Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/29 квітня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Україна

-Знайдено: + 1917 року лютнева революція в Росії повалила монархію і дала початок республіканському Тимчасовому уряду[1]. Відлунням цих подій стало формування 17 березня у Києві Центральної Ради на чолі з професором Михайлом Грушевським[1]. 20 листопада, після більшовицького перевороту в Росії, Центральна Рада як представницький орган України проголосила створення автономної Української Народної Республіки (УНР)[2], а 22 січня 1918 року, через спалах українсько-більшовицької війни, проголосила її незалежність[3]. За місяць український уряд уклав у Брест-Литовську договір з Німецькою і Австро-Угорськими імперіями, за допомоги яких звільнив Україну від більшовиків. Проте 29 квітня, в результаті державного перевороту, уряд Центральної Ради замінила військова диктатура гетьмана Павла Скоропадського[1][4]. Республіка була перейменована на «Українську Державу»[4]. Режим Скоропадського протримався до листопада, коли його головні союзники німці капітулювали у Першій світовій війні[4]. 14 грудня повстання Директорії на чолі з Симоном Петлюрою повалило гетьманат і відновило Республіку. Однак відступ німців дозволив російським більшовикам поновити воєнні дії. 6 січня 1919 вони створили у Харкові маріонеткову державу — Українську Соціалістичну Радянську Республіку, від імені якої розпочали війну[1]. Протягом 1919 — 1920 років за контроль над Україною боролися українські республіканці, більшовики, російські націоналісти за підтримки Великої Британії, Франції та Польщі, українські анархісти на чолі з Нестором Махно й українські партизани[1]. Боротьба закінчилася перемогою більшовицьких сил і встановленням радянського контролю в Центральній, Східній та Південній Україні[1].


Зобр:76шт.


Назва:Київ

-Знайдено: + В добу визвольних змагань Київ був центром боротьби за українську державність. 3 березня 1917 року, після падіння царського режиму, в місті створено Українську Центральну Раду. 20 листопада 1917 року вона проголосила Українську народну республіку, а Київ — її столицею. 8 лютого 1918 року містом оволоділи більшовики, проте після укладання Берестейського миру його визволили війська Центральних держав. Протягом 29 квітня — 14 грудня 1918 року Київ був столицею Української Держави, якою керував


Зобр:30шт.


Назва:Історія України

-Знайдено: + Дочекавшись допомоги з Криму, Хмельницький рушив на коронне військо. Перша битва відбулася на річці Жовті Води (29 квітня), де зійшлося військо козаків та татар Тугая з військом коронного гетьмана Миколи Потоцького Стефаном. Після перемоги козаки рушили на ставку обох гетьманів коронного й польного (Мартин Калиновський) біля Корсуня. Тут яскраво проявив себе «права рука» Хмельницького — Максим Кривоніс. 25 травня поляки були розбиті вщент. Це викликало великий резонанс не тільки в самій Польщі, але й за кордоном.
-Знайдено: + 29 квітня 1918 року у результаті державного перевороту на зміну соціалістам Центральної Ради до влади прийшов Павло Скоропадський — колишній генерал-лейтенант царської армії. На «з'їзді хліборобів» Скоропадський був обраний гетьманом України. Було прийнято нову назву країни — Українська Держава. Вона існувала у квітні — грудні 1918 року під протекторатом Німеччини. Але за цей короткий проміжок часу було введено свою стабільну валюту — гривню, засновано Академію наук та Катеринославський університет.


Зобр:27шт.


Назва:Українська Народна Республіка

-Знайдено: + Правовий статус Генерального Суду УНР було закріплено Конституцією УНР, прийнятою мало не в останній день функціювання Центральної Ради — 29 квітня 1918 року[5].


Зобр:34шт.


Назва:Дніпропетровська область

-Знайдено: + * 229 квітня 1918 — губернія у складі УНР
-Знайдено: + * 29 квітня14 грудня 1918 — губернія в складі Української Держави гетьмана П.Скоропадського


Зобр:3шт.


Назва:Верховна Рада України

-Знайдено: + Першим попередником Верховної Ради України була Центральна Рада Української Народної Республіки, утворена 17 березня 1917 року. Вона розпочала розбудову української державності шляхом видання Універсалів. Найвагомішим став IV Універсал, ухвалений 22 січня 1918 року, який проголосив одним із важливих завдань створення Конституції України. На останньому засіданні Центральної Ради 29 квітня 1918 року було ухвалено проект Конституції Української Народної Республіки — «Статут про державний устрій, права і вольності УНР».
-Знайдено: + Другим попередником Верховної Ради України можна вважати З'їзд хліборобів-землевласників за участю 8000 делегатів, який відбувся в Києві 29 квітня 1918 і проголосив гетьманом України Павла Скоропадського. Цього ж дня було оголошено «Закони про тимчасовий державний устрій України», що мали слугувати за Конституцію держави до скликання Сойму. Однак Сойм так і не було скликано. За цією тимчасовою Конституцією влада в Україні належала Гетьману, який призначав Отамана Ради Міністрів, а той подавав Гетьману свій Кабінет на затвердження.


Зобр:5шт.


Назва:Голубович Всеволод Олександрович

-Знайдено: + | кінець_терміну = 29 квітня 1918
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Протягом 3-20 січня перебував у Бересті на перемовах із Німеччиною та її союзниками. За участь у викраденні банкіра А. Доброго 29 квітня був заарештований німцями і до 16 грудня 1918 року перебував у Лук'янівській в'язниці. 25 липня 1918 у німецькому військово-польовому суді закінчено розгляд справи колишніх міністрів УЦР В.Голубовича і О.Жуковського та урядовців Ю.Гаєвського, П.Богацького, М.Осипова і І.Красовського, яких було звинувачено в участі в арешті банкіра Доброго. Прокурор запропонував покарати О.Жуковського на 2 р. і 6 місяців ув'язнення, В.Голубовича — на 2 роки, М.Осипова — на 1 рік і 6 місяців, П.Богацького, Ю.Гаєвського і І.Красовського на 1 рік тюрми.


Зобр:1шт.


Назва:Грушевський Михайло Сергійович

-Знайдено: + | кінець_терміну = 29 квітня 1918
-Знайдено: + По поверненні до Києва, Грушевський приділяв значну увагу конституційному процесові в Україні. Під його керівництвом розроблялася Конституція незалежної УНР (прийнята 29 квітня 1918 року), згідно з якою верховним органом влади УНР проголошувалися Всенародні збори, які безпосередньо здійснювали вищу законодавчу владу в УНР і формували вищі органи виконавчої та судової влади. Скликати Всенародні збори і проводити їх мав голова, обраний Всенародними зборами[6].
-Знайдено: + 29 квітня 1918 року в Києві відбувся державний переворот і влада перейшла до рук гетьмана Павла Скоропадського. У зв'язку з державним переворотом, здійсненим П.Скоропадським, Грушевський перейшов на нелегальне становище. У підпіллі займався науковою працею, брав участь в обговоренні питання про заснування УАН, при цьому відстоював думку, що її необхідно засновувати на базі УНТ. Відмовився від пропозиції увійти до складу академії, створенної гетьманом П.Скоропадським.


Зобр:15шт.


Назва:Конституція України

-Знайдено: + Конституція Української Народної Республіки (Статут про державний устрій, права і вільності УНР) — основний закон УНР, прийнятий Центральною Радою 29 квітня 1918 року, в останній день існування Центральної Ради. В конституції наголошувалось, що вся влада в УНР «походить від народу», а її верховним органом мають стати Всенародні збори. Конституція утверджувала принцип верховенства парламенту, тобто парламентську республіку, проте не розкривала питань власності, кордонів, мови, державних символіки тощо.
-Знайдено: + У «Грамоті до всього українського народу» (29 квітня 1918) П.Скоропадський проголосив себе гетьманом всієї України та оголошував про розпуск Української Центральної Ради та всіх створених нею інституцій, а також земельних комітетів.


Зобр:2шт.


Назва:Липинський В'ячеслав Казимирович

-Знайдено: + Після визволення України від більшовиків, навесні 1918-го року, В'ячеслав Липинський зближується з Павлом Скоропадським, майбутнім Гетьманом Української Держави. У той самий час консервативні сили (УДХП, «Українська Народна Громада» П. Скоропадського та «Союз земельних власників») створюють опозиційну до Центральної Ради коаліцію і за офіційного нейтралітету німецьких окупаційних сил розпочинають підготовку до державного перевороту. 29 квітня 1918 року Центральну Раду було повалено, Павла Скоропадського — проголошено Гетьманом.
-Знайдено: + * «Хам і Яфет. З приводу десятих роковин 16/29 квітня 1918 року». — Львів: «Поступ», 1928. — 32 с.


Зобр:2шт.


Назва:Лук'яненко Левко Григорович

-Знайдено: + | початок_терміну = 29 квітня 2005


Назва:Мазепа Ісаак Прохорович

-Знайдено: + Під час спроби перевороту, вчиненого 29 квітня 1919 року отаманом Оскілком у Рівному, Мазепу заарештували разом з іншими членами уряду, але після придушення виступу усіх звільнили.


Зобр:1шт.


Назва:Міхновський Микола Іванович

-Знайдено: + Нова сторінка його біографії розпочалася після переїзду до Києва, вже окупованого німецькою армією. УДХП, яка виступила з гострою критикою політики Центральної Ради, підтримала державний переворот 29 квітня 1918 року.[7] Проте стосунки з гетьманом Павлом Скоропадським також виявилися непростими.


Зобр:11шт.


Назва:Попович Оксана Зенонівна

-Знайдено: + У липні 1988 року була членом-засновником Івано-Франківської обласної філії Української Гельсінської Спілки, обрана скарбником спілки. При перетворенні на Установчому з'їзді 29-30 квітня 1990 року УГС на Українську Республіканську партію була серед тих, хто відмовився бути членом новоствореної політичної партії.


Назва:Скоропадський Павло Петрович

-Знайдено: + | термін = 29 квітня14 грудня 1918
-Знайдено: + Павло́ Петро́вич Скоропа́дський (3 (15) травня 1873(18730515) — 26 квітня 1945) — український громадський, політичний діяч, військовик. Походив з козацько-старшинського роду Скоропадських. Офіцер армії Російської імперії. Учасник російсько-японської (19041905), Першої світової воєн (19141918). Гетьман Української Держави (29 квітня — 14 грудня 1918). Один із лідерів, ідеологів монархічного гетьманського руху.
-Знайдено: + 29 квітня 1918 року в Києві Всеукраїнський з'їзд хліборобів одностайно закликав проголосити Гетьманом України Павла Скоропадського. Центральну Раду було розігнано німцями, натомість, одразу ж було проголошено про утворення Української Держави на чолі з Гетьманом, який узяв на себе повноваження щодо управління краєм.
Підзаголовок:=== Гетьманат ===
Знайдено: + 29 квітня 1918 року внаслідок державного перевороту Павло Скоропадський взяв владу в Україні. Більшість партій та верств населення відмовили Центральній Раді та її Раді Міністрів у підтримці, тому переворот пройшов майже без пострілів та крові, лише в сутичці із січовими стрільцями загинуло троє вірних гетьманові офіцерів. Головною причиною успішності перевороту був параліч Центральної Ради. В Софіївському соборі єпископ Никодим миропомазав Гетьмана, а на Софіївському майдані відслужили урочистий молебен. Тоді ж було опубліковано «Грамоту до всього українського народу», де Гетьман заявляв, що взяв на себе тимчасово всю повноту влади. Відповідно до цього документу, Центральну Раду й усі земельні комітети розпускали, міністрів та їх товаришів звільняли з посад, а рядовим державним службовцям належало продовжувати роботу. Було відновлено право приватної власності. Гетьман також повідомляв, що незабаром видасть закон про вибори до Українського Сейму. Було обіцяно «забезпечити населенню спокій, закон і можливість творчої праці». До скликання Сейму в Україні мали діяти «Закони про тимчасовий державний устрій України», видані того ж самого дня. У них були визначені головні напрями діяльності Гетьмана у політичній сфері, організації державного управління, дані гарантії громадянських прав населення, оголошено про встановлення Української Держави замість Української Народної Республіки. Нова держава ґрунтувалася як на республіканських, так і на монархічних засадах. Згідно із «Законами…», вся влада, зокрема й законодавча, зосереджувалася у руках Гетьмана. За формою це була диктаторська влада з атрибутами національної традиції, за політичною суттю — авторитарний режим консервативної частини населення без чітко оформленої моделі побудови нової держави.
Підзаголовок:=== Гетьманат ===
Знайдено: + Усе ще потребувало вирішення земельного питання. 29 квітня 1918 року Гетьман скасував закони Центральної Ради про конфіскацію великих маєтків, але план їхнього викупу та розподілу між селянами було ухвалено лише в листопаді (його так і не вдалося виконати). З перших днів діяльності гетьманський уряд вживав заходів щодо нормалізації становища на селі, яке потрясали невдоволення, суперечності, ексцеси. Для підготовки нового аграрного закону й полагодження конфліктів між землевласниками й селянами було створено губернські й повітові комісії. Тимчасові правила про земельні комісії зобов'язували селян повернути поміщицьке майно й відшкодувати збитки, яких вони завдали великим землевласникам. На початку листопада підготували проект аграрної реформи, що передбачав примусовий викуп державою великих земельних володінь і розподіл їх між селянами — не більше 25 десятин на двір.
Підзаголовок:== Література ==
Знайдено: + * Гавриленко О. А., Логвиненко І. А. Гетьманський переворот 29 квітня 1918 р.: причини та наслідки // Актуальні проблеми юридичної науки у дослідженнях вчених: науково-практичний збірник. — К., 2000. — № 3. — С. 2-10.


Зобр:14шт.


Назва:Стасюк Микола Миколайович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Після гетьманського перевороту 29 квітня 1918 року повернувся до кооперативної праці.


Назва:Софійський собор (Київ)

-Знайдено: + 29 квітня 1918 — у соборі єпископ Никодим (Кротков) миропомазав Павла Скоропадського на гетьмана всієї України.


Зобр:13шт.


Назва:Черінь Ганна

-Знайдено: + Черінь Ганна (справжнє прізвище (в заміжжі) — Паньків; * 29 квітня 1924) — українська поетеса, письменниця і літературний критик на еміграції. Автор критичних статей, оповідань та дуже цікавих подорожніх нарисів і творів у жанрі дитячої літератури.
-Знайдено: + Ганна Черінь народилася 29 квітня 1920 р. на Київщині. Писати вірші почала з дитинства. Після закінчення школи вступила до Київського університету, але Друга світова війна перервала навчання. Ганна опинилась у Німеччині в таборах для «переміщених осіб». Під час перебування на примусових роботах у Німеччині друкувала свої твори у часописі «Дозвілля». У 1949 р. тут вийшла перша збірка її поезій «Крещендо». Літературознавець Богдан Рубчак вважає, що Ганна Черінь як поетеса досягла найбільшого успіху в особистій ліриці, яка вмістилася у першій збірці віршів, «Німецькі сонети». («Координати», т.2).


Назва:Шарлемань Микола Васильович

-Знайдено: + Мико́ла Васи́льович Шарлема́нь (24 січня (6 лютого) 1887(18870206), Кременчук — †29 квітня 1970, Київ) — зоолог, дійсний член НТШ й Українського наукового товариства у Києві, автор коментаріїв до «Слова о полку Ігоревім».
-Знайдено: + Помер 29 квітня 1970 року. Похований у Києві на Звіринецькому кладовищі.


Зобр:1шт.


Назва:Шрамченко Святослав Олександрович -Знайдено: + 29 квітня С. Шрамченко був присутній при піднятті на Чорноморському флоті українських Державних прапорів, про що залишив яскраві спогади. Згідно з деякими джерелами, після повернення до Києва Святославу Шрамченку було присвоєне військове звання капітан-лейтенант[8] і він очолив організаційний відділ Міністерства морських справ. Одночасно був старшим адютантом морського міністра Української Держави та УНР.
-Знайдено: + Святослав Шрамченко на еміграції став головним репрезентантом українського флоту. Саме з його ініціативи день 29 квітня, день Свята Українського Флоту емігранти почали відмічати як «День Українського Моря»[9]. Ця традиція існує серед українських емігрантів і досі.


Зобр:7шт.


Назва:Яценюк Арсеній Петрович

-Знайдено: + 19 вересня 2001 року почалася політична кар'єра Арсенія Яценюка. В цей день Верховна Рада Автономної Республіки Крим обрала його виконувачем обов'язків Міністра економіки Автономної Республіки Крим в уряді Валерія Горбатова. 21 листопада того ж року рішенням кримського парламенту Арсеній Яценюк став повноцінним Міністром економіки. 29 квітня 2002 року Арсеній Яценюк разом з усім урядом подає у відставку, тому що до роботи приступила новообрана Верховна Рада Криму. І хоча в той же день виконувачем обов'язків голови ради міністрів замість Валерія Горбатова став Сергій Куніцин, Арсеній Яценюк зберіг свою посаду. Вже 15 травня він удруге повноцінно очолив Міністерство економіки.


Зобр:6шт.


Назва:Тимошенко Петро Дмитрович

-Знайдено: + Петро́ Дми́трович Тимоше́нко (20 червня 1920(19200620), Вільховець, нині Звенигородського району Черкаської області — 29 квітня 1984, Київ) — український мовознавець, дослідник і викладач історії української мови. Кандидат філологічних наук (1953).


Назва:Українська Держава

-Знайдено: + |date_start = 29 квітня
-Знайдено: + Украї́нська Держа́ва — назва держави, що охоплювала територію Центральної, Східної та Південної України зі столицею в Києві від 29 квітня до 14 грудня 1918 року . Постала на місці Української Народної Республіки внаслідок державного перевороту. Очолювана гетьманом Павлом Скоропадським.
Підзаголовок:=== Переворот ===
Знайдено: + 29 квітня
Підзаголовок:=== Уряди ===
Знайдено: + * 29 квітня — 30 квітня 1918
Підзаголовок:== Література ==
Знайдено: + Гавриленко О. А., Логвиненко І. А. Гетьманський переворот 29 квітня 1918 р.: причини та наслідки // Актуальні проблеми юридичної науки у дослідженнях вчених: науково-практичний збірник. — К., 2000. — № 3. — С. 2-10.
Підзаголовок:== Література ==
Знайдено: + Гай-Нижник П. П. Фінансова політика уряду Української Держави Гетьмана П. Скоропадського (29 квітня — 14 грудня 1918 р.). — К., 2004. — 430 с.


