Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/26 листопада

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Кіровоградська область

-Знайдено: + * 26 листопада 1946 року — місто Олександрія віднесене до категорії міст обласного підпорядкування


Зобр:4шт.


Назва:Стус Василь Семенович

-Знайдено: + 26 листопада 2005 Стусу посмертно присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена Держави.


Зобр:3шт.


Назва:Голодомор в Україні 1932—1933

-Знайдено: + 3 листопада надіслана телеграма секретаря ЦК КП(б)У Хатаєвича до Косіора, Молотова, Чубаря з пропозицією зменшити постачання промтоварами районів, які не виконали плану хлібозаготівель та формувати списки селянських господарств — саботажників хлібозаготівель 5 листопада Молотов і секретар ЦК КП(б)У Мендель Хатаєвич надіслали директиву на місця з вимогами негайного виконання Постанови від 7 серпня «з обов'язковим і швидким проведенням репресій і нещадної розправи із злочинними елементами у правліннях колгоспів». 6 листопада надіслана телеграма ЦК КП(б)У до обкомів партії про товарну блокаду районів, які не виконували хлібозаготівельних планів: зменшити завезення промислових товарів для 7 районів Одеської, 8 районів Дніпропетровської, 8 районів Харківської, 5 районів Київської області. Надвечір 8 листопада відправлена шифрограма В. Молотова, Й. Сталіна для ЦК КП(б)У: з цього дня «призупиняється відвантаження товарів для сіл всіх областей України», допоки колгоспи та «індивідуальні селяни» не розпочнуть «чесно і добросовісно виконувати свій обов'язок перед робітничим класом і Червоною Армією» в справі хлібозаготівель. 11 листопада надіслана інструкція РНК УСРР «Про організацію хлібозаготівель в одноосібному секторі» — суворі судові репресії щодо господарств, у яких виявлено закопаний у ямах хліб, кваліфікуючи як навмисне псування хліба та шкідництво, забороняти «відпуск промтоварів» з оголошенням списку одноосібників, рішуче стягувати сільгоспподаток, державне страхування, самообкладання, негайно застосовувати «найжорстокіші та найсуворіші» репресії до куркульських господарств, за невиконання ними твердого завдання — продаж усього майна, арешт і виселення. 15 листопада політбюро ЦК ВКП(б) ухвалило рішення про запровадження паспортної системи і розвантаження міст від «зайвих елементів». 21 листопада надіслана телеграма Молотова, Чубаря, секретаря Дніпропетровського обкому КП(б)У В. Строганова, Кагановича Сталіну — надати спецкомісії ЦК КП(б)У (Косіор, Раденс, Кисельов) повноваження на час хлібозаготівель вирішувати питання винесення вироку про розстріли. Голова ДПУ УСРР Станіслав Раденс 22 листопада розробив план операції з виявлення контрреволюційних центрів, які організовують саботаж і зрив хлібозаготівель (рос. по выявлению контрреволюционных центров, организующих саботаж и срыв хлебозаготовок), спрямованої, практично, на виконання директив Молотова-Хатаєвича. Операція повинна була охопити 243 райони. З санкції ЦК КП(б)У вона розпочалася негайно. 26 листопада у пресі з'явився наказ наркома юстиції і генерального прокурора УРСР, в якому наголошувалося на тому, що «репресії є одним з потужних засобів подолання класового спротиву хлібозаготівлі».
-Знайдено: + 22 травня 2009 року Служба Безпеки України порушила кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого частиною 1 статті 442 Кримінального кодексу України за фактом здійснення Геноциду в Україні у 1932–1933 роках, від якого загинули мільйони людей.[1] У листопаді було названо звинувачених по справі, першим з яких фігурував Йосип Сталін. 5 січня 2010 року президент України Віктор Ющенко заявив, що Генеральна прокуратура України передала справу до суду. 12 січня 2010 року Апеляційний суд міста Києва почав розгляд справи.[2] Суд визнав, що Сталін, Молотов, Каганович, Постишев, Косіор, Чубар та Хатаєвич вчинили злочин геноциду, передбачений частиною 1 статті 442 Кримінального кодексу України (геноцид), який відповідно до Конвенції ООН від 26 листопада 1968 року не має терміну давності, та закрив кримінальну справу на підставі пункту 8 частини 1 статті 6 Кримінально-процесуального кодексу України, у зв'язку з їхньою смертю.[3]
-Знайдено: + За радянської влади тема Голодомору була заборонена, але це не означає, що про неї не писали. Так, нещодавно були розшукані ненадруковані вірші Андрія Малишка[4], написані ще в 1964 році, в яких згадується Голодомор:


Зобр:32шт.


Назва:Джеймс Мейс

-Знайдено: + * 26 листопада 2005 року президент України Віктор Ющенко нагородив Джеймса Мейса орденом князя Ярослава Мудрого II ступеня (посмертно), а 2 грудня 2005 року підписав розпорядження про вшанування пам'яті Джеймса Мейса.


Зобр:1шт.


Назва:Загорський Іван Оникійович

-Знайдено: + Іва́н Они́кійович Заго́рський (*26 листопада 1858, Бобринець—†1904) — український актор.


Назва:Канишевський Григорій Митрофанович

-Знайдено: + Канишевський Григорій Митрофанович (13 (26) листопада 1912, Київ — †1991) — український актор, режисер. Народний артист України (1964 р.).
-Знайдено: + Народився 26 листопада 1912 року в м. Київ в сім'ї робітника. Творчу діяльність розпочав в 1932 році в Київському робітничо-селянському театрі ім. Шевченка (м. Черкаси) спершу актором, згодом і директором театру. Далі — Миргородський пересувний. З березня 1945 року, відповідно до Урядової Постанови «Про переведення Миргородського пересувного театру до Луцька» — актор Волинського облмуздрамтеатру. Зіграно понад 350 ролей.


Назва:Світлична Надія Олексіївна

-Знайдено: + * Орден княгині Ольги III ст. (26 листопада 2005)[5]
-Знайдено: + nreg=1653/2005 Указ Президента України № 1653/2005 від 26 листопада 2005 року «Про відзначення державними нагородами України колишніх політичних в'язнів і репресованих»]</ref>


Назва:Сеник Ірина Михайлівна

-Знайдено: + * Орден княгині Ольги III ст. (26 листопада 2005)[6]
-Знайдено: + nreg=1653/2005 Указ Президента України № 1653/2005 від 26 листопада 2005 року «Про відзначення державними нагородами України колишніх політичних в'язнів і репресованих»]</ref> — за вагомий особистий внесок у національне та державне відродження України, самовідданість у боротьбі за утвердження ідеалів свободи і незалежності, активну громадську діяльність


Назва:Помаранчева революція

-Знайдено: + * 26 листопада на привокзальній площі у Києві пройшов мітинг прихильників Віктора Януковича, де зібралося бл. 60 000 осіб. Харківська та Луганська обласні ради оголошують про свої наміри щодо створення автономії. У столиці відбувся перший раунд переговорів влади та опозиції за участю міжнародних посередників.


Зобр:12шт.


Назва:Юр'їв день

-Знайдено: + Юр'їв день у Росії мав у XVI — XVII вв. соціально-правове значення: за тиждень перед і після осіннього Юр'єва дня кріпаки могли змінювати свого поміщика, якщо виконали перед ним свої зобов'язання. (Але цей Юр'їв день був осіннім, 26 листопада). Подібний звичай існував також на Чернігівщині, яка в XVI ст. перейшла до Московії.


Назва:Яворський Болеслав Леопольдович

-Знайдено: + Болесла́в Леопо́льдович Яво́рський (10 червня (22 червня) 1877, Харків — 26 листопада 1942, Саратов) — український і російський музикознавець, піаніст, композитор і педагог. Доктор мистецтвознавства (1941).


Назва:Ткач Михайло Миколайович

-Знайдено: + Миха́йло Микола́йович Ткач (26 листопада 1932, с. Лукачани[7], нині Кельменецького району Чернівецької області — 3 квітня 2007) — український поет і кіносценарист.


Назва:Рада національної безпеки і оборони України

-Знайдено: + |12 травня 2007 — 26 листопада 2007


Зобр:2шт.


Назва:Литвин Володимир Михайлович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Заслужений діяч науки і техніки України (26 листопада 1998 року) — за вагомий особистий внесок у розвиток наукових досліджень, зміцнення науково-технічного потенціалу України та з нагоди 80-річчя Національної академії наук України[8]
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + nreg=1312/98 Указ Президента України № 1312/98 від 26 листопада 1998 року «Про відзначення нагородами України працівників Національної академії наук України»]</ref>


Зобр:4шт.


Назва:Азаров Микола Янович

-Знайдено: + | початок_терміну5 = 26 листопада 2002
Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: +

Попередник: 7-й Міністри фінансів України
26 листопада 20023 лютого 2005
Наступник:

Юшко Ігор Олегович
Пинзеник Віктор Михайлович



Зобр:2шт.


Назва:Десятинна церква

-Знайдено: + 26 листопада 1996 року Національний банк України ввів у обіг дві ювілейні монети «Десятинна церква» зі срібла та мідно-нікелевого сплаву, присвячені 1000-річчю з часу спорудження Десятинної церкви у Києві — першого кам'яного храму Київської Русі.


Зобр:5шт.


Назва:Степович Андроник Іоаникійович

-Знайдено: + Степович Андроник Іоаникійович (Оникійович) (справжнє прізвище Дудка-Степович; 1857, Прилуки[9] — 26 листопада 1935, Київ) — історик-славіст, літературознавець, історик літератури, перекладач творів слов'янських письменників, директор Колегії П. Ґалаґана, доцент і професор Київського університету.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 26 листопада 1935 у Києві. Похований в Києві на Лук'янівському цвинтарі (ділянка № 21, ряд 6, місце 4).


Назва:Тереножкін Олексій Іванович

-Знайдено: + Олексі́й Іва́нович Терено́жкін (*26 листопада 1907, м. Ніколаєвськ (тепер м. Пуґачов, Саратовської області, Росія — †1981) — радянський археолог, з 1949 завідував відділом Інституту ахеології АН УРСР.


Назва:Рудницький Ярослав-Богдан

-Знайдено: + Яросла́в-Богда́н Рудни́цький (англ. Rudnycky Bohdan Jaroslaw; нар. 26 листопада 1910, Перемишль — пом. 19 жовтня 1995, Монреаль) — український славіст, мовознавець, науковий і громадський діяч, літературознавець, фольклорист.


Назва:Збройні сили України

-Знайдено: + 26 листопада 1997 року у рамках українсько-польської угоди був сформований польсько-український миротворчий батальйон, який використовується у Косово.


Зобр:13шт.


Назва:Орден князя Ярослава Мудрого

-Знайдено: + |align="center"|26 листопада 2003[10]
-Знайдено: + nreg=1358/2003 Указ Президента України № 1358/2003 від 26 листопада 2003 року «Про відзначення державними нагородами України працівників установ Національної академії наук України»]</ref>
-Знайдено: + |align="center"|26 листопада 2005


Зобр:11шт.


Назва:Округи УСРР 1923—1930

-Знайдено: + * 26 листопада 1924 року скасовано Балтську округу.[11]


Зобр:2шт.


Назва:Корнієць Леонід Романович

-Знайдено: + | періодкінець_4 = 26 листопада 1958
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + * з 31 травня 1956 року до 26 листопада 1958 року — міністр хлібопродуктів СРСР;
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + * з 26 листопада 1958року по 25 лютого 1961 року — голова Державного комітету РМ СРСР із хлібопродуктів — міністр СРСР;


Назва:Герой України

-Знайдено: + |ПершеНагородження = 26 листопада 1998
-Знайдено: + 26 листопада 1998 року за самовіддане служіння науці, визначні досягнення в галузі зварювання та спеціальної електрометалургії, що сприяли визнанню й утвердженню авторитету вітчизняної науки у світі, відзнакою Президента України «Герой України» з врученням ордена Держави першим було нагороджено Патона Бориса Євгеновича — президента Національної академії наук України, академіка НАН України.


