Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/4 вересня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Київ

-Знайдено: + | Єреван || Вірменія Вірменія || 14 вересня 1995
-Знайдено: + | Ріо-де-Жанейро || Бразилія Бразилія || 4 вересня 2000


Зобр:30шт.


Назва:Львів

Підзаголовок:== Спорт ==
Знайдено: + id=45667&noredir Усі шляхи ведуть до Львова (sport.com.ua, 6 червня 2008)]</ref> матчі. У той час, коли в Російській імперії та СРСР спорт лише поширювався, на теренах Австро-Угорщини, а потім Польщі регулярно проводили міжнародні змагання та турніри. У 1930-х рр. проводилися Рівнинні перегони Краків-Львів. 4 вересня 1931 року у Львові відбувся перший конгрес ФІТА — Міжнародної федерації стрільби з лука. У серпні-вересні того ж року Львів прийняв перший чемпіонат світу і Європи зі стрільби з лука. Львівський хокейний голкіпер Микола Скрипій одним з перших в історії почав використовувати захисну маску для обличчя — ще у 1933 році. Він сконструював її з військового шолома, причепивши спереду дротяну маску.[1] Львівська футбольна команда «Погонь» 5 разів вигравала чемпіонат Польщі з футболу, національна збірна Польщі деякі ігри проводила у місті Лева, за національну команду регулярно грали гравці із львівських клубів.


Зобр:29шт.


Назва:Стус Василь Семенович

-Знайдено: + Васи́ль Семе́нович Сту́с (нар. 6 січня 1938, село Рахнівка Гайсинського району Вінницької області — пом. 4 вересня 1985, табір ВС-389/36-1 біля села Кучино, Пермської області) — український поет, перекладач, прозаїк, літературознавець, правозахисник. Один із найактивніших представників українського культурного руху шістдесятників. Герой України.
Підзаголовок:=== Загибель ===
Знайдено: + Табірними наглядачами знищено збірку з приблизно 300 віршів Стуса. На знак протесту проти жорстокого поводження табірної адміністрації з політв'язнями він кілька разів оголошував голодування. У січні 1983 року за передачу на волю зошита з віршами на рік був кинутий у камеру-одиночку. 28 серпня 1985 року Стуса відправили до карцеру за те, що читаючи книгу в камері, він сперся ліктем на нари (хоча це й не порушення режиму; офіційна причина, за свідченням співв'язнів поета, була наклепом[2]). На знак протесту він оголосив безстрокове сухе голодування. Помер в ніч з 3 на 4 вересня, можливо, від переохолодження. За офіційними даними причина смерті — зупинка серця. Товариш Стуса, також колишній політв'язень, Василь Овсієнко поруч із цією версією висував припущення про загибель від удару карцерними нарами, цілком імовірно, зумисне підлаштовану наглядачами[2].


Зобр:3шт.


Назва:Київський метрополітен

Підзаголовок:=== Передісторія ===

Знайдено: +

Стаття у газеті «Кіевлянинъ» за 24 вересня 1916 року щодо запропонованого Російсько-Американською торговою палатою проекту Київського метрополітену


-Знайдено: + З 1964 року в Київське метро почалися поставки нових вагонів типу Е. Наступні станції «Гідропарк», «Лівобережна» та «Дарниця» відкрилися разом з Мостом Метро та Русанівським метромостом на східному кінці лінії в 1965 році. Як і «Дніпро», всі три нові станції були наземними, а «Гідропарк» взагалі розташувався в однойменному парку на острові. Для обслуговування і зберігання рухомого складу замість тимчасового депо «Дніпро» відкрилося депо «Дарниця» (ТЧ1) між станціями «Лівобережна» та «Дарниця», яке мало гейт зі станцією Київ-Дніпровський для транспортування нових вагонів метрополітену з мережі залізниці. Крім того, на станціх «Хрещатик» розпочали будувати влітку 1960 року другий ескалаторний нахил з виходом у бік Інститутської вулиці[3], а відкрили його 4 вересня 1965 року[4]. При цьому центральний зал станції подовжили на 40 метрів[5].
Підзаголовок:==== Вестибюлі ====
Знайдено: + | 4 вересня 1965


Зобр:43шт.


Назва:Барвінський Павло Якович

-Знайдено: + Барвінський Павло Якович (1862, с. Борисівка, тепер смт. Бєлгородської області — 21 серпня (4 вересня) 1908, с. Борисівка) — український актор, драматург, культурний діяч.


Назва:Політичні партії України

-Знайдено: + | 24 вересня 1999
-Знайдено: + | 4 вересня 2008


Назва:Караванський Святослав Йосипович

-Знайдено: + Караванський брав активну участь у громадському житті країни: збирав українські книжки для Кубані, пропонував організувати всенародні врочистості до ювілею М. Лисенка, виступав за дублювання фільмів українською мовою й т. ін. У 1965 р. занепокоєний ростом русифікації шкіл і ВНЗ, написав статтю «Про одну політичну помилку», став автором самвидаву. Після цього 4 вересня 1965 року проведено обшук, 13 листопада — арешт. Оскільки не було жодного формального приводу для суду над Караванським, то на подання КДБ Ґенеральний прокурор СРСР Р.Руденко опротестував його звільнення за амністією. Без суду і розслідування Караванського відправили досиджувати 25-літній термін (8 років і 7 місяців) у таборах суворого режиму. Караванський 5 разів оголошував голодування протесту, у Володимирській тюрмі зібрав свідчення в'язнів — учасників і свідків розстрілу польських офіцерів у Катині, підготував про це статтю, щоб передати її на волю. Влітку 1969 р. його було заарештовано в тюрмі й там же засуджено додатково ще на 5 років тюрми і 3 роки таборів особливо суворого режиму.


Зобр:1шт.


Назва:Крижанівський Федір Іванович

-Знайдено: + Крижані́вський Фе́дір Іва́нович (нар. 4 вересня 1878 Скибинці Сквирський уїзд, нині Тетіївський район — пом. 28 квітня 1938) — кооператор, політичний діяч. Член Української трудової партії та її лідер. Один із засновників Української Центральної Ради.


Назва:Мельник Андрій Атанасович

-Знайдено: + У 1914–1916 Мельник командував сотнею Легіону Українських Січових Стрільців на австрійсько-російському фронті. Сотня Мельника відзначилась під час боїв на Маківці, під Заваловом і над Стрипою. В період боїв на Лисоні 4 вересня 1916 Мельник потрапив у російський полон. Мельник разом з Михайлом Матчаком, Василем Кучабським, Іваном Андрухом та іншими полоненими галичанами були відправлені у табір для військовополонених у селі Дубовці під Царицином (тепер Волгоград, Росія).


Зобр:9шт.


Назва:Петрушевич Євген Омелянович

-Знайдено: + Цим радо скористався радянський пропагандивний апарат. 4 вересня 1925 року в Харкові Політбюро ЦК КП(б)У прийняло постанову про Є.Петрушевича; було визнано доцільним тимчасово підтримати Петрушевича з тим, щоб він письмово звернувся до РНК УСРР з викладом своєї позиції щодо ставлення до радянської влади, а також до нової економічної платформи трудовиків під назвою «Українське національне об'єднання» [6]


Зобр:4шт.


Назва:Скоропадський Павло Петрович

-Знайдено: + 4 вересня 1910 року полковник Скоропадський став командиром 20-го драгунського Фінляндського полку, лишаючись фліґель-ад'ютантом. У 1912 році йому було присвоєно звання генерал-майора імператорського полку.


Зобр:14шт.


Назва:Чорновіл В'ячеслав Максимович

-Знайдено: + 4 вересня 1965 року виступив разом з Іваном Дзюбою та Василем Стусом у кінотеатрі «Україна» на прем'єрі фільму Параджанова «Тіні забутих предків» з протестом проти арештів української інтелігенції. Дану демонстрацію розглядають як першу акцію відкритого протистояння тоталітарній владі, хоча ще 8 серпня Чорновіл виголосив гостру антикомуністичну промову на відкритті пам'ятника Шевченкові в с. Шешори на Гуцульщині. Далі, звичайно ж, — безробіття, обшуки й допити.


Зобр:10шт.


Назва:Едвард Дмитрик

-Знайдено: + Едвард Дмитрик (англ. Edward Dmytryk; *4 вересня 1908, Гренд-Форкс, Британська Колумбія, Канада — †1 липня 1999 р., Каліфорнія, США) — американський кінорежисер українського походження, батько жанру «чорного фільму» (або фільму нуар).


Назва:Міжнародний гуцульський фестиваль

-Знайдено: + * X Міжнародний гуцульський фестиваль — 22-24 вересня 2000, Коломия (Івано-Франківська область)
-Знайдено: + * XV міжнародний гуцульський фестиваль — 2-4 вересня 2005, Рахів (Закарпатська область)


Назва:Варлаам (Ясинський)

-Знайдено: + Варлаа́м Яси́нський (1627 Пинський повіт — 4 вересня 1707) — український церковний діяч, митрополит Київський, Галицький та всієї Малої Росії.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 4 вересня 1707 р., похований в Успенському соборі Києво-Печерській лаври.


Назва:Українська Держава

Підзаголовок:=== Хронологія ===
Знайдено: + |4 вересня17 вересня


Зобр:13шт.


Назва:Порошенко Петро Олексійович

-Знайдено: + 8 лютого 2005 року призначений на посаду секретаря Ради національної безпеки і оборони України. 4 вересня 2005 року після висунення проти нього звинувачень з боку колишнього Державного секретаря Олександра Зінченка, 5 вересня 2005 подав заяву про відставку, щоб займана посада не вбачалась як можливість тиску на правосуддя. В кінці вересня подав позов на Олександра Зінченка до суду. Суд зобов'язав Зінченка принести публічні вибачення Порошенку, адже жодне з обвинувачень колишнього Державного секретаря не знайшло собі підтвердження і не було доведено в суді.
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Орден «За заслуги» II ст. (24 вересня 1999) — за вагомий особистий внесок у реформування промисловості України, активну участь у законотворчій роботі[7]


Зобр:2шт.


Назва:Сільські вісті

-Знайдено: + Після проголошення незалежності України «Сільскі вісті» стояли близько до Соціалістичної партії України (СПУ). Головний редактор «Сільських вістей», Іван Сподаренко, який на той час вже близько тридцяти років очолював газету, у 2002 та 2006 обирався Народним депутатом України від СПУ. Але вже у 2007 між ним та керівництвом СПУ виникли розбіжності у політичних поглядах, у зв'язку з чим газета та партія пішли різними шляхами, а Іван Сподаренко перейшов до фракції блоку «Наша Україна — Народна Самооборона» у Верховній Раді України . 4 вересня 2007 вийшов в світ перший випуск газети «Сільські вісті від Івана Бокого», яка була розроблена партійним функціонером СПУ народним депутатом України Іваном Боким. Вже 18 вересня того ж самого року Господарський суд міста Києва припинив випуск цієї нової газети.


Назва:Юліуш Словацький

Файл:Пам'ятник Юліушу Словацькому в костелі Св. Станіслава.jpg

-Знайдено: + Ю́ліуш Слова́цький (пол. Juliusz Słowacki, * 4 вересня 1809, місто Крем'янець, нині Тернопільської області — † 3 квітня 1849, Париж) — великий польський поет і драматург.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Юліуш Словацький народився 4 вересня 1809 року у місті Крем'янець на Волині. Його батько - Евзебіуш Словацький - був викладачем риторики та поезії Крем'янецького ліцею, автором кількох драматичних творів. Мати — Саломея — була донькою управителя господарства Крем'янецького ліцею Теодора Янушевського, вірменського походження. Саломеї заледве виповнилося 16 років, коли 14 листопада 1808 року вона підписала шлюбний контракт з Евзебіушем Словацьким, старшим від неї на 20 років. Юліуш був єдиною дитиною від цього шлюбу.


