Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/23 червня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Бандера Степан Андрійович

-Знайдено: + 23 червня 2010 року Донецький апеляційний адміністративний суд ухвалив апеляційні скарги залишити без задоволення, постанову Донецького окружного адміністративного суду залишити без змін. Ухвала суду апеляційної інстанції могла бути оскаржена у Вищому адміністративному суді України протягом одного місяця,[1] чого зроблено не було.
-Знайдено: + 12 січня 2011 року прес-служба Адміністрації Президента України Віктора Януковича повідомила, що[2]:

Ухвалою Донецького апеляційного адміністративного суду від 23 червня 2010 року постанову Донецького окружного адміністративного суду від 2 квітня 2010 року залишено без змін. Рішення набуло законної сили. Указ скасовано.[3]


-Знайдено: + 2 серпня 2011 року Вищий адміністративний суд України залишив у силі рішення Донецького окружного адміністративного суду від 2 квітня 2010 року та ухвалу рішення Донецького апеляційного адміністративного суду від 23 червня 2010 року, якими визнано незаконним указ третього президента України Віктора Ющенка від 20 січня 2010 року про присвоєння Степану Бандері звання Героя України.


Зобр:23шт.


Назва:Аттіла

Підзаголовок:== Походи ==
Знайдено: + * У 450 принцеса Гонорія, сестра західно-римського імператора Валентініана III, що знаходилася в ув'язненні в Константинополі, звернулася до Аттіли з проханням про допомогу і запропонувала йому одружитися з нею. Аттіла зажадав від нового східно-римського імператора Маркиана видачі Гонорії, а коли її відіслали в Равенну, пред'явив ту ж вимогу Валентініану III. Діставши відмову, під цим приводом зробив в 451 похід на захід. Зібравши величезне військо із залежних племен, перейшов Рейн, вторгся в Галію, розорив Діводур (сучасний Мец) і обложив Генаб (сучасний Орлеан). Проте західно-римський полководець Аецій Флавій за підтримкою вестготів примусив його зняти облогу і відступити в Шампань. На Каталаунських полях (долина Марни) на захід від Августобони (сучасна Труа) 23 червня 451 відбулася «битва народів», в якій об'єднані сили римлян, вестготів, бургундів і франків завдали поразки Аттілі; за свідченням історика Іордана, тут лягло біля 180 тис. воїнів. Але Аецій не довершив розгрому гунів і дозволив їм піти за Рейн.


Зобр:3шт.


Назва:Бубка Сергій Назарович

Файл:Serhij Bubka.jpg

-Знайдено: + 23 червня 2005 став президентом Національного олімпійського комітету (НОК) України.


Зобр:4шт.


Назва:Броди

-Знайдено: + 1 листопада 1918 року внаслідок поразки Австро-Угорщини у війні та розвалу багатонаціональної Габсбурзької монархії у Бродах було встановлено українську владу. Для управління Бродами і повітом був створений військовий комісаріат. Першим державним секретарем призначено Северина Левицького, дещо пізніше його замінив староста Іван Герасимович, а на чолі військової команди міста став надпоручник Ярослав Олексишин. 23 травня 1919 року в результаті наступу польської армії до Бродів увійшли передові частини армії генерала Галлера. І хоча в результаті Чортківської офензиви Українська Галицька армія 23 червня звільнила Броди, вже на початок липня місто знову захопили поляки. 26 липня 1920 року після трьох днів жорстоких боїв з поляками частини Червоної армії зайняли місто. Радянська влада проіснувала в Бродах лише півтора місяця. 18 вересня 1920 року місто знову захопили поляки. Тут встановлюється польська влада з усіма ознаками окупаційного режиму.


Зобр:15шт.


Назва:Руденко Микола Данилович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 5 лютого 1977 р. — заарештований у Києві й етапований до Донецька, де було порушено справу проти нього і О.Тихого. Суд відбувся 23 червня — 1 липня 1977 р. Руденка засудили до 7 років таборів суворого режиму і 5 років заслання за так звану «антирадянську агітацію і пропаганду». Твори Руденка були кваліфіковані як «наклеп на радянську владу». Рішенням Головліту (1978) всі його твори були вилучені з продажу та з бібліотек СРСР.


Зобр:2шт.


Назва:Тернопіль

Підзаголовок:=== Виставки ===
Знайдено: + Виставки різної тематики організовували українське товариство «Просві­та» й польське «Товариство народної школи». Від 23 червня до 3 липня 1931 в Міському парку та двох гімназійних приміщеннях відбулися воєводська і регіональна виставки, до них були видрукувані план Тернополя, монографія «Тернопільське воєводство».


Зобр:32шт.


Назва:Бруно Шульц

-Знайдено: + ** 23 червня — у віці 69 років помирає батько Шульца, Якуб.


Зобр:2шт.


Назва:Юрченко Петро Григорович

-Знайдено: + Петро́ Григо́рович Ю́рченко (рус: Юрченко Петр Григорьевич) (* 22 серпня 1900, село Медвин, нині Іванківського району Київської області — † 23 червня 1972, Київ) — український архітектор і мистецтвознавець. Кандидат архітектури (1941).


Назва:Юхновський Ігор Рафаїлович

-Знайдено: + | початок_терміну = 23 червня 2006


Назва:Яворів

-Знайдено: + | день міста = 23 червня


Зобр:15шт.


Назва:Язловець

-Знайдено: + За легендою, першим жителем був Ясько-ловець з дружиною в часи литовсько-татарських сутичок за Поділля. Знаходилось в XIV ст. на торговому шляху зі Львова на Молдавію. Язловцем володіли поки що невідомі шляхтичі, від яких, після одруження Теодора Бучацького з представницею цього роду Катажиною, поселення стало власністю магнатів Бучацьких. Теодор Бучацький став дідичем Язлівця близько 1436 р., поселення отримав як посаг дружини Катерини (Катажини). Близько 3 лютого 1436 р. надав фундуш (гроші та майно) для утримання костелу св. Марії Маґдалини в Язловці, зокрема, село Незброди (тепер Жнибороди).[4] а Теодор Бучацький став підписуватись Теодор з Бучача Язловецький, які розбудували там замок. 23 червня 1461 р. в Кракові король Казимир IV Яґеллончик скасував (зніс) ярмарок в місті.[5] 27 березня 1469 р. у Львові суддя Пйотр з Браниць задовольнив скаргу королівського прокуратора Миколая Ґжимали (Гримали), в якій він вимагав скасувати мито, яке збиралось дідичем Міхалом Язловецьким в Язловці.[6] В суботу 4 липня 1467 р. сини Теодора Б.-Я. Міхал та Ян в Язловці видали грамоту, якою підтвердили та примножили фундуш батька для костелу св. Марії Маґдалини.[7] XVI ст. містечко з правом ярмарку, який став одним з найбільших на Поділлі. Язловець мав численну вірменську колонію.


Зобр:10шт.


Назва:Українська Центральна Рада

Підзаголовок:=== Сесії ===
Знайдено: + Ще до І Універсалу УЦР поповнилася представниками (130 чоловік), що їх делеґував ІІ Військовий З'їзд (23 червня 1917 р.), та 133 членами Ради Селянських Депутатів, обраних на Першому Всеукраїнському селянському з'їзді (15 червня 1917 р.).
-Знайдено: + 23 (10) червня 1917 Українська Центральна Рада на II Всеукраїнському Військовому З'їзді проголосила I Універсал «До українського народу, на Україні й поза її сущому». Це була відповідь УЦР Тимчасовому Уряду на його негативне ставлення до автономної України. Згідно з I Універсалом, «не відділяючись від усієї России… народ український повинен сам господарювати своїм життям», закони повинні бути прийняті Всенародними Українськими Зборами. Автором I Універсалу був В. Винниченко. По проголошенню автономії 15 (28) червня 1917, був створений Генеральний Секретаріат.


Зобр:2шт.


Назва:Херсон

-Знайдено: + * Волохін Олександр Іванович (14 лютого 1866 — 23 червня 1866)


Зобр:35шт.


Назва:Сизиков Валентин Васильович

-Знайдено: + Валенти́н Васи́льович Си́зиков (*  23 червня 1918, місто Барнаул, нині Алтайського краю Росії — † 2005) — український маляр і графік. Народний художник УРСР (1974).


Назва:Слуцький Михайло Якович

-Знайдено: + Миха́йло Я́кович Слу́цький (* 19 липня 1907, Київ — † 23 червня 1959, Москва) — український режисер документального кіно, заслужений діяч мистецтв УРСР.


Назва:Дубно

-Знайдено: + * 2327 червня 1941 — танкова битва під Дубном. Хоча німці мали 800 танків, а радянські війська — 2500(повний склад мехкорпусів які брали участь у битві в районі Луцьк — Рівне — Броди, серед яких 33 танки КВ-2, 116 танків КВ-1 та 318 танків Т-34, тобто 467 танків,[8]


Зобр:19шт.


Назва:Суми

Підзаголовок:== Символіка ==
Знайдено: + Гімн Сум затверджено 23 червня 2004 року, текст М. Гриценка, музика В. Козупиці.


Зобр:35шт.


Назва:Феодосія

Підзаголовок:=== Клімат ===
Знайдено: + * Максимальну добову кількість опадів (109 мм) зафіксовано 23 червня 1977 року.


Зобр:52шт.


Назва:Селюченко Олександра Федорівна

-Знайдено: + Олекса́ндра Фе́дорівна Селюче́нко (* 6 травня 1921, Опішня — † 23 червня 1987, Опішня) — українська керамістка, народна майстриня, Заслужений майстер народної творчості України, член Національної спілки художників України.


Назва:Семака Ілля

Підзаголовок:== Еміграція ==
Знайдено: + За заповітом його тлінні останки були перевезені на Буковину, де 23 червня Ілька Семакупоховали у родинному склепі в Чернівцях.


Назва:Єхануров Юрій Іванович

-Знайдено: + | кінець2 = 23 червня 2005


Зобр:2шт.


Назва:АрселорМіттал Кривий Ріг

-Знайдено: + 23 червня уряд затвердив уточнений план розміщення акцій «Криворіжсталі», який передбачав продаж акцій в період з 29 червня до 20 листопада 2005 р.


Зобр:1шт.


Назва:Челебіджіхан Номан

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 23 червня 1917 р., Номан Челебіджихан був заарештований севастопольською контррозвідкою, але незабаром його були вимушені звільнити, оскільки кримські татари висловили протест на захист свого лідера, закріпивши його 5 тис. підписів.


Зобр:1шт.


Назва:Локачі

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 23 червня 1941 року Локачі захопили німецько-фашистські війська. Німецькі окупанти організували в Локачах масові розстріли, під час яких знищено 3667 чоловік єврейської національності. До Німеччини на каторжні роботи фашисти вивезли 994 чоловіки. В липні 1944 року Локачі було визволено від німецько-фашистських загарбників.


Назва:Боднарський Богдан Степанович

-Знайдено: + Богда́н Степа́нович Бодна́рський (* 23 червня 1874, місто Радивилів, нині Рівненської області,— † 24 листопада 1968, Москва) — український і російський книгознавець, бібліограф.


Зобр:1шт.


Назва:Володимир (Сабодан)

-Знайдено: + 23 червня 1966 року став єпископом Звенигородським, вікарієм Московської єпархії з дорученням виконувати обов'язки представника РПЦ на Всесвітній Раді Церков. Хіротонію в єпископа очолив митрополит Крутицький і Коломенський Пимен (Ізвєков), згодом Патріарх Московський і всієї Русі. Таїнство хіротонії відбулося 9 липня 1966 року в Успенському соборі Троїце-Сергієвої Лаври.


