Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/17 листопада

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Бандера Степан Андрійович

Підзаголовок:== Вбивство ==
Знайдено: + 15 жовтня 1959 року в під'їзді будинку на вулиці Крайтмайр, 7 (Kreittmayrstraße), в Мюнхені о 13:05 знайшли ще живого залитого кров'ю Степана Бандеру. Медична експертиза виявила, що причиною смерті була отрута. Богдан Сташинський зі спеціального пістолета вистрілив в обличчя Степану Бандері струменем розчину ціанистого калію. Два роки пізніше, 17 листопада 1961 р., німецькі судові органи проголосили, що вбивцею Степана Бандери є Богдан Сташинський з наказу Шелепіна і Хрущова.


Зобр:23шт.


Назва:Коростень

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Під час наступу 1943 року, після успішного проведення Київської операції, Червона Армія 17 листопада визволила Коростень, але в ході потужного контрнаступу змушена була відступити.


Зобр:12шт.


Назва:Симоненко Василь Андрійович

-Знайдено: + 17 листопада 2010 року у місті Черкасах на вулиці Фрунзе, біля палацу одружень (історичний Будинок Щербини), був відкритий пам'ятник поетові. Автор монумента — Владислав Димйон[1].


Зобр:4шт.


Назва:Бігдай Яким Дмитрович

-Знайдено: + Яки́м Дми́трович Бігда́й (3 вересня 1855, Катеринодар— †17 листопада 1909, Сухумі) — український композитор, фольклорист, режисер; статський радник.


Назва:Політичні партії України

-Знайдено: + Через високу чисельність політичні партії нечасто мають шанс отримати владу поодинці, тому раніше вони утворювали блоки для участі на виборах. 17 листопада 2011 року український парламент схвалив закон про вибори, що заборонив участь блоків політичних партій на парламентських виборах. Довіра українського суспільства до політичних партій стабільно низька[2]
-Знайдено: + | 17 листопада 1993


Назва:Кащенко Микола Феофанович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 1886 року Кащенко, перебуваючи у закордонному відрядженні в Німеччині та Італії, слухає лекції, працює у лабораторіях ембріолога Вільгельма Гіса, анатома Вільгельма Вальдеєра, біологів Ернста Геккеля, Оскара Гертвіга. Тоді ж він удосконалює деякі методи Гіса. Через два роки повертається в Україну і продовжує читати лекції на двох факультетах — медичному та фізико-математичному. Пропозицією помічника міністра народної освіти від 17 листопада 1888 року за № 16869 Кащенко призначається екстраординарним професором імператорського Томського університету по кафедрі зоології, порівняльної анатомії та фізіології.


Зобр:1шт.


Назва:Кочур Григорій Порфирович

-Знайдено: + Григо́рій Порфи́рович Ко́чур (*17 листопада 1908, Феськівка — †15 грудня 1994, Ірпінь) — перекладач, поет, літературознавець, громадський діяч.


Назва:Хоролець Лариса Іванівна

-Знайдено: + | кінець_терміну2= 17 листопада 1992
-Знайдено: + З 7 червня 1991 по 17 листопада 1992 рр. працювала на посаді Міністра культури України.
Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: +

Попередник: 1-й Міністр культури України
6 червня 1991 - 17 листопада 1992
Наступник:
-
Іван Дзюба



Назва:Тютюнник Василь Никифорович

-Знайдено: + 17 листопада — 22 листопада 1919 керував обороною Проскурова (нині Хмельницький) від білих військ. Захворів на тиф, від наслідків якого помер від розриву серця у Рівному.


Назва:Українська Галицька армія

-Знайдено: + Га́лицька а́рмія (ГА) — назва регулярної армії Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР). Після підписання 17 листопада 1919 року сепаратного договору між Галицькою Армією та Збройними силами Півдня Росії генерала Денікіна відома як Українська Галицька армія (УГА).
-Знайдено: + Наслідком цього 17 листопада в Одесі сталося підписання сепаратного договору між УГА та Збройними силами Півдня Росії; Галицька армія переходила на бік Добровольчої армії, але не могла бути використаною проти Армії УНР, передбачалося, що протягом 17-30 листопада вона зосереджується на лінії Козятин-Вінниця-Іллінці-Оратів-Погребище; займає і боронить район Бердичева; її штаб розміщується в Умані; тилові установи дислокуються в Христинівці, Ольгополі, Вознесенську, Миколаєві; санітарні установи з хворими і пораненими залишаються на місці; галичани зберігали внутрішню автономію та невтручання білих у питання призначення командного складу, січові стрільці не були визнані частиною Галицької армії, галицький уряд продовжував свою діяльність, вирішення політичних питань відкладалось на майбутнє.


Зобр:5шт.


Назва:Радянсько-українська війна

-Знайдено: + Друга фаза радянсько-української війни розпочалася під час антигетьманського повстання, очолюваного Директорією УНР. 17 листопада 1918 у Москві створено Тимчасовий Робітничо-Селянський Уряд України, який з допомогою частин Червоної армії на чолі з В. Антоновим-Овсієнко, Й. Сталіном і В. Затонським, без оголошення війни, у грудні 1918 почав з Курська наступ на Україну. В ніч на 18 листопада  1918 з Чернігівщини повідомили про оволодіння більшовиками Глухівським повітом. 19 листопада радянські війська оволоділи Ямполем та хутором Михайлівським, стискають кільце навколо Глухова; 20 листопада — до станції Коренєво (нині Курська область РФ). 26 листопада почався наступ авангарду радянських частин у напрямку Мозир-Калинковичі. 7 грудня кордонна варта і гетьманські сили полишили Новгород-Сіверський, переїхавши до Городні. 21 грудня радянські частини Окремої групи військ Курського напряму зайняли міста Рильськ, Коренєве, Пушкарну і Суджу та ряд інших населених пунктів, де до того були українські війська.
-Знайдено: + Останній збройний виступ добровольців з-поміж інтернованих у Польщі вояків УНР проти більшовиків, під командуванням генерала Ю. Тютюнника, відбувся в листопаді 1921. Завданням цього так званого Другого Зимового походу було рейдом підпілля проти більшовиків з метою скоординувати партизанські загони, дії яких мали викликати повалення радянського режиму в Україні. Організовані дві групи: подільська (400 бійців) і волинська (800 бійців), перейшли радянський кордон і оперували на Правобережжі. Подільська група 25 жовтня перейшла через Збруч у районі Гусятина, пройшла з успішними боями Поділля і дійшла до с. Вахнівки на Київщині, звідки повернула через Волинь до польського кордону і перетнула його 29 листопада. Волинська група перетнула радянський кордон 4 листопада, 7 листопада захопила Коростень і дійшла до с. Леонівки на Київщині, але, не з'єднавшись з подільською групою, також подалася на Захід. Оточена кіннотою Г. Котовського, волинська група була розбита у бою під Малими Міньками (17 листопада), а 359 бійців, що потрапили до полону, були 21 листопада 1921 розстріляні під Базаром. 150 вояків з Волинської групи прорвались до польського кордону.


Зобр:17шт.


Назва:Ушаков Микола Миколайович

-Знайдено: + Мико́ла Микола́йович Ушако́в (*6 червня 1899, Ростов, нині Ростовського району Ярославської області Росії — †17 листопада 1973, Київ) — російський поет і письменник в Україні.


Зобр:1шт.


Назва:Західноукраїнська Народна Республіка

-Знайдено: + 16-18 липня 1919 р. УГА відступила за р. Збруч. Територію ЗО УНР окупували польські війська. З липня до листопада 1919 р. місцем перебування керівництва ЗО УНР був Кам'янець-Подільський. 12 листопада 1919 р. в Кам'янці-Под. відбулась остання спільна нарада урядів ЗУНР та УНР, на якій Е.Петрушевич запропонував усунути С.Петлюру від керівництва як «нефахівця від оперативних справ». Вранці 17 листопада 1919 р. частини Добрармії захопили Кам'янець-Под.[3].


Зобр:3шт.


Назва:Соллогуб Всеволод Борисович

-Знайдено: + Все́волод Бо́рисович Соллогу́б (*20 серпня 1912, Кудрин Меленіковського району Владимирської області — 17 листопада 1988), український геофізик, дослідник глибинної будови Землі, доктор геолого-мінералогічних наук (1963), професор (1964), завідувач відділу сейсмометрії (від 1961), заступник директора з наукової роботи Інституту геофізики ім. С. І. Субботіна НАН України (1961–1972), член-кореспондент АН УРСР (1967). Лауреат Державної премії УРСР в галузі науки і техніки (1984, 1989), лауреат премії імені В. І. Вернадського АН УРСР (1976).
-Знайдено: + Не стало В. Б. Соллогуба 17 листопада 1988 р.


Назва:П'ятаков Юрій Леонідович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У 1917 голова більшовицького комітету в Києві й член Української Центральної Ради, хоч поборював її. З 12 липня 1918 року по 9 вересня 1918 року — секретар ЦК КП(б)У та, одночасно, член ВЦВРК. У жовтні 1918 року призначений Головним комісаром Народного банку РРФСР. 17 листопада того ж року увійшов до складу Української Революційної військової ради, що керувала військами курського напрямку. Фактично, в роботі РВР участі не приймав, бо від 28 листопада 1918 року до 29 січня 1919 року зосередився на роботі в Тимчасовому «робітничо-селянському» уряді України як його голова.


Зобр:4шт.


Назва:Рабій Юліян

-Знайдено: + Юліян Рабій (* 5 січня 1891 — 17 листопада 1982) — український правник і громадський діяч.


Назва:Ремболович Іван Семенович

-Знайдено: + З 27 жовтня 1921 р. — начальник оперативного відділу штабу Київської повстанчої дивізії Української Повстанської армії Ю. Тютюнника. Учасник Другого Зимового походу. Брав участь у боях за м. Коростень. 12 листопада 1921 р. був поранений. 17 листопада 1921 р. під с. Малі Миньки потрапив до полону, втік з-під розстрілу.


Зобр:7шт.


Назва:Дзюба Іван Михайлович

-Знайдено: + | початок_терміну3 = 17 листопада 1992


Назва:Косіор Станіслав Вікентійович

-Знайдено: + | кінець_терміну = 17 листопада 1920


Зобр:7шт.


