Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/8 березня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Молдова

Підзаголовок:=== Свята ===
Знайдено: + Серед офіційних свят Молдови Новий рік, Різдво Христове, День незалежності Молдови, День національної мови. Відомим молдавським і румунським народним святом є Мерцішор (рум. Mărţişor, від рум. martie — березень) — традиційне свято зустрічі весни, який наголошується 1 березня. Більшістю населення наголошується ряд православних свят, серед яких особливо широко Великдень, Батьківський день, Трійця. C радянського періоду збереглася традиція відзначати свята 23 лютого, 8 березня, 1 і 9 травня. З нових свят треба відзначити Національний день вина, що святкувався вперше в 2002 році.


Зобр:8шт.


Назва:Асоціація українських письменників

-Знайдено: + |рік заснування = 6—8 березня 1997
-Знайдено: + Утворена 68 березня 1997 р. на установчих зборах АУП (118 учасників). До складу АУП увійшли, зокрема: Юрій Андрухович, Наталка Білоцерківець, Юрій Винничук, Василь Герасим'юк, Павло Гірник, Василь Голобородько, Сергій Жадан, Оксана Забужко, Олександр Ірванець, Анатолій Кичинський, Дмитро Кремінь, Олександр Кривенко, Мирослав Лазарук, Іван Лучук, Іван Малкович, В'ячеслав Медвідь, Петро Мідянка, Володимир Моренець, Костянтин Москалець, Віктор Неборак, Борис Нечерда, Юрко Покальчук, Анатолій Дністровий, Василь Портяк, Ігор Римарук, Микола Рябчук, Дмитро Стус, Людмила Таран, Тарас Федюк та інші.


Назва:Казахстан

-Знайдено: + * 8 березня — Міжнародний жіночий день;


Зобр:8шт.


Назва:Драґан Михайло Дмитрович

-Знайдено: + Миха́йло Драґа́н (Драган) (нар. 20 листопада 1899 — пом. 8 березня 1952) — український мистецтвознавець, дослідник стародавнього українського мистецтва.
-Знайдено: + Помер Михайло Драґан у розквіті творчих сил 8 березня 1952 р. після тривалої недуги і невдалої операції. Похований на Личаківському цвинтарі у Львові.


Зобр:4шт.


Назва:Іваницький Борис Георгійович

-Знайдено: + Бори́с Гео́ргійович Івани́цький (* 8 березня 1878, Суми — † 4 квітня 1953, Детройт, США) — український лісознавець, громадський і політичний діяч, журналіст, редактор, педагог.
-Знайдено: + Борис Георгійович Іваницький народився 8 березня 1878 року в Сумах в сім'ї агронома-практика, що походив із дрібної шляхетської родини. Мати — українізована полька, дочка орендаря з Полтавщини [1].


Назва:Кульчицька Олена Львівна

-Знайдено: + Оле́на Льві́вна Кульчи́цька (*15 вересня 1877, Бережани — †8 березня 1967, Львів) — український графік, маляр.


Назва:Михайло (Левицький)

-Знайдено: + | періодпочаток = 8 березня 1816
-Знайдено: + | обрання = 8 березня 1816
-Знайдено: + | періодкінець_4 = 8 березня 1816
-Знайдено: + Митрополи́т Миха́йло Леви́цький (у світі Миха́йло Леви́цький; *16 серпня 1774, Ланчин, Надвірнянський район, Івано-Франківська область — †14 січня 1858, Унів, Перемишлянський район, Львівська область) — єпископ Української Греко-Католицької Церкви; з 8 березня 1816 року Митрополит Галицький та Архієпископ Львівський — предстоятель Української Греко-Католицької Церкви.
-Знайдено: + 17 серпня 1815 р. австрійський імператор Франц I призначив Михайла Левицького Галицьким митрополитом та Львівським архиєпископом, а Папа Римський затвердив це рішення 8 березня 1816 р.


Зобр:2шт.


Назва:Коцюбинський Юрій Михайлович

-Знайдено: + Юрій Михайлович Коцюбинський (* 25 листопада (7 грудня) 1896(18961207), Вінниця — † 8 березня 1937) — український радянський діяч.
Підзаголовок:== Репресії ==
Знайдено: + 8 березня 1937 - засуджений колегією Верховного суду СРСР до розстрілу. Того ж дня вирок було виконано.


Зобр:2шт.


Назва:Перевузник Юрій Юрійович

-Знайдено: + | кінець_терміну = 18 березня 1939
-Знайдено: + | початок_терміну2 = 8 березня 1939
-Знайдено: + | кінець_терміну2 = 18 березня 1939
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Один із засновників і провідних діячів української секції Чехо-Словацької Аграрної Партії, яка гуртувалася навколо газети «Земля і Воля» (виходила в 19341938; редактор С. Клоручак). 3 8 березня 1939 року очолював політичну організацію закарпатських українців — Українське Національне Об'єднання. Після офіційного проголошення незалежності Карпатської України 15 березня 1939 року — міністр внутрішніх справ в уряді Ю. Ревая. З початком окупації Карпатської України Перевузник разом з іншими керівниками на чолі з президентом Карпатської України Августином Волошином емігрував через Румунію, Югославію в Прагу, окуповану німецькими військами. З того часу працював у Празі в судових органах. У 1945 році, після визволення Праги заарештований радянськими спецслужбами, вивезений до СРСР і засланий. Після звільнення жив у Празі, де і помер 17 вересня 1966 року.


Зобр:1шт.


Назва:Полоз Михайло Миколайович

Підзаголовок:== Репресії ==
Знайдено: + Реабілітований 8 березня 1957 р.


Зобр:1шт.


Назва:Рухимович Мусій Львович

-Знайдено: + На IV-му обласному з'їзді Рад робітничих депутатів Донецького і Криворізького басейнів, що відбувався з 27 грудня по 30 грудня 1917 року (за новим стилем — з 9 січня по 12 січня 1918 року) у Харкові, увійшов до складу Ради народних комісарів новоствореної Донецько-Криворізької Радянської Республіки як комісар з військових справ. 8 березня 1918 року обраний головою надзвичайного штабу з організації оборони та революційної війни[2] у складі Коляденка, Сапельнікова, Петриківського і Руднєва з підпорядкуванням всіх збройних частин Червоної гвардії та армії. Після відходу з України під натиском німецько-австрійських окупаційних військ, Рухимович переходить на роботу по забезпеченню Червоної армії: він стає військовим комісаром відділку військового майна в уряді Радянської Росії. Свої обов'язки на цій посаді він виконує до кінця 1918 року.


Назва:Скоропис-Йолтуховський Олександр Філаретович

-Знайдено: + У лютому 1921 року Олександр Скоропис-Йолтуховський (разом з прихильниками) засновує «Відділ Українського Червоного Хреста в Німеччині» та стає членом його управи. 8 березня відбувається реорганізація цього осередку у спеціальний «Відділ Українського Червоного Хреста для допомоги українським полоненим», який надавав різнорідну гуманітарну допомогу тим колишнім полоненим українцям, які до того часу з різних причин продовжували перебувати на теренах Німеччини у статусі інтернованих.


Зобр:4шт.


Назва:Штейнгель Федір Рудольфович

-Знайдено: + З 1908 року — член Товариства Українських Поступовців. Разом з іншими діячами ТУП і конституційними демократами-українцями підписав заяву на адресу трудової і конституційно-демократичної фракції Четвертої Державної думи з висловлюванням протесту проти придушення національного українського руху і з вимогою націоналізації освіти в інтересах культурного розвитку українського народу та надання автономії Україні на рівні з іншими народами. На його квартирі в Києві в лютому 1914 року відбулася нарада Павла Мілюкова з лідерами ТУП і київських конституційних демократів. В роки Першої світової війни увійшов до Ради ТУП, але в грудні 1916 року заявив про свій вихід з організації, заперечуючи проти прийнятою Радою декларації «Наша позиція» про перехід від нейтралітету до протесту проти війни. Підписав відозву Ради ТУП від 8 березня 1917 року із закликом до народу підтримати новий державний устрій, робити внески на національний фонд, засновувати українські школи, відновлювати і засновувати нові «Просвіти», підтримувати українську пресу і готуватися до Установчої Ради, яка мала розглянути питання проголошення автономії України в перебудованій на федеративній основі Росії[3][4].


Зобр:8шт.


Назва:Святослав

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + * Святослав Піскун (*8 березня 1959, Бердичів) — український політичний діяч, тричі Генеральний прокурор України, Генерал-лейтенант податкової міліції, заступник голови Спілки юристів України, віце-президент Міжнародного фонду юристів України, член Вищої ради юстиції України.


Зобр:1шт.


