Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/30 квітня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Бандера Степан Андрійович

-Знайдено: + * 30 квітня — «Почесний громадянин міста Тернопіль»,


Зобр:23шт.


Назва:Організація з безпеки і співробітництва в Європі

-Знайдено: + 30 квітня 1999 р. Місія ОБСЄ в Україні завершила свою роботу у зв'язку з виконанням свого мандату, що стало першим в історії Організації випадком, коли Місія ОБСЄ припинила своє існування саме завдяки успішному виконанню покладених на неї завдань.


Зобр:3шт.


Назва:Миклухо-Маклай Микола Миколайович

Підзаголовок:=sortby=
Знайдено: + З грудня 1872 до травня 1873 років Милуха-Маклай здійснив перехід на кліпері «Ізумруд»[1] за наступним маршрутом: острів Тернате — острів Тідоре — півострів Мінахаса (що на острові Сулавесі) — Маніла (тут додатково здійснив екскурсію в гори острова Лусон для вивчення племені аета) — Гонконг — Кантон — Сінгапур — Батавія (що на острові Ява). З травня до грудня 1873 року перебував у Батавії та Бейтензорзі в резиденції генерал-губернатора Голландської Ост-Індії, де обробляв матеріали, зібрані на Новій Гвінеї. З грудня 1873 до липня 1874 року здійснив свою другу подорож на Нову Гвінею через Макассар (що на острові Сулавесі), острови Банда, Амбон та Гесер. Поселився на березі Папуа-Ковіай на мисі Айва. Там здійснив похід углиб острова, де відкрив озера Камака-Валлар і плем'я папуасів вуоусірау. 28 березня, під час відсутності Миклухи-Маклая, стався напад на його хатину. Місцевими «капітанами» було розграбовано майно та вбито мирних мешканців. Через цю подію Миклуха-Маклай перебрався до Айдуми. 23 квітня він заарештував головного винуватця нападу на поселення — «капітана» Мавари. 30 квітня прибув на острів Кільвару. Повернувся до Батавії через острови Банда, Амбон, Буру, Тернате та Сулавесі (Менадо, Горонтало та Макассар), а також Сурабаю, що на острові Ява.


Зобр:37шт.


Назва:Київський метрополітен

-Знайдено: + 1981 року було розпочато будівництво третьої лінії Київського метрополітену, проте лише 31 грудня 1989 року почала діяти перша черга Сирецько-Печерської лінії метрополітену довжиною 2,1 км, в яку увійшли станції «Золоті ворота», «Палац спорту» та «Мечнікова», що знаходяться у центрі міста. Перші дві станції стали пересадочними на, відповідно, «Ленінську» та «Площу Льва Толстого», а з тупика станції «Мечникова» була побудована нова сполучна гілка, яка мала виходи на обидві інші лінії. Це дозволило експлуатувати на зеленій лінії потяги з депо «Оболонь», поки не буде побудоване власне. Крім того, до 30 квітня 1990 року включно вхід пасажирів на станцію «Золоті ворота» та вихід з неї здійснювався лише через перехід зі станції «Ленінська». Тільки 1 травня 1990 року був відкритий власний вихід на Володимирській вулиці. Ці станції, яких усього на той момент нараховувалося 31, стали останніми, які були відкритими за СРСР.
Підзаголовок:==== Вестибюлі ====
Знайдено: + | 30 квітня 1990


Зобр:43шт.


Назва:Політичні партії України

-Знайдено: + | 30 квітня 1999
-Знайдено: + | 30 квітня 2010
-Знайдено: + | 30 квітня 2010


Назва:Єфименко Олександра Яківна

-Знайдено: + Єфи́менко Олекса́ндра Я́ківна (дівоче прізвище Ставро́вська) (нар. 18(30) квітня 1848 — † 18 грудня 1918)  — російський та український історик і етнограф, перша жінка, що одержала ступеня російського доктора історії honoris causa, 1907-17 професор російської історії на Бестужевських курсах у Петербурзі. Праці про політичний та соціально-економічний устрій України XVIIXVIII ст.


Зобр:1шт.


Назва:Кащенко Микола Феофанович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + М. Ф. Кащенко народився 25 квітня (7 травня) 1855 року в селі Московка на Катеринославщині (нині Вільнянського району Запорізької області. Вищу медичну освіту здобув у Московському університеті, до медфакультету якого він вступив після закінчення зі срібною медаллю Катеринославської гімназії. За документами Державного архіву Києва, він переводиться на медичний факультет імператорського Харківського університету, який закінчив у 1880 році і був «удостоен степени лекаря и звания уездного врача». Будучи ще студентом четвертого курсу, у липні-серпні 1878 року він на практиці удосконалює свої медичні знання під час російсько-турецької війни на посаді помічника ординатора у Кавказькому Військовому тимчасовому Джажурському госпіталі № 2. Учень професорів А. П. Богданова та З. І. Стрельцова, талановитий юнак вже зі студентської лави займається науковими дослідженнями. У рік закінчення вузу виходить його перша наукова друкована праця. За пропозицією управляючого Харківським навчальним округом за № 3650 від 12 червня 1881 року молодий вчений наполегливо працює в ембріологічному кабінеті університету. І вже майже через рік, 8 квітня, його залишають як професорського стипендіата. Професор З. І. Стрельцов влаштовує його домашнім лікарем у приватний пансіон мадам Бауман. Але незабаром лікар Кащенко виступає проти господарки цього навчального закладу, яка наживалася за рахунок своїх учнів, обмежуючи їх у харчуванні та ліках. Молодому лікареві довелося шукати іншого заробітку. У цей час він працює над докторською дисертацією при кафедрі порівняльної анатомії, вивчає будову людської нематоди, відкриває і описує нову частину в її будові. Тема його дисертації — «Епітелій людського хоріону та роль його у гістогенезі посліду». Прилюдний захист дисертації відбувається 30 квітня 1884 року, і він отримує диплом № 506 на звання доктора медицини. Радою вузу також затверджується це звання. В архіві зберігається власноручний автограф Кащенка «Curriculum vitae», де він зазначає: «Одержав ранг доктора медицини та стан приват-доцента порівняльної анатомії, яку й читав два роки». Це здійснилося за рішенням помічника управляючого Харківським навчальним округом, як занотовано в його особистому формулярному списку від 16 червня за № 5810, знайденому у Держархіві Києва. Ще з 1881 року Микола Кащенко працює і асистентом ембріологічного кабінету, а також помічником директора у земській повивальній школі: читає курси анатомії, гістології, ембріології, веде акушерську практику, завдяки чому має можливість брати людські атрофічні зародки і вивчати їх для підготовки своєї докторської роботи. Тоді ж він видає наукову працю — результати своїх досліджень.


Зобр:1шт.


Назва:Кульчицький Олександр Юліанович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер Олександр Кульчицький 30 квітня 1980 р. в Сарселі (Франція).


Назва:Тимошенко Юлія Володимирівна

-Знайдено: + 30 березня 1995 р. проти Юлії та Олександра Тимошенків було порушено кримінальні справи за ст.. 17 і 70 Кримінального кодексу України («контрабанда валюти»). 30 квітня 2002 року Києво-Святошинський місцевий суд Київської області скасував постанови про порушення кримінальних справ.


Зобр:16шт.


Назва:Василенко Микола Прокопович

-Знайдено: + | почав1 = 30 квітня 1918


Зобр:4шт.


Назва:Попович Оксана Зенонівна

-Знайдено: + У липні 1988 року була членом-засновником Івано-Франківської обласної філії Української Гельсінської Спілки, обрана скарбником спілки. При перетворенні на Установчому з'їзді 29-30 квітня 1990 року УГС на Українську Республіканську партію була серед тих, хто відмовився бути членом новоствореної політичної партії.


Назва:Шухевич Роман Йосипович

-Знайдено: + У відповідь на позбавлення звання Герой України низка міст західної України присвоїла Романові Шухевичу звання почесного громадянина. Так, 16 березня 2010 року він отримав звання «Почесний громадянин міста Хуст», 30 квітня — «Почесний громадянин міста Тернопіль», 6 травня — «Почесний громадянин міста Івано-Франківськ», 7 травня — «Почесний громадянин міста Львів»[2], 13 січня 2011 року — «Почесний громадянин міста Теребовля»[3], 24 лютого 2011 року — «Почесний громадянин міста Бережани»[4].


Зобр:42шт.


Назва:Біла Церква

-Знайдено: + | 30 квітня2007 р.


Зобр:38шт.


Назва:Великдень

-Знайдено: + | 23 квітня || 30 квітня


Зобр:7шт.


Назва:Чаговець Василь Юрійович

Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + Народився 18 (30 квітня) 1873 року на хуторі Патичисі Роменського повіту Полтавської губернії (нині Сумська область). Після закінчення Військово-медичної академії в Санкт-Петербурзі в 1897 році — військовий лікар. У 19031909 роках займався фізіологією в лабораторії І. П. Павлова у Військово-медичній академії. З 1910 року професор і завідувач кафедрою фізіології медичного факультету Київського університету (пізніше Київського медичного інституту).


Зобр:1шт.


Назва:Шумицький Микола

-Знайдено: + Мико́ла Шуми́цький (30 квітня 1889, Глухів  за іншими даними — Чернігів — 28 лютого 1981, Париж, Франція) — громадсько-політичний діяч, архітектор.


Назва:Рівне

-Знайдено: + * 30 квітня 1929 — офіційна ліквідація Рівненської «Просвіти»


Зобр:18шт.


Назва:Українізація 1920—30-х

-Знайдено: + Другий декрет, ухвалений ВУЦВК і Раднаркомом УССР 1 серпня 1923, «Про заходи рівноправності мов і про допомогу розвиткові української мови» зобов'язував запроваджувати українську мову на всіх щаблях державного управління. Але обидва ці декрети (хоч ухвалені на підставі постанов XII з'їзду РКП(б) (1724 квітня 1923), на якому представники національних республік дуже гостро піднесли національне питання) наражалися на опір у самій КП(б)У(комуністична партія більшовиків України), де на ті часи українці становили меншість (КП(б)У тоді складалася в переважній більшості з росіян й осіб інших національностей, байдужих, а то й ворожих українській культурі). Інтенсивніша українізація почалася щойно з 1925, коли під тиском української частини КП(б)У були усунені з постів секретарів її ЦК Е. Квірінґ і Д. Лебедь, які доти одверто виступали проти будь-яких поступок українській культурі. У квітні 1925 ЦК КП(б)У ухвалив резолюцію про українізацію, в якій було зазначено, що «справа зміцнення союзу робітничого класу з селянством і зміцнення диктатури пролетаріату на Україні вимагає напруження ком. сил усієї партії для опанування української мови та українізації...» 30 квітня 1925 ВУЦВК і Раднарком УССР ухвалили спільну постанову про заходи щодо термінового проведення повної українізації радянського апарату, а пленум ЦК КП(б)У 30 травня — резолюцію на українізацію партійного та проф. апарату і радянських установ. Головною роллю у дальшому здійсненні українізації відігравав Народний комісаріат освіти (якому тоді підпорядковувались й усі ділянки культури), очолений до 1926 О. Шумським, а після його усунення М. Скрипником.