Назва:Мордовець Данило Лукич

-Знайдено: + Дани́ло Лу́кич Мордове́ць (Мордо́вцев) (* 7 (19) грудня 1830, слобода Данилівка-на-Дону, тепер Волгоградська область, Росія — † 10 (23) червня 1905, Кисловодськ, Росія) — український і російський письменник, історик.


Зобр:1шт.


Назва:Кузеля Зенон Францискович

-Знайдено: + Кузеля Зенон Францискович (нар. 23 червня 1882, с. Поручин Бережанського районупом. 24 травня 1952 Париж) - видатний український мовознавець, бібліограф, фольклорист, історик, журналіст, етнограф, редактор, видавець, громадський діяч.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 23 червня 1882 р в с. Поручин Бережанського повіту на Тернопільщині в сім'ї лісника.


Назва:Трахтемирів

-Знайдено: + Створення приватних мисливських угідь пов'язують не лише з іменем А.Слоневського, а й з іменем колишнього керівника «Нафтогазу» та Державного управління справами Ігоря Бакая. Стверджують, що АТЗТ «Трахтемирів» є його власністю, хоча особисто він відмовляється від цього[9]. Отже, регіональний ландшафтний парк «Трахтемирів» з територією 11 000 га був обнесений парканом і вишками із озброєною охороною. На території села на місці колишнього козацького кладовища побудований розкішний маєток («мисливський будиночок») з вертолітним майданчиком і басейном, під час будівництва зрівняли з землею могилу видатного козака Мухи. Такі дії викликали супротив громадськості. 23 червня 2005 року депутати Черкаської облради прийняли протест прокуратури на рішення своїх попередників від 2000 року про надання земельного наділу підприємству «Мисливське господарство „Трахтемирівське“ АТЗТ аграрно-екологічного об'єднання „Трахтемирів“».


Зобр:3шт.


Назва:Добромиль

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 23 червня 1941 р, під час II Світової війни, Добромиль захоплений німецькими військами. В суботу 26 червня 1941 p. мешканці Добромиля відкрили на Саліні за містом, поблизу села Ляцьке, яму, повну трупів,— помордованих НКВД в'язнів. Як вдалось з'ясувати, військами НКВД було вбито та кинуто у соляні шахти понад 2,5 тисяч осіб українського, польського та єврейського походження. Це були в'язні Добромильської та Перемишльської тюрем, національно-свідоме та активне населення, яке не було прихильним до совєтської влади. У шахтах було знайдено також трупи дітей.


Зобр:2шт.


Назва:Вінський Йосип Вікентійович

-Знайдено: + | кінець_терміну = 23 червня 2009
-Знайдено: + Звільнений з посади міністра транспорту та зв'язку України 23 червня 2009 року за рішенням Верховної Ради України.


Назва:Список Героїв України

-Знайдено: + | 23 червня 2009
-Знайдено: + | 23 червня 2009


Назва:Кубанська Народна Республіка

-Знайдено: + 10 — 23 червня 1918 року відбулась новочеркаська нарада кубанців. На ній обговорювалися результати українсько-кубанських переговорів. Від Добровольчої армії з ультиматумом виступив генерал Алєксєєв, який сказав, що не допустить об'єднання України з Кубанню. Зваживши на складну політичну ситуацію, кубанці більшістю голосів проголосували за співпрацю з Добровольчою армією. Відіграло роль і ставлення гетьмана Скоропадського до Кубані як до автономної складової України, а не федерального партнера.


Зобр:1шт.


Назва:Дружба (нафтопровід)

-Знайдено: + 15 серпня 2002 р. — відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 23 червня 2001 р. № 256 на базі ДАТ "Магістральні нафтопроводи «Дружба» та ДАТ «Придніпровські магістральні нафтопроводи» шляхом злиття було створено Відкрите акціонерне товариство «Укртранснафта».


Зобр:1шт.


Назва:Онопенко Василь Васильович

Підзаголовок:== Відзнаки ==
Знайдено: + Кавалер ордена князя Ярослава Мудрого V ступеня (23 червня 2009)[10].


Назва:Конституційний процес в Україні

-Знайдено: + 23 червня на Другому Військовому З'їзді Центральна Рада ухвалює І-й «Універсал Української Центральної Ради до українського народу, в Україні й по-за Україною сущого», який декларує «статут автономії України», здійснюваної за принципом: «Українські справи вирішують Українські Збори (Сойм), загальноросійські — Центральне Російське Правительство».


Назва:Іван

Підзаголовок:== Іменини ==
Знайдено: + 2 січня, 11 січня, 20 січня, 28 січня, 6 лютого, 8 лютого, 9 лютого, 12 лютого, 13 лютого, 9 березня, 2 квітня, 9 квітня, 11 квітня, 12 квітня, 24 квітня, 27 квітня, 1 травня, 2 травня, 12 травня, 21 травня, 1 червня, 7 червня, 9 червня, 11 червня, 15 червня, 23 червня, 26 червня, 7 липня, 11 липня, 14 липня, 16 липня, 25 липня, 31 липня, 3 серпня, 12 серпня, 11 вересня, 15 вересня, 16 вересня, 20 вересня, 27 вересня, 6 жовтня, 9 жовтня, 28 жовтня, 1 листопада, 25 листопада, 26 листопада, 15 грудня, 20 грудня, 23 грудня.


Назва:Список академіків НАН України

Підзаголовок:=== Б ===
Знайдено: + |23 червня 1981


Зобр:38шт.


Назва:Білецький-Носенко Павло Павлович

-Знайдено: + Помер 11 (23 червня) 1856 року. Похований у селі Лапинцях.


Назва:Донбас Арена

-Знайдено: + | 23 червня 2012 || style="text-align: center;"|21:45 || Іспанія Іспанія || style="text-align: center;"|2:0 || Франція Франція || Чвертьфінал || style="text-align: center;"|47000


Зобр:3шт.


Назва:Харківський гуманітарний університет «Народна українська академія»

-Знайдено: + Студентський союз НУА створено в 1996 р. 23 червня 2005 р. студсоюз став лауреатом Премії Кабінету Міністрів України за внесок молоді у розвиток держави.


Зобр:2шт.


Назва:Білорус Олег Григорович

-Знайдено: + * Кавалер ордена князя Ярослава Мудрого V ступеня (23 червня 2009)[11].


Зобр:1шт.


Назва:Символіка державної податкової служби України

-Знайдено: + Символіку державної податкової служби України затверджено Указом Президента України від 23 червня 2001 року, відповідно до Закону України «Про державну податкову службу в Україні». Відповідним Указом визначається опис і малюнок емблеми, прапора державної податкової служби України та штандарта Голови Державної податкової адміністрації України. Цим Указом Президент України також визначив порядок використання емблеми і прапора державної податкової служби України та штандарта Голови Державної податкової адміністрації України.


Назва:Глієр Рейнгольд Моріцевич

-Знайдено: + Ре́йнгольд (Ерне́ст) Мо́ріцевич Гліє́р (*30 грудня 1874 р. (11 січня 1875 р.), Київ — †23 червня 1956, Москва) — український і російський композитор, диригент, педагог, музично-громадський діяч німецько-польського походження.


Зобр:1шт.


Назва:Варга Балінт

-Знайдено: + Ва́рга Ба́лінт — (*23 червня 1856 — †16 вересня 1943) — угорський письменник, літературознавець і перекладач. Автор праць з історії угорської і французької літератур, стилістики угорської мови, підручників (у співавторстві) французькою і німецькою мовами.


Назва:Харків (футбольний клуб)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 23 червня 2010 року через фінансові негаразди та невиплату заробітної плати гравцям Федерація футболу України позбавила ФК «Харків» статусу професіонального клубу[12].


Назва:Церква святого Миколая (Аскольдова могила)

-Знайдено: + : «У цьому храмі Св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій могилі 23 червня 2001 р. Божого Святійший Отець Іван Павло ІІ в молитві перед Чудотворною іконою Зарваницької Богородиці віддав під Її покровительство свою Апостольську подорож Україною»


Назва:Хорошковський Валерій Іванович

Підзаголовок:== Політика ==
Знайдено: + 24 грудня 2007 року призначений головою Державної митної служби України. 23 червня 2008 йому присвоєно спеціальне звання дійсного державного радника митної служби[13]. Щоправда, до кінця 2008 року між Тимошенко і Хорошковським виник конфлікт. 28 січня 2009 президент Ющенко призначив Хорошковського першим заступником глави Служби безпеки України, а також підпорядковує Хорошковському Антитерористичний центр. Того ж дня Кабмін звільнив його з посади в Держмитниці.


Назва:Національний художній музей України

-Знайдено: + 23 червня 1919 р. — декретом уряду УСРР музей оголосили державною установою з назвою «Перший державний музей». До фондів музею перейшло багато націоналізованих приватних колекцій, зібрань громадських, навчальних музеїв.


Зобр:9шт.


Назва:Український інститут національної пам'яті

-Знайдено: + |31 травня 200623 червня 2006
-Знайдено: + |23 червня 2006
-Знайдено: + |31 травня 200623 червня 2006
-Знайдено: + |23 червня 2006


Назва:Афнер Григорій Парфентійович

-Знайдено: + Григорій Афнер народився 1 березня 1890 року. Походив з міщан Київської губернії. 1 серпня 1914 року був мобілізований до армії, зарахований до 12-го запасного батальйону. 30 вересня 1914 року витримав іспит на звання прапорщика. З 23 червня 1915 року — молодший офіцер 196-го піхотного Інсарського полку. Був тричі поранений та один раз — контужений. Останнє звання у російській армії — поручик.


Зобр:1шт.


Назва:Богуслаєв В'ячеслав Олександрович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Орден князя Ярослава Мудрого V ст. (23 червня 2009) — за вагомий особистий внесок у розвиток конституційних засад української державності, багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм у захисті конституційних прав і свобод людини і громадянина[14]


Назва:Забзалюк Роман Омелянович

-Знайдено: + За активну громадсько-політичну діяльність відзначений високими державними нагородами: орденом «За заслуги» ІІІ ступеня від Президента України (23 червня 2009)[15], відзнакою «За боротьбу з корупцією та організованою злочинністю» від Служби Безпеки України, відзнакою «Закон і Честь» від Міністерства внутрішніх справ України, відзнакою «За доблесть і честь» І ступеня від ГУБОЗ МВС України, а також за активну суспільну діяльність Українська православна церква нагородила Романа Забзалюка орденом Володимира Великого ІІІ ступеня та орденом Святого Миколая Чудотворця.


Зобр:1шт.


Назва:Шевченко Віталій Федорович

-Знайдено: + Віталій Федорович Шевченко (*23 червня 1954, м. Ічня на Чернігівщині) — український політик, журналіст, письменник. Народний депутат України у парламенті 2-го, 3-го, 4-го скликань. Голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення (20052009).


