917 р. — льотчик 1-го Українського авіаційного загону військ Центральної Ради. В складі цього загону увійшов до Гайдамацького Коша Слобідської України. З 12 березня 1918 р. до вересня 1918 р. — льотчик 1-го Запорізького авіаційного загону військ Центральної Ради та Армії Української Держави. З 1 січня 1919 р. — юрисконсульт управління Повітряного флоту Дієвої армії УНР. З 10 лютого 1919 р. — начальник господарчо-рахівничного відділу управління Повітряного флоту Дієвої армії УНР. З 22 березня 1919 р. — начальник загально-стройового відділу управління повітряного флоту Дієвої армії УНР. З 19 лютого 1920 р перебував у Кам'янці поза штатом. З 19 травня 1920 р. — помічник начальника управління Військово-Повітряного флоту Дієвої армії УНР. З 27 лютого 1921 р. — т. в. о. командира Учбового куреня Польової жандармерії Армії УНР.


Назва:Карпенко Анатолій Якович

-Знайдено: + Анато́лій Я́кович Карпе́нко (народився 15 грудня 1955, с. Віленька, Житомирська обл., УРСР) — український підприємець, директор ЗАТ «Полюс» та Благодійного фонду «Дзвін надії». Депутат Київської міської ради, голова Деснянської спілки власників житла. Заслужений працівник сфери послуг України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 15 грудня 1955, с. Віленька Брусилівського району Житомирська області, УРСР в родині вчителів. Проходив строкову службу у приордонних військах.


Назва:Кузьма Орест

-Знайдено: + Орест Кузьма (*28 грудня 1892, Диниска (тепер Жовківський р-н Львівської обл.) — †15 грудня 1968, Коломия) — громадський діяч, літератор, есперантист; один із перших популяризаторів і пропаґандистів есперанто в УкраїніПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>. 15 грудня 1917 р. він проголосив Бессарабію «Молдавською Демократичною Республікою у складі Російської федеративної демократичної республіки», утворення якої вітала Центральна Рада, що підтримувала право всіх народів Російської республіки на автономію у федеративному зв'язку. Свої міждержавні стосунки МДР і УНР здійснювали насамперед на основі «спільної боротьби з більшовицькою анархією на фронті і в тилу». За таких умов Центральна Рада і «Сфатул Церій» навіть відклали «до кращих часів» спірне питання про майбутнє придунайських земель, лівобережжя Дністра і Хотинщини, заморозивши «питання територіальних претензій один до одного до установчих зборів українських і молдовських»[25].


Зобр:25шт.


Назва:Авакум (ім'я)

-Знайдено: + Іменини — 15 грудня[26].


Назва:Турчин Лука

-Знайдено: + Турчин Лука (27 жовтня 1881, с. Великий Глибочок, нині Тернопільського району Тернопільської області — † 15 грудня 1951, м. Львів) — український вчений, педагог, громадський діяч. Доктор філософії. Дійсний член НТШ.


Назва:Онопко Сніжана

-Знайдено: + Сніжана Онопко (англ. Snejana Onopka, *15 грудня 1986) — українська фотомодель, що увійшла до Топ-10 найуспішніших моделей світу.


Назва:Історія Коломиї

-Знайдено: + 1 листопада 1918 р. проголошено Західно-Українську Народну Республіку: у ніч на 1 листопада український військовий комітет перебрав владу і в Коломиї. 15 грудня 1918 р. місто урочисто провело на польський фронт 3-й Коломийський курінь. Сотні коломиян пішли добровольцями в УГА. 15 травня 1919 р. понад 100-тисячна польська армія прорвала український фронт, а 24 травня Коломию зайняло румунське військо. У місті встановилася польська влада.


Назва:Ебергард Гайкен

-Знайдено: + Ебергард Гайкен (нім. Eberhard Heyken, *23 серпня 1935, Агаузен — †15 грудня 2008, Бонн) — німецький дипломат.