Назва:Українська Держава

Підзаголовок:=== Переворот ===
Знайдено: + Проголошена в ході організованого правою офіцерською політичною організацією «Українська народна громада» і схваленого командуванням німецької групи військ в Україні державного перевороту 29-30 квітня 1918 р.
Підзаголовок:=== Переворот ===
Знайдено: + 30 квітня
Підзаголовок:=== Уряди ===
Знайдено: + * 29 квітня — 30 квітня 1918
Підзаголовок:=== Уряди ===
Знайдено: + 30.IV — 4.V


Зобр:13шт.


Назва:Федоровський Олександр Семенович

-Знайдено: + Олекса́ндр Семе́нович Федоро́вський (30 квітня 1885, Лебедин, нині Сумської області — 18 серпня 1939) — український геолог і палеонтолог. Професор (1936).


Назва:Пустовойтенко Валерій Павлович

-Знайдено: + | кінець_терміну = 30 квітня 2002
-Знайдено: + Від 9 червня 2001 р. до 30 квітня 2002 p. — міністр транспорту України в уряді А.Кінаха.
Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: + |роки= 9 червня 2001 - 30 квітня 2002


Назва:Теребовля

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + * Лех Володимир (нар.30 квітня 1984) - телеведучий, журналіст, головний редактор телеканалу Верховної Ради україни, член Національної Спілки журналістів України;


Зобр:25шт.


Назва:Ревай Юліян Іванович

-Знайдено: + Юлія́н Рева́й (* 26 червня 1899, с. Мирча, Великоберезнянський район, Закарпатська область — † 30 квітня 1979, м. Нью-Йорк, США) — український політичний і освітній діяч Закарпаття, прем'єр-міністр Карпатської України.


Зобр:2шт.


Назва:Ризький мир 1921 року

Підзаголовок:== Епілог ==
Знайдено: + Мирний договір формально діяв із моменту обміну ратифікаційними документами в Мінську 30 квітня 1921 і до 17 вересня 1939, коли його односторонньо денонсував радянський уряд у зв'язку з окупацією Західної України і Західної Білорусі Червоною армією.


Зобр:4шт.


Назва:Рогоза Олександр Францевич

-Знайдено: + | початок_терміну = 30 квітня 1918
-Знайдено: + Від 30 квітня 1918 р. запрошений гетьманом Павлом Скоропадським на посаду військового міністра в уряді Федора Лизогуба. Був у званні Генерального бунчужного (відповідало царському званню повного генерала). Під керівництвом Олександра Рогози розгорнуто діяльність по створенню збройних сил Української Держави. До цієї роботи залучив ряд генералів, прихильників української державності: С.Дельвіга, М.Юнакова, О.Натіїва, М.Омеляновича-Павленка та ін. Реорганізував Генеральний штаб, який одразу ж приступив до формування восьми стрілецьких корпусів. У військах впроваджувалась українська мова, реформувались Запорізький корпус, Сердюцька, Сіра і Синя дивізії, відновлювалось українське козацтво. З 23 листопада знаходився в підпорядкуванні гетьмана Скоропадського.


Назва:Устимович Микола Миколайович

-Знайдено: + | кінець на посаді1 = 30 квітня 1918
-Знайдено: + Після приходу до влади гетьмана Павла Скоропадського, формування уряду було доручено Миколі Устимовичу, який увійшов в історію як перший виконувач обов'язків отамана (голови) Ради Міністрів (по 30 квітня 1918 р.). Разом з гетьманом Скоропадським підписав «Закони про тимчасовий державний устрій України». Надалі відмовився від посади внаслідок небажання партії УПСФ долучитися до формування уряду. Залишивши найвищий ешелон влади 30 квітня, він очолив департамент скотарства у міністерстві земельних справ. Забитий повстанцями 14 грудня 1918 року під час антигетьманських виступів.


Зобр:1шт.


Назва:Семенко Юрій Сергійович

-Знайдено: + Семенко Юрій (* 30 квітня 1920 рік, Михайлівка, Апостолівський район, Дніпропетровська область — † 7 березня 2003 [5] рік, Мюнхен) — український журналіст і політичний діяч, перший історик вітчизняних шахів.


Зобр:1шт.


Назва:Чорнобильська атомна електростанція

-Знайдено: + 30 січня 1973 року оформлено рішення Міненерго СРСР «Про введення в дію 1 енергоблоку ЧАЕС в 1975 році». Виконання вказаного рішення було зірвано, і 30 квітня 1975 року перший секретар ЦК КПУ В. В. Щербицький подав доповідну записку про проблеми забезпечення споруджуваної АЕС обладнанням Голові Ради Міністрів СРСР А. Н. Косигіну. Після цього вже в жовтні на ЧАЕС почали надходити перші паливні збірки.


Зобр:6шт.


Назва:Шевчук Василь Андрійович

-Знайдено: + Народився 30 квітня 1932 року в селі Бараші Ємільчинського району Житомирської області в сім'ї селянина.


Назва:Звенигородка

-Знайдено: + | магдебурзьке право = 30 квітня 1792


Зобр:1шт.


Назва:Битва під Жовтими Водами

-Знайдено: + 30 квітня 1648 року штурм польського табору розпочався наступом української піхоти при підтримці татарської кінноти. Питома вага татарської кінноти у штурмі польського табору була мінімальною, але перебування навколо табору її полків, готових до бою, стримувало проведення контратак польської кавалерії проти наступаючої козацької піхоти. Але поки що козацький штурм не мав успіху. У поляків на вежах було 10 гармат. Б.Хмельницький мав на той час всього 3 гармати-фальконети малого калібру. Бойові дії 30 квітня1 травня 1648 року показали, що такою силою польський табір не здобути.


Зобр:10шт.


Назва:Динамо (Київ)

-Знайдено: + | 30 квітня 2005


Зобр:34шт.


Назва:Головатий Антін Андрійович

-Знайдено: + Перед початком 2 - ї турецької війни Григорій Потьомкін отримав дозвіл від Катерини II відновити запорозьке військо. Після відновлення війська постало питання про надання їм землі, це питання Григорій Потьомкін вирішив для козаків у 1890 р. На цей час росіянами були зайняті землі від р. Богу до Дністра (Очаківська земля). 19.04.1790 козакам були надані ці землі в довічне володіння. Отримати грамоту козаки в той час не могли, так як до закінчення війни землі офіційно належали ще туркам. Слободея була центром Чорноморського козацького краю (Очаківської землі). Тут знаходився кошовий чорноморського військаа та вся козацька старшина, тут знаходилась також військова касса, артилерія, військовий табір, а після припинення військових дій з турками і весь козацький флот. Козаки побудували тут будинок військової канцелярії, церкву, школи, пушкарні, багато будинків та хатів для проживання. Багато козаків та старшини переселили сюди свої сім'ї з Катеринославської губернії. До лютого 1792 сюди (чорноморський козацький край) було переселено 7759 козацьких та старшинських сімей. В самому «коші» козаки побудували крамниці, а по березі Дністра та р. Турунчуку козаки заклали хутори з виноградними та фруктовими садами. Хутори Антіна Головатого та Захара Чепіги були найбільшими та найкраще впорядкованими. Після припинення російсько-турецької війни послуги козаків вже були Російській імперії в цих краях непотрібні і крім того після смерті Потьомкіна (5 жовтня 1791)(покровителя), Катерина II забрала надану, але не підтверджену грамотою (так як війна ще тривала і землі знаходилися у відомстві турків) землю між p. Дністром та p. Богом - Чорноморського козацького краю. А натомість Катерина II пообіцяла надати козакам за заслуги в 2 -ій турецькій війні острів Фанагорію зі всіма землями по праву сторону ріки Кубані, від її початку до Усть-Лабунського редуту. Для отримання цієї грамоти з Слободеї в Петербург була відправлена козацька делегація. Посли були святково зустріті після повернення, спочатку відбулася служба в віськовій церкві Св. Трійці, а пізніше Антін Головатий та Захар Чепіга влаштували для старшини і простиих козаків святкування. Головатий своїм коштом вибудував замість старої церкви Св. Арх. Михаїла в Слободеї нову - над могилою своєї улюбленої доньки. Крім того Головатий зробив пожертвування для монастиря в Нямті та на Афоні. 30 квітня 1793 Головатий з військом вирушив з Слободеї на Кубань. [6]


Зобр:3шт.


Назва:Білокур Катерина Василівна

-Знайдено: + * У 2009 р. режисер та сценограф Олександр Білозуб створив виставу «Дві квітки кольору індиго», головними героїнями якої стали художниці Катерина Білокур та Фріда Кало. Образ Катерини Білокур на сцені втілила актриса Олена Фесуненко. Прем'єра вистави відбулася 30 квітня 2009 р. на сцені Національного драматичного театру ім. Івана Франка.


Зобр:4шт.


Назва:Кубанська Народна Республіка

-Знайдено: + 30 квітня — 3 травня 1917 року у Катеринодарі відбулися збори козацтва, на яких утворився козацький уряд — Кубанська Військова Рада (головою був обраний Микола Рябовіл).
-Знайдено: + * Виконуючи ухвалу «Центрофлоту», спровоковану більшовиками, контр-адмірал Саблін 30 квітня 1918 року о 22 годині вивів із Севастополя частину кораблів ЧФ, взявши курс на Новоросійськ, куди ескадра прийшла 1 травня вранці. Серед кораблів флоту були лінкори «Воля», «Свободная Россия», крейсер «Імператор Траян» та інші.
-Знайдено: + На Україну від Кубанської Ради з Кубані була надіслана делегація, яка отримала від української влади зброю. Боротьба проти більшовиків з'єднала Кубанську Раду з Добровольчою армією; хоча спочатку кубанці вагалися, чи укладати їм спілку. Проте 30 квітня у ставці Кубанської Ради на станиці Мечетинській між ними таки було укладено військовий союз. Добровольча армія негативно ставилася до німецьких військ, бо бачила в тому можливість об'єднання Північного Кавказу з Україною, і це стримувало Кубанську Раду у стосунках з німецькою армією. Керівник німецької армії фон Анрім сам запропонував Раді ввести свої війська на Кубань, але під тиском Денікіна Рада відмовляється від допомоги та висловлює свій протест з приводу німецького десанту на Тамані. Тоді німці арештовують кубанського генерала Борисовича, якого Рада відрядила на Тамань. Це була перша поступка Ради Денікіну, яка відіграла зловісну роль у майбутній історії.