Зобр:2шт.


Назва:Старосольський Володимир

-Знайдено: + 1898 р. як студент Віденського університету став членом української студентської організації «Січ» у Відні. 26 березня4 вересня 1899 рр. — В. Старосольський голова віденської «Січі» [8].


Зобр:5шт.


Назва:Талергоф

-Знайдено: + Талергоф, (4 вересня 1914 — 10 травня 1917 рр.) — концентраційний табір, один з перших у Європі у XX столітті, закладений австро-угорською владою 4 вересня 1914 р. на початку Першої світової війни в піщаній долині біля підніжжя Альп в районі м. Граца (Штирія).
-Знайдено: + Перша партія галичан та буковинців-«русофилів» депортована у Талергоф солдатами Грацького полку 4 вересня 1914 року.


Зобр:2шт.


Назва:Пряшів

-Знайдено: + * Пал Малетер — угорський міністр оборони в уряді Імре Надя, герой Угорської Революції-1956, генерал-майор, народився у Пряшеві 4 вересня 1917


Зобр:3шт.


Назва:Ремесло Василь Миколайович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 4 вересня 1983 року. Похований в Києві на Байковому кладовищі (ділянка № 7).


Зобр:2шт.


Назва:Самойлович Віктор Петрович

-Знайдено: + Ві́ктор Петро́вич Самойло́вич (*4 вересня 1911, Прилуки — †11 квітня 2000) — дослідник народної архітектури, педагог, зодчий, професор, доктор мистецтвознавства, почесний член УАА.
-Знайдено: + Народився Віктор Петрович 4 вересня 1911 року в місті Прилуки (Чернігівська область).


Назва:Семенко Михайль Васильович

-Знайдено: + Ще за три дні до свого арешту, 23 квітня 1937 р. Михайль Семенко провів у Києві творчий вечір. Оскільки він постійно мешкав у Харкові, і часто бував у Києві, було підготовлено два ордери на його арешт. Письменника звинуватили винуватили в тому, що він бере участь в Українській фашистській націоналістичній терористичній організації, якої насправді ніколи не існувало, а також у плануванні замаху на секретаря ЦК КП(б)У С. В. Косіора, який мав нібито відбутися під час демонстрації 1 травня 1937 року.[9] Серед іншого йому закидали спробу скинути Радянську владу в Украïні за допомогою німецьких фашистів. Надломлений морально та фізично Михайль Семенко, як свідчать протоколи допитів 4, 7 та 8 травня 1937 р., «зізнався» у всіх звинуваченнях. Зізнання були написані під диктовку уповноваженого Акімова на ім'я Начальника НКВД УРСР Ізраїля Леплевського 4 вересня 1937 р.[10] 23 жовтня 1937 р. відбулося закрите засідання Військової колегії Верховного Суду СРСР у складі голови армвійськюриста А. Орлова, бригадвійськюриста С. Ждана, військюриста І рангу Ф. Кліміна, військюриста І рангу А. Батнера та за участю помічника Прокурора СРСР М. Рагінського. Комісія «іменем Союзу Радянських Соціалістичних Республік» винесла вирок: «приговорила Семенко Михайла Васильевича к высшей мере уголовного наказания — расстрелу с конфискацией всего имущества, лично ему принадлежащего». Наступного дня Семенка було страчено разом з іншими українськими письменниками в одній з київських в'язниць, поховано в братській могилі в Биківнянському лісі[11]. Михайль Семенко був реабілітований посмертно.[12]


Зобр:4шт.


Назва:Прапор України

Підзаголовок:=== Сучасність ===
Знайдено: + Після проголошення незалежності України, 4 вересня 1991 — після триразового голосування і погрози Кравчука, що він подасть у відставку, якщо питання не буде вирішено, синьо-жовтий національний прапор урочисто піднято над будинком парламенту.


Зобр:10шт.


Назва:Суркіс Григорій Михайлович

-Знайдено: + Григо́рій Михайлович (Рахмі́льович) Су́ркіс (*4 вересня 1949, Одеса) — український футбольний функціонер, підприємець і політик. Президент Федерації футболу України з 2000 до 2012 року, з 24 травня 2013 року - віце-президент УЄФА.
Підзаголовок:== Футбол ==
Знайдено: + З 1996 по 2000 роки Суркіс був президентом Професійної футбольної ліги і віце-президентом Федерації футболу України. З 16 серпня 2000 року очолює Федерацію футболу України. 16 липня 2004 року переобраний на 4-річний термін, 14 вересня 2007 року переобраний на 5-річний термін.


Назва:Медведчук Віктор Володимирович

-Знайдено: + Суд засудив Василя Стуса до максимального покарання — 10 років таборів особливого режиму і 5 років заслання. Загинув Стус 4 вересня 1985 року в тюремному карцері табору особливого режиму.


Зобр:1шт.


Назва:Служба безпеки України

-Знайдено: + |2 вересня 2003 — 4 вересня 2003
-Знайдено: + |4 вересня 2003 — 4 лютого 2005


Зобр:1шт.


Назва:Орден князя Ярослава Мудрого

-Знайдено: + |align="center"|4 вересня 2008


Зобр:11шт.


Назва:Шахтар (Донецьк)

-Знайдено: + | 700 || Анатолій Тимощук || 14 вересня 2003 || «Чорноморець» || 4:1


Зобр:6шт.


Назва:Дисидентський рух

-Знайдено: + Рух опору в Україні — це дії, спрямовані на здійснення державних законів і статей Конституції, які визначають громадянські та національні права і права УРСР в СРСР. Одним з перших збірних виявів руху опору можна вважати конференцію у справах культури мови в Київському Університеті у лютому 1963, під час якої висунуто серед інших вимогу увести в УРСР українську мову як урядову та повернути права національної меншості українцям в РРФСР. У 19621963 були поширені не дозволені до друку поезії і щоденник В. Симоненка, а у 1964 — анонімна листівка-протест проти підпалу Бібліотеки АН УРСР у Києві. 4 вересня 1965 р. в кінотеатрі «Україна» в Києві І. Дзюба і В. Чорновіл виступили з протестом проти проведених тоді арештів української інтелігенції. Восени того ж року в обороні заарештованих виступили з петиціями і протестами до влади видатні діячі культури і науки, серед яких були: М. Стельмах, А. Малишко, Г. і П. Майбороди, О. Антонов, С. Параджанов, В. Кирейко, Л. Костенко, І. Драч, Л. Серпілін. У грудні 1965 І. Дзюба вислав на адресу першого секретаря ЦК КПУ П. Шелеста та голови Ради Міністрів УРСР В. Щербицького протестного листа проти репресій та додав до нього есе під назвою «Інтернаціоналізм чи русифікація?


Назва:Проголошення незалежності України 1991

-Знайдено: + 24 серпня 1991 р. вона офіційно отримала свою традиційно вживану назву — Україна (таким чином, Україна є однією з тих небагатьох держав, у яких повна назва збігається зі скороченою; це стало компромісом між варіантами «Республіка Україна» та «Українська Республіка»). Розпочався процес утвердження атрибутів державності, без яких не існує суверенних держав. 4 вересня 1991 р. над куполом будинку Верховної Ради замайорів національний синьо-жовтий український прапор, а 28 січня 1992 р. він отри­мав статус державного. 15 січня 1992 р. державним гімном України стала музика композитора М. Вербицького на слова П. Чубинського «Ще не вмерла Україна…». 19 лютого 1992 р. Верховна Рада затвердила тризуб як малий герб України. Національна символіка перетворилася на державну.


Зобр:5шт.


Назва:Смешко Ігор Петрович

-Знайдено: + | початок_терміну = 4 вересня 2003
-Знайдено: + І́гор Петро́вич Смешко́ (* 17 серпня 1955, Христинівка, Черкаська область) - український військовий і державний діяч, військовий інженер; голова Служби безпеки України (4 вересня 20034 лютого 2005).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + * 4 вересня 2003 — 4 лютого 2005 — голова Служби безпеки України
Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: +

Попередник: 6-й Голова Служби Безпеки України
4 вересня 2003 — 4 лютого 2005
Наступник:
Радченко Володимир Іванович
10 лютого 20012 вересня 2003
Турчинов Олександр Валентинович
4 лютого 20058 вересня 2005



Назва:Богатирчук Федір Парфенович

-Знайдено: + Фе́дір Парфе́нович Богатирчу́к (рос. Фёдор Парфеньевич Богатырчук, англ. Fedir Bohatyrchuk, *14 листопада 1892, Київ, Україна — †4 вересня 1984, Оттава, Канада) — радянський, український і канадський шахіст, медик-рентгенолог, політичний діяч.


Зобр:1шт.


Назва:Віталій (Байрак)

-Знайдено: + 4 вересня 1924 року вступив до монастиря оо. Василіян. Рукоположений на священика 13 серпня 1933 року. Із 1941 року — ігумен Дрогобицького василіянського монастиря апостолів Петра і Павла.


Зобр:1шт.


Назва:Вілінський Олександр Валер'янович

-Знайдено: + Олекса́ндр Валер'я́нович Вілі́нський (4 вересня 1872, м. Сестрорецьк — †10 грудня 1928, Подєбради, ЧСР) — український громадський діяч, всесвітньо відомий інженер, учений, один із засновників Української Центральної ради і дипломат. Був одружений з В. А.О'Коннор-Вілінською, в його родині виховувалася Кононенко Харитя.


Назва:Список академіків НАН України

Підзаголовок:=== В ===
Знайдено: + | 24 вересня 2003
Підзаголовок:=== Д ===
Знайдено: + | 4 вересня 1898


Зобр:38шт.


Назва:Суботці

Підзаголовок:== Уродженці ==
Знайдено: + * Маринич Олександр Мефодійович (4 вересня 1920 — 23 серпня 2008) — український географ-геоморфолог, член-кореспондент НАН України, доктор географічних наук, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка.


Назва:Прокуратура України

-Знайдено: + |4 вересня 1991 — 21 жовтня 1993


Зобр:3шт.


Назва:Гіммельрайх Кость Павлович

-Знайдено: + Костянтин Павлович Гіммельрайх (псевдо: «Шелест», «Кий») (англ. Konstantyn Himmelreich; *22 грудня 1912 Івангород на Чернігівщині — †4 вересня 1991, Мельбурн Австралія — український учений-гідробіолог, з 1942 р. учасник підпілля ОУН, полковник УПА, член-основоположник УРДП, член УНР, поет і прозаїк, член об'єднання українських письменників «Слово».
-Знайдено: + Помер К. Гіммельрайх 4 вересня 1991 р. в Австралії, похований у Мельбурні.


Назва:Штефан Августин Омелянович

-Знайдено: + Штефан Августин (*11 січня 1893, с. Порошково, Перечинський район, Закарпатська область — † 4 вересня 1986, м. Філадельфія, США) — педагог, освітянин, суспільно-політичний діяч, Голова Сойму Карпатської України, дійсний член НТШ, син отця Омеляна Штефана.


Зобр:1шт.


Назва:Прапор Луганської області

-Знайдено: + |затверджений = 4 вересня 1998
-Знайдено: + Пра́пор Луга́нської о́бласті області — символ місцевого самоврядування, використовується в цілях розвитку економічної, культурної, політичної самостійності краю, пропаганди його відмінних рис від інших територій, адміністративно-територіального пристрою. Прапор затверджений 4 вересня 1998 року рішенням Луганської обласної ради.


Назва:Смирнова Тамара Михайлівна

-Знайдено: + | 1791 Пацаєв || 4 вересня 1967


Назва:День Державного Прапора України

-Знайдено: + Після проголошення незалежності України, 4 вересня 1991 — після триразового голосування і погрози Кравчука, що він подасть у відставку, якщо питання не буде вирішено, синьо-жовтий національний прапор урочисто піднято над будинком парламенту.


