Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/2 квітня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Шевченко Тарас Григорович

Файл:Satellite image of Taras Shevchenko place.JPG

-Знайдено: + | Ім'я при народженні = Тарас Григорович Шевченко[1]Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>.
-Знайдено: + 12 січня 2011 року прес-служба Адміністрації Президента України Віктора Януковича повідомила, що[2]:

Ухвалою Донецького апеляційного адміністративного суду від 23 червня 2010 року постанову Донецького окружного адміністративного суду від 2 квітня 2010 року залишено без змін. Рішення набуло законної сили. Указ скасовано.[3]


-Знайдено: + 2 серпня 2011 року Вищий адміністративний суд України залишив у силі рішення Донецького окружного адміністративного суду від 2 квітня 2010 року та ухвалу рішення Донецького апеляційного адміністративного суду від 23 червня 2010 року, якими визнано незаконним указ третього президента України Віктора Ющенка від 20 січня 2010 року про присвоєння Степану Бандері звання Героя України.


Зобр:23шт.


Назва:Дніпропетровська область

-Знайдено: + * 30 січня2 квітня 1918 — губернія у складі Донецько-Криворізької Радянської Республіки РРФСР
-Знайдено: + * 2 квітня 1918 — окупація німецькими військами
-Знайдено: + * 229 квітня 1918 — губернія у складі УНР


Зобр:3шт.


Назва:Голодомор в Україні 1932—1933

Підзаголовок:=== Передумови ===
Знайдено: + З іншого боку, зі збільшенням тиску на селян, активізовувався селянський рух опору. Тільки за даними ГПУ, від 20 лютого до 2 квітня 1930 року в Україні відбулося 1716 масових виступів, з яких 15 кваліфікувалися «як широкі збройні повстання проти радянської влади». Вони об'єднували до двох тисяч людей, і відбувалися під гаслами: «Верніть нам Петлюру!


Зобр:32шт.


Назва:Верховна Рада України II скликання

-Знайдено: + colspan="2"| 26 березня 19942 квітня 1998


Зобр:1шт.


Назва:Близнець Віктор Семенович

-Знайдено: + Близнець Віктор Семенович (нар.10 квітня 1933, Володимирівка, Кіровоградська область — пом.2 квітня 1981, Київ) — український письменник-прозаїк.
-Знайдено: + Талановитий український письменник видав, впродовж 20 років, з десяток популярних дитячих творів, від казок, оповідей до повістей. А от трясовина Брежнівського застою та соціалістична наруга над особистістю надірвала душевні струни письменника і він власноруч обірвав своє життя... 2 квітня 1981 року.


Назва:Політичні партії України

-Знайдено: + | 22 квітня 2009
-Знайдено: + | 2 квітня 2010
-Знайдено: + | 2 квітня 2010
-Знайдено: + | 12 квітня 2011
-Знайдено: + | 12 квітня 2012


Назва:Ющенко Віктор Андрійович

-Знайдено: + 2 квітня 2007 року президент України Віктор Ющенко підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України 5-го скликання. Підставою для цього Віктор Ющенко назвав неконституційний спосіб формування конституційної більшості у ВР, а саме входження до коаліції окремих депутатів а не цілих фракцій.
-Знайдено: +

Я прийняв це рішення відповідно до положень Конституції, обов'язків президента України, та з дотриманням необхідної конституційної процедури. Моя дія продиктована гострою необхідністю зберегти державу, її територіальну цілісність та суверенітет, Забезпечення додержання прав і свобод людини і громадянина[4]



Зобр:6шт.


Назва:Конституція України

-Знайдено: + Уже 2 квітня 1996 р. Верховна Рада України винесла питання про проект Конституції України до порядку денного пленарних засідань, а 17 квітня 1996 р. розпочався його розгляд. У парламенті над проектом спочатку працювала міжфракційна ініціативна група, а з 5 травня 1996 р. — створена на її основі Тимчасова спеціальна комісія з доопрацювання проекту Конституції України на чолі з народним депутатом України М.Д. Сиротою.


Зобр:2шт.


Назва:Чорновіл В'ячеслав Максимович

-Знайдено: + | кінець2 = 2 квітня 1998


Зобр:10шт.


Назва:Хоролець Лариса Іванівна

-Знайдено: + | початок_терміну = 2 квітня 1993


Назва:Квітка Цісик

-Знайдено: + Квітка Цісик виступала з гуртом на пластових таборах, на різноманітних великих культурних заходах української громади — юнацька Орликіада та Свято Весни; оселя «Вовча тропа» в Іст-Чатемі під час приїзду Верховного Архієпископа Кардинала Йосипа Сліпого; вишивані вечорниці; вечір самодіяльності з нагоди 20-річчя Пластової Станиці в Нью-Йорку (на плівку були зроблені записи українських народних пісень, але їх доля невідома); вечір молодих талантів у Літературно-мистецькому клубі в Нью-Йорку[5][6]Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>[7].
Підзаголовок:=== Україна ===
Знайдено: + З 1 по 3 квітня 2011 року відбувся Міжнародний конкурс українського романсу імені Квітки Цісик у Львові в рамках українсько-американського проекту «Незабутня Квітка». Під час конкурсу оголосили про присвоєння імені Квітки зірці в сузір'ї Овна. Відповідні сертифікати передали представникам української та американської родини — племінниці Марті Качмар-Цісик (Львів) та чоловікові Квітки — Еду Раковічу (США). У межах конкурсу відбулося висаджування в Саду світового українства на території Музею народної архітектури і побуту дерев Квітки Цісик (яблуні та калини) та відкриття у приміщенні середньої школи № 54 на вул. Квітки Цісик кімнати-музею Квітки, до якого передані особисті речі співачки[8]


Зобр:5шт.


Назва:Чупахівка

-Знайдено: + * Марат Терентійович Шпак (* 13 квітня 1926 — 2 квітня 1993) — український фізик, член-кореспондент АН УРСР1969), академік НАН України (1990), лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (1974). Працював директором Інституту фізики Академії Наук України. Похований на Байковому кладовищі Києва.


Назва:Янушевський Григорій Юхимович

-Знайдено: + З 2 квітня 1895 — підполковник, а з 18 квітня 1899 — полковник.


Зобр:2шт.


Назва:Херсон

-Знайдено: + * Троцкевич Микола Степанович (2 квітня 1871 — травень 1872)


Зобр:35шт.


Назва:Борис Тен

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 7 серпня 1929 року заарештований. 4 лютого 1930 року засуджений на десять років ув'язнення у виправно-трудових таборах. Покарання відбував на Далекому Сході (передовсім у Владивостоці). Врятували Миколу Хомичевського у засланні спів, музика та знання чужоземних мов. В концтаборі йому дозволили створити хор із в'язнів. 8 червня 1931 року одружується з Аполлінарією (Норою) Ковальчук. 2 квітня 1933 року народився син Василько (саме таке ім'я йому дали, а не Василь). Звільнений 1 вересня 1936 року — управлінням таборів у Владивостоці видана довідка про дострокове звільнення за заліком робочих днів.


Зобр:1шт.


Назва:Стеблів

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + * Іван Нечуй-Левицький (справжнє прізвище — Левицький, * 25 листопада 1838 — †2 квітня 1918, Київ) — український прозаїк, перекладач. Тут існує його музей;


Зобр:2шт.


Назва:Тальне

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + * Двухбабний Ісак Шаєвич (* 2 квітня 1922 — † 5 листопада 1943) — Герой Радянського Союзу[9]


Зобр:11шт.


Назва:Пряшівська греко-католицька єпархія

-Знайдено: + Під час чехо-словацької лібералізації 13 червня 1968 уряд дозволив на відновлення Греко-Католицької Церкви у ЧССР. Тоді впродовж року з 246 православних парохій на Пряшівщині до неї повернулося 204 парохії та 69 священників. Єпископ Гонко, якому єпископ Ґойдич (помер 1960 р. у в'язниці) передав керівництво Пряшівською єпархією, повернувся до Пряшева, але група словацьких греко-католицьких священників, що згуртувалася у Дійовому Комітеті Греко-Католицької Церкви (Akčný výbor), з осідком у Кошицях (його очолив свящ. І.Мурин), усунула єпископ Гопка від адміністрування єпархією і виклопотала в Римі словацького «ординарія» в особі одного зі своїх членів — о. І.Гірки, який перебрав управління Пряшівською єпархією 2 квітня 1969. Згадана група далі повела сильну кампанію за словакізацію Греко-Католицької Церкви й обряду, висунувши гасло: «Усі греко-католики — словаки». Внаслідок цього багато греко-католиків і навіть деякі словацькі села повернулися до Православної Церкви, де зберігають церковно-словянську мову й східний обряд.


Назва:Пухальський Володимир В'ячеславович

Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + Народився 21 березня (2 квітня за новим стилем) 1848 року у Мінську. Закінчив Петербурзьку консерваторію (1874). З 1876 у Києві: директор і викладач Музичного училища, з 1913 професор консерваторії, з 1925 — музично-драматичного інституту імені Миколи Лисенка.


Зобр:1шт.


Назва:Реформатський Сергій Миколайович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 21 березня (2 квітня) 1860 року в селі Борисоглебському Костромської губернії (тепер Івановська область) в родині священика.


Зобр:1шт.


Назва:Савченко Яків Григорович

-Знайдено: + Я́ків Григо́рович Са́вченко (* 2 квітня 1890, с. Жабки тепер с. Луценки Лохвицького району Полтавської області —† 2 листопада 1937, Київ) — український радянський поет, літературний критик та публіцист, брат поета Павла Савченка.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Яків Григорович Савченко народився 2 квітня 1890 року в селі Жабки (з 1928 року — Луценки), Лохвицького району Полтавської області в селянській сім'ї.


Назва:Сеник Олексій Ілліч

-Знайдено: + 2 квітня 1935 року був заарештований і (звинувачений в участі у контрреволюційному заколоті), (де й коли він відбувався в Запоріжжі?


Назва:Конотоп

-Знайдено: + Через землі Конотопщини у XVII ст. проїздили російські та українські посольства, їх урочисто зустрічали в Конотопі та найближчих селах. Особливо пожвавились відносини після звернення гетьмана Б. Хмельницького до російського царя Олексія Михайловича з пропозицією вступити у боротьбу за польський престол після смерті польського короля Владислава IV. 2 квітня 1649 р. жителі міста вітали російське посольство на чолі з І. Унковським, яке прибуло в Україну для переговорів з Б. Хмельницьким. За 5 верст до міста посланців зустріли конотопський сотник та понад 100 козаків з прапорами: «…а у города стояли пешие люди по обе стороны с ружьем, а как вошли в город, и в городе стреляли из пушек». Після Білоцерківського договору 1651 р., шляхті було дозволено повернутись до своїх маєтків у Чернігівському воєводстві, на Київщину та Брацлавщину. Щойно польська шляхта з'явилася біля стін укріплення, конотопці покинули місто і пішли до Путивля. Там російська адміністрація надавала землі втікачам для заселення. У 1652 р. після перемоги військ Б. Хмельницького під Батогом Україною прокотилась лавина антипольських повстань. Конотопці теж піднялися на боротьбу, вигнали шляхту з міста та вбили старосту Сосновського разом з сім'єю. З цими подіями пов'язане так зване «Конотопське диво», описане чернігівським архієпископом Ф. Гумилевським. Згідно з легендою, після вигнання польського гарнізону у фортеці залишався жити староста Сосновський з дружиною та 5 дітьми. Повсталі конотопці звинуватили старосту у зраді та вбили його разом з сім'єю, а тіла повкидали у колодязь, де вони пролежали три місяці. На свято Воздвиження Чесного Хреста вода в колодязі раптово піднялась на 20 метрів і підняла тіла вбитих, зовсім без прикмет тління. Лише після того, як їх поховали за християнським звичаєм неподалік колодязя, вода пішла донизу.


Зобр:1шт.


Назва:Калнишевський Петро Іванович

-Знайдено: + Указом нового імператора Росії Олександра Павловича від 2 квітня 1801 року він був помилуваний за загальною амністією й отримав право на вільний вибір місця проживання. За своїми літами (йому йшов 111 рік) і станом здоров'я залишився ченцем у монастирі, де й помер на 113 році життя 12 листопада (31 жовтня[10]) 1803 року.


Зобр:7шт.


