Рудик Кіра Олександрівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рудик Кіра Олександрівна
Народилася 14 жовтня 1985(1985-10-14)[1] (38 років)
Ужгород, Українська РСР, СРСР
Країна  Україна
Діяльність політична діячка, керівниця
Alma mater Національний університет «Києво-Могилянська академія» (2008)
Знання мов українська, англійська і російська
Членство Верховна Рада України IX скликання
Посада народна депутатка України,
голова партії «Голос»,
віцепрезидентка АЛДЄ
Партія Голос
Україна Народний депутат України
IX скликання
Голос 29 серпня 2019

Картка на сайті Верховної Ради України

Кі́ра Олекса́ндрівна Ру́дик (14 жовтня 1985(1985-10-14), Ужгород) — українська громадська та політична діячка, народний депутат Верховної Ради України IX скликання, голова партії «Голос»[2]. Віцепрезидент Альянсу лібералів і демократів за Європу з 4 червня 2022 року[3].

До початку політичної кар'єри побудувала кар'єру в українській та американській ІТ-індустрії[4][5]. Входила до правління Американської торговельної палати в Україні та Асоціації IT України[6].

Дитинство та освіта[ред. | ред. код]

Народилася 14 жовтня 1985 року в Ужгороді.

2002 року із золотою медаллю закінчила місцеву школу № 1 із поглибленим вивченням англійської, брала участь у шкільних олімпіадах з математики, фізики, хімії, української мови та інших предметів[7]. Закінчила музичну школу за двома напрямами: фортепіано та ударні інструменти.

2008 року здобула диплом магістра в Києво-Могилянській академії, захистивши дипломну роботу на тему «Автоматизовані агентно-орієнтовані системи в управляючих системах та технологіях».

Випускниця Стенфордської програми для жінок-керівниць у 2018 році.

Кар'єра та бізнес[ред. | ред. код]

2005 року, на третьому курсі Києво-Могилянської академії, Кіра почала працювати в ІТ-сфері, в компанії Software MacKiev[8].

З 2007 року тестувала програмне забезпечення у компанії TAIN Ukraine[6] Працювала менеджером кількох ІТ-проєктів, зокрема американських MiMedia (2010—2013) та TechTeamLabs (2013—2016), увійшла до команди "Ring Ukraine"[9].

З 2016 року — операційна директорка Ring Ukraine[7][4].

Політична діяльність[ред. | ред. код]

У 2019 році Кіра Рудик обрана депутаткою Верховної Ради IX скликання під третім номером у виборчому списку партії «Голос». У парламенті стала першою заступницею голови Комітету Верховної Ради України з питань цифрової трансформації[10]. Співголова групи з міжпарламентських зв'язків з Сінгапуром. Член міжфракційного об’єднання «Рівні можливості», що має на меті забезпечення гендерної рівності.

Виступає проти підвищення податків для ІТ-фахівців[11][12] Співавтор низки законопроєктів[13] у галузі економіки, соціального захисту, захисту тварин тощо.

12 грудня 2019 року Рудик стала співголовою об'єднання «Гуманна країна», створеного за ініціативи UAnimals для захисту тварин від жорстокості[14]. У «Гуманній країні» займається просуванням законів щодо гуманного ставлення до тварин.

11 березня 2020 року з'їзд партії «Голос» обрав Кіру головою партії. До цього головою партії був Святослав Вакарчук. У липні 2020 Кіра Рудик заявила про перехід партії в опозицію[15]. «Голос» став першою ліберальною партією, яка сформувала фракцію у Верховній Раді.

Під керівництвом Рудик партія «Голос» стала першою з України, яка отримала членство в Альянсі лібералів і демократів за Європу (АЛДЄ)[16]. Також із 2023 року партія «Голос» є членом міжнародного ліберального об'єднання «Liberal International».

Рада АЛДЄ у Бухаресті 2022

4 червня 2022 року обрана віцепрезиденткою АЛДЄ, вперше в історії з числа країн, які не є членами ЄС[3]. На посаді віцепрезидентки АЛДЄ, напередодні ухвалення рішення про надання Україні статусу кандидата в члени ЄС, здійснила робочий візит до Брюсселя, де провела політичні зустрічі підтримки історичного рішення з європейськими парламентарями[17].

У ALDE забезпечує взаємодію партій з Україною, , адвокацією жіночого лідерства в програмі Alliance of Her[18].

Послідовно виступає за інтеграцію України до Європейського Союзу та НАТО.

4 вересня 2020 року Російська Федерація включила Рудик до списку осіб, щодо яких запроваджуються спеціальні економічні заходи[19].