Зобр:5шт.


Назва:Список Героїв України

-Знайдено: + | 26 листопада 2005
-Знайдено: + | 26 листопада 1998


Назва:Королюк Параска Василівна

-Знайдено: + Пара́ска Васи́лівна Королю́к, (також відома як баба Параска; 5 травня 193926 листопада 2010, с. Кошилівці) — активна учасниця Помаранчевої революції та подальших політичних подій в Україні.
-Знайдено: + Померла 26 листопада 2010 року на 72 році життя[12]


Зобр:1шт.


Назва:Табачник Дмитро Володимирович

-Знайдено: + | початок_терміну3 = 26 листопада 2002
-Знайдено: + Дмитро́ Володи́мирович Таба́чник (нар. 26 листопада 1963, Київ, СРСР) — український політичний і державний діяч, публіцист. Доктор історичних наук (1995), професор (1997), академік Академії правових наук України[13] (2000). Член Політради Партії регіонів. Народний депутат України 3-го і 6-го скликання, був головою комітету закордонних справ. Обіймав посаду голови Адміністрації Президента України (19941996). Віце-прем'єр-міністр України (в урядах Віктора Януковича, 20022003, 20062007). З 28 лютого 2013 року міністр освіти і науки в уряді Миколи Азарова.[14]
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Дмитро Табачник народився 26 листопада 1963 року у Києві в родині технічної інтелігенції, єврейського походження[15]. Батько — Володимир Ігорович Табачник, 1940 року народження був інженером-авіабудівником. Мати — Алла Вікторівна Глєбова, 1938 року народження, була інженером-будівничим.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 26 листопада 2002 року по 3 лютого 2005 року — віце-прем'єр-міністр України в першому уряді Віктора Януковича. Під час перебування на цій посаді був причетний до скандалу з крадіжкою документів із Державного архіву Львова. 17 липня 2004 року віце-прем'єр з гуманітарних питань Дмитро Табачник від імені Януковича подарував Національному музею історії України раритетні листи Михайла Грушевського. За словами Дмитра Табачника, під час службових відряджень до Франції та США, їх придбав на зекономлені добові Віктор Янукович[16]. Згодом з'ясувалось, що всі ці документи було викрадено із львівського архіву.[17]


Зобр:2шт.


Назва:Квірінг Еммануїл Йонович

-Знайдено: + Емануі́л Йо́нович Кві́рінг (*1 (13) вересня 1888(18880913) — †26 листопада 1937) — радянський партійний державний діяч, доктор економічних наук, перший секретар ЦК КП(б) України.


Зобр:4шт.


Назва:Танці з зірками

-Знайдено: + Гала-концерт шоу «Танці з зірками», що відбувся 26 листопада 2006 року та на якому було оголошено переможців, мав рейтинг 26,83 % (з часткою аудиторії 54,64 %), що означає, що програму дивилися понад чверть населення України і більше половини тих, хто в цей момент дивився телевізор. Загалом, шоу «Танці з зірками» подивились 87,57 % глядачів. В абсолютних цифрах це майже 16 млн глядачів.


Назва:Білилівка

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + В 1637 році 26 листопада Микола Потоцький гетьман польний корони з військом прийшов до Білилівки ідучи на вгамування козаків, які бунтувались в глибокій Україні; Звідси він датував свій універсал до реєстрованих козаків, щоб вони підтримували короля і не злучались із низовими козаками. За воєн Хмельницького Білилівка була зайнята козаками.


Назва:Плющ Іван Степанович

-Знайдено: + | кінець_терміну = 26 листопада 2007
-Знайдено: + 26 листопада 2007 року Президент Віктор Ющенко звільнив Івана Плюща з посади секретаря РНБОУ.
Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: +

Попередник: Секретарі Ради національної безпеки та оборони України
12 травня 2007 — 26 листопада 2007
Наступник:
Гайдук Віталій Анатолійович
Богатирьова Раїса Василівна



Назва:Іконников Володимир Степанович

-Знайдено: + Володимир Степанович Іконников (інколи — Іконніков; *9 (21) грудня 1841(18411221), Київ — †26 листопада 1923) — український історик та педагог, професор, у 18771880 рр. та у 18831887 рр. — декан історико-філологічного факультету Університету Св. Володимира. У 18811883 рр. — член Ради Колегії Павла Галагана.


Назва:Горбаль Микола Андрійович

-Знайдено: + * Орден «За заслуги» III ст. (26 листопада 2005) — за вагомий особистий внесок у національне та державне відродження України, самовідданість у боротьбі за утвердження ідеалів свободи і незалежності, активну громадську діяльність[18]
-Знайдено: + nreg=1653%2F2005 Указ Президента України № 1653/2005 від 26 листопада 2005 року «Про відзначення державними нагородами України колишніх політичних в'язнів і репресованих»]</ref>


Назва:Заливаха Опанас Іванович

-Знайдено: + Опана́с Іва́нович Залива́ха (*26 листопада 1925, Гусинка — †24 квітня 2007, Івано-Франківськ) — український живописець, відомий правозахисник-шістдесятник.


Назва:Іван

Підзаголовок:== Іменини ==
Знайдено: + 2 січня, 11 січня, 20 січня, 28 січня, 6 лютого, 8 лютого, 9 лютого, 12 лютого, 13 лютого, 9 березня, 2 квітня, 9 квітня, 11 квітня, 12 квітня, 24 квітня, 27 квітня, 1 травня, 2 травня, 12 травня, 21 травня, 1 червня, 7 червня, 9 червня, 11 червня, 15 червня, 23 червня, 26 червня, 7 липня, 11 липня, 14 липня, 16 липня, 25 липня, 31 липня, 3 серпня, 12 серпня, 11 вересня, 15 вересня, 16 вересня, 20 вересня, 27 вересня, 6 жовтня, 9 жовтня, 28 жовтня, 1 листопада, 25 листопада, 26 листопада, 15 грудня, 20 грудня, 23 грудня.


Назва:Список академіків НАН України

Підзаголовок:=== Г ===
Знайдено: + |26 листопада 1956


Зобр:39шт.


Назва:Парламентські вибори в Україні 2006

-Знайдено: + Парла́ментські ви́бори в Украї́ні 2006 — чергові вибори до Верховної Ради України, що відбулися 26 березня 2006 року за пропорційною системою в загальнодержавному виборчому окрузі. Прохідний бар'єр для партій і блоків становив 3% від числа виборців, що взяли участь у голосуванні. Виборча кампанія офіційно почалася 7 липня 2005 року, і з 26 листопада по 31 грудня 2005 року проходило висування та реєстрація кандидатів у депутати. Оголошення офіційних результатів відбулося 27 квітня 2006: у газетах «Урядовий кур'єр» і «Голос України» були опубліковані офіційні результати виборів у Верховну раду. Згідно з законодавством, результати виборів набирають сили тільки після їх опублікування в офіційних друкованих органах Кабінету міністрів та Верховної Ради. Після проголошення ЦВК результатів голосування їх публікація була тимчасово заборонена Вищим адміністративним судом, який розглядав позовні заяви політичних партій і блоків, що не подолали тривідсотковий бар'єр.


Зобр:15шт.


Назва:День пам'яті жертв голодоморів

-Знайдено: + Запроваджений згідно з указом Президента України Леоніда Кучми № 1310/98 від 26 листопада 1998 року як «День пам'яті жертв голодоморів». Указом Кучми № 1181/2000 від 31 жовтня 2000 року встановлювалася назва «День пам'яті жертв голодомору та політичних репресій». Указом Кучми № 797/2004 від 15 липня 2004 року встановлювалася назва «День пам'яті жертв голодоморів та політичних репресій».
Підзаголовок:== Календар ==
Знайдено: + |2011 || 26 листопада
Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: + nreg=1181%2F2000 Указ Президента України «Про внесення змін до Указу Президента України від 26 листопада 1998 року N 1310»]
Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: + * Указ Президента України № 797/2004 «Про внесення змін до Указу Президента України від 26 листопада 1998 року N 1310»


Зобр:3шт.


Назва:Шкіль Андрій Васильович

-Знайдено: + Андрі́й Васи́льович Шкі́ль (26 листопада 1963, Львів, УРСР) — український політик і журналіст. Член партії ВО «Батьківщина», входить до політради. Народний депутат України 4, 5, 6 скликань. Колишній голова «УНА-УНСО», президент фонду Дмитра Донцова, президент «Фонду українськоо-європейських ініціатив».


Зобр:1шт.


Назва:Мердак Іван Григорович

-Знайдено: + Іва́н Григо́рович Ме́рдак (*26 листопада 1933, Райське, Лемківщина —† 27 травня 2007, м.Херсон) — скульптор з Лемківщини.
-Знайдено: + Народився в селі Райському, на Лемківщині тепер Польща, в родині сільського коваля 26 листопада 1933.


Назва:Кириленко Іван Григорович

-Знайдено: + | початок_терміну = 26 листопада 2002


Зобр:1шт.


Назва:Юрій Горліс-Горський

-Знайдено: + З наступом Красної армії почався шлях Юрія на Захід. У Львові 26 листопада 1943 р. у православній церкві Святого Георгія він бере шлюб з Галиною Талащук. «Яким я пам'ятаю Юрка?


Зобр:1шт.


Назва:Литвин Юрій Тимонович

-Знайдено: + Литви́н Ю́рій Тимо́нович (нар. 26 листопада 1934, Ксаверівка  — пом. 5 вересня 1984, Чусовий) — український поет, письменник, журналіст і правозахисник.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 26 листопада 1934 року у селі Ксаверівці Васильківського району Київської області в сім'ї сільських вчителів. Батько воював на фронті, згодом партизанив у загоні С. Ковпака. Помер від ран 1944 року. Мати з сином перебралася в село Барахти Васильківського району Київської області.


Зобр:1шт.


Назва:Андрусів

-Знайдено: + * Андрусів Стефанія Миколаївна(*26 листопада 1946) — український літературний критик.


Назва:Київський військовий округ

Підзаголовок:=== Командування ===
Знайдено: + * Командувачі[19]:


Зобр:10шт.


Назва:Костюк Платон Григорович Підзаголовок:=== Україна ===
Знайдено: + * Орден князя Ярослава Мудрого V ст. (26 листопада 1998) — за визначні особисті заслуги перед Українською державою в розвитку науки, створення вітчизняних наукових шкіл та з нагоди 80-річчя Національної академії наук України[20]
Підзаголовок:=== Україна ===
Знайдено: + nreg=1313%2F98 Указ Президента України № 1313/98 від 26 листопада 1998 року «Про нагородження відзнакою Президента України "Орден князя Ярослава Мудрого"»]</ref>
Підзаголовок:=== Україна ===
Знайдено: + * Почесне звання «Заслужений діяч науки і техніки України» (26 листопада 2003) — за визначні особисті заслуги у розвитку вітчизняної науки, зміцнення науково-технічного потенціалу та з нагоди 85-річчя Національної академії наук України[21]
Підзаголовок:=== Україна ===
Знайдено: + nreg=1358%2F2003 Указ Президента України № 1358/2003 від 26 листопада 2003 року «Про відзначення державними нагородами України працівників установ Національної академії наук України»]</ref>


Зобр:1шт.