Назва:Ямниця

-Знайдено: + Під час Першоі Світової війни Ямниця була в горнилі протистоянь австрійських і царських військ. У 1916 році село зазнало найбільших руйнувань через перестрілку артилерії воюючих сторін прямо над селом. Уціліло тільки три будівлі. Населення в цей час було виселено в австрійське містечко Гмінд. На червень 1917 року в «козаковій долині», біля г. Стінки, розміщувався 12-й корпус Заамурської дивізії, яка мала завдання просунутись вперед, розбивши австрійців між Ямницею і Павлівкою, та захопити їх артилерію. Після кількох спроб це здійснити, Заамурська дивізія зазнала невдач. Розмістившись на г. Стінка, вона утримувала цю позицію без боїв, вільно проводячи там час. Австрійські війська, які також були деморалізовані довгою війною, теж не здійснювали наступів. На фронті стояло затишшя. Проте це було «затишшя перед бурею». З 23 червня розпочався масштабний наступ російських військ в Галичині, відомий як Червневий наступ, Офензива Керенського або П'ята Галицька битва (1917).


Зобр:1шт.


Назва:Проект Растко

-Знайдено: + У структурі бібліотеки є такі розділи: автори, мова, фольклор, історія, мистецтво, про Україну, переклади. На сторінках Проекту Растко Україна опубліковані переклади текстів класиків української та сербської літератури, наукові статті з літературознавства, мовознавства, фольклористики, історії, кінознавства, мистецтвознавства, інформація про конференції, зустрічі та культурні заходи. Русалка Дністровая з'явилася вперше у світовій мережі 23 червня 2005 р. в «Проекті Растко Україна». «Проект Растко Україна» у співпраці з сербськими та українськими партнерами організує культурні заходи в Сербії та [[Україна|України], а також підтримує в інтернеті розвиток української сербістики й сербської україністики.


Назва:Ткаченко Дарія Олександрівна

-Знайдено: + Здобула звання чемпіонки світу 2005 року на турнірі в Латроніко, Італія і захистила його наступного року в матчі з Тамарою Тансиккужиною з Башкортостана. Матч на звання чемпіонки світу складався з двох частин і грався в Якутську (Росія) і Києві. На світовому чемпіонаті 2007 року не змогла відстояти своє звання. 23 червня 2008 р. в Уфі повернула звання чемпіонки світу в матчі з багаторічною суперницею — заслуженим майстом спорту Росії, міжнародним гросмейстером Тамарою Тансиккужиною (матч складався з двох сетів у Дніпродзержинську й Уфі)[16]


Зобр:1шт.


Назва:Петров Борис Федорович (політик)

-Знайдено: + Петро́в Бори́с Фе́дорович (23 червня 1952, м. Геленджик, Краснодарський край, Росія) — український політик.


Назва:Рябека Олександр Григорович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Орден «За заслуги» II ступеня (23 червня 2009)[17], III ст. (22 квітня 2004)[18]


Зобр:1шт.


Назва:Богач Петро Григорович

-Знайдено: + Петро́ Григо́рович Бо́гач (30 січня 1918, Соколівка — 23 червня 1981, Київ) — фізіолог, доктор біологічних наук, професор, академік АН УРСР (1978).
-Знайдено: + Помер 23 червня 1981 року. Похований на Байковому цвинтарі у Києві.


Зобр:1шт.


Назва:Ганна

Підзаголовок:== Іменини ==
Знайдено: + ** Червень: 23 червня, 25 червня, 26 червня


Назва:Лящівка

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + В селі народився Литовченко Степан Онуфрійович (* 16 грудня 1909 — † 23 червня 1969) — Герой Радянського Союзу[19]


Зобр:5шт.


Назва:Гришко Зінаїда Михайлівна

-Знайдено: + Народилася 23 червня 1948 (с.Стадниця, Тетіївський район, Київська область).


Назва:Куснища

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Німецько-фашистська окупація села тривала з 23 червня 1941 року по 20 липня 1944 року. Гітлерівські окупанти та їх пособники вбили і замордували 20 активістів, завдали селу збитків на суму близько 6 млн карбованців[20].


Назва:Українці Португалії

-Знайдено: + Визначною подією у житті португальських українців стало урочисте відкриття 23 червня 2008 року проспекту України (порт. Avenida da Ucrânia) у місті Лісабоні. Ця подія збіглася з дводенним офіційним візитом Президента України до Португалії[21]. Цей факт є вдячністю португальського народу за працелюбність українців у розбудові міста та країни в цілому[22].
-Знайдено: + У той же день Віктор Ющенко відзначив селище Грандолу, як перший португальський муніципалітет що визнав Голодомор 1932-1933 років актом геноциду українського народу, та звернувся з заявою про намір України ближчим часом відкрити у Лісабоні культурно-інформаційний центр[23].


Зобр:1шт.


Назва:Слюсарчук Андрій Тихонович

Підзаголовок:== Рекорди ==
Знайдено: + 23 червня 2009 р. Президент України Віктор Ющенко мав зустріч з А. Т. Слюсарчуком, де офіційно привітав його зі встановленням нового світового рекорду із запам'ятовування і відтворення людиною надвеликого об'єму інформації. На зустрічі обговорювалась можливість фінансування дослідницького центру для розвитку методики Слюсарчука.[24]


Зобр:1шт.


Назва:Авіаційний науково-технічний комплекс імені Олега Антонова

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + В 1990-ті роки був створений легкий багатоцільовий літак Ан-38, призначений для перевезення 27 пасажирів, пошти й вантажів загальною масою до 2500 кг на місцевих повітряних лініях. На літаку встановлені двигуни ТРЕ 331-14GR-801E виробництва компанії Allied-Signal (США) і повітряні гвинти Hartzell (США). 23 червня 1994-го року на Новосибірському авіаційному виробничому об'єднанні ім. В. П. Чкалова відбувся перший політ цього літака. Там же розгорнуте серійне виробництво Ан-38-100 і Ан-38-200 (варіант із російськими двигунами ТВД-20).
-Знайдено: + | 23 червня 1994


Зобр:1шт.


Назва:Широкорадюк Станіслав

-Знайдено: + Станіслав Широкорадюк (*23 червня 1956, с. Корначівка, Ярмолинецький район, Хмельницька область) — Києво-Житомирський єпископ-помічник від 1998 р., генеральний вікарій дієцезії , 24 липня 2012 - призначений Апостольським адміністратором Луцької дієцезії. (РКЦ).


Назва:Гребеняки

-Знайдено: + Зняте з обліку рішенням Полтавської обласної ради від 23 червня 2010 року.[25][26][27] (Арка́дійович[28]Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>


Зобр:2шт.


Назва:Проспект України (Лісабон)

-Знайдено: + Був урочисто відкритий 23 червня 2008 Президентом України Віктором Ющенком під час його офіційного візиту до Португалії[29]. Цей факт став вдячністю португальського народу за працелюбність українців у розбудові міста та країни в цілому[30].


Назва:Лисенко Тетяна Феліксівна

-Знайдено: + Тетя́на Фе́ліксівна Ли́сенко (23 червня 1975, Херсон) — українська гімнастка, дворазова олімпійська чемпіонка.


Зобр:1шт.


Назва:Жлутенко Світлана Фролівна

-Знайдено: + Народилася 23 червня 1931 р. в Харкові в родині викладача. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету.


Назва:Олійник Борис Степанович

-Знайдено: + Бори́с Степа́нович Олі́йник (23 червня 1934, Божиківці Деражнянського району Хмельницької області — 1 жовтня 1999, Київ) — громадський і політичний діяч, заслужений працівник транспорту України.


Назва:Історія смт Шевченкового

-Знайдено: + 2324 червня 1942 року гітлерівці захопили останні села Шевченківщини. Район потрапив у зону окупації, яка продовжувалась до лютого 1943 року. Жителі Шевченківщини відчули на собі особливості німецьких порядків з перших днів окупації. Багато людей було розстріляно, 58 юнаків і дівчат із сіл Шевченківщини вивезли на каторжні роботи до Німеччини.


Назва:Тарасенко Олег Володимирович

-Знайдено: + Олег Володимирович Тарасенко (нар. 23 червня 1990) — український футболіст. Захисник гравець «Славутича» (Черкаси). У 2008—2011 роках грав за «Карпати» (Львів). Брат футболіста Євгена Тарасенка.


Зобр:1шт.


Назва:Ан-2

Підзаголовок:== Виробництво ==
Знайдено: + Станом на 23 червня 2013-го року було втрачено 414 літаків типу Ан-2[31]


Зобр:6шт.


Назва:Силуан Схимник

-Знайдено: + Силуан схимник Печерський (13 — 14 століття, Київ) — православний святий, схимонах Печерського монастиря. Преподобний. Пам'ять 10 вересня, 23 червня і 23 липня.


Зобр:1шт.


Назва:Міжнародний аеропорт «Донецьк» імені Сергія Прокоф'єва

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 23 червня 1941 року Рада народних комісарів СРСР затвердила «Положення про Головне Управлінні ЦПФ (цивільного повітряного флоту) на воєнний час». Весь особовий склад ЦПФ вважався мобілізованим у Червону Армію. Літно-технічний склад увійшов до складу 87-го гвардійського окремого Сталінського полку цивільної авіації. Після звільнення Донбасу в 1944 році аеропорт почав роботу з виконання авіаперевезень пасажирів, вантажів та авіахімробіт.


Назва:Пам'ятники Вінниці

-Знайдено: + |Українській пісні / «Пісня», пам'ятник ||поряд з будівлею Вінницької міської ради на Майдані незалежності|| || Встановлено на 14-у річницю Дня незалежності України (24 серпня 2005 року). Автор пам'ятника — місцевий скульптор Володимир Смаровоз. Споруджено коштом спонсорів[32]. Є одним з найбільш контроверсійних з числа сучасних монументів міста, адже спершу задумувався на відзнаку подій «Помаранчевої революції» кін. 2004 — поч. 2005 років, потому відтерміновувалось встановлення, в процесі чого не раз змінювалась концепція пам'ятника, скульптура, напис на стелі тощо.


Зобр:41шт.


Назва:Ставничий Андрій Романович

-Знайдено: + Андрі́й Рома́нович Ставни́чий (*23 червня 1919 - 28 червня 2013) — український диригент і педагог.


Назва:Верховна Рада України IV скликання

-Знайдено: + | по 23 червня 2005
-Знайдено: + |з 23 червня 2005


Зобр:2шт.


Назва:Дацьків Теодор

-Знайдено: + Теодо́р Да́цьків (*1888, с. Василів Рава-Руського повіту, Галичина — †23 червня 1956, Вінніпеґ) — громадський діяч.


Назва:Пам'ятники Луцька

-Знайдено: + |Жертвам московсько-кадебістських катів, монумент || 2004 || на вулиці Кафедральній || || 23 червня 1941 року під мурами Луцької фортеці НКВС-івці розстріляли близько чотирьох тисяч патріотів України. Монумент на честь жертв розстрілів московсько-кадебістських катів було відкрито 2004 року. Автор — архітектор Андрош Бідзіля. Монумент установлено з ініціативи Обласної Асоціації волинських незалежних письменників ім. Павла Чубинського, коштом Луцької міськради й родини Ничипоруків (Канада).


Зобр:19шт.