Законотворча діяльність[ред. | ред. код]

  • Авторка проєкту постанови про масове тестування громадян України на антитіла до COVID-19.
  • Авторка поправок і пропозицій до закону про ринок землі, завдяки яким громадяни РФ або будь-хто афілійований із ними не мають права купити українську землю.
  • Співавторка закону про підтримку малого та середнього бізнесу під час пандемії коронавірусу, згідно з яким було скасовано ЄСВ та будь-які перевірки фіскальних органів[20].
  • Співавторка законопроєкту про стимулювання розвитку сфери інформаційних технологій в Україні (альтернативний “Diia.City”).
  • Співавторка закону про е-паспорт та е-паспорт для виїзду за кордон.
  • Співавторка закону про віртуальні активи.
  • Співавторка закону про режим paperless у публічних послугах.

Російсько-українська війна[ред. | ред. код]

Зустріч з Ніколою Стерджен

З початком повномасштабної агресії Росії 24 лютого 2022 року бере активну участь у формуванні сталої міжнародної підтримки України. В день російського вторгнення була у Верховній Раді, де підтримала введення воєнного стану та ухвалення всіх необхідних для оборони законопроєктів.

Із перших днів війни у спілкуванні з європейськими й американськими політиками та міжнародними медіа виступала за впровадження безполітної зони над Україною[21], а також за швидке надання Україні необхідного озброєння[22]. Виступає за перемовини України та її партнерів із Росією виключно з позиції сили[23][24].

Активно підтримує конфіскацію заарештованих російських активів на користь України, а також визнання Росії країною-спонсором тероризму для подальшого розширення санкцій.

Разом із Вільямом Браудером бере участь в адвокаційній кампанії задля ухвалення законів про конфіскацію майна країни-агресора, зареєстрованого у США, Канаді та Британії, та направлення коштів на підтримку української армії, українських біженців, а також для подальшого відновлення країни від наслідків війни[25].

У травні 2022 року вона була в Шотландії, де зустрічалася з першим міністром Ніколою Стерджен. Вона подякувала їй за підтримку Шотландії[26].

У червні 2022 року відвідала Литву та Швецію, мала зустрічі зі спікером парламенту Литви Вікторією Чміліте, мером Вільнюса Ремігіюсом Шимашюсом, шведськими та литовськими парламентарями задля посилення підтримки України[27]. Була учасницею 75-го Міжнародного конгресу лібералів, де виступала у панельній дискусії щодо безпеки та нового світового порядку[28].

Зустріч з Еммануелем Макроном, Renew Europe 2022

Брала участь у роботі саміту Європейського Союзу, де Україна отримала статус кандидата на вступ до ЄС, провела зустріч із президентом Франції Еммануелем Макроном у рамках саміту лідерів європейських ліберальних партій.

Після надання Україні статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу активно вимагає від українського уряду прискореного проведення реформ, насамперед у сфері боротьби з корупцією, а також підвищенні якості державного управління[29]. Виступає за створення нової системи світової безпеки, що забезпечує захист демократії від агресії авторитарних режимів, переконана, що Україна буде невід'ємною частиною такої системи безпеки[30].

Беручи участь у Генасамблеї Africa Liberal Network, Кіра Рудик заявила, що важливим завданням для політика є консолідація політичної підтримки України з боку країн Глобального Півдня та зазначила, що необхідно переконати африканських ліберальних партнерів у потребі реальних дій на підтримку України та міжнародної безпеки, закликати разом з українцями захищати міжнародний мир, безпеку та територіальну цілісність і зміцнити позиції України на Глобальному Півдні.[31]

На міжнародному рівні активно працює над розширенням програм підтримки українських жінок та дітей, які постраждали внаслідок російської агресії[32]

З Ненсі Пелосі

На зустрічі зі спікеркою Палати представників США Ненсі Пелосі у Вашингтоні говорила про публічну підтримку конфіскації російських активів на користь України. Спікерка Палати представників США відома своєю підтримкою України. Зокрема, Ненсі Пелосі виступила з заявою про те, що Росію необхідно визнати державою-спонсором тероризму.[33]

Під час зустрічі з прем'єр-міністром Естонії Каєю Каллас Кіра Рудик презентувала проєкт конфіскації російських активів на користь України. На той момент команда з найкращих експертів, юристів і фінансистів уже кілька місяців працювала над цією ініціативою, її мета — змусити Росію заплатити за все знищене в Україні. Естонію було обрано для презентації проєкту через величезний внесок, що роблять держави Балтії у підтримку України.[34]

Громадська діяльність[ред. | ред. код]

Опікується котячим притулком у Києві.[35]

Приділяє зміцненню зв'язків України та Тайваню[36]. Після зустрічі зі спікеркою Палати представників США Ненсі Пелосі[37], яка виступає адвокатом підтримки Тайваню, в українському парламенті була створена група дружби з Тайванем.

