Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/9 травня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Ярослав Мудрий

Підзаголовок:== Канонізація ==
Знайдено: + 9 травня 2004 року Священний Синод Української православної церкви (Московський патріархат) у зв'язку з 950-ю річницею з дня смерті, благословив внести в святці УПЦ та встановити день пам'яті св'ятому благовірному великому князю Київському Ярославу Мудрому в день його упокоєння 4 березня (20 лютого за старим стилем). При цьому було підтверджено, що згідно із традицією, що склалася, він почитається, як небесний покровитель державних діячів, юристів, прокурорів, будівничих храмів, бібліотекарів, наукових працівників, вчителів та студентів.


Зобр:9шт.


Назва:Молдова

Підзаголовок:=== Свята ===
Знайдено: + Серед офіційних свят Молдови Новий рік, Різдво Христове, День незалежності Молдови, День національної мови. Відомим молдавським і румунським народним святом є Мерцішор (рум. Mărţişor, від рум. martie — березень) — традиційне свято зустрічі весни, який наголошується 1 березня. Більшістю населення наголошується ряд православних свят, серед яких особливо широко Великдень, Батьківський день, Трійця. C радянського періоду збереглася традиція відзначати свята 23 лютого, 8 березня, 1 і 9 травня. З нових свят треба відзначити Національний день вина, що святкувався вперше в 2002 році.


Зобр:8шт.


Назва:Андріяшик Роман Васильович

-Знайдено: + Рома́н Васи́льович Андрія́шик (9 травня 1933, Королівка — 2 жовтня 2000, Київ) — український письменник, журналіст, лауреат Шевченківської премії (1998, за роман про Федьковича).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 9 травня 1933 року в селі Королівці (нині Борщівського району Тернопільської області) в селянській родині. По закінченні середньої школи служив у Радянській армії. В 1964 році заочно закінчив факультет журналістики Львівського університету. Працював на журналістській та видавничій роботі.


Зобр:1шт.


Назва:Костомаров Микола Іванович

-Знайдено: + 1873 року розлучені долею багато років тому Микола Костомаров і Аліна Крагельська (мати трьох дітей) зустрілися знову. 9 травня 1875 року вони обвінчалися і 10 років, до самої смерті Костомарова, прожили разом.


Зобр:3шт.


Назва:Казахстан

-Знайдено: + * 9 травня — День Перемоги;


Зобр:8шт.


Назва:Гнатюк Володимир Михайлович

-Знайдено: + Володи́мир Миха́йлович Гнатю́к (*9 травня 1871, Велеснів, тепер Монастириського району Тернопільської області — †6 жовтня 1926, місто Львів) — український етнограф, фольклорист, мовознавець, літературознавець, мистецтвознавець, перекладач та громадський діяч, член-кореспондент Петербурзької АН (1902), академік АН України (1924), член Чеського наукового товариства (1905), Празької та Віденської Академії наук.


Назва:Григор'єв Матвій Олександрович

-Знайдено: + 9 травня повстанська армія розпочала наступ від Знам'янки — Олександрії — Куцівки на Катеринослав і Єлисаветград. 10 травня загони повстанців здобули Черкаси та Смілу, 12-го — Кременчук, 13-го — Золотоношу. Але вже наступного дня Задніповська бригада і загони Шафранського відтіснили повстанців. Тоді Григор'єв вирішив швидким маршем пройти Лівобережну Україну і оволодіти Харковом. Проте його подальшим успіхам перешкодили амбіції деяких керівників повстанських загонів, що не дозволило йому об'єднати всі антибільшовицькі сили. В кінці травня проти повстанців було кинуто добірні більшовицькі військові частини під командуванням Ворошилова і Пархоменка, які зупинили наступ. Після ряду кровопролитних боїв на Полтавщині Григор'єв зі своїми військами змушений був відійти на Херсонщину.


Зобр:2шт.


Назва:Шараївський Нестор

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 9 травня 1919 року, у день Святого Миколая, у церкві Святого Миколая, відбулася перша літургія з читанням Евангелій, псалмів і кантів українською мовою. За що отримав від єпископа РПЦ МП Назарія (Блінова) заборону в священнодійствах (вікарний єпископ Антонія Храповицького з титулом Черкаського єпископа в 1920 р.).


Зобр:1шт.


Назва:Шевель Георгій Георгійович

-Знайдено: + Гео́ргій Гео́ргійович Ше́вель (* 9 травня 1919, Харків - 17 липня 1989, Київ) — партійний і державний діяч УРСР, депутат Верховної Ради УРСР 3-10-го скликань. Член Ревізійної Комісії КП(б)У в 1949–1952 роках. Член ЦК КПУ в 1952–1981 роках.


Назва:Шишаки

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + * Кирило Осьмак (* 9 травня 1890, Шишаки — †16 травня 1960) — діяч Української Центральної Ради, діяч ОУН, Президент УГВР.


Зобр:2шт.


Назва:Торговицька конфедерація

-Знайдено: +

Страта конфедератів 9 травня 1794 року у Варшаві



Зобр:1шт.


Назва:Національний заповідник «Херсонес Таврійський»

-Знайдено: + Цікавою пам'яткою середньовічної архітектури є так звана Базиліка в базиліці. Свою назву храм отримав через те, що на тому самому місці було побудовано два храми — другий будувався на руїнах та з уламків першого. 9 травня 2007 року вандали перекинули колони «базиліки в базиліці» й завдали пам'ятці значних збитків.


Зобр:22шт.


Назва:Херсонська єпархія УПЦ (МП)

Підзаголовок:== Передісторія ==
Знайдено: + 9 травня 1837 року з Екатеринославської (колишньої Слов'янської) єпархії була виділена окрема Херсонська єпархія, яка охоплювала територію Херсонської і Таврійської губерній. Єпископська кафедра знаходилася в Одесі. Правлячим архієреєм був призначений колишній єпископ Екатеринославський Гавриїл (Розанов). У тому ж році до новоутвореної єпархії були приєднані землі між Бугом і Дністром, що входили до складу Одеського, Тираспольського та Ананьєвського повітів, і раніше знаходилися у складі Кишинівської єпархії. 16 листопада 1859 року з Херсонської була виділена Таврійська єпархія, після чого у віданні останньої залишилася лише Херсонська губернія.


Назва:Скиба Анатолій Георгійович

-Знайдено: + Анато́лій Георгійович Ски́ба (* 9 травня 1930) — український скульптор родом з Сумщини. Член спілки художників СРСР, Спілки художників України.


Назва:Слюсаренко Федір Павлович

-Знайдено: + Федір Павлович Слюсаренко (1886, Черкаси9 травня 1958, Прага) — класичний філолог, історик і педагог родом з Черкас. По закінченні університету в Петербурзі учителював там у гімназії й активно працював в українській громаді. 1918-19 у Києві, згодом на еміграції у Відні й Празі, де став доцентом, пізніше професором УВУ та Українського Педагогічного інституту. Помер у Празі. Слюсаренко автор низки розвідок і статей з античної історії Греції й України, друкованих головнио у збірниках УВУ й Українського історичного філологічного товариства.


Назва:Сочивець Іван Йосипович

-Знайдено: + Іва́н Йо́сипович Сочиве́ць (* 9 травня 1917, с.Лебедівка Козелецький район Чернігівська область — †16 листопада 2004) — український гуморист-прозаїк родом із Чернігівщини. Член Спілки письменників України (нині Національна спілка письменників України) від 1964.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Іван Йосипович Сочивець народився 9 травня 1917 року в с.Лебедівці Козелецького району Чернігівської області в селянській сім’ї.


Назва:Стародуб

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Гетьман Іван Мазепа Універсалом від 9 травня 1690 р. дозволяє стародубівському полковнику Михайлові Миклашевському побудувати дві рудні «для робленя желѣза… при якихъ то рудняхъ… осадити килко десять дворов людей», з яких передбачається брати податки: «звиклие зъ них отбирати пожитки».


Зобр:2шт.


Назва:Севастополь

-Знайдено: + section=article&artID=6355 СЕВАСТОПОЛЬ – МІСТО СЛАВИ. І НЕ ТІЛЬКИ РОСІЙСЬКОЇ…]</ref>. Це сталося 9 липня 1942 року. У 1942—1944 севастопольським підпіллям керував учасник героїчної оборони міста В. Д. Ревякін[1]. 7 травня 1944 року війська 4-го Українського фронту (ген. армії Федір Толбухін) після штурму німецьких оборонних зміцнень на Сапун-горі, 9 травня звільнили місто, а 12 травня від німецьких військ був очищений мис Херсонес.


Зобр:16шт.


Назва:Рудь Микола Данилович

-Знайдено: + Мико́ла Дани́лович Рудь (9 травня 1912, с. Олександрівка, Зачепилівський район, Харківська область — 22 жовтня 1989, Київ) — український поет і прозаїк.
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Народився 9 травня 1912 року в селі Олександрівка Зачепилівського району Харківської області в багатодітній хліборобській сім'ї.


Назва:Заліщики

-Знайдено: + * Біля шосейного моста 9 травня 1971 відкрито пам'ятник Героям Дніс­тра (скульптори І. Козлик і В. Колесник, архітектор Г. Карасєв).


Зобр:4шт.


Назва:Битва під Жовтими Водами

-Знайдено: + 8 — 9 травня татарська кіннота залишила Жовті Води, пішла в район зосередження на Інгульці (нині північна околиця міста П'ятихатки), де хан збирав усі сили для допомоги Богдану Хмельницькому.


Зобр:10шт.


Назва:Лисичанськ

-Знайдено: + З метою освоєння правобережжя Сіверського Дінця між річками Бахмуткою і Луганню уряд Російської імперії почав організовувати військові поселення. За указом Сенату від 29 травня 1753 в числі інших підрозділів, які складалися з сербів, хорватів, болгар і волохів які втекли з-під турецького ярма, на річці Верхній Біленькій була поселена третя рота Бахмутського гусарського полку. Поселення отримало подвійну назву: Третя Рота — за номером підрозділу і село Верхнє — за назвою річки.
-Знайдено: + У момент зростання промисловості в Лисичанську починає зростати політична активність робітників через те, що умови праці та рівень життя в ті роки були не найкращі. Багато людей мале погане житло або не мали його взагалі. Брудна вода у джерелах сприяла багатьом захворюванням у робітників. Тому почалися періодичні страйки і хвилювання робітників. Так у жандармських архівах зареєстровано, що 9 травня 1902 біля воріт Лисичанської штейґерської школи були розкидані рукописні листівки з закликом: «Хай живе республіка, геть (царів-мучителів) Миколая!


Зобр:11шт.


Назва:Дунаївці

-Знайдено: +
-Знайдено: + Перша делегація із міста Брандіс-над-Лабем-Стара-Болеслав завітала у Дунаївці 9 травня 2010 року на 65-у річницю перемоги у Великій Вітчизняній війні. А вже 10 травня у залі засідань міськради за участі мера Дунаєвець Станіслава Небельського та старости Брандіса-над-Лабем-Стара-Болеслав Ондрея Преносила було підписано спільний об'ємний документ — декларацію про співпрацю. Згідно з договором, передбачається наступне: створення і втілення підприємницьких проектів, обміни в культурно-мистецькій сфері, проведення спільних спортивних змагань і турнірів. Також, згідно з окремим пунктом декларації буде впроваджено доволі об'ємний туристичний обмін, особливо — школярів і молоді.[2],[3]


Зобр:31шт.


