Гетманцев Данило Олександрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гетманцев Данило Олександрович
Народився 26 квітня 1978(1978-04-26) (45 років)
Київ, Українська РСР, СРСР
Країна  Україна
Діяльність науковець, політик, правник
Alma mater Юридичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка
Галузь юриспруденція
Заклад КНУ імені Тараса Шевченка
Верховна Рада України IX скликання
Посада народний депутат України
Вчене звання професор
Науковий ступінь доктор юридичних наук[d]
Членство Верховна Рада України IX скликання
Україна Народний депутат України
9-го скликання
Слуга народу 29 серпня 2019

Картка на сайті Верховної Ради України

Гетманцев Данило Олександрович (нар. 26 квітня 1978, Київ) — український політик, юрист і науковець. З 2019 року — народний депутат України 9-го скликання від партії «Слуга народу». Голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики. Доктор юридичних наук, професор.

Діяльність Данила Гетманцева на посаді голови фінансового комітету Верховної Ради часто критикується українським бізнесом[⇨]. Підприємці звинувачують нардепа в лобіюванні руйнівних рішень не тільки для бізнесу, а й для української економіки загалом[⇨].

Життєпис[ред. | ред. код]

Освіта[ред. | ред. код]

У 1995 році закінчив Український гуманітарний ліцей при КНУ ім. Шевченка. У 2000 році з відзнакою закінчив юридичний факультет КНУ ім. Шевченка.

З 2000 до 2006 року працював асистентом у КНУ. У 2004 році захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю «Адміністративне право і процес, фінансове право, інформаційне право», у тому ж році отримав свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю.

З 2007 до 2013 року працював доцентом кафедри конституційного та адміністративного права, згодом — фінансового права на юридичному факультеті КНУ ім. Шевченка. У 2012 році захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора юридичних наук за спеціальністю «Адміністративне право і процес, фінансове право, інформаційне право». З 2013 року — професор кафедри фінансового права юридичного факультету КНУ.

Політика[ред. | ред. код]

У грудні 2016 року був кандидатом на посаду судді Касаційного адміністративного суду в складі Верховного Суду, однак не пройшов конкурс[1].

На парламентських виборах 2019 року увійшов до списку партії «Слуга народу» під № 20[2][3][4]. Голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики[5], співголова групи з міжпарламентських зв'язків з Державою Ізраїль[6]. Член Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань правового статусу ветеранів війни.

Влітку 2019 року, під час парламентських виборів, висловився за відновлення водопостачання до тимчасово окупованого Криму з материкової України[7][8].

Підготовка законопроєктів:

  • Проєкт нормативного акту про підняття ставки ПДВ з 20 до 24 %[9].
  • Співавтор законопроєкту № 4528, яким пропонувалося скасувати штрафи за відмову надавати послуги українською мовою[10].

Економічні погляди та ініціативи[ред. | ред. код]

19 грудня 2019 року ініціював проєкт закону № 2634 (податок на Google), згідно з яким ПДВ у розмірі 20 % мали платити Google, Facebook та YouTube. У кінцевому підсумку на 20 % зросла вартість послуг для споживачів[11]. Але при цьому аналогічний "податок на Гугл" у країнаї Західної Європи запроваджений вже багато років тому і становить істотне джерело надходжень до державних бюджетів[12]. Станом на 1 жовтня 2023 року Державний бюджет України отримав надходжень від цього податку на загальну суму еквівалент 10,2 млрд грн.[13]

У 2020—2021 роках ініціював переведення на РРО-апаратів усіх ФОП 2-4 груп, що спричинило протести. З 1 січня 2022 реформа вступила в дію. Причиною цієї реформи було те, що різні види великого бізнесу у той або інший спосіб використовують спрощену систему оподаткування для мінімізації податків[14]. За розрахунками експертів Case-Ukraine 22% від усіх ФОП 2 гр. ймовірно приховують частину доходу, яка разом становить близько 100 млрд. грн. (трохи менше третини від заявленого офіційно доходу). Дві третини з них (відповідно, 14% від загальної чисельності) перевищували дозволений законом поріг для 2 гр., із сукупним доходом близько 150 млрд. грн., а, отже, мали б, за законом, перейти на 3 гр. та сплатити додатково від 6 до 7.3 млрд. грн[15].