Назва:Юдовський Володимир Григорович

-Знайдено: + Після заснування 8 жовтня 1920 року Бухарської Народної Радянської Республіки обіймає посаду секретаря Ташкентського міського комітету, а з 5 квітня 1922 року входить до складу Киргизького бюро ЦК РКП(б). Обирається делегатом XI-го з'їзду РКП(б), що відбувся з 27 березня по 2 квітня 1922 р., від Семипалатинської партійної організації. В 1922 році — секретар Сирдар'їнського обкому та член ЦК Компартії Туркестану.


Назва:Кононов Віталій Миколайович

-Знайдено: + Народився 2 квітня 1950 року в Кобулеті (Грузія).


Назва:Герой України

-Знайдено: + * 2 квітня 2010 року Донецький окружний адміністративний суд визнав незаконним та скасував Указ Президента Віктора Ющенка про присвоєння С. Бандері звання Героя України. Суд визнав протиправним і таким, що підлягає скасуванню вказаний Указ, оскільки таке звання може присуджуватися тільки громадянам держави; набуття громадянства України є можливим з 1991 року; особи, що померли до цього року не можуть бути громадянами України; Бандера Степан Андрійович помер у 1959 році; тому він не є громадянином України, через що не може бути нагороджений званням «Герой України».[11]


Зобр:5шт.


Назва:Турконяк Рафаїл

-Знайдено: + | прийняття чернецтва= 2 квітня 1972
-Знайдено: + В 25 років вступив до монастиря св. Теодора Студита біля Риму, 13 жовтня став новиком, 24 листопада одержав Малу Схиму. 2 квітня 1972 р. одержав ієрейські свячення з рук слуги Божого Йосифа Сліпого та блаженного Василя Величковського.


Зобр:1шт.


Назва:Скрипін Роман Андрійович

-Знайдено: + | початок_терміну = 2 квітня 2009
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 19 січня 2009 року — автор та ведучий програми «Правда Романа Скрипіна» на каналі ТВі. 2 квітня 2009 року Роман Скрипін очолив інформаційну службу каналу ТВі, ставши заступником головного редактора ТВі Євгена Кисельова.


Назва:Штольня (фільм) Підзаголовок:=== Саундтрек ===
Знайдено: + Автором саундтрека до фільму став соліст гурту «Вхід у Змінному Взутті» Потап, який до того часу вже мав досить успішний досвід у написанні саундтреків (т/с «Один за всіх», 2005). Потап написав пісню «Штольня», яку ВУЗВ виконали спільно з гуртами New'Z'Cool і XS. На цю пісню музики разом з авторами фільму створили кліп, презентація якого відбулася 2 квітня на телеканалі М1 у програмі «Міністерство прем'єр».


Зобр:1шт.


Назва:Грищенко Олексій Васильович

-Знайдено: + Олексі́й (Оле́кса) Васи́льович Гри́щенко (Alexis Gritchenko; * 2 квітня 1883, Кролевець, Сумщина — † 28 січня 1977, Венс, Франція) — український художник, письменник, мистецтвознавець.


Зобр:3шт.


Назва:Конституційний процес в Україні

-Знайдено: + Уже 2 квітня 1996 р. Верховна Рада України винесла питання про проект Конституції України до порядку денного пленарних засідань, а 17 квітня 1996 р. розпочався його розгляд. У парламенті над проектом спочатку працювала міжфракційна ініціативна група, а з 5 травня 1996 р. — створена на її основі Тимчасова спеціальна комісія з доопрацювання проекту Конституції України на чолі з народним депутатом України М. Д. Сиротою.
-Знайдено: + 2 квітня 2010 року: ліквідовано Національну конституційну раду[12].


Назва:Перебудова

-Знайдено: + З 2 квітня 1991 уряд В. С. Павлова пішов на підвищення роздрібних цін у 2-5 разів практично на всі продовольчі та промислові товари повсякденного попиту, сподіваючися, що це зупинить ажіотажний попит на них. При цьому заробітна плата підвищувалася в середньому на 20-30%, видавалася також одноразова компенсація в розмірі 60 рублів.


Зобр:11шт.


Назва:Верховна Рада України V скликання

-Знайдено: + colspan="2"| 26 березня 20062 квітня 2007
-Знайдено: + Верховна Рада України 5-го скликання — обрана на парламентських виборах 26 березня 2006 року. Розпущена 2 квітня 2007 року за указом Президента України Віктора Ющенка[13] через порушення конституційних норм щодо формування коаліції депутатських фракцій.


Зобр:2шт.


Назва:Іван

Підзаголовок:== Іменини ==
Знайдено: + 2 січня, 11 січня, 20 січня, 28 січня, 6 лютого, 8 лютого, 9 лютого, 12 лютого, 13 лютого, 9 березня, 2 квітня, 9 квітня, 11 квітня, 12 квітня, 24 квітня, 27 квітня, 1 травня, 2 травня, 12 травня, 21 травня, 1 червня, 7 червня, 9 червня, 11 червня, 15 червня, 23 червня, 26 червня, 7 липня, 11 липня, 14 липня, 16 липня, 25 липня, 31 липня, 3 серпня, 12 серпня, 11 вересня, 15 вересня, 16 вересня, 20 вересня, 27 вересня, 6 жовтня, 9 жовтня, 28 жовтня, 1 листопада, 25 листопада, 26 листопада, 15 грудня, 20 грудня, 23 грудня.


Назва:Рада громадськості

-Знайдено: + Ра́да грома́дськості — колишній дорадчий орган при Президентові України (23 лютого 2007 — 2 квітня 2010).
-Знайдено: + Ліквідована 2 квітня 2010 року[14].


Назва:Список академіків НАН України

Підзаголовок:=== Б ===
Знайдено: + | 2 квітня 1976
Підзаголовок:=== Г ===
Знайдено: + | 2 квітня 1976
Підзаголовок:=== Д ===
Знайдено: + | 12 квітня 1926


Зобр:39шт.


Назва:Цушко Василь Петрович

-Знайдено: + 2 квітня 2007 президент України Віктор Ющенко підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України, призначивши проведення дострокових парламентських виборів на 27 травня 2007 року. Парламент відмовився підкоритися указу президента, а уряд прийняв рішення не фінансувати проведення дострокових виборів депутатів Верховної Ради. 5 квітня 2007 року на позачерговому засіданні Ради національної безпеки і оборони України було прийняте рішення зобов'язати уряд фінансувати дострокові вибори: проти проголосували тільки Цушко і перший віце-прем'єр Микола Азаров. Того ж дня Цушко дав розпорядження виділити понад тисячу міліціонерів на охорону будівлі Верховної Ради. 11 квітня Кабінет Міністрів України повторно відмовився фінансувати проведення виборів[15].


Назва:Політична криза в Україні 2007

-Знайдено: +
-Знайдено: + Політична криза в Україні 2007 — політичне протистояння законодавчої та виконавчої влади, з одного боку, та Президентом України, з другого боку, що виникло після підписання Віктором Ющенком Указу «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України» [16] котрим припинялась дія повноважень депутатів парламенту України та на 27 травня 2007 призначались дострокові вибори.
-Знайдено: + === 2 квітня ===
-Знайдено: + У понеділок 2 квітня 2007 Президент України Віктор Ющенко підписав Указ № 264/2007, яким оголосив розпуск парламенту та призначив нові вибори до Верховної Ради України.
-Знайдено: + «Незважаючи на позитивні зміни, досягненні в економічній сфері, ігноруючи суспільну думку і Конституцію України, президент на догоду невеликій групі безвідповідальних політиків, указом від 2 квітня прийняв рішення про розпуск найвищого законодавчого органу», — стверджується у відповідній постанові.[17]
-Знайдено: + * лист Президенту Віктору Ющенку з проханням відмінити дію указу про розпуск парламенту. У своєму зверненні депутати вказують на невідповідність указу Конституції України, а також на пропозиції щодо виходу з кризи, що містяться в постанові Верховної Ради, ухваленій увечері. З цього приводу Голова Верховної Ради Олександр Мороз заявив: «Враховуючи, що згадана постанова враховує майже всі пропозиції Президента щодо врегулювання політичного конфлікту, ми пропонуємо Вам скасувати свій Указ від 02 квітня 2007 року». Водночас після ухвалення постанови Олександр Мороз звернув увагу депутатів, що «злочинний указ» президента не містить посилання на 90 статтю Конституції, в якій прописано норми розпуску парламенту.
-Знайдено: + === 12 квітня ===
-Знайдено: + * Біля Будинку уряду відбулось зіткнення пікетувальників. Водночас у зв'язку з інцидентом «Наша Україна» офіційно заявила, що ввечері 12 квітня не організовувала жодних пікетів чи інших акцій поблизу Будинку уряду.
-Знайдено: + === 22 квітня ===
-Знайдено: + * Президент Віктор Ющенко звільнив Сюзанну Станік з посади судді Конституційного суду України, «у зв'язку з порушенням присяги». [18] 25 березня 2008 року Колегія Верховного суду остаточно поновила Сюзанну Станік на посаді судді КС[19]. 2 квітня 2008 року Президент Віктор Ющенко поновив на її посаді.[20] 3 квітня 2008 року Президент Віктор Ющенко знову звільнив її з посади.[20]
-Знайдено: + * Задля виходу з політичної кризи Верховна Рада має ухвалити три пакети документів. Про це повідомив президент Віктор Ющенко у неділю після завершення переговорів щодо виходу з кризи. Перший пакет — політичний, він стосується бази для проведення виборів. Другий пакет передбачає переголосування рішень, що були ухвалені парламентом з 2 квітня цього року, коли був ухвалений перший указ президента про дострокові вибори. Третій пакет стосується законопроектів щодо СОТ та інших соціальних ініціатив, повідомив президент.[21]
-Знайдено: + * Верховна Рада проголосувала за постанову, якою скасовуються рішення Верховної Ради щодо указів президента про розпуск парламенту. За таке рішення проголосувало 397 депутатів. Не голосували лише фракція комуністів. Цією постановою Верховна Рада визнала такими, що втратили чинність, деякі свої постанови, ухвалені з 2 квітня по 17 травня як реакція на укази Президента. Зокрема, скасовуються постанови:
-Знайдено: + — від 2 квітня «Про політичну ситуацію в Україні, пов'язану з оголошенням указу президента від 2 квітня 2007 року про дострокове припинення повноважень Верховної Ради»,


Зобр:7шт.


Назва:Баронч Садок

-Знайдено: + Садо́к Баро́нч (отець Садок Вінцентій Фереріуш Баронч, син Григорія ; пол. Sadok Barącz, вірм. Սադոկ Վինցենտի Ֆէրերուշ Բարոնչ; *29 квітня 1814, Станіславів, тепер Івано-Франківськ — †2 квітня 1892, Підкамінь, тепер Бродівського району Львівської області) — галицький польський історик, фольклорист, архівіст, вірменин за національністю.
-Знайдено: + Помер Садок Баронч 2 квітня 1892 році. Похований у каплиці на монастирському цвинтарі у Підкамені. Могила збережена. Є також олійний портрет і бюст, виконаний далекім родичем покійного — різьбярем Тадеушом Барончем.


Назва:Парламентські вибори в Україні 2007

-Знайдено: + 2 квітня 2007 року Президент України Віктор Ющенко розпустив Верховну Раду (парламент) України та підписав указ[22] про дострокові парламентські вибори в Україні, які мали відбутися 27 травня 2007, проте вони були перенесеними на 24 червня 2007 року. Парламент і Кабінет Міністрів назвали цей указ неконституційним і не виділили кошти на вибори. Парламент продовжував проводити засідання, але Президент вважав їх недійсними. Указ було оскаржено в Конституційному Суді України, який унаслідок різних юридичних причин так і не прийняв рішення по суті цієї справи.


Зобр:19шт.


Назва:Адамович Сергій Тадейович

-Знайдено: + Сергі́й Таде́йович Адамо́вич (нар. 2 квітня 1922, Пролетарськ, Донецька губернія, УСРР — пом. 12 січня 1998, Київ, Київська область, Україна) — український і латиський художник. Працював у галузі графіки, переважно книжкової. Заслужений діяч мистецтв УРСР (1985). Член Національної спілки художників України (від 1950 року).


Зобр:4шт.


Назва:Стабовий Георгій Михайлович

-Знайдено: + Стабовий Георгій Михайлович (Юрій) (*2 квітня 1894 — †10 липня 1968) — радянський український кінорежисер і драматург.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 2 квітня 1894 р. в м. Козелець на Чернігівщині в родині військового. За сімейною традицією отримав військову освіту (кадетський корпус, училище) і в 1913 році став офіцером. Та військова кар'єра його не вабила — добре освічений, він кохався в літературі, театрі, живопису.