Зобр:1шт.


Назва:Мороз (значення)

Підзаголовок:=== А ===
Знайдено: + * Мороз Анатолій Миколайович (нар. 30 квітня 1949) — український політик;


Назва:Катерина

-Знайдено: + * католицькі — 22 березня, 30 квітня.


Назва:Гірник Павло Миколайович

-Знайдено: + Павло́ Микола́йович Гірни́к (* 30 квітня 1956, Хмельницький) — український поет. Лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка (2009).


Назва:Антонович Максим Олексійович

-Знайдено: + Макси́м Олексі́йович Антоно́вич (30 квітня 1835, Білопілля — † листопад 1918) — вітчизняний філософ-матеріаліст, демократ, просвітитель, літературний критик і природознавець.


Назва:Василько Микола Миколайович

Файл:Цвинтар Тегель.jpg

-Знайдено: + Під час війни Микола Василько став одним із співзасновників і членом Головної Української Ради (1914) і Загальної Української Ради (1915). З 30 квітня 1915 р. Микола фон Василько - заступник голови ЗУРади. Був одним з організаторів Гуцульсько-Буковинського Легіону, який у 19151916 рр. брав участь у бойових діях у складі австро-угорських військ.


Зобр:16шт.


Назва:Удовиченко

-Знайдено: + * Удовиченко Володимир Петрович (*30 квітня 1950) — славутицький міський голова.


Назва:Шахрай

-Знайдено: + * Шахрай Сергій Михайлович (30 квітня 1956) — російський державний і політичний діяч;


Назва:Білинський Мирон Львович

-Знайдено: + Миро́н Льво́вич Біли́нський (20 вересня (3 жовтня) 1904, Одеса — 30 квітня 1966, Москва) — український кінорежисер. Член Спілки кінематографістів України (1957). Заслужений діяч мистецтв Молдавської РСР (1948).


Назва:Національний історико-архітектурний заповідник «Кам'янець»

-Знайдено: + Указом Президента України від 30 квітня 1998 Кам'янець-Подільський ДІАЗ перетворено на НІАЗ «Кам’янець».


Зобр:2шт.


Назва:Прокуратура України

-Знайдено: + |17 липня 1998 — 30 квітня 2002
-Знайдено: + |30 квітня 2002 — 6 липня 2002


Зобр:3шт.


Назва:День Перемоги

-Знайдено: + 29 квітня почалися бої за Рейхстаг, який обороняли біля тисячі чоловік. Після декількох атак підрозділам 171-ї й 150-ї стрілецьких дивізій удалося зайняти будинок уже вночі. 30 квітня о 14-ій годині 25 хвилин лейтенант О. Берест[7]


Зобр:3шт.


Назва:Берест Олексій Прокопович

-Знайдено: + Олексі́й Проко́пович Бе́рест (* 9 березня 1921, Горяйстівці — † 4 листопада 1970, Ростов-на-Дону) — Герой України, лейтенант Червоної Армії, що встановив, разом з М. Єгоровим та М. Кантарією, Прапор Перемоги на даху німецького Рейхстагу о 21.50 30 квітня 1945.
Підзаголовок:== Подвиг ==
Знайдено: + 30 квітня 1945 року у боях за Рейхстаг Олексій Берест воював у 150-й стрілецькій дивізії у батальйоні капітана Неустроєва. Слід зазначити, що для кожної із дев'яти дивізій 3-ї ударної армії, які вели бої у центральній частині Берліна, виготовили прапори для можливого підняття їх над рейхстагом, проте саме прапор під п'ятим номером, що був переданий батальйону Неустроєва був встановлений на Рейхстагу.
Підзаголовок:== Подвиг ==
Знайдено: + Отож 30 квітня о 14-ій годині 25 хвилин саме лейтенант Берест Олексій Прокопович та сержанти М.Єгоров і М. Кантарія підняли над Рейхстагом Прапор Перемоги[8]


Назва:Пилипенко Сергій Володимирович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Постановою Військового трибуналу Київського військового округу від 30 квітня 1957 року вирок щодо Пилипенка скасовано і справу припинено за відсутністю складу злочину. Сергія Пилипенка реабілітовано посмертно.


Зобр:2шт.


Назва:Зволинський Олексій

-Знайдено: + Олексі́й Зволи́нський (псевдоніми — Зваля, Релакс; *30 квітня 1976, Київ) — гітарист, член гурту Скрябін з 1999 року і до сьогодні.
-Знайдено: + Народився 30 квітня 1976 року в Києві.


Назва:Таратута Василь Миколайович

-Знайдено: + Тарату́та Васи́ль Микола́йович (* 30 квітня 1930 — † 10 листопада 2008) — багаторічний керівник Вінницької області. З грудня 1967 по травень 1970 — голова Вінницького обласного виконавчого комітету Ради депутатов трудящих. По тому, з 1970 по 1983 — перший секретар обласного комітету КПУ.


Назва:Знам'янка

-Знайдено: + 30 квітня 1892 року у Знам'янці почав діяти лікувально-продовольчий пункт. Його працівники реєстрували заробітчан, здійснювали санітарний нагляд за ними, подавали амбулаторну допомогу хворим, давали дешеві обіди. Першим завідувачем Знам'янського лікувально-продовольчого пункту став лікар залізничної лікарні, брат видатного українського композитора Миколи Лисенка — Андрій Лисенко, досвідчений фахівець.


Зобр:21шт.


Назва:Волков Олександр Михайлович

-Знайдено: + Олекса́ндр Миха́йлович Во́лков (нар. 30 квітня 1948, місто Київ) — український підприємець, політик і футбольний функціонер. Кандидат політичних наук; президент Інституту політичного аналізу та соціального прогнозу.


Назва:Радянська Соціалістична Республіка Тавриди

-Знайдено: + |date_end = 30 квітня
-Знайдено: + Наприкінці квітня 1918 року більшість членів ЦВК та РНК Таврійської РСР на чолі із Антоном Слуцьким та головою губкому РКП(б) Яном Тарвацьким були розстріляні німецькими військами в Алушті. 30 квітня 1918 року Радянська Соціалістична Республіка Тавриди була офіційно ліквідована.


Зобр:1шт.


Назва:Друга Ріка

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 30 квітня 2011 року відбулась всеукраїнська прем'єра пісні "Незнайомка", яка впевнено стала справжнім хітом сезону[9]. Зйомки кліпу проходили в Каліфорнії. Після повернення групи в Україну в пресі з'явилась інформація про розпад гурту, яку невдовзі заперечили учасники гурту. "Друга ріка" продовжила концертну діяльність, було знято відеокліпи на пісні "Пробач" та "Світ на різних берегах". А в кінці 2012 року видано новий альбом гурту під назвою "Metanoia. Part 1".


Зобр:1шт.


Назва:Борщов Ілля Григорович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Під час набору пацієнтів до університетської лікарні у одному з військових шпиталів захворів на висипний тиф. Хвороба проявилась саме тоді, коли вчений не мав медичної допомоги — у селі, куди він із родиною поїхав на Великдень. Відтак 30 квітня 1878 року передчасно пішов з життя. Похований у селі Будище Коропського району на Чернігівщині.


Назва:Потебенько Михайло Олексійович

-Знайдено: + | кінець_терміну = 30 квітня 2002
Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: +

Попередник: 4-й Генеральний прокурор України
17 липня 1998 - 30 квітня 2002
Наступник:
Ференц Богдан Васильович
Гарник Микола Васильович



Назва:Трофименко Вадим Всеволодович

-Знайдено: + Вади́м Все́володович Трофи́менко (нар. 30 квітня 1961, місто Запоріжжя) — український політик. Народний депутат України. Член правління партії «Реформи і порядок».


Назва:Бересняги

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + В селі народився Голодняк Петро Михайлович (*6 квітня 1910 — †30 квітня 1979) — Герой Радянського Союзу[10]


Зобр:1шт.


Назва:Куйбіда Василь Степанович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Орден «За заслуги» II ст. (30 квітня 1999) — за вагомий особистий внесок у соціально-економічний розвиток міста Львова, збереження історичної забудови його центральної частини[11]
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + nreg=465/99 Указ Президента України № 465/99 від 30 квітня 1999 року «Про нагородження відзнакою Президента України — орденом „За заслуги“»]</ref>


Назва:Литвин Юрій Олексійович

-Знайдено: + Ю́рій Олексі́йович Литви́н (*30 квітня 1968, Булахівка); народний депутат Верховної Ради України, член фракції «Блок Литвина» (з листопада 2007), заступник голови Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України (з грудня 2007); У Кіровоградській облдержадміністрації начальник Головного управління агропромислового розвитку; голова Кіровоградської обласної організації Народної партії (з лютого 2003); депутат Кіровоградської обласної ради від блоку Литвина (з квітня 2006); голова постійної комісії з питань агропромислового комплексу і земельних відносин.
-Знайдено: + Народився 30 квітня 1968 (с. Булахівка, Павлоградський район, Дніпропетровська область); одружений; має дочку.


Назва:Виселення українців з Польщі до УРСР

-Знайдено: + Головними представниками польського уряду у справі евакуації українського населення з Польщі були: консул Рогальський (до 30 квітня 1945 р.) і Йосиф Беднаж1 травня 1945 р. по 11 березня 1947 р.). Головними уповноваженими уряду УРСР виступали Микола Підгорний і М. Ромащенко (від 1 січня 1946 р.)


Назва:Укртелеком

-Знайдено: + 30 квітня 2011 року замовлення послуги «Преміум-доступу до Міста Розваг MyPlace» було призупинено. Абонентам, які користувалися послугою, її надання припинено з 30 липня 2011 р.[12]


Назва:Кочержинці

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + * Зеленюк Йосип Павлович (* 29 грудня 1914 — † 30 квітня 1945)[13]


Назва:Бабадагли Олександр Христофорович

-Знайдено: + Олекса́ндр Христофо́рович Бабадагли́ (* 23 листопада (5 грудня за новим стилем) 1898, Одеса — † 30 квітня 1975, Львів) — український лікар-гінеколог. Доктор медичних наук (1966). Професор (1968). Батько геолога Віктора Бабадагли.