Назва:Мороз Валентин Якович

-Знайдено: + Коли 17 листопада 1970 в Івано-Франківську розпочався суд, виявилося, що він закритий, бо в залі засідань були лише учасники процесу. Мороз заявив протест проти незаконного закритого суду і відмовився у зв'язку з цим брати в ньому участь, відповідати на будь-які запитання і давати будь-які пояснення. Свідки В'ячеслав Чорновіл, Іван Дзюба, Борис Антоненко-Давидович теж відмовилися свідчити в незаконному суді, заявивши, що вони могли б дати суттєві покази у справі, бо їхні свідчення в попередньому розслідуванні виявилися спотвореними. Навіть на оголошення вироку не були допущені близькі та друзі Мороза. Термін покарання, визначений судом, — 6 років спецтюрми, 3 роки таборів особливо суворого режиму і 5 років заслання з визнанням особливо небезпечним рецидивістом. Українська інтелігенція дуже різко відреагувала на беззаконня й жорстокість суду — було понад 40 протестів до Верховного Суду УРСР, у США й Канаді відбулися демонстрації протесту біля радянських посольств і консульств.


Назва:Батуринські статті 1663 року

-Знайдено: + Батуринські статті — п'ять умов, що їх уклав 17 листопада 1663 року гетьман гетьман Лівобережної України Іван Брюховецький з представниками російського уряду Башмаковим і Фроловим як додаток до основних Переяславських статей 1659 року.


Назва:Книш Георгій Арсенович

-Знайдено: + Гео́ргій Арсе́нович Кни́ш(е́в) (* 17 листопада 1922, Петрове) — український поет, член Спілки письменників України (з 1961 р.).


Назва:Дрофань Анатолій Павлович

-Знайдено: + Дрофа́нь Анато́лій Па́влович (17 листопада 1919, м. Прилуки, нині місто Чернігівської області, Україна25 травня 1988, Київ, УРСР) — радянсько-український письменник. Член Спілки письменників УРСР від 1958.


Назва:Феодосій Углицький

-Знайдено: + Маючи впливові зв'язки (брат Семен Углицький 1666 року служив дяком при новгородському воєводі Ромодановському), клопотався у Москві про грошову допомогу для Видубицького монастиря. Але прихильність «сильних світу цього» передбачає наявність заздрісників. Незабаром Мефодій, єпископ Мстиславський і Оршанський, з групою високопоставленого російського духовенства звинуватили Феодосія в «переписке с изменниками». Але цар Олексій Михайлович їм не повірив, 17 листопада 1668 р. знявши з видубицького ігумена всі підозри і закріпивши своє рішення милостивою грамотою.


Назва:Олексієнко Мусій Петрович

-Знайдено: + Олексієнко Мусій Петрович (або Овсієнко) (нар. 17 листопада 1871 — пом. 8 березня 1945) — бандурист та торбаніст з Ромен. Вчитель Є. Адамцевича. Торбан Олексієнка зберігається в роменському краєзнавчому музеї.
-Знайдено: + Народився 17 листопада 1871 р. у селі Процівка, що пізніше злилося з Ромнами. Батько його рано помер, мати працювала хатньою робітницею в місті. Довелося звичайно зазнавати і злигоднів, але малий Мусій все ж успішно закінчив народне училище, а потім пішов працювати учнем до садівника при поміщицький садибі.


Назва:Йосафат (Коциловський)

-Знайдено: + Йосафа́т Коцило́вський (* 3 березня 1876, Пакошівка — †17 листопада 1947, Київ) — єпископ УГКЦ, василіанин.
-Знайдено: + Єпископ Коциловський, захворілий на запалення легень, помер 17 листопада 1947 р. у київській в'язниці.


Зобр:2шт.


Назва:Білинський Михайло Іванович

-Знайдено: + | помер = 17 листопада 1921
-Знайдено: + Миха́йло Іва́нович Біли́нський (* 4 листопада 1882 — † 17 листопада 1921) — український військовий діяч, контр-адмірал УНР. Наприкінці 1917 р. — один з організаторів українського морського міністерства. Організатор та командир Дивізії морської піхоти Директорії УНР (1919–1921).
-Знайдено: + Брав участь у Другому Зимовому поході Армії УНР 1921 на територію радянської України. 26 жовтня прибув в прикордонне село Малий Мидськ. 2 листопада призначений начальником постачання Повстанської Армії. 12 листопада Волинська група вступила в бій з кіннотою дивізії Котовського, під час бою за переправу через річку Тетерів під селом Минійки Михайло Білинський був поранений, але бою не покинув. 17 листопада 1921 року під час бою з червоноармійськими частинами потрапив в оточення поблизу с. Малі Міньки (були у Народицькому районі Житомирської області і нині виключені з облікових даних). Не бажаючи здаватись у полон, застрелився (див. Битва поблизу села Базар).


Зобр:3шт.


Назва:Храм великомученика Пантелеймона (Сколе)

-Знайдено: + * 17 листопада 1993 року грамотою призначено завітателем храму отця Володимира Бориса.


Зобр:11шт.


Назва:Франко Зиновія Тарасівна

-Знайдено: + Зино́вія Ростислава Тарасівна Франко́ (31 жовтня 1925, Львів — 17 листопада 1991, Київ) — кандидат філологічних наук: мовознавець, літературознавець, франкознавець; публіцист, громадська діячка. Автор понад 200 наукових та науково-публіцистичних праць з історії української літературної мови, лінгвостилістики, ономастики, топоніміки, літературознавства та франкознавства. З 1990 року член Спілки письменників СРСР. Онука Івана Франка, донька Т. І. Франка, сестра Р. Т. Франка.
Підзаголовок:== Смерть ==
Знайдено: + Померла 17 листопада 1991 року. Похована на Байковому кладовищі (ділянка № 33). З її смертю укра­їнська наука втратила тала­новитого дослідника і популяризатора лінгвостилістики, топоніміки, — а також глибоко­го знавця літератури й особ­ливо творчості І. Франка. Зиновія Франко бу­ла однією з небагатьох, хто в 1960-і роки і до кінця своїх днів торував шлях націо­нальному відродженню.


Зобр:2шт.


Назва:Національна академія педагогічних наук України

-Знайдено: + 17 листопада 1992 року відбулися збори академіків — засновників, які завершили формування Академії. Було обрано 7 нових дійсних членів. 18 листопада 1992 року відбулися перші Загальні збори АПН України. Вони обрали президентом Академії Миколу Ярмаченка, віце-президентом Л. О. Каніщенка, головним ученим секретарем О. Я. Савченко. Було утворено три відділення: теорії та історії педагогіки; дидактики, методики та інформаційних технологій в освіті, психології, вікової фізіології та дефектології.
-Знайдено: + * Гончаренко Семен Устимович (народився 9 червня 1928 року), доктор педагогічних наук, професор, обраний 17 листопада 1992 року. Відділення дидактики, методики та інформаційних технологій в освіті.
-Знайдено: + * Зязюн Іван Андрійович (народився 3 березня 1938 року), доктор філософських наук, професор, обраний 17 листопада 1992 року. Відділення педагогіки і психології вищої школи.
-Знайдено: + * Каніщенко Леонід Олексійович (народився 5 січня 1929 року), кандидат економічних наук, професор, обраний 17 листопада 1992 року. Відділення педагогіки і психології вищої школи.
-Знайдено: + * Киричук Олександр Васильович (народився 23 березня 1929 року), доктор педагогічних наук, професор, обраний 17 листопада 1992 року. Відділення психології, вікової фізіології та дефектології.
-Знайдено: + * Мадзігон Василь Миколайович (народився 3 жовтня 1937 року), доктор педагогічних наук, професор, обраний 17 листопада 1992 року. Відділення теорії та історії педагогіки.
-Знайдено: + * Мокін Борис Іванович (народився 3 січня 1943 року), доктор технічних наук, професор, обраний 17 листопада 1992 року. Відділення педагогіки і психології вищої школи.
-Знайдено: + * Моляко Валентин Олексійович (народився 24 липня 1937 року), доктор психологічних наук, професор, обраний 17 листопада 1992 року. Відділення психології, вікової фізіології та дефектології.
-Знайдено: + * Мороз Олексій Григорович (народився 14 січня 1940 року), доктор педагогічних наук, професор, обраний 17 листопада 1992 року. Відділення педагогіки і психології вищої школи.
-Знайдено: + * Прокопенко Іван Федорович (народився 10 червня 1936 року), доктор педагогічних наук, професор, обраний 17 листопада 1992 року. Відділення теорії та історії педагогіки.
-Знайдено: + * Савченко Олександра Яківна (народилася 8 травня 1942 року), доктор педагогічних наук, професор, обрана 17 листопада 1992 року. Відділення дидактики, методики, інформаційних технологій в освіті.
-Знайдено: + * Скопенко Віктор Васильович (народився 18 грудня 1935 року), доктор хімічних наук, професор, обраний 17 листопада 1992 року. Відділення педагогіки і психології вищої школи.
-Знайдено: + * Таланчук Петро Михайлович (народився 1 липня 1938 року), доктор технічних наук, професор, обраний 17 листопада 1992 року. Відділення педагогіки і психології вищої школи.
-Знайдено: + * Шкіль Микола Іванович (народився 13 грудня 1932 року), доктор фізико-математичних наук, професор, обраний 17 листопада 1992 року. Відділення педагогіки і психології вищої школи.
-Знайдено: + * Ярмаченко Микола Дмитрович (народився 6 вересня 1928 року), доктор педагогічних наук, професор, обраний 17 листопада 1992 року. Відділення теорії та історії педагогіки.


Назва:Дніпро-Арена

-Знайдено: + 19 листопада 2008 року на стадіоні відбувся перший офіційний матч за участю збірної України — товариська зустріч проти збірної Норвегії. Контрольна гра з вікінгами стала для «синьо-жовтих» ювілейною, 150-ою в їхній історії[4]. Гра закінчилась перемогою українців з рахунком 1:0. Єдиний гол з пенальті на 26-й хвилині зустрічі забив Євген Селезньов[5]. 10 жовтня 2009 року національна збірна України вперше за свою історію здобула перемогу над національною збірною Англії. Гра закінчилась з рахунком 1:0, на 30 хвилині відзначився Сергій Назаренко


Зобр:2шт.


Назва:Уповноважений Верховної Ради України з прав людини

-Знайдено: + |19 червня 2003 — 17 листопада 2006
-Знайдено: + |17 листопада 2006 — 8 лютого 2007


Назва:Едлінський Михайло

-Знайдено: + Едлінський, Михайло Омелянович (1859, Юшково, Могилівська губернія, Білорусь — 1937, 17 листопада, Київ) український (білоруського походження) православний протоієрей та священик, був духівником усіх київських священнослужителів свого часу.
-Знайдено: + Отець Михаїл був під вартою в Київській тюрмі. НКВД приговорило його до розстрілу. Приговор був приведений у виконання 17 листопада 1937 року в 24:00. Де поховано отця Михаїла — нвідомо, або на Лукянівському кладовищі або біля села Биківня. Йому тоді було 78 років. Нкаведисти знищили навіть його паспорт.