Медіа-активність[ред. | ред. код]

Є колумністом видань «Українська правда»[38], «Ліга.net»[39], «Лівий берег»[40], NV (New Voice)[41], так і західних: The Wall Street Journal[42], The Hill[43], The Telegraph[44], Huffington Post[45], Atlantic Council[46], Newsweek[47].

Нагороди та рейтинги[ред. | ред. код]

  • У листопаді 2022 року отримала відзнаку Women In Politics Champion of the Year Award від The Alliance of Her[48].
  • 2021 — Топ-100 рейтингу перспективних українських політиків (№2 у списку) за версією видання gazeta.ua[49].
  • 2021 — Топ-100 успішних жінок України за версією журналу «НВ»[50].
  • 2020 — Топ-80 найвпливовіших людей України за версією журналу «Фокус».
  • 2020 — Топ-35 найвпливовіших жінок України за версією журналу «Фокус»[51]
  • 2019 — Топ-100 успішних жінок України за версією журналу «НВ»[52].
  • 2019 — Топ-33 найкращих менеджерів України за версією журналу «Фокус».
  • 2019 — Топ-100 найбільш впливових жінок України за версією журналу «Фокус».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://file.liga.net/persons/rudik-kira
  2. Святослав Вакарчук перестав бути головою партії «Голос». Deutsche Welle. Процитовано 12 березня 2020.
  3. а б European liberals elect new leadership at ALDE Congress (англійською) . АЛДЄ. 4 червня 2022. Процитовано 2 вересня 2022.
  4. а б Жінка України 2019/ Кіра Рудик. Жінка України. Архів оригіналу за 24 січня 2022.
  5. Кира Рудик, партия «Голос»: «Политика научила меня многим стрёмным вещам...» ((рос.)) . tk.media. Архів оригіналу за 7 серпня 2020. Процитовано 2020-8-31. {{cite web}}: Cite має пусті невідомі параметри: |description= та |datepublished= (довідка)
  6. а б Рудик Кіра Олександрівна — вся правда Біографія, Балотування, Фракції, Декларація. www.chesno.org. Процитовано 26 серпня 2020.
  7. а б Кіра Рудик — DSnews.ua. www.dsnews.ua (укр.). 28 липня 2021. Процитовано 28 серпня 2022.
  8. Список партії “Голос”: люди Вакарчука і Фіали та активісти із західною освітою. Українська правда (укр.). Процитовано 7 вересня 2023.
  9. Когда ты оперируешь миллионами, с тебя и спрос — Кира Рудик. delo.ua (рос.). 05.09.2018.
  10. Парламент затвердив список своїх комітетів і їх склад. ХТО В ЯКОМУ Новинарня (29.08.2019)
  11. Goloszmin. Підвищення податків у січні 2020 року для ФОП в ІТ не буде, — Кіра Рудик. goloszmin.org (укр.). Процитовано 27 серпня 2020.
  12. 4 ассоциации от лица всей IT-индустрии поддержали создание 5-й группы ФОП — документ. AIN.UA (ru-RU) . 19 вересня 2019. Процитовано 27 серпня 2020.
  13. Офіційний портал Верховної Ради України. w1.c1.rada.gov.ua. Процитовано 27 серпня 2020.
  14. У Раді створили міжфракційне об'єднання з метою захисту прав тварин. НВ. Процитовано 12 грудня 2019.
  15. Заява «Голосу» про перехід в опозицію. goloszmin.org (укр.). Goloszmin. Процитовано 27 серпня 2020.
  16. «Голос» отримав повне членство в альянсі європейських ліберал-демократів. goloszmin.org. 18.11.2020. Процитовано 2 вересня 2022.
  17. Ukraine granted EU Candidate status. АЛДЄ. 24 червня 2022. Процитовано 2 вересня 2022.
  18. Альянс лібералів і демократів за Європу (ALDE). www.kirarudik.com (українською) . 2023. Процитовано 23 листопада 2023.
  19. Россия ввела санкции против депутатов из фракции “ЕС”, “Батькивщина” и “Голос”. Украинская правда (рос.). 4 вересня 2020. Процитовано 17 листопада 2020.
  20. Голова "Голосу" назвала досягнення фракції за рік. 24 Канал (укр.). Процитовано 27 серпня 2020.
  21. I plead with our NATO partners to provide us with a no-fly zone: Ukrainian MP Kira Rudik (англійською) . Deutsche Welle. 15.03.2022. Процитовано 2 вересня 2020.
  22. Sandy Fitzgerald (28 березня 2022). Ukraine Parliament's Kira Rudik to Newsmax: We Need Weapons, Not Motivation (англійською) . Newsmax TV. Процитовано 2 вересня 2020.
  23. 'Negotiations don't work with Putin': Ukrainian MP Kira Rudik (англійською) . Daily Mail. Процитовано 2 вересня 2020.
