Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/4 березня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Івасюк Володимир Михайлович

Файл:Monument to Vladimir Ivasyuk Lviv.jpg

-Знайдено: + Володи́мир Миха́йлович Івасю́к (*4 березня 1949, Кіцмань, Чернівецька область — †24/27 квітня[1]
-Знайдено: + * 1949, 4 березня — народився у м. Кіцмані Чернівецької області в родині учителів Михайла і Софії Івасюків.
Підзаголовок:== Смерть ==
Знайдено: + * 4 березня 1999 року у Чернівцях відкрився Меморіальний музей Володимира Івасюка.
-Знайдено: + * 4 березня 1999 р. — відкриття у Чернівцях Меморіального музею Володимира Івасюка.


Зобр:7шт.


Назва:Політичні партії України

-Знайдено: + | 4 березня 1993
-Знайдено: + | 14 березня 2005
-Знайдено: + | 14 березня 2005
-Знайдено: + | 24 березня 2005
-Знайдено: + | 24 березня 2005
-Знайдено: + | 24 березня 2005
-Знайдено: + | 24 березня 2005
-Знайдено: + | 14 березня 2012


Назва:Вербицький Михайло Михайлович

-Знайдено: + Верби́цький Миха́йло Миха́йлович (* 4 березня 1815, с. Явірник Руський, Галичина, тепер Підкарпатське воєводство, Польща — † 7 грудня 1870, с. Млини, Галичина, тепер Підкарпатське воєводство, Польща) — український композитор, хоровий диригент, священик, громадський діяч, автор гімну України «Ще не вмерла Україна».


Зобр:7шт.


Назва:Грушевський Михайло Сергійович

-Знайдено: + 4 березня 1917 в Києві засновується Українська Центральна Рада. 20(07) березня 1917 УЦР у Києві заочно обрала Грушевського головою (одностайно обраний 19(06) квітня 1917 на Всеукраїнському національному конгресі). Грушевський приєднався до Української партії соціалістів-революціонерів. Викликаний телеграмою, 26(13) березня він повертається із Москви до Києва. У Києві намагався надати стихійному українському рухові організованості, ставив питання про культурне відродження українського суспільства (заснування національних шкіл, політичних товариств). 27(14) березня виступив на Київському кооперативному з’їзді з вимогою національно-територіальної автономії України у федеративній Російській республіці, вважаючи це найближчим шляхом до самостійності України[2].


Зобр:15шт.


Назва:Кедрин Іван

-Знайдено: + Іва́н Ке́дрин (справжнє прізвище — Рудницький; *22 квітня 1896, Ходорів, Жидачівський район, Львівська область — † 4 березня 1995, Нью-Джерсі, США) — український політичний діяч і журналіст. Дійсний член НТШ, член Президії НТШ в Америці, почесний доктор УВУ.


Назва:Колесса Філарет Михайлович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Помер 4 березня 1947 року. Похований у Львові на Личаківському кладовищі.


Зобр:1шт.


Назва:Слово про погибель Руської землі

-Знайдено: + З питання виникнення Слова існує кілька точок зору. Найпереконливішою варто визнати датування тих дослідників, що зв'язують виникнення Слова з Батиєвою навалою на Русь та Залісся у 1237—1240 рр. С. обривається на фразі «А в ты дни болЂзнь крестияномъ, отъ великаго Ярослава и до Володимера, и до ныняшняго Ярослава и до брата єго Юрья князя володимерьскаго». «Нинішній Ярослав» — Ярослав Всеволодович, помер у 1246 р., отже, С. було написано до 1246 р. Юрій Всеволодович теж іменується як сучасний князь, що княжить, а він загинув у битві на Сіті 4 березня 1238 р. Можливо, С. було створено на самому початку навали Батия, до битви на ріці Сіть.


Назва:Шульгин Олександр Якович

-Знайдено: + Шульгин Олександр Якович (*30 липня 1889 — †4 березня 1960) — політичний, громадський, культурний і науковий діяч. Член ТУП, а потім УПСФ, дійсний член НТШ. У 1917 році — член Центральної Ради, генеральний секретар міжнаціональних справ. У 1918 році — посол УНР в Болгарії. Член делегації України на мирній конференції в Парижі. З 1920-х років — в еміграції. Брав участь у емігрантських урядах УНР. Професор УВУ в Празі. Батько журналіста Ростислава Шульгина.


Зобр:2шт.


Назва:Шухевич Роман Йосипович

-Знайдено: + Тоді емдебісти вдалися до провокаційної комбінації, так званої «внутрішньокамерної» розробки, коли Д.Гусяк посадили до камери, де перебувала під виглядом підпільниці агент «Роза» (А.фроляк). Остання зуміла швидко увійти у довір'я до «Нусі», особливо згадавши «Монету» (К.Зарицька), котра начебто сиділа в сусідній камері. Коли Д.Гусяк дізналася, що нібито «Розу» звільняють за відсутністю доказів, то фатально згодилася передати через неї записку на адресу Н.Хробак, котра мешкала в с. Білогорща Брюховицького району, де в цей час переховувався Р.Шухевич. В записці, зокрема, говорилося: «основне питання — це про ШУ і ДІ».62 Так, в 22.00 4 березня 1950 р фактично стало відомо про місце перебування «Тура».
-Знайдено: + В ніч з 4 на 5 березня 1950 р. терміново розробляється «План чекістсько-військової операції по захопленню чи ліквідації „Вовка“», котрий затвердили заступник міністра держбезпеки УРСР В. Дроздов і представник МДБ СРСР генерал-лейтенант П. Судоплатов. Водночас був створений оперативний штаб в складі В. Дроздова, П.Судоплатова, начальника УМДБ Львівської області полковника В. Майструка і начальника Внутрішніх військ МДБ Української округи генерал-майора Фадєєва. До операції залучалися оперативні резерви 62 СД ВВМДБ у Львові, штабу Української прикордонної округи і Управління міліції м. Львова, а також військової сили (600 бійців), котрі були задіяні для зачистки місцевості на стику Глинянського, Перемишлянського та Бібрського районів Львівської області.


Зобр:42шт.


Назва:Щербаков Віктор Геннадійович

-Знайдено: + Ві́ктор Генна́дійович Щербако́в (4 березня 1935- †19 серпня 2009, місто Горлівка, нині Донецької області) — актор героїчного плану української та російської сцени. Народний артист України (1980).


Назва:Владислав II Ягайло

-Знайдено: + | коронація = 4 березня 1386
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Після одруження з королевою Ядвіґою I, 4 березня 1386 року під ім'ям Владислава II коронувався у Кракові на польський престол.


Зобр:11шт.


Назва:Українська соціал-демократична партія (1899)

-Знайдено: + УСДП брала участь у спробах консолідації національно-державницького табору, засудила політику «нормалізації», виступила проти диктатури фашизму і комунізму (конгреси партії у Львові — 4 березня 1934 р. і 17 жовтня 1937 р. У 1930-их роках УСДП організаційно була дуже слабкою і помітної ролі у політичному житті не відігравала.
-Знайдено: + * 4 березня 1934 р.  — VII (VIII) з'їзд


Назва:Українська Центральна Рада

-Знайдено: + Украї́нська Центра́льна Ра́да (УЦР), також Центральна Рада — спочатку український представницький орган політичних, громадських, культурних та професійних організацій; згодом, після Всеукраїнського Національного Конгресу — революційний парламент України, який керував українським національним рухом. Період дії: 4 (17) березня 1917 — 28 квітня 1918.
Підзаголовок:== Заснування ==
Знайдено: + 4 березня 1917 у Києві на Володимирській 42, в приміщенні українського клубу «Родина»[3] з ініціативи Товариства українських поступовців за участю українських політичних партій, українських військовиків, робітників, духовенства, кооператорів, студентства, громадських і культурних організацій (Українське Наукове Товариство, Українське Педагогічне Товариство, Товариство українських техніків і аґрономів тощо) було оголошено про утворення Української Центральної Ради. Головою УЦР заочно обрано Михайла Грушевського, якого тимчасово заступав Володимир Науменко, а товаришами голови — Дмитра Антоновича і Дмитра Дорошенка.
Підзаголовок:== Заснування ==
Знайдено: + Цього ж дня, 4 березня, УЦР телеграмою повідомила керівників Тимчасового Уряду Г.Львова і О.Керенського про своє утворення. Офіційне діловодство УЦР розпочалося 9 березня, коли обговорювалось питання про виготовлення печатки УЦР, передачу УЦР будинку Педагогічного музею, утворення агітаційної школи та ін. З часом Рада мала скликати український парламент і сформувати звітний перед ним уряд.


Зобр:2шт.


Назва:Фельдман Валентин Августович [[Файл:|thumb |150px|right]] Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 4 (16) березня 1864 поблизу Петербурга в родині російського німця, агронома, колезького радника. Середню освіту здобув в училищі Святої Анни в 1882 році. У 18821889 роках навчався у Петербурзькій академії мистецтв, архітектурне відділення якої закінчив із званням класного художника 1-го ступеня. Отримав дві срібні і одну золоту медалі. Брав уроки акварельного живопису у М. Гоголинського і Л. Премацці. Після Академії рік відбував військову повинність у Московському інженерному управлінні.


Зобр:10шт.


Назва:Хасевич Ніл Антонович

-Знайдено: + | дата_смерті = 4 березня 1952


Зобр:12шт.


Назва:Скакандій Василь Юлійович

-Знайдено: + Васи́ль Ю́лійович Скаканді́й (* 4 березня 1941), графік родом з с. Середнього на Закарпатті.


