Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/5 листопада

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Сумська область

-Знайдено: + * Щоголев Яків Іванович (5 листопада 1824, Охтирка — 8 червня 1898) — український поет, представник українського романтизму.


Зобр:2шт.


Назва:Голодомор в Україні 1932—1933

-Знайдено: + 3 листопада надіслана телеграма секретаря ЦК КП(б)У Хатаєвича до Косіора, Молотова, Чубаря з пропозицією зменшити постачання промтоварами районів, які не виконали плану хлібозаготівель та формувати списки селянських господарств — саботажників хлібозаготівель 5 листопада Молотов і секретар ЦК КП(б)У Мендель Хатаєвич надіслали директиву на місця з вимогами негайного виконання Постанови від 7 серпня «з обов'язковим і швидким проведенням репресій і нещадної розправи із злочинними елементами у правліннях колгоспів». 6 листопада надіслана телеграма ЦК КП(б)У до обкомів партії про товарну блокаду районів, які не виконували хлібозаготівельних планів: зменшити завезення промислових товарів для 7 районів Одеської, 8 районів Дніпропетровської, 8 районів Харківської, 5 районів Київської області. Надвечір 8 листопада відправлена шифрограма В. Молотова, Й. Сталіна для ЦК КП(б)У: з цього дня «призупиняється відвантаження товарів для сіл всіх областей України», допоки колгоспи та «індивідуальні селяни» не розпочнуть «чесно і добросовісно виконувати свій обов'язок перед робітничим класом і Червоною Армією» в справі хлібозаготівель. 11 листопада надіслана інструкція РНК УСРР «Про організацію хлібозаготівель в одноосібному секторі» — суворі судові репресії щодо господарств, у яких виявлено закопаний у ямах хліб, кваліфікуючи як навмисне псування хліба та шкідництво, забороняти «відпуск промтоварів» з оголошенням списку одноосібників, рішуче стягувати сільгоспподаток, державне страхування, самообкладання, негайно застосовувати «найжорстокіші та найсуворіші» репресії до куркульських господарств, за невиконання ними твердого завдання — продаж усього майна, арешт і виселення. 15 листопада політбюро ЦК ВКП(б) ухвалило рішення про запровадження паспортної системи і розвантаження міст від «зайвих елементів». 21 листопада надіслана телеграма Молотова, Чубаря, секретаря Дніпропетровського обкому КП(б)У В. Строганова, Кагановича Сталіну — надати спецкомісії ЦК КП(б)У (Косіор, Раденс, Кисельов) повноваження на час хлібозаготівель вирішувати питання винесення вироку про розстріли. Голова ДПУ УСРР Станіслав Раденс 22 листопада розробив план операції з виявлення контрреволюційних центрів, які організовують саботаж і зрив хлібозаготівель (рос. по выявлению контрреволюционных центров, организующих саботаж и срыв хлебозаготовок), спрямованої, практично, на виконання директив Молотова-Хатаєвича. Операція повинна була охопити 243 райони. З санкції ЦК КП(б)У вона розпочалася негайно. 26 листопада у пресі з'явився наказ наркома юстиції і генерального прокурора УРСР, в якому наголошувалося на тому, що «репресії є одним з потужних засобів подолання класового спротиву хлібозаготівлі».

-Знайдено: +

Жалобний мітинг у День пам'яті жертв голодоморів. Михайлівська площа у Києві. 25 листопада 2006 року



Зобр:32шт.


Назва:Ганачівка

Файл:Mogyla Kuznevycza.jpg

-Знайдено: + Село вперше згадується в заповіті Дмитра Васька Волчковича 5 листопада 1394 р.


Зобр:1шт.


Назва:Київський метрополітен

-Знайдено: + | 5 листопада 1963
-Знайдено: + |5 листопада 1965
-Знайдено: + |5 листопада 1963
-Знайдено: + |5 листопада 1971
-Знайдено: + |5 листопада 1965
-Знайдено: + |5 листопада 1971
Підзаголовок:=== Архітектура ===
Знайдено: + Перша черга метрополітену, що почала будуватись у 1949 році, мала стати одним з символів перемоги та тріумфу Радянського Союзу. Саме тому вона спроектована у стилі сталінського ампіру, який характерний для архітектури Москви, але, відкрившись у 1960 році, не зберегла більшої частини із запланованого оздоблення. Найбільш збережено цей стиль на станції «Університет», на якій у 90-х роках було демонтовано статую Леніна з білого мармуру через ідеологічні зміни[1].
Підзаголовок:==== Вестибюлі ====
Знайдено: + | 5 листопада 1963
Підзаголовок:==== Вестибюлі ====
Знайдено: + | 5 листопада 1963


Зобр:43шт.


Назва:Політичні партії України

-Знайдено: + | 5 листопада 1990
-Знайдено: + | 25 листопада 1991


Назва:Брижаха Олександр Прокопович

-Знайдено: + Був арештований 5 листопада 1937 в Харкові. 30 грудня 1937 відбувся суд. Подальша доля невідома.


Назва:Болбочан Петро Федорович

-Знайдено: + 5 листопада 1918 року отримав звання полковника армії Української Держави.


Назва:Остапенко Сергій Степанович

-Знайдено: + 5 листопада 1919 року рада професорів університету доручила Остапенку тимчасово, до повернення приват-доцента Антіна Синявського, викладати, крім статистики, ще й політичну економію. Внаслідок цього тижневе академічне навантаження Остапенка в осінньому семестрі 1919/20 навчального року становило 12 годин: політекономія та статистика — по 4 години лекційних та по 2 години семінарських занять.


Зобр:3шт.


Назва:Петрів Всеволод Миколайович

-Знайдено: + З 5 листопада 1919 року — товариш військового міністра УНР.


Зобр:2шт.


Назва:Хорунжий Анатолій Мефодійович

-Знайдено: + Анатолій Мефодійович Хорунжий (* 5 листопада 1915—† 1991) — українській письменник, прозаїк.


Назва:Шабатура Стефанія Михайлівна

-Знайдено: + Стефа́нія Миха́йлівна Шабату́ра (* 5 листопада 1938, Іване-Золоте, нині Заліщицького району Тернопільської області) — українська митець-килимар.


Зобр:1шт.


Назва:Шумський Юрій Васильович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 5 листопада 1887 року в місті Тирасполі. 1917 року організував у Херсоні самодіяльний український драматичний театр і студію; пізніше перейшов до Одеської «Держдрами» (19251934) і Київського театру ім. І. Франка (19341954).


Зобр:2шт.


Назва:Януш Богдан

-Знайдено: + ), Львівщина — † 5 листопада 1930, Львів) — український археолог і мистецтвознавець, консерватор пам'яток старовини у Львівському воєводстві (19211930) і редактор журналу «Wiadomości Konserwatorskie».


Зобр:1шт.


Назва:Українська Держава

-Знайдено: + : Згідно з Брест-Литовським миром суверенітет Української Держави поширювався на Холмщину та Підляшшя. На їхній території була утворена Холмська губернія. Входження цих земель до складу України спричинило протести місцевого польського населення[2]. Оскільки Польща не мала незалежності, офіційні контакти між польською та українською сторонами відбувалися через Австро-Угорщину. Остання сподівалася на утворення Польської держави під своїм протекторатом і діяла неприхильно до України. Через це український уряд покладався на Німеччину, що підтримувала Київ як реальну противагу російському та польському впливові у Східній Європі. Гетьманат ігнорував усі вимоги австрійців провести українсько-польський кордон по річці Буг, східніше від зафіксованої у Брест-Литовському договорі лінії. Після розпаду Австро-Угорщини, польське населення Холмської губернії організувало національне ополчення. 5 листопада гетьман П. Скоропадський звернувся до командування німецьких військ в Україні з проханням ввести на територію губернії українсько-німецькі підрозділи для охорони української адміністрації та населення. Німці погодилися, але повстання Директорії перекреслило усі плани. В грудні 1918 року польські збройні частини новоутрвореної Польської Республіки спільно з польським ополченням окупували Холмщину, Підляшшя та частину західної Волині. Українська адміністрація була інтернована до Калішського табору[3].


Зобр:13шт.


Назва:Філарет (Гумілевський)

-Знайдено: + Архієпископ Філарет (в миру Дмитро Григорович Гумілевський, при народженніКонобеївський; 23 жовтня (5 листопада) 1805 село Конобеївка, Шацький повіт, Тамбовська губернія - 9 (21) серпня 1866) Конотоп) - єпископ Російської Православної Церкви; з 2 травня 1859 архієпископ Чернігівський і Ніжинський; історик церкви, богослов, біблеїст, патролог. 14 квітня 2009 прославлений УПЦ МП у лику місцевошанованих святих.


Зобр:2шт.


Назва:Фомін Євген Павлович

-Знайдено: + Євген Павлович Фомін (* 27 грудня 1910, Каховка — † 5 листопада 1942, Київ) — поет родом з Каховки.


Назва:Симоненко Валентин Костянтинович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Орден Дружби (5 листопада 2009, Російська Федерація) — за великий внесок у зміцнення російсько-української співпраці у сфері фінансового контролю[4]


Зобр:1шт.


Назва:Скоропадський Данило Павлович

-Знайдено: + | термін = 5 листопада 1948 - 23 лютого 1957
-Знайдено: + Після смерті батька (1945) і закінчення Другої світової війни Данило фактично перебрав на себе функції провідника гетьманського руху. Офіційно він був проголошений ним 5 листопада 1948 року, після складеня обов'язків реґента гетьманського руху його матір'ю Олександрою Скоропадською, яка незадовго до того відзначила свій 70-літній ювілей. З цієї нагоди Гетьманич 25 жовтня 1948 року прибув до Німеччини. В Оберстдорфі він зустрівся з матір'ю та сестрами, яких не бачив майже 10 років, і відвідав могилу батька у Вісбадені.


Зобр:3шт.


Назва:Стаханов Олексій Григорович

-Знайдено: + Олексі́й Григо́рович Стаха́нов (* 3 січня 1906, Лугова — † 5 листопада 1977, Торез) — засновник стахановського руху (Соціалістичне змагання) в промисловості і сільському господарстві, використаний для підвищення норм виробітку на 25 — 50%.


Зобр:1шт.


Назва:Тальне

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + * Двухбабний Ісак Шаєвич (* 2 квітня 1922 — † 5 листопада 1943) — Герой Радянського Союзу[5]


Зобр:11шт.


Назва:Саєнко Олександр Ферапонтович

Файл:Saienko-grave.jpg

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 5 листопада 1996 року у Борзні в колишньому маєтку Саєнків відкрито музей митця — Борзнянський художньо-меморіальний музей «Садиба народного художника України Олександра Саєнка» (сучасна адреса — вулиця Партизанська, 58). Склад зібрання: картини, композиції, високохудожні предмети побуту та меблі з соломи.


Зобр:1шт.


Назва:Григор Орлик

-Знайдено: + Григор Орлик (Григорій Пилипович Орлик, фр. du Comte Grégoire Orlyk, *5 листопада 1702 — †14 листопада 1759) — син Пилипа Орлика, державний і військовий діяч Франції, граф, генерал-лейтенант, довірена особа короля Людовика XV.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 5 листопада 1702 у Батурині, син генерального писаря Пилипа Орлика. Хрещеним батьком новонародженого став гетьман Іван Мазепа, а хрещеною матір'ю — дружина генерального судді Василя Кочубея. Після поразки шведсько-української армії у Полтавській битві 1709 року разом із батьками виїхав у еміграцію. Протягом 17091715 років родина мешкала у Бендерах. У травні 1715 року Орлики переїхали до Швеції.


Назва:Свиренко Дмитро Онисифорович

-Знайдено: + Дмитро Онисифорович Свиренко (5 листопада 1888, Мерчик, нині тепер залізнична станція Харківської області — 26 жовтня 1944, Оренбург[6]) — український ботанік, альголог, гідробіолог родом з Харківщини, член-кореспондент АН УРСР (з 1934). З його ініціативи був створений Інститут гідробіології АН України.[7]


Назва:Сементовський Микола Максимович

-Знайдено: + Мико́ла Макси́мович Сементо́вський (18 лютого (2 березня) 1819, Семеногірка, нині в складі с. Іркліїв Чорнобаївського району Черкаської області — †24 жовтня (5 листопада) 1879) — український письменник, історик і краєзнавець. Член Імператорського Російського та Археологічного товариств, автор популярних книг про Київ.


