Етнокультурні регіони України

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Етнокультурні регіони України

Етнокультурні регіони України — поширення української мови, тобто історичні етнокультурні регіони, де проживають українці.

Історико-етнокультурні регіони України можна поділити на 3 частини: Західна частина України(Волинь, Закарпаття, Північна Буковина, Північна Мармарощина, Східна Галичина), Східна частина України (Поділля, Наддніпрянщина, Слобожанщина) та українські території поза офіційною територією, що входять в етнічні території Україні (Берестейщина, Донщина, Західна Галичина, Кубань, Підляшшя, Стародубщина та Холмщина, які розташовані в Республіці Білорусь, Республіці Польща та Російській Федерації).

Історичні та етнографічні регіони України[ред. | ред. код]

Адміністративно, сучасна Україна поділяється на 25 областей (п'ять з яких зараз окуповані Росією: частина Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей і Автономна Республіка Крим). Історико-етнокультурно ж регіони України можна поділити на 3 частини: Західна частина України, Східна частина України (або Наддніпрянська Україна) та Українські території поза офіційною територією України (це Кубань, Донщина, та частково Слобожанщина які розташовані в Росії).

Західна частина України[ред. | ред. код]

Докладніше: Західна Україна