Назва:Волинь

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Волинська земля в складі УНР утворена 2-4 березня 1918 законом про адміністративно-територіальний поділ України. Земський центр — Луцьк. До землі мали увійти Володимирський повіт, Ковельський повіт, Луцький повіт, північна частина Дубенського повіту Волинської губернії. Організація влади не була завершена. Проіснувала майже 2 місяці до 29 квітня 1918 року у зв'язку з утворенням Української Держави на чолі з гетьманом Скоропадським.


Зобр:7шт.


Назва:Дубно

-Знайдено: + У 1577 році Дубно двічі зазнало нападу татари. 4 березня 1577 року татарська орда переправилась через річку Ікву. На захист міста став син князя Януш. Він приготував місто до захисту, на річці прорубав ополонки. Татари виступили з боку чернецької греблі, дружина Януша не витримала натиску і відступила до замку. 5 березня 1577 року татари знову підступили до міста, але наразились на сильний опір. Татари почали штурм з боку Хрестовоздвиженського монастиря, але безуспішно. Відступаючи, татари знищили дві сотні сіл, князь зазнав великих збитків. Місто було майже повністю зруйноване, вистояв лише сильно укріплений замок.


Зобр:19шт.


Назва:Стрий

-Знайдено: + Перша згадка про місто датується 1385 роком. Вже тоді місто згадується як центр волості. У 1431 році місто отримує Магдебурзьке право. Значне зростання Стрия відбувалося у другій половині XVII століття, сприяв розвиткові міста колишній стрийський староста, а пізніше король Речі Посполитої Ян Собєський. У ті часи місто носило титул «Вільного королівського міста». Після Першого поділу Польщі місто відійшло до Імперії Габсбургів, згодом Австро-Угорська імперія. З початком Першої світової війни Стрий стає місцем народження легіону Українських січових стрільців. У 19201930-их роках Стрий був одним із найактивніших осередків УВО й ОУН. В середині XIX століття місто перетворилося на значний залізничний та газопромисловий центр, що сприяло швидкому розвитку міста. За Пактом Молотова — Ріббентропа 1939 року Стрий анексований Радянським Союзом. 14 березня 1990 року у Стрию, першому з українських міст, підняли національний символ — прапор України[4][5]. У 2003 році місто визнано найкращим районним центром Львівської області[6].
Підзаголовок:== Історія ==

Знайдено: +

Флагшток Стрийської міської ради. Саме на ньому 14 березня 1990 року (за СРСР) у Стрию, першому з українських міст, підняли національний символ — прапор України.


-Знайдено: + 4 березня 1990 року відбулися перші демократичні вибори до Верховної ради України, обласних, міських та селищних Рад народних депутатів, на яких в Західній Україні перемогли національні демократичні сили. По Стрийському виборчому округу в голосуванні взяли участь 88 140 виборців.
-Знайдено: + 14 березня 1990 року, ще за існування СРСР, у Стрию, першому з українських міст, підняли національний символ — прапор України[4][5].


Зобр:21шт.


Назва:Яків (Суша)

-Знайдено: + | періодкінець = 4 березня 1687
-Знайдено: + | дата смерті = 4 березня 1687
-Знайдено: + Я́ків Су́ша (у світі Іва́н Су́ша; *1610, Мінськ — †4 березня 1687, Холм) — єпископ Української Греко-Католицької Церкви; з 1652 року — єпископ Холмський.


Назва:Ґонґадзе Георгій Русланович

-Знайдено: + 4 березня 2005 з двома кульовими отворами в голові був знайдений генерал міліції і колишній міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко, який підозрювався в організації вбивства Георгія Ґонґадзе. Напередодні Генеральний прокурор Святослав Піскун публічно через ЗМІ оголосив про допит генерала. Допит було призначено саме на 4 березня. Смерть генерала була названа самогубством.


Зобр:2шт.


Назва:Татомир Костянтин Іванович

-Знайдено: + Костянти́н Іва́нович Тато́мир (* 16 березня 1900, Єлисаветград, нині Кіровоград — † 4 березня 1979, Київ) — вчений у галузі гірничої справи родом з м. Кіровограду, член-кореспондент АН УРСР (з 1939).


Назва:Кравченко Юрій Федорович

-Знайдено: + Ю́рій Фе́дорович Кра́вченко (*5 березня 1951, Олександрія (місто) — †4 березня 2005) — колишній міністр внутрішніх справ України (1995 — 2001), генерал внутрішньої служби України. З 1 грудня 2001 року по 21 травня 2002 року — голова Херсонської обласної державної адміністрації.
-Знайдено: + Під час касетного скандалу був звинувачений у зникненні опозиційного журналіста Георгія Гонгадзе і, відтак, усунутий з першого ешелону української політики. 4 березня 2005 помер внаслідок двох пострілів в голову. Офіційне слідство зробило висновок, що це було самогубство.
Підзаголовок:=== Смерть ===
Знайдено: + Помер 4 березня 2005 року від вогнепального поранення.
Підзаголовок:=== Смерть ===
Знайдено: + Як стало відомо згодом, смерть Кравченка настала між 7-ю та 8-ю годинами ранку 4 березня. Його дружина повідомила, що близько 7-ї її чоловік пішов до технічного приміщення (гаражу) свого котеджу. Через декілька хвилин вона почула два постріли поспіль.


Зобр:1шт.


Назва:Радомишль

-Знайдено: + Звістка про повалення самодержавства, внаслідок лютневої революції 1917 року, швидко доходить до міста, влада переходить до органів Тимчасового уряду. Створення 4 березня 1917 року в Києві, Центральної Ради було визнано як представницький орган всього народу України. В Радомислі також створюється представництво нової влади. Початок національної революції сприяв створення в місті громадсько-політичних організацій. Насамперед, це «селянська спілка», яка відігравала досить відчутну роль, Рада робітничих і солдатських депутатів, яка зосереджувалась на культурно-освітній роботі, створюється осередок «Просвіти» яка виступила ініціатором українізації освіти; впливовою серед єврейських робітників була партія Бунду; створюється осередок більшовиків — РСДРП (б). Діяльність цих громадсько-політичних організацій загострюється з боротьбою за владу різних політичних течій, що особливо поглибилось з осені 1917 року з приходом більшовиків до влади в Росії.


Зобр:9шт.


Назва:Рижевський Василь

-Знайдено: + Рижевський Василь (1886 — 4 березня 1965, Маямі) — інженер, будівельник, мірник і промисловець, родом з Стругова (Галичина), сотник і технічний референт Начальної Команди Української Галицької армії; власник будівельної фірми, співвласник шляхово-будівельного підприємства Кінель-Р., фабрики картонових виробів «Декоро» у Львові та ін., один з піонерів української промисловості в Галичині, кількакратний голова Українського Технічного Товариства у Львові.
-Знайдено: + На еміграції в Німеччині й (з 1950) у США; гол. і почесний член Товариства Укр. Інж. Америки. Помер 4 березня 1965 у Маямі (Флоріда). Похований на цвинтарі святого Йосифа.


Назва:Абрамович Дмитро Іванович

-Знайдено: + Дмитро́ Іва́нович Абрамо́вич (*26 липня (7 серпня) 1873 — †4 березня 1955, Вільнюс) — український історик літератури й мови. Член-кореспондент АН СССР, науковий співробітник ВУАН наприкінці 1920-тих pp.
-Знайдено: + З 1934 р. аж до самої смерті дня 4 березня 1955 р. не надрукував, як це показано в реєтрі його друкованих прапь (в ТОДРЛ, ХІІ, 1956, складенім П. Н. Берковим), ні одної праці, статті чи й хоч би рецензії, що й доводить, що проф. Д. І. Абрамович був репресований, якщо не засланий, то примушений замовкнути як науковець. Автор некрологу Д. І. Абрамовича (в ТОДРЛ, ХІ, 1955) І. П. Єрьомін діяльність Д. І. Абрамовича в роки 1934-1938 промовчує і тільки подає, що з 1939-41 pp. він працював у Смоленському педагогічному інституті, а після війни у Віленському університеті.


Назва:Селянський прапор

-Знайдено: + «Селянський прапор» — популярний політичний і економічний тижневик, орган Українського Народного Союзу, виходив у Станиславові з 5 липня 1925 року до 4 березня 1928 року.


Назва:Сердюк Павло Олександрович

-Знайдено: + Павло́ Олекса́ндрович Сердю́к (* 4 березня 1926, село Велика Павлівка, нині Зіньківського району Полтавської області) — український літературний критик, літературознавець.


Назва:Маріямпіль

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + В роки Першої світової війни, завдяки своєму розташуванню Маріямпіль потрапив у жорнило боїв. 2 вересня 1914 р. містечко зайняли росіяни. Жорстокі бої в околцях Маріямполя точилися з 27 лютого по 4 березня 1915 р. Більшість жителів евакуювалися й врятували своє життя. Шквальний вогонь артилерії розрушив значну частину житлових будівель містечка, в тому числі й палац. Росіяни таки зуміли відбити шалені атаки австрійців і втримати місто до 2 липня. Вдруге російські війська зайняли Маріямпіль у червні 1916 р. У липні 1920 р. вже фронт проти більшовиків в Маріямполі тримали петлюрівці. При цьому головний отаман Симон Петлюра відвідав Маріямпіль. З 3 вересня по 15 вересня того ж року лівий берег Дністра з містечком знаходився у руках Будьонного.


Зобр:1шт.