Назва:Веніамін (Пуцек-Григорович)

-Знайдено: + 17 березня 1782 року через старість Веніамін був звільнений на спокій в Казанську Седмиєзерну пустинь. Але попри це, Синод направляв йому всі постанови вищої церковної влади. Веніамін проявляв себе як щедрий благодатель — в 1780 році він пожертвував постраждалій від пожежі Київській духовній академії бібліотеку творів святих отців, в 1782 році передав особисту бібліотеку Казанській духовній семінарії. За його кошти був позолочений іконостас монастирської церкви, він матеріально допомагав місцевим селянам. Останній указ-сповіщення Синоду Веніаміну був отриманий в пустині 23 червня 1785 року. Під час ремонту соборного храму Седмиєзерної пустині в 1899 році були знайдені мощі архієрея. 21 лютого духовник пустині преподобний Гавриїл (Зирянов) відкрив гроб з останками Веніаміна, які були нетлінними. Преподобний декілька років потому так описував побачене:


Назва:Синявська Катерина Антонівна

-Знайдено: + Народ. 12 жовтня 1911 р. в Дніпропетровську. Померла 23 червня 1975 р. Працювала на Іркутській студії кінохроніки (19341938), Українській студії кінохроніки (19391940), «Київтехфільмі» (19411956), «Київнаукфільмі» (19571970).


Назва:Пашко Андрій Єфремович

-Знайдено: + Помер 23 червня 1991 року.


Назва:Перший Універсал Української Центральної Ради

-Знайдено: + |Чинність=від 23 червня 1917
Підзаголовок:== Опис ==
Знайдено: + Наприкінці травня Центральна Рада вислала до Петрограду делегацію на чолі з В. Винниченком, М. Ковалевським. Делегація домагалася українізації війська, адміністрації, шкільництва, а також щоб Тимчасовий уряд Росії висловив своє принципове ставлення до можливості надання автономії України. У відповідь на відмову Тимчасового уряду Центральна Рада видала свій Перший Універсал, ухвалений 10 червня (23 червня за новим стилем) та проголошений на Другому Військовому з'їзді. У ньому заявлялося:


Зобр:5шт.


Назва:Молодчий Олександр Гнатович

Підзаголовок:== Література ==
Знайдено: + option=com_content&task=view&id=3634&Itemid=65 Олександр Молодчий відомий і невідомий] // газ. «Чернігівські відомості» за 23 червня 2010 року


Зобр:2шт.


Назва:Бурачинський Тит-Євген

-Знайдено: + Бурачи́нський Тит-Євге́н (*5 січня 1880, Криворівня Верховинського району Івано-Франківської області — †23 червня 1968, Тчев, Польща) — видатний український лікар та громадський діяч.
-Знайдено: + Помер Тит-Євген Бурачинський 23 червня 1968 року у Тчеві, де і був похований на міському цвинтарі. Його дружина Зеновія, яка померла в 1970 р., похована поруч з ним.


Назва:Куделя Микола Павлович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 1932 року Микола Куделя — член Організації Українських Націоналістів (ОУН). Саме за культурно-національну діяльність він був у 1939 році заарештований польською поліцією і ув'язнений. Незабаром після звільнення був вдруге арештований і ув'язнений радянськими органами. 23 червня 1941 року пережив страхіття розстрілу енкаведистами в'язнів Луцької тюрми. Після війни відбув заслання на Колимі.
-Знайдено: + Працюю клято над спогадом "Луцька тюрма". Збираю жертви по всій Волині хто загинув там 23 червня 1941 року." (З листа Миколи Куделі краєзнавцю Петру Кравчуку, 24.05.1996 р., с. Буяні).


Назва:Дущенко Євген Васильович

-Знайдено: + Євге́н Васи́льович Ду́щенко (*23 червня 1925, Одеса — 25 квітня 2011 Київ УРСР) — український диригент, народний артист УРСР (від 1982 року).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Євген Васильович Дущенко народився 23 червня 1925 в Одесі, в сім'ї робітника-друкаря. У 1944 мобілізован на фронт. Мав поранення. Демобілізован у 1946 р.


Назва:XXI век

Файл:Логотип газети XXI століття.jpg

-Знайдено: + «XXI век» (укр. XXI вік) — Луганська обласна суспільно-політична газета, яка заснована у березні 1996 року. Розповсюджується територією Луганської області. Виходить 2 рази на тиждень щосереди і щосуботи. Реєстраційне свідоцтво ЛГ № 332 від 23 червня 1997 року.


Зобр:1шт.


Назва:Кочевих Іван Павлович

-Знайдено: + Іва́н Па́влович Кочеви́х (*12 серпня 1927, Любощ — †23 червня 2003 ) — радянський державний та господарський діяч, організатор науки та виробництва.


Назва:Севастопольський національний університет ядерної енергії та промисловості

-Знайдено: + Будівлю було закладено 23 червня 1915 року.


Зобр:1шт.


Назва:Бартків Богдан Михайлович

-Знайдено: + Бартків Богдан Михайлович (псевдонім — Б. Данько; 31 серпня 1938, с. Осташівці, нині Зборівського району Тернопільської області — 23 червня 1979, м. Тернопіль, похований у с. Осташівці) — український журналіст.


Назва:Ковальчук Володимир Дмитрович

-Знайдено: + 23 червня 2009 року за вагомий особистий внесок у розвиток конституційних засад української державності, багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм у захисті конституційних прав і свобод людини і громадянина Володимирові Ковальчуку надано звання «Заслужений юрист України» [33].


Назва:Євлогій (Марковський)

-Знайдено: + 23 червня 1942 хіротонізований на єпископа Вінницького і Подільського, Української автономної православної церкви.


Зобр:1шт.


Назва:Воротинцев Микола Пилипович

-Знайдено: + В 1944 році частини І-го Прибалтійського фронту під командуванням І. Х. Баграмяна опинилися навпроти так званого «білоруського балкону», виступом фронту в центрі німецької оборони, де зосередилась велика частина військ групи армій «Центр». Для того, щоб ліквідувати цей виступ та визволити Білорусь був розроблений план Білоруської стратегічної наступальної операції під кодовою назвою «Багратіон». Початок операції мав відбутися 23 червня 1944 року частинами 43-ї армії генерал-лейтенанта Бєлобородова та 6-ї гвардійської армії генерал-полковника Чистякова. Ці армії отримали наказ — прорвати оборону ворога на лінії Полоцьк-Вітебськ та захопити плацдарм на березі Західної Двіни в районі Бешенковічей.
-Знайдено: + Ввечері, 23 червня, командир 67 гвардійської стрілецької дивізії генерал-майор О. І. Баксов віддав наказ: «Сформувати з бійців дивізії мобільний зведений загін, якому наказувалось непомітну досягти берегів Західної Двіни, з ходу її форсувати та захопити особливо важливу понтонну переправу». До складу цього загону увійшов і окремий навчальний батальйон, в якому служив Микола Воротинцев. Керував батальйоном гвардії капітан Украдиженко.


Зобр:3шт.


Назва:Деркач В'ячеслав Васильович

-Знайдено: + В'ячесла́в Васи́льович Дерка́ч (*23 червня 1976, Прилуки) — український біатлоніст, майстер спорту, член національної збірної команди України, неодноразовий переможець першостей та Чемпіонатів України. Учасник чотирьох Зимових Олімпійських ігор: 1998, 2002, 2006 та 2010 років. Найкраще досягнення — 7 місце на Олімпіаді 2002 року.


Назва:Відас Алундеріс

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Ігрову кар'єру починав у себе на батьківщині в Литві. Грав за команди: «Жальгіріс-Волмета», «Атлантас», «Жальгіріс», «Ардена». У 2001 перейшов до харківського «Металіста», де за 2 роки відіграв 33 матчі. Сезон 2003 року відіграв у литовській Ветрі, а 2004 перейшов до «Атлантасу», за який він вже грав. Того ж року підписав контракт з польським клубом "Заглембе на 2,5 роки. [34]. 2008 року перейшов у сімферопольську «Таврію».[35] . Контракт був розрахований на 2 роки. У клубі футболіст отримав футболку з 8-м номером. За клуб дебютував 16 липня 2008 у матчі проти «Дніпра» [36]. зимою 2009 у зв'язку з відсутністю місця у основі, був виставлений на трансфер. Півроку підтримував форму, граючи за молодіжний склад кримчан. 23 червня 2009 прийшов до австрійського ФК «ЛАСК»Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>.


Зобр:2шт.


Назва:Православ'я на Кіровоградщині

-Знайдено: + * Єпископ Михаїл (Хороший) (12 квітня 1942 — 23 червня 1942)
-Знайдено: + * Єпископ Володимир (Малець) (23 червня 19421944?
-Знайдено: + Також очільник Миколаївської єпархії УАПЦ носив титул «Кіровоградський і Миколаївський», з 23 червня 1942 року ним був єпископ Михаїл (Хороший).


Зобр:3шт.


Назва:АнтиТабачна кампанія

-Знайдено: + * 21 червня 2011 року у Києві біля Кабінету Міністрів у вигляді театралізованого дійства відбулась прес-конференція студентських активістів, викладачів. Причина проведення — інформація, згідно з якою 23 червня могло відбутися в порушення процедури затвердження законопроекту Табачника «Про вищу освіту» на рівні уряду. Молодь вимагала відставки міністра та керівництва МОНМС. Студенти висловили готовність продовжити протести у вересні.[37][38] Акція одночасно відноситься до кампанії «Проти деградації освіти». Цього ж дня представники підконтрольних МОНМС студентських організацій провели свою прес-конференцію, на якій закликали підтримати законопроект[39].


Зобр:8шт.


Назва:Релігія у Кіровограді

-Знайдено: + * Єпископ Михаїл (Хороший) (12 квітня 1942 — 23 червня 1942)
-Знайдено: + * Єпископ Володимир (Малець) (23 червня 19421944?


Зобр:3шт.


Назва:Історія Сатанова

-Знайдено: + На фронтах війни полягло 55 мешканців селища. Серед них Дмитро Созанський, який народився 1911 року в Сатанові в родині муляра. 18 червня 1943 року командир батареї 462-го стрілецького полку 168-ї стрілецької дивізії старший лейтенант Созанський писав рідним, що тільки за перші 12 днів червня 1943 року він розбив шість дзотів разом із кулеметами та обслугою. 5 червня він отримав медаль «За оборону Ленінграда», а 13 червня його нагородили медаллю «За бойові заслуги». Через п'ять днів, 23 червня 1943 року, Созанський загинув у бою на Ленінградському фронті. Похований у братській могилі біля села Пеніки Ломоносовського району Ленінградської області [40].
-Знайдено: + 23 червня 1989 року затверджено герб Сатанова [41].


Зобр:51шт.


Назва:Герб Сатанова

-Знайдено: + |дата_затвердження = 23 червня 1989
-Знайдено: + Герб затверджено 23 червня 1989 року. Автор — Борис Борисович Шулевський.


Зобр:3шт.


Назва:Білоцерківський тролейбус

-Знайдено: + Тролейбусний рух у Білій Церкві було відкрито 23 червня 1980 року. Довжина першої ділянки тоді склала 6,1 км від вулиці Павличенка до центральної прохідної шинного заводу. Рух відкривали 12 машин ЗіУ-682В. До 1984 року лінія подовжувалась ще 4 рази, як у один, так і в інший бік, таким чином сформувався центральний тролейбусний маршрут міста № 1 — від площі Перемоги до залізничної станції у мікрорайоні «Роток».


Зобр:4шт.


Назва:Сатанівський замок

Підзаголовок:== Літопис ==
Знайдено: + 23 червня 1989 року затверджено герб Сатанова, одним з елементів якого є золота фортечна стіна з баштами (автор герба — Борис Борисович Шулевський).


Зобр:5шт.


Назва:Яковенко Олександр Павлович

-Знайдено: + Олекса́ндр Па́влович Якове́нко (* 23 червня 1987, Київ) — український футболіст, півзахисник італійської «Фіорентини». В минулому — гравець юніорських, юнацьких та молодіжної збірних України. Один раз викликався до лав національної збірної України.


