Географія Камбоджі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Географія Камбоджі
Географічне положення Камбоджі
Географічне положення Камбоджі
Географічне положення
Континент Азія
Регіон Південно-Східна Азія
Координати 13°00′ пн. ш. 105°00′ сх. д. / 13.000° пн. ш. 105.000° сх. д. / 13.000; 105.000
Територія
Площа 181 035 км² (90-те)
 • суходіл 90 %
 • води 10 %
Морське узбережжя 443 км
Державний кордон 2530 км
Рельєф
Тип рівнинний
Найвища точка гора Фом-Ораль (1810 м)
Найнижча точка Тайська затока (0 м)
Клімат
Тип субекваторіальний
Внутрішні води
Найдовша річка Меконг (4425 км)
Найбільше озеро Тонлесап (16 тис. км²)
Інше
Природні ресурси вуглеводні, деревина, коштовне каміння, залізні руди, руди кольорових металів, фосфати, гідроенергія, родючі ґрунти
Стихійні лиха повіді, посухи
Екологічні проблеми знеліснення, деградація земель, перевилов риби

Камбоджа — південносхідноазійська країна, що знаходиться на півдні півострова Індокитай . Загальна площа країни 181 035 км² (90-те місце у світі), з яких на суходіл припадає 176 515 км², а на поверхню внутрішніх вод — 4 520 км²[1]. Площа країни у 3,5 рази менша ніж площа України.

Назва[ред. | ред. код]

Офіційна назва — Королівство Камбоджа, Камбоджа (кхмер. ព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជា — Преах Річеаначакр Кампучеа)[2]. Назва країни походить від середньовічного (IX століття) кхмерського царства Камбуджадеша (कम्बोजदेश), що перекладається як Земля народу камбуджа, що відомий на півночі країни з I століття. Саме плем'я носило назву свого легендарного засновника Камбу Сваямбхуви[3]. Під таким саме ім'ям (камбоджа) відомий також стародавній народ індо-іранської групи і держава в північному Афганістані (Гіндукуш), Пакистані й на Памірі (по Зеравшану). За деякими припущеннями їхня назва походить від імені перського царя Камбіза. Наскільки пов'язана назва народу камбоджа з назвою держави Камбоджа в Південно-Східній Азії достеменно незрозуміло. Існує гіпотеза, що воїни касти кшатріїв держави Камбоджа проникли на схід на територію кхмерів і утворили власну династію. Колишні назви країни: Французька Кампучія, у 19701976 роках Кхмерська Республіка, у 1976–1979 роках Демократична Кампучія, у 1979–1989 роках Народна Республіка Кампучія.

Історія дослідження території[ред. | ред. код]

Географічне положення[ред. | ред. код]

Камбоджа — південносхідноазійська країна, що межує з трьома іншими країнами: на півночі — з Лаосом (спільний кордон — 555 км), на заході — з Таїландом (817 км), на сході — з В'єтнамом (1158 км). Загальна довжина державного кордону — 2530 км[1]. Камбоджа на півдні омивається водами Сіамської затоки Південнокитайського моря Тихого океану[4]. Загальна довжина морського узбережжя 443 км[1].

Згідно з Конвенцією Організації Об'єднаних Націй з морського права (UNCLOS) 1982 року, протяжність територіальних вод країни встановлено в 12 морських миль (22,2 км)[5]. Прилегла зона, що примикає до територіальних вод, в якій держава може здійснювати контроль необхідний для запобігання порушень митних, фіскальних, імміграційних або санітарних законів простягається на 24 морські милі (44,4 км) від узбережжя (стаття 33)[5]. Виключна економічна зона встановлена на відстань 200 морських миль (370,4 км) від узбережжя. Континентальний шельф — 200 морських миль (370,4 км) від узбережжя[1][6].

Крайні пункти[ред. | ред. код]

Час[ред. | ред. код]

Докладніше: Час у Камбоджі

Час у Камбоджі: UTC+7 (+5 годин різниці часу з Києвом)[7].

Геологія[ред. | ред. код]

Докладніше: Геологія Камбоджі

Корисні копалини[ред. | ред. код]

Надра країни вивчені недостатньо, виявлено поклади залізної руди, свинцю, золота, фосфоритів, дорогоцінного каміння (сапфіри, рубіни, циркони, аметисти і гранати), мармуру[8]. Також виявлені родовища неякісного вугілля (лігніту), бокситів, вольфраму, кварцу, олова, каоліну, будівельних матеріалів — вапняку, базальту, латериту. Глина, пісок і гравій зустрічаються повсюдно[9].