Назва:Хіврич Юрій Єгорович

-Знайдено: + Кандидат наук з державного управління (15 грудня 2005)


Назва:Мушник Сергій Михайлович

-Знайдено: + Сергій Михайлович Мушник (справжнє прізвище Мушников) (* 21 жовтня 1921, м. Петропавловськ Казахстан —†15 грудня 1994, Харків) — український радянський поет та прозаїк.


Назва:Ковальов Олексій Леонтійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У ніч на 15 грудня 1944 року гвардії молодший сержант Ковальов на чолі групи в бою на південний захід від населеного пункту Грабув Залісне (5 км на захід від міста Магнушев, Польща) увірвався і траншею противника, гранатами і вогнем з автомата вивів з ладу ворожий кулемет і двох гітлерівців .


Зобр:1шт.


Назва:Лейтес Олександр Михайлович

-Знайдено: + Олександр Михайлович Лейтес (*15 грудня 1899, м. Брест-Литовськ
-Знайдено: + Олександр Михайлович Лейтес народився 15 грудня 1899 року в м. Брест-Литовську Гродненської губернії в інтелігентській сім'ї.


Назва:Шахтар (футзальний клуб)

-Знайдено: + | 15 грудня 2002


Зобр:1шт.


Назва:Герб Кобеляків

-Знайдено: + |дата_затвердження = 15 грудня 2000 року
-Знайдено: + Герб Кобеля́ків — офіційний символ міста Кобеляк Полтавської області, затверджений 15 грудня 2000 року рішенням XXI сесії Кобеляцької міської ради XXIII скликання.


Назва:Прапор Кобеляків

-Знайдено: + |затверджений = 15 грудня 2000 року
-Знайдено: + Пра́пор Кобеля́ків затверджений 15 грудня 2000 року рішенням XXI сесії Кобеляцької міської ради XXIII скликання.


Назва:Бурковська Юлія Віталіївна -Знайдено: + Юлія Віталіївна Бурковська (*15 грудня 1984 р.) українська поетеса, письменниця, журналістка.


Зобр:1шт.


Назва:Кухтенко Олександр Іванович

-Знайдено: + При особистій участі Олександра Кухтенка в Київському політехнічному інституті на базі науково-дослідницького сектору кафедри математичних методів системного аналізу 15 грудня 1990 року був створений науково-дослідний інститут міждисциплінарних досліджень (НДІМД).


Зобр:2шт.


Назва:Шепелєв Микола Гаврилович

-Знайдено: + Микола Гаврилович Шепелєв (рос. Николай Гаврилович Шепелев; 15 грудня 1909, Урицьке — 5 липня 1958) — Герой Радянського Союзу, в роки радянсько-німецької війни стрілець 385-го стрілецького полку 112-ї стрілецької дивізії 60-ї армії Центрального фронту, рядовий.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 15 грудня 1909 року в селі Урицьке (нині в межі села Охочевка Щигровського району Курської області) в селянській родині. Росіянин. Закінчив сім класів середньої школи. Працював в селі Іванівці Баганского району Новосибірської області.


Зобр:1шт.


Назва:Авраменко Василь Максимович

-Знайдено: + Авра́менко Васи́ль Макси́мович (нар. 1913[27] — † 15 грудня 1972) — Герой Радянського Союзу.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 15 грудня 1972 року.


Назва:Коротков Павло Андрійович

-Знайдено: + Павло́ Андрі́йович Коротко́в (нар. 15 грудня 1934) — український учений-фізик. Доктор фізико-математичних наук, професор. Академік АН ВШ України з 1995 р.


Зобр:1шт.


Назва:Стеценко Семен Григорович

-Знайдено: + Семен Григорович Стеценко (*15 грудня 1974) — український учений-правознавець. Доктор юридичних наук, професор. Академік АН ВШ України з 2008 р.


Зобр:1шт.