Назва:Історія Маріуполя

-Знайдено: + У ці роки виросли нові висотні мікрорайони, споруджені нові школи, дитячі комбінати, лікувальні установи, профілакторії, магазини й підприємства громадського харчування. У місті працювали 2 ВУЗа — металургійний інститут і філія Одеського інституту інженерів морського флоту, 8 технікумів, 14 професійно-технічних училищ, 66 загальноосвітніх шкіл, 5 шкіл робочої молоді й заочних, 8 дитячих музичних шкіл, 16 дитячих спортивних шкіл, дитяча художня школа (відкрита до річниці Великої Перемоги, 9 травня 1972 року), станція юних техніків, флотилія юних моряків, три районних удома піонери й школярів, міський будинок піонерів (будинок побудовано в 1987 році). Мережа дошкільних установ склала 167 дитячих садків і сад-ясел. Продовжували розвиватися установи культури, фізкультури й спорту. В 1959 році в місті була відновлена діяльність російського драматичного театру, а в 1960 році прекрасний новий будинок театру прикрасило центр міста. Були відкриті музичне училище й виставочний зал на ім'я Архипа Куїнджі, одержала нове приміщення міська бібліотека імені В. Г. Короленко, споруджено кілька палаців культури й спорту, стадіонів і плавальних басейнів. Медичну допомогу населенню робили вже 32 лікарні й поліклініки, 7 санепідстанцій, 44 аптеки й інші медичні установи. На багатьох підприємствах діяли профілакторії й нічні санаторії. На березі моря розмістилися баклага санаторій «Металург», дитячий санаторій ім'я Н. К. Крупської, будинок відпочинку «Мир» і 3 великих санаторії-профілакторію, табори відпочинку піонерів і школярів. До 30-річчя Великої Перемоги в парку культури й відпочинку імені 50-річчя Великої Вітчизняної Війни встановлений бронекатер, потім вогонь вічної слави, установлений танк «Т-34».


Зобр:18шт.


Назва:Ялта (смт)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + У центрі Ялти 9 травня 1975 року відкрито меморіальний пам'ятник на честь воїнів, загиблих у боротьбі проти гітлерівців.


Зобр:1шт.


Назва:Пимен (митрополит Київський)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Патріарх виконав прохання Великого Князя, поставивши Діонісія Митрополитом Київським і всієї Русі, а для суду над Пименом відправив до Росії двох своїх митрополитів, які прибули до Москви взимку 1384 року. Розібравшись у справі Пимена, вони визнали за ним провину й оголосили позбавленим сану. Але Пимен таким рішенням залишився незадоволений і 9 травня 1385 року відправився до Константинополя скаржитися Патріарху на несправедливість і незаконність суду.


Назва:Придніпровська залізниця

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 9 травня 1944 р. Радянська армія завершила звільнення Сталінської залізниці від нацистських військ.


Зобр:4шт.


Назва:Ватра (гурт)

-Знайдено: + 9 травня 2000 року російськомовні «мажори» жорстоко побили Ігоря Білозора в центрі Львова і він через 20 днів помер у реанімації. Його смерть мала міжнародний резонанс і викликала громадські заворушення у Львові.


Назва:Корнієць Леонід Романович

-Знайдено: + | звання = Генерал-лейтенант[4]
-Знайдено: + Леоні́д Рома́нович Корніє́ць (*21 серпня 1901, Бобринець — †29 травня 1969, Москва) — радянський державний і партійний діяч.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер у Москві 29 травня 1969 року. Похований на Новодівочому кладовищі[5].


Назва:Балога Віктор Іванович

-Знайдено: + | кінець_терміну2 = 19 травня 2009
-Знайдено: + 9 травня 1998 обраний міським головою міста Мукачевого.
-Знайдено: + 19 травня 2009 звільнений з посади Глави Секретаріату Президента України[6] за власним бажанням. Головною причиною своєї відставки Віктор Балога назвав свою категоричну незгоду з рішенням Віктора Ющенка вдруге балотуватися на посаду президента.[7]. Балога пояснив своє бажання залишити посаду також і тим, що втратив сенс працювати в умовах, коли ініціативи команди Секретаріату Президента України грузнуть у апатії Президента України.


Зобр:7шт.


Назва:Левицький Орест Іванович

-Знайдено: + О́рест Іва́нович Леви́цький (* 25 грудня 1848, село Маячка, нині Полтавської області — † 9 травня 1922, село Драбів, нині Черкаської області) — український історик, етнограф, письменник. Академік ВУАН (з 1918 p.).


Назва:Т-64

-Знайдено: + Т-64Е — модернізація танка зі встановленим двигуном 5ТДФЕ потужністю 850 к.с. Особливістю бойової машини є встановлений на башті додатковий модуль з двома спареними 23 мм автоматичними гарматами. Вперше був продемонстрований 9 травня 2011 року у Харкові.


Зобр:10шт.


Назва:Матейко Роман Михайлович

-Знайдено: + Рома́н Мате́йко (14 лютого 1946 — 9 травня 2007) — історик, вчений, краєзнавець, заслужений працівник освіти України (2002).
-Знайдено: + Помер 9 травня 2007 р. в м. Тернополі.


Назва:Пестушко Костянтин Юрійович

-Знайдено: + Костянти́н Ю́рійович Песту́шко (псевдонім Кость Степовий — Блакитний; *10 лютого 1898, Ганнівка — †9 травня 1921, там же) — військовий діяч, отаман Степової дивізії, Головний отаман Холодного Яру.
-Знайдено: + Загинув 9 травня 1921 року у Ганнівці в бою з підрозділом криворізьких чекістів. Похований у рідному селі.


Зобр:2шт.


Назва:Угерсько

-Знайдено: + 9 травня 1968 року в селі було відкрито обеліск Слави, на честь загиблих у війні. В центрі села силами учнів був посаджений парк. На території села є ряд промислових підприємств. Найстаріше з них — спиртозавод (1911р); комбікормовий завод (1972); пекарня (1967).


Назва:Олексій (Зарицький)

-Знайдено: + У 1948 був заарештований, засуджений на 10 років і вивезений до м. Караганди. Після свого звільнення й реабілітації у 1957, розгорнув широку місіонерську діяльність серед католиків на засіданні різних національностей візантійського та латинського обрядів, за те й був іменований митрополитом Йосифом Сліпим. Отець займався місіонерством на теренах Самари, Уралу, Оренбурга, Казахстану. На той час був також в'язнем сибірських таборів, Апостольським Адміністратором Казахстану і Сибіру, жорстоко переслідуваний. У квітні 1962 року о. Зарицький прибув до Караганди, де 9 травня його арештували і за звинувачення у бездомництві засудили до двох років позбавлення волі у поселені Долинка Карагандинської області. Тут він працював кравцем. Але терміну свого ув'язнення не відбув — помер 30 жовтня 1963 у таборі Долинка поблизу Караганди. Похований там же, але стараннями общини місцевих католиків, а також родичів та його колишніх прихожан на Західній Україні, двічі перезахоронений. Тепер спочиває на кладовищі у с. Рясне-Руське Львівської області.


Зобр:1шт.


Назва:Гриценко

-Знайдено: + * Гриценко Микола Семенович (*9 травня 1962, Тимченки) — поет.


Назва:Список академіків НАН України

Підзаголовок:=== Б ===
Знайдено: + | 19 травня 1951
Підзаголовок:=== Б ===
Знайдено: + | 19 травня 1951
Підзаголовок:=== Б ===
Знайдено: + | 19 травня 1951
Підзаголовок:=== В ===
Знайдено: + | 19 травня 1951
Підзаголовок:=== Г ===
Знайдено: + | 9 травня 1871
Підзаголовок:=== Д ===
Знайдено: + | 19 травня 1951


Зобр:39шт.


Назва:Вроцлавсько-Ґданська єпархія УГКЦ

Підзаголовок:== Єпископи ==
Знайдено: + * Теодор Майкович (24 травня 1996 р. — 9 травня 1998 р. помер)


Назва:Холодне Сонце

-Знайдено: + 9 травня 2010 Концерт «Холодного Сонця» в Збаражі, приурочений святкуванню 799-річчя з першої згадки про місто.


Зобр:10шт.


Назва:Анісов Василь Федорович

-Знайдено: + Васи́ль Фе́дорович Ані́сов (8 березня (21 березня) 1912, село Павлівка, нині Білопільського району Сумської області — 9 травня 1974, Київ) — український літературознавець і мистецтвознавець. Дослідник творчості поета Тараса Шевченка.


Назва:День Перемоги

-Знайдено: + |початок = 9 травня
-Знайдено: + День Перемо́ги (рос. День Победы) — державне свято Радянського Союзу, що відзначалося щорічно 9 травня «на згадку про переможне завершення Великої Вітчизняної війни радянського народу проти німецько-фашистських загарбників»[8]. Дата пов'язана з прийняттям капітуляції Німеччини у війні в радянській зоні окупації в передмісті Берліна Карлсхорсті за московським часом. Встановлене указом президії Верховної Ради СРСР від 8 травня 1945 року (ще до підписання) як день «всенародного торжества»[8]. У 1948 році, враховуючи жахливі наслідки війни, зокрема наявність на той момент величезної кількості інвалідів, свято скасували[9]. Статус державного свята й неробочого дня 9 травня знову отримало 1965 рокуПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>. Відповідні декрети видали також уряди інших комуністичних країн Східної ЄвропиПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref> Пізніше в цю статтю вносилися зміни у 1992[10], 1996[11] та 2000[12] роках, однак ці зміни не стосувалися Дня Перемоги.
-Знайдено: + День Перемоги відзначають 9 травня також в усіх країнах пострадянського простору (крім країн Балтії), зокрема:
-Знайдено: + У США це свято називається V-E Day, або Victory in Europe Day («День Перемоги в Європі»). ООН починаючи з 2005 року відзначає 8-9 травня як Дні пам'яті та примирення.
-Знайдено: + Неоднозначне ставлення до Дня Перемоги в країнах Балтії, Україні, Молдові. Зокрема, голова сейму Литви Вікторас Мунтянас зазначив: «Для нас 8 травня є днем перемоги над фашизмом, а 9 травня — день початку радянської окупації».[13]


Зобр:3шт.


Назва:День Європи

-Знайдено: + Де́нь Євро́пи — свято, що відзначається в країнах Європейського Союзу 9 травня, а також офіційно в Україні щорічно у третю суботу травня з 2003 р.
-Знайдено: + Європейський Союз затвердив 9 травня як День Європи на саміті в Мілані 1985 р., вирішивши увічнити день проголошення Декларації Шумана. Також 9 травня вважається Днем народження Європейського Союзу.
Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: + * Декларація 9 травня 1950 (англ.)


Зобр:1шт.


Назва:Антипенко Ірина Вікторівна

-Знайдено: + Іри́на Ві́кторівна Анти́пенко (*9 травня 1961, Артемівськ) — депутат Верховної Ради України 5 скликання, член Комітету з питань культури і духовності (з липня 2006 року), член фракції Партії регіонів (з травня 2006 року). Склала повноваження 23 листопада 2007 року.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 9 травня 1961 року в місті Артемівськ Донецької області).