Назва:Путін Володимир Володимирович

-Знайдено: + * 23-24 березня вперше в історії Європейського союзу в його сесії на вищому рівні в Стокгольмі взяв участь президент Росії Володимир Путін — голова держави, що не є членом ЄС.
-Знайдено: + * 14 березня Володимир Путін обраний президентом Росії на другий чотирилітній термін, набравши 71,31 відсотка голосів.
-Знайдено: + 24 вересня 2011 року на пропозицію третього президента Росії Дмитра Медведєва став кандидатом від „Єдиної Росії“ на президентських виборах 2012 року, а 4 березня 2012 року здобув перемогу в першому турі.


Зобр:18шт.


Назва:Молотов В'ячеслав Михайлович

-Знайдено: + | кінець_терміну3 = 4 березня 1949


Зобр:8шт.


Назва:Селянська реформа 1848

-Знайдено: + У Галичині кріпацтво скасоване згідно з законом австрійського імператора Фердинанда I від 17 квітня 1848. Окремим декретом від 1 липня 1848 дію цього закону уряд поширив на Буковину, підтвердивши його законом від 9 серпня 1848. Влітку 1848 питання про умови звільнення селян обговорювалося в австрійському парламенті. Депутати від селян Галичини і Буковини І. Капущак, Л. Кобилиця разом з іншими депутатами лівого крила рішуче виступили проти виплати викупу поміщикам. Але більшістю голосів парламент ухвалив скасувати повинності селян за викуп (індемнізація). На підставі цієї постанови 7 вересня 1848 видано закон про звільнення селян на території всієї Австрії від кріпосної залежності, про надання їм прав громадян держави і права власності на ту землю, якою за панщини вони користувалися на правах спадковості. Закон передбачав повну компенсацію (індемнізацію) селянами на користь поміщиків 20-кратної вартості всіх річних кріпацьких повинностей. За «звільнення» селян поміщики одержували великий викуп: у Східній Галичині — 58,9 млн гульденів (145,6 млн тодішніх крб.), на Буковині — 5,5 млн гульденів (13,9 млн тодішніх крб.). Головний тягар викупу несло селянство. За законом 7 вересня 1848 у власність селянства Східної Галичини і Буковини перейшло менше половини земельних угідь краю. Більшість селян залишалася малоземельною і економічно неспроможною, значну частину їх (халупників і комірників) було «звільнено» зовсім без землі й вони відразу потрапили в економічну залежність до землевласників. У власність поміщиків перейшли майже всі ліси і пасовиська, за користування якими селяни змушені відробляти або платити (сервітути). З метою практичного здійснення реформи уряд видав додаткові законодавчі акти: 4 березня 1849 для всіх країв австрійської монархії, 15 серпня 1849 і 4 жовтня 1850 тільки для Галичини. 23 жовтня і 12 листопада 1853 — для Буковини.


Назва:Жовтневий переворот 1917

-Знайдено: + 4 (17) березня 1917 російський Імператор Микола II зрікся престолу. Влада в Російській імперії перейшла до Тимчасового уряду.
-Знайдено: + 4 березня була створена Українська Центральна Рада. Спочатку Рада була лише однією у ряді інших національних об'єднань — «Радою об'єднаних єврейських організацій» і «Польським виконавським комітетом»[7].


Зобр:8шт.


Назва:Орден князя Ярослава Мудрого

-Знайдено: + |align="center"|4 березня 1999
-Знайдено: + |align="center"|24 березня 2011


Зобр:11шт.


Назва:Литвин Микола Степанович

-Знайдено: + Микола Степанович Литвин (народився 4 березня 1943 у селі Федорівка Добровеличківського району Кіровоградської області) — український письменник, кобзар, журналіст, композитор.


Назва:Орден княгині Ольги

-Знайдено: + |ПершеНагородження = III ст. — 18 серпня 1997

II ст. — 4 березня 1999

I ст. — 6 жовтня 2000



Назва:Київський національний торговельно-економічний університет

-Знайдено: + |дата = 4 березня
-Знайдено: + Київський національний торговельно-економічний університет (КНТЕУ) — вищий навчальний заклад Міністерства освіти і науки України в Києві, Україна. Заснований 4 березня 1966 року на базі Київського філіалу Донецького інституту радянської торгівлі. Знаходиться у Деснянському районі на території Лісового масиву між вулицями Кіото і Мілютенка.
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + У вересні 1965 року директором філіалу призначено кандидата економічних наук Василя Задорожного. Заступником директора став кандидат економічних наук Олексій Колчигін. Нагальна потреба в кадрах вищої кваліфікації для галузі торгівлі сприяла створенню на базі філіалу самостійного вищого навчального закладу. Постановою Ради Міністрів УРСР № 195 від 4 березня 1966 року на базі Київського філіалу Донецького інституту радянської торгівлі створено Київський торгово-економічний інститут, до складу якого увійшли Одеський і Чернівецький філіали. У складі інституту почали діяти 4 факультети: торговий, економічний, технологічний та підвищення кваліфікації.


Зобр:2шт.


Назва:Шуст Богдан Романович

-Знайдено: + Богда́н Рома́нович Шуст (нар. 4 березня 1986, Судова Вишня, Львівська область) — український футболіст, воротар «Металіста».


Зобр:1шт.


Назва:Шкляр Василь Миколайович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + 4 березня 2011 року В.Шкляр звернувся до Президента України Віктора Януковича із заявою, у якій просив «врахувати в Указі з нагоди нагородження лауреатів Шевченківської премії моє прохання про перенесення нагородження мене Шевченківською премією на той час, коли при владі в Україні не буде українофоба Дмитра Табачника».[8]
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + У невдовзі потому оприлюдненому указі Президента України В. Ф. Януковича № 275/2011 від 4 березня 2011 року «Про присудження Національної премії України імені Тараса Шевченка», Василь Шкляр не згаданий.[9]Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>,(Пассейк)[10] США) — український військовий і освітній діяч, майор УСС. Доктор філософії. Брат актора й режисера Йосипа Гірняка.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер у Кліфтоні 4 березня 1962 р., похований у Філадельфії.


Зобр:3шт.


Назва:Єненко Юрій Олексійович

-Знайдено: + Ю́рій Олексі́йович Єне́нко (*4 березня 1939, Кам'яний Брід — †30 жовтня 1996, Луганськ) — український лікар, письменник і культурний діяч.


Зобр:5шт.


Назва:Список академіків НАН України

Підзаголовок:=== Б ===
Знайдено: + |4 березня 1988


Зобр:39шт.


Назва:Національна академія педагогічних наук України

-Знайдено: + |дата заснування = 4 березня 1992 року
-Знайдено: + До складу Академії педагогічних наук СРСР входило 18 провідних учених педагогів і психологів України. Однак із розпадом СРСР уже 1991 року Академія педагогічних наук СРСР припинила існування. Підтримуючи пропозицію провідних українських учених, Президент України Леонід Кравчук 4 березня 1992 року підписав Указ про створення Академії педагогічних наук України як вищої галузевої наукової установи.
-Знайдено: + * Синьов Віктор Миколайович (народився 14 березня 1940 року), доктор педагогічних наук, професор, обраний 30 березня 1994 року. Відділення психології, вікової фізіології та дефектології.


Назва:Айзеншток Ієремія Якович

-Знайдено: + Ієремі́я Я́кович Айзеншто́к (* 21 лютого (4 березня) 1900, Єлисаветград, нині Кіровоград — † 7 червня 1980, Ленінград) — український і російський літературознавець.


Назва:Акбаров Султан Умарович

-Знайдено: + Султа́н Ума́рович Акба́ров (* 4 березня 1923 — † 1997) — узбецький поет, перекладач, журналіст. Заслужений діяч культури Узбекистана. Псевдонім — Султан Акбарі.
-Знайдено: + Султан Умарович Акбаров народився 4 березня [11] 1923 року.


Назва:Беліцер Володимир Олександрович

-Знайдено: + | дата смерті =4 березня 1988
-Знайдено: + Володи́мир Олекса́ндрович Бе́ліцер (у деяких джерелах — Бє́ліцер) (* 30 вересня 1906, Рязань — 4 березня 1988, Київ) — український біохімік, академік АН УРСР1957; член-кореспондент з 1945).


Назва:Білиловський Кесар Олександрович

-Знайдено: + Ке́сар Олекса́ндрович Білило́вський (нар. 20 лютого 1859(18590220) (4 березня) — пом. 28 травня 1938, за іншими даними 1934 року) — український поет, перекладач, видавець.


Назва:Ківалов Сергій Васильович

-Знайдено: + Народний депутат України 4-го скликання з 04.2002, виборчий округ № 136, Одеської області, висунутий Українською морською партією. За 39,10%, 5 суперників. На час виборів: народний депутат України, член Української морської партії. Член фракції «Єдина Україна» (05.-10.2002). Голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення політичної реформи та організації парламентського контролю (парламентської реформи та парламентського контролю) Комітету з питань правової політики (з 06.2002). Склав депутатські повноваження 4 березня 2004.


Назва:Лукаш Олена Леонідівна

-Знайдено: + З 4 березня 2010[12] по 5 квітня 2011Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>


Зобр:18шт.


Назва:Безпальче

-Знайдено: + У березні 1919 року І. Ю. Ільєнко був обраний делегатом Третього Всеукраїнського з'їзду рад від Золотоніського повіту. 4 березня 1919 року відбулися перші вибори до сільської ради, першим головою став Шевченко Самсон Іванович. У 1929 році створюються колективні господарства — ТСОЗи, що пізніше об'єдналися в два колгоспи.