Зобр:1шт.


Назва:Коробка Ольга Василівна

-Знайдено: + * Орден княгині Ольги III ст. (4 вересня 2008) — за досягнення високих спортивних результатів на XXIX літніх Олімпійських іграх в Пекіні (Китайська Народна Республіка), виявлені мужність, самовідданість та волю до перемоги, піднесення міжнародного авторитету України[13]


Назва:Абрамов Віктор Прокопович

-Знайдено: + Ві́ктор Проко́пович Абра́мов  — (*4 вересня 1940, Львів) — український живописець, графік. Член Національної спілки художників України з 1993 року. Працює у галузі станкового та монументального живопису, графіки.


Назва:Микульчин-Мерлені Іріні Олексіївна

-Знайдено: + * Орден княгині Ольги III ст. (4 вересня 2008) — за досягнення високих спортивних результатів на XXIX літніх Олімпійських іграх в Пекіні (Китайська Народна Республіка), виявлені мужність, самовідданість та волю до перемоги, піднесення міжнародного авторитету України[14]


Назва:Маринич Олександр Мефодійович

-Знайдено: + Олекса́ндр Мефо́дійович Мари́нич (*4 вересня 1920, Суботці — 23 серпня 2008, Київ) — географ-геоморфолог, дослідник природи України, член-кореспондент НАН України, доктор географічних наук, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 4 вересня 1920 року на Кіровоградщині в селі Суботці Знам'янського району. Батько був головою колгоспу, тому зумів дати синові гарну освіту. Після закінчення середньої школи в 1937 році вступив до Київського університету. На початку Німецько-радянської війни Олександр Маринич — студент геолого-географічного факультету Київського університету — учасник бойових дій Південно-Західного фронту, брав участь у обороні Києва, отримав тяжкі поранення. У 1942 році закінчив Казанський університет. З 1943 по 1945 рік — радист, комсорг танкового батальйону.


Назва:Шишкін Віктор Іванович

-Знайдено: + | початок_терміну = 4 вересня 1991
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + * 4 вересня 1991 — 21 жовтня 1993 — Генеральний прокурор України.
-Знайдено: +

Попередник: 1-й Генеральний прокурор України
4 вересня 1991 - 21 жовтня 1993
Наступник:

Дацюк Владислав Володимирович



Назва:Тедеєв Ельбрус Сосланович

-Знайдено: + * Заслужений працівник фізичної культури і спорту України (4 вересня 2008) — за значний особистий внесок у розвиток олімпійського руху, підготовку спортсменів міжнародного класу, забезпечення високих спортивних результатів національною збірною командою України на XXIX літніх Олімпійських іграх в Пекіні


Назва:Паволоч

-Знайдено: + В період Громадянської війни єврейське населення Паволочі постраждало від погромів, вчинених частинами Директорії, Добровольчої армії (1919), 1-ї Кінної армії (1920) та місцевими бандами. Між 4 та 8 вересня (18-22 вересня по новому стилю) 1919 р. у Паволочі загін Добровольчої армії (біля 50 козаків-донців) протягом трьох діб, вчинивши погром єврейського населення, грабував і спустошував місто. Награбоване на підводах вивозили до села Порижі, де був штаб загону. Більшість жителів містечка були жорстоко побиті, 1 єврейська жінка була вбита, багато жінок було зґвалтовано. Після цього, 7 вересня в містечко увійшов новий загін, командир якого почав вимагати від жителів контрибуцію в розмірі 50 тисяч рублів. І без того наляканим жителям Паволочі довелося виконати його вимогу. Про ці інциденти жителі повідомили Київську єврейську общину і просили в неї матеріальної допомоги.[15]


Зобр:1шт.


Назва:Леськи

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + * Давиденко Валентина Іванівна (* 4 вересня 1955) — українська журналістка та телеведуча.


Зобр:6шт.


Назва:Семиполки

Підзаголовок:== Скандал ==
Знайдено: + У селі вночі 4 вересня 2011 року стався перший за новітню історію героїчний акт народного спротиву. Один з мешканців застрелив із рушниці майора міліції. Більша частина жителів села вважають скоєне справедливою розплатою міліціонера за той терор, який він чинив у селі. Жителі Семиполок збирають гроші на захист народного месника.[16][17]


Назва:Авіаційний науково-технічний комплекс імені Олега Антонова

-Знайдено: + | 4 вересня 1961


Зобр:1шт.


Назва:Стаднік Андрій Володимирович

-Знайдено: + * Орден «За мужність» III ст. (4 вересня 2008) — за досягнення високих спортивних результатів на XXIX літніх Олімпійських іграх в Пекіні (Китайська Народна Республіка), виявлені мужність, самовідданість та волю до перемоги, піднесення міжнародного авторитету України[18]


Назва:Терещук Вікторія Анатоліївна

-Знайдено: + * Орден княгині Ольги III ст. (4 вересня 2008) — за досягнення високих спортивних результатів на XXIX літніх Олімпійських іграх в Пекіні (Китайська Народна Республіка), виявлені мужність, самовідданість та волю до перемоги, піднесення міжнародного авторитету України[19]


Назва:Гонтюк Роман Володимирович

-Знайдено: + * Орден «За мужність» III ст. (4 вересня 2008) — за досягнення високих спортивних результатів на XXIX літніх Олімпійських іграх в Пекіні (Китайська Народна Республіка), виявлені мужність, самовідданість та волю до перемоги, піднесення міжнародного авторитету України[20]


Назва:Давидова Наталія Анатоліївна

-Знайдено: + * Орден княгині Ольги III ст. (4 вересня 2008) — за досягнення високих спортивних результатів на XXIX літніх Олімпійських іграх в Пекіні (Китайська Народна Республіка), виявлені мужність, самовідданість та волю до перемоги, піднесення міжнародного авторитету України[21]


Назва:Харлан Ольга Геннадіївна

-Знайдено: + О́льга Генна́діївна Харла́н (4 вересня 1990 року, Миколаїв) — українська фехтувальниця (шабля), олімпійська чемпіонка 2008 року у командній першості, бронзова призерка Олімпіади 2012 року, триразова чемпіонка світу (2009 року в командній першості, 2013 в індивідуальній і командній), шестиразова чемпіонка Європи, ЗМСУ з фехтування, найкраща спортсменка року (2008, 2009) та найкраща спортсменка місяця (5 разів[22]) за версією НОК України, депутат Миколаївської міської ради[23]. Кандидат у народні депутати на виборах 2012 року (№ 194 у списку Партії регіонів).Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>, а також службовець СБУ[24]. Входить до десятки кращих спортсменів ФСТ «Динамо» України з олімпійських видів спорту 2012 року[25], очільниця світової шабельної класифікації у 2013 році[26]. Тренери — Артем Скороход, Гарнік Давидян.[27] Перший тренер — Анатолій Шлікар.[28]
-Знайдено: + Ольга Харлан народилася 4 вересня 1990 року в Миколаєві в родині Геннадія Анатолійовича та Ірини Гаріївни Харланів. Має старшу сестру Тетяну.[29]
-Знайдено: + Після перемоги Ольга Харлан разом з подругами по команді дали численні інтерв'ю різноманітним ЗМІ, взяли участь у фотосесії до чоловічого журналу «XXL».[30] НОК України визнав Ольгу кращою спортсменкою серпня[31][32], а в кінці року визнав і кращою спортсменкою року.[33]
-Знайдено: + У лютому Ольга вперше у своїй кар'єрі перемагає у турнірі серії Гран-прі в особистій першості: у фіналі «Московської шаблі» була переможена Софія Велика (15:13).[34]
-Знайдено: + У квітні Харлан втретє виграла юніорський чемпіонат світу, що проходив у Белфасті, в особистій та командній першості.[35]
-Знайдено: + * Орден «За заслуги» III ст. (4 вересня 2008) — за досягнення високих спортивних результатів на XXIX літніх Олімпійських іграх в Пекіні (Китайська Народна Республіка), виявлені мужність, самовідданість та волю до перемоги, піднесення міжнародного авторитету України[36]


Зобр:1шт.


Назва:Рубан Віктор Геннадійович

-Знайдено: + * Орден «За заслуги» III ст. (4 вересня 2008) — за досягнення високих спортивних результатів на XXIX літніх Олімпійських іграх в Пекіні (Китайська Народна Республіка), виявлені мужність, самовідданість та волю до перемоги, піднесення міжнародного авторитету України[37]


Назва:Петрів Олександр Святославович

-Знайдено: + * Орден «За заслуги» III ст. (4 вересня 2008) — за досягнення високих спортивних результатів на XXIX літніх Олімпійських іграх в Пекіні (Китайська Народна Республіка), виявлені мужність, самовідданість та волю до перемоги, піднесення міжнародного авторитету України[38]


Назва:Варданян Армен Фрунзікович

-Знайдено: + * Орден «За мужність» III ст. (4 вересня 2008) — за досягнення високих спортивних результатів на XXIX літніх Олімпійських іграх в Пекіні (Китайська Народна Республіка), виявлені мужність, самовідданість та волю до перемоги, піднесення міжнародного авторитету України[39]


Назва:Добринська Наталія Володимирівна

-Знайдено: + * Орден «За заслуги» III ст. (4 вересня 2008) — за досягнення високих спортивних результатів на XXIX літніх Олімпійських іграх в Пекіні (Китайська Народна Республіка), виявлені мужність, самовідданість та волю до перемоги, піднесення міжнародного авторитету України[40]


Назва:Воробйов Олександр Сергійович

-Знайдено: + * Орден «За мужність» III ст. (4 вересня 2008) — за досягнення високих спортивних результатів на XXIX літніх Олімпійських іграх в Пекіні (Китайська Народна Республіка), виявлені мужність, самовідданість та волю до перемоги, піднесення міжнародного авторитету України[41]


Назва:Федоришин Василь Петрович

-Знайдено: + * Орден «За мужність» III ст. (4 вересня 2008) — за досягнення високих спортивних результатів на XXIX літніх Олімпійських іграх в Пекіні (Китайська Народна Республіка), виявлені мужність, самовідданість та волю до перемоги, піднесення міжнародного авторитету України[42]


Назва:Данько Тарас Григорович

-Знайдено: + * Орден «За мужність» III ст. (4 вересня 2008) — за досягнення високих спортивних результатів на XXIX літніх Олімпійських іграх в Пекіні (Китайська Народна Республіка), виявлені мужність, самовідданість та волю до перемоги, піднесення міжнародного авторитету України[43]


Назва:Юрченко Денис Сергійович

-Знайдено: + * Орден «За мужність» III ст. (4 вересня 2008) — за досягнення високих спортивних результатів на XXIX літніх Олімпійських іграх в Пекіні (Китайська Народна Республіка), виявлені мужність, самовідданість та волю до перемоги, піднесення міжнародного авторитету України[44]


Назва:Безсонова Ганна Володимирівна

-Знайдено: + * Орден «За заслуги» III ст. (4 вересня 2007) — за вагомий особистий внесок у розвиток і популяризацію фізичної культури і спорту в Україні, досягнення високих спортивних результатів, високу професійну майстерність[45]
-Знайдено: + * Орден княгині Ольги I ст. (4 вересня 2008) — за досягнення високих спортивних результатів на XXIX літніх Олімпійських іграх в Пекіні (Китайська Народна Республіка), виявлені мужність, самовідданість та волю до перемоги, піднесення міжнародного авторитету України[46]


Назва:Ломаченко Василь Анатолійович

-Знайдено: + * Орден «За заслуги» III ст. (4 вересня 2008) — за досягнення високих спортивних результатів на XXIX літніх Олімпійських іграх в Пекіні (Китайська Народна Республіка), виявлені мужність, самовідданість та волю до перемоги, піднесення міжнародного авторитету України[47]
-Знайдено: + nreg=804/2008 Указ Президента України № 804/2008 від 4 вересня 2008 року «Про відзначення державними нагородами України спортсменів, тренерів та фахівців національної збірної команди України на XXIX літніх Олімпійських іграх»]</ref>


Назва:Чебан Юрій Володимирович

-Знайдено: + * Орден «За мужність» III ст. (4 вересня 2008) — за досягнення високих спортивних результатів на XXIX літніх Олімпійських іграх в Пекіні (Китайська Народна Республіка), виявлені мужність, самовідданість та волю до перемоги, піднесення міжнародного авторитету України[48]


Назва:Айвазян Артур Суренович

-Знайдено: + * Орден «За заслуги» III ст. (4 вересня 2008) — за досягнення високих спортивних результатів на XXIX літніх Олімпійських іграх в Пекіні (Китайська Народна Республіка), виявлені мужність, самовідданість та волю до перемоги, піднесення міжнародного авторитету України[49]


Назва:Будько Валентин Семенович

-Знайдено: + Валенти́н Семе́нович Будько́ (4 вересня 1940) — народний депутат України 1-го скликання.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 4 вересня 1940 року, Житомирська область, УРСР, в сім'ї селян. Українець, освіта вища, вчений агроном, закінчив Житомирський сільськогосподарський інститут, Вищу партійну школу при ЦК Компартії України.


