Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/20 березня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Київська область

Підзаголовок:== Особистості ==
Знайдено: + * Іван Мазепа (20 березня 1639 — 21 вересня 1709) — український військовий, політичний і державний діяч.


Зобр:4шт.


Назва:Політичні партії України

-Знайдено: + | 20 березня 2001


Назва:Рух (партія)

-Знайдено: + XIV з'їзд Народного Руху України, що відбувся у столиці 20 березня 2004 року, ознаменувався ухваленням рішення щодо утворення виборчого блоку для участі у виборах Президента країни та прийняттям змін та доповнень до Статуту НРУ.


Зобр:7шт.


Назва:Українська мова

-Знайдено: + 20 березня 2012 користувачам мікроблоггінгового сервісу Twitter стала доступна бета-версія україномовного інтерфейсу.[1]


Зобр:28шт.


Назва:Конституція України

-Знайдено: + Конституційний договір не вирішував проблему прийняття нової Конституції України. Уже 24 листопада 1995 р. Конституційна комісія підтримала пропозицію Президента України й утворила нову робочу групу в складі чотирьох представників Верховної Ради України, чотирьох представників Президента України і двох представників від органів правосуддя для доопрацювання конституційного проекту. Проект, розроблений першою робочою групою і доопрацьований другою робочою групою, був винесений на обговорення Конституційної комісії 12 березня 1996 р. і рекомендований до розгляду Верховною Радою України. Вже 20 березня проект Конституції України був поданий на спеціальне засідання парламенту. Співголови Конституційної комісії Л. Кучма та О. Мороз, попри різницю поглядів і оцінок проекту, були одностайні в прагненні якнайшвидшого прийняття Основного Закону.


Зобр:2шт.


Назва:Затонський Володимир Петрович

-Знайдено: + Назви на честь Затонського стали з'являтися ще при його житті. Так, 20 березня 1923 року в Кам'янці-Подільському Московська вулиця стала вулицею Затонського [2]. Після оголошення Затонського «ворогом народу» вулиці повернули попередню назву. Також при житті Затонського Віньківці (нині Хмельницької області) було перейменовано на Затонськ, а Віньковецький район був Затонським. У листопаді 1938 року їм повернули попередні назви — Віньківці та Віньковецький район [3].


Зобр:5шт.


Назва:Іван Мазепа

-Знайдено: + Іва́н Мазе́па (нар. 20 березня 1639 — пом. 21 вересня 1709) — український військовий, політичний і державний діяч. Гетьман Війська Запорозького, голова козацької держави на Лівобережній (16871704)[4] і всій Наддніпрянській Україні(17041709)[5]. Князь Священної Римської Імперії (17071709). Представник шляхетного роду Мазеп-Колединських гербу Курч з Київщини. В молодості служив при дворі короля Яна ІІ Казимира. Після обрання гетьманом намагався відновити авторитет інституту гетьманства в Україні. Зробив великий внесок у економічно-культурний розвиток Лівобережжя. Зовні під патронатом московського царя Пєтра І проводив курс на відновлення козацької держави Війська Запорозького в кордонах часів Хмельниччини. Тривалий час формально підтримував Московське царство у Північній війні зі Швецією, 1708 року перейшов на бік шведів. Після поразки під Полтавою врятувався у Молдавії. Помер у місті Бендери.
Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: + * Музиченко Ярослава Народження Мазепи. Одна з ключових постатей української історії ще чекає на серйозне наукове дослідження (Україна Молода, № 051 за 20 березня 2009 року)


Зобр:15шт.


Назва:Шаргород

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 1923 року Шаргород стає районним центром, з населенням 2450 осіб. Довоєнний період позначився розвитком господарства і промисловості. 22 липня 1941 року гітлерівці захопили Шаргород і панували тут до 20 березня 1944 року, доки війська 2-го Українського фронту не звільнили містечко. Після війни Шаргород став відновлювати господарство.


Зобр:5шт.


Назва:Штерівка

-Знайдено: + Станом на 1886 рік в селі, центрі Штерівської волості, мешкало 646 осіб, налічувався 124 двори, існували православна церква, винокуренний завод, паровий млин, лавка, щороку 20 березня проходив ярмарок[6].


Назва:Щербатенко Юрій Володимирович

-Знайдено: + Ю́рій Володи́мирович Щербате́нко (* 29 грудня 1915, Сочі, нині Краснодарського краю Росії — † 20 березня 1994, Львів) — український маляр.


Назва:Національний банк України

-Знайдено: + Національний банк України зі статусом центрального емісійного банку держави створено на базі Української республіканської контори Держбанку СРСР. Правовою основою став Закон «Про банки і банківську діяльність», ухвалений Верховною Радою України 20 березня 1991 року[7]. Цим документом було проголошено створення самостійної дворівневої банківської системи України ринкового типу, перший рівень якої становить НБУ, другий — інші банки.


Зобр:7шт.


Назва:Яценюк Арсеній Петрович

-Знайдено: + 21 березня 2007 року 426 голосами з 450 Верховна рада України обрала Арсенія Яценюка міністром закордонних справ України. Його кандидатура була запропонована Президентом України Віктором Ющенком після того, як парламент двічі (22 лютого і 20 березня) відхилив кандидатуру Володимира Огризка. При поданні своєї кандидатури 21 березня 2007 року Арсеній Яценюк зробив наголос на пріоритеті економіки в зовнішній політиці країни. За його словами, зовнішня політика України повинна стати реалістичною, прагматичною і прогнозованою. Основний курс України, на думку Арсенія Яценюка, — євроінтеграція та вихід на європейські ринки. Росію він назвав надзвичайно важливим партнером України. У день свого призначення на пост міністра Арсеній Яценюк був включений також до складу Ради національної безпеки та оборони України (РНБОУ).


Зобр:6шт.


Назва:Ужоцький перевал

-Знайдено: + Після Першої світової війни перевалом проходив чехословацько-польський кордон, в 1930 році тут було побудовано нову будівлю чехословацького митного управління. Після анексії Угорщиною території нинішнього Закарпаття (тодішньої Підкарпатської Русі) тут було засновано новий угорсько-польський кордон. Через два дні після захоплення — 20 березня 1939 року — тут відбулися урочистості з нагоди відновлення спільного кордону двох країн. З вересня 1939 року до червня 1941 року перевал став угорсько-радянським кордоном.


Назва:Фальковський Іриней

-Знайдено: + Протягом 21 року Фальковський викладав у КМА алгебру, геометрію, астрономію, архітектуру, змішану математику — гідравліку, оптику, також — історію, географію, поезію, німецьку мову, філософію, теологію. З 20 березня 1803 до 25 лютого 1804 Фальковський — ректор КМА. На думку дослідників, Фальковський «був самим дорогоцінним її надбанням», найобдарованішим серед усіх відомих в Російській імперії вчених кінця XVIII — початку XIX ст..


Назва:Національний університет «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого»

Файл:Poltava inst build.jpg

Підзаголовок:== Етимологія ==
Знайдено: + * з 20 березня 1991 — Українська державна юридична академія ім. Дзержинського
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Постановою Ради Міністрів України від 20 березня 1991 р. Харківський юридичний інститут реорганізовано в Українську державну юридичну академію ім. Дзержинського. Указом Президента України від 30 березня 1995 р. № 267 Академії надано статус національного самоврядного (автономного) державного вищого навчального закладу, а Указом від 4 листопада 1995 р. — присвоєно ім'я Ярослава Мудрого. Указом Президента України № 457 від 21 червня 2001 р. «Питання Національної юридичної академії України ім. Ярослава Мудрого», ураховуючи визначну роль у підготовці фахівців для органів державної влади, правоохоронних органів, різних сфер юридичної практики, виходячи з необхідності збереження і дальшого розвитку сформованих в академії наукових шкіл їй надано додаткові права з затвердженням Статуту Кабінетом Міністрів України.


Зобр:11шт.


Назва:Старченко Василь Федорович

Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + Народився 7 (20 березня) 1904 року в селі Темрюк-Український (тепер Старченкове Володарського району Донецької області).


Зобр:1шт.


Назва:Сергієнко Раїса Михайлівна

-Знайдено: + Раї́са Миха́йлівна Сергіє́нко (*13 липня 1925, Новоукраїнка, тепер Кіровоградської області — †20 березня 1987, Одеса) — українська співачка (лірико-драматичне сопрано). Народна артистка СРСР (1973).


Назва:Іпатій (Потій)

-Знайдено: + | обрання_5 = 20 березня 1593


Зобр:1шт.


Назва:Війна в Іраку

-Знайдено: + |дата1 =20 березня 2003 — 15 грудня 2011 [8]
-Знайдено: + Війна́ в Іра́ку — це вторгнення Збройних сил Сполучених Штатів та Збройних сил Великобританії 20 березня 2003 року на територію Іраку, за підтримки урядів країн що входили у міжнародну коаліцію.
-Знайдено: + 20 березня — 1 травня 2003 року об'єднані сили США і антиіракської коаліції провели проти Іраку військову операцію, що отримала первинну назву «Шок і трепет». Потім операція отримала назву «Свобода Іраку». Офіційний Багдад назвав війну «Харб аль Хавасим» — «вирішальною війною».


Зобр:11шт.


Назва:Тридцятирічна війна

-Знайдено: + Ситуація швидко загострювалась, 20 березня 1619 р. помер імператор Матвій Габсбург. Після того, як зібрання чеських дворян обрало королем Чехії — 26 липня 1619 р. — курфюрста Пфальцу Фрідріха V, через місяць — 28 серпня 1619 р. — за вибором німецької шляхти австрійський трон, корону Угорщини і Чехії успадкував Фердинанд II Габсбург, його було обрано імператором. Фердинанд був ревним католиком, і ще в молоді роки на богомоллі в Лоретто дав обітницю викорінити ересь. Оскільки у імператора не було армії він вимушений був шукати підтримки у Католицької Ліги, яка мала в своєму розпорядженні найману армію[9].


Зобр:40шт.


Назва:Кирило-Мефодіївське товариство

-Знайдено: + 20 березня 1847 року Петров у Києві робить повторний донос. Повідомляє, що студент Маркович також читав рукопис Гулака «Закон божий» і висловлювався позитивно щодо його змісту. Почалися арешти інших членів товариства. Коли жандарми прийшли до Костомарова, той сам пред'явив каблучку з написом. У квітні в Києві арештували Шевченка і відправили до Петербургу з усіма паперами та малюнками. У записах поета не знайшли жодних доказів його участі у таємному товаристві. Тоді чиновники Третього Відділення звернули увагу на зміст віршів Шевченка, особливо на «Сон». Затримали й інших учасників Кирило-Мефодіївського товариства[10].


Зобр:6шт.