Зобр:13шт.


Назва:Українська Народно-Республіканська Партія

-Знайдено: + Лідери: Євген Архипенко (міністр земельних справ у кабінеті С. Остапенка), П. Пилипчук (керуючий міністерством шляхів у тому ж кабінеті) та О. Ковалевський. УНРП була керівною групою в організації державного перевороту, влаштованого В. Оскілком 29 квітня 1919 в Рівному. Згодом не виявляла діяльності.


Назва:Українська партія соціалістів-самостійників

-Знайдено: + Незадоволена політикою уряду Б. Мартоса, УПСС разом з отаманом В. Оскілком і з народними республіканцями (Є. Архипенко) організувала невдалий переворот у Рівному (29 квітня 1919).


Назва:Українська Центральна Рада

Підзаголовок:=== Сесії ===
Знайдено: + * 27 квітня — 29 квітня — поширена сесія Малої Ради.
-Знайдено: + Найважливішим законодавчим актом УЦР було схвалення конституції УНР 29 квітня 1918, яка стверджувала республіканську форму держави з парламентарно-демократичним режимом. Законодавча влада в УНР мала перевагу над виконавчою. Головним законодавчим органом стверджувались Всенародні Збори України, які обирали Голову Всенародних Зборів.
Підзаголовок:== Переворот ==
Знайдено: + 29 квітня 1918 за підтримкою німецьких військ відбувся переворот, який проголосив генерала П.Скоропадського гетьманом Української Держави. Своєю грамотою гетьман Скоропадський розпустив УЦР і Малу Раду, а видані ними закони скасував.
Підзаголовок:== Переворот ==
Знайдено: + За весь час існування УЦР її головою був М. Грушевський, а у 1918 р. його заступниками були С. Веселовський, М. Шраг, А. Ніковський, Ф. Крижанівський, секретарями М. Єреміїв, М. Чечель, А. Постоловський, Я. Левченко, Є. Онацький, Л. Чикаленко. За час УЦР діяли кількакратно змінені уряди під проводом В. Винниченка (28 червня 1917 р. — 30 січня 1918 р.) і В. Голубовича (30 січня 1918 р. — 29 квітня 1918 р.).
-Знайдено: + * Гавриленко О. А., Логвиненко І. А. Гетьманський переворот 29 квітня 1918 р.: причини та наслідки // Актуальні проблеми юридичної науки у дослідженнях вчених: науково-практичний збірник. — К., 2000. — № 3. — С. 2-10.
Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: + id=3409 Конституція Української Народної Республіки (29 квітня 1918 р.)]


Зобр:2шт.


Назва:Фальковський Іриней

-Знайдено: + | дата_смерті = 29 квітня 1823
-Знайдено: + Іван Якимович Фальковський, чернече ім'я Іриней (28 травня 1762, с. Білоцерківці Пирятинської сотні Лубенського полку, тепер Пирятинського району Полтавської області — 29 квітня 1823, м.Київ) — науковець, письменник, історик, математик, географ, астроном, ректор Києво-Могилянської академії, єпископ Чигиринський, Смоленський і Дорогобузький.


Назва:Скоропадський Данило Павлович

-Знайдено: + Навесні 1918 року політика Української Центральної Ради зазнала краху: 29 квітня 1918 року розпочався новий етап в історії української революції. Саме того дня з'їзд хліборобів-власників, що зібрався у київському цирку Крутикова по вул. Миколаївській, проголосив Гетьманом усієї України Павла Скоропадського.


Зобр:3шт.


Назва:Соколовський Юрій Юрійович

-Знайдено: + За характеристикою Володимира Винниченка, «руський малорос». 27 квітня 1918 p. обраний міським головою Полтави, до виконання обов'язків фактично не приступив, оскільки вже 29 квітня був уведений до складу першого гетьманського уряду Федора Лизогуба в якості міністра харчових (продовольчих) справ. Займав цей пост до літа 1918 p., коли був замінений Сергієм Гербелем. За деякими даними, у 1918 належав до Української партії соціалістів-федералістів. В кінці 1918, разом з В'ячеславом Прокоповичем і Костянтином Мацієвичем, їздив з дипломатичною місією Директорії до Румунії й Сербії. Пізніше виїхав на Північний Кавказ до А. Денікіна. Помер на еміграції, у Белґраді.


Назва:Стеценко Кирило Григорович

-Знайдено: + Кири́ло Григо́рович Стеце́нко (*12 травня (24 травня за новим стилем) 1882, Квітки — †29 квітня 1922) — український композитор, хоровий диригент і музично-громадський діяч.


Зобр:1шт.


Назва:Столярський Петро Соломонович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 29 квітня 1944 в Свердловську [10]. Похований на Шірокореченському кладовищі [11].


Назва:Рада Народних Міністрів УНР

-Знайдено: + Існувала від 22 січня 1918 року (запроваджена IV Універсалом) до гетьманського перевороту (29 квітня 1918 року, див. Гетьманський уряд) та під час Директорії Української Народної Республіки.
-Знайдено: + Згідно з конституцією УНР, ухваленою 29 квітня 1918, Рада Народних Міністрів була «вищою виконавчою владою» в УНР; її мав творити голова Всенародних Зборів у порозумінні з Радою Старшин, а затверджувати Збори. Рада Народних Міністрів була індивідуально і колективно відповідальна перед Зборами, які могли висловити Раді Народних Міністрів і окремим членам вотум недовір'я. Члени Всенародних Зборів під час перебування в Раді Народних Міністрів мали тільки дорадчий голос на сесіях Зборів.


Зобр:6шт.


Назва:Рильськ

-Знайдено: + * Попов Валентин Петрович (29 квітня 1894 — 6 вересня 1976) — український радянський агрометеоролог, кліматолог, доктор географічних наук, професор Київського університету імені Тараса Шевченка.


Зобр:1шт.


Назва:Сапожніков Леонід Михайлович

-Знайдено: + Сапожніков Леонід Михайлович (* 29 квітня 1906, Павлоград, тепер Дніпропетровська область — 24 лютого 1970, Москва) — радянський вчений у галузі технології палива. Нагороджений двома орденами Леніна, 2 іншими орденами, а также медалями.


Назва:Устимович Микола Миколайович

-Знайдено: + | почав1 = 29 квітня 1918
-Знайдено: + Мико́ла Сахно́-Устимо́вич (1863 — 1918), — громадський діяч. За освітою — інженер-технолог, за походженням — із сім'ї полтавських землевласників. З 1917 року приєднався до українського національного руху, увійшов до складу Генеральної козачої ради Українського Вільного козацтва. Діяльний член підпільної монархістської «Української громади» (пізніше «Української народної громади»), що здійснила 29 квітня 1918 року гетьманський переворот.
Підзаголовок:== Література ==
Знайдено: + * Гай-Нижник П. П. Фінансова політика уряду Української Держави Гетьмана П.Скоропадського (29 квітня — 14 грудня 1918 р.). — К., 2004. — 430 с.


Зобр:1шт.


Назва:Українська селянська спілка

Підзаголовок:== Організація ==
Знайдено: + 28—29 квітня (10—11 травня) 1917 відбувся губернський з'їзд селянських спілок Київщини, який ухвалив рішення про створення на місцях комітетів усіх рівнів саме Всеукраїнської селянської спілки, проте таки надіслав делегацію в складі 27 осіб до Всеросійської ради селянських депутатів.


Зобр:2шт.


Назва:Герб України

-Знайдено: + 29 квітня 1918 року, з приходом до влади гетьмана Павла Скоропадського, перед керівництвом новоутвореної Української Держави постало питання вироблення нової державної символіки. Розробка великої Державної Печатки та Державного Герба Української Держави 1918 року була доручена українському художнику Георгію Нарбуту.


Зобр:34шт.


Назва:Іван Богун

-Знайдено: + У цей час підійшли надіслані на поміч гетьманом Хмельницьким козацькі загони на чолі з уманським полковником Йосипом Глухим і полтавським — Мартином Пушкарем. Дізнавшись про підкріплення польсько-шляхетське військо в паніці відступило, залишивши весь свій обоз. В подальшому, переслідуючи польські загони, полк Богуна брав участь у штурмі Кам'янця-Подільського (29 квітня — 1 травня 1651 року), а в середині травня його козаки оволоділи Корцем.


Зобр:5шт.


Назва:Битва під Пилявцями

Підзаголовок:== Передумови ==
Знайдено: + Невдовзі після блискучих перемог української армії в битві під Жовтими Водами (29 квітня — 16 травня 1648 року) і Корсунській битві (2526 травня 1648 року) національно-визвольний рух охопив всю Україну, внаслідок чого влітку 1648 року Київське, Брацлавське, Чернігівське і частина Подільського воєводства була звільнена з-під влади шляхетської Польщі. Значно активізувалися дії повстанців у Галичині і на Волині. На початку червня 1648 року, порушуючи умови перемир'я (від 2 червня 1648) у Правобережну Україну вдерлися каральні загони магната Я. Вишневецького, до якого приєдналися підрозділи шляхтичів Тишкевича, Осинського, Заславського та ін. В боях під Махнівкою (1618 липня 1648) та Старокостянтиновом (2527 липня 1648) козацькі полки на чолі з Максимом Кривоносом розгромили шляхетські загони і визволили частину Поділля і Волині. Протягом серпня 1648 польський уряд для придушення всенародного повстання в Україні сформував армію в районі Глинян (поблизу Львова) та біля замку Човганський Камінь (тепер Теофіполь Хмельницької області). Це військо мало 100 гармат і нараховувало 32 тис. шляхетського ополчення, 8 тис. німецьких найманців і 50 - 60 тис. шляхетських слуг і обозної «челяді». Річ Посполита переживала період міжкоролів'я і відсутність твердої влади виявилася у неспроможності панівних кіл створити єдине командування каральними військами. Для керівництва військом було обрано трьох полководців (регіментарів) — князя Домініка Заславського, коронного підчашого Миколу Остророга і зовсім юного коронного хорунжого Олександра Конецпольського. Однак жоден із них не був досвідченим полководцем. Князь Домінік був відомий своїм багатством і зманіженістю, Микола Остророг пишався вченістю. Хмельницький глумливо іменував цих воєначальників «перина», «латина» і «дитина». [12] Регіментарі не були одностайні у своїх рішеннях і не мали авторитету серед війська, якому бракувало єдності і дисципліни. На початку вересня коронне війська виступило з місць свого базування на Волинь. Назустріч йому із району Маслового Ставу (тепер село Маслівка, Київської області) через Білу Церкву — Паволоч — Погребище — Хмільник на Старокостянтинів рушила українська армія (біля 30 тис. чоловік) і загін буджацьких татар (біля 600 чоловік).


Зобр:7шт.


Назва:Битва під Жовтими Водами

-Знайдено: + |date = 29 квітня16 травня 1648
-Знайдено: + Би́тва під Жо́втими во́дами (29 квітня — 16 травня 1648) — битва між військами Речі Посполитої з одного боку і українськими козацько-селянськими військами Богдана Хмельницького та його татарськими союзниками з другого під Жовтими водами в ході національно-визвольної війни 1648 — 1654 років.
-Знайдено: + 29 квітня поляки насамперед стали табором, окопавшись. Стефан Потоцький сподівався утримати свої позиції до приходу головних сил. Козаки підійшли під самі польські шанці, підкопалися, підвезли гармати, порох, почали приступ. Поляки мали сильнішу артилерію, відбили напад запорожців. Розпочалася позиційна боротьба. Повстанці замкнули звідусіль польський табір, почали його обстрілювати та періодично йшли на нього приступом: «день і ніч боротьба з ними була, і по кілька разів на день».


Зобр:10шт.


Назва:Історія Маріуполя

-Знайдено: + * Святої Марії Магдалини — перебувала на перехресті нинішніх проспекту Леніна й Грецької вулиці: тут ще до приходу в Павловськ переселенців із Криму Азовський губернатор В. А. Чортков заклав церкву Марії-Магдалини. Освятили її 4 червня 1791 року. На той час Маріуполь уже 11 років був заселений греками, але «малоросійської нації люди» (колишні запорожці), яких на косах Азовського моря проживало більше двох тисяч, домоглися, щоб цю церкву передали їм. У народі Марії-Магдалинівську церкву (першої збудови) називали ще Руською або Бурлацькою. Вона простояла 100 років і стала занедбаною. Тоді церкву розібрали (1891 рік) і на її місці ухвалою міської думи вибудували капличку на згадку порятунку 29 квітня 1891 року в Японії спадкоємця Миколи Олександровича (у майбутньому останнього російського царя Миколи II). Капличка була розібрана в 1933 році у зв'язку з будівництвом трамвайних колій по проспекту Республіки;


Зобр:18шт.


Назва:Українська платформа «Собор»

-Знайдено: + Українська республіканська партія (УРП) була створена 29 квітня 1990 на основі Української гельсинської групи і зареєстрована 5 листопада 1990. На президентських виборах 1 грудня 1991 кандидат від УРП Левко Лук'яненко посів третє місце після Леоніда Кравчука й В'ячеслава Чорновола, набравши 4,49% голосів.


Зобр:1шт.


Назва:Артемівськ (Донецька область)

Підзаголовок:== Транспорт ==
Знайдено: + * Міський електротранспорт: тролейбус29 квітня 1968 року) — 5 маршрутів;


Зобр:2шт.


Назва:Одеса

Підзаголовок:== Символіка ==
Знайдено: + Герб міста являє собою іспанський щит червоного кольору із зображенням в середині білого якоря з чотирма лапами. Щит обрамлено декоративний золотим картушем і увінчано срібною міською короною у вигляді трьох веж. Під вежею розташовано зображення Золотої Зірки міста-героя, граненої золотом та діамантом. Перший герб міста було затверджено 22 квітня 1798 року. Прапор складається з прямокутного полотнища, поділеного на три вертикальні смуги — червону, білу та жовту. В центральній, білій, смузі в центрі знаходиться герб міста. Остання зміна стягу та гербу була затверджена 29 квітня 2011 року.


Зобр:28шт.


Назва:Історія Криму

-Знайдено: + * 1992, 29 квітня — Республіка Крим.


Зобр:4шт.


Назва:Буханець Михайло Самійлович

-Знайдено: + 1954 року переїжджає в Крим і обіймає посаду садівника в Алуштинському санаторії Бескид / «Утес»/. Своє господарство тримав в ідеальному стані. Його ставлять в приклад садівникам Криму. На його базі проводять обласні семінари, конференції. Йому постійно керівництво санаторію виносить подяки, нагороджує грамотами, значком «Відмінник курортів Криму» /Посвідчення № 229 від 29 квітня 1959 р./.


Назва:Прем'єр-міністри Криму

-Знайдено: + * Валерій Миронович Горбатов (25 липня 2001 — 29 квітня 2002)
-Знайдено: + * Сергій Володимирович Куніцин (29 квітня 2002 — 20 квітня 2005)


Назва:Державні нагороди України

-Знайдено: + |29 квітня 1995


Зобр:27шт.


Назва:Орден «За мужність»

-Знайдено: + * 29 квітня 1995 року Указом Президента України Л. Д. Кучми № 340/95 засновані відзнаки Президента України «За мужність» — зірка «За мужність» і хрест «За мужність». Указом також затверджені Положення та опис відзнак. Того ж дня була заснована відзнака Президента України «Іменна вогнепальна зброя».
-Знайдено: + хрестом «За мужність» (засновані 29 квітня 1995 року), які у зв'язку з цим визнаються кавалерами ордена «За мужність», зберігаючи право на носіння вручених їм


Зобр:1шт.


Назва:Іменна вогнепальна зброя (Україна)

-Знайдено: + |ДатаЗаснування = 29 квітня 1995
-Знайдено: + * 29 квітня 1995 року року Указом Президента України Л. Д. Кучми № 341/95 заснована відзнака Президента України «Іменна вогнепальна зброя». Указом також затверджені Положення та опис відзнаки. Того ж дня були засновані відзнаки Президента України «За мужність» — зірка «За мужність» і хрест «За мужність».


Назва:Дружба (нафтопровід)

-Знайдено: + 29 квітня 1965 р. — у МНП «Дружба» подано нафту з родовища в Речиці (Білорусь).


Зобр:1шт.


Назва:Володимир (Патріарх Київський)

-Знайдено: + | періодпочаток_4 = 29 квітня 1990
-Знайдено: + | хіротонія = 29 квітня 1990


Зобр:1шт.


Назва:Павленко Ніна Явтухівна

-Знайдено: + Ні́на Явту́хівна Павле́нко (* 29 квітня 1932, с. Черевки), тепер Згурівського району Київ. обл.) — українська бандуристка, народна артистка УРСР (з 1977); лауреат міжнародного конкурсу.


Назва:Українська Трудова Дідична Монархія

-Знайдено: + Влада гетьмана не є самодержавною, але є обмежена конституцією. На основі історичних досліджень В'ячеслава Липинського в основі українського закону покладені дві засади — труд і власність. Це були засади, що одуховлювали «Грамоту до всього Українського Народу» та «Закони про тимчасовий устрій України», які були оголошені 29 квітня 1918 року.


Назва:Християнсько-демократична молодь України

-Знайдено: + 29 квітня 1995 року відбувся Установчий З’їзд громадської організації «Християнсько-демократична молодь України», в якому взяли участь близько ста делегатів з більшості областей України.


Назва:Конституційний процес в Україні

-Знайдено: + 29 квітня відбувається сесія Центральної Ради, на якій приймається конституція УНР і вибирається президент УНР — Михайло Грушевський.


Назва:Косаківський Леонід Григорович

-Знайдено: + Беручи до уваги неспроможність ради ухвалити рішення із зазначеного питання, спираючись на положення ч. 4 ст. 2 чинного на той момент Закону України «Про Представника Президента України», якими главі держави, у разі, якщо у двотижневий строк після надходження пропозиції щодо кандидатури на посаду представника Президента Радою не прийнято будь-якого рішення з цього питання, надавалося право призначати свого Представника на власний вибір, Президент України Леонід Кравчук 29 квітня 1993 призначив на цю посаду Леоніда Косаківського. Природно, призначення Леоніда Косаківського викликало незадоволення фракцій «Руху» і «Демократичного блоку», оскільки він у них асоціювався з лівими партіями.


