Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/3 липня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Організація з безпеки і співробітництва в Європі

-Знайдено: + Нарада з безпеки та співробітництва в Європі, що проходила з 3 липня 1973 р. до 1 серпня 1975 р. за участю 33-х європейських держав, США і Канади, завершилася підписанням главами держав і урядів в Гельсінки Заключного акту, який став довгостроковою програмою дій з будівництва єдиної, мирної, демократичної і процвітаючої Європи. Нараду було започатковано як політичний консультативний орган, до якого ввійшли країни Європи, Центральної Азії та Північної Америки. 1 січня 1995 р., згідно з рішенням Будапештського саміту, Нарада з безпеки та співробітництва в Європі змінила свою назву на Організацію з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) і набула статусу міжнародної організації.
-Знайдено: + За результатами дво- та багатосторонніх переговорів стосовно нових форм співробітництва нашої держави з інститутами Організації було прийнято рішення щодо заснування посади Координатора проектів ОБСЄ в Україні. Координатор проектів ОБСЄ в Україні розпочав свою роботу відповідно до рішення Постійної Ради ОБСЄ №295 від 1 червня 1999 року та Меморандуму про взаєморозуміння між ОБСЄ та Урядом України щодо створення нової форми співробітництва, підписаного 13 липня 1999 року і ратифікованого Верховною Радою України 10 лютого 2000 року.


Зобр:3шт.


Назва:Зеров Микола Костянтинович

-Знайдено: + Від 1926 року Зеров виступав лише як літературний критик, зосередивши основні зусилля на перекладах та історико-літературних студіях. Того ж року офіційна влада звинуватила «неокласиків» в антипролетарських настроях. Григорій Майфет 3 липня 1927 року так писав Зерову про настрої в Харкові: «Взагалі літературна ситуація жахлива. Тичина каже: „Мені шкода не того, що я нічого не друкую, а того, що я нічого не пишу для себе…“».


Зобр:5шт.


Назва:Конституція України

-Знайдено: + Перший проект Конституції, розроблений робочою групою Л. П. Юзькова, зазнав редакційних змін від 29 січня 1992 р. і привернув серйозну увагу як вітчизняних, так і зарубіжних спеціалістів. Його обговорення проводилися 3-5 березня 1992 р. на міжнародному семінарі у Празі, 3-5 липня у Києві на симпозіумі «Конституція незалежної України», а також на численних «круглих столах». Цей проект після відповідних доповнень та численних експертиз 5 червня 1992 р. був ухвалений Конституційною комісією і винесений на розгляд Верховної Ради України. 1 липня 1992 р. Верховна Рада України ухвалила постанову про винесення розробленого Конституційною комісією проекту Конституції України до 1 листопада 1992 р. на всенародне обговорення[1].


Зобр:2шт.


Назва:Ганкевич Лев Юліанович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Співробітничав з Українською Соціал-Демократичною Партією (УСДП), подорожував на Наддніпрянщину в політичних справах. Під час Першої світової війни співпрацював з Союзом за Визволення України та був його представником в Болгарії. В 1918 р. він був делегатом Української Національної Ради Західноукраїнської Народної Республіки[2]. Ганкевич був головою виконавчого комітету в 1921-23 та 1930-34 р. 3 липня 1924 у Львові відбулась конференція Української соціал-демократичної партії, на якій відбувся розкол. Права група на чолі з Ганкевичем запропонувала об'єднатися з ППС проти червоного та білого терору. Група центру під керівництвом Галикевича висловила прихильність до комунізму, але незгоду щодо керівництва Москви[http://www.history.org.ua/?


Назва:Міхновський Микола Іванович

-Знайдено: + Результат виявився прямо протилежним: полуботківці вдалися до спроби воєнного заколоту з метою проголошення незалежної України. Існував план повстання, очевидно, складений самим Міхновським, ризикований і певною мірою авантюрний. У ніч з 3 на 4 липня полк вийшов з казарм, здобув арсенал і частину центру Києва. Але виступ не підтримала Центральна Рада, яка ще сподівалася досягти української автономії політичним шляхом. 6 липня повстанці склали зброю, частину з них було заарештовано. Військова прокуратура розпочала слідство, яке тривало аж до жовтня.[3][4]


Зобр:11шт.


Назва:Шухевич Роман Йосипович

-Знайдено: + Проте вже 3 липня 1941 р. державний підсекретар уряду Генерал-губернаторства Кундт розтлумачив В. Горбовому, проф. В. Андрієвському, В. Мудрому, С. Шухевичу та С. Бандері, що створення в Кракові Українського Національного Комітету та проголошення у Львові Українського Уряду не погоджені з керівництвом Третього Райху, а тому є незаконними. Він також підкреслив, що „остаточне слово в українських справах належить лише фюреру[5]. Наступним кроком з боку нацистів стало затримання С. Бандери, Я. Стецька та групи інших чільних членів ОУН(Б) і переведення їх до Берліна.
-Знайдено: + 13 липня 1941 р. „Нахтіґаль“, перейшовши р. Збруч, опинився на території Наддніпрянської України і взяв участь в бойових діях проти Червоної армії, зокрема, під Браїловим та Вінницею. Після цього батальйон було відведено на відпочинок до містечка Юзвин (тепер Некрасове). Саме тут Роман Шухевич та його вояки з жахом дізналися про підсумки наради 16 липня 1941 р. в ставці фюрера, які остаточно знімали з порядку денного питання самостійності України: Східна Галичина включалася до складу Польського генерал-губернаторства, Північна Буковина, Бесарабія та територія між ріками Дністер та Південний Буг приєднувалися до Румунії, інші українські землі увійшли до райхскомісаріату Україна або в підпорядковування військовій адміністрації. У зв'язку з цим Легіон, який на той час перебував біля Вінниці, відмовився від подальшої служби в німецькій армії[6]. Роман Шухевич різко зреагував на згаданий перебіг подій і начебто надіслав до ОКВ протест, в якому підкреслювалось, що внаслідок „арешту нашого Уряду і Провідника, Легіон не може дальше перебувати під командуванням німецької армії[7]. Загострення стосунків нацистів з ОУН(Б) змусило їх розформувати батальйони „Нахтіґаль“ і „Роланд“. 13 серпня 1941 р. „Нахтіґаль“ було роззброєно (за винятком старшин) і відправлено до Кракова, а звідти 27 серпня переведено до вишкільного табору Нойгаммер. Як згадує М. Кальба, коли про це дізнався Роман Шухевич, то він застеріг проти непродуманих кроків і сказав: „…Є хтось, хто за нас думає та відповідає, та якщо зайде така потреба, тоді дістанемо наказ від проводу, що робити…“[8].
-Знайдено: + Цікавою є точка зору Р. Шухевича на причини виникнення польсько-українського конфлікту навесні 1943 р. на Волині -Поліссі, яку він виклав на засіданнях І Великого Збору Української Головної Визвольної Ради 11-15 липня 1944 р. Виступаючи 13 липня 1944 р. в дискусії з польського питання, «Тур» відмітив, що після переходу української поліції на Волині — Поліссі на бік ОУН і УПА німці створили польську поліцію, яка разом з СС «застосовувала жорсткі та нелюдські прийоми» щодо українського населення. Крім того, за його словами, польський елемент на Волині «повністю паралізував рух УПА». За цих обставин, наголосив Роман Шухевич, українське населення виступило проти поляків і «тоді почалася ліквідація польського населення на Волині, яка закінчилась влітку 1943 р.»[9].


Зобр:42шт.


Назва:Тернопіль

Підзаголовок:=== Виставки ===
Знайдено: + Виставки різної тематики організовували українське товариство «Просві­та» й польське «Товариство народної школи». Від 23 червня до 3 липня 1931 в Міському парку та двох гімназійних приміщеннях відбулися воєводська і регіональна виставки, до них були видрукувані план Тернополя, монографія «Тернопільське воєводство».


Зобр:32шт.


Назва:Квітка Цісик

-Знайдено: + З 30 червня по 3 липня 1988 року пройшов Фестиваль Західної Канади (англ. Western Canada's Festival'88) у Веґревілі (фестиваль писанки) й Едмонтоні (музичний фестиваль), в рамках якого організатори вперше в історії сучасної української музичної індустрії звукозапису вручили нагороди митцям, які зробили значний внесок у розвиток української музики за останні 20 років. Для визначення переможців було розіслано близько 400 бюлетенів об'єднанням українських митців і музикантів по всій Північній Америці. Вручення нагород відбулося 1 липня під час блискучого бенкету в голлівудському стилі, який провели відомий комік з Торонто Тед Волошин[en] і віджей CBC[en] Саманта Тейлор[en] (Мирослава Луців). Велика частина цього вечора була присвячена Квітці Цісик, яка здобула чотири перші нагороди — «Найулюбленіша співачка», «Найпопулярніша платівка» та «Неперевершена продукція» (за альбом 1980 року) і «Найкраще опрацьована нетанцювальна українська народна пісня» (за пісню «Іванку...») — більше, ніж будь-який інший виконавець того вечора, але сама не змогла бути присутньою на церемонії[10][11].


Зобр:5шт.


Назва:Чайковський Данило

-Знайдено: + Дани́ло Чайко́вський (псевдонім О. Данський, * 17 березня 1909, Мишків, Галичина, нині Заліщицького району Тернопільської області — † 3 липня 1972, Ірвінгтон, США) — український журналіст і політичний діяч ОУН(р) під керівництвом Степана Бандери.


Назва:Рівне

-Знайдено: + * 3 липня 1941 — створення міської управи, головою міської управи став фармацевт Полікарп Бульба, професора гімназії Івана Сав'юка було призначено другим посадником, правника Сергія Іллюка — першим членом управи, Назара Шевчука — другим


Зобр:18шт.


