Географія Португалії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Географія Португалії
Географічне положення Португалії
Географічне положення Португалії
Географічне положення
Континент Європа
Регіон Південна Європа
Координати 39°30′ пн. ш. 8°00′ зх. д. / 39.500° пн. ш. 8.000° зх. д. / 39.500; -8.000
Територія
Площа 92 090 км² (111-те)
 • суходіл 99,5 %
 • води 0,5 %
Морське узбережжя 1793 км
Державний кордон 1224 км
Рельєф
Тип височинний
Найвища точка гора Піку (2351 м)
Найнижча точка Атлантичний океан (0 м)
Клімат
Тип субтропічний
Внутрішні води
Найдовша річка Тежу (275 км)
Найбільше озеро вдсх. Алкева (250 км²)
Інше
Природні ресурси риба, корок, залізні руди, руди кольорових металів, срібло, золото, уранові руди, будівельні матеріали, кам'яна сіль, родючі ґрунти, гідроенергія
Стихійні лиха землетруси
Екологічні проблеми ерозія ґрунтів, забруднення повітря, забруднення вод

Португалія — південноєвропейська країна, що знаходиться на крайньому південному заході континенту, займає західну частину Піренейського півострова . Загальна площа країни 92 090 км² (111-те місце у світі), з яких на суходіл припадає 91 470 км², а на поверхню внутрішніх вод — 620 км²[1]. Площа країни втричі більша за площу Житомирської області України. Португалію перетинають три основні річки — Дору, Тежу і Гвадіана .

Назва[ред. | ред. код]

Офіційна назва — Португальська Республіка, Португалія (порт. Republica Portuguesa, Portugal)[2]. Назва країни походить від середньовічного романського топоніму Портукале (Portucale), що є видозміною давньоримської назви «порт Кале» (лат. Portus Cale), сучасні Порту і Віла-Нова-де-Ґайя[3][4]. Місто Порту стало центром Португальського князівства у IX столітті[4]. Походження назви Кале досі є предметом досліджень. Вона може бути пов'язана з кельтами-галлами (Gallaeci), які жили на північ від річки Дору ще в доримські часи[5]. Також може походити від давньогрецького слова «калліс» (дав.-гр. καλλἰς), що означає красивий[6]. Антична і сучасна поетична назва країни, Лузитанія (лат. Lusitania), походить від етноніму лузитанців (лат. Lusitani), імовірно, кельтського племені[7].

Історія дослідження території[ред. | ред. код]

Географічне положення[ред. | ред. код]

Португалія — південноєвропейська країна, що межує лише з однією державою: на сході й півночі — з Іспанією (спільний кордон — 1224 км). Загальна довжина державного кордону — 1224 км[1]. Португалія на заході омивається водами Атлантичного океану[8]. Загальна довжина морського узбережжя 1793 км[1].

Згідно з Конвенцією Організації Об'єднаних Націй з морського права (UNCLOS) 1982 року, протяжність територіальних вод країни встановлено в 12 морських миль (22,2 км)[9]. Прилегла зона, що примикає до територіальних вод, в якій держава може здійснювати контроль необхідний для запобігання порушень митних, фіскальних, імміграційних або санітарних законів простягається на 24 морські милі (44,4 км) від узбережжя (стаття 33)[9]. Виключна економічна зона встановлена на відстань 200 морських миль (370,4 км) від узбережжя. Континентальний шельф — до глибин 200 м[10][1].

Крайні пункти[ред. | ред. код]

Континентальна частина Португалії лежить між 42°06′ і 36°57′ паралелями північної широти, 9°30′ і 6°11′ меридіанами західної довготи.

Крайні пункти континентальної Португалії:

Час[ред. | ред. код]

Докладніше: Час у Португалії

Час у Португалії: UTC0 (-2 години різниці часу з Києвом)[11]. Літній час вводиться останньої неділі березня переводом годинникової стрілки на 1 годину вперед, скасовується в останню неділю жовтня переводом годинникової стрілки на 1 годину назад. Територія країни лежить у двох годинних поясах: UTC0, UTC-1 (Азорські острови).

Геологія[ред. | ред. код]

Корисні копалини[ред. | ред. код]

Надра Португалії багаті на ряд корисних копалин: залізну руду, мідь, цинк, олово, вольфрам, срібло, золото, уранові руди, мармур, каолін, гіпс, кам'яну сіль[12].