Зобр:4шт.


Назва:Нестеренко Василь Павлович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Після призначення 29 квітня 1993 року Представником Президента України в столиці Леоніда Косаківського відносини між міською державною адміністрацією та міською радою і її головою В. Нестеренком набули більш цивілізованих рис.


Зобр:1шт.


Назва:Загул Дмитро Юрійович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + У лютому 1933 р. його заарештували органи ҐПУ, і в травні 1933 р. окрема трійка ҐПУ ухвалила ув'язнити його на 10 років в концтаборах за належність до контрреволюційної організації, яка готувала збройне повстання проти радянської влади. Покарання відбував на Забайкаллі (станція Урульґа). 1943 р. термін ув'язнення було продовжено. Помер 1944 р. в ув'язненні за нез'ясованих обставин. Реабілітовано 29 квітня 1957 р. на клопотання Спілки письменників України.


Назва:Баронч Садок

-Знайдено: + Садо́к Баро́нч (отець Садок Вінцентій Фереріуш Баронч, син Григорія ; пол. Sadok Barącz, вірм. Սադոկ Վինցենտի Ֆէրերուշ Բարոնչ; *29 квітня 1814, Станіславів, тепер Івано-Франківськ — †2 квітня 1892, Підкамінь, тепер Бродівського району Львівської області) — галицький польський історик, фольклорист, архівіст, вірменин за національністю.


Назва:День Перемоги

-Знайдено: + 29 квітня почалися бої за Рейхстаг, який обороняли біля тисячі чоловік. Після декількох атак підрозділам 171-ої й 150-ої стрілецьких дивізій удалося зайняти будинок уже вночі. 30 квітня о 14-ій годині 25 хвилин лейтенант О. Берест[13]


Зобр:3шт.


Назва:Бем Марія Петрівна

-Знайдено: + Марі́я Петрі́вна Бем (*29 квітня (16 за старим стилем) 1906, Зульці — 1978) — українська радянська співачка, народна артистка УРСР (1946).


Назва:Пилипенко

-Знайдено: + * Пилипенко-Кардиналовська Міртала Сергіївна (* 29 квітня 1929) — українська художниця, поетеса. Член Національної спілки письменників України.


Назва:Зірка (Кіровоград)

-Знайдено: + * «Зірка» — «Авангард» Чрв — 4:1 (29 квітня 1964 року, Кіровоград)


Зобр:12шт.


Назва:Спасо-Преображенський собор (Одеса)

Підзаголовок:== Відродження ==
Знайдено: + * 29 квітня 2000 року — освячення і закладання першого каменя в підставу дзвіниці. Будівництво першої черги Собору — дзвіниці було здійснено менш ніж за рік.


Зобр:1шт.


Назва:Кримська операція 1918

Підзаголовок:== Підсумки ==
Знайдено: + Незважаючи на суперечливий характер і вимушене залишення завойованих позицій, переможний Кримський похід Запорізької дивізії став справжнім тріумфом українського війська, продемонстрував його здатність до реалізації складних військових операцій, виявив блискучий талант полковника Петра Болбочана як здібного воєначальника. Основне завдання військової акції було реалізоване: 29 квітня 1918 року, під впливом подій, Чорноморський флот у Севастополі підняв український національний прапор. Керівництво флоту оголосило про своє підпорядкування уряду у Києві. [14]
-Знайдено: + * «Операція «Флот для України». «Український тиждень». № 17 (182) 29 квітня — 5 травня 2011 р.


Зобр:14шт.


Назва:Дніпро (Черкаси)

Підзаголовок:== Досягнення ==
Знайдено: + * Найпереконливіша перемога в статусі команди майстрів: 7:0 над «Ворсклою» (29 квітня 1994 року) та «Оболонню-2» (21 жовтня 2001 року).


Назва:Гадяч

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + * Леонтович Володимир Григорович (15 липня 1881 — 29 квітня 1968) — український інженер-будівельник, геодезист, доктор технічних наук, професор Київського інженерно-будівельного інституту та Київського національного університету імені Тараса Шевченка.


Зобр:1шт.


Назва:Фаріон Ірина Дмитрівна

-Знайдено: + Іри́на Дми́трівна Фаріо́н (нар. 29 квітня 1964, Львів) — український політик та мовознавець. Член Політради ВО «Свобода», Народний депутат України сьомого скликання[15]


Зобр:1шт.


Назва:Подвойський Микола Ілліч

-Знайдено: + Делегат 7-ї Квітневої конференції РСДРП(б), яка проходила з 24 по 29 квітня 1917 р. Делегат 1-го Всеросійського з'їзду Рад (3  — 24 червня), де обраний кандидатом в члени Центрального виконавчого комітету. За часів правління Тимчасового уряду активно займається облаштуванням військової організації РСДРП, одночасно редагуючи ряд видань, що розповсюджуються серед солдатів. В жовтні 1917 р. стає головою Петроградського військово-революційного комітету, одним з керівників Жовтневого збройного повстання. В перші дні після повалення Тимчасового уряду — командувач збройними силами Петроградського військового округа.


Зобр:2шт.


Назва:Конституція Української Народної Республіки

-Знайдено: + Конститу́ція Украї́нської Наро́дної Респу́бліки (Статут про державний устрій, права і вільності УНР) — основний закон УНР, прийнятий Центральною Радою 29 квітня 1918 року, в останній день існування Центральної Ради.
Підзаголовок:== Структура ==
Знайдено: + Конституційний процес ЦР розпочала відразу ж після проголошення Першого універсалу створенням конституційної комісії у складі 100 осіб на чолі з М. Грушевським. Конституцію передбачалося ухвалити Всеукраїнськими Установчими Зборами. Але революційні події, російська та німецька окупації завадили цьому і в останній день свого існування, 29 квітня 1918 р., ЦР затвердила її положення, але в життя не впровадила, бо сама припинила діяльність.


Назва:Никодим (Руснак)

-Знайдено: + У 1938 році став послушником Свято-Іоанно-Богословського монастиря Чернівецької єпархії, де 6 січня 1945 року прийняв чернечий постриг. Тезоіменитство — в Неділю святих жон-мироносиць. 29 квітня 1945 року був висвячений у сан ієродиякона, а 23 лютого 1946 року — в сан ієромонаха. З 1950 до 1955 року ніс послух настоятеля Свято-Іоанно-Богословського монастиря.


Назва:Роїк Віра Сергіївна

Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: + * Садовський Василь І вишите моє життя на ньому…. Відома майстриня Віра Роїк після травми навчилася вишивати лівою рукою, знала 300 швів і принципово не продавала свої роботи // «Україна Молода» № 072-073 за 29 квітня 2011 року, С. 19


Назва:Новомиргород

-Знайдено: + У квітні 1917 року в Новомиргороді було сформовано Раду робітничих та солдатських депутатів. 25 березня 1918 року до міста вступили австро-німецькі війська та війська Центральної Ради. 29 квітня була офіційно проголошена влада Скоропадського. В листопаді цього ж року влада в Новомиргороді переходить до Директорії. 10 травня 1919 року до міста увійшли війська отамана Григор'єва, а вже в другій половині серпня його зайняли денікінці.


Зобр:39шт.


Назва:Харківський метрополітен

Підзаголовок:=== Передісторія ===
Знайдено: + Радіальне планування міста з вузькими непрямолінійними вулицями, забудованими багатоповерховими будинками, сильно пересічений рельєф місцевості з петляючими річками, глибокими ярами, крутими височинами не дозволяли досягти радикального поліпшення перевезень харків'ян звичайними засобами наземного міського транспорту. Виходячи з нагальної необхідності забезпечити умови для нормального функціонування та розвитку Харкова і його агломерації, було піднято питання про будівництво швидкісного позавуличного транспорту великої продуктивності, який зміг би наблизити в часі житлові райони до місць роботи та до центру міста. Розрахунки, виконані Харківпроект, показали, що ані швидкісний трамвай, ані монорейкова дорога не в змозі вирішити транспортні проблеми міста, що освоїти існуючі та прогнозовані пасажиропотоки при досить високій швидкості сполучення зможе лише метрополітен. Найбільші труднощі для міського транспорту представляло забезпечення перевезень пасажирів за віссю міста «захід-схід», уздовж якої розташовані найбільші промислові підприємства, великі житлові масиви, основні вузли зовнішнього та приміського залізничного та автомобільного сполучення, загальноміський центр. Згідно з техніко-економічним обґрунтуванням, яке було виконане Харківпроектом за участю колективів Київметропроекта та Харгіпротранс, саме вздовж цього самого напруженого діаметру міста була намічена траса першої черги Харківського метрополітену (головний інженер ТЕО Харківського метрополітену кандидат технічних наук Р. Е. Любарський, головний інженер проектного завдання Н. Н. Бичков). Рішення про будівництво першої черги Харківського метрополітену було прийнято 29 квітня 1968 року. У травні того ж року створено спеціалізований інститут Харківметропроект (філія Метрогіпротранс), який розробив необхідну проектну документацію. У проектуванні окремих об'єктів підземної магістралі брали участь інститути Харгіпротранс, Гіпрозаводтранс, Енергомережпроект, Укргіпрокоммунстрой, Харківпроект. У червні 1968 року до Харкова почали прибувати перші метробудівці з Баку і Києва, гірники з Донецького та Підмосковного вугільних басейнів.


Зобр:13шт.


Назва:Агапієв Всеволод Миколайович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 28-29 квітня 1919 року брав участь у повстанні командувача Північної групи отамана Оскілка проти влади Директорії, після поразки повстання втік до Польщі, де впродовж 9 місяців утримувався в камері Варшавської цитаделі. Навесні 1920 був переведений в табір Дамб'є під Краковом.[16]. Згодом емігрував. На еміграції перебував під Парижем, незабаром через хворобу переїхав до Ніцци.


Зобр:2шт.


Назва:Остальці

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 29 квітня 1945 в Остап'ї відбувся бій сотні «Бурлаки» з військами НКДБ.


Назва:Молотків

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 29 квітня 1943 німецькі нацисти спалили Молотків (залишилася церква, школа і 5 хат із 358), вбили 617 осіб (у тому числі 92 дітей і священика Я. Юхновського).
-Знайдено: + На Стіні Пам'яті — пе­релік замучених, розстріляних і спалених, по­руч — скульптура воїна; на цвинтарі насипана братська могила 22-м воякам УПА, полеглим у Молоткові 29 квітня 1943. Також 1985 на пам'ять про за­гиблих посаджено 617 беріз обабіч дороги до села.


Назва:Устенко Петро Іванович

-Знайдено: + | початок_терміну = 29 квітня 2012
-Знайдено: + 29 квітня 2012 обраний головою СПУ.


Назва:Яків (Панчук)

-Знайдено: + 29 квітня 1985 призначений настоятелем храму Різдва Пресвятої Богородиці у Черкасах Київської єпархії та одночасно виконував обов'язки благочинного Черкаського округу і духівника Київського Покровського жіночого монастиря.


Назва:Білоусове (Білоусівська сільська рада)

-Знайдено: + | засновано = 29 квітня 1783
-Знайдено: + Село засноване 29 квітня 1783 року як маєток поміщика Івана Білоусовича. У 1759 році тут мешкав 31 чоловік, 25 жінок, нараховувалось 11 дворів.[17]


Назва:Харківська міська рада

-Знайдено: + page=news/kharkov/shownews.php&dd=23&mm=10&yy=2008#12454 Одна з фракцій міської ради перейменована]</ref>. 29 квітня 2010 року п'ятеро депутатів із фракції «Блок Юлії Тимошенко» (Олександр Заболотний, Віктор Ларченко, Володимир Наконечний, Олександр Пилипенко й Олена Стронова) заявили про створення депутатської групи «Харків — уперед!
-Знайдено: + Рішенням сесії від 29 квітня 2010 року зі складу виконавчого комітету виведені заступник міського голови — директор Департаменту охорони здоров'я та соціальних питань Ігор Шурма та заступник міського голови — директор Департаменту з гуманітарних питань Вадим Ландсман, які перейшли на роботу до Харківської обласної державної адміністрації, та до складу виконкому включено голову Наглядової ради АТ «Житлобуд-2» Юрія Кроленка, заступника генерального директора КП «Харківський метрополітен» Михайла Пилипчука та радника міського голови з правових питань на громадських засадах Марину Стаматіну[18].


Зобр:4шт.


Назва:Пилипчук Михайло Дмитрович

-Знайдено: + Рішенням сесії Харківської міської ради від 29 квітня 2010 року введений до складу виконавчого комітету Харківської міської ради[19].


Назва:Харківський тролейбус

-Знайдено: + У повоєнний час проїзд у тролейбусі коштував 25 копійок (маршрути « Вокзал — Центр», «Центр — Міськпарк») і 50 копійок (« Вокзал — Міськпарк»). 14 серпня 1948 р. відкриті односторонні тролейбусні лінії по вулиці Університетській (від площі Рози Люксембург до спуску Халтуріна) і провулках Плетньовський, Короленка і Вірменському, а також двостороння лінія по вулиці Берії (Кооперативній), проспекту Сталіна (Московському), вулиці Євгенії Бош (Богдана Хмельницького) і Площі Повстання до театру «Перемога» (ДК ХЕМЗ). Відкрито тролейбусний маршрут № 3" Вокзал — Театр "Перемога". 29 квітня 1949 р. відкритий тролейбусний маршрут № 4» Міськпарк — Центр — Кінний ринок — Театр "Перемога ". У грудні 1949 р. тролейбусну лінію до театру «Перемога» продовжили по вулиці Броненосця «Потьомкін» і проспекту Сталіна до велозаводу.


Зобр:6шт.


Назва:Українська республіканська партія

-Знайдено: + Украї́нська республіка́нська па́ртія — українська політична партія. Була створена 29 квітня 1990 року на основі Української Гельсінської спілки і зареєстрована в тому ж році 5 листопада.


Зобр:2шт.


Назва:Подоння (УНР)

-Знайдено: + |data3=29 квітня 1918
-Знайдено: + Подонняземля Української Народної Республіки. Адміністративно-територіальна одиниця найвищого рівня. Земський центр — місто Острогозьк Заснована 6 березня 1918 року згідно з Законом «Про адміністративно-територіальний поділ України», що був ухвалений Українською Центральною Радою[20]. Скасована 29 квітня 1918 року гетьманом України Павлом Скоропадським, що повернув старий губернський поділ часів Російської імперії.


Зобр:1шт.


Назва:Гетьманський переворот

-Знайдено: + Гетьманський переворот 1918 — переворот у Києві в ніч з 29 на 30 квітня 1918 року, коли гетьман Павло Скоропадський захопив владу в Україні, усунувши Українську Центральну Раду.
Підзаголовок:== Перебіг ==
Знайдено: + 29 квітня в приміщенні київського цирку відбувався з'їзд хліборобів, на який прибуло більше 6 тис. делегатів з 8 губерній України. Павло Скоропадський залишався дома і дізнавався про перебіг з'їзду через кур'єрів. Саме через останніх він дізнався, що критика політики Центральної Ради сягнула апогею, а тому цей момент видавався найкращим для початку дій. Павло Петрович на автомобілі прибув на з'їзд і сів у бічній ложі. Після однієї з промов прозвучала пропозиція оголосити Скоропадського гетьманом. Присутні встали і вітали його як людину, якій випала доля взятися до керування країною у складний для неї час.[21]
Підзаголовок:== Перебіг ==
Знайдено: + У ніч з 29 на 30 квітня прихильники гетьмана оволоділи приміщеннями генеральних секретарств у військових та внутрішніх справах, а також Державним банком.


Зобр:2шт.


Назва:Сіверщина (УНР)

-Знайдено: + |data3=29 квітня 1918
-Знайдено: + Сіверщиназемля Української Народної Республіки. Адміністративно-територіальна одиниця найвищого рівня. Земський центр — місто Стародуб Заснована 6 березня 1918 року згідно з Законом «Про адміністративно-територіальний поділ України», що був ухвалений Українською Центральною Радою[22]. Скасована 29 квітня 1918 року гетьманом України Павлом Скоропадським, що повернув старий губернський поділ часів Російської імперії.


Зобр:1шт.


Назва:Ландсман Вадим Аронович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Рішенням сесії Харківської міської ради від 29 квітня 2010 року було виведено зі складу виконавчого комітету міськради[23]. 30 квітня 2010 року на позачергової сесії Харківської обласної ради було оголошено про призначення на посаду заступника голови ХОДА з гуманітарних питаньПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>.


Зобр:3шт.


Назва:Пилипенко-Кардиналовська Міртала Сергіївна

-Знайдено: + Мірта́ла Сергі́ївна Пилипе́нко-Кардинало́вська (* 29 квітня 1929, Харків) — українська художниця, поетеса. Член Національної спілки письменників України. Творчий псевдонім — Міртала.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Міртала Сергіївна Пилипенко-Кардиналовська народилася 29 квітня 1929 року в Харкові. Донька українського письменника та громадського діяча Сергія Пилипенка і Тетяни Кардиналовської.


Назва:Список міністрів оборони України

-Знайдено: + |29 січня 1918 - 29 квітня 1918
-Знайдено: + |29 квітня 1917 - 3 травня 1918


Зобр:35шт.


Назва:Список міністрів внутрішніх справ України

-Знайдено: + |29 квітня - 3 травня 1918


Зобр:30шт.


Назва:Майк Ройко

-Знайдено: + Майк Ройко (англ. Michael "Mike" Royko) (19 вересня 1932, Чикаго — 29 квітня 1997, Чикаго, США) — Американський журналіст, публіцист. Лауреат престижної Пулітцерівської премії 1972 року.


Назва:Пеунов Вадим Костянтинович

-Знайдено: + Вади́м Костянти́нович Пеу́нов (*29 квітня 1923, Астрахань) — український письменник, член Національної спілки письменників України.