Назва:Яблонський Анатоль

-Знайдено: + Анато́ль Ябло́нський (3 липня 1912, Київ — 1954, Париж) — маляр-візантиніст, іконописець.


Назва:Українська Центральна Рада

Підзаголовок:=== Сесії ===
Знайдено: + * 3 липня — 14 липня;
-Знайдено: + 16 (3) липня 1917 — УЦР прийняла свій II Універсал.


Зобр:2шт.


Назва:Універсали Української Центральної Ради

-Знайдено: + 3 липня (16 — за новим стилем) 1917 — зафіксував наслідки домовленостей між УЦР і Тимчасовим урядом: останній визнавав УЦР і Генеральний Секретаріат як крайовий орган України і водночас Генеральний Секретаріат ставав органом центрального уряду. Зі свого боку, УЦР визнавала Всеросійські установчі збори, а до їх скликання зобов'язувалася не робити самовільних кроків до здійснення автономії України.
Підзаголовок:=== Умови ===
Знайдено: + Рішення I Універсалу в Петрограді були сприйняті із занепокоєнням. Зважаючи на політичну кризу, обумовлену масовими демонстраціями, поразку російської армії на Південно-Західному фронті і, як наслідок, втрату Галичини, Тимчасовий уряд не міг діяти виключно силовими заходами, оскільки на захист Центральної Ради могли стати фронтові українізовані частини і велика частка населення України. Крім того, збройний конфлікт міг призвести до розколу серед політичних сил Росії. У зв'язку з цим Тимчасовий Уряд пішов на переговори з Центральною Радою, для чого 28 червня до Києва відправилися урядова делегація у складі О. Керенського, М. Терещенка та І. Церетелі. У результаті переговорів було досягнуто компромісу. Зокрема, Тимчасовий уряд визнав теоретичну можливість отримання Україною автономії, а Центральна Рада зобов'язувалася самостійно (без рішення Всеросійських Установчих зборів) автономію не вводити; Тимчасовий уряд дозволив створення національних українських військових частин, але при цьому організовуватися вони повинні були з дозволу та під контролем Тимчасового уряду, при цьому українські частини залишалися у складі єдиної російської армії. Ці умови повинні були бути зафіксовані у спеціальній постанові Тимчасового уряду Універсалі Центральної Ради. Досягнутий компроміс викликав у Росії урядову кризу, на знак протесту проти будь-яких поступок українцям троє міністрів-кадетів вийшли з уряду, однак постанова все-таки було прийнято. 3 липня 1917 Тимчасовий Уряд відправив до Києва телеграму з постановою «Про національно-політичне становище України», зміст якого збігалося зі змістом підготовленого до оголошення II Універсалом.


Зобр:1шт.


Назва:Хмелюк Василь Михайлович

-Знайдено: + Васи́ль Миха́йлович Хмелю́к (фр. Vasyl Khmeluk, * 3 липня 1903, с. Березівка, Жмеринський район, Вінницька область — † 2 листопада 1986, Париж) — український маляр-постімпресіоніст і поет.


Назва:Острог

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + * 3 липня 1941 року — Німецькі війська окупували місто. Єврейське населення Острога в цей час становило 9,5 тис. чоловік.


Зобр:3шт.


Назва:Теребовля

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + * Наталія Пасічник (нар.3 липня 1984) — українська поетеса, перекладач, член Національної спілки письменників України, переможниця конкурсу «Коронація слова»[12].


Зобр:25шт.


Назва:Кравченко Юрій Федорович

-Знайдено: + | початок_терміну = 3 липня 1995
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 3 липня 1995 р. — 26 березня 2001 р. — міністр внутрішніх справ України.

-Знайдено: +

Попередник: 3-й Міністр внутрішніх справ України
3 липня 199526 березня 2001
Наступник:

Радченко Володимир Іванович
Смирнов Юрій Олександрович



Зобр:1шт.


Назва:Дрогобич

-Знайдено: + 3 липня 1941 року в Народному домі член проводу Василь Николяк («Клен») оголосив про Акт відновлення Української Держави. 5 липня в дрогобицькій пресі опубліковано «Маніфест ОУН».[13]. Наступного дня на кількатисячному мітингу, що зібрався на площі перед церквою святого Юра, В.Николяк повідомив про створення у Львові уряду української держави на чолі з прем'єром Ярославом Стецьком. Присутні на мітингу присягнули на вірність Україні.


Зобр:24шт.


Назва:Сениця Павло

-Знайдено: + Сениця Павло (23 вересня 1879 Максимівка, Полтавська губернія — 3 липня 1960 Москва, Росія]])- композитор і фолкльорист.


Назва:Костенко Юрій Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 3 липня 1995 р. — 8 травня 1998 р. — міністр охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України. Був членом ради СБУ, членом Ради національної безпеки при Президентові України, членом Ради національної безпеки і оборони України з серпня 1996 р. по вересень 1998 р., членом Комісії з питань ядерної політики і екологічної безпеки при Президентові України з грудня 1997 р. по липень 2000 р., членом Державної комісії з проведення в Україні адміністративної реформи з липня 1997 р. по липень 2001 р. 4 жовтня 1997 у Відні на сесії Генеральної конференції МАГАТЕ підписав від імені уряду України Конвенцію про безпеку поводження з радіоактивними відходами та відпрацьованим паливом.


Назва:Грюнвальдська битва

-Знайдено: + 3 липня 1410 об'єднані сили польсько-литовсько-руського війська виступили з району Червіньська в напрямку столиці орденських володінь м. Марієнбурга (зараз — Мальборк, Польща), назустріч їм з Марієнбурга вийшло військо Тевтонського ордену під командуванням Великого Магістра ордена Ульріха фон Юнінгена.


Зобр:10шт.


Назва:Битва під Берестечком

-Знайдено: + 3 липня дві тисячі козаків виходять із табору і вибивають поляків з пагорбів, де трьома днями раніше розташовувалися татари. Надвечір Конецпольському вдається вибити їх із висот і відтіснити назад до табору.


Зобр:18шт.


Назва:Любко Дереш

-Знайдено: + Лю́бко Де́реш (повне ім'я: Любоми́р Миросла́вович Де́реш; * 3 липня 1984, імовірно — в м Пустомити, Львівська область[14]) — сучасний український письменник.


Зобр:1шт.


Назва:Кременець

-Знайдено: + 3 липня 1941 р. Кременець зайняли гітлерівські війська, які масово розстрілювали мирне населення. Кременчани активно включалися в Рух Опору. У роки війни в околицях міста діяло 4 українські збройні формування різної політичної орієнтації. 19 березня 1944 в місто увійшли війська 1-го Українського фронту. Понад 2 тис. кременчан мобілізовні в ЧА.


Зобр:7шт.


Назва:Почаївська лавра

-Знайдено: + 1713 р. монастир став греко-католицьким, Чину Святого Василія Великого (ЧСВВ, василіянським). Стан споруд монастиря вимагав реконструкції. Після чисельних нарад для перебудови монастиря був прийнятий проект Яна Ґотфріда Гофмана. 3 липня 1771 р. урочисто закладений перший (наріжний) камінь. 1791 р. закінчили побудову монастиря, 8 вересня образ був урочисто внесений в нову святиню. 8 вересня 1773 о.Сильвестром Рудницьким (після визнання чудотворною Папою Римським Климентом XIV) була коронована ікона Богоматері в дерев'яній каплиці, зведеній за проектом архітектора, кам'янецького коменданта Яна де Вітте.


Зобр:8шт.


Назва:Пакт Молотова — Ріббентропа

-Знайдено: + 3 липня 2009 року Комітет з демократії Парламентської асамблеї ОБСЄ прийняв резолюцію «Возз'єднання розділеної Європи», якою пропонувалося встановити 23 серпня Днем пам'яті жертв сталінізму та нацизму.[15] Парламентська Асамблея ОБСЄ 3 липня прийняла Резолюцію «Заохочення прав людини та громадянських свобод у регіоні ОБСЄ в XXI столітті», у якій виразилася 23 серпня названо Загальноєвропейським Днем пам'яті жертв сталінізму та нацизму в ім'я збереження пам'яті жертв масових страт і депортацій.<!


Зобр:10шт.


Назва:Городок (Хмельницька область)

-Знайдено: + * Савицька Олена Вікторівна (3 липня 1977 року) — український географ-геоеколог, кандидат географічних наук, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка.


Зобр:1шт.


Назва:Калужняцький Омелян Ієронімович

-Знайдено: + Омелян Ієронімович Калужняцький (23 січня 1845 с. Тур'є, тепер Старосамбірського району Львівської області — 3 липня 1914, Чернівці) — український філолог, славіст, палеограф, фольклорист. В 1881–1884 рр. очолював товариство «Руська бесіда». Професор Чернівецького університету, ректор (1889–1890).


Назва:Динамо (Київ)

-Знайдено: + 3 липня 2011 року, о 18:00 футбольний клуб «Динамо» (Київ) представив оновлений логотип, під яким команда виступатиме у всіх змаганнях починаючи з сезону 2011/2012. Презентація відбулась у конференц-залі стадіону «Динамо» імені Валерія Лобановського. Емблему розробили фани Динамо Київ.[16]
-Знайдено: + Зображення:Емблема ФК Динамо Київ.jpg|20083 липня 2011
-Знайдено: + Зображення:FC Dynamo Kyiv logo.png|З 3 липня 2011


Зобр:34шт.