Сейсмічність[ред. | ред. код]

Рельєф[ред. | ред. код]

Докладніше: Рельєф Камбоджі

Середні висоти — 126 м; найнижча точка — рівень вод Тайської затоки (0 м); найвища точка країни — гора Ораль (кхмер. ភ្នំឱរ៉ាល់; 1813 м). Рельєф переважно рівнинний, більшу центральну частину країни займає Камбоджійська рівнина, що складена переважно алювіальними (Меконг) та озерними відкладеннями (Тонлесап)[10][11]. На заході — гори Кравань (кхмер. ជួរភ្នំក្រវាញ), або Кардамонові гори, що простяглися з північного заходу на південний схід приблизно на 350 км уздовж узбережжя Сіамської затоки[8]. Складені переважно пісковиками. На крайньому півдні меридіонально лежать гори Дамрей, або Слонові гори, продовження Кардамонових гір. Найвища точка — гора Камтяй (1081 м).

На сході — відроги Аннамських гір, переважно кристалічні породи[8][10].

На півночі — відроги масиву Дангрек[10].

Узбережжя[ред. | ред. код]

Камбоджа на південному заході омивається водами Сіамської затоки Тихого океану. Берегова лінія Камбоджі (435 км) розчленована численними затоками та бухтами (найбільша затока — Кампонгсаом)[8].

Острови[ред. | ред. код]

Острів Ронгсанлем
Докладніше: Острови Камбоджі

Прибережні острови: Конг, Ронг, Ронгсанлем та інші.

Клімат[ред. | ред. код]

Докладніше: Клімат Камбоджі

Територія Камбоджі лежить у субекваторіальному кліматичному поясі[12]. Влітку переважають екваторіальні повітряні маси, взимку — тропічні[13]. Влітку вітри дмуть від, а взимку до екватора. Сезонні амплітуди температури повітря незначні, зимовий період не набагато прохолодніший за літній[13]. Зволоження достатнє. У літньо-осінній період з морів та океанів часто надходять руйнівні тропічні циклони[13]. Зима переважно суха й тепла, літо — вологе й жарке[11]. Пересічна температура найтеплішого місяця (квітня) +29…+30 °C, найхолоднішого (грудня) +25…+26°C[8]. На рівнині випадає 700—1500 мм опадів на рік, у горах до 2000 мм[8][11].

Камбоджа є членом Всесвітньої метеорологічної організації (WMO), в країні ведуться систематичні спостереження за погодою[14].

Внутрішні води[ред. | ред. код]

Загальні запаси відновлюваних водних ресурсів (ґрунтові і поверхневі прісні води) становлять 476,1 км³[1]. Станом на 2012 рік в країні налічувалось 3540 км² зрошуваних земель[1].

Річки[ред. | ред. код]

Докладніше: Річки Камбоджі

Річки країни належать басейну Тихого океану. Річкова сітка густа. Головна річка — Меконг перетинає країну з півночі на південь протягом 486 км. Для річки характерні сезонні коливання рівня води (12—15 м у горах, 7—9 м на рівнині)[10]. Максимальні витрати води припадають на осінній період.

Озера[ред. | ред. код]

Докладніше: Озера Камбоджі

Найбільше озеро держави розташоване на заході — мілководний Тонлесап (16 тис. км²)[11]. Через рівнинний характер навколишнього рельєфу, озеро, під час повені, розливається на десятки кілометрів навкруги[8]. Це часто призводить до значних збитків господарству.

Болота[ред. | ред. код]

Докладніше: Болота Камбоджі

Ґрунтові води[ред. | ред. код]

Ґрунти[ред. | ред. код]

Докладніше: Ґрунти Камбоджі

На рівнинах поширені родючі алювіальні й червоноземні, в горах — латеритні ґрунти[11].

Рослинність[ред. | ред. код]

Докладніше: Флора Камбоджі

Під лісами знаходиться близько 75 % території країни[10]. У рослинності Камбоджі на сході переважають листопадні тропічні ліси[11]. У горах на латеритних ґрунтах — вічнозелені ліси із салового (Shorea robusta), тикового, камфорного та лакового дерев[10][11]. Уздовж узбережжя Сіамської затоки — мангрові зарості. Значні площі займає савана із густими хащами бамбуку та чагарників[10].