Назва:Українська партія соціалістів-революціонерів

-Знайдено: + За гетьманату УПСР провадила діяльність нелегально. На IV з'їзді, що відбувся 13 — 16. 5. 1918 в околицях Києва, стався розкол УПСР на ліве крило — боротьбістів (Л. Ковалів, Г. Михайличенко, О. Шумський, В. Елланський, А. Приходько, А. Заливчий, Ю. Мазуркевич, П. Любченко), яке захопило ЦК і стояло на позиціях «радянської форми» влади та за співпрацю з більшовиками, і праве крило, так звана «центральна течія» (І. Лизанівський, М. Чечель, М. Шраг, Микола Шаповал, Н. Григоріїв, М. Салтан, В. Голубович, О. Севрюк, Дмитро Одрина, Олександр Жуковський, П. Христюк, О. Якко, А. Степаненко, Ю. Охримович). Боротьбісти перейменувалися 6 — 8 березня 1919 на Українську партію соціалістів-революціонерів-боротьбістів (комуністів). Центральна течія УПСР взяла участь в організації Українського Національного Союзу (М. Шаповал) та у поваленні гетьманату. На Трудовому Конгресі есери домагалися соціалізації землі, націоналізації приватних зал., цукроварень, фабрично-заводських підприємств, передачі держ. органів влади колективам, складеним з представників трудового люду — селян і робітників. За Директорії до уряду Володимира Чехівського (УСДРП) входили М. Шаповал, О. Мицюк, І. Штефан, Сергій Остапенко. Натомість інші діячі УСРП не входили до уряду Остапенка (він вийшов з УПСР), і на знак протесту проти його політики УПСР разом з іншими соціалістичними партіями утворила Комітет Охорони Республіки (22. 3. 1919). В уряді Бориса Мартоса (УСДРП) брав участь М. Ковалевський, І. Лизанівський, І. Паливода, Л. Шрамченко, з 9. 6. 1919 ще Дмитро Одрина (голова ЦК партії) та Т. Черкаський (секретар ЦК партії); в уряді І. Мазепи — М. Ковалевський, М. Черкаський, Н. Григоріїв, Л. Шраменко, П. Христюк. В кін. 1919 частина членів УПСР вийшла на еміграцію (Чехословаччина, Австрія), де пропаґувала принцип «диктатури трудових мас» (М. Шаповал, Н. Григоріїв). Дехто з лідерів УПСР — М. Грушевський, М. Чечель, М. Шраг, П. Христюк, Д. Ісаєвич заснували «закордонну делегацію» УПСР у Відні, яка з 1920 видавала орган «Борітеся — Поборете» (1920–1922), прагнучи перетворити УНР на «радянську республіку» та дійти до примирення з совєтською Росією. Від 25 лютого 1920 до 5. 7. 1920 закордонні групи УПСР і Української Комуністичної Партії створили спільний «радянсько-революційний блок», метою якого було створення української совєтської республіки. На початку 1921 УПСР на еміграції розкололася: 1) просовєтська група, очолена «закордонною делегацією», 2) празька — на чолі з М. Шаповалом; видавала «Вільну Спілку» (1921 — 23) та 3) Організаційний Комітет УПСР за кордоном (М. Ковалевський і M. Залізняк) у Відні. Після повороту «закордонної делегації» на совєтську Україну (1924) і смерті М. Шаповала (1932) організації есерів об'єдналися і створили у Празі спільний ЦК УПСР за кордоном, що видавав «Трудову Україну» за редакцією Н. Григоріїва. Після другої світової війни УПСР відновила свою діяльність на еміграції (лідери Я. Зозуля, Микола Шаповал), взяла участь у створенні Української Національної Ради (1948) і в 1950 разом з іншими соціалістичними партіями об'єдналася в Українську Соціалістичну Партію.


Назва:Уманський Моріц Борисович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 23 лютого (8 березня) 1907 року у Житомирі. В 19231926 роках навчався у Київській мистецькій індустріальній професійній школі у К. Трохименка і М. Козика, у 19261930 роках — у Київському художньому інституті у В. Татліна та К. Єлеви. З 1931 року працював на Київській студії художніх фільмів.


Зобр:1шт.


Назва:Херсон

-Знайдено: + 8 березня 1919 р., внаслідок україно-радянської війни більшовицькі загони Г. Григор'єва захопили місто, і влада перейшла до «Ради робітничих та солдатських депутатів». Під її керівництвом проводилася політика «військового комунізму».


Зобр:35шт.


Назва:Львівський собор 1946

-Знайдено: + Льві́вський собор 1946 ро́ку — собор[5] (8-10 березня 1946 року), невизнаний Ватиканом[6]і скликаний у Львові згідно з планом КДБ СРСР з ліквідації Української Греко-католицької церкви, ініціативною групою у складі трьох священиків: Гавриїла Костельника, Михайла Мельника, Йосипа Пельвецького як представників трьох єпархій Галицької митрополії: Львівської, Перемиської і Станиславівської. [7] Оскільки жодного єпископа Української Греко-Католицької Церкви на цьому соборі не було, завдяки чому, згідно з канонічним правом, Львівський «собор» був лише наканонічним зібранням: саме тому як УГКЦ, так і вся Католицька церква, вважають цей «собор» псевдособором.


Назва:Стрий

-Знайдено: + 8 березня 1992 року Народний дім повернено стрийській громаді.


Зобр:21шт.


Назва:Пора!

-Знайдено: + ». Однак, остаточно її затвердили на розширених зборах 8 березня. Назву «Пора!


Назва:Сабін-Гус Юрій Давидович

-Знайдено: + Юрій Давидович Сабін-Гус (Сабінін) (5 травня 1882, Тбілісі — 8 березня 1958, Донецьк) — оперний співак-бас. Народний артист України з 1949 року.


Назва:Чорнобильська атомна електростанція

-Знайдено: + 8 березня 1982 року на ЧАЕС вироблено перші 50 мільярдів кВт·год електроенергії.
-Знайдено: + 28 березня 1984 року 4-й енергоблок виведений на проектну потужність 1 000 МВт.


Зобр:6шт.


Назва:Погоня (герб)

-Знайдено: + При тривалому становленні у Московії геральдичної традиції, «лицар» аж до 1730 року трактувався як «государ». Саме 8 березня 1730 року уряд Росії офіційно почав тлумачити герб Москви як «Георгія Побідоносця».


Зобр:49шт.


Назва:Піскун Святослав Михайлович

-Знайдено: + Святосла́в Миха́йлович Піску́н (*8 березня 1959, Бердичів) — український політичний діяч, тричі Генеральний прокурор України, Генерал-лейтенант податкової міліції, заступник голови Спілки юристів України, віце-президент Міжнародного фонду юристів України, член Вищої ради юстиції України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 8 березня 1959 р. у м. Бердичів Житомирської області. Батько — Піскун Михайло Семенович, мати — Тетяна Леонідівна (у дівоцтві Святець).


Назва:Динамо (Київ)

Підзаголовок:== Уболівальники ==

Знайдено: +

Фанати «Динамо» (Київ) під час матчу проти «Металіста» 28 березня 2010 року


-Знайдено: + | 8 березня 2008


Зобр:34шт.


Назва:Герб Автономної Республіки Крим

-Знайдено: + Герб області затверджений 8 березня 1784 року: У золотому полі двоголовий орел, на грудях якого в блакитному полі золотий восьмиконечний хрест, що означає, що хрещення всієї Русі сталось через Херсонес; хрест же поставлений в державному гербі для того, що і він присланий від Грецьких Імператорів до Росії тоді, коли хрещення було сприйнято Великими Князями[8].


Назва:Китастий Григорій Трохимович

Підзаголовок:=== Німеччина ===
Знайдено: + У 19431944 роках Капела 9 місяців перебувала на гастролях в Галичині. Зокрема 89 березня 1943 року Капела бандуристів знаходилась в Дрогобичі і дала в місті два концерти[9]. У Турці капелани зустріли поета Івана Багряного. Г. Китастий подружив із ним, і ця дружба й творча співпраця тривали до останніх днів життя Івана Багряного (1963).


Назва:Міжнародний жіночий день

-Знайдено: +

Німецький плакат «Жіночий день», присвячений 8 березня (1914).