Назва:Бойко Богдан Федорович

-Знайдено: + 4 березня 1990 року обраний народним депутатом України 1-го скликання, 1-й тур 82.06 % голосів, 5 претендентів.


Назва:Смирнова Тамара Михайлівна

-Знайдено: + | 4185 Фізтех || 4 березня 1975


Назва:Одеський вісник

-Знайдено: + «Оде́ський ві́сник»газета Одеської міської ради. Заснована 5 січня 1827 року. Виходить чотири рази на тиждень. Реєстраційне свідоцтво ОД № 41 від 4 березня 1994 року.


Назва:Єфрем (Кривий)

-Знайдено: + 1 січня 1950 року склав довічні обіти в Римі в церкві святих Сергія і Вакха. Піддияконські свячення отримав 4 березня 1951 року в Колегії святого священномученика Йосафата в Римі (святитель Преосвященний Владика Іван Бучко). Дияконські свячення отримав 25 березня 1951 року в Римі, а ієрейські свячення — 12 листопада 1951 року в церкві святих Сергія і Вакха в Римі (святитель Преосвященний Владика Іван Бучко).


Назва:Київське футбольне дербі («Динамо» — «Арсенал»)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 4 березня 2012 року команди вперше зіграли на реконструйованому НСК «Олімпійському», цей матч зібрав 51 284 глядачів, що стало новим рекордом відвідуваності у зустрічі «Динамо» і «Арсенала».
-Знайдено: + |4 березня 2012


Зобр:10шт.


Назва:Аркас Микола Миколайович (молодший)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 17 липня 1914 року у званні поручика був мобілізований до армії. 28 липня 1914 року був зарахований до 8-го гусарського Лубенського полку. 27 квітня 1915 року — переведений до Чеченського кінного полку Окремої Кавказької Туземної дивізії. З 23 жовтня 1915 року — начальник дивізійної військово-поліційної команди. З 12 липня 1916 року — обер-офіцер для доручень при начальникові дивізії генералові Багратіоні. З 4 березня 1917 року — штабс-ротмістр.


Зобр:1шт.


Назва:Анісімов В'ячеслав Олександрович

-Знайдено: + В'ячеслав Олександрович Анісімов (*4 березня 1955)  — український політик.


Назва:Онуфрій (Хаврук)

-Знайдено: + | періодпочаток_3 = 4 березня 2006
-Знайдено: + | періодкінець_4 = 4 березня 2006
-Знайдено: + 4 березня 2006 р. призначений єпископом Вінницьким і Брацлавським, керуючим Вінницькою єпархією.


Назва:Жуковський Іван Євгенович

-Знайдено: + Іва́н Євге́нович Жуко́вський (* 4 березня 1901, місто Кіцмань, нині Чернівецької області — † 4 грудня 1980, Нью-Йорк, США) — український архітектор, диригент. Член-кореспондент Української вільної академії наук (від 1972 року).


Назва:Оксанина

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + * Поліщук Петро Миколайович (* 4 березня 1952) — український поет.


Назва:Багров Микола Васильович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народний депутат України 1-го скликання з 15 травня 1990 до 10 травня 1994, обраний 4 березня у першому турі (60,36 % голосів «за») від Нижньогірського виборчого округу (№ 255), Кримська область. Був членом Комісії з питань державного суверенітету, міжреспубліканських і міжнаціональних відносин.


Назва:Мощена

-Знайдено: + Вперше село згадується в грамоті польського короля Сигізмунда І від 4 березня 1543 р., в якій було зазначено добровільний обмін землями між князем Василем Санґушком і королевою Боною[13]. Сангушки отримали землі в Мстиславському воєводстві (суч.Могильовська область), а Бона — Ковельське помістя, в яке входили:


Зобр:9шт.


Назва:Аносов Михайло Дмитрович

-Знайдено: + У січні 1990 року Аносов, Володимир Лобашов, деякі інші викладачі педінституту установили контакти з Кам'янець-Подільською міськрайонною організацією Народного Руху України, увійшли до блоку незалежних демократичних кандидатів. Аносов — один з авторів проекту платформи блоку (опубліковано 10 лютого 1990 року [14]). 4 березня 1990 року Аносова обрано депутатом Кам'янець-Подільської міської Ради 1-го (21-го) скликання (був єдиним кандидатом на окрузі).


Назва:Горинь Михайло Миколайович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Відразу після звільнення повернувся до політики й узяв участь у створенні УГС та НРУ. Напередодні виборів до Верховної Ради УРСР в березні 1990 року один із трудових колективів Залізничного району Львова висунув Михайла Гориня кандидатом на посаду Народного депутата України від Залізничного виборчого округу № 260 м. Львова. У 1-му турі, який відбувся 4 березня, Михайло Горинь набрав 70.72% голосів виборців і отримав депутатський мандат, який обіймав до травня 1994 року.


Зобр:2шт.


Назва:Фалиш

Підзаголовок:== Населення ==
Знайдено: + Згідно з Йосифинською метрикою у Фалиші проживали власники будинків та земельних угідь (станом на 4 березня 1788 р.):


Назва:Плужне

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + З 1937 року в Плужному видавалася газета «Прикордонний більшовик» — орган політичного відділу Плужнянської МТС[a].
-Знайдено: + * Казимир Піонтковський (*4 березня 1924 — †1 листопада 2007) — польський військовик, кавалер Срібного хреста Virtuti Militari[15]


Зобр:14шт.


Назва:Старий Остропіль

-Знайдено: + У липні 1941 року Остропіль зайняли німецько-фашистські війська. 4 березня 1944 року Остропіль було зайнято радянськими військами.


Зобр:3шт.


Назва:Список міністрів закордонних справ України

-Знайдено: + |1 березня - 4 березня 1918


Зобр:84шт.


Назва:«Меморіал» імені Василя Стуса

-Знайдено: + |рік заснування = 4 березня 1989


Назва:Бандера Марта-Марія Андріївна

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Із заслання в Красноярському краї звільнена 4 березня 1960, але дозволу на повернення в Україну не отримала.


Назва:Бабій Дмитро Васильович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 4 березня 1990 року обраний народним депутатом України, 2-й тур 64,25 % голосів, 5 претендентів.


Назва:Баталов Валерій Гаязович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 4 березня 1990 року обраний народним депутатом України, 1-й тур 69.67 % голосів, 9 претендентів.


Назва:Борейко Михайло Степанович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 4 березня 1990 року обраний народним депутатом України 1-го скликання, 1-й тур, 56.56 % голосів, 2 претенденти.


Назва:Борщенко Ігор Олександрович

Підзаголовок:== Біоргафія ==
Знайдено: + 4 березня 1990 року обраний народним депутатом України 1-го скликання, 1-й тур 53.60 % голосів, 4 претенденти.


Назва:Булянда Олександр Олексійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Член КПРС, член МК та ОК КПУ; депутат міської, обласної та Верховної Ради УРСР XI скликання. 4 березня 1990 року обраний народним депутатом України 1-го скликання, 1-й тур, 52.05 % голосів, 5 претендентів. До груп, фракцій не входив.


Зобр:1шт.


Назва:Волковецький Степан Васильович

-Знайдено: + 4 березня 1990 р. обраний Народним депутатом України, 1-й тур 58,21% голосів, 6 претендентів (Івано-Франківська обл., Долинський виборчий округ N 200)


Назва:Волощук Михайло Юрійович

-Знайдено: + Член КПРС, член ЦК КПУ. 4 березня 1990 р.оку обраний Народним депутатом України, набравши у 1-му турі 73,70% голосів і перемігши 4 претендентів (Закарпатська область, Свалявський виборчий округ № 175). Входив до групи «За соціальну справедливість». Член Комісії ВР України у закордонних справах.


Назва:Воробйов Олександр Костянтинович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + 4 березня 1990-[[?


Назва:Габор Іван Михайлович

-Знайдено: + 4 березня 1990 р. обраний Народним депутатом України, набравши у 1-му турі 51,39% голосів, 3 претенденти (Закарпатська обл., Рахівський виборчий округ N 174)


Назва:Глуховський Анатолій Якович

-Знайдено: + 4 березня 1990 р. обраний Народним депутатом України, набравши у 1-му турі 50,24% голосів, 3 претенденти (Хмельницька обл., Дунаєвецький виборчий округ N 410).


Назва:Халпахчі Андрій Якович

-Знайдено: + Андрі́й Я́кович Халпахчі́ (*4 березня 1950) — знавець кіно, голова Української кінофундації. Основний керівник (генеральний директор) Міжнародного Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість»1992 р.).


Назва:Список радників Президента України

-Знайдено: + |11 грудня 20074 березня 2008


Назва:Юліан (Вороновський)

Підзаголовок:=== Єпископ ===
Знайдено: + 4 березня о 10 годині у Кафедральному соборі розпочалася соборова архиєрейська Божественна Літургія, у якій взяли участь приблизно 300 священиків і єпископів та тисячі мирян. Літургію очолив і виголосив проповідь архиєпископ і митрополит Івано-Франківський Володимир (Війтишин). Після літургії траурна процесія простягнулася від собору Пресвятої Трійці до храму Переображення Господнього, звідки після панахиди тіло новопереставленого Архиєрея відвезли згідно заповіту до Унева.