Назва:Чорнобильська атомна електростанція

-Знайдено: + 25 листопада 1983 року на реакторі 4-го енергоблоку завантажено першу ТВЗ, а
-Знайдено: + Після виконаних робіт з модернізації систем станції, передбачених заходами, затвердженими Міненерго СРСР 27 червня 1986 року і спрямованими на підвищення безпеки АЕС з реакторами РБМК, 18 вересня отримано дозвіл на початок фізичного пуску реактора першого енергоблока. 1 жовтня 1986 запущений перший енергоблок і о 16 год 47 хв здійснено підключення його до мережі. 5 листопада проведений запуск енергоблока № 2.


Зобр:6шт.


Назва:Повстання Жмайла

-Знайдено: + 15 жовтня відбувся запеклий бій. Повстанці завдали значних втрат ворогові, але під натиском переважних сил були змушені відступити до Курукового озера. Спроби розгромити тут козаків не мали успіху, і Конецьпольський був змушений почати переговори, під час яких угодовська частина козацької старшини 5 листопада 1625 року скинула Жмайла з гетьманства і уклала з урядовим командуванням невигідний для козацтва Куруківський договір.


Назва:Куруківський договір 1625

-Знайдено: + Куру́ківський до́говір 1625 року — угода, укладена коронним польним гетьманом Станіславом Конєцпольським і козацькою делегацією на чолі з кошовим отаманом Війська Запорозького Михайлом Дорошенком 27 жовтня (5 листопада) 1625 року в урочищі Ведмежі Лози біля Курукового озера (неподалік сучасного міста Кременчука) під час повстання Марка Жмайла.


Назва:Володимир

Підзаголовок:== Іменини ==
Знайдено: + 31 січня, 10 лютого, 7 березня, 6 квітня, 20 червня, 28 липня, 27 серпня, 15 вересня, 17 жовтня, 5 листопада, 26 грудня


Зобр:1шт.


Назва:Борзна

-Знайдено: + Крах загального наступу армії Денікіна на Москву привів не лише до тотального відступу білих, але і до перелому в усій Громадянській війні. В середині жовтня 1919 року розпочався контрнаступ Південного фронту Червоної армії. На лівій «українській» ділянці білогвардійського фронту в кінці жовтня почався наступ 12-ої радянської армії на Чернігівщині. Втретє і остаточно в Борзні радянська влада встановилася 5 листопада 1919 року[8]: білі, здавши Чернігів (7 листопада) і Бахмач (18 листопада), відійшли на лінію Конотоп — Глухів. Але до встановлення «твердої і зразкової» влади рад на борзнянщині було ще далеко. Партизанські загони продовжували активно діяти. Секретний відділ ВЧК доповідав у Москву в травні 1920 року: «Весь Борзенський повіт, за винятком кількох сіл, носить самостійницький характер, являє сприятливий ґрунт для петлюрівської агітації і чекає приходу петлюрівців». «В Борзнянському районі Чернігівської губернії оперує банда з 250 осіб під керівництвом петлюрівських офіцерів»,— містило інформацію агентурне зведення оперативного відділу Київського військового округу від 22 травня 1921 року[9]
-Знайдено: + Страшним молохом впав на борзнянців голодомор 1932–1933 років. Містяни, як «зривники хлібозаготівлі», постановою бюро Борзнянського райкому КП(б)У 25 листопада 1932 року занесені на «чорну дошку». А на 15 березня 1933 року Борзна і Шаповалівка були офіційно віднесені до «найбільше уражених харчовими труднощами» населених пунктів Чернігівщини[10]. Життя приміських колгоспників було злиденне. 15 березня 1933 року райвідділ ДПУ таємною депешею доповідав керівництву, що в Борзні і Шаповалівці голодують «колгоспних родин — 5, індивідуальних — 35, разом — 300 душ»[11]. В доповідній записці облвідділу ДПУ обкому КП(б)У повідомлялося: «В селищі Борзна голодає 20 сімей бідняків членів колгоспу „Червона Зірка“, які мають багато непрацездатних… В селі Шаповалівка 15 бідняцьких сімей, членів колгоспу „Переможець“, голодують, дві сім'ї опухли з голоду»[12].


Зобр:26шт.


Назва:Іван Богун

-Знайдено: + Цього ж 1653 року Богун разом із Тимошем Хмельницьким водив козацькі полки в похід на Молдавію, де було розгромлено армію Георгіци та його союзників. Після загибелі в Сучаві Тимоша (5 листопада 1653 року), Богун повернувся з військом в Україну.


Зобр:5шт.


Назва:Рибаков Анатолій Наумович

-Знайдено: + 5 листопада 1933 року був заарештований і Особливою нарадою колегії ОГПУ засуджений на 3 роки заслання за статтею 58-10 (Контрреволюційна агітація і пропаганда). Після закінчення заслання, не маючи права жити в містах з паспортним режимом, поневірявся по Росії. Працював, здебільшого, там, де не треба заповнювати анкети, однак з 1938 року по листопад 1941 був головним інженером Рязанського обласного управління автотранспорту.


Зобр:1шт.


Назва:Українська платформа «Собор»

-Знайдено: + Українська республіканська партія (УРП) була створена 29 квітня 1990 на основі Української гельсинської групи і зареєстрована 5 листопада 1990. На президентських виборах 1 грудня 1991 кандидат від УРП Левко Лук'яненко посів третє місце після Леоніда Кравчука й В'ячеслава Чорновола, набравши 4,49% голосів.
-Знайдено: + Українська народна партія «Собор» (УНП «С») була створена 25 листопада 1999 (зареєстрована 9 березня 2000) на основі створеного в травні 1999 колишніми членами Народно-демократичної партії Анатолієм Матвієнко й Костянтином Ситником Всеукраїнського об'єднання «Відкрита політика» й інших організацій націонал-демократичного напряму. В парламентських виборах 31 березня 2002 брала участь у складі Блоку Юлії Тимошенко.


Зобр:1шт.


Назва:Орден князя Ярослава Мудрого

-Знайдено: + |align="center"|5 листопада 1998
-Знайдено: + |align="center"|5 листопада 1998
-Знайдено: + |align="center"|5 листопада 1998
-Знайдено: + |align="center"|5 листопада 1998


Зобр:11шт.


Назва:Горовиць Володимир Самійлович

-Знайдено: + Володи́мир Самí́йлович Го́ровиць (*1 жовтня 1903, Київ — †5 листопада 1989, Нью-Йорк, США) — український піаніст 20 століття, «король королів піанізму»{{джерело?


Зобр:2шт.


Назва:Боярка

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Цілих два місяці точилися бої на території району між німецьким та радянськими військами. Німці заволоділи Бояркою 1 серпня 1941 року. Відступили з Боярки 5 листопада 1943 року.


Зобр:22шт.


Назва:Список Героїв України

-Знайдено: + | 25 листопада 2008
-Знайдено: + | 15 листопада 2007
-Знайдено: + | 5 листопада 2003


Назва:Блохін Олег Володимирович

-Знайдено: + Оле́г Володи́мирович Блохі́н (нар. 5 листопада 1952, Київ) — радянський і український футболіст та тренер, очолює київське «Динамо». Найрезультативніший бомбардир радянського футболу — 319 голів у залік клубу Григорія Федотова. Лауреат Ювілейної нагороди УЄФА як найвидатніший український футболіст 50-річчя (1954–2003).


Зобр:2шт.


Назва:Макух Василь Омелянович

-Знайдено: + У кінці жовтня 1968 р. Василь Макух приїхав до Карова, щоби відвідати хвору сестру. З батьками поділився своїми думками про антиукраїнську політику тоталітарного режиму, про русифікацію, про колоніальне становище України. Писав тоді багато листів своїм друзям із Києва, Нікополя, Дніпропетровська. 3 листопада несподівано виїхав із села до Львова. Із собою взяв сітку-авоську з трьохлітровою банкою, загорненою в газету, та декілька яблук. Казав, що у банці яблучний сік, але як з'ясувалося згодом, у банці був бензин. У Львові з головного вокзалу десь опівночі від'їхав луганським поїздом. 5 листопада був уже в Києві.
-Знайдено: + А тоді, 5 листопада ввечері зарубіжні радіостанції на весь світ повідомили приблизно наступне: "Громадянин України Василь Макух, протестуючи проти комуністичного тоталітаризму, поневолення українського народу й агресії СРСР проти Чехо-Словаччини, здійснив у Києві акт самоспалення. Перед мужнім вчинком українця-патріота схиляє голову вся прогресивна світова спільнота… ".
Підзаголовок:== Визнання ==
Знайдено: + 5 листопада 2008 року, у 40-ві роковини самоспалення Василя Макуха, на майдані Незалежності було влаштовано концерт-реквієм. Того самого дня у Донецьку, в головному офісі громадської організації інвалідів «Чорнобиль-Допомога», на вшанування пам'яті Василя Макуха та Олекси Гірника було відкрито унікальний музей «Смолоскип».
Підзаголовок:== Визнання ==
Знайдено: + 5 листопада 2011 року біля будинку 27-А на Хрещатику, що неподалік Печерського райсуду, надвечір зібрався гурт людей. Вони тримали плакати з портретами Василя Макуха. Свічками у склянках виклали його прізвище. Лідер молодіжної спілки «Патріоти» студент Київського національного університету Арсен Пушкаренко запропонував звернутися до влади Чехії та Словаччини з проханням відзначити подвиг Макуха нагородами. «Нехай українській владі буде соромно», — заявив він.


Зобр:5шт.


Назва:Мізін Сергій Григорович

Підзаголовок:=== Тренер ===
Знайдено: + ac=arch&atid=65801 Косирін – в Одесу, Мізін – у Харків - Високий Замок]</ref>, згодом ФК «Львів». 21 грудня 2009 року став спортивним директором клубу «Нафтовик-Укрнафта»[13], а у червні 2010 року став її головним тренером[14]. 5 листопада 2011 після серії невдалих ігор подав у відставку[15].


Назва:Горук Семен

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + З 5 листопада до 10 грудня 1918 Г — начальник штабу Начальної Команди УГА.


Зобр:2шт.


Назва:Бєляєв Володимир Павлович

-Знайдено: + * Почесний громадянин Кам'янця-Подільського під № 1 (ухвала Кам'янець-Подільської міської ради від 5 листопада 1967).


Назва:Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Статут Академії затвердила Українська Центральна Рада 5 листопада 1917 року, а урочисте відкриття відбулося 5 грудня того ж року у приміщенні Української Центральної Ради. Академію очолювала Рада Академії у складі Дмитра Антоновича, Павла Зайцева, Данила Щербаківського (вчений секретар) та ін. Ректорами Академії були: Василь Кричевський, Федір Кричевський (1918 і 1921 — 23), Олександр Мурашко, Георгій Нарбут, Михайло Бойчук. Перші професори: Михайло Бойчук (монументальне мистецтво), Микола Бурачек (пейзаж), Василь Кричевський (архітектура, композиція), Федір Кричевський (побутовоісторичне малярство, портрет), Абрам Маневич, Олександр Мурашко, Михайло Жук (станкове малярство, рисунок), Юрій Нарбут (графіка), Данило Щербаківський (українське народне мистецтво, історія українського мистецтва). 1921 року до професорського складу додатково увійшли: Лев Крамаренко (монументально-декоративне малярство), Вадим Меллер (театральне оформлення), Софія Налепінська-Бойчук (дереворит), Євген Сагайдачний, Бернард Кратко (скульптура), Андрій Таран (мозаїка) та ін.


Зобр:4шт.


Назва:Глушко Юрій Косьмич

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Вдруге заарештований разом із групою провідних діячів і активістів українського руху 5 листопада 1922 після захоплення Владивостока більшовиками. Заарештованих перевезено до столиці Далекосхідної Республіки м. Чита, де вони рік перебували у в'язниці.


Зобр:2шт.