Назва:Сейсмічність України

-Знайдено: + Південну частину Тернопільської, Хмельницької, Вінницької та східну частину Одеської областей оконтурюють ізосейсти інтен­сивністю до б балів. Ізосейста до 5 балів поши­рюється на північ аж до лінії Берестечко-Рівне-Київ-Переяслав-Хмельницький-Дніпропетровськ. На крайньому півдні Тернопільської, Хмельницької, Вінницької та на заході Одеської областей проходять ізосейсти інтенсивністю 7 ба­лів. Причому такі землетруси тут відбувалися багато разів: 20 жовтня 1802 р., 26 листопада 1829 р., 23 січня 1838 р., 10 листопада 1940 р.(7,4 б.), 4 березня 1977 р. (7,2 балів за Р-хвилями), 30 серпня 1986 (6,4 б.). Значний землетрус стався 30 травня (6,7 б.) і 31 травня(6,1 б.) 1990 р. Більшість землетрусів тут пов'язана з тек­тонічними рухами в горах Вранча (на межі Пів­денних та Східних Карпат у Румунії).
-Знайдено: + Південну частину Тернопільської, Хмельницької, Вінницької та східну частину Одеської областей оконтурюють ізосейсти інтенсивністю до 6 балів. Ізосейста до 5 балів поширюється на північ аж до лінії Берестечко-Рівне-Київ-Переяслав-Хмельницький-Дніпропетровськ. На крайньому півдні Тернопільської, Хмельницької, Вінницької та на заході Одеської областей проходять ізосейсти інтенсивністю 7 балів. Причому такі землетруси тут відбувалися багато разів: 20 жовтня 1802 р., 26 листопада 1829 р., 23 січня 1838 р., 10 листопада 1940 р. Значний землетрус (понад 5 балів) стався 30 і 31 травня 1990 р. Більшість землетрусів тут пов'язана з тектонічними рухами в горах Вранча (на межі Південних та Східних Карпат у Румунії).


Назва:Пронюк Євген Васильович

-Знайдено: + * Орден «За заслуги» I ступеня — 26 листопада 2005 року[22]


Назва:Трикутник смерті

Підзаголовок:== Інтернація ==
Знайдено: + 26 листопада 1919 в Старокостянтинові відбулася військова нарада за участю головного отамана Петлюри, членів уряду, отаманів Юнакова, Тютюнника, Волоха, командування Січових Стрільців та інших. Зі звинуваченням влади та Головного Отамана у поразках виступив отаман Волох, який заявив, що єдиним порятунком є визнання радянської влади, перехід на сторону Української РСР для подальшої боротьби з денікінцями та поляками за незалежність і територіальну цілісність України.


Назва:Боровиковський Олександр Львович

-Знайдено: + Олекса́ндр Льво́вич Боровико́вський (*26 листопада, Полтава 1844 — †3 грудня 1905) — судовий діяч, спеціаліст з цивільного права і процесу, відомий також як український фольклорист. Закінчив Харківський університет.


Назва:Тернопільський міський стадіон

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 26 листопада 2009 року урядова комісія включила Тернопіль у державну програму з підготовки до Чемпіонату Європи з футболу 2012, тож у Тернополі можуть створити тренувальну базу для команд-учасниць турніру.[23]


Зобр:3шт.


Назва:Пузаков Володимир Тихонович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + * 26 листопада 2006 — обраний міським головою Кіровограда;


Назва:Бойчук Іван Васильович

Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: +

Попередник: Голова Тернопільської обласної ради
26 листопада 1996 - квітень 1998
Наступник:
Косенко Борис Григорович Олійник Василь Михайлович



Назва:Юшко Ігор Олегович

-Знайдено: + | кінець_терміну = 26 листопада 2002


Назва:Список керівників Адміністрації та Секретаріату Президента України

-Знайдено: + | *26 листопада 1963


Назва:Рябека Олександр Григорович

-Знайдено: + Олекса́ндр Григо́рович Рябе́ка (нар. 26 листопада 1959, місто Овруч, Житомирська область) — український політик. Народний депутат України. Полковник. Член партії ВО «Батьківщина»2006). Голова правління Всеукраїнської асоціації «Афганці Чорнобиля» (з 2002).


Зобр:1шт.


Назва:Паволоч

-Знайдено: + В січні 1655 року перед Охматівською кампанією тут знову були козацькі війська. Хмельницький востаннє перебував у Паволочі 26 листопада 1656 року. Відомо кілька універсалів та листів, написаних тут.[24]
-Знайдено: + Жителі села Паволоч на загальних зборах 16 січня 1944 р. склали акт про звірства фашистів. В акті говориться: «26-го листопада 1943 року в 4:00 ранку німці оточили село Паволоч і зігнали всіх громадян до церкви. В цей день фашистські нелюди закатували на смерть і розстріляли 136 радянських громадян. Вчинивши цю криваву розправу над людьми похилого віку, жінками та підлітками, німці погнали з собою понад 400 наших односельчан. Про їхню долю досі нічого невідомо». За дорученням загальних зборів акт підписали жителі села Паволоч: Дончик, Курсон, Чернуха, Карпиця, Огородник.[25]


Зобр:1шт.


Назва:Сергій Зеньов

-Знайдено: + | збірна-поновлення = 26 листопада 2012


Зобр:1шт.


Назва:Алтунян Генріх Ованесович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Після цього Генріхові Алтунянові все-таки вдалося знайти нову роботу та стати старшим інженером харківської дільниці пусконалагоджувального управління «Оргенергоавтоматика». Але за подальшу активність у правозахисному русі, наприклад в Ініціативній групі захисту прав людини в СРСР, Генріха Алтуняна у липні 1969 було заарештовано. 26 листопада того ж року він був засуджений Харківським обласним судом до трьох років таборів загального режиму і з порушенням виправно-трудового законодавства спрямований у табір за межі УРСР — у Нижній Інгаш Красноярського краю РРФСР.


Назва:Київський швидкісний трамвай

-Знайдено: + 26 листопада 2007 року було завершено реконструкцію розворотного кільця на вулиці Старовокзальній, а 7 квітня 2008 року — на ділянці «Гната Юри» — «Кільцева дорога» і відновлено рух маршруту № 3.


Зобр:6шт.


Назва:Могилянська Ладя

-Знайдено: + Ла́дя Могиля́нська (справжнє ім'я Лі́дія Миха́йлівна Могиля́нська) (26 листопада 1899, Чернігів — літо 1937) — українська поетеса.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Ладя (Лідія) Могилянська народилася 26 листопада 1899 року в Чернігові в сім'ї відомого письменника Михайла Могилянського. Вона також сестра поета і прозаїка Дмитра Тася (Могилянського). Навчалася в гімназії в Петербурзі. З 1917 року постійно жила в Чернігові. Одружилася з музикантом Віктором Коновалом, сином поета Івана Коновала (літературний псевдонім Вороньківський), українським есером. Заарештована 16 січня 1929 року за участь у Спілці визволення України. Засуджена до розстрілу з заміною вироку на 10 років виправно-трудових таборів. Покарання відбувала на Соловках, працювала на будівництві Біломорсько-Балтійського каналу (Белбалтлаг) та каналу Москва—Волга (Дмитровлаг). Розстріляна влітку 1937 року.


Назва:Широкорадюк Станіслав

-Знайдено: + 26 листопада 1994 - Житомирський єпископ-помічник.


Назва:Горинь Михайло Миколайович

-Знайдено: + * Орден «За заслуги» II ст. (26 листопада 2005)[26]
-Знайдено: + nreg=1653/2005 Указ Президента України № 1653/2005 від 26 листопада 2005 року «Про відзначення державними нагородами України колишніх політичних в'язнів і репресованих»]</ref> — за вагомий особистий внесок у національне та державне відродження України, самовідданість у боротьбі за утвердження ідеалів свободи і незалежності, активну громадську діяльність


Зобр:2шт.


Назва:Броварський Лев Рудольфович

-Знайдено: + |rowspan=2|26 листопада


Назва:Список міністрів фінансів України

-Знайдено: + |27 грудня 200126 листопада 2002
-Знайдено: + |26 листопада 20023 лютого 2005


Зобр:10шт.


Назва:Південно-східна українська автономна республіка

-Знайдено: + 26 листопада 2004 року сесія Луганської обласної ради ухвалила рішення про створення Автономної Південно-Східної Української Республіки. Депутати заявили про закриття зовнішніх кордонів і звернулися по допомогу до президента РФ Володимира Путіна. У відповідь на це міністр юстиції України Олександр Лавринович запевнив, що адміністративно-територіальний устрій України визначається Конституцією, тож Україна є унітарною державою, а її територія в рамцях існуючого кордону є цілісною і недоторканою.[27] Цього ж дня громада прихильників Віктора Януковича в Одеській області на чолі з Русланом Боделаном, міським головою Одеси, проголосила резолюцію з вимогою визнання міста Одеси й усієї Одеської області самоврядною територією «Новоросійський край».[28] Наступного дня позачергова сесія ради Харківської області зосередила всю владу в руках губернатора Євгена Кушнарева[29], створила виконавчі комітети обласної й районних рад та надала їм повноваження органів державної влади. Сесія зобов'язала обласні управління Держскарбниці й Нацбанку призупинити перерахування коштів до держбюджету. Представникові Харківського виконкому Євгену Кушнареву доручено вести координацію дій з ВР АРК та радами Донецької, Дніпропетровської, Запорізької, Луганської, Одеської, Херсонської й Миколаївської областей, міськрадою Севастополя. За умови подальшого «загострення ситуації» Євген Кушнарев мав би координувати свої дії з цими областями задля створення Південно-Східної автономії.[30]


Зобр:1шт.


Назва:Андрусів Стефанія Миколаївна

-Знайдено: + Стефа́нія Микола́ївна А́ндрусів (*26 листопада 1946, с. Ріпчиці Дрогобицького району Львівської області) — український критик. Член Національної спілки письменників України.


Назва:Квіт Сергій Миронович

-Знайдено: + Квіт Сергі́й Миро́нович (нар.26 листопада 1965) — український літературознавець, журналіст, педагог і громадський діяч, президент Києво-Могилянської академії. Відомий своєю АнтиТабачною позицією.[31]. Посів 184 місце у рейтингові журналу «Фокус» «200 найвпливовіших українців 2010 року»,[32], 191 місце 2011 року[33] та 190 місце у цьому ж рейтингу 2012 року[34].


Назва:Товариство «Волинь» та Інститут Дослідів Волині (Вінніпеґ)

-Знайдено: + Товариство «Волинь», засноване представниками української діаспори, вихідцями з Волині, 26 листопада 1949 року у будинку Колегії Св. Андрея у Вінніпезі (Канада). Згодом створено Інститут Дослідів Волині, наукову інституцію, що бачилася як спадкоємиця Товариства дослідників Волині.


Зобр:2шт.


Назва:Шевцова Людмила Іванівна

-Знайдено: + Людми́ла Іва́нівна Шевцо́ва (Лисенко) (нар. 26 листопада 1934, станиця Тамань Краснодарського краю) — радянська українська легкоатлетка, яка спеціалізувалася в бігу на 800 метрів. Тренувалася в ДСТ «Авангард» у Дніпропетровську.


Назва:Харківський військовий округ

-Знайдено: + 26 листопада 1941 округ був вдруге розформованій у зв'язку із окупацією німецькими військами Східної України.


Назва:Кравців Мартин Романович

-Знайдено: + Мартин Романович Кравців (*26 листопада 1990, Львів) — український шахіст, майстер спорту України, гросмейстер. Закінчив Львівський державний університет фізичної культури.


Зобр:1шт.


Назва:Список міністрів палива та енергетики України

-Знайдено: + | width="250" style="background:#FFF8DC" align="center"| 26 листопада 2002[35]
-Знайдено: + nreg=1075/2002 Указ Президента України № 1075/2002 від 26 листопада 2002 року «Про звільнення В. Гайдука з посади Міністра палива та енергетики України»]</ref>


Зобр:5шт.


Назва:Список радників Президента України

-Знайдено: + |13 жовтня 200626 листопада 2007


Назва:Прозуменщикова Галина Миколаївна

-Знайдено: + Гали́на Микола́ївна Прозуме́нщикова (*26 листопада 1948, Севастополь) — українська радянська спортсменка, олімпійська чемпіонка з плавання (1964; була першою радянською спортсменкою, що завоювала олімпійське золото у цьому виді спорту); чемпіонка Європи 1966, 1970 рр. Рекордсменка світу 1964 — 67 рр..
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Галина Миколаївна Прозуменщикова народилася 26 листопада 1948 року в місті Севастополь.