Назва:Бояриня (поема)

-Знайдено: + |Написаний = 2729 квітня 1910
-Знайдено: + «Бояриня» — драматична поема Лесі Українки, написана впродовж трьох днів (2729 квітня 1910) у місті Хельвані (біля Каїра, Єгипет-Міср), де письменниця лікувалася від сухот. [24] Написаний далеко від Батьківщини (поема просякнута невимовною тугою за Україною), — це єдиний твір Лесі Українки, який базується на українській історії. Події в поемі розгортаються в часи Руїни (60-і роки XVII століття) на Лівобережній Україні (Частина перша) та в Москві (Частини 2,3,4,5). Складаючись з п'яти частин віршами мішаних розмірів, твір побудовано практично повністю у формі діалогів.


Назва:Дзвони Лемківщини (часопис)

-Знайдено: + Дзвони Лемківщини — часопис Всеукраїнського товариства «Лемківщина». Виходить від 29 квітня 1994 як місяч­ник (наклад — 3000), від 1995 — двомісячник (наклад — 1000 прим.).


Назва:Пам'ятники Києва

Підзаголовок:== Колишні ==
Знайдено: + | Косіору Станіславу || у сквері на розі вулиць Артема та Глибочицької ||50°27′34″ пн. ш. 30°29′09″ сх. д. / 50.459694° пн. ш. 30.485944° сх. д. / 50.459694; 30.485944|| Пам'ятник було відкрито 29 квітня 1970 року[25] (бюст і постамент із сірого граніту; висота 5,7 м). У 1984 році на тому ж постаменті встановлено бюст з бронзи, автори якого — скульптор І. В. Макогін, архітектори Е. П. Вересов, М. Т. Катернога. 19 листопада 2008 року на виконання наказу міністра культури й туризму України, згідно з яким, з Державного реєстру пам'ятників виключено 11 об'єктів, зокрема ті, що увічнювали осіб, причетних до виконання та здійснення Голодомору та політичних репресій в Україні, пам'ятник Станіславу Косіору, який упродовж десяти років (1928—1938) був Генеральним секретарем ЦК КП(б)У, був демонтований міськими службами[26]. ||


Зобр:21шт.


Назва:Бичков В'ячеслав Васильович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 29 квітня 1990 року обраний народним депутатом України, 2-й тур, 58.79 % голосів, 5 претендентів.


Назва:Січ (УНР)

-Знайдено: + |data3=29 квітня 1918
-Знайдено: + Січземля Української Народної Республіки. Адміністративно-територіальна одиниця найвищого рівня. Земський центр — місто Катеринослав Заснована 6 березня 1918 року згідно з Законом «Про адміністративно-територіальний поділ України», що був ухвалений Українською Центральною Радою[27]. Скасована 29 квітня 1918 року гетьманом України Павлом Скоропадським, що повернув старий губернський поділ часів Російської імперії.


Зобр:1шт.


Назва:Земля УНР

Підзаголовок:== Список ==
Знайдено: + Організація влади не була завершена. Проіснувала майже 2 місяці до 29 квітня 1918 року й була скасована узв'язку з утворенням Української Держави, на чолі з гетьманом Павлом Скоропадським.


Зобр:2шт.


Назва:Подністров'я (УНР)

-Знайдено: + |data3=29 квітня 1918
-Знайдено: + Подністров'яземля Української Народної Республіки. Адміністративно-територіальна одиниця найвищого рівня. Земський центр — місто Балта Заснована 6 березня 1918 року згідно з Законом «Про адміністративно-територіальний поділ України», що був ухвалений Українською Центральною Радою[28]. Скасована 29 квітня 1918 року гетьманом України Павлом Скоропадським, що повернув старий губернський поділ часів Російської імперії.


Зобр:1шт.


Назва:Низ (УНР)

-Знайдено: + |data3=29 квітня 1918
-Знайдено: + Низземля Української Народної Республіки. Адміністративно-територіальна одиниця найвищого рівня. Земський центр — місто Єлисаветград Заснована 6 березня 1918 року згідно з Законом «Про адміністративно-територіальний поділ України», що був ухвалений Українською Центральною Радою[29]. Скасована 29 квітня 1918 року гетьманом України Павлом Скоропадським, що повернув старий губернський поділ часів Російської імперії.


Зобр:1шт.


Назва:Нове Запоріжжя (УНР)

-Знайдено: + |data3=29 квітня 1918
-Знайдено: + Нове Запоріжжяземля Української Народної Республіки. Адміністративно-територіальна одиниця найвищого рівня. Земський центр — місто Херсон Заснована 6 березня 1918 року згідно з Законом «Про адміністративно-територіальний поділ України», що був ухвалений Українською Центральною Радою[30]. Скасована 29 квітня 1918 року гетьманом України Павлом Скоропадським, що повернув старий губернський поділ часів Російської імперії.


Зобр:1шт.


Назва:Азовська земля

-Знайдено: + |data3=29 квітня 1918
-Знайдено: + Азовська земляземля Української Народної Республіки. Адміністративно-територіальна одиниця найвищого рівня. Земський центр — місто Маріуполь Заснована 6 березня 1918 року згідно з Законом «Про адміністративно-територіальний поділ України», що був ухвалений Українською Центральною Радою[31]. Скасована 29 квітня 1918 року гетьманом України Павлом Скоропадським, що повернув старий губернський поділ часів Російської імперії.


Зобр:1шт.


Назва:Половецька земля

-Знайдено: + |data3=29 квітня 1918
-Знайдено: + Половецька земляземля Української Народної Республіки. Адміністративно-територіальна одиниця найвищого рівня. Земський центр — місто Бахмут Заснована 6 березня 1918 року згідно з Законом «Про адміністративно-територіальний поділ України», що був ухвалений Українською Центральною Радою[32]. Скасована 29 квітня 1918 року гетьманом України Павлом Скоропадським, що повернув старий губернський поділ часів Російської імперії.


Зобр:1шт.


Назва:Слобожанщина (УНР)

-Знайдено: + |data3=29 квітня 1918
-Знайдено: + Слобожанщиназемля Української Народної Республіки. Адміністративно-територіальна одиниця найвищого рівня. Земський центр — місто Суми Заснована 6 березня 1918 року згідно з Законом «Про адміністративно-територіальний поділ України», що був ухвалений Українською Центральною Радою[33]. Скасована 29 квітня 1918 року гетьманом України Павлом Скоропадським, що повернув старий губернський поділ часів Російської імперії.


Зобр:1шт.


Назва:Харків (УНР)

-Знайдено: + |data3=29 квітня 1918
-Знайдено: + Харківземля Української Народної Республіки. Адміністративно-територіальна одиниця найвищого рівня. Земський центр — місто Харків Заснована 6 березня 1918 року згідно з Законом «Про адміністративно-територіальний поділ України», що був ухвалений Українською Центральною Радою[34]. Скасована 29 квітня 1918 року гетьманом України Павлом Скоропадським, що повернув старий губернський поділ часів Російської імперії.


Зобр:1шт.


Назва:Криворізький повіт

-Знайдено: + Утворений передачею 29 квітня 1919 року 17 волостей з Херсонського повіту, Казанківської волості Єлисаветградського повіту Херсонської губернії; 9 — з Верхньодніпровського повіту та 7 — з Олександрійського повіту Катеринославської губернії.


Назва:Златопіль (місто)

-Знайдено: + 25 березня 1918 року до міста вступили австро-німецькі війська та збройні сили Центральної Ради. 29 квітня була офіційно проголошена влада Скоропадського. В листопаді цього ж року влада переходить до Директорії. 10 травня 1919 року до міста увійшли війська отамана Григор'єва, а вже в другій половині серпня його зайняли денікінці. У січні 1920 року було встановлено більшовицьку владу. Під час зміни влади не обійшлося без погромів крамниць, власниками яких були переважно євреї. Поблизу костелу була розгромлена і спалена дерев'яна, побудована без жодного цвяха, китайська крамниця у вигляді пагоди.


Зобр:26шт.


Назва:Оскілко Володимир Пантелеймонович

-Знайдено: + 29 квітня 1919 — при підтримці Української Партії Соціалістів-Самостійників і Української Народно-Республіканської Партії здійснив спробу державного перевороту. Однодумцями отамана стали полковник Гемпель, керівник оскілківської контррозвідки Шапула і начальник штабу Північної групи генерал Агапієв. Учасники державного перевороту вимагали скликання Установчих Зборів та усунути Петлюру від керівництва військовими справами. Крім того, Оскілко надіслав своїх представників до Польщі з метою ведення мирних переговорів.


Зобр:2шт.


Назва:Панцерник «Князь Потьомкін-Таврійський»

-Знайдено: + 29 квітня 1905 року «Потьомкін» вийшов у море і вперше провів стрільбу 305-мм гарматами головного калібру.
-Знайдено: + 29 квітня 1918 року на броненосець, як і на всіх кораблях та фортецях Чорноморського флоту, було піднято український прапор.
-Знайдено: + 29 квітня 1919 року, під час окупації більшовиками Криму, був захоплений частинами червоного Українського фронту та увійшов до складу Червоного флоту УСРР. Але вже 24 червня був відвойований військами Добровольчої армії.


Зобр:3шт.


Назва:Військово-морські сили Української Народної Республіки та Української Держави

-Знайдено: + |anniversaries= 29 квітня 1918
-Знайдено: + Становлення військово-морських сил Української держави розпочалось після укладення Берестейського мирного договору між УНР та Німеччиною. Основний внесок у розвиток українського Чорноморського флоту було зроблено за часів гетьманату Павла Скоропадського (29 квітня — 14 грудня 1918). Завершилось існування військово-морських сил УНР на Чорному морі після зайняття півдня України Добровольчою армією та Антантою (грудень 1918 — літо 1919). Підрозділи Морської піхоти УНР існували до кінця 1921 року. Органи управління флотом були розформовані наприкінці 1924 року.
-Знайдено: + Та закон від 4 січня, що був зроблений за участі морського міністра Д. Антоновича, був помилкою. Він проголошував, що Україні потрібен лише малий флот берегової оборони[35] (а саме лише 2 броненосці та флотилія міноносців), решту кораблів тим часом планувалося демобілізувати. В умовах що складуться після 29 квітня, цей закон надовго загальмує розвиток національного флоту. Всі ці закони було оголошено 13 березня 1918 р., невдовзі по поверненню Центральної Ради в Київ. До того ж, на момент ухвалення, всі ці закони, як зазначає історик Я. Тинченко, тоді несли лише декларативний характер, оскільки весь флот на той момент ще був захоплений більшовиками.
-Знайдено: + == День 29 квітня 1918 р. в історії України і флоту ==
-Знайдено: + Через день, 23 квітня 1918 р., коли німецькі війська та відділи УНР підходили до Сімферополя, капітан 2 рангу Місників віддав наказ підняти українські прапори не лише на кораблях, але і по всьому Кримському узбережжю та повідомив, що „всякий збройний напад проти УНР, її влади та майна, виступ окремих осіб і організацій вважається розбійним“[36]. Скоро в Севастополь для перемовин із керівництвом флоту прибула делегація УНР, яка домовилася про повний перехід флоту під український прапор. 29 квітня 1918 р. в 16:00, адмірал Саблін, який незадовго до цього погодився обняти посаду командувача, врахувавши настрої української більшості команд, нарешті офіційно оголосив весь чорноморський флот флотом УНР, та урочисто підняв українського прапора.
-Знайдено: +

-Знайдено: +

»29 квітня 1918 року був чудовий день. Севастопольський рейд вилискував як люстро. В год. 16. флягманський корабель Чорноморської фльоти, лінійний корабель «Георгій Побідоносець» з наказу командуючого фльотою підніс сигнал: «Фльоті підняти український прапор!

-Знайдено: + » — пролунала команда. Цей день, 29 квітня 1918 р., коли в год. 16. ціла Чорноморська Фльота виявила свою приналежність до своєї матері-України, став найвидатнішим днем Української Державної Фльоти і святом Українського моря"[37].
-Знайдено: + Всі ж інші кораблі не пішли за адміралом Сабліним. В Севастополі під українським прапором залишилися 7 броненосців, 3 крейсери, 12 міноносців, всі гідрокрейсери, допоміжні кораблі та дивізія підводних човнів. Відмова українських моряків підкорятися таким наказам Сабліна стала головним результатом українізації та півторарічної діяльності Української Чорноморської Общини, доктрина якої найближче тоді стала до повного виконання. Не зважаючи на подальший розвиток подій, день 29 квітня зафіксував появу на міжнародній арені українського чорноморського флоту, став справжнім тріумфом національної волі, на довгі роки ставши святом Українського Державного Флоту.
-Знайдено: + В той же день 29 квітня, коли флот підняв українського прапора, в Києві відбувся переворот генерала Скоропадського, що оголосив себе гетьманом України. Новий одноосібний володар України, хоч і не пов'язав свого життя із флотом, але за характером був затятим мореманом, що відтак дуже позитивно відбилося на подальшій розбудові українського флоту.
-Знайдено: + Із зайняттям німецьким військом Севастополя закінчився революційний етап становлення українського флоту і починався зовсім новий етап, етап становлення регулярного гетьманського флоту. Саме за Гетьманату організація морських справ входить в регулярні рамки[38]. Фактично, після 29 квітня всю морську справу довелося починати спочатку. Прийшовши до влади, Павло Скоропадський одразу ж взявся за нову розбудову українських збройних сил. В перші ж дні гетьманом було реорганізовано воєнне міністерство.
-Знайдено: + Користуючись тим складним юридичним положенням, яке склалося із флотом після подій 29 квітня, німці влітку 1918 р. декілька кораблів (зокрема плавучу майстерню «Кронштадт», перейменовану на «Фляйс»), вивели у Босфор, а 9 есмінців[39] («Щасливий», «Бистрий», «Гнєвний», «Капітан Сакен», «Зоркій», «Звонкій», «Жуткій», «Живой», «Завідний»), 3 кораблі типу «Ельпіфідор», 4 підводних човни[40] («Буревісник», «Орлан», «Гагара», «Утка»), 4 буксири, 1 яхту та 2 інших пароплава використовували у своїх потребах, запевняючи, що це все тимчасово. Канонірські човни типу «Ельпіфідор» німці використовували як гідрокрейсери[41], інші кораблі використовувалися як сторожові, та несли по кримському узбережжю поліцейські функції. Кораблі що знаходились на німецькій службі отримували нові літерно-цифрові індекси. Есмінці позначалися літерою «R» (що воно значить, достеменно не відомо) та відповідним номером, підводні човни мали маркування «US» (Untersee Schiff — підводний корабель), сторожові пароплави несли на борті літеру «F» (Flachdampfer — сторожове судно). «Лукулл», колишня яхта головнокомандувача флотом, плавала в німецькому флоті під індексом «AY», що означало озброєну яхту — Armierte Yacht.
-Знайдено: + А в цей же час, збільшовичена частка флоту, що 29 квітня вийшла в Новоросійськ, отримала від Леніна наказ знищити свої кораблі. Це викликало бурю протесту серед моряків — більша їхня частина відмовилася це робити та проголосувала за повернення до Севастополя. Тоді, 17 червня, піднявши українські та подекуди андріївські прапори, дредноут «Воля», гідрокрейсер «Імператуль Траян», яхта «Крєста» та 7 есмінців («Беспокойний», «Дерзкій», «Живой», «Пилкій», «Жаркій», «Поспішний») під командою капітана першого рангу Тихменєва вийшли із Новоросійська в Севастополь. Під більшовицьким впливом залишилися дредноут «Вільна Росія», 9 есмінців («Громкій», «Керчь», «Гаджибей», «Фідонісі», «Каліакрія», «Капітан Баранов», «Лейтенант Шостаков»), та кілька транспортів. Весь цей флот за наказом Леніна більшовизованими матросами було безжально затоплено.
-Знайдено: + 24 квітня 1919 року Морським Міністром став капітан першого рангу Микола Злобін. Також, в 1919 році, відповідно до Наказу Симона Петлюри була відкарбована медаль, якою повинні були нагородити всіх учасників подій у Севастопольській фортеці 29 квітня 1918 року[42]. Відповідно до цього наказу день 29 квітня було проголошено святом Українського флоту.


Зобр:51шт.


Назва:Завидний (міноносець)

-Знайдено: + Після того був виведений більшовиками до Севастополя, але 29 квітня 1918 г. українці знову підняли над міноносцем український прапор. 1 травня корабель, незважаючи на бурхливі події в Севастополі (вивід більшовиками частини флоту) продовжував знаходитися під українським прапором, однак вже 3 травня міноносець був захоплений німецькими військами. Німці переназвали ескадровий міноносець на R 13[43] і закомплектували його своєю залогою[44].
-Знайдено: + В листопаді 1918 повернений до складу українського флоту, мав бути перейменований на «Полковника Шрамченко»[45], однак вже незабаром корабель був захоплений англо-французькими інтервентами. 24 квітня 1919 року, корабель, разом із більшими кораблями чорноморського флоту був підірваний англійцями. 29 квітня 1919 року корабель було захоплено більшовицькими військами, але вже 24 червня 1919 року частини РСЧА були вибиті з міста білогвардійцями.


Зобр:3шт.


Назва:Покровський Андрій Георгійович

-Знайдено: + Тим часом, 29 квітня у Севастополі, за наказом контр-адмірала Михайла Сабліна на кораблях Чорноморського флоту було піднято українські державні прапори. Здавалося, що питання флоту вирішене остаточно. Але провокаційна інформація, що до Севастополя наближаються одні лише німці, дозволила більшовикам вивести частину флоту до Новоросійська, де більшість кораблів за наказом В. Леніна була безславно затоплена.


Зобр:4шт.


Назва:Гетьман Іван Мазепа (крейсер)

Підзаголовок:=== 1918 ===
Знайдено: + Проте, 29 квітня 1918 року відповідно до наказу командувача ЧФ майже всі кораблі та установи флоту підняли український прапор. Але вже вночі, через провокацію більшовиків частина кораблів вийшла до Новоросійська. Крейсер «Пам'ять Меркурія», як і більшість кораблів флоту залишились у Севастополі під українськими прапорами.
-Знайдено: + 29 квітня 1919 року, під час окупації більшовиками Криму, був захоплений частинами червоного Українського фронту та увійшов до складу Червоного флоту УСРР. Але вже 24 червня був відбитий військами Добровольчої армії.