Назва:Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941–1945 років

-Знайдено: + |established = 9 травня 1981 року
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Музей відкрито 17 жовтня 1974 року на честь 30-річчя зайняття України радянськими військами, у колишньому Кловському палаці на Печерську. Невдовзі розпочалося будівництво Меморіального комплексу «Український державний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941–1945 років» на вулиці Січневого повстання, 44, який відкрився 9 травня 1981 року. Основою для будівництва став творчий задум та ескізний проект відомого скульптора Є. Вучетича та архітектора Є. Стамо. Роботи виконав авторський колектив скульпторів і архітекторів Києва та Москви: В. Бородай, В. Єлізаров (керівник), І. Іванов, Г. Кислий, І. Мезенцев, Ф. Согоян, М. Фещенко, В. Швецов та інші. На стадії попередньої розробки проекту в ньому брала участь Галина Кальченко, яка була натурницею для монументу «Батьківщина-мати».


Назва:Лука (Войно-Ясенецький)

-Знайдено: + |народився = 9 травня 1871
-Знайдено: + Архієпископ Лука Войно-Ясенецький (мирське ім'я: Валентин Феліксович Войно-Ясенецький, 9 травня 1871, Керч — 11 липня 1961, Сімферополь) — православний святий, хірург, доктор медицини, професор, святитель та сповідник 20-го століття, архієпископ Сімферопольський та Кримський.


Зобр:6шт.


Назва:Гліб (Лончина)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 14 січня 2003 року по 15 грудня 2008 року — Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії. З 25 березня 2003 по 9 травня 2006 року був Апокризарієм-Прокуратором Української Греко-Католицької Церкви при Римській апостольській столиці. З 1 липня 2003 року по 11 листопада 2008 року — Постулятор справи беатифікації і канонізації Слуги Божого Андрея Шептицького. З 4 березня 2004 року по 15 грудня 2008 року був Апостольським візитатором для українців греко-католиків в Іспанії. З 4 березня 2004 року — Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Ірландії.


Зобр:2шт.


Назва:Знам'янка

-Знайдено: + Історія створення центру дозвілля та розвитку художньої самодіяльності починається 1970 року. З підтримкою начальника Знам'янського відділку залізниці Плотнікова О. І., депутата Верховної Ради України Макєєва В. М., трудового колективу БМП № 527 «Одестрансбуд» було побудовано Знам'янський Палац культури залізничників. Його відкриття відбулося 9 травня 1977 року. 2002 року цей заклад передано у власність міста та перейменовано на міський Палац культури. Творчий колектив Палацу культури разом із талановитими учасниками колективів художньої самодіяльності організовує дозвілля людей різних за віком та соціальним становищем. Тут кожен знам'янчанин може обрати собі заняття до душі у різноманітних гуртках, любительських об'єднаннях, клубах за інтересами: чи то співом, поезією або танцями, сучасною та декоративно-ужитковою творчістю, чи то показати свою акторську майстерність та багато іншого.


Зобр:21шт.


Назва:Зірка (Кіровоград)

-Знайдено: + * 6:1 («Гірник» КР, 9 травня 2009 року, Кіровоград)


Зобр:12шт.


Назва:Меморіал героїчної оборони Одеси

-Знайдено: + Рішенням Одеської обласної Ради народних депутатів № 381 від 28.07.1971 р. вогнева позиція батареї берегової оборони № 411 узята під державну охорону як історичне місце. 9 травня 1975 року відбулося урочисте відкриття меморіалу 411-ої батареї.


Зобр:7шт.


Назва:Олександрія (професіональний футбольний клуб)

-Знайдено: + Перший матч у Кубку СРСР команда провела 9 травня 1962 року в Олександрії проти ровенського «Колгоспника», «Шахтар» переміг 4:3. На наступному етапі (1/128 фіналу) 21 травня в Запоріжжі олександрійці програли запорізькому «Металургу» 1:2.


Назва:Дніпро (Черкаси)

-Знайдено: + «Дніпро» — український футбольний клуб з міста Черкас. Виступав у другій лізі чемпіонату України. Заснований 9 травня 1955 року. Припинив своє існування 21 травня 2009 року, хоча останній матч був проведений ще 9 травня 2009 року проти МФК «Миколаїв» з міста Миколаєва.
-Знайдено: + У клубу виникли проблеми з фінансами, тому 9 травня, в день заснування, клуб зіграв останній матч.15 і 20 травня 2009 року команда не з'явилася на календарні матчі чемпіонату. А 21 травня 2009 року рішенням Дисциплінарного комітету ПФЛ за повторну неявку на гру команда була виключена з ПФЛ і знята зі змагань. Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>.


Назва:Смирнова Тамара Михайлівна

-Знайдено: + | 1903 Аджимушкай || 9 травня 1972
-Знайдено: + | 1904 Масевич || 9 травня 1972


Назва:Неборак Віктор Володимирович

-Знайдено: + Ві́ктор Володи́мирович Небора́к (*9 травня 1961) — поет, прозаїк, літературознавець, перекладач, есеїст.


Назва:Волинь (футбольний клуб)

-Знайдено: + * 0:2 («Суднобудівник», 9 травня 1962 року, Миколаїв; «Авангард» Т, 25 квітня 1964 року, Тернопіль)


Зобр:3шт.


Назва:Осецький Олександр Вікторович

-Знайдено: + З 19 листопада 1900 р. — молодший ад'ютант штабу 15-ї піхотної дивізії. З 10 березня 1902 р. — молодший офіцер 6-го Фінляндського стрілецького полку. З 9 травня 1902 р. — ад'ютант Офіцерської стрілецької школи. 11 травня 1903 р. закінчив Санкт-Петербурзький Імператорський археологічний інститут. 11 червня 1904 р. був переведений до лейб-гвардії Санкт-Петербурзького полку з перебуванням на посаді ад'ютанта Офіцерської стрілецької школи. З 24 грудня 1907 р. — приділений до лейб-гвардії Преображенського полку (25 липня 1908 р. переведений до цього полку). З 27 грудня 1907 р. — командир 6-ї роти лейб-гвардії Преображенського полку. 21 січня 1909 р. отримав звання гвардії капітана. 21 вересня 1912 р. закінчив Офіцерську стрілецьку школу, згодом викладав у ній.


Зобр:1шт.


Назва:Стіжок

-Знайдено: + 9 травня 1943 німецько-нацистські війська спалили Стіжок і вбили 53 мешканці.


Назва:Антемюк Анатолій Дмитрович

-Знайдено: + 9 травня 2007 року загинув в автокатастрофі.[14]


Назва:Білас Іван Григорович

-Знайдено: + Іва́н Григо́рович Бі́лас (*9 травня 1953, Шоломиничі) — український політик, Генерал-лейтенант. Доктор юридичних наук, доктор політичних наук. Генерал-лейтенант Збройних сил України, народний депутат. Працював у підрозділах карного розшуку органів МВС. 1998 року обраний на Великій Раді Гетьманом Українського козацтва. Керував десантуванням української експедиції на Північний полюс. Очолює Координаційну раду з питань відродження Українського козацтва при Президенті України. Нагороджений Почесною грамотою «За особливі заслуги перед українським народом» і орденом «За мужність» І ступеня.
-Знайдено: + Народився 9 травня 1953 р. у с. Шоломиничі Городоцького району Львівської області.


Назва:Сваричів

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + В центрі села височіє пам'ятник вдячності воїнам, які загинули і визволяли наше село в липні 1944 р. Щороку, в день 9 травня, приходять сюди однополчани та жителі села, щоб вшанувати їх пам'ять.
-Знайдено: + Народилася 9 травня 1954 року в с. Сваричів Рожнятівського району Івано-Франківської області. У 1973 році закінчила з відзнакою Снятинське культурно-освітнє училище, а згодом у 1980 році – Київський інститут культури. Спеціальність бібліотечна справа. Свою трудову діяльність розпочала у 1971 році бібліотекарем бібліотеки у рідному селі. З 1994 року – директор Рожнятівської централізованої бібліотечної системи. Значну увагу приділяє краєзнавчо-пошуковій роботі, запровадженню нових технологій в практику роботи бібліотек системи. Марія Рибчак є автором та співавтором багатьох краєзнавчих друкованих матеріалів. Відзначена багатьма урядовими нагородами, винесені подяки обласної ради, громадських та просвітницьких організацій. В 2002-2006 рр. – депутат обласної ради IV демократичного скликання. У 2002 році нагороджена почесною відзнакою обласного управління культури „За подвижництво в культурі Прикарпаття”, а також присвоєно звання „Заслужений працівник культури України”. У 2005 році – почесною відзнакою Міністерства культури „За досягнення в розвитку культури і мистецтв”. Марія Рибчак – лауреат обл. премії ім. Марії Підгірянки (2008 р. За заслуги перед Вітчизною та з нагоди 20-річчя Незалежності України у 2011 році Марія Рибчак нагороджена медаллю Президента України.
-Знайдено: + Народилася 9 травня 1954 року в Сваричеві У 1973 році закінчила з відзнакою Снятинське культурно-освітнє училище, а згодом у 1980 році – Київський інститут культури. З 1994 року є директором Рожнятівської централізованої бібліотечної системи. Є автором та співавтором багатьох краєзнавчих друкованих матеріалів. Відзначена багатьма урядовими нагородами, винесені подяки обласної ради, громадських та просвітницьких організацій. В 2002-2006 рр. – депутат обласної ради IV демократичного скликання. У 2002 році нагороджена почесною відзнакою обласного управління культури "За подвижництво в культурі Прикарпаття", а також присвоєно звання "Заслужений працівник культури України". У 2005 році – почесною відзнакою Міністерства культури "За досягнення в розвитку культури і мистецтв". З 2008 року – лауреат обласної премії ім. Марії Підгірянки .


Назва:Свята та пам'ятні дні в Україні

-Знайдено: + nreg=385%2F95 Указу Президента № 385/95] від 19 травня 1995 року.
-Знайдено: + | 9 травня
-Знайдено: + | 29 травня
-Знайдено: + | Міжнародний день, що відзначається ООН щороку 29 травня, а також офіційно відзначається в Україні з 2003 р. згідно із Указом Президента України «Про Міжнародний день миротворців» від 30 квітня 2003 р. № 374/2003. Раніше в Україні відзначався День миротворця.


Назва:Буряки

-Знайдено: + * Меморіал воїнам-односельчанам, загиблим у Другій світовій війні (49°48′59″ пн. ш. 28°17′11″ сх. д. / 49.816528° пн. ш. 28.286611° сх. д. / 49.816528; 28.286611). Встановлений у 1970 році біля сільської школи. Спочатку мав вигляд залізобетонної піраміди, увінчаної зіркою. 9 травня 1995 року замінений меморіальним комплексом на честь загиблих, який складається з гранітної скульптури воїна та дитини на постаменті, праворуч від якої встановлені п'ять залізобетонних плит з іменами загиблих односельчан. Автор пам'ятного знаку — архітектор Петро Бірюк[15].


Зобр:3шт.