Назва:Військово-морські сили Української Народної Республіки та Української Держави -Знайдено: + В цій ситуації, щоб запобігти конфліктові, адмірал Клочковський вдається до тактичного кроку — піднімає російського Андріївського прапора (хоча, як згадує С. Шрамченко, гетьман був дуже проти цього рішення[36]). 24 листопада кораблі Антанти прибули в Севастополь, а 26 листопада — в Одессу. Кораблі Антанти, через Андріївський прапор хоч і не відкрили по українському флотові вогонь, але висадившись, французькі та англійські десанти одразу захопили собі усі кораблі. Втім, не зважаючи на це, українське морське міністерство до самого кінця Гетьманату справно виділяло на флот гроші, сподіваючись на скоріше вирішення усіх несприятливих обставин.


Зобр:51шт.


Назва:Косяк Олег Юрійович

-Знайдено: + Олег Косяк (26 листопада 1975) — український гімнаст, призер Олімпійських ігор.


Назва:Історія смт Шевченкового

-Знайдено: + У другій половині листопада 1941 року гітлерівці захопили частину території Шевченківського району, в т. ч. 24 листопада райцентр. 2627 листопада було проведено Булацелівську наступальну операцію, під час якої фашисти змушені були відступити. І Шевченківщина надовго стала прифронтовою зоною. Найжорстокіші бої на Шевченківщині розгорнулися в червні 1942 року, коли фашисти завдавши поразки радянським військам під Харковом, перейшли в наступ на Сталінградському і Кавказькому напрямках. На Шевченківщині оборонялась 38-а армія під командуванням К. С. Москаленка.


Назва:Бушко-Жук Михайло Осипович

-Знайдено: + 26 листопада 1920 року Михайла Бушко-Жука звинувачують у вбивстві уповноваженого по житловим питанням всеросійського Генерального штабу громадянина Гільбраса. 4 лютого 1921 року Революційний Трибунал республіки розглянув справу, з'ясувавши, що протягом кількох місяців слухач не міг отримати кімнату для проживання своєї сім'ї у складі дружини та маленької дитини, а звертаючись до громадянина Гільбраса стикався тільки з пихою бюрократа. Взявши до уваги пролетарське походження, а також те, що останнім часом Бушко-Жук знаходився у фронтових умовах, що й викликало нездорову збудженість та імпульсивну поведінку, Ревтрибунал звільнив підсудного.


Назва:Пристай Микола Семенович

-Знайдено: + Мико́ла Семе́нович Пристай (*26 листопада 1954, Івано-Франківська область) — український футболіст, тренер. Колишній нападник івано-Франківського «Спартака» та СК «Луцьк». Головний тренер ЖФК «Нафтохімік»[37]. Найкращий бомбардир в історії «Спартака».


Назва:Климчук Олександр Олександрович

-Знайдено: + Олекса́ндр Олекса́ндрович Климчу́к (* 26 листопада 1942, село Глядки, нині Волочиського району Хмельницької області) — український письменник, журналіст, публіцист. Член Національної спілки письменників України. Член Національної спілки журналістів України. Заслужений діяч мистецтв України (2006).


Назва:Чернілівський-Сокол Микола Іванович

-Знайдено: + Черні́лівський-Со́кол Мико́ла Іва́нович (*27 серпня 1881 — † 26 листопада 1936, Китай) — військовий діяч часів УНР та Української Держави, контр-адмірал, начальник штабу Чорноморського флоту Української Держави.
-Знайдено: + Останні роки мешкав у Тянцзині. Помер 26 листопада 1936 року.


Назва:Тернопільська обласна рада

-Знайдено: + |26 листопада 1996
-Знайдено: + |26 листопада 1996


Назва:Пресич Маргарита Олександрівна

-Знайдено: + Маргари́та Олекса́ндрівна Пре́сич (1 серпня 1936, Запоріжжя — 26 листопада 2011, Одеса) — українська актриса. Заслужена артистка України (2010).


Назва:Офіційні й інші ювілеї та пам'ятні дати в Україні 2009 року

-Знайдено: + * 26 листопада — 110 років від дня народження Косинки (справж. — Стрілець) Григорія Михайловича, українського письменника. (1899—1934).


Назва:Рац Василь Карлович

-Знайдено: + obolon_ocholit_vasil_rats&objectId=91379 «Оболонь» очолить Василь Рац] </ref>. 26 листопада Рац покинув клуб[38].


Зобр:1шт.


Назва:Антоній Винницький

-Знайдено: + Антоній Винницький (рік народження невідомий — † 26 листопада 1679) — український церковний діяч, Митрополит Київський, Галицький та всієї Руси (1676-1679), екзарх Константинопольського патріархату.
-Знайдено: + Помер 26 листопада 1679 року.


Назва:Карлос Корреа

Підзаголовок:== Біографія ==

Знайдено: +

Карлос Корреа у складі «Динамо». 26 листопада 2011 року



Зобр:2шт.


Назва:Одеська губернія

-Знайдено: + 26 листопада 1924 року ліквідована Балтська округа (її частина приєднана до АМСРР)


Назва:Сапеляк Степан Євстахійович

-Знайдено: + * 26 листопада 2005 року Степана Сапеляка за вагомий особистий внесок у національне та державне відродження України, самовідданість у боротьбі за утвердження ідеалів свободи і незалежності, активну громадську діяльність нагороджено орденом «За заслуги» третього ступеня[39]


Зобр:5шт.


Назва:Росохацька група

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + 26 листопада 2005 року Степана Сапеляка за вагомий особистий внесок у національне та державне відродження України, самовідданість у боротьбі за утвердження ідеалів свободи і незалежності, активну громадську діяльність нагороджено орденом «За заслуги» третього ступеня[40]


Назва:Даніель Бовуа

Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: + v=ywZZRfC3WQs Виступ Даніеля Бовуа] на міжнародній конференції «Національні історії та історична пам'ять. Погляди з Росії, України та Франції» в Інституті політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України (Київ, 2627 листопада 2009).


Назва:БГ Банк

-Знайдено: + | license = № 140 від 26 листопада 2008 року


Назва:Історія Кіровограда

-Знайдено: + На чергових виборах міського голови Кіровограда, що відбувалися одночасно з парламентськими 2006 року, було обрано Валерія Кальченка, що одночасно з тим пройшов до Верховної Ради України (за списком Блоку Юлії Тимошенко), і пробувши на посаді міського очільника більше місяця, надав перевагу мандату народного депутата[41],відтак, місто близько півроку лишалося без міського голови, якого обирали вже 26 листопада 2006 року[42].


Зобр:6шт.


Назва:Українська греко-католицька церква в СРСР

-Знайдено: + 26 листопада, за тиждень до зустрічі Горбачова з папою Іваном Павлом II в Римі, у Львові відбулася демонстрація з вимогами повернення Собору святого Юра греко-католикам за участі понад 100 тис. вірян УГКЦ.


Зобр:4шт.


Назва:Шевченко Олесь Євгенович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Орден «За заслуги» III ст. (26 листопада 2005) — за вагомий особистий внесок у національне та державне відродження України, самовідданість у боротьбі за утвердження ідеалів свободи і незалежності, активну громадську діяльність[43]
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + nreg=1653%2F2005 Указ Президента України № 1653/2005 від 26 листопада 2005 року «Про відзначення державними нагородами України колишніх політичних в'язнів і репресованих»]</ref>


Назва:Черченко Анатолій Павлович

-Знайдено: + Народився 26 листопада 1937 р. в с. Ігнат'євці Вінницької обл. в селянській родині. Закінчив Вищі режисерські курси (1968).


Назва:Пам'ятники Дніпропетровська

-Знайдено: + | Жертвам Голодоморів 1920-23, 1932-33, 1946-47 рр., політв'язням і репресованим України, знищеним у концтаборах СРСР комуністичною владою 1917-91 рр, пам'ятний хрест || 2005 рік || біля залізничного вокзалу на Привокзальній площі під пам'ятником більшовику Григорію Петровському || || Пам'ятний хрест відкрито 26 листопада 2005 року.


Зобр:26шт.


Назва:Пам'ятники Борисполя

-Знайдено: + | Жертв Голодомору 1932—1933 рр., меморіал || 2008 || на трасі «Київ-Харків», біля повороту на Міжнародний аеропорт «Бориспіль» (територіально в селі Гора) || || Меморіал пам'яті жертв Голодомору 1932—1933 років в селі Гора Бориспільського району було урочисто за участі Президента України В. А. Ющенка відкрито 26 листопада 2008 року (День пам'яті жертв голодомору та політичних репресій). Центральне місце меморіалу посідає скульптурна композиція «Жнива 1932-го». Автори меморіалу — заслужений художник України Микола Олійник, заслужений архітектор України Руслан Кухаренко, архітектори Ілля Мельников та Юрій Біляков[44]Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + nreg=1653/2005 Указ Президента України № 1653/2005 від 26 листопада 2005 року «Про відзначення державними нагородами України колишніх політичних в'язнів і репресованих»]</ref>


Назва:Газети Харківської області

-Знайдено: + | 26 листопада 1993 року
-Знайдено: + | 26 листопада 1993 року
-Знайдено: + | 26 листопада 1993 року
-Знайдено: + | 26 листопада 1993 року


Назва:Папанін Іван Дмитрович

-Знайдено: + Іва́н Дми́трович Папа́нін (*14 (26) листопада 1894, Севастополь — †30 січня 1986, Москва) — дослідник Арктики, доктор географічних наук (1938), контр-адмірал (1943), двічі Герой Радянського Союзу (1937 і 1940).


Зобр:1шт.


Назва:Колєснік Олексій Миколайович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Депутат Харківської обласної ради IV скликання, обраний від виборчого округу № 13 (Валківський район). 6 квітня 2002 року був обраний її головою. 26 листопада 2004 року достроково склав свої повноваження[45]


Назва:Довгалюк Харитон

-Знайдено: + Харито́н Довгалю́к (англ. Kharyton Dovhaliuk) (*15 жовтня 1916, Криволука, Заславський повіт, нині Ізяславського району Хмельницької області — †26 листопада 2006, Рочестер, США) — інженер-комп'ютерник, письменник, журналіст, священик.


Назва:Закон про п'ять колосків

-Знайдено: + 3 листопада надіслана телеграма секретаря ЦК КП(б)У Хатаєвича до Косіора, Молотова, Чубаря з пропозицією зменшити постачання промтоварами районів, які не виконали плану хлібозаготівель та формувати списки селянських господарств — саботажників хлібозаготівель 5 листопада Молотов і секретар ЦК КП(б)У Мендель Хатаєвич надіслали директиву на місця з вимогами негайного виконання Постанови від 7 серпня «з обов'язковим і швидким проведенням репресій і нещадної розправи із злочинними елементами у правліннях колгоспів». 6 листопада надіслана телеграма ЦК КП(б)У до обкомів партії про товарну блокаду районів, які не виконували хлібозаготівельних планів: зменшити завезення промислових товарів для 7 районів Одеської, 8 районів Дніпропетровської, 8 районів Харківської, 5 районів Київської області. Надвечір 8 листопада відправлена шифрограма В. Молотова, Й. Сталіна для ЦК КП(б)У: з цього дня «призупиняється відвантаження товарів для сіл всіх областей України», допоки колгоспи та «індивідуальні селяни» не розпочнуть «чесно і добросовісно виконувати свій обов'язок перед робітничим класом і Червоною Армією» в справі хлібозаготівель. 11 листопада надіслана інструкція РНК УСРР «Про організацію хлібозаготівель в одноосібному секторі» — суворі судові репресії щодо господарств, у яких виявлено закопаний у ямах хліб, кваліфікуючи як навмисне псування хліба та шкідництво, забороняти «відпуск промтоварів» з оголошенням списку одноосібників, рішуче стягувати сільгоспподаток, державне страхування, самообкладання, негайно застосовувати «найжорстокіші та найсуворіші» репресії до куркульських господарств, за невиконання ними твердого завдання — продаж усього майна, арешт і виселення. 15 листопада політбюро ЦК ВКП(б) ухвалило рішення про запровадження паспортної системи і розвантаження міст від «зайвих елементів». 21 листопада надіслана телеграма Молотова, Чубаря, секретаря Дніпропетровського обкому КП(б)У В. Строганова, Кагановича Сталіну — надати спецкомісії ЦК КП(б)У (Косіор, Раденс, Кисельов) повноваження на час хлібозаготівель вирішувати питання винесення вироку про розстріли. Голова ДПУ УСРР Станіслав Раденс 22 листопада розробив план операції з виявлення контрреволюційних центрів, які організовують саботаж і зрив хлібозаготівель (рос. по выявлению контрреволюционных центров, организующих саботаж и срыв хлебозаготовок), спрямованої, практично, на виконання директив Молотова-Хатаєвича. Операція повинна була охопити 243 райони. З санкції ЦК КП(б)У вона розпочалася негайно. 26 листопада у пресі з'явився наказ наркома юстиції і генерального прокурора УРСР, в якому наголошувалося на тому, що «репресії є одним з потужних засобів подолання класового спротиву хлібозаготівлі».