Назва:Осипенко-Радомська Інна Володимирівна

-Знайдено: + * Орден «За заслуги» III ст. (4 вересня 2008) — за досягнення високих спортивних результатів на XXIX літніх Олімпійських іграх в Пекіні (Китайська Народна Республіка), виявлені мужність, самовідданість та волю до перемоги, піднесення міжнародного авторитету України[50]


Назва:Політична криза в Україні 2008

-Знайдено: + Політична криза в Україні 2008 — стала наслідком розпаду «демократичної коаліції» у Верховній Раді України. Парламентський блок Наша Україна-Народна Самооборона заявив 4 вересня 2008 р. про вихід з коаліції з блоком Юлії Тимошенко, поставивши таким чином під загрозу існування уряду Юлії Тимошенко. Офіційною причиною виходу НУ-НС з коаліції стало голосування в Раді депутатів від БЮТ у блоці з Партією Регіонів за низку законопроектів, які мали на меті обмежити владу Президента України та внести інші зміни до законодавства України. Тривалі перемови між політичними силами на дали результатів і була зроблена спроба розпустити Верховну Раду Шостого скликання, однак з обранням спікером Володимира Литвина була відновлена демократична коаліція в парламенті і політична криза завершилася. Політична криза в Українії була наслідком тривалої внутрішньої боротьби та непорозумінь між основними силами представленими в парламенті країни, зокрема між представниками БЮТ та НУ-НС.


Зобр:1шт.


Назва:Канкава Джаба Георгійович

-Знайдено: + | пк-поновлення = 4 вересня 2012
-Знайдено: + | збірна-поновлення = 4 вересня 2012


Назва:Пундик Галина Василівна

-Знайдено: + * Орден «За заслуги» III ст. (4 вересня 2008) — за досягнення високих спортивних результатів на XXIX літніх Олімпійських іграх в Пекіні (Китайська Народна Республіка), виявлені мужність, самовідданість та волю до перемоги, піднесення міжнародного авторитету України.[51]


Назва:Хомрова Олена Миколаївна

-Знайдено: + * Орден «За заслуги» III ст. (4 вересня 2008) — за досягнення високих спортивних результатів на XXIX літніх Олімпійських іграх в Пекіні (Китайська Народна Республіка), виявлені мужність, самовідданість та волю до перемоги, піднесення міжнародного авторитету України[52]


Назва:Жовнір Ольга Богданівна

-Знайдено: + * Орден «За заслуги» III ст. (4 вересня 2008) — за досягнення високих спортивних результатів на XXIX літніх Олімпійських іграх в Пекіні (Китайська Народна Республіка), виявлені мужність, самовідданість та волю до перемоги, піднесення міжнародного авторитету України[53]


Назва:Владика Андрей

Підзаголовок:== Факти ==
Знайдено: + * Всеукраїнська прем'єра фільму відбулась 4 вересня 2008 року.


Назва:Перший мільйон

-Знайдено: + }} постала у Великій Британії 4 вересня 1998 року.


Назва:Костевич Олена Дмитрівна

-Знайдено: + * Орден «За заслуги» II ст. (4 вересня 2007) — за вагомий особистий внесок у розвиток і популяризацію фізичної культури і спорту в Україні, досягнення високих спортивних результатів, високу професійну майстерність[54]


Назва:Гутцайт Вадим Маркович

-Знайдено: + * Орден «За заслуги» II ст. (4 вересня 2008) — за значний особистий внесок у розвиток олімпійського руху, підготовку спортсменів міжнародного класу, забезпечення високих спортивних результатів національною збірною командою України на XXIX літніх Олімпійських іграх в Пекіні[55]


Зобр:1шт.


Назва:Лужанська Тетяна

-Знайдено: + Тетя́на Лужа́нська (*4 вересня 1984, Київ) — українська тенісистка-професіонал. Тетяна Лужанська не виграла жодного титули WTA. Однак є володаркою 2 титулів ITF в одиночному розряді, та п'ятнадцяти в парному. Досягла найбільшого рейтингу в одиночному розряді — № 159, 16 червня 2008. З листопада 2011 року


Назва:Золотухін Володимир Максович

-Знайдено: + Золотухін Володимир Максович (16 травня 1936 р., Харків — 4 вересня 2010, Харків);— український композитор. Народний артист України (1996). Лауреат премії ім. І. Слатіна (1995), ім. Б. Лятошинського (1997). Професор (1989). Член Національної спілки композиторів України.


Назва:Неделенко-Ліщинська Ірина Анатоліївна

-Знайдено: + * Орден княгині Ольги III ст. (4 вересня 2008) — за досягнення високих спортивних результатів на XXIX літніх Олімпійських іграх в Пекіні (Китайська Народна Республіка), виявлені мужність, самовідданість та волю до перемоги, піднесення міжнародного авторитету України[56]


Назва:Сухоруков Юрій Олександрович

-Знайдено: + * Орден «За мужність» III ст. (4 вересня 2008) — за досягнення високих спортивних результатів на XXIX літніх Олімпійських іграх в Пекіні (Китайська Народна Республіка), виявлені мужність, самовідданість та волю до перемоги, піднесення міжнародного авторитету України[57]


Назва:Антонова Олена Анатоліївна

-Знайдено: + * Орден княгині Ольги III ст. (4 вересня 2008) — за досягнення високих спортивних результатів на XXIX літніх Олімпійських іграх в Пекіні (Китайська Народна Республіка), виявлені мужність, самовідданість та волю до перемоги, піднесення міжнародного авторитету України[58]


Назва:Глазков В'ячеслав Валерійович

-Знайдено: + * Орден «За мужність» III ст. (4 вересня 2008) — за досягнення високих спортивних результатів на XXIX літніх Олімпійських іграх в Пекіні (Китайська Народна Республіка), виявлені мужність, самовідданість та волю до перемоги, піднесення міжнародного авторитету України[59]


Назва:Калитовська Леся Михайлівна

-Знайдено: + * Орден княгині Ольги III ст. (4 вересня 2008) — за досягнення високих спортивних результатів на XXIX літніх Олімпійських іграх в Пекіні (Китайська Народна Республіка), виявлені мужність, самовідданість та волю до перемоги, піднесення міжнародного авторитету України[60]


Назва:Кваша Ілля Олегович

-Знайдено: + * Орден «За мужність» III ст. (4 вересня 2008) — за досягнення високих спортивних результатів на XXIX літніх Олімпійських іграх в Пекіні (Китайська Народна Республіка), виявлені мужність, самовідданість та волю до перемоги, піднесення міжнародного авторитету України[61]


Назва:Пригоров Олексій Вікторович

-Знайдено: + * Орден «За мужність» III ст. (4 вересня 2008) — за досягнення високих спортивних результатів на XXIX літніх Олімпійських іграх в Пекіні (Китайська Народна Республіка), виявлені мужність, самовідданість та волю до перемоги, піднесення міжнародного авторитету України[62]


Назва:Тобіас Наталія Вікторівна

-Знайдено: + * Орден княгині Ольги III ст. (4 вересня 2008) — за досягнення високих спортивних результатів на XXIX літніх Олімпійських іграх в Пекіні (Китайська Народна Республіка), виявлені мужність, самовідданість та волю до перемоги, піднесення міжнародного авторитету України[63]


Назва:Бушко-Жук Михайло Осипович

-Знайдено: + Від 23 серпня по 26 грудня[64] 1919 року — військовий комісар 44-ї стрілецької дивізії. Саме його підпис стояв під офіційним некрологом Щорса у дивізійній газеті «Красная правда», що вийшла друком 4 вересня. В цьому виданні точно вказаний час смерті начдива — сьома вечора.


Назва:Кожанов Денис Станіславович

Підзаголовок:=== Збірна ===
Знайдено: + 4 вересня 2010 року дебютував у національній збірній України виїзною грою проти збірної Польщі (1:1), а в подальшому став залучатись до товариських ігор збірної. Але після того, як Кожанов покинув «Карпати» влітку 2011 року, він перестав викликатись до складу збірної.


Зобр:1шт.


Назва:Офіційні й інші ювілеї та пам'ятні дати в Україні 2009 року

-Знайдено: + * 4 вересня — 200 років від дня народження Словацького Юліуша, польського поета і драматурга (1809—1849).


Назва:Томаш Гюбшман

-Знайдено: + Томаш Гюбшман (чеськ. Tomáš Hübschman, нар. 4 вересня 1981 року в Празі, Чехія) — чеський професійний футболіст, центральний захисник (опорний півзахисник) донецького «Шахтаря» і збірної Чехії.


Зобр:2шт.


Назва:Замора Федір Павлович

-Знайдено: + Літом 1920 разом з Галревкомом повертається в Галичину де 15 липня 1920 була проголошена ГСРР. До 4 вересня 1920 р. очолював Тернопільський повітовий ревком, але через постійні суперечки та незгоду з головою Галревкому Володимиром Затонським із національного та інших питань, призначений керівником повітового відділу народної освіти. Коли Галревком припинив існування, виїхав до Полтави, де з кінця 1920 по 1930 рік працював директором трудової школи № 6 ім. І.Франка, колишньої гімназії В. А. Морозівської. В той час перебував у дружніх стосунках з відомим педагогом Антоном Макаренко, який відвідуючи Полтаву часто зупинявся у родини Заморів.


Зобр:5шт.


Назва:Українська греко-католицька церква в СРСР

-Знайдено: + Лист папи до Й.Сліпого викликав потрясіння та неспокій в ватиканському Секретаріаті в справах Християнської єдності, під тодішнім керівництвом кардинала Йоханнеса Віллебрандса, так само спровокувавши ворожу реакцію Москви. Московський патріархат відразу відклав богословську зустріч з Римо-католицькою церквою в Одесі, а 4 вересня 1979 представник патріархату, відповідальний за закордонні стосунки, митрополит Ювеналій, написав до кардинала Віллебрандса, погрожуючи «публічною критикою», якщо Віллебрандс якнайшвидше не пояснить «точного призначення» папського послання до Й.Сліпого. Незаспокоєна дипломатичною відповіддю Віллебрандса Москва запротестувала знову після того, як Іван Павло II в 1980 скликав Надзвичайний світовий синод українських єпископів, на котрому затвердив вибір архієпископа Мирослава Любачівського на коад'ютора з правом правонаступництва після архієпископа Львова, Й.Сліпого, таким чином забезпечуючи наступність греко-католицької метрополії в Галичині. Подальше загострення стосунків на лінії Москва-Ватикан сталося, коли синод українських єпископів знову зібрався в Римі, де 2 грудня 1980 прийняв постанову, котра однозначно і чітко визначила Львівський собор 1946 як канонічно нечинний і недійсний.
-Знайдено: + В умовах подальшого росту напруження між православними і греко-католиками 10 вересня 1990 в Москві знову зустрілися делегації Ватикану і Московського патріархату, згодом до них долучилися три греко-католицькі єпископи та їх православні партнери. Але 14 вересня російські православні делегати залишили переговори після того, як греко-католицька сторона одностайно відкинула їхню вимогу повернення тогочасних уніатських храмів у Львові та Івано-Франківську. Невдовзі тристороння міжконфесійна львівська окружна комісія розпалася, бо представники УПЦ і УАПЦ вийшли з неї скаржачись, що місцева влада симпатизує Греко-Католицькій Церкві при розподілі церковних храмів.