Назва:Агафангел (Саввін)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Після Архієрейського собору РПЦ, який відмовився надавати Українській православній церкві автокефалію, допоки її очолює митрополит Філарет (Денисенко), 30 квітня 1992 року, у Житомирі, митрополит Агафангел очолив Зібрання представників духовенства, монастирів, братств і вірян, яке висловило недовіру митрополиту Київському Філарету, назвало його клятвопорушувачем і оголосило про необхідність скликання Архієрейського собору УПЦ, який би прийняв відставку Філарета і вибрав нового предстоятеля[14][15]


Назва:Павуляк Ярослав Іванович

-Знайдено: + Яросла́в Іва́нович Павуля́к (* 30 квітня 1948, с. Настасів Тернопільського району Тернопільської області — 25 листопада 2010) — український поет. Член Національної спілки письменників України. Член Спілки українських письменників Словаччини.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Ярослав Павуляк народився 30 квітня 1948 року в селі Настасів Тернопільського району Тернопільської області в родині колгоспників.


Назва:Харківська обласна рада

-Знайдено: + Голова фракції Блоку Юліи Тимошенко в облраді Андрій Стронов 30 квітня 2010 року на сесії оголосив про складання повноважень керівника фракції та створення групи «За Харківщину», в яку також увійшли депутати від БЮТ Геннадій Броншпак, В'ччеслав Золотарьов, Володимир Кульбеч і Олександр Романов[16].


Назва:Гетьманський переворот

-Знайдено: + Гетьманський переворот 1918 — переворот у Києві в ніч з 29 на 30 квітня 1918 року, коли гетьман Павло Скоропадський захопив владу в Україні, усунувши Українську Центральну Раду.
Підзаголовок:== Перебіг ==
Знайдено: + У ніч з 29 на 30 квітня прихильники гетьмана оволоділи приміщеннями генеральних секретарств у військових та внутрішніх справах, а також Державним банком.
Підзаголовок:== Перебіг ==
Знайдено: + За три дні перед цими подіями німці роззброїли дивізію Синьожупанників, а 30 квітня Січових Стрільців.[17]


Зобр:2шт.


Назва:Кам'янець-Подільський коледж будівництва, архітектури та дизайну

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Створено в Одесі 30 квітня 1944 року, підпорядковувався Особливій будівельно-монтажній частині.


Назва:Сонце-Хмари

-Знайдено: + 30 квітня 2002 року його колектив вперше з'явився перед публікою в рамках концерту групи СП БАБАЙ в КЗ біля Фінляндського вокзалу. Дебютний альбом вийшов в світ в січні 2004 року


Назва:Герб Кам'янця-Подільського

-Знайдено: + У вересні 1966 року міськвиконком оголосив конкурс на створення герба-емблеми міста. 18 лютого 1967 року відбулося засідання журі конкурсу, яке першої і другої премій не присудило й продовжило конкурс до 30 квітня 1967 року. Ескіз герба (художник Дмитро Брик) журі конкурсу схвалило 14 серпня 1967 року, а міськвиконком затвердив 5 вересня 1967 року.


Зобр:4шт.


Назва:Кедровський Володимир Іванович

-Знайдено: + З січня по березень 1919 року — член місії УНР у Туреччині. З 30 квітня 1919 року — голова комісії з розслідування справи повстання отамана В. Оскілка. З 16 травня 1919 року — головний державний інспектор УНР. Воєнний представник Українського Уряду при головному штабі антантських військ у Салоніках. З грудня 1919 року — посол УНР у Латвії, Естонії та Фінляндії.


Зобр:5шт.


Назва:Ландсман Вадим Аронович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Рішенням сесії Харківської міської ради від 29 квітня 2010 року було виведено зі складу виконавчого комітету міськради[18]. 30 квітня 2010 року на позачергової сесії Харківської обласної ради було оголошено про призначення на посаду заступника голови ХОДА з гуманітарних питаньПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>


Назва:Павлушков Микола Петрович

-Знайдено: + Павлушко́в Мико́ла Петро́вич (*30 квітня 1904[19]Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>


Зобр:3шт.


Назва:Сендак Михайло Дмитрович

-Знайдено: + Політична біографія Михайла Сендака почалася 30 квітня 2002 року, відколи його обрали головою Львівської облради від блоку «Наша Україна». Кандидатуру Михайла Сендака тоді підтримали 48 депутатів облради із 81, які брали участь у голосування. Його суперником виступав заступник глави облдержадміністрації з питань економіки Анатолій Данилишин, однак адміністрація до силового тиску не вдавалася, намагаючись ситуацію не нагнітати, натомість «нашоукраїнці» зібрали під стінами облради тисячний мітинг своїх прихильників, які вимагали обрання головою облради директора Дрогобицького АТП.


Назва:Список Голів Львівської обласної ради

-Знайдено: + | Сендак Михайло Дмитрович || 30 квітня 2002— квітень 2006 ||


Назва:Лагутін Юрій Васильович

-Знайдено: + Ю́рій Васи́льович Лагу́тін (15 лютого 194930 квітня 1978, Запоріжжя) — радянський український гандболіст, олімпійський чемпіон, заслужений майстер спорту.


Назва:Оскілко Володимир Пантелеймонович

-Знайдено: + На десяту годину ранку 30 квітня переворот Оскілка зазнав повної поразки.


Зобр:2шт.


Назва:Філатов Юрій Миколайович

-Знайдено: + Юрій Миколайович Філатов (*30 квітня 1948, Нова Ушиця [20], Хмельницька область) — український веслувальник, байдарочник, дворазовий олімпійський чемпіон.


Назва:Деряжний Олександр Сергійович

-Знайдено: + Народився 30 квітня 1934 р. у Хабаровську в родині службовців. Помер 13 вересня 1991 р. в Києві. Закінчив Київський державний інститут театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого (1972). Працював асистентом оператора і оператором Київської кіностудії ім. О. П. Довженка, оператором Харківської і Донецької студій телебачення. З 1973 р. — операторьклудії «Укртелефільм».


Назва:Військово-морські сили Української Народної Республіки та Української Держави

Файл:Капітан-ляйтенант Шрамченко, 1930-ті.jpg

-Знайдено: + Тим часом, українці та моряки з Чорноморської Общини, відчуваючи послаблення більшовицького гніту, нарешті почали діяти сміливіше. В місті, що звільнялося від більшовиків, знову почав потроху заводитися український лад. У Севастополі знову з'явилася українська агітація, а деінде, в місті, та навіть на деяких кораблях, попри всі перешкоди знову були підняті жовто-сині прапори. Над першим українським крейсером „Пам'ять Меркурія“, що був в січні захоплений більшовиками, та над деякими іншими кораблями в двадцятих числах квітня знову появився український стяг. Українська агітація швидко поширювалася, і мала успіх. Тоді ж, створений в останньому тижні квітня севастопольський комісаріат Української Народної Республіки та Рада Української Чорноморської Общини звернулися до жителів Севастополя із пропозицією прикрасити міські будинки українськими прапорами та вийти на демонстрацію в підтримку приєднання міста до УНР[21]. А з 27 по 30 квітня біля будівлі Українського комісаріату на Нахимівській вулиці стояли довжелезні черги людей, що бажали прийняти українське підданство[21].
-Знайдено: + Та мінливість характеру адмірала Сабліна призвела до того, що більшовики під проводом лейтенантів Кукеля та Безсмертного, зберігши свій вплив над мінною бригадою, в ніч з 29 на 30 квітня під червоним прапором без всіляких проблем самочинно вивели 14 есмінців із кількома допоміжними кораблями та транспортами. Загалом в ту ніч з Севастополю під червоними
-Знайдено: + Дізнавшись про такий перебіг подій, моряки флоту, особливо з тих, що раніше мали справи з більшовиками, серйозно захвилювалися за свою долю. Тоді більшовицькі агенти (зокрема сумнозвісний організатор масових розстрілів латиш Юрій Гавен) запевнили Сабліна та частину моряків, що німці, як будуть в Севастополі, то неодмінно захоплять собі увесь флот та влаштують репресії. Збаламучені більшовиками залоги дредноутів «Вільна Росія» та «Воля» вимагали від Сабліна вивести весь флот в Новоросійськ. Зрештою, адмірал Саблін піддався на ці умовляння, і, рятуючись від всілякої відповідальності, в ніч з 30 квітня на 1 травня сам вивів ці кораблі під «нейтральним» Андріївським прапором. Тоді ж він наказав всьому флотові переміститися до Новоросійська. Та до втікачів зі всього флоту приєдналося лише 3 міноносці — «Дерзкій», «Гнєвний» та «Беспокойний»[22].


Зобр:51шт.


Назва:Удовиченко Володимир Петрович

-Знайдено: + Володи́мир Петро́вич Удовиче́нко (*30 квітня 1950, с. Білогородка Києво-Святошинського району Київської області) — славутицький міський голова. Член Партії Регіонів
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 30 квітня 1950 року в селі Білогородці на Київщині.


Назва:Данько Микола Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 30 квітня 2004 р. виконує обов'язки ректора, а з 23 липня 2004 р. за наказом Міністра транспорту та зв'язку України його призначено ректором Української державної академії залізничного транспорту.


Назва:Список кораблів Військово-Морських Сил УНР 1917—1918

-Знайдено: + * «Воля» — восени 1917 року — один із перших кораблів флоту УНР; покинув Севастополь 30 квітня 1918 року; в червні повернувся назад; формально в Кримсько-Українському флоті адмірала С.І. Бурлія; в жовтні 1918 року реквізований німецьким командуванням; в українському флоті від листопада 1918 року.
-Знайдено: + * «Беспокойний» — покинув Севастополь 30 квітня 1918 року; в червні повернувся назад; захоплений 19 червня 1918 німецькою залогою; формально в Кримсько-Українському флоті адмірала С.І. Бурлія; в українському флоті від листопада 1918 року.
-Знайдено: + * «Дерзкій» — покинув Севастополь 30 квітня 1918 року; в червні повернувся назад; захоплений 19 червня 1918 німецькою залогою; формально в Кримсько-Українському флоті адмірала С.І. Бурлія; в українському флоті від листопада 1918 року.
-Знайдено: + * «Поспішний» — покинув Севастополь 30 квітня 1918 року; в червні повернувся назад; захоплений 19 червня 1918 німецькою залогою; формально в Кримсько-Українському флоті адмірала С.І. Бурлія; в українському флоті від листопада 1918 року.
-Знайдено: + * «Пилкій» — покинув Севастополь 30 квітня 1918 року; в червні повернувся назад; захоплений 19 червня 1918 німецькою залогою; формально в Кримсько-Українському флоті адмірала С.І. Бурлія; в українському флоті від листопада 1918 року.
-Знайдено: + * «Жаркій» — покинув Севастополь 30 квітня 1918 року; в червні повернувся назад; захоплений 19 червня 1918 німецькою залогою; формально в Кримсько-Українському флоті адмірала С.І. Бурлія; в українському флоті від листопада 1918 року.
-Знайдено: + * «Живой» — покинув Севастополь 30 квітня 1918 року; в червні повернувся назад; захоплений 19 червня 1918 німецькою залогою; формально в Кримсько-Українському флоті адмірала С.І. Бурлія; в українському флоті від листопада 1918 року.
Підзаголовок:=== Авізо ===
Знайдено: + * № 11 — виведений більшовиками 30 квітня. Затоплений біля Новоросійська.