-Знайдено: + Міжнаро́дний жіно́чий де́нь (англ. International Women's Day) — свято жіноцтва, що відзначається 8 березня. Започатковане як пролетарське феміністське свято Міжнаро́дний де́нь жіно́к-робітни́ць. Вперше святкувався 1909 року в США з ініціативи Соціалістичної партії Америки. Протягом 20 століття відзначався в СРСР та країнах соцтабору як державне свято. 1977 року, за радянської ініціативи, отримав статус міжнародного дня за рішенням Організацією Об'єднаних Націй. Повна назва: Міжнаро́дний де́нь боротьби́ за права́ жіно́к і міжнаро́дний мир. Став символом фемінізму й антисексизму. З кінця 20 — на початку 21 століття залишається державним святом у ряді пострадянських та соціалістичних країн: Азербайджані, Анголі, Білорусі, Буркіна-Фасо, В'єтнамі, Грузії, Північній Кореї, Казахстані, Камбоджі, Киргизстані, Комуністичному Китаї, Республіці Конго, Лаосі, Македонії, Молдові, Монголії, Непалі, Таджикистані, Туркменістані, Росії, Уганді, Україні[10]. В деяких країнах відмічається подібно до західноєвропейських свят — Дня матері й Дня Валентина. Окремі діячі православної церкви і деяких інших релігійних спільнот світу не визнають свято 8 березня з огляду на його політичне походження.
-Знайдено: + Початково Міжнародний жіночий день був днем протесту проти дискримінації жінок. Існує традиція прив'язувати виникнення Міжнародного жіночого дня до демонстрації, яку провели 8 березня 1857 року в Нью-Йорку робітниці-текстильниці з вимогами рівної з чоловіками зарплати, поліпшення умов праці, 10-годинного робочого дня (марш порожніх каструль).[11] Останніми роками поширилася версія, що то нібито була демонстрація повій.Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>
-Знайдено: + В юдаїзмі жіночим днем традиційно вважають свято Пурім. Цей день підкреслює роль жінок у житті єврейського народу. Свято Пурім встановлене в пам'ять про спасіння перських євреїв від знищення Аманом (Гаманом), улюбленцем персидського царя Ахашвероша (Ксеркса (V ст. до н. е.), завдяки царській дружині Естер. Його святкують на початку березня (наприкінці лютого), а часом Пурім припадає саме на 8 березня.
-Знайдено: + Цікаво, що, на думку деяких людей, святкувати міжнародний день жіноцтва саме 8 березня Клара Цеткін (нібито єврейка за походженням) запропонувала саме на честь свята Пурім.
-Знайдено: + Згідно з результатами дослідження, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» у період 1-17 лютого 2012 р., абсолютна більшість опитаних громадян не підтримують (91%) ідею скасувати свято 8 березня. Підтримують — лише 5%. Ще 4% не змогли визначитися з цього питання. 86% опитаних відповіли, що будуть цього року святкувати 8 березня, не будуть — 14%.[12]
Підзаголовок:== Галерея ==
Знайдено: + Файл:8womenday.jpg|Радянська листівка — привітання зі святом 8 березня (1932).
Підзаголовок:== Галерея ==
Знайдено: + Файл:SovietIWDPostcard02.jpg|Радянська листівка з конваліями — привітання зі святом 8 березня
Підзаголовок:== Галерея ==
Знайдено: + Файл:International Women's Day-2008-02.jpg|Святкування 8 березня в Буркіна-Фасо
Підзаголовок:== Галерея ==
Знайдено: + Файл:Pro choice feminists in Sao Paulo.jpg|Демонстрація бразильських феміністок на 8 березня з вимогою легалізувати аборти.
Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: + * Кітчеві радянські листівки до 8 березня Історична правда


Зобр:5шт.


Назва:Український фізико-математичний ліцей

-Знайдено: + Кожен тиждень навчання в ліцеї присвячений одному з предметів, що вивчаються згідно з програмами 9-11 класів; в зв'язку з цим щотижня проводяться різноманітні масові заходи: концерти, вечори, походи в кіно, театри, на екскурсії тощо. До таких свят, як День вчителя, Новий рік, 8 березня, День Перемоги тощо, учні організовують концерти. В цьому їм допомагають старший вихователь та хореограф, який працює в ліцеї. Участь у концертах повністю добровільна.


Зобр:5шт.


Назва:Капела бандуристів імені Тараса Шевченка

-Знайдено: + В 1942 р. капела з 17 учасників виїхала в Німеччину на концертні гастролі. Замість обіцяних концертів капела попала в табір для Ост-арбайтерів у Гамбурзі. Після клопотання фундації Скоропадського в Німеччині капела була звільнена з табору і почала виступати переважно для Ост-арбайтерів. У 19431944 роках капела 9 місяців перебувала на гастролях в Галичині. Зокрема 8 — 9 березня 1943 року капела бандуристів знаходилась в Дрогобичі і дала в місті два концерти[13].


Зобр:5шт.


Назва:Гірняк Юліан Йосипович

-Знайдено: + Юліа́н Гірня́к (*8 березня 8 вересня 1881, Струсів Теребовлянського району — †5 червня 1970) — вчений у галузі хімії та фізики, громадський діяч, публіцист.
-Знайдено: + Учень Івана Пулюя, Юліан Гірняк, народився 8 березня (за іншими даними 8 вересня) 1881 року в с. Струсові Теребовлянського району. Початкову освіту здобув у рідному селі й у 1893 році вступив до Станіславської гімназії.


Назва:Олексієнко Мусій Петрович

-Знайдено: + Олексієнко Мусій Петрович (або Овсієнко) (нар. 17 листопада 1871 — пом. 8 березня 1945) — бандурист та торбаніст з Ромен. Вчитель Є. Адамцевича. Торбан Олексієнка зберігається в роменському краєзнавчому музеї.
-Знайдено: + Останні роки життя кобзаря припали на суворі воєнні роки. Давалися взнаки два роки окупації, хворе серце боліло за синами, що перебували на фронті та в евакуації. Запізніла вістка про загибель старшого Олександра остаточно підірвала його здоров'я. Не стало Мусія Петровича Олексієнка 8 березня 1945 р. Тоді ж його й


Назва:Йосафат (Коциловський)

-Знайдено: + Остаточно процес офіційної ліквідації УГКЦ у Галичині було завершено на т. зв. Львівськосму соборі 8-10 березня 1946 р.
-Знайдено: +

У п'ятницю вранці, 8 березня 1946 р., делегати собору, підкріпившись на сніданку «100 г водки» та «200 г вина», були доставлені до собору Св. Юра, щоб там під надійною охороною виконати відведену їм роль у розписаному наперед до дрібниць «возз'єднавчому» зібранні.


-Знайдено: + У перший день собору, 8 березня 1946 року, простим голосуванням, без будь-якого обговорення, було затверджено ухвалу, основними положеннями якої було:


Зобр:2шт.


Назва:Івченко

-Знайдено: + * Івченко Анатолій Олександрович (*8 березня 1953, Харків) — мовознавець.


Назва:Піаніда Борис Микитович

-Знайдено: + Бори́с Мики́тович Піані́да (30 травня 1920, Дячкове, Полтавський повіт, Полтавська губернія  — † 8 березня 1993, Ірпінь, Київська область, Україна[14]) — український маляр. Кандидат мистецтвознавства (1951).


Назва:Алієв Айдер Енверович

Підзаголовок:== Премії ==
Знайдено: + * 8 березня 2005 — Національна премія України імені Тараса Шевченка (разом із ще чотирма митцями) — за скульптурний комплекс «Відродження» у Сімферополі.


Назва:Список академіків НАН України

Підзаголовок:=== Б ===
Знайдено: + |28 березня 1999
Підзаголовок:=== Б ===
Знайдено: + |8 березня 2007
Підзаголовок:=== Б ===
Знайдено: + | 8 березня 1858
Підзаголовок:=== В ===
Знайдено: + |18 березня 1980
Підзаголовок:=== Г ===
Знайдено: + | 8 березня 1920


Зобр:39шт.


Назва:Flëur

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Група була заснована в лютому 2000, коли Ольга Пулатова (фортепіано, вокал, автор пісень) та Олена Войнаровська (гітара, вокал, автор пісень) почали проводити репетиції в домашніх умовах. Офіційно днем народження групи вважається 8 березня 2000, коли окрім Олі й Олени в групі з'явилася третя — Юлія Земляна (флейта).


Зобр:2шт.


Назва:Соснів

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 8 березня 1948 поблизу Соснова у криївці загинуло 4 вояки УПА.


Назва:Балабан Борис Олександрович

-Знайдено: + Балабан Борис Олександрович — (*21 грудня, Харків 1905 — †8 березня 1959) — український режисер, заслужений артист УРСР1942).


Назва:Братунь Ростислав Андрійович

-Знайдено: + Ростисла́в Андрі́йович Брату́нь (*7 січня 1927, Любомль (Волинь) — †8 березня 1995, Львів) — український поет, громадський і державний діяч.


Зобр:1шт.


Назва:Бурштин (місто)

Підзаголовок:== Культура ==
Знайдено: + * Музей ОУН-УПА (офіційна назва — Музей визвольних змагань Галицького району[15]) — започаткований у 1996 році з ініціативи Братства ОУН-УПА Галицької районної станиці і товариства політв'язнів та репресованих Галицького району і затвержний рішенням позачергової Галицької районної сесії від 8 березня 1998 року. Експозиція, що розповідає про українських патріотів розмістилась у Бурштинському палаці культури «Прометей»[16];


Зобр:1шт.


Назва:Катеринопіль (смт)

-Знайдено: + 8 березня 1944 року війська 2-го Українського фронту відвоювали Катеринопіль у ворога.


Назва:Васильєв Георгій Митрофанович

-Знайдено: + Васильєв — автор статей про українського поета: «Великий син українського народу» («Кыым», 9 березня 1939 року), «Тарас Шевченко» («Кыым», 9 березня 1954), «Немеркнуче ім'я» («Социалистическая Якутия», 8 березня 1964), «Добрим ніжним словом» (газета «Эдэр коммунист» — «Молодий комуніст», 11 березня 1964).


Назва:Васютін Володимир Володимирович

-Знайдено: + Володи́мир Володи́мирович Васю́тін (* 8 березня 1952, Харків — † 19 липня 2002) — радянський космонавт українського походження.