Зобр:3шт.


Назва:Список кораблів Військово-Морських Сил УНР 1917—1918

-Знайдено: + Жирним шрифтом виділено кораблі, які були передані до складу українського флоту влітку та восени 1918 року, після подій 29 квітня. Звичайним шрифтом видруковано кораблі, що були передані в склад українського флоту в листопаді 1918 року (якщо такий до того часу не був знищений або втрачений з іншої причини).


Назва:Прут (крейсер)

-Знайдено: + Наприкінці квітня, коли до півострова наблизилися загони Запорізької дивізії армії УНР під командою полковника Петра Болбочана та війська німецько-австрійських союзників. 29 квітня 1918 року відповідно до наказу командувача ЧФ Михайла Сабліна всі кораблі та установи флоту підняли український прапор. Але вже вночі, через провокацію більшовиків, частина кораблів вийшла до Новоросійська. Крейсер «Прут», як і більшість кораблів флоту залишились у Севастополі під українськими прапорами.


Зобр:1шт.


Назва:Гетьман Петро Дорошенко (крейсер)

-Знайдено: + А 29 квітня 1918 року всі головні сили Чорноморського флоту в Севастопольській фортеці, гирлі Дунаю, Одесі, Миколаєві, Херсоні, Євпаторії, Феодосії та Керчі, піднявши жовто-блакитні прапори Української держави, проголосили владу Української Народної Республіки в усьому причорноморському регіоні. Недобудований крейсер було включено до складу Українського військово-морського флоту.


Зобр:1шт.


Назва:Сергєєв Володимир Григорович

-Знайдено: + Володи́мир Григо́рович Сергє́єв (рос. Владимир Григорьевич Сергеев, * 5 березня 1914 р., Москва — † 29 квітня 2009 р., Харків) — радянський конструктор ракетної техніки, двічі Герой Соціалістичної Праці, лауреат Ленінської і Державної премій, доктор технічних наук, академік Національної академії наук України. Останні роки свого життя мешкав у Харкові, Почесний громадянин міста.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 29 квітня 2009 року[46]


Зобр:18шт.


Назва:Список міністрів освіти і науки України

-Знайдено: + |лютий 191829 квітня 1918


Зобр:25шт.


Назва:Святий Євстафій (лінкор)

-Знайдено: + 29 квітня 1919 року, під час влади більшовиків у Криму номінально входив до складу Червоного флоту УСРР. 24 червня Крим був відбитий військами Добровольчої армії.


Зобр:1шт.


Назва:Іван Златоуст (лінкор)

-Знайдено: + 29 квітня 1919 року, під час окупації більшовиками Криму, був захоплений частинами червоного Українського фронту та увійшов до складу Червоного флоту УСРР. Але вже 24 червня був відбитий військами Добровольчої армії.


Зобр:3шт.


Назва:Ростислав (лінкор)

-Знайдено: + 29 квітня 1919 року, під час окупації більшовиками Криму, був захоплений частинами Українського фронту та увійшов до складу Червоного флоту УСРР. Але вже 24 червня був відвойований підрозділами Добровольчої армії.


Зобр:1шт.


Назва:Баранов Олександр Іванович

-Знайдено: + Баранов Олександр Іванович (нар. 29 квітня 1960, Київ) — радянський та український футболіст і тренер. Найвище досягнення — завоювання кубка СРСР у 1988 році у складі харківського Металіста. У 2004-2005 роках займав посаду головного тренера київського Арсенала.


Назва:Алмаз (крейсер)

-Знайдено: + 22 квітня 1918 року командувач Черноморського Флоту контр-адмірал Михайло Саблін наказом по флоту оголосив, що «всі судна, портове майно, які знаходяться у портах Криму, є власністю Української Народної Республіки. А тому наказую скрізь, де треба, підняти українські прапори». 29 квітня, за наказом командувача, майже всі кораблі, установи, порти та фортеці Чорноморського флоту підняли український прапор.


Зобр:1шт.


Назва:Республіканець (гідрокрейсер)

-Знайдено: + 22 квітня 1918 року командувач Черноморського Флоту контр-адмірал Михайло Саблін наказом по флоту оголосив, що «всі судна, портове майно, які знаходяться у портах Криму, є власністю Української Народної Республіки. А тому наказую скрізь, де треба, підняти українські прапори». 29 квітня, за наказом командувача, майже всі кораблі, установи, порти та фортеці Чорноморського флоту підняли український прапор.


Зобр:3шт.


Назва:Авіатор (гідрокрейсер)

-Знайдено: + 22 квітня 1918 року командувач Черноморського Флоту контр-адмірал Михайло Саблін наказом по флоту оголосив, що «всі судна, портове майно, які знаходяться у портах Криму, є власністю Української Народної Республіки. А тому наказую скрізь, де треба, підняти українські прапори». 29 квітня, за наказом командувача, майже всі кораблі, установи, порти та фортеці Чорноморського флоту підняли український прапор. Однак вже 30 квітня, через провокацію більшовиків, частина флоту виходить до Новоросійська. Гідрокрейсер «Авіатор» залишився у Севастополі. В той же час, у Києві, було проголошено створення Українська Держава Української Держави.


Зобр:2шт.


Назва:Іоан (Боднарчук)

Підзаголовок:== УАПЦ ==
Знайдено: + * 29 квітня 1990 Володимир (Романюк)
Підзаголовок:== УАПЦ ==
Знайдено: + 29 квітня 1992 в Києві відбувся Синод єпископів УАПЦ на чолі з патріархом Мстиславом, який через наклеп о. Володимира (Яреми) прийняв рішення щодо виключення митрополита Іоана (Боднарчука) зі складу єпископату УАПЦ.


Назва:Кравець Артем Анатолійович

-Знайдено: + 29 квітня 2006 року дебютував у професійному футболі в матчі Другої ліги України проти івано-франківського «Прикарпаття» (0:0)[47]/ Кравець вийшов на 59 хвилині замість Сергія Зелді. Пізніше Кравець став грати за «Динамо-2» у Першій лізі і за дубль «Динамо».


Зобр:3шт.


Назва:Глущенко Віктор Михайлович

-Знайдено: + Ві́ктор Миха́йлович Глу́щенко (*29 квітня 1939, Суми) — поет.
-Знайдено: + Народився 29 квітня 1939 р. в м. Суми.


Назва:Битва під Мотовилівкою

Підзаголовок:== Передумови ==
Знайдено: + 29 квітня 1918 року, відбувся Всеукраїнський з'їзд хліборобів у Києві, на якому одноголосно було проголошено Павла Скоропадського новим гетьманом. Центральна Рада була усунута від влади, а замість неї було утворено Українську Державу.


Зобр:7шт.


Назва:Список українських правителів

-Знайдено: + | || Михайло Грушевський || 1866-1934 || 27 березня 1917 || 29 квітня 1918 || Українська партія соціалістів-революціонерів
-Знайдено: + | || Павло Скоропадський || 1873-1945 || 29 квітня 1918 || 14 грудня 1918 || Українська Демократично-Хліборобська Партія


Зобр:82шт.


Назва:Володимир Глухий

-Знайдено: + Володи́мир Глухи́й (*29 серпня 1938, м. Добромиль) — †29 квітня 1988, Львів) — український актор театру і кіно, заслужений артист України.
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Помер Володимир Глухий 29 квітня 1988 року, не доживши 4 місяці до свого 50-річчя. Похований у Львові на Янівському цвинтарі, поле № 16[48].


Назва:Кутепов Ігор Миколайович

-Знайдено: + У складі національної збірної України провів 4 матчі і пропустив 6 голів. Став першим воротарем в історії збірної України (дебют проти збірної Угорщини 29 квітня 1992 року).
-Знайдено: + | 1.(1) || 29 квітня, 1992||стадіон «Авангард»,Ужгород Україна || Угорщина Угорщина || align=center|1:3 || ТМ


Зобр:1шт.


Назва:Павлюченко Поліна Григорівна

-Знайдено: + Полі́на Григо́рівна Павлюче́нко (29 квітня 1945, село Тарасівка Києво-Святошинського району Київської області) — українська співачка (альт), музичний педагог. Народна артистка України (1994).


Назва:Ясинська Людмила Петрівна

-Знайдено: + Народилася 29 квітня 1949 р. в Києві. Закінчила Київський державний інститут театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого (1975). Працює на Київській національній кіностудії художніх фільмів ім. О. П. Довженка.


Назва:Худзік Павло Олександрович

-Знайдено: + Худзік Павло Олександрович (нар. 29 квітня 1985 року в смт Теофіполі Хмельницької області, нині Україна) — український футболіст, нападник луганської «Зорі».


Зобр:1шт.


Назва:Історія Кіровограда

-Знайдено: + У період визвольних змагань українців протягом 191719 років влада в місті неодноразово переходила від однієї політичної сили до іншої (австро-угорці, більшовики, Центральна Рада, Григор'єв, Денікін). Від початку березня 1918 року і до 29 квітня того ж року, тобто лише протягом 2 місяців Єлисаветград був адмінцентром Землі УНР Низ. Після поразки Української революції та утвердження по всій Україні радянської влади Єлисаветград остаточно зайняли більшовики. Вони застали зруйноване і виморене громадянською війною місто з непрацюючими підприємствами. Значна частина городян, рятуючись від голоду та епідемій, перекочувала до села́. Під час громадянської війни та у перші роки радянської влади у Єлисаветграді (згодом Зінов'євську) виходило немало місцевих «грошових знаків», за якими нині також можна вивчати тогочасну історію.


Зобр:6шт.


Назва:Кроленко Юрій Якович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Рішенням сесії Харківської міської ради від 29 квітня 2010 року введений до складу виконавчого комітету Харківської міської ради[49].


Зобр:3шт.


Назва:Кульчицький Володимир Семенович

-Знайдено: + Міжнародна асоціація істориків права 29 квітня — 1 травня 2011 р. у м. Львові провела міжнародну історико-правову конференцію «Наукова спадщина професора В. С. Кульчицького і сучасність»[50]


Назва:Карпенко Дмитро

-Знайдено: + 29 квітня 1944 р. відділ під командуванням «Яструба» знищив біля 240 військовослужбовців НКВД поблизу с. Залізниця Кременецького району.


Зобр:9шт.


Назва:Кондратов Віталій Сергійович

-Знайдено: + Народ. 10 вересня 1936 р. в Одесі в родині робітника. Помер 29 квітня 1979 р. в Києві. Закінчив режисерський факультет Київського державного інституту театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого (1966). Працював художником (1958—1961).


Назва:Амет-Хан Султан

-Знайдено: + Під час переучування на новий літак Ла-7, яке відбувалося влітку 1944 року під Москвою, Амет-Хан одружився з Фаїною Максимівною Данильченко. Після переучування і відпочинку Амет-Хан Султан брав участь у боях в Східній Прусії, битві за Берлін. Останній переможний повітряний бій Амет-Хан Султан провів 29 квітня 1945 року над аеродромом Темпельхоф, збивши «Фокке-Вульф-190». Указом Президії Верховної Ради СРСР від 30 червня 1945 року «за проявлену хоробрість і героїзм у боротьбі з німецько-фашистськими загарбниками, за успішне проведення 603 бойових вильотів, збиті особисто 30 літаків противника різних типів і 19 літаків ворога, збитих в групових боях» помічник командира 9 гвап з повітряно-стрілецької служби гвардії майор авіації Амет-Хан Султан удостоєний звання двічі Героя Радянського Союзу та нагороджений другою медаллю Золота Зірка. Усього за чотири роки війни, Амет-Хан отримав п'ятнадцять бойових нагород, в тому числі дві Золоті Зірки Героя Радянського Союзу (24.08.1943, 29.06.1945), три ордени Леніна (23.10.1942, березень 1943, 24.08.1943), чотири ордени Червоного Прапора (31.07.1942, 15.11.1942, 13.10.1943, 20.04.1945), орден Олександра Невського (7.04.1944), орден Вітчизняної війни I ступеня (20.01.1945), орден Червоної Зірки (5.11.1941), чотири медалі[51].


Зобр:8шт.


Назва:Митрушина Тетяна Георгіївна

-Знайдено: + Народ. 29 квітня 1948 р. Закінчила Київський державний інститут театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого (1970).


Назва:Бойко Денис Олександрович

-Знайдено: + 29 квітня 2011 року Денис одружився, дружину звуть Ольгою[52].


Зобр:1шт.


Назва:Донеччина (УНР)

-Знайдено: + |data3=29 квітня 1918
-Знайдено: + Донеччина — земля Української Народної Республіки. Адміністративно-територіальна одиниця найвищого рівня. Земський центр — місто Слов'янськ Заснована 6 березня 1918 року згідно з Законом «Про адміністративно-територіальний поділ України», що був ухвалений Українською Центральною Радою[53]. Скасована 29 квітня 1918 року гетьманом України Павлом Скоропадським, що повернув старий губернський поділ часів Російської імперії.


Зобр:1шт.


Назва:Басюк Тимофій Андрійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Після того, як нацисти спалили 29 квітня 1943 с. Молотків Лановецького району, — розстріляли начальника німецької жандармерії Егера. Бої з німцями відбулися біля сіл Гнидава, Карначівка, Чайчинці (нині Лановецького району).


Назва:Канонерські човни типу «Ельпіфідор»

-Знайдено: + 29 квітня 1918 р. канонерські човни цього типу як і всі кораблі флоту підняли українського прапора. Захоплені німецькими військами в Севастополі 3 травня 1918 р. та використовувалися німцями в якості Flachdampfer (сторожовий корабель), іноді мали на собі гідролітаки. В листопаді були повернені до складу Українського Державного Флоту. Інші 12 канонерських човнів цього типу знаходилися на стапелях заводу «Руссуд», на різних рівнях готовності, однак українському морському міністерству добудувати кораблі так і не вдалося.


Зобр:4шт.


Назва:Банацький Кирило Павлович

-Знайдено: + 29 квітня 1960 року колегія в кримінальних справах Верховного суду УРСР (голова Чайковський Л. М., присяжні Марик Г. Я. і Тришин В. Г., секретар Кравець П. Д.., прокурор Янковський І. Й.) засудила Кирила Банацького за ст. 7 ч. 2 Закону про особливо небезпечні державні злочини на 7 років позбавлення волі. Цей вирок вона об'єднала з попереднім невідбутим терміном (8 років), що склало разом 15 років, рахуючи від дня оголошення вироку, без обмеження в правах.


Назва:Історія Києва

-Знайдено: + * 29 квітня — гетьман Павло Скоропадський скинув владу Центральної Ради й проголосив створення Української Держави зі столицею в Києві.


Зобр:6шт.


Назва:Бої за гору Маківку

Файл:Мемориал гора Маковка.JPG

-Знайдено: + |date=29 квітня4 травня 1915
-Знайдено: + Бої за гору Маківку — запеклі позиційні бої, що точилися з 29 квітня до 4 травня 1915 року, у ході Першої світової війни, на східному фронті, в Карпатах між підрозділами австо-угорської 55-ї піхотної дівізії І. фон Фляйшнера (до складу якої входили 7 сотень 1-го та 2-го куренів УСС) та російськими військами 78-ї піхотної дивізії генерала Альфтана щодо заволодіння панівною висотою — горою Маківкою з метою контролю над селом Козьова.
-Знайдено: + В результаті героїчної оборони Маківки, повністю зірвались стратегічні плани московського командування. Здобуття вершини, що планувалось на 29 квітня, здійснилось лише 4 травня, при цьому були задіяні всі наявні російські резерви. Внаслідок величезних втрат російські війська не змогли продовжити наступ, і вже через тиждень змушені були поспішно відступати перед надійшовшими австрійськими підрозділами. Особливою мужністю під час боїв за Маківку відзначились частини Українських Січових Стрільців, що в подальшому відобразилось у народній пам'яті.


Зобр:7шт.


Назва:Есмінці «ушаковської» серії

-Знайдено: + Однак під час революції 1917 року екіпажі цих есмінців притримувалися переважно більшовицької орієнтації. Відмовившись піднімати український прапор, 29 квітня 1918 року есмінці «Керч», «Фідонісі» (з Феодосії[54] або Ялти[55]), «Каліакрія» і «Гаджибей» перейшли до Новоросійська, де в червні 1918 року були затоплені власними залогами за наказом В. І. Леніна. 18 червня «Каліакрія» та «Гаджибей» були затоплені екіпажем у Цемеській затоці. А в тому же дні есмінець «Керч», який залишився в Новоросійську, потопив лінійний корабель «Свободна Росія» чотирма торпедами також есмінець «Фідонісі» торпедою і гарматною стрільбою у Цемеській затоці. Після чого «Керч» пішов до Туапсе, де 19 червня був затоплений екіпажем.


Зобр:11шт.


Назва:Есмінці типу «Заветний»

-Знайдено: + Однак кораблі на той час вже були захоплені більшовиками. Есмінець «Завидний» був захоплений в Одесі на початку січня 1918 року, а потім виведений в Севастополь. Всі інші кораблі цього типу знаходилися в Севастополі. 29 квітня вони змогли підняти українських прапорів. Однак, 30 квітня «Заветний» був затоплений більшовиками прямо в Севастопольськім порті. 3 травня кораблі були захоплені німецькими вартами. Есмінці «Завидний», «Живой», «Жуткій», «Звонкій», «Зоркій» було заведено до складу німецького флоту на Чорному морі, при тому на деяких з них залишилися українські залоги. В німецькому флоті кораблі мали індекс «R». Потім есмінець «Завидний» мав бути перейменований на «Полковника Шрамченко».


Зобр:3шт.


Назва:Михаїл (Рубинський)

-Знайдено: + | періодпочаток_3 = 29 квітня 1945
-Знайдено: + | хіротонія = 29 квітня 1945
-Знайдено: + 29 квітня 1945 хіротонісаний у єпископа Херсонського і Миколаївського. Хіротонію здійснював митрополит Київський і Галицький Іоанн (Соколов) із єпископами свого екзархату.


Назва:Православ'я на Черкащині

-Знайдено: + *Іриней (Фальковський) (24 лютого 18077 лютого 1812, 6 липня 181329 квітня 1823)


Зобр:8шт.