Назва:Житомирський державний технологічний університет

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 2 квітня 1994 року Постановою Кабінету Міністрів № 212 на базі Житомирського філіалу Київського політехнічного інституту засновано Житомирський інженерно-технологічний інститут (ЖІТІ).


Назва:Кауров Валерій Володимирович

-Знайдено: + Вале́рій Володи́мирович Кау́ров (*2 квітня 1956, Одеса) — громадський діяч, політик, лідер православних об'єднань (УПЦ МП) України. Бере участь у діяльності проросійських організацій в Україні, головний редактор порталу «Єдіноє Отєчество» і газети «Православный телеграфъ». Відомий завдяки організації акцій протесту проти української мови і навчань НАТО в Одесі. Був нагороджений Російською Православною Церквою за свою діяльність Орденом Св. Князя Даніїла Московського ІІІ ступені.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 2 квітня 1956 у місті Одеса. Про батька Валерія Каурова нічого невідомо. Його мати працювала у Чорноморському морському паропалавстві і була вимушена віддати сина на виховання державі майже з моменту народження. Навколо етнічного походження Каурова вирує безліч чуток. Його опоненти стверджують, що він має циганське коріння, сам Валерій Володимирович ці чутки заперечує і стверджує, що він етнічний росіянин, корінням з Уралу. [23][24] Після закінчення інтернату поступив на навчання до ПТУ, де отримав спеціальність фрезерувальника. Вже в 17 років Кауров був засуджений до 3 років позбавлення волі за особливо злісне хуліганство, відбував покарання в Чернігівській області. [25] За інформацією деяких видань, другу судимість Валерій Кауров отримав за гомосексуалізм (який в СРСР в той час вважався кримінальним злочином). Семирічний строк відбував у виправно-трудовій колонії м. Прилуки. [26]


Назва:Мірошниченко Юрій Романович

-Знайдено: + | кінець3 = 2 квітня 2007


Зобр:2шт.


Назва:Романець Олексій Стратонович

-Знайдено: + Олексі́й Страто́нович Романе́ць (Олекса Романець; * 2 квітня 1921, село Великий Молокиш, нині Рибницького району Республіки Молдова — † 15 вересня 2006, Чернівці) — український літературознавець, критик. Кандидат філологічних наук. Член Національної спілки письменників України.


Назва:Волощук

-Знайдено: + * Волощук Володимир Михайлович (*2 квітня 1938) — український геофізик, метеоролог, доктор фізико-математичних наук, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка.


Назва:Абаза Володимир Миколайович

-Знайдено: + Першу світову війну почав капітаном, командиром 5-ї роти Сімферопольського полку. Був нагороджений усіма орденами до Святого Володимира IV ступеня з мечами та биндою, а також Георгіївською зброєю (14 лютого 1915 року). 2 квітня 1915 року прийняв командування 1-им батальйоном полку. 24 серпня 1915 року потрапив до австро-угорського полону. Перебуваючи у полоні був підвищений до звання підполковника.


Зобр:2шт.


Назва:Гурченко Людмила Марківна

Файл:Ludmila Gurchenko.jpg

Підзаголовок:=== Смерть ===
Знайдено: + Людмила Марківна померла 30 березня 2011 року в Москві, про що повідомив її чоловік. Причина смерті — серцева недостатність. Похорон відбувся 2 квітня. За заповітом видатну артистку не відспівували в церкві, а громадську панахиду не проводили через брак часу. Після прощання з простими шанувальниками таланту Людмилу Гурченко в супроводі найближчих родичів поховали на Новодівичому кладовищі поруч із Олегом Янковським і Вячеславом Тихоновим.


Зобр:2шт.


Назва:Миримський Лев Юлійович

-Знайдено: + Народився 2 квітня 1960 (місто Сімферополь) в сім'ї службовців; єврей; дружина Вікторія Олександрівна (1971); дочка Тетяна (1990); син Роман (1997).


Назва:Друзюк Світлана Олександрівна

-Знайдено: + Друзюк Світлана Олександрівна — український політик. Народилася 2 квітня 1949 (м. Миколаїв)


Назва:Мозіль Юрій

-Знайдено: + Мозіль Юрій Іванович (псевдо Юмік; нар. 2 квітня 1977 року в с.Біла Тернопільського району Тернопільської області) — український музикант, аранжувальник, саундпродюсер.. Учасник гурту С.К.А.Й. з 2004 року та гурту Він Знає з 1998 року.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 2 квітня 1977 року в селі Біла Тернопільського району. При народженні чудом вижив, лікарі врятували немовля, зробивши повне переливання крові. Навчився читати в 4 роки, і писати в 5 років, чому підтвердженням був надпис на полях газети у день смерті генсека СРСР у 1982 році — «наш Брежнєв помер». В 6 років старша двоюрідна сестра навчила його грати на фортепіано декілька простих п'єс, і з того часу музика стала невід'ємною частиною життя. Вчився у музичній школі по класу скрипки. В дитинстві у хлопця було дві найбільших мрії — власний мопед, і власна, як він говорив, «йоніка», тобто синтезатор. Через це годинами міг простоювати на весіллях біля музикантів. Мрії збулися. У 13 років Юра купив на власнозароблені кошти мотоцикл Мінськ. Гроші заробив продаючи газети та патріотичну атрибутику, за що був неодноразово затриманий міліцією, адже надворі був 1990 рік. А у 14 років нарешті здійснив і другу мрію, придбавши за 10 доларів радянський синтезатор Юность-21. В 15 років отримав запрошення стати клавішником в музичному гурті протестантської церкви. Там він грав більше 10 років, отримавши вишкіл як музикант і особистість. З 1998 року — клавішник гурту Він Знає, одного з найпопулярніших християнських поп-рок гуртів в Україні.


Назва:Фліт

-Знайдено: + 2 квітня 2006 в Києві відбулась презентація альбому, що отримав назву «Zаникай». За словами гурту тематика цього альбому відрізняється від попереднього «...чуттєві тексти, романтична піднесеність, свобода вибору, музичні роздуми про кохання, буття та моральні цінності людства. Одним словом - «Фліт», якого досі Ви не знали.»[27]


Назва:Колесніченко Вадим Васильович

-Знайдено: + | кінець1 = 2 квітня 2007


Назва:Лисов Ігор Володимирович

-Знайдено: + | кінець1 = 2 квітня 2007


Назва:Собор (роман)

-Знайдено: + }}[28]


Зобр:1шт.


Назва:Офіційне друковане видання

-Знайдено: + * У вівторок, 3 квітня 2007 року газети «Голос України» і «Урядовий кур'єр» вийшли без тексту Указу Президента України Віктора Ющенка від 2 квітня 2007 р. № 264/2007 «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України»[29] щодо розпуску парламенту і призначення дати дострокових виборів. Робилися припущення, що керівництво Верховної Ради і Кабміну свідомо заблокувало дану публікацію у своїх друкованих органах[30]. Натомість, Указ того ж дня було опубліковано в «Офіційному віснику Президента України» (який до того не виходив жодного разу)[31][32].


Зобр:1шт.


Назва:Агафангел (Саввін)

-Знайдено: + | прийняття чернецтва= 2 квітня 1965
-Знайдено: + | сан = 22 квітня 1965
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 2 квітня 1965 року прийняв чернецтво з ім'ям Агафангел і був зарахований до числа братії Троїце-Сергієвої лаври. 18 квітня 1965 року висвячений у сан ієродиякона, а 22 квітня — у сан ієромонаха. 7 квітня 1967 року зведений у сан ігумена, 1 червня — у сан архімандрита.


Назва:Аносов Михайло Дмитрович

-Знайдено: + Блок демократичних депутатів (з подачі художника, одного з лідерів місцевих рухівців Анатолія Лучка) дійшов до висновку, що Аносов — найоптимальніший кандидат від демократичного блоку на посаду голови міської Ради. 2 квітня 1990 року на першій сесії міськради Аносова на альтернативній основі обрано головою Ради [33]. Із 5 кандидатів двоє (директори Василь Ширко, Леонід Дьяконов) зняли кандидатури. Мінімум для обрання голови становив 40 голосів. Підсумки першого туру: Аносов — 39, перший секретар міськкому КПУ Іван Гермаківський — 31, начальник молодіжного центру ВО «Електроприлад» Ігор Земськов — 5 голосів «за». Альянс демократичного блоку з прихильниками Земськова дозволив Аносову в другому турі перемогти Гермаківського (41:34). Взамін Аносов безальтернативно запропонував на посаду заступника голови Ради Земськова (обрано: 42 голоси «за») [34].
Підзаголовок:== Література ==
Знайдено: + |office=Міський голова Кам'янця-Подільського
Аносов Михайло Дмитрович
від 2 квітня 1990 (голова ради)
від 16 січня 1991 (голова ради та виконкому)


Назва:Кийлів

-Знайдено: + Ансамбль був учасником найтривалішого пісенного марафону «Пісня об'єднує нас», що тривав 110 годин з 29 березня по 2 квітня 2012 року. Цей Рекорд зареєстрували представники Книги рекордів Гіннеса та Національного Реєстру Рекордів України.[35]


Зобр:2шт.


Назва:Кучер Анатолій Іванович

Підзаголовок:== Література ==
Знайдено: + |preceded=Аносов Михайло Дмитрович
від 2 квітня 1990


Назва:Слобідка-Малиновецька

-Знайдено: + Від літа 1941 року до весни 1944 року село перебувало під німецькою окупацією. 2 квітня 1944 року внаслідок наступу радянських військ німці покинули Слобідку-Малиновецьку та сусідні з нею села (Сокіл, Межигір, Каветчина, Малинівці, Гринчук, Бабшин, Брага[36].


Зобр:1шт.


Назва:Членство України в міжнародних організаціях

Підзаголовок:== Список ==
Знайдено: + |2 квітня 2001


Назва:Гетьман Сагайдачний (фрегат)

-Знайдено: + | Експлуатація з = 2 квітня 1993 року
-Знайдено: + Включений у бойовий склад ВМС України 2 квітня 1993 року. 4 липня 1993 року на на флагмані Військово-Морських Сил України було урочисто піднято військово-морський прапор. Прапор командиру корабля капітану 3 рангу Володимиру Катушенку вручив перший командувач ВМС України віце-адмірал Борис Кожин[37]


Зобр:1шт.


Назва:Моргун Федір Трохимович

-Знайдено: + | термін = 26 січня 1973 — 2 квітня 1988
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 26 січня 1973 року до 2 квітня 1988 року обіймав посаду першого секретаря Полтавського обласного комітету Компартії України. Пропагував і впроваджував прогресивний ґрунтозахисний спосіб безвідвальної обробки сільськогосподарських земель. За його ініціативи із Казахстану на Полтавщину було завезено понад 10 тисяч безвідвальних знарядь (плоскорізів, голчастих борін, протиерозійних культиваторів тощо), на заводі «Одесаґрунтомаш», на підприємствах Міністерства внутрішніх справ було налагоджене виробництво плоскорізів. Ґрунтозахисну обробку було впроваджено практично на всій площі ріллі Полтавської області. Безвідвальна обробка ґрунту дала чималий протиерозійний ефект.


Назва:Батуринська трагедія

-Знайдено: + 2 квітня 2008 року Кабінет Міністрів України, своїм розпорядженням, затвердив план заходів з підготовки до відзначення 300-річчя подій, пов'язаних з воєнно-політичним виступом гетьмана Мазепи і підписанням українсько-шведського союзу. Цим розпорядженням, серед іншого, передбачено:
-Знайдено: + 16. Організувати проведення в м. Чернігів та смт Батурин Міжнародної науково-практичної конференції з нагоди Батуринської трагедії ". Відповідальними за проведення заходів призначені Чернігівська обласна державна адміністрація, Міністерство культури і туризму, Міністерство освіти і науки і Національна Академія наук України [38].}}


Зобр:6шт.


Назва:Степан (Чміль)

Підзаголовок:== Смерть ==
Знайдено: + Таємна, зважаючи на часи переслідування, єпископська хіротонія, про яку довідались пізніше, відбулася в монастирі оо. Студитів у містечку Маріно поза Римом 2 квітня 1977 року. Разом з о. Чмілем єпископами стали покійний Іван Хома та Патріарх УГКЦ Любомир Гузар. Свячені таким чином єпископи отримали офіційне проголошення-підтвердження зі сторони Ватикану після виходу нашої Церкви з підпілля, але таке підтвердження не є можливим для померлих таємно висвячених Ієрархів.