Зобр:2шт.


Назва:Пилипчук Сергій Валерійович

-Знайдено: + Сергій Валерійович Пилипчук (* 26 листопада 1984, Зміїв, Харківська область) — український та російський футболіст, півзахисник російського клубу «Спартак» (Нальчик), у минулому — гравець молодіжної збірної України.


Зобр:1шт.


Назва:Грабар Володимир Еммануїлович

-Знайдено: + Володимир Еммануїлович Грабар (*10 (22) січня 1865(18650122), Відень — †26 листопада 1956) — український та російський правознавець.


Назва:Збірна України з хокею із шайбою

-Знайдено: + |align=center|26 листопада 1983


Зобр:10шт.


Назва:Бард Петро

-Знайдено: + Бард (Бардецький) Петро (Peter Bard) (*26 листопада 1927, с. Малі Заліщики, тепер Бучацького району Тернопыльськоъ области) — український педагог, громадський діяч.


Назва:Косенко Борис Григорович

-Знайдено: + Голова Тернопільської облради (26 червня 1994 — 26 листопада 1996); голова ОДА (11 липня 1995 — 6 вересня 1996). Згодом очолю­вав державну інспекцію з карантину рослин в області.
Підзаголовок:== Література ==
Знайдено: +

Попередник: Голова Тернопільської обласної ради
26 червня 1994 - 26 листопада 1996
Наступник:
Бойко Богдан Федорович Бойчук Іван Васильович



Назва:Елиїв Ярослав

-Знайдено: + Яросла́в Ели́їв (*1907, Копичинці — †26 листопада 1996, Торонто) — священик УГКЦ, мистецтвознавець, філателіст, писанкар, меценат, етнограф, лірник.
Підзаголовок:==Життєпис==
Знайдено: + Помер 26 листопада 1996. Похоронні богослужіння відбулись 27 та 28 листопада за участі владики Ісидора Борецького. Похований на цвинтарі "Парк Лон" у Торонто.


Назва:Антоній (Паканич)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 26 листопада, у день пам'яті святителя Івана Золотоустого, за недільною Службою Божою в Трапезному храмі Києво-Печерської лаври митрополитами Київський і всієї України Володимиром, Чернівецьким і Буковинським Онуфрієм, архієпископами Тернопольським і Кременецьким Сергієм, Львівським і Галицьким Августином, Херсонським і Таврійським Іоаном, Вишгородсьим Павлом, Переяслав-Хмельницьким Митрофаном, Полтавським і Кременчуцьким Филипом, єпископами Житомирським і Новоград-Волинським Гурієм, Білоцерківським і Богуславським Серафимом, Чернігівьким і Ніжинським Амвросієм, Васильківським Лукою та Святогірським Арсенієм висвячений на єпископа Бориспільського.


Назва:Почесні громадяни Черкас

-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" | 26 листопада 1935 року


Назва:Єпископат Українського екзархату

Підзаголовок:=== Л ===
Знайдено: + Леонтій (Филипович) — 26 листопада 1941 хіротонісаний у єпископа Бердичівського, вікарія Волинської єпархії; з 1941  керуючий Житомирською єпархією; перейшов в Українську автокефальну православну церкву; † 2 липня 1971.
Підзаголовок:=== П ===
Знайдено: + Пимен (Ізвєков) — 17 листопада 1957 — 26 листопада 1957 єпископ Балтський, вікарій Одеської єпархії, майбутній Патріарх Московський.


Назва:Міхнов Андрій Павлович

-Знайдено: + Андрій Павлович Міхнов (26 листопада 1983, м. Київ, СРСР) — український хокеїст, центральний нападник. Виступає за «Беркут» (Київ) у Професіональній хокейній лізі.


Назва:Грушецький Іван Самійлович

-Знайдено: + Іван Самійлович Грушецький (9 (22) вересня 1904(19040922), Комишуваха — † 26 листопада 1982, Київ) — український радянський партійний і державний діяч, Голова Президії Верховної Ради УРСР19721976 роках), Герой Соціалістичної Праці1974 року).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 1976 року — персональний пенсіонер. Жив в Києві. Помер 26 листопада 1982 року в Києві. Похований на Байковому кладовищі.


Зобр:1шт.


Назва:Ян Ценський

Підзаголовок:=== Служіння ===
Знайдено: + Протягом 1938 — 1945 років був вікарієм, а з 26 листопада 1945 і до смерті — адміністратором та душпастирем парафії Успіння Пресвятої Богородиці у Золочеві — однієї з небагатьох діючих у ті часи. На його богослужіння ходило також багато українських греко-католиків[46]


Назва:Меморіальні місця тоталітарних репресій в Україні

-Знайдено: + |26 листопада 2005 року біля залізничного вокзалу на Привокзальній площі встановлено пам'ятний хрест.


Зобр:20шт.


Назва:Надгробок князя Костянтина Острозького

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 26 листопада 1898 року в часі ремонту собору на хорах біля лівого


Зобр:3шт.


Назва:Андерш Йосип Фрідріхович

-Знайдено: + А́ндерш Йо́сип Фрі́дріхович (26 листопада 1939, с Розалівка Котовського району Одеської області) — український мовознавець, доктор філологічних наук (1987).


Назва:Депутатов Іван Степанович

-Знайдено: + Іван Степанович Депутатов (26 листопада 1922, Старченкове — 24 липня 1999, Київ) — Герой Радянського Союзу, в роки радянсько-німецької війни командир танку Т-34 36-ї гвардійської танкової бригади 4-го гвардійського механізованого корпусу 7-ї гвардійської армії 2-го Українського фронту, гвардії молодший лейтенант.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 26 листопада 1922 року в селі Старченкове (нині Володарського району Донецької області України) в сім'ї селянина. Росіянин. Закінчив Маріупольський (Жданівський) сільгосптехнікум.


Зобр:1шт.


Назва:Сухінін Дмитро Ігорович

-Знайдено: + Дмитро Ігорович Сухінін (народився 26 листопада 1985 у м. Харкові, УРСР) — український волейболіст, догравальник. Виступає за ВК «Імпексагро Спорт Черкаси». Кандидат у майстри спорту.


Назва:Кримсода (волейбольний клуб)

Підзаголовок:=== Гравці ===
Знайдено: + |align=center| 5 || Україна Україна||Артем Беспалов || 26 листопада 1985 ||align=center| 199 || нападаючий


Назва:Абордаж (гурт)

-Знайдено: + У період з кінця жовтня по грудень 1999 р. займалися записом на студії і одночасно давали концерти. 7 листопада зіграли в знаменитому севастопольському рок-клубі «Бункер» (організатор — Вайлд Майрон). Абордаж був запрошений як гість на фестиваль «Крылья-3». Група вийшла на сцену 26 листопада, в завершальний день фестивалю. Виступ запам'ятався тим, що бажаючи розворушити публіку і ефектно завершити програму, вокаліст Абордажу упірнув з сцени вниз головою в натовп, глядачі розступилася, і його приземлення зовсім не було м'яким, але все закінчилося благополучно. Що стосується альбому, запис на студії в грудні був перерваний, оскільки несподівано зник продюсер, що запросив гурт.


Назва:Добош Степан Васильович

-Знайдено: + В перші дні визволення Мукачева від угорців городяни обрали його, як знаного педагога членом міської управи, а згодом — народного комітету Мукачева. 26 листопада він був присутній як гість на I З'їзді народних комітетів Закарпатської України, який прийняв рішення про приєднання Закарпаття до СРСР.
-Знайдено: + В перші дні звільнення Мукачева від угорців городяни обрали його як знаного педагога членом міської управи, а згодом — народного комітету Мукачева. 26 листопада він був присутній як гість на I P'їзді народних комітетів Закарпатської України, який прийняв рішення про приєднання Закарпаття до СРСР. На з'їзді було сформовано Народну Раду Закарпатської України, на яку було покладено владні функції. Посаду уповноваженого Народної Ради в справах освіти обійняв відомий письменник та журналіст Іван Керча. Він доклав чимало зусиль до реформування системи освіти краю і переведення її на радянський зразок. До цього процесу Керча залучив і Степана Добоша, з яким товаришував ще навчаючись в гімназії та університеті.


Назва:Закарпатський державний університет

-Знайдено: + Закарпатський державний університетвищий навчальний заклад IV рівня акредитації, державної форми власності, створений за розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17 листопада 2004 року № 843-р та відповідним наказом Міністерства освіти і науки України від 26 листопада 2004 року № 887 на базі Ужгородського державного інституту інформатики, економіки і права, який розпочав свою діяльність у 1995 році.
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Закарпатський державний університет створений за розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17 листопада 2004 року № 843-р та відповідним наказом Міністерства освіти і науки України від 26 листопада 2004 року № 887 на базі Ужгородського державного інституту інформатики, економіки і права, який розпочав свою діяльність у 1995 році
Підзаголовок:== Ректори ==
Знайдено: + з 26 листопада 2004 року - ректор Закарпатського державного університету.


Зобр:1шт.


Назва:Драченко Іван Григорович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 7 жовтня 1944 року за 55 успішних бойових вильотів І. Г. Драченко нагороджений орденом Слави 2-го ступеня, 26 листопада 1968 року перенагороджений орденом Слави 1-го ступеня (№ 3608).


Зобр:1шт.


Назва:Попичук Дмитро Георгійович

Підзаголовок:=== Звання ===
Знайдено: + 26 листопада 1993 року став заслуженим діячем мистецтв України — за значний особистий внесок у розвиток музичного мистецтва і культури, високу професійну майстерність[47]


Назва:Горпинич Володимир Олександрович

-Знайдено: + Горпинич Володимир Олександрович (26 листопада 1927, с. Варварівка, тепер Гуляйпільського району Запорізької області) — український мовознавець, доктор філологічних наук з 1974, професор з 1976, Заслужений діяч науки і техніки України (1995). Академік АН ВШ України з 1995 р.


Зобр:1шт.


Назва:Яремченко Валерій Іванович

-Знайдено: + 26 листопада 2010 року призначений головним тренером маріупольського «Іллічівця»[48]


Зобр:1шт.