Назва:Станіслав Ревера Потоцький

-Знайдено: + У той час Україна, маючи два взаємовиключні договори, поринула в безкінечні громадянські війни. На противагу новому гетьманові України Павлові Тетері на Чорній Раді було обрано окремого лівобережного гетьмана Івана Брюховецького, котрий опирався на Москву. Жовтень 1663 р. польське військо на чолі з королем Яном ІІ Казимиром (прибув до Підгайців) і Реверою вирушило разом з гетьманом Тетерею на Лівобережну Україну, в січні 1664 р. взяли її столицю Глухів. У складі правобережного козацького війська був Іван Богун. Його поляки розстріляли, запідозривши у зв'язках з оборонцями Глухова. 8 березня 1664 р. Ревера передав командування Стефанові Чарнецькому і повернувся до Підгайців.


Зобр:12шт.


Назва:Андрусів Костянтин Миколайович

-Знайдено: + З 8 березня 1918 року — начальник 2-ї частини організаційного відділу 2-го генерал-квартирмейстерства Генерального штабу Армії УНР, згодом — Армії Української Держави. Станом на грудень 1918 — лютий 1919 рр. — начальник частини 2-го генерал-квартирмейстерства Головного управління Генерального штабу Дієвої армії УНР. Станом на 6 березня 1919 року служив у оперативному відділі штабу Дієвої армії УНР.


Назва:Бондар Володимир Олексійович

-Знайдено: + Бондар Володимир Олексійович — український політик. Народився 8 березня 1947 р.


Назва:Горошкевич Олександр Сергійович

-Знайдено: + Народився 8 березня 1964; одружений; має сина.


Назва:Подгорний Сергій Петрович

-Знайдено: + Сергі́й Петро́вич Подго́рний (нар. 8 березня 1956, місто Луганськ) — український політик. Народний депутат України. Член партії ВО «Батьківщина», керівник департаменту Виконавчого секретаріату Політради.


Зобр:1шт.


Назва:Свята та пам'ятні дні в Україні

-Знайдено: + | 8 березня
-Знайдено: + | Свято, присвячене жінкам, яке відзначається у ряді країн. 8 березня є офіційним вихідним днем в Україні, Росії, Азербайджані, Білорусі, Грузії, Казахстані, Киргизстані, Македонії, Молдові, Таджикистані, Туркменістані, а також в Монголії та В'єтнамі.


Назва:Онуфрій (Хаврук)

-Знайдено: + | періодпочаток = 8 березня 2013
-Знайдено: + 8 березня 2013 р. призначений Архиєпископом Ченівецьким і Кіцманським.


Назва:Геллер Юхим Петрович

-Знайдено: + Юхим Петрович Геллер (* 8 березня 1925, Одеса — † 17 листопада 1998, Підмосков'я) — радянський шахіст, міжнародний гросмейстер (1952), претендент на світову першість у 19501970 роках, шаховий теоретик, аналітик і тренер. Єврей[17].


Назва:Гельмязів

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + * Андрієнко Микола Карпович (* 15 вересня 1925 — † 8 березня 2003) — повний кавалер ордена Слави[18]


Зобр:2шт.


Назва:Яценко Борис Якович

-Знайдено: + Бори́с Іва́нович Яце́нко (*3 липня 1933, Ромни — †8 березня 2005) — філолог.


Назва:Русалівка

Підзаголовок:==Персоналії==
Знайдено: + *Поліщук Тетяна Савівна (* 8 березня 1944Орден Трудового Червоного Прапора, Орден Знак Пошани


Назва:Гордашівка

-Знайдено: + В роки радянсько-німецької війни 232 мешканця села воювали на фронтах, 132 загинули в боях, 102 — удостоєні урядових нагород. Село було відвойоване після 834-денної німецької окупації 8 березня 1944 року воїнами 62-ї стрілецької дивізії.


Назва:Лозни

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + В селі народився Олександр Пантелійович Матіков (* 15 листопада 1907 — † 8 березня 1982, Київ ) — Герой Радянського Союзу.


Назва:Авраменко Володимир Анатолійович

-Знайдено: + Володи́мир Анато́лійович Авра́менко (*8 березня 1945, Гарц, Німеччина) — український прозаїк.


Назва:Список міністрів закордонних справ України

-Знайдено: + |8 березня - 18 квітня 1918


Зобр:84шт.


Назва:Список міністрів внутрішніх справ України

-Знайдено: + |8 березня - 25 березня 1919


Зобр:30шт.


Назва:Свято

-Знайдено: + * 8 березня — Міжнародний жіночий день;


Назва:Канюка Михайло Сергійович

-Знайдено: + Народився 8 березня 1922 р. в с. Будаївці Київської обл. в родині вчителя. Помер 25 лютого 2000 р. в Києві. Учасник Другої світової війни. Закінчив факультет журналістики Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка (1953).


Назва:Україна без Кучми

-Знайдено: + 8 березня 2001, напередодні дня народження Тараса Шевченка та традиційного офіціозу цієї дати (покладання квітів до пам'ятника Шевченка), опозиція зробила заяву про те, що не пропустить Леоніда Кучму на територію парку.


Зобр:3шт.


Назва:Саганюк Петро Данилович

-Знайдено: + Петро Данилович Саганюк (*8 березня 1950, Жовтневе) — Міський голова Володимира-Волинського.


Назва:Матіков Олександр Пантелійович

-Знайдено: + Олександр Пантелійович Матіков (* 15 листопада 1907, Лозни — † 8 березня 1982, Київ) — радянський офіцер, Герой Радянського Союзу, у роки радянсько-німецької війни командир 673-го штурмового авіаційного полку 266-ої штурмової авіаційної дивізії 1-го штурмового авіаційного корпусу 5-ої повітряної армії 2-го Українського фронту, підполковник.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Після закінчення війни продовжував службу у Військово-повітряних силах СРСР. З 1955 року в запасі. Жив в Києві. Помер 8 березня 1982 року. Похований на Лук'янівському військовому кладовищі.


Зобр:1шт.


Назва:Житомирський тролейбус

-Знайдено: + 8 березня 1966 р. був відкритий маршрут № 3 „Фабрика «Комсомолка» — Смолянка“.


Зобр:1шт.


Назва:Приходько Анастасія Костянтинівна

-Знайдено: + За декілька днів до проведення українського фінального відбору, що відбувся 8 березня, вольовим рішенням професіонального журі російського відбіркового конкурсу Анастасію Приходько з піснею «Мамо» було включено 16-ю до складу фіналістів російського відбору на «Євробачення-2009»[19]. Принциповим рішенням співачки було лишити українську мову в пісні, бодай у приспіві, щоб таким чином пісня принаймні була двомовною:


Назва:Гундер Оксана Вікторівна

-Знайдено: + Окса́на Ві́кторівна Гу́ндер (*8 березня 1984, Луцьк) — поетеса.
-Знайдено: + Народилася 8 березня 1984 р. в м. Луцьк.


Назва:Лафорт Арена

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + У лютому 2009 року було оголошено про плани «Львова» провести решту матчів Прем'єр-ліги сезону 2008—2009 на стадіоні «Княжа Арена». Проте станом на кінець лютого стадіон був визнаний не готовим до проведення матчів найвищого рівня, оскільки не був обладнаний роздягальнями, відеоспостереженням та звуковим забезпеченням, а також не мав необхідної кількості пластикових сидінь[20]. Проте вже 3 березня 2009 року було оголошено про те, що «Княжа Арену» допущено до проведення матчів Прем'єр-ліги за рішенням Комітету з питань стадіонів та безпеки проведення змагань[21]. 8 березня 2009 року відбувся матч між «Львовом» та харківським «Металістом», який завершився внічию 1:1. Після матчу тренер «Металіста» Мирон Маркевич та інші представники харківського клубу заявили про неналежну підготовку стадіону та поля до матчуПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>.


Зобр:1шт.


Назва:Жураківський Андрій Ігорович

-Знайдено: + Андрій Ігоревич Жураківський (18 травня 1979, Івано-Франківськ8 березня 2007) — український письменник.


Назва:Таврійська область

Підзаголовок:==Герб==
Знайдено: + Герб області затверджений 8 березня 1784 року:


Зобр:2шт.


Назва:Жаксон Авеліну ді Коелью

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + На початку 2008 року він потрапив у поле зору українського тренера харківського «Металіста» Мирона Маркевича. Жажа підписав контракт з українським клубом на 3,5 роки. Дебютував у Вищій лізі Чемпіонату України з футболу 8 березня 2008 року в Сімферополі в матчі проти місцевого ФК «Таврія» (0:0). А перший гол забив 29 березня 2008 року у ворота одеського «Чорноморця». Всього ж в другому колі сезону 2007-08 Джексон Коельо провів 11 матчів і забив 3 голи.


Зобр:2шт.


Назва:Фере Едуард Вадимович

-Знайдено: + Едуард Вадимович Фере (* 8 березня 1936, Кіблич — † 31 травня 2009, Київ) — генерал-полковник МВС України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 8 березня 1936 року в селі Кібличі Гайсинського району, Вінницької області. Росіянин. Закінчив юридичний факультет Київського університету.


Зобр:1шт.