Назва:Фільмографія студії «Укранімафільм»

-Знайдено: + p=results&year=2003 Підсумок фестивалю «Крок», 2003] // Офіційний сайт Міжнародного фестивалю анімаційних фільмів «Крок». Переглянуто 2 квітня 2009. (рос.)</ref>
-Знайдено: + |align="left"|«DaKino» (Бухарест), 2006 — Приз за кращу анімацію[39]
-Знайдено: + p=results&year=2005 Підсумок фестивалю «Крок», 2005] // Офіційний сайт Міжнародного фестивалю анімаційних фільмів «Крок». Переглянуто 2 квітня 2009. (рос.)</ref>

-Знайдено: + m=187&c=6&id_film=100051890&o=43&lang=1&m=177 Фільм «Засипле сніг дороги»] // Офіційний сайт Міжнародного фестивалю короткометражного кіно Клермон-Ферран. Переглянуто 2 квітня 2009. (фр.)</ref>
-Знайдено: + |align="left"|КФ в Сопоті, 2005 — Почесна нагорода за анімацію[40]


Назва:Мейтус Юлій Сергійович

-Знайдено: + Юлій Сергійович Мейтус (28 січня 1903, Єлисаветград — 2 квітня 1997, Київ) — український радянський композитор, народний артист України (1973), Заслужений діяч мистецтв Туркменської РСР (1944) та Української РСР (1948), лауреат Шевченківської премії.


Зобр:2шт.


Назва:Віктор

Підзаголовок:== Іменини ==
Знайдено: + 22 січня, 23 лютого, 2 квітня, 1 травня, 29 вересня, 24 листопада[41]


Зобр:2шт.


Назва:Бужинська битва

-Знайдено: + Після того, як в Україні розгорілася війна між різними козацько-старшинськими угрупованнями, наказний гетьман Я. Сомко запросив на допомогу для боротьби з Ю. Хмельницьким 15-тисячне російське військо на чолі з князем Г.Ромодановським. 2 квітня (22 березня) 1662 опозиційні до гетьмана Ю. Хмельницького полки Я. Сомка та В. Золотаренка разом із росіянами завдали поразки війську гетьмана під містечком Жовнин, а 5 серпня (26 липня) того ж року — під Переяславом. Щоб закріпити успіх, Ромодановський на початку серпня вислав на Правобережну Україну частини під проводом М. Приклонського, які завоювали й спалили Костянтинівку, Балаклію, Смілу й Орловець, а потім почали рухатися в напрямку Бужина.


Назва:Чернявський Сергій Володимирович

-Знайдено: + Сергій Володимирович Чернявський (2 квітня 1976) — український велогонщик, призер Олімпійських ігор.


Назва:Повстання Наливайка

-Знайдено: + В грудні 1595-го польський уряд кинув на придушення повстання військові сили під командуванням Станістава Жолкевського. В кінці січня 1596 року Наливайко з невеликим загоном (1500 чоловік) відступив на Волинь, а звідти через уманські ліси до Білої Церкви. 23 березня(2 квітня) 1596 року загони С. Наливайка, М. Шаули, Г. Лободи об'єднались під Білою Церквою, де розгромили передові підрозділи шляхетських військ. В урочищі Гострий Камінь біля Трипілля відбулася вирішальна битва. Після жорстокого бою повстанці були змушені відступити на Лубенщину. Проте шлях відступу далі був відрізаний новими коронними коругвами. Навесні 1596 року на Солониці під Лубнами повстанці були оточені переважними силами польського війська. Майже два тижні героїчно оборонялися козаки. С. Жолкевський пообіцяв реєстровцям амністію, якщо вони складуть зброю. Довідавшись про переговори козацької старшини з С. Жолкевським, повстанці запідозрили Г. Лободу у зраді й вбили його. Але частина старшини 28 травня(7 червня) 1596 року підступно схопила С. Наливайка, М. Шаулу та інших керівників повстання і видала їх полякам. Під час переговорів польське військо зненацька напало на козацький табір. Тисячі повстанців, їхніх жінок і дітей було вбито. Тільки невеликий загін козаків на чолі з К. Кремпським зумів вирватися з оточення і відступив на Запорожжя. С. Наливайка та інших шістьох ватажків повстання було відправлено до Варшави, де 11 квітня 1597 року після нелюдських тортур їх стратили.


Назва:Петросов Валерій Альбертович

-Знайдено: + Вале́рій Альбе́ртович Петро́сов (рос. Валерий Альбертович Петросов, *16 листопада 1939 — †2 квітня 2009) — український політик, науковець. Академік Міжнародної інженерної академії, Міжнародної академії екологічної реконструкції, Житлово-комунальної академії Російської Федерації, Інженерної академії України, Української екологічної академії наук, дійсний член Академії будівництва й архітектури України, член Американської асоціації водних робіт (AWWA). Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, заслужений працівник ЖКГ України. Доктор технічних наук, професор. Член Вченої ради, професор кафедри «Водопостачання, каналізація і гідравліка» Харківського державного технічного університету будівництва й архітектури, почесний доктор наук Національного технічного університету «ХПІ». Почесний генеральний директор КП «ВТП „Вода“» (м. Харків). Повний кавалер ордена «За заслуги».


Зобр:5шт.


Назва:Сєвєродонецькі вісті

-Знайдено: + «Сєвєродоне́цькі ві́сті» (рос. Северодонецкие вести) — суспільно-політична газета територіальної громади міста Сєвєродонецька. Виходить з 2 квітня 1965 року один раз на тиждень. Реєстраційне свідоцтво ЛГ № 16 від 14 листопада 1999 року.


Назва:Дрогобицька ратуша

-Знайдено: + З вежі ратуші видно практично все місто. На гору можна дістатися сходами. Сьогодні немає можливості вільно підніматися на вежу ратуші через те, що вона не пристосована до надзвичайних ситуацій, хоча раніше уже проводилися пробні екскурсії у день туризму та в дні фестивалю «Інше місто» у 2010 році. Дорогою на вежу можна побачити унікальний годинник. Його циферблати розміщені на чотири сторони світу, а дзвін відбиває кожні 15 хвилин та години. У бані вежі міститься дзвін. На вершині майорить прапор України, який, до речі, було піднято 2 квітня 1990 року — це друга схожа подія в Україні (вперше синьо-жовтий стяг було піднято над Стрийською міською радою) 14 березня 1990 року.


Зобр:8шт.


Назва:Баранець Борис Григорович

-Знайдено: + Дебютував у професіональних футбольних змаганнях 26 липня 2003 року у матчі між «Вересом» та «Галичиною-Карпатами»[42]. Перший гол забив 2 квітня 2004 року в матчі «Галичина-Карпати» — «Борисфен-2»[42].


Зобр:1шт.


Назва:Сезон ФК «Карпати» (Львів) 2009—2010

-Знайдено: + | 2 квітня 2010


Зобр:1шт.


Назва:Лиховій Дмитро Вікторович

-Знайдено: + pacode=311&topic=44764 Лідери України]</ref> (*2 квітня 1974, Узин) — журналіст, заступник головного редактора газети «Україна молода».
-Знайдено: + Народився 2 квітня 1974 року в м. Узин на Київщині.


Назва:Веніамін (Пуцек-Григорович)

-Знайдено: + 9 серпня 1748 року призначений єпископом Нижегородським та Алатирським. Своїми силами 1752 збудував Хрестову церкву в Нижегородському архієрейському домі, реконструював будівлі Нижегородської духовної семінарії, увів у вивчення грецьку мову. 2 березня 1753 року був переведений на Тверську та Кашинську кафедру. З 6 жовтня і до смерті був членом Святійшого Синоду. З 2 квітня 1758 року — єпископ Псковський, Нарвський та Ізборський. 15 вересня 1761 року назначений на Санкт-Петербурзьку кафедру в сані архієпископа, в 1762 році був присутнім при похованні імператора Петра III в Санкт-Петербурзі, пізніше при коронації імператриці Катерини II в Москві. Після виступу Веніаміна 18 липня 1762 року на спільній конференції Сенату та Синоду проти додаткових податків з монастирських селян був переведений в Казанську єпархію. В 1768 році, при відвідуванні імператрицею Казані, попрохав кошти для благоустрою духовної семінарії. В 1771 році для захисту жителів Казані від епідемії в місто з Седмиєзерної Богородицької пустині була перенесена чудодійна Смоленська ікона Божої Матері.


Назва:Воїни-інтернаціоналісти на Тернопільщині

-Знайдено: + * Головецький Володимир (2 квітня 1966, с. Свершківці Заліщицького району — 24 березня 1985);


Назва:Чемпіонат України з хокею 2009—2010

-Знайдено: + |дата = 2 квітня
-Знайдено: + |дата = 2 квітня


Назва:Луценко Олександр Устимович

-Знайдено: + Народ. 2 квітня (20 березня) 1911 р. у Кіровограді. Виступав на сцені Одеського українського музично-драматичного театру.


Назва:Ставовий Георгій Михайлович

-Знайдено: + Народ. 2 квітня 1894 р. в м. Козельці на Чернігівщині в родині військовослужбовця. Помер 10 липня 1968 р. в Москві. Закінчив кадетський корпус і військове училище. Учасник Першої світової війни. В 19191923 рр. служив у Червоній Армії. Після демобілізації присвятив себе літературно-творчій діяльності. Автор п'єс, інсценіровок, які йшли в театрах Одеси, Києва, Харкова («Душа сходу», «Вир» тощо). З 1924-го по 1934 рр. працював сценаристом і режисером Одеської кінофабрики Всеукраїнського фотокіно-управління.


Назва:Пономаренко Сергій Олексійович

-Знайдено: + Народ. 2 квітня 1951 р. в родині службовців. Закінчив Київський державний інститут театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого (1978).


Назва:Донбас (хокейний клуб)

Підзаголовок:== Арена ==
Знайдено: + З 27 березня по 2 квітня 2011 року в «Дружбі» пройшов чемпіонат світу серед юніорів (дивізіон II, група B), переможцем якого стала збірна України[43]. З 8 квітня 2011 року свої домашні матчі на льоду ПС «Дружба» проводитть ХК «Донбас»[44]. До цього клуб проводив матчі на ЛПС «Лідер».


Зобр:2шт.


Назва:Національна рада з питань культури і духовності при Президентові України

-Знайдено: + Національна рада з питань культури і духовності — колишній консультативно-дорадчий орган при Президентові України (24 листопада 2005 - 2 квітня 2010).
-Знайдено: + Ліквідована 2 квітня 2010 року[45].


Назва:Подробаха Анатолій Олександрович

-Знайдено: + Сезон 2005/06 Подробаха провів у «Ворсклі». Йому не вдалося пробитися до основного складу, за основну команду він лише раз вийшов на заміну: 2 квітня 2006 року на останній хвилині домашнього матчу проти ФК «Харків». При цьому Анатолій регулярно виступав за дубль: у 17 матчах забив 5 м'ячів. У липні 2006 року він перейшов до першолігового «Закарпаття», уклавши з клубом трирічну угоду[46]. Подробаха грав у цьому клубі лише до зимової перерви, провівши 16 матчів, у яких він забив 5 голів. Сезон 2007/08 гравець провів у щойно створеному ФК «Полтава», а в сезоні 2008/09 виступав за друголігову дніпродзержинську «Сталь».


Назва:Національна комісія із зміцнення демократії та утвердження верховенства права

-Знайдено: + Національна комісія із зміцнення демократії та утвердження верховенства права — консультативно-дорадчий орган при Президентові України (05 липня 2005 — 2 квітня 2010).
-Знайдено: + Ліквідована 2 квітня 2010 року[47].


Назва:Перший уряд Миколи Азарова

-Знайдено: + | з 2 квітня 2008 року[48]
-Знайдено: + nreg=549-2008-%F0 Розпорядження Кабінету Міністрів України «Про призначення Рубана І.А. Головою Державного комітету інформатизації України» №549-р від 2 квітня 2008 року] на офіційному сайті Верховної Ради України</ref> до 17 березня 2010 року[49]


Зобр:2шт.


Назва:Чайка Володимира Павлівна

-Знайдено: + Чайка Володимира Павлівна (з дому — Слота; 2 квітня 1928, с. Шили, нині Збаразького району Тернопільської області) — українська оперна співачка (лірико-колоратурне сопрано), педагог. Дружина Якова Чайки. Заслужений артист УРСР (1977).