Назва:Лемківщина

-Знайдено: + Одночасно у західній частині Лемківщини 5 грудня 1918 р. конгресом з 500 делегатів, що представляли 130 сіл регіону, було проголошено Лемковсько-Руську (чи Лемко-Русинську) Республику («столиця» — село Флорінка), яка мала виразно проросійську орієнтацію. Конгрес призначив Виконавчий комітет Лемківщини ("Начальный совЬтъ Лемковщини") під головуванням Михайла Юрчакевича. 20 березня 1920 р. у Флоринці було скликано "Верховну раду Лемківської Русі" ("Верховний совЬтъ Лемковской Руси") з 26 осіб та Виконавчий комітет (Исполнительный комитетъ) з п'яти осіб під керівництвом Ярослава Качмарчика, що став виконувати функції лемківського уряду. На початку 1921 р. керівники республіки Ярослав Качмарчик, Дімітрій Хиляк і Ніколай Громосяк були заарештовані та піддані судові за нібито "антипольску агітацію", проте їх пізніше було виправдано як таких, що виконували "волю народу".


Зобр:4шт.


Назва:Літин (смт)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + З 17 липня 1941 року по 20 березня 1944 року — Літин під фашистською окупацією.


Зобр:3шт.


Назва:Луценко Юрій Віталійович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + * 20 березня 2007 слідчі Генпрокуратури, не надавши ордеру на обшук, провели трус у квартирі Луценка. Того ж дня генпрокурор Олександр Медведько заявив журналістам, що санкцію на обшук квартири екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка видав Печерський районний суд[11].


Зобр:2шт.


Назва:Володимир (Сабодан)

-Знайдено: + | періодпочаток_4 = 20 березня 1969
-Знайдено: + | періодкінець_5 = 20 березня 1969
-Знайдено: + З 20 березня 1969 року — єпископ Чернігівський і Ніжинський, тимчасово керував Сумською єпархією. Протягом 19701973 років був відповідальним редактором журналу «Православний вісник».


Назва:Орден князя Ярослава Мудрого

-Знайдено: + |align="center"|20 березня 1997


Зобр:11шт.


Назва:Павленко Юрій Олексійович

-Знайдено: + Павленко Юрій Олексійович (нар. 20 березня 1975, Київ) — український державний діяч, політик, Уповноважений Президента України з прав дитини11 серпня 2011 року)[12], колишній Міністр України у справах сім'ї, молоді та спорту18 грудня 2007 до 3 березня 2010); член Ради НС «Наша Україна» (з березня 2005); член президії Ради НС «Наша Україна» (з грудня 2006); член Ради національної безпеки і оборони України25 травня 2007). Народний депутат України IV, V, VI скликань


Назва:Список Героїв України

-Знайдено: + | 20 березня 2009


Назва:Калуш

-Знайдено: + 20 березня 1972 Калушу присвоєно статус міста обласного підпорядкування.


Зобр:6шт.


Назва:Історія євреїв в Україні

Файл:Rohatyn Jewish Cemetery (36).jpg

-Знайдено: + Крах царизму в березні 1917 р. скоро приніс емансипацію євреїв в Російській Імперії. 20 березня 1917 р. Тимчасовий уряд Росії проголосив євреїв рівними з усіма громадянами, однак їм не було надано статусу національної меншини або автономію. Велика кількість євреїв активно брала участь у революційній діяльності і з приходом до влади більшовиків, також багато з них отримало керівні посади в новому більшовицькому уряді. Серед них один із найвідоміших вихідців з України — Лев Троцький (Лев Давидович Бронштейн). Разом з іншими більшовиками деякі євреї також брали участь у Червоному терорі проти мирного населення. В свій час відомий державний діяч Великобританії Вінстон Черчілль в своїй статті «Сіонізм проти Більшовизму» від 8 лютого 1920 р. охарактеризував участь євреїв в більшовицькому терорі наступним чином:


Зобр:13шт.


Назва:Ашер Оксана Михайлівна

-Знайдено: + Окса́на Миха́йлівна Аше́р (Oxana Asher; * 20 березня 1925, Кам'янець-Подільський) — український літературознавець. Доктор слов'янської філології (1967). Дійсний член Української вільної академії наук і Наукового товариства імені Шевченка в США. Донька поета Михайла Драй-Хмари.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Оксана Михайлівна Драй-Хмара народилася 20 березня 1925 року в місті Кам'янець-Подільський у родині українського поета Михайла Драй-Хмари та художниці Ніни Драй-Хмари (у дівоцтві Длугопольської). Невдовзі переїхала до Києва, де родина Драй-Хмар машкала в центрі міста на вулиці Садовій у приміщенні колишнього японського консульства. У Пролетарському парку, що був напроти будинку, дівчинка часто гуляла з батьком. У ранньому дитинстві стала вивчати разом з учителькою німецьку мову. З семи років навчалася у музичній школі при Київській консерваторії. 1934 року перші дитячі вірші Оксани опублікував журнал «Жовтеня».


Назва:Конституційний процес в Україні

-Знайдено: + Конституційний договір не вирішував проблему прийняття нової Конституції України. Уже 24 листопада 1995 р. Конституційна комісія підтримала пропозицію Президента України й утворила нову робочу групу в складі чотирьох представників Верховної Ради України, чотирьох представників Президента України і двох представників від органів правосуддя для доопрацювання конституційного проекту. Проект, розроблений першою робочою групою і доопрацьований другою робочою групою, був винесений на обговорення Конституційної комісії 12 березня 1996 р. і рекомендований до розгляду Верховною Радою України. Вже 20 березня проект Конституції України був поданий на спеціальне засідання парламенту. Співголови Конституційної комісії Л. Кучма та О. Мороз, попри різницю поглядів і оцінок проекту, були одностайні в прагненні якнайшвидшого прийняття Основного Закону.


Назва:Нестеренко Василь Павлович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Проте, ураховуючи, що така посада в місті Києві законодавством не була передбачена, центральна влада обрання І. Данькевича головою міськвиконкому не визнала. Він перебував на цій посаді лише три тижні — до 20 березня 1992 року.


Зобр:1шт.


Назва:Гвіздівці

-Знайдено: + 20 березня 1946 року створено перший колгосп ім. 1-го Травня. Головою артілі обрали Я. О. Швеця. До складу правління увійшли П. В. Голяк, Г. Ю. Олійник, М. В. Пиживський, М. А. Кучерявий. На початку квітня 1946 року було відновлено роботу сільської ради, але вибори в місцеві ради у області і в селі вперше після війни відбулися лише 21 грудня 1947 р.


Назва:Почаїв

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 30 червня 1941 Почаїв зайняли німецькі війська. За роки окупації гітлерівці знищили понад 2,5 тис. цивільних жителів. 20 березня 1944 у населений пункт вступили війська 1-го Українського фронту.


Зобр:2шт.


Назва:Матвій Габсбург

-Знайдено: + Матвій Габсбург (нар. 24 лютого 1557 у Відні, помер 20 березня 1619 у Відні) — король Угорщини в 16081619, титулярний король Галичини і Володимерії, Чехії в 16111619, імператор Священної Римської імперії у 16121619 з династії Габсбургів.


Зобр:1шт.


Назва:Заячківський Йосип (ЧСВВ)

-Знайдено: + Йо́сип Заячкі́вський (*14 червня 1889 — †20 березня 1952) — греко-католицький священик-василіанин, український церковний діяч.


Зобр:1шт.


Назва:Василь (Липківський)

-Знайдено: + | дата народження = 20 березня 1864
-Знайдено: + Митрополи́т Васи́ль (в миру: Васи́ль Костянти́нович Липкі́вський; *20 березня 1864, Попудня — † 27 листопада 1937, Київ) — український релігійний діяч, церковний реформатор, проповідник, педагог, публіцист, письменник і перекладач, борець за автокефалію українського православ'я, творець та перший митрополит Київський і всієї України відродженої у 1921 році Української Автокефальної Православної Церкви. У 19191927 рр. — останній настоятель та доглядач Софії Київської. За визначенням академіка Агатангела Кримського — «апостол українського релігійно-національного відродження» [13].
-Знайдено: + Майбутній митрополит Василь Липківський народився 20 березня 1864 року в селі Попудні Київської губернії (нині — Черкаська область) у родині сільського священика.
-Знайдено: + 20 березня 2014 року виповнюється 150 років від дня народження отця-митрополита УАПЦ Василя Липківського – церковного реформатора, першого митрополита Української автокефальної православної церкви, людини самовідданого служіння на ниві духовного становлення українського народу, майстра проповідницького мистецтва, за словами академіка А. Кримського: «апостола українського релігійно-національного відродження».


Зобр:12шт.


Назва:S.T.A.L.K.E.R.: Тінь Чорнобиля

-Знайдено: + |released = УкраїнаРосіяЄвропейський Союз 23 березня, 2007
США 20 березня, 2007


Зобр:3шт.


Назва:Третьяков Олександр Юрійович

-Знайдено: + Олекса́ндр Ю́рійович Третьяко́в (20 березня 1970, Київ) — український політик, депутат Верховної Ради України 4, 5, 6 скликань, керівник Кабінету Президента України (2005 р.)
-Знайдено: + Народився 20 березня 1970 року у Києві. Проживав в районі сучасного проспекту Перемоги.


Назва:Колективізація у СРСР

-Знайдено: + * 20 березня 1937: Списання нестач по хлібозаготівлям за 1936 р.


Зобр:1шт.


Назва:Першотравенськ

-Знайдено: + | населення = 29 019 (20 березня 2013)
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + У 1960 році робітниче селище було віднесено до категорії селищ міського типу, воно було перейменоване на Першотравневе, виведене зі складу Миколаївської сільської ради, тут була утворена Першотравнева селищна рада. Також у 1960 роцівідкривається школа-інтернат, семилітня школа, молочна кухня, ресторан, побутовий комбінат, закінчується будівництво водозабору і вже в жовтні мешканці селища отримали питну воду. У 1961 році був створений гірничорятувальний загін. 28 серпня 1963 року було здано в експлуатацію шахту «Західно-Донбаська» № 1 (у 1973 році перейменована в «Першотравневу»). У 1963 році відкрилась перша середня школа. 20 березня 1965 році була введена в дію друга шахта — «Західно-Донбаська» № 2 (нині «Степова»). 25 лютого 1966 року указом Президією Верховної ради УРСР селище Першотравневе отримало статус міста районного підпорядкування і було перейменоване на Першотравенськ. У цьому ж році місто було підпорядковане Павлоградській міській раді. У місті з'являється широкоформатний кінотеатр «Жовтень». У 1967 році було відкрито професійно-технічне училище.