Назва:Список академіків НАН України

Підзаголовок:=== А ===
Знайдено: + | 25 листопада 1992
Підзаголовок:=== Б ===
Знайдено: + | 5 листопада 1925
Підзаголовок:=== Б ===
Знайдено: + | 25 листопада 1992
Підзаголовок:=== В ===
Знайдено: + | 25 листопада 1887
Підзаголовок:=== В ===
Знайдено: + | 5 листопада 1891
Підзаголовок:=== В ===
Знайдено: + | 25 листопада 1992
Підзаголовок:=== В ===
Знайдено: + | 25 листопада 1992
Підзаголовок:=== Г ===
Знайдено: + | 25 листопада 1992
Підзаголовок:=== Г ===
Знайдено: + | 25 листопада 1992
Підзаголовок:=== Г ===
Знайдено: + | 25 листопада 1992
Підзаголовок:=== Г ===
Знайдено: + |25 листопада 1934
Підзаголовок:=== Д ===
Знайдено: + | 25 листопада 1992
Підзаголовок:=== Д ===
Знайдено: + |5 листопада 1988


Зобр:39шт.


Назва:Костусєв Олексій Олексійович

-Знайдено: + id=959040 Олексій Костусєв став новим мером Одеси] // повідомл. за 5 листопада 2010 року від Укрінформ</ref>.


Зобр:1шт.


Назва:Бурлюк Алла Леонідівна

-Знайдено: + А́лла Леоні́дівна Бурлю́к (27 листопада 1935, нині затоплене село Переволочна на Полтавщині — 5 листопада 1998, Київ) — українська актриса. Народна артистка УРСР (1979).


Назва:Крушельницький Іван Антонович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + 5 листопада 1934 року його безпідставно заарештовано і звинувачено, як і багатьох інших «західняків», в організації підготовки терористичних актів проти керівників радянської влади. 13 грудня 1934 року виїзна сесія Військової колегії Верховного суду СРСР, що засідала у Києві, на підставі постанови президії ЦВК СРСР від 1 грудня 1934 року засудила Івана Крушельницького (разом із братом Тарасом, Г. Косинкою, Д. Фальківським, О. Влизьком, Костем Буревієм, — всього двадцять вісім чоловік) до розстрілу. Є свідчення, що присуду не чекали, а стратили їх за день чи два до вироку, у підвалі Жовтневого палацу у Києві.


Назва:Біла армія

-Знайдено: +

Розташування військ до початку перекопської операції (на 5 листопада 1920)


-Знайдено: + Незважаючи на гігантську перевагу у живій силі і озброєнні, червоні війська кілька днів не могли зламати оборону захисників Криму, і тільки після того, як, форсувавши вбрід мілководну Чонгарську протоку[16], частини Червоної армії і союзні їм загони Махна зайшли у тил основних позицій білих (див. схему), а 11 листопада махновцями під Короповою Балкою був розбитий кінний корпус Барбовіча, оборона білих була прорвана. Червона армія вдерлася до Криму, оволоділа Сивашською та Чонгарською переправами. До 13 листопада (31 жовтня) армія Врангеля і безліч цивільних біженців на кораблях Чорноморського флоту відпливли у Константинополь, того ж дня червоноармійці вступили в Джанкой. Загальна чисельність тих, хто покинули Крим, склала близько 150 тис. осіб[17]. 15 листопада більшовики зайняли Севастополь, загони отамана Махна — місто Євпаторію.


Зобр:3шт.


Назва:Калашники

-Знайдено: + * Калашник Яків Петрович — (23 жовтня 1927, с. Листопадове Кіровоградської області — 5 листопада 1967, Дніпропетровськ) — український живописець; викладав у Дніпропетровському художньому училищі.


Назва:Шелаєв Олег Миколайович

-Знайдено: + Оле́г Микола́йович Шела́єв (нар. 5 листопада 1976 в Луганську) — український футболіст, який грає за «Металіст» і національну збірну України. Станом на листопад 2012 року провів найбільше матчів в чемпіонаті української Вищої ліги та Прем'єр-ліги, таким чином очолюючи «клуб Олександра Чижевського»[18].


Зобр:2шт.


Назва:Ушкалов Леонід Володимирович

-Знайдено: + Леонід Володимирович Ушкалов народився 5 листопада 1956 р. в містечку Краснопілля на Сумщині. З 1977-го по 1982 р. навчався на філологічному факультеті Харківського державного університету. Після закінчення університетського курсу працює на посадах викладача, доцента (1993) й професора (1995) на кафедрі української та світової літератури Харківського національного педагогічного університету ім. Григорія Сковороди. У 1989 р. в Інституті літератури ім. Тараса Шевченка НАН України захистив кандидатську дисертацію («Творчість Григорія Сковороди і антична культура»), а в 1996 р. — докторську («Література українського бароко в її зв'язках із філософією»).


Назва:Великий Атанасій Григорій

-Знайдено: + Атана́сій Григо́рій Вели́кий (*5 листопада 1918 р., с. Туринка — †24 грудня 1982 р., Рим, Італія) — церковний діяч, науковець, відомий історик Церкви, археограф, священик-василіянин, протоархимандрит Василіянського Чину (19631976).


Назва:Історія Луганська

-Знайдено: + | 5 листопада 1935


Назва:Крушельницький Тарас Антонович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 1928 р. Тарас Крушельницький узяв участь у святкуванні 10-річчя ЗУНР на Свято-Юрській горі у Львові. Святкування супроводжувалося сутичками з поліцією. За участь в антиурядових виступах Тарас засуджений до трьох років позбавлення волі. Покарання відбував у львівських «Бригідках». 8 травня 1934 р. родина Крушельницьких виїхала на постійне місце проживання до Харкова. Тарас Крушельницький із дружиною Стефою, яка закінчувала студіювати географію в Ягаллонському університеті, прибули до Харкова в липні того ж року. А вже 5 листопада 1934 р. Крушельницьких заарештували. 15 грудня 1934 р. виїзна сесія Військової колегії Верховного Суду СРСР у Києві визнала винними Тараса та його брата Івана в підготовці терористичних актів. Обох розстріляли відразу (17 грудня 1934 р.), решта членів родини Антона Крушельницького загинула в концтаборах, окрім Лариси Крушельницької та дружини Тараса Стефи, яка уникнула арешту, і їхньої доньки Марії. Стефанія Крушельницька повернулася до Львова 1943 р. (Дочка Тараса Крушельницького — Крушельницька Марія Тарасівна — заслужена артистка України, професорка кафедри фортепіано Львівської музичної академії ім. М. Лисенка й екс-ректор цієї академії).


Назва:Лукашик Степан Іванович

-Знайдено: + Степа́н Іва́нович Лука́шик (*5 листопада 1953, Невір — пом. 2 травня 2011, Львів) — кандидат економічних наук; державний діяч, почесний громадянин Яворівського району, почесний громадянин міста Новояворівськ, "посол української економіки в Польщі".
-Знайдено: + Народився 5 листопада 1953 року в с. Невір, Любешівського району Волинської області; українець; батько Лукашик Іван Йосипович (1924 року народження), мати Лукашик Марія Прокопівна (1924 року народження); дружина Лукашик (Коцаба) Оксана Ярославівна (1955 року народження) — архітектор; син Богдан (1979 року народження) — юрист.


Зобр:3шт.


Назва:Кернес Геннадій Адольфович

-Знайдено: + За результатами місцевих виборів в Україні, що відбулися 31 жовтня 2010 року, Геннадій Адольфович Кернес — кандидат від Партії Регіонів на посаду харківського міського голови одержав перемогу — за нього проголосували 130 352 виборця. Харківський міський виборчком оприлюднив результати виборів мера Харкова, згідно з якими переміг Г. А. Кернес, 5 листопада 2010 року[19].


Назва:Мирон Сич

-Знайдено: + Мирон Сич (пол. Miron Sycz; *3 січня 1960, Остре Бардо, Вармінсько-Мазурське воєводство) — єдиний етнічний українець у Сеймі Республіки Польща, посол до польського Сейму (від 5 листопада 2007 р.), учитель за фахом, активіст Об'єднання Українців у Польщі (ОУП).


Назва:Марійка

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + В селі народився Мельничук Дмитро Олексійович (* 5 листопада 1943) — академік НАН України[20].


Назва:Чудновський Віталій Олегович

Підзаголовок:==== Результат ====
Знайдено: + ] — 06.11.2012.</ref> Суд відмовився заслуховувати покази членів ДВК 90-го округу, які заявили про фальсифікації та переглядати долучений до справи відеозапис із ОВК, на якому зачитувалися дільничні протоколи. 5 листопада суд прийняв рішення не задовольнити позовну заяву кандидата Марченка.Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref> Того ж дня Світовий конгрес українців опублікував звіт про виявлення його місією міжнародних спостерігачів сфальсифікованого результату на окрузі № 90, оскільки є серйозні розбіжності між даними сайту ЦВК та протоколами дільниць.[21]


Зобр:1шт.


Назва:Коваль В'ячеслав Станіславович

-Знайдено: + В'ячесла́в Станісла́вович Кова́ль (нар. 5 листопада 1945, місто Дніпродзержинськ, Дніпропетровська область) — український політик. Народний депутат України. Кандидат юридичних наук2003). Член Народного Руху України1989), заступник голови (з жовтня 1997) та член Політради (з березня 1999).


Назва:Муратова Кіра Георгіївна

-Знайдено: + Кіра Георгіївна Муратова (Коротко́ва, *5 листопада 1934, Сороки, Молдова) — український кінорежисер. Народна артистка Української РСР, лауреат Державної премії України, спеціальний приз Берлінського кінофестивалю 1990 р.


Зобр:2шт.


Назва:Колесніченко Вадим Васильович

-Знайдено: + * 5 листопада 2010 року Колесніченко зареєстрував у Верховній Раді України проект Постанови «Уточнення понятійного апарату мови діловодства державних органів влади, судочинства, тощо» (стосовно розмежування прикметників «руський» та «російський»), через що ЗМІ звинуватили його[22][23][24] в намаганні замінити слово «українець» на «руський», адже в проекті було запропоновано замінити прикметник «російський» на прикметник «руський» в мові законодавства, офіційного діловодства, судочинства, тощо відносно термінів, понять, процесів, явищ, що пов'язані з приналежністю до руської культури, яка лежіть своїми коренями в давній державі — Київська Русь.


Назва:Паволоч

-Знайдено: + Перший костел католицький був спалений ще за Хмельниччини. 5 листопада 1751 р. князь Юзеф Любомирський заклав тут новий костел під титулом Святого непорочного зачаття. Він також надав костелу 1500 злотих і село Ксьондзівку (передмістя Паволочі). Окрім того, костел паволоцький від легатів Юзефа Бодаковського, Войцеха Буссольського, Яна Бялковського, Яна Фаленського, отримав 7300 злотих.[25]


Зобр:1шт.


Назва:Вайсблат Олександр Володимирович

-Знайдено: + Олекса́ндр Володи́мирович Ва́йсблат (*5 листопада 1924, Київ — †24 вересня 2004, Москва) — український та російський вчений-фізик, кандидат наук, кавалер Ордену Дружби.


Назва:Мельничук Дмитро Олексійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 5 листопада 1943 р. (с.Марійка, Жашківський район, Черкаська область); українець; батько Олексій Прохорович (1924—2003) — механізатор колгоспу; мати Ганна Павлівна (1925—1986) — колгоспниця; дружина Тетяна Федорівна (1948) — к.пед.н., доцент кафедри культурології НУБіП України; син Сергій (1970) — доктор біологічних наук, професор, член-кореспондент НААН України; директор Українського навчально-наукового інституту якості біоресурсів і безпеки життя; директор Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК Національного університету біоресурсів і природокористування України; син Максим (1973) — доктор біологічних наук, професор; член-кореспондент НААН України; лауреат Державної премії в галузі науки і техніки України; директор Навчально-наукового інституту рослинництва, екології і біотехнологій НУБіП України.


Назва:Онуфрій (Березовський)

-Знайдено: + |Дата народження=5 листопада 1944
-Знайдено: + Митрополи́т Черніве́цький і Букови́нський Ону́фрій (в миру Орест Володимирович Березовський), (*5 листопада 1944, с. Коритне) — архієрей Української Православної Церкви (Московського Патріархату)[26]. Один з найстарших за хіротонією у єпископаті УПЦ. Голова Церковного суду УПЦ.
Підзаголовок:=== Юність ===
Знайдено: + Орест Володимирович Березовський народився 5 листопада 1944 року в селі Коритне Вашковецького, нині Вижницького, району Чернівецької області в родині священика.


Зобр:1шт.