Назва:Служба безпеки України

-Знайдено: + |12 липня 1994 — 3 липня 1995
-Знайдено: + |3 липня 1995 — 22 квітня 1998


Зобр:1шт.


Назва:Луценко Юрій Віталійович

-Знайдено: + 3 липня 2012 — Європейський суд з прав людини визнав незаконним арешт Луценка, а також визнав його політично вмотивованим[17].


Зобр:2шт.


Назва:Збройні сили України

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Нині Українське військо бере активну участь у миротворчих операціях. Участь України у миротворчих операціях розпочалась із затвердженням Верховною Радою України Постанови від 3 липня 1992 року № 2538-XII «Про участь батальйонів Збройних сил України в Миротворчих силах Організації Об'єднаних Націй у зонах конфліктів на території колишньої Югославії». У наш час[коли?] понад 20 000 військовослужбовців Збройних сил України беруть участь в операціях з підтримання миру у більше ніж 10 країнах світу.
-Знайдено: + * 3 липня — День Зенітних ракетних військ Повітряних Сил ЗС України


Зобр:13шт.


Назва:Академік Вернадський

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 3 липня 1992 року Президент України Леонід Кравчук видав указ про участь України в дослідженнях Антарктики. У серпні 1992 року Верховна Рада схвалила документи про приєднання України до Антарктичного договору, а 26 жовтня 1993 року утворено Центр антарктичних досліджень (згодом — Український антарктичний центр), який очолив Петро Гожик.


Зобр:9шт.


Назва:Орден князя Ярослава Мудрого

-Знайдено: + |align="center"|3 липня 1998


Зобр:11шт.


Назва:Каганович Лазар Мойсейович

-Знайдено: + | кінець_терміну9 = 3 липня 1940


Зобр:19шт.


Назва:Струк Євстахій Данилович

-Знайдено: + Член ОУН, в'язень Берези-Картузької [ШП 14.7.99]. 1941 був проректором мед. i-ту (чи адміністративним директором). Зумів хитрістю звільнити 50 студентів, яких мали розстріляти. Через коменданта передав наказ негайно звільнити приміщення і випустити арештованих, бо корпус займає армія. Замучений у в'язниці на Лонцького в червні 1941. 3 липня 1941 похований на Личаківському цвинтарі як одна з небагатьох розпізнаних жертв мордів НКВД.


Зобр:1шт.


Назва:Список Героїв України

-Знайдено: + |rowspan="2" valign="middle"| 3 липня 2008


Назва:Рибак Володимир Васильович

-Знайдено: + * Орден «За заслуги» I ст. (3 липня 2002)[18], II ст. (9 жовтня 2000)[19], III ст. (27 червня 1997)[20]


Зобр:1шт.


Назва:Генеральний секретаріат УЦР—УНР

Підзаголовок:== Опис ==
Знайдено: + Вже через кілька днів після створення ГС до Києва прибула делегація Тимчасового уряду Росії у складі міністрів Керенського, Терещенка та Церетелі. За короткий час між ними, Грушевським, Винниченком та іншими членами Генерального секретаріату були проведені важкі, але інтенсивні переговори. Їх підсумками стали текст нового Універсалу УЦР і Декларація Тимчасового уряду про регламентування крайового управління в Україні. Обидва ці документи 3 липня були оголошені на засіданні УЦР.


Зобр:1шт.


Назва:Козова

-Знайдено: + У ве­ресні 1939 містечко зайняла ЧА. Від січня 1940 Козова отримала статус села і райцентру. Від 3 липня 1941 до 20 липня 1944 — під німецько-нацистською оку­пацією. У березні 1943 гітлерівці розстріляли на околиці Козової близько 4 тис. євреїв з кількох районів. 12 вересня 1942 року 1000 євреїв міста було вправлено до концтабору у місті Белз.


Зобр:2шт.


Назва:Смоленчук Микола Кузьмович

-Знайдено: + Мико́ла Кузьмо́вич Смоленчу́к (*3 липня 1927, Бобринець — †14 січня 1993, Кіровоград) — український прозаїк і літературознавець, член Спілки письменників України (з 1963 р.).
-Знайдено: + Микола Кузьмович Смоленчук народився 3 липня 1927 року в районному містечку Бобринець у сім'ї робітника. Підлітком зазнав страхіть ряду фашистських концентраційних, а згодом і радянських («трудова армія» на металургійному заводі в місті Добрянка) фільтраційних таборів, про що написав у незавершеній трилогії, започаткованій автобіографічним романом «Сиве покоління».


Назва:Конституційний процес в Україні

-Знайдено: + 3 липня Центральною Радою ухвалюється II-й «Універсал Української Центральної Ради», про порозуміння між Центральною Радою і Тимчасовим урядом де зазначалося, що «прямуючи до автономного ладу в Україні, Центральна Рада в згоді з національними меншостями України підготовлятиме проект законів про автономний устрій України для внесення на затвердження Учредительного зібрання» на основі якого представники Генерального Секретаріату здійснюють спробу знайти компроміс із Тимчасовим урядом Росії. Але Росія знову відхиляє всі вимоги України.
-Знайдено: + : Невід'ємною складовою історії українських конституцій є акти конституційного характеру Карпатської України — Тимчасова Конституція Карпатської України 1939 року[21] та документи Української Головної Визвольної Ради (УГВР) 19401950 років, зокрема Тимчасовий устрій УГВР 1944 року[22].
-Знайдено: + Перший проект Конституції, розроблений робочою групою Л. П. Юзькова, зазнав редакційних змін від 29 січня 1992 р. і привернув серйозну увагу як вітчизняних, так і зарубіжних спеціалістів. Його обговорення проводилися 3-5 березня 1992 р. на міжнародному семінарі у Празі, 3-5 липня у Києві на симпозіумі «Конституція незалежної України», а також на численних «круглих столах». Цей проект після відповідних доповнень та численних експертиз 5 червня 1992 р. був ухвалений Конституційною комісією і винесений на розгляд Верховної Ради України. 1 липня 1992 р. Верховна Рада України ухвалила постанову про винесення розробленого Конституційною комісією проекту Конституції України до 1 листопада 1992 р. на всенародне обговорення[23].


Назва:Біднов Василь Олексійович

-Знайдено: + Одночасно вчений брав активну участь у громадському і культурному житті. Його обрали головою Українського педагогічного товариства і головою Кирило-Мефодіївського братства. Як член кам'янець-подільської філії Українського національного союзу та Кам'янецької громади партії соціалістів-федералістів Біднов поринув також у політичну боротьбу. 3 липня 1920 року РНМ УНР ухвалила призначення професора Біднова та приват-доцента Є. Сіцінського членами Ради міністерства ісповідань.[24]
-Знайдено: + hrono «Цей день в історії XX ст.» на сайті Інституту історії України НАН України] (Режим доступу: вибрати події за 3 липня і натиснути «Завантажити»)</ref>


Назва:Колесник

-Знайдено: + * Колесник Надія Геннадіївна (* 3 липня 1970 — † 13 січня 2010) — філантроп, перший директор Кременчуцького міського центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів.


Назва:Савицька

-Знайдено: + * Савицька Олена Вікторівна (3 липня 1977 року) — український географ-геоеколог, кандидат географічних наук, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка.


Назва:Адміністративний поділ Тернопільської області

-Знайдено: + Після наступу австро-німецької армії влітку 1915 Тернопільська губернія існувала в межах 8 східних повітів, хоча воєнне генерал-губернаторство Галичини 23 листопада 1915 було ліквідоване. В результаті наступу російських військ на початку літа 1916 її територія відновилась у межах попередніх повітів (замість Тлумацького — Надвірнянський повіт). 3 липня 1916 було створено воєнне генерал-губернаторство області Австро-Угорщини, зайнятих за правом війни, в складі Тернопільської і Чернівецької губерній.
-Знайдено: + ЗУНР як держава перестала існувати, хоч її уряд до 23 липня 1923 продовжував діяти в еміграції.


Зобр:2шт.


Назва:Коптілов Віктор Вікторович

-Знайдено: + Ві́ктор Ві́кторович Копті́лов (*3 липня 1930, Київ — †19 лютого 2009, Київ) — український мовознавець, перекладач, теоретик перекладу, критик.


Назва:Список академіків НАН України

Підзаголовок:=== А ===
Знайдено: + | 3 липня 1906
Підзаголовок:=== В ===
Знайдено: + |13 липня 1965
Підзаголовок:=== В ===
Знайдено: + | 3 липня 1925


Зобр:38шт.


Назва:Осика Сергій Григорович

-Знайдено: + * 3 липня 1995 — 27 січня 1999 — міністр зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України.


Назва:Виступ полуботківців

Підзаголовок:=== Напередодні ===
Знайдено: + 3 липня 1917 року Ценральною Радою було ухвалено ІІ Універсал, що став явним кроком назад у порівнянні з першим, означав відчутну здачу позицій українським парламентом. Його оприлюднення дало додатковий привід силам, які були настроєні порівняно радикальніше, виступити з нападками на Раду. Полуботківці виявилися саме тим середовищем, де такі нападки та крайні лозунги змогли знайти особливу підтримку.
Підзаголовок:=== Напередодні ===
Знайдено: + Ввечері 3 липня відбулося засідання представників українських військових частин, які перебували у Києві. Хід цього засіданні досить повно (вже пізніше) відтворив М. Падалка:


Зобр:18шт.


Назва:Гончар Сергій Миколайович

-Знайдено: + Сергій Гончар (3 липня 1970, Рівне) — український професійний велогонщик, один з найкращих у світі майстрів гонок з роздільним стартом. Проживає в Італії, в місті Маростіка[25].


Зобр:1шт.