Назва:Православ'я на Черкащині

-Знайдено: + *Полікарп (Розанов) (9 вересня 18842 квітня 1888)


Зобр:8шт.


Назва:Єпископат Українського екзархату

Підзаголовок:=== Б ===
Знайдено: + Борис (Вік) — 2 квітня 1944 хіротонісаний у єпископа Ніжинського, вікарія Чернігівської єпархії; квітень 1945 — 13 січня 1947 єпископ Чернігівський і Ніжинський; з 25 лютого 1956 архиєпископ Херсонський і Одеський; з 25 лютого 1959 у сані митрополита (екзарх Північної і Південної Америки до 16 червня 1962); † 16 квітня 1965.
Підзаголовок:=== Д ===
Знайдено: + Даміан (Марчук) — 2 квітня 1961 хіротонісаний у єпископа Чернівецького і Буковинського; з 15 жовтня 1964 єпископ Львівський і Тернопільський; з 10 вересня 1965 у сані архієпископа; з 8 жовтня 1965 архієпископ Волинський і Рівненський; з 30 грудня 1986 на спочинку; † 5 червня 1987.
Підзаголовок:=== М ===
Знайдено: + Макарій (Оксіюк) — 22 квітня 1945 хіротонісаний у єпископа Львівського і Тернопільського; з 3 червня 1948 у сані архієпископа; з 15 травня 1951 в юрисдикції Польської православної церкви; † 2 березня 1961.


Назва:Дяченко Дарія Григорівна

-Знайдено: + Да́рія Григо́рівна Дяче́нко (відоміша як Даша Дяченко; рос. Дарья Григорьевна Дьяченко; * 2 квітня 1924, Кумарі (Врадіївський район), сучасна Миколаївська область — † 2 квітня 1944, Тирасполь) — радянська діяч партизанського руху. У роки радянсько-німецької війни була учасницею загону «Партизанська іскра» на території теперішньої Миколаївської області. Герой Радянського Союзу (1958), нагороджена «Орденом Леніна».
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + 1 березня 1943 року схоплена та ув'язнена в Тирасполі. Розстріляна 2 квітня 1944 року.


Назва:Список міністрів Кабінету Міністрів України

-Знайдено: + |16 жовтня 1992 — 2 квітня 1993


Зобр:11шт.


Назва:Ювілейна медаль «65 років Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр.»

Підзаголовок:== Україна ==
Знайдено: + Указом Президента України В. Ф. Януковича від 2 квітня 2010 року № 474/2010[50]
Підзаголовок:== Україна ==
Знайдено: + nreg=474/2010 Указ Президента України В. Ф. Януковича від 2 квітня 2010 року № 474/2010 «Питання нагородження ювілейною медаллю „65 лет Победы в Великой Отечественной войне 1941–1945 гг.“»]</ref> з метою гідного відзначення 65-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 років, відповідно до Рішення Ради глав держав Співдружності Незалежних Держав про єдину ювілейну медаль «65 лет Победы в Великой Отечественной войне 1941–1945 гг.» було постановлено нагородити ювілейною медаллю «65 років Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 рр.»:


Зобр:5шт.


Назва:Хмельницька обласна премія імені Тараса Шевченка

-Знайдено: + * Чергіндзія Фатіма Олексіївна (2 квітня 1969, Абхазія) — солістка Хмельницької обласної філармонії.


Назва:Блажейовський Дмитро

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Висвячений на священика 2 квітня 1939 р.


Назва:Список кораблів і суден Військово-Морських Сил України

-Знайдено: + | 2 квітня1993


Зобр:3шт.


Назва:Українсько-молдовські відносини

-Знайдено: + Але 9 квітня 1918 р. була проголошена злука Бессарабії з «матір'ю — Румунією». Лише після цього акту Центральна Рада спохватилася. 12 квітня 1918 р. на засідання Малої Ради було винесено питання державних кордонів УНР з Молдовою. М. Грушевський, використовуючи свою обізнаність в проблемах етнічного розселення українців в Бессарабії, переконливо довів депутатам — членам Малої Ради, що УНР має «повне право» не визнати ухвали «Сфатул Церій» і Румунії про злуку «за акт виявлення волі всіх народів, які населяють Бессарабію»[51]. Щоправда, ще 3 березня 1918 р., довідавшись про підготовку такого «акта злуки», від імені Уряду УНР В. Голубович послав ноту-протест урядам Німеччини, Австро-Угорщини, Болгарії та Румунії. В ній, зокрема, говорилося, що «Українське Правительство вважає, що всяка зміна бувшої румунсько-російської границі, особливо в її північній і полудневій частинах, глибоко порушує політичні і економічні інтереси УНР»[52]. І далі: «З огляду на те, що тепер значна частина Бессарабії занята румунськими військами і питання про дальшу державну приналежність Бессарабії могло бути предметом нарад на Бухарестській мировій конференції, Правительство УНР вважає обговорення і вирішення цього питання за можливе лише при участі і за згодою українського Правительства».
-Знайдено: + Український радянський уряд спершу задовільняв прохання керівництва автономії. На приклад, протокол № 5 засідання Центральної адміністративно-територіальної комісії при ВУЦВК від 22 квітня 1925 року містить таке звернення: «Визнати за доцільне та просити Президію ВУЦВК затвердити по економічних та адміністративних умовам приєднання до складу АМСРР Сербської, Кодимської, Французької та Будейської сільрад Тульчинської округи Подільської губ. оскільки, по-перше, зазначені сільради складають одне економічне ціле з […] частиною Крутянського (Колимського) району АМСРР, до якого вони раніше і належали, мають на своїй території ст. Кодиму, що є базою всього лісового району Північно-західної частини АМСРР та більш-менш кращий зв'язок з м. Балтою (30-40 верств), ніж до м. Тульчина (65-70 верств), а вдруге, прилучання останніх до Крутянського району знищить ту земельну черезполосицю, яка є зараз»[53]. Подібне рішення ухвалювалося і стосовно сіл, що входили до складу радгоспу «Коцюбинське». Але в подальшому українська влада відмовилась розширювати територію МАСРР, мотивуючи це тим, що тоді в молдавській автономії переважна більшість буде українців.
-Знайдено: + * 2-4 квітня 2008 року у рамках саміту НАТО (м.Бухарест, Румунія).


Зобр:25шт.


Назва:Єва Бушміна

-Знайдено: + Є́ва Бушміна́ (справжнє ім'я Швець Я́на І́горівна; нар. 2 квітня 1989, Свердловськ, Ворошиловградська область, УРСР) — українська співачка, солістка українського жіночого поп-гурту «ВІА Гра»22 березня 2010 року) [54].
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Яна народилася 2 квітня 1989 року в місті Свердловськ Луганської області. Батьки Світлана та Ігор віддали дівчинку до Свердловської школи № 9, де вона вчилася, але в 12 років родина Єви переїхала до Києва, де дівчинка вступила до Естрадно-циркової академії на факультет естрадного вокалу.


Назва:Мейхер Надія Олександрівна

-Знайдено: + З 2 квітня 2011 разом з Григорієм Решетником веде телепередачу «Неймовірна правда про зірок» на каналі СТБ.[55]


Назва:Вротновський-Сивошапка Костянтин Германович

-Знайдено: + Костянтин Германович Вротновський-Сивошапка (9 липня 1890, Миколаїв — † 2 квітня 1929[56], Рівне) — український військовик, полковник Армії УНР, голова Української військової ветеринарної управи, член Української Ради військових депутатів, член Української Центральної Ради.


Зобр:2шт.


Назва:Мазурик Максим Анатолійович

Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: + 2 квітня 1983


Назва:Почесні громадяни Хмельницького

-Знайдено: + | align="center" | 02.04.1940


Назва:Олексієнко Борис Миколайович

-Знайдено: + Борис Миколайович Олексієнко (*2 квітня 1940 року, с. Чухелі, Волочиського району Хмельницької області, УРСР, СРСР) — генерал-полковник (2000 р.), доктор військових наук (1996 р.), професор, академік Академії Педагогічних наук України, автор понад 90 наукових праць; Заслужений працівник освіти України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Олексієнко Борис Миколайович народився 2 квітня 1940 року в селі Чухелі Волочиського району Хмельницької області.


Назва:Катерина Буцька

-Знайдено: + Бу́цька Катери́на Петрі́вна (*1988) — українська актриса театру та кіно, також артист дубляжу. Народилася 2 квітня 1988 року в місті Києві. Закінчила Академію мистецтв, театральний факультет спец. актриса театру і кіно, викладач акторської майстерності, а також ДАКККіМ за спеціальністю менеджер соціокультурної діяльності.


Назва:Захаренко Іван («Грань»)

-Знайдено: + В УПА І. Захаренко потрапив у липні 1944 р. Спочатку був стрільцем, від жовтня 1944 р. — ройовим, а від лютого 1945 р. — чотовим у першій сотні «Веселого» куреня «Рена» (згодом сотня «Ударник-1», відділ № 94), діяв у Карпатах, на Лемківщині. 21 березня 1945 р. відзначився у бою з НКВД у с. Струбовиська. Після бою 2 квітня 1945, коли загинув ст. бул. «Веселий» і сотня була розбита, зібрав тих, хто розбіглися або хворіли. Це дало можливість відновити відділ, який у червні очолив Франц Григорович-„Дідик“. В цей час «Грань» перехворів тифом.


Назва:Гаврилюк Іван Михайлович

-Знайдено: + Іван Михайлович Гаврилюк (*2 квітня 1939, Буглів — †28 березня 2008, Київ) — український художник-графік, ілюстратор. Член НСХУ (1985).
-Знайдено: + Гаврилюк Іван Михайлович народився 2 квітня 1939 р. в селі Буглів Лановецького району Тернопільської області. Художник-графік. Член Спілки художників з 23 грудня 1984 року. Закінчив Львівський Поліграфічний інститут ім. І.Федорова у Львові, один з плеяди найвідоміших творців культури української книжки.


Назва:Кулиняк Данило Іванович

-Знайдено: + Дани́ло Іва́нович Кулиня́к (*2 квітня 1948, Старий Кропивник Дрогобицької — тепер Львівської області) — український поет, прозаїк, журналіст, публіцист, історик і еколог.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Данило Кулиняк народився 2 квітня 1948 року на Дрогобичині в сім'ї священнослужителя.


Зобр:1шт.


Назва:Керкінітіда (волейбольний клуб)

Підзаголовок:=== Гравці ===
Знайдено: + |align=center| 10 || Україна Україна||Постовойтенко Людмила || 2 квітня 1986||align=center| 182 || напад.


Назва:Козак Денис Никодимович

-Знайдено: + Козак Денис Никодимович (* 2 квітня 1944, Кречовичі Польща) — видатний український археолог. Дослідник Волині І тис. н. е. Доктор історичних наук (1990). Проффесор.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 2 квітня 1944 р. на Посянні в українському селищі Кречовичи, біля міста Ярославля (тепер територія Польщі). У 1945 р. під час сталінської етнічної чистки прикордонних земель сім'я була переселена у містечко Розділ біля міста Миколаєва. Батько, Козак Никодим Михайлович, та мати, Пруц Євгенія Андріївна, селяни. У часи радянського режиму мама працювала в колгоспі, а батько працював на лісоповалі, слюсарем, працівником швейної фабрики.


Назва:Залудяк Микола Іванович

-Знайдено: + Микола Іванович Залудяк (2 квітня 1941, Вендичани Могилів-Подільського району Вінницької області — 30 грудня 2010) — народний депутат України 1-го скликання, представник президента і голова Полтавської обласної державної адміністрації з 1992 по 1998 роки. Кандидат економічних наук. У 1996 році став Почесним громадянином Кременчука.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Микола Іванович Залудяк народився 2 квітня 1941 року у селищі Вендичани Могилів-Подільського району Вінницької області у сім'ї робітника. Родина Миколи Івановича походить з козацького роду Залудяків. Сам Микола Іванович носив званні генерал-полковника, був представником Верховного отамана України та діаспори.


Зобр:1шт.