  24. 'When he says "I want peace," this means "I'm getting my troops to kill you"': Ukrainian Parliament member on talks with Putin (англійською) . CNN. Процитовано 2 вересня 2020.
  25. Кіра Рудик обговорила механізми конфіскації активів РФ на відновлення України з Біллом Браудером. www.kirarudik.com. 11.07.2022. Процитовано 2 вересня 2020.
  26. Lewis McKenzie (1 червня 2022). Ukrainian MP Kira Rudik 'extremely grateful' to Scots for solidarity (англійською) . STV. Процитовано 2 вересня 2020.
  27. VP Rudik travels to Lithuania and Sweden to advocate for more support to Ukraine (англійською) . АЛДЄ. 5 липня 2022. Процитовано 2 вересня 2022.
  28. Liberal International celebrates 75th Anniversary at Congress in Bulgaria (англійською) . АЛДЄ. 6 липня 2022. Процитовано 2 вересня 2022.
  29. Кіра Рудик (15 липня 2022). EU candidate status is an historic opportunity to transform Ukraine (англійською) . Atlantic Council. Процитовано 2 вересня 2022.
  30. Найефективніша відповідь загрозам безпеці сучасного світу — це єдність і нові альянси, — Кіра Рудик на сесії Transatlantic Week. www.kirarudik.com. 25.07.2022. Процитовано 2 вересня 2022.
  31. Підтримка країн Африки важлива для ізоляції Росії у світі, — Кіра Рудик на виступі на Africa Liberal Network. www.kirarudik.com. 08.10.2022. Процитовано 16 листопада 2022.
  32. Віцепрезидентка європарламенту Діта Чаранзова пообіцяла підтримку проектів для українських жінок. www.kirarudik.com. 03.07.2022. Процитовано 2 вересня 2022.
  33. Кіра Рудик зустрілась з Ненсі Пелосі щодо конфіскації російських активів: «нам потрібен крок вперед». www.kirarudik.com. 22.09.2022. Процитовано 16 листопада 2022.
  34. Кіра Рудик на зустрічі з премʼєр-міністеркою Естонії презентувала проект конфіскації росактивів на користь України. www.kirarudik.com. 10.11.2022. Процитовано 16 листопада 2022.
  35. Захист тварин. www.kirarudik.com. Процитовано 23 листопада 2023.
  36. Україна і Тайвань. www.kirarudik.com. 2023. Процитовано 23 листопада 2023.
  37. Кіра Рудик зустрілась з Ненсі Пелосі щодо конфіскації російських активів: «Нам потрібен крок вперед». www.goloszmin.org. Голос. 23 вересня 2022. Процитовано 23 листопада 2023.
  38. Кіра Рудик. Усі публікації автора. УП. Процитовано 23 листопада 2023.
  39. Кіра Рудик. Думки. Ліга.net. Процитовано 23 листопада 2023.
  40. Кіра Рудик. Блог Кіри Рудик. Лівий берег. Процитовано 23 листопада 2023.
  41. Кіра Рудик. Публікації. NV (New Voice). Процитовано 23 листопада 2023.
  42. Kira Rudik (23 серпня 2023). Ukraine Renews Its Independence (англійською) . The Wall Street Journal. Процитовано 23 листопада 2023.
  43. Kira Rudik (14 вересня 2023). A fall victory for Ukraine can avert another winter of targeted brutality (англійською) . The Hill. Процитовано 23 листопада 2023.
  44. Kira Rudik (7 липня 2023). This war has taught us that impossible is nothing. We will win. Watch us (англійською) . The Telegraph. Процитовано 23 листопада 2023.
  45. Kira Rudik (22 лютого 2023). Kira Rudik: 'Call A Spade A Spade, Russia Is A Terrorist State' (англійською) . Huffington Post. Процитовано 23 листопада 2023.
  46. Kira Rudik (15 липня 2022). EU candidate status is an historic opportunity to transform Ukraine (англійською) . Atlantic Council. Процитовано 23 листопада 2023.
  47. Kira Rudik (4 грудня 2023). Ukrainian MP: Here's How The Bad Guys in Russia Can Face Justice (англійською) . Newsweek. Процитовано 5 грудня 2023.
  48. Кіра Рудик отримала відзнаку Women In Politics Champion of the Year Award від The Alliance of Her. www.kirarudik.com. 27.11.2022. Процитовано 5 грудня 2022.
  49. Рейтинг перспективних українських політиків 2021. gazeta.ua. 9 лютого 2021. Процитовано 2 вересня 2022.
  50. Топ-100 успішних жінок України. magazine.nv.ua. Процитовано 4 березня 2021.
  51. 100 самых влиятельных женщин Украины по версии журнала Фокус | редакционный рейтинг 2020. ФОКУС (рос.). Процитовано 28 жовтня 2020.
  52. Топ-100 успішних жінок України. magazine.nv.ua. Процитовано 27 серпня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]