Назва:Біла армія

-Знайдено: + 3 липня Денікін поставив своїм військам завдання заволодіти Москвою.


Зобр:3шт.


Назва:Гліб (Лончина)

-Знайдено: + |Рукоположення=3 липня 1977 р., Верховний Архієпископ Йосиф Сліпий
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Постригся у ченці в монастирі Святого Теодора Студита в Ґроттаферрата (Італія), у якому і прийняв схиму 19 грудня 1976 року. Отримав монаше ім'я Гліб. Священиче рукопокладення отримав від Патріарха Йосифа Сліпого 3 липня 1977 року в тому ж монастирі. Кілька років душпастирював у парафії Святого Миколая у Пассейку, Нью-Джерсі (США).


Зобр:2шт.


Назва:Зірка (Кіровоград)

-Знайдено: + У чемпіонаті 2003/2004 років команда посіла останнє місце у вищій лізі. Наступного року вона мала грати в першій лізі, але через недостатнє фінансування 13 липня 2004 року знялася зі змагань[26]
-Знайдено: + id=040720141007 Постанова Бюро ПФЛ від 13 липня 2004 року]</ref>, однак 21 липня команда була включена до складу другої ліги[27]. Також на захист Лозінського висловились віце-прем'єр-міністр України Олександр Турчинов та міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко[28][29].
-Знайдено: + 3 липня заява Лозінського надійшла на розгляд Верховної Ради України. Рішення про позбавлення депутатських повноважень було ухвалене 415 голосами «за»[30].


Назва:Палиця Ігор Петрович

-Знайдено: + * 3 липня 2012 року голосував за проект Закону «Про засади державної мовної політики» у другому читанні (єдиний з фракції «НУНС»).[31], але як потім вияснилось, не брав участі у голосуванні у зв'язку з його перебуванням за кордоном.[32]


Назва:Яценко Борис Якович

-Знайдено: + Бори́с Іва́нович Яце́нко (*3 липня 1933, Ромни — †8 березня 2005) — філолог.


Назва:Ніколаєнко Олександра Вікторівна

-Знайдено: + Олекса́ндра Вíкторівна Нікола́єнко-Раффін (*3 липня 1981, Будапешт, Угорщина) — українська топ-модель, телеведуча та акторка. Володарка титулів Міс Одеса-2001, Міс Україна — Південь-2001, переможницею національного XI конкурсу краси Міс Україна-2001. Фіналістка конкурсів Міс світу-2001, Міс американська мрія-2001, Міс туризму інтернаціонал-2002 і Міс Україна — Всесвіт 2004 та учасниця конкурсу Міс Всесвіт-2005.


Назва:Харківська міська рада

-Знайдено: + page=rada/fr Склад депутатських фракцій Харківської міської ради 5 скликання]</ref>. Фракція «Слобожанский вибір» змінила свою назву 3 липня 2008 р. на «Русь — Слобожанский вибір»[33], а вже 23 жовтня — на „Російсько-український союз «РУСЬ»“[34] Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>. 3 липня того ж року Хмельницька обласна рада ухвалила підпорядкувати Слобідку-Малиновецьку Сокільській сільській раді [35]. Внаслідок цього Сокільська сільська рада повернулася до первісного вигляду, який мала 1923 року під час її створення у складі чотирьох сіл (Сокіл, Каветчина, Межигір, Слобідка-Малиновецька). Досі Слобідка-Малиновецька залишається єдиним селом Кам'янець-Подільського району, в якому було проведено місцевий референдум.


Зобр:1шт.


Назва:Перепелюк Володимир Максимович

-Знайдено: + Володи́мир Макси́мович Перепелю́к (* 8 листопада (21 листопада за новим стилем) 1910, село Боришківці, нині Кам'янець-Подільського району Хмельницької області — † 3 липня 2000, смт Вороновиця Вінницького району Вінницької області) —сценічний кобзар, бандурист.


Назва:Лівадійський палац

-Знайдено: + * 01.07-03.07.2004 Було проведено I-й саміт.


Зобр:4шт.


Назва:Список міністрів внутрішніх справ України

-Знайдено: + |3 липня 1953 - 31 травня 1956
-Знайдено: + |28 липня 19943 липня 1995
-Знайдено: + |3 липня 199526 березня 2001


Зобр:30шт.


Назва:Список міністрів економіки України

-Знайдено: + |30 серпня 1993 — 3 липня 1995
-Знайдено: + |3 липня 1995 — 25 лютого 1997


Назва:Шпек Роман Васильович

-Знайдено: + | кінець_терміну = 3 липня 1995
Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: +

Попередник: 5-й Міністр економіки
30 серпня 1993- 3 липня 1995
Наступник:
Банніков Юрій Олександрович
Гуреєв Василь Миколайович



Назва:Данько Тарас Григорович

-Знайдено: + Тара́с Григо́рович Данько́ (нар. 3 липня, 1980, Київ) — член збірної України з вільної боротьби у ваговій категорії до 84 кг, бронзовий призер ХХІХ літніх Олімпійських ігор в Пекіні. Заслужений майстер спорту.


Назва:Бабій Домка

-Знайдено: + До́мка Бабі́й (з дому — Зілинська; *1896, село Гадинківці, нині Гусятинського району Тернопільської області — †3 липня 1983, м. Торонто, Ка­нада) — українська громадська діячка, меценатка.


Назва:Битва під Устечком (1694)

-Знайдено: + На звістку про просування турецько-татарських військ в Молдові король Ян ІІІ Собєський скликав у Варшаві 2 вересня 1694 року раду сенату. У кампанії на цей рік було заплановано вести дії, направлені до відбиття у турків фортеці в Кам'янця. Термін концентрації коронної армії в таборі під Монастириськами було встановлено як 3 липня, але війська збиралися незвично повільно. Лише після прибуття з Львова великого коронного гетьмана Станіслава Яблоновського почалася реальна концентрація. В цей час військовий табір було перенесено до Доброводів недалеко від Вишнівчика, Язловця і Коропця над Дністром.


Назва:Саранчук Віктор Іванович

-Знайдено: + Ві́ктор Іва́нович Саранчу́к (*13 червня 1932, с. Піски, Ясинуватський район, Донецька область — †3 липня 2009, Донецьк) — український вчений у галузі вугільних технологій, доктор технічних наук, професор, член Донецького відділення НТШ.


Назва:День миротворця

-Знайдено: + Де́нь миротво́рця — відмінене свято України. Відзначалося 3 липня.


Назва:Шевцова Людмила Іванівна

-Знайдено: + 3 липня 1960 року на змаганнях в Москві Шевцова встановила світовий рекорд у бігу на 800 метрів — 2 хвилини 4,3 секунди.


Назва:Божидар

-Знайдено: + Божида́р (3 липня 1894, Харків — 20 вересня 1914, село Бабки Харківської губернії) — російський поет-футурист і теоретик віршування українського походження. Писав російською мовою.


Зобр:1шт.


Назва:Список міністрів палива та енергетики України

-Знайдено: + | width="250" style="background:#FFF8DC" align="center"| 3 липня 1995[36]
-Знайдено: + nreg=548/95 Указ Президента України № 548/95 від 3 липня 1995 року «Про увільнення В. Семенюка з посади Міністра енергетики та електрифікації України»]</ref>
-Знайдено: + | width="250" style="background:#FFF8DC" align="center"| 3 липня 1995[37]
-Знайдено: + nreg=532/95 Указ Президента України № 532/95 від 3 липня 1995 року «Про призначення О. Шеберстова Міністром енергетики і електрифікації України»]</ref>
-Знайдено: + | width="250" style="background:#FFF8DC" align="center"| 13 липня 2000[38]
-Знайдено: + nreg=885/2000 Указ Президента України № 885/2000 від 13 липня 2000 року «Про призначення С. Єрмілова Міністром палива та енергетики України»]</ref>


Зобр:5шт.


Назва:Петров Іван Семенович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + І. С. Петров помер 3 липня 1990 року.


Назва:Матюшенко Панас Миколайович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 20 червня (3 липня) 1905 року суднова комісія під керівництвом Матюшенка передала іноземним консулам в Констанці (Румунія) відозви: «До всього цивілізованого світу» та «До всіх європейських держав», в яких роз'яснила мету своєї боротьби.


Зобр:2шт.


Назва:Завалишина Марія Семенівна

-Знайдено: + Марі́я Семе́нівна Завали́шина (26 грудня 1903, Санкт-Петербург3 липня 1991, Київ, похована у Львові) — український композитор, педагог.


Назва:Іллєнко Вадим Герасимович

-Знайдено: + Вадим Герасимович Іллєнко (*3 липня 1932, Новомосковськ) — український кінооператор, кінорежисер. Народний артист України (2000). Заслужений діяч мистецтв Абхазії (1971). Лауреат Державної премії України ім. О. Довженка за фільм «За двома зайцями» (1999).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 3 липня 1932 р. у м. Новомосковську Дніпропетровської обл. в родині інженера-будівельника. Брат кінорежисерів Михайла та Юрія Іллєнків. Закінчив операторський факультет Всесоюзного державного інституту кінематографії (1955). З 1955 р. працює на Київській кіностудії ім. О. П. Довженка.


Назва:Радченко Володимир Іванович

-Знайдено: + | початок_терміну4 = 3 липня 1995
-Знайдено: + | кінець_терміну5 = 3 липня 1995
Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: +

Попередник: 3-й Міністр внутрішніх справ України
21 липня 19943 липня 1995
Наступник:
Василишин Андрій Володимирович
Кравченко Юрій Федорович


Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: +

Попередник: 3-й Голова Служби Безпеки України
3 липня 199522 квітня 1998
Наступник:
Маліков Валерій Васильович
Деркач Леонід Васильович



Назва:Сердюк Олександр Олексійович

-Знайдено: + Олександр Олексійович Сердюк (3 липня 1978, Харків) — український лучник, призер Олімпійських ігор.