Назва:Одеський тролейбус

-Знайдено: + | дата відкриття = 5 листопада 1945


Назва:Київський тролейбус

-Знайдено: + | дата відкриття = 5 листопада 1935 року
-Знайдено: + Рух першою в Києві та Україні тролейбусною лінією було відкрито 5 листопада 1935 року. Першим був маршрут («вул. Загородня — пл. Льва Толстого»), що проходив Червоноармійською вулицею (більшість тієї лінії збереглася й донині). Рух відкривало 4 тролейбуси моделі ЛК-5. Тоді ж в кінці Червоноармійської вулиці було відкрито депо, що проіснувало до початку 2008 року. Згодом тролейбус з'явився на Хрещатику (1936), тролейбусна лінія пролягла також до залізничного вокзалу. Станом на 1940 рік діяло 3 тролейбусні маршрути, що зв'язували між собою залізничний вокзал, Загородню вулицю (нині вулиця Панаса Любченка, неподалік станції метро «Либідська») та площу 3-го Інтернаціоналу (нині — Європейська площа). Парк тролейбусів складався з 47 машин моделей ЛК-5, ЯТБ-1 та ЯТБ-2.
-Знайдено: + Під час війни тролейбусний рух було призупинено, мережу частково зруйновано. 5 листопада 1944 року тролейбусний рух було відновлено. Протягом 1940—1960-х років було збудовано близько 150 км тролейбусних ліній, парк тролейбусів зріс із декількох десятків до майже 300 тролейбусів, було збудовано ще 2 нових депо — № 2 (1961) та № 3 (1968).


Зобр:4шт.


Назва:Українська республіканська партія

-Знайдено: + Украї́нська республіка́нська па́ртія — українська політична партія. Була створена 29 квітня 1990 року на основі Української Гельсінської спілки і зареєстрована в тому ж році 5 листопада.


Зобр:2шт.


Назва:Дятлів Петро Юрійович

-Знайдено: + Реабілітований 9 травня 1958 року та 5 листопада 1959 року.


Назва:Почесні громадяни Кам'янця-Подільського

-Знайдено: + Імена перших почесних громадян міста стали відомі тільки через рік і 4 місяці — 5 листопада 1967 року, тобто за два дні до 50-річчя «Великого Жовтня». П'ята сесія міської ради одинадцятого скликання розглянула єдине питання: про надання звання «Почесний громадянин міста Кам'янець-Подільський». І одноголосно ухвалила, що ними стануть (за абеткою):


Назва:Комісаров Микола Несторович

-Знайдено: + Мико́ла Не́сторович Коміса́ров (* 11 липня 1896, село Свисланівка Пензенської губернії — † 5 листопада 1977) — український лікар-хірург. Заслужений лікар УРСР (1954). Почесний громадянин Кам'янця-Подільського (1967).


Назва:Ржавець

-Знайдено: + 5 листопада 2009 року село було газофіковане.[27]


Назва:Бондар Віктор Васильович

-Знайдено: + Ві́ктор Васи́льович Бо́ндар (*5 листопада 1975, село Дашківці, Віньковецький район, Хмельницька область) — міністр транспорту та зв'язку України (2005—2006), заступник голови Секретаріату Президента (2006—2007), голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації (2007—2010), депутат Верховної Ради України (з 2012).
-Знайдено: + Народився 5 листопада 1975 року у селі Дашківці Віньковецького району Хмельницької області.


Зобр:1шт.


Назва:Список міністрів оборони України

-Знайдено: + |14 липня 1919 - 5 листопада 1919
-Знайдено: + |5 листопада 1919 - 25 липня 1920


Зобр:35шт.


Назва:Кардиналовська Єлизавета Михайлівна

-Знайдено: + Єлизаве́та Миха́йлівна Кардинало́вська (* 16 травня 1900, Київ — † 5 листопада 1971, Київ) — українська письменниця, перекладач, архітектор, художниця-реставратор. Мати Кардиналовської Роксолани Іванівни.


Назва:Гніздовський Яків Якович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Яків Гніздовський помер 8 листопада 1985 року в Нью-Йорку і був похований у колумбарії Собору Іоанна Богослова. 5 листопада 2005 року відбулося перепоховання урни з його прахом на Личаківському цвинтарі у Львові.
-Знайдено: + 5 листопада 2005 року в Національному музеї Львова відкрилася ретроспективна виставка творів Якова Гніздовського з колекцій музеїв Львова, Києва та Тернопіля, присвячена перепохованню праху художника у Львові, а також 90-річчя від дня його народження та 20-річчю з дня смерті.
Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: + * «Слава залишилась у світі — прах повертається на Батьківщину» — замітка від 5 листопада 2005 року на сайті «Майдан».
Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: + * Гордиенко С. Во Львове перезахоронили прах живописца Якова Гнездовского // Подробности-ТВ. — 2005. — 5 листопада.(рос.)


Зобр:6шт.


Назва:Діброва «Зелений дуб»

-Знайдено: + Оголошена об'єктом природно-заповідного фонду рішен­ням виконкому Тернопільської обласної ради від 5 листопада 1981 № 589. Перебуває у віданні ДЛГО «Тернопільліс». Площа — 4,5 га.


Назва:Бойко Вадим Леонідович

-Знайдено: + Вади́м Леоні́дович Бо́йко (нар. 5 листопада 1962 — пом. 14 лютого 1992) — журналіст, народний депутат України 1-го скликання.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 5 листопада 1962 року в місті Світловодськ, Кіровоградська область, УРСР, в родині службовців. Українець, освіта вища, КДУ, журналіст.


Зобр:1шт.


Назва:Слов'янська партія

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + П'ятий з'їзд ГКУ відбувся 5 — 6 листопада 1994 року в Донецьку. Головою партії було обрано Олександра Базилюка, його заступником Олександра Лузана, секретарем — Олену Геллер.


Назва:Список радників Президента України

-Знайдено: + |5 листопада 200719 серпня 2008


Назва:Гетьман Богдан Хмельницький (крейсер)

-Знайдено: + 5 листопада 1941 року командиром корабля призначили капітана 2 рангу М. Заруба. 8 листопада першим з кораблів ескадри відкрив вогонь по наступаючим військам супротивника. 12 листопада, під час авіанальоту, у крейсер влучило дві бомби. Під час бою загинуло понад 70 членів команди.


Зобр:3шт.


Назва:Капелюшний Леонід Володимирович

-Знайдено: + Народився 5 листопада 1942 р. в с. Павлогірківка Кіровоградської обл. Закінчив філологічний факультет Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка (1969). Працював в органах преси (зокрема газетах «Известия», Москва), на Одеській кіностудії. Автор сценаріїв документальних фільмів. Член Національних Спілок журналістів і кінематографістів України.


Назва:Багрій Петро Іларіонович

-Знайдено: + Петро Іларіонович Багрій (нар. 5 листопада 1925 — † 21 березня 1981) — український радянський економіст, академік НАН України (1973).
-Знайдено: + Народився 5 листопада 1925 року в селі Тополівка Вінницької області. 1954 року закінчив Одеський інститут народного господарства. З 1957 року працював у Інституті економіки Академії наук України. 1961–1965 року був співробітником статистичного відділу соціально-економічного департаменту Організації Об'єднаних Націй (ООН). 1970 року здобув ступінь доктора економічних наук.


Назва:Паоло де ла Аса

-Знайдено: + | збірна-поновлення = 5 листопада 2009


Назва:Ярмоленко Андрій Миколайович

Підзаголовок:== Біографія ==

Знайдено: +

Андрій Ярмоленко у формі «Динамо». 5 листопада 2009 року



Зобр:5шт.


Назва:Голубкова Катерина Олександрівна

-Знайдено: + Катери́на Олекса́ндрівна Голубко́ва (5 листопада 1946, Пам'яті 13 борців) — поетеса.
-Знайдено: + Народилася 5 листопада 1946 р. в с- щі Пам'яті 13 борців Ємельянівського району Красноярського краю.


Назва:Данилюк Іван Ілліч

-Знайдено: + Іван Ілліч Данилюк (* 3 грудня 1931, село Рашків, УРСР — † 5 листопада 1988, Донецьк, Україна) — український математик, заслужений діяч науки Української РСР, академік АН УРСР (1988), доктор фізико-математичних наук (1963), професор (1965), перший директор Інституту прикладної математики і механіки НАН України (1965–1974), згодом завідувач відділу рівнянь математичної фізики Інституту прикладної математики і механіки НАН України.


Назва:Черкаський тролейбус

-Знайдено: + | дата відкриття = 5 листопада 1965 року
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Тролейбусний парк був відкритий 5 листопада 1965 року.


Зобр:16шт.


Назва:Баленко Олександр Олексійович

Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + Указом Президії Верховної Ради СРСР від 5 листопада 1944 року за зразкове виконання бойових завдань командування по знищенню живої сили і техніки противника і проявлені при цьому мужність і героїзм гвардії підполковникові Баленку Олександру Олексійовичу присвоєнеа звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка» (№ 5278).


Зобр:1шт.


Назва:Августин (Маркевич)

-Знайдено: + | титул_2 =Архієпископ Львівський і Галицький
до 5 листопада 1998 — єпископ Львівський і Дрогобицький
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 5 листопада 1998 року зведений у сан архієпископа і отримав титул «Львівський і Галицький».


Зобр:1шт.


Назва:Пам'ятники Тернополя

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + У місті було 6 пам'ятників Володимиру Леніну — статуї і бюсти; головний із них — у центрі площі Свободи (скульптор О. Роберман); встановлений 5 листопада 1967; демонтований 8 серпня 1990.


Зобр:6шт.


Назва:Суднобудівний завод імені 61 комунара

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 30 січня 2004 був укладений контракт з іспанською фірмою Factoria Naval de Marin sa на будівництво двох корпусів суховантажів DWT 4500. 5 листопада 2004 проведена закладка першого корпусу і 24 грудня другого.


Зобр:2шт.


Назва:Антикризовий центр

-Знайдено: + Антикризовий центр — координаційний допоміжний орган влади утворений 5 листопада 2002 року Президентом України Леонідом Кучмою з метою «вдосконалення взаємодії центральних органів виконавчої влади та координації здійснюваних ними заходів щодо реалізації державної політики у сфері запобігання і подолання кризових ситуацій, що спричинені екстремістськими або терористичними проявами».


Назва:Губаржевський Ігор Володимирович

-Знайдено: + Губарже́вський Ігор Володимирович (30 травня 1905, с. Дерешова, нині Мурованокуриловецького району Вінницької області5 листопада 1970, Нью-Йорк, похований у містечку Лінден, штат Нью-Джерсі, США) — мовознавець, церковний діяч.


Назва:Нагороди УНР

-Знайдено: + Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР) запровадила власні нагороди: 5 листопада 1918 р. військову відзнаку «3а обняття Львова у власть Української Держави» трьох ступенів. Проект, на жаль, не було реалізовано. 30 квітня 1919 р. західноукраїнський крайовий уряд — Рада державних секретарів Західної області Української Народної республіки (ЗОУНР) — установила відзнаки: найвищу нагороду — Тризуб з вінцем (чотирьох ступенів), а також медаль Тризуба (чотирьох ступенів), Оружний Тризуб та Хрест учасництва, було почато виготовлення знаків, але до практичного нагородження справа де дійшла. Планувалося також заснувати медаль п'яти ступенів для поранених.
-Знайдено: + |5 листопада 1918


Зобр:4шт.


Назва:Клуб Олександра Чижевського

-Знайдено: + : Дані в таблиці станом на 5 листопада 2012


Назва:Александер Тишинський

-Знайдено: + Алекса́ндер Тиши́нський (пол. Aleksander Tyszyński; * 21 травня 1811, Петербург,— † 5 листопада 1880, село М’ясота, тепер Молодечненського району Мінської області Білорусі) — польський прозаїк, літературний критик, публіцист; запровадив до вжитку концепцію української школи в польській літературі.


Назва:Кубайчук Віктор Павлович

-Знайдено: + Віктор Павлович Кубайчу́к (нар. 5 листопада 1946, місто Київ) — український науковець, кандидат фізико-математичних наук, укладач книг з історії української мови.


Зобр:1шт.


Назва:Купріянов Костянтин Олексійович

-Знайдено: + Народився 5 листопада 1931 р. в Одесі. Закінчив Ленінградське училище зв'язку (1954). Працює на Одеській кіностудії.