Назва:Касінчук Петро Юрійович

-Знайдено: + Касінчук Петро Юрійович (нар.9 травня 1929 — пом.13 травня 2012)  — український громадсько-політичний діяч, голова братства ОУН-УПА Подільського краю «Лисоня», учасник Другої світової війни, воював у лавах Української Повстанської Армії. Нагороджений двома Золотими Хрестами за заслуги І класу у 1997 і 1999 роках.


Назва:Михаїл (Зінкевич)

-Знайдено: + Митрополит Луцький і Волинський Михаїл (в миру Зінкевич Тимофій Семенович) народився 9 травня 1966 року.


Назва:Ладижинка

-Знайдено: + * Обеліск воїнам-односельчанам, загиблим у Другій світовій війні (48°32′36″ пн. ш. 30°14′37″ сх. д. / 48.543472° пн. ш. 30.243833° сх. д. / 48.543472; 30.243833). Виготовлений з граніту. Встановлений 9 травня 1965 року.


Зобр:2шт.


Назва:Німецько-радянська війна

-Знайдено: + | date = 22 червня 19419 травня 1945
-Знайдено: + Німе́цько-радя́нська війна́[16][17][18] (також наци́стсько-радя́нська війна́[19]) — збройний конфлікт між Німеччиною та СРСР, що тривав з 22 червня 1941 року по 9 травня 1945 року. Складова Східноєвропейського театру воєнних дій Другої світової війни. В німецькій історіографії отримала назву Східного фронту (нім. Ostfront), а в радянській — Великої Вітчизняної війни (рос. Великая Отечественная война). У конфлікті на боці Німеччини виступили Італія, Угорщина, Румунія, Хорватія, Болгарія, Словаччина і Фінляндія.
Підзаголовок:=== 1945 ===
Знайдено: + * 9 травня — СРСР здобув Прагу (Чехія).
Підзаголовок:=== 1945 ===
Знайдено: + Перемогу у війні святкують 9 травня 1945, який був днем підпису капітуляції Німеччини за московським часом (в Європі ще був день 8 травня). Проте інколи в радянській історіографії закінчення цієї війни відносять на 2 вересня 1945 — дату капітуляції Японії.


Зобр:25шт.


Назва:Мала Каратуль

-Знайдено: + В селі Мала Каратуль у 1926 році було 264 двори та 1556 жителів. У 1929 році створений колгосп ім. Кірова. Під час примусової колективізації розкуркулено 9 сімей. Загальна кількість померлих від голоду в селі Мала Каратуль – 600 чол., з них поіменно встановлено 357 чол. Померлих від голоду в 1932-1933 роках поховано на сільському кладовищі. 9 травня 1994 року за ініціативою сільської ради на кладовищі встановлено дерев’яний хрест з написом: «Жертвам Голодомору 1932-1933 років».[20]


Назва:Гребені

-Знайдено: + 9 травня 1957 року було відкрито пам'ятники героям визвольної червоної армії. У 1958 році колгосп отримав перехідний Червоний прапор за високий врожай цукрового буряка.


Назва:Великий Крупіль

-Знайдено: + Інший пам'ятник - воїнам, що загинули у Великій Вітчізняній Війні, він був встановлений за радянських часів. З обох боків від пам'ятника знаходяться меморіальні дошки, де викарбувані ім'я односельчан, що загинули на фронтах і були замучені німцями. Перед пам'ятником проходять урочистості до свята 9 травня.


Зобр:16шт.


Назва:Григоріїв Мирослав Никифорович

-Знайдено: + Миросла́в Ники́форович Григо́ріїв (нар. 26 квітня (9 травня) 1911, Кам'янець-Подільський, нині Хмельницької області — пом. 7 червня 2000, Вашингтон, США) — український художник-графік, журналіст.


Назва:Новий Яричів

-Знайдено: + }}. Родом із села і родина відомого українського політика Олега Тягнибока. 9 травня 1940 року тут народився його батько Ярослав Тягнибок.


Зобр:1шт.


Назва:Знаменський монастир

Підзаголовок:===Заснування===
Знайдено: + На підставі рапорту єпископа Екатерінославського і Таганрозького Феодосія (Макаревського), 9 травня 1881 року Священний Синод визначив:

При хуторі Розгульному Олександровського повіту заснувати жіночу общину в ім'я Знамення Божієй Матері з найменуванням "Знаменська пустель", з таким числом сестер, яке община в змозі буде містити на свої кошти.

Катерина Василенко пожертвувала на майбутній монастир 500 десятини землі. У 1901 році почалося будівництво монастиря. Як було зазначено в статуті:

З метою доставлення бажаючим вести життя богоугодне і поширення серед оточення християнського благочестя шляхом виховання і навчання підростаючого покоління в дусі Православної Церкви і піклування про немічних і бідних старих та дітей

Незабаром були побудовані житлові корпуси і інші надвірні монастирські приміщення, зимовий храм на честь ікони Знамення Божої Матері і закладений другий трьохпрестольний, літній, храм - Спасо-преображенський. До 1903 року в нім трудилися вже більше 200 черниць і був відкритий притулок для дівчаток з бідних сімей і сиріт. В той же час при обителі була відкрита школа і майстерні, у тому числі і малярна. У 1904 році Катерина Павлівна прийняла постриження з ім'ям Єлизавета і в 1907 році була зведена в сан ігумені, що було передбачене їй юродивим стариком при відвідинах нею Святої Землі міста Єрусалиму, задовго до будівництва обителі, словами:

А ось йде ігуменя Знаменського монастиря Єлизавета

Через три роки в 1910 році вона була удостоєна високої нагороди - наперсного хреста з прикрасами.



Назва:Сліпород

-Знайдено: + 9 травня 2012 року на День Перемоги з ініціативи Глухівської громадської організації ветеранів війни та Збройних сил України у селі був встановлений новий пам'ятник односельцям, які загинули у Великій Вітчизняній війні. Цей пам'ятник створений на місці старого, встановленого у 1965 році, який був у аварійному стані.[21]



Зобр:2шт.


Назва:Пустовійтове

-Знайдено: + Пустові́йтове — село в Україні, Глобинському районі Полтавської області. Населення становить 1164 осіб (на 2011 рік). Орган місцевого самоврядування — Пустовійтівська сільська рада. Окрім Пустовійтового раді підпорядковане село Балабушині Верби. День села — 9 травня.[22]


Назва:Бєлов Євтихій Омелянович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Танковий корпус під командуванням Бєлова відзначився в квітні — травні 1945 року в операціях з оволодіння Берліном, при форсуванні річок Нейсе та Шпрее, у боях за Потсдам, знищенні котбуського угруповання противника південніше від Берліна, а 9 травня 1945 року першим увійшов до Праги.
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + Указом Президії Верховної Ради СРСР від 29 травня 1945 року за мужність і героїзм, проявлені в боях за Берлін і вміле командування танковим корпусом гвардії генерал-лейтенанту Бєлову Євтихію Омеляновичу надано звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна та медалі «Золота Зірка» (№ 2389).


Зобр:1шт.


Назва:Дятлів Петро Юрійович

-Знайдено: + Реабілітований 9 травня 1958 року та 5 листопада 1959 року.


Назва:Оберишин Ілля Степанович

-Знайдено: + Цитати з інтерв'ю Іллі Оберишина газеті «Независимость» від 9 травня 1997 року:
Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: + * “Независимость”від 9 травня 1997 року


Назва:Десницька Катерина Іванівна

-Знайдено: + Катери́на Іванівна Десни́цька (* 27 квітня (9 травня) 1886, Луцьк — † 3 січня 1960, Париж) — принцеса Сіаму (тепер Таїланд) На Пхітсанулок, дружина сіамського принца Чакрабонґсе Буванаф (Чакрабона).


Зобр:1шт.


Назва:Єлизаветградка

-Знайдено: + Станом на 1886 рік у селі, центрі Єлізаветградківської волості Олександрійського повіту Херсонської губернії, мешкало 5559 осіб, налічувалось 1248 дворових господарств, існували 2 православні церкви, єврейська синагога, школа, винокуренний завод, 9 лавок, відбувалось ярмарки на рік: 9 травня та 8 листопада, базари по п'ятницях.[23].


Назва:Балахівка

-Знайдено: + | засноване = 9 травня 1955
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Селище Балахівка було засноване в середині XX століття. У зв'язку з розвіданими в даній місцевості покладів бурого вугілля та відповідно до Постанови Ради Народних Комісарів від 9 травня 1955 р.. прийнято рішення про видобуток бурого вугілля відкритим способом у даній місцевості та будівництво селища з однойменною назвою Балахівка. Основу жителів селища склали жителі навколишніх сіл та пересселені з різних регіонів Радянського Союзу. Історична назва селища походить від селянина Балахова Артема Івановича, який на початку XX століття мешкав в одному із хуторів у цій місцевості. Очевидці стверджують, що хутір був розташований біля нинішнього села Олександрівка по балці на південний схід поблизу панського маєтку пана Килиповського. Хутір складався з 5 дворів, в одному із них проживав селянин Балахов Артем Іванович. В період революційних подій 19171920 рр. А. І. Балахов, організувавши збройний загін, брав активну участь на боці більшовиків.


Назва:Висунськ

-Знайдено: + * Ковтюх Єпіфан Іович (9 травня 1890 — 28 липня 1938) — радянський військовий діяч, герой громадянської війни, комкор.


Назва:Плахо-Петрівка

-Знайдено: + 9 травня 1957 року в селі Плахо-Петрівка в пам'ять про загиблих на війні односельців встановлено пам'ятник Невідомому солдату.


Назва:Список міністрів внутрішніх справ України

-Знайдено: + |3 лютого - 9 травня 1920
-Знайдено: + |9 травня 1920 - квітень 1921


Зобр:30шт.


Назва:Підгірняк Володимир Петрович

-Знайдено: + Володи́мир Петро́вич Підгірня́к (*9 травня 1950, Броди) — архітектор, лауреат Державної премії в галузі архітектури, член Національної спілки архітекторів України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Володимир Підгірняк народився 9 травня 1950 року у місті Броди Львівської області у родині робітників.


Назва:Моргун Федір Трохимович

-Знайдено: + Моргу́н Фе́дір Трохи́мович (нар. 9 травня 1924 — пом. 7 липня 2008) — визначний радянський і український учений-аграрій, економіст, господарник, письменник і публіцист, багаторічний керівник Полтавщини, перший голова Державного комітету СРСР з охорони природи, Герой Соціалістичної Праці.


Назва:Юрко Позаяк

-Знайдено: + Юрко́ Позая́к (справжнє ім'я Ли́сенко Ю́рій Васи́льович, *9 травня 1958) — український поет, перекладач та державний службовець. Керівник Служби підготовки виступів Президента України Секретаріату Президента України (20082010). Кандидат філологічних наук (1989), доцент (1995). Син українського письменника Василя Лисенка.


Назва:Свято

-Знайдено: + * 9 травня — День Перемоги;


Назва:Сучавська кампанія Тимоша Хмельницького (1653)

-Знайдено: + 9 травня українсько-молдавське військо за наказом честолюбного гетьманича вирушило в дорогу й перейшло кордон Волощини, викликавши опір з’єднаних трансільвансько-волоських сил. [24]


Зобр:12шт.