Назва:Молодіжний Центр політики та інформації

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Молодіжну громадську організацію «Молодіжний Центр політики та інформації» створено у 29 квітня 2002 року молодими українськими аналітиками, політологами, соціологами та журналістами. Серед основних засновників МГО «Молодіжний Центр політики та інформації» були Петро Щербина, Дмитро Козонак, Тетяна Печончик, Катерина Ревчук та Михайло Гаврилюк.


Назва:Молода Література

-Знайдено: + 29 квітня 2002 року студенти Інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка Петро Щербина, Дмитро Козонак та Тетяна Печончик заснували МЦПІ[56]. «Молода Література» стала першим проектом новоствореної організації.


Зобр:3шт.


Назва:Єпископат Українського екзархату

Підзаголовок:=== Д ===
Знайдено: + Даміан (Воскресенський) — 29 квітня 1918 хіротонісаний у єпископа Переяславського; 19201927 у в'язниці і на засланні; 1927 — 1928 архієпископ Полтавський і Переяславський; † у 1940-х.
Підзаголовок:=== М ===
Знайдено: + Михаїл (Рубинський) — 29 квітня 1945 хіротонісаний у єпископа Херсонського і Миколаївського; з 1947  єпископ Кіровоградський і Чигиринський; з 12 травня 1947 на спочинку; † 29 грудня 1962.


Назва:Державний комітет України у справах національностей та релігій

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Указом Президента України від 29 квітня 1992 створено Фонд розвитку культур національних меншин України, а 25 червня 1992 Верховна Рада України ухвалила «Закон України про національні меншини в Україні». Його основні положення ввійшли до Конституції України.


Назва:Список міністрів Кабінету Міністрів України

-Знайдено: + |22 січня 1918 — 29 квітня 1918


Зобр:11шт.


Назва:Ювілейна медаль «50 років Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр.»

Підзаголовок:== Україна ==
Знайдено: + З нагоди 50-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 рр., на відзнаку подвигу, героїзму та самовідданості синів і дочок України — ветеранів війни, схиляючи голову перед загиблими в боях за визволення народів від фашистського рабства та відповідно до Рішення Ради глав держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав, підписаного від імені України 11 травня 1994 року, Указом Президента України Л. Д. Кучми № 339/95 від 29 квітня 1995 року було постановлено нагородити ювілейною медаллю «50 років Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 рр.» ветеранів війни — громадян України.


Зобр:2шт.


Назва:Никифоров Юрій Валерійович

-Знайдено: + | 1.(1) || 29 квітня, 1992||"Авангард",Ужгород Україна || Угорщина Угорщина || align=center|1:3|| ТМ


Зобр:1шт.


Назва:Ткачук Андрій Миколайович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Під час зимової перерви сезону 2004/05 перейшов до львівських «Карпат». 2006 року допоміг «левам» здобути друге місце в першій лізі і вийти до еліти. У Вищій лізі України дебютував 29 квітня 2007 року у матчі «Дніпро» — «Карпати» (2:2)[57]. З 2008 року став основним гравцем півзахисту львів'ян.


Зобр:1шт.


Назва:Відзнаки Президента України

-Знайдено: + |29 квітня 1995[58]
-Знайдено: + |29 квітня 1995[59]


Зобр:3шт.


Назва:Сатанівський цукровий завод

-Знайдено: + З урахуванням ухвали зборів організації орендарів від 26 квітня 1996 року № 3 і наказом № 446 від 29 квітня 1996 року регіонального відділення Фонду державного майна України по Хмельницькій області орендне підприємство перетворено у відкрите акціонерне товариство «Сатанівський цукровий завод».


Зобр:3шт.


Назва:СТАН (літературне угруповання)

-Знайдено: + З 28 по 29 квітня 2007 року в Луганську відбувся II Всеукраїнський літературний фестиваль «Тиск Світла». Обласна універсальна наукова бібліотека імені А. М. Горького та Обласний будинок творчої інтелігенції «Світлиця» стали тимчасовим притулком поетів зі всієї України. Другий фестивальний день ознаменувався проходженням першого Луганського поетичного слема, переможцем якого став Олександр Сігіда.[60]


Зобр:16шт.


Назва:Відзнаки Президента України «За мужність»

-Знайдено: + |ДатаЗаснування = 29 квітня 1995
-Знайдено: + |ДатаЗаснування = 29 квітня 1995
-Знайдено: + * 29 квітня 1995 року Указом Президента України Л. Д. Кучми № 340/95 засновані відзнаки Президента України «За мужність» — зірка «За мужність» і хрест «За мужність». Указом також затверджені Положення та опис відзнак. Того ж дня була заснована відзнака Президента України «Іменна вогнепальна зброя».


Назва:Локомотив (волейбольний клуб, Харків)

Підзаголовок:=== Гравці ===
Знайдено: + |align=center| 13 || Україна Україна||Костянтин Рябуха || 29 квітня 1988||align=center| 203 || центральний


Назва:Пояцика Денис Юрійович

-Знайдено: + Денис Юрійович Пояцика (нар. 29 квітня 1985, Кременчук) — український боксер-любитель, чемпіон Європи 2006 року, призер 2010 р., заслужений майстер спорту.


Назва:Менцинський Модест Омелянович

-Знайдено: + Моде́ст Омеля́нович Менци́нський (*29 квітня 1875, Великі Новосілки — †11 грудня 1935, Стокгольм) — український оперний співак-тенор.


Зобр:1шт.


Назва:Герб Корсуня-Шевченківського

-Знайдено: + |дата_затвердження = 29 квітня 1992 року
-Знайдено: + Герб Ко́рсуня-Шевче́нківського — офіційний символ міста Корсуня-Шевченківського затверджений 29 квітня 1992 року[61]. Автор — О. Толкушин.


Назва:Хрестини Незалежності України

-Знайдено: + Їх здійснили 29 квітня — 6 вересня 1992 канадійці українського походження: громадський діяч, письменник Степан Горлач і дантист, співак чоловочіго хо­ру «Бурлака» П. Скиба. Вони пройшли нав­хрест із півночі на південь України (від кордо­ну з Білоруссю до міста Одеса) та зі заходу на схід (від кордону з Польщею до смт Мілове Луганської області, що межує з Ростовською областю РФ) 2500 км, поставивши 94 придорожних березових хрести, які ос­вятили місцеві священики.


Назва:Гарасевич Михайло Григорович

-Знайдено: + Михайло Григорович барон де Нойштерн Гарасевич (* 23 травня 1763, с. Якторів, Золочівський район – + 29 квітня 1836, Львів) – український історик, церковний діяч, один із перших представників українського національного відродження в Галичині. Доктор богослов’я (1789).


Назва:Кулиняк Данило Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + На час вибуху реактора на Чорнобильській АЕС, з 25-го по 29 квітня 1986 року перебував у відрядженні якраз на Чорнобильщині, внаслідок чого тяжко хворів, кілька разів потрапляв у лікарні. Після катастрофи на АЕС Данило Кулиняк став одним із ініціаторів заснування спеціалізованої історико-культурницької експедиції в «зоні відчуження» й керівником її Чорнобильської групи.


Зобр:1шт.


Назва:Інгеборг Крістофферсен

-Знайдено: + Інгеборг Крістофферсен (Ingeborg Christoffersen)(29 квітня 1944) — бельгійський дипломат. Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Бельгія в Києві/
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 29 квітня 1944 року в місті Антверпен, Бельгія. Доктор політичних та дипломатичних наук.


Назва:Коломийчук Василь Степанович

-Знайдено: + | кінець_терміну2 = 29 квітня 2011


Назва:Антигетьманське повстання 1918

Підзаголовок:== Передумови ==
Знайдено: + 29 квітня 1918 року, відбувся Всеукраїнський з'їзд хліборобів у Києві, на якому одноголосно було проголошено Павла Скоропадського новим гетьманом. Центральна Рада була усунута від влади, а замість неї було утворено Українську Державу.


Зобр:8шт.


Назва:Ковальов Олексій Леонтійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 2829 квітня 1945 року Ковальов, діючи на чолі групи розвідників у тилу ворога на підступах до Берліна, раптово атакував будинок, займаний противником, знищив понад десятьох солдатів, двох взяв у полон. При штурмі укріпленої будівлі на східній околиці парку Тіргартен винищив багато гітлерівців, фаустпатронами придушив чотири вогневі точки.


Зобр:1шт.


Назва:НВО «Форт»

-Знайдено: + * Указом Президента України від 29 квітня 1995 року №341 «Про заснування відзнаки Президента України «Іменна вогнепальна зброя» введена нагорода Президента «Іменна вогнепальна зброя», яким є пістолет моделі Форт-12[62]. (Див. детальніше: Іменна вогнепальна зброя (Україна))


Зобр:4шт.


Назва:Самуель Інкум

-Знайдено: + 29 квітня 2009 року за 700 тис. $ підписав трирічний контракт з швейцарським клубом «Базель».


Зобр:7шт.


Назва:Домагой Віда

-Знайдено: + Домагой Віда (хорв. Domagoj Vida, * 29 квітня 1989, Осієк) — хорватський футболіст, центральний захисник київського «Динамо» та збірної Хорватії.


Зобр:1шт.


Назва:Грамота до всього українського народу

-Знайдено: + |Чинність=від 29 квітня 1918
-Знайдено: + Грамота до всього українського народу — перший офіційний документ Української Держави. Звернення програмного характеру гетьмана Павла Скоропадського. Оприлюднене 29 квітня 1918 року, в день скинення ним Центральної Ради. Проголошував встановлення одноосібної влади гетьмана. Основний автор тексту — Олександр Палатов.


Зобр:1шт.


Назва:Закони про тимчасовий державний устрій України

-Знайдено: + |Чинність=від 29 квітня 1918
-Знайдено: + Закони про тимчасовий державний устрій України — другий офіційний документ Української Держави. Виконував роль тимчасової конституції правління за гетьмана Павла Скоропадського. Оприлюднений 29 квітня 1918 року, в день скинення ним Центральної Ради. Складався з 44 статей, згрупованих у 7 розділів.


Зобр:1шт.


Назва:Закон про заснування Української Академії наук в м. Києві

-Знайдено: + |Чинність=від 29 квітня 1918


Назва:Никодим (Кротков)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 29 квітня 1918 року миропомазав Павла Скоропадського на гетьманство в Софійському соборі та провів молебень на Софійській площі в Києві. За гетьманства Скоропадського виступав проти ідеї надання українському православ'ю автокефалії. Пізніше позицію окреслював так:


Назва:Український націоналізм [[Файл:|thumb |150px|right]] -Знайдено: + УРП утворилася з кількох політичних сил і була однією з перших політичних партій України. Почалося все з Української Гельсинської спілки. 29-30 квітня 1990 року на базі УГС було створено Українську республіканську партію. УРП була зареєстрована 5 листопада 1990 року. Її головою було обрано Л.Лук'яненка.
Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: + * Гай-Нижник П. П. Фінансова політика уряду Української Держави Гетьмана П. Скоропадського (29 квітня — 14 грудня 1918 р.). — К., 2004. — 430 с.


Зобр:18шт.


Назва:Історія Новомиргорода

Файл:1910.jpg

-Знайдено: + У квітні 1917 року в Новомиргороді було сформовано Раду робітничих та солдатських депутатів. 25 березня 1918 року до міста вступили австро-німецькі війська та війська Центральної Ради. 29 квітня була офіційно проголошена влада Скоропадського. В листопаді цього ж року влада в Новомиргороді переходить до Директорії. 10 травня 1919 року в місто входять війська отамана Григор'єва, а вже в другій половині серпня місто зайняли денікінці.


Зобр:6шт.


Назва:The Testament of Sherlock Holmes

-Знайдено: + Офіційний анонс гри відбувся 29 квітня 2010 року[63]. На сайті серії ігор з'явилася новина, що повідомляє про розробку нової частини гри, а також опублікований перший відеоролик. В описі повідомляється, що Шерлока Холмса очікує, можливо, саме таємниче справа в його кар'єрі сищика. Через деякий час інформацію про анонс гри опублікували і спеціалізовані ЗМІ[64][65][66][67][68][69]Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>.
-Знайдено: + 29 квітня 1968 р. було відкрито тролейбусний рух у місті. Лінія завдовжки 5 км пролягла від Центру вулицями Леніна (в центр), Радянською (від центру), Артема та Кірова до заводу кольорових металів. Тоді ж було відкрито депо на 50 місць (на вул.Кірова). Відкривали тролейбусний рух уживані тролейбуси К-4.


Назва:Старикова Олена Миколаївна

-Знайдено: + Народилася 29 квітня 1930 р. Закінчила Ленінградський педінститут іноземних мов (1953) та аспірантуру при КДУ ім. Т. Шевченка (1958). Працювала на кафедрі англійської філології КДУ з 1958 р. по 2002 р. З 1980 р. по 1993 р. була завідувачем цієї кафедри. Доктор філолог. наук (1978), професор (1980). З 2002 р. — проректор з наукової роботи, а з 2007 р. — ректор Українського інституту лінгвістики і менеджменту. Завідувач кафедри прикладної лінгвістики інституту.


Зобр:1шт.


Назва:Великоцвілянська сільська рада

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Утворена 7 березня 1923 року в складі населених пунктів Велика Цвіля, Чорне (зараз Дзержинськ), Замлиння Сербівської волості Новоград-Волинського повіту. Станом на 1 жовтня 1941 року в підпорядкуванні значився хутір Майдан. 11 серпня 1954 року об'єднана з Ілляшівською і Осовською сільрадами з підпорядкуванням сіл Ілляшівка, Осова, хутора Білошиці. 29 квітня 1958 року село Ілляшівку передано Тайківській сільраді. 14 квітня 1986 року підпорядковано села Болярка і Рогівка ліквідованої Болярської сільради. В 19231957 роках сільрада входила до складу Городницького району, з 28 листопада 1957 року — Ємільчинського[70].


Назва:Голос країни

-Знайдено: + Перший сезон шоу розпочався 22 травня 2011, другий — з 8 січня 2012 по 29 квітня 2012, а третій — з 10 березня 2013 по 9 червня 2013.
Підзаголовок:== Сезони ==
Знайдено: + | Другий сезон || 8 січня 2012 || 29 квітня 2012 || Діана Арбеніна
Валерія
Олег Скрипка 
Олександр Пономарьов || Павло Табаков (переможець)
Ангеліна Моняк (друге місце)
Назар Савко
Марічка Яремчук


Зобр:1шт.


Назва:Сучасна українська мова

-Знайдено: + * 29 квітня 1918 р. — міністр освіти проф. М. Василенко подав план роботи Міністерства, що передбачав українізацію школи, заснування Української Академії Наук і Національної бібліотеки.


Зобр:33шт.


Назва:Музей «Підпільно-партизанський рух на Миколаївщині в роки Великої Вітчизняної війни. 1941–1944 рр.»

-Знайдено: + Музей «Підпільно-партизанський рух на Миколаївщині в роки Великої Вітчизняної війни. 1941—1944 рр.» відкритий 29 квітня 1975 року.


Зобр:1шт.


Назва:Вишняков Всеволод Володимирович

Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + Останнє звання у російській армії - підполковник. З 25 вересня 1919 р. та станом на 29 квітня 1920 р. - Кам'янець-Подільський повітовий військовий начальник. У листопаді 1920 р. залишився в Україні. На початку 1921 року повернувся до Києва, був безробітним. Станом на 1928 р. жив у Кам'янці-Подільському. Подальша доля невідома.


Зобр:1шт.


Назва:Шарпар В'ячеслав Володимирович

-Знайдено: +
В'ячеслав Шарпар під час виступів за «Волинь». 29 квітня 2010 року



Зобр:2шт.


Назва:Черепаха (золота монета)

-Знайдено: + Монету було введено в обіг 29 квітня 2009 року. Відноситься монета до серії «Найменша золота монета».


Зобр:1шт.


Назва:Жоголь Людмила Євгенівна

-Знайдено: + * Народний художник України (29 квітня 1994) — за значний особистий внесок у розвиток українського образотворчого мистецтва, високу професійну майстерність[71]


Назва:Леонтович Володимир Григорович

-Знайдено: + Леонтович Володимир Григорович (15 липня 1881 — 29 квітня 1968) — український інженер-будівельник, геодезист, архітектор-реставратор, доктор технічних наук, професор Київського інженерно-будівельного інституту та Київського національного університету імені Тараса Шевченка.


Назва:Максимович Микола Григорович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 16 29 квітня 1914 року в селі Добратичі, тепер Люблінського воєводства, Польща. У 1939 був ув’язнений за комуністичну діяльність, відбував покарання у концтаборі Береза Картузька. Під час нападу гітлерівської Німеччини на Польщу звільнений з ув’язнення, продовжив навчання на електротехнічному факультеті ЛПІ. У 1941 році закінчив Львівський політехнічний інститут. На початку війни працював інженером конструкторського бюро Харківського електромеханічного заводу, з 1942 р. — у партизанському загоні. У 1945 р. вступив в аспірантуру без відриву від виробництва на кафедрі загальної і теоретичної електротехніки. У 1948 р., після закінчення аспірантури та захисту кандидатської дисертації, здобув учений ступінь кандидата технічних наук, а згодом затверджений у вченому званні доцента.


Назва:Денисенко Григорій Іванович

-Знайдено: + Григорій Іванович Денисенко (29 квітня 1919, Ходорів — 24 травня 1998, Київ) — український науковець, кандидат технічних наук (з 1956 року), доктор технічних наук (з 1963 року), професор1964 року), член-кореспондент НАН України (з 1969 року), радник дирекції Інституту електродинаміки НАН України1989 року).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 29 квітня 1919 року в селі Ходорові (нині Миронівського району Київської області) в селянській родині. У 1929 році 10-річним хлопчиком став круглим сиротою і надалі виховувався у старшого брата, якого після закінчення Київського меліоративного інституту було направлено працювати в Чимкент. Згодом переїхав у Харків. Успішно склав іспити і вступив до електротехнічного інституту, але війна перервала навчання. Добровольцем пішов на фронт, був зарахований до Чугуївського полку, але скоро його відкликали з передової. Командування направило Григорія Івановича викладачем військового училища в Самарканді. Там він познайомився з майбутньою дружиною Зінаїдою Макарівною, яка теж народилася в Україні. Потім працював викладачем Вищої офіцерської школи самохідної артилерії, а у вересні 1946 року, маючи вже стаж викладацької роботи, став знову студентом 4-го курсу Львівського політехнічного інституту. Успішно закінчив навчання у 1948 році за спеціальністю електричні станції, системи та мережі.