Назва:Мазепинці

-Знайдено: + Засноване в XVI столітті. Вперше згадується як хутір Кам'янець, який 1544 року, волею польського короля Сигізмунда I, було передано Михайлу Мазепі.[14] На цьому місці він збудував село, назване згодом (уже після народження Івана Мазепи) Мазепинцями. Село перейшло його нащадку (імовірно сину) Миколі Мазепі, а згодом — Адаму-Степану Мазепі в якості спадщини. 20 березня 1639 року на хуторі Кам'янці народився Іван Степанович Мазепа.[15]


Зобр:11шт.


Назва:Бобаль Матвій Матвійович

-Знайдено: + 15-річний Матвій дебютував у чемпіонатах України у складі першолігового «Закарпаття» (Ужгород) 20 березня 2000 року, замінивши Романа Марича у грі проти СК «Миколаїв».


Назва:Державний музей-заповідник «Битва за Київ у 1943 році»

-Знайдено: + |established = 20 березня 1945 року
-Знайдено: + Створений музей постановою Ради Народних Комісарів України і ЦК ВКП(б) „Про створення музею-заповідника «Поле битви за Київ»“ № 425 від 20 березня 1945 року. За час існування його відвідало більше 10 мільйонів чоловік з 85 країн світу.


Зобр:5шт.


Назва:Шацьких Максим Олександрович

-Знайдено: + 20 березня 2011 року матч проти «Іллічівця» (3:1) став для Максима Шацьких ювілейним 250-м матчем, зіграним у прем'єр-лізі чемпіонатів України. У цій грі на 43 хвилині Шацьких відзначився голом у ворота суперника, який став 109-м голом Максима в чемпіонатах України.


Зобр:4шт.


Назва:Микитка Тарас Остапович

-Знайдено: + Народився 20 березня 1939 у м. Стрию Львівської області.


Назва:Київське футбольне дербі («Динамо» — «Арсенал»)

-Знайдено: + |20 березня 2005


Зобр:10шт.


Назва:Коломієць Михайло Петрович

-Знайдено: + Коломієць Михайло Петрович (*20 березня 1958, Київ - 29 жовтня 2002, Молодечно, Білорусь) — засновник Інформаційного агентства "Українські новини".


Назва:Конельські Хутори

Підзаголовок:==Історія==
Знайдено: + 20 березня 1969 року села від’єднано від с. Конело-Полівки й створено господарство ім. Свердлова. Створення колгоспу ім. Свердлова, куди увійшли два села — Конельські Хутори та Медувата — надихнуло селян на краще майбутнє. Люди повірили молодому голові колгоспу M. І. Бородію. В 1974 році колгосп ім. Свердлова нагороджено Перехідним Червоним Прапором та дипломом за досягнення найвищих результатів у всесоюзному соціалістичному змаганні. Диплом передано в Черкаський краєзнавчий музей.


Назва:Святі херсонеські єпископи

-Знайдено: + * Пам'ять — 20 березня


Назва:Дубина Олег Вікторович

-Знайдено: + Оле́г Ві́кторович Дуби́на (*20 березня 1959, Єлизаветівка, Дніпропетровська область) — український політик і господарник, голова правління НАК «Нафтогаз України» (24 грудня 2007 — 2 березня 2010). Був генеральним директором ВАТ «Дніпровський металургійний комбінат імені Дзержинського» (з червня 2005). У 2001-2002 роках віце-прем'єр України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 20 березня 1959 (с. Єлизаветівка, Дніпропетровська область); одружений; має сина і дочку.


Назва:Гордієнко Сергій Володимирович

-Знайдено: + Гордіє́нко Сергі́й Володи́мирович; (нар.20 березня 1957, с. Новий Іржавець Оржицького району Полтавської області) — український політик, Народний депутат України 6-го скликання, член фракції КПУ (з листопада 2007 року), секретар Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування (з грудня 2007), 2-й секретар Оржицького Районного комітету КПУ.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Сергій Гордієнко народився 20 березня 1957 в селі Новий Іржавець на Полтавщині в сім'ї колгоспників.


Назва:Михаїл (Зінкевич)

-Знайдено: + 20 березня 2004 р. призначається тимчасово керуючим Сумською єпархією за сумісництвом.


Назва:Жуковський Аркадій Іларіонович

-Знайдено: + Арка́дій Іларіо́нович Жуко́вський (* 12 січня 1922, Чернівці) — український історик, громадський і політичний діяч. Дійсний член Наукового товариства імені Шевченка (1972). Іноземний член Національної академії наук України (обрано 20 березня 1992 року). Почесний доктор Чернівецького університету (1995). Почесний громадянин Чернівців.


Назва:Область Війська Донського

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 20 березня 1920 року Область війська Донського ліквідована і тут створена Донська область РРФСР.


Зобр:2шт.


Назва:Жашковичі

-Знайдено: + * Шум Олекса (псевдо: «Вовчак») - (* 14 травня 1919, с. Шайно (нині Журавлине, Старовижівський район, Волинська область — † 20 березня 1944, поблизу с. Жашковичі, Іваничівський район, Волинська область), воєнначальник УПА, шеф штабу ВО «Турів». Керівник військової операції з ліквідації генерала Вермахту Віктора Лютце.


Назва:Великий Крупіль

-Знайдено: + Вели́кий Крупільсело в Україні, Згурівського району Київської області. Населення становить 642 осіб. Є центром Великокрупільської сільської ради, якій також підпорядковане село Малий Крупіль. Перша згадка про село датується 20 березня 1625 року[16].
-Знайдено: + Перша на цей час відома документальна згадка про Великий Крупіль (у документі - Крукполе) датується 20 березня 1625 року. Згідно з документом, Бартоломію Обалковському (Bartłomiejowi Obalkowskiemu) дається довічне право на видобуток селітри у Києві та по всій Україні по смерті нинішнього володаря цієї привілегії, Яна Чернишевського (Jana Czerniszewskiego). Також Обалковському надаються міста Березань (Berezan), Биків (Bykowo), Яблунів (Jabłonow), Миргород (Mirhorod), Зигмонтів (Zygmuntow) та Крукполе (Krukpole) у київській землі (w ziemi kijowskiej)[16]. Таким чином, вже у першій згадці Крукпіль фігурує як місто.


Зобр:16шт.


Назва:Нифонт (Солодуха)

-Знайдено: + |Постриг=20 березня 1974
-Знайдено: + 20 березня 1974 року прийняв чернечий постриг з ім'ям Нифонт на честь святого Нифонта, єпископа Новгородського, чудотворця Києво-Печерського.


Зобр:1шт.


Назва:Баґінсберґ

Підзаголовок:=== Заснування ===
Знайдено: + 20 червня 1833 і 20 березня 1836 до угоди Баґінських з німецькими колоністами долучилися Антон і Станіслав Баґінські, котрі додатковим завірянням погодилися надати кожній німецькій родині по 10 морґів землі, а колоністи зі свого боку повинні були відпрацювати на панщині 7 днів пішо, 7 днів тяглом щороку, а також давати по 2 курки і 13 яєць.


Назва:Запоріжжя (підводний човен)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 20 березня 2012 року човен вперше за останні кілька років покинув судноремонтний завод[17].


Зобр:4шт.


Назва:Савва (Бабинець)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Настоятель приходу в с. Тросник Виноградівського р-ну (19611968 рр.). Настоятель Успенського собору у м. Виноградів (19681969). Ігумен (12 травня 1968 р.). Архімандрит (23 березня 1969 р.). Єпископ Переяслав-Хмельницький, вікарій Київської єпархії (20 березня 1969 р.). Єпископ Чернівецький і Буковинський (2 лютого 1972 р.). Єпископ Мукачівсько-Ужгородський (1 березня 1977 р.). Єпископ Полтавський і Кременчуцький (26 червня 1985 р.). Архієпископ (5 квітня 1990 р.).


Назва:Омелян

Підзаголовок:== Іменини ==
Знайдено: + 21 січня, 20 березня, 31 липня, 20 серпня, 31 серпня.


Назва:Павлов Євген Степанович

-Знайдено: + У першій лізі чемпіонату України дебютував 20 березня 2007 року в матчі проти «Оболоні». Усього за «Волинь» зіграв 48 матчів, забив 9 голів. Син відомого в минулому футболіста севастопольської «Чайки» Степана Павлова[18]


Зобр:1шт.


Назва:Кінаш Ярослав Ростиславович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Професійну кар'єру розпочав у луцькій «Волині». За головну команду дебютував 20 березня 2007 року у матчі першої ліги чемпіонату України проти київської «Оболоні», який завершився перемогою лучан з рахунком 2-1 і відразу став гравцем основної команди виходячи на поле майже в усіх матчах команди.


Зобр:1шт.


Назва:Соломіцький Олексій Лукич

-Знайдено: + Олексій Лукич Соломіцький (*20 березня 1929, Кримка) — поет, прозаїк.
-Знайдено: + Народився 20 березня 1929 року в селі Кримка Первомайського району Миколаївської області.


Назва:Список міністрів юстиції України

-Знайдено: + |24 серпня 1991 — 20 березня 1992
-Знайдено: + |20 березня 1992 — 21 квітня 1992


Зобр:8шт.


Назва:Біжан Іван Васильович

-Знайдено: + | початок_терміну = 20 березня 2002
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 20 березня 2002[19]


Назва:Федорук Микола Трохимович

-Знайдено: + Федору́к Мико́ла Трохи́мович (нар. 20 березня 1954, село Пісочне Ковельського району Волинської області) — український політик. Міський голова Чернівців у 19942011 роках. Народний депутат України з 2012 року.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Микола Федорук народився 20 березня 1954 року в селі Пісочне Ковельського району Волинської області у селянській сім'ї.


Зобр:3шт.


Назва:Горик Ніна Петрівна

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 20.03.2002 загинув, захищаючи людей від пограбування, чоловік (полковник міліції). Втрату Ніна Петрівна Горик-Литвинюк пережила́ болісно.


Зобр:1шт.


Назва:Універсал Банк

Підзаголовок:== Перспективи ==
Знайдено: + 20 березня 2008 року було прийняте рішення про збільшення капіталу до ₴837,712 млн, що дозволить Універсал Банку увійти до ТОП-20 українських банків за показниками статутного капіталу.


Назва:Свобода на Інтері

-Знайдено: + # 20 березня 2009 року


Назва:Єдиний центр

-Знайдено: + 1 квітня 2008 року «Партія Приватної Власності», яка зареєстрована 24 вересня 1999р., надіслала до Міністерства юстиції України офіційне повідомлення про зміну назви та складу керівних органів партії. 20 березня 2008 року назву партії змінено на «Єдиний Центр». Головою партії замість Вадима Гуржоса обрано Анатолія Шибіко. З 27 березня 2008 року новим головою партії став Ігор Кріль.