Назва:Святий Євстафій (лінкор)

-Знайдено: + 30 квітня, частина кораблів Чорноморського флоту, команди яких не бажали служити німцям, вийшла до Новоросійська, що знаходився поза контролем німецько-української влади. З Севастополя пішло приблизно половина особового складу Чорноморського флоту, що залишався на той час: лінкори — «Вільна Росія» та «Воля», допоміжний крейсер, кілька есмінців та сторожовиків[23].


Зобр:1шт.


Назва:Іван Златоуст (лінкор)

-Знайдено: + Однак 30 квітня, через провокацію більшовиків, частина кораблів Чорноморського флоту вийшла до Новоросійська. Більшість кораблів, в тому числі й «Іван Златоуст», залишились у Севастополі під українськими прапорами. Проте, німці розцінили вихід кораблів до Новоросійська, як порушення Берестейського мирного договору та оголосили екіпажі кораблів тимчасово полоненими.


Зобр:3шт.


Назва:Алмаз (крейсер)

-Знайдено: + Однак вже 30 квітня, через провокацію більшовиків, частина флоту виходить до Новоросійська. Гідрокрейсер «Алмаз» залишився у Севастополі. В той же час, у Києві, було проголошено створення Українська Держава Української Держави. Командувачем Чорноморським Флотом було призначено Михайла Остроградського. Всі кораблі, що залишились у Севастополі, в тому числі й крейсер «Алмаз», увійшли до складу Військово-морських сил Української Держави. Проте, німецьке командування розцінило вихід частини кораблів до Новоросійська як порушення Берестейського мирної угоди, й тимчасового інтернували всі військові кораблі.


Зобр:1шт.


Назва:Авіатор (гідрокрейсер)

-Знайдено: + 22 квітня 1918 року командувач Черноморського Флоту контр-адмірал Михайло Саблін наказом по флоту оголосив, що «всі судна, портове майно, які знаходяться у портах Криму, є власністю Української Народної Республіки. А тому наказую скрізь, де треба, підняти українські прапори». 29 квітня, за наказом командувача, майже всі кораблі, установи, порти та фортеці Чорноморського флоту підняли український прапор. Однак вже 30 квітня, через провокацію більшовиків, частина флоту виходить до Новоросійська. Гідрокрейсер «Авіатор» залишився у Севастополі. В той же час, у Києві, було проголошено створення Українська Держава Української Держави.


Зобр:2шт.


Назва:Карпінський Фелікс Францович

-Знайдено: + Народився 30 квітня 1942 р. в м. Ашхабаді в родині робітника. Закінчив Київський державний інститут театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого (1969). Працював асистентом режисера студії «Київнаукфільм» (1959—1962), оператором кінолабораторії Київського державного інституту фізичної культури (19621963). З 1967 р. — режисер «Укркінохроніки».


Назва:Захаренко Олександр Антонович

-Знайдено: + Олекса́ндр Анто́нович Заха́ренко (* 2 лютого 1937, місто Кам'янка Кам'янського району Черкаської області — † 30 квітня 2002) — український педагог, громадський діяч. Заслужений учитель УРСР (1974). Народний учитель СРСР (1983). Академік Академії педагогічних наук України, директор відомої в Україні авторської школи у селі Сахнівка на Черкащині.


Назва:Катери типу «Штик»

-Знайдено: + Однак, 30 квітня, через провокацію більшовиків, частина кораблів Чорноморського флоту вийшла до Новоросійська. Більшість кораблів залишились у Севастополі під українськими прапорами. Проте, німці розцінили вихід кораблів до Новоросійська, як порушення Берестейського мирного договору та оголосили екіпажі кораблів тимчасово полоненими.


Зобр:1шт.


Назва:Ніко Ломоурі

-Знайдено: + Ні́ко Ломоу́рі (груз. ნიკო ლომოური) (* 7 (19) лютого 1852(18520219), село Арбо, тепер Горійського району Грузії,— † 30 квітня 1915, Ґорі) — грузинський письменник, перший перекладач творів Тараса Шевченка грузинською мовою.


Назва:128-а механізована бригада (Україна)

-Знайдено: + 30 квітня 1918 р. було створено Туркестанську автономну республіку, а вже 4 травня — відновлено Середньоазіатський військовий округ (у РІА був створений у 1874 р.). Весною 1918 р. новою комуністичною владою було здійснено спробу створити на основі Туркестанських стрілецьких полків нові підрозділи — вже Робітничо-Селянської Червоної Армії. Наприклад, 3-й Туркестанський стрілецький полк РСЧА був сформований у 1918 рр. в Ташкенті з решток 1-ї Туркестанської стрілецької дивізії РІА. Ця дивізія воювала під час Першої світової війни на території сучасної України у складі Південно-Західного фронту проти німецьких та австро-угорських військ. В ній служив начальником кулеметної команди 2-го Туркестанського стрілецького полку поручик Євген Маланюк, згодом — видатний український поет та публіцист, яскравий представник т.зв. «празької школи». Начальником штабу 1-ї Туркестанської сд у 1917 р. був полковник генштабу РІА Євген Мешківський, згодом — генерал-хорунжий ДА УНР (загинув у бою з більшовиками під Чорним Островом у червні 1920 р.). Командиром роти кінної розвідки 1-го стрілецького полку 1-ї Туркестанської дивізії 1-го Туркестанського корпусу в 1916 р. був Яків Гальчевський, який згодом став командиром 61-го полку ім. Симона Петлюри ДА УНР, повстанським отаманом.
-Знайдено: + У березні-травні 1945 р. 128-а гв гсд брала участь в Моравсько-Остравській наступальній операції. Це були кровопролитні бої — гітлерівці щосили захищали цей стратегічно важливий для них промислово-металургійний район. Особливо великі втрати дивізія понесла в боях за м. Моравська Острава, звільнене 30 квітня. 8 травня 128-а гв гсд штурмом взяла великий промисловий центр та стратегічний залізничний вузол — м. Оломоуц, зірвавши плани гітлерівців з організованого відступу на захід, в зону, зайняту американськими військами. Наказом Верховного Головнокомандувача № 365 було оголошено подяку за взяття Олмоуца, Москва салютувала звитяжцям 12 артилерійськими залпами зі 124 гармат — це був останній салют війни, присвячений визволенню міста. Після перемоги підрозділи дивізії продовжували воювати до 12 травня, переслідуючи війська фельдмаршала Фердинанда Шернера (на той момент — головнокомандувача сухопутними військами Рейха), що відмовилися капітулювати. Відтак 128-а перейшла на таборове становище, провадячи активну бойову підготовку. Група її бійців на чолі з комдивом М. Колдубовим взяла участь у Параді Перемоги у Москві. 29 червня 1945 р. М. Колдубову було присвоєно звання Героя Радянського Союзу.


Зобр:21шт.


Назва:Каскевич Михайло Григорович

-Знайдено: + | початок_терміну2 = 30 квітня 1998


Назва:Орден «За доблесну шахтарську працю»

-Знайдено: + * 30 квітня 2009 року Указом Президента України В. А. Ющенко № 282/2009 було затверджено Статут ордена, що включає опис знаків ордена.


Назва:Нагороди УНР

-Знайдено: + Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР) запровадила власні нагороди: 5 листопада 1918 р. військову відзнаку «3а обняття Львова у власть Української Держави» трьох ступенів. Проект, на жаль, не було реалізовано. 30 квітня 1919 р. західноукраїнський крайовий уряд — Рада державних секретарів Західної області Української Народної республіки (ЗОУНР) — установила відзнаки: найвищу нагороду — Тризуб з вінцем (чотирьох ступенів), а також медаль Тризуба (чотирьох ступенів), Оружний Тризуб та Хрест учасництва, було почато виготовлення знаків, але до практичного нагородження справа де дійшла. Планувалося також заснувати медаль п'яти ступенів для поранених.
-Знайдено: + |30 квітня 1919
-Знайдено: + |30 квітня 1919
-Знайдено: + |30 квітня 1919
-Знайдено: + |30 квітня 1919


Зобр:4шт.


Назва:Шевченко Олесь Євгенович

-Знайдено: + Заслання відбував у Казахстані, в аулі Жаскайрат Гур'євської обл. Звільнений від заслання 30 квітня 1987 року за ініціативою нового кремлівського керівництва.


Назва:Гоменюк Володимир Михайлович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Наступного ж сезону перейшов до представника вищої ліги — сімферопольської «Таврії», дебютував в елітному дивізіоні 30 квітня 2005 року в матчі «Таврія» — «Чорноморець» (2:2). З сезону 2005/06 Володимир став стабільним гравцем основи, а незабаром навіть отримав капітанську пов'язку. У сезоні 2007/08 з 14 м'ячами став кращим бомбардиром команди в чемпіонаті. У сезоні 2008/2009 дебютував у єврокубках, провівши за «Таврію» чотири матча в Кубку Інтертото, в яких навіть відзначився одним голом у ворота молдавського «Тирасполя». Всього провів у кримській команді чотири з половиною сезони.


Зобр:2шт.


Назва:Назаренко Степан Григорович

Підзаголовок:== Дитинство ==
Знайдено: + Степан Григорович Назаренко народився 12 травня 1932 року в селі Ларіонівка Полтавського району Омської області, де проживав перші 14 років свого життя. Батько — Назаренко Григорій Семенович (30 квітня 1890 — ?


Назва:Соскін Олег Ігорович

-Знайдено: + Соскін Олег Ігорович (*30 квітня 1954, Київ) — український економіст, політолог, громадський та політичний діяч, директор недержавної фундації - інституту трансформації суспільства, голова Української Національної Консервативної партії.


Назва:Майєр Іунія Григорівна

-Знайдено: + Народилася 7 липня 1895 р. в с. Червоному Житомирської області в родині механіка цукрового заводу. Померла 30 квітня 1967 р. в Києві. Закінчила Уманську гімназію (1914) та художню школу народного мистецтва з кераміки (1923). Потім вчилась на живописному факультеті Київського художнього інституту (1923–1928), викладала малювання в школах. В 1934 р. перейшла на Київську студію художніх фільмів.


Назва:Серійний завод «Антонов»

-Знайдено: + * 30 квітня 1974-го року підприємство було перейменовано у «Київське авіаційне виробниче об'єднання».


Зобр:1шт.