Зобр:4шт.


Назва:Океан-О

-Знайдено: + 19 травня 1999 було проведено засідання МДК, на підставі якого 25 червня 1999 було прийнято рішення № 312/135: при позитивних результатах випробувань провести запуск КА «Океан-О» в період з 21 червня по 23 червня 1999.


Назва:Одеський трамвай

-Знайдено: + | дата відкриття = 20 липня 1880 (кінний),
23 червня 1881 (паровий)[42]


Зобр:3шт.


Назва:Меморіальні місця тоталітарних репресій в Україні

-Знайдено: + |23 червня 1941 року енкаведистами були розстріляні вязні Ковельської тюрми. На сьогодні немає жодних документів про кількість загиблих[43].


Зобр:20шт.


Назва:Погребенник Федір Петрович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився Ф. П. Погребенник 23 червня 1929 року у селі Рожнові. Він був первістком у батьків — Петра Федоровича і Марії Онуфріївни.


Назва:Порошенко Олексій Іванович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Звання Герой України з врученням ордена Держави (23 червня 2009) — за визначні особисті заслуги перед Українською державою у розвитку агропромислового комплексу, запровадження сучасних технологій вирощування сільськогосподарських культур[44]
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + nreg=481/2009 Указ Президента України № 481/2009 від 23 червня 2009 року «Про присвоєння О. Порошенку звання Герой України»]</ref>


Назва:Воробйов Всеволод Михайлович

-Знайдено: + Помер 23 червня 2010 року у Києві. Похований на Лук'янівському кладовищі.


Назва:Ан-38

-Знайдено: + |Перший політ = 23 червня 1994
-Знайдено: + Вперше АНТК ім. Олега Антонова повідомило про проект літак, показавши його модель, в червня 1991 на авіасалон в Парижі. Перший літак Ан-38-100 почав програму льотних випробувань 23 червня 1994.
-Знайдено: + Літак здійснив перший політ — 23 червня 1994; отримав міжнародне свідоцтво у квітні 2000. До 2005 вироблено 11 літаків; виробляється в Новосибірську, але окремі комплектуючі постачають Україна і Білорусь .


Зобр:1шт.


Назва:Шеліхов Денис Васильович

-Знайдено: + Дени́с Васи́льович Ше́ліхов (*23 червня 1989, Херсон) — український футболіст, воротар дніпропетровського «Дніпра».


Зобр:1шт.


Назва:Йован Маркоський

-Знайдено: + Йован Маркоський (серб. Jovan Markoski) (23 червня 1980 року) — сербський футболіст, півзахисник полтавської «Ворскли».


Зобр:1шт.


Назва:Діль Елла Олександрівна

-Знайдено: + 23 червня 2007 року у Німеччині вийшла заміж за тренера юнацької збірної Швейцарії з бадмінтону німця Райнера Діля[45], з яким познайомилася у 2000 році. Разом з чоловіком мешкає у швейцарському місті Івердон. Має дитину від першого шлюбу[46].


Назва:Автотранспортний технікум Національного гірничого університету

-Знайдено: + дата заснування = 23 червня 1930 рік|
-Знайдено: + Створений на базі Дніпропетровського автотракторного технікуму, який був організований згідно з постановою ЦВК і РНК СРСР № 237 від 23 червня 1930 року і мав назву Дніпропетровський автомобільний технікум (з робочим вечірнім відділенням), який був підпорядкований Головному дорожньому управлінню УРСР.


Назва:Гіренко Андрій Миколайович

-Знайдено: + | кінець_терміну2 = 23 червня 1987


Назва:Манастирський Вітольд Антонович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Помер 23 червня 1992 року, похований на Личаківському цвинтарі, поле № 5[47].


Назва:Касименко Олександр Карпович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився (10 (23) червня 1905 року в селі Велика Бурімка (нині село Чорнобаївського району Черкаської області). У 1926 році закінчив факультет соцвиховання Полтавського інституту народної освіти.


Назва:UA Team

Підзаголовок:== Дубляжі ==
Знайдено: + * Футурама (із 2009) — 6 сезон. 7 сезон (23 червня 2012) — звичайне закадрове озвучення.


Назва:Біганенко Ничипір Ілліч

-Знайдено: + Ничипір Ілліч Біганенко (23 червня 1914, Плескачівка — 27 червня 1977) — радянський офіцер, Герой Радянського Союзу, в роки радянсько-німецької війни командир 124-го гвардійського артилерійського полку 52-ї гвардійської стрілецької дивізії 3-ї ударної армії 1-го Білоруського фронту, гвардії підполковник.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 23 червня 1914 року в селі Плескачівці (нині Смілянського району Черкаської області) в селянській родині. Українець. Член КПРС з 1942 року. У 1935 році закінчив робітфак. Вчився в Мелітопольському педагогічному училищі.


Зобр:1шт.


Назва:Станіславське воєводство

-Знайдено: + * Ян Савицький —— (23 червня 1936 — липень 1936) рр.


Зобр:19шт.


Назва:Сєдокова Анна Володимирівна

-Знайдено: + 23 червня 2004 Анна Сєдокова вийшла заміж за відомого українського футболіста Валентина Белькевича. Однак шлюб протримався недовго, і на початку 2008 року подружжя розлучилося.


Назва:Майорчук Мирослава

-Знайдено: + Мирослава Майорчук (нар. 1954 або 1955 — † 23 або 24 червня 1999, Київ) — український мистецтвознавець і журналістка. Писала під псевдонімом Мар'яна Чорна. Відома своїми гострими публікаціями на суспільно-політичні теми. Загинула за нез'ясованих обставин (офіційна версія — самогубство).


Назва:Гармен Аджар

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 23 червня 1937 року в Стамбулі. У 1959 закінчив університет, факультет політичних наук.


Назва:Список кавалерів ордена Свободи

-Знайдено: + |23 червня 2009


Зобр:26шт.


Назва:Кошман Кирило Якимович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 23 червня 1944 року, коли почалися наступальні бої за відвоювання Білорусі, К. Я. Кошман перебував у бойовому ланцюзі другого батальйону свого полку. Противник чинив запеклий опір. У самий розпал боїв за другу і третю траншеї оборони противника, командир другого батальйону був важко поранений. У командування вступив парторг полку капітан К. Я. Кошман. Відбивши всі контратаки противника на висоті «201,7», батальйон першим в дивізії опанував опорним пунктом Дубровно і вийшов до Дніпра. За допомогою підручних засобів форсували річку, захопили плацдарм, на який негайно стали переправлятися головні сили дивізії. Ударом з півдня відвоювали місто Оршу.


Зобр:1шт.


Назва:Франко Петро Михайлович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Орден Свободи (23 червня 2009)[48]
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + nreg=475%2F2009 Указ Президента України № 475/2009 від 23 червня 2009 року «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Конституції України»]</ref> — за вагомий особистий внесок у розвиток конституційних засад української державності, багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм у захисті конституційних прав і свобод людини і громадянина.


Назва:Мукачівська ратуша

-Знайдено: + Споруда зведена за проектом і під керівництвом будапештського архітектора Яноша Бабули-молодшого (деякі джерела твердять, що архітектором був Полгар). Офіційний початок будівництва — 23 червня 1903 року.


Зобр:7шт.


Назва:Іллюшко Павло Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 23 червня 1944 війська 7-ї армії були зупинені перед другою смугою оборони противника, на підступах до села Сармягі Олонецького району Карелії. Укріплення цього вузла опору були побудовані за багнистим болотом, заздалегідь пристріляному вогнем кулеметів і артилерії. Майор Іллюшко приховано висунув свій НП на дистанцію до п'ятдесяти метрів від ворожих укріплень і, ретельно розвідавши вогневу систему противника, забезпечив повне придушення вогневих засобів противника. Разом з атакуючої піхотою Іллюшко одним з перших увірвався у ворожі траншеї, а коли був убитий командир 2-го стрілецького батальйону, взяв на себе командування батальйоном.


Назва:Голод Віталій

-Знайдено: + Голод Віталій (*23 червня 1971, Львів) — шахіст, гросмейстер. Родом з України, імігрував до Ізраїлю. Виступає за шаховий клуб міста Беер-Шеви.


Зобр:1шт.


Назва:Список міністрів транспорту та зв'язку України

Підзаголовок:== Список ==
Знайдено: + |18 грудня 2007 — 23 червня 2009


Зобр:3шт.


Назва:Донець Андрій Анатолійович

-Знайдено: + 23 червня 2011 року підписав дворічний контракт з одеським «Чорноморцем»[49], який вийшов у Прем'єр-лігу України, проте провівши лише один сезон контракт з футболістом було розірвано[50].


Назва:Львівська єпархія Українського екзархату

-Знайдено: + * Панкратій Кашперук, архієпископ Львівський і Тернопільський (15 листопада 1952 — 23 червня 1956)


Назва:Парубій Андрій Володимирович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Орден князя Ярослава Мудрого V ступеня (23 червня 2009)[51].


Зобр:1шт.


Назва:Церква Різдва Пресвятої Богородиці (Петропавлівська Борщагівка)

-Знайдено: + 23 червня 2002 року у Верхньому храмі була відслужена перша Божественна літургія.


Назва:Князь Ігор Володимирович

-Знайдено: + І́гор Володи́мирович Князь (*23 червня 1955, Алупка)
-Знайдено: + З 11 по 23 червня 2001 року контр-адмірал Ігор Князь був призначений командиром походу на великому десантному кораблі «Костянтин Ольшанський» і взяв участь у навчаннях «Кооператив партнер-2001», господарями яких виступали Військово-Морські сили Грузії. А з 16 по 30 січня 2003 року очолив похід цього ж корабля з діловим візитом до грецького порту Нова Кавала.


Назва:Палац Фредрів-Шептицьких

-Знайдено: + 19 червня 2010 року, в річницю з дня народження Александера Фредра, в палаці відбулась презентація меморіальної кімнати А. Фредра та його внука, митрополита Андрея Шептицького. 23 червня 2013 року на стіні палацу урочисто відкрили меморіальну таблицю на честь Александра та Софії Фредрів.


Зобр:8шт.


Назва:Історія Полтавської області

Підзаголовок:=== Втрати ===
Знайдено: + Війна і тимчасова німецько-фашистська окупація завдали Полтавщині величезних матеріальних і людських втрат. Усе лежало в руїнах і згарищах. Повністю було спалено 355 населених пунктів. Особливо постраждали Полтава і Кременчук, Диканський, Кременчуцький, Котелевський, Полтавський, Решетилівській, Семенівський, Чутівський, Шишацький райони. На смертний бій із фашистськими загарбниками з 23 червня 1941 р. по травень 1945 р. пішло 269 442 полтавці, зокрема 2 500 жінок.


Зобр:4шт.


Назва:Макаренко Анатолій Вікторович

-Знайдено: + Заарештований 23 червня 2010 року (частина 2 стаття 367 Кримінального кодексу України (службова недбалість))[52]


Назва:Наталія Май

-Знайдено: + Наталія Май (справжнє ім'я Ситник Наталія Михайлівна)[53] (*25 травня Свердловськ) — автор, композитор і виконавець української пісні. Керівник творчого центру Н. Май Полтавського міського будинку культури. «Заслужений артист України».[54] Директор благодійного фонду сприяння розвитку культури та підтримки обдарованих дітей та молоді «Горлиця».[55]
-Знайдено: + 23 червня 2009 року Президент України Віктор Ющенко своїм указом постановив присвоїти Ситник Наталії Михайлівні (Наталії Май) почесне звання «Заслужений артист України».[54]


Назва:Балабас Олексій Ісакович

-Знайдено: +

Могила на цвинтарі Баунд Брук. США.