Назва:Кокотюха Андрій Анатолійович

-Знайдено: + Андрій Анатолійович Кокотюха (*17 листопада 1970, Ніжин) — сучасний український письменник.


Зобр:1шт.


Назва:Петровське

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Місцеві краєзнавці ведуть літопис міста Петровське від появи в 1790 році поселення Петрово-Красносілля, що стало згодом його складовою частиною, проте заснування і становлення самого міста пов'язують з відкриттям хімічного заводу. 17 листопада 1895 року імператор Микола II затвердив дозвіл Комітету міністрів Російської імперії про початок діяльності в Росії «Франко-російського товариства». У березні 1896-го акціонерне товариство почало будівництво заводу, а через рік підприємство під назвою «Штерівський завод хімічних продуктів і вибухових речовин» налагодило випуск продукції.


Назва:1991 у кіно

Підзаголовок:==== Листопад ====
Знайдено: + * 17 листопада — Оболенський Леонід Леонідович — російський актор і режисер.


Зобр:1шт.


Назва:Українська радянська армія

-Знайдено: + Після денонсації Берестейського миру 13 листопада 1918 року Росією склалася нагальна потреба організаційних змін. Тому вже 17 листопада була утворена Українська революційна військова рада у складі Сталіна, П'ятакова, Затонського і Антонова-Овсієнка, щоб практично підтвердити створення нової армії. Проте ця думка не знайшла підтримки у чільника РККА Іоакіма Вацетіса, тому з його ініціативи військове утворення було названо Групою військ курського напрямку.


Назва:Герб Вінниці

-Знайдено: + Хрущовська «відлига» повернула добре ім'я міській геральдиці. Це засвідчили статті письменників Д. Граніна «Хай у міста буде герб» в «Ізвєстіях» 17 листопада 1959 року та Є. Долматовського «Відродимо геральдику наших міст» у «Совєтській культурі» 28 травня 1963 року. Письменницьке слово ніби підштовхнуло громадську думку, проте широкий суспільний рух, за радянськими канонами, мав започаткувати робітничий клас. Отож 25 червня 1965 року в «Ленінградській правді» було опубліковано цікаву статтю Д. Валявіна, майстра Адміралтейського заводу, депутата Верховної Ради РРФСР, «Емблема доблесті, честі та слави». Вже через п'ять днів центральні «Ізвєстія» повідомили про ініціативу «Ленінградської правди». Відгукнулася й столиця: 17 вересня 1966 року в «Московській правді» з'явилась колективна стаття п'яти відомих у країні людей — Героя Соціалістичної Праці робітника В. Єрмілова, лауреата Ленінської премії скульптора С. Конєнкова, археолога й історика академіка Б. Рибакова, письменника Л. Нікуліна, директора Музею історії та реконструкції Москви Л. Ястрембського — під назвою «Герб Москви». Після цієї публікації розпочався конкурс на кращий проект герба міста. У грудні того ж року оголошено і перший відкритий конкурс на герб Києва. Згодом хвиля міського герботворення охопила периферію. На Поділлі серед перших міські герби затвердили Кам'янець-Подільський (1967), Вінниця (1969), Могилів-Подільський (1970), Тульчин (1970), Хмельницький (1971) та, за деякими відомостями, Бар.


Зобр:4шт.


Назва:Київське футбольне дербі («Динамо» — «Арсенал»)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 17 листопада 2006 року в дербі, яке завершилося з рахунком 5-2, Валентин Белькевич забив свій шостий гол в рамках дербі, ставши кращим бомбардиром у зустрічах між «Динамо» і «Арсеналом».
-Знайдено: + |17 листопада 2006


Зобр:10шт.


Назва:Писанка Руслана Ігорівна

-Знайдено: + Русла́на І́горівна Пи́санка (Писанко) (*17 листопада 1965, Київ) — українська актриса, телеведуча.


Назва:Золота Слобода

-Знайдено: + * Старух Ярослав (псевда: «Стяг», «Ярлан», «Стояр») (* 17 листопада1910 — † 20 вересня 1947, поблизу м. Любачів, нині Польща) — український політичний і військовий діяч, публіцист, державний секретар міністерства інформації й пропаганди Українського державного правління, член проводу ОУН та провідник Закерзонського краю. Лицар Золотого Хреста Заслуги 1-го кл.


Зобр:2шт.


Назва:Луцький Максим Георгійович

-Знайдено: + | почав1 = 17 листопада 2011
-Знайдено: + | кінець на посаді3 = 17 листопада 2011


Зобр:1шт.


Назва:Бакай Ігор Михайлович

-Знайдено: + Ігор Михайлович Бакай — український політик. Народився 17 листопада 1963 у Рівному.


Назва:Чернічко Олександр Михайлович

-Знайдено: + Олекса́ндр Миха́йлович Черні́чко (*17 листопада 1948) — український політик.


Назва:Свята та пам'ятні дні в Україні

-Знайдено: + | 17 листопада


Назва:Геллер Юхим Петрович

-Знайдено: + Юхим Петрович Геллер (* 8 березня 1925, Одеса — † 17 листопада 1998, Підмосков'я) — радянський шахіст, міжнародний гросмейстер (1952), претендент на світову першість у 19501970 роках, шаховий теоретик, аналітик і тренер. Єврей[6].


Назва:Кондратюк Олена Костянтинівна

-Знайдено: + Оле́на Костянти́нівна Кондратю́к (нар. 17 листопада 1970, місто Львів) — український політик. Народний депутат України. Член партії «Реформи і порядок».


Назва:Байло Сергій Ілліч

-Знайдено: + Сергі́й Іллі́ч Байло́ (*17 листопада 1892, Писарщина — †20 листопада 1937, Київ) — командир полку Дієвої армії Української Народної Республіки, згодом — один із діячів Червоної армії.
-Знайдено: + Сергій Байло народився 17 листопада 1892 року на хуторі Писарщина Свиридівського повіту Харківської губернії. У 1914 році закінчив Миколаївське кавалерійське училище, вийшов корнетом до Приморського драгунського полку, у складі якого брав участь у Першій світовій війні. Останнє звання у російській армії — штабс-ротмістр.


Зобр:2шт.


Назва:Іоанникій (Кобзєв)

Підзаголовок:=== Юність ===
Знайдено: + Іван Якович Кобзєв народився 7 лютого 1938 року в селі Новоселівці Беленіхінського району Білгородської області (Росія) в російській селянській родині. Тезоіменитство — 17 листопада.


Зобр:1шт.


Назва:Запорожець Іван Іванович

-Знайдено: + Народився 17 листопада 1940 року у селі Можняківка Новопсковського району Луганської області. У 1958 році закінчив середню школу. Трудову діяльність розпочав у серпні 1958 року робітником радгоспу «Білолуцький» у першому відділку. З 1960 по листопад 1961 року працював трактористом. Після служби у лавах Збройних сил, з 1964 по 1969 рік навчався у Ворошиловградському сільськогосподарському інституті, де здобув фах вченого агронома. Із січня 1969 по лютий 1972 року — керуючий відділком № 1 радгоспу «Білолуцький» Новопсковського району.


Назва:Радинка

-Знайдено: + Ра́динкасело в Україні, Поліського району Київської області. З 17 листопада 1993 до 10 липня 1996 адміністративний центр Поліського району.


Назва:Маврицій Гославський

-Знайдено: + Маври́цій (Маурицій,Мирослав) Госла́вський (пол. Maurycy Gosławski; * 5 жовтня 1802, містечко Фрампіль, тепер село Косогірка Ярмолинецького району Хмельницької області — † 17 листопада 1834, місто Станіслав, тепер Івано-Франківськ) — польський поет, представник «української школи» в польській літературі.


Назва:Андрухович Софія Юріївна

-Знайдено: + Софі́я Ю́ріївна Андрухо́вич (* 17 листопада 1982, Івано-Франківськ) — українська письменниця, перекладачка й публіцистка.


Зобр:1шт.


Назва:Рід військ

-Знайдено: + * польова артилерія (англ. Field Artillery) (з 17 листопада 1775);


Зобр:10шт.


Назва:Ірій (гурт)

-Знайдено: + Починаючи з кінця 2006 року гурт в оновленому складі записує нові пісні у чудовій якості та дає низку концертів по Україні. Зокрема у серпні 2007 року гурт бере участь у фестивалі «Red alert open air festival» у Криму (м. Євпаторія), а у вересні Ірій вже вдруге бере участь у фестивалі середньовічної культури «Тустань» (у м. Тустань), 28 жовтня Ірій виступає на одній сцені з гуртом Вій у клубі «ОднеВсе» (Львів), а 17 листопада дає сольний концерт у клубі «Барви» (Київ). Зараз участники гурту працюють над новими записами і планують видання двох альбомів.


Назва:Герб Сімферополя

-Знайдено: + Герб російського періоду був затверджений 17 листопада 1844 року. У горішній частині перетятого щита в лазуровому полі золотий хрест; у долішній — в золотому полі зелений Чатирдаг, найвища з Кримських гір.


Назва:Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі

-Знайдено: + Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі (Нацкомморалі) створена Постановою Кабінету міністрів України від 17 листопада 2004 року.[7]
-Знайдено: + nreg=1550-2004-%EF Положення про Національну експертну комісію України з питань захисту суспільної моралі] — постанова КМУ від 17 листопада 2004 №1550</ref>


Назва:Ковпинка

-Знайдено: + У селі 17 листопада 2008 року з нагоди 75-их роковин було відкрито пам'ятний знак жертвам голодомору[8]


Назва:Зубахи

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + У селі 17 листопада 2008 року з нагоди 75-их роковин відкрито пам'ятний знак жертвам комуністичного голодомору[9]


Назва:Кримська Народна Республіка

-Знайдено: + Вибори до Курултаю відбулися 17 листопада 1917 року у п’яти виборчих округах Криму. Згідно з законом про вибори, ухваленим Мусвиконкомом, право голосу мали чоловіки та жінки, яким на день виборів виповнилося 20 років. Було обрано 76 депутатів, з них четверо жінок. Це був перший з-поміж ісламських народів приклад реалізації виборчих прав жінок; донині цих прав жінки не мають у низці мусульманських держав. Наприклад, у США жінки одержали повні виборчі права лише у 1920 році.
Підзаголовок:=== Наслідки ===
Знайдено: + Проте доля багатостраждального півострова вирішувалася аж ніяк не у Варшаві. 7 листопада 1920 війська Південного фронту перейшли в наступ. До 12 листопада оборона білих була остаточно прорвано, а до 17 листопада зайнята вся територія Криму. На півострові в черговий раз була встановлена Радянська влада.