Зобр:4шт.


Назва:Пшінка Микола Сергійович

-Знайдено: + Мико́ла Пші́нка (4 вересня 1938, Сабадаш, Жашківський район, Черкаська область) — народний художник України (1998), головний художник видавництва «Веселка». Член НСХУ (1977).


Назва:Кубок Федерації — відкриття сезону

Підзаголовок:== 2010 ==
Знайдено: + Наступний турнір, тутульним спонсором якого був «Укргазбанк», пройшов з 2 по 4 вересня 2010 року. Призовий фонд турніру склав 40 тисяч гривень. У турнірі взяли участь «Сокіл», ХК «Харків», «Донбас» та «Беркут».[65]


Назва:Марков Сергій Олександрович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У 2006-2008 роках активно втручався у політичне життя в декількох пострадянських країнах. Так, у 2007 році, на пресконференції Марков визнав, що один з його помічників був організатором кібератак на державні установи Естонії, що призвело до проголошення його персоною нон грата у Естонії. Марков також активно втручався у події в Україні, піддавав критиці діяльність президента Віктора Ющенка та український уряд. Сергій Марков також вважав фальсифікацією позицію України щодо Голодомору та діяльності УПА. У 2008 році разом з деякими депутатами Верховної Ради намагався провести демонстрацію у Києві скандального російського фільму «08.08.08. Війна в прямому ефірі» про війну у Грузії. 4 вересня 2008 року Сергія Маркова не пустили на територію України, за постановою СБУ його було проглошено персоною нон грата.


Назва:Каверін Віталій Вікторович

-Знайдено: + Віта́лій Ві́кторович Каве́рін (*4 вересня 1990, Хмельницький) — український футболіст, нападник київського «Динамо» та молодіжної збірної України U-21.


Зобр:2шт.


Назва:Пам'ятники Ніжина

-Знайдено: + |Гоголю Миколі || 1881 || у парку ім. Гоголя || || Пам'ятник видатному українському і російському письменнику Миколі Гоголю відкрито 4 вересня 1881 року, таким чином він став першим пам'ятником письменнику не лише в Україні, а й у тодішній Російській імперії (і в цілому світі). Автор проекту — відомий скульптор П.П. Забіла (Забелло, 18301917).


Зобр:26шт.


Назва:Воїни-інтернаціоналісти на Тернопільщині

-Знайдено: + * Влізло Василь (6 липня 1961, с. Голгоча Бережанського району — 4 вересня 1980);


Назва:Кісін Віктор Борисович

-Знайдено: + Народився 4 квітня 1933 р. в Хабаровську (Росія). Помер 4 вересня 1997 р. в Києві. Закінчив Київський державний інститут театрального мистецтва ім. І.Карпенка-Карого (1959), де викладав з 1965 р. Професор (1995). Працював у театрах Одеси, Сімферополя, Києва.


Назва:Ленціус Олег Євгенович

-Знайдено: + Ленціус Олег Євгенович (18 квітня 1921, село Копані, Запорізька область (нині у Дніпропетровській) — 4 вересня 1998) — радянський і український кінорежисер. Нагороджений орденом Червоної Зірки, медалями.
-Знайдено: + Помер 4 вересня 1998 року.


Назва:Романов Михайло Федорович (актор)

-Знайдено: + Романов Михайло Федорович (нар.16 жовтня 1896, місто Санкт-Петербург, нині Російська Федерація — пом.4 вересня 1963, Москва) — український та російський актор, режисер. Народний артист СРСР (1951).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народ. 16 жовтня 1896 р. в Санкт-Петербурзі в родині чоботаря. Помер 4 вересня 1963 р. в Москві. Закінчив драматичні курси в Петрограді (1920). Працював у театрах Ленінграда. У 1936—1963 роках — актор Київського театру російської драми ім. Лесі Українки19531958 — головний режисер). У 1963 році перейшов до Московського театру імені Моссовета.


Зобр:1шт.


Назва:Титов Володимир Георгійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Після школи, з 4 вересня 1965 року працював кочегаром Борзнянської ділянки Кожинської контори Чернігівського тресту розвідбуріння. Потім, з 1 грудня 1965 до 30 травня 1966 року — кочегаром Борзнянського маслоцеху Бахмацького маслозаводу.


Зобр:6шт.


Назва:Експрес (газета)

-Знайдено: + «Експре́с» — всеукраїнська україномовна газета універсального змісту з головною редакцією у Львові. Теми, що висвітлюються в газеті, дуже різноманітні: політика, суспільство, економіка, культура, наука, медицина, розваги та ін. Серія та номер свідоцтва — КВ 19353-9153ПР; дата державної реєстрації — 4 вересня 2012 року; орган, який здійснив реєстрацію — Державна реєстраційна служба України, місто Київ.[66]
-Знайдено: + Окрім самої газети «Експрес», редакція видає щотижневий додаток-програму «Телеекспрес», газету «Добрий лікар» (кожних два тижні, серія та номер свідоцтва — КВ 19351-9151ПР; дата державної реєстрації — 4 вересня 2012 року; орган, який здійснив реєстрацію — Державна реєстраційна служба України, місто Київ.[67]), щомісячне видання «Жіночий порадник» і молодіжний журнал «Експрес COOL» (виходить щомісяця, серія та номер свідоцтва — КВ 19359-9159ПР; дата державної реєстрації — 4 вересня 2012 року; орган, який здійснив реєстрацію — Державна реєстраційна служба України, місто Київ.[68]), «Рецепти господині», «Моя сповідь», «Вісник пенсіонера», «Порадник господаря», «Post-Поступ», «Блискавка».


Назва:Бараник Михайло

-Знайдено: + Миха́йло Бара́ник (25 лютого 1888, с. Кобиловолоки, нині Теребовлянського району Тернопільської області — 4 вересня 1961, м. Львів) — український педагог, громадсько-освітній діяч.


Назва:Кандимов Юнус Уразович

-Знайдено: + Юнус Уразович Канди́мов (крим. Yunus Qandım; *4 вересня 1959, Аккурган — †20 березня 2005, Сімферополь) — кримськотатарський поет, письменник, перекладач, публіцист, літературознавець, історик. Заслужений діяч мистецтв України (2000).
-Знайдено: + Народився 4 вересня 1959 року в с. Аккурган Аккурганського району Ташкентської області Республіки Узбекистан.


Назва:Кримська область

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Після розвалу СРСР і у зв'язку із проголошенням незалежності України 4 вересня 1991 була прийнята Декларація про суверенітет Криму, а 6 травня 1992 прийнята Конституція автономії. Обидва документи суперечили законодавству України і після затяжних конфліктів були скасовані Верховною Радою України у березні 1995 року. У жовтні 1998 року прийнята легітимна конституція Республіки Крим.


Назва:Комісії та комітети допомоги голодуючим в УСРР

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Комісії з'ясовували масштаби голоду й потреби голодуючого населення; проводили агітацію та збір пожертв серед населення; клопотали перед органами влади щодо державної допомоги; займалися переселенням голодуючих з РСФРР до УСРР; розподіляли отримані продовольство й одяг серед голодуючих. Крім того, вони сприяли наданню медичної допомоги хворим, виробленню допомоги селянам неврожайних місцевостей та трудової — безробітним. У першу чергу допомога надавалася голодуючим дітям. У голодуючих губерніях фонди комісій розподілялися за їх власним розпорядженням, а у врожайних — виключно ЦКДГ ВУЦВК. У діяльності комісій допомоги голодуючим виразно проявилася фіктивність «незалежного» статусу УСРР. Хоча вже влітку 1921 р. стало очевидним, що південні губернії УСРР будуть без врожаю й якщо план збору в них зернових не зменшити, то там буде голод. ЦК КП(б)У 4 вересня 1921 р. ухвалив постанову «Про кампанію боротьби з голодом», у якій указав губкомам, що вони повинні «розрізняти заклик до боротьби з голодом в Росії від боротьби з неврожаєм в Україні, де допомога місцям, що постраждали від неврожаю, може бути вповні надана своїми губернськими або повітовими коштами». Це означало, що всі кошти, які були вже зібрані в УСРР для допомоги голодуючим, мали спрямовуватися до прикріплених до УСРР губерній РСФРР: Царицинської, Уральської, Саратовської та Симбірської. Уральську губернію ЦКДГ ВУЦВК мала забезпечувати разом з Курською; Саратовську — спільно з БСРР та Смоленською губернією, а Симбірську — з Сибіром, Тульською і Калузькою губерніями. Лише на початку 1922 р. ЦКДГ ВУЦВК одержала дозвіл допомагати українським голодуючим, але тільки за рахунок власних коштів і за умови переважного забезпечення голодуючих РСФРР. Згідно з розпорядженням ЦКДГ Всеросійського ЦВК, на ЦКДГ ВУЦВК покладалося зобов'язання забезпечити продовольством 1108 тис. голодуючих в РСФРР і 632 тис. — в УСРР. Але це було нереально — від серпня 1921 р. до травня 1922 р. ЦКДГ ВУЦВК змогла відправити голодуючим РСФРР 960 вагонів продовольства, а у «неврожайні» губернії УСРР — 232. Тільки в червні 1922 р. УСРР було відкріплено від допомоги РСФРР, це дало можливість різко збільшити забезпечення продовольством українських голодуючих (з травня до серпня 1922 р. їм було відправлено 1610 вагонів).


Назва:Перхун Сергій Володимирович

-Знайдено: + Сергій Володимирович Перхун (* 4 вересня 1977, Дніпропетровськ — † 28 серпня 2001, Москва) — український футболіст, воротар, який трагічно загинув у 23-річному віці через травму, отриману на футбольному полі.


Зобр:1шт.


Назва:Кіровоградська єпархія Українського екзархату

-Знайдено: + У «Журналі Московської Патріархії» за 1944 рік[69] записано: «На кафедру єпископа Кіровоградського, вікарія Одеської єпархії Патріаршим Місцеблюстителем і Священним Синодом призначений ієромонах Сергій (Ларін)». Першу Божественну літургію у місті Кіровограді єпископ Сергій (Ларін) здійснив у Різдва Пресвятої Богородиці кафедральному соборі 21 вересня 1944 року, а напередодні — всенічну службу у Спасо-Преображенському соборі. За Божественною літургією єпископ Сергій здійснив першу хіротонію у Кіровоградській єпархії, у диякона був висвячений Всеволод Михайлович Затовський (у священики він рукопокладений 24 вересня 1944 року). Отець Всеволод спочив у Господі 4 вересня 1999 року, похований на території Спасо-Преображенського собору міста Кіровограда.


Зобр:3шт.