Назва:Список радників Президента України

-Знайдено: + |2 жовтня 200620 березня 2008


Назва:Військово-морські сили Української Народної Республіки та Української Держави

Файл:Капітан-ляйтенант Шрамченко, 1930-ті.jpg

-Знайдено: + Через революційний безлад та послідуюче захоплення на початку 1918 р. міста більшовиками, діяльність Миколаївських суднобудівних заводів «Наваль» і «Руссуд» остаточно припинилася. В березні місто було звільнене німецькими та українськими військами. Але відновити діяльність заводів не вдалося, і 20 березня 1918 р. місцева влада оголосила про їхнє закриття. Тоді ж в кінці місяця в місті відбулося велике більшовицьке повстання, внаслідок чого міська інфраструктура зазнала серйозних руйнувань.
-Знайдено: + Протягом 1919 року морське відомство весь час згорталося, передаючи своїх фахівців у склад дієвої армії. В кінці 1919 р. морське відомство знову стає частиною воєнного міністерства. Рішенням уряду Міністерство морських справ УНР було ліквідовано і Микола Злобін наказом по Морському міністерству № 333 від 24 вересня 1919 року перетворив його на Головне управління Військово-Морського флоту загальновійськового міністерства, а з 20 березня 1920 року — в Головну Воєнно-Морську Управу, які послідовно сам й очолював до серпня 1920 р.


Зобр:51шт.


Назва:Граціанський Олексій Миколайович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 20 березня 1905 року в Києві. У 19171919 роках жив в місті Бердичів Житомирської області. Дитинство і юність провів у Києві.


Зобр:1шт.


Назва:Іллюшин Микола Романович

-Знайдено: + Помер 20 березня 1977 р. в Києві.


Назва:Богдан (Дзюрах)

-Знайдено: + | дата народження = 20 березня 1967 року
-Знайдено: + Богда́н Дзюра́х (*20 березня 1967, Гірське) — єпископ курії Верховного Архієпископа Української Греко-Католицької Церкви, Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, ЧНІ.
-Знайдено: + Богдан Дзюрах народився 20 березня 1967 року у селі Гірське Миколаївського району Львівської області. Після закінчення у 1984 році середньої школи навчався у Львівському ПТУ харчової промисловості. З 1985 до 1987 року служив у війську.


Зобр:1шт.


Назва:Соборна Україна (лінкор)

-Знайдено: + Через революційний безлад та послідуюче захоплення на початку 1918 р. міста більшовиками, діяльність Миколаївських суднобудівних заводів «Наваль» і «Руссуд» остаточно припинилася. В березні місто було звільнене німецькими та українськими військами. Але відновити діяльність заводів не вдалося, і 20 березня 1918 р. місцева влада оголосила про їх закриття. Тоді ж в кінці місяця в місті відбулося велике більшовицьке повстання, внаслідок чого міська інфраструктура зазнала серйозних руйнувань.


Зобр:4шт.


Назва:Липківський Сергій Онуфрійович

-Знайдено: + Сергі́й Ону́фрійович Липкі́вський (* 20 березня 1871 — † ?
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Сергій Липківський народився 20 березня 1871 року в селі Лебединка Уманського повіту. Походив із родини священика. 1886 року закінчив Уманське духовне училище, 1892 року — Київську духовну семінарію. 1896 року Липківський закінчив Київську духовну академію (навчався разом із Олександром Лотоцьким), отримав звання кандидата богослов'я.


Назва:Харківський науково-дослідний інститут козацтва

-Знайдено: + id=ukr Літературна премія імені гетьмана Мазепи]</ref> в номінаціях «Публіцистика», «Художня література» і «Поезія» Вручається 20 березня, в день народження гетьмана Мазепи.
-Знайдено: + Заснований Центром 20 березня 2003 року для відзначення громадян, що сприяють розвитку економічної і політичної незалежності України, відродження історичних, патріотичних і культурних традицій українського народу.[20] Знак ордена виготовляється з латуні і має форму рівновеликого хреста з увігнутими всередину кінцями. Хрест встановлено на нікельовану платформу у вигляді квадрата, сторони якого увігнуті всередину. Кути квадрата оброблені у вигляді променів, що розходяться у різні боки. Сторони хреста покриті емаллю червоного кольору. Зверху на хрест встановлюється позолочений медальйон з орнаментом. У медальйон вставляється кругла вставка, покрита білою емаллю з написом «Орден гетьмана Мазепи». Зверху до цієї вставки кріпиться закруглений щит із зображенням герба гетьмана Мазепи, покритий емаллю червоного кольору.


Зобр:4шт.


Назва:Дяченко Анатолій Миколайович

-Знайдено: + Анатолій Миколайович Дяченко (* 20 березня 1959, Кишинів — † 13 липня 2005) — український актор.
Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + Народився 20 березня 1959 року в Кишиневі (Молдавська РСР). Закінчив Київський театральний інститут. Служив в Хабаровську в ансамблі пісні і танцю. Був одним з ведучих гумористичного клубу «Золотий гусак» і ведучим програми «3х4, найкумедніше домашнє відео» на телеканалі «ICTV» та Новому каналі.


Назва:Бенедишин Любов Євгенівна

-Знайдено: + Любо́в Євге́нівна Бенеди́шин (* 20 березня 1964, Сокаль) — українська поетеса й перекладачка, член Національної спілки письменників України.


Назва:Офіційні й інші ювілеї та пам'ятні дати в Україні 2009 року

-Знайдено: + * 20 березня — 370 років від дня народження Мазепи Івана Степановича, гетьмана України, мецената (1639, за іншими даними 1629 або 1644—1709);


Назва:Депортація народів в СРСР

-Знайдено: + На підставі рішення Військової ради Ленінградського фронту від 20 березня 1942 року із прифронтової зони в березні-квітні 1942 року було депортовано близько 40 тисяч німців і фінів. Ті з них, хто повернувся додому після війни, були повторно депортовані в 1947–1948 р.


Назва:Заболотна Наталія Пилипівна

Підзаголовок:== Відзнаки ==
Знайдено: + 20 березня 2008 року за значний особистий внесок у розвиток національної культури, вагомі творчі здобутки і високий професіоналізм Указом № 229/2008 Президента України Н. П. Заболотній присвоєно почесне звання Заслуженого діяча мистецтв України[21].


Назва:Григорук Анатолій Іванович

-Знайдено: + Анато́лій Іва́нович Григору́к (*20 березня 1932, Махаринці) — поет, прозаїк, перекладач. Заслужений журналіст України.
-Знайдено: + Народився 20 березня 1932 р. в с. Махаринці Козятинського району Вінницької області.


Назва:Наврез

-Знайдено: + Навре́з (крим. Navrez, від перс. نو / now (ноу) – новий, روز / ruz (руз) – день‎) — свято початку нового року в іранських, деяких тюркських та деяких кавказьких народів, що були колись під владою Перської імперії. Свято відзначається 20, 21 чи 22 березня, тобто в день весняного рівнодення. Коріння Наврезу йде від традицій Зороастризму, тому свято також називають зороастрійським Новим роком.


Зобр:1шт.


Назва:Гербель Микола Васильович

-Знайдено: + Мико́ла Васи́льович Ге́рбель (*8 грудня 1827, Твер — †20 березня 1883, Петербург) — російський поет, перекладач, редактор та видавець.
-Знайдено: + Помер Микола Васильович Гербель 20 березня 1883 року у Петербурзі.


Зобр:1шт.


Назва:Герб Великих Бірок

-Знайдено: + |дата_затвердження = 20 березня 1996 року
-Знайдено: + lang=U&context=info&id=1938#verh Українська геральдика] </ref>. Відомості про давню символіку Великих Бірок не збереглися. Тому, в 1995 р. Великобірківський селищний голова - Р. Мацелюх звернувся до Українського геральдичного товариства [22] з клопотанням розробити проект герба і хоругви. На початку 1996 року такий проект був запропонований і після громадського обговорення затверджений без змін Великобірківською селищною радою другого скликання рішенням №80, VIII сесії, від 20 березня 1996 року Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref> У 1997 році з нагоди 100-річчя чернівецького трамваю у сквері на вулиці Гагаріна встановили пам'ятник чернівецькому трамваю: відреставрований вагон серії «900» №10 було поміщено на постамент.


Зобр:5шт.


Назва:Східне партнерство

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + uri=COM:2008:0823:FIN:EN:PDF</ref> 20 березня 2009 року Рада ЄС остаточно затвердила проект Східного партнерства, оголосивши про те, що його офіційний старт відбудеться 7 травня 2009 року у Празі.[23]


Зобр:1шт.


Назва:Стародуб Юрій Петрович

-Знайдено: + Стародуб Юрій Петрович (*20 березня 1953, Хабаровськ) — український математик, геофізик, дійсний член Української нафтогазової Академії.


Назва:Бориславський історико-краєзнавчий музей

-Знайдено: + |established = 20 березня 1986 року
-Знайдено: + Створення Бориславського історико-краєзнавчого музею, починаючи від 20 березня 1986 року, було приурочено до святкування 600-ліття міста Борислав[24].


Назва:Сезон ФК «Карпати» (Львів) 2009—2010

-Знайдено: + | 20 березня 2010


Зобр:1шт.


Назва:Тлумак Андрій Богданович

-Знайдено: +

Андрій Тлумак під час виступів за «Карпати». 20 березня 2010 року



Зобр:2шт.


Назва:Епіфаній (Думенко)

Підзаголовок:== Чернецтво ==
Знайдено: + 20 березня 2008 року призначений намісником Свято-Михайлівського Видубицького чоловічого монастиря міста Києва.


Назва:Воїни-інтернаціоналісти на Тернопільщині

-Знайдено: + * Гриньків Богдан (20 березня 1966, с. Медведівці Бучацького району — 25 жовтня 1985; його ім'ям названо поле ПАП «Медведівці» й встановлено пам'ятний знак);


Назва:Тевельов Матвій Григорович

-Знайдено: + Народ. 20 березня 1908 р. у с. Ілліно Псковської обл. в родині службовця. Помер 22 травня 1962 р. в Одесі. Похований в Ужгороді. Друкувався з 1928 р. В 19391942 рр. працював для студії «Ленфільм». Учасник Великої Вітчизняної війни. Автор сценаріїв стрічок: «Говерла» (1957), «Світанок над Карпатами» (1959), «Повернення» (1960), «Чарівники» (1962), «Царі» (1965, у співавт., на основі власного однойменного оповідання). Був членом Спілки письменників України.


Назва:Стаховський Юрій Васильович

-Знайдено: + Народ. 20 березня 1940 р. у Києві. Закінчив курси асистентів операторів Київської кіностудії ім. О. П. Довженка (1959) і факультет журналістики Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка (1973). З 1959 р. — оператор «Укркінохроніки».