Сейсмічність[ред. | ред. код]

Вулканізм[ред. | ред. код]

Рельєф[ред. | ред. код]

Докладніше: Рельєф Португалії

Середні висоти — 372 м; найнижча точка — рівень вод Атлантичного океану (0 м); найвища точка — гора Піку на острові Піку Азорського архіпелагу (2351 м). На півночі країни знаходиться плоскогір'я Месета. Переважають висоти 1000—1200 м над рівнем моря, найбільша — Торре (1991 м) у горах Серра-да-Ештрела). На заході гори круто обриваються до приморської рівнини. Південніше річки Тежу розташована Португальська низовина, на сході облямована плато з окремими кряжами висотою 600—1000 м. На крайньому півдні розташовані низькогір'я Серра-да-Алгарве (902 м), південні схили яких круто обриваються до прибережної низовини.

Рельєф провінцій Міню на заході і Трансмонтани на сході, на північ від річки Дору, гірський. Провінція Бейра, що тягнеться від річки Дору до верхів'я річки Тежу, за винятком прибережної рівнини, також зайнята горами. У її центральній частині знаходиться вища точка Португалії — гора Торре (1993 м). Родючі рівнини в низов'я річки Тежу (провінція Рібатежу). Прибережна зона на північ і південь від столиці країни Лісабона належить до провінції Ештремадура. На схід і південь від неї тягнеться провінція Алентежу, з м'яким горбистим рельєфом, а всю південну частину Португалії займають рівнини провінції Алгарве, за природними умовами схожі з середземноморською зоною Північної Африки.

Узбережжя[ред. | ред. код]

Острови[ред. | ред. код]

Португалії належить ряд архіпелагів у Північній Атлантиці: Азори, Мадейра, Селваженш та ін.

Клімат[ред. | ред. код]

Докладніше: Клімат Португалії

Територія Португалії лежить у субтропічному кліматичному поясі, острів Мадейра — в тропічному[13]. Влітку переважають тропічні повітряні маси з ясною тихою антициклонічною погодою, взимку — помірні з похмурою дощовою досить вітряною циклонічною[14]. Значні сезонні амплітуди температури повітря і розподілу атмосферних опадів, можливе випадіння снігу[14]. Над островом Мадейра, увесь рік панують тропічні повітряні маси. Сезонний хід температури повітря чітко відстежується. Переважають східні пасатні вітри, достатнє зволоження (на підвітряних схилах відчувається значний дефіцит вологи)[14].

Клімат країни, відповідно до класифікації Кеппена ділиться на два підтипи: Csa і Csb. Суворіший клімат присутній на південь від Серра-да-Ештрела, який володіє високою температурою влітку і прохолодною взимку, а літо сухе і волога зима. Північ Серра-да-Ештрела, на північному сході, клімат середземноморський континентальний, більш вологий і нижчий середньої температури країни, особливо в гірських районах, а низовини в долині Дору мають рекордно високі температури, схожі на південь країни з середньою температурою +16,4 °C. На Північному Узбережжі (північний захід), клімат середземноморський з морським впливом, і тому дуже помірний влітку.

Португалія є членом Всесвітньої метеорологічної організації (WMO), в країні ведуться систематичні спостереження за погодою[15].

Внутрішні води[ред. | ред. код]

Загальні запаси відновлюваних водних ресурсів (ґрунтові і поверхневі прісні води) становлять 68,7 км³[1]. Станом на 2012 рік в країні налічувалось 5400 км² зрошуваних земель[1].

Річки[ред. | ред. код]

Докладніше: Річки Португалії

Річки країни належать басейну Атлантичного океану. Головні річки, з півночі на південь: Міньйо, Дору, Мондегу, Тежу, Саду, Гвадіана. Більшість великих річок країни беруть початок в Іспанії та впадають в Атлантичний океан, за винятком Мондегу, Вога, Саду і Зезере (притока Тежу), Тамега (притока Дору), що починаються Португалії. Долини річок Дору і Тежу у верхніх течіях вузькі і глибоко порізані каньйонами, нижче за течією розширюються і поблизу берега Атлантичного океану переходять у плоскі низовини. Переважна більшість річок непридатні для судноплавства, окрім Тежу, Дору і нижньої течії Гвадіани. Популярні круїзи річкою Дору до Іспанії.