Назва:Каштанов Віктор Сергійович

-Знайдено: + Народився 5 листопада 1929 р. в Києві в родині службовця. Помер 18 жовтня 1994 р. там же. Закінчив Харківський інститут культури (1957) та Вищу партійну школу при ЦК Компартії України (1964). Був головним редактором передач для дітей та юнацтва Київської студії телебачення, редактором агентства «Телепресреклама», «Укоопторгреклама».


Назва:Хмельницький академічний обласний театр ляльок

-Знайдено: + 5 листопада 2009 року театр отримав статус академічного[28], відтак його назва тепер звучить: Хмельницький академічний обласний театр ляльок.


Зобр:1шт.


Назва:Мельников Микола Якович

-Знайдено: + Народ. 16 листопада 1904 р. в м. Александрові Володимирської обл. (Росія) в родині склодува. Помер 5 листопада 1984 р. в Києві. Учасник Великої Вітчизняної війни. Закінчив кінофакультет Київського музично-драматичного інституту ім. М. Лисенка (1929). Працював помічником і асистентом режисера на Київській студії художніх фільмів (1929—1935) й Українській студії кінохроніки. З 1947 р. — був режисером «Укркінохроніки».


Назва:Самофалова Катерина Михайлівна

-Знайдено: + Народ. 5 листопада 1931 р. в Харкові в родині робітника. Закінчила історико-філософський факультет Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка (1956).


Назва:Прометей (Дніпродзержинськ, 1991)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + В сезоні 1992/93 «Прометей» стартував в перехідній лізі першості України. Виступ команди виявився невдалим і в кінці сезону «Прометей» опинився на останньому місці. Знову в когорту професіоналів дніпродзержинці повернулися в 1995 році. Цього разу «Прометей» стартував у другій лізі. 5 листопада 1995 року перед власними вболівальниками команда була розгромлена севастопольською «Чайкою» з рахунком — 0:11. Але найгірше було попереду. Через фінансові труднощі після першого кола клуб взагалі відмовився від участі у змаганнях і після завершення сезону припинив існування.
-Знайдено: + * Найбільша поразка - Друга Ліга: 0:11 ("Чайка" (Севастополь), 5 листопада 1995 року, Дніпродзержинськ).


Назва:Ратманська Нехама Іцківна

-Знайдено: + Народ. 5 листопада 1916 р. Померла 18 травня 1991 р. в Києві. З 1932 р. працювала на Київській кіностудії ім. О. П. Довженка асистентом режисера з монтажу.


Назва:Кураш Орест Іванович

-Знайдено: + Орест Іванович Кураш (*10 жовтня 1935, с. Оріхівці поблизу м. Перемишля, Польща — †5 листопада 2006, Львів, Україна) — український хормейстер, громадський діяч, заслужений діяч мистецтв України (з 1989).


Зобр:2шт.


Назва:Титов Володимир Георгійович

-Знайдено: + 29 вересня 1992 рішенням ДМВК разом з Сергієм Крікалевим Володимир Титов був відібраний для підготовки до польоту на американському багаторазовому транспортному космічному корабліі за програмою STS-60. З 5 листопада 1992 по лютий 1994 року вони проходили підготовку до польоту в Космічному центрі NASA імені Ліндона Джонсона в Х'юстоні, штат Техас. У березні 1993 року Титов був призначений дублером Крікалева.


Зобр:6шт.


Назва:Інкерманська битва

-Знайдено: + |date = 5 листопада, 1854
-Знайдено: + Інкерманська битва  — битва між російськими та військами союзників, що сталася в ході Кримської війни 5 листопада 1854 р. біля м. Інкерман.


Зобр:7шт.


Назва:Чернігівський тролейбус

-Знайдено: + | дата відкриття = 5 листопада 1964 року
-Знайдено: + Черні́гівський троле́йбус — тролейбусна мережа Чернігова. Шоста за обсягом перевезень в Україні. Тролейбусна мережа відкрита 5 листопада 1964 року. Протяжність одиночного контактного дроту — 104,2 км, довжина ліній — більше 53 км, 113 пасажирських тролейбусів (в тому числі 3 з низьким рівнем підлоги та 3 зчленованих). Експлуатується організацією КП «Чернігівське тролейбусне управління». У 2011 році тролейбусами міста було перевезено 34 636 тис. чол., що на 11,5% менше ніж у 2010 році, коли було перевезено 39 132 тис. пасажирів[29].
Підзаголовок:==Історія==
Знайдено: + І ось 5 листопада 1964 на трасі довжиною 22 кілометри відбулося офіційне відкриття двох тролейбусних ліній: «з/д вокзал — Бобровиця» і «Бобровиця — капроновий завод», на які вийшли 22 машини. Під напутні слова начальника тролейбусного управління Я . О. Гореліка вирушили в перший рейс водії Ніколаєнко, Онанко, Пода, Баран. Тролейбус сподобався не тільки міщанам, а й владі міста — це сприяло подальшому розвитку мережі, появі нових маршрутів, закупівлі рухомого складу.
-Знайдено: + З 5 листопада 1964 року містом почали курсувати маршрутні тролейбуси марок МТБЕС, Київ-5 (ЛАЗ-695т) та ЗіУ-5.


Зобр:5шт.


Назва:Шаян Володимир Петрович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 5 листопада 1943 року під час німецької окупації Шаян створює нелегальну релігійно-політичну організацію «Орден Лицарів Бога Сонця», яка мала на меті провадити боротьбу проти Німеччини і Радянської Росії, за духовне і фізичне визволення України й українського народу від чужинського поневолення. Очевидно, Володимир Шаян мав зв'язок з ОУН, а у зверненні до проводу ОУН відмічалося, що Орден не творить окремої мілітарної одиниці, але включається в політичну і революційну ОУН. Однак домагається свободи релігійного віровизнання, як і свободи проголошення ідей і віри Ордену. Відомо, що в лавах УПА, членом якої був Володимир Шаян, воював і загін повстанців імені Перуна.


Назва:Закон про п'ять колосків

-Знайдено: + 3 листопада надіслана телеграма секретаря ЦК КП(б)У Хатаєвича до Косіора, Молотова, Чубаря з пропозицією зменшити постачання промтоварами районів, які не виконали плану хлібозаготівель та формувати списки селянських господарств — саботажників хлібозаготівель 5 листопада Молотов і секретар ЦК КП(б)У Мендель Хатаєвич надіслали директиву на місця з вимогами негайного виконання Постанови від 7 серпня «з обов'язковим і швидким проведенням репресій і нещадної розправи із злочинними елементами у правліннях колгоспів». 6 листопада надіслана телеграма ЦК КП(б)У до обкомів партії про товарну блокаду районів, які не виконували хлібозаготівельних планів: зменшити завезення промислових товарів для 7 районів Одеської, 8 районів Дніпропетровської, 8 районів Харківської, 5 районів Київської області. Надвечір 8 листопада відправлена шифрограма В. Молотова, Й. Сталіна для ЦК КП(б)У: з цього дня «призупиняється відвантаження товарів для сіл всіх областей України», допоки колгоспи та «індивідуальні селяни» не розпочнуть «чесно і добросовісно виконувати свій обов'язок перед робітничим класом і Червоною Армією» в справі хлібозаготівель. 11 листопада надіслана інструкція РНК УСРР «Про організацію хлібозаготівель в одноосібному секторі» — суворі судові репресії щодо господарств, у яких виявлено закопаний у ямах хліб, кваліфікуючи як навмисне псування хліба та шкідництво, забороняти «відпуск промтоварів» з оголошенням списку одноосібників, рішуче стягувати сільгоспподаток, державне страхування, самообкладання, негайно застосовувати «найжорстокіші та найсуворіші» репресії до куркульських господарств, за невиконання ними твердого завдання — продаж усього майна, арешт і виселення. 15 листопада політбюро ЦК ВКП(б) ухвалило рішення про запровадження паспортної системи і розвантаження міст від «зайвих елементів». 21 листопада надіслана телеграма Молотова, Чубаря, секретаря Дніпропетровського обкому КП(б)У В. Строганова, Кагановича Сталіну — надати спецкомісії ЦК КП(б)У (Косіор, Раденс, Кисельов) повноваження на час хлібозаготівель вирішувати питання винесення вироку про розстріли. Голова ДПУ УСРР Станіслав Раденс 22 листопада розробив план операції з виявлення контрреволюційних центрів, які організовують саботаж і зрив хлібозаготівель (рос. по выявлению контрреволюционных центров, организующих саботаж и срыв хлебозаготовок), спрямованої, практично, на виконання директив Молотова-Хатаєвича. Операція повинна була охопити 243 райони. З санкції ЦК КП(б)У вона розпочалася негайно. 26 листопада у пресі з'явився наказ наркома юстиції і генерального прокурора УРСР, в якому наголошувалося на тому, що «репресії є одним з потужних засобів подолання класового спротиву хлібозаготівлі».


Зобр:2шт.


Назва:Луганская правда

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + З № 108 від 10 грудня 1920 р. виходить як «Луганська правда». Орган Луганського повітпарткома і повітвиконкома. З 20 вересня 1930 по 5 листопада 1933 рр. — виходить українською мовою.


Назва:Одарич Сергій Олегович

-Знайдено: + | термін = 5 листопада 2006 — 24 квітня 2013
-Знайдено: + З квітня 2006 року — депутат Черкаської міської ради, керівник фракції «Справедливість». З 5 листопада 2006 по 24 квітня 2013 років обіймав посаду міського голови Черкас, при чому з листопада 2010 року був переобраний. З червня 2007 року — почесний голова Партії вільних демократів. 24 квітня 2013 року депутати Черкаської міської ради за ініціативи представників фракції Партії Регіонів проголосували за дострокове припинення повноважень Одарича, який однак називає це рішення нелегітимним і має наміри оскаржувати ці дії через суд[30].
Підзаголовок:== Примітки ==
Знайдено: +

Попередник: Міські голови Черкас
5 листопада 2006 — 24 квітня 2013
Наступник:
Волошин Анатолій Борисович
в.о. Віктор Горкун



Назва:Василій (Васильцев)

-Знайдено: + | періодкінець = 5 листопада 1998
-Знайдено: + З 1996 року стан здоров'я архієпископа Василія поступово погіршувався, але, незважаючи на важку хворобу, він продовжував здійснювати богослужіння, брав участь у єпархіальному житті. 5 листопада 1998 року Священний Синод УПЦ прийняв рішення відправити владику на спокій за станом здоров'я. Архієпископ Василій (Васильцев) помер 21 листопада 1998року і похований поряд з Преображенським собором міста Кіровограда.


Назва:Пантелеймон (Романовський)

-Знайдено: + | періодпочаток = 5 листопада 1998
-Знайдено: + | періодкінець_2 = 5 листопада 1998
-Знайдено: + Указом від 5 листопада 1998 року владика Пантелеймон був призначений керуючим Кіровоградською єпархією.


Назва:Кіровоградська єпархія УПЦ (МП)

-Знайдено: + # Василій (Васильцев), архієпископ Кіровоградський і Миколаївський (з 1 жовтня 1989)
   Українська Православна Церква
Василій (Васильцев), архієпископ Кіровоградський і Олександрійський (до 5 листопада 1998)

-Знайдено: + # Пантелеймон (Романовський), архієпископ Кіровоградський і Новомиргородський (з 5 листопада 1998)


Зобр:1шт.


Назва:Православ'я на Черкащині

-Знайдено: + *Філарет (Лінчевський) (9 квітня 19345 листопада 1934)


Зобр:8шт.


Назва:Релігія у Кіровограді

-Знайдено: + Крім Петропавлівського храму УПЦ КП, триває будівництво ще декількох храмів — Успення Пресвятої Богородиці на Новомиколаївці (УПЦ МП), Різдва Йоанна Хрестителя — перший на Кіровоградщині храм УГКЦ, хрест на місці, де він зводиться освятив 6 липня 2007 року Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Любомир Гузар. Також у селищі Гірничому незабаром буде збудовано новий православний храм, що носитиме ім'я Святого Андрія Первозванного УПЦ КП — під будівництво храму виділено сквер у центрі мікрорайону, поруч з музичною школою[31].


Зобр:3шт.


Назва:Національний заповідник «Замки Тернопілля»

-Знайдено: + Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 5 листопада 2008 року до складу заповідника ввійшли:


Назва:Косинський Володимир Андрійович

-Знайдено: + Володи́мир Андрі́йович Коси́нський (нар. 13 серпня 1864, с. Дорошівка, Глухівський повіт, Чернігівська губернія, нині село Ямпільського району Сумської області; за іншими даними, хутір Янків того ж повіту — пом. 5 листопада 1938, Рига, Латвія[32]
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 5 листопада 1938 року. Похований на Покровському кладовищі в Ризі.