Назва:Мовчанівський Теодосій Миколайович

-Знайдено: + Мовчанівський Теодосій Миколайович (9 травня 1899, Берестовець — †10 травня 1938) — український археолог.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Теодосій Миколайович Мовчанівський народився 9 травня 1899 року в родині священика в селі Берестівець Уманського повіту Київської губернії. Навчався в Уманському духовному училищі, а також у Київській та Одеській семінаріях (1913–1918 рр.). Проте духовного сану не прийняв, а присвятив себе громадській та просвітницькій діяльності.


Назва:Степова дивізія

Підзаголовок:== Діяльність ==
Знайдено: + Потрапивши до пастки, Кость Блакитний загинув 9 травня 1921 року у рідному селі Ганнівці в бою з підрозділом криворізьких чекістів. Після його смерті перестала існувати і непереможна Степова дивізія.


Зобр:1шт.


Назва:Демінський Віктор Степанович

-Знайдено: + Помер 9 травня 1980 р. в Києві.


Назва:Приходько Сергій Сергійович

-Знайдено: + Сергі́й Сергі́йович Прихо́дько (9 травня 1984, Ленінград) — російський футболіст, воротар.
-Знайдено: + Народився 9 травня 1984 року в Ленінграді, РРФСР.


Назва:Історія смт Шевченкового

-Знайдено: + Напередодні 9 травня 1975 року в Шевченковому урочисто було відкрито меморіал на братській могилі воїнів, що загинули в роки Великої Вітчизняної війни.


Назва:Рибка Олександр Євгенійович

-Знайдено: + У новій команді у другій половині сезону 2009–2010 провів 7 ігор, в останній з яких 9 травня 2010 року пропустив 5 голів від донецького «Металурга». Наступний сезон Рибка розпочав у якості запасного голкіпера «Оболоні», поступившись місцем у воротах новачку команди Олегу Остапенку. Однак, після 9 пропущених м'ячів у чотирьох стартових матчах чемпіонату, Рибка був повернутий в основу де і дограв до кінця сезону.


Зобр:4шт.


Назва:Безкоровайний Володимир Герасимович

-Знайдено: + Тим часом 9 травня 1997 року в Сочі Борисом Єльциним і Леонідом Кучмою була підписана «Угода між Російською Федерацією і Україною по Чорноморському флоту». Підписана угода передбачала «окреме базування» Чорноморського флоту Росії і Військово-Морських Сил України. Використовуючи термін «окреме базування», командування ЧФ і московські політики ставили питання виводу штабу ВМС України з Севастополя. Питання постало достатньо гостро і Міністерством оборони була висунута пропозиція перевести штаб ВМС до Києва. Це стало причиною конфлікту віце-адмірала Володимира Безкоровайного з Міністром оборони Валерієм Шмаровим, внаслідок якого командувач ВМС подав рапорт про свою відставку. Конфлікт залагодив Президент України Леонід Кучма. Перебуваючи у Севастополі 22 серпня, Президент заявив, що «штаб ВМС має бути у Севастополі — із цього треба виходити в першу чергу».


Зобр:2шт.


Назва:Спартак (стадіон, Одеса) [[Файл::Spartak Stadium, Odesa2.jpg|thumb |150px|right]] Підзаголовок:=== Використання ===
Знайдено: + Рекорд відвідуваності — 15 000 глядачів на матчі між «Харчовиком» та московським ВПС, що відбувся 9 травня 1946 року[25]


Зобр:5шт.


Назва:Селін Євген Сергійович

-Знайдено: + Євген Сергійович Селін (нар. 9 травня 1988, Новоайдар) — український футболіст, захисник збірної України та київського «Динамо».


Зобр:1шт.


Назва:Ковальчук Вікторія Володимирівна

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + * «Шинель» (Львів, газета «Львівська правда», 9 травня 1991р.),


Назва:Українсько-американські відносини

-Знайдено: + У квітні 1993 Держдепартамент виступив із заявою про необхідність і невідкладність «спільного подолання кризи довіри». 9 травня того ж року Київ відвідала делегація на чолі з послом з особливих доручень, спеціальним радником Державного секретаря США із зв'язків з новими незалежними державами С.Телботом. Він заявив про бажання американської сторони розпочати новий етап у відносинах з Україною, підкреслюючи, що не тільки Білий дім, а й уся адміністрація провели інтенсивний перегляд політики США щодо України. Американська сторона запропонувала також розробити і підписати на найвищому рівні українсько-американську Хартію про партнерство, дружбу і співробітництво.


Зобр:5шт.


Назва:Даніель Бовуа

-Знайдено: + Даніель Бовуа́ (фр. Daniel Beauvois) (9 травня 1938, Аннезен-ле-Бетюн, Північна Франція) — французький історик, публіцист, перекладач, фахівець з історії України і Польщі. Член НТШ (1998), іноземний член Польської академії наук, член Міжнародної слов’янської академії нак у Києві, почесний доктор Вроцлавського університету (1993).


Назва:Сезон ФК «Карпати» (Львів) 2009—2010

-Знайдено: + | 9 травня 2010


Зобр:1шт.


Назва:Жерсон Маграо

-Знайдено: +

Жерсон Маграо під час виступів за «Динамо». 9 травня 2010 року



Зобр:2шт.


Назва:Пам'ятники Олександрії

-Знайдено: + | Загиблим радянським військовополеним|| 9 травня 2004|| вулиця Радянська, територія колишнього цегельного заводу|| || Встановлено на території колишнього олександрійського табору для військовополонених. Відкрито за підтримки Віктора Ющенка.


Зобр:21шт.


Назва:Йосиф (Мілян)

-Знайдено: + 9 травня 1984 р. отримав дияконські, а 30 грудня 1984 р. - ієрейські свячення (святитель - владика Володимир (Стернюк)).


Зобр:2шт.


Назва:Малецький Микола Леонідович

-Знайдено: + Малецький Микола Леонідович (рос. Малецкий Николай Леонидович; народився 9 травня 1946, Київ) — український кінорежисер.
-Знайдено: + Народився 9 травня 1946 р. в Києві в родині службовця. Закінчив режисерський факультет Київського державного інституту театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого (1974, майстерня Р. Єфіменка). З 1974 р. по 1989 р. - режисер Київської кіностудії ім. О. П. Довженка. З 1989 р. живе в Москві.


Назва:Кухарев Альфред В'ячеславович

-Знайдено: + Народився 9 травня 1925 р. в м. Красний Луч Луганської обл. в родині службовців. Закінчив Київську консерваторію (1951, клас. Б. Мирича). Працював концертмейстером у Київській консерваторії, Укрдержестраді тощо. В 1953—1965 рр. був у штаті Київської кіностудії ім. О. П. Довженка.


Назва:Воїни-інтернаціоналісти на Тернопільщині

-Знайдено: + * Дуда Ігор (18 червня 1961, с. Потутори Бережанського району — 9 травня 1984);


Назва:Левін Василь Миколайович

-Знайдено: + Помер 9 травня 1998 році в Одесі.


Назва:Лицканович Олена Федорівна

-Знайдено: + Народ. 9 травня 1926 р. у Кіровограді в родині військовослужбовця. Закінчила Харківський інститут театрального мистецтва (1950).


Назва:Матяш Микола Іванович

-Знайдено: + Народився 9 травня 1890 р. в с. Ясковка Полтавської обл. в селянській родині. Помер 1949 р. Закінчив історичний факультет Одеського державного університету (1939). Працював першим директором радянського торгпредства в Афінах (1919–1932), а в дні Другої світової війни — директором середньої школи в Чкаловську. Одночасно був заступником начальника Всеобуча. Друкувався з 1919 р.


Назва:Панасьєв Микола Лаврентійович

-Знайдено: + Народився 9 травня 1918 р. в Києві. Помер 18 липня 1980 р. там же. Закінчив драматичну студію при Театрі ім. І.Франка (1941), де потім працював.


Назва:Пустовий Юрій Іванович

-Знайдено: + Народ. 9 травня 1960 р. в Душанбе. Закінчив Всесоюзний державний інститут кінематографії (1982). Співавтор сценаріїв та оператор фільмів: «Джокер» (1991), «Дафніс і Хлоя» (1992).


Назва:Рябець Сергій Володимирович

-Знайдено: + Рябець Сергій Володимирович (*9 травня 1965 р., м. Малин) — український кінооператор.
-Знайдено: + Народ. 9 травня 1965 р. у м. Малин Житомирської обл. Закінчив Київський державний інститут театрального мистецтва ім. І.Карпенка-Карого (1987).


Назва:Донбас (хокейний клуб)

-Знайдено: + |align=center|9 травня 1980


Зобр:2шт.


Назва:Дуюн Владислав Миколайович

-Знайдено: + Владислав Миколайович Дуюн (* 9 травня 1977, Ізмаїл, Одеська область) — український і російський футболіст. Грав, зокрема за «Металіст» (Харків), «Спартак» (Москва) і «Ростсільмаш» (Ростов-на-Дону). Чемпіон Росії 1996 у складі «Спартака».


Зобр:1шт.


Назва:Православ'я на Дніпропетровщині

-Знайдено: + До 1775 року майже вся Катеринославська губернія Російської імперії входила до складу Київської єпархії і залежала від Київського митрополита, що і керував нею до 1760 року за допомогою Полтавських протопопів, аз 1760 року - за допомогою Старокодацьких намісників. До того часу створюються нові губернії, намісництва, будуються міста. Облаштовується місто Катеринослав, на честь святої великомучениці Катерини. 9 травня 1787 року відбувається початок закладення будівництва Преображенського собору на нинішньому його місці. Місто Катеринослав повинне було складати славу імператриці Катерині II, через що відкривається Катеринославський університет - «культурою впливати, як на народи слов'янського півдня, так і на тих, хто грецьку, татарську й іншу мову вживають»[26]
-Знайдено: + Після ліквідації Запорозької Січі, у 1775 році, вольності війська Запорозького й Низового були поділені в адміністративному відношенні на дві губернії: Новоросійську й Азовську. А для керування справами церковними за бажанням князя Г. О. Потьомкіна була заснована Указом імператриці Катерини II від 7 вересня 1775 року Катеринославська єпархія, що одержала назву Слов'янської й Херсонської для жителів Новоросійського краю. Назва єпархії Слов'янська була дана через велику кількість слов'ян, що переселилися сюди з турецьких і австрійських земель. У межі знову заснованої єпархії, що займає «всю Єлизаветградську провінцію з одного боку, і всі місця Азовської губернії до Черкаська й інших селищ Донського війська, з іншої сторони», ввійшла і частина пізнішої Катеринославської, нині Дніпропетровської єпархії, у тому числі і козацька слобода Мостина, тобто, те місце, нині знаходиться Дніпропетровськ із його околицями[27].
Підзаголовок:====Титули====
Знайдено: + # Катеринославський і Таганрозький (9 травня 18371 травня 1911)


Зобр:1шт.


Назва:Центральний стадіон (Черкаси)

-Знайдено: + З моменту відкриття стадіон носив назву ДСТ «Колгоспник», оскільки ініціатором побудови стадіону була обласна спортивна рада «Колгоспника». Але вже 9 травня 1958 року рішенням обласної ради новозбудованому стадіону було присвоєно ім'я Ленінського комсомолу.