Назва:Кампо Володимир Михайлович

-Знайдено: + | початок_терміну = 20 березня 1992


Назва:Бойко Віталій Федорович

-Знайдено: + | кінець_терміну2 = 20 березня 1992
Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: +

Попередник: 1-й Міністр юстиції України
Бойко Віталій Федорович 2 серпня 199020 березня 1992
Наступник:

Міністр юстиції УРСР
Зайчук Володимир Гнатович
19702 серпня 1990
Кампо Володимир Михайлович 1992



Назва:Пам'ятник Митрополитові Василю (Липківському) в США

-Знайдено: + Митрополит Василь (Липківський) (в миру: Василь Костянтинович Липківський; *20 березня 1864, Попудня — † 27 листопада 1937, Київ)  — український релігійний діяч, церковний реформатор, проповідник, педагог, публіцист, письменник і перекладач, борець за автокефалію українського православ'я, творець та перший митрополит Київський і всієї України відродженої у 1921 році Української Автокефальної Православної Церкви. У 19191927 рр. — останній настоятель та доглядач Софії Київської.


Назва:Мусавенкосі Мгуні

-Знайдено: + | пк-поновлення = 20 березня 2011


Зобр:1шт.


Назва:Заклинський Роман Гнатович

-Знайдено: + Заклинський Роман Гнатович (псевдоніми і криптоніми: Іван Гінза, Р. З., Роз., Ром. З., Ром. Закл.; * 8 квітня 1852, с. Маріямпіль, Галицький район Івано-Франківська область) — † 20 березня 1931, с. Тростянець Яворівський район Львівська область) — український письменник, літературознавець, історик, етнограф, педагог, мемуарист, культурно-просвітницький діяч.


Назва:Паздрій Богдан

-Знайдено: + Паздрій Богдан (8 лютого 1904, с. Нове Село, нині Підволочиського району Тернопільської області — 20 березня 1975, м. Філадельфія, США) — український актор, режисер.


Назва:Збірна України з хокею із шайбою

-Знайдено: + |align=center|20 березня 1980


Зобр:10шт.


Назва:Кандимов Юнус Уразович

-Знайдено: + Юнус Уразович Канди́мов (крим. Yunus Qandım; *4 вересня 1959, Аккурган — †20 березня 2005, Сімферополь) — кримськотатарський поет, письменник, перекладач, публіцист, літературознавець, історик. Заслужений діяч мистецтв України (2000).
-Знайдено: + Помер у місті Сімферополь 20 березня 2005 року.


Назва:Пастух Тарас Тимофійович

-Знайдено: + Пастух Тарас Тимофійович (20 березня 1978, м. Тернопіль) — український громадський діяч та політик. Депутат Тернопільської обласної ради (2006, 2009). З 2009 — голова постійної комісії Тернопільської обласної ради з питань регламенту, депутатської етики та організації роботи обласної ради. Голова Бучацької районної державної адміністрації (2008[25]2010[26]). Генеральний директор ТОВ "ТД "Опілля"


Назва:Александру Йоан Куза

-Знайдено: + Алекса́ндру Йоан Ку́за (рум. Alexandru Ioan Cuza ((20) березня 1820, Галац — (15) травня 1873, Гейдельберг) — князь об'єднаних князівств Молдови і Валахії (до 1862 р.), перший монарх об'єднаної Румунії (18621866).


Зобр:3шт.


Назва:Заячківський

-Знайдено: + * Заячківський Йосип (ЧСВВ) (*14 червня 1889 — †20 березня 1952) — український церковний діяч.


Назва:Юзеф Більчевський

-Знайдено: + Юзеф Більчевський (пол. Józef Bilczewski, 26 квітня 1860, Вілямовіце20 березня 1923, Львів) — святий Римо-Католицької Церкви, архієпископ міста Львів, професор богослов'я і догматики у Львівському університеті. Покровитель бездомних.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Юзеф Більчевський помер 20 березня 1923 року і похований на львівському Янівському цвинтарі.
Підзаголовок:== Беатифікація ==
Знайдено: + 20 березня — день пам'яті святого.


Зобр:1шт.


Назва:АнтиТабачна кампанія

-Знайдено: + * 20 березня 2010 року в Інтернеті на сайт YouTube був завантажений новий відеокліп Євгенівановича з ВІА «Веселі біоритми» «Політичні частушки»[27]


Зобр:8шт.


Назва:Єпископат Українського екзархату

Підзаголовок:=== В ===
Знайдено: + Володимир (Сабодан) — з 28 листопада 1968 єпископ Переяслав-Хмельницький, вікарій Київської єпархії; 20 березня 1969 — 18 квітня 1973 єпископ Чернігівський і Ніжинський.
Підзаголовок:=== М ===
Знайдено: + Макарій (Свистун) — 7 червня 1970 хіротонісаний у єпископа Уманського, вікарія Київської єпархії; до 26 грудня 1974 керуючий парафіями РПЦ у Канаді та США; з 9 вересня 1979 у сані архієпископа; 12 жовтня 1982 — 26 червня 1985, 4 жовтня 1985 — 20 березня 1990 архієпископ Івано-Франківський і Коломийський.
Підзаголовок:=== О ===
Знайдено: + Олександр (Раєвський) — 26 січня 1923 хіротонісаний у єпископа Севастопольського, вікарія Таврійської єпархії; ухилився в обновленство; в 1924  через покаяння прийнятий у сущому сані; 1924 — 20 березня 1928 єпископ Керченський, тимчасово керуючий Таврійською єпархією
Підзаголовок:=== Ф ===
Знайдено: + Феодосій (Дикун) — 4 липня 1967 хіротонісаний у єпископа Переяслав-Хмельницького, вікарія Київської єпархії; 7 жовтня 1967 — 4 жовтня 1979 єпископ Полтавський і Кременчуцький; з 7 вересня 1978 у сані архієпископа; з 19 лютого 1990 архієпископ Хмельницький і Кам'янець-Подільський; з 20 березня 1990 архієпископ Івано-Франківський і Коломийський.


Назва:Дністровська ГАЕС

-Знайдено: + * Затверджено розпорядження КМУ № 156 від 20 березня 2006 р. «Про затвердження проекту про завершення будівництва першої черги Дністровської ГАЕС».


Назва:Клуб «Родина»

-Знайдено: + У клубі 20 (7) березня 1917 року утворили Українську Центральну Раду. [28]


Зобр:1шт.


Назва:Сердюцька дивізія (1918)

-Знайдено: + 19 березня більшовики почали рух вздовж залізниці з Бердичева на Шепетівку, в той же день вони досягли берегів ріки Случ. 20 березня вони почали тіснити на цьому напрямку Окрему Запорізьку бригаду, яка почала панічно відступати. О 14-й годині того ж дня на ст. Романів прибув перший поїзд СС — 3-ій курінь 3-ого січового полку, на чолі із полковником Піщаленко. Курінь розвантажився на ст. Гордіївка, де і обсадив обидва боки залізниці Бердичев-Шепетівка. Дальший бій із більшовиками курінь витримав до темноти. Стало відомо, що підхід основних частин Січового Корпусу запізнюється, і курінь відступив на позиції Колодяно-Новий Миропіль. Наступного дня туди прибули ще два курені 3-ого полку СС. 21 березня більшовики знову атакували позиції 3-ого полку, але були відкинуті сильним вогнем. Перейшовши в контрнаступ, 3-й полк при підтримці бронепотягів «Січовий» і «Гетьман Дорошенко» здобув станцію Печанівку. Надвечір 22 березня третій полк вийшов на лінію Волосове-Чуднів. 23 березня, полк, долаючи сильний опір більшовиків і їхнього бронепотягу «Гром» обсадив ст. Демчин. 24 березня корпус СС вийшов у наступ на Бердичів, однак наступ не вдався, 3-ій полк втратив 100 стрільців і 20 старшин. Наступ було повторено 26 березня, і Бердичів було захоплено, але невдовзі під наступом більшовиків, його було залишено. 3-й полк мав ще більші втрати, він був відкинений до ст. Демчин. Наступ корпусу, що відбувся 29 березня також був невдалий. 1 квітня корпус відступив на ріку Хомору.[29].


Зобр:14шт.


Назва:Чернігівська єпархія УПЦ (МП)

Підзаголовок:== Архієреї ==
Знайдено: + * Володимир (Сабодан) (20 березня 1969 — 18 квітня 1973)


Назва:Дядюша Сергій Іванович

-Знайдено: + З 13 листопада 1904 р викладав у Московському піхотному юнкерському училищі. З 6 грудня 1908 р. — полковник. З 29 жовтня 1908 р. — штаб-офіцер для доручень штабу Гренадерського корпусу. З 20 березня 1913 р — начальник штабу 1-ї Гренадерської дивізії. З 8 жовтня 1914 р — командир 2-го гренадерського Ростовського полку.


Зобр:2шт.


Назва:Петлюра Олександр Васильович

-Знайдено: + 17 лютого 1919 р. знову був мобілізований, перебував у резерві старшин штабу Дієвої армії УНР. З 20 березня 1919 р. — полковник (за посадою) для доручень штабу Правобережного фронту. З 1 квітня 1919 р. — полковник (за посадою) для доручень штабу Гуцульського Коша. З 20 травня 1919 р. — старшина для зв'язку штабу Дієвої армії УНР у 16-му пішому загоні (згодом — 3-й дивізії, незабаром перейменованій у Залізну). 15 листопада 1919 р. був відряджений Головним Отаманом УНР за кордон. З січня 1920 р. — булавний старшина для доручень Головного Отамана УНР. З 14 травня 1920 р. — командир Етапного куреня 3-ї Залізної стрілецької дивізії Армії УНР.[30]


Назва:Аеропорт на Левандівці

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + З 20 березня 1918 року[31], згідно з міжурядовим договором між Австро-Угорщиною та Українською народною республікою, через аеропорт проліг маршрут першого в Україні регулярного поштового авіарейсу Відень — Київ. У березні відбулося випробування на літаку «Бранденбург», прикрашеному австрійськими та українськими прапорами, після чого маршрут став регулярним. Щоранку, о 9:00, літак відправлявся з віденського аеропорту «Аспер». Об 11:10 він прибував до Кракова, де дозаправлявся пальним, потім летів до Львова, де пілот ночував. Вдосвіта літак відправлявся — летів до Києва через Проскурів (сьогодні Хмельницький)[32]. Авіалінія працювала до 5 листопада 1918 року.


Зобр:4шт.


Назва:Марфієвич Микола Іванович

-Знайдено: + Мико́ла Іва́нович Марфіє́вич (* 20 березня 1898, Іспас — † 2 вересня 1967, Київ) — український письменник (поет, прозаїк, драматург).


Назва:Георгієвський Борис Володимирович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 20 березня 1968 року, 1993 року закінчив акторський факультет Київського державного інституту театрального мистецтва ім. І.Карпенка-Карого, курс Валентини Зимньої.