Назва:Борис (Вік)

-Знайдено: + Борис (Вік) (*28 серпня 1906, м. Саратов, Російська Федерація  - †16 квітня 1965, м. Сочі, Адигея, похований в м. Одеса, Україна) — архієрей Українського екзархату Російської православної церкви. Хіротонісаний у єпископа 2 квітня 1944. Очолював низку єпископських кафедр в Україні, зокрема Чернігівську (1945-1947) та Одеську. Активний діяч РПЦ у США. Жертва сталінського терору. Духовний наставник предстоятеля УПЦ МП Володимира, митрополита Київського та всієї України.
-Знайдено: + 1 листопада 1942 архієпископ РПЦ МП Григорій (Чуков) призначив Бориса Віка настоятелем саратовського кафедрального собору, 1943 - архімандрит. 2 квітня 1944 у Богоявленському кафедральному соборі Москви відбулася його хіротония у єпископа Ніжинського, вікарія Чернігівської єпархії. Але негайно виїхати на кафедру він не зміг. 16 квітня 1945 призначений правлячим єпископом Чернігівським та Ніжинським, першим посівши вакантне місце у ліквідованій структурі Української Православної Автономної Церкви Московського Патріархату (УПАЦ МП). Тоді це була одна з найбільших православних єпархій в Україні, де тоді служив, між іншим, св. Лаврентій Чернігівський (Лука Проскура).


Назва:Косач Петро Антонович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 2 квітня 1909 року. Похований на Байковому кладовищі поряд зі своєю сім'єю.


Зобр:1шт.


Назва:Музей «Ніжинська поштова станція»

Підзаголовок:== Експозиція ==
Знайдено: + Експозицію побудовано за архівними документами про Ніжинську поштову станцію, що збереглися в Державному історичному архіві Києва та Центральному історичному архіві Санкт-Петербурга. Концепцією «Поштової станції» враховано використання ландшафтного методу оформлення експозиції, чому не в останню чергу сприяє й те, що приміщення музею — єдиний в Україні подібний комплекс, який зберігся майже повністю. Музейна експозиція покликана створити у відвідувача враження повернення у XIX століття і якповніше показати соціально-економічний розвиток Ніжина тієї пори. Але тут також можна дізнатися і про раніші свідчення поштової справи на території України — про те, як у давнину гінці доставляли князівські грамоти, як козаки везли донесення війська Запорізького; про роль гетьманів у розвитку пошти України[57].
-Знайдено: + * Щербонос Василь Ніжинська «Поштова станція»: на шляху довжиною від гетьманської України до часів Тараса Шевченка і далі // матеріал за 2 квітня 2010 року на Веб-ресурс «Перше екскурсійне бюро»


Зобр:5шт.


Назва:Савон Олексій Антонович

-Знайдено: + Олексій Антонович Савон (*2 квітня 1942, с. Лиски Прилуцький район, Чернігівська область, німецька зона окупації України) — український краєзнавець, співавтор першого в історії універсального довідника про Прилуцький край «Прилуччина: Енциклопедичний довідник» (2007).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Олексій Антонович Савон народився 2 квітня 1942 року в селі Лисках Прилуцького району Чернігівської області.


Назва:Лапичак Тома

-Знайдено: + То́ма Лапича́к (*17 жовтня 1914(19141017), смт Нижанковичі — †2 квітня 1975, США) — український лікар, журналіст, визначний громадсько-політичний діяч.


Назва:Зоря Полтавщини

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Родоначальником сьогоднішньої «Зорі Полтавщини» вважаються «Полтавські губернські відомості» («Полтавскія губернскія ведомости»), перший номер яких вийшов 2 квітня (за старим стилем) 1838 року. Ця газета стала першим часописом Полтавщини. Вона друкувала в основному офіційні повідомлення — розпорядження про призначення і звільнення чиновників, вакансії, заохочення їх по службі тощо[58].
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + За іншими даними, «Зоря Полтавщини» бере початок від «Ізвєстій» Полтавської Ради робітничих і солдатських депутатів: «Вісті Полтавської Ради робітничих, солдатських і селянських депутатів» (№№ 34, 35 1917 року, «Вісті Полтавської Ради робітничих, вояцьких та селянських депутатів» (1918 рік), «Бюллетень военно-революционного комитета Полтавщины», «Известия военно-революционного комитета Полтавщины» і «Известия Полтавского губернского комитета КП(б)У и Совета рабочих, крестьянских и красноармейских депутатов» в 1919 році. 3 № 8 від 9 червня 1920 року — «Вісті Полтавського губернського виконавчого комітету Ради робітничих, селянських та червоноармійських депутатів». 3 № 73 (248) від 12 квітня 1921 року — орган Полтавського губкому КП(б)У «Вісті — Известия». У 19221924 роках — «Голос труда», у 19241941-му — «Більшовик Полтавщини»[59].


Зобр:1шт.


Назва:Вижва Сергій Андрійович

-Знайдено: + Сергі́й Андрі́йович Ви́жва (*2 квітня 1960, Заріччя (Володимир-Волинський район)) — український учений-геофізик. Доктор геологічних наук, професор, академік АН ВШ України з 2010 р.


Зобр:1шт.


Назва:Гузій Наталія Василівна

-Знайдено: + Наталія Василівна Гузій (*2 квітня 1954) — український учений в галузі педагогіки. Доктор педагогічних наук, професор. Академік АН ВШ України з 2008 р.


Зобр:1шт.


Назва:Блозовський Михайло

-Знайдено: + Михайло Блозовський, отець Михайло Блозовський, «Сноб'як», «Священик» (* 3 серпня 1902, с. Заріччя (тепер у складі міста Золочів[60] — † 2 квітня 1949) — греко-католицький священик, капелан, діяч «Фронту Національної Єдності» і член його керівної колегії, повстанець[60].
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + * 2 квітня 1949 разом із братами Василем і Савою Краснянським, Павлом Арендачем і Василем Дубом капелан перебирався на нове місце постою. Несподівано повстанці натрапили у засідку НКВС коло села Погар, яку влаштував підрозділ 91-го стрілецького полку внутрішніх військ МДБ під командуванням капітана Лєбйодкіна. У тривалому бою у співвідношенні один до десяти — всі повстанці полягли. Їх тіла НКВС перевезло до села Тухолька, здерли з них одяг і виставили на схилі придорожного рову перед гарнізоном, потім відвезли до села Славське і викинули їх тіла над ровом куди звозили вбитих повстанців. Там НКВС заздалегідь вишколило 2 коні так, щоб ті обгризали людські трупи, і дало їм гризти тіла п'яти повстанців (після чого трупи були закопані на Млаці під Голицею). На честь загиблого капелана Михайла Блозовського Славчани присвятили вірш.


Зобр:4шт.


Назва:Іван (Прашко)

-Знайдено: + | сан = 2 квітня 1939
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Іван Прашко народився 1 травня 1914 року в місті Збаражі на Тернопільщині. У 1937 році виїхав на навчання до Рима, де і прийняв ієрейські свячення з рук владики Діонізія Няраді 2 квітня 1939 року. У 1950 року владика Іван Прашко прибув до Австралії для душпастирської праці. Був висвячений на єпископа 19 жовтня 1958 року в Мельбурні. 1 січня 1982 року отримав королівське відзначення. За ревну душпастирську працю 19 грудня 1982 року був призначений єпархом. 20 січня 1993 року став владикою-емеритом.


Назва:Пащенко Олександр Олександрович

-Знайдено: + Олександр Олександрович Пащенко (12 квітня 1929 — 29 грудня 1989) — український радянський хімік, доктор технічних наук, професор, член-кореспондент АН УРСР2 квітня 1976 року[61]).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 12 квітня 1929 року. Українець. Член КПРС. В 1954 році отримав диплом інженера. В 1969 році в Київському політехнічному інституті заснував кафедру хімічної технології в'яжучих речовин (нині — хімічної технології композиційних матеріалів), якою завідував до останніх днів життя.


Зобр:1шт.


Назва:Білан Микола Іванович

Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + З 26 лютого 1920 р. - командир сотні 1-го Рекрутського полку Дієвої армії УНР. З 2 квітня 1920 р. - командир 12-го стрілецького куреня 4-ї стрілецької бригади 2-ї стрілецької дивізії Армії УНР (згодом - 21-й курінь 7-ї бригади 3-ї Залізної стрілецької дивізії). З 21 серпня 1920 р. був приділений до 3-го кінного полку Армії УНР.


Зобр:1шт.


Назва:СКАД-Ялпуг

-Знайдено: + 27 липня команда дебютувала у Другій лізі (група «A»), де в першому ж матчі перемогла інших новачків з Одещини «Реал Фарм» з рахунком 2-1. Проте далі команда в чемпіонаті команда виступала дуже невдало — за шістнадцять матчів «СКАД-Ялпуг» здобув лише дві перемоги і 2 квітня 2012 року, перед початком другої половини сезону, клуб повідомив ПФЛ, що не має змоги продовжувати участь у змаганнях другої ліги через недостанє фінансування клубу[62].


Назва:Волощук Володимир Михайлович

-Знайдено: + Волощук Володимир Михайлович (*2 квітня 1938 року) — український геофізик, метеоролог, доктор фізико-математичних наук, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 2 квітня 1938 року в селі Давидківці Чортківського району Тернопільської області. Закінчив у 1962 році Львівський державний університет імені Івана Франка. У 19621965 роках працював на посадах інженера, старшого інженера Криворізького інституту «НДІ металургвентиляція». У 19651968 роках працював молодшим науковим співробітником Інституту прикладної геофізики (Обнінськ, Росія). Кандидатська дисерстація «Некоторые вопросы гидродинамики аэрозольной жидкости» захищена у 1966 році, докторська — у 1974. У 19681974 роках вчений секретар, завідувач лабораторії, завідувач відділу Інституту експериментальної метеорології (Обнінськ), у 19741989 роках заступник директора з наукової роботи. У 19891991 роках завідувач Київською науковою лабораторією Обнінського НВО «Тайфун». У 19911996 роках директор Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту. У 19912002 роках завідувач кафедри метеорології та кліматології Київського університету. З 2002 року професор. З 2003 року головний науковий співробітник Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту.


Назва:Терещук Василь Петрович

-Знайдено: + Васи́ль Петро́вич Терещ́ук (* 2 квітня 1962, с. Гірники Ратнівського району Волинської области) — український поет і журналіст


Назва:Виржиківський Роман Романович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Удруге заарештовано 2 квітня 1937 року. Через два місяці допитів «зізнався» в приналежності до контрреволюційної організації «Академічний центр», на чолі якої стояв академік Микола Світальський. Засуджено за статтею 54, пункти 6—8 і 11 Карного кодесу УРСР. Виїзна сесія Військової Колегії Верховного суду СРСР, що відбулася у вересні 1937 року, на підставі статті 54, пункти 6—8 і 11 Кримінального кодексу УРСР засудила Виржиківського до вищої міри покарання — розстрілу. Вирок виконано 3 вересня 1937 року.


Назва:Онуфрій (Гагалюк)

-Знайдено: + Архієпископ Онуфрій (в миру Антон Максимович Гагалюк; 2 квітня 1889, село Посад-Ополе, Ново-Олександрійський повіт, Люблінської губернії - 1 червня 1938, Благовєщенськ) - архієпископ Курський і Обоянський. Святитель, день пам'яті 19 травня (1 червня).
Підзаголовок:== Дитинство ==
Знайдено: + Народився 2 квітня 1889 року в Люблінської губернії. Його батько Максим був лісничим, мати Катерина (пізніше черниця Наталія) - домогосподаркою. В родині було 6 дітей - 3 хлопчики і 3 дівчинки, вся сім'я жила в невеликому дерев'яному будинку біля лісу, неподалік від міста Ново-Олександрія.


Зобр:3шт.


Назва:Герб Хотина

-Знайдено: + Проект гербу було розроблено у відомстві бессарабського обласного землеміра та затверджено за однією версією 2 квітня[63]


Назва:Онопрієнко Валентин Іванович

-Знайдено: + Онопріє́нко Валенти́н Іва́нович (2 квітня 1939, м. Алдан, Якутія) — український вчений, доктор філософських наук (1982), професор (1992), завідувач відділом методології та соціології науки Центру досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки імені Г. М. Доброва НАН України, член наукової ради та голова експертної ради «Прогнозування науки та освіти» Державного фонду фундаментальних досліджень України, член редколегії міжнародного журналу «Наука та наукознавство», член Академії наук вищої школи України та Академії будівництва України, автор понад 400 праць, 40 монографій.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Онопрієнко Валентин Іванович народився 2 квітня 1939 року у місті Алдан в Якутії, СРСР. Закінчив школу із золотою медаллю у 1957 році, у 1962 році закінчив геологічний факультет Московського державного університету ім. М. В. Ломоносова, у 1966 році — аспірантуру кафедри філософії науки МДУ.