Назва:Буряк Михайло Михайлович

-Знайдено: + Миха́йло Миха́йлович Буря́к (*3 липня 1965, Совєтка) — поет.
-Знайдено: + Народився 3 липня 1965 р. в с. Совєтка Неклинівського району Ростовської області (Росія). Працює на телерадіокомпанії «Алекс».


Назва:Богданович Анатолій Максимович

-Знайдено: + Анато́лій Макси́мович Богдано́вич (* 3 липня 1882, село Сокіл, нині Кам'янець-Подільського району Хмельницької області — † 12 серпня 1914, село Чернівці, нині селище міського типу, районний центр Вінницької області) — український письменник, журналіст. Псевдоніми — Богдан-Сокольський А. М., Сокольський Богдан.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Анатолій Максимович Богданович народився 3 липня 1882 року в селі Сокіл Кам'янецького повіту Подільської губернії (нині Кам'янець-Подільського району Хмельницької області) у сім'ї псаломщика.


Зобр:1шт.


Назва:Воронезько-Ворошиловградська операція (1942)

-Знайдено: + З ранку 3 липня німецькі сили продовжували розвивати наступ, армійська група «Вейхс» головний удар спрямовувала з району Касторне — Горшечне на Воронеж, висуваючи частину своїх сил на лінію Лівни — Тербуни. 6-а німецька армія силами ХХХХ-го моторизованого корпусу розвивала наступ з району Нового Осколу та Волоконівки в північно-східному напрямку.
-Знайдено: + Увечері 3 липня з'єднання 5-ї танкової армії закінчували зосередження на північ від Єльця. Вночі на 4 липня командувач армії Лизюков отримав з Москви директиву, отримавши наказ на проведення удару в напрямку Землянськ — Хохол — за 35 км на південний захід від Воронежа для захоплення комунікацій танкового угрупування противника, що прорвалося до ріки Дон на Воронеж, та діями в тилу зірвати переправу через Дон. З огляду на поспіх, армія Лизюкова вступила у бій окремими частинами. Першими 6 липня був введений у бій 7-й танковий корпус, згодом 8 липня 11-й танковий корпус, та 10 липня 2-й танковий корпус, корпуси вступали в бій без попередньої розвідки та не проводячи повного роззосередження, вгрузаючи у болотистому річищі Сухої Верейки.
-Знайдено: + Між правим флангом Південного фронту і лівим флангом Південно-Західного була проріха шириною в кілька десятків кілометрів. Туди відразу ж рушили сполучення супротивника. З метою відрізати шляхи відходу на схід усьому угрупуванню радянських військ, діючих в Донбасі, потенціювалися зусилля 1-ї та 4-ї німецьких танкових армій. В склад 4-ї танкової армії Гота з 13 липня передавався з 6-ї армії Паулюса наступаючий на Міллерово ХХХХ-й танковий корпус. На час проведення операції проти донбаського угруповання радянських військ обидві танкові армії перепідпорядковуються складу групи армій «А».
-Знайдено: + 13 липня сили Червоної армії полишили районні центри Біловодськ, Верхньотепле, Євсуг і Комунарськ Ворошиловградської області.
-Знайдено: + 23 липня в цілях недопущення форсування противником Дону південніше Ростова, командуючий Південним фронтом наказав 18-й армії, а згодом й 12-й армії розвернутися й зайняти оборону по лівому берегу Дону від устя Манича до Азова, проте час був вже втрачений. Німецькі сили випередили маневр цих армій, і 13-а танкова армія прорвалася на південь, через Ростов переправилася Доном й захопила плацдарми під Батайськом.
-Знайдено: + 23 липня до Ростова підійшла 125-а піхотна дивізія, вже 24 липня до бою за Ростов-на-Дону підтяглися 298-а та 73-я піхотні дивізії XXXXIX гірського корпусу; 25 липня Ростов був полишений радянськими військами.
-Знайдено: + 23 липня побачила світ директива ОКВ № 45, яка наказувала вилучити два рухомих з"єднання зі складу групи армій «А» з переданням в групу армій «Б» заля продовження наступу на Сталінград; одночасово зі складу армій групи «А» виводиться в резерв «Велика Німеччина». 11-й армії, котра по Директиві ОКВ № 43 мала висадитися на Тамані для пришвидшення наступу на Кавказ, наказувалося переміститися під Ленінград зі всією важкою артилерією.


Зобр:1шт.


Назва:Мнишенко Михайло Якович

-Знайдено: + Михайло Якович Мнишенко (* 3 липня 1898, Білогородка — † 20 квітня 1967, Київ) — радянський офіцер, Герой Радянського Союзу, у роки радянсько-німецької війни командир 7-го гвардійського кавалерійського полку 2-ої гвардійської двічі Червонопрапорної кавалерійської дивізії 1-го Українського фронту, гвардії полковник.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 3 липня 1898 року в селі Білогородці Києво-Святошинського району Київської області. Українець. Член КПРС з 1930 року.


Зобр:1шт.


Назва:Бондар Олег Васильович

-Знайдено: + Оле́г Васи́льович Бо́ндар (* 3 липня 1965, Біла Церква Київської області) — колишній міський голова Ірпеня Київської області (червень 2007 — листопад 2010 років).


Назва:Аграрна партія України

-Знайдено: + 3 липня 2012 відбувся другий етап ІІІ з'їзду Аграрної партії України, делегати якого новим Головою Аграрної партії України обрали Бісюка Івана Юрійовича — заступника Міністра аграрної політики та продовольства України — керівника апарату.


Назва:Харківський трамвай

-Знайдено: + | дата відкриття = 24 вересня 1882 — кінний трамвай
3 липня 1906 — електричний трамвай
-Знайдено: + Харківський трамвай — трамвай міста Харкова, відкритий як електричний 3 липня 1906 року. До 15 серпня 2011 року експлуатувався комунальним підприємством «Міськелектротранс» (ХКП «Міськелектротранс», ХКП «МЕТ»). 15 серпня 2011 року відбувся
-Знайдено: + Рух електричного трамваю у Харкові було відкрито 3 липня 1906 дванадцятьма моторними вагонами виробництва MAN по вузькоколійному (1000 мм) одноколійному маршруту з вісьмома роз'їздами протяжністю 3,8 км «Павловська площа (зараз - площа Рози Люксембург) - Балашовський вокзал» по вул. Петінського (зараз - вул. Плеханівська), вул. Зміївській (зараз - просп. Гагаріна), вул. Нетеченській, пров. Подільському (зараз - частина вул. Гамарника), пров. Костюринський (зараз - частина вул. Гамарника). У тому ж році побудований Петинський трамвайний парк, який знаходився у Ремісничого училища. Він з самого початку належав і експлуатувався міською владою, що викликало конфлікти з приватною бельгійською конкою. Доходило аж до бійок між найнятими людьми і робітниками, які прокладали трамвайні лінії.


Зобр:22шт.


Назва:Гуртом

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 3 липня 2013 на торрент-толоці Гуртом зареєструвалися понад 400,000 користувачів.


Назва:Матвійчук Анатолій Миколайович

-Знайдено: + | Опис_фото =Анатолій Матвійчук на концерті, присвяченому Дню Дніпра на Контрактовій площі в Києві, 3 липня 2009 року


Назва:Которович Богодар Антонович

-Знайдено: + Богодар Антонович Которович (*3 липня 1941, Грубешів — †4 липня 2009, Київ) — український скрипаль, диригент, народний артист УРСР (1979), завідувач кафедри скрипки та професор Київської консерваторії1985). Член-кореспондент Академії мистецтв України (1997). Один із засновників сучасної української скрипкової школи. Фундатор і беззмінний художній керівник Державного камерного ансамблю «Київські солісти». Батько відомої української скрипальки Мирослави Которович
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Народився 3 липня 1941 року в місті Грубешеві , Холмщина, тепер Польща. Закінчив музичну школу у Львові, рік навчався у Львівській консерваторії. Звідти потрапив до Московської консерваторії — до класу відомого педагога Ю.Янкелевича.


Зобр:1шт.


Назва:Целуйко Микола Іванович

-Знайдено: + Целуйко Микола Іванович (3 липня 1937 - 31 жовтня 2007) - художник.
-Знайдено: + Народився 3 липня 1937 р. у с. Слатіно Дергачівського р-ну Харківської обл. Був наймолодшою, третьою, дитиною у сім’ї. Після того як батько пропав без вісті на війні (1944 р.), родина переїхала до Львова, де мешкала на вул. Парковій.


Назва:Волков Дмитро Васильович

-Знайдено: + Дмитро Васильович Волков (3 липня 1925, Ленінград, СРСР — 5 січня 1996, Харків, Україна) — радянський та український фізик-теоретик, академік НАН України (1988). Закінчив Харківський університет.


Назва:Пам'ятники Харкова

-Знайдено: + |Незалежності, монумент || 2001 || 2012 || пл. Рози Люксембург || Монумент на честь Незалежності України || Монумент на честь Незалежності України було урочисто відкрито в 10-у річницю Незалежності держави (24 серпня 2001 року). Монумент являє собою 16-метрову бронзову колонну з фігурою сокола на вершечку, крила якого складені у формі тризуба. Образом для фігури дівчинки, що розміщена біля підніжжя колонни послужила 10-річна Дарина Стрілець — перша дитина, що народилась у Харкові після проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 року. Пам'ятник доповнений 10-ма флагштоками з державними прапорами довкола[39]. Монумент знаходився на площі Рози Люксембург, але був демонтований 3 липня 2012 року в зв'язку з реконструкцією площі[40].