Зобр:5шт.


Назва:Заріг

-Знайдено: + 17 (29) листопада 1823 року в селі Заріг народився М. Номис (справжнє ім'я, по батькові і прізвище — Матвій Терентійович Симонов), український етнограф, фольклорист, письменник і педагог, укладач і видавець одного з найповніших і найавторитетніших зібрань-антології українського усного фольклору малих жанрів «Українські приказки, прислів'я і таке інше» (1864).


Назва:Савва (Бабинець)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Був послушником у Іоанно-Предтечинському скиті у с. Бедевля Тячівського району (1942 р.) та в Миколаївському монастирі у с. Іза Хустського району (1946 р.). Прийняв чернецтво 17 листопада 1947 р.


Назва:День студента (Україна)

-Знайдено: + День студента — свято України. Відзначається щорічно 17 листопада. Припадає також на Міжнародний день студентів.


Назва:Членство України в міжнародних організаціях

Підзаголовок:== Список ==
Знайдено: + |17 листопада 2006


Назва:Список міністрів культури України

-Знайдено: + |24 серпня 1991 — 17 листопада 1992
-Знайдено: + |17 листопада 1992 — 19 серпня 1994


Зобр:7шт.


Назва:Вигодський дуб

-Знайдено: + Оголошено об'єктом природно-заповідного фонду рішенням виконкому Тернопільської обласної ради від 17 листопада 1969 № 747. Перебуває у віданні Чортківського держлісгоспу ДЛГО «Тернопільліс».


Назва:Дуб Довбуша

-Знайдено: + Оголошений об'єктом природно-заповідного фонду рішенням виконкому Тернопільської обласної ради від 17 листопада 1969 № 747. Перебуває у віданні ДЛГО «Тернопільліс». Площа — 0,03 га.


Назва:Дуб «Король»

-Знайдено: + Оголошений об'єктом природно-заповідного фонду рішенням виконкому Тернопільської обласної ради від 17 листопада 1969 № 747. Перебуває у відан­ні ДЛГО «Тернопільліс». Площа — 0,03 га.


Назва:Поліщук Віктор Варфоломійович

-Знайдено: + Ві́ктор Варфоломі́йович Поліщу́к (* 10 жовтня 1925, Дубно, †17 листопада 2008, Торонто)  — канадський публіцист.


Назва:День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + День встановлено в Україні «…з метою всенародного вшанування пам'яті синів і дочок українського народу, полеглих під час Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, їх подвигу та жертовності … на підтримку ініціативи громадських організацій ветеранів війни, праці, Збройних Сил і жертв нацистських переслідувань…» згідно з Указом Президента України «Про День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні» від 17 листопада 2000 р. № 1245/2000.


Назва:Поліське (смт)

-Знайдено: + Поліське (кол. назви Хабне, Кагановичі Перші) — колишнє селище міського типу, було центром Поліського району з 7 березня 1923 року по 17 листопада 1993 року. Розташоване на півночі Київщини над річкою Уж (притока Прип'яті). Розселене і виключене з облікових даних 19 серпня 1999 року через високу радіаційну забрудненість внаслідок аварії на ЧАЕС. Координати 51°14′36″ пн. ш. 29°23′19″ сх. д. / 51.24333° пн. ш. 29.38861° сх. д. / 51.24333; 29.38861Координати: 51°14′36″ пн. ш. 29°23′19″ сх. д. / 51.24333° пн. ш. 29.38861° сх. д. / 51.24333; 29.38861


Зобр:1шт.


Назва:Копєйчиков Володимир Володимирович

-Знайдено: + Копєйчиков Володимир Володимирович (*17 листопада 1923, Харків — †9 червня 2002) — доктор юридичних наук, професор, академік Академії правових наук України, заслужений діяч науки і техніки України.
Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + Народився 17 листопада 1923 року в Харкові. Учасник радянсько-німецької війни. В 1948 році закінчив Харківський юридичний інститут, продовжив навчання в аспірантурі. Протягом 19531971 років працював доцентом, виконуючим обов'язки професора кафедри теорії держави і права, вченим секретарем вченої ради Харківського юридичного інституту.


Назва:Другий зимовий похід

-Знайдено: + 17 листопада 1921 в бою під селом Малі Міньки повстанці були розбиті. Частина учасників групи потрапила у полон, і після рішучої відмови перейти на службу до Червоної армії 359 бійців Повстанської Армії 21 листопада 1921 було розстріляно під Базаром. Тільки невеликий загін зі 150 бійців Волинської групи зумів прорвати оточення і перейти польський кордон. Прикордонники звітували, що відбулося прикордонне звіткнення біля с. Тернівка із «контрреволюційними силами».


Зобр:12шт.


Назва:Француз Віталій Йосипович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 1 лютого 2008 року до 17 листопада 2010 був головою Житомирської обласної ради.


Зобр:1шт.


Назва:День міліції

-Знайдено: + В Україні свято відзначається щорічно 20 грудня — у день прийняття Верховною Радою України в 1990 році Закону України «Про міліцію» («…враховуючи заслуги органів внутрішніх справ України у боротьбі зі злочинністю та в охороні правопорядку…» згідно з Указом Президента України «Про День міліції» від 17 листопада 1992 року № 567/92).


Назва:Куратов Іван Олексійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер у місті Вєрному (нині Алмати) від сухот[10] 17 (29) листопада 1875 року.


Назва:Красюк Сергій Олександрович

-Знайдено: + Сергій Олександрович Красюк (17 листопада 1961 - 1994, Київ) — український плавець, учасник Олімпіади 1980 року.


Назва:Ігнатович-Балінський Гнат Гнатович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 17 листопада 1898 року в місті Немирові (зараз Вінницька область).


Назва:Гресь Володимир Анатолійович

-Знайдено: + | кінець_терміну = 17 листопада 2010
-Знайдено: + Володи́мир Анато́лійович Гресь (нар. 1 січня 1962, село Токи, Підволочиський район, Тернопільська область) — український політик. Член партії ВО «Батьківщина» Голова Черкаської обласної ради28 квітня 2006 до 17 листопада 2010). Заслужений економіст України.
-Знайдено: + -- за пропозицією коаліції демократичних сил Черкащини і депутатської більшості, до якої увійшли депутати від виборчих блоків Юлії Тимошенко, «Наша Україна» і Соціалістичної партії України, --> обраний головою Черкаської обласної ради та обіймав цю посаду до 17 листопада 2010.
-Знайдено: + |роки= 28 квітня 200617 листопада 2010


Зобр:1шт.


Назва:Сердінов Андрій Вікторович

-Знайдено: + Андрій Вікторович Сердінов (17 листопада 1982, Луганськ) - український плавець, Заслужений майстер спорту України, призер Олімпійських ігор. Рекорсмен світу на дистанції 100 метрів батерфляєм (встановив у першому напівфіналі на Олімпійських іграх 2004, у другому напівфіналі його рекорд був побитий американським пловцем Майклом Фелпсом)


Назва:Матвій Номис

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Матвій Терентійович Симонов народився 17 (29) листопада 1823 року в с. Заріг (тепер Оржицького району Полтавської обл.) в забезпеченій чиновницькій родині.


Назва:Морозюк Микола Миколайович

-Знайдено: + 17 листопада 2010 року дебютував у складі збірної України у товариському матчі проти збірної Швейцарії (2:2)[11].


Зобр:1шт.


Назва:Зозуля Роман В'ячеславович

-Знайдено: + Рома́н В'ячесла́вович Зозу́ля (нар. 17 листопада 1989, Київ) — український футболіст, нападник збірної України та дніпропетровського «Дніпра».


Зобр:1шт.


Назва:Чайковський Едуард Феліксович

-Знайдено: + Едуа́рд Фе́ліксович Чайко́вський (* 17 листопада 1921, село Іванівка, нині Ярмолинецького району Хмельницької області — † 30 січня 1984, Харків) — український фізик. Доктор фізико-математичних наук (1967). Професор (1970). Заслужений діяч науки УРСР (1982).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Едуард Феліксович Чайковський народився 17 листопада 1921 року в селі Іванівка, нині Ярмолинецького району Хмельницької області. 1945 року став членом ВКП(б). 1952 року закінчив Харківський університет.


Назва:Меркурій Печерський

-Знайдено: + Меркурій пісник Печерський (14 століття, Київ) — православний святий, чернець Печерського монастиря. Преподобний. Пам'ять 10 вересня, 17 листопада і 7 грудня.


Зобр:1шт.


Назва:Кіяновська Маріанна Ярославівна

-Знайдено: + Маріа́нна Яросла́вівна Кіяно́вська (17 листопада 1973, Нестеров, нині Жовква Львівської області) — українська поетеса, прозаїк, есеїст, перекладач, літературний критик та літературознавець. Член Національної спілки письменників України.


Зобр:1шт.


Назва:Флорін Чернат

-Знайдено: + | збірна-поновлення = 17 листопада 2010


Зобр:1шт.


Назва:Кандауров Сергій Вікторович

-Знайдено: + | 17 листопада 1999


Назва:Нафтовик (стадіон, Охтирка)

-Знайдено: + | 17 листопада 2007


Зобр:1шт.


Назва:Пам'ятники Черкас

-Знайдено: + Від початку 1990-х років у місті велися розмови про встановлення пам'ятника поету Василю Симоненку, який жив і працював у Черкасах. У 2-й половині 2000-х років на вулиці Хрещатик навіть встановлювали пам'ятник, який довелося демонтувати через цілковиту несхожість із прототипом[12]. Нарешті 17 листопада 2010 року пам'ятник Василеві Симоненку був урочисто відкритий перед міським палацом одружень (історичний Будинок Щербини)[13].
-Знайдено: + | Симоненку В. А.
пам'ятник || 17 листопада 2010 || По вулиці Фрунзе за будинком РАГСу || || Встановлено на честь українського поета Василя Симоненка. Автор — скульптор В. В. Димйон


Зобр:73шт.


Назва:Інститут літургійних наук

-Знайдено: + Інститут літургійних наук — науково-дослідний підрозділ Українського Католицького Університету. Створений 17 листопада 1999 року (Львів).


Назва:Шевко Анатолій Іванович

-Знайдено: + Народився 17 листопада 1919 р. в с. Ганнівці Кіровоградської обл. в родині робітника. Навчався на фізико-математичному факультеті Харківського державного університету. По комсомольській мобілізації був відряджений 1938 р. на навчання до Вищої школи радянської розвідки, 1948 р. демобілізований. Закінчив історичний факультет Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка (1951) та аспірантуру Інституту фізіології ім. О. О. Богомольця АН УРСР (1967). Працював головним інженером Інституту проблем онкології АН України.