Погляди[ред. | ред. код]

Згідно з розслідуванням українських журналістів та СБУ, Гетманцев часто цитував та підтримував меседжі російських телеграм-каналів, разом із проросійським депутатом «Слуги народу» Максимом Бужанським та ведучим забороненого проросійського телеканалу «НАШ» Максом Назаровим. Наприклад, Гетманцев 16 разів цитував телеграм-канал «Резидент», а також телеграм-канал «Легитимный», де виправдовувався за помилки та знесення пам'ятників[16][17].

23 лютого 2022 року, за день до початку повномасштабного вторгнення Росії до України, запропонував «обрати не патріотизм, а математику», закликав до активної торгівлі з Росією, заявив про неефективність тогочасних санкцій Європи та США проти Росії[18].

Виступив проти дерусифікації українських вулиць, названих на честь письменників Російської імперії — Булгакова, Пушкіна та Толстого[19]. Вважав, що Український інститут національної пам'яті вшановує нацизм, а тому не варто збільшувати його фінансування[20].

Ставлення до української мови[ред. | ред. код]

По податку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, Гетманцев порівнював захист української мови з «фашизмом»[21] та виступав на підтримку законопроєкту № 2362 «Про внесення змін у деякі законодавчі акти щодо навчання державною мовою у вищих навчальних закладах», ініційований депутатом Максимом Бужанським. Після вторгнення поступово відмовився від використання російської мови у спілкуванні. З другої половини 2022 року спілкування у власному каналі телеграм веде виключно українською мовою[22].

Оце люди, які 5 років знущалися з нашої країни, намагаються повернути порядок денний, який був 5 років. Але це не вдасться вже зробити. Ми всі розуміємо, що проєкт Бужанського – це проєкт про недискримінацію, а не проєкт про мову. Жодним чином не ущімлюється українська мова. Навпаки, людям різних мов надаються рівні можливості. Тому я абсолютно підтримую цей законопроєкт. Він точно не вартий мітингів, знову цієї ворожнечі. Знову поділу людей на сорти. Оцього фашизму, який був присутній протягом останніх років.


— Данило Гетманцев

Оцінки діяльності[ред. | ред. код]

Діяльність Данила Гетманцева на посаді голови фінансового комітету Верховної Ради часто критикується українським бізнесом[23][24][25]. Підприємці звинувачують нардепа в лобіюванні руйнівних рішень не тільки для бізнесу, а й для української економіки загалом[26]. Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну Гетманцев публічно виступив за відновлення перевірок і підвищення податків[27].

Членство в організаціях[ред. | ред. код]

  • Опікунська рада Національної дитячої спеціалізованої лікарні «ОХМАТДИТ» МОЗ України[28];
  • Адвокатське об′єднання «Юрімекс»;
  • Рада адвокатів Київської області[29];
  • Європейська асоціація податкових професорів[джерело?];
  • Асоціація податкових радників[30];
  • Науково-методична рада Національної школи суддів України[31] та редакційна колегія журналу «Слово Національної школи суддів України»;
  • Науково-консультативна рада при Верховному Суді України[32].

Професійні визнання[ред. | ред. код]

  • 2012 — визнаний найкращим юристом України з оподаткування на VI Щорічній церемонії нагородження — «Юридична премія»2012[33]
  • 2014—2015 — визнаний кращим юристом України з податкового права на думку Client Choice Awards 2014 і Choice Awards 2015[34]
  • 2016 — вдруге був визнаний найкращим юристом у галузі оподаткування на X Щорічній церемонії — «Юридична премія» 2016[35]
  • 2018 — міжнародне рейтингове дослідження The Legal 500: EMEA[36] відзначило здобутки у сфері оподаткування (The Legal 500: EMEA рекомендує щорічно починаючи з 2013 року).