Земельні ресурси Камбоджі (оцінка 2011 року):

  • придатні для сільськогосподарського обробітку землі — 32,1 %,
    • орні землі — 22,7 %,
    • багаторічні насадження — 0,9 %,
    • землі, що постійно використовуються під пасовища — 8,5 %;
  • землі, зайняті лісами і чагарниками — 56,5 %;
  • інше — 11,4 %[1].
Див. також: Ліси Камбоджі

Тваринний світ[ред. | ред. код]

Докладніше: Фауна Камбоджі

У зоогеографічному відношенні територія країни відноситься до Індокитайської провінції Індійсько-Індокитайської підобласті Індо-малайської області[13]. У горах зустрічаються тигри, пантери, чорні ведмеді, слони[10]. У Меконзі та його притоках збереглися крокодили, багато водоплавної птиці, водяться пелікани, фламінго. Озеро Тонлесап багате на рибу[10].

Охорона природи[ред. | ред. код]

Камбоджа є учасником ряду міжнародних угод з охорони навколишнього середовища[1]:

Урядом країни підписані, але не ратифіковані міжнародні угоди щодо: міжнародного морського права[1].

Стихійні лиха та екологічні проблеми[ред. | ред. код]

Докладніше: Екологія Камбоджі

На території країни спостерігаються небезпечні природні явища і стихійні лиха:

Серед екологічних проблем варто відзначити:

  • незаконну діяльність лісозаготівельних підприємств по всій країні;
  • незаконні копальні коштовного каміння на кордоні з Таїландом;
  • руйнування мангрових заростей загрожує рибним ресурсам країни;
  • ерозію ґрунтів;
  • питна вода у містах не відповідає санітарним нормам;
  • зниження рибних ресурсів через перевилов риби.

Фізико-географічне районування[ред. | ред. код]

У фізико-географічному відношенні територію Камбоджі можна розділити на _ райони, що відрізняються один від одного рельєфом, кліматом, рослинним покривом: .

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж и к л м Cambodia, Geography. Factbook.
  2. Котляков В. М., 2006.
  3. Поспелов Е. М., 2005.
  4. Атлас світу, 2005.
  5. а б Part II : [англ.] // United Nations Convention on the Law of the Sea. — N. Y. : United Nations. — Дата звернення: 21 лютого 2017 року.
  6. Part VI : [англ.] // United Nations Convention on the Law of the Sea. — N. Y. : United Nations. — Дата звернення: 21 лютого 2017 року.
  7. Time zone converter : [англ.] // Калькулятор різниці в часі між двома пунктами. — The Time Now, 2017. — 19 April. — Дата звернення: 21 грудня 2017 року.
  8. а б в г д е ж Кампучія // Українська радянська енциклопедія : у 12 т. / гол. ред. М. П. Бажан ; редкол.: О. К. Антонов та ін. — 2-ге вид. — К. : Головна редакція УРЕ, 1974–1985.
  9. Камбоджа // Гірничий енциклопедичний словник : у 3 т. / за ред. В. С. Білецького. — Д. : Східний видавничий дім, 2004. — Т. 3. — С. 3. — ISBN 966-7804-78-X.
  10. а б в г д е ж и к Камбоджа // Большая советская энциклопедия : в 30 т. / гл. ред. А. М. Прохоров. — 3-е изд. — М. : «Советская энциклопедия», 1969—1978. (рос.).
  11. а б в г д е ж (рос.) Камбоджа // Краткая географическая энциклопедия : [в 5 т.] / гл. ред. А. А. Григорьев и др. — М. : Советская энциклопедия, 1961. — Т. 2 : Евлах — Миллибар. — 592 с.
  12. Атлас. Географія материків і океанів, 2014.
  13. а б в г ФГАМ, 1964.
  14. Members : [англ.] // World Meteorological Organization (WMO). — Дата звернення: 22 лютого 2017 року.
  15. Ramsar Sites Information Service : [англ.] : [арх. 8 березня 2019 року] // rsis.ramsar.org. — Convention on Wetlands. — Дата звернення: 8 березня 2019 року.

Література[ред. | ред. код]

Українською[ред. | ред. код]

Англійською[ред. | ред. код]

Російською[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]