Назва:Вільгушинський Роман Казимирович

-Знайдено: + Вільгушинський Роман Казимирович (*30 квітня 1963, с. Язловець, нині Бучацького району Тернопільської області) — український скульптор. Член НСХУ (1994 р.).


Назва:Каспрук Віктор Арсенович

-Знайдено: + Віктор Арсенович Каспрук (нар. 30 квітня 1955, Київ) —український політолог, політичний аналітик, журналіст-міжнародник, публіцист.


Назва:Воїни-інтернаціоналісти на Тернопільщині

-Знайдено: + * Циганюк Валерій (3 вересня 1963, с. Крижі Кременецького району — 30 квітня 1984);


Назва:Кліщевська Ірина Яківна

-Знайдено: + Народ. 30 квітня 1948 р. в Києві. Закінчила Київський державний університет ім. Т. Г. Шевченка (1974) та Київський державний інститут театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого (1981). В 1982—1986 рр. працювала на студії «Укртелефільм». 1988 р. заснувала камерний театр «Колесо» в Києві, в якому вона директор і художній керівник. Здійснила більше 30 постановок не тільки в театрах України, а й за її межами. Серед творів, втілених Іриною Кліщевською п'єси Артура Шніцлера, Жана Ануя, Панаса Саксаганського, Івана Тургенєва, Степана Васильченка, Ярослава Стельмаха, Педро Кальдерона тощо.


Назва:Ан-14

Підзаголовок:== Модифікації ==
Знайдено: + * Ан-14М — модернізований, став прототипом Ан-28. Відрізнявся двигунами ГТД-550АС (пізніше ТВД-850), подовженим фюзеляжем, конструкцією крила, дверима в лівому борту, напівскладним шасі, формою кільової шайби. Виготовлений в одному примірнику. Перший політ 30 квітня 1968.


Зобр:1шт.


Назва:Барвінський Іван Григорович

-Знайдено: + Іва́н Григо́рович Барві́нський (* 30 квітня 1833, с. Шляхтинці, Тернопільський район, Тернопільська область — + 1900, с. Постолівка, Гусятинський район, Тернопільська область) — український священик, культурно-громадський діяч.


Назва:Бачинська Ольга Олександрівна

-Знайдено: + Бачинська Ольга Олександрівна (* 30 квітня 1874, Тернопіль — † 8 червня 1955, Торонто, Канада) — українська громадська діячка, педагог. Дочка Олександра Барвінського.


Назва:Бої за гору Маківку

Файл:Мемориал гора Маковка.JPG

Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: + * Святослав Липовецький. Гей, на горі, на Маківці // «Україна Молода», 30 квітня 2010


Зобр:7шт.


Назва:Есмінці типу «Заветний»

-Знайдено: + Есмінці типу «Заветний» — тип ескадрових міноносців російського, радянського та українського флотів. Всього було збудовано 9 кораблів, з яких 2 («Живучий», «Лейтенант Пущін») загинуло під час бойових дій в ході Першої Світової Війни. Один корабель серії («Заветний») затоплено більшовиками 30 квітня 1918 р. в Севастопольськім порті. «Живой» загинув під час шторму в 1920 році. Інші виведені зі складу флоту в 1920-х рр.
-Знайдено: + Однак кораблі на той час вже були захоплені більшовиками. Есмінець «Завидний» був захоплений в Одесі на початку січня 1918 року, а потім виведений в Севастополь. Всі інші кораблі цього типу знаходилися в Севастополі. 29 квітня вони змогли підняти українських прапорів. Однак, 30 квітня «Заветний» був затоплений більшовиками прямо в Севастопольськім порті. 3 травня кораблі були захоплені німецькими вартами. Есмінці «Завидний», «Живой», «Жуткій», «Звонкій», «Зоркій» було заведено до складу німецького флоту на Чорному морі, при тому на деяких з них залишилися українські залоги. В німецькому флоті кораблі мали індекс «R». Потім есмінець «Завидний» мав бути перейменований на «Полковника Шрамченко».


Зобр:3шт.


Назва:Ан-28

-Знайдено: + Робота над Ан-28 в АНТК імені Олега Антонова розпочалася в 1968 році. На той момент Ан-14М був модифікацією літака Ан-14 з потужнішими, газотурбінними двигунами ТВД-850. Також Ан-14М відрізнявся більшою довжиною фюзеляжу. Перший політ цього літака відбувся 30 квітня 1968 року. Подальшим розвитком Ан-14М став літак короткого зльоту і посадки Ан-28 з потужнішими двигунами ТВД-10Б.


Назва:Викладання інформатики в Україні

-Знайдено: + nreg=185-85-%EF постановою] Центрального комітету компартії України і Ради Міністрів Української РСР від 30 квітня 1985 р. N 185 було дано доручення Міністерству освіти СРСР, Державному комітетові СРСР з професійно-технічної освіти, Міністерству вищої і середньої спеціальної освіти СРСР і Академії педагогічних наук СРСР розробити й затвердити навчальні програми курсу «Основи інформатики і обчислювальної техніки» для всіх середніх навчальних закладів. Для проведення практичних занять з комп'ютерами дозволили поділ класів і груп у середніх навчальних закладах усіх типів на дві підгрупи (в міських школах з кількістю учнів 25 і більше чоловік, а в сільських школах — 20 і більше чоловік).


Назва:Список міністрів Кабінету Міністрів України

-Знайдено: + |30 квітня 1918 — травень 1918


Зобр:11шт.


Назва:Ан-158

-Знайдено: + 30 квітня 2010, Росія і Україна домовилися про розподіл між підприємствами двох країн робіт по модельному ряду літаків «Антонов». Згідно з умовами договору відбудеться розподіл робіт по модельному ряду літаків: основним складальником Ан-148 буде ВАЛТ, а фінальним складальником модифікованої версії (Ан-158) буде «Антонов».


Зобр:4шт.


Назва:Сачко Василь Вікторович

-Знайдено: + rub=14&article=0&arch=340|title = Кварцяний "наговорив" На 7 000 доларів|date=|accessdate=18 грудня 2011|work=volyn.com.ua|location=UA}} </ref>. До речі, після 21 туру «Волинь» знаходилась на третьому місці в чемпіонаті[24], але надалі команді не вдавалося виграти, до того ж 30 квітня 2005 року у грі з «Ворсклою-Нафтогаз» Василь отримав струс мозку та перелом щелепи[25] й повернувся у гру лише у передостанньому турі в матчі з «Іллічівцем». Втративши свого бомбардира «Волинь» опустилась на 8 місце у чемпіонаті, та не потрапила до єврокубків. Василь же забивши ще один гол, в останньому турі у ворота «Таврії»[26], довів свій бомбардирський рахунок до 12 голів у чемпіонаті та відстав лише на 2 голи від найкращого бомбардира чемпіонату Олександра Косиріна й посів друге місце, забивши однакову кількість голів з Брандау, Андресом Мендосою та Сергієм Закарлюкою[27]. У Кубку України того сезону Василь провів 5 матчів та голів не забивав, а його команда дійшла до чвертьфіналу де програла київському «Динамо»[28].


Зобр:8шт.


Назва:Генеральні прокурори України

-Знайдено: + |17 липня 1998 — 30 квітня 2002
-Знайдено: + |30 квітня 2002 — 6 липня 2002


Зобр:15шт.


Назва:Гарник Микола Васильович

-Знайдено: + | початок_терміну = 30 квітня 2002
Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: +

Попередник: в.о. Генеральний прокурор України
30 квітня 2002 - 6 липня 2002
Наступник:
Потебенько Михайло Олексійович
Піскун Святослав Михайлович



Назва:Тимошенко Олександр Геннадійович

-Знайдено: + 30 квітня 2002 - Києво-Святошинський місцевий суд Київської області закрив усі кримінальні справи, порушені щодо Олександра Тимошенка, скасував усі висунуті йому обвинувачення, а також визнав дії Генпрокуратури України щодо нього незаконними [29].


Назва:Nokturnal Mortum

Підзаголовок:=== 1997 ===
Знайдено: + 30 квітня Nokturnal Mortum грають на фестивалі Deathrider IV разом із End Zone, Goresleeps, Gods Tower та Mental Home.


Назва:Тарасов Юрій Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + По поверненню в Україну виступав за «Ниву» і «Металіст». Останній офіційний матч провів 30 квітня 1994 року проти луганської «Зорі-МАЛС».


Назва:Закорецька Валентина Миколаївна

-Знайдено: + Валентина Миколаївна Закорецька (* 30 квітня 1947 — † 9 липня 2010 , Дніпропетровськ) — радянська та українська спортсменка-парашутистка, Заслужений майстер спорту України, дворазова абсолютна чемпіонка світу, володарка 50 світових рекордів.


Назва:Міністерство транспорту України

Підзаголовок:== Міністри ==
Знайдено: + |9 червня 200130 квітня 2002


Зобр:1шт.


Назва:Прапор Умані

-Знайдено: + Прапор Умані — офіційний символ міста Умані (райцентр Черкаської області), затверджений рішенням сесії Уманської міської ради 30 квітня 1996 року.


Зобр:1шт.


Назва:Почесні громадяни Маріуполя

-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |30 квітня 1980
-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |30 квітня 1980


Назва:Національна академія Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького

Підзаголовок:== Інформація ==
Знайдено: + За час свого існування академією підготовлено понад 7000 офіцерів, які успішно проходять службу у підрозділах та частинах Державної прикордонної служби України, Внутрішніх військах Міністерства Внутрішніх справ, підрозділах Служби Безпеки України. З них 300 офіцерів було підготовлено для прикордонних відомств Росії, Білорусі, Молдови, Грузії, Таджикистану, Вірменії. З 30 квітня 1999 року має статус національної [30]


Зобр:1шт.


Назва:24-а механізована бригада (Україна)

Підзаголовок:== Командири ==
Знайдено: + * Начдив Павловський Василь Гнатович (20 листопада 1918 — 2 лютого 1919), (30 квітня — 21 червня 1920);
Підзаголовок:== Командири ==
Знайдено: + * Начдив М. В. Муретов (25 квітня — 30 квітня 1919, 21 липня 1920 — 11 січня 1921;


Зобр:28шт.


Назва:Цеголко Святослав Петрович

-Знайдено: + Святослав Петрович Цеголко (* 30 квітня 1979, Бурштин, Івано-Франківська область) — український тележурналіст, телеведучий.


Назва:Карамушка Олег Олександрович

-Знайдено: + Олег Олександрович Карамушка (* 30 квітня 1984, Канів, УРСР) — український футболіст, центральний захисник «Кримтеплиці». В минулому — гравець молодіжної збірної команди України.


Зобр:1шт.