Назва:Даниленко Анатолій Степанович

-Знайдено: + Анато́лій Степа́нович Даниле́нко (*4 березня 1953, Карапиші) — доктор економічних наук (1997). Українець,Державний комітет України з земельних ресурсів, Голова (08.09.1999-18.08.2005); професор, завідувач кафедри управління земельними ресурсами Національного аграрного університету; чл. Політради НП.
-Знайдено: + Народився 4 березня 1953 (село Карапиші, Миронівський район, Київської області);


Назва:Олійник Борис Степанович

-Знайдено: + 4 березня 1990 обраний Народним депутатом України (XII скликання), 1-й тур 70.68 % голосів, 2 претенденти.


Назва:Васін Денис Геннадійович

-Знайдено: + Дени́с Генна́дійович Ва́сін (* 4 березня 1989, Одеса) — український футболіст, нападник білоруської «Білшини».


Назва:Бабійчук Георгій Опанасович

-Знайдено: + Гео́ргій Опана́сович Бабійчу́к (* 4 березня 1938, село Ялтушків Барського району Вінницької області) — український кріобіолог. Доктор біологічних наук (1987). Професор (1990). Лауреат премії імені Олександра Богомольця АН України (1993).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Георгій Опанасович Бабійчук народився 4 березня 1938 року в селі Ялтушків Барського району Вінницької області.


Назва:Історія Канева

-Знайдено: + На початку січня 1919 року місто було під контролем Армії УНР. 9 лютого 1919 року владу в місті захопили більшовики. У кінці місяця створено повітовий комітет КП(б)У, секретарем якого став С. В. Гавриленко. 3 —4 березня 1919 року відбувся перший повітовий з'їзд, який обрав виконком повітової Ради селянських і робітничих депутатів у складі 25 чоловік. Денікінці ввійшли в Канів у середині серпня 1919 року, проте вже 1 січня 1920 року війська Червоної армії знову захопили місто.


Зобр:8шт.


Назва:Нестеренко Олексій Олексійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 20 лютого (4 березня) 1904 року в селі Пристані (тепер Охтирської міської ради Сумської області) в селянській родині. Протягом 19261930 років навчався в Харківському інституті комуністичної освіти. Після закінчення інституту працював у Сталінградському регіоні: у середніх і вищих учбових закладах міста і області викладав політекономію. Одночасно працював на адміністративній роботі в органах народної освіти. В 19381941 роках навчався в аспірантурі по кафедрі політекономії при Московському університеті імені М. В. Ломоносова, де захистив кандидатську дисертацію.


Зобр:1шт.


Назва:Національний інститут стратегічних досліджень

-Знайдено: + Національний інститут стратегічних досліджень створено Указом Президента України від 4 березня 1992 року № 128. Організатор та перший директор НІСД — академік НАН України Сергій Іванович Пирожков.


Назва:Бенедишин Любов Євгенівна

-Знайдено: + «Поетеса вправно володіє словом, вміє творити художній образ, настрій, правду життя, що не залишає читача байдужим… Поезія Любові Бенедишин серйозна, багатовимірна, щира, зболена. У ній наш час, який хоче зрозуміти і облагородити авторка»[16].


Назва:Національна академія правових наук України

-Знайдено: + |дата заснування = 4 березня 1992 р.
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Наприкінці 1991 р. група науковців і практичних працівників виступила з ініціативою створення Всеукраїнського громадського об'єднання «Академія правових наук України». 4 березня 1992 р. в Харкові у приміщенні Української юридичної академії відбулася установча конференція Академії, першим її президентом став ректор Української юридичної академії Василь Якович Тацій. Процес створення Академії правових наук України як громадської організації завершився офіційною реєстрацією її Статуту Міністерством юстиції України 31 березня 1992 р.


Зобр:1шт.


Назва:Офіційні й інші ювілеї та пам'ятні дати в Україні 2009 року

-Знайдено: + * 4 березня — 60 років від дня народження Івасюка Володимира Михайловича, українського поета і композитора, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка (1949—1979).


Назва:Любоненко Юрій Вікторович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + * 4 березня 1992 року на XI сесії Криворізької міської ради народних депутатів обраний головою міськради та головою міськвиконкому.


Назва:День преподобного Льва

-Знайдено: + День Преподобного Льва — українське свято на честь Преподобного Льва, яке припадає на 4 березня.


Назва:Прядка Володимир Михайлович

-Знайдено: + Пря́дка Володи́мир Миха́йлович (*4 березня 1942) — художник монументально-декоративного мистецтва, педагог. Автор значних творів монументально-декоративного розпису, мозаїчного та скульптурного рельєфів, вітражів з литого скла, тематичних гобеленів. Творчу роботу Володимира Прядка органічно поєднує з громадською: виступає на радіо, телебаченні, у пресі.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + * Народився 4 березня 1942 року в с. Ходорів Миронівського району Київської області.


Назва:Федецький Артем Андрійович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Грав за команди «Арсенал» (Київ), ФК «Харків». У вищій лізі дебютував 4 березня 2007 року в матчі «Чорноморець» — «Арсенал». Станом на 14 листопада 2010 року в чемпіонатах України провів 169 ігор, забив 23 м'ячі; у Кубку України зіграв 8 ігор. У єврокубках зіграв 9 ігор та забив 2 голи.


Зобр:1шт.


Назва:Україна має талант

-Знайдено: + 5 березня 2010 на СТБ відбулася прем'єра другого сезону шоу (кастинг в Одесі). Прем'єра третього сезону відбулася 4 березня 2011 (кастинг у Харкові), четвертого - 10 березня 2012 (кастинг у Донецьку).


Зобр:10шт.


Назва:Верховна Рада України IV скликання

-Знайдено: + | по 4 березня 2004


Зобр:2шт.


Назва:Потебня Андрій Опанасович

-Знайдено: + Андрій Опанасович Потебня (19 (31) серпня 1838 — 20 лютого (4 березня) 1863) — український військовик шляхетського роду, політичний діяч, учасник Польського визвольно­го повстання 1863—64.


Зобр:2шт.


Назва:Історія Звенигородки

-Знайдено: + В другій половині березня 1918 року місто захопили австро-німецькі війська. Незважаючи на жорстокий терор, жителі повіту піднялися на боротьбу проти окупантів, яку очолив Звенигородський кіш Вільного козацтва. В першій половині червня 1918 року розпочалося Звенигородсько-Таращанське повстання, яке в силу різних причин в кінцевому результаті закінчилося поразкою, хоч повстанці заволоділи Звенигородкою. Після вигнання німецьких окупантів владу деякий час утримували війська Директорії. 4 березня 1919 року повітом оволоділи частини більшовицьких військ. Органом відновлення радянської влади став військово-революційний комітет.


Зобр:1шт.


Назва:Мазур Богдан Миколайович

-Знайдено: + * 4 березня 1999 року присуджено Малу Державну премію України імені Тараса Шевченка за пам'ятники Сергієві Параджанову в Києві та «Ангел» у Хмельницькому [17].


Назва:Воїни-інтернаціоналісти на Тернопільщині

-Знайдено: + * Головецький Володимир (2 квітня 1966, с. Свершківці Заліщицького району — 24 березня 1985);
-Знайдено: + * Знак Теодозій (19 січня 1961, с. Білявинці Бучацького району — 4 березня 1980);
-Знайдено: + * Колодка Богдан (24 березня 1968, с. Конюхи Козівського району — 11 вересня 1987);
-Знайдено: + * Маньковський Олексій (14 березня 1965, с. Великі Вікнини Збаразького району — 12 січня 1984);
-Знайдено: + * Ступ'як Дмитро (24 жовтня 1964, смт Коропець Монастириського району — 24 березня 1985);


Назва:Ільницький Тарас Іванович

-Знайдено: + Тара́с Іва́нович Ільни́цький (* 4 березня 1983, Бурштин, Івано-Франківська область) — український футболіст. Захисник.


Назва:Степаненко Віктор Миколайович

-Знайдено: + Народ. 2 вересня 1940 р. у м. Горловка Донецької обл. в родині робітника. Помер 4 березня 1999 р. в Києві. Закінчив акторський факультет Київського державного інституту театрального мистецтва ім. І.Карпенка-Карого (1965). З 1965 р. був актором Київської кіностудії ім. О. П. Довженка.


Назва:Сектименко Микола Григорович

-Знайдено: + Помер 4 березня 2007 р. у Дніпродзержинську


Назва:Проскурівсько-Чернівецька операція

-Знайдено: + |date=4 березня 194417 квітня 1944
-Знайдено: + Проскурівсько-Чернівецька операція (4 березня 1944 — 17 квітня 1944) — наступальна операція радянських військ 1-го Українського фронту у взаємодії з військами 2-го Українського фронту, проведена з метою розгрому основних сил німецької групи армій «Південь» на Правобережній Україні 1944 року. Складова частина Дніпровсько-Карпатської стратегічної наступальної операції на Східному фронті Другої світової війни.
-Знайдено: + 4 березня 1944 перейшли в наступ війська головного угруповання фронту, 5 і 11 березня — 18-та і 38-а армія. 7-10 березня передові частини танкових з'єднань вийшли на рубіж Тернопіль, Проскурів і перерізали залізну дорогу Львів — Одеса — головну комунікацію всього південного крила німецьких військ. Командування німецьких армій групи армій «Південь» ввело в бій великі сили (9 танкових і 6 піхотних дивізій) і зробили ряд контрударів. У сформованій обстановці радянське командування вирішило тимчасово припинити наступ військ на головному напрямку, щоб відбити контрудари противника, підтягти сили і підготувати потужніший удар.
-Знайдено: + 21 березня війська фронту, відбивши контрудари противника, відновили наступ на головному напрямку, де були (вперше у війні) зосереджені три танкові армії. 23 березня передові частини 1-ої танкової армії звільнили Чортків, 24 березня з ходу форсували річку Дністер, 29 березня — річку Прут і звільнили Чернівці. 4-а танкова армія, зробивши обхідний маневр із заходу, 26 березня оволоділа Кам'янець-Подільським. 3-я гвардійська танкова армія виходила в район Кам'янець-Подільського із сходу. (28 березня виведена в резерв для укомплектування). 1-а танкова армія противника була відсічена від 4-ої танкової армії, а з виходом правофлангових з'єднань 2-го Українського фронту до Хотина виявилася оточеною на північ від Кам'янця-Подільського.