Зобр:103шт.


Назва:Кацман Ісаак Соломонович

-Знайдено: + Помер 3 липня 1983 р. в Києві.


Назва:Перший Універсал Української Центральної Ради

Підзаголовок:== Опис ==
Знайдено: + У Петрограді відбулося бурхливе засідання Тимчасового уряду, на якому М. Терещенко й І. Церетелі звітували про свою поїздку до Києва. Більшість уряду все ж проголосувала за угоду з Україною. Текст угоди був телеграфований В. Винниченку 3 липня (16 липня за новим стилем). Телеграма підтверджувала повноваження Генерального Секретаріату як крайового уряду з розширенням його складу за рахунок представників меншин. Тимчасовий уряд Росії також підтвердив свою прихильність до «розроблення Центральною радою проекту національно-політичного статусу України у такому розумінні, в якому сама Рада буде вважати це відповідним інтересам краю». Не погодився Тимчасовий уряд лише з одним — українізацією війська: «Що торкається військових українських комітетів на місцях, то вони здійснюють свої повноваження на загальних основах», «Тимчасове Правительство… уважає недопустимими заходи, котрі б могли нарушити єдність організації й управління армією.»


Зобр:5шт.


Назва:Тодоров Ігор Ярославович

-Знайдено: + Тодоров Ігор Ярославович (3 липня 1959 р., м.Дмитрієв-Льговський, Курська область, Російська Федерація) - український науковець, історик, доктор історичних наук, професор кафедри міжнародних відносин та зовнішньої політики Донецького національного університету, член Донецького відділення НТШ, заступник голови Координаційної ради Громадської ліги "Україна-НАТО", голова євроатлантичної секції ВНГО Українська асоціація європейських студій, заступник голови ДНГО Донецький інститут соціальних досліджень та політичного аналізу.


Назва:Чорпіта Наталя Тихонівна

-Знайдено: + Ната́ля Чорпі́та (*3 липня 1958, Львів) — українська перекладачка


Назва:Бутник Степан Данилович

-Знайдено: + Степан Данилович Бутник (23 серпня 1873, за іншими даними 4 січня 1874, Баришівка — 3 липня 1952, Полтава) — український живописець і графік. Брат графіка Івана Бутника. Батько мистецтвознавця Бориса Бутника-Сіверського.


Назва:Колотов Віктор Михайлович

-Знайдено: + Віктор Михайлович Колотов (* 3 липня 1949, Юдіно, Татарстан — † 3 січня 2000, Київ) — радянський та український футболіст, згодом футбольний тренер. Як футболіст ставав шестиразовим чемпіоном СРСР, дворазовим володарем Кубка СРСР, володарем Кубка Кубків УЄФА та Суперкубка УЄФА. Срібний призер чемпіонату Європи 1972, бронзовий призер Олімпійських ігор 1972 та Олімпійських ігор 1976.


Назва:Пасічник Наталія Іванівна

-Знайдено: + Ната́лія Іва́нівна Па́січник (народилася 3 липня 1984, Теребовля) — українська поетеса, перекладач. Член Національної спілки письменників України від 2009 року. Перекладає з англійської та російської мов.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 3 липня 1984 року в місті Теребовля Тернопільської області. 2000 року закінчила Теребовлянську школу естетичного виховання по класу фортепіано. 2002 року закінчила із золотою медаллю Теребовлянську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів № 2.


Назва:Синишин Наталя Ігорівна

-Знайдено: + Ната́ля І́горівна Сини́шин (*3 липня 1985,Соснівка) — українська спортсменка (вільна боротьба). Заслужений майстер спорту.
-Знайдено: + Народилася 3 липня 1985 в м. Соснівка Львівської області. Закінчила Південноукраїнський державний педагогічний університет ім. К. Ушинського.


Назва:Українські контрактники в миротворчих місіях

-Знайдено: + Участь України у миротворчих операціях розпочалась із затвердженням Верховною Радою України Постанови від 3 липня 1992 року № 2538-XII «Про участь батальйонів Збройних Сил України в Миротворчих Силах Організації Об'єднаних Націй у зонах конфліктів на території колишньої Югославії».


Зобр:5шт.


Назва:Місцевий референдум

Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: + page=1&nreg=1286-12 «Про всеукраїнський та місцеві референдуми»] (зі змінами) від 3 липня 1991 року № 1286-XII на офіційному сайті Верховної Ради України


Назва:Історія Сатанова

-Знайдено: +

Уночі на 13 липня я з корпусом успішно відійшов за Збруч і тут посилено став укріплювати позицію. Це була остання позиція, на якій я стояв. Нею я закінчив війну, та втім, далі німці не рушили. У Сатанові став мій штаб. Корпусу моєму дісталася чудова позиція. Я із захопленням став її зміцнювати. Попереду відкрита місцевість, тил наш прикритий густим лісом, забезпечені фланги, стерпні дороги і, крім того, чарівна, надзвичайно мальовнича місцевість. Ось, думав я, тут можна буде дати доброї прочуханки німцям, якщо підуть на мене. Але вони йшли на Гусятин, а на мене щодня з тилу нападали комітети і всякий інший народ, свій і приїжджий, навіть із Петрограда, в особі якихось членів робітничих і солдатських депутатів.


Підзаголовок:==== Репресії ====
Знайдено: + Чимало уродженців Сатанова репресовано поза межами містечка. Серед них і Станіслав Леонтійович Пухальський, який народився 1900 року в Сатанові в польській робітничій сім'ї, а жив у Семенівському районі Полтавської області. 29 березня 1930 року Особлива нарада ДПУ УСРР засудила його до трьох років заслання у Північний край. Відбувши покарання, Пухальський працював комірником бурякорадгоспу в Семнівському районі. 13 серпня 1937 року його заарештували вдруге. 20 листопада 1937 року Особлива нарада при НКВС СРСР за статтею 54-6 Карного кодексу УРСР (шпигунство) засудила Пухальського до розстрілу. Вирок виконано 1 грудня 1937 року в Полтаві. Реабілітовано Пухальського Військовим трибуналом Київського військового округу 3 липня 1964 року [41].
-Знайдено: + У липні 1941 року через Сатанів проліг шлях легіону «Нахтігаль». 13 липня «Нахтігаль» переправився через колись прикордонну річку Збруч і розпочав рух на схід як передове забезпечення 1-ої Гірської дивізії. Через містечка Сатанів, Ярмолинці та Деражня українська частина рухалася на Проскурів (нині Хмельницький), куди увійшла увечері 14 липня [42]. У довідці від 16 жовтня 1959 року, підготовленій працівниками Комітету державної безпеки в Хмельницькій області, зазначено [43]:


Зобр:51шт.


Назва:Голови Служби безпеки України

-Знайдено: + |12 липня 1994 — 3 липня 1995
-Знайдено: + |3 липня 1995 — 22 квітня 1998


Зобр:12шт.


Назва:Маліков Валерій Васильович

-Знайдено: + | кінець_терміну = 3 липня 1995
-Знайдено: + Вале́рій Васи́льович Ма́ліков (*30 березня 1942, Маріуполь), генерал-полковник, Голова Служби Безпеки України (12 липня 1994 — 3 липня 1995).
Підзаголовок:== Джерело ==
Знайдено: +

Попередник: 2-й Голова Служби Безпеки України
12 липня 1994 - 3 липня 1995
Наступник:
Марчук Євген Кирилович
Радченко Володимир Іванович



Назва:Денис

Підзаголовок:== Іменини ==
Знайдено: + 3 березня, 23 березня, 25 березня, 28 березня, 4 травня, 19 травня, 21 травня, 24 травня, 25 травня, 31 травня, 6 червня, 16 червня, 3 липня, 9 липня, 31 серпня і 16 жовтня.


Назва:Хмельницька обласна премія імені Тараса Шевченка

-Знайдено: + * Яківчук Галина Василівна (3 липня 1955, Макіївка Донецької області) — співачка, викладач Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії.


Назва:Дядюша Сергій Іванович

-Знайдено: + З 5 червня 1920 р. — в. о. 2-го генерал-квартирмейстера, з 3 липня 1920 р — 2-й генерал-квартирмейстер Генерального штабу УНР.


Зобр:2шт.


Назва:Сезон ФК «Динамо» (Київ) 2010—2011

Підзаголовок:=== Пішли ===
Знайдено: + | 13 липня 2010
Підзаголовок:=== Пішли ===
Знайдено: + | 23 липня 2010


Зобр:3шт.


Назва:Бойко Вадим Григорович

-Знайдено: + Вадим Григорович Бойко (3 липня 1951, Донецьк — 11 червня 2005, Київ) — український поет, драматург, прозаїк, перекладач, член Спілки письменників СРСР з 1979 року і Спілки театральних діячів, переможець двох Всесоюзних (1975, 1979) і двох Республіканських (1981) конкурсів драматургів, лауреат премії імені І. Котляревського (1994).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 3 липня 1951 року в Донецьку. Син відомого дитячого письменника Грицька Бойко. Як і батько, почав свою літературну творчість з поезії. Теж іще школярем друкував вірші у періодиці (в газетах «Зірка», «Сільські Вісті», «Молодь України», у журналах «Піонерія», «Дніпро», альманахах «Творчість юних», «Поезія»). Тричі твори юного поета були премійовані на конкурсах, які проводили ЦК ЛКСМУ, Міністерство освіти та Спілка письменників.


Зобр:1шт.