Балабас Олексій Ісакович (18 листопада 1890, станиця Слов'янська Таманського відділу на Кубані - 23 червня 1960, США) - український вчений, військовий.


-Знайдено: + Переніс операції на простаті. Переїхав до Баунд Бруку. Помер 23 червня 1960 року.


Назва:Прикордонні битви (1941)

-Знайдено: + Спроба командування Північно-Західного фронту 23 червня провести контрудар силами двох механізованих корпусів (майже 1000 танків) в районі міста Расейняй закінчилася поразкою і 25 червня було прийняте рішення відійти за Західну Двіну. 26 червня німецьким військам вдалось форсувати ріку в районі Даугавпілса, а 2 липня — в районі Єкабпілса. 1 липня 18-а німецька армія зайняла Ригу та увійшла на територію південної Естонії.
-Знайдено: + Тим часом 3-а танкова група Вермахту 23 червня розбила 5-у танкову дивізію 11-ї радянської армії в районі Алітуса, 24 червня зайняла Вільнюс та вийшла в тил Західного фронту.
-Знайдено: + Флангові армії Західного фронту (3-я армія в районі Гродно та 4-а — в районі Берестя) зазнали значних втрат вже в перший день війни. До 25 червня 4-а радянська армія змушена була відійти в глиб території на відстань до 200 км. На гродненському напрямку 23 червня силами 6-го і 11-го механізованих та 6-го кавалерійського корпусів, а також частини 3-ї армії була здійснена спроба провести контрнаступ, однак виділені для удару сили не встигли сконцентруватись у визначених районах і одночасного наступу не вийшло. Після дводенних боїв 25 червня Ставка ВГК дозволила відступ військ до Мінського та Слуцького укріпрайонів.
-Знайдено: + На південному напрямку Червона Армія мала найсильніше угруповання, тому військові успіхи Вермахту тут були меншими ніж на інших ділянках фронту. З 23 по 26 червня спочатку авіація, а потім кораблі Чорноморського флоту завдали відчутних ударів по румунським містам Суліна і Констанца.


Зобр:1шт.


Назва:18735 Чубко

-Знайдено: + |дата відкриття =23 червня 1998
-Знайдено: + 18735 Чубко (18735 Chubko) — астероїд головного поясу, відкритий 23 червня 1998 року.


Назва:Сезон ФК «Металіст» (Харків) 2011—2012

-Знайдено: + 23 червня 2011 р. — почався перший та єдиний перед сезонний збір команди в Австрії. Команда розташувалася поблизу Грацу. Було вирішено за цей час зіграти 4 контрольні поєдинки[56].


Зобр:57шт.


Назва:Литовченко Степан Онуфрійович

-Знайдено: + Степан Онопрійович Литовченко (16 грудня 1909, Лящівка — 23 червня 1969, Іркліїв) — радянський офіцер, Герой Радянського Союзу.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Після демобілізації, в березні 1946 року, працював секретарем Лозівського райвиконкому Харьківської області. Потім переїхав у рідне село. Був головою колгоспу, сільської ради, секретарем парторганізації. З 1959 року проживав в селі Ірклієві. Був першим головою створеного в 1961 році рибколгоспу «Прогрес». Вийшовши на пенсію, продовжував працювати рибалкою в цьому ж колгоспі. Помер 23 червня 1969 року. Похований в Ірклієві.


Назва:Ківерчук Юрій Петрович

-Знайдено: + Ю́рій Петро́вич Ківерчу́к (* 23 квітня 1884 — † 23 червня 1968) — підполковник Армії Української Народної Республіки, в еміграції — полковник.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Учасник II Всеукраїнського військового з'їзду, що відбувся 18—23 червня 1917 року в Києві[57]. На початку листопада 1917 року отримав повноваження від Юрія Капкана (так званого Головнокомандувача всіх збройних сил в Україні) на формування у Кам'янці-Подільському українського партизанського загону. Сформував його під назвою партизанського загону імені Кармелюка. У лютому 1918 року біля Дунаївців на чолі загону був поранений у сутичці із збільшовиченими частинами російської армії, що відступали з Кам'янця-Подільського[58].


Зобр:1шт.


Назва:Український Дім (Білорусь)

-Знайдено: + 23 червня 2010 — реєстрація Українського Дому.


Назва:Леви (хокейний клуб)

-Знайдено: + |align=center|23 червня 1990


Зобр:1шт.


Назва:35-а берегова батарея

-Знайдено: + В подальшому в період червневих боїв 1942 року 35-а батарея щоденно вела вогонь по військам противника, а після загибелі в оточенні 30-ї батареї стала останнім резервом важкої артилерії Севастопольського оборонного району. З метою придушити батарею німецька авіація піддавала її регулярним потужним авіаударам. Під час одного з них 23 червня близькими вибухами авіабомб була виведена з ладу 1-а башта. Не зважаючи на це, протягом 23—27 червня батарея вела вогонь по противнику і знищила до двох взводів піхоти, придушила вогонь ворожої батареї.


Зобр:7шт.


Назва:Супер Вуйки

Підзаголовок:== Учасники ==
Знайдено: + * Дмитро «Казік» Кузовкін (н. 23 червня 1952) — бас-гітара (у 1975—1978 )


Назва:Макарій (Булгаков)

-Знайдено: + Помер 9 червня 1882 об 11 годині 35 хвилин пополудні «від апоплексичного удару» [59] у архієрейському будинку в селі Черкизове (нині в межах Москви); в день смерті відчував себе добре і «навіть був жвавим більше звичайного» [60]. Відспівування було проведено 14 червня в Чудовому монастирі; очолював архієпископ Варшавський Леонтій (Лебединський); похований 15 червня того ж року в склепі Успенського собору Трійце-Сергієвої лаври [61].


Зобр:2шт.


Назва:Бідзіля Андрош Яношович

-Знайдено: + |Жертвам московсько-кадебістських катів, монумент || 2004 || на вулиці Кафедральній || || 23 червня 1941 року під мурами Луцької фортеці НКВС-івці розстріляли близько чотирьох тисяч патріотів України. Монумент на честь жертв розстрілів московсько-кадебістських катів було відкрито 2004 року. Автор — архітектор Андрош Бідзіля. Монумент установлено з ініціативи Обласної Асоціації волинських незалежних письменників ім. Павла Чубинського, коштом Луцької міськради й родини Ничипоруків (Канада).


Зобр:6шт.


Назва:Карні справи від 2010 року щодо соратників Тимошенко

-Знайдено: + 23 червня 2010 року заарештований екс-голова державної митної служби України Анатолій Макаренко.[62]


Зобр:11шт.


Назва:Карпенко Єлисей Андрійович

-Знайдено: + Єлисе́й Андрі́йович Карпе́нко (11(23) червня 1882, Гуляйполе, нині Запорізької області — 24 грудня 1933, Нью-Йорк, США) — український письменник, актор, театральний діяч у США - драматург, режисер. Псевдоніми: Є. Карпенко-Український, Олег Азовський, Andreu Ira, Степовий гість, Шашура Олександра, Андрій Люшня та інші.


Назва:Дмитро «Казік» Кузовкін

-Знайдено: + Дмитро Кузовкін (Дмитро «Казік» Кузовкін; нар. 23 червня 1952, Львів) — український письменник (пише російською і українською мовою), художник-графік.


Назва:Котляревський Петро Степанович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 23 червня 1782 року в селі Ольховатка Куп'янського повіту Харківської губернії. Представник відомого українського дворянського роду. Син сільського священика, призначався до духовного звання, але майже випадково був записаний до піхотного полку[63] і вже 1796 року, в 14 років, брав участь в російсько-перській війні, що відбулася в кінці царювання імператриці Катерини II.


Назва:Проти деградації освіти

Підзаголовок:==== Червень ====
Знайдено: + * 21 червня 2011 року у Києві біля Кабінету Міністрів у вигляді театралізованого дійства відбулась прес-конференція студентських активістів, викладачів. Причина проведення — інформація, згідно з якою 23 червня могло відбутися в порушення процедури затвердження законопроекту на рівні уряду. Студенти висловили готовність продовжити протести у вересні та, окрім іншого, вимагали відставки керівництва МОНМС.[64][65] Акція одночасно відноситься до «АнтиТабачної кампанії». Цього ж дня представники підконтрольних МОНМС студентських організацій провели свою прес-конференцію, на якій закликали підтримати законопроект[66].


Зобр:6шт.


Назва:Битва під Дубном

-Знайдено: + |дата1 = 2329 червня 1941 року
-Знайдено: + Та́нкова би́тва під Ду́бном (відома також як битва під Бродами, битва за Дубно—Луцьк—Броди, 2329 червня 1941) — найбільша танкова битва початкового етапу[67] німецько-радянської та одна з найбільших танкових битв Другої світової війни, між 1-ю танковою групою групи армій «Південь» Вермахту і радянськими механізованими корпусами Південно-Західного фронту, що відбулася в червні 1941 року. У битві з обох сторін взяло участь понад 3200 танків[68] — близько 2500 радянських і близько 800 німецьких[69].
-Знайдено: + == Події 22 і 23 червня. Передумови битви ==
-Знайдено: + Утім вже 23 червня німці захопили Володимир-Волинський та розвивали наступ на Луцьк — Рівне. На цій ділянці фронту утворився п'ятидесятикілометровий розрив, куди спрямувалися сили 1-ї танкової групи і 6-ї армії німців. Командуванню фронтом довелося діяти відповідно до ситуації. Щоб ліквідувати прорив, командувач фронтом генерал-полковник Михайло Кирпонос прийняв рішення завдати противникові удару силами 4-го, 15-го та 22-го механізованих корпусів першого ешелону, а згодом 9-го, 19-го та 8-го корпусів, яких мали підтримувати 131-а моторизована дивізія, 1-а протитанкова артилерійська бригада та інші частини. В реальності зазначені частини знаходилися в процесі висування до фронту і вступали в бій по мірі прибуття без взаємної координації, а деякі частини в контрударі участі так і не взяли[70].


Зобр:9шт.


Назва:Тікунов Григорій Якович

-Знайдено: + Тікуно́в Григо́рій Я́кович (нар.5 січня 1916 — пом. 23 червня 1972) — командир танкової роти 36-ї Червонопрапорної ордена Суворова танкової бригади 11-го танкового корпусу 69-ї армії 1-го Білоруського фронту, Герой Радянського Союзу.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Мужній танкіст закінчив війну в Берліні. Після демобілізації у 1947 році жив у Полтаві, працював у Полтавському інженерно-будівельному інституті. З 1967 року — на пенсії. Помер 23 червня 1972 року. Похований на Центральному кладовищі в Полтаві[71].


Назва:Фаркаш Балаж

-Знайдено: + До складу клубу «Дебрецен» приєднався 23 червня 2010 року. Наразі встиг відіграти за клуб з Дебрецена 11 матчів в національному чемпіонаті.


Зобр:1шт.


Назва:Віктор Генєв

-Знайдено: + Своєю грою привернув увагу представників тренерського штабу «Славії» (Софія), до складу якого приєднався 23 червня 2010 року. Відіграв за команду з Софії наступний сезон своєї ігрової кар'єри. Більшість часу, проведеного у складі софійської «Славії», був основним гравцем захисту команди.