Зобр:4шт.


Назва:Гриценко Микола Семенович

-Знайдено: + Мико́ла Семе́нович Грице́нко (*9 травня 1962, Тимченки) — український журналіст, літератор і громадський діяч. Член Національних спілок журналістів та письменників України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 9 травня 1962 року в селі Тимченки Недригайлівського району Сумської області.


Назва:Нестор (Анісімов)

-Знайдено: + | сан = 9 травня 1907
-Знайдено: + 17 квітня 1907 приймає чернечий постриг з іменем Нестора в честь прп. Нестора Літописця[28]. 6 травня 1907 зводиться в сан ієродиякона, а через три дні, 9 травня, присвячується в ієромонахи.


Зобр:3шт.


Назва:Православ'я на Черкащині

-Знайдено: + *Іриней (Орда) (9 травня 188812 липня 1890)
-Знайдено: + Також у 1942-1944 на території області діяла Українська автокефальна православна церква Полікарпа (Сікорського), що була частиною Польської православної церкви. Зокрема, тут були створені Уманська єпархія, яку очолював єпископ Ігор (Губа) (10 лютого 1942 - 1944) та Чигиринська, яку очолював єпископ Никанор (Абрамович) (9 лютого 1942 - 9 травня 1942). Остання згодом була реорганізована в Київську.


Зобр:8шт.


Назва:Єпископат Українського екзархату

-Знайдено: + Антоній (Мельников) — 31 травня 1964 — 25 травня 1965 єпископ Білгород-Дністровський, вікарій Одеської єпархії; † 29 травня 1986.
Підзаголовок:=== В ===
Знайдено: + Варлаам (Борисевич) — 13 травня 1945 хіротонісаний у єпископа Вінницького і Брацлавського; з січня 1946 єпископ Волинський та Рівненський; з 3 червня 1948 єпископ Кам'янець-Подільський і Проскурівський; з 27 грудня 1951 єпископ Ізмаїльський і Болградський; з 1 лютого 1955 єпископ Хмельницький і Кам'янець-Подільський; з 5 вересня 1956 — 5 липня 1961 єпископ Мукачівський і Ужгородський; з 25 лютого 1957 у сані архієпископа; † 9 травня 1975.
Підзаголовок:=== Ф ===
Знайдено: + Феодосій (Вощанський) — 22 липня 1926 — 9 травня 1928 єпископ Вінницький, вікарій Подільської єпархії; з 1933  в ув'язненні; † 1937.


Назва:Пам'ятники Бердянська

-Знайдено: + | Крейсер|| 1975, 9 травня[29] ||вулиця Горького || ||Спороджений в честь 30-річчя перемоги при активній підтримці Головнокомандуючого ВМФ СРСР Горшкова С. Г. в пам'ять про модвиги моряків Азовської військової флотилії[30]


Зобр:31шт.


Назва:Біденко Анатолій Дмитрович

-Знайдено: + Анатолій Дмитрович Біденко (* 9 травня 1955, Миргород, Полтавська область) — український футбольний функціонер. Віце-президент Федерації футболу України. Заслужений працівник фізичної культури і спорту України (2004). Нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня.


Назва:Машіка Віктор Томашович

-Знайдено: + Ві́ктор Тома́шович Маші́ка (нар. 9 травня 1960, Мукачеве) — український педагог. Учитель правознавства загальноосвітньої школи I—III ступенів № 6 Мукачевого Закарпатської області. Переможець Всеукраїнського конкурсу «Учитель року» в номінації «Правознавство» (2002). Заслужений учитель України (2002).


Назва:Медаль Жукова

-Знайдено: + |ДатаЗаснування = 9 травня 1994 (РФ),
26 травня 1995 (СНД)
-Знайдено: + * 9 травня 1994 року указом Президента Російської Федерації Б. Н. Єльцина «Про заснування ордена Жукова та медалі Жукова»[31]


Зобр:3шт.


Назва:Кримська операція (1944)

-Знайдено: + Розвивалася шляхом прориву оборони противника одночасно на Перекопському і Сиваському напрямках, з головним ударом в напрямку Сімферополя. Окрема Приморська армія вела наступ з району Керчі на Севастополь. 14 квітня війська 4-го Українського фронту оволоділи Бахчисараєм та Алуштою, а 18 квітня війська Окремої Приморської армії визволили Балаклаву. 5 травня радянські війська почали наступ на Севастополь з півночі, а 7 травня — з району Балаклави. 9 травня за підтримки кораблів Чорноморського флоту і авіації вони штурмом оволоділи Севастополем і 12 травня завершили визволення Криму.


Назва:Березнівський краєзнавчий музей

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 9 травня 1981 року відбулось відкриття музею. Першим директором закладу працював нинішній голова Березнівської районної ради Юрій Костянтинович Мірчук.


Назва:Меморіал Вічної Слави Сум

-Знайдено: + Насправді цей танк не класичний Т-34, а більш удосконалений Т-34-85, який мав гармату 85-го калібру і надійшов у серійне виробництво в 1944 році, після звільнення Сум. Проте саме на такому ж танку 9 травня 1945 року лейтенант Іван Гончаренко першим прорвався до Праги[32][33].


Назва:Хмельницький обласний літературно-меморіальний музей М. О. Островського

-Знайдено: +

Театралізоване свято перед музеєм на День Перемоги, 9 травня 2010 року.



Зобр:1шт.


Назва:СТАН (літературне угруповання)

-Знайдено: + У Ворзелі 4-9 травня 2012 року, відбувся черговий щорічний Семінар української творчої молоді, організований міжнародним благодійним фондом «Смолоскип», де пропонують певні теми для обговорення та займаються організацією круглих столів, дискусій, презентацій та ін. В межах Семінару представники ЛУ "СТАН"провели круглий стіл «Соціально орієнтоване мистецтво: за і проти»[34].


Зобр:16шт.


Назва:Калітвінцев Владислав Юрійович

-Знайдено: + В останньому матчі сезону 2009/10 проти запорізького «Металурга», який відбувся 9 травня 2010 року, Калітвінцев дебютував в основному складі команди, провівши на полі 61 хвилину, після чого був замінений на Андрія Ярмоленка[35]. Причому, Владислав не лише відзначився гольовою передачею, коли Артем Мілевський забивав другий м'яч, але й побив клубний рекорд, ставши наймолодшим (17 років 4 місяці та п'ять днів) дебютантом в історії київського «Динамо» в національній першості. Раніше він належав Олександру Алієву, який дебютував у віці 17 із половиною роківПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 9 травня 1922 року. У 1951 році з відзнакою закінчив Київський медичний стоматологічний інститут. В 1956 році захистив кандидатську дисертацію, в 1968 році — докторську.


Зобр:2шт.


Назва:1903 Аджимушкай

-Знайдено: + |дата відкриття =9 травня 1972
-Знайдено: + 1903 Аджимушкай (1972 JL, 1938 UL, 1940 CJ, 1940 EG, 1942 PK, 1950 CQ, 1951 JM, 1958 TT, 1961 CG, 1968 OQ, 1971 DH, 1903 Adzhimushkaj) — астероїд головного поясу, відкритий 9 травня 1972 року.


Назва:Рівненська дитяча залізниця

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Дорога побудована в 1948-49 роках, під час повоєнної хвилі будівництва дитячих залізних доріг в Україні. Будівництво вели шляховики ПЧ-7 Ковельської залізниці, на недільниках їм допомагали жителі міста. Урочисте відкриття дороги відбулося 9 травня 1949 року.


Назва:Демченко Микола Нестерович

-Знайдено: + Микола Нестерович Демченко (*9 травня1896, Лебедин, Харківська губернія30 жовтня1937, Москва) — український радянський партійний та державний діяч.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився в 9 травня1896. 1916 року став членом РСДРП.


Назва:Славутич (Черкаси)

-Знайдено: + :* дата — 9 травня 2012; глядачів — 3500


Назва:Дмитрівська волость (Олександрійський повіт)

-Знайдено: + * Суботець (Мала Аджамка) — село при річці Аджамка, 2791 особа, 460 дворів, православна церква, школа, 2 лавки, 4 ярмарки на рік: 2 лютого, 9 травня, 20 липня та 1 жовтня.


Назва:Єлизаветградківська волость

-Знайдено: + * Єлизаветградка (Михайлівка) — село при річці Інгулець за 60 верст від повітового міста, 5559 осіб, 1248 дворів, 2 православні церкви, єврейська синагога, школа, винокурний завод, 9 лавок, 2 ярмарки на рік: 9 травня та 8 листопада, базари по п'ятницях. За 4 верст — залізнична станція, буфет.


Назва:Пам'ятники Алчевська [[Файл:|120px|thumb |150px|right]] -Знайдено: + || 1970, 9 травня


Зобр:6шт.


Назва:Леви (хокейний клуб)

-Знайдено: + |align=center|9 травня 1991


Зобр:1шт.


Назва:Пам'ятники Помічної

-Знайдено: + |Пам'ятник-танк || 9 травня 1981 || || || Танк був сконструйований на кошти працівників Помічнянської МТС в 1945 році. Встановлений до 36-ї річниці Перемоги в радянсько-німецькій війні.[36]


Зобр:8шт.


Назва:Гайдамаки (хокейний клуб)

-Знайдено: + |align=center|9 травня 1992


Зобр:1шт.


Назва:ХК «Донбас» у сезоні 2011—2012

-Знайдено: + |align=center|9 травня 1980


Зобр:2шт.


Назва:Кінотеатр «Моряк»

-Знайдено: + Кінотеатр «Моряк» — кінотеатр на Північній стороні Севастополя розташований на вулиці Леванеського, 27. Був введений в експлуатацію 9 травня 1959 року. Очолює кінотеатр ветеран кінофікації Н. А. Єршова.


Зобр:1шт.


Назва:Висовин Костянтин Гаврилович

-Знайдено: + Костянтин Гаврилович Висовин (1918, Прогної — 9 травня 1944, Севастополь) — Герой Радянського Союзу, в роки радянсько-німецької війни розвідник 70-го гвардійського стрілецького полку 24-ї гвардійської стрілецької дивізії 2-ї гвардійської армії 4-го Українського фронту, гвардії сержант.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У Червоній Армії з 1941 року. З цього ж року на фронті. 9 травня 1944 року у складі групи розвідників на човні під вогнем противника подолав Північну бухту в Севастополі, брав участь у захопленні плацдарму, відбитті атак ворога. Рішучі дії розвідників допомогли підрозділам полку успішно форсувати бухту. У цьому бою Костянтин Висовин загинув. Похований в братській могилі на мисі Кордон на Північній стороні Севастополя.


Зобр:1шт.


Назва:Борок (урочище)

Підзаголовок:== Перезахоронення ==
Знайдено: + 9 травня 1997 року в братську могилу було поховано останки ще 241 радянського воїна.


Зобр:5шт.