Назва:Акції протесту проти Податкового кодексу

-Знайдено: + * 22 листопада 2010 року — 6 тисяч за даними МВС[49], а насправді декілька десятків тисяч[50] підприємців малого і середнього бізнесу зібралися на Майдані Незалежності у Києві. Вони протестували проти ухваленого напередодні парламентом Податкового кодексу. Підприємці тримали в руках плакати з надписами «Кодексу – ні», «Руки геть від наших грошей». Мітингувальники рушили до Адміністрації Президента. Від глави держави вони вимагали ветувати Податковий кодекс. Учасники акції також заблокували проїзд по вулиці Інститутській і Хрещатику. Почалося зведення наметового містечка в центрі площі. За позовом КМДА, Окружний адмінсуд Києва заборонив проведення мітингів у центрі Києва з 22 до 26 листопада у зв'язку з візитом московського патріарха Кирила та бельгійського принца.
-Знайдено: + * 26 листопада — підприємці на Майдані Незалежності у Києві в режимі чергування продовжують проводити акцію протесту проти підписання Президентом України Віктором Януковичем Податкового кодексу. Як передає кореспондент УНІАН, у наметовому містечку перебуває близько 100 мітингувальників[51].


Назва:Музей-садиба Катерини Білокур

-Знайдено: + Перший запис при відкритті музею зроблено рукою Олеся Гончара 26 листопада 1977 р.


Зобр:5шт.


Назва:Українці у Філадельфії

-Знайдено: + * Матла Зиновій Антонович (26 листопада 1910, с. Містки, тепер Пустомитівського району, Львівської області — 23 вересня 1993, м. Філадельфія, США) — діяч ОУН.


Зобр:1шт.


Назва:Маловічко Іван Кирилович

-Знайдено: + Іва́н Кири́лович Малові́чко (*7 листопада 1909, с. Верещаки́ Лисянського району Черкаської області — †26 листопада 1937, тюрма НКВС?
Підзаголовок:==Репресії==
Знайдено: + Вирок виконано 26 листопада 1937 року.


Назва:Покровський собор (Охтирка)

-Знайдено: + До побудови собору, за межею фортеці на шляху до Полтави, від 1730 року існувала дерев'яна церква в ім'я Покрови Пресвятої Богородиці. Згідно з переказом, її настоятель о. Даниїл (Данило Васильович Паленський) знайшов якось неподалік старожитну ікону, що випромінювала сяйво. Ікону перенесли до церкви, куди почало приходити багато прихожан, і начебто святий образ явив свої дива — ікона мала цілющі властивості. Про це охтирський міський протоієрей Семен Садовський доповів Преосвященному Бєлгородської Єпархії Митрополиту Антонію, а той у 1744 році доповів про це у Святійший Синод та імператриці Єлизаветі Петрівні. Відтак, імператорським указом від 26 листопада 1744 року членам Синоду було наказано дослідити чудотворні властивості ікони. Комісія з розслідування, яка почала роботу в 1745 році на чолі з Преосвященним Свято-Троїцької Лаври Архімандрит Арсеній Могигевський, підтвердила чудодійність ікони. На підставі цього імператриця своїм указом від 7 листопада 1746 року визнала ікону Охтирської Божої Матері чудотворною. А за рішенням Синоду був виданий «Высочайший Указъ Императрицы» про закладання мурованої церкви на місці, де явилася чудотворна ікона, в 40 саженях від дерев'яної церкви. Її по завершенні будівництва собору було продано за 300 рублів в село Дорогощу Хотмизького повіту на місце згорілої за наказом Бєлгородської Консисторії в 1771 році[52].


Зобр:3шт.


Назва:Новомиргородський 17-й уланський полк

Підзаголовок:== Створення ==
Знайдено: + Полк створений 8 вересня 1897 року в місті Коло (тепер — територія Польщі) як 54-й драгунський Новомиргородський полк в складі шести ескадронів. Ці ескадрони були виділені з Санкт-Петербурзького, Смоленського, Бузького, Ізюмського, Українського та Нижньогородського полків згідно з Вищим указом від 26 листопада 1897 року.


Назва:Бажал Юрій Миколайович

-Знайдено: + Юрій Миколайович Бажал (*26 листопада 1950, Одеса) — український учений у галузі економічної теорії та практики інноваційного та технологічного розвитку. Доктор економічних наук, професор. Академік АН ВШ України з 2010. Вивчає та пропагує історії української економічної думки.


Зобр:1шт.


Назва:Левицький Максим Анатолійович

-Знайдено: + Максим Анатолійович Левицький (* 26 листопада 1972, Шахти, Ростовська область, СРСР) — колишній український футболіст, воротар, відомий виступами за сімферопольську «Таврію», низку російських клубів, а також національну збірну України.


Назва:Бучацький Леонід Петрович

-Знайдено: + Леонід Петрович Бучацький (26 листопада 1943) — український учений у галузі вірусології, генетики та біотехнології. Доктор біологічних наук, професор. Академік АН ВШ України з 2006 р.


Зобр:1шт.


Назва:Обоянь

-Знайдено: + З 1 до 15 липня обоянський військкомат направив до військових частин 3274 чоловіки. Але 17 серпня денікінці зайняли Обоянь. 30 серпня місто було звільнено. 13 вересня в ході запеклих боїв денікінці знову зайняли Обоянь, а до кінця вересня - всю губернію. Білогвардійці влаштовували грабежі, розстріли, поміщикам повернули землю. У ніч на 20 листопада на річці Псел були розстріляні перші борці за радянську владу. Їх трупи були скинуті під лід. 26 листопада 1919 року Обоянь знову було звільнено.


Зобр:7шт.


Назва:Тарас Вінні

-Знайдено: + Тарас Вінні (26 листопада 1988) — український режисер-аніматор, заявив про себе дебютним мультфільмом «… Сестричці» в 2010 році.


Назва:Головко Олександр Миколайович (науковець)

-Знайдено: + Головко Олександр Миколайович (26 листопада 1972) — український вчений у галузі обробки металів тиском. Доктор технічних наук, професор. Академік АН ВШ України з 2009 р.


Назва:Назва української мови

Підзаголовок:=== Закарпаття ===
Знайдено: + Другий раз назву Україна щодо Закарпаття було підтверджено на Першому з'їзді народ­них комітетів Закарпатської України 26 листопада 1944 р. в Мукачеві[53].


Зобр:1шт.


Назва:Історія Седнева

-Знайдено: + 1906 р., 26 листопада — у Седневі відкрито «отдел Союза русского народа. Пред открытием отдела отслужен в церкви молебен, на котором присутствовало много молящихся. По окончании молебна члены-учредители отдела собрались в находящемся вблизи доме, где, по объяснении временно избранным председателем собрания, местным землевладельцем г. Драчевским, цели и задачи Союза русского народа, были произведены выборы членов совета. Председателем совета избран местный волостной писарь Мехед, товарищами председателя — землевладельцы Драчевский и Яцко, казначеем — статский советник Пекур и секретарем — Мацко. При открытии отдела присутствовал уполномоченный от Черниговского отдела Союза русского народа Д.Силич» 244.
-Знайдено: + 1958–1970 рр. — районні газети «Придеснянський колгоспник» та «Шляхом комунізму» повідомляли: понад 200 робітників та службовців радгоспу прийшли подивитися художній фільм «Хто винен», але перед його початком кіномеханік Олексій Яцько показав глядачам агрофільм «Зелені квадрати» (1958 р., 11 червня); встановлено стаціонарну кіноустановку (1959 р., 28 січня); хлібороби дивились кінофільм «Далеко від Батьківщини» (1960 р., 16 серпня); з листа П.Краснікова «Денне кіно»: «Денне кіно — це дуже зручно, особливо для тих, хто позбавлений можливості дивитись вечірні сеанси. Таке кіно демонструвалось в Седневі для прикутих до ліжка хворих. Кіномеханік Володимир Синиця вдало організував показ фільмів „Сонце світить всім“, „Голуба стріла“ та інших. Тепер є можливість обслужувати колгоспників безпосередньо на ділянках виробництва: в полі, на фермах, в тракторних станах» (1960 р., 25 серпня); кіномеханік Василь Шкляревський (1963 р., 26 листопада); у 70-х рр. діють вже три кіноустановки.


Назва:Петро Карлович Радзінь

Файл:Братське кладовище. Могила П.К. Радзіньша.gif

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У 1898 році поступив на службу армії Російської імперії. Свою військову кар'єру розпочав у 112 Уральському піхотному полку, який в той час дислокувався в Каунасі. У 1899 році вступив до Віленського піхотного юнкерського училища, яке закінчує в 1901 році. З училища випущений підпоручиком в 24-й піхотний полк Симбірський, який дислокувався в Ломжинському повіті. З 1904 по 1905 рік брав участь у російсько-японській війні. Був командиром роти 10-го стрілецького Сибірського полку. 9 вересня 1905 року підвищений до поручика. У 1907 вступає до Імператорської військової академії, яку закінчує в 1910 році по 1-му розряду. 9 вересня 1909 році підвищений до штабс-капітана. Потім підвищений до капітана. Цензове командування ротою відбував в 32-му піхотному Кременчуцькому полку (03.11.1910 — 03.11.1912 рр.), який дислокувався у Варшаві. 26 листопада 1912 призначений старшим ад'ютантом штабу 38-ї піхотної дивізії. Пізніше був прикомандирований до авіаційних частин.


Зобр:6шт.


Назва:Грицай Роман Степанович

-Знайдено: + Грица́й Рома́н Степа́нович (26 листопада 1887 Львів — 16 квітня 1968 Рогатин) — український архітектор, живописець, графік.


Зобр:1шт.


Назва:Почесні громадяни Севастополя [[Файл:|100пкс|thumb |150px|right]] -Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |26 листопада 1894 — 30 січня 1986


Зобр:19шт.


Назва:Кирило (Сиротинський)

-Знайдено: + | обрання = 26 листопада 1823 як помічник
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Кирило Сиротинський навчався у Виленській колегії впродовж 1791-1796. 26 листопада 1823 російський цар номінував його на помічника єпископа Луцька з титулом Пінська. У 27 вересня 1825 у Почаєві був висвячений на єпископа митрополитом Йосафатом Булгаком у співслужінні єпископів Мартушевича та Яворського.


Назва:Собко Марія Ігорівна

-Знайдено: + Маша Собко (Марія Ігорівна Собко; 26 листопада 1990, Київ) — українська співачка.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 26 листопада 1990 року у Києві. У 19972007 роках Марія навчалась у гімназії № 315 з поглибленим вивченням іноземних мов. Закінчила навчання з похвальною грамотою «За особливі досягнення у вивченні правознавства». Брала участь у шкільних співочих конкурсах. Протягом п’яти років співала в народному хорі «Радість» класичну і духовну музику.[54]


Назва:Чорноволенко Іван Гнатович

-Знайдено: + Чорноволенко Іван Гнатович (нар. 15 червня 1921, Троїцьке — пом. 26 листопада 1943, Нижня Хортиця) — радянський офіцер, Герой Радянського Союзу, командир роти 178-го гвардійського стрілецького полку 60-ї гвардійської Червонопрапорної Павлоградської стрілецької дивізії 6-ї армії 3-го Українського фронту, лейтенант гвардії.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Восени 1943 р. військам дивізії було доручено форсувати Дніпро поблизу Запоріжжя і захопити плацдарм на його правому березі. Виконуючи це завдання, 178-й полк, у складі якого діяла рота Чорноволенка, 26 листопада 1943 р.[55]. форсував Дніпро і висадив десант в районі острова Хортиця.


Назва:Никола Калинич

-Знайдено: + | пк-поновлення = 26 листопада 2011
-Знайдено: + Влітку 2011 уклав 4-річний контракт з «Дніпром», де виступатиме під № 9[56]. За нову команду дебютував 13 серпня у матчі проти донецького «Шахтаря», вийшовши на заміну на 59-й хвилині [57]. На 68-й отримав попередження за симуляцію в штрафному майданчику суперника, на 81-й забив свій перший гол за «Дніпро», а на наступній хвилині отримав друге попередження за удар ліктем захисника Олександра Кучера та був вилучений [57]. 30 вересня забив перший дубль за нову команду в домашньому матчі з «Олександрією»[58], а 26 листопада — другий, на виїзді луцькій «Волині» [59].


Зобр:1шт.