Зобр:1шт.


Назва:Сезон ФК «Динамо» (Київ) 2012—2013

Підзаголовок:=== Червень ===
Знайдено: + 23 червня «Динамо» провело останній третій матч на перших зборах, у якому поступилося німецькому «Карлсруе СК» з рахунком 0-1[72], після чого повернулося до України.


Зобр:37шт.


Назва:Радченко Григорій Тимофійович

-Знайдено: + З 30 квітня 1920 р. — старшина штабу 6-ї Січової дивізії Армії УНР. З 25 травня 1920 р. — завідувач квартирного відділу столичного коменданта у Вінниці. З 23 червня 1920 р. — начальник дислокаційного відділу Головного управління Генерального штабу УНР.


Зобр:1шт.


Назва:Маслівець Ольга Вікторівна

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 23 червня 1978 р. у Тернополі. Виступає в вітрильному спорті (клас — RS:X).


Назва:Сезон ФК «Металіст» (Харків) 2012—2013

-Знайдено: + 12 червня 2012 року «Металіст» вийшов з відпустки, і футболісти почали з'їжджатися на перший тренувальний збір, який проходитиме на курорті «Ріксос-Прикарпаття» поблизу Трускавця. Разом з основною командою на збори відправились троє гравців молодіжного складу — Артур Денчук, Олександр Азацький и Артем Радченко.[73][74]. Тренування команди під час першого збіру, який тривав протягом 13—23 червня 2012 року, проходили на стадіонах «Карпати» у Трускавці та «Сокіл» у м. Стрий[75][76].
-Знайдено: + 23 червня 2012 року «Металіст» останній контрольний поєдинок під час зборів у Трускавці з командою другої ліги «Скала» з м. Стрий, який, попри різницю у класі суперників, завершився бойовою ничиєю[77].


Зобр:4шт.


Назва:Студія «Омікрон»

-Знайдено: + * Футурама (із 2009) — 6-7 сезони (23 червня 2012) — дубляж (6 сезон) та звичайне закадрове озвучення (7 сезон).


Назва:Скляр Олександр Сергійович

-Знайдено: + В наступному сезоні в першій лізі Скляр став основним гравцем команди, але по його завершенні, 23 червня 2010 року через фінансові негаразди та невиплату заробітної плати гравцям Федерація футболу України позбавила ФК «Харків» статусу професіонального клубу[78] і Скляр отримав статус вільного агента. Всього з 27 матчів за основу «Харкова» Олександр Скляр в свій актив записав три матчі в Прем'єр-Лізі України, два — в кубку України.


Зобр:2шт.


Назва:Свергун Ігор Миколайович

Підзаголовок:== Загибель ==
Знайдено: + Загинув у ніч проти 23 червня 2013 року внаслідок нападу терористів на табір альпіністів біля підніжжя гори Нангапарбат в Пакистані[79].


Назва:Яна Кацуба

-Знайдено: + Кацуба Яна Олегівна (нар. 23 червня 1979) — художник, декоратор інтер'єрів.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилась 23 червня 1979 року в Празі. Закінчила Школу дизайну та декорування інтер'єру при Харківській державній академії дизайну і мистецтва, пізніше — Школу-студію живопису Ганни Дахно. З 2005 р Яна відкрила свою майстерню, де і продовжує працювати досі.


Назва:Семенченко Кузьма Олександрович

-Знайдено: + О четвертій ранку 22 червня 1941 року дивізія була піднята по бойовій тривозі і вже о 08.30 виступила у напрямку державного кордону з завданням вийти в район Ковеля і о 20.00 23 червня завдати удар в напрямку ТурійськВербаУстилуг. Тим часом війська 3-го моторизованого корпусу Вермахту на кінець дня 23 червня вже розсікли оборону радянських військ, просунулися радянською територією вглиб на 20-30 кілометрів і вийшла на «танкову» дорогу Володимир-Волинський — Луцьк. Командувачем 5-ї армії генерал-майором Потаповим було прийняте рішення про зосередження частин 22-го механізованого корпусу в напрямку на Володимир-Волинський, зокрема 19 тд поблизу села Війниця. Наказ був отриманий о 03.30 24 червня — за півгодини пройти близько 50 кілометрів і з ходу вступити в бій було не реально. Тим не менше, під нищівними ударами авіації противника дивізія здійснила 50-кілометровий марш по Володимир-Волинському шосе, в ході якого зі 163 танків було втрачено 118, і маючи всього 45 легких танків Т-26 вступила в зустрічний бій з частинами 14-ї німецької танкової дивізії. У цьому бою Кузьма Семенченко був поранений, але не припинив управління з'єднанням. Залишки дивізії відійшли до Рівного.


Назва:Мирко Райчевич

-Знайдено: + 23 червня 2009 року перейшов в одеський «Чорноморець», проте виходив на поле дуже рідко і на початку 2010 року перейшов до складу аутсайдера Прем'єр-ліги «Закарпаття», де відразу став основним гравцем. За підсумками того сезону ужгородський клуб залишив елітний дивізіон, але Мирко продовжив виступати у клубі і допоміг клубу через два роки влітку 2012 року знову повернутися до найвищого дивізіону, вигравши Першу лігу.


Зобр:1шт.


Назва:Паночіні Алоїз Йосипович

-Знайдено: + Алоїз Йосипович Паночіні (справжнє прізвище Паноцний; близько 1820, Чехія — 23 червня 1863, Київ) — український музикант і музичний педагог.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер в Києві 23 червня 1863 року. Похований на Байковому кладовищі (стара частина).


Назва:Історія Стрия

-Знайдено: + 23 червня 1578 року король Стефаній Баторій видав декрет про права і вільності міста. Мета декрету: захистити міщан від старостиі його урядовців.


Назва:Стахів Теофілія

-Знайдено: + Теофілія Стахів (псевда "Марія", "Маруся", "Ірина", "Ірина Мороз", "Марта", "Гава"; 1 вересня 1911 с.Носів Підгаєцький повіт - 23 червня 2003 м.Етобіко, штат Онтаріо) — діячка національно-визвольного руху, жертва політичних репресій. В пору активної молодості відома як Філя Бзова. До кола її знайомих належали Іван Габрусевич, Ярослав Старух, Василь Кук, Роман Шухевич, Михайло Турчманович, Степан Ленкавський.


Зобр:1шт.


Назва:Таврійськ (станція)

-Знайдено: + |Date = 23 червня


Назва:Кушугум (станція)

-Знайдено: + |Date = 23 червня


Назва:Едер Тадей Євстахович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Орден «За заслуги» I ст. (23 червня 2009) — за вагомий особистий внесок у розвиток конституційних засад української державності, багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм у захисті конституційних прав і свобод людини і громадянина[80]


Назва:Ковтуненко Олександр Володимирович

-Знайдено: + Олекса́ндр Володи́мирович Ковтуне́нко (нар. 23 червня 1968, місто Київ) — український політик. Колишній народний депутат України. Віце-президент НАЕК «Енергоатом» (вересень 2007 — січень 2008).


Назва:Санцевич Анатолій Васильович

-Знайдено: + Анатолій Васильович Санцевич (23 червня 1924, Кострома — 15 березня 1996, Київ) — український історіограф, джерелознавець, дослідник методики і методології вивчення історії. Лауреат премії імені Д. З. Мануїльського АН УРСР (за 1984 рік).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 23 червня 1924 року в селі Костромі Крюківського району Полтавської губернії (нині в межах міста Кременчука). У 1952 році закінчив факультет міжнародних відносин Київського державного університету. У 19521955 навчався в аспірантурі Інституту історії АН УРСР. У 1955 році, під керівництвом кандидата історичних наук В. А. Жебокрицького, захистив кандидатську дисертацію на тему: «Підривна діяльність Ватикану і боротьба трудящих народно-демократичної Польщі проти католицької реакції (1945–1953)». У 19551961 роках працював старшим науковим співробітником Інституту педагогіки УРСР, у 19611996 роках — старшим науковим співробітником відділу історії соціалістичного і комуністичного будівництва, завідувачем відділу, заступником директора, провідним науковим співробітником відділу української історіографії Інституту історії АН УРСР. У 1968 році захистив докторську дисертацію на тему: «Проблеми історії України 1945–1965 рр. у радянській історіографії». Нагороджений медаллю імені А. С. Макаренка Міністерства освіти України. Помер в Києві 15 березня 1996 року.


Назва:Лойко Олексій Герасимович

Підзаголовок:== БІОГРАФІЯ ==
Знайдено: + Помер Олексій Герасимович 23 червня 2009 року у м. Вінниці.


Назва:Гураль Лук'ян Єрофійович

-Знайдено: + Лук'ян Єрофійович Гураль (псевдо: «Герцет») (* 1919, с. Баїв, Луцький район, Волинська областьnbsp;— † 23 червня 1941, м. Луцьк) — районний провідник ОУН Торчинського району.
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Член ОУН з 1930-х років. У 1940 році районний провідник ОУН Торчинського району Ковельсько-Володимирської округи. Заарештований більшовиками і розстріляний в другий день німецько-радянської війни 23 червня 1941 року в Луцькій в'язниці.


Зобр:5шт.


Назва:Фароян Омар Едуардович

-Знайдено: + Омар Едуардович Фароян (нар. 23 червня 1990, Київ) — український футболіст, півзахисник «Динамо-2».


Назва:Зеніна Алла Миколаївна

-Знайдено: + Алла Миколаївна Зеніна (3 жовтня 1930, Лучинець — 23 червня 1988, Київ) — український історик, кандидат історичних наук (з 1970 року), лауреат Державної премії УРСР у галузі науки і техніки (за 1984 рік)[81].
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Померла в Києві 23 червня 1988 року.


Назва:Гавронський Олександр Йосипович

-Знайдено: + Гавронський Олександр Йосипович (* 23 червня 1888 — † 17 серпня 1958, Кишинів), український та російський режисер театру і кіно, математик, філософ.


Назва:Майборода Анатолій Васильович

-Знайдено: + Майборода Анатолій Васильович (* 1922, Суми — † 23 червня 1993, похований у Харкові) — український мовознавець та педагог.


Назва:Ротенштейн Анатолій Олександрович

-Знайдено: + Ротенштейн Анатолій Олександрович (* 23 червня 1926, Богуслав — † 1992) — український режисер радянських часів, 1969 — заслужений діяч мистецтв УРСР.


Назва:Вітошинський Лео

-Знайдено: + Вітошинський Лео (Левко Юрійович Вітошинський) (* 23 червня 1941, Відень — † 1 жовтня 2008) — австрійський та український музикант, гітарист, педагог, 1998 — почесний професор Музичної Академії у Львові, 2001 — заслужений артист України.


Назва:Грінченко Олександр Маркович

-Знайдено: + Грінченко Олександр Маркович (* 23 червня 1904, Довгеньке, тепер Тальнівський район — † 1998) — український вчений-ґрунтознавець радянських часів, 1955 — доктор сільськогосподарських наук, 1959 — член-кореспондент Української академії сільськогосподарських наук, 1964 — заслужений діяч науки УРСР, нагороджений орденом Леніна, «Знак пошани», медалями «За доблесну працю у Великій Вітчизняній війні» та «За трудову відзнаку», 5 медалями ВДНГ.