Назва:Темпель (Івано-Франківськ)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Ідея зведення темпля у Станіславові виникла 1887 року серед членів «Спілки прогресу». Незабаром Олександр Віттель та Еліас Фішер, разом з іншими членами спілки, організовують комітет з будівництва синагоги прогресистів. 1888 спілка отримує ділянку землі. 20 червня 1895р. рабин Ісак Горовиць урочисто закладає перший камінь майбутньої синагоги. Будівництво продовжувалося до 1899. Автором проекту був віденський архітектор Вільгельм Штясни. 4 вересня 1899 за присутністю міської влади та віруючих відбулося урочисте відкриття синагоги.


Зобр:3шт.


Назва:Історія Сатанова

-Знайдено: + 23 серпня (4 вересня) 1887 року в Сатанові народився найстарший син Сіцінського — Сергій. Від 1889 року він з батьками жив у Кам'янці-Подільському, тут навчався в гімназії. 1908 року Сергій закінчив Колегію Павла Ґалаґана в Києві, далі прослухав курс юридичного факультету Київського університету [70]. Під час Української революції 1917—1921 років був інспектором поліції Подільської губернії [71]. Помер в еміграції — восени 1923 року в Кракові, проживши 36 років [72].
-Знайдено: + 23 вересня 1959 року Указом Президії Верховної Ради Української РСР було ліквідовано Сатанівський район. Його територію віднесено до Волочиського та Городоцького районів Хмельницької області [73]. У зв'язку з цим Сатанів утратив статус районного центру й, відповідно до ухвали Хмельницького облвиконкому від 24 вересня 1959 року, увійшов до складу Городоцького району. Тоді ж перестала виходити газета «Колгоспна правда».


Зобр:51шт.


Назва:Голови Служби безпеки України

-Знайдено: + |2 вересня 2003 — 4 вересня 2003
-Знайдено: + |4 вересня 2003 — 4 лютого 2005


Зобр:12шт.


Назва:Генеральні прокурори України

-Знайдено: + |4 вересня 1991 — 21 жовтня 1993


Зобр:15шт.


Назва:Кулаков Денис Єрмилович

-Знайдено: + 4 вересня 2010 року дебютував у національній збірній України виїзною грою проти збірної Польщі (1:1).


Назва:Ан-34

-Знайдено: + | перший політ = 4 вересня 1961
-Знайдено: + У 1961 році один літак Ан-24 був переобладнаний в транспортний. Пасажирський салон був перероблений у вантажну кабіну, підлогу посилили за допомогою фанери. У правому борті додали вантажні двері. Перший політ літак зробив 4 вересня 1961 року, за штурвалом якого знаходилися льотчики-випробувачі Ю. В. Курлін і А. М. Циганков. У липні 1962 року літак був представлений на Державні випробування, які виявили ряд недоліків. У лютому 1965 року був переобладнаний ще один Ан-24. Тепер уже з металевою підлогою у вантажній кабіні, люком в хвостовій частині фюзеляжу. Для кращого завантаження/розвантаження літак оснастили навантажувальним пристроєм на стелі. Уздовж бортів встановили відкидні сидіння для десантників. Також літак мав збільшений запас палива.


Назва:Березницька Людмила Іванівна

-Знайдено: + * Deutsche Klasse. Київ, 4 вересня — 3 жовтня 2009 р.


Назва:Заброда Василь Климович

-Знайдено: + Василь Климович Заброда (* 4 вересня 1948, Трипілля, Київська область) — український спортивний функціонер. Заступник виконавчого директора Федерації футболу України. Заступник голови Комітету з розвитку футболу в регіонах. Член Комітету з атестування футбольних клубів. Член Виконкому та Президії ФФУ. Почесний президент Асоціації спортивної боротьби України.[74] Заслужений працівник фізичної культури і спорту України (1996). Орден «За заслуги» ІІІ ступеня.


Назва:Кирилюк Віктор Павлович

-Знайдено: + Віктор Павлович Кирилюк (4 вересня 1937) — український учений-геолог. Доктор геолого-мінералогічних наук, професор. Академік-засновник АН ВШ України (1992).


Зобр:1шт.


Назва:Ікс-Фактор

-Знайдено: + | перша_трансляція = 4 вересня 2010
-Знайдено: + Шоу стартувало на каналі СТБ 4 вересня 2010 року. Вже в листопаді сайт телеканалу СТБ увійшов до топ-25 українських сайтів завдяки Х-Фактору[75].


Назва:Стан Таїсія Сергіївна

-Знайдено: + Таїсія Сергіївна Стан (4 вересня 1952, село Варівці Городоцького району Хмельницької області) — український фольклорист, етнограф. Заслужений працівник культури України (2009). Голова Хмельницького обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України.
Підзаголовок:== Відзнаки ==
Знайдено: + 4 вересня 2009 року за вагомий особистий внесок у розвиток культурно-мистецької спадщини України, високу професійну майстерність та активну участь у проведенні Фестивалю мистецтв України надано звання «Заслужений працівник культури України» [76]


Назва:Єсюнін Сергій Миколайович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Дійсний член Центру дослідження історії Поділля Інституту історії України НАН України, член Національної спілки краєзнавців України, член Національної спілки журналістів України. Указом Президента України № 708/2009 від 4 вересня 2009 року Єсюніну присвоєне звання «заслужений працівник культури України»[77]
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + PrintVersion Указ Президента України № 708/2009 від 4 вересня 2009 року «Про нагородження працівників культури і мистецтв Хмельницької області»]</ref>.


Назва:Прапор Сміли

-Знайдено: + Прапор Сміли — офіційний символ міста Сміли затверджений VIII сесією 21 скликання Смілянської міської ради 10 липня 1992 року. 45 вересня того ж року під час урочистостей, присвячених 450-річчю виникнення Сміли, прапор міста разом із гербом було освячено.


Зобр:1шт.


Назва:Герб Сміли

-Знайдено: + Герб Сміли — офіційний символ міста Сміли затверджений VIII сесією 21 скликання Смілянської міської ради 10 липня 1992 року. 45 вересня того ж року під час урочистостей, присвячених 450-річчю виникнення Сміли, герб міста разом із прапором було освячено.


Назва:Почесні громадяни Сміли

-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |4 вересня 1924


Назва:Авдоніна-Шпергль Галина Федорівна

-Знайдено: + Гали́на Фе́дорівна Авдо́ніна-Шпергль (народилася 4 вересня 1950 року, місто Станіслав, нині Івано-Франківськ) — український художник декоративно-ужиткового мистецтва. Член Національної спілки художників України (від 1986 року).


Назва:Кенаси (Євпаторія)

-Знайдено: + Будівля Малої кенаси було відновлено силами караїмів у 1999 році. Освячення відбулося 4 вересня 1999 року.


Зобр:4шт.


Назва:Крикуненко Олег Іванович

-Знайдено: + Олег Іванович Крикуненко (народився 4 вересня 1977 у м. Харкові, СРСР) — український хокеїст, нападник. Виступає за «Хімік-СКА» (Новополоцьк) у Білоруській Екстралізі.


Назва:Чувирін Михайло Євдокимович

-Знайдено: + Чувирін Михайло Євдокимович (9 вересня 1883(18830909)[78] — 4 вересня 1947) — голова (19 вересня 1932 — березень 1933) Донецької обласної ради робітничих, селянських і червоноармійських депутатів.


Назва:Андрюшок Микола Васильович

-Знайдено: + Микола Васильович Андрюшок[79] (10 вересня 1925, Стаханово — 4 вересня 1956, Маріуполь) — Герой Радянського Союзу, в роки радянсько-німецької війни навідник гармати 1995-го зенітного артилерійського полку 68-ї зенітної артилерійської дивізії 4-ї танкової армії 1-го Українського фронту, старшина.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Після війни М. В. Андрюшок жив у селі Піщананому. Член ВКП (б) з 1946 року. З 1950 року жив у місті Жданові. Закінчив шоферські курси, працював у міському відділі Державної автоінспекції в званні лейтенанта, потім старшого лейтенанта. Помер 4 вересня[80] 1956 року. Похований на Клиновому кладовищі по вулиці К. Лібкнехта в Маріуполі.


Зобр:1шт.


Назва:Телетріумф

Підзаголовок:== Статистика ==
Знайдено: + | 2009 || 24 || 223 || 89 || 4 вересня || Київ, Жовтневий палац || 1+1


Назва:Чернігівсько-Полтавська операція

-Знайдено: + === 4 вересня ===
-Знайдено: + === 14 вересня ===
-Знайдено: + === 24 вересня ===


Зобр:2шт.


Назва:Почесні громадяни Кременчука

-Знайдено: + 4 вересня 1997
-Знайдено: + 4 вересня 1997
-Знайдено: + 24 вересня 2002


Зобр:3шт.


Назва:Історія Пирятина

-Знайдено: + 4 вересня 1991 року почала виходити районна газета «Пирятинські вісті».


Зобр:6шт.


Назва:Список старшин і козаків 1-го кінного полку Чорних запорожців Армії УНР

-Знайдено: + | 393 || Хмеленко Гриць || нар.1897 —
04.09.1920|| Хорунжий|| 3-тя сотня||


Зобр:28шт.


Назва:Соленцов Олександр Олексійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 4 вересня 2009 року за вагомий особистий внесок у розвиток культурно-мистецької спадщини України, високу професійну майстерність та активну участь у проведенні Фестивалю мистецтв України надано почесне звання «Заслужений діяч мистецтв України»[81]


Назва:Почесні громадяни Севастополя [[Файл:|100пкс|thumb |150px|right]] -Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |14 вересня 1961
Підзаголовок:=== Україна ===
Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |10 лютого 1925 — 4 вересня 2003


Зобр:19шт.


Назва:Сезон ФК «Карпати» (Львів) 1970

-Знайдено: + | 4 вересня 1942


Назва:Сезон ФК «Карпати» (Львів) 1971

-Знайдено: + | 4 вересня 1942


Назва:Корольов Йосип Дмитрович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 4 вересня 1944, захопивши ділянку залізниці Варшава — Остроленка в районі населеного пункту Прабути, полк, одним з перших в дивізії форсував річку Нарев і вступив в бій на західному березі річки. Утримуючи захоплений плацдарм, підрозділи полку протягом дня відбили вісім контратак противника.


Назва:Пустовойт Степан Пилипович

-Знайдено: + Пустовойт Степан Пилипович (*15 вересня 1899 року — †4 вересня 1994 року) — український гідролог, кандидат географічних наук, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 4 вересня 1994 року в місті Київ.


Назва:Спасо-Преображенська церква (Кременчук)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + У 18011803 рр. на місці нинішнього торгово-розважального комплексу «Європа» (колишній «Будинок Офіцерів») була збудована Спасо-Преображенська церква, освяченая 4 вересня 1803 єпископом малоросійськом і переяславським С. Лебединського. Триярусні різьблені золочені іконостаси виготовляються тільки в 1866 році на пожертвування парафіян.


Назва:Морозов Сергій Павлович

-Знайдено: + Морозов Сергій Павлович (4 вересня 1885, м. Київ - ?


Зобр:1шт.


Назва:Беркут (хокейний клуб, Київ)

-Знайдено: + |align=center|4 вересня, 1980


Зобр:1шт.


Назва:Борок (урочище)

Підзаголовок:== Перезахоронення ==
Знайдено: + З 22 серпня по 4 вересня 1994 року асоціацією молодіжних об'єднань «Обеліск» у Глухові була проведена Друга вахта пам'яті. В резульнані їх роботи в цей період було ексгумовано 1536 останків, виявлено 18 медальйонів, 14 з яких прочитано. 1 жовтня 1994 року відбулося перепоховання рештків, перше у Борку, аналогів яких в Україні не було. Всі перезахоронені — це замучені та розстріляні військовополонені (червоноармійці) та мирні жителі у період з 1941 по 1943 роки в таборі, який фашисти улаштували на території колишньої військової частини по вулиці Суворова. Зважаючи на те, що у цьому концтаборі загинуло більше 12 тисяч чоловік, ця акція набула державної ваги.


Зобр:5шт.