Назва:Чорнолих Владислав Володимирович

-Знайдено: + Народився 17 листопада 1940 р. у с. Мигея Одеської обл. Закінчив Київський державний інститут театрального мистецтва ім. І.Карпенка-Карого (1967) та Вищі режисерські курси в Москві (1971). Працює на Київській кіностудії ім. О. П. Довженка.


Назва:Іоанн (Сіопко)

-Знайдено: + | періодпочаток = 17 листопада 2008
-Знайдено: + | періодкінець_2 = 17 листопада 2008
-Знайдено: + Згідно з рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви від 11 листопада 2008 року став архієпископом Сумським і Охтирським [14]. Однак вже 17 листопада 2008 року знову став архієпископом Херсонським і Таврійським [15]. Переведення владики Іоанна були зумовлені проблемами спершу в Херсонській єпархії (викликані, очевидно, архієпископом Іонафаном (Єлецьких)), а згодом у Сумській єпархії (викликані діями єпископа Іларія (Шишковського)) — як авторитетного й досвідченого архієрея та адміністратора його направляли для врегулювання конфліктних ситуацій.


Назва:Щербина Петро Миколайович

Підзаголовок:== Родина ==
Знайдено: + Батько — Микола Адамович (†1999); мати — Надія Петрівна — (†17 листопада 2012); дружина — Олена Анатоліївна — к.м.н., старший науковий співробтник Національного інституту пульмонології і фтизіатрії ім. Ф. Г. Яновського; син — Олексій (2011 р.н.).


Назва:Національна служба посередництва і примирення

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + НСПП утворена згідно з Указом Президента України «Про утворення Національної служби посередництва і примирення» від 17 листопада 1998 року № 1258/98[16]
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + nreg=1258%2F98 Указ Президента України «Про утворення Національної служби посередництва і примирення» від 17 листопада 1998 року №1258/98]</ref>:


Назва:Грибанов Сергій Олегович

-Знайдено: + Грибанов Сергій Олегович (17 листопада 1981, Маріуполь) — український футболіст, нападник українського клубу другої ліги «Десна» (Чернігів).


Назва:Епіфаній (Думенко)

Підзаголовок:== Чернецтво ==
Знайдено: + 17 листопада 2011 року присвоєне вчене звання професора Київської Православної Богословської Академії.


Назва:Кусенко Ольга Яківна

-Знайдено: + Кусе́нко О́льга Я́ківна (11 листопада 1919, Канів — 17 листопада 1997, Київ) — українська актриса. Народна артистка УРСР1962 року). Народна артистка СРСР1967 року). Перша дружина Юрія Тимошенка.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Померла 17 листопада 1997 року в Києві. Похована на Байковому кладовищі.


Зобр:2шт.


Назва:Кулик Зіновій Володимирович

Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: +

Попередник: Президенти НТКУ
17 листопада 1998 —
21 червня 1999
Наступник:
Княжицький М. Л.
5 жовтня 1998 —
17 листопада 1998
Савенко О. М.
(в. о.)
21 червня 1999 —
17 липня 1999



Зобр:1шт.


Назва:Олялін Микола Володимирович

-Знайдено: + Мико́ла Володи́мирович Оля́лін (рос. Николай Владимирович Олялин; 22 травня 1941, Опіхаліно17 листопада 2009) — український та російський актор, кінорежисер, Народний артист України (1979), лауреат Республіканської премії ім. М. Островського (1973).
-Знайдено: + Жив у Києві. В останні роки тяжко хворів, переніс кілька операцій на серці, в тому числі аортокоронарне шунтування. Помер 17 листопада 2009 року. Похований у Києві на Байковому кладовищі 19 листопада 2009 року.


Зобр:1шт.


Назва:Герб Армянська

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Герб із 17 листопада 1844 року належав місту Перекоп, жителі якого наприкінці XIX століття залишили місто, що прийшло в занепад, і заснували нове — Вірменський Базар (пізніше — Армянськ).


Назва:Міус-фронт

-Знайдено: + На рубіж р. Міус німецька армія (танкова група Клейста) вийшла в середині жовтня 1941: 17 жовтня був здобутий Таганрог. Осіннє бездоріжжя і виснаження запасів пального змусили затримати просування[17]. Командувач групи «Південь» фельдмаршал Герд фон Рундштедт вважав, що напередодні зими продовжувати наступ не варто. Тому було почато спорудження лінії укріплень на р. Міус[18]. Проте Гітлер наполіг на продовженні наступу, і 17 листопада танки Клейста рушили на Ростов. За тиждень наполегливих боїв оборона Червоної Армії була зломлена, і в ніч на 20 листопада німецькі війська увійшли до міста.


Зобр:3шт.


Назва:Лідов Петро Олександрович

-Знайдено: + Петро́ Олекса́ндрович Лі́дов (рос. Пётр Александрович Лидов; 17 листопада 1906, Харків — 22 червня 1944, Полтава) — український і російський письменник, редактор, журналіст. Військовий кореспондент газети «Правда». Автор резонансних нарисів, в яких уперше розповів про Зою Космодем'янську.


Назва:Якушин Дмитро Вікторович

-Знайдено: + 17 листопада 2003 Якушин в якості вільного агента підписав контракт з клубом Оддсет-ліги ХК «Ольборґ». У своєму дебютному сезоні 2003—04 зіграв за «Ольборґ» 13 матчів і віддав 2 передачі. Наступний сезон 2004—05 провів в Білоруській Вищій лізі за «Хімволокно» (Могильов): зіграв 39 матчів (4 шайби, 3 передачі). У складі «Хімволокна» Якушин здобув бронзові нагороди чемпіонату Білорусі, а також зіграв 9 матчів в серії плей-оф. В сезоні 2005—06 повернувся до Данії в «Ольборґ», за який провів свій другий сезон та виборов срібні нагороди Оддсет-ліги. Того сезону Якушин зіграв 29 матчів (1 шайба, 7 передач).


Назва:Гурулі Олександр Гійович

Підзаголовок:=== Збірна ===
Знайдено: + За національну збірну Грузії дебютував 17 листопада 2010 року в товариському поєдинку проти Словенії. Півзахисник вийшов на заміну в другому таймі й забив гол, що допомогло грузинам одержати перемогу 2:1[19]Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>.
-Знайдено: + }}17 листопада 2010


Зобр:1шт.


Назва:Перелік пам'яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + * «Урядовому кур'єрі» № 209 від 17 листопада 2008 р.;


Зобр:26шт.


Назва:Іларіон (Прохоров)

-Знайдено: + | періодпочаток_6 = 17 листопада 1953


Назва:Єпископат Українського екзархату

-Знайдено: + Андрій (Комаров) — з 14 квітня 1944 архиєпископ Дніпропетровський і Запорізький; † 17 листопада 1955.
-Знайдено: + Арсеній (Крилов) — з 17 листопада 1953 — 29 липня 1954 єпископ Чернігівський і Ніжинський; † 26 травня 1962.
Підзаголовок:=== І ===
Знайдено: + Іларіон (Прохоров) — 30 вересня 1945 хіротонісаний у єпископа Сумського і Охтирського; 27 грудня 195117 листопада 1953 єпископ Кіровоградський і Миколаївський; † 27 січня 1973.
Підзаголовок:=== П ===
Знайдено: + Пимен (Ізвєков) — 17 листопада 1957 — 26 листопада 1957 єпископ Балтський, вікарій Одеської єпархії, майбутній Патріарх Московський.
Підзаголовок:=== Я ===
Знайдено: + Яків (Заїка) — 2 лютого 1947 хіротісаний у єпископа Вінницького і Брацлавського; з 18 листопада 1948 єпископ Чернігівський і Ніжинський; з 17 листопада 1953 на спочинку; † 18 березня 1983.


Назва:Вовчанський технікум Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 17 листопада 2001 року її було реорганізовано у Вовчанський технікум ХДТУСГ.


Назва:Історія Сатанова

-Знайдено: + Дружина Домініка Данилівна була на восьмому місяці вагітності (донька Леся народиться в Тарнові 8 січня 1921 року; Анатолію виповнилося лише десять, а Юрію — дев'ять літ…) На одному з аркушів, віднайдених автором цих рядків у архіві митрополита Іларіона у Вінніпезі, зафіксований цей відчайдушний маршрут: Чемерівці (16 листопада), Сатанів (17 листопада), Волочиськ (19 листопада), Тернопіль і Львів (без дат), Тарнів (25 листопада)» [20].
-Знайдено: + У травні 1976 року прийняв перших відвідувачів профілакторій «Берізка», який започаткував майбутнє місто-курорт на основі відкритого в цій місцевості Збручанського родовища мінеральних вод. 5 грудня 1985 року Постановою Ради Міністрів Української РСР прийнято пропозицію Міністерства охорони здоров'я УРСР і Укрпрофради, погоджену з ВЦРПС, про визнання курортної місцевості Сатанів у Хмельницькій області курортом та віднесено його до курортів республіканського значення [21]. 17 листопада 1986 року Рада Міністрів Української РСР затвердила «Положення про курорт Сатанів».


Зобр:51шт.


Назва:Герб Бердянська

-Знайдено: + Герб російського періоду затверджений 17 листопада 1844 року. У горішній частині перетятого щита в зеленому полі срібна ногайська кибитка і чорний плуг, що означають напівкочовий побут поселених в цьому повіті ногайців і заняття хліборобством інших місцевих обивателів; у долішній, в лазуровому полі, чорний якір, що показує сусідство того повіту з морем.


Назва:Історія Бердянська

-Знайдено: + У 1842 році Бердянськ став центром Бердянського повіту. У місті відкрили міську і повітову поштові станції. Відкрилася парафіяльна школа. 17 листопада 1844 року, був затверджений перший герб Бердянська та Бердянського повіту


Зобр:8шт.


Назва:Савченко Микола Лаврінович

-Знайдено: + Після зміни лінії фронту — залишився в Лемківському курені, впродовж жовтня-листопада рейдував по Станиславівщині та Дрогобиччині. В поворотному рейді на Лемківщину його сотня провела 17 листопада 1944 року оборонний бій в околиці с. Сторонна Дрогобицького району, в якому відбила численні атаки ворога.


Зобр:4шт.