Назва:Нагороди УНР

-Знайдено: + Хрест Українського козацтва заснований Президентом УНР в екзилі А. Лівицьким 20 жовтня 1947 р. спочатку як відзнака учасників козацьких формувань, а згодом вона стала загальновійськовою нагородою. Воєнний хрест Української Народної Республіки з нагоди 40-річчя утворення збройних сил УНР встановлено Президією УНРади 8 березня 1958 р., Хрест «60-ліття відродження Українських Збройних Сил» встановила Президія УНРади 22 травня 1977 року. Рішенням Президії УНРади 17 травня 1980 запроваджено медаль при пораненні «3а жертву крови в боях за волю України». 18 червня 1985 р. Президія УНРади з нагоди створення Збройних сил України у 1945 р. встановила хрест «40-ліття Української Народної Армії».
-Знайдено: + |8 березня 1958


Зобр:4шт.


Назва:Історія Черкас

-Знайдено: + 8 березня 1917 року в місті виникла міська Рада робітничих депутатів на чолі з Т.Г.Нестеренком (один із керівників міської організації РСДРП). У раді переважали меншовики, есери та бундівці, які підтримували Тимчасовий уряд. Було створено також Раду солдатських депутатів. У липні ці дві Ради об'єднались. Рада проводила свої зустрічі в сучасному медичному училищі (тут було встановлено меморіальну дошку про ці події).


Зобр:6шт.


Назва:Йосиф (Мілян)

-Знайдено: + |Постриг=довічні обіти в студит 8 березня 1983 р.
Підзаголовок:== Монашество ==
Знайдено: + 8 березня 1983 р. зложив вічні обіти-схиму і прийняв ім’я Йосиф (світське ім’я Іван).


Зобр:2шт.


Назва:Козленко Микола Харитонович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Жив у Києві. Помер 8 березня 2005 року. Похований на Байковому кладовищі (ділянка № 49б).


Зобр:1шт.


Назва:Стаднюк Іван Фотійович

-Знайдено: + Народився 8 березня 1920 року у с. Кордишівка Вінницької обл. Помер 1994 року. Навчався в Українському інституті журналістики і Московському поліграфічному інституті. Учасник Другої Світової війни. Друкувався з 1940 р.


Назва:Пироженко Раїса Іванівна

-Знайдено: + Народ. 8 березня 1928 р. Померла 28 грудня 1993 р. в Києві. Закінчила акторський факультет Київського державного іститугу театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого (1951).


Назва:Севела Юхим Євєлєвич

-Знайдено: + Севела Юхим Євєлєвич (справжнє ім'я — Юхим Євєлєвич Драбкін, *8 березня 1928 р., Бобруйськ — †19 серпня 2010, Москва) — російський кінодраматург, режисер.


Назва:Сєвєродончанка

Підзаголовок:=== Гравці ===
Знайдено: + |align=center| 8 || Україна Україна||Марта Мулна || 8 березня 1987||align=center| 184 || догравальниця


Зобр:2шт.


Назва:Донбас (хокейний клуб)

-Знайдено: + |align=center|8 березня 1982


Зобр:2шт.


Назва:FEMEN

-Знайдено: + |підпис = Активістки FEMEN (8 березня 2009 року)


Зобр:3шт.


Назва:Турчанович Антон

Підзаголовок:== Винахід ==
Знайдено: + 1908 - патентне відомство Російської імперії видало мешканцю містечка Жмеринка А.Турчановичу «Патент на привілей 12 256». Документ свідчив, що «військово-похідна кухня-самовар», або «універсальна переносна піч», описана Турчановичем у «проханні на винахід» від 8 березня 1904 року, є винаходом і не має аналогів.


Назва:Історія Києва

-Знайдено: + * 1169, 8 березня — Київ розгромлено й пограбовано ростово-суздальським князем Андрієм Боголюбським.


Зобр:6шт.


Назва:Житловий комплекс на Кловському узвозі, 7

-Знайдено: + 8 березня 2011 року було досягнуто максимальної висоти хмарочоса, було збудовано всі 48 поверхів, почалося підготовка до спорудження скляного фасаду на верхівці будівлі. [22]


Зобр:17шт.


Назва:Пономаренко Марія Антонівна

-Знайдено: + Марі́я Анто́нівна Пономаре́нко (*8 березня 1945, Левків) — дитяча письменниця.
Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: + option=com_content&view=article&id=9147:8-&catid=25:2008-11-24-21-22-44&Itemid=53 8 березня]


Назва:Український екзархат

-Знайдено: + 8-9 березня 1946 року На Львівському церковному соборі (псевдо-соборі з точки зору греко-католиків) під тиском радянської влади оголошено про возз'єднання Греко-католицької (уніатської) церкви з Православною церквою. 5 квітня 1946 року уніатське духовенство у Пряшеві також приймає рішення про перехід у Православну церкву. У цьому ж році останні обновленські парафії повернулися до патріаршої церкви. У цей час на території СРСР було 10,5 тисяч православних храмів.


Зобр:2шт.


Назва:Слоньовська Ольга Володимирівна

-Знайдено: + О́льга Володи́мирівна Слоньо́вська (нар. 8 березня 1960, Ценява) —українська поетеса, прозаїк, літературознавець, член Національної спілки письменників України, професор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.
-Знайдено: + Народилася 8 березня 1960 року в селі Ценява Коломийського району Івано-Франківської області. Закінчила Івано-Франківський державний педагогічни інститут імені Василя Стефаника.


Назва:Православ'я на Черкащині

-Знайдено: + *Святитель Іннокентій (Борисов) (21 листопада 18378 березня 1841)


Зобр:8шт.


Назва:Куп'янський автотранспортний коледж

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Під час Великої Вітчизняної війни технікум перебував в евакуації в Узбекистані (м. Коканд), після повернення у 1943 році відновив роботу. Перший випуск техніків-механіків автотранспорту відбувся 8 березня 1950 року.


Назва:Список міністрів Кабінету Міністрів України

-Знайдено: + |8 березня 1942 — 19 березня 1945


Зобр:11шт.


Назва:Добровольський Анатолій Володимирович

Підзаголовок:== Родина ==
Знайдено: + Онука Анатолія Добровольського, донька Тетяни Добровольської — Оксана Гайвась, відома художниця і актриса, померла 8 березня 2013 р. в лікарні міста Хургада в Єгипті в результаті травм, отриманих за три дні до того під час падіння з квадрациклу.[23]


Зобр:1шт.


Назва:Харабет Юхим Вікторович

-Знайдено: + Юхим Харабет (повне ім'я Харабет Юхим Вікторович, 29 липня, 1929, село Анадоль — 8 березня, 2004, Маріуполь) — відомий український медальєр, грек за походженням.


Зобр:3шт.


Назва:Токар Марта Василівна

-Знайдено: + Ма́рта Васи́лівна То́кар (народилась 8 березня 1930, Воронеж, Росія) — українська художниця, професор, заслужений діяч мистецтв України. Чотириюрідна племінниця письменника Олександра Гріна, а також двоюрідна племінниця російського художника-анімаліста та книжкового ілюстратора Євгена Чарушина.
-Знайдено: + 1930 Народилася 8 березня у Воронежі (Росія).


Зобр:3шт.


Назва:Хмельницька обласна премія імені Тараса Шевченка

-Знайдено: + * Гаврилюк Віктор Юхимович (8 березня 1948, Хмельницький) — соліст хору Державного ансамблю пісні і танцю «Козаки Поділля».


Назва:Міняю жінку

-Знайдено: + | перша_трансляція = 1+1, 8 березня 2010
-Знайдено: + Проект є справжнім довгожителем на каналі 1+1. В ньому вже взяли участь декілька сотень сімей з України та з-за кордону. Програма вперше вийшла в ефірі 8 березня 2010 року.


Назва:Сенатосенко Григорій Прокопович

-Знайдено: + Григорій Прокопович Сенатосенко (1923, Бойове — 8 березня 1945, Кюстрін) — Герой Радянського Союзу, в роки радянсько-німецької війни снайпер 1374-го стрілецького полку 416-ї стрілецької дивізії 5-ї ударної армії 1-го Білоруського фронту, старший сержант.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + В бою 8 березня 1945 року за оволодіння містом Кюстрін (Костшин, Польща) в районі залізничної станції придушив вогонь ворожого дзоту, не давав можливість просуватися вперед стрілецьким підрозділам. У рукопашній сутичці знищив 6 ворожих солдатів, але й сам загинув у цьому бою.


Зобр:1шт.


Назва:Мулна Марта Блаусівна

-Знайдено: + Марта Блаусівна Мулна (народилася 8 березня 1987 у м. Нджамена, Чад) — українська волейболістка, догравальниця. Виступає за «Кряж-Медуніверситет». Майстер спорту.


Назва:Почесні громадяни Маріуполя

-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |18 березня 1995
-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |18 березня 1995
-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |29 липня 1929 — 8 березня 2004
-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |8 березня 1995 — 12 березня 2005


Назва:Александре Енріке Сілва Клейтон

-Знайдено: + Александре Енріке Сілва Клейтон або просто Клейтон (порт. Alexandre Silva Cleyton, * 8 березня 1983, Жакареї, Бразилія) — бразильський футболіст, півзахисник «Панатінаїкоса». Також має громадянство Греції.