Назва:Трипільська ТЕС

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + * 2 квітня 1967 р. — початок будівництво основних споруд станції. Станція споруджувалася у дві черги. Спочатку були встановлені двокорпусні котлоагрегати, що працюють на твердому паливі і природному газі, в другу чергу — однокорпусні газомазутні котлоагрегати.


Зобр:1шт.


Назва:Костецький Борис Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 20 березня (2 квітня) 1910 року в місті Тетієві (тепер Київська область України). Закінчив Київський гідромеліоративний технікум, служив у Червоній Армії, у 1934 році виїхав на Урал. Працюючи на «Уралмаші», у 1940 році закінчив вечірнє відділення механічного факультету Уральського політехнічного інституту.


Зобр:1шт.


Назва:Герб Білгород-Дністровського

-Знайдено: + Перший герб Білгорода-Дністровського було затверджено 2 квітня 1826 року. Герб являв собою червоний щит французької форми, по середині якого розміщувалося зображення виноградної лози, що уособлювала багатство краю виноградом.


Назва:Янко Симович

-Знайдено: + Я́нко Си́мович (серб. Jанко Симовић / Janko Simović; 2 квітня 1987, Беране, СФРЮ) — чорногорський футболіст, захисник клубу «Динамо-2» (Київ).


Зобр:1шт.


Назва:Кац Семен Юділевич

-Знайдено: + Кац Семен Юділевич (нар. 15 квітня 1915, Овруч — пом. 2 квітня 1985) — український вчений-правознавець, доктор юридичних наук, професор кафедри цивільного процесу (до 1985 року) Харківського юридичного інституту.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер Семен Юділевич Кац 2 квітня 1985 року.


Назва:Історія Дрогобича

-Знайдено: + З 22 квітня до 24 травня на заводі «Польмін» заарештовано 17 поляків під керівництвом Леона Рулофа.
-Знайдено: + 12 квітня 1942 року розпочато мобілізацію дрогобичан з 1919 по 1922 роки народження до баудінсту. В місті був табір для поляків та три для українців: в районі вулиці Бориславської, на Війтівській Горі та на Гірці біля в'язниці. Молодь використовували для важких некваліфікованих робіт на НПЗ, підприємстві по виготовленню дахівки, будівництва та ремонту доріг, копання траншей тощо.
Підзаголовок:==== Репресії ====
Знайдено: + В лютому НКВС доповідало керівництву про наявність на теренах області 68 підпільних груп та більш ніж 2 192 «бандитів»[64],[65].
-Знайдено: + 2 квітня 1990 року в Народному домі імені Івана Франка на першій сесії Дрогобицької міської ради першого демократичного скликання альтернативним голосуванням головою міськради вибрано члена УГС Мирослава Глубіша, а його заступником у міськвиконкомі став попередній голова Юрій Дацюк.


Зобр:21шт.


Назва:Пилянкевич Олександр Миколайович

-Знайдено: + Олександр Миколайович Пилянкевич (16 березня 1933, Коростень — 13 листопада 1989, Київ) — український матеріалознавець, доктор фізико-математичних наук (з 1972 року), професор1973 року), член-кореспондент АН УРСР2 квітня 1976 року), лауреат премії імені І. М. Францевича (1989).


Зобр:1шт.


Назва:Дмитрик Петро Федосійович

-Знайдено: + Нагороджений орденами Леніна (24 березня 1945), Червоної Зірки (13 квітня 1945), Слави 2-го (2 квітня 1945) і 3-го ступеня (24 листопада 1944), медалями «За визволення Варшави», «За взяття Берліна», «За перемогу над Німеччиною»[66].


Назва:Кремньов Олег Олександрович

-Знайдено: + Олег Олександрович Кремньов (13 березня 1919, Крюків — 8 січня 1987) — український радянський вчений у галузі теоретичної і промислової теплотехніки, академік Академії наук УРСР2 квітня 1976 року)[67], заступник директора Інституту технічної теплофізики Академії наук УРСР.


Зобр:2шт.


Назва:Лащенко Анатолій Петрович

-Знайдено: + Анатолій Петрович Лащенко (2 квітня 1941, Хабаровськ — 28 листопада 2007) — український мистецтвознавець, педагог, доктор мистецтвознавства (з 1991 року), професор1993 року), член-кореспондент Академії мистецтв України2002 року).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 2 квітня 1941 року в місті Хабаровську. У 1964 році закінчив Київську державну консерваторію імені П. І. Чайковського за спеціальністю «Хорове диригування». В 19651970 викладав у Ніжинському педінституті; у 19701995 роках — у Київському інституті культури. З 1995 року — проректор з наукової роботи Національної музичної академії України імені П. І. Чайковського.


Зобр:1шт.


Назва:Катамай Дмитро Теодорович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Помер 2 квітня 1935 року. Похований 8 квітня 1935 на Віденському центральному цвинтарі.


Зобр:1шт.


Назва:Ігор Гюзелов

-Знайдено: + Ігор Гюзелов (мак. Игор Ѓузелов, нар. 2 квітня 1976, Струмиця) — колишній македонський футболіст, захисник.


Назва:Ганущак Юрій Іванович

-Знайдено: + Ю́рій Іва́нович Гануща́к (нар. 2 квітня 1961, місто Коломия, Івано-Франківська область) — український політик. Народний депутат України.


Назва:Леонарду де Матус Круз

-Знайдено: + Леона́рду (Леона́рдо) де Ма́тус (Мато́с) Круз (порт. Leonardo de Matos Cruz, або — Лео Матос (порт. Leo Matos); нар. 2 квітня 1986, Нітерой, штат Ріо-де-Жанейро, Бразилія) — бразильський футболіст. Правий захисник, а згодом фланговий півзахисник одеського «Чорноморця». Чемпіон світу серед юнаків, фіналіст кубку та суперкубку України.
-Знайдено: + Леонарду де Матус Круз народився 2 квітня 1986 року у бразильському місті Нітерой (штат Ріо-де-Жанейро), родина мешкала у доволі бідному районі (фавелі), батько тримав маленьку продуктову крамницю. Спочатку почав займатися «дзю-до», але у віці восьми років потрапив до футбольної школи «Нуклео-ді-Фламенго», а потім у академію одного з найкращих клубів Бразилії — «Фламенго», в якій з одинадцяти років пройшов усі етапи підготовки[68]. У 18 років переїхав до Європи, де підписав п'ятирічний контракт з марсельським клубом «Олімпік», але грав лише у молодіжному складі команди. Через пів року Леонардо віддали у річну оренду до рідного клубу «Фламенго», там пробув 6 місяців, але потім знову повернувся до Марселя, де він знову не грав. У 2006 році керівництво марсельського клубу продало гравця власникам «Томбенсе». У сезоні 2007 року був відданий на правах оренди до «Парани», наступного сезону до «Фігейренсе», а у сезоні 2009–2010 захищав кольори «Віла-Нови» з Гоянії.


Зобр:4шт.


Назва:Різня в Березці

Підзаголовок:== Передумови ==
Знайдено: + Про репресії з боку польської міліції до українського населення в Польщі свідчить і доповідна записка начальника НКДБ Львівської області секретарю Львівського обкому КП(б)У під назвою «Про становище в Польщі» від 2 квітня 1945 року, тобто за 9 днів до різні.[69]
Підзаголовок:== Передумови ==
Знайдено: + pictureid=332 Доповідна записка начальника НКДБ Львівської області секретарю Львівського обкому КП(б)У під назвою «Про становище в Польщі» від 2 квітня 1945 року на сайті «Територія терору»]</ref>
-Знайдено: + 11 квітня 1945 року підрозділами Армії Крайової, (ймовірно, з Львівської округи АК), Батальйонів хлопських та селянами-поляками з навколишніх сіл здійснено напад на Березку. Пацифікація села тривала від 2 до 3 годин. Наступного дня, 12 квітня, член ОУН та УПА Іван Кривицький (пол. Iwan Krywućkyj) склав список замордованих, в якому фігурує 187 осіб. Список жертв різні, який для польської влади склав солтис Березки Костантин Пелех (пол. Konstanty Pełech) на четвертий день, 15 квітня 1945 року, налічує 161 особу. З цього списку біля 50% осіб становлять жінки, 35% — особи, старші 65-літнього віку та біля 20% — діти, молодші 15-річного віку.[70] Іван Оліжар в своїх спогадах називає 173 жертви трагедії.[71] М. Ясяк (пол. M. Jasiak) називає таку кількість жертв — 187 осіб.[72] Тижневик «Наше слово» за 30 квітня 2006 року писав, що внаслідок різні були замордовані біля 180 українських мешканців Березки.[73]


Зобр:1шт.


Назва:Касаткін Борис Сергійович

-Знайдено: + Борис Сергійович Касаткін (рос. Борис Сергеевич Касаткин; 1 листопада 1919, Томськ — 5 липня 1993) — український радянський вчений у галузі матеріалознавства і зварювання, доктор технічних наук6 жовтня 1962 року), професор23 жовтня 1963 року), член-кореспондент АН УРСР2 квітня 1976 року)[74].


Зобр:1шт.


Назва:Галайда Дмитро Якович

-Знайдено: + Дмитро Якович Галайда (Поляков) (нар. 2 квітня 1897 — пом.?


Зобр:1шт.


Назва:Феодосій (Дикун)

Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + 2 квітня 1992 на Архієрейському Соборі Руської Православної Церкви виступив з яскравою промовою проти надання автокефалії Української Церкви.


Назва:Радзимінський Зиґмунт

-Знайдено: + Зиґмунт Радзимінський (Зиґмунт Люба-Радзимінський) (2 квітня 1843, Шимківці — 12 жовтня 1928, Львів) — польський історик, археолог, генеалог та геральдик.


Зобр:1шт.


Назва:Кузьмінський Олександр Хомич

-Знайдено: + З 4 грудня 1917 року — начальник штабу 64-ї Української дивізії. З 2 квітня 1918 року переведений до резерву старшин Генерального штабу військ Центральної Ради.


Зобр:1шт.


Назва:Кубок України з футзалу

-Знайдено: + |2 квітня 2007 17:00
Суми, ЛМ САБС
Глядачів: 2500


Назва:Список бійців куреня Української повстанської армії «Месники»

Підзаголовок:=== Список ===
Знайдено: + | 168 || «Карпо» Козак Степан || с. Щутків Любачівського повіту || 01910-10-022 жовтня 1910 || Стрілець. політвиховник || Месники-3 || Син Василя та Єви. В лавах УПА з весни 1944 р. 24 березня 1948 р. в Ряшеві засуджений до смертної кари. 2 квітня 1948 р. помилуваний (вирок замінено на довічне ув'язнення). Звільнений літом 1956 року.
Підзаголовок:=== Список ===
Знайдено: + ci_personid=69 Музей «Територія Терору»]</ref> (Федір Павлович[75])|| с. Вербиця (присілок Вілька Вербицька) Рава-Руського повіту || 01928-06-2424 червня 1928 || Стрілець || Месники-3 || Син Павла та Марії. Учасник УНС у рідному селі. З березня 1945 р. — в лавах УПА. Вишкіл проходив під Милковом. У лютому 1947 р. відправлений на лікування від запалення легенів у м. Олешичі, де був схоплений солдатами ВП. 22 квітня 1947 р. у Перемишлі засуджений до смертної кари, замінену згодом на 15 років тюрми. У вересні 1947 р. відправлений на територію УРСР, у м. Львів, тюрма Лонцького. Пізніше — табори Архангельської області і Казахстану. Звільнений у червні 1954 р. Проживає у Львові.


Назва:Барилівська сільська рада

-Знайдено: + Дата утворення — 2 квітня1991 року.


Назва:Інститут педагогіки НАПН України

-Знайдено: + |дата заснування = 2 квітня 1926 року
Підзаголовок:=== Створення ===
Знайдено: + Інститут педагогіки був заснований в 1926 році. 2 квітня 1926 року Державний науково-методологічний комітет Наркомосу УСРР прийняв постанову про створення в республіці єдиного центру наукових досліджень з педагогічних наук – Українського науково-дослідного інституту педагогіки (УНДІП). Організаційно інститут оформився в жовтні 1926 року на базі науково–дослідної кафедри педагогіки Харківського інституту народної освіти та Харківської дослідної станції Управління соціального виховання Наркомосу УСРР.


Назва:Грушин Єгор Валерійович

-Знайдено: + Гру́шин Єго́р Вале́рійович (*2 квітня 1993, Одеса) — український неокласичний композитор та піаніст. Один з небагатьох представників неокласичного стилю в Україні.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Український композитор та піаніст Єгор Грушин народився 2 квітня 1993 року в Одесі. В 2001 році переїхав до Нової Каховки, а ще через 10 років, у 2011, — до Львова.