Назва:Сердюцька дивізія (1918)

-Знайдено: + Республіканська пропаганда швидко поширювалася. Уже в перші дні повстання на бік Директорії перейшла більшість гетьманських військових частин: дивізія сірожупанників, що перебувала на Чернігівщині, Запорізька дивізія, яка стояла на Харківщині, Чорноморський козацький кіш, що формувався у Бердичеві та інші. На Лівобережжі проти гетьмана виступили Запорізька дивізія й дивізія сірожупанників. Головнокомандуючим республіканських військ на Лівобережжі Директорія призначила командира 2-го Запо­різького полку полковника П.Болбочана. У ніч з 16 на 17 листопада в Конотопі вла­ду захопив полковник Палій, який очолив 3-й полк сірожупанників. Вони поширили свою владу на Бахмач, Ніжин, Чернігів. У ніч з 17 на 18 листопада Болбочан проголосив владу Директорії в Харкові, 29 листопада — в Полтаві[22].


Зобр:14шт.


Назва:Битва під Базаром

-Знайдено: + |date=17 листопада 1921 р.
-Знайдено: + Бій поблизу села Базара — бій 17 листопада 1921 року поблизу сучасного села Базар Народицького району Житомирської області. У ході цієї битви в боротьбі з більшовиками зазнала поразки Волинська група Армії УНР під командуванням генерала-хорунжого Юрія Тютюника.[23]
-Знайдено: + 15 листопада між зайнятими котовцями селами на морозі сили Тютюнника форсували Тетерів. Вранці 17 листопада глибоким снігом українські сили дісталися до села Малі Миньки. Останній бій з більшовицькими військами Волинська група провела 17 листопада 1921 року під Малими Миньками. У ньому 1000 виснажених вояків-повстанців протистояли кількатисячному добре озброєному більшовицькому війську.


Зобр:16шт.


Назва:Збройні Сили Півдня Росії

-Знайдено: + З ініціативи галицького командування УГА перейшла на бік білогвардійців. Розгляд перебігу галицько-денікінських переговорів у листопаді 1919 р. дозволяє суттєво переглянути усталені в історіографії висновки. Документи свідчать, що ідея переходу на бік ворога належала саме Начальній Команді Галицької армії (НКГА). Диктатор Євген Петрушевич намагався лише реагувати на ініціативу військових. Важливо зазначити, що фактично перехід УГА на бік білогвардійців, всупереч широко розповсюдженій в історичній літературі даті 6 листопада, відбувся 17 – 19 листопада. Входження Української Галицької армії до складу денікінських Збройних Сил Півдня Росії визначила підписана 17 листопада 1919 в Одесі угода, яку було ратифіковано галицьким командуванням 19 листопада 1919.


Зобр:2шт.


Назва:Крошицький Михайло Павлович

-Знайдено: + Крошицький Михайло Павлович (17 листопада, 1894, Севастополь — 4 квітня, 1972)- художник, музейний працівник, рятувальник творів мистецтва Севастопольського художнього музею в роки німецько-фашиської навали.


Назва:Карпинець Іван Іванович

-Знайдено: + Іван Іва́нович Карпине́ць (*26 грудня 1898, Рудки, Львівщина — †17 листопада 1954) — український історик і музеєзнавець, член НТШ.


Назва:Герб Євпаторії

Підзаголовок:== Символіка ==
Знайдено: + Сучасний герб Євпаторії в цілому повторює історичний, затверджений 17 листопада 1844 року: «У щиті, поділеному на дві половини, в зеленому полі ліворуч — бараняча золота голова, що означає зручність Тарханського кута для розведення сірих овець; справа в червоному полі, чорний змій, що обвиває срібний жезл, п'є з чорної чаші — емблема медицини, що знаменує Сакські грязі, корисність яких не піддається сумніву».


Назва:Закарпатський державний університет

-Знайдено: + Закарпатський державний університетвищий навчальний заклад IV рівня акредитації, державної форми власності, створений за розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17 листопада 2004 року № 843-р та відповідним наказом Міністерства освіти і науки України від 26 листопада 2004 року № 887 на базі Ужгородського державного інституту інформатики, економіки і права, який розпочав свою діяльність у 1995 році.
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Закарпатський державний університет створений за розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17 листопада 2004 року № 843-р та відповідним наказом Міністерства освіти і науки України від 26 листопада 2004 року № 887 на базі Ужгородського державного інституту інформатики, економіки і права, який розпочав свою діяльність у 1995 році


Зобр:1шт.


Назва:4-а Київська стрілецька дивізія Армії УНР

Файл:PetroShokh.jpg

-Знайдено: + В українській армії з 1918 року. Інтернований у табір м. Александров Куявський. Стояв на обліку в кулеметній сотні 16-го куреня 6-ї дивізії. Під час Другого Зимового походу — бунчужний кулеметної сотні 4-ї Київської дивізії. У полон потрапив близько 16.00 год. 17 листопада під с. Малі Миньки.
-Знайдено: + Потрапив у полон 17 листопада під с. Малі Миньки.
-Знайдено: + В Армії УНР із 1 січня до листопада 1919 р. (був січовим стрільцем), коли потрапив у полон до денікінців, з якими пізніше був інтернований до табору м. Александров Куявський. У 1920 р. воював у складі Київської дивізії, з якою відступив у Польщу, де знову був інтернований у табір м. Александров Куявський. Під час Другого Зимового походу — ройовий технічної сотні 4-ї Київської дивізії. В полон потрапив 17 листопада. Розстріляний 22 листопада 1921 у м. Базар. Реабілітований 12 березня 1998 р.
-Знайдено: + В Армії Української Народної Республіки із 7 березня 1919 року. Під час Другого Зимового походу — козак гарматної бригади 4-ї Київської дивізії. Потрапив у полон до більшовиків 17 листопада. Розстріляний 22 листопада 1921 року у місті Базар. Реабілітований 27 квітня 1998 року.
-Знайдено: + В Армії УНР із 1919 р. Інтернований у таборі м. Вадовиці (Польща). Під час Другого Зимового походу — фельдшер 4-ї Київської дивізії. Будучи пораненим, 17 листопада потрапив у полон коло с. Звіздаль.


Зобр:4шт.


Назва:Городенська Катерина Григорівна

-Знайдено: + Катери́на Григо́рівна Городе́нська (*17 листопада 1948, с. Мелюшки Хорольського району Полтавської області) — український мовознавець, фахівець з граматики, доктор філологічних наук з 1991, професор з 1993. Завідувач відділу граматики Інституту української мови НАН України.


Назва:Пивоваров Валерій Костянтинович

-Знайдено: + Валерій Костянтинович Пивоваров (17 листопада 1934) — український дипломат. Надзвичайний та Повноважний Посол України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 17 листопада 1934 року в Ленінграді. У 1958 закінчив Київський інженерно-будівельний інститут, інженер-будівельник. Кандидат історичних наук.


Назва:Пластун Ігор Володимирович

-Знайдено: + | збірна-поновлення = 17 листопада 2012


Зобр:1шт.


Назва:Мартін Ларс Вільгельм Алексіс Халлквіст

-Знайдено: + Мартін Ларс Вільгельм Алексіс Халлквіст (Martin Hallqvist); нар. 17 листопада 1939) — шведський дипломат.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 17 листопада 1939 року. Магістр мистецтв.


Назва:Полк імені Костя Гордієнка

-Знайдено: + Вже 17 листопада 1917 року новосформований український полк показав себе як сама організована військова формація, на фоні деморалізованого російського війська.


Зобр:2шт.


Назва:Целіковська Тамара Олексіївна

-Знайдено: + Целіко́вська Тама́ра Олексі́ївна (нар. 17 листопада 1935 року, м. Єлець) — українська архітекторка, член Спілки архітекторів України з 1969 року, заслужений архітектор України (1995)[24][25].
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 17 листопада 1935 року в місті Єлець Липецької області, РРФСР. У 1953–1959 роках навчалась на архітектурному факультеті Київського інженерно-будівельного інституту. У 1959–1963 роках працювала у Науково-дослідному інституті будівельних конструкцій АБіА УРСР. З 1963 року працює в інституті «Укрметротунельпроект».


Зобр:1шт.


Назва:Владич Леонід Володимирович

-Знайдено: + Леонід Володимирович Владич (17 листопада 1913, Житомир — 5 липня 1984, Київ) — мистецтвознавець, кандидат мистецтвознавства (1964).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 17 листопада 1913 року в Житомирі. У 1958 році закінчив Інститут живопису, скульптури та архітектури імені І. Ю. Рєпіна в Ленінграді. У 19601982 роках — викладав у Київському художньому інституті.


Зобр:1шт.


Назва:Коротков Георгій Йосипович

-Знайдено: + Коротков Георгій Йосипович (17 листопада, 1923 — 21 липня, 2001) скульптор з міста Маріуполь, майстер декоративно-ужиткового мистецтва України.


Назва:Олексієнко Олена Олексіївна

-Знайдено: + Олексієнко Олена Олексіївна (нар. 17 листопада 1969 р.) — український художник.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 17 листопада 1969 року в селі Владиславка, Миронівського району, Київської області. Батько — інженер, мати — вчителька. У 1977—1985 рр. вчилася у Владиславській школі. Потім у 1985—1989 рр. — у Київському технікумі електронних придалів.


Назва:Телетріумф

Підзаголовок:== Статистика ==
Знайдено: + | 2011 || 39 || 292 || 90 || 17 листопада || Київ, Національний академічний театр опери і балету ім. Т.Г.Шевченка || Інтер


Назва:Січко Василь Петрович

-Знайдено: + Січко Василь Петрович (нар. 22 грудня 1956 у пос. Стекольний, на 72-му км від м. Магадан — †17 листопада 1997, м. Чикаґо США).
-Знайдено: + 17 листопада 1997 року загинув у пожежі за нез'ясованих обставин. 30.11 1997 страннями брата Володимира тіло було привезене до Львова. 2 грудня похований поруч з матір'ю на Личаківському цвинтарі.


Назва:Відьмаченко Анатолій Петрович

-Знайдено: + Анатолій Петрович Відьмаченко (*17 листопада 1952 р.) — український учений-фізик. Доктор фізико-математичних наук, професор. Академік АН ВШ України з 2009 р.


Назва:Історія Пирятина

-Знайдено: + 17 листопада 1978 року на братських могилах у міському сквері, поблизу собору Різдва, вікрито меморіал Вічної Слави полеглим учасникам революційних подій на Пирятинщині у 1918-1922 рр. та радянським воїнам, які загинули під час оборони і визволення Пирятина від німецько-фашистських загарбників (1941 і 1943 рр.).


Зобр:6шт.