Назва:Севастопольський тролейбус

-Знайдено: + Постановою РМ УРСР № 293 від 30 квітня 1946 року був затверджений генеральний план повоєнного відновлення Севастополя. Основним видом міського транспорту згідно з цим документом, зокрема, був визначений тролейбус.


Зобр:4шт.


Назва:Площа Ринок (Турка)

-Знайдено: + * 1990 рік, 1 травня — над ратушею урочисто, після 49 років перерви, піднято національний український прапор(на виконання рішення другої сесії міської ради «Про встановлення прапора, тризуба і гімна» від 30 квітня).


Назва:Діана Дорожкіна

-Знайдено: + Діа́на Доро́жкіна (нар. 30 квітня 1971 року, Білорусь[31]) — український модельєр-дизайнер, телеведуча.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 30 квітня 1971 року в Білорусі у сім'ї військового[31].


Назва:Осип Хома

-Знайдено: + У 1951 році Осип Хома із родиною перебрався до США, одружився, у нього народилася донька Тамара. Закінчилося життя Осипа Хоми трагічно: 30 квітня 1958 року він помер у шпиталі Нью-Мілфорда на сорок першому році життя, не перенісши операції. Похований в Нью-Гейвені.


Зобр:2шт.


Назва:Український націоналізм [[Файл:|thumb |150px|right]] -Знайдено: + УРП утворилася з кількох політичних сил і була однією з перших політичних партій України. Почалося все з Української Гельсинської спілки. 29-30 квітня 1990 року на базі УГС було створено Українську республіканську партію. УРП була зареєстрована 5 листопада 1990 року. Її головою було обрано Л.Лук'яненка.


Зобр:18шт.


Назва:Полтавський вісник

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Заснована Дмитром Іваненком газета «Полтавскій вестникь» виходила до 30 квітня 1917 року. Потім випуск її припинився. Редакція обіцяла читачам, що шукає кошти і незабаром сподівається відновити вихід. Та це вдалося зробити аж через… 73 роки.


Зобр:1шт.


Назва:Флоріан Неуважний

-Знайдено: + Флоріа́н Неува́жний (пол. Florian Nieuważny; * 30 квітня 1929, Живець — † 24 квітня 2009, Варшава) — польський мовознавець, славіст, україніст, перекладач, професор Варшавського університету й Люблінського університету Марії Склодовської-Кюрі, завідувач кафедри україністики. Батько історика Анджея Неуважного.


Зобр:1шт.


Назва:Фільваров Генріх Йосипович

-Знайдено: + Фільваров Генріх Йосипович (* 30 квітня 1927, Кіровоград) — український архітектор, директор Інституту урбаністики.


Назва:Ященко Ярослав Володимирович

-Знайдено: + Я́щенко Яросла́в Володи́мирович (30 квітня 1926 р.) — український вчений, фізик, доцент кафедри АЕС та ІТФ НТУУ «КПІ» (Теплоенергетичний факультет), учасник Німецько-радянської війни, ветеран праці, кавалер восьми урядових нагород, почесний енергетик України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Ященко Ярослав Володимирович народився 30 квітня 1926 року. Закінчив Київський політехнічний інститут за спеціальністю «інженер-механік з котлобудування».


Назва:Історія Седнева

-Знайдено: + 1996 р., 30 квітня — під час перебування на Чернігівщині Президент України Л. Д. Кучма відвідав Седнів та ознайомився з роботою науково-виробничого об'єднання «Чернігівеліткартопля».


Назва:Пам'ятники Сімферополя

-Знайдено: + | Ульянову Дмитру, погруддя||1971, 30 квітня ||в сквері на вулиці Желябова.
44°57′15″ пн. ш. 34°05′46″ сх. д. / 44.954361° пн. ш. 34.09611° сх. д. / 44.954361; 34.09611 || ||Погруддя Дмитра Ульянова. Автори — скульптори В. В. і Н. І. Петренки, архітектор Є. В. Попов.


Зобр:51шт.


Назва:Щербань Ірина Михайлівна

-Знайдено: + Щербань Ірина Михайлівна (*30 квітня 1954 року) — кандидат географічних наук, доцент, метеоролог, кліматолог. З відзнакою закінчила у 1976 році географічний факультет Київського університету зі спеціальності «географ-метеоролог». У 1979 році закінчила аспірантуру Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту, кандидатська дисертація «Просторово-часовий розподіл снігового покриву в Україні». Працювала у 19791991 роках молодшим науковим співробітником у цьому інституті, у 19912000 роках старшим науковим співробітником науково-дослідного економічного інституту Міністерства економіки України. Працює в Київському університеті з 2001 року науковим співробітником, з 2001 доцентом кафедри метеорології та кліматології географічного факультету. Викладає «Синоптичну метеорологію», «агрометеорологію», «особливості синоптичних процесів в Україні».


Назва:Український балет (золота монета)

-Знайдено: + Монету введено в обіг 30 квітня 2010 року. Вона належить до серії «Інші монети».


Зобр:1шт.


Назва:Лонгин (Жар)

-Знайдено: + | прийняття чернецтва=30 квітня 1996
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 30 квітня 1996 року секретарем Чернівецької єпархії архімандритом Мелетієм (Єгоренком) пострижений в чернецтво з іменем «Лонгин» на честь мученика Лонгина Сотника. З 1996 року отець Лонгин, з благословіння Священного Синоду, керував будівництвом в Банченах Вознесенського чоловічого монастиря і дитячого притулку при ньому, перенесеному з 2002 року в село Молниця. З 1999 року отець очолив будівництво жіночого монастиря на честь Боянської ікони Божої Матері в Боянах.


Назва:Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили»

-Знайдено: + | заснований = 30 квітня 1994 (як меморіальний комплекс)
-Знайдено: + 30 квітня 1994 року відбулося відкриття Биківнянського меморіального комплексу жертвам комуністичного режиму.


Зобр:5шт.


Назва:Беркут (хокейний клуб, Київ)

-Знайдено: + |align=center|30 квітня 1980


Зобр:1шт.


Назва:Бойчук Андрій Прокопович

-Знайдено: + Андр́ій Пр́окопович Бойч́ук (*20 жовтня 1918, с. Бугруватка тепер Світловодського району Кіровоградської області — †30 квітня 1985, м. Кіровоград, Україна) — український літератор та педагог, професор, кандидат філологічних наук. Проректор, завідуючий кафедрою української літератури в Кіровоградському педінституті. Автор книги «Українська сатира другої половини XIX століття»[32]


Зобр:1шт.


Назва:Тютюнник Дмитро Андрійович

-Знайдено: + Тютюнник Дмитро Андрійович (30 квітня 1934 року — 2003 року) — український ґрунтознавець, кандидат сільськогосподарських наук, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 30 квітня 1934 року в селі Сенькове Куп'янського району Харківської області. Закінчив 1957 року Кишинівський університет, кафедру ґрунтознавства, аспірантуру Українського науково-дослідного інституту гідротехніки і меліорації. У 1980–2003 роках старший викладач, доцент кафедри фізичної географії Київського університету. Кандидатська дисертація «Глибокий обробіток важких оглеєних ґрунтів, осушених дренажем» захищена у 1969 році. Виконував та організував експедиційні ґрунтознавчі дослідження в Молдові, Карпатському регіоні, Лісостепу та Степу України. Протягом 15 років проводив стаціонарні ґрунтово-меліоративні та агромеліоративні дослідження на Передкарпатті. Досліджував напрям комплексного поліпшення водно-фізичних властивостей і окультурювання важких оглеєних ґрунтів, розробив нормативи комплексної меліорації для Нечорноземної зони колишнього СРСР, що було практично впроваджено в Україні, Білорусі, Росії, країнах Балтії. Наукові інтереси: природно-меліоративний моніторинг, районування гумідних територій, зокрема осушуваних, оптимізація водного режиму та водних властивостей ґрунтів, окультурювання періодично перезволожуваних ґрунтів.


Назва:Літак АН-225 «Мрія» (монета)

-Знайдено: + Монету введено в обіг 30 квітня 2002 року. Вона належить до серії «Літаки України».


Зобр:1шт.


Назва:Казенна палата

-Знайдено: + Згідно із законами від 30 травня 1878 р. та 30 квітня 1885 р., казенні палати відали казначейськими питаннями, переписом населення, переведенням податних осіб в інші стани, проведенням торгів із казенних підрядів і поставок, справами про накладення стягнень за порушення статутів казенного управління (до 300 рублів) та правил про мита, торгівлю й промисли.


Зобр:1шт.


Назва:Кондрат Омелян Філаретович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + Нагороджений орденом Леніна (1 травня 1943), п'ятьма орденами Червоного Прапора (2 січня 1937, 4 липня 1937, 21 травня 1940, 13 червня 1952 і 22 лютого 1968), орденами Вітчизняної війни 1-го ступеня, Червоної Зірки (30 квітня 1947), медалями «XX років РККА» (22 лютого 1938), «За оборону Ленінграда» (22 грудня 1942), «За бойові заслуги» (3 листопада 1944), «За перемогу над Німеччиною» (9 травня 1945), «30 років Радянської Армії і Флоту» (22 лютого 1948), «В пам'ять 250-річчя Ленінграда» (16 травня 1957), «40 років Збройних Сил» (22 лютого 1958), «20 років Перемоги» (7 травня 1965), «50 років Збройних Сил» (26 грудня 1967).


Зобр:1шт.


Назва:Бугрій Ігор Миколайович

-Знайдено: + Ігор Миколайович Бугрі́й (30 квітня 1953, с. Коростів Сколівського району Львівської області) — український краєзнавець, член Сколівського районного науково-культурологічного товариства «Бойківщина».


Зобр:1шт.


Назва:Голодняк Петро Михайлович

-Знайдено: + Петро Михайлович Голодняк (6 жовтня 1910, Бересняги — 30 квітня 1979) — радянський офіцер, льотчик, Герой Радянського Союзу.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Після війни продовжував службу у військово-повітряних силах СРСР. У 1951 році закінчив Вищі офіцерські льотно-тактичні курси. З 1955 року полковник Голодняк — в запасі. Жив і працював в місті Луцьку. Помер 30 квітня 1979 року. Похований на центральному цвинтарі Луцька. На його могилі встановлено пам'ятник.


Назва:Посольство Малайзії в Україні

-Знайдено: + # (Mohd Daud Yusoff) (30 квітня 20042004), Варшава


Назва:Кучера Август-Йосип

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 30 квітня 1921 р. — командир Запасного кінного полку Окремої кінної дивізії Армії УНР.


Зобр:1шт.