Назва:Кесслер Карл Федорович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + К. Кесслер народився у сім'ї королівського оберфортсмейстера. У 1822 р. сім'я переїхала до Росії, де батько отримав посаду головного лісничого у Новгородській губернії. У 1828 р. Карла привезли до Санкт-Петербургу, де він навчався у гімназії, яку закінчив у 1834 р. Протягом 1834—1838 рр. навчався на природничому відділенні фізико-математичного факультету Петербурзького університету. Після його завершення 4 роки працював викладачем математик й фізики у Петербурзькій гімназії. 15 грудня 1840 р. Кесслер захистив у Петербурзькому університеті магістерську дисертацію. 4 серпня 1842 р. ним була захищена докторська дисертація.


Назва:Почесні громадяни Севастополя [[Файл:|100пкс|thumb |150px|right]] -Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |27 грудня 1906 — 15 грудня 1985


Зобр:19шт.


Назва:Леви (хокейний клуб)

-Знайдено: + |align=center|15 грудня 1978


Зобр:1шт.


Назва:Каплін Сергій Миколайович

-Знайдено: + Сергі́й Микола́йович Каплі́н (нар. 15 грудня 1979, село Опришки, Глобинський район, Полтавська область) — відомий громадський діяч та політик. Член політичної партії «УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка». Засновник низки ЗМІ, Українсько-російська газета, газета «Іскра підприємця», інші. Активний учасник Помаранчевої революції та один з ініціаторів Податкового майдану. Голова ВГО Союз вкладників.


Назва:Іван (Калинський)

-Знайдено: + | сан = 15 грудня 1822


Назва:Табурянський Леопольд Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + В кінці 2000 — початку 2001 Леопольд Табурянський брав активну участь в акціях протесту " Україна без Кучми ". 15 грудня 2000 він разом з деякими іншими політичними діячами, такими як Олександр Мороз, підписав


Назва:Бідзіля Андрош Яношович

-Знайдено: + Бідзіля Андрош (Андрій Іванович) Яношович (15 грудня 1942, Доробратово) — заслужений архітектор України, лауреат Державної премії України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Андрош Яношович Бідзіля народився 15 грудня 1942 року в селі Доробратово, що нині в Іршавському районі Закарпатської області.


Зобр:6шт.


Назва:Соня садова (монета)

-Знайдено: + Монету введено в обіг 15 грудня 1999 року. Вона належить до серії «Флора і фауна».


Назва:Кондра Ярослав Миколайович

-Знайдено: + Ко́ндра Яросла́в Микола́йович (*4 квітня 1910, c. Юр'ямпіль — †15 грудня 1944, Львів) — український поет, перекладач.
-Знайдено: + Помер 15 грудня 1944 року у Львові, там же похований.


Назва:Тоцький Микола Васильович

-Знайдено: + З 15 грудня 1914 служив однорічником 2-го розряду у 42-му піхотному Якутському полку, в складі якого брав участь у Першій світовій війні. Навчався у школі прапорщиків у Києві (15 травня 1915), потім — прапорщик 247-го запасного батальйону (Новоузенськ). Після Оранієнбаумської кулеметної школи 15 березня 1916 направлений на службу до 2-го запасного кулеметного полку (Стрільна під Петроградом). 20 квітня 1916 отримав звання підпоручика та незабаром був відправлений на фронт — до 3-го стрілецького полку. З 21 вересня 1916 — поручник, з 17 травня 1917 — штабс-капітан. 5 червня 1917 за власним бажанням відкомандирований на посаду гарматного дозорця у 10-й корпусний повітроплавний загін, який перебував на Румунському фронті.


Назва:Чичибабін Борис Олексійович

-Знайдено: + Бори́с Олексі́йович Чичиба́бін, за паспортом Полушин (рос. Борис Алексеевич Чичибабин, нар. 9 січня 1923, Кременчук — †15 грудня 1994, Харків) — український радянський російськомовний поет, лауреат Державної премії СРСР (1990).