Назва:Кришталь Олександр Пилипович

-Знайдено: + Кришта́ль Олекса́ндр Пили́пович (* 4 вересня 1908 — † 4 квітня 1985) — український ентомолог та еколог.


Назва:Полтавський інститут шляхетних дівчат

-Знайдено: + Спочатку (1830 року) був зведений триповерховий центральний корпус. Потім до нього добудовані «інші частини, які найбільше потрібні при існуючій будівлі» [82]. До 4 вересня 1832 року будівля інституту являла собою кам'яний триповерховий будинок з двома боковими кам'яними двоповерховими флігелями, з'єднаними з основним корпусом кам'яними одноповерховими галереями.


Назва:Мурзін В’ячеслав Юрійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 4 вересня 1951 р. в родині офіцера Радянської армії. Ще у 14-річному віці він потрапив до археологічної експедиції, що вивчала скіфські кургани поблизу с. Біленьке Запорізької області. Очолювали експедицію видатні знавці ранньої залізної доби О. І. Тереножкін та В. А. Іллінська. Ця зустріч на довгі роки обумовила коло наукових інтересів В. Ю. Мурзіна — вивчення історії і культури скіфів. Після закінчення з відзнакою історичного факультету Харківського Державного університету він вступив до аспірантури при Інституті археології АН УРСР (нині Інститут археології НАН України), після закінчення якої пройшов шлях від молодшого наукового співробітника до Завідуючого Відділом скіфо-сарматської археології Інституту археології НАН України.


Назва:Гайда Павло Ігорович

-Знайдено: + Павло Гайда (22 жовтня 1966, с. Беттл Крік, Мічиган США, — 4 вересня 2007, Чикаго, Іллінойс, США) — священик УГКЦ, теолог і громадський діяч. Він був один з перших висвячених священикив після УГКЦ вийшла з підпілля.


Зобр:1шт.


Назва:Почесні громадяни Запоріжжя

-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |4 вересня 1970
-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |4 вересня 1970
-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |24 вересня 1987
-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |4 вересня 1970
-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |4 вересня 1970
-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |24 вересня 2008
-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |24 вересня 2008


Назва:Історико-краєзнавчий музей міста Винники

-Знайдено: + |established = 4 вересня 1994
-Знайдено: + Історико-краєзнавчий музей міста Винники створено рішенням Винниківської міської ради першого демократичного скликання в 1991 році. Відкрито постійно діючу експозицію 4 вересня 1994 року, а в 1996 році музей отримав статус обласного.


Назва:Варлаам (Борисевич)

-Знайдено: + | періодкінець_3 = 4 вересня 1956


Назва:Помста за розкол країни

-Знайдено: + | 4 вересня 2012 року
-Знайдено: + | 24 — 30 вересня 2012 року
-Знайдено: + 24 вересня 2012 року активісти ГР «Відсіч» повідомили про розповсюдження фальсифікованої газети від імені ГР «Відсіч» та руху «Чесно». Поширення відбувалось у Дубенському районі Рівненської області, а саме у окрузі № 154. У листівці — заклики не голосувати за кандидатів по цьому округу в народні депутати України Сергія Костючка та Данила Корелкевича.[83]


Зобр:17шт.


Назва:Уманець Ніна Дмитрівна

-Знайдено: + * Заслужений працівник фізичної культури і спорту України (4 вересня 2008) — за значний особистий внесок у розвиток олімпійського руху, підготовку спортсменів міжнародного класу, забезпечення високих спортивних результатів національною збірною командою України на XXIX літніх Олімпійських іграх в Пекіні[84]


Назва:Феодосій (Дикун)

Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + 25 серпня того ж року єпископом Володимирським і Суздальським Онисимом пострижений в чернецтво; 28 серпня висвячений у сан ієродиякона, а 4 вересня - у сан ієромонаха і призначений в храм села Костирево Володимирської єпархії.


Назва:Шавло Сергій Дмитрович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 4 вересня 1956 року в Нікополі, Україна. Вихованець нікопольської футбольної школи «Трубник». Відомий за виступами за московські «Спартак» та «Торпедо». За збірну СРСР провів 19 матчів. Входив до списоку 11 кращих футболістів чемпіонату СРСР 1984 року.


Зобр:1шт.


Назва:Україна на літніх Паралімпійських іграх 2012

Підзаголовок:== Медалісти ==
Знайдено: + |  Золото || Катишев, РусланРуслан Катишев || Легка атлетика || Стрибки у довжину (чоловіки, F11) || 4 вересня
Підзаголовок:== Медалісти ==
Знайдено: + |  Золото || Прологаєва, НаталіяНаталія Прологаєва || Плавання || 100 м брасом (жінки, SB4) || 4 вересня
Підзаголовок:== Медалісти ==
Знайдено: + |  Золото || Веракса, МаксимМаксим Веракса || Плавання || 100 м вільним стилем (чоловіки, S12) || 4 вересня
Підзаголовок:== Медалісти ==
Знайдено: + | Срібло || Чуфаров, ДанилоДанило Чуфаров || Плавання || 400 м вільним стилем (чоловіки, S13) || 4 вересня
Підзаголовок:== Медалісти ==
Знайдено: + | Срібло || Дацко, АнтонАнтон Дацко || Фехтування на візках || Індивідуальна рапіра (чоловіки, категорія B) || 4 вересня
Підзаголовок:== Медалісти ==
Знайдено: + | Срібло || Ботурчук, ОксанаОксана Ботурчук || Легка атлетика || 400 м (жінки, T12) || 4 вересня
Підзаголовок:== Медалісти ==
Знайдено: + | Бронза || Павлик, РоманРоман Павлик || Легка атлетика || 400 м (чоловіки, T36) || 4 вересня
Підзаголовок:== Медалісти ==
Знайдено: + | Бронза || Палян, АніАні Палян || Плавання || 50 м вільним стилем (жінки, S7) || 4 вересня
Підзаголовок:== Медалісти ==
Знайдено: + |4-е


Зобр:87шт.


Назва:Соцька Ірина Сергіївна

-Знайдено: + Соцька Ірина Сергіївна (нар. 4 вересня 1979) — українська плавчиня, Заслужений майстер спорту України[85]. Бронзова призерка Літніх Паралімпійських ігор 2012 року.


Назва:Незаможник (есмінець)

-Знайдено: + 4-8 вересня 1929 року есмінець знову відвідав Неаполь, у жовтні 1930 року — Стамбул, Пірей (Греція) та Мессіну (Італія). 3 квітня 1930 року «Незаможник» надав допомогу підводному човну «Шахтер» (колишній АГ-23), який зіткнувся з пароплавом «Ельбрус».


Зобр:23шт.


Назва:Сабій Ігор Михайлович

-Знайдено: + Ігор Михайлович Сабій (нар. 4 вересня 1976 року, Тлумач, Івано-Франківська область) — український політик, голова Хмельницької обласної організації Всеукраїнського об'єднання «Свобода», депутат Хмельницької обласної ради VI скликання, член постійної комісії з питань бюджету, начальник управління з питань внутрішньої політики Хмельницької обласної державної адміністрації (жовтень 2005 року — квітень 2009 року). Узгоджений кандидат від низки опозиційних сил (ВО «Свобода»[86], ВО «Батьківщина», Фронт Змін, Громадянська позиція та ін.) по округу № 189 (Білогірський, Ізяславський, Красилівський та Теофіпольський райони Хмельницької області) на Виборах до Верховної Ради України 2012, який здобув перемогу, отримавши 18 509 голосів (19.39%),<ref>[http://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2012/WP040?
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 4 вересня 1976 року у місті Тлумач. Батько Ігоря Михайловича — слюсар, а мати — бухгалтер. Прадід та дід Ігоря були засуджені за «буржуазний патріотизм» на 10 років. Невдовзі після народження дитини сім'я переїжджає до міста Тисмениця. Після закінчення 9-го класу поступив до технікума. У 1995 році вступив у Подільську державну аграрно-технічну академію за спеціальністю «лікар ветеринарної медицини».


Назва:Покаринін Ігор Вікторович

-Знайдено: + Народився 30 квітня 1981 року у місті Одеса. У дорослому футболі дебютував 4 вересня 1998 року виступами за команду клубу «Динамо» (Одеса), в якій провів першу половину сезону, взявши участь у 12 матчах чемпіонату. Своєю грою за цю команду привернув увагу представників тренерського штабу команди «Чорноморець-2», до складу якої приєднався 1999 року. Відіграв за другий склад «Чорноморця» 2 сезони, зігравши у 35 матчах. 2002 року перейшов до складу футбольного клубу «Миколаїв», за який відіграв 33 матчі, забивши 1 гол.


Назва:Пістун Андрій Ігорович

-Знайдено: + Андрій Ігорович Пістун (нар. 4 вересня 1976, Львів) — український тренер, Заслужений тренер України з вільної боротьби.


Назва:ТЕ129

Підзаголовок:=== Проектування ===
Знайдено: + Луганський (Ворошиловградський) завод ще закінчував виготовлення перших в СРСР тепловозів з електричною передачею змінно-постійного струму (ТЕ109), а в головному управлінні тепловозобудування міністерства важкого, енергетичного і транспортного машинобудування вже велася розробка технічного завдання на новий, більш потужний вантажно-пасажирський магістральний тепловоз з чотиритактним дизелем потужністю вже 4000 к.с., електричною передачею змінно-постійного струму і з уніфікованою екіпажною частиною тепловоза ТЕ109 (. 4 вересня 1968 року заступник міністра важкого, енергетичного і транспортного машинобудування Ейсмонт А. затвердив технічне завдання на проектування експортного тепловоза. 15 листопада 1970 вийшла постанова № 400 Держкомітету Ради Міністрів СРСР з науки і техніки, в якому у додатку № 116 передбачалося побудувати новий експортний тепловоз потужністю 4000 к.с. в 1971 році.


Назва:Луїс Адвінкула

-Знайдено: + 4 вересня 2010 року дебютував в офіційних матчах у складі національної збірної Перу в товариській грі зі збірною Канади.


Назва:Алфімова Людмила Іванівна

-Знайдено: + 4 вересня 1935 року Людмила Алфімова народилася в Харкові в родині водія й домогосподарки.


Назва:Темпль (Чернівці)

-Знайдено: + |дата_закінчення_спорудження= 4 вересня 1877
-Знайдено: + Урочисте відкриття і освячення темплю відбулося 4 вересня 1877 року (28 елула 5637 року).