Назва:Аеропорт на Левандівці

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + З 20 березня 1918 року[33], згідно з міжурядовим договором між Австро-Угорщиною та Українською народною республікою, через аеропорт проліг маршрут першого в Україні регулярного поштового авіарейсу Відень — Київ. У березні відбулося випробування на літаку «Бранденбург», прикрашеному австрійськими та українськими прапорами, після чого маршрут став регулярним. Щоранку, о 9:00, літак відправлявся з віденського аеропорту «Аспер». Об 11:10 він прибував до Кракова, де дозаправлявся пальним, потім летів до Львова, де пілот ночував. Вдосвіта літак відправлявся — летів до Києва через Проскурів (сьогодні Хмельницький)[34]. Авіалінія працювала до 5 листопада 1918 року.
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Під час Польсько-української війни летовище перебувало під контролем поляків. Авіація УГА здійснила кілька атак на аеропорт. Воно стало головною базою польських повітряних сил. Зокрема, перша в історії операція авіації Війська Польського, яка відбулася 5 листопада 1918 року, була здійснена саме літаками, що базувалися на аеропорті «Левандівка», і була направлена проти ЗУНР[35]. 7 листопада польський авіаційний підрозділ, що був розташований у Львові отримав назву «2-га польова ескадрилья польської авіації». Згодом, на Левандівку, з Кракова, було перебазовано 3-тю польову ескадрилью польської авіації. Разом вони утворили Львівську авіаційну групу, на чолі якої стояв капітан Кароль Стельмах. Загалом, на її озброєнні налічувалося 14 військових літаків.


Зобр:4шт.


Назва:Третяк Максим Володимирович

-Знайдено: + Максим Володимирович Третяк (5 листопада 1984, Вінниця) — український боксер-любитель, п'ятиразовий чемпіон України (2000, 2001, 2002, 2004 і 2007 роки), учасник Олімпійських ігор 2004 (був зупинений у чвертьфіналі) у легшій ваговій категорії. Боксом займається з 1994 року, бронзовий призер Кубку світу (2002 р. Гавана).


Назва:Виноградівський замок

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + З 29 серпня 1399 року замок Канків король Сигізмунд (тодішній кололь Угорщини) передав у володіння барона Перені. На місці дерев'яного укріплення зводять кам'яну фортецю — «для зміцнення могутності держави, збереження світу і спокою для дворян і їх підданих, щоб вони могли жити без страху», як сказано в грамоті від 5 листопада 1399 року. Барон передає замок монахам-францисканцям, що перетворили його на монастир, а сам будує неподалік для себе палац, перебравшись із сімейством в Нялаб.


Зобр:7шт.


Назва:Калашник Яків Петрович

-Знайдено: + Калашник Яків Петрович (23 жовтня 1927, с. Листопадове Кіровоградської області — 5 листопада 1967, Дніпропетровськ) — український живописець.


Назва:Абрамченко Андрій В'ячеславович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Член партії «Сильна Україна». Балотувався на міського мера Ізмаїла в 2006 році[36], а також на зірваних серпневих виборах 2010 року; відтак на місцевих виборах 31 жовтня 2010 року. Висунутий від партії «Сильна Україна», Андрій Абрамченко переміг на виборах міського голови Ізмаїла, набравши 39,7% голосів. За даними Ізмаїльського тервиборчкому, оголошеними 5 листопада 2010 року, його перевага над представником Партії регіонів Сергієм Павлухіним, що зайняв друге місце, склала майже 20% голосів[37].


Назва:Погорєлов Віктор Володимирович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + На місцевих виборах в Україні 31 жовтня 2010 року балотувався на посаду ужгородського міського голови від маловідомої локальної «Партії екологічного порятунку "ЕКО+25%», і за результатами виборів переміг, набравши 33% голосів, про що було оголошено в ході засідання Ужгородської міської територіальної виборчої комісії її головою Віктором Боричевським 5 листопада 2010 року[38].


Зобр:1шт.


Назва:Стулін Андрій Миколайович

-Знайдено: + | початок_терміну = 5 листопада 2010
-Знайдено: + Андрій Стулін — член партії ВО «Батьківщина». У 2006 році обирався депутатом Южноукраїнського міськради по списку БЮТ. У 20082010 роках був головою Южноукраїнської міської організації. Саме від цієї політичної партії балотувався на посаду южноукраїнського міського голову на виборах 31 жовтня 2010 року, на яких переміг. З 5 листопада 2010 року — міський голова Южноукраїнська. Після виборів призупинив членство в партії. У березні 2012 року відсторонений з посади мера (за політичними мотивами).


Зобр:1шт.


Назва:Баренбойм Ісак Юлісович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Указом Президії Верховної Ради СРСР від 5 листопада 1943 року «за особливі заслуги в забезпеченні перевезень для фронту і народного господарства та видатні досягнення у відбудові залізничного господарства у важких умовах військового часу» полковнику технічних військ Ісаку Юлісовічу Баренбойму присвоєно звання Героя Соціалістичної Праці з врученням ордена Леніна і Золотої медалі «Серп і Молот».


Зобр:1шт.


Назва:Rock-H / Рокаш

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 5 листопада 2012 року відбулася всеукраїнська радіопрем'єра синглу «Співаночка» — першої пісні з другого альбому гурту «Отава».


Назва:Жердєв Микола Олегович

-Знайдено: + Микола Олегович Жердєв (рос. Николай Олегович Жердев; 5 листопада 1984, м. Київ, СРСР) — російський хокеїст, правий нападник. Виступає за «Атлант» (Митищі) у Континентальній хокейній лізі.


Назва:Севастопольський тролейбус

-Знайдено: + Відтак, 5 листопада все того ж 1950-го року основні роботи зі спорудження першої черги мережі севастопольського тролейбуса були завершені, а наступного дня — 6 листопада відбулася урочиста церемонія пуску тролейбуса за маршрутом № 1 «Залізничний вокзал — вул. Л. Толстого».


Зобр:4шт.


Назва:Сиволапенко Павло Федорович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Указом Президії Верховної Ради СРСР від 5 листопада 1944 року за успішну бомбардування військово-промислових об'єктів противника в Данцигу, Бухаресті, Варшаві, Кенігсберзі, Гельсінкі, Тільзіті гвардії майору Павлу Федоровичу Сіволапенку присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка» (№ 5101).


Зобр:1шт.


Назва:Тишкевич Василь

Підзаголовок:== Служба ==
Знайдено: + 5 листопада 1569 року отримав від Сигизмунда II Августа титул графа «на Логойську і Бердичові». Засновник «графської гілки» Тишкевичей. Брав участь у боях з кримськими татарами.


Назва:Орфей (вокальний ансамбль)

Підзаголовок:== Жанри ==
Знайдено: +


Зобр:1шт.


Назва:Макіївський тролейбус

-Знайдено: + Тролейбусний рух у Макіївці було відкрито 5 листопада 1969 року — тоді вулицями міста тролейбуси проїхали без пасажирів, а вже за декілька днів тролейбус став невід'ємною частиною макіївських пасажиропотоків (регулярний рух відкрито 13 листопада).


Зобр:1шт.


Назва:Проект Закону «Про мови в Україні» (2010)

-Знайдено: + Хартія, ухвалена 5 листопада 1992 року, призначена для захисту міноритарних мов від поглинання їх мажоритарними, тобто спрямована на захист не мов національних меншин, яких в Україні понад 100, а як випливає із самої Хартії — на захист культурного розмаїття Європи. А цього можна досягти шляхом захисту рідкісних мов, які перебувають під загрозою зникнення. Такими унікальними мовами для України є, наприклад, кримськотатарська, караїмська, кримчацька, гагаузька мови, ідиш.


Назва:Музей історії міста Краматорська

-Знайдено: + Історичний музей у Краматорську був відкритий 5 листопада 1967 року на громадських засадах.


Назва:Коломієць Петро Леонтійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Указом Президії Верховної Ради СРСР від 5 листопада 1944 року за зразкове виконання бойових завдань командування і проявлені мужність і героїзм гвардії капітану Петру Леонтійовичу Коломійцю присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка» (№ 5061).


Зобр:1шт.


Назва:Український націоналізм [[Файл:|thumb |150px|right]] -Знайдено: + УРП утворилася з кількох політичних сил і була однією з перших політичних партій України. Почалося все з Української Гельсинської спілки. 29-30 квітня 1990 року на базі УГС було створено Українську республіканську партію. УРП була зареєстрована 5 листопада 1990 року. Її головою було обрано Л.Лук'яненка.


Зобр:18шт.


Назва:Львівська єпархія УПЦ (МП)

-Знайдено: + * Августин Маркевич, архієпископ Львівський і Галицький, до 5 листопада 1998 єпископ Львівський і Дрогобицький (20 вересня 199220 липня 2012)


Назва:Переяслав (корабель)

-Знайдено: + Мале гідрографічне судно з заводським номером 701 було закладене в елінгу суднобудівного заводу «Балтія» в місті Клайпеда Литовської РСР 5 листопада 1985 року. Судно, яке отримало в ВМФ СРСР назву ГС-13, було урочисто спущене на воду 30 листопада 1986 року. 24 грудня 1986 року екіпаж заселився на корабель. Перша команда була сформована з особового складу частин спеціального призначення — 15 військовослужбовців. Командний склад був сформований з офіцерів морських спеціальностей розвідувальних кораблів. Першим командиром корабля став капітан 3 рангу Обольошев.


Назва:Клин Віктор Львович

-Знайдено: + Клин Віктор Львович (нар. 5 листопада 1936- 13.03.2006) — український музикознавець і композитор, заслужений діяч мистецтв УРСР (1990).


Назва:Битва на Куруковому озері

-Знайдено: + Переговори розпочалися 3 листопада, обидві сторони поводилися досить люб’язно. 4 листопада козаки обрали гетьманом Михайла Дорошенка, який 5 листопада надіслав С.Конецпольському декларацію з готовністю підписати угоду. 6 листопада посли-комісари Речі Посполитої Якуб Собеський та Олександр Балабан, урочисто зустрінуті в полі перед табором 300-ми козаками та супроводжені до Дорошенкового шатра, прийняли присягу загального козацького кола. Текст її наводить біограф Томаша Замойського Станіслав Журковський:


Назва:Шаповалов Володимир Іванович

-Знайдено: + Володимир Іванович Шаповалов (*5 листопада 1946) — український учений-металознавець. Доктор технічних наук, професор. Академік АН ВШ України з 1993 р.


Зобр:1шт.


Назва:Начальна Команда Української Галицької Армії

-Знайдено: + Начальними командантами УГА були: з 29 жовтня 1918 — полковник Дмитро Вітовський, з 5 листопада 1918 — полковник Григорій Коссак, з 9 листопада 1918 — полковник Гнат Стефанів, з 10 грудня 1918 — генерал Михайло Омелянович-Павленко, з 9 червня 1919 — генерал Олександр Греков, з 5 липня 1919 — генерал Мирон Тарнавський, з 7 листопада 1919 — генерал Осип Микитка.
-Знайдено: + Начальниками штабу (Начальної булави) Начальної Команди УГА були: з 2 листопада 1918 — полковник М. Маринович, з 5 листопада 1918 — отаман Семен Горук, з 10 грудня 1918 — полковник В. Мишковський, з 13 лютого 1919 — полковник Віктор Курманович, з 8 червня 1919 — полковник Карл Штіпшіц-Тернова, з 5 липня 1919 — полковник Альфред Шаманек, з 7 листопада 1919 — генерал Густав Ціріц, з 10 лютого 1920 — полковник Альфред Шаманек.


Назва:Кочура Панас Федорович

-Знайдено: + Панас Федорович Кочура (справжнє прізвище Кочур; 5 (18) липня 1905(19050718), Кролевець — 5 листопада 1976, Київ) — український радянський письменник, прозаїк.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 5 листопада 1976 року. Похований в Києві на Міському кладовищі «Берківці» (ділянка № 74).


Зобр:1шт.