Зобр:3шт.


Назва:Гонтова гора

-Знайдено: + | заснований = 15 грудня 2011
-Знайдено: + Площа охоронної території 36,4 га. Утворена рішенням Тернопільської обласної ради від 15 грудня 2011 року. Перебуває у віданні Мильнівської сільської ради.


Назва:Мізюн Григорій Михайлович

-Знайдено: + Мізюн Григорій Михайлович (*25 березня (7 квітня) 1903(19030407), с. Кривуші, Кременчуцький повіт, Полтавська губернія, Російська імперія — пом. 15 грудня 1963, Чернівці, УРСР) — український письменник, драматург.


Назва:Чечет Григорій Герасимович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Григорій Чечет народився 15 грудня 1870 року в селі Каї-Кулак Таврійської губернії (нині — Токмацького району Запорізької області)


Назва:Пилипчук Петро Пилипович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Орден «За заслуги» I ст. (20 січня 2010)[28], II ст. (4 жовтня 2007)[29], III ст. (15 грудня 2005)[30]


Назва:Демократична партія України

-Знайдено: + Установчий з'їзд ДемПУ відбувся 1516 грудня 1990 в Києві. Головою партії був обраний Юрій Бадзьо. Іншими видатними членами ДемПУ були радянські і українські письменники Дмитро Павличко, Володимир Яворівський, Іван Драч, Юрій Цеков, Роман Іваничук, Валерій Чмир, Аліна Гордасевич та Віталій Дончик, а також вчений Генріх Дворко. Основою ДемПУ в основному були активісти Народного руху України (НРУ) — тоді ще громадської організації, а не партії. 28 червня 1991 ДемПУ була зареєстрована. Партія виступала за незалежність України від СРСР і проведення демократичних реформ.


Назва:Нетреба Тадей Маркелович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 15 грудня 1917 р. — в українській армії. У 1918 р. закінчив Інструкторську школу старшин Армії Української Держави (3-й випуск), служив у 62-му пішому Бахмутському полку 8-го Катеринославського корпусу Армії Української Держави.


Зобр:1шт.


Назва:Міронов Валерій Євгенович

-Знайдено: + Валерій Євгенійович Міронов (нар.15 грудня 1962, м. Ровеньки, Луганська область) — державний керівник і суспільно-політичний діяч. Засновник і лідер громадської організації «ПРАВО КИЯН».


Назва:Експрес (завод)

-Знайдено: + З 1989 року завод став акціонерно-орендним підприємством. У 1994 році колектив викупив основні фонди і став власником заводу. 15-19 грудня 1994 року на загальних зборах було засноване Жмеринське товариство з обмеженою відповідальністю — підприємство «Експрес». Головою правління було обрано Чорного Володимира Тимофійовича, який до реорганізації був директором заводу.


Зобр:8шт.


Назва:Посольство Таджикистану в Україні

-Знайдено: + Дипломатичні відносини між Україною і Республікою Таджикистан встановлені 24 квітня 1992 року, проте ще 15 грудня 1990 року було підписано міжурядову Угоду про економічне та культурне співробітництво на 1991-1995 роки і Протокол про взаємні постачання товарів народного споживання ринкового призначення в 1991-1995 роках.


Зобр:1шт.


Назва:Щербаков Сергій Геннадійович

-Знайдено: + В кінці 1992 року перейшов до «Спортінга», підписавши чотирирічний контракт. Змушений був завершити професійну кар'єру футболіста у 1994 році в віці 22 років, потрапивши 15 грудня 1993 року автомобільну аварію, після якої йому паралізувало нижню частину тіла.