Назва:24-а механізована бригада (Україна)

-Знайдено: + В діючій армії знаходилася з 8 березня 1942 по 10 лютого 1943, з 20 березня 1943 по 8 листопада 1943, з 30 листопада 1943 по 11 травня 1945 року.


Зобр:28шт.


Назва:UA Team

-Знайдено: + * Дата створення: 8 березня 2009[24]


Назва:Сандуляк Леонтій Іванович

-Знайдено: + Леонтій Іванович Сандуляк (8 березня 1937) — український громадсько-політичний діяч, науковець, дипломат. Професор.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 8 березня 1937 року в селі Козиряни Кельменецького району Чернівецької області. У 1965 закінчив Чернівецький медичний інститут. Доктор медичних наук (1984), професор (1986).
Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: + * ГУСАР Ю. Не міг мовчати і його чули, не завжди прислухаючись: [8 березня -75 років від дня народження пролфесора,громадськогодіяча Леонтія Івановича Сандуляка] / Юхим Гусар // Буковинське віче. - 2012. - 2 березня (№ 9). - С. 4.


Назва:Лесин Василь Максимович

-Знайдено: + Лесин Василь Максимович (8 (21) березня 1914, с. Хотіївка, нині Корюківського району Чернігівської області — 25 лютого 1991, м. Чернівці) — український літературознавець, критик, педагог. Член СПУ (1957). Доктор філологічних наук, професор (1968). Заслужений працівник культури України (1972). Літературна премія ім. Д. Загула (1991, посмертно).


Назва:Назимко Віктор Вікторович

-Знайдено: + Назимко Віктор Вікторович (8 березня 1952) — український гірничий інженер, доктор технічних наук, професор кафедри «Маркшейдерська справа» гірничо-геологічного факультету ДонНТУ. Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки.


Назва:Францішек Ян Пуласький

-Знайдено: + Франтішек Ян Пуласький (пол. Franciszek Jan Pułaski) ( 8 березня 1875, Жилинці - 10 травня 1956, Париж), польський історик, історик літератури, політик і дипломат.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 08 березня 1875 року на Поділлі. Син Казимира Фердинанда Пуласького.


Назва:Ареф'єв Костянтин Артемович

-Знайдено: + Костянтин Артемович Ареф'єв (12 (25) грудня 1915(19151225), Харків — 8 березня 1948) — Герой Радянського Союзу, активний учасник партизанського руху в Україні в роки радянсько-німецької війни, командир партизанського загону «За Перемогу», лейтенант.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 8 березня 1948 року. Похований у Києві на Байковому кладовищі (ділянка №2).


Зобр:1шт.


Назва:Вінницька єпархія УПЦ КП

-Знайдено: + З 4 березня 2006 р. по 8 березня 2013 Вінницькою єпархією керував Преосвященний Онуфрій (Хаврук).
-Знайдено: + 8 березня 2013 р. згідно з рішенням Священного Синоду УПЦ КП керуючим Вінницькою єпархією призначений Преосвященніший Михаїл (Боднарчук) Єпископ Вінницький і Брацлавський.


Назва:Петренко Петро Васильович

-Знайдено: + Петро Васильович Петренко (*8 березня 1929) — український учений-фізик. Доктор фізико-математичних наук, професор. Академік-засновник АН ВШ України (1992).


Зобр:1шт.


Назва:Барабаш Опанас Семенович

-Знайдено: + Нагороджений двома орденами Леніна (16 травня 1944; 5 листопада 1954), чотирма орденами Червоного Прапора (29 червня 1943; 6 серпня 1943; 14 червня 1945; 15 листопада 1950), орденами Суворова 3-го ступеня (8 березня 1945), Олександра Невського (6 жовтня 1943), двома орденами Вітчизняної війни 1-го ступеня (21 травня 1944; 11 березня 1985), двома орденами Червоної Зірки (20 червня 1948; …), медаллю «За бойові заслуги» (3 листопада 1944), іншими медалями, а також польським орденом «Хрест хоробрих».


Зобр:1шт.


Назва:Путров Іван Олександрович

-Знайдено: + Іва́н Олекса́ндрович Пу́тров (нар. 8 березня 1980 року, Київ, СРСР) — артист балету, прем'єр Королівського балету Великобританії в 2002–2010 роках, заслужений артист України (2009).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Іван Путров народився 8 березня 1980 року у Києві в сім'ї артистів балету.


Назва:Маценко Павло

-Знайдено: + Маце́нко Павло́ (*24 грудня 1897, слобідка Кириківка нині: смт Кириківка, Великописарівський район, Сумська область—†8 березня 1991 Вінніпег, Канада — український музикознавець, диригент, педагог, публіцист, редактор, громадський діяч.


Назва:Почесні громадяни Севастополя [[Файл:|100пкс|thumb |150px|right]] -Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |1 лютого 1903 — 8 березня 1981


Зобр:19шт.


Назва:Онілова Ніна Андріївна

-Знайдено: + Ніна Андріївна Онілова (10 квітня 1921, Новомиколаївка — 8 березня 1942) — Герой Радянського Союзу, в роки радянсько-німецької війни командир кулеметного розрахунку 54-го стрілецького полку 25-ї Чапаєвської стрілецької дивізії Приморської армії Кримського фронту, старший сержант.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У середині жовтня 1941 року у складі 25-ї Чапаєвської дивізії захищала Севастополь. 27 лютого 1942 року з розрахунком при обороні Севастополя в районі хутора Мекензі знищила дві кулеметні точки ворога. 1 березня 1942 року залишившись з розрахунку одна в живих, продовжувала відбивати атаки противника. У бою була важко поранена. Померла в ніч на 8 березня 1942 року.


Зобр:1шт.


Назва:Литвин Микола Михайлович

-Знайдено: + Микола Михайлович Литвин (*8 березня 1961, с. Слобода-Романівська Житомирської області) — Голова Державної прикордонної служби України, генерал армії України.


Назва:Леви (хокейний клуб)

-Знайдено: + |align=center|8 березня 1979


Зобр:1шт.


Назва:Воєнний хрест (УНР)

-Знайдено: + |ДатаЗаснування = 8 березня 1953 року


Зобр:1шт.


Назва:Професіональна хокейна ліга 2011—2012

-Знайдено: + |дата = 8 березня 2012


Назва:Чирко Іван Корнійович

-Знайдено: + Чирко Іван Корнійович (нар. 8 березня 1922, Носівка10 травня 2003) — український письменник-перекладач китайської та японської літератури.


Назва:Воліков Володимир Миколайович

-Знайдено: + Воліков Володимир Миколайович (* 8 березня 1953) — прохідник відокремленого підрозділу «Шахта Комсомольська» державного підприємства «Антрацит» (Луганська область), Герой України.


Назва:Андріїшин Андрій Петрович

-Знайдено: + Андрії́шин Андрій Петрович (8 березня 1986, с. Погрібці Зборівського району Тернопільської області) — український спортсмен (лижні гонки, «Інва-спорт»). Орден «За заслуги» 3-го ступеня (2007). Майстер спорту України міжнародного класу (2007). Нагороди КМ України. 2 срібні; 1 бронзова медалі на Зимових дефолімпійських іграх (2007, м. Солт-Лейк-Сіті, США).


Назва:ХК «Донбас» у сезоні 2011—2012

-Знайдено: + |align=center|8 березня 1985


Зобр:2шт.


Назва:Беркут (хокейний клуб, Київ)

-Знайдено: + |align=center|8 березня 1980


Зобр:1шт.


Назва:Українська думка (Миколаїв)

-Знайдено: + «Українська думка»газета, що видавалася в м. Миколаєві в період німецької окупації міста з 29 вересня 1941 р. по 8 березня 1944 р., була органом німецької окупаційної адміністрації.


Назва:Макс Барських

-Знайдено: + Макс Ба́рських (справжнє ім'я Мико́ла Бо́ртник; нар. 8 березня 1990 року, Херсон, СРСР) — український російськомовний співак.
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Микола Бортник народився 8 березня 1990 року в Херсоні. Після закінчення школи переїхав до Києва, де вступив до Київської муніципальну академію естрадного та циркового мистецтва (спеціалізація «естрадний вокал»)[25].


Назва:Мурашко Василь Опанасович

-Знайдено: + Мура́шко Васи́ль Опана́сович (нар.18 березня 1894 — пом.2 березня 1976) — військовий льотчик, командир Київського авіаційного загону Повітряного флоту Української Народної Республіки, останній начальник Управління Повітряного Флоту УНР (19211922рр).
-Знайдено: + У вересні 1915 року в боях між білоруськими селами Косута і Чижевичи[26], наступаючи в авангарді дивізії, полк оволодів Чижевичами і переслідував ворога більше чотирьох діб. Ряжці здобули багаті трофеї — шість легких гармат і два кулемети. За цей подвиг 18 вересня 1916 року прапорщик Мурашко був нагороджений орденом Святого Георгія 4-го ступеня[27]. У 1916 році Ряжський піхотний полк у складі 18-ї дивізії брав участь у наступі Західного фронту. За бій 14 липня 1916 року Мурашко 8 березня 1917 року отримав Георгіївську зброю[28].