Зобр:1шт.


Назва:Цитович Микола Мартініанович

-Знайдено: + Микола Мартініанович Цитович (29 квітня 1861, Миколаїв — 1 жовтня 1919, Київ) — український правознавець. Фундатор науки про місцеві фінанси. Доктор політекономії
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 29 квітня 1861 року в Миколаєві. Закінчив юридичний факультет Київський університет Св. Володимира, політекономія.


Назва:Насонів Валентин Миколайович

-Знайдено: + У 1917 р. — командир кінної батареї 12-ї Кавалерійської дивізії, яку 12 грудня 1917 р. українізував. З 29 квітня 1918 р. — командир Української гарматної бригади, що формувалась на Київщині. З 24 липня 1918 р. служив у 4-му Київському корпусі Армії Української Держави. З 26 лютого 1919 р. завідувач артилерійської частини штабу Східного фронту Дієвої армії УНР. З 18 лютого 1920 р. — командир гарматного полку 2-ї української дивізії, що формувалася у Бресті-Литовському. 21 березня 1920 р. полк було перейменовано на 6-ту гарматну бригаду 6-ї Січової стрілецької дивізії Армії УНР. У 19201921 рр. — начальник цієї бригади. На еміграції жив у Польщі. Подальша доля невідома.


Зобр:4шт.


Назва:Інокентій (Тихонов)

Підзаголовок:== Архієрей ==
Знайдено: + Після повернення до Ленінграда з літа 1925 року входив в Єпископську раду. Знову заарештований 19 грудня 1925 по звинуваченню «в поширенні літератури контрреволюційного характеру». Засуджений 29 квітня 1926 до посиланням у Норільський край на три роки; відтак перебував у місті Архангельську.


Назва:Шелепницький Юрій Григорович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + За збірну Україну зіграв 1 матч. Дебют 29 квітня 1992 року в товариському матчі зі збірною Угорщини. Це був перший матч в історії збірної України. Вивів команду як капітан, таким чином увійшовши в історію як перший капітан в історії збірної Україні.


Назва:Попов Валентин Петрович

-Знайдено: + Попов Валентин Петрович (29 квітня 1894 року — 6 вересня 1976 року) — український радянський агрометеоролог, кліматолог, доктор географічних наук, професор Київського університету імені Тараса Шевченка.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 29 квітня 1894 року в Рильську Курської губернії Російської імперії. Навчався у Київському університеті у 1913–1915 роках та у Московському університеті у 1916–1918 роках. У Київському університеті працював з 1948 по 1952 роки керівником відділу фізичної географії науково-дослідного інситуту географії, з 1952 року професор кафедри метеорології та кліматології географічного факультету, у 1953–1974 роках завідувач кафедри. Докторська дисертація з теми «Баланс вологи в ґрунті і його географічні коефіцієнти» захищена у 1943 році. Читав курси: «Кліматологія», «Метеорологія». Сфера наукових досліджень: проблеми фізико-географічного районування України, питання агрометеорології, агрокліматології. Винайшов ґрунтовий випарник-лізиметр у 1940 році; холодильник для проморожування озимих культур; розсувний вегетаційний будиночок для вивчення витрат води на транспірацію рослин.


Назва:Сич Петро

-Знайдено: + Один з керівників антигетьманського повстання, очолив Повстанську селянську армію Лівобережжя в Лубнах, активний діяч партії соціалістів-самостійників. З 29 квітня 1919 р. та станом на 16 серпня 1919 р. — командир 1-го Гуцульського полку морської піхоти флоту УНР.


Зобр:1шт.


Назва:Статут про державний устрій, права і вольності УНР

-Знайдено: + Прийнята 29 квітня 1918 на останньому засіданні Центральної Ради. Проголошувала державну незалежність і територіальну цілісність України, рівність прав громадян, демократичні свободи. Республіка мала бути парламентською зі Всенародними Зборами як вищою законодавчою владою (без посади президента). Передбачався земельний адміністративно-територіальний устрій з широким місцевим самоврядуванням в усіх 30 землях. Підтверджувалося право національних меншин в Україні на національно-персональну автономію, закріплювалося право національних союзів на законодавчу ініціативу.


Назва:Беца Степан Степанович

-Знайдено: + Степа́н Степа́нович Бе́ца (нар. 29 квітня 1970, м.Мукачево, УРСР — пом. 21 грудня 1992) — колишній український футболіст, півзахисник. Майстер спорту (1991). Трагічно загинув у автокатастрофі.


Назва:Чурілов Олександр Володимирович

Підзаголовок:== Біографія ==

Знайдено: +
Олександр Чурілов під час виступів за «Буковину». 29 квітня 2010



Зобр:2шт.


Назва:Ірина

Підзаголовок:== Іменини ==
Знайдено: + |style="background:#CCDDAA"|29 квітня


Назва:Герб Одеси

-Знайдено: + |дата_затвердження = 29 квітня 2011
-Знайдено: + Герб Оде́си — один з офіційних символів міста Одеси, затверджений 29 квітня 2011[72] року рішенням Одеської міської ради.


Зобр:3шт.


Назва:Прапор Одеси

-Знайдено: + |затверджений = 29 квітня 2011
-Знайдено: + Пра́пор Оде́си затверджений 29 квітня 2011 року рішенням Одеської міської ради.


Назва:Шкурко Макар Іванович

-Знайдено: + Шкурко́ Мака́р Іва́нович ( нар. 4 (17) вересня 1914(19140917), Степківка — пом. 29 квітня 1945, Кюстрин)  — командир відділення протитанкових рушниць 2-го стрілецького батальйону 1054-го стрілецького полку 301-ї стрілецької дивізії, старший сержант, Герой Радянського Союзу (1945).
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + 29 квітня 1945 року брав участь у вуличних боях у Берліні, неподалік від будівлі гестапо на Вільгельмштрасе. Підступи до однієї з будівель прострілювались німцями з трьох сторін, а на першому поверсі стріляв кулемет. Старший сержант Шкурко М. І. вирішив знищити цю ворожу вогневу точку. Разом з кількома бійцями він підповз до будівлі впритул, закидали її гранатами і піднялись в атаку. Ворога було знищено. Старший сержант Шкурко М.І. з прапором піднявся у отвір вікна, але ворожою кулею був смертельно поранений в голову.
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Помер від ран 29 квітня 1945 року. Похований у братській могилі в місті Кюстрин (Польща).


Назва:Голос країни (другий сезон)

-Знайдено: + Фінал шоу відбувся 29 квітня 2012. Перемогу в другом сезоні «Голосу країни» здобув співак Павло Табаков.


Зобр:4шт.


Назва:Вибухи у Дніпропетровську 2012

Підзаголовок:== Постраждалі ==
Знайдено: + Станом на ранок 29 квітня, за даними управлінні охорони здоров'я Дніпропетровської облдержадміністрації на стаціонарі в лікарнях міста залишалося 14 потерпілих. Стан трьох пацієнтів залишався тяжким. [73]
-Знайдено: + За два дні — 29 квітня було цілковито відновлено рух міського електротранспорту на проспекті Карла Маркса. [74]


Назва:Адам Хмелецький

-Знайдено: + Під час битви під Жовтими Водами (29 квітня — 16 травня 1648) Адам Хмелецький приїжджав парламентарем до Богдана Хмельницького.[75] Після битви під Корсунем (травень 1648) він потрапляє до татарського полону.[76]


Назва:Щербаков Сергій Геннадійович

-Знайдено: + 29 квітня 1992 року дебютував в офіційних матчах у складі національної збірної України в першому в історії матчі збірної, у якому українці зустрічалися зі збірною Угорщини і поступились з рахунком 1-3. 27 червня того ж року зіграв у другому матчі збірної, який відбувся в США проти місцевої збірної і завершився нічиєю 0-0. Після цього матчу Щербаков більше не викликався до лав збірної.


Назва:Аліна

Підзаголовок:== Іменини ==
Знайдено: + 23 березня, 29 квітня, 29 травня, 14 червня, 16 червня, 2 липня, 4 серпня, 29 вересня[77]


Зобр:1шт.


Назва:Неустроєв Олександр Леонідович

-Знайдено: + Олександр Леонідович Неустроєв (6 листопада 1949, Макіївка — 29 квітня 2006) — український державний діяч, Міністр промислової політики України у 20042005 роках, академік Академії інженерних наук України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 29 квітня 2006 року. Похований в Києві на Байковому кладовищі (ділянка № 52а).


Зобр:1шт.


Назва:Голояд Павло Григорович

-Знайдено: + Павло Голояд (* 1906, с. Теклівка, Підволочиський район, Тернопільська область — † 29 квітня 1932, м. Тернопіль) — активний діяч ОУН, страчений польською владою.
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + 29 квітня 1932 Павло Голояд та Яків Пришляк були страчені.


Зобр:1шт.


Назва:Пришляк Яків

-Знайдено: + Яків Пришляк (* 1897, с. Вікно, Гусятинський район, Тернопільська область — † 29 квітня 1932, м. Тернопіль) — активний діяч ОУН, страчений польською владою.
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + 29 квітня 1932 Яків Пришляк та Павло Голояд були страчені. Ця страта отрималала широкий розголос на Тернопільщині та за її межами і стала однією з найрезонансніших в історії Тернополя[78][79].


Зобр:1шт.


Назва:Сидоров Андрій Валентинович

-Знайдено: + Андрій Валентинович Сидоров (15 травня 1969, Київ — 29 квітня 2009) — український радянський хокеїст і підприємець-шахрай.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 29 квітня 2009 року. Похований на кладовищі «Берківцях» в Києві.


Зобр:1шт.


Назва:Карханін Юрій Іванович

-Знайдено: + Юрій Іванович Карханін (29 квітня 1911 — 28 січня 1993) — український вчений в галузі електрофізики, професор.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 29 квітня 1911 року. У 1937 році закінчив фізико-математичний факультет Київського державного університету імені Т. Г. Шевченка за спеціальністю «електрофізика».


Зобр:1шт.


Назва:Незаможник (есмінець)

-Знайдено: + Корабель від 2 липня 1915 року до травня 1918 року носив ім'я «Занте», з січня 1920 року до 12 липня 1923 року знову «Занте». 12 червня 1923 року був перейменований на український манер — «Незаможний», а з 29 квітня 1926 року йому дали ім'я «Незаможник».
-Знайдено: + 29 квітня 1926 року есмінець отримав знову нове ім'я — «Незаможник».


Зобр:23шт.


Назва:Бескид Антон Григорович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Заперечував приналежність закарпатських русинів до українського народу. Протестував проти вимог делегації Української Народної Республіки на Паризькій мирній конференції вивести чехословацькі війська із Закарпаття, мотивуючи це тим, що русини є частиною російського народу і не мають нічого спільного з українським політичним рухом. Бескид постійно підтримував «Общество ім. Духновича» і був причетний до спроби зірвати установчі збори товариства «Просвіта» в Ужгороді 29 квітня 1920, на яких мала виникнути ця культурно-освітня організація. 1920 виступив одним із засновників Руського народного банку (Русскій народний банк). Від 1923 року і до смерті у 1933 році займав посаду губернатора Підкарпатської Русі.


Назва:Боєв Юрій Олексійович

-Знайдено: + Юрій Олексійович Боєв (29 квітня 1928, Дербент — 14 липня 2002, Київ) — дослідник проблем сходознавства та міжнародних відносин, зокрема нової та новітньої історії країн Близького Сходу, Балканських країн, Туреччини, внутрішньої та зовнішньої політики Франції. Академік Міжнародної Слов'янської Академії наук (з 1997 року). Заслужений діяч науки і техніки України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 29 квітня 1928 року у місті Дербенті (Дагестан). У 1949 році закінчив факультет міжнародних відносин Київського державного університету. У 19491954 роках навчався в аспірантурі Київського педагогічного інституту.


Зобр:1шт.


Назва:Бутківський Віктор Володимирович

-Знайдено: + Віктор Володимирович Бутківський (* 29 квітня 1959р.; смт. Поліське Київської області;) — Народний депутат України, член Партії регіонів.


Назва:Список прем'єр-міністрів України

-Знайдено: + | 29 квітня 1918
-Знайдено: + | 29 квітня 1918


Зобр:87шт.


Назва:Зінчук Микола Антонович

Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + 29 квітня 1945 його було визволено з Дахау американською армією. В той час він був хворий на тяжку форму туберкульозу, тому два з половиною місяці лікувався у шпиталі.


Назва:Дзюба Олена Миколаївна

-Знайдено: + Олена Миколаївна Дзюба (29 квітня 1945, Небелиця) — український історик, дослідниця історії України середніх віків.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 29 квітня 1945 року в селі Небелиці Макарівського району Київської області. У 1969 році закінчила історичний факультет Київського державного університету. У 19691970 роках працювала науковим співробітником Центрального державного архіву-музею літератури та мистецтва України. У 19701975 роках — перекладач відділу зарубіжної історіографії, у 19751985 роках — молодший науковий співробітник відділу історії феодалізму, у 19851991 роках — старший науковий співробітник сектора історичних зв'язків України з зарубіжними країнами, з 1997 року — старший науковий співробітник відділу історії України середніх віків і раннього нового часу Інституту історії України НАН України. У 1983 році під керівництвом доктора історичних наук Г. Я. Сергієнка захистила кандидатську дисертацію на тему: «Роль освіти у зміцненні зв'язків українського народу з російським і білоруським (друга половина XVI — перша половина XVII ст.)»).


Назва:Лавров Юрій Павлович

-Знайдено: + Юрій Павлович Лавров (29 квітня 1932, Київ — 29 серпня 2000, Київ) — український історик, дослідник соціально-економічної історії України кінця ХІХ — початку XX століття, українського національного руху.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 29 квітня 1932 року у місті Києві. Син історика П. А. Лаврова. 1956 року закінчив історичний факультет Київського державного університету. У 19561958 роках викладав історію у середній школі в Київській області. У 19581961 роках — старший лаборант, у 19611969 роках — молодший науковий співробітник відділу історії капіталізму Інституту історії АН УРСР. У 19691971 роках — вчений секретар Відділення економіки, історії, філософії і права АН УРСР. У 19712000 роках — старший науковий співробітник відділу історії України кінця ХІХ — початку XX століття Інституту історії України НАН України. У 1967 році, під керівництвом доктора історичних наук Ф. Є. Лося, захистив кандидатську дисертацію на тему: «Робітники металургійної промисловості України і їх революційна боротьба в 1885–1904 рр.»


Назва:Розумний Петро Павлович

-Знайдено: + Розумний — один із засновників і голова Дніпропетровської філії Української Гельсінкської Спілки, член її Всеукраїнської Координаційної ради. На Установчому з’їзді УГС 29 квітня 1990 року, де була створена Українська Республіканська партія, Розумний обраний її секретарем у закордонних справах. З 1992 — реґіональний секретар УРП і голова Дніпропетровської обласної організації. З 1994 — голова Солонянської районної організації УРП (з 1997 — Республіканської Християнської партії), член Етичної комісії РХП. 2005 р. вступив до Народного Союзу «Наша Україна». Вів правозахисну роботу, брав активну участь у втіленні в життя земельної реформи на селі — приватизації земельних ділянок. 1998 і 2002 рр. був членом територіальної виборчої комісії №40, на виборах Президента України в третьому турі був головою дільничної виборчої комісії № 128 ТВО №40.


Назва:Пащук Святослав Володимирович

-Знайдено: + Пащук Святослав Володимирович (нар. 29 квітня 1979, м. Червоноград) — український ілюстратор, режисер.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 29 квітня 1979 року в місті Червонограді. Закінчив школу № 12 міста Червонограда. 1996 році вступив до Львівського лісотехнічного університету на спеціальність дизайн. В 2002 – 2008 р. продовжив здобувати освіту в Київському національному університеті театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого. Навчаючись в університеті, будучи студентом (2006 р.) починає працювати в журналі К9, де займає посаду заступника головного редактора.


Зобр:4шт.


Назва:Вітовський Дмитро Дмитрович (поручник УПА)

-Знайдено: + Дмитро Дмитрович Вітовський (псевдо: «Зміюка», «Андрієнко») (* 7 липня 1919, смт. Брошнів-Осада, Рожнятівський район, Івано-Франківська область — † 29 квітня 1947, м. Київ) — начальник Військово-польової жандармерії УПА ВО-4 «Говерла», командир ТВ-24 «Маківка» (05.1945 — полон 28.03.1946). Син військового міністра ЗУНР Дмитра Вітовського.


Зобр:7шт.


Назва:Міські голови Черкас

-Знайдено: + |29 квітня 2013


Зобр:4шт.


Назва:Віть Вітько

-Знайдено: + Віть Вітько (справжнє ім'я — Віктор Могильний; * 29 квітня 1937) — український поет-шістдесятник, робітник заводу «Ленінська кузня».


Назва:Лінгвістична гімназія імені Т. Г. Шевченка

-Знайдено: + Навчання розпочалося в кінці березня 1913, де спочатку розміщувалася Ужгородська угорська королівська державна горожанська дівоча школа, яку з 29 квітня 1919 Чехословацькою владою закрито, а її приміщення передано цивільним органам управління Підкарпатської Русі та військовим установам.


Зобр:6шт.


Назва:Лузан Іван Вікторович

-Знайдено: + Іван Вікторович Лузан (* 29 квітня 1989) — український музикант, бандурист гурту Тінь Сонця, творець проекту Сонцесвіт.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Іван Лузан народився 29 квітня 1989 року в Києві, син українського композитор Віктора Івановича Лузана. Бандурист, композитор, аранжувальник. Володіє також такими інструментами, як фортепіано, сопілка, гітара.