Назва:24-а механізована бригада (Україна)

-Знайдено: + В діючій армії знаходилася з 8 березня 1942 по 10 лютого 1943, з 20 березня 1943 по 8 листопада 1943, з 30 листопада 1943 по 11 травня 1945 року.


Зобр:28шт.


Назва:Тацинець Федір

-Знайдено: + Тацинець Федір (псевдо:«Крот») (* 1 січня 1912, с. Келечин, Міжгірський район, Закарпатська область — † 20 березня 1939, с. Сойми, Міжгірський район, Закарпатська область) — член ОУН та «Пласту» на Закарпатті, поручик Карпатської Січі, член генерального військового штабу ОНОКС, Хустський окружний комендант, організатор партизанського руху опору проти угорської окупації на території Волівського округу.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Розстріляний мадярами 20 березня 1939 року у селі Сойми.


Зобр:7шт.


Назва:Поштові марки та історія пошти Закарпатської України

-Знайдено: + 10 лютого і 20 березня 1945 року адміністрація регіону, представлена Народною Радою Закарпатської України, зробила типографський надрук чорною або червоною фарбою в три рядки українською мовою «Пошта / Закарпатська / Україна» і номіналу на поштових, доплатних і фіскальних марках Угорщини. Перший випуск був виконаний в державній типографії, другий — в приватній типографії Фельдеши (обидві в Ужгороді). Номінал марок без вказівки валюти. Це було викликано одночасним обігом на території України після її визволення чехословацьких і угорських грошових знаків.


Зобр:6шт.


Назва:Пашко Атена-Святомира Василівна

-Знайдено: + Атена-Святомира Василівна Пашко (*10 жовтня 1931, с. Бистриця, Дрогобицький район, Львівська область — †20 березня 2012, Київ[33]) — українська поетеса, громадська діячка, вдова В'ячеслава Чорновола. В грудні 1991 року у Києві відбувся установчий з'їзд Союзу українок, головою Союзу обрано Атену Пашко. Почесний голова Союзу Українок.


Назва:Шум Олекса

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Будучи заступником командра ВО «Турів», «Вовчак» загинув 20 березня 1944 у бою з підрозділами Вермахту, коли відділи УПА отримали завдання перейти лінію фронту і діяти в тилу Червоної армії. Бойові побратими поховали свого командира в селі Жашковичі, Іваничівськго райоу, Волинської області.[34] тихо, вночі, без військових почестей, бо навколо було багато німецьких військ. Панахиду відправив отець Михайло Мисечко. Весь цей час за могилою доглядали патріоти, завдяки яким тепер відоме місце поховання Олекси Шума-«Вовчака».


Зобр:6шт.


Назва:Харцизький тролейбус

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + на www.ukrrudprom.ua] // «Родина» (Харцизьк) за 20 березня 2008 року (рос.)</ref>. Тролейбуси в Харцизьку працюють з 5.00 до 19.00 — до 14.00 вісім машин, після 14.00 — 3 машини по маршруту № 1 і 1 машина маршруту № 4.


Назва:Зубар Віталій Михайлович

-Знайдено: + Віта́лій Миха́йлович Зу́бар (5 лютого 1950, Харків — 20 березня 2009, Київ) — український археолог, історик-антикознавець, доктор історичних наук, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія», провідний науковий співробітник відділу античної археології НАН України, член Вченої ради та спецради із захисту докторських дисертацій Інституту археології НАН України, відповідальний секретар журналу «Археологія» та член редакційних колегій низки наукових журналів та видань, експерт ВАК за спеціальністю археологія, широко відомий дослідник Херсонесу Таврійського,


Назва:Марки

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 20 березня 1896 у Москві відбулися збори МОСПМ, учасники якого вітали вихід в Києві першого номера журналу «Марки». За пропозицією відомого філателіста того часу Е. П. фон дер Бека, журналу був присвоєний статус офіційним органу МОСПМ, і він став таким вже з третього номера. Журнал відбивав діяльність Товариства, публікував протоколи його засідань, друкував серйозні статті і замітки на філателістичні теми. Крім того, в розділі «Хроніка» містилася інформація про нові іноземні та російські марки, а також про події філателістичної життя в Росії і за кордоном, про філателістичні виставки .[35]


Зобр:1шт.


Назва:Мосін Олександр Григорович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Дебютував в оперному Товаристві М. Унковського. Пізніше виступав в Тифлісі, Ярославлі, Ростові, Петербурзі (Приватна опера У. Гвіді, 1902; Народний Будинок А. Аксаріна, 19031905, 19101918), Києві (19051908, 19271929). У 19081910 роках соліст московського Большого театру (дебютував 20 березня 1907 року в партії Радамеса). Пізніше виступав в оперних театрах Тбілісі (19231925), Харкова (19251927) та Одеси.


Зобр:1шт.


Назва:Васильєв Василь Юхимович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 8 (20 березня) 1890 року в Єлисаветграді. Після закінчення в 1914 році Київського політехнічного інституту працював на заводах Уралу; з 1918 року викладав у Київському політехнічному інституті. В 19391949 роках працював у Інституті чорної металургії, з 1950 року — в Інституті проблем лиття АН УРСР.


Зобр:1шт.


Назва:Губенко Світлана Іванівна

-Знайдено: + Губенко Світлана Іванівна (*20 березня 1950) — українська учена у галузі металургії. Доктор технічних наук, професор. Академік АН ВШ України з 1998 р.


Зобр:1шт.


Назва:Станжицький Олександр Миколайович

-Знайдено: + Олександр Миколайович Станжицький (20 березня 1963) — український вчений-математик. Доктор фізико-математичних наук, професор. Академік АН ВШ України з 2008 р.


Зобр:1шт.


Назва:Герб Великих Сорочинців

-Знайдено: + |дата_затвердження = 20 березня 2007
-Знайдено: + Герб Великих Сорочинців затверджений 20 березня 2007 р. рішенням XIV сесії сільської ради V скликання. Цей герб є великим гребом Великих Сорочинців, також існує малий герб, який повністю збігається із центральною частиною великого — щит із символами.


Назва:Прапор Великих Сорочинців

-Знайдено: + |затверджений = 20 березня 2007
-Знайдено: + Прапор Великих Сорочинців затверджений 20 березня 2007 р. рішенням XIV сесії сільської ради V скликання.


Назва:Історія Полтавської області

Підзаголовок:== Адмінподіл ==
Знайдено: + І в наступні десятиліття територія Полтавської області залишається незмінною — 28,8 тис. км, як і кількість сільських районів — 25. Кілька міст, що відігравали важливу роль у житті краю, межі яких розширювалися, а кількість населення зросла, було віднесено до категорії міст обласного підпорядкування: м. Лубни Указом Президії Верховної Ради від 20 березня 1972 р., м. Миргород — Указом від 6 грудня 1976 р.; смт Комсомольськ Указом від 24 квітня 1972 року віднесено до категорії міст районного підпорядкування, а Указом від 6 квітня 1977 року — до категорії міст обласного підпорядкування. Таким чином, на 1 січня 1978 року на території області було 5 міст обласного підпорядкування:


Зобр:4шт.


Назва:Адміністративно-територіальний устрій Полтавської області

-Знайдено: + І в наступні десятиліття територія Полтавської області залишається незмінною — 28,8 тис. км, як і кількість сільських районів — 25. Кілька міст, що відігравали важливу роль у житті краю, межі яких розширювалися, а кількість населення зросла, було віднесено до категорії міст обласного підпорядкування: м. Лубни Указом Президії Верховної Ради від 20 березня 1972 р., м. Миргород — Указом від 6 грудня 1976 р.; смт Комсомольськ Указом від 24 квітня 1972 року віднесено до категорії міст районного підпорядкування, а Указом від 6 квітня 1977 року — до категорії міст обласного підпорядкування.


Зобр:3шт.


Назва:Сезон ФК «Карпати» (Львів) 1969

-Знайдено: + | 20 березня 1949


Зобр:1шт.


Назва:Павло Таганрозький

-Знайдено: + |помер = 20 березня 1879, Таганрог
-Знайдено: + Павло Таганрозький або Павло Павлович Стожков (8 (21) листопада 1792, Чернігівська губернія20 березня 1879, Таганрог) — православний святий, канонізований Російською православною церквою.


Назва:Сезон ФК «Карпати» (Львів) 1971

-Знайдено: + | 20 березня 1971


Назва:Бараннік Олег Васильович

-Знайдено: + Бараннік Олег Васильович (*20 березня 1992, Семенівка (Великобагачанський район)) — український футболіст, нападник полтавської «Ворскли».


Зобр:1шт.


Назва:Овен (золота монета)

-Знайдено: + Монету було введено в обіг 20 березня 2006 року. Вона належить до серії «Знаки зодіаку».


Зобр:1шт.


Назва:Народний комісаріат оборони УРСР

Підзаголовок:== Діяльність ==
Знайдено: + Надії на те, що український наркомат оборони все ж таки існуватиме й розгортатиме свою діяльність, не полишили В.Герасименка й на початку 1945 р. Це, зокрема, засвідчував той факт, що 20 березня 1945 р. український нарком затвердив "Програму-завдання" для рішення фор-проекту будинку НКО УРСР у Києві. У програмі були ретельно розписані найменування усіх управлінь та служб із загальною кількістю військовослужбовців і вільнонайманих та орієнтовна площа, яка мала бути виділена під кожне з них. Крім службових приміщень, у будинку НКО УРСР передбачалися оглядовий зал на 1 тис. місць, зал офіцерських зібрань, бібліотеки-читальні, клубні кімнати, ресторан, кухня-їдальня, магазин тощо. Окремо планувалося збудувати готель, друкарню, майстерні, гаражі та інші підсобні приміщення. В цілому ж будинок НКО УРСР мав зайняти площу 56 140 м2, на якій передбачалося розмістити штату 3077 військовиків та 2150 вільнонаиманих.


Назва:Професіональна хокейна ліга 2011—2012

-Знайдено: + |дата = 20 березня 2012


Назва:Компаньйон-Нафтогаз

-Знайдено: + |align=center|20 березня 1980


Зобр:2шт.


Назва:Бучацький Омелян Олександрович

-Знайдено: + Бучацький Омелян Олександрович (20 березня 1918 — 1 вересня 1997) — львівський хокеїст, баскетболіст, тренер, учасник Олімпіади ДП 1948 року. Чемпіон Австралії, призер чемпіонату Австрії з хокею, автор книги «Сім Днів».


Назва:Крилів Олександр Степанович

-Знайдено: + Крилів Олександр Степанович (20 березня 1870, м. Київ — ?


Зобр:2шт.