Назва:Барабаш Опанас Семенович

-Знайдено: + Нагороджений двома орденами Леніна (16 травня 1944; 5 листопада 1954), чотирма орденами Червоного Прапора (29 червня 1943; 6 серпня 1943; 14 червня 1945; 15 листопада 1950), орденами Суворова 3-го ступеня (8 березня 1945), Олександра Невського (6 жовтня 1943), двома орденами Вітчизняної війни 1-го ступеня (21 травня 1944; 11 березня 1985), двома орденами Червоної Зірки (20 червня 1948; …), медаллю «За бойові заслуги» (3 листопада 1944), іншими медалями, а також польським орденом «Хрест хоробрих».


Зобр:1шт.


Назва:Музей-садиба народного художника України Олександра Саєнка

-Знайдено: + |established = 5 листопада 1996 року


Назва:Василенко Андрій Овер'янович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 23 жовтня (5 листопада) 1891 року в Біленькому Катеринославського повіту, Катеринославської губернії (нині Запорізького району, Запорізької області) в багатодітній селянській сім'ї[39]. Після закінчення сільської школи в 1904 році вступив в середнє семикласне механіко-технічне училище в місті Олександрівську (нині Запоріжжя), яке успішно закінчує в 1911 році і йому присвоюють кваліфікацію техніка-механіка. У цьому ж році він успішно складав конкурсні іспити і його зарахували на механічне відділення Київського політехнічного інституту.


Зобр:2шт.


Назва:Трофимук Степан Михайлович

-Знайдено: + Трофимук Степан Михайлович (нар.5 листопада 1923, село Куснища, Волинське воєводство — пом.11 січня 1979, Львів) — український літературознавець, кандидат філологічних наук.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився Степан Михайлович Трофимук 5 листопада 1923 року в селі Куснища, нині Любомльського району Волинської області.


Назва:VEGA (ракета-носій)

-Знайдено: + Перший запуск з майданчика був здійснений 5 листопада 1971 року. Запуск закінчився невдало. Стартовий майданчик був зруйнований. У 1979 році майданчик відновили для запуску РН Аріан-1, а 24 грудня 1979 року був здійснений перший запуск, який пройшов успішно. Майданчик назвали ELA-1, скорочення від Encemble de lancement Ariane (фр. Майданчик для запуску Аріан). 31 травня 1986 був успішно проведений запуск РН Аріан-2, а 4 серпня 1984 року був успішно проведений запуск РН Аріан-3. У 1988 році майданчик перейменували в ELA-1, так як була введена в лад ELA-2 для Аріан-4. Експлуатація Аріан-1 була припинено 22 лютого 1986, Аріан-2 — 2 квітня 1989 року, Аріан-3 — 12 липня 1989 року. Майданчик ELA-1 був зруйнований. У 2011 році майданчик був відновлений для проекту «Вега».


Зобр:1шт.


Назва:Оборона Севастополя (1854—1855)

-Знайдено: + 5 листопада відбувся Інкерманський бій, в якому російські війська мали спочатку успіх, але, незважаючи на дворазову чисельну перевагу, далекобійні нарізні гармати союзників звели цю перевагу нанівець. І ця невдача остаточно посіяла у військах недовіру до командування.


Зобр:11шт.


Назва:Славутич (Черкаси)

-Знайдено: + :* дата — 5 листопада 2011; глядачів — 150; голи — Є.Гуд (24), Є.Трандафілов (85), М.Сергйчук (94)
Підзаголовок:==== 2011 ====
Знайдено: + :* дата — 15 листопада 2011; голи — Є.Гуд (91)…


Назва:Храм Живоносного Джерела

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Протягом 1997-1998 років споруджено дві башти у східній частині храму та малі бані на них, а також дзвіницю. 5 листопада 1998 року встановлено центральну баню, схожу на блакитне зоряне небо.


Назва:Сова Ромен Юхимович

-Знайдено: + Ромен Юхимович Сова (5 листопада 1938, Київ — 22 грудня 2001, Київ) — радянський та український вчений, член-кореспондент академії наук, доктор медичних наук.


Назва:Супер Вуйки

Підзаголовок:== Учасники ==
Знайдено: + * Михайло «Джеґер» Саврук (12 грудня 19605 листопада 1996) — бас-гітара (у 1979—1981 )


Назва:Михайло Петрицький

-Знайдено: + Михайло Костянтинович Петрицький (нар. 5 листопада 1865[40]


Зобр:1шт.


Назва:Бєлінський (значення)

Підзаголовок:== Інше ==
Знайдено: + * 3747 Бєлінський — астероїд головного поясу, відкритий 5 листопада 1975 року


Назва:Лісовенко Микола Миколайович

-Знайдено: + Лісовенко Микола Миколайович (5 листопада 1933, Гадяч, Полтавська область - 29 жовтня 2011, м. Донецьк) - український журналіст, член Національної спілки журналістів України , громадський діяч. Заслужений журналіст України.


Назва:Гризодубов Степан Васильович

-Знайдено: + * 5 листопада 1985 року на будинку по вулиці Мироносицькій 54-б встановлено меморіальну дошку (скульптор — В. Рябцев).


Зобр:1шт.


Назва:Парламентські вибори в Україні 2012

-Знайдено: + |4 — 15 листопада, 2011
-Знайдено: + ] — 06.11.2012.</ref> Суд відмовився заслуховувати покази членів ДВК 90-го округу, які заявили про фальсифікації, та переглядати долучений до справи відеозапис із ОВК, на якому зачитувалися дільничні протоколи. 5 листопада суд прийняв рішення не задовольнити позовну заяву кандидата Марченка.Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref> Того ж дня Світовий конгрес українців опублікував звіт про виявлення його місією спостерігачів сфальсифікованого результату на окрузі № 90, оскільки є серйозні розбіжності між даними сайту ЦВК та протоколами дільниць.[41]
-Знайдено: + Опозиційні партії закликали небайдужих громадян вийти 5 листопада о 10:00 під ЦВК України на знак протесту проти фальсифікацій.[42]


Зобр:26шт.


Назва:Сучков Анатолій Андрійович

-Знайдено: + Анато́лій Андрі́йович Сучко́в (нар. 5 листопада 1934, м. Москва, РРФСР) — колишній радянський футболіст та тренер, виступав на позиції захисника. Майстер спорту (1959). Один з перших футбольних селекціонерів на теренах СРСР.


Назва:Національний цирк України

-Знайдено: + Національний цирк України (Київський цирк) — один з найстаріших стаціонарних цирків в Україні. Розташований в Києві на площі Перемоги. Нинішню будівлю цирку було відкрито 5 листопада 1960 року. Діючий керівник Національного Цирку України (Генеральний директор і художній керівник) — Народна артистка СРСР і України Людмила Олексіївна Шевченко.
Підзаголовок:== Будівля ==
Знайдено: + Нинішня фундаментальна споруда Національного цирку України, яка була відкрита 5 листопада 1960 року на площі Перемоги, відповідає всім вимогам сучасного циркового будівництва. Проект будівлі цирку створив архітектор В. Жуков, вона стала найбільшою купольною спорудою в місті.


Назва:Базилюк Олександр Філімонович

-Знайдено: + | початок_терміну = 5 листопада 1994


Назва:Шведов Ігор Олександрович

-Знайдено: + Ігор Олександрович Шведов (рос. Игорь Александрович Шведов; 5 листопада 1924, Климово — 23 лютого 2001) — український і російський радянський актор естради, письменник, заслужений діяч мистецтв УРСР1975 року), Народний артист УРСР1991 року).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 5 листопада 1924 року в селищі Климовому (тепер Брянської області). Учасник радянсько-німецької війни. Член ВКП (б) з 1943 року. З 1978 року художній керівник Київського театру історичного портрету.


Назва:Бойко Василь Романович

-Знайдено: + Нагороджений двома орденами Леніна (7 квітня 1940; 5 листопада 1954), орденом Жовтневої Революції (25 лютого 1977), чотирма орденами Червоного Прапора (21 квітня 1943; 22 вересня 1943; 15 листопада 1950; 22 лютого 1968), орденами Кутузова 1-го (4 липня 1944) і 2-го ступеня, Суворова 2-го ступеня (19 квітня 1945), Вітчизняної війни 1-го ступеня (6 квітня 1985), Червоної Зірки (3 листопада 1944), медалями.


Назва:Мельничук Дмитро Олександрович

-Знайдено: + Мельничук Дмитро Олександрович (нар. 5 листопада 1986 року, м. Дунаївці, Хмельницької області) — український футболіст, захисник «Буковини» (Чернівці). Кандидат в майстри спорту України по футболу.


Зобр:1шт.


Назва:Лисий Володимир Данилович

-Знайдено: + Лисий Володимир Данилович — (5 листопада 1893, м. Копичинці, (тепер Гусятинський район, Тернопільська область) — 26 грудня 1966, Детройт, США) — правник, громадський і політичний діяч. Доктор права (1916).


Назва:Дуплій Сергій Прокопович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Указом Президії Верховної Ради СРСР від 5 листопада 1944 року за зразкове виконання бойових завдань командування на фронті боротьби з німецько-фашистськими загарбниками і проявлені при цьому мужність і героїзм гвардії майору Дуплію Сергію Прокоповичу присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка» (№ 3814).


Назва:Ященко Мусій Антонович

-Знайдено: + Ященко Мусій (Михайло) Антонович (5 листопада 1890 — † 1936) — підполковник Армії УНР.


Зобр:1шт.


Назва:Бєлавін Віктор Платонович

-Знайдено: + Бєлавін Віктор Платонович (5 листопада 18761925) — старшина Дієвої армії УНР.


Назва:Олександрович Володимир Осипович

-Знайдено: + Олександрович Володимир Осипович (5 листопада 1870, Волинська губернія, Російська імперія25 січня 1919, місто Лубни, Лубенський повіт, Полтавська губернія, Російська імперія) — генеральний хорунжий Армії Української Держави.


Зобр:1шт.


Назва:Стефанишин Володимир Іванович

-Знайдено: + Володи́мир Іва́нович Стефани́шин (*14 січня 1898 — † 5 листопада 1921) — сотник Армії УНР.


Зобр:1шт.


Назва:Агапіт (Бевцик)

-Знайдено: + | обрання_4 = 5 листопада 1998 року
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 5 листопада 1998 року рішенням Священного синоду Української Православної Церкви Московського патріархату архімандрит Агапіт ​​призначений єпископом Хустським і Виноградівським.


Назва:Життєвий простір на Сході

-Знайдено: + * 5 листопада 1937 року Гітлер виголосив промову перед головними представниками вермахту про те, що німецьке просторове питання може бути вирішене тільки за допомогою війни (Протокол Хоссбаха).


Зобр:1шт.


Назва:Федько Володимир Петрович

-Знайдено: + Федько́ Володи́мир Петро́вич (нар. 11 вересня 1940 року, Артемівка — пом. 5 листопада 2006 року, Київ) — український художник, член Національної спілки художників України, член-кореспондент Академії мистецтв України (2001), заслужений діяч мистецтв України (1994)[43], лауреат Державної премії України в галузі архітектури (1991)[44].


Назва:Мазур Станіслав

-Знайдено: + Станіслав Мечислав Мазур (пол. Stanisław Mieczysław Mazur, 1 січня 1905, Львів — 5 листопада 1981, Варшава, Польща) — польский вчений, математик, професор, доктор Honoris causa Варшавського університету.


Зобр:1шт.


Назва:Каплистий Макар

-Знайдено: + Каплистий Макар (18 січня 1896, Майорівка, Ананьївського повіту Херсонської губернії — нині Новобузького району Миколаївської області — † 5 листопада 1979, Філадельфія, США).


Назва:Легоцький Тиводар

-Знайдено: + Т́иводар Лего́цький (угор. Lehoczky Tivadar, 5 жовтня 1830, с. Фужіне, Австрійська імперія (нині община Фужіне біля м. Рієка, Хорватія)  — †5 листопада 1915, м. Мукачево[45]) — юрист, археолог, історик, організатор музейної справи, етнограф Закарпаття. Автор численних наукових праць з історії Закарпаття та Угорщини.