Назва:Доріан Бюлюкбаші

-Знайдено: + На початку 2007 року перейшов до криворізького «Кривбаса». У чемпіонатах України дебютував 4 березня 2007 року у грі проти львівських «Карпат», нічия 1:1.


Назва:Бурцева Таїсія Миколаївна

-Знайдено: + Таї́сія Микола́ївна Бу́рцева (Ісіче́нко) (*4 березня 1924, Щигри, Курської губ. — †16 травня 1997, Харків) — українська співачка (драматичне сопрано), педагог, громадський діяч. Заслужена артистка УРСР (1956). Професор.


Назва:Історія Сєвєродонецька

-Знайдено: + Четвертого березня 1963 року в зв'язку з новим статусом Сєвєродонецька відбулися позачергові вибори до міської Ради. До складу Ради обрано 193 депутати. Головою виконкому міської Ради обрано Іларіона Устиновича Водолазського. У науково-дослідному інституті керуючих обчислювальних машин розпочато виробництво перших серійних керуючих обчислювальних машин — УМ-1 і МППІ-1. Держкомісією прийнятий в експлуатацію перший комплекс першої черги заводу склопластиків. Введена в експлуатацію перша міська АТС на 4900 номерів. З відмінними оцінками прийняті в експлуатацію кафе «Юність» і «Ровесник», «Будинок взуття», розпочато будівництво нового ринку (зараз — «Центральний»).


Назва:Ківа Андрій Ігорович

-Знайдено: + | пк-поновлення = 4 березня 2010


Назва:Жабокрицький Олександр Сергійович

-Знайдено: + | пк-поновлення = 4 березня 2010


Зобр:1шт.


Назва:Єрмолаєв Андрій Васильович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 4 березня 2010 року згідно з Указом Президента України № 290/2010 «Питання Національного інституту стратегічних досліджень» призначений директором Національного інституту стратегічних досліджень[18]. Також, згідно з цим Указом, йому необхідно:


Назва:Національна премія України імені Тараса Шевченка — лауреати 2010 року

-Знайдено: + На підставі подання Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка Президент України Віктор Янукович 4 березня 2010 року видав указ №285/2010, яким присудив Національну премію України імені Тараса Шевченка 2010 року. Розмір премії у 2010 році склав 130 тисяч гривень кожна.[19]


Назва:Бенюк Петро Михайлович

-Знайдено: + Бенюк Петро Михайлович (* 4 березня 1946, Битків Надвірнянський район, Івано-Франківська область) — український актор, народний артист України (1996).


Назва:Сіллах Ісмаїл Махмед

-Знайдено: + 4 березня 2011 р. Ісмаїл зустрівся у ринзі з кубинським Олімпійським чемпіоном 2004 року Йорданісом Деспейном, який до цього бою, як і Сіллах не мав поразок у професійній карьєрі. Українець впевнено переміг за очками одноголосним рішенням суддів, відправивши кубинця один раз у нокдаун.


Назва:Ювілейна медаль «65 років Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр.»

-Знайдено: + * Росія Ювілейна медаль «65 лет Победы в Великой Отечественной войне 1941—1945 гг.» (рос.) заснована Указом Президента Російської Федерації Д. А. Медведєва від 4 березня 2009 р.№ 238[20]


Зобр:5шт.


Назва:ДіО.фільми

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 4 березня 2010 року відбувся реліз дебютного альбому — «Мне уже 20».


Назва:Гудков Володимир Ігорович

-Знайдено: + У листопаді 2008 разом з Вадимом Олійником переміг у проекті «Фабрика зірок-2», створивши дует «Дантес & Олійник». Продюсерами музикантів є Борис Бронштейн і Наталія Могилевська з продюсерським центром «Talant Group». 4 березня 2010 року відбувся реліз дебютного альбому — «Мне уже 20».


Назва:Олійник Вадим Анатолійович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + У листопаді 2008 переміг у проекті «Фабрика зірок-2», створивши дует «Дантес & Олійник». Продюсерами гурту є Борис Бронштейн і Наталія Могилевська з продюсерським центром «Talant Group». 4 березня 2010 року відбувся реліз дебютного альбому — «Мне уже 20».


Назва:Кулиняк Михайло Андрійович

-Знайдено: + Михайло Андрійович Кулиня́к (народився 4 березня 1969 в місті Дрогобич, Львівська область) — український політик, Міністр культури України (2010–2012), генеральний директор Національного палацу мистецтв «Україна».


Назва:Плющ Павло Павлович

-Знайдено: + Павло Павлович Плющ (19 (31) грудня 1896(18961231), Володькова Дівиця — 4 березня 1975, Київ) — український мовознавець і педагог, доктор філологічних наук1959 року), професор1960 року).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 4 березня 1975 року. Похований в Києві на Байковому кладовищі.


Зобр:1шт.


Назва:Копач Іван

-Знайдено: + Копач Іван (*4 березня 1870, с. Грозьово, нині Старосамбірського району Львівської області — †1953, м. Львів) — український релігійний і громадський діяч, педагог, мовознавець, літературознавець. Доктор філо­софії (1901), професор.


Назва:Скирда Тамара Іванівна

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У 19571966 роках працювала на посаді заступника голови Київського міськвиконкому, а також депутатом міської ради. У 1966 році призначено ректором Київського торгово-економічного інституту, який було створено на базі Київського філіалу Донецького інституту радянської торгівлі відповідно до постанови Уряду від 4 березня 1966 року. З період період розвитку і функціонування закладу головні зусилля Скирди були спрямовані на будівництво і технічне оснащення навчальної бази, побутових, спортивних споруджень, набір професорсько-викладацького складу, розвиток наукових досліджень, налагодження активної культурно-виховної роботи зі студентами, створення сприятливих умов для проживання в гуртожитках. За її ініціативи у 19671968 роках розпочалось проектування будівництва корпусів інституту на новій земельній ділянці на лівому березі Дніпра, на околиці Києва серед пісків у лісосмузі. У 1972 році навчальний процес починався у новому навчально-лабораторному корпусі. До послуг студентів був збудований гуртожиток на 400 місць. Повністю на новому місці інститут було введено в дію у 1976 році. До десятиріччя інститут відкрив актову залу на 800 місць, у спорудженні якої, як майже і всіх споруд, взяли участь викладачі, студенти і співробітники.


Назва:Єфимович Олег

-Знайдено: + Олег Єфимович (* 4 березня 1981) — український боксер, чемпіон Європи за версією EBU у напівлегкій вазі.


Назва:Кованько Василь Костянтинович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Після приходу до влади Директорії — начальник 14-ї пішої кадрової дивізії (до 24 лютого 1919 р.). З 4 березня 1919 р. — комендант Рівного.


Зобр:3шт.


Назва:Поділ (хокейний клуб)

-Знайдено: + |align=center|4 березня 1991


Зобр:2шт.


Назва:Петлюра Олександр Васильович

-Знайдено: + Петлюра Олександр Васильович (*29 серпня 1888, Полтава — †4 березня 1951, Торонто) — полковник Армії УНР.


Назва:Шевченко Сергій Васильович

-Знайдено: + Сергій Васильович Шевченко (* 4 березня 1958, Херсон, УРСР) — радянський футболіст, який грав на позиції півзахисника, український футбольний тренер.


Зобр:1шт.


Назва:Антонов Олексій Геннадійович

-Знайдено: + 4 березня 2012 року Олексія було віддано в оренду криворізькому «Кривбасу», де у 31-х матчах забив 12 голів. Таким чином Антонов став чи не результативнішим бомбардиром команди. Але наприкінці сезону 2012–2013 років у клубі почалися проблеми з фінансуванням, через що команда не змогла прийняти участі у матчі 30-го туру з луцькою «Волинню», тому криворіжцям було зараховано технічну поразку 0:3 на користь «хрестоносців».[21] Згодом ФК «Кривбас» було об'явлено банкрутом.Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + У невдовзі потому оприлюдненому указі Президента України В. Ф. Януковича №275/2011 від 4 березня 2011 року «Про присудження Національної премії України імені Тараса Шевченка» Василя Шкляра не згадано.[22]Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>
-Знайдено: + В указі Президента України В. Ф. Януковича № 275/2011 від 4 березня 2011 року «Про присудження Національної премії України імені Тараса Шевченка»[23] Василь Шкляр не згадується.


Назва:Свободний (космодром)

-Знайдено: + 4 березня 1997 стартом ракети-носія "Старт 1.2" з космічним апаратом "Зея" на борту почалася історія російського космодрому "Свободний". Запуск був здійснений з мобільної пускової установки типу "Тополя".
-Знайдено: + |4 березня 1997||Старт-1||Зея||военный


Назва:Вінницька єпархія УПЦ КП

-Знайдено: + З 4 березня 2006 р. по 8 березня 2013 Вінницькою єпархією керував Преосвященний Онуфрій (Хаврук).