Назва:Лещенко Олексій Якович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Після лікування О. Я. Лещенко був призначений командиром 117-го артилерійського дивізіону Новоросійської військово-морської бази. Брав участь у Південно-Озерейській десантній операції, утриманні плацдарму в районі Мисхако, відомого як «Мала Земля». Вміло вів артилерійську дуель з ворожою артилерією на Тамані, а з 30 квітня 1944 року його дивізіон брав участь у звільненні Севастополя.


Назва:Літак АН-225 «Мрія» (срібна монета)

-Знайдено: + Монету введено в обіг 30 квітня 2002 року. Вона належить до серії «Літаки України».


Зобр:1шт.


Назва:Доній Микола Романович

-Знайдено: + Микола Романович Доній (30 квітня 1910, Липняжка — 21 липня 1975, Київ) — дослідник історії КПРС та КП(б)У, археограф, педагог, кандидат історичних наук (з 1949 року), професор1964 року).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 30 квітня 1910 року в селі Липняжці (нині Добровеличківського району Кіровоградської області) в робітничій родині.


Зобр:1шт.


Назва:Радченко Григорій Тимофійович

-Знайдено: + З 30 квітня 1920 р. — старшина штабу 6-ї Січової дивізії Армії УНР. З 25 травня 1920 р. — завідувач квартирного відділу столичного коменданта у Вінниці. З 23 червня 1920 р. — начальник дислокаційного відділу Головного управління Генерального штабу УНР.


Зобр:1шт.


Назва:Халецький Олексій Федорович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + Нагороджений орденами Леніна (19 квітня 1945), Вітчизняної війни 1-го ступеня (11 березня 1985), «За службу Батьківщині в ЗС СРСР» 3-го ступеня (30 квітня 1975), Слави 3-го ступеня (15 вересня 1944), медалями.


Зобр:1шт.


Назва:Темченко Павло Кононович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 30 квітня 1946 року Павло Кононович помер.


Назва:Андрєєва-Дельмас Любов Олександрівна

-Знайдено: + Видатна актриса і педагог померла 30 квітня 1969 року. Похована в Ленінграді на Красненькому цвинтарі.


Назва:Скугарєв Вадим Костянтинович

-Знайдено: + Ску́гарєв Вади́м Костянти́нович (нар. 30 квітня 1928 року, Київ — пом. 17 січня 1987 року, Київ) — український радянський архітектор.


Зобр:1шт.


Назва:Фролов Валерій Семенович

-Знайдено: + Валерій Семенович Фролов (30 квітня 1949) — український військовий. Генерал-лейтенант. Командувач Сухопутних військ Збройних Сил України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 30 квітня 1949 року у смт Тиврів Вінницької області. У 1970 році закінчив Казанське вище танкове училище. У 1978 році Військову академію бронетанкових військ.


Назва:Іщенко Павло Олегович

-Знайдено: + І́щенко Павло́ Оле́гович (30 квітня 1992, Петропавловськ-Камчатський, Росія) — український боксер-любитель, майстер спорту міжнародного класу з боксу, чемпіон Європи серед юнаків (2008), бронзовий призер чемпіонату світу серед кадетів (2007), чемпіон України (2011, 2012[33]). Учасник літніх Олімпійських ігор у Лондоні (2012). Має брата-боксера МирославаПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 30 квітня 1958 в с.м.т. Димер Вишгородського району Київської області[34].


Назва:Долинський Роман

-Знайдено: + Роман Долинський (нар. 30 квітня 1899, с. Глушків, Городенківський район, Івано-Франківська область — пом. 13 березня 1961, м. Нью-Йорк, США) — хорунжий УГА, підполковник дивізії Ваффен СС «Галичина».
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Народився 30 квітня 1899 у селі Глушків (тепер Городенківського району Івано-Франківської області. Ґімназію закінчив у Львові 1918 року.


Зобр:2шт.


Назва:Мистецька премія «Київ»

-Знайдено: + * Журі кожної з семи номінацій визначає до 30 квітня поточного року переможців конкурсу.


Зобр:1шт.


Назва:Станько Йосип Петрович

-Знайдено: + Станько Йосип Петрович (народився 30 квітня 1893 в Яворові, Львівська область — помер 17 листопада 1967 в Яворові, Львівська область) — майстер-різьбяр, автор технології Яворівського жолобчасто-вибірного різьблення.
-Знайдено: + Йосип Петрович Станько народився 30 квітня 1893 року місті Яворів Львівської області в сім'ї Петра та Марії, які були корінними Яворівчанами. В сім'ї був наймолодшою дитиною, де було всього п'ятеро дітей.


Зобр:4шт.


Назва:Суперництво футбольних клубів «Дніпро» та «Металіст»

-Знайдено: + | найбільша перемога = «Металіст» 0–6 «Дніпро» (30 квітня 2006)


Назва:Історія Одеси (1914-1920)

-Знайдено: + У березні сімнадцятого в кафе «Саратов» 40 кримінальних «авторитетів» Одеси і округу провели свою конференцію. Котовський тоді віщав: «Ми з тюремного замку послані закликати всіх об'єднатися для підтримки нового ладу. Нам треба піднятися, отримати довіру і звільнитися. Нікому від цього небезпеки немає, ми хочемо кинути своє ремесло і повернутися до мирної праці». Від імені злодіїв він звертався до одеської влади з проханням відправити всіх кримінальників на фронт «захищати революційну батьківщину». 30 квітня Котовський відіслав прокурору нове прохання — амністувати його як політв'язня та відправити на фронт. 5 травня 1917 Котовський нарешті був умовно звільнений, з умовою негайного відправлення на фронт.


Зобр:6шт.


Назва:Вулиця Маразліївська (Одеса)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Вулиця закладена у 1828 році під назвою вул. Нова — прокладена від Барятинського провулку (тепер провулок Нахімова) до вул. Базарної. 27 жовтня 1864 року вулиця дістає нову назву — Михайлівська, в ім'я Михайлівського жіночого монастиря, одна зі стін якого виходила на цю вулицю (на місці сучасного будинку № 1а). А 23 листопада 1899 року вулиця отримала назву вулиця Маразлі, згодом Маразліївська, названа в честь міського голови Григорія Маразлі. За радянських часів вулиця дістала назву Енгельса30 квітня 1920 року). Назва «Маразліївская» поверталася вулиці двічі: 19 листопада 1941 року (але після 14 квітня 1944 року була повернена назва «Енгельса») та 20 вересня 1991 року.


Зобр:1шт.


Назва:Левченко Семен

-Знайдено: + Левченко Семен (30 квітня 1896, Київ3 лютого 1991, м. Дарба
-Знайдено: + Народився 30 квітня 1896 р. у Києві. Закінчив Одеське військове училище прапорщиків (1917). Воював у складі Армії УНР у полку імені гетьмана П. Дорошенка. Після поразки перебував у таборі для інтернованих (Каліш), редагував газету «Промінь». Друкувався у часописах «Веселка», «Рідна мова», «Гуртуймось», «Літературно-науковому віснику». Помер 3 лютого 1991 р. у м. Дарба


Назва:Дондик Микола Іванович

-Знайдено: + Дондик Микола Іванович (30 квітня 1948, Балашівка, Запорізька область) — український юрист, народний депутат України II скликання.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 30 квітня 1948 року в с. Балашівка.


Назва:Інглезі Дмитро Спиридонович

-Знайдено: + Дмитро Спиридонович Інглезі (нар. 1770, Кефалінія — пом. 30 квітня 1846, Одеса) — купець грецького походження, відставний капітан флоту, а потім купець 1-ї гільдії, одеський міський голова (1818-1821).
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Дмитро Спиридонович пішов з життя 30 квітня 1846 у віці 75 років.[35]


Зобр:1шт.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Emp_18740608 не вказано текст
  2. Бандера став почесним громадянином міста Долина на Прикарпатті
  3. Бандера і Шухевич стали почесними громадянами Теребовлі
  4. Почесні громадяни міста Бережани
  5. Церква і Життя. ч. 15 , 2 −15.6.2003 стр. 12 і 13
  6. Иванов П.А., Черноморские казаки в Слободзее, с рисунками (338 засед.), 1902, c. 80-90 , (Записки Одесского Общества Истории и Древностей)
  7. [http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?
  8. Повернення із забуття
  9. «Незнайомка» зробила переворот у рок-гурті «Dруга Ріка»
  10. [http://www.warheroes.ru/hero/hero.asp?
  11. [http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  12. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою myplaceservices не вказано текст
  13. [http://www.warheroes.ru/hero/hero.asp?
  14. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою хроніка не вказано текст
  15. [http://www.pravoslavye.org.ua/index.php?
  16. У Харківської облраді створена група «За Харківщину» (рос.)
  17. Мазепа І. Україна в огні і бурі революції 1917–1921. — P. Mirchuk, 1967 р. — 400 ст.
  18. Зміни в складі виконкому Харківської міськради
  19. Коваль Омелян «В 70-ліття основноположника СУМ (1904 - 30.4. - 1974)» // Аванґард, журнал української молоді. ч. 2-3 (118*119) Р. XXVIII, С. 81
  20. Українці у світі
  21. а б В. К. Жуков. Черноморский флот в революции 1917–1918 гг. — с. 217. Цит. за: Севастополь: хроника революций и гражданской войны 1917–1920 годов / Валерий Васильевич Крестьянников (сост.,науч.ред.и коммент.). — Севастополь : Крымский Архив, 2007. — 639с. — ISBN 966-572-928-4
  22. Кукель В. А. Правда о гибели Черноморского флота 18 июня 1918 г. — Л.: 1923.
  23. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою end не вказано текст
  24. "Волынь" поднялась на третью строчку. Спорт-Экспресс. RU. 9 квітня 2005. Процитовано 18 грудня 2011. (рос.)
  25. У Сачко - перелом челюсти и сотрясение мозга. UA-Футбол. UA. 20 травня 2005. Процитовано 18 грудня 2011.
  26. Таврія (Сімферополь) - Волинь (Луцьк). Офіційний сайт Федерації футболу України. UA. Процитовано 18 грудня 2011.
  27. Чемпионат Украины 2004/05 - Высшая лига. Украинский футбол от Алексея Кобызева. UA. Процитовано 18 грудня 2011. (рос.)
  28. 14-й Кубок Украины - 2004/05. Украинский футбол от Алексея Кобызева. UA. Процитовано 18 грудня 2011. (рос.)
  29. Українська правда, 8.05.2002
  30. http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  31. а б Діана Дорожкіна: чоловікові замовляю подарунки
  32. [http://scholar.google.com/citations?
  33. Результати фіналів чемпіонату України з боксу 2012 (рос.) . «Новини боксу». Архів оригіналу за 23 липня 2013. Процитовано 21 грудня 2012.
  34. Провотар Олександр Іванович / Факультет кібернетики Київського національного університету імені Тараса Шевченка
  35. Информационный сайт Одессы(рос.)