Назва:Список бійців куреня Української повстанської армії «Месники»

Підзаголовок:=== Список ===
Знайдено: + | 174 || «Банада» Козій Олекса || с. Люблинець Новий Любачівського повіту || 01922-03-1515 березня 1922 — 01945-03-022 березня 1945 || Стрілець, боєць 1-ї чоти || Месники-2 || В лавах УПА з 15 листопада 1944 року. Загинув у бою із спецвідділом НКВД у с. Мриглоди Томашівського повіту. Похований у с. Люблинець Новий Любачівського повіту.
Підзаголовок:=== Список ===
Знайдено: + | 228 || «Любас» Лихач Дмитро || с. Суха Воля Любачівського повіту || 01921-10-2121 жовтня 1921 — 01945-03-022 березня 1945 || Стрілець, боєць 2-ї чоти || Месники-2 || В лавах УПА з 15 листопада 1944 р. Загинув у бою із спецвідділом НКВД у с. Грушка Томашівського повіту. Похований у с. Монастир Любачівського повіту.
Підзаголовок:=== Список ===
Знайдено: + | 251 || «Липа» Михайлушко Михайло || с. Червона Воля Ярославського повіту || 01920-09-1212 вересня 1920 || Стрілець || Месники-4, Месники-1 || Син Степана та Софії. З 15 листопада 1945 р.- в лавах УПА, сотня «Месники-4», від грудня 1946 р.- сотня «Месники-1». 1 червня 1947 р. здався ВП і співпрацював з ним у боротьбі проти УПА. 3 вересня 1947 р. засуджений на 10 років ув'язнення. Подальша доля невідома.


Назва:Бенно Штраухер

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У 1940, коли Чернівці уже були окуповані (в червні) радянськими військами, д-р Штраухер помер 5 листопада. Поховали його без урочистостей на старому єврейському цвинтарі (нині це на вулиці «Зелена»), а на пам'ятнику викарбували просто і скромно «Д-р Бенно Штраухер».


Зобр:1шт.


Назва:Цензура в Україні

-Знайдено: + Первинно цензура в Україні, як і в багатьох інших християнських країнах, була церковною. Берестейський собор православний єпископ 5 листопада 1591р. ухвалив, щоб єпископи «звод книг, повинни, спробовавши, з підписами рук своих и з печатьми до друку отдали». Ця попередня цензура була спрямована на те, «аби што противного церкви божоє не виходило». Подібно було в уніатів: стаття 27 Берестейської унії 1 червня 1595 р. застерігала, щоб друкарні «нічого без відома єпископів своїх і дозволу їх не друкували», «щоб якісь єресі не множились».


Зобр:1шт.


Назва:Ємець Яків

-Знайдено: + 1944 р. у Німеччині, перебував у таборі ДП у Ганновері. У 1950 р. емігрував до США. Відкрив видавництво «Батурин» і книгарню у Клівленді. У 1960-х рр. переїхав до Лос-Анджелесу, працював у «Рідній школі» (1950–1971). Помер 5 листопада 2007 р. у Мерсед (Каліфорнія).


Назва:Булдигін Валерій Володимирович

-Знайдено: + Булди́гін Вале́рій Володи́мирович (5 листопада 1946 р.— 17 квітня 2012 р.) — український математик, професор, доктор фізико-математичних наук, з 1986 року завідувач кафедри математичного аналізу та теорії ймовірностей Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут».
-Знайдено: + Народився Валерій Володимирович Булдигін 5 листопада 1946 року в м. Тбілісі (Грузія) в сім'ї військовослужбовця. Невдовзі доля привела батька, а разом з ним і родину до Києва.


Назва:Віфлеємська каплиця (Богемка) [[Файл:|thumb |150px|right]] Підзаголовок:== Література ==
Знайдено: + * Дрбал Олександр: Чеський храм у Богемці на Миколаївщині. Газета «Молода Галичина» № 128 (7305) 5 листопада 1996, с. 4, рис. 1


Зобр:4шт.


Назва:Павлюк Павло Іванович

-Знайдено: + Павло Іванович Павлюк (5 листопада 1909, Велика Дорога — 16 жовтня 1992, Київ) — український історик-архівіст, дослідник історії громадянської війни в Україні.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 5 листопада 1909 року в селі Великій Дорозі Ніжинського повіту Чернігівської губернії (нині Ніжинського району Чернігівської області). У 19271929 роках навчався у Мринському педагогічному технікумі, у 19291932 роках — у Ніжинському інституті народної освіти, у 19321933 роках — Харківському інституті педагогічної професійної освіти. У 19331936 роках — аспірант Центрального архівного управління УСРР у місті Харкові. Одночасно у 19341941 роках — асистент, старший викладач Харківського педагогічного інституту по кафедрі історії СРСР і України. З 1934 року — молодший науковий співробітник, з 1936 року — старший науковий співробітник Центрального історичного архіву. Редактор «Науково-інформаційного бюлетеня» Архівного управління УРСР. У 19391943 роках — заступник директора з наукової роботи. З 1943 року і до закінчення німецько-радянської війни очолював роботу прифронтових оперативних груп.


Назва:Міські голови Черкас

-Знайдено: + |5 листопада 2006


Зобр:4шт.


Назва:Швець Ігор Богданович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З наступного сезону Швець став підпускатись до ігор основної команди, проте команда зайняла останнє місце і вилетіла з Вищої ліги. Проте, вже через півроку, на початку 2006 року, Швецб повернувся у Вищу лігу, підписавши контракт з «Ворсклою». В її складі він забив дебютний гол в Вищій лізі — 5 листопада 2006 року у ворота «Металіста», проте за два роки Швець так і не став її основним форвардом, зігравши за цей час лише 17 матчів в Вищій лізі.


Зобр:1шт.


Назва:Дуз-Хотимирський Федір Іванович

-Знайдено: + Дуз-Хотимирський Федір Іванович (*(13)25 вересня 1881, Чернігівщина — †5 листопада 1965, Москва) — український радянський шаховий майстер, учасник багатьох турнірів першої половини ХХ сторіччя, один з організаторів Київського Шахового Товариства (офіційно зареєстроване в грудні 1900).


Зобр:1шт.


Назва:Фелікс Левін

-Знайдено: + Фе́лікс Ле́він нім. Felix Levin (*5 листопада 1958, Львів) — німецький, до того український шахіст, гросмейстер (2008), шаховий тренер.


Зобр:1шт.


Назва:Пасічник Митро Ількович

-Знайдено: + Народ. 5 листопада 1902 р. у с. Вишнів Рогатинського повіту (Галичина) в багатодітній родині. У ранньому віці залишився без матері, виховувався в родині дядька.


Назва:Флавіан (Пасічник)

-Знайдено: + 5 листопада 2000 р. відбулась хіротонія на єпископа Харківського і Богодухівського за Божественною літургією у Володимирському кафедральному соборі міста Києва.


Назва:Ковальчук Борис Іванович

-Знайдено: + Ковальчук Борис Іванович (* 5 листопада 1937, Городок (тоді Кам'янець-Подільська область — † 24 липня 2011, Київ) — український вчений-механік, знавець міцності матеріалів і конструкцій, 1970 — кандидат, 1983 — доктор технічних наук, 1990 — професор, 1997 — лавреат Державної премії України у галузі науки і техніки, 2001 — заслужений діяч науки і техніки України.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Станція метро «Университет», 5 листопада 1960 року // Фото Мельника М. А. — ЦДА КФФД ім. Г. Пшеничного. — Київ.
  2. Конфлікт між українцями і поляками виник з приводу спільного кордону на Холмщині. До Першої світової війни 52 % населенення краю складали українці. Проте протягом 1914 — 1917 років російська влада насильно переселила українське населення вглиб Росії, змінивши демографічний баланс на користь поляків.
  3. Бойко, Олена. Територія, кордони і адміністративно-територіальній поділ Української Держави гетьмана П. Скоропадського (1918) // Регіональна історія України. Збірник наукових статей. — 2009. — Випуск 3.— С.220 — 222.
  4. [http://graph.document.kremlin.ru/page.aspx?
  5. [http://www.warheroes.ru/hero/hero.asp?
  6. Проект «Українці у світі»
  7. Учені-біологи України
  8. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою siveryane не вказано текст
  9. {{книга
  10. Голодомор 1932–1933 рр на Чернігівщині / Упоряд. Л. Коваленко, А. Морозова, Н. Полетун. // Сіверянський літопис. — 2003. — № 4. С. 41-42
  11. Відомості райвідділів ДПУ та райвиконкомів про харчові труднощі та випадки голоду в Чернігівській області. 15 березня 1933 року. ДАЧО. — Ф. П-470 — Оп. 1. — Спр. 77. — стор. 160–163
  12. Доповідна записка облідділу ДПУ обкому КП(б)У про труднощі з продовольством та голод в області. Березня 1933 року. ДАЧО. — Ф. П-470 — Оп. 1. — Спр. 77. — стор. 157–160
  13. UA-Футбол. Сергій Мізін - спортивний директор "Нафтовика-Укрнафта"
  14. UA-Футбол. Сергей Мизин возглавил клуб из Ахтырки
  15. UA-Футбол. Тренер «Нефтяника» Сергей Мизин подал в отставку
  16. Див також Чонгарський вал.
  17. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Савіч не вказано текст
  18. Шелаев — гвардеец-рекордсмен
  19. Міський виборчком оприлюднив результати виборів мера Харкова, переміг Г.Кернес // повідомл. за 5 листопада 2010 року від ІА «РБК-Україна»
  20. Хто є хто в Україні
  21. UWC Observer Mission identifies falsified results on CEC web site and expresses grave concern over disregard for rule of law during the election count — Ukrainian World Congress, 05.11.2012. (англ.)
  22. ПР придумала для української мови нове слово — «руський»
  23. ПР придумала для української мови нове слово — «руський»
  24. Колесниченко зарегистрировал в Раде законопроект о том, что украинцы — «русские»
  25. Географічний словник Королівства Польського та інших слов'янських країн. — Варшава: Вид. Філіпа Сулімєрського і Владислава Валєвського, 1886 . — Т. 7. — с. 925[1]
  26. У статті на позначення Української Православної Церкви у єдності з Московським Патріархатом використовуються її офіційні назви — Українська Православна Церква, Київська Митрополія або УПЦ
  27. [http://www.kharkivoda.gov.ua/news.php?
  28. Хмельницький обласний театр ляльок отримав статус — «академічний» // повідомл. за 5 листопада 2009 року на Офіційний сайт ХОДРТК «Поділля-Центр»
  29. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Укрелектротранс не вказано текст
  30. http://www.bbc.co.uk/ukrainian/news_in_brief/2013/04/130430_hk_odarych_court.shtml
  31. В Кіровограді "помітили" УПЦ КП // інф. за 5 листопада 2008 року від www.h.ua (інформаційний веб-ресурс «ХайВей»)
  32. [http://www.history.org.ua/?
  33. Ярослав Янчак, Андрій Козицький. Енциклопедія Львова // Авіація / Андрій Козицький. — Львів : Літопис, 2007. — Т. 1. — С. 25-26. — ISBN 966-7007-68-8.
  34. Високий політ. Ольга Швагуляк-Шостак, Business Class Magazine
  35. The Polish Airforce 1918 – 1939. Poland in Exile (англ.)
  36. Список кандидатів на посаду ізмаїльського міського голови 26.03.2006 року
  37. Міським головою Ізмаїла став А.Абрамченко // повідомл. за 5 листопада 2010 року від ІА «РБК-Україна»
  38. В Ужгороді за результатами місцевих виборів мером міста став В.Погорєлов // інф. за 5 листопада 2010 року від ІА «РБК-Україна»
  39. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою вас не вказано текст
  40. Б.Головин, П.Гуцал, І.Дуда, Б.Пиндус. Петрицький Михайло Костянтинович // Тернопільський енциклопедичний словник : у 4 т. / редкол.: Г. Яворський та ін. — Тернопіль : Видавничо-поліграфічний комбінат «Збруч», 2008. — Т. 3 : П — Я. — 708 с. — ISBN 978-966-528-279-2.
  41. UWC Observer Mission identifies falsified results on CEC web site and expresses grave concern over disregard for rule of law during the election count — Ukrainian World Congress, 05.11.2012. (англ.)
  42. http://www.pravda.com.ua/news/2012/11/4/6976643/
  43. Указ Президента України від 29 квітня 1994 року № 190/94 «Про присвоєння почесних звань України працівникам образотворчого мистецтва».
  44. Постанова Кабінету міністрів України від 30 грудня 1991 року № 394 «Про присудження Державних премій України по архітектурі 1991 року».
  45. Österreichisches Biographisches Lexikon. 1815–1950, Bd. 5 (Lfg. 22, 1970), S. 99