Назва:Матковський Орест Іллярович

-Знайдено: + Матковський Орест Іллярович (*17 листопада 1929) — український учений-мінералог. Доктор геолого-мінералогічних наук, професор. Академік АН ВШ України з 1993 р.


Назва:Марголін Арнольд Давидович

-Знайдено: + Арно́льд Дави́дович Марго́лін (*17 листопада 1877, Київ, тоді Російська імперія, тепер Україна — 29 жовтня 1956, США) — український єврейський громадський і політичний діяч, учений, юрист, дипломат. Член-кореспондент Української вільної академії наук у США.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Арнольд Давидович Марголін народився 17 листопада 1877 року в Києві у єврейській родині — є сином Д. Марголіна.


Зобр:1шт.


Назва:Enej

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 20 жовтня 2008 вийшов перший сингл гурту — Ulice, який попередив однойменний деб'ютний альбом, що вийшов 17 листопада 2008 року. Альбом записано і видано Польським радіо Ольштин та Lou&Rocked Boys.


Назва:Назва української мови

Підзаголовок:=== Закарпаття ===
Знайдено: + 17 листопада 1938 р. Перша Центральна Українська На­родна Рада в телеграмі до центральної влади ЧСР проголоси­ла: «[…] наш народ є народом українським, а не русским, то є великоруським. Тому назва Підкарпатська Русь не відповідає дійсності». Було поставлено вимогу, щоб у новій конституції офіційною назвою Закарпаття була назва «Карпатська Україна». Від 23 жовтня 1938 р. Закарпаття отримало автономію у складі Чехословаччини. 30 грудня 1938 р. розпорядженням уряду Підкарпатської Русі, підписаного А. Волошиним, зазначалося:


Зобр:1шт.


Назва:Нога Митрофан Петрович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Указом Президії Верховної Ради СРСР від 17 листопада 1939 року за мужність і героїзм, проявлені при виконанні військового та інтернаціонального обов'язку, старшому лейтенанту Митрофану Петровичу Нозі присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка» (№ 185).


Зобр:1шт.


Назва:Бутенін Артем Олексійович

-Знайдено: + 17 листопада 2007 року провів єдиний матч за молодіжну збірну України до 21 року проти однолітків з Ліхтенштейну (5:0)[26]


Зобр:1шт.


Назва:Антонів Олена Тимофіївна

-Знайдено: + Анто́нів Оле́на Тимофі́ївна (17 листопада 1937, м. Бібрка, нині Перемишлянського району Львівської області — 2 лютого 1986, м. Львів) — лікар, правозахисниця. Перша дружина В'ячеслава, мати — Тараса Чорноволів. Розпорядниця фонду О. Солженіцина в Галичині. Член Клубу творчої молоді (м. Львів).


Назва:Флавіан (Городецький)

-Знайдено: + Митрополит Флавіан (в миру Микола Городецький; 26 липня 1841, Орел (місто) - 4 (17) листопада 1915, Київ) - єпископ Російської православної церкви, митрополит Київський і Галицький. Духовний письменник.


Зобр:1шт.


Назва:Кохановський Антон

-Знайдено: + Народився 17 листопада 1817 року у Тернополі в сім’ї дрібного службовця польського походження. У 1823 році батьки переїхали до Чернівців, де юний Антон здобував середню освіту. Навчання продовжив на правничому факультеті Львівського університету, потім працював у Станіславі. 1850 року Кохановський повернувся до Чернівців, де став адвокатом, а вже через 18 літ очолив Буковинську палату адвокатів.


Назва:Герб Нікополя

-Знайдено: + Проект герба міста офіційно було затверджено 17 листопада 1966 року рішенням виконавчого комітету Нікопольської міської ради.


Зобр:1шт.


Назва:Українська взаємодопомога

-Знайдено: + Українська взаємодопомога — всеукраїнська громадська організація. Створена на установчій конференції у Києві 17 листопада 2003 року, має місцеві відділення у 24 областях та АР Крим.


Зобр:1шт.


Назва:Парламентські вибори в Україні 2012

-Знайдено: + Вибори до Верховної Ради України, згідно з чинним законодавством, проходять 28 жовтня 2012 року на основі Закону України «Про вибори народних депутатів України» від 17 листопада 2011 року.[27]


Зобр:26шт.


Назва:Гнідаш Кузьма Савелійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 17 листопада 1914 року в селі Салогубівка, нині Роменського району, Сумської області в селянській сім'ї. У 1933 році закінчив Прилуцьку автотракторну школу. Працював трактористом, а потім автомеханіком в Талалаївській МТС.


Назва:Ізюмський тепловозоремонтний завод

-Знайдено: + У 1961 році у зв'язку з початком ремонту тепловозів на заводі підприємство було перейменовано на Ізюмський тепловозоремонтний завод. З 1962 року почався ремонт тепловозів, і 17 листопада 1962 року після ремонту тепловоз ТЕЗ-2236 депо Ясинувата Донецької залізниці був обкатаний після ремонту, а 26 листопада — зданий відділу технічного контролю. 28 листопада 1962 року відбулось урочисте передання тепловоза локомотивні бригади.


Зобр:2шт.


Назва:Літературна премія імені Григорія Кочура

-Знайдено: + Премію присуджують письменникам і перекладознавцям за кращі переклади українською мовою визначних творів світової поезії та вагомі перекладознавчі праці в царині українського художнього перекладу.[28] Присудження відбувається з 2010 року до дня народження Григорія Кочура — 17 листопада — у розмірі 12 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.[29]


Назва:Юнес Беланда

-Знайдено: + |author=|date=24 октября 2011|work=|publisher=marocfootball.info|accessdate=2012-02-01|language=fr}}</ref>. Вже 17 листопада 2010 року в товариському матчі зі збірної Північної Ірландії Беланда дебютував за Марокко[30].


Зобр:4шт.


Назва:Проти деградації освіти

Підзаголовок:==== Листопад ====
Знайдено: + * 17 листопада 2011 року у Києві студенти у свій день під парканом МОНМС провели флешмоб. За сценарієм молодь мала вишукуватись у чергу до міністерства з написаними скаргами щодо імітації відомством підтримки студентством законопроекту «Про вищу освіту» на псевдореферендумі 24 жовтня. До протестувальників вийшов директор департаменту вищої освіти Ярослав Болюбаш, з яким зав'язалась тривала дискусія. Міліція не пускала студентів до міністерства, щоб там прийняли скарги, тому вони їх накололи на паркан.[31]


Зобр:7шт.


Назва:Іда Мочівнік

-Знайдено: + Іда Мочівнік (словен. Ida Močivnik) (13 липня 194217 листопада 2009) — словенський дипломат. Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Словенія в Будапешті за сумісництвом в Україні, Молдові та Болгарії.


Назва:Історія Дрогобича

-Знайдено: + З 12 листопада по 17 листопада проведено запис на навчання в класичну 8-класну гімназію.
-Знайдено: + 17 листопада кооператив «Сільський господар», який займався навчанням своїх членів раціонального ведення домашнього господарства, вирощування зернових, городніх культур та садівництва, відновив роботу.


Зобр:21шт.


Назва:Торніке Окріашвілі

-Знайдено: + 17 листопада 2010 року дебютував в національній збірній Грузії у виїзному товариському матчі проти збірної Словенії (2:1)[32]. Окріашвілі вийшов на 62 хвилині замість Ніколоза Гелашвілі. Наразі це його єдиний матч у складі збірної.


Зобр:1шт.


Назва:Кайдан Стефан Захарович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Потрапив у полон 17 листопада 1921 року під час бою під селом Малі Міньки. Розстріляний більшовиками 22 листопада 1921 року у місті Базар.


Зобр:1шт.


Назва:Репресії в Україні 1972

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 20 січня був заарештований священик Василь Романюк (згодом патріарх УПЦ КП Володимир); 20 лютого — поет Микола Холодний; 21 лютого — інженер Василь Долішній (на Івано-Франківщині); 18 квітня - літературознавець Іван Дзюба, 11 травня - психіатр Семен Ґлузман, 18 травня - філолог Надія Світлична (в Києві); 21 червня - інженери Анатолій Здоровий та Ігор КравцівХаркові); 6 липня - філософи Василь Лісовий і Євген Пронюк (у Києві); 13 липня - викладачі Кузьма Матвіюк та Богдан ЧорномазУмані); 11 серпня - поет Ігор Калинець (у Львові); 17 листопада - поетеса Ірина СеникБориславі), 9 грудня — лікар Лідія ГукСкадовську){{Джерело?


Назва:100000 карбованців

Підзаголовок:== Опис ==
Знайдено: + Банкноти вводилися в обіг 17 листопада 1993 та 7 жовтня 1994 років, вилучені — 16 вересня 1996 року.


Зобр:1шт.


Назва:Літовчик Зиновій Пилипович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 17 листопада 1918 року — т. в. о. начальника штабу Лівобережного фронту військ Директорії; з 26 листопада 1918 року — начальник інспекторсько-господарського відділу штабу Лівобережного фронту військ Директорії; з 26 листопада 1918 року — 2-й генерал-квартирмейстер штабу Лівобережного фронту військ Директорії.


Зобр:1шт.


Назва:Желєзнов Григорій Іванович

-Знайдено: +  — 17 листопада 1853) — лейтенант, ад'ютант В. О. Корнілова.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У 1853 році почались приготування до війни з Османською імперією. Желєзнов невідлучно перебував при генералові Корнілові і був одним з головних виконавців усіх важливіших його розпоряджень. Військові дії відкрилися 5 (17 листопада) 1853 року битвою між російським пароплавом «Володимир» (командир Г. І. Бутаков) і турецьким пароплавом «Первас-Бахрі» (командир Сеїд-паша). Це була перша у світі битва парових суден. Г. І. Желєзнов займався корегуванням вогня гармат при стрільбі по неприятелю. Коли кораблі зблизились на 100 метрів, російські комендори із 9 гармат відкрили вогонь картеччю. Турецькі снаряди по зближенні пароплавів також стали обсипати російське судно. Желєзнов попередив про небезпеку адмірала, просячи його піти. І лише тільки Корнілов зробив кілька кроків у сторону, ворожа картеч влучила Желєзнову в груди між плечем і шиєю, він впав на руки адмірала і через кілька хвилин помер. Всього на «Володимирі» загинуло дві людини і три були поранені. З 151 членів турецького екіпажу в полон потрапили 9 офіцерів і 84 нижніх чинів, решта 58 загинули[33]


Зобр:1шт.


Назва:Евген Платон

-Знайдено: + Евген Платон - яхтсмен, один з лідерів вітчизняного парусного спорту; народився 17 листопада 1960 року в Молдові; випускник Московського фізико-технічного інституту 1982 року; працював в Інституті кібернетики АН України; в 1986 г. добровольцем взяв участь в ліквідації наслідків аваріїї на Чорнобильській АЕС.