Назва:Супер Вуйки

Підзаголовок:== Учасники ==
Знайдено: + * Хуан-Карлос Коцюмбас («Карло», «Кацамоня») (26 листопада 195513 червня 1984) — вокал, барабани


Назва:Герб Барвінкового

-Знайдено: + |дата_затвердження = 26 листопада 2002 р.
-Знайдено: + Герб Барві́нкового — офіційний символ міста Барвінкове Харківської області, затверджений 26 листопада 2002 року рішенням рішенням № 123 VI сесії міської ради XXIV скликання Барвінківської міської ради.


Назва:Прапор Барвінкового

-Знайдено: + |затверджений = 26 листопада 2002 р.
-Знайдено: + Пра́пор Барві́нкового затверджений 26 листопада 2002 року рішенням N 123 VI сесії Барвінківської міської ради XXIV скликання.


Назва:Мельничук Анатолій Леонідович

-Знайдено: + Мельничу́к Анато́лій Леоні́дович (26 листопада 1973 року) — український соціальний та економічний географ, кандидат географічних наук, науковий співробітник кафедри економічної та соціальної географії географічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 26 листопада 1973 року в місті Бердичеві Житомирської області. Закінчив у 2000 році географічний факультет Київського університету. З 2003 року працює у науково-дослідній лабораторії регіональних проблем економіки і політики Київського університету молодшим науковим співробітником, з 2009 року науковим співробітником.[60] Кандидатська дисертація «Суспільно-географічні аспекти природно-техногенної безпеки життєдіяльності населення України» у 2004 році.[61] Фахівець у галузі природно-техногенної безпеки життєдіяльності населення. Розробив методику районування території за рівнем природно-техногенних небезпек[62] та схему відповідного районування території України. Відповідальний секретар редакційної колегії фахового наукового збірника Економічна та соціальна географія.


Назва:Громко Тетяна Василівна

-Знайдено: + Громко́ Тетя́на Васи́лівна (26 листопада 1971) — кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка.


Назва:Гоч Петро Володимирович

-Знайдено: + Гоч Петро Володимирович (26 листопада 1976, м. Борщів) — український політик, громадський діяч, педагог.


Назва:Дзензерський Віктор Олександрович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Орден «За заслуги» III ст. (26 листопада 1998) — за вагомий особистий внесок у розвиток наукових досліджень, зміцнення науково-технічного потенціалу України та з нагоди 80-річчя Національної академії наук України[63]
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + nreg=1312/98 Указ Президента України № 1312/98 від 26 листопада 1998 року «Про відзначення нагородами України працівників Національної академії наук України»]</ref>


Назва:ХК «Донбас» у сезоні 2011—2012

-Знайдено: + |дата = 26 листопада 2011


Зобр:2шт.


Назва:Десятинна церква (монета)

-Знайдено: + Монету було введено в обіг 26 листопада 1996 року. Відноситься монета до серії «Духовні скарби України».


Назва:Беркут (хокейний клуб, Київ)

-Знайдено: + |align=center|26 листопада 1983


Зобр:1шт.


Назва:Брати Борисенки

Підзаголовок:== Сингли ==
Знайдено: + | Випущено = 26 листопада 2010
Підзаголовок:== Сингли ==
Знайдено: + «Колдовала зима» — пісня Братів Борисенко, випущена як сингл 26 листопада 2010 року. Пісню вперше було презентовано на суперфіналі шоу «Україна сльозам не вірить». Перед новим роком у грудні 2010 було відзнято офіційний відеокліп до пісніПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>, а також захищає титул володаря кубку Київської області, обігравши в фіналі «Путрівку» з однойменного міста[64]. Щоправда, обидва суперкубка бучанці програли — 19 листопада 2011 в серії післяматчевих пенальті чемпіону Київської області вишгородському «Діназу»[65], а 26 листопада з рахунком 0-1 переможцю аматорської першості України «Нове життя» з села Андріївки Машівського району Полтавської області[66].


Зобр:1шт.


Назва:Модрина польська (монета)

-Знайдено: + Монету введено в обіг 26 листопада 2001 року. Вона належить до серії «Флора і фауна».


Назва:Ізюмський тепловозоремонтний завод

-Знайдено: + У 1961 році у зв'язку з початком ремонту тепловозів на заводі підприємство було перейменовано на Ізюмський тепловозоремонтний завод. З 1962 року почався ремонт тепловозів, і 17 листопада 1962 року після ремонту тепловоз ТЕЗ-2236 депо Ясинувата Донецької залізниці був обкатаний після ремонту, а 26 листопада — зданий відділу технічного контролю. 28 листопада 1962 року відбулось урочисте передання тепловоза локомотивні бригади.


Зобр:2шт.


Назва:Одеська округа

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 26 листопада 1924 року приєднана частина ліквідованої Балтської округи та Ісаївський район Першомайської округи.[67]


Назва:Балтська округа

-Знайдено: + Ліквідована 26 листопада 1924 року у зв'язку зі створенням АМСРР. Ясенівський, Савранський і частина Святотроїцького району відійшли до Першомайської округи Одеської губернії, частини Валегуцулівського і Святотроїцького районів — до Одеської округи Одеської губернії, частина Крутянського району — до Тульчинської округи Подільської губернії. Решта території з містом відійшла до АМСРР.[68]


Назва:Першомайська округа

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 26 листопада 1924 року приєднані Савранський, Ясенівський і частина Святотроїцького району ліквідованої Балтської округи, а Ісаївський район відійшов до Одеської округи.[69]


Назва:Міський Ілля Михайлович

-Знайдено: + Міський Ілля Михайлович (нар.30 серпня 1920 , с. Шипинці, Румунія (нині — Кіцманський район Чернівецької областіпом.26 листопада м. Чернівці) — музикант (скрипаль), композитор, педагог.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер Ілля Михайлович Міський 26 листопада 2005 року.


Назва:Єніна Віра Михайлівна

-Знайдено: + Віра Михайлівна Єніна (19 квітня (2 травня) 1906(19060502), Новотроїцьке — 26 листопада 1977, Київ) — українська радянська письменниця і поетеса, художник-графік, інженер-поліграфіст, перекладач, член Спілки письменників СРСР1952 року), дружина поета Миколи Шеремета[70].
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Померла 26 листопада 1977 року в Києві. Похована на Байковому кладовищі.


Зобр:1шт.


Назва:Якушев Анатолій Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 13 (за новим стилем 26) листопада 1914 року в Полтаві в сім'ї робітників.


Зобр:1шт.


Назва:Янов Микола

-Знайдено: + Микола Янов(Янів) (* 26 листопада 1893, м. Глухів, Чернігівської губернії — † 13 лютого 1977, США) — підполковник Армії УНР.


Зобр:1шт.


Назва:Літовчик Зиновій Пилипович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 17 листопада 1918 року — т. в. о. начальника штабу Лівобережного фронту військ Директорії; з 26 листопада 1918 року — начальник інспекторсько-господарського відділу штабу Лівобережного фронту військ Директорії; з 26 листопада 1918 року — 2-й генерал-квартирмейстер штабу Лівобережного фронту військ Директорії.


Зобр:1шт.


Назва:Володимир (Мельник)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Єпископ Володимир народився 26 листопада 1968 року в селі Невір Любешівського району Волинської області в сім'ї православних селян. У 1984 році закінчив сільську восьмирічну школу і вступив до Пінського сільськогосподарського технікуму, по закінченні якого в 1988 році був призваний в армію.


Назва:Жмаченко Пилип Феодосійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 14 (26 листопада) 1895 року в селі Могильному (нині село Поліське Коростенського району Житомирської області) в селянській родині. Українець. У 1906 році закінчив сільську школу. Працював ремонтним робітником на залізниці.


Назва:Напад на пошту в Городку

-Знайдено: + 26 листопада у Львові відбулась нарада за участю крайового провідника ОУН Богдана Кордюка, а також Романа Шухевича і Миколи Лебедя. Під час наради для участі у нападі було обрано 12 бойовиків ОУН із різних місцевостей: Юрій Березинський — керівник групи, а також Дмитро Данилишин, Василь Білас, Маріян Жураківський, Петро Максимців, Степан Долинський, Степан Куспісь, Степан Мащак, Володимир Старик, Григорій Файда, Степан Цап та Григорій Купецький.


Зобр:5шт.


Назва:Малєв Валерій Іванович

-Знайдено: + Валерій Іванович Малєв (26 листопада 1939, Запоріжжя — 6 березня 2002) — український державний діяч. Генеральний директор Державної компанії з експорту та імпорту продукції і послуг військового та спеціального призначення — «Укрспецекспорт».
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 26 листопада 1939 року в Запоріжжі в робітничій родині. Трудову діяльність розпочав у 1957 році на моторобудівному заводі токарем. Після закінчення Дніпропетровського гірничого технікуму працював у Закарпатському комбінаті нерудних матеріалів. Член КПРС з 1964 року[71].


Зобр:1шт.


Назва:Климент (Верниковський)

-Знайдено: + | періодпочаток_2 = 26 листопада 1903
-Знайдено: + | періодкінець_3 = 26 листопада 1903
Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + З 26 листопада 1903 року - єпископ Подільський і Брацлавський.


Назва:Митрюк Наталія Іванівна

-Знайдено: + Наталія Іванівна Митрюк (26 листопада 1959, Хуст) — українська спортсменка, гандболістка, заслужений майстер спорту СРСР, бронзова призерка Олімпіади 1988, чемпіонка світу 1982 і 1986, п'ятиразова переможниця Кубка європейських чемпіонів (1983, 1985-1988). Виступала в національних чемпіонатах СРСР, Югославії, України, Італії, США.[72]


Зобр:1шт.


Назва:Никоненко Петро Макарович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Петро Никоненко народився 26 листопада 1936 року в с. Росава на Київщині.


Назва:Годлін Михайло Михайлович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 14 (26 листопада) 1886 року в місті Новозибкові Чернігівської губернії (нині Брянської області Росії). У 1914 році закінчив сільськогосподарське відділення Київського політехнічного інституту. З 1930 року — професор Київського сільськогосподарського інституту.


Назва:Народна рада Закарпатської України

-Знайдено: + Обрана на Першому з'їзді народних комітетів Закарпатської України 26 листопада 1944 у складі 17-ти осіб. Головою НРЗУ, місцем перебування якої стало місто Ужгород, обрано 1-го секретаря створеної напередодні (19 листопада) Комуністичної партії Закарпатської України І. Туряницю, його заступниками — П. Лінтура і П. Сову.


Назва:Донцов Матвій Олексійович

-Знайдено: + Донцо́в Матві́й Олексі́йович (нар. 26 листопада 1877, Золотоноша — пом. 24 червня 1974, Ірпінь) — український радянський художник-живописець.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 26 листопада 1877 року в місті Золотоноша Полтавської губернії у селянській родині. У однорічному віці залишився без батька, мати наймитувала. Малювати навчився у богомазів, закінчив 6 класів навчання.


Назва:Троян Михайло Васильович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Після повернення на Закарпаття у 1944 році був призначений викладачем Мукачівського кооперативного технікуму,[73] де працював до 1948 року.[74] Брав активну участь у створенні Союзу молоді Закарпаття. Учасник Першого з'їзду Народних Комітетів Закарпаття, що відбувся 26 листопада 1944 року в Мукачевому.[73]


Назва:Клименко Іван Євдокимович

-Знайдено: + Клименко Іван Євдокимович. (9 вересня 1891  — † 26 листопада 1937), радянський державний діяч.


Назва:Жук Микола Васильович

-Знайдено: + Микола Васильович Жук (* 26 листопада 1976р., м. Миколаїв, Україна;) — Народний депутат України, член Партії регіонів.


Назва:Комісія допомоги українському студентству

-Знайдено: + Комісія допомоги українському студентству (КоДУС) - заснована 26 листопада 1940 р. за допомогою проф. Володимира Кубійовича в Кракові. Основна мета організації - матеріальна допомога українським студентам. У 1942 р. Управа КоДУСу переїхала до Львова, у жовтні 1944 р. - до Відня (Австрія). 21 серпня 1945 р. проф. Зенон Кузеля з колегами відновив діяльність КоДУСу в Фюрті (поблизу Нюрнберга). 1 червня 1951 р. Управа КоДУСу переїхала до Сарселю (Франція), а невдовзі до Мюнхена (Німеччина).