Назва:Серебряков Лазар Маркович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Успішно закінчивши ліцей, 15-ти річний Лазар 10 червня 1810 року став волонтером Чорноморського гребного флоту. Протягом трьох років він сумлінно виконував свої обов'язки, у вільний від служби час вивчав морську справа, історію, географію, французьку мову, займався малюванням. У період служби та навчання Серебряков зарекомендував себе дуже позитивно. 18 серпня 1813 року він був направлений до Миколаївської навігаційної школи. Там він крім теоретичних занять бував у навчальних плаваннях. Плавав на бригу «Цар Костянтин», бригантині «Михаїл», транспортному судні «Дунай». Після трох річного навчання і плавання гардемарин Серебряков, успішно витримавши важкі іспити, 21 червня був проведений в мічмани і був направлений для проходження служби на корабель «Париж». Потім став плавати на кораблях «Лінивий» і «Імператор Франц», фрегатах «Лілія» і «Флора», шхуні «Севастополь», бригу «Миколай», корветі «Або», транспортних суднах. Серебряков відрізнявся високою військовою старанністю і кмітливістю. Начальство, гідно оцінивши ці його якості і в зв'язку з десятиріччям служби в Чорноморському флоті 28 лютого 1820 надало йому звання лейтенанта. 20 березня 1825 року Серебряков вже в якості капітана самостійно вивів корвет «Або» на водні простори. Потім плавав на фрегаті «Флора».


Зобр:1шт.


Назва:Пашков Валентин Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 1720 березня 1971 р. — був делегатом XXIV з'їзд Компартії України який проходив у Києві.


Зобр:1шт.


Назва:Прапор Києва

Підзаголовок:== Опис ==
Знайдено: + Теперішній прапор Києва був затверджений робочою групою з підготовки герба та прапора міста Києва 20 березня 2009 року. Він має вигляд полотнища синього кольору з гербом міста в центрі.


Зобр:2шт.


Назва:80 років проголошення незалежності УНР (монета)

-Знайдено: + Монету було введено в обіг 20 березня 1998 року. Відноситься монета до серії «Відродження української державності».


Назва:Політичне об'єднання «Рідна Вітчизна»

Файл:Logo RV.jpg

Підзаголовок:== Витоки ==
Знайдено: + Установчий з'їзд об'єднання відбувся 20 березня 2010 року. В його роботі взяли участь 248 делегатів та 30 почесних гостей з усіх регіонів України. Вони одноголосно затвердили назву партії, її символіку, статут і політичну програму.


Зобр:1шт.


Назва:Гоноболіна Ольга Чарльзівна

Підзаголовок:=== Нагороди ===
Знайдено: + 20 березня 2009 року Указом Президента України № 175/2009 Ользі Гоноболіній присвоєно звання «Заслужений художник України» [36].


Назва:Поваляєва Світлана Вадимівна

-Знайдено: + Світла́на Вади́мівна Поваля́єва (*20 березня 1974, Київ) — українська письменниця, журналіст
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 20 березня 1974 року в Києві.


Назва:Штерівська волость

-Знайдено: + * Штерівка — село при річці Юліна за 40 верст від повітового міста, 646 осіб, 124 двори, православна церква, винокурний завод, паровий млин, лавка, ярмарок 20 березня. За 5 верст — паровий млин.


Назва:Паньків Юрій Михайлович

-Знайдено: + На початку 2007 року воротар підписав контракт з чернігівською «Десною»[37]. 20 березня 2007 зіграв єдиний матч у складі команди в домашній грі проти «Львова», який завершився поразкою чернігівчан з рахунком 1:2. Паньків пропустив два м'ячі від Олександра Мандзюка і Юрія Кудінова і на 31 хвилині був замінений на Віктора Литвина[38].


Зобр:1шт.


Назва:Грицай Іван Трохимович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 20 березня 2008 — голова ради старійшин при голові Миколаївської обласної адміністрації.


Назва:Івано-Франківська єпархія УПЦ (МП)

-Знайдено: + * Феодосій Дикун, архієпископ Івано-Франківський і Коломийський (20 березня 1990 — 29 вересня 1991)


Назва:Блавацький Василь

-Знайдено: + Блава́цький Васи́ль (16 лютого 1889, Стронятин біля Львова — 20 березня 1944, Родатичі Львівського воєводства) — адвокат у Сяноці, активний громадський і політичний діяч на Лемківщині. Вбитий польською боївкою.
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Др. В. Блавацький був замордований по дорозі зі Сянока до Львова 20 березня 1944 р. на території с. Родатичі біля Городка.


Назва:Делоне Микола Борисович

-Знайдено: + Микола Бори́сович Делоне́ (21 січня (2 лютого) 1856, Москва20 березня 1931, Ленінград) — російський та український науковець, математик. Професор Київського політехнічного інституту (1906-1928). Засновник Київського товариства повітроплавання. Батько математика Бориса Делоне, прадід поета, правозахисника і дисидента Вадима Делоне.
-Знайдено: + У 1928 році переїхав до Ленінграда, де й помер 20 березня 1931 року.


Назва:Сілана (співачка)

-Знайдено: + Сіла́на (фр. Silana; справжнє ім'я: Світлана Олександрівна Зубченко; нар. 20 березня 1985, Київ, Київська область, Україна) — українська поп-співачка, автор пісень, кіноакторка.


Назва:Овен (срібна монета)

-Знайдено: + Монету введено в обіг 20 березня 2006 року. Вона належить до серії «Знаки зодіаку».


Зобр:1шт.


Назва:Шкурган Семен Васильович

-Знайдено: + Семен Васильович Шкурган (*20 березня 1938 року, с. Горішнє Залуччя, тепер Снятинського району Івано-Франківської області) - український співак (баритон), педагог, Заслужений артист УРСР (1973).


Назва:Колмаков Віктор Павлович

-Знайдено: + Колмаков Віктор Павлович (нар. 29 вересня 1913 — пом. 20 березня 1973) — український вчений-правознавець, доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри криміналістики (1952–1957) Харківського юридичного інституту.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 20 березня 1973 року.


Назва:Сезон ФК «Карпати» (Львів) 1979

-Знайдено: + | 20 березня 1979


Назва:Герб Михайлівки

-Знайдено: + |дата_затвердження = 20 березня 2009
-Знайдено: + Герб Миха́йлівки затверджений 20 березня 2009 року рішенням Михайлівської селищної ради.


Назва:Прапор Михайлівки

-Знайдено: + |затверджений = 20 березня 2009
-Знайдено: + Пра́пор Миха́йлівки затверджений 20 березня 2009 року рішенням 27 сесії Михайлівської селищної ради.


Назва:Трегуб Микола Іванович

-Знайдено: + Мико́ла Іва́нович Трегу́б (Тригу́б)[39] (*20 березня 1943, с. Михайлівка — †23 березня 1984, Київ) — український художник-авангардист, яскравий представник постмодернізму в Україні. За радянських часів перебував у андерґраунді.
Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: + * Голуб Олена.У класика українського авангарду була одна виставка за життя. //День, 2003, —20 березня.[2]


Зобр:5шт.


Назва:Експрес (завод)

-Знайдено: + 20 березня 1919 року місто захопив Таращанський полк Червоної армії під командуванням Василя Боженка.


Зобр:8шт.


Назва:70-а гвардійська мотострілецька дивізія

-Знайдено: + 11 березня 1944 року дивізія була введена в бій за селище Липовець. Після завзятого чотиригодинного бою Липовець був відвойований. Полки дивізії, незважаючи на бездоріжжя, долаючи впертий опір противника рухалися до Вінніці, яка була звільнена 20 березня. За участь у визволенні Вінниці 70-а гвардійська стрілецька дивізія була нагороджена орденом Богдана Хмельницького 2-го ступеня.


Зобр:11шт.


Назва:Якименко Олександр Никифорович

-Знайдено: + Олександр Никифорович Якименко (20 березня 1921, Миколаївка — 24 листопада 2004) — український юрист і судовий діяч, кандидат юридичних наук (з 1968 року), заслужений юрист України, голова Верховного Суду України у 19701993 роках.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 20 березня 1921 року в селі Миколаївці (тепер Вишгородського району Київської області) у сім'ї бідняків. Українець. Закінчивши семирічку, з 1935 року працював обліковцем у місцевому колгоспi «Червона Нива». В 19371940 роках — діловод бюро ЗАГСу, інспектор Димерського райвідділу міліції Київської області.


Зобр:1шт.


Назва:Дзяк Георгій Вікторович

-Знайдено: + Дзяк Гео́ргій Ві́кторович (20 березня 1945, Дніпропетровськ) — український вчений-кардіолог, педагог. Один з провідних учених в галузі ревматології та кардіології. Доктор медичних наук (1981), професор (1983). Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (2003). Заслужений діяч науки і техніки України (1992). Академік Академії медичних наук України (1997).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Дзяк Георгій Вікторович народився 20 березня 1945 року у м. Дніпропетровськ. У 1968 році закінчив Дніпропетровський медичний інститут та отримав спеціальність за освітою — лікувальна справа. По закінченню інституту до аспірантури на кафедру факультетської терапії. У 1970 році захистив кандидатську дисертацію на тему «Особливості зовнішнього дихання і кардіогемодинаміки у спортсменів-плавців, підводників і водолазів». У 1980 році захистив докторську дисертацію на тему «Гіпертрофія і дистрофія міокарда як наслідок гіперфункції серця». З 1979 року Г. В. Дзяк завідує кафедрою госпітальної терапії, з 1996 року — ректор Дніпропетровської державної медичної академії.


Назва:Феодосій (Дикун)

-Знайдено: + | періодпочаток_3 = 20 березня 1990
-Знайдено: + | періодкінець_4 = 20 березня 1990
Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + 20 березня 1990 постановою Синоду Українського Екзархату призначений архієпископом Івано-Франківським і Коломийським.


Назва:Ізбеков Володимир Олексійович

-Знайдено: + Володимир Олексійович Ізбеков (8 (20) липня 1881(18810720), Погромне — 20 березня 1963, Київ) — український радянський хімік, професор, член-кореспондент АН УРСР22 лютого 1939 року[40]).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 20 березня 1963 року. Похований в Києві на Міському кладовищі «Берківцях» (ділянка № 5). Наказом Управління охорони пам'яток історії, культури та історичного середовища № 53 від 4 листопада 1998 року могила є об'єктом культурної спадщини Подільського району в місті Києві.


Назва:Якименко Юрій Іванович

-Знайдено: + Якименко Юрій Іванович (20 березня 1945, Київ) — український вчений в галузі електроніки та мікроелектроніки, педагог. Доктор технічних наук, професор. Академік Національної академії наук України. Заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки. Перший проректор Національного технічного університету україни «Київський політехнічний інститут».
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Юрій Іванович Якименко народився 20 березня 1945 року в м. Київ. У 1968 році закінчив з відзнакою факультет радіоелектроніки Київського політехнічного інституту і вступив до аспірантури.