Зобр:1шт.


Назва:Несвіт Василь Андрійович

-Знайдено: + Несвіт Василь Андрійович (нар. 8 березня 1939, с. Низи Краснопільського району Сумської області — 7 січня 2012, м. Харків) — український залізничник, начальник Південної залізниці у 19972000 роках, почесний залізничник, заслужений працівник транспорту України.
Підзаголовок:=== Життєпис ===
Знайдено: + Василь Несвіт народився 8 березня 1939 року у с. Низи на Сумщині у родині залізничника.


Назва:Шевчук Петро Іванович

-Знайдено: + Петро Іванович Шевчук (14 липня 1947, Рижулинці — 8 березня 2005) — заступник Голови Верховного Суду України19932003 роках), суддя вищого кваліфікаційного класу, заслужений юрист України, перший голова редколегії журналу «Вісник Верховного Суду України».
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 8 березня 2005 року. Похований в Києві на Байковому кладовищі.


Зобр:1шт.


Назва:Кряж-Медуніверситет

Підзаголовок:=== Гравці ===
Знайдено: + |align=center| 10 || Україна Україна||Мартіна Мулна || 8 березня 1987||align=center| 184 || нападник


Зобр:3шт.


Назва:Янко Симович

-Знайдено: + На початку 2008 року підписав контракт із сербським клубом «Металац» з міста Горні Мілановац. У другому за рівнем дивізіоні Сербії дебютував 8 березня 2008 року у виїзному матчі проти клубу «Раднички» з Пірот (0:1)[29], головний тренер клубу Славенко Кузельевич довірив зіграти Сімовича всю гру. Всього за клуб провів 9 матчів.


Зобр:1шт.


Назва:Історія Дрогобича

-Знайдено: + 11 січня за це в Дрогобичі страчено 10 повстанців. Страти повстанців продовжувались і надалі: 19 лютого, 18 березня, 2 червня (20 чоловік), 6 червня (10 членів УПА).
-Знайдено: + 8 — 9 березня Київська Капела бандуристів імені Тараса Шевченка на чолі з Григорієм Китастим гастролювала в Дрогобичі і дала в місті два концерти.


Зобр:21шт.


Назва:Колесниченко Олексій Никифорович

-Знайдено: + Колесниченко Олексій Никифорович (нар. 8 березня 1923, Харків — пом. 19 травня 1985) — український вчений-правознавець, доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри криміналістики (1957–1981) Харківського юридичного інституту.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 8 березня 1923 року у місті Харкові.


Назва:Kraamola

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Гурт почав роботу над власною програмою і підготовкою до можливих виступів. Але вже на початку 2009 року почали загострюватися проблеми із барабанщиком. В результаті довелося розпрощатися із Олександром Селюком, який на момент розставання вже встиг повернутися до лав «Веремія». На щастя, пошуки нового драмера не зайняли багато часу, і невдовзі місце за ударною установкою зайняв Едуард Саркіц (на той момент учасник Inner Maze, нині також учасник sympho-metal колективу Mysterya). Kraamola з новими силами та ентузіазмом взялася за роботу. Але через низку проблем гурту довелося майже весь 2009 рік працювати напівсили. Нормальна робота відновилася лише під кінець року. Першу половину 2010 року гурт продовжив відшліфовувати власний матеріал для того, щоб врешті-решт дебютувати перед публікою, а також до кінця року презентувати перші записи. 4 листопада 2011 року дебютний однойменний міні-альбом було презентовано в Інтернеті, а вже 8 березня 2012 мистецька агенція «Наш Формат» випустила його у форматі CD.


Назва:Буц Андрій Федорович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 58 березня 1944 року червоноармієць Андрій Буц в боях за оволодіння селом Кобиляки (нині Звенигородського району Черкаської області), надихаючи своїх товаришів особистою хоробрістю і відвагою, знищив розрахунки двох великокаліберних кулеметів противника, чим сприяв захопленню села підрозділами полку.


Назва:Пора! (чорна)

Файл:Kuchmizm.jpg

Підзаголовок:== Назва ==
Знайдено: + ». Однак, остаточно її затвердили на розширених зборах 8 березня. Назву «Пора!


Зобр:1шт.


Назва:Янківський Григорій

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Янківський Григорій Григорович народився 8 березня 1914 в селі Тисова, у ґміні Красічин.


Зобр:6шт.


Назва:Коломієць Інна Антонівна

-Знайдено: + | Дата народження = 8 березня 1921
-Знайдено: + * 1973 — Художня виставка, присвячена міжнародному жіночому дню 8 березня (Київ)


Зобр:2шт.


Назва:Птіцин Юрій Михайлович

-Знайдено: + Юрій Михайлович Птіцин (8 березня 1945, Житомир — †16 травня 2004) — журналіст, кіноаматор, голова Житомирської Спілки кіномитців.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 8 березня 1945 року в місті Житомирі. Закінчив Житомирський філіал Київського політехнічного інституту. Був членом Спілки Журналістів, головою Житомирської Спілки кіномитців. Працював у редакції газети «Про Житомир». Вів передачі на обласному радіо і телебаченні. Помер 16 травня 2004 року.


Назва:Історія української філософії

-Знайдено: + Процес десталінізації, пов'язаний з критикою культу особи Сталіна, започаткований М. Хрущовим, дав українській інтелігенції надію на можливість національно-культурного відродження. Термін «десталінізація» умовний, адже В. Ленін заклав основи терористичної диктатури, яка у часи Сталіна набула крайніх форм. Попри те, статті Леніна щодо національного питання містили критику російського шовінізму, що уможливлювало посилання на його праці у протестах проти русифікації. Однак десталінізація в 50—60-ті роки не була послідовною. Події 1956 р. в Угорщині продемонстрували, що демократизація може спричинити розпад соціалістичного табору. Наступ на прояви вільнодумства розпочав М. Хрущов своїми «зустрічами» з інтелігенцією у Москві 17 грудня 1962 року і 8 березня 1963 року. Українська державно-партійна номенклатура негайно підхопила таку практику. Це був, за словами українського історика Г. Касьянова, «початок кінця „відлиги“». Ідеологічні звинувачення були спрямовані проти діячів мистецтва, передусім проти письменників, літературних критиків[30].


Зобр:19шт.


Назва:Романов Володимир Федорович

-Знайдено: + Володимир Федорович Романов (8 березня 1913, Київ — 3 лютого 1985) — радянський військовий льотчик, Герой Радянського Союзу.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 8 березня 1913 року в Києві в родині робітника. Українець. Закінчив семирічну школу. Працював в Ростові-на-Дону і в Києві на заводі «Транссигнал».


Зобр:1шт.


Назва:Івано-Франківська єпархія УПЦ КП

-Знайдено: + Собор було відкрито 8 березня 1946 року у Свято-Юріївському соборі міста Львова. Його делегатами стали два єпископи: Антоній (Пельвецький), Михаїл (Мельник), 214 священиків, благочинних з трьох греко-католицьких єпархій та 19 мирян. Делегати Собору виявили волю 997 із 1270 священиків усієї Греко-Католицької Церкви західних областей України[31].
-Знайдено: + Цього ж року в Івано-Франківській області з ініціативи духовенства, а також з умов які продиктував час, була утворена ще одна адміністративно-церковна одиниця — Коломийсько-Косівська єпархія. Цю нову кафедру очолив єпископ Іоан (Бойчук). 8 березня 2013 р. Священний Синод УПЦ КП звільнив Преосвященнішого Єпископа Іоана (Бойчука від управління Коломийською єпархією по стану здоров'я, а керуючим Коломийською єпархією призначив Єпископа Юліана (Гаталу).


Назва:Юліан (Гатала)

-Знайдено: + | періодпочаток_2 = 8 березня 2013
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 8 березня 2013 року Рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви Київського Патріархату призначений єпископом Коломийським і Косівським, керуючим Коломийсько - Косівською єпархією[джерело?].


Назва:Марк (Гринчевський)

-Знайдено: + | обрання_2 =8 березня 2013
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 8 березня 2013 р. Священним Синодом УПЦ Київського Патріархату призначений єпископом Одеським і Балтським.


Назва:Горбачук Мирослав Львович

-Знайдено: + Горбачук Мирослав Львович (8 березня 1938, с. Риботичі колишнього Перемишльського повіту, нині Польща)  — відомий український математик, президент Українського математичного товариства, член-кореспондент НАН України, доктор фізико-математичних наук, професор.


Назва:Народний дім (Стрий)

Підзаголовок:=== Діяльність ===
Знайдено: + 8 березня 1992 року відбулося друге відкриття Народного дому, на святі виступив камерний хор ім. Вербицького.


Зобр:3шт.


Назва:Левченко Андрій Іванович

-Знайдено: + Наприкінці лютого — на початку березня 1923 у Полтаві відбувся судовий процес, до суду притягнуто близько 40 чоловік. Андрій Левченко засуджений до розстрілу. Розстріляний 8 березня.