Науково-практичні посібники[ред. | ред. код]

Вів активну науково-дослідну роботу, починаючи з 2001 року опублікував[коли?] понад 230 наукових та науково-методичних праць[джерело?].

  • 2007 — Банківське право України. Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів / Д. О. Гетманцев, Н. Г. Шуклина: К.: Центр учбової літератури, 344 с.[37]
  • 2013 — Непряме оподаткування. Правова сутність та адміністрування: наук.-практ. посіб. / Д. О. Гетманцев, В. Л. Форсюк, Н. В. Бойко; Юрид. компанія «Jurimex». — К.: Юрінком Інтер, 329 с.[38]
  • 2014 — Пряме реальне оподаткування. Правова сутність та адміністрування: наук.-практ. посіб. / Д. О. Гетманцев [та ін.]; Нац. шк. суддів України, юрид. компанія «Jurimex». — К. : Юрінком Інтер, 331 с.[39]
  • 2015 — Юридична відповідальність за податкові правопорушення: наук.-практ. посіб. / Д. О. Гетманцев, Р. В. Макарчук, Я. С. Толкачов; Нац. шк. суддів України, Юрид. компанія «Jurimex». — К. : Юрінком Інтер, 748 с. 
  • 2015 — Теорія, принципи та історія податку. Правовий аспект: наук.-практ. посіб. / Д. О. Гетманцев, В. Л. Форсюк, І. С. Бєліцький; Нац. шк. суддів України, юрид. компанія «Jurimex». — К. : Юрінком Інтер, 494 с.
  • 2016 — Непряме оподаткування. Правова сутність та адміністрування: наук.-практ. посіб., доповн. / Д. О. Гетманцев, В. Л. Форсюк, Ю. А. Федчишин, Ю. М. Лавреха. — К: Юрінком Інтер, 592 c.
  • 2017 — Кваліфікаційний (адвокатський) іспит: навч. посіб. у 17 кн. Кн. 14: Бюджетне, податкове та митне законодавство / Д. О. Гетманцев, В. Л. Форсюк, М. В. Нечай  – К: «Юрінком Інтер», 144 c.[40]
  • 2017 — «Адміністрування податкових платежів. Проблеми теорії та практики»: наук.-практ. посіб., / Д. О. Гетманцев, Ю. А. Коваль, М. В. Нечай — К: «Юрінком Інтер», 778 с.[41]
  • 2017 — «Оподаткування доходів фізичних осіб. Правове регулювання»: наук.-практ. посіб., / Д. О. Гетманцев, О. В. Гедзюк, І. С. Бєліцький, К. С. Чарторийський, А. К. Головацька, К: Юрінком Інтер, 624 с.
  • 2018 — «Прямі реальні податки. Правова сутність та адміністрування»: наук.-практ. посіб., / Д. О. Гетманцев, О. О. Семчик, О. А. Шишканов, К: Юрінком Інтер, 372 с.
  • 2019 — «Нариси філософії податку»/ Д. О. Гетманцев — Х.: Фоліо, 526 с.

Монографії[ред. | ред. код]