Назва:Турісбеков Заутбек Каусбекович

-Знайдено: + Заутбек Каусбекович Турісбеков (15 грудня 1951, селище Састобе, Тюлькубаський район, Південно-Казахстанська обл. , Казахстан) — казахстанський державний діяч, дипломат. Міністр внутрішніх справ Казахстану (2003-2005). Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Казахстан в Україні.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 15 грудня 1951 року в селищі Саз-Тюбе Тюлькубасского району Південно-Казахстанської області. У 1973 році закінчив Казахський хіміко-технологічний інститут, за фахом інженер-хімік-технолог. Кандидат економічних наук.


Назва:Гончаренко Михайло Федорович

-Знайдено: + Миха́йло Фе́дорович Гончаре́нко (нар. 15 грудня 1975, смт. Стеблів, Корсунь-Шевченківського району Черкаської області) — голова Державної інспекції навчальних закладів України[31], кандидат економічних наук, 15 лютого 2012 року присвоєно третій ранг державного службовця[32]


Назва:Зінов'єв Євген

-Знайдено: + Зінов'єв Євген (нар. 15 грудня 1987) — український футболіст, кандидат у майстри спорту України[33]. Срібний призер Літніх Паралімпійських ігор 2012 року.


Назва:Безвершенко Іван Андрійович

-Знайдено: + Іван Андрійович Безвершенко (15 грудня 1931 — 6 березня 1993) — український імунолог, доктор медичних наук, професор, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (1999; посмертно; за цикл праць «Імунобіологія тимусу, його роль у регуляції імуногенезу, одержання та можливості використання препаратів тимусу (вилочкової залози)».


Зобр:1шт.


Назва:Мірошниченко Олексій Валентинович

-Знайдено: + Мірошниченко Олексій Валентинович (* 15 грудня 1958, смт Красний Кут, Антрацитівський район, Луганська область) — заступник Голови Ради Федерації роботодавців України[34], Виконавчий Віце-президент Конфедерації роботодавців України, Перший заступник Голови Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні[35], заступник Співголови Національної тристоронньої соціально-економічної ради (від всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців)[36], заслужений економіст України. Є членом колегій Міністерства соціальної політики України та Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України.


Назва:Семенченко Кузьма Олександрович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Орден Вітчизняної війни 1-й ступеня (15.12.1943)


Назва:Леонтович Олександр Васильович

-Знайдено: + Леонто́вич Олекса́ндр Васи́льович (нар. 1 листопада (20 жовтня) 1869 — пом. 15 грудня 1943, Москва) — український радянський фізіолог і гістолог, заслужений діяч науки Української РСР (1939).


Назва:БТБ

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Першим проектом БТБ, що вийшов в ефір, був цикл освітніх фільмів «Фінансова академія». У серпні телеканал змінив логотип «Банк-TV» на БТБ та зменшив частку програм власного виробництва у програмній концепції. 15 грудня 2012 БТБ змінив пропорції зображення на 16:9.


Назва:Крилов Олексій Гаврилович

-Знайдено: + Олексій Гаврилович Крилов (* 15 грудня 1913, Могилів, Білорусь, за іншою версією у Дніпропетровську — † 1991, Дніпропетровськ) — український дитячий поет, який творив російською мовою. Класик дитячої літератури XX сторіччя.


Назва:Підводні човни проекту 641

-Знайдено: + Головний ПЧ, що будувався на заводі № 196, був закладений 3 жовтня 1957 року і спущений на воду 28 грудня того ж року при технічній готовності 64%. Протягом січня-квітня 1958 року на човні проводилися добудовчо-налагоджувальні роботи, а 15 квітня 1958 року почалася швартові випробування. Подальші випробування проводилися в районі Кронштадту, Таллінна, Лієпаї і були закінчені 15 грудня 1958 року (крім занурення на граничну глибину, яке було проведене в Білому морі лише у жовтні 1959 року).


Зобр:7шт.


Назва:Посольство України в Таджикистані

-Знайдено: + Дипломатичні відносини між Україною і Республікою Таджикистан встановлені 24 квітня 1992 року, проте ще 15 грудня 1990 року було підписано міжурядову Угоду про економічне та культурне співробітництво на 1991–1995 рр. і Протокол про взаємні постачання товарів народного споживання ринкового призначення в 1991–1995 роках.