Назва:Історія Стрия

-Знайдено: + 8 березня 1992 року Народний дім, який до цього часу був Будинком офіцерів повернено стрийській громаді. В ньому розмістився стрийський осередок товариства Просвіта.


Назва:Остапов Василь Дмитрович

-Знайдено: + Васи́ль Дми́трович Оста́пов (* 11 березня 1950 — †8 березня 2009) — український прозаїк, драматург, публіцист. Член Національної спілки письменників України (2001–2009). Перебував на обліку Вінницької обласної організації НСПУ.


Назва:Зима Олександр Вікторович

-Знайдено: + Зима Олександр Вікторович (нар. 8 березня 1937, Рибальче, Голопристанський район, Херсонська область — 3 травня 1986, Київ, УРСР) — український поет, прозаїк та журналіст. З 1974 року — член Спілки письменників України, а з 1986 — Спілки письменників СРСР.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Олександр Вікторович Зима народився 8 березня 1937 року в селі Рибальче, що на Херсонщині. Навчався в середній школі міста Гола Пристань. Службу в Радянській Армії проходив на Далекому Сході. Після демобілізації працював робітником у цілинному радгоспі села Мар'ївка Північно-Казахстанської області. Перші замальовки, вірші, кореспонденції з'являються ще в шкільні роки[32].


Назва:Історія Одеси (1914-1920)

-Знайдено: + На відміну від Петрограда, в Одесі переворот пройшов безкровно — не було вуличних боїв і перестрілок, масових арештів «контрреволюціонерів». Тільки кілька найбільш одіозних фігур старого режиму 7-8 березня 1917 були посаджені під арешт (міський голова Борис Пелікан і його заступник Л. Мечников, начальник розшукової поліції Гіршфельд і його заступники. Всього було заарештовано 14 осіб). Більшість старих одеських поліцейських було надіслано на фронт, жандарське управління було розформовано, а на одеських вулицях їх замінили загони народної міліції, що складаються, в основному, зі студентів на чолі з начальником міліції професором університету Зав'яловим. Незабаром в Одесі розпочала роботу слідча комісія сенатора С. Трегубова, що розслідувала корупційну і антидемократичну і реакційну діяльність колишніх градоначальників Толмачова та Сосновського, колишнього міського голови Пелікана.
-Знайдено: + На наступний день, над Воронцовським палацом, став розвиватися червоний революційний прапор. Воронцовський палац до 18 березня став «штабом революції» в Одесі. Незабаром стали виходити нові газети «Известия Одеської Ради» і «Південний робітник» (орган Одеського комітету РСДРП) в редакції якої були меншовики. 17 березня робочі Одеси стали встановлювати на підприємствах 8-ми годинний робочий день, що був офіційно затверджений владою 20 березня 1917.

-Знайдено: + У перших числах березня ворота одеської в'язниці відчинилися для декількох сотень політичних в'язнів. Прокурор Одеської судової палати Яковлєв та прокурор Одеського окружного суду Кондратьєв особисто виконали розпорядження міністра юстиції Тимчасового уряду Олександра Керенського, оголосивши політичним в'язням телеграму революційного міністра і особисто передавши кожному звільненому «привіт від імені міністра». 8 березня 1917 року в Одеській в'язниці спалахнув бунт ув'язнених. Результатом бунту стали нові тюремні «революційні» порядки. Газети тоді повідомляли:

«Всі камери відкриті. Усередині огорожі немає жодного наглядача. Введено повне самоврядування ув'язнених. На чолі в'язниці Григорій Котовський та помічник присяжного повіреного Звонкін. Котовський люб'язно водить по в'язниці екскурсії».



Зобр:6шт.


Назва:Прибєга Леонід Володимирович

-Знайдено: + Леонід Володимирович Прибєга (нар. 8 березня 1944, с. Лука-Мелешківська, Вінницької області) — радянський і український архітектор-реставратор, кандидат архітектури, професор (1993)[33]. Проректор та завідувач кафедри теорії, історії архітектури та синтезу мистецтв Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури (з 2004)[34], президент Українського Комітету ІКОМОС, лауреат Державної премії України в галузі архітектури, Заслужений працівник культури України[33]. Входить до складу наглядової ради Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника (2012)[35], входив до складу комісії з питань відтворення видатних пам'яток історії та культури при Президентові України (2001)[36]. Дійсний член Української академії архітектури. Член Національної спілки архітекторів України, почесний президент Українського комітету Міжнародної ради з питань пам'яток і визначних місць (ICOMOS).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Леонід народився 8 березня 1944 року в с. Лука. У 1962 році закінчив Вінницький будівельний технікум, а через 11 лрет Київський державний художній інституту (факультет архітектури).


Назва:Клименко Яків Дмитрович

-Знайдено: + Клименко Яків Дмитрович (* 17 червня 1912, Олександрівка — † 8 березня 1984) — український письменник, 1964 — член Спілки письменників СРСР, заслужений працівник культури УРСР, нагороджений медалями.


Назва:Одеська єпархія УПЦ (МП)

-Знайдено: + * 8 березня 1913 — 28 вересня 1917 — Назарій (Кирилов);


Назва:Попеску Теодор Костянтинович

-Знайдено: + Попеску Теодор Костянтинович (28 січня 1935, Стража, Сучава, Румунія — 8 березня 2008, Харків) — радянський артист балету, народний артист Української РСР, хореограф, балетмейстер Харківського театру опери та балету.[37][38]
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 8 березня 2008 року (на 74-му році життя). Похований на 2-му міському кладовищі.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Лісовий журнал. — 1993. — С. 11.
  2. «Вестник Украинской Народной-Республики», № 38, 8 березня 1918, Полтава.
  3. Українська суспільно-політична думка в 20 столітті: Документи і матеріали / Уп. Т. Гунчак, Р. Сольчаник. — Б. м. [Мюнхен], 1983. — Ч. 1. — С. 258—259.
  4. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою kuz не вказано текст
  5. Звернення Синоду єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства з приводу 60-ї річниці Львівського псевдособору 1946 року
  6. Лист Папи Бенедикта XVI до Верховного Архієпископа Київо-Галицького кардинала Любомира Гузара від 22 лютого 2006
  7. Госархив СБ Украины: Ф. 65. — Дело С-9113. — Т. 26. — с.1-10. Оригинал. Машинопись.
  8. heraldry.hobby.ru(рос.)
  9. Нариси з історії Дрогобича (від найдавніших часів до початку XXI ст.) Дрогобич,Коло, 2009 рік;— ISBN 978-966-7996-46-8.
  10. Сайт «Ого»
  11. Сайт «Ого»
  12. Окремі аспекти 8 березня: жінки VS чоловіки
  13. Нариси з історії Дрогобича (від найдавніших часів до початку XXI ст.) Дрогобич,Коло, 2009 рік;— ISBN 978-966-7996-46-8.
  14. Великі Ірпінчани
  15. http://www.museum.if.ua/museums/r5/90.html
  16. Музей ОУН-УПА на Веб-сторінка міста Бурштин
  17. (англ.) Ukrainian Jews, Bible Discovered
  18. [http://www.warheroes.ru/hero/hero.asp?
  19. Співачка, що не потрапила до фіналу українського відбору на Євробачення, братиме участь у російському, інф. ua.korrespondent.net за 5 березня 2009 року
  20. «Княжа-Арена» не придатна для матчів УПЛ. Неофіційний сайт ФК «Львів». 25.02.2009. Процитовано 21.07.2010.
  21. Стадіон «Княжа Арена» допустили до проведення матчів Прем'єр-ліги. Чемпіон. 3.03.2009. Процитовано 21.07.2010.
  22. [http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?
  23. «В Египте разбилась украинская артистка» // «Комсомольская правда в Украине», 11.03.2013 (рос.)
  24. UA Team публічна сторінка ВКонтакті, де явно вказана дата створення
  25. Макс Барських. Кино-Театр. РУ (рос.)
  26. Нині село Чижевичі Вілейського району Мінської області, Косута затоплене водами Вілейського водосховища.
  27. Александр Григоров. Ряжский 70-й пехотный полк. Стаття на сайті Ряжск.RU (рос.)
  28. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою MU1 не вказано текст
  29. Протокол матча (німецькою) . transfermarkt.de. Архів оригіналу за 14 вересня 2012. Процитовано 5 березня 2012.
  30. Сич М. М., 2006, с. 576.
  31. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою web не вказано текст
  32. Зима Олександр Вікторович. Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олеся Гончара. 8 березня 2007. Архів оригіналу за 4 квітня 2013. Процитовано 8 березня 2007.
  33. а б Відділ пам'яткознавства
  34. Прибєга Леонід Володимирович
  35. Документ 123-2011-р, чинний, поточна редакція — Редакція від 21.03.2012, підстава 164-2012-р
  36. Про Комісію з питань відтворення видатних пам'яток історії та культури при Президентові України Президент України; Указ від 05.05.1999 № 473/99
  37. Попеску Теодор Костянтинович
  38. Попеску, Теодор Константинович // Балет: Энциклопедия. — М.: Советская энциклопедия, 1981.