Назва:Українсько-молдовські відносини

-Знайдено: + У розвиток радянсько-німецьких домовленостей щодо розподілу сфер впливу в Європі зміна кордонів УРСР відбувалася таким чином: після того, коли під тиском СРСР Румунія змушена була вивести свої війська з Бессарабії та Північної Буковини, туди входить Червона армія, за безпосередньою участю якої розпочинається процес радянізації цих територій. Але якщо в Західній Україні більшовицьку владу встановлювали через опереткові Народні Збори Західної України, то через рік від такого заходу в Кремлі відмовилися. Рішенням політбюро ЦК ВКП(б) від 2 липня 1940 року вказану територію було включено до складу УРСР, і на ній уже з наступного дня створили органи нової влади. Зокрема, 3 липня Політбюро ЦК КП(б)У затвердило склад повітових виконавчих комітетів у Кишиневі, Хотині, Бельцах, Ізмаїлі, Оргеєві, Сороках, Аккермані, Кагулі, Бендерах і Чернівцях[44].


Зобр:25шт.


Назва:Барашян Юрій Сергійович

-Знайдено: + 3 липня 2008 програв бій за вакантний пояс чемпіона світу в напівважкій ваговій категорії за версією WBA аргентинцеві Х'юго Гара.


Назва:Займіться ділом, а не язиком!

-Знайдено: + * 34 липня. 3 липня на початку вечірнього пленарного засідання Верховної Ради законопроект №9073 ухвалили у другому читанні 248 депутатськими картками з порушенням регламенту.[45][46] Розгляд законопроекту не був у порядку денному, голосування про включення його до порядку денного не відбулося, понад 2000 поправок, зокрема внесених авторами законопроекту, розглянуто не було, а відповідний парламентський комітет не підготував порівняльну таблицю, як вимагає регламент. Відповідно, проект прийняли у редакції першого читання.[47] Представники політичної опозиції стверджують, що у залі засідань на момент розгляду проекту були депутати Партії регіонів, які часто беруть участь у парламентських силових протистояннях[45]; натомість керівники партії залу покинули. Віце-спікер Микола Томенко стверджує, що представники коаліції не лише блокували трибуну під час голосування, а й безпрецедентно проголосували його карткою за законопроект №9073.[47] Відтак він має намір оскаржити дії опонентів у суді.[48] Окрім цього, за документ проголосувала картка депутата Ігоря Палиці із НУНС, який на той час перебував за кордоном.[48]
Перед початком пленарного засідання у Верховну Раду приїздив прем'єр Микола Азаров.[46]
П'ятеро народних депутатів від політичної опозиції оголосили безстрокове голодування у Києві біля Українського дому на знак протесту проти ухвалення законопроекту.[49] До стін будівлі почали стягуватися люди, члени громадських організацій та політичних партій. Беркут протягом вечора та першої половини наступного дня намагався відтіснити людей від Українського дому, внаслідок чого виникли численні сутички з протестувальниками.[50][51] Один з голодуючих депутатів, В'ячеслав Кириленко, заявив, що ДАІ зупиняє автобуси з людьми, що рухаються на акцію до Києва.[52]
Під час спроби штурму Беркут зранку 4 липня застосував сльозогінний газ проти протестувальників.[53] Також відбулися провокації — ввечері 3 липня та зранку 4 липня невпізнані особи в натовпі протестувальників розпилювали в бік Беркуту невідомий газ.[54]
4 липня у цій будівлі мала відбутися підсумкова прес-конференція президента Віктора Януковича[50], однак її перенесли на невизначений строк. Президент Віктор Янукович заявив про можливість дострокових парламентських виборів через останні події.[55]
У ці дні протестні акції розпочались у багатьох містах України.[56][57]
Активісти ГР «Відсіч» 3 липня закликали з'їжджатися під Український дім і ночувати там. Також, закликали виходити на протест 5 липня до Адміністрації Президента. Вимога — накладення Віктором Януковичем вето на закон. Також активісти повідомили про можливе пікетування Посольства Російської Федерації 6 липня.[58] Учасники пікету проти законопроекту зареєстрували відповідне звернення, а коли отримали вхідний номер, колоною рушили до Українського дому, де продовжили разом з іншими учасниками протест, що почався ввечері 3 липня.[59]


Зобр:11шт.


Назва:Гайовий Антон Іванович

-Знайдено: + Антон Іванович Гайовий (4 (17) січня 1907(19070117), Новгородське — 3 липня 1962, Київ) — український радянський політичний діяч.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + * З 17 травня 1940 по 3 липня 1962 року — член ЦК Компартії України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + * З 26 грудня 1957 по 3 липня 1962 року — член Президії ЦК Компартії України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + * З 19 травня 1961 по 3 липня 1962 року  — секретар ЦК Компартії України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 3 липня 1962 року в Києві. Похований на Байковому кладовищі.


Зобр:1шт.


Назва:Калашник Володимир Семенович

-Знайдено: + Калашник Володимир Семенович (3 липня 1936, с. Мануйлівка Козельщинського району Полтавської області) — український мовознавець, доктор філологічних наук з 1992, професор з 1994, академік АН ВШ України.


Зобр:1шт.


Назва:Юхимович Остап Ігорович

-Знайдено: + Остап Ігорович Юхимович (3 липня 1976, Львів) — український дипломат.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 3 липня 1976 року у Львові.


Назва:Туркевич Михайло Михайлович

-Знайдено: + Михайло Михайлович Туркевич (нар. 22 березня 1953, с. Утішків, Львівська область — пом. 3 липня 2003, Сочі) — радянський і український альпініст. Заслужений майстер спорту СРСР по альпінізму (1982), майстер спорту міжнародного класу (1982), багаторазовий призер чемпіонатів і першостей СРСР по альпінізму й скелелазінню, багаторазовий організатор експедицій у Гімалаї.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 3 липня 2003 року у Сочі. Тіло літаком було доставлено в Москву, де було кремовано.


Назва:Бут Антон Миколайович

-Знайдено: + Антон Миколайович Бут (рос. Антон Николаевич Бут; 3 липня 1980, м. Харків, СРСР) — російський хокеїст, лівий нападник. Виступає за «Югра» (Ханти-Мансійськ) у Континентальній хокейній лізі.


Назва:Кліщук Андрій Андрійович

-Знайдено: + Андрій Андрійович Кліщук (нар. 3 липня 1992, Ізмаїл, Одеська область) — український футболіст, воротар, виступає за «Гірник-спорт».


Назва:Кошман Кирило Якимович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Розгромивши в рукопашному бою контратакуючого ворога біля станції Жодіно, 376-й стрілецький полк 3 липня 1944 року першим увірвався до Мінська. У передовому загоні на самоходці з десантом піхоти був капітан К. Я. Кошман. За відвоювання столиці Білорусії 376-го стрілецького полку було присвоєно найменування «Мінський».


Зобр:1шт.


Назва:Єфименко Захар Олександрович

-Знайдено: + Захар Олександрович Єфименко (нар. 3 липня 1985, Макіївка, Донецька область) — український шахіст. Гросмейстер. Чемпіон України 2006 року, переможець шахової олімпіади 2010 року у складі збірної України.
-Знайдено: + Народився 3 липня 1985 у місті Макіївка (Донецька область). Коли йому був рік, він разом із сім'єю переїхав на постійне проживання в Ужгород.


Зобр:1шт.


Назва:Литвин Костянтин Захарович

-Знайдено: + | дата_народження = 3 липня 1907
-Знайдено: + Костянтин Захарович Литвин (нар. 3 липня 1907, Нахічеваньпом. 3 квітня 1994, Київ) — український радянський діяч. Міністр культури УРСР у 1953/56 роках.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 3 липня 1907 році в місті Нахічевань-на-Дону тогочасного Кавказького намісництва, нині частина міста Ростов-на-Дону (Російська Федерація).


Назва:Нетреба Василь Гаврилович

-Знайдено: + 3 липня 1941 року полковник Нетреба був призначений командиром 3-ї Ленінградської (Фрунзенської) дивізії народного ополчення (3 лдно, сформована 11.07.41, розформована 28.10.41, залишки особового складу передані в 67 сд).


Зобр:3шт.


Назва:Благовіщенський кафедральний собор (Харків)

-Знайдено: + 3 липня 1914 року церкві знову присвоюється статус «градського собору».


Зобр:5шт.


Назва:Сивай Олексій Володимирович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 3 липня 1961 року. Похований в Києві на Лук'янівському цвинтарі (ділянка № 12, ряд 1, місце 2).


Зобр:1шт.


Назва:Лизанчук Василь Васильович

-Знайдено: + * 3 липня 2006 — прізвище Василя Лизанчука внесене у Книгу шани м. Коломиї за поданням правління Коломийського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка за активну наукову, громадську і політичну діяльність;


Назва:Новоград-Волинський укріпрайон

-Знайдено: + З початку бойових дій 2 липня 1941 року Новоград-Волинський УР знаходився в смузі оборони 5-ї армії Південно-Західного фронту. Для організації оборони УРу командувач армії направив туди в якості свого представника командира 87-ї стрілецької дивізії полковника М. І. Бланка, підпорядкувавши йому усі, що були в смузі укріпрайону війська. Однак директивою командувача військами Південно-Західного фронту від 3 липня (яка надійшла в штаб 5 армії в другій половині 5 липня) Новоград-Волинський УР разом 19-м механізованим корпусом перепідпорядковувався командуючому 6-ю армією[60]. Але для перегрупування вже не було часу. В умовах плутанини і дезорганізації оборони війська німецької 6-ї армії 5 липня в двох місцях (в районі Мирополя і Гульська) прорвали оборону Новоград-Волинського укріпрайону. 7 липня війська 5-ї армії відійшли з рубежу по річці Случ в напрямку Коростенського укріпрайону[61].