Назва:Погодін Сергій Анатолійович

-Знайдено: + Пого́дін Сергі́й Анато́лійович (нар. 29 квітня 1968, Рубіжне, Луганська область, СРСР) — радянський та український футболіст, що виступав на позиції півзахисника. Відомий завдяки виступам у луганській «Зорі», донецькому «Шахтарі» та київському «Динамо». Встиг пограти у клубах з Іспанії, Нідерландів, Ізраїлю та Росії. У складі національної збірної України провів 1 матч. Розпочав тренерську кар'єру ще під час активних виступів у якості гравця. Майстер спорту СРСР (1991).
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + 29 квітня 1992 року, в день свого 24-річчя, Сергій Погодін провів перший і єдиний матч у складі новоствореної збірної України. Він відіграв перші 56 хвилин у поєдинку проти збірної Угорщини[80]. Цей матч був першим в історії для української команди.


Назва:Інглезі Дмитро Спиридонович

-Знайдено: + 29 квітня 1788 Глез захопив ще 2 судна, і 10 травня Потьомкін пише Катерині: «Мій мічман Глез вже втретє себе показав. Завітайте йому Володимирский хрест для заохочення інших »...


Зобр:1шт.


Назва:Блаватний Никифор Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Після проголошення 29 квітня 1918 р. Української Держави Никифор Блаватний опинився в оточенні гетьмана Павла Скоропадського. Після приїзду до Києва гетьманської родини він став вихователем гетьманича Данила і його вчителем української мови. Відігравав і певну політичну роль. Блаватного було призначено членом Генеральної козацької ради (середина червня). Як молодший осавул Блаватний супроводжував гетьмана під час багатьох важливих подій того часу та був особисто знайомий зі значною частиною тогочасного українського політикуму. Не пізніше середини жовтня Блаватний був підвищений гетьманом до полковника. В цьому званні він виконав і кілька самостійний завдань. Наприклад, 28-30 жовтня від імені гетьмана брав участь у відкритті знаменитого пам'ятника Тарасу Шевченку в Ромнах, а 12 листопада провів політичну зустріч у Білій Церкві з офіцерським складом Окремого загону Січових Стрільців на чолі з Андрієм Мельником і Євгеном Коновальцем.


Зобр:1шт.


Назва:Леонтович Денис Теодорович

-Знайдено: + Леонт́ович Ден́ис Теод́орович (1868, м. Львів29 квітня 1887, с. Новосілка, нині Бучацького району) — піаніст. Син Т. Леонтовича.


Назва:Експедиція заготовок державних паперів

-Знайдено: + У результаті державного перевороту 29 квітня 1918 року на чолі з генералом П. Скоропадським на місці УНР було утворено Українську Державу. У цій новій державній формації П. Скоропадського було проголошено Гетьманом усієї України, а виконавчу владу доручено Раді Міністрів. При гетьманському Міністерстві фінансів було збережено Експедицію заготовок державних паперів. Призначення її залишилося тим самим, що і при УНР, — виготовлення державних цінних паперів України. З цією метою при ЕЗДП продовжував роботу Мистецько-гравірувальний відділ на чолі з Іваном Мозалевським, який перебував на цій посаді до червня 1919 року.


Зобр:5шт.


Назва:Український державний банк

-Знайдено: + Після гетьманського перевороту (29 квітня 1918 року), одразу після створення уряду Ф. Лизогуба, новий міністр фінансів А. Ржепецький заявив газеті «Відродження» про те, що намагатиметься, зокрема, оновити банківський апарат у формі Державного і приватного банків[81]. За нової влади виконувачем обов'язків директора Державного банку залишався В. Ігнатович.


Назва:Бряузов Володимир Павлович

-Знайдено: + Народився 29 квітня 1941 (місто Муром, Володимирська область, Росія) в сім'ї робітника-залізничника; росіянин.


Назва:Бакуменко Олександр Борисович

-Знайдено: + Бакуменко Олександр Борисович[82](29 квітня 1959, м. Харків) — український громадський діяч, провідний фахівець птахівництва, Голова Ради Директорів Асоціації «Союз птахівників України».


Назва:Черненко Анатолій Михайлович

-Знайдено: + Анатолій Михайлович Черненко (нар.29 квітня 1926, с. Яблунівка (Прилуцький район) — пом.27 жовтня 2000)  — український історик.


Назва:Дьємерсі Мбокані

-Знайдено: + У сезоні 2006/07 на правах оренди Мбокані грав за бельгійський «Андерлехт». Першим його матчем у новій команді стала гостьова гра проти «Шарлеруа», в якій конголезець з'явився на полі на 89-й хвилині[83]. До квітня 2007 року Мбокані ще лише тричі виходив на заміну на останніх хвилинах матчів. Тільки за п'ять турів до закінчення чемпіонату африканець став отримувати більше ігрового часу і показав себе результативним форвардом, забивши в цих п'яти матчах 4 м'ячі.[84]. 29 квітня 2007 року Мбокані, вийшовши на заміну у виїзній грі проти «Руселаре», зробив свій внесок у розгром суперника (5:0), забивши свого прем'єрного гола в першості Бельгії. Наступний матч взагалі вийшов для молодого форварда бенефісним. За 30 відведених йому на полі хвилин він відзначився у розгромі «Беверена» (8:1) хет-триком.


Зобр:1шт.


Назва:Євген Тімохін

-Знайдено: + Євген Тімохін (народ. 29 квітня 1983, Київ, Україна) — український режисер, кліп-мейкер, продюсер та актор. Відомий своєю спільною роботою з популярними музичними виконавцями та модельєрами. Знімає та продюсує музичні відеокліпи, відео-арт, рекламні ролики, короткометражні фільми. Є режисером багатьох шоу. Співпрацює з "Magnit Production".
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Євген Тімохін народився у 29 квітня 1983 року в Києві.


Назва:Дікштейн Катерина Олександрівна

-Знайдено: + Дікштейн Катерина Олександрівна (* 3 лютого 1913, Петербург — † 29 квітня 2005, Донецьк) — українська лікарка, підполковник медичної служби, 1958 — доктор медичних наук, професор. Нагороджена двома орденами Вітчизняної війни ІІ ступеня, орденом Червоної Зірки, Богдана Хмельницького, медалями «За оборону Москви», «За взяття Кенігсберга», «За перемогу над Німеччиною», «Захисник Вітчизни», «Ветеран праці».


Назва:Встановлення української влади у Харкові (1918)

-Знайдено: + 28 квітня 1918 року німецьке командування здійснило арешт кількох членів Центральної Ради в Києві, і 29 квітня на Всеукраїнському з'їзді хліборобів була затверджена влада гетьмана П. Скоропадського. Перші достовірні відомості про це привіз до Харкова професор А. Погодін, завідувач фінвідділом губернського земства. Повернувшись із Києва в ніч з 1 на 2 травня, він дав обширне інтерв'ю харківській пресі. 3 травня харківські газети опублікували «Грамоту» гетьмана Скоропадського, згідно з якою відновлювалися в повному обсязі і всі розпорядження колишнього Українського уряду, і скасовувалися розпорядження Тимчасового Уряду. Увечері того ж дня на надзвичайне засідання зібралася міська дума; переважно висловили довіру новообраному гетьманові. З 3 по 9 травня в Харкові багаторазово вводилася комендантська година з обмеженням переміщення по місту. 11 травня в Харківському оперному театрі зібрався губернський з'їзд Союзу хліборобів (політичної партії, яка привела до влади Скоропадського) під керівництвом її харківських перших осіб: князя Голіцина та Сасс-Титовского. Загальні збори хліборобів Харківської губернії висловили свою підтримку «створеної на Україні твердої влади». [85]


Зобр:5шт.


Назва:Заєць Сергій Анатолійович

-Знайдено: + Викликався на перший в історії матч збірної України 29 квітня 1992 року зі збірною Угорщини, але на поле не виходив.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е Субтельний О. Україна у XX столітті // Україна: Історія. — Київ: Либідь, 1993 .
  2. ІІІ Універсал Української Центральної Ради
  3. IV Універсал Української Центральної Ради
  4. а б в Дорошенко Д. Історія України. 1917–1923 рр.: Українська гетьманська держава 1918 року. — Ужгород, 1930 .
  5. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Копиленко О. Л. не вказано текст
  6. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Енциклопедія не вказано текст
  7. 100 видатних українців. — К.: Видавництво Арій, 2006. — с. 329
  8. Згідно з іншими свідченнями, це звання було присвоєно йому лише в десяту річницю Другого Зимового Походу.
  9. Див. його спогади: Шрамченко Святослав. Свято Українського Моря.//Свобода, Джерсі Сіті, Ч.80 за 1956 рік
  10. Справи давно минулих днів, або доля архіву П. С. Столярського
  11. Де дрімають мертві
  12. Чугуєнко М. В. Моя Україна. Ілюстрована енциклопедія для дітей. — Харків: Веста: Видавництво «Ранок», 2006. — 128 с. іл.
  13. [http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?
  14. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою A не вказано текст
  15. [http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site/p_deputat?
  16. Тернистий шлях кубанця Проходи: Документальний роман / Вступ. слово Р.Коваля. — Вінниця: ДП «ДКФ», 2007. — 404 с.
  17. З.С. Орлова, И.Д. Ратнер. Из истории заселения Херсонщины. Херсон. 1993 - с.124
  18. Зміни в складі виконкому Харківської міськради
  19. Зміни в складі виконкому Харківської міськради
  20. Шабельников В. І. Реформування адміністративно-територіального устрою України в 1917–1940. — Донецьк: Вид-во Донецького національного ун-ту, 2006. – с. 22.
  21. Реєнт О. П. Павло Скоропадський. — Київ: Видавничий дім «Альтернативи», 2003 р. — 303 ст.
  22. Шабельников В. І. Реформування адміністративно-територіального устрою України в 1917–1940. — Донецьк: Вид-во Донецького національного ун-ту, 2006. – с. 22.
  23. Зміни в складі виконкому Харківської міськради
  24. Ігор Сюндюков. «Образ рідної неволі» // газета "День". — 2005. — Т. #47 2005 (П'ятниця. 18 Березня). Процитовано 15 Серпня 2008.
  25. Вечірній Київ. — 1970. — 30 квітня.
  26. Косіора демонтували. У столиці знесли пам’ятник одному із співавторів Голодомору // «День». — 2008. — 22 листопада.
  27. Шабельников В. І. Реформування адміністративно-територіального устрою України в 1917–1940. — Донецьк: Вид-во Донецького національного ун-ту, 2006. – с. 22.
  28. Шабельников В. І. Реформування адміністративно-територіального устрою України в 1917–1940. — Донецьк: Вид-во Донецького національного ун-ту, 2006. – с. 22.
  29. Шабельников В. І. Реформування адміністративно-територіального устрою України в 1917–1940. — Донецьк: Вид-во Донецького національного ун-ту, 2006. – с. 22.
  30. Шабельников В. І. Реформування адміністративно-територіального устрою України в 1917–1940. — Донецьк: Вид-во Донецького національного ун-ту, 2006. – с. 22.
  31. Шабельников В. І. Реформування адміністративно-територіального устрою України в 1917–1940. — Донецьк: Вид-во Донецького національного ун-ту, 2006. – с. 22.
  32. Шабельников В. І. Реформування адміністративно-територіального устрою України в 1917–1940. — Донецьк: Вид-во Донецького національного ун-ту, 2006. – с. 22.
  33. Шабельников В. І. Реформування адміністративно-територіального устрою України в 1917–1940. — Донецьк: Вид-во Донецького національного ун-ту, 2006. – с. 22.
  34. Шабельников В. І. Реформування адміністративно-територіального устрою України в 1917–1940. — Донецьк: Вид-во Донецького національного ун-ту, 2006. – с. 22.
  35. Українська Центральна Рада. Документи і матеріали. — с. 59. Цит. за: Севастополь: хроника революций и гражданской войны 1917–1920 годов / Валерий Васильевич Крестьянников (сост.,науч.ред.и коммент.). — Севастополь : Крымский Архив, 2007. — 639с. — ISBN 966-572-928-4
  36. Матвієнко В. М. До питання про самовизначення Криму в 1917–1918 рр.//Український історичний журнал. — 2002. — № 5. — с. 83. Цит. за: Севастополь: хроника революций и гражданской войны 1917–1920 годов / Валерий Васильевич Крестьянников (сост.,науч.ред.и коммент.). — Севастополь : Крымский Архив, 2007. — 639с. — ISBN 966-572-928-4
  37. Крип'якевич І. Історія українського війська. — Львів, 1992. — c. 438.
  38. Крип'якевич І. Історія українського війська. — Львів, 1992. — c. 442.
  39. Див. С. Б. Трубицын «Эскадренные миноносцы и миноносцы Германии 1871–1918 гг», глава VII.
  40. Не вміючи на них занурюватися, німці змушені були використовувати ці човни як патрульні засоби. Див: Монастырёв Н. А. Гибель Царского флота.//Русское военно-морское зарубежье. Вып. 3. СПб.: Облик, 1995, Глава V. Революция и гражданская война.
  41. РГАВМФ, Ф. р-342, Оп. 1, Д. 644.: Выписка из письма морского эксперта мирной Российской делегации в Киеве военного моряка В. М. Терентьева от 8 сентября 1918 года за № 40 на имя начальника Морского генерального штаба. Цит. за: «Гангут», 1997 р. № 12, с. 134–144.
  42. Шрамченко С. Свято Українського Моря.//Свобода, Джерсі Сіті, Ч.80 за 1956 рік.
  43. Русские эсминцы в германском флоте
  44. С. С. Бережной. Справочник «Крейсера и миноносцы», Воениздат, 2002
  45. René Greger. Flota Ukrainy w latach 1917—1919.//Okręty wojenne. № 2 (24)/98, с. 10-12
  46. [http://city.kharkov.ua/?
  47. Протоколы матчей Второй лиги сезона 2005/2006 (рос.). Украинский футбол от Алексея Кобызева. Архів оригіналу за 12 березня 2012. Процитовано 19.12.2010.
  48. Харчук Х. Історико-меморіяльні поховання на Янівському цвинтарі у Львові наприкінці XIX—XX століть // Вісник НТШ. — № 46. — 2012. — С. 53. — ISSN 1563 3977.
  49. Зміни в складі виконкому Харківської міськради
  50. [1]
  51. За даними банку документів «Подвиг Народа в Великой Отечественной войне 1941–1945 гг.»
  52. Денис Бойко женился
  53. Шабельников В. І. Реформування адміністративно-територіального устрою України в 1917–1940. — Донецьк: Вид-во Донецького національного ун-ту, 2006. — с. 22.
  54. Верстюк А. Н., Гордеев С. Ю. Корабли минных дивизий. От «Новика» до «Гогланда». — М.: Военная книга, 2006. — ISBN 5-902863-10-4.
  55. Чернышов А. А. «Новики». Лучшие эсминцы Российского Императорского флота. — М.: Коллекция, Яуза, ЭКСМО, 2007 — ISBN 978-5-699-23164-5.
  56. Історія Молодіжного Центру політики та інформації(укр.)
  57. Украина — Днепр (Днепропетровск) — Карпаты (Львов) — Чемпионат.ру
  58. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  59. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  60. Поэты зарабатывают, как могут//Газета донбасской государственной машиностроительной академии
  61. heraldicum.ru(рос.)
  62. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою fort не вказано текст
  63. (англійською) . Frogwares. 29 квітня 2010 http://www.webcitation.org/67AAzxdJl. Архів [http://www.sherlockholmes-thegame.com/en/index.php?
    -Знайдено: + оригіналу] за 24 квітня 2012. Процитовано 1 травня 2010.
    {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |description= (довідка); Пропущений або порожній |title= (довідка)
  64. The Testament of Sherlock Holmes Announced (англійською) . BluesNews. 29 квітня 2010. Процитовано 1 травня 2010. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |description= (довідка)
  65. Christophor Rick (29 квітня 2010). The Testament of Sherlock Holmes Announced (англійською) . GDN. Архів оригіналу за 24 квітня 2012. Процитовано 1 травня 2010. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |description= (довідка)
  66. John Callaham (29 квітня 2010). The Testament of Sherlock Holmes Announced (англійською) . bigdownload.com. Архів оригіналу за 24 квітня 2012. Процитовано 1 травня 2010. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |description= (довідка)
  67. The Testament of Sherlock Holmes Announced (англійською) . GamersHell.com. 30 квітня 2010. Архів оригіналу за 24 квітня 2012. Процитовано 1 травня 2010. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |description= (довідка)
  68. The Testament of Sherlock Holmes Announced (англійською) . IGN. 29 квітня 2010. Архів оригіналу за 24 квітня 2012. Процитовано 1 травня 2010. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |description= (довідка)
  69. Оголошено The Testament of Sherlock Holmes (російською) . Gamer-Info.com. 29 квітня 2010. Архів оригіналу за 12 липня 2013. Процитовано 1 травня 2010. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |description= (довідка)
  70. Адміністративно-територіальний устрій Житомирщини 1796 — 2006 роки. Довідник
  71. Указ Президента України № 190/94 від 29 квітня 1994 року «Про присвоєння почесних звань України працівникам образотворчого мистецтва»
  72. Решение Одесского городского совета №707-VI от 29.04.2011 г.
  73. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою UNIAN-29 не вказано текст
  74. У Дніпропетровську ожив рух транспорту. УНІАН. 29 квітня 2012. Архів оригіналу за 22 липня 2013. Процитовано 17 травня 2012.
  75. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою ReferenceA не вказано текст
  76. Война самая року 1648 // Літопис Самовидця. видання підготував Я. І. Дзира. — К., 1971.
  77. Наводяться як православні, так і католицькі іменини
  78. В Тернополе почтили погибших членов ОУН (рос.)
  79. Панахида за героями ОУН
  80. 29.04.1992. Ужгород. Збірна України - збірна Угорщини 1:3. Протокол матчу (рос.) . «Футбольна Україна». Архів оригіналу за 28 серпня 2013. Процитовано 28 травня 2013.
  81. Дорошенко Д. Історія України. 1917–1923 роки. Т. 2 — Ужгород, 1930. — С. 272.
  82. [2] «Будет неправдой сказать, что независимое кормопроизводство в стране не развивается», «Бизнес», № 5, 30 Січень 2012,
  83. Spielbericht — Spielbericht — transfermarkt.de
  84. Dieumerci Mbokani — Leistungsdaten — transfermarkt.de
  85. Зуб Э. Запоздалая монархия // Вечерний Харьков. — 31 августа 2007 года