Назва:Дідич Володимир Петрович

-Знайдено: + Дідич Володимир Петрович  (нар. 18 січня 1939, Комарове, Сокальський повіт, Львівське воєводство — пом. 20 березня 2002, Львів) — український науковець, механік, доктор технічних наук, професор.


Назва:Незаможник (есмінець)

-Знайдено: + | 4 || капітан-лейтенант ||Бобровніков П. А. || 1941, вересень || 1943, 20 березня
-Знайдено: + | 5 || капітан 2 рангу || Жиров Ф. В.|| 1943, 20 березня || 1943, 1 липня


Зобр:23шт.


Назва:Харченко Володимир Анатолійович

-Знайдено: + Володимир Анатолійович Харченко (20 березня 1959, м. Одеса) - український художник, поет, письменник. Член Національної спілки художників України, секція графіки. Автор оригінальної графічної техніки, яку він назвав «метаграфія» [41] Експериментатор у міжгалузевих видах творчості, пов’язаних з візуальним мистецтвом, музикою, літературою.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 20 березня 1959 року в м. Одеса в родині службовців. У віці п'яти років разом зі своєю родиною переїхав до Києва. Закінчив Київський інститут легкої промисловості в 1983 р. Працював до 1989 р. програмістом, потім директором приватної фірми . Живе й працює в Києві.


Назва:Виноградський-Вайнбергер Микола

-Знайдено: + Виноградський-Вайнбергер Микола (*1912- 20 березня 1939)
-Знайдено: + У селі Лютій працював учителем Микола Виноградський (Вайнбергер), що ширив українство. Вайнбергер був родом із малоберезнянських євреїв, але сприйняв українську національну ідею, віддано й фанатично їй служив. Мадярська окупаційна влада звинуватила Вайнбергера в організації знищення дванадцятьох мадярських «героїв — визволителів». Молодий лютянський учитель після жорстоких  середньовічних катувань сконав у с. Тур'ї Ремети 20 березня 1939 року.


Назва:Міжнародні договори України

-Знайдено: + * Найстарішим міжнародним документом, до якого приєдналася Україна, є Паризька конвенція про охорону промислової власності від 20 березня 1883 року (ратифікована СРСР 1 липня 1965 року, опублікована у Зібранні чинних міжнародних договорів України, 1990 р., № 1, стор. 320)[42].


Зобр:1шт.


Назва:Лепкий Данило Хомич

-Знайдено: + Народився 29 грудня 1858 року в селі Літиня на Дрогобиччині. Український письменник і етнограф. Був священиком у різних селах Галичини, з 1900 — у Старому Самборі, де 1901 організував кредитне товариство, керував філією товариства «Просвіта». Друкувався в місцевих галицьких газетах, журналах, календарях. Автор повістей з галицького життя, автобіографічної повісті «Селянська дитина». Писав оповідання для дітей («Святий вечір», «Непослушливий школяр», «Дуб і потік»). Досліджував народні обряди і звичаї («Похоронні звичаї і обряди нашого народу», «Як-то дівчата приворожують женихів», «З вірування нашого люду: перелесник, манія, мара», «Дещо про вовкулаків»). Мав дружні взаємини з І. Франком, В. Гнатюком, М. Павликом, І. Трушем. Помер 20 березня 1912 року у Старому Самборі.  


Назва:Микитась Василь Лазарович

-Знайдено: + Василь Лазарович Микитась (23 жовтня 1924, Жовте — 20 березня 1999, Київ) — український літературознавець, педагог, доктор філологічних наук1971 року), професор1990 року).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер в Києві 20 березня 1999 року. Похований на Новобайковому кладовищі.


Назва:Валяшко Микола Овксентійович

-Знайдено: + Микола Овксентійович Валяшко (20 березня 1871, Куп'янськ Харківська губернія – 25 січня 1955) – вчений у галузі хімії та фармації.


Назва:Розумний Петро Павлович

-Знайдено: + Помер Петро Розумний 20 березня 2013 року в Івано-Франківську, де має бути похований 22 березня неподалік Меморіалу «Дем΄янів лаз».


Назва:Навський Великдень

-Знайдено: + |дата = 20 березня (?


Назва:Історія Одеси (1914-1920)

-Знайдено: + На наступний день, над Воронцовським палацом, став розвиватися червоний революційний прапор. Воронцовський палац до 18 березня став «штабом революції» в Одесі. Незабаром стали виходити нові газети «Известия Одеської Ради» і «Південний робітник» (орган Одеського комітету РСДРП) в редакції якої були меншовики. 17 березня робочі Одеси стали встановлювати на підприємствах 8-ми годинний робочий день, що був офіційно затверджений владою 20 березня 1917.


Зобр:6шт.


Назва:Боднар Володимир

-Знайдено: + Народ. 20 березня 1915 р. у с. Никловичі Мостиського повіту в Галичині. Навчався у вищій торговельній школі у Львові, продовжив студії у Віденському університеті,


Назва:Романько Олег Валентинович

-Знайдено: + Оле́г Валенти́нович Романько́ (20 березня 1976, Євпаторія, Крим) — український військовий історик. Спеціаліст з проблеми колабораціонізму в роки Другої світової війни, військово-політичної історії нацистської Німеччини та з міжнаціональних відносин у XX сторіччі. Доктор історичних наук, доцент.


Назва:Шмідт Світлана Володимирівна

-Знайдено: + Світлана Володимирівна Шмідт (нар.20 березня 1990) — українська легкоатлетка, що спеціалізується у бігу з перешкодами, срібна призерка чемпіонату Європи та Універсіади.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українізація Твіттера
  2. Нові назви вулиць м. Кам'янця // Червоний шлях (Кам'янець-Подільський). — 1923. — 20 березня. — С. 2.
  3. Адміністративно-територіальний устрій Поділля. Історія і сучасність. — Хмельницький, 2005. — С. 194.
  4. Довідник з історії України./ Мазепа Іван Степанович. — Київ «Генеза», 2002. Стор. 438.
  5. Офіційний титул:«Пресветлейшего и державнейшего великого государя его царского величества Войск Запорожских гетман славного чина святого апостола Андрея и Белого Орла кавалер» (Універсали Івана Мазепи. 1687 — 1709. Інститут української археографії та джерелознавства імені М. С. Грушевського. Центральний державний історичний архів України. НТШ: Київ — Львів. — 2002)
  6. Волости и важнѣйшія селенія Европейской Россіи. По данным обслѣдованія, произведеннаго статистическими учрежденіями Министерства Внутренних Дѣл, по порученію Статистическаго Совѣта. Изданіе Центральнаго Статистическаго Комитета. Выпуск VIII. Губерніи Новороссійской группы. СанктПетербургъ. 1886. — VI + 157 с. (рос. дореф.)
  7. Закон України «Про банки і банківську діяльність»
  8. http://novynar.com.ua/analytics/government/131494/ Втрати і здобутки України в іракській війні
  9. Виппер Р. Ю. История Нового времени. — К., 1997 г., стр. 119
  10. Олексій Горбачевський. Український Іуда. 19.02.2009
  11. Деловая столица
  12. Указ Президента України № 812/2011 від 11 серпня 2011 року «Про Уповноваженого Президента України з прав дитини»
  13. Видатні діячі України минулих століть. Альманах / Гол. ред. — Шокало Олександр. — К.: Компанія «Євроімідж», 2001. — С. 314
  14. «… Враховуючи службу і шляхетський стан Михайла Мазепи, земянина нашого київського, надаємо йому листом нашим землі пусті, людьми неосаджені, що лежать коло р. Кам'яниці, починаючи від моста, по которому проходить великий гостинець, аж до урочища Погухова» (1572) // Сергій Павленко. Іван Мазепа. — Київ: Видавничий дім «Альтернативи», 2003. — 315 с.; іл. — С. 8.
  15. Сергій Павленко. Іван Мазепа. — Київ: Видавничий дім «Альтернативи», 2003. — 315 с.; іл. — С. 8-12.
  16. а б Див. 1625.03.20 (пол.)
  17. В строю: подлодка Запорожье вышла в бухту для выполнения учебных заданий
  18. [http://www.ua-football.com/ukrainian/first/45edd529.html?
  19. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  20. Орден гетьмана Мазепи
  21. Указ Президента України № 229/2008 «Про відзначення державними нагородами України»
  22. [1]Українське геральдичне товариство
  23. http://www.delmda.ec.europa.eu/whatsnew/pdf/declaration%20of%20com.pdf
  24. Тарнавський Р., Микулич О. Церква св. Анни (Борислав-Волянка). Історія та сучасність. 100 років., Борислав, 2002, 114 стор.
  25. http://www.president.gov.ua/documents/7395.html
  26. http://www.president.gov.ua/documents/12189.html
  27. [http://www.youtube.com/watch?
  28. О.Кучерук. 1917—1919, Київ. Адреси. Події. Люди. — Київ, 2008. — с.12.
  29. Д-р. Олесь Бабій, Володимир Зарицький, Дмитро Герчанівський і інж. Богдан Білинський при співпраці Романа Завадовича. Корпус Січових Стрільців. Воєнно-історичний нарис. Ювілейне видання 1917—1967. Ювілейний комітет для відзначення 50-річчя формації Січових Стрільців. Чікаґо, 1969., С.286-298.
  30. Каліберда Ю.Ю. Історія 3-ї залізної дивізії армії Української народної республіки за мемуарами та життєписами сучасників
  31. Ярослав Янчак, Андрій Козицький. Енциклопедія Львова // Авіація / Андрій Козицький. — Львів : Літопис, 2007. — Т. 1. — С. 25-26. — ISBN 966-7007-68-8.
  32. Високий політ. Ольга Швагуляк-Шостак, Business Class Magazine
  33. Померла Атена Пашко — дружина В'ячеслава Чорновола | Третє око
  34. Д. Шумук. Пережите і передумане. Київ, В-во ім. О.Теліги 1998.
  35. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Новосёлов не вказано текст
  36. Указ Президента України «Про відзначення державними нагородами України діячів театрального мистецтва» від 20 березня 2009 року.
  37. Первая лига. Межсезонье (російською) . Football.ua. 13.02.2007. Архів оригіналу за 11 вересня 2012. Процитовано 10 лютого 2012.
  38. Протокол матча. ФФУ. Архів оригіналу за 11 вересня 2012. Процитовано 10 лютого 2012.
  39. За паспортом художник мав прізвище Трегу́б,таке ж написано на його надгробку, але він вважав це прізвище русифікованим варіантом від Тригу́б, отже, підписував картини в обох варіантах.
  40. Національна академія наук України
  41. Олена Голуб Метаграфія – шлях у багатовимірність.// Образотворче мистецтво. — 2004, — , №1,  — ст. 8-9.
  42. Паризька конвенція про охорону промислової власності від 20 березня 1883 року (укр/рос): Ліга Націй; Конвенція, Міжнародний документ від 20.03.1883