Назва:Солонинко Ярослав Зіновійович

-Знайдено: + Ярослав Зіновійович Солонинко (* 2 квітня 1991, Хмельницький, Україна) — український футболіст, півоборонець.


Назва:Толок Віталій Павлович

-Знайдено: + Толок Віталій Павлович (нар. 2 квітня 1930, Канів), український режисер, 1981 — народний артист УРСР.


Назва:Бабенко Олександр Олексійович

-Знайдено: + Бабенко Олександр Олексійович (нар. 2 квітня 1959, Решетилівка) — художник декоративного мистецтва, майстер народного художнього килимарства [76].. Член Національної спілки майстрів народного мистецтва України та Національної спілки художників України — з 1986 [77].


Назва:Бренчук Олексій Іванович

-Знайдено: + Бренчук Олексій Іванович (*1928, с. Залізниця Любешівського району Волинської області — † 2 квітня 2012, Рудка-Козинська Рожищенського району Волинської області — український історик, педагог, краєзнавець. Відмінник народної освіти УРСР.


Зобр:1шт.


Назва:Завітневич Володимир Зенонович

-Знайдено: + Завітневич Володимир Зенонович (* 2 квітня 1853, Литвяки Мінської губернії — † 1927) — ординарний професор Київської духовної академії, публіцист та громадський діяч.


Назва:Гольдберг Анатолій Асірович

-Знайдено: + Гольдберг Анатолій Асірович (* 2 квітня 1930, Київ — † 11 жовтня 2008, Нетанья) — український математик, 1955 — кандидат математичних наук, 1965 — доктор, 1966 — професор.


Назва:Левицький Віктор Васильович

-Знайдено: + Ві́ктор Васи́льович Леви́цький (2 квітня 1938, Ленінакан, Вірменська РСР) — український мовознавець. Доктор філологічних наук, професор.


Назва:Маріан Аліуце

-Знайдено: + У березні 2000 року перейшов в донецький «Шахтар», ставши першим легіонером в історії команди. У складі гірників дебютував 2 квітня 2000 року в грі чемпіонату України проти донецького «Металурга». Всього за «гірняків» в Вищій лізі провів 47 матчів, забив 1 гол. Після закінчення сезону 2001/02 за сімейними обставинами перейшов у бухарестське «Стяуа». Граючи у складі «Стяуа», здебільшого виходив на поле в основному складі команди.


Назва:Симон Барер

-Знайдено: + Симон Барер (англ. Simon Barere; 20 серпня (1 вересня) 1896, Одеса - 2 квітня 1951) — український, російський і американський піаніст.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. На момент народження Тараса Шевченка метричні книги в селі Моринці велися на російські мові, де він був записаний як Тарас («У жителя села Моринец Григория Шевченка и жены его АгафииЕкатерины родился сын Тарас»; цитується за Тарас Шевченко: Документи та матеріали до біографії. 1814—1861 / За ред. Є. П. Кирилюка. — К., 1982. — С. 6-45.). Для кріпаків, у той час, по батькові не використовувалось (див. напр. текст Вольної від 22 квітня 1838 року: «отпустил вечно на волю крепостного моего человека Тараса Григорьева сына Шевченка, доставшегося мне по наследству после покойного родителя моего действительного тайного советника Василия Васильевича Энгельгардта»). При житті Шевченка в українських текстах використовувався як варіант «Тарас Григорьевич» (див. напр. лист Григорія Квітка-Основ'яненко від 23 жовтня 1840 р. Основа: «мій коханий пане, Тарас Григорьевич»), так і «Тарас Григорович» (див. напр. лист того ж автора від 29 квітня 1842 г. Основа: «Милий і добрий мій паночку Тарас Григорович»). Російською мовою прийнято писати «Тарас Григорьевич Шевченко» (Большая советская энциклопедия. Третье издание. «Советская энциклопедия». 1969—1978 гг. В 30 томах.), українською мовою «Тарас Григорович Шевченко» (Національна бібліотека України імені В.І. Вернадського, Київ), іншими мовами - транскрибуючи з українського ім'я, наприклад «англ. Taras Hryhorovich Shevchenko» (Museum — Taras Shevchenko Museum — the only Shevchenko Museum in the Americas).
  2. У Бандери остаточно відібрали Героя
  3. Рішенням суду президентський указ «Про присвоєння С.Бандері звання Герой України» скасовано
  4. Президент розігнав Раду. Українська правда. 02.04.2007.
  5. «Нюйоркська Пластова Станиця відзначила 20-ліття свого існування» // «Свобода», ч. 61, 2 квітня 1969, с. 3
  6. ОКА «Пластові "Соловейки" в Нью-Йорку» // «Юнак», ч. 5 (71), травень 1969, с. 7
  7. Lew Kh. «Obituary: Kvitka Cisyk, 44, popular singer» // «The Ukrainian Weekly», № 15, 12 April 1998, p. 9 (англ.)
  8. Челепіс О.‚ Летяк В. «Відбувся Міжнародний конкурс українського романсу ім. Квітки Цісик» // «Свобода», ч. 16, 22 квітня 2011, с. 23 — світлини з конкурсу та акцій, пов'язаних з вшануванням пам'яті співачки
    [http://www.wz.lviv.ua/print.php?
  9. [http://www.warheroes.ru/hero/hero.asp?
  10. За старим стилем.
  11. [http://maidan.org.ua/blogs/sheliazhenko/?
  12. Про ліквідацію Національної конституційної ради: Президент України; Указ від 02.04.2010 № 477/2010
  13. «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України»
  14. Указ Президента України «Про ліквідацію Ради громадськості» від 2 квітня 2010 року № 479/2010 на офіційному Інтернет-представництві Президента України
  15. "В СП пояснили, як Кабмін переступив закон, відмовившись фінансувати вибори" // Коментарі, 13 квітня 2007
  16. Указ Президента України «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України» № 264/2007 від 2 квітня 2007
  17. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  18. http://korespondent.net/main/72795
  19. http://www.rbc.ua/ukr/top/politics/2008/03/27/337289.shtml
  20. а б Президент знову звільнив Станік з посади судді Конституційного Суду на unian.net
  21. http://pravda.com.ua/news/2007/5/27/59458.htm
  22. Указ Президента України «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України» № 264/2007 від 2 квітня 2007
  23. «Время Ч» Русские пришли
  24. Кауров: «Православно-прогрессивный Майдан состоится при любом стечении обстоятельств»
  25. «Єдіноє Отєчество»
  26. Без Имени
  27. {{cite web|title=Робота над новим альбомом|publisher=Фліт|url=http://www.flit.net.ua/index.php?
  28. Коваль В Як незнищенний собор, «Молодь України», 1993, 2 квітня
  29. Указ Президента України № 264/2007 «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України» від 2 квітня 2007 р.
  30. Офіційні видання Ради і Кабміну не опублікували указ Ющенка / Вівторок, 03 квітня 2007, 07:59 _ www.ПРАВДА.com.ua Архівовано
  31. Ющенко оприлюднив указ про розпуск Ради у своєму виданні / Вівторок, 03 квітня 2007, 09:15 _ www.ПРАВДА.com.ua Архівовано
  32. Указ про дострокове припинення повноважень ВР опублікований в «Офіційному віснику Президента України» / Прес-служба Президента України Віктора Ющенка, 03.04.2007 09:13
  33. Нелегкі кроки демократизації // Прапор Жовтня. — 1990. — 6 квітня. — С. 1.
  34. Будзей Олег. І перемоги від поразок… // Кам'янець-Подільський вісник. — 1992. — 4 квітня. — С. 2.
  35. [http://radabori.com.ua/index.php?
  36. Кам'янецький календар // Кам'янець-Подільський вісник. — 1996. — 30 березня. — С. 4.
  37. [http://www.vu.mil.gov.ua/index.php?
  38. Розпорядження від 2 квітня 2008 р. № 567-р Київ «Про підготовку та відзначення 300-річчя подій, пов'язаних з воєнно-політичним виступом гетьмана Івана Мазепи та укладенням українсько-шведського союзу»
  39. Підсумок фестивалю «DaKino», 2006 // Офіційний сайт МКФ «DaKino». Переглянуто 2 квітня 2009. (англ.)
  40. Нагороди Кінофестивалю в Сопоті, 2005 // Сайт Кінофестивалю в Сопоті. Переглянуто 2 квітня 2009. (англ.)
  41. Наводяться як православні, так і католицькі іменини
  42. а б Протоколи матчів другої ліги 2003/04 (рос.)
  43. Ukraine U18 sweeps Div. II (англійською) . ІІХФ. Архів оригіналу за 2 липня 2013. Процитовано 9 квітня 2011. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |description= (довідка) (англ.)
  44. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою арена не вказано текст
  45. Указ Президента України «Про ліквідацію Національної ради з питань культури і духовності» від 2 квітня 2010 року № 487/2010 на офіційному Інтернет-представництві Президента України
  46. "Закарпаття" дозаявило 2-х гравців. Фан-клуб ФК «Закарпаття». 02.08.2006. Процитовано 29.06.2010.
  47. Указ Президента України «Про ліквідацію Національної комісії із зміцнення демократії та утвердження верховенства права» від 2 квітня 2010 року № 478/2010 на офіційному Інтернет-представництві Президента України
  48. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  49. Розпорядження КМУ «Про звільнення Рубана І. А. з посади Голови Державного комітету інформатизації України» від 17 березня 2010 року № 419-р
  50. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  51. Боєчко В. Д., Ганжа О. І., Захарчук Б. І. «Формування державних кордонів України». — К., 1991. — стор. 11
  52. Боєчко В. Д., Ганжа О. І., Захарчук Б. І. «Формування державних кордонів України». — К., 1991.
  53. ЦДАВОВУ: Ф. 1. — Оп. 2. — Спр. 3152. — Арк. 160
  54. У ВІА Грі нова учасниця - Єва Бушміна
  55. Надія Мейхер вестиме програму «Неймовірна правда про зірок» на каналі СТБ — ТелеПростір, 01.04.2011.
  56. Памятні місця Рівного
  57. Щербонос Василь Ніжинська «Поштова станція»: на шляху довжиною від гетьманської України до часів Тараса Шевченка і далі // матеріал за 2 квітня 2010 року на Веб-ресурс «Перше екскурсійне бюро»
  58. Зорі Полтавщини — 160. Інформаційний буклет. — Полтава: Зоря Полтавщини. 1998
  59. Полтавщина: Енциклопедичний довідник. За ред. А. В. Кудрицького. — К.: УЕ, 1992.
  60. а б Сколівщина. Львів. — 1996, Інститут народознавства НАН України, сторінка 625
  61. Національна акалемія наук України
  62. UA-Футбол. "СКАД-Ялпуг" снимается с первенства второй лиги
  63. [http://heraldry.com.ua/index.php3?
  64. Інформація начальника Старосамбірського РВ НКДБ голові Дрогобицького облвиконкому про українське підпілля, арешти і таємних інформаторів НКДБ району від 22 квітня 1945 року
  65. Звернення голови Крукеницької райради в Дрогобицький облвиконком з проханням допомогти у боротьбі проти УПА на території району від 12 червня 1945 року
  66. pobeda1945.su(рос.)
  67. Сайт Національної академії наук України
  68. Леонід Францескевич. Лео де Матос: «Прийняття українського громадянства сприйняв би позитивно» // Український футбол. — 2012. — 22 грудня.
  69. [http://territoryterror.org.ua/uk/archive/photo-archive/photo/?
  70. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Бер не вказано текст
  71. «Закерзоння», tom 4, wspomnienia Iwana Olijara, Warszawa 1998
  72. M. Jasiak, Działalność OUN-UPA w południowo-wschodnich powiatach dzisiejszej Polski w latach 1944–1946 [w:] Polska-Ukraina: Trudne pytania, t. 7, KARTA, Warszawa 2000
  73. Archiwum Państwowe w Przemyślu, SPP 1944–1950, Teczka: Sprawy ogólne bezpieczeństwa Sygn. 64, k. 41. Тижневик «Наше слово» за 30 квітня 2006 року
  74. Сайт Національної академії наук України
  75. КОЛИ забуду тебе, Єрусалиме… газета «Наше Слово» № 41, 11 жовтня 2009 року
  76. Полтавський осередок
  77. НСХУ