Зобр:4шт.


Назва:Шевенок Демид Якович

-Знайдено: + Демид Якович Шевенок (29 серпня 1909, Ярославка — 3 липня 1986) — радянський офіцер, Герой Радянського Союзу, в роки радянсько-фінської війни командир батареї 137-го артилерійського полку 13-ї армії Північно-Західного фронту, старший лейтенант.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Жив у Києві. Працював заступником директора парку культури і відпочинку. Помер 3 липня 1986 року. Похований в Києві на Берковецькому кладовищі.


Зобр:1шт.


Назва:Історія Полтавської області

-Знайдено: + 3 липня 1947 р. Президія Верховної Ради УРСР перейменувала Ковалівський район на Шрамківський, а 1 березня 1952 року Шишацький район — на Гоголівський. 6 січня 1954 року до складу Київської області віднесено два райони Полтавської області — Згурівський та Яготинський[62]


Зобр:4шт.


Назва:Білан Микола Іванович

Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + Народився в Києві. Закінчив Немирівську гімназію (м. Немирів, Подільської губернії), 2-е Київське військове училище (1 травня 1915). З 3 липня 1915 р. - прапорщик 124-го піхотного Воронізького полку, у складі якого брав участь у Першій світовій війні. Був п'ять разів поранений. Нагороджений всіма орденами до Святого Володимира IV ступеня з мечами та биндою, Георгіївською зброєю (09.1917 р.). З 26 жовтня 1917 - штабс-капітан.


Зобр:1шт.


Назва:Адміністративно-територіальний устрій Полтавської області

-Знайдено: + * 3 липня 1947 р. Президія Верховної Ради УРСР перейменувала Ковалівський район на Шрамківський[63]


Зобр:3шт.


Назва:Банніков Юрій Олександрович

Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: +

Попередник: 4-й міністр економіки України
13 квітня 199330 серпня 1993
Наступник:
Пинзеник Віктор Михайлович
27 жовтня 199213 квітня 1993
Шпек Роман Васильович
30 серпня 19933 липня 1995



Назва:35-а берегова батарея

-Знайдено: + В липні 2008 року був відкритий перший, в 2009-му — другий, а 3 липня 2010 відкритий третій, найдовший екскурсійний маршрут комплексу. Дотепер (2011 рік) меморіал відвідало більше 50000 екскурсантів.


Зобр:7шт.


Назва:Тушка

-Знайдено: + 3 липня 2012 року парламент ухвалив Закон «Про засади державної мовної політики» (на основі проекту № 9073), який здійняв чергову хвилю звинувачень у належності тих або інших депутатів до категорії «тушок».


Зобр:1шт.


Назва:Білаш Борис Федорович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Орден «За заслуги» III ст. (3 липня 2002) — за вагомий особистий внесок у соціально-економічний та культурний розвиток регіону, високий професіоналізм та з нагоди 70-річчя утворення Донецької області[64]
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + nreg=610/2002 Указ Президента України № 610/2002 від 3 липня 2002 року «Про відзначення державними нагородами України працівників підприємств, установ та організацій Донецької області»]</ref>


Назва:Грядущий Борис Абрамович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Заслужений шахтар України (3 липня 2002) — за вагомий особистий внесок у соціально-економічний та культурний розвиток регіону, високий професіоналізм та з нагоди 70-річчя утворення Донецької області[65]
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + nreg=610/2002 Указ Президента України № 610/2002 від 3 липня 2002 року «Про відзначення державними нагородами України працівників підприємств, установ та організацій Донецької області»]</ref>


Назва:Шилюк Петро Степанович

-Знайдено: + Шилюк Петро Степанович (нар. 3 липня 1949, с. Бузівка, Жашківський район, Черкаська область) — президент холдингової компанії «Київміськбуд», Герой України.


Назва:Савицька Олена Вікторівна

-Знайдено: + Савицька Олена Вікторівна (3 липня 1977 року) — український географ-геоеколог, кандидат географічних наук, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 3 липня 1977 року в місті Городок Хмельницької області. Закінчила 1999 року географічний факультет Київського університету за спеціальністю «фізична географія та геоекологія». Проходила у 2000–2001 роках стажування в Берлінському університеті імені Гумбольдта (Німеччина). Працює в університеті на кафедрі фізичної географії та геоекології географ. фак-ту з 2003 року асистентом, з 2008 року доцентом. Кандидатська дисертація «Ландшафтно-екологічний аналіз зеленої зони столичного міста (на прикладі міст Києва і Берліна)» захищена у 2003 році.


Назва:TheDeadHead

-Знайдено: + |released = Україна 3 липня, 2011
-Знайдено: + TheDeadHead — комп'ютерна гра, тривимірний шутер від третьої особи. Розробник Гнатюк Михайло Романович. Гра є безкоштовною. Випущена 3 липня 2011 року для PC.


Зобр:1шт.


Назва:Карні справи від 2010 року щодо соратників Тимошенко

-Знайдено: + 23 липня 2010 СБУ порушила кримінальну справу проти «заступника головного бухгалтера Нафтогазу» Марії Кушнір. 26 липня 2010 Печерський районний суд в Києві видав санкцію на затримання Кушнір. Глава СБУ Валерій Хорошковський заявив, що Кушнір була прийнята на роботу в «Нафтогаз України» спеціально для операції з розмитнення газу «РосУкрЕнерго»: «Її функцією було тільки поставити потрібний підпис. Саме вона дала команду, поставити газ на баланс „Нафтогазу“ і підписала первинний документ».Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>.


Зобр:11шт.


Назва:Макс Барських

-Знайдено: + 2011 року Макс Барських презентував перший в СНД кліп у форматі 3D на пісню «Lost In Love | Теряю тебя». Режисером відео виступив продюсер артиста — кліпмейкер Алан Бадоєв[66]. Ця пісня стала хітом в Росії, очоливши «ЄвроХім ТОП-40» радіостанції Європа Плюс[66]. 3 липня в Інтернеті відбулася прем'єра його нового синглу «Atoms | Глаза-убийцы». 31 липня співак виступив на Поклонній горі в Москві на «EUROPA PLUS LIVE», де його назвали відкриттям опен-ейру[66]Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>.
-Знайдено: + Починаючи з 23 липня і аж по 15 жовтня 1941 року газета «Вільне слово» друкує списки жертв комуністичного режиму[67].


Зобр:21шт.


Назва:Романченко Іван Юхимович

-Знайдено: + Рома́нченко Іва́н Юхи́мович (нар.28 жовтня 1923 — пом. 3 липня 1988) — командир гармати 1-го танкового батальйону 63-ї Гвардійської Челябінської Червонопрапорної танкової бригади 10-го гвардійського танкового корпусу 4-ї танкової армії 1-го Українського фронту, Герой Радянського Союзу.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Після штурму Берліну Романченко закінчив війну в Празі. Після війни закінчив курси молодших лейтенантів. Демобілізувався у 1946 році. Жив у Полтаві, працював механізатором, потім диспетчером на номерному радіозаводі. Помер 3 липня 1982 року. Похований на Центральному кладовищі в Полтаві[68].


Зобр:1шт.


Назва:Лещенко Олексій Якович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У ніч на 3 липня останній опорний пункт оборони Севастополя припинив своє існування. Керуючи відходом особового складу до берегової смуги, Олексій Лещенко був знову поранений. Але червонофлотці не кинули свого командира, а в несвідомому стані завантажили на один з останніх морських мисливців, на якому він був евакуйований до Новоросійська.


Назва:Закон України «Про засади державної мовної політики»

-Знайдено: + Зако́н «Про заса́ди держа́вної мо́вної полі́тики» № 5029-VI (неофіційно — закон Колесніченка-Ківалова або «мовний закон») — закон, прийнятий Верховною Радою України 5 червня 2012 року у першому читанні 234 голосами «за»[69] (за деякими даними за нього проголосувало лише 172 депутати[70]), 3 липня 2012 року — у другому читанні 248 депутатськими картками[45] (голосування відбулось з порушенням Конституції України, норм регламенту та процедури розгляду[47][46][71]). 31 липня законопроект, попри категоричну власну заяву в ефірі каналу «Рада» про непідписання документу, прийнятого в такий спосіб,[72][73] підписав Голова Верховної Ради Володимир Литвин, а 8 серпня — Президент України Віктор Янукович.
-Знайдено: + 3 липня 2012 року, на початку вечірнього пленарного засідання Верховної Ради, законопроект ухвалили у другому читанні 248 депутатськими картками[74]. Закон було прийнято із порушеннями регламенту[45][46]. Стенограма засідання свідчить, що Адам Мартинюк при прийнятті законопроекту ініціював три голосування — за розгляд законопроекту («рішення не прийняте»), за повернення до голосування про розгляд законопроекту («рішення прийняте») та за прийняття законопроекту у другому читанні («рішення прийняте»), і, таким чином, фактично, законопроект був проголосований без прийняття рішення про його розгляд[71].
Підзаголовок:==== Реакція ====
Знайдено: + У заяві Ініціативної групи «Першого грудня» у зв'язку з подіями 3 липня у Верховній Раді України зазначається:

Схвалений «мовний» законопроект є фактом змови, брехні і злочину. Наша совість не дозволяє прийняти такого закону і вважати його законним рішенням українського парламенту. Цей документ належить традиції українофобії і ніколи не стане частиною національного політичного і правового життя нашої держави.[75]


Підзаголовок:==== Реакція ====
Знайдено: + Станом на 3 липня «мовний» закон засудили 