  • 2005 — Правовий режим банківської таємниці за законодавством України  / Д. О. Гетманцев; К.: Дизайн–центр «Сова», 234 с.
  • 2008 — Азартна гра в Україні та за кордоном. Нарис сучасної теорії правового регулювання ігор на гроші / Д. О. Гетманцев; К.: ТОВ «СЕЕМ Принт», 209 с.
  • 2011 — Фінансово-правове зобов'язання як окрема категорія фінансового права / Д. О. Гетманцев; К.: Юрінком Інтер, 368 с.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Гетманцев Данило
  2. Партія Зеленського «Слуга народу» оголосила список кандидатів. ТСН. 9 червня 2019. Архів оригіналу за 6 липня 2019. Процитовано 6 липня 2019.
  3. У списку "Слуги народу" є помічники ексрегіоналів і порошенківців – Чесно. Українська правда. 4 липня 2019. Архів оригіналу за 6 липня 2019. Процитовано 6 липня 2019.
  4. На з'їзді «Слуги народу» представили сотню членів партії [Архівовано 16 червня 2019 у Wayback Machine.] Радіо Свобода
  5. Хто зі «слуг народу» обійме керівні посади у фракції та комітетах парламенту: список. Архів оригіналу за 5 серпня 2019. Процитовано 5 серпня 2019.
  6. Марія Мамаєва (1 листопада 2019). У Раді створили групи міжпарламентських зв’язків з шістьма країнами. УНН. Архів оригіналу за 4 листопада 2019. Процитовано 19 листопада 2019.
  7. "Це не той метод, який треба використовувати". Радник президента Гетманцев виступив за повернення до окупованого Криму водопостачання з материкової України. Еспресо TV. 6 липня 2019. Архів оригіналу за 6 липня 2019. Процитовано 6 липня 2019.
  8. Гетманцев: Отключая водоснабжение в Крыму, мы вредим нашим гражданам. ATR (телеканал). 6 липня 2019. Архів оригіналу за 6 липня 2019. Процитовано 6 липня 2019.
  9. Михаил Кухар заявил об инициативе Гетманцева повысить НДС с 20 до 24 процентов — гремит скандал. Архів оригіналу за 2 травня 2021. Процитовано 2 травня 2021.
  10. Цензор.НЕТ. "Слуги народу" на чолі з Бужанським хочуть скасувати штрафи за російську мову у сфері обслуговування. Цензор.НЕТ (укр.). Архів оригіналу за 29 грудня 2020. Процитовано 21 грудня 2020.
  11. Голова податкового комітет відреагував на критику із оподаткуванням Google, Facebook, Youtube. Ліга:Закон. Архів оригіналу за 17 травня 2022. Процитовано 17 травня 2022. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |1= (довідка)
  12. Зеленський підписав “податок на Google”: чи подорожчає для українців Netflix, Apple, Google та Facebook. Економічна правда (укр.). Процитовано 15 лютого 2024.
  13. Податок на Google: хто та скільки сплатив його в Україні. Економічна правда (укр.). Процитовано 15 лютого 2024.
  14. РРО для підприємців — детінізація економіки чи “геноцид” мікробізнесу?. Економічна правда (укр.). Процитовано 15 лютого 2024.
  15. Case-Ukraine. Результати обрахунку реальних доходів ФОП та обсягів мінімізації податків – платників єдиного податку 1,2,3 груп (PDF). https://case-ukraine.com.ua/.
  16. На службі імперії ГРУ. Як відомі українці просувають telegram-канали спецслужб Росії. LIGA (укр.). 31 січня 2022. Архів оригіналу за 23 травня 2022. Процитовано 17 травня 2022.
  17. Gazeta.ua (31 січня 2022). "Слуги", Шарий и ведущий канала Мураева продвигают telegram-каналы спецслужб РФ – СМИ. Gazeta.ua (рос.). Архів оригіналу за 17 травня 2022. Процитовано 17 травня 2022.
  18. Торгівля України з РФ: Гетманцев запропонував обрати не патріотизм, а математику. ФОКУС (укр.). 23 лютого 2022. Архів оригіналу за 17 травня 2022. Процитовано 17 травня 2022.
  19. Некрасов, Артем (29 квітня 2022). Нардеп Гетманцев виступив проти дерусифікації вулиць Києва. StopCor (укр.). Архів оригіналу за 17 травня 2022. Процитовано 17 травня 2022.