Назва:Ізюмський тепловозоремонтний завод

-Знайдено: + Навесні 1963 року завод випустив з ремонту останній паровоз, і був перепрофільований виключно на ремонт тепловозів. Вже наступного року було відремонтовано 276 секцій тепловозів ТЕ3, а 9 травня 1966 року з заводу вийшов тисячний відремонтований тепловоз[37].
-Знайдено: + * Орлов Євген Аркадійович (19 травня 2005 — 1 квітня 2009)[38]


Зобр:2шт.


Назва:Драбівська волость

-Знайдено: + * Драбівка — колишнє власницьке містечко при річці Золотоноша за 35 верст від повітового міста, 3628 осіб, 538 дворів, православна церква, єврейський молитовний будинок, школа, 4 постоялих двори, 7 лавок, 62 вітряних млини, 4 ярмарки на рік: 1 січня, 9 травня, 8 листопада, 6 грудня та базари по неділях.


Назва:Козача повстанська армія

-Знайдено: + Козац́ька повста́нська а́рмія (КОПА) — загони Української Повстанської Армії, що діяли на Кубані. Проіснувала до 1950 року і саморозпустилася. Кістяк КПА складали кубанські козаки, що не бажали миритися зі свавіллям окупаційних режимів. Серед перемог Козацької Повстанської Армії є захоплення 9 травня 1945 року потягу на станції Гойтх, який перевозив військовополонених та репресованих сталінським режимом до Москви. Тоді від жорстоких репресій московського тоталітарного режиму було врятовано близько 200 осіб.


Назва:Западня Артур Володимирович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Влітку 2008 року підписав контракт з маріупольським «Іллічівцем». У Прем'єр-лізі дебютував 9 травня 2009 року в матчі проти криворізького «Кривбасу» (2:0). Артур вийшов на поле на 75 хвилині замість Миколи Кашеского і на 87 хвилині віддав результативну передачу на Вадима Мельника. Проте в подальшому Западня виступав здебільшого в молодіжній першості і до основної команди залучався вкрай рідко.


Зобр:1шт.


Назва:Історія Дрогобича

-Знайдено: + 9 травня у Дрогобичі відзначили парадом до меморіалу військової слави (Вічного Вогню). Члени комуністичної партії партійних прапорів не розгортали, але йшли колоною в військовій формі з радянською символікою і написом рос. «Коммуничтическая партия Украины». На меморіалі військової слави була проведена панахида за душами загиблих на полі бою, яку відправив о. Микола Манзюк (УПЦ МП).[39]


Зобр:21шт.


Назва:Кондрат Омелян Філаретович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + Нагороджений орденом Леніна (1 травня 1943), п'ятьма орденами Червоного Прапора (2 січня 1937, 4 липня 1937, 21 травня 1940, 13 червня 1952 і 22 лютого 1968), орденами Вітчизняної війни 1-го ступеня, Червоної Зірки (30 квітня 1947), медалями «XX років РККА» (22 лютого 1938), «За оборону Ленінграда» (22 грудня 1942), «За бойові заслуги» (3 листопада 1944), «За перемогу над Німеччиною» (9 травня 1945), «30 років Радянської Армії і Флоту» (22 лютого 1948), «В пам'ять 250-річчя Ленінграда» (16 травня 1957), «40 років Збройних Сил» (22 лютого 1958), «20 років Перемоги» (7 травня 1965), «50 років Збройних Сил» (26 грудня 1967).


Зобр:1шт.


Назва:Варлаам (Борисевич)

-Знайдено: + | дата смерті = 9 травня 1975
-Знайдено: + Архієпископ Варлаам (у миру Павло Павлович Борисевич; 22 березня 1899, Холм, Люблінська губернія - 9 травня 1975, Київ) - єпископ Руської православної церкви, архієпископ Мінський і Білоруський.
Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + Помер 9 травня 1975 року в Києві. Похований на київському міському кладовищі.


Назва:70-а гвардійська мотострілецька дивізія

-Знайдено: + 6 травня зі складу сил 101-го стрілецького корпусу була створена рухома група, до якої увійшла і 70-я гвардійська стрілецька дивізія. Вранці 8 травня рухома група здійснила марш на Прагу. Долаючи опір противника, 9 травня 1945 року дивізія вступила до столиці Чехословаччини — Праги.


Зобр:11шт.


Назва:Тягнибок Ярослав Васильович

-Знайдено: + Ярослав Васильович Тягнибок (9 травня 1940, Новий Яричів — 17 грудня 1984) — український спортивний медик, спортсмен. Майстер спорту СРСР (легка атлетика), кандидат медичних наук. Батько Олега Тягнибока.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 9 травня 1940 року у селищі Новий Яричів на Львівщині.


Назва:Степан

Підзаголовок:== Іменини ==
Знайдено: + 9 січня, 17 січня, 26 лютого, 10 квітня, 9 травня, 20 травня, 25 червня, 6 липня, 15 серпня, 2 вересня, 28 вересня, 17 жовтня,
10 листопада, 11 грудня, 22 грудня, 28 грудня


Зобр:2шт.


Назва:Коваленко Олександр Миколайович

-Знайдено: + Олександр Миколайович Коваленко (9 травня 1935) — український державний і політичний діяч. Міністр фінансів України. Заслужений економіст України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 9 травня 1935 року в селі Новолюбимівка, Токмацького району на Запоріжжі. У 1964 році закінчив Одеський кредитно-економічний інститут, фінансист-економіст.


Назва:Мирза Микола Мірчанович

-Знайдено: + Мирза Микола Мірчанович ( нар. 9 травня 1957) — тренер професійної команди «ІСД-Спорт-Донецьк», старший тренер Донецької області з велоспорту, заслужений тренер України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 9 травня 1957 року в місті Донецьку, проте згодом переїхав до іншого міста. У 1980 році повернувся до Донецька в якості діючого спортсмена-велогонщика.


Назва:Мельницький Микола Михайлович

-Знайдено: + Микола Михайлович Мельницкий (нар. 9 травня 1887 — пом. 7 листопада 1965) — представник української шляхти в Російській імперії, кадровий військовий, спортсмен — призер Олімпійських ігор 1912 року, учасник Білого руху під час Громадянської війни в Росії.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився у Києві 26 квітня (9 травня) 1887 року. Закінчив 2-й кадетський корпус, Павлівське військове училище (1906), Севастопольську авіаційну школу.


Назва:Жан-Клод Ван Генберге

-Знайдено: + Жан-Клод Ван Ге́нберге (нід. Jean-Claude Van Geenberghe, нар. 17 листопада 1962, м. Кортрейк, Бельгія — † 9 травня 2009, м. Донецьк, Україна) — бельгійський та український вершник, що спеціалізувався на змаганнях з конкуру. Багаторазовий чемпіон Бельгії. Кольори України захищав з 2006 року. Був головним тренером та провідним спортсменом кінного клубу «Донбас Еквіцентр». Учасник трьох Олімпійських ігор (1988, 1992, 2008).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 9 травня 2009 року після перемоги на змаганнях у Донецьку на маршруті 135 см Жану-Клоду Ван Генберге стало зле. До лікарні його так і не довезли. Справжній «коло́с» українського та бельгійського кінного спорту помер через серцевий напад[40][41]. Поховано спортсмена на батьківщині у Морселі.


Назва:Хльобас Дмитро Вікторович

-Знайдено: + Дмитро Вікторович Хльобас (нар. 9 травня 1994, Лохвиця) — український футболіст, нападник «Динамо» (Київ).


Назва:Незаможник (есмінець)

-Знайдено: + | 6 ||капітан-лейтенант || Романов В. К. || 1944, 13 липня || 1945, 9 травня


Зобр:23шт.


Назва:Олександрівська волость (Ізюмський повіт)

-Знайдено: + * Олександрівка (Бахметіївка) — колишнє власницьке село при річці Самара за 65 верст від повітового міста, 491 особа, 102 двори, 2 лавки, 3 щорічних ярмарки: 9 березня, 9 травня та 30 серпня.


Назва:Кубок України з футзалу

-Знайдено: + |19 травня 2002 14:00
Київ, ЗАС
Глядачів: 1000
-Знайдено: + |9 травня 2008 16:00
Харків, ПС «Локомотив»
Глядачів: 2500


Назва:Іркліївська волость

-Знайдено: + * Іркліїв  — колишнє державне та власницьке містечко при річці Іркліїв за 27 верст від повітового міста, 1548 осіб, 272 двори, 4 православні церкви, школа, поштова станція, 8 постоялих будинків, 10 лавок, 12 вітряних млинів, 4 ярмарки на рік: 17 березня, 9 травня, 15 серпня та 8 листопада.


Назва:Килимник Степан Іванович

-Знайдено: + Степа́н Іва́нович Кили́мник (нар. 24 грудня 1889 (5 січня 1890), село Якушинці Вінницького повіту Подільської губернії, нині Вінницького району Вінницької області — пом. 9 травня 1963, Торонто, Канада) — український історик, етнограф, педагог. Дійсний член Наукового товариства імені Шевченка та Української вільної академії наук.


Назва:Дмитришин-Часто Любов

-Знайдено: + Народ. 9 травня 1942 р. у с. Крушельниця Сколівського повіту (Галичина). Закінчила факультет журналістики Львівського університету (1969), працювала в газеті «Закарпатська правда» в Ужгороді. Переїхала до США (1990), оселилася в Нью-Йорку. Редагувала журнал «Веселка» (1993–1995), з 1996 р. працює в газеті «Національна трибуна».


Назва:Імена миколаївців в історії Буковини

Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: + Народився 9 травня 1901 року в Богоявленському Посаді Миколаївської області. В Червоній Армії з 1920 року. Закінчив Одеську артилерійську школу, два курси Військово-політичної академії. З лютого 1943 року генерал-майор Попель служив членом Військової ради 1-ї танкової армії і брав безпосередню участь у розробці і зійсненні всіх операції армії по забезпеченню визволення Чернівецької області від німецько-фашистських загарбників. Нагороджений 12 орденами і багатьма медаллями. Автор книг «В тяжолую пору», «Танки поернули на запад», «Впереди Берлин», "Бригада «Революционная Монголия». Жив у Москві. Помер 25 листопада 1980 року. Про військовика розповідається у книзі Івана Джоги «Вони визволяли Буковину» Чернівці: ВІЦ "Місто", 2006. — ISBN 966-8341-78-3.


Назва:Царук Антоніна Петрівна

-Знайдено: + Царук Антоніна Петрівна (9 травня 1961(19610509), Компаніївка, Кіровоградська область) — українська письменниця і поетеса, авторка численних дитячих поезій. Є членом Кіровоградської обласної організації НСПУ з 19 травня 2011 року.[42]


Назва:Т-64Е

-Знайдено: + Точних даних про початок розробки танка немає, оскільки розроблявся він в умовах строгої секретності. Вперше танк був продемонстрований широкій публіці на виставці військової техніки в Абу-Дабі[43]. 9 травня 2011 року Т-64Е взяв участь у Параді Перемоги в Харкові[44].


Зобр:5шт.


Назва:Шейко Василь Миколайович

-Знайдено: + Василь Миколайович Шейко (*9 травня 1942 м. Охтирка Сумської області) — український культуролог, ректор Харківської державної академії культури, доктор історичних наук, професор, заслужений діяч мистецтв України, член-кореспондент Національної Академії мистецтв України, дійсний член Академії наук Національного прогресу, Російської гуманітарної академії, Міжнародної академії інформатизації, тривалий час був головою Експертної ради з питань мистецтвознавства ВАК України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 9 травня 1942 року в м. Охтирка Сумської області.