Назва:Раупов Рустам Бурханович

-Знайдено: + Руста́м Бурха́нович Рау́пов (нар. 15 грудня 1964, місто Красний Луч, Луганська область) — український політик. Народний депутат України. Голова Житомирської обласної організації партії «УДАР» з 2011 року.


Назва:Апеляційний суд Автономної Республіки Крим

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + День 15 грудня 1992 р. для судової системи України був ознаменований прийняттям Закону «Про статус суддів», згідно з яким судді як носії судової влади в Україні здійснюють правосуддя в умовах, що виключають вплив законодавчої й виконавчої влади. Цим законом були визначені гарантії незалежності недоторканності суддів, принципи належного функціонування судової системи, умови для заняття посади судді й припинення його повноважень, передбачені питання матеріального забезпечення суддів, їх соціального захисту з урахуванням особливостей професійної діяльності по здійсненню правосуддя, установлені підстави для дисциплінарної відповідальності суддів.


Назва:Ткачова Людмила Іванівна

-Знайдено: + Людмила Іванівна Ткачова (15 грудня 1935, Мачухи) — український історик, дослідниця історії України 1920-1930-х років.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 15 грудня 1935 в селі Мачухах Полтавського району Полтавської області. 1958 року закінчила історико-філософський факультет Київського державного університету. У 19611963 роках  — бібліотекар, у 19631973 роках — старший лаборант, молодший науковий співробітник, у 19732000 роках — старший науковий співробітник відділів історії соціалістичного і комуністичного будівництва, історії соціалістичного будівництва, історії української культури Інституту історії України НАН України. 1969 року, під керівництвом доктора історичних наук П. П. Гудзенка, захистила кандидатську дисертацію на тему: «Допомога Червоної Армії трудящим України у відбудові народного господарства в роки Великої Вітчизняної війни».


Назва:Брістоль (готель)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Сьогодні будівлі готелю присвоєно статус «пам'ятки архітектури»[37]. З 2002 а по кінець 2010 а готель був закритий на реконструкцію. Після закінчення реконструкції готелю було присвоєно 5 зірки[38]. Офіційно готель Брістоль знову відчинив свої двері 15 грудня 2010<ref>[http://www.frontdesk.ru/vetka.cgi?


Зобр:1шт.


Назва:Левицька Ольга Максиміліанівна

-Знайдено: + | дата_народження = 15 грудня 1879
-Знайдено: + Левицька Ольга Максиміліанівна (*15 грудня 1879 —†19 березня 1925) — українська акторка, співачка.


Назва:Соня садова (срібна монета)

-Знайдено: + Монету було введено в обіг 15 грудня 1999 року. Відноситься монета до серії «Флора і фауна».


Назва:Повстання Чугуївської юнацької школи

-Знайдено: + |date=14-15 грудня 1917 р.
-Знайдено: + Повстання Чугуївської юнацької школи — зіткнення, що відбувся 14-15 грудня 1917 року й між військовами УНР та більшовиками.


Зобр:2шт.


Назва:Міжнародний пакт про громадянські та політичні права

-Знайдено: + Другий факультативний протокол до Міжнародного пакту про громадянські та політичні права, спрямований на скасування смертної кари, прийнятий 15 грудня 1989 року резолюцією 44/128 Генеральної Асамблеї на її 82-му пленарному засіданні, набув чинності 1991 року.


Зобр:1шт.