  20. Гетманцев розповів, чому виступає проти збільшення фінансування Інституту нацпам'яті. Серед причин «вшанування нацизму». Громадське телебачення (укр.). Архів оригіналу за 17 травня 2022. Процитовано 17 травня 2022. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |1= (довідка)
  21. Марина Погорілко (17 липня 2020). "Слуга" Гетманцев назвав "фашистами" противників закону Бужанського про мову. news.obozrevatel.com. Обозреватель.
  22. Данило Гетманцев. Telegram. Процитовано 15 лютого 2024.
  23. Артем Горовенко (18 травня 2022). "Не тільки підвищення податків": чому бізнес просить звільнити Гетьманцева. rbc.ua. РБК-Україна.
  24. Сергій Шевчук, Іра Крицька (19 травня 2022). Боротьба ідеологій. Зеленський не реагує на демарш бізнесу проти Гетманцева. Forbes дізнався, що думають про скандал у команді президента і чому цей спір більший за податки. forbes.ua. Forbes Україна.
  25. Андрій Гаценко (17 травня 2022). Бізнес збунтувався проти Гетманцева: у чому звинувачують голову податкового комітету. economics.segodnya.ua. Сьогодні.
  26. Олексій Павлиш (16 травня 2022). "Послідовний противник економічної свободи": бізнес просить Зеленського про відставку Гетманцева. epravda.com.ua. Економічна правда.
  27. Іра Крицька (10 травня 2022). «Я бы уже восстановил проверки для бизнеса, который не пострадал от войны». Какие льготы для предпринимателей оставит государство? Интервью с Данилом Гетманцевым. forbes.ua (рос.). Forbes Україна.
  28. Національна дитяча спеціалізована лікарня «ОХМАТДИТ». ohmatdyt.com.ua. Архів оригіналу за 1 березня 2016. Процитовано 24 лютого 2016.
  29. Рада адвокатів Київської області | та кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури та Центр стажування та підвищення кваліфікації адвокатів. www.radako.com.ua. Архів оригіналу за 21 лютого 2016. Процитовано 24 лютого 2016.
  30. Президент та Віце-президент. Асоціація податкових радників. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 14 березня 2016.
  31. Науково-методична рада НШСУ. nsj.gov.ua (амер.). Архів оригіналу за 7 листопада 2017. Процитовано 6 листопада 2017.
  32. Склад Науково-консультативної ради при Верховному Суді оприлюднено (прізвища). zib.com.ua. Архів оригіналу за 18 травня 2018. Процитовано 17 травня 2018.
  33. Победители и финалисты «Юридической премии 2012 года». yurpremia.org. Архів оригіналу за 9 липня 2016. Процитовано 24 серпня 2016.
  34. http://www.clientchoice.com/search/jurisdiction/ukraine-1781. www.clientchoice.com. Процитовано 26 червня 2015.
  35. ЮРИДИЧЕСКАЯ ПРЕМИЯ 2016 года. yurpremia.org. Архів оригіналу за 26 квітня 2017. Процитовано 24 серпня 2016.
  36. The Legal 500: Europe, Middle East & Africa > Ukraine > Tax recommended Law firms, Lawyers. www.legal500.com (en-us) . Архів оригіналу за 1 травня 2017. Процитовано 24 квітня 2017.
  37. БАНКІВСЬКЕ ПРАВО УКРАЇНИ (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 4 квітня 2017.
  38. http://shop.yurincom.com/book/Nepryame-opodatkuvannya--Pravova-sutn-st-ta-adm-n-struvannya-/.
  39. http://shop.yurincom.com/book/Pryame-realne-opodatkuvannya--Pravova-sutn-st-ta-adm-n-struvannya--Nayavna-u-PDF-format--/.
  40. https://inyure.ua/ua/.
  41. Купити Адміністрування податкових платежів: проблеми теорії та практики-Інтернет-магазин юридичної літератури "Юрліт". jurlit.com (рос.). Архів оригіналу за 22 вересня 2017. Процитовано 8 червня 2017.
Помилка цитування: Тег <ref> з назвою "epravda_650988", визначений у <references>, не використовується в попередньому тексті.