Назва:Добрянський Анатолій Миколайович

-Знайдено: + Анато́лій Микола́йович Добря́нський (*26 серпня 1935, с. Волосо-Крикливець, нині Крикливець Крижопільського району Вінницької обл—†4 березня 2003, м. Чернівці) — український поет , літературознавець, мистецтвознавець, педагог, перекладач, громадський діяч.
-Знайдено: + * Лицар української пісні (про Володимира Івасюка) // Рад. Буковина. — 1989. — 4 березня.


Зобр:13шт.


Назва:Іваненко Дмитро Дмитрович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 28 лютого 1935 року вчений був заарештований. 4 березня 1935 засуджений «особливою трійкою» НКВС на три роки. Як «соціально небезпечний елемент» направлений у Карагандинський виправно-трудовий табір, але майже через рік, 30 грудня 1935 року, табір йому був замінений до кінця строку засланням до Томська. Сам Дмитро Дмитрович вважав, що його врятував Микола Іванович Вавилов[24].


Назва:Українська мова в СРСР

-Знайдено: + * 4 березня 1940 р. — постанова РНК УРСР «Про реорганізацію початкових і середніх шкіл на території західних областей України». Зокрема наказано: «В школах з неукраїнською мовою навчання запровадити обов'язкове вивчення української і російської мов, а в школах з українською мовою — вивчення російської мови».


Назва:Шкода В'ячеслав Євгенович

-Знайдено: + В'ячесла́в Євге́нович Шко́да́ (нар. 1 травня 1929 — пом. 4 березня 2011) — нащадок шевченківського роду, член Історичного клубу «Холодний Яр», організатор знам'янських делегацій до Холодного Яру впродовж 15 років.


Зобр:1шт.


Назва:Сезон ФК «Карпати» (Львів) 1972

-Знайдено: + | 4 березня 1972


Назва:Олександр (Лодзята)

-Знайдено: + | періодпочаток = 4 березня 1687


Назва:Професіональна хокейна ліга 2011—2012

Підзаголовок:==== Результати ====
Знайдено: + |дата = 4 березня 2012
Підзаголовок:==== Результати ====
Знайдено: + |дата = 14 березня 2012
-Знайдено: + |дата = 4 березня 2012


Назва:Гайдамаки (хокейний клуб)

-Знайдено: + |align=center|4 березня 1991


Зобр:1шт.


Назва:Лойк Володимир Іванович

-Знайдено: + Володимир Іванович Лойк (* нар. 4 березня 1942, Дніпропетровськ)  — український письменник, краєзнавець, фізик.


Зобр:2шт.


Назва:Delirium (фільм)

-Знайдено: + Світова прем'єра стрічки відбулася 4 березня 2013 року в конкурсній програмі[25]
-Знайдено: + * Світова прем'єра - 4 березня 2013 року. Конкурсна програма[26]
-Знайдено: + * Латиноамериканська прем'єра - 23 березня 2013 року. «Міжнародна панорама» на Уругвайському міжнародному кінофестивалі[27] в Монтевідео.


Зобр:2шт.


Назва:Neminem captivabimus nisi iure victum

-Знайдено: + Цей принцип спочатку був сформульований в привілеях Ягайло, виданим в Бжесцю-Куявським 25 квітня 1425 року, однак він не увійшов у життя. Уведено в дію єдлінським привілеєм від 4 березня 1430 року та краковським з 9 січня 1433 року.


Назва:Табурянський Леопольд Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + На виборах в Верховну раду України 4 березня 1990 року Леопольд Табурянський балотувався як безпартійний (виключений з КПРС в 1985) від Петровського (№ 82) виборчого округу, в результаті чого був обраний 64,05 % голосів (при 6 претендентів). У парламенті він увійшов в опозиційну фракцію Народна Рада.


Назва:Гнатевич Богдан Петрович

-Знайдено: + Богдан Петрович Гнатевич (4 березня 1894, м. Кольбушова, тепер Польща — † 28 березня 1968) — діяч УВО, ОУН.


Зобр:6шт.


Назва:13-й армійський корпус (Україна)

-Знайдено: + 4 березня 1944-го року розпочався наступ військ Першого Українського фронту під командуванням Маршала Радянського Союзу Жукова, 24-ий стрілецький корпус зі складу армії впритул підійшов до міста Кременець. Готувались до наступу решта військ армії. Вони отримали завдання ударом правого флангу військ із району Луцьк-Торговиці вийти в район Бродів і оточити війська противника перед фронтом армії, зокрема вісім танкових дивізій німців у Дубно.


Назва:Парламентські вибори в Україні 2012

-Знайдено: + 4 березня 2012 — у газеті The New York Times міністри закордонних справ Чехії, Польщі, Німеччини, Швеції, Великобританії у статті «Сповзання України» висловили «занепокоєння з приводу стану демократії в Україні» та щодо питання парламентських виборів в Україні.[28]


Зобр:26шт.


Назва:Коцеба Григорій Андрійович

-Знайдено: + Коце́ба Григо́рій Андрі́йович (нар. 29 листопада 1917 — пом. 4 березня 1943) — радянський військовий льотчик, учасник Німецько-радянської війни, Герой Радянського Союзу.
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Григорій Андрійович Коцеба воював на Південно-Західному, Північно-Західному і Сталінградському фронтах. В січні 1943 року капітан Коцеба був призначений штурманом 8-го запасного винищувального авіаполку, а потім командиром 402-го винищувального авіаполку. Загинув під час катастрофи літака на аеродромі близ села Стєпигіно Додмодєдовського району Московської області 4 березня 1943 року.


Назва:Адмір Мехмеді

-Знайдено: + 6 січня 2012 Мехмеді уклав контракт на 4,5 роки з київським «Динамо»[29]. Порадившись з сім'єю, вибрав в київському «Динамо» 13-й номер, оскільки не вірить, як і його близькі, в забобони. Дебютував у складі «Динамо» 4 березня в матчі української Прем'єр-Ліги з київським «Арсеналом». Футболіст вийшов на поле в стартовому складі, але на 76 хвилині гри був замінений бразильцем Дуду[30]. 11 березня, в матчі з «Кривбасом», Адмір забив свій перший м'яч за «Динамо» в офіційних іграх. Сталося це на четвертій доданій хвилині зустрічі, після передачі Андрія Ярмоленка[31].


Зобр:3шт.


Назва:Українські фільми 2010-х

Підзаголовок:==2012==
Знайдено: + | Delirium||Ігор Подольчак||MF Films (Україна)
Podolchak Films (Україна)
Paulus von Lemberg (Чехія)||Володимир Хим'як
Леся Войневич
Петро Рибка
Ольга Горбач
Ольга Бакус||Психоделічна драма||українська|| Україна Україна, Чехія Чехія
Ігровий (96 / 100 хв)
"Топ-10 українських фільмів 2012 року"[32]. Світова прем'єра 4 березня 2013 року в конкурсній програміПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>. 1 березня тіло владики прибуло в Дрогобич і було поміщено до Катедрального храму Пресвятої Трійці. Три дні в соборі проходило прощання вірних УГКЦ з владикою, відправлялись Служби Божі за упокій душі архиєрея, читалося Євангеліє. 4 березня о 10 годині у Кафедральному соборі розпочалася соборова архиєрейська Божественна Літургія, у якій взяли участь приблизно 300 священиків і єпископів та тисячі мирян. Літургію очолив і виголосив проповідь архиєпископ і митрополит Івано-Франківський Володимир (Війтишин). Після літургії траурна процесія простягнулася від собору Пресвятої Трійці до храму Переображення Господнього, звідки після панахиди тіло новопереставленого Архиєрея відвезли згідно заповіту до Унева.


Зобр:21шт.


Назва:Торніке Окріашвілі

-Знайдено: + direct=2|title=Трансферы клуба|publisher=Официальный сайт ФК «Шахтёр» (Донецк|accessdate=2011-03-13| language=російською|archiveurl=http://www.webcitation.org/675gaD5cU%7Carchivedate=2012-04-21}}</ref>. У Прем'єр-лізі України дебютував 4 березня 2011 року у виїзному матчі проти запорізького «Металурга» (0:4)[33].


Зобр:1шт.


Назва:Буцень Олег Васильович

-Знайдено: + Олег Васильович Буцень (4 березня 1923, Київ — 11 жовтня 1966) — український дитячий письменник, поет.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 4 березня 1923 року в Києві в сім'ї службовця. У 1941 році після закінчення десятирічки поступив у Тбіліське авіаційне училище. Учасник радянсько-німецької війни. Воював на різних фронтах до її кінця, нагороджений медалями.


Зобр:1шт.


Назва:Експрес (завод)

-Знайдено: + 4-6 березня 1917 року на підприємствах Жмеринки відбувалися вибори до рад робітничих депутатів. Від вагонних майстерень обрали токаря Маниловського Григорія Калинковича. 19 березня 1918 року у вагонних майстернях запровадили колегіальне управління, яке здійснювало керівництво підприємством. Але колегія проіснувала недовго. 28 березня 1918 року місто захопили німецько-австрійські війська.


Зобр:8шт.


Назва:Лещенко Олексій Якович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Олексій Якович Лещенко народився 4 березня (17 березня за новим стилем) 1906 року в селищі Василівка Олександрівського повіту (нині місто Василівка райцентр Запорізької області) в сім'ї робітників паровозного депо Якова Федотовича і Мотрони Архипівни Лещенків.