Назва:Пікуш Марія Іванівна

-Знайдено: + Пікуш Марія Іванівна (* 23 червня 1954 , село Мирне Дніпропетровської області), українська художниця, 1984 — членкиня Національної спілки художників України, 2007 року нагороджена орденом княгині Ольги 3 ступеню.


Назва:Сезон ФК «Динамо» (Київ) 2013—2014

-Знайдено: + 23 червня «Динамо» провело другий матч на зборах, зігравши внічию 1-1 із командою другої німецької Бундесліги «Мюнхен 1860»[82]. Матч викликав неабиякий інтерес у глядачів, які повністю заповнили «Гребен-Штадіон».


Зобр:2шт.


Назва:Бойко Петро Тодосьович

-Знайдено: + | дата_народження = 23 червня 1930
-Знайдено: + Бойко Петро Тодосьович (* 23 червня 1930, с. Лопатинка Оратівського району Вінницької області) — диктор Українського радіо з 1953 року, священик з 1990 року, заслужений артист України
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 23 червня 1990 єпископ Василь Романюк (згодом – Патріарх Київський і всієї України-Руси Володимир) висвятив його на диякона, а 26 липня того ж року митрополитом Іоном Боднарчуком був рукоположений в ієреї для місійного служіння.


Назва:Одеська державна академія технічного регулювання та якості

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + * Відповідно до рішення Міжгалузевої акредитаційної комісії від 18 червня 1993 року (протокол № 5/2), колегії Міністерства освіти України від 23 червня 1993 року (протокол № 13/2), наказу від 31 серпня 1993 року № 122 Держстандарту України училище було реорганізовано в Одеський коледж стандартизації, метрології та сертифікації.


Зобр:1шт.


Назва:Кашаєв Бадаві Магомедович

Підзаголовок:== Загибель ==
Знайдено: + Загинув разом зі Свергуном Ігорем Миколайовичем, Коняєвим Дмитром Сергійовичем та альпіністами з інших країн у ніч проти 23 червня 2013 року внаслідок нападу терористів на табір альпіністів біля підніжжя гори Нангапарбат в Пакистані


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ухвала Донецького апеляційного адміністративного суду від 23 червня 2010 р.
  2. У БАНДЕРИ ОСТАТОЧНО ВІДІБРАЛИ ГЕРОЯ
  3. Рішенням суду президентський указ «Про присвоєння С.Бандері звання Герой України» скасовано
  4. Баронч С. Пам'ятки язловецькі.-Львів: Друкарня «Закладу народного ім. Оссоліньських»,1862.-230с.,(пол.) с.26
  5. Акти ґродські і земські.-Львів,1876.Т.6.-307с.,(пол., лат.) с.64-65
  6. Акти ґродські і земські.-Львів,1876.Т.6.-307с.,(пол., лат.) с.114-115
  7. Акти ґродські і земські.-Львів,1870.Т.2.-295с.,(пол., лат.) с.193-197
  8. [http://www.nbuv.gov.ua/portal/soc_gum/vnv/2009_11/261-274.pdf Юрчук О. О. «Танковий розгром під Дубно: хто винен?
  9. Інтерв'ю Олега Ельцова з Ігорем Бакаєм // УК
  10. Указ Президента України № 475/2009 від 23 червня 2009 року «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Конституції України»
  11. Указ Президента України № 475/2009 від 23 червня 2009 року «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Конституції України»
  12. Атестат ФК «Харків» — відкликаний
  13. Указ Президента України № 578/2008 від 23 червня 2008 року «Про присвоєння спеціального звання»
  14. Указ Президента України № 475/2009 від 23 червня 2009 року «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Конституції України»
  15. Указ Президента України № 475/2009 «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Конституції України»
  16. [http://www.kmu.gov.ua/sport/control/publish/article?
  17. Указ Президента України № 475/2009 від 23 червня 2009 «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Конституції України»
  18. Указ Президента України № 469/2004 від 22 квітня 2004 року «Про відзначення державними нагородами України»
  19. [http://www.warheroes.ru/hero/hero.asp?
  20. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою райрада не вказано текст
  21. Фотогалерея. Офіційний візит Президента України до Португалії. 23-24 червня 2008 року. Президент України. 23 червня 2008. Процитовано 28-10-2008.
  22. У Португалії сказали Ющенку, що дуже цінують працьовитих українців. УНІАН. 24 червня 2008. Процитовано 28-10-2008.
  23. Ющенко звертається до лісабонців і португальських українців. УНІАН. 23 червня 2008. Процитовано 28-10-2008.
  24. [http://www.president.gov.ua/news/14234.html?
  25. Постанова Полтавської обласної ради від 23 червня 2010 року «Про виключення з облікових даних села Гребеняки Ковердинобалківської сільської ради Шишацького району Полтавської області»
  26. [http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/z7503/A036?

    Назва:Нельговський Юрій Панасович

    -Знайдено: + Ю́рій Пана́сович Нельго́вський (* 28 серпня 1918, місто Костянтиноград, тепер Красноград Харківської області — † 23 червня 1983, Київ) — український архітектор, мистецтвознавець.


    Назва:Кам'янець-Подільський коледж харчової промисловості Національного університету харчових технологій

    Підзаголовок:== Історія ==
    Знайдено: + 23 червня 1993 року технікум перетворено на коледж.


    Назва:Ландсман Вадим Аронович

    -Знайдено: + nreg=475%2F2009 «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Конституції України»] від 23 червня 2009 року №475/2009 на офіційному сайті Верховної Ради України

  27. Біографічна довідка: Ландсман Вадим Аронович
  28. Ландсман Вадим Аркадійович на офіційному сайті Харківської міської ради, міського голови, виконавчого комітету
  29. Фотогалерея. Офіційний візит Президента України до Португалії. 23-24 червня 2008 року. Президент України. 23 червня 2008. Процитовано 26-11-2008.
  30. У Португалії сказали Ющенку, що дуже цінують працьовитих українців. УНІАН. 24 червня 2008. Процитовано 26-11-2008.
  31. [http://aviation-safety.net/database/type/type.php?
  32. Горбатюк Микола, Вінниця У Вінниці встановлять «Пісню» // газ. «День» № 111 за 23 червня 2005 року
  33. Указ Президента України № 475/2009 «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Конституції України»
  34. Литовський захисник перейшов з «Атлантаса» у «Заглембе»
  35. Відас Алундеріс — гравець «Таврії»
  36. Україна — Таврія (Сімферополь) — Дніпро (Дніпропетровськ) — Чемпіонат.ру (рос.)
  37. Студенти готуються до протестів у вересні— Відсіч
  38. Прес-конференція проти реєстрації Законопроекту МОНМС— УАСС
  39. Студенти очікують на новий закон про вищу освіту вже до кінця року— ВСР
  40. Последние письма с фронта: В 5 томах. — Т. 3. — М.: Воениздат, 1991. — С. 55.
  41. Сатанів // Напиткін Валерій. Геральдика Хмельниччини. — Тернопіль: Підручники і посібники, 2005. — С. 28.
  42. {{cite web|url=http://narrow.parovoz.com/emb/index.php?
  43. У Ковелі вшанували пам'ять жертв розстрілу в'язнів тюрми. Перець по-ковельські. 25.06.2011
  44. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  45. Элла Карачкова вышла замуж
  46. «Волжская коммуна» от 19 июля 2008 года
  47. Криса Л., Фіголь Р. Личаківський некрополь. — Львів, 2006. — С. 157, 163. — ISBN 966-8955-00-5..
  48. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  49. Андрей Донец стал «моряком» (російською) . Официальный сайт ФК «Черноморец» (Одесса). 23.06.2011. Архів оригіналу за 27 березня 2012. Процитовано 23.06.2011.
  50. Черноморец: Велосо продлили, с четырьмя расстались
  51. Указ Президента України № 475/2009 від 23 червня 2009 року «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Конституції України»
  52. Регіонал Бондик вважає арешт Макаренко необгрунтованим. Сайт «Главком.ua», за матеріалами УНІАН. 29.06.2010.
  53. Новини Полтавської студії «Місто».
  54. а б УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 475/2009 від 23 червня 2009 року.
  55. Благодійний фонд «Горлиця». Бізнес-каталог України. Довідник підприємств.
  56. Ua-football. "Металлист" уже в Австрии. рос. Процитовано 24.06.2011.
  57. Ківерчук Юрій. Від автономії до суверенності // За Державність. — Торонто, 1964. — Число 10. — С.28—29.
  58. Козловський Олексій. Кармелюківці // За Державність. — Торонто, 1964. — Число 10. — С.218.
  59. «Правительственный Вѣстникъ». 11 (23) червня 1882, № 126, стр. 1.
  60. «Правительственный Вѣстникъ». 15 (27) червня 1882, № 129, стор 2.
  61. «Правительственный Вѣстникъ». 19 червня (1 липня) 1882, № 133, стор 2.
  62. Адмірали та офіцери ВМФ Росії написали листа президенту Януковичу з проханням звільнити з-під варти їхнього колишнього товариша по службі Анатолія Макаренка. Сайт «ТСН.ua» (служба новин українських телеканалів «1 + 1», «2 + 2», «ТЕТ»). 27.8.2010.
  63. Котляревский Пётр Степанович (рос.)
  64. Студенти готуються до протестів у вересні— Відсіч
  65. Прес-конференція проти реєстрації Законопроекту МОНМС— УАСС
  66. Студенти очікують на новий закон про вищу освіту вже до кінця року— ВСР
  67. Початковий, або як його ще називають оборонний, етап Радянсько-німецької війни тривав до переломного моменту у Сталінградській битві, коли у листопаді 1942 — лютому 1943 року радянській війська не перейшли в контрнаступ. Джерело: Турченко Ф. Г., Тимченко С. М., Панченко П. П. Новітня історія України. Частина друга. 1939–2001. 11 клас, К.:Генеза, 2001. 384 ст. ст. 11. ISBN 978-966-504-052-9
  68. (рос.) Ісаєв О. В. Дубно 1941. Найбільша танкова битва Другої світової. // рос. Исаев А. В. Дубно 1941. Величайшее танковое сражение Второй мировой. Серия: Великие танковые сражения. — М.: Яуза, 2009. 192 стр., стр 4. ISBN 978-5-699-32625-9
  69. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою popel не вказано текст
  70. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою isaev2 не вказано текст
  71. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою poltavahistory не вказано текст
  72. Динамо потерпело поражение от Карлсруэ
  73. Команда прибула на збори ФК «Металіст». 12.06.2012.
  74. Металлист в Трускавце. Сбор в Западной Пальмире Украины (+ фото). ФК «Металлист». 13.06.2012. (рос.)
  75. Металлист в Трускавце. Первая тренировка (+ фото) ФК «Металлист». 14.06.2012. (рос.)
  76. Металлист в Трускавце. День второй. Стрый встретил харьковчан болельщицким ажиотажем. ФК «Металлист». 15.06.2012. (рос.)
  77. Металіст в Трускавці. День одинадцятий. Трускавець позаду. Попереду - Австрія. ФК «Металіст». 24.06.2012.
  78. Атестат ФК «Харків» — відкликаний
  79. Згадати поіменно. Названо прізвища українців, загиблих у Пакистані
  80. Указ Президента України № 475/2009 від 23 червня 2009 року «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Конституції України»
  81. За цикл робіт «Історичні зв'язки і дружба російського, українського, білоруського та молдавського народів у братньому союзі народів СРСР»
  82. «Динамо» (Київ) – «Мюнхен-1860» – 1:1