Назва:Свати 6

Підзаголовок:== Сюжет ==
Знайдено: + Події відбуваються через півроку після подій, що відбувалися в серіалі «Свати 5». У шостому сезоні сюжет вперше охоплює не тільки сезон літніх канікул, а цілий рік. Свати з онуками встигнуть привітати коханих жінок з 8 марта, «ухандокаться» на посадково-поливальної-прибиральної, відправити Євгену вчитися в інститут, звичайно, не забувши при цьому розсваритися в пух і прах. Також привітати ветеранів з 9 травня, пережити з Мітяєм всі труднощі вагітності Лариси. Відзначать вдало співпав з вдень Міліції ювілей Івана. Будько-Ковальови-Берковічі побувають на «Євро-2012», проїдуться на круїзному лайнері по Волзі, затримають побіжного злочинця, врятують урожай для країни, а країну від бюрократії, одружують Берковіча, побувають у минулому і зустрінуть Новий рік.


Назва:Балашов Віталій Юрійович

-Знайдено: + Перший тренер А. Г. Владимиров. В ДЮФЛ виступав за: ДЮСШ «Овідіополь» і одеський «Чорноморець». 9 травня 2009 дебютував в Прем'єр-лізі в матчі з Дніпропетровським «Дніпром» (4:1)[45]. Перший гол забив 22 серпня 2009 року в матчі проти криворізького «Кривбасу» (2:3)[46].


Зобр:1шт.


Назва:Крикуненко Віталій

-Знайдено: + Народ. 9 травня 1951 р. у с. Косівщина на Сумщині. Закінчив Сумський педагогічний інститут та відділення журналістики ВКШ при ЦК ВЛКСМ (нині – Інститут молоді). У 1975 р. переїхав до Москви. Був представником Спілки письменників України в секретаріаті СП СРСР, на дипломатичній роботі. Викладав україністику в Московському державному університеті, редагував дитячий журнал „Жили-были”, був заступником головного редактора журналу „Библиотека”. Нині заступник директора Бібліотеки української літератури в Москві.


Зобр:1шт.


Назва:Шевчук Антон Юрійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + На початку 2010 року підписав професійний контракт з прем'єрліговою київською «Оболонню», в якій дебютував в тому ж сезоні 9 травня 2010 року в матчі чемпіонату проти донецького «Металурга», вийшовши на 82 хвилині гри замість Євгена Зарічнюка[47]. В подальшому інколи залучався до матчів «пивоварів», але основним гравцем в клубі ніколи не був.


Назва:Римаренко Юрій Іванович

-Знайдено: + Юрій Іванович Римаренко (9 травня 1929, Богуслав — 10 вересня 2006) — український філософ, правознавець і політолог, доктор філософських наук1974 року), професор1982 року), член-кореспондент Академії правових наук України2000 року), академік Міжнародної академії інформатики1996 року).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 9 травня 1929 року у місті Богуславі в родині вчителів. У 1930 році його батьки переїхали до Черкас. Середню освіту здобув у Черкаській школі № 2[48]


Назва:Журавська волость

-Знайдено: + * Журавка — колишнє власницьке село при річці Чептурка за 90 верст від повітового міста, 2116 осіб, 343 дворів, православна церква, школа, 2 постоялих будинки, лавка. За 3 версти — Лебединський Миколаївський жіночий монастир з 2 православними церквами, школою, лікарнею, готелем, лавкою, щорічні ярмарки 9 травня, 6 серпня та 15 серпня. За версту — вугільна копальня.


Назва:Ледянський Сергій

-Знайдено: + Народ. 9 травня 1906 р. на Київщині. У 1941–1942 рр. перебував у Києві. Працював в редакції «Литаврів» як журналіст з Оленою Телігою.


Назва:Залізничний транспорт Дніпропетровської області

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 9 травня 1944 року Червона армія завершила звільнення Сталінської залізниці від нацистських військ.


Зобр:2шт.


Назва:Одеська єпархія УПЦ (МП)

-Знайдено: + * 9 травня 1837 — 1 березня 1848 — Гавриїл (Розанов);


Назва:Охрамієвська волость

-Знайдено: + * Чепелів — колишнє державне та власницьке село при річці Турці, 1212 осіб, 191 двір, православна церква, постоялий будинок, 2 лавка, 2 щорічних ярмарки: 9 травня та 6 грудня.


Назва:Підківка Роман Юрійович

-Знайдено: + Роман Юрійович Підківка (* 9 травня 1995) — український футболіст, воротар львівських «Карпат».


Назва:Встановлення української влади у Харкові (1918)

-Знайдено: + 28 квітня 1918 року німецьке командування здійснило арешт кількох членів Центральної Ради в Києві, і 29 квітня на Всеукраїнському з'їзді хліборобів була затверджена влада гетьмана П. Скоропадського. Перші достовірні відомості про це привіз до Харкова професор А. Погодін, завідувач фінвідділом губернського земства. Повернувшись із Києва в ніч з 1 на 2 травня, він дав обширне інтерв'ю харківській пресі. 3 травня харківські газети опублікували «Грамоту» гетьмана Скоропадського, згідно з якою відновлювалися в повному обсязі і всі розпорядження колишнього Українського уряду, і скасовувалися розпорядження Тимчасового Уряду. Увечері того ж дня на надзвичайне засідання зібралася міська дума; переважно висловили довіру новообраному гетьманові. З 3 по 9 травня в Харкові багаторазово вводилася комендантська година з обмеженням переміщення по місту. 11 травня в Харківському оперному театрі зібрався губернський з'їзд Союзу хліборобів (політичної партії, яка привела до влади Скоропадського) під керівництвом її харківських перших осіб: князя Голіцина та Сасс-Титовского. Загальні збори хліборобів Харківської губернії висловили свою підтримку «створеної на Україні твердої влади». [49]


Зобр:5шт.


Назва:Пам'ятники Голої Пристані

-Знайдено: + |Працівникам тилу,
пам'ятний знак || 9 травня 2010 || На Алеї Героїв || || Пам'ятний знак працівникам тилу в честь 65-річчя Перемоги в німецько-радянській війні було встановлено на алеї Героїв 9 травня 2010 року.


Зобр:30шт.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Музей Севастопольське підпілля 1942−1944 рр.
  2. Дунаєвецький вісник: На місто-побратим побільшало (№ 37—38 від 13 травня 2010 року, сторінка 2(PDF)
  3. Офіційний сайт Дунаєвецької райради: Делегація Брандіса-над-Лабем-Стара-Болеслав у Дунаївцях на День Перемоги
  4. Постоанова РНК СРСР № 504 від 9 травня 1943 року
  5. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою AZ не вказано текст
  6. Указ Президента України від 19.05.2009 № 337/2009 «Про звільнення В. Балоги з посади Глави Секретаріату Президента України»
  7. Балога про Ющенка і Тимошенко: Ви обоє маєте піти
  8. а б Указ Президиума Верховного Совета СССР от 8 мая 1945 г. «Об объявлении 9 мая Праздником Победы»
  9. (рос.)Вторая мировая война: преподавание, исследования, манипуляции, Юрий Шаповал, «Зеркало недели. Украина» № 16, 26 апреля 2013
  10. від 5 червня 1992 року № 2417-XII
  11. від 28 червня 1996 року № 256/96-ВР
  12. від 1 лютого 2000 року № 1421-XIV
  13. Глава парламенту Литви: 9 травня — це день початку радянської окупації
  14. У Києві загинув депутат Януковича
  15. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою memor не вказано текст
  16. Олександр Лисенко. Історіописання Другої світової війни як самостійна субдисципліна, С. 20. // Україна в Другій світовій війні: погляд з XXI століття. Історичні нариси / Ред. кол.: В. А. Смолій (голова колегії), Г. В. Боряк та ін. НАН України. Інститут історії України. — К.: НВП «Видавництво „Наукова думка, НАН України“», 2011. — Кн. 1. — 735 с.
  17. Ярослав Грицак. Розділ 5. Між двома тоталітаризмами. // Нариси історії України: Формування модерної української нації XIX–XX ст. — Київ: Генеза, 1998. — 249 с.
  18. Історики обговорили німецько-радянську війну — Українська правда: Історична правда, 22.06.2012.
  19. Орест Субтельний. Україна у Другій світовій війні // Україна: Історія. — 3-тє видання. — Київ: Либідь, 1993. — 720 с.
  20. Національна книга пам'яті жертв Голодомору 1932-33 років
  21. ТРК Глухів, Андрій Деркач: «Пам'ять про загиблих земляків буде жити»
  22. Пустовійтівська сільська рада  — офіційний сайт Глобинської районної ради
  23. Волости и важнѣйшія селенія Европейской Россіи. По данным обслѣдованія, произведеннаго статистическими учрежденіями Министерства Внутренних Дѣл, по порученію Статистическаго Совѣта. Изданіе Центральнаго Статистическаго Комитета. Выпуск VIII. Губерніи Новороссійской группы. СанктПетербургъ. 1886. — VI + 157 с. (рос. дореф.)
  24. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою franco не вказано текст
  25. [http://football.odessa.ua/report/?
  26. Цит. за: [http://gorod.dp.ua/history/article_ua.php?
  27. Катеринославський Ювілейний Листок, 1787 р., 9 травня 1887 р., стор. 68.
  28. За іншими даними на честь мученика Нестора Солунського.
  29. напис на постаменті
  30. напис на постаменті
  31. [http://graph.document.kremlin.ru/page.aspx?
  32. Неизвестный «Алеша» (рос.)
  33. Память в камне и металле (рос.)
  34. Семінар видавнитва «Смолоскип»2012// Можливості в Україні
  35. UA-Футбол. Владислав Калитвинцев: "В дебютном матче хотелось чем-то отличиться"
  36. Из истории танка «Помошнянская МТС». Місто Помічна (рос.)
  37. Дяченко М. Т. Ізюм // Історія міст і сіл Української РСР. Харківська область. — К., 1967. — С. 547.
  38. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Харків-комментс. Справа про банкрутство не вказано текст
  39. ZIK
  40. В Донецьку під час змагань зупинилося серце світової зірки кінного спорту
  41. Провідний вершник раптово помер під час змагань
  42. {{cite web|url=http://www.lib.kr.ua/index.php?
  43. Т-64Е
  44. Танк Т-64Е. Большой секрет маленькой Украины
  45. Україна — Дніпро (Дніпропетровськ) — Чорноморець (Одеса) — Чемпионат.ру
  46. football/_ukraine/110/match/21575.html Україна — Кривбас (Кривий Ріг) — Чорноморець (Одеса) — Чемпіонат.ру
  47. "Металлург" (Д) - "Оболонь" 5:0. Так бы и в финале (Russian) . ua-football.com. 9 травня 2010. Архів оригіналу за 27 серпня 2013.
  48. [http://dspace.nbuv.gov.ua/bitstream/handle/123456789/13686/33-Rymarenko.pdf?
  49. Зуб Э. Запоздалая монархия // Вечерний Харьков. — 31 августа 2007 года