Назва:Сірко Божена Беатріс Індра

-Знайдено: + Народ. 15 грудня 1909 р. в Угорщині. Вийшла заміж за Івана Сірка, переїхала з чоловіком на Закарпаття. У роки Другої світової війни перебувала у Словаччині й Чехії, працювала в лікарні. У 1948 р. прибула до Австралії, у 1950 р. – переїхала до Нової Гвінеї. У 1967 р. повернулася до Мельбурна. Друкувалася в альманасі „Новий обрій”,


Назва:Тиміш Юрій

-Знайдено: + Друге питання, яке викликало жвавий інтерес українських депутатів, стосувалося статусу Буковини. Українці відстоювали думку, що Буковинський округ повинен залишитися у складі Галичини, на відміну від румунських бояр, які прагнули відділити край. Українці з Буковини розпочали активну кампанію подачі петицій від виборців, які прохали залишити Буковину у складі Галичини. У петиції сільських громад Серетського повіту на підтримку клопотання, яке подали депутати райхстаґу (в тому числі й Юрій Тиміш) від 15 грудня 1848 р. зазначалося:


Назва:Кирстюк Василь

-Знайдено: + Друге питання, яке викликало жвавий інтерес українських депутатів, стосувалося статусу Буковини. Українці відстоювали думку, що Буковинський округ повинен залишитися у складі Галичини, на відміну від румунських бояр, які прагнули відділити край. Українці з Буковини розпочали активну кампанію подачі петицій від виборців, які прохали залишити Буковину у складі Галичини. У петиції сільських громад Серетського повіту на підтримку клопотання, яке подали депутати райхстаґу (в т.ч. й Василь Кирстюк) від 15 грудня 1848 р. зазначалося:


Назва:Моргоч Василь

-Знайдено: + Друге питання, яке викликало жвавий інтерес українських депутатів, стосувалося статусу Буковини. Українці відстоювали думку, що Буковинський округ повинен залишитися у складі Галичини, на відміну від румунських бояр, які прагнули відділити край. Українці з Буковини розпочали активну кампанію подачі петицій від виборців, які прохали залишити Буковину у складі Галичини. У петиції сільських громад Серетського повіту на підтримку клопотання, яке подали депутати райхстаґу (в т.ч. й Василь Моргоч) від 15 грудня 1848 р. зазначалося:


Назва:Доленчук Іван

-Знайдено: + Друге питання, яке викликало жвавий інтерес українських депутатів, стосувалося статусу Буковини. Українці відстоювали думку, що Буковинський округ повинен залишитися у складі Галичини, на відміну від румунських бояр, які прагнули відділити край. Українці з Буковини розпочали активну кампанію подачі петицій від виборців, які прохали залишити Буковину у складі Галичини. У петиції сільських громад Серетського повіту на підтримку клопотання, яке подали депутати райхстаґу (в т.ч. й Іван Доленчук) від 15 грудня 1848 р. зазначалося:


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Станція «Виставковий центр» запрацює 27 грудня
  2. Розміняли півсотні // Україна молода, № 236, 27.12.2011
  3. Судимости Виктора Януковича
  4. pravda.com.ua «Прємьєр-міністр» Янукович, или неофициальная биография для тех, кто подзабыл
  5. Відбулася церемонія вручення державних нагород Президентами України та Таджикистану // Офіційний сайт Президента України
  6. [http://www.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
    -Знайдено: + nreg=1747-2000-%EF Постанова Кабінету Міністрів України від 29 листопада 2000 № 1747 Про остаточне зупинення Чорнобильської АЕС]
  7. Указ Президента України № 1126/2011 від 15 грудня 2011 року «Про відзначення державними нагородами України працівників Луганського обласного академічного українського музично-драматичного театру»
  8. В російському довіднику «Политические деятели России. 1917» він фігурує як Клим Буревій (всі наведені в цьому довіднику факти свідчать, що йдеться про одну й ту саму особу), і зазначено, що справжнє його ім'я  — Костянтин Степанович Сопляков. З інших джерел це ім'я невідоме. Українські дослідники В. В. та С. М. Оліфіренки також зазначають, що 1917 року він відмовився від свого прізвища (але не вказують, якого саме) та став уживати партійний псевдонім «Буревій»
  9. Білокінь С. Чуйкевичі // Довідник з історії України. — 2-ге вид. — К., 2001. — С. 1066.
  10. За перехід з Осокорків на Печерськ по тонкому льоду Дніпра та штурм Києва 15 грудня 1919 року. Такою ж нагородою відзначено і рибака Олексієнка (по документам Алексєєва) Петра Карловича († 1920), котрий був провідником 389-го Богунського полку в цій операції.
  11. Акти ґродські та земські.-Львів,1887.Т.12.-564с.,(пол., лат.) с.21
  12. Акти ґродські та земські.-Львів,1887.Т.12.-564с.,(пол., лат.) с.50
  13. Н.Андрусяк. Минуле Бучаччини // Бучач і Бучаччина.Історично-мемуарний збірник.-Лондон:НТШ,1972.Т.XXVII.-944с.,іл. с.27
  14. (англ.) Ukrainian Jews, Bible Discovered
  15. (англ.) Ukrainian Jews, Bible Discovered
  16. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  17. Статтю створено на основі зібраних матеріалів директора Червонооскільської гімназії В. Веприцького "Ізюмщина Краєзнавча", видавництво "Кроссроуд", Харків, 2009. Укладачі: П.Т. Журова, Ю.Ю. Шелест, В.М. Лисаченко, Н.В. Федосенко, К.В. Малютіна, Л.І. Щибря, Є.В. Гевліч, В.Е. Воронін, І.Г. Гончаренко. с 97-98
  18. Український радянський енциклопедичний словник : [у 3 т.] / гол. ред. М. П. Бажан. — 1-ше вид. — К. : Голов. ред. УРЕ АН УРСР, 1966. — Т. 1 : А — Кабарга. — 856 с. — С. 730.
  19. Історія Національної академії наук України. 1938—1941: Документи і матеріали. — К., 2003. — С. 396.
  20. Див, напр.: Заславський Г. Тріумф Тетяни Дороніної // Независимая газета. 2000. 15 грудня.
  21. Призи та відзнаки фестивалю «Берлінале», 2003 // Офіційний сайт Берлінського кінофестивалю. Переглянуто 15 грудня 2008. (англ.)
  22. patrimoine-de-france.org(фр.)
  23. У Полтавському обласному ляльковому театрі цього дня свято – йому присвоїли статус академічного // новина за 15 грудня 2009 року на Полтавська телевізійна студія «Місто»
  24. Л. Проценко, Ю. Костенко. Лук'янівське цивільне кладовище, путівник. — Інтерграфік. — С. 192. ISBN 966-532-012-2
  25. Боєчко В. Д., Ганжа О. І., Захарчук Б. І. «Формування державних кордонів України». — К., 1991. — стор. 9-10. (укр.)
  26. Церковний календар на грудень 2011 року
  27. Точної дати не встановлено
  28. Указ Президента України № 53/2010 від 20 січня 2010 року «Про відзначення державними нагородами України»
  29. Указ Президента України № 946/2007 від 4 жовтня 2007 року «Про відзначення державними нагородами України юристів»
  30. Указ Президента України № 1774/2005 від 15 грудня 2005 року «Про відзначення державними нагородами України працівників Верховного Суду України»
  31. Указ Президента України № 880/2011 від 26 серпня 2011 року «Про призначення М.Гончаренка Головою Державної інспекції навчальних закладів України»
  32. Указ Президента України № 100/2012 від 15 лютого 2012 року «Про присвоєння рангу державного службовця»
  33. Національна паралімпійська збірна команда України: шлях до Лондону-2012 на сайті Національного комітету спорту інвалідів України
  34. Сторінка Федерації роботодавців України
  35. Спільний представницький орган сторони роботодавців на національному рівні
  36. Національна тристороння соціально-економічна рада при Президентові України. Склад.
  37. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою pilyavsky не вказано текст
  38. В Одессе после 9 лет реставрации открылась историческая гостиница — газета «СЕГОДНЯ»(рос.)