Зобр:1шт.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Лось Й., Мікльош К., Заремба Р., Михалюк Ю. Спортове Товариство «Україна». До 80-річчя заснування: Альманах. — Львів: Світ, 1991. ISBN 5-7773-0083-9 ст. 46-47
  2. а б Нецензурний Стус. У 2 частинах. — Тернопіль, «Підручники і посібники», 2003, — свідчення Василя Овсієнка
  3. Другий вхід до станції «Хрещатик» [Нове на будівництві метрополітену] // «Вечірній Київ». — 1960. — 28 червня
  4. Стефанович Ф. Свято метробудівців. [Вчора о 12:00 було відкрито другий вихід зі станції метро «Хрещатик»] // «Київська правда». — 1965. — 5 вересня.
  5. Мойсеєв М. Восьмі ворота метро // «Вечірній Київ». — 1965. — 4 вересня.
  6. [http://www.history.org.ua/?
  7. Указ Президента України № 1225/99 від 24 вересня 1999 року «Про нагородження відзнакою Президента України — орденом „За заслуги“»
  8. Спис голов «Січи» 1868—1908 // «Січ» 1868—1908. Альманах. — С. 535.
  9. Біографічна стаття «Михайль Семенко: від футуризму до тероризму»
  10. Біографія на сайті Київської міської бібліотеки
  11. Біографічна стаття «Михайль Семенко: від футуризму до тероризму»
  12. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою ukrlife не вказано текст
  13. Указ Президента України № 804/2008 від 4 вересня 2008 року «Про відзначення державними нагородами України спортсменів, тренерів та фахівців національної збірної команди України на XXIX літніх Олімпійських іграх»
  14. Указ Президента України № 804/2008 від 4 вересня 2008 року «Про відзначення державними нагородами України спортсменів, тренерів та фахівців національної збірної команди України на XXIX літніх Олімпійських іграх»
  15. Обращение еврейской общины м. Паволочи Сквирского уезда Киевской губ. в совет Киевской еврейской общины о материальной помощи после сентябрьского погрома 1919 г.[1]
  16. Пострілом з рушниці вбито майора міліції
  17. Жителі села Семиполки захищають чоловіка, який убив міліціонера
  18. Указ Президента України № 804/2008 від 4 вересня 2008 року «Про відзначення державними нагородами України спортсменів, тренерів та фахівців національної збірної команди України на XXIX літніх Олімпійських іграх»
  19. Указ Президента України № 804/2008 від 4 вересня 2008 року «Про відзначення державними нагородами України спортсменів, тренерів та фахівців національної збірної команди України на XXIX літніх Олімпійських іграх»
  20. Указ Президента України № 804/2008 від 4 вересня 2008 року «Про відзначення державними нагородами України спортсменів, тренерів та фахівців національної збірної команди України на XXIX літніх Олімпійських іграх»
  21. Указ Президента України № 804/2008 від 4 вересня 2008 року «Про відзначення державними нагородами України спортсменів, тренерів та фахівців національної збірної команди України на XXIX літніх Олімпійських іграх»
  22. Фехтування. Харлан визнана найкращою спортсменкою України в липні 2011(рос.)
  23. Луканюк, Любомир (5 серпня 2012). Мама Ольги Харлан: "Свое депутатское пособие дочь отдает фехтовальной школе" (російською) . Сегодня. Архів оригіналу за 3 вересня 2012. Процитовано 4 вересня 2012.
  24. Влащенко, Александр (5 вересня 2008). Олимпийские чемпионки Ольга Харлан и Елена Хомровая сотрудничают с СБУ на спортивном поприще (російською) . Новости-Н. Архів оригіналу за 6 вересня 2012. Процитовано 6 вересня 2012.
  25. Товариство «Динамо» назвало найкращих спортсменів 2012 року
  26. Украинская саблистка Харлан завоевала серебро на этапе Кубка мира и возглавила мировую сабельную классификацию(рос.)
  27. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою ukaz-2012 не вказано текст
  28. Кадеф, Адам (2 вересня 2009). Ольга Харлан: "Я страшенно жадібна до перемог". champion.com.ua. Архів оригіналу за 3 вересня 2012. Процитовано 4 вересня 2012.
  29. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою fakty3 не вказано текст
  30. Девушки с обложки (російською) . Корреспондент. 23 грудня 2008. Архів оригіналу за 4 вересня 2012. Процитовано 5 вересня 2012.
  31. Ольга Харлан – найкраща спортсменка олімпійського серпня. Європейська Україна. 3 вересня 2008. Архів оригіналу за 4 вересня 2012. Процитовано 5 вересня 2012.
  32. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою fakty2 не вказано текст
  33. Ольга Харлан — спортсменка 2008 року. НФФУ. 29 січня 2009. Архів оригіналу за 4 вересня 2012. Процитовано 5 вересня 2012.
  34. Ольга Харлан выиграла турнира серии Гран-при в Москве (російською) . ЛІГАБізнесІнформ. 17 лютого 2009. Архів оригіналу за 4 вересня 2012. Процитовано 5 вересня 2012.
  35. Ольга Харлан - трёхкратная чемпионка мира по фехтованию среди юниорок (російською) . newsru.ua. 13 квітня 2009. Архів оригіналу за 4 вересня 2012. Процитовано 5 вересня 2012.
  36. Указ Президента України № 804/2008 від 4 вересня 2008 року «Про відзначення державними нагородами України спортсменів, тренерів та фахівців національної збірної команди України на XXIX літніх Олімпійських іграх»
  37. Указ Президента України № 804/2008 від 4 вересня 2008 року «Про відзначення державними нагородами України спортсменів, тренерів та фахівців національної збірної команди України на XXIX літніх Олімпійських іграх»
  38. Указ Президента України № 804/2008 від 4 вересня 2008 року «Про відзначення державними нагородами України спортсменів, тренерів та фахівців національної збірної команди України на XXIX літніх Олімпійських іграх»
  39. Указ Президента України № 804/2008 від 4 вересня 2008 року «Про відзначення державними нагородами України спортсменів, тренерів та фахівців національної збірної команди України на XXIX літніх Олімпійських іграх»
  40. Указ Президента України № 804/2008 від 4 вересня 2008 року «Про відзначення державними нагородами України спортсменів, тренерів та фахівців національної збірної команди України на XXIX літніх Олімпійських іграх»
  41. Указ Президента України № 804/2008 від 4 вересня 2008 року «Про відзначення державними нагородами України спортсменів, тренерів та фахівців національної збірної команди України на XXIX літніх Олімпійських іграх»
  42. Указ Президента України № 804/2008 від 4 вересня 2008 року «Про відзначення державними нагородами України спортсменів, тренерів та фахівців національної збірної команди України на XXIX літніх Олімпійських іграх»
  43. Указ Президента України № 804/2008 від 4 вересня 2008 року «Про відзначення державними нагородами України спортсменів, тренерів та фахівців національної збірної команди України на XXIX літніх Олімпійських іграх»
  44. Указ Президента України № 804/2008 від 4 вересня 2008 року «Про відзначення державними нагородами України спортсменів, тренерів та фахівців національної збірної команди України на XXIX літніх Олімпійських іграх»
  45. Указ Президента України № 821/2007 від 4 вересня 2007 року «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня фізичної культури і спорту»
  46. Указ Президента України № 804/2008 від 4 вересня 2008 року «Про відзначення державними нагородами України спортсменів, тренерів та фахівців національної збірної команди України на XXIX літніх Олімпійських іграх»
  47. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  48. Указ Президента України № 804/2008 від 4 вересня 2008 року «Про відзначення державними нагородами України спортсменів, тренерів та фахівців національної збірної команди України на XXIX літніх Олімпійських іграх»
  49. Указ Президента України № 804/2008 від 4 вересня 2008 року «Про відзначення державними нагородами України спортсменів, тренерів та фахівців національної збірної команди України на XXIX літніх Олімпійських іграх»
  50. Указ Президента України № 804/2008 від 4 вересня 2008 року «Про відзначення державними нагородами України спортсменів, тренерів та фахівців національної збірної команди України на XXIX літніх Олімпійських іграх»
  51. Указ Президента України № 804/2008 від 4 вересня 2008 року «Про відзначення державними нагородами України спортсменів, тренерів та фахівців національної збірної команди України на XXIX літніх Олімпійських іграх»
  52. Указ Президента України № 804/2008 від 4 вересня 2008 року «Про відзначення державними нагородами України спортсменів, тренерів та фахівців національної збірної команди України на XXIX літніх Олімпійських іграх»
  53. Указ Президента України № 804/2008 від 4 вересня 2008 року «Про відзначення державними нагородами України спортсменів, тренерів та фахівців національної збірної команди України на XXIX літніх Олімпійських іграх»
  54. Указ Президента України № 821/2007 від 4 вересня 2007 року «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня фізичної культури і спорту»
  55. Указ Президента України № 804/2008 від 4 вересня 2008 року «Про відзначення державними нагородами України спортсменів, тренерів та фахівців національної збірної команди України на XXIX літніх Олімпійських іграх»
  56. Указ Президента України № 804/2008 від 4 вересня 2008 року «Про відзначення державними нагородами України спортсменів, тренерів та фахівців національної збірної команди України на XXIX літніх Олімпійських іграх»
  57. Указ Президента України № 804/2008 від 4 вересня 2008 року «Про відзначення державними нагородами України спортсменів, тренерів та фахівців національної збірної команди України на XXIX літніх Олімпійських іграх»
  58. Указ Президента України № 804/2008 від 4 вересня 2008 року «Про відзначення державними нагородами України спортсменів, тренерів та фахівців національної збірної команди України на XXIX літніх Олімпійських іграх»
  59. Указ Президента України № 804/2008 від 4 вересня 2008 року «Про відзначення державними нагородами України спортсменів, тренерів та фахівців національної збірної команди України на XXIX літніх Олімпійських іграх»
  60. Указ Президента України № 804/2008 від 4 вересня 2008 року «Про відзначення державними нагородами України спортсменів, тренерів та фахівців національної збірної команди України на XXIX літніх Олімпійських іграх»
  61. Указ Президента України № 804/2008 від 4 вересня 2008 року «Про відзначення державними нагородами України спортсменів, тренерів та фахівців національної збірної команди України на XXIX літніх Олімпійських іграх»
  62. Указ Президента України № 804/2008 від 4 вересня 2008 року «Про відзначення державними нагородами України спортсменів, тренерів та фахівців національної збірної команди України на XXIX літніх Олімпійських іграх»
  63. Указ Президента України № 804/2008 від 4 вересня 2008 року «Про відзначення державними нагородами України спортсменів, тренерів та фахівців національної збірної команди України на XXIX літніх Олімпійських іграх»
  64. За іншими даними — до жовтня 1919 р.
  65. {{cite web
  66. Державний реєстр друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств як суб'єктів інформаційної діяльності
  67. Державний реєстр друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств як суб'єктів інформаційної діяльності
  68. Державний реєстр друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств як суб'єктів інформаційної діяльності
  69. Журнал Московской Патриархии. — 1944. — №9. — С. 6-7.
  70. Смольніцька Мирослава. Колегія Павла Галагана в національно-культурному житті України (1871—1920 рр.). — К.: Інститут історії України НАН України, 2007. — С. 422.
  71. Трембіцький А. М. Євфимій Сіцінський (1859—1937): наукова та громадська діяльність. — Хмельницький, 2009. — С. 74.
  72. Качкан Володимир. Хай святиться ім'я твоє: Історія української літератури і культури в персоналіях (ХУІІІ—XXI ст.): Антологія одного листа. — Івано-Франківськ: Нова Зоря, 2006. — Т. 8. — С. 67.
  73. Адміністративно-територіальний устрій Поділля. Історія і сучасність. — Хмельницький, 2005. — С. 213.
  74. Сайт Асоціації спортивної боротьби України
  75. http://watcher.com.ua/2010/11/17/daydzhest-ukrayinskyy-forbes-bude-maty-sviy-sayt-250-mln-lyudey-schodnya-na-facebook-ihrovyy-portal-vid-microsoft/
  76. [http://www.president.gov.ua/documents/9820.html?
  77. [http://www.president.gov.ua/documents/9820.html?
  78. Чувырин Михаил Евдокимович 09.09.1883-04.09.1947
  79. за іншими даними Андрушок
  80. за іншими даними 6 вересня
  81. [http://www.president.gov.ua/documents/9820.html?
  82. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою histpol1 не вказано текст
  83. [http://vstavay.info/2012/09/24/uvaha-na-rivnenschyni-rozpovsyudyly-pidrobnyj-byuleten-vid-imeni-vidsichi-ta-chesno/ Увага!
  84. Указ Президента України № 804/2008 від 4 вересня 2008 року «Про відзначення державними нагородами України спортсменів, тренерів та фахівців національної збірної команди України на XXIX літніх Олімпійських іграх»
  85. Національна паралімпійська збірна команда України: шлях до Лондону-2012 на сайті Національного комітету спорту інвалідів України
  86. Про реєстрацію кандидатів у народні депутати України, висунутих політичною партією Всеукраїнське об'єднання «Свобода», в одномандатних виборчих округах