За допомогою гребель, річки Португалії стали важливим для країни джерелом виробництва електроенергії.

Озера[ред. | ред. код]

Докладніше: Озера Португалії

Болота[ред. | ред. код]

Докладніше: Болота Португалії

Ґрунтові води[ред. | ред. код]

Ґрунти[ред. | ред. код]

Докладніше: Ґрунти Португалії

Рослинність[ред. | ред. код]

Докладніше: Флора Португалії

Земельні ресурси Португалії (оцінка 2011 року):

  • придатні для сільськогосподарського обробітку землі — 39,7 %,
    • орні землі — 11,9 %,
    • багаторічні насадження — 7,8 %,
    • землі, що постійно використовуються під пасовища — 20 %;
  • землі, зайняті лісами і чагарниками — 37,8 %;
  • інше — 22,5 %[1].
Див. також: Ліси Португалії

Тваринний світ[ред. | ред. код]

Докладніше: Фауна Португалії

У зоогеографічному відношенні територія країни відноситься до Середземноморської провінції Середземноморської підобласті Голарктичної області[14].

Охорона природи[ред. | ред. код]

Португалія є учасником ряду міжнародних угод з охорони навколишнього середовища[1]:

Урядом країни підписані, але не ратифіковані окремі протоколи міжнародні угоди щодо: транскордонного забруднення повітря (CLRTAP), Конвенції про заборону військового впливу на природне середовище (ENMOD)[1].

Стихійні лиха та екологічні проблеми[ред. | ред. код]

На території країни спостерігаються небезпечні природні явища і стихійні лиха: землетруси на Азорських островах; помірний вулканізм на Азорських островах, вулкан Фаял (1045 м) востаннє вивергався 1958 року[1].

Серед екологічних проблем варто відзначити:

Фізико-географічне районування[ред. | ред. код]

У фізико-географічному відношенні територію Португалії можна розділити на _ райони, що відрізняються один від одного рельєфом, кліматом, рослинним покривом: .

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж и к л м Portugal, Geography. Factbook.
  2. Котляков В. М., 2006.
  3. portugal : [англ.] // etymonline.com. — Online Etymology Dictionary, 2019. — 1 January. — Дата звернення: 23 квітня 2019 року.
  4. а б Поспелов Е. М., 2005.
  5. Manuel géographique et statistique de l'Espagne et du Portugal ... Buisson. 11 квітня 2018. Архів оригіналу за 2 квітня 2019. Процитовано 23 квітня 2019 — через Google Books.
  6. Fuentes, 2000.
  7. LABANAE AQUAE, LUSITA´NIA : [англ.] // perseus.tufts.edu. — Dictionary of Greek and Roman Geography (1854). — Дата звернення: 23 квітня 2019 року.
  8. Атлас світу, 2005.
  9. а б Part II : [англ.] // United Nations Convention on the Law of the Sea. — N. Y. : United Nations. — Дата звернення: 21 лютого 2017 року.
  10. Part VI : [англ.] // United Nations Convention on the Law of the Sea. — N. Y. : United Nations. — Дата звернення: 21 лютого 2017 року.
  11. Time zone converter : [англ.] // Калькулятор різниці в часі між двома пунктами. — The Time Now, 2017. — 23 April. — Дата звернення: 21 грудня 2017 року.
  12. Португалія // Гірничий енциклопедичний словник : у 3 т. / за ред. В. С. Білецького. — Д. : Східний видавничий дім, 2004. — Т. 3. — С. 3. — ISBN 966-7804-78-X.
  13. Атлас. Географія материків і океанів, 2014.
  14. а б в г ФГАМ, 1964.
  15. Members : [англ.] // World Meteorological Organization (WMO). — Дата звернення: 22 лютого 2017 року.
  16. Ramsar Sites Information Service : [англ.] : [арх. 8 березня 2019 року] // rsis.ramsar.org. — Convention on Wetlands. — Дата звернення: 8 березня 2019 року.

Література[ред. | ред. код]

Українською[ред. | ред. код]

Англійською[ред. | ред. код]

Іспанською[ред. | ред. код]

Російською[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]