Назва:Список голів Державної податкової адміністрації України

-Знайдено: + |1 жовтня 1996 — 26 листопада 2002


Зобр:4шт.


Назва:Київське футбольне дербі («Динамо» — «Оболонь»)

-Знайдено: + | style="font-size: 12px;" | 1:0 (26 листопада 2011 року)
-Знайдено: + |26 листопада 2011


Зобр:4шт.


Назва:Гук Іван Тимофійович

-Знайдено: + Гук Іва́н Тимофі́йович (*26 листопада 1935, село Калагарівка) — лікар-уролог Черкаської обласної лікарні, Заслужений лікар України, Почесний громадянин міста Черкаси.


Назва:Бойко Максим

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Народився в селі Лопушне Кременецького повіту Волинської губернії. Початкову освіту отримав від рідного дядька, колишнього старшини армії УНР, Павла Бойка. Між 1925-1926 роками закінчив народну школу в Почаєві і поступив до державної кооперативної школи в Наленчові. З політичних мотивів шлях до гімназії йому був заказаний. 1931 році заснував у рідному селі неофіційну «кооперативну» бібліотеку, яка мала значний вплив на формування національної свідомості мешканців села та околиць. Дописував до часописів «Молоде село» і «Громадський голос». 1939 року мобілізований до польської армії, підстаршина. Перебував у німецькому полоні (Пйотркув-Трибунальський, Герліц), з якого втік. Подався до Холму, з наміром вступити до української гімназії. З Холма до Дубна, де були організовані матуральні курси. Протягом 19431945 років навчався в Українському технічно-господарському інституті в Подєбрадах. 1948 року здобув диплом інженера-економіста Української економічної високої школи в Мюнхені. 1949 року емігрував до Канади. Спершу працював на фабриці меблів у Вінніпезі, Манітоба. За короткий час зареєстрував кілька патентів на винаходи. Того ж року зорганізував Гурток волинян, з 26 листопада відомий як Товариство «Волинь». У 19491957 роках працював у Консисторії Української греко-православної церкви Канади (Вінніпег). 14 жовтня 1962 року здобув ступінь бакалавра книгознавства в Оттавському університеті, університет визнав попередні європейські студії Максима Бойка і він закінчив виш за два семестри. Недовго пропрацював бібліотекарем Університету Західного Онтаріо в Лондоні й 1966 року переїхав до США. Працював асистентом-бібліотекарем Університету Індіани (1966-1982 роки). 1969 року отримав ступінь доктора права і суспільних наук в Українському вільному університеті в Мюнхені (дисертація на тему: «Економічні фактори Волині»). Один з фундаторів, а в подальшому секретар і редактор видань Інституту дослідів Волині у Вінніпезі (1951) й Волинського бібліографічного центру в Блумінґтоні (1966-1990). Автор праць з бібліографії, книгознавства, історії Волині та України. Помер у Блумінґтоні, похований на цвинтарі святого Андрія у Саут-Баунд-Бруку.


Назва:Дятленко Микола Дмитрович

-Знайдено: + Микола Дмитрович Дятленко (26 листопада 1914, Куличка — 1996) — український історик, дослідник історії України періоду Другої світової війни, кандидат історичних наук; перекладач, член Спілки письменників України[75].
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 26 листопада 1914 року в селі Куличці (нині Лебединського району Сумської області)[76]. Дебют у складі «мандрівників» відбувся 5 листопада 2011 року проти «Данді» на стадіоні «Денс Парк»[77]. 26 листопада 2011 року він забив свій перший гол у складі «Рейт Роверс» у ворота «Гамільтон Академікал», який став одним із запорук перемоги з рахунком 3:2 на «Старкс Парк»<ref>{{cite web|url=http://www.raithroversfc.com/cgi-bin/matchdetails.cgi?


Назва:Заслужений діяч науки УРСР

-Знайдено: + Назва нагороди була затверджена положенням «Про почесні звання Української РСР», прийнятим Президією ВР УРСР 26 листопада 1944 року. Положення також встановлювало звання «Заслужений діяч науки і техніки УРСР». В 1969 році в постанові Президії ВР УРСР вже значилося лише одне звання «Заслужений діяч науки УРСР».


Назва:Перший Всеукраїнський з'їзд народних депутатів та депутатів місцевих рад

Підзаголовок:== Передумови ==
Знайдено: + У відповідь на акцію протесту опозиції Луганська обласна рада 26 листопада заявила про непокору центральним органам влади, припинила відрахування до державного бюджету, створила власний виконавчий комітет та звернулася за підтримкою до президента Росії Володимира Путіна. 27 листопада таке ж рішення ухвалила Харківська облрада.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. СБУ порушила кримінальну справу за фактом вчинення геноциду // Радіо «Свобода», 25.05.2009 16:01
  2. Справа про Голодомор нарешті дійшла до суду. Перше слухання почалося
  3. Семеро лідерів Компартії СРСР визнано винними в організації Голодомору, — рішення суду
  4. Публікацію див.: Літературна Україна, 26 листопада 2009, № 39, с. 6.
  5. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  6. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  7. www.tkachmikhail.openua.net
  8. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  9. за даними УРЕ: село Лебединці, тепер Срібнянського району Чернігівської області
  10. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  11. Постанова ВУЦВК і РНК УСРР «Про скасування Балтської Округи на Одещині та про передачу міста Балти й частини Балтського району до складу АМРСР і про районування деяких районів Балтської округи»
  12. [http://kp.ua/Default.aspx?
  13. Список членів Академії правових наук України
  14. Указ Президента України № 102/2013 «Про призначення Д.Табачника Міністром освіти і науки України»
  15. http://tsn.ua/ukrayina/v-tabachnika-didus-buv-chervonoarmiycem-a-v-terohina-chekistom.html
  16. Янукович купил на сэкономленные деньги от загранкомандировки письма Грушевского
  17. Зоряна Іленко, Архівна справа Януковича, Оглядач
  18. [http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  19. Командувачами називалися з 26 листопада 1920, до цього — окружні військові комісари. 7 лютого 1919 наказом № 18 Наркомвоєна України київським окружним військовим комісаром призначений С. К. Малецький, а його помічником — І. Н. Дубовий. 15 лютого 1919 обидва отримують нові призначення. На посаду київського окружного комісара вступає М. С. Богданов, помічником окрвоєнкома призначається В. В. Янушевський]
  20. [http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  21. [http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  22. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  23. Тернопільський стадіон стане базою для «Євро-2012» (20minut.ua, 29 листопада 2009)
  24. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою ReferenceI не вказано текст
  25. 16 Января 1944 г.[1][] помилка: {{lang-xx}}: немає тексту (допомога)
  26. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  27. http://www.rosbalt.ru/2004/11/26/186991.html
  28. http://korrespondent.net/ukraine/events/107883
  29. http://www.rosbalt.ru/2004/11/27/187000.html
  30. http://www.apn.ru/publications/print1195.htm
  31. Сергій Квіт: Закликаємо публічно висловитись проти Д. Табачника
  32. Сергей Квит. Президент Национального университета «Киево-Могилянская академия», доктор филологических наук, профессор
  33. Сергей Квит. Президент Национального университета «Киево-Могилянская академия»…
  34. Сергей Квит. Президент Национального университета «Киево-Могилянская академия»…
  35. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  36. Шрамченко С. Нарис подій в Чорноморській фльоті в р.р. 1918/1920.//Табор, № 12 с. 73-74. — Варшава, 1933.
  37. Керівництво ЖФК «Нафтохімік»
  38. Василь Рац покидає «Оболонь»
  39. [http://zakon.nau.ua/doc/?
  40. [http://zakon.nau.ua/doc/?
  41. У Кіровограді будуть нові вибори, бо мер передумав і поїхав до Києва // інф. Deutsche Welle за 2 червня 2006 року
  42. В очікуванні офіційних результатів спостерігачі підводять підсумки міських голів Чернігова, Полтави та Кіровограда. // інф. за 27 листопада 2006 року від Радіо «Свобода»
  43. [http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  44. Ющенко відкрив у Київській області пам'ятник жертвам Голодомору // інф. за 26 листопада 2008 року від www.novynar.com.ua (Новинар. Останні новини України та світу.)
  45. [http://www.ts.lica.com.ua/b_text.php?
  46. {{книга
  47. [http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  48. [http://fcilich.com/news/one/?
  49. МВС: В акції протесту 22 листопада брали участь не більше 6 тисяч осіб — Дзеркало тижня, 23.11.2010
  50. Відео з акції протесту 22 листопада 2010 — Maidan.org.ua, 22.11.2010
  51. Підприємці на Майдані Незалежності продовжують акцію протестуУНІАН, 26.11.2010
  52. Залавська Т. Б. (головний зберігач фондів Охтирського міського краєзнавчого музею) Свято-Покровський кафедральний собор // газ. «Город А» (м. Охтирка) на www.okhtyrka.net (Охтирський міський портал)
  53. Входження Закарпаття до УРСР відбулося відповідно до Договору між СРСР та Чехословаць­кою Республікою 29 червня 1945 р.
  54. Маша Собко — Музична Україна
  55. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою гк не вказано текст
  56. Калініч підписав з «Дніпром» контракт
  57. а б Дніпро 1-3 Шахтар (рос.)
  58. Прем'єр-ліга. "Дніпро" - "Олександрія" 5:1. Вольовий розгром.
  59. Прем’єр-ліга. "Волинь" - "Дніпро" 1:2. Кварцяний - Рамос 2:1.
  60. Кафедра Економічної та соціальної географії Київського національного університету Тараса Шевченка.
  61. Автореферат дисертації
  62. Районування території України за рівнем природно-техногенної безпеки
  63. [http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  64. «Кришталевий» дубль для Бучі
  65. Суперкубок Київщини виграв "Діназ"
  66. Новая жизнь суперкубка
  67. Постанова ВУЦВК і РНК УСРР від 26 листопада 1924 року «Про скасування Балтської Округи на Одещині та про передачу міста Балти й частини Балтського району до складу АМРСР і про районування деяких районів Балтської округи».
  68. Постанова ВУЦВК і РНК УСРР від 26 листопада 1924 року «Про скасування Балтської Округи на Одещині та про передачу міста Балти й частини Балтського району до складу АМРСР і про районування деяких районів Балтської округи».
  69. Постанова ВУЦВК і РНК УСРР від 26 листопада 1924 року «Про скасування Балтської Округи на Одещині та про передачу міста Балти й частини Балтського району до складу АМРСР і про районування деяких районів Балтської округи».
  70. Українці у світі
  71. src-h.slav.hokudai.ac.jp
  72. Наталья Митрюк: Венгерки пугали нас портретом Турчина // Спорт-неделя, № 23 (95), 21.06.2013
  73. а б Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою rem не вказано текст
  74. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою iiu не вказано текст
  75. Лебединська районна держадміністрація
  76. [http://history.org.ua/new.php?

    Назва:Бережний Олег Миколайович

    -Знайдено: + * Дебют в кубку світу — 26 листопада 2005 року в спринті в Естерсунді — 68 місце.


    Назва:Модрина польська (срібна монета)

    -Знайдено: + Монету введено в обіг 26 листопада 2001 року. Вона належить до серії «Флора і фауна».


    Назва:Денис Причиненко

    -Знайдено: + id=3894|title=Midfielder Signs|publisher=Raith Rovers F.C.|date=2011-11-03|accessdate=2011-11-03|language=en|deadurl=404}}

  77. Dundee 1 – 0 Raith Rovers (англ.). Scottish Football League. 5 November 2011. Архів оригіналу за 30 вересня 2012. Процитовано 5 November 2011.