Назва:Поліщук Петро Миколайович

-Знайдено: + Поліщук Петро Миколайович (*4 березня 1952 року) — український поет, член Національної спілки письменників України (від 2002 року).
-Знайдено: + Народився 4 березня 1952 року в селі Оксанина, Уманського району, Черкаської області. По закінченні середньої школи працював у Черкаському обласному музично-драматичному театрі ім. Шевченка, потім працював завідувачем клубом у селі Затишок Уманського району. А з лютого 1971-го — директором Оксанинського сільського Будинку культури Уманського району. З травня 1971 по травень 1973 служив у радянській армії на Тернопіллі в містечку Чортків.


Назва:Мовша Тамара Григорівна

-Знайдено: + Тамара Григорівна Мовша (20 квітня 1922, містечко Любеч, нині селище міського типу Ріпкинського району Чернігівської області — 4 березня 2003, Київ) — український археолог. Кандидат історичних наук (1975). Лауреат премії імені Вікентія Хвойки.


Назва:Завальнюк Михайло Ярославович

-Знайдено: + Михайло Ярославович Завальнюк (* 1 січня 1950, — † 4 березня 2009) — радянський футболіст та радянський та український тренер. Кандидат у майстри спорту СРСР.


Назва:Миц Віктор Леонідович

-Знайдено: + Віктор Леонідович Миц (нар. 4 березня 1954, село Козьміно Находкінського району Приморського краю, Російська Федерація) — український археолог. Кандидат історичних наук (1988). Директор Кримської філії Інституту археології НАН України в 1992—2009 роках.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Віктор Леонідович Миц народився 4 березня 1954 року в селі Козьміно Находкінського району Приморського краю в сім'ї військовослужбовця. Того ж року родина переїхала в село Соколине Бахчисарайського району Кримської області (нині Автономна Республіка Крим). Після служби в Збройних силах Віктор вступив на історичний факультет Сімферопольського університету (нині Таврійський національний університет імені В. І. Вернадського), який закінчив 1979 року.


Назва:Мартиняк Сергій Васильович

-Знайдено: + Сергій Васильович Мартиняк (* 4 березня 1971 р., місто Луцьк, Волинська область, Україна;) — народний депутат України.


Назва:Борозєнцев Леонід Леонідович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 4 березня 1971 р. і проживає у Вінниці. Випускник Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського за фахом «філологія». [34]


Назва:Привілеї шляхетські

-Знайдено: + |4 березня 1430 i 9 січня 1433
(25 квітня 1425)


Назва:Апеляційний суд Автономної Республіки Крим

-Знайдено: + Відповідно до Указу Президента України від 4 березня 2004 року № 268/2004 «Про розміщення Апеляційного суду Автономної Республіки Крим» частина цього суду розміщена в місті Феодосії по вулиці Грецька, 3-а.


Назва:Гелевей Олег Іванович

-Знайдено: + Оле́г Іва́нович Гелеве́й (* 4 березня 1965) — український політик. Народний депутат України 7 скликання.


Назва:Ковальчук Петро Ярославович

-Знайдено: + Взимку 2007 року перейшов в криворізький «Кривбас»[35][36]. В Вищій лізі дебютував 4 березня 2007 в матчі проти львівських «Карпат» (1:1)[37], в цьому матчі Петро забив гол на 66 хвилині з пасуАнатолія Опрі. Всього за «Кривбас» у чемпіонаті України провів 45 матчів і забив 1 гол і 2 матчі в Кубку України.


Назва:Історія Одеси (1914-1920)

-Знайдено: + Партія кадетів (лідери — журналіст Б. Веліхов, С. Штерн) навесні 1917 року була найбільш активною в Одесі: в Одесі знаходився Обласний комітет партії об'єднує кадетів Херсонської, Таврійської та Бесарабської губерній, в Одесі виходило кілька газет кадетів, під їх впливом виявилося кілька впливових громадських організацій, міська Дума, цивільний комітет. Для організації виборів до Одеської Рада вже 4 березня 1917 було створено Організаційне бюро куди увійшли меншовики І. Гніденко та І. Боркун, бундовка Е. Бернштейн, есер Ш. Гольдін, більшовики І. Волков і В. Ексла, безпартійний О. Борисов. Кожна фабрика чи завод на якому працювало від 50 до 100 осіб обирала до ради одного депутата, якщо виробництво було велике то один депутат обирався від кожних 100 робітників. Найбільшим підприємством Одеси залишалися заводи РОПіТ — більше 2 тис. робітників.


Зобр:6шт.


Назва:Історія Буковини

-Знайдено: + Революція 1848-го року в Австрійській імперії призвела до зміни правового статусу Буковини (австрійської частини) і форми управління нею. Конституція 4 березня 1848 р. вилучила Буковину з управління Галицької адміністрації і надала їй деяку автономію у вирішенні внутрішніх питань.


Зобр:25шт.


Назва:Тиміш Юрій

-Знайдено: + Австрійський райхстаґ було розпущено 4 березня 1849 р.


Назва:Кирстюк Василь

-Знайдено: + Австрійський райхстаґ було розпущено 4 березня 1849 р.


Назва:Моргоч Василь

-Знайдено: + Австрійський райхстаґ було розпущено 4 березня 1849 р.


Назва:Доленчук Іван

-Знайдено: + Австрійський райхстаґ було розпущено 4 березня 1849 р.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. [http://ivasyuk.org.ua/photo.php?
  2. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Енциклопедія не вказано текст
  3. О. Кучерук. 1917–1919, Київ. Адреси. Події. Люди. — Київ, 2008. — с.12.
  4. а б Гаврош Олександр Вуйко Стрий. Старовинне галицьке місто очима закарпатського подорожувальника. // «Україна Молода» № 121 за 8 липня 2009 року
  5. а б Все про прапор над Стриєм Сайт СГО «Новий Стрий»
  6. Стрий і Стрийщина Львівська газета
  7. А. А. Гольденвейзер, стр. 176
  8. Письменник Василь Шкляр просить Президента перенести вручення йому Шевченківської премії на післятабачниківський час // Українська правда, 4.03.2011
  9. Янукович не дав Шкляру Шевченківську премію // Газета по-українськи, № 1187, 10.03.2011
  10. Б.Волинський, Л.Левенець // Тернопільський енциклопедичний словник : у 4 т. / редкол.: Г. Яворський та ін. — Тернопіль : Видавничо-поліграфічний комбінат «Збруч», 2004. — Т. 1 : А — Й. — 696 с. — ISBN 966-528-197-6. с.358
  11. За іншими даними — 3 грудня.
  12. president.gov.ua Указ Президента України від 4 березня 2011 року № 289/2010 «Про призначення О. Лукаш Першим заступником Глави Адміністрації Президента України — Представником Президента України у Конституційному Суді України»
  13. Archiwum ks Sanguszkow, т.4, стор.341
  14. Блок незалежних демократичних кандидатів м. Кам'янця-Подільського: Проект // Прапор Жовтня. — 1990. — 10 лютого. — С. 1.
  15. Głos Weterana i Rezerwisty (пол.)
  16. (Марія Людкевич, із рекомендації в НСПУ, 4 березня 2003)
  17. Про присудження Державних премій України імені Тараса Шевченка 1999 року
  18. Указ Президента України №290/2010 від 4 березня 2010 року «Питання Національного інституту стратегічних досліджень» на офіційному Інтернет-представництві Президента України
  19. Указ Президента України №285/2010 «Про присудження Національної премії України імені Тараса Шевченка» від 4 березня 2010 року
  20. [http://document.kremlin.ru/doc.asp?
  21. ФК «Кривбас» офіційно повідомив, що команда не поїде на гру з «Волинню». champion.com.ua. 23-05-2013. {{cite web}}: Недійсний |deadurl=unknown-host (довідка)
  22. Янукович не дав Шкляру Шевченківську премію // Газета по-українськи, №1187, 10.03.2011
  23. Указ Президента України № 275/2011 від 4 березня 2011 року «Про присудження Національної премії України імені Тараса Шевченка»
  24. Г. А. Сарданашвили. Дмитрий Дмитриевич Иваненко. 100 лет со дня рождения. (рос.)
  25. [http://uk.imdb.com/list/7MM0eMKIv7Q?
  26. [http://uk.imdb.com/list/7MM0eMKIv7Q?
  27. International Film Festival of Uruguay. Переглянуто 24 березня, 2013 (ісп.)
  28. Глави МЗС п'яти країн: Янукович заблокував Угоду про асоціацію
  29. Официально: Мехмеди перешел в Динамо
  30. Динамо Киев — Арсенал Киев — 1:0
  31. Кривбасс — Динамо Киев — 0:3
  32. Топ-10 украинских фильмов 2012 года Переглянуто 27 грудня, 2012 (рос.)
  33. «Ильичёвец» феерит в Запорожье (російською) . Football.ua. 04.03.2011. Архів оригіналу за 7 липня 2012. Процитовано 13 березня 2011.
  34. Русская поэзия. ХХ век. Поэтическая антология (сост. Ю. Каплан). — К.: ТОВ «ЮГ», 2008. — С. 330.
  35. Таран вже бачить кістяк
  36. Зимове міжсезоння українських клубів
  37. Україна — «Карпати» (Львів) — «Кривбас» (Кривий Ріг) — Чемпіонат.ру


Помилка цитування: Теги <ref> існують для групи під назвою «lower-alpha», але не знайдено відповідного тегу <references group="lower-alpha"/>