Зобр:1шт.


Назва:Іларій (Шишківський)

-Знайдено: + | періодпочаток = 17 листопада 2008
-Знайдено: + | періодкінець_2 = 17 листопада 2008
-Знайдено: + Єпископ Іларій (в миру Едуард Степанович Шишківський; 18 квітня 1969, Миколаїв, Україна ) — архієрей Української православної церкви Московського патріархату, з 17 листопада 2008 року єпископ Макарівський, вікарій Київської митрополії, голова Комітету з біоетики і етичних питань при Священному Синоді УПЦ, ректор Катехизаторсько-регентського духовного училища та іконописної школи Київської єпархії.
-Знайдено: + 17 листопада 2008 року синодальним рішенням він був призначений єпископом Макарівським, вікарієм Київської митрополії (Журнал засідання № 108). Тим же рішенням Синод Української Церкви благословив відкриття Катехизаторсько-регентського духовного училища та іконописної школи у Київській єпархії, чиїм ректором був призначений єпископ Іларій (Журнал № 109).


Назва:Айсу Гюльмамедлі

-Знайдено: + Айсу Анадолу-кизи Ґюльмамедлі (азерб. Gülməmmədli Aysu Anatoli-qızı; * 17 листопада 1985, Київ — одна з лідерів тюрків-карапапаків України [34] Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>.


Назва:Вучина Щепанович

-Знайдено: + Вучина Щепанович (серб. Vučina Šćepanović, нар. 17 листопада 1982, Приштина) — сербський футболіст, півзахисник боснійського клубу «Зріньскі».


Назва:Клинківський Олександр Кузьмович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Указом Президії Верховної Ради СРСР від 17 листопада 1943 року за зразкове виконання бойових завдань командування і проявлені при цьому мужність і героїзм майору Олександру Кузьмовичу Клинківському присвоєно звання Героя Радянського Союзу.


Назва:Вибори народних депутатів України

-Знайдено: + Підготовка і проведення виборів депутатів регулюються Конституцією України, Законом України «Про вибори народних депутатів України» від 17 листопада 2011 року[35], Законами України «Про Центральну виборчу комісію»[36], «Про Державний реєстр виборців»[37], іншими актами законодавства.


Назва:Ланьо Михайло Іванович

-Знайдено: + Михайло Іванович Ланьо (* 17 листопада 1964 р., с. Куштановиця, Мукачівського р-ну., Закарпатської області;) — Народний депутат України, член Партії регіонів.


Назва:Список прем'єр-міністрів України

-Знайдено: + | 17 листопада 1918
-Знайдено: + | 17 листопада 1918


Зобр:87шт.


Назва:Мартинюк Михайло Тадейович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 17 листопада 1944 року в с. Коритня Монастирищенського району Черкаської області.


Назва:Олійник Леонід Васильович

-Знайдено: + Леонід Васильович Олійник (17 листопада 1910, Савинки — ?
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 17 листопада 1910 року в селі Савинках (нині Корюківського району Чернігівської області). У 19301933 роках навчався в Чернігівському інституті народної освіти, який не закінчив. 1933 року поступив до аспірантури Харківського інституту української культури, але в зв'язку з його ліквідацією в 1934 році був звільнений від навчання. У 19341959 роках викладав історію в педагогічному училищі та педагогічних інститутах (у 19411944 роках — в евакуації), в тому числі у 19481956 роках — завідувач кафедрою історії України Ніжинського педагогічного інституту. У 19401941 і 19451947 роках, без відриву від виробництва, був аспірантом Інституту історії АН УРСР.


Назва:Яковіца Дмитро Костянтинович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 17 листопада 1953 року в селі Їжівці Строжинецького району Чернівецької області. Закінчив Чернівецький навчально-вирбничий комбінат за фахом "Фотозйомка", у 1983 році - Сторожинецький лісовий технікум. З 1997 року працює в Сторожинецькій районній газеті, нині "Рідний край". Автор чотирьох творчих фотовиставок.


Назва:Комаренко Наїна Василівна

-Знайдено: + Наїна Василівна Комаренко (17 листопада 1933, Харків) — український історик, дослідниця проблем української історіографії, кандидат історичних наук (з 1968 року), старший науковий співробітник1973 року), лауреат Державної премії УРСР в галузі науки і техніки (за 1984 рік)[38].
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 17 листопада 1933 року в місті Харкові у родині службовців. У 1958 році закінчила історичний факультет Харківського університету. Працювала викладачем історії, перебувала на комсомольській роботі: у 19591962 роках — секретар Харківського міськкому комсомолу. В Інституті історії АН УРСР працювала з 1962 по 1989 рік:


Назва:Станько Йосип Петрович

-Знайдено: + Станько Йосип Петрович (народився 30 квітня 1893 в Яворові, Львівська область — помер 17 листопада 1967 в Яворові, Львівська область) — майстер-різьбяр, автор технології Яворівського жолобчасто-вибірного різьблення.


Зобр:4шт.


Назва:Купрись Петро Михайлович

-Знайдено: + Купрись Петро Михайлович(1933-17 листопада 2002) – український поет, перекладач.


Назва:Любарський Микола Якович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Указом Президії Верховної Ради СРСР від 17 листопада 1943 року за мужність, відвагу і героїзм, проявлені в боротьбі з німецько-фашистськими загарбниками, червоноармійцеві Любарському Миколі Яковичу присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка» (№ 2 865).
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + Нагороджений орденами Леніна (17 листопада 1943), Жовтневої Революції (1971), Вітчизняної війни 1-го ступеня (11 березня 1985), медалями.


Назва:Лащенко Галина Ростиславівна

-Знайдено: + Лащенко Галина Ростиславівна (17 листопада 1911, Київ - 10 листопада 1999, Нью-Йорк (США)) – українська письменниця, громадська діячка, сестра громадського діяча Олега Лащенко.


Назва:Тарлан Ахмедов

-Знайдено: + Тарлан Ахмедов (азерб. Tərlan Əhmədov, нар. 17 листопада 1971, Баку) — колишній радянський та азербайджанський футболіст, що грав на позиції захисника. Після завершення ігрової кар'єри став тренером.


Назва:Риссенберг Ілля Ісаакович

-Знайдено: + Ілля́ Ісаа́кович Ріссенбе́рг (нар. 17 листопада 1947, Харків) — поет, лауреат Російської премії (2012).


Зобр:1шт.


Назва:Парламентські вибори в Україні 2017

-Знайдено: + Парламентські вибори в Україні 2017 — чергові вибори народних депутатів до Верховної Ради України, які згідно з чинним законодавством, мають відбутися 2017 року на основі Закону України «Про вибори народних депутатів України» від 17 листопада 2011 року.[39]


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Газета «Прес-Центр» про відкриття пам'ятника В.Симоненку
  2. http://www.uceps.org/ukr/poll.php?
  3. Литвин М., Науменко К. Історія ЗУНР.-Львів: Інститут українознавства НАН України, видавнича фірма «Олір»,1995.-368 с., іл. ISBN 5-7707-7867-9 с.266-267
  4. Дніпропетровський ювілей. ФФУ. 17 листопада 2008. Процитовано 19.11.2008.
  5. Перемога в ювілейному матчі. ФФУ. 19 листопада 2008. Процитовано 19.11.2008.
  6. (англ.) Ukrainian Jews, Bible Discovered
  7. [http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  8. http://www.president.gov.ua/content/golodomor_75_inf_1711.html
  9. http://www.president.gov.ua/content/golodomor_75_inf_1711.html
  10. Тіраспольський Г., Холопова Д. Довідка про І.О. Куратова (рос.)
  11. Швейцарія − Україна − 2:2
  12. Нікітенко Людмила За Симоненка замовили слово. Черкаські праві пікетували міськраду, вимагаючи зведення пам’ятника поету // «Україна Молода» № 183 за 3 жовтня 2009 року
  13. Газета «Прес-Центр» про відкриття пам'ятника В. Симоненку
  14. Журнал № 103.
  15. Журнал засідання № 108
  16. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  17. David Irving, «Hitler's War», Viking Adult (1977) ISBN 0-670-37412-1 ISBN 978-0-670-37412-0
  18. С. Мітчем, «Фельдмаршали Гітлера», Смоленськ «Русич» 1999, стор. 396
  19. Ґурулі дебютує і забиває (Офіційна сторінка «Карпат», 18.11.2010)
  20. Труди Київської духовної академії. — 2005. — Т. 2. — С. 184—197.
  21. Постанова № 426 Ради Міністрів Української РСР від 5 грудня 1985 року «Про визнання курортної місцевості Сатанів у Хмельницькій області курортом та віднесення його до курортів республіканського значення»
  22. Калініченко В. В., Рибалка І. К. Історія України. Частина ІІІ: 1917—2003 рр.: Підручник для історичних факультетів вищих навчальних закладів. Харків: ХНУ ім. В. Н. Каразіна, 2004. [1]
  23. Трагедія під Базаром
  24. Указ Президента України від 23 червня 1995 року № 476/95 «Про присвоєння архітекторам почесних звань України».
  25. Архітектори, яким присвоєно почесне звання «Заслужений архітектор України» // Хто є хто в будівництві та архітектурі 2010.
  26. {{cite web|publication-date = 17.11.2007|url= http://www.ua-football.com/ukrainian/u-21/473f1dd0.html?
  27. [http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  28. Премія імені Григорія Кочура — Літературна Україна.
  29. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою rada не вказано текст
  30. Northern Ireland 1 1 Morocco (англ.). footballdatabase.eu. Архів оригіналу за 11 вересня 2012. Процитовано 1 лютого 2012.
  31. Як студенти ходили в МОН скарги подавати— «Свідмо»
  32. Протокол матча (англійською) . soccerway.com. Архів оригіналу за 7 липня 2012. Процитовано 13 березня 2011.
  33. [http://www.rcttu.info/fss/index.php?
  34. В Україні створили Національну раду тюрків-карапапаків // УНН
  35. Про вибори народних депутатів України: Верховна Рада України; Закон від 17.11.2011 № 4061-VI
  36. Про Центральну виборчу комісію: Верховна Рада України; Закон від 30.06.2004 № 1932-IV
  37. Про Державний реєстр виборців: Верховна Рада України; Закон від 22.02.2007 № 698-V
  38. За цикл робіт «Історичні зв'язки і дружба російського, українського, білоруського та молдавського народів у братньому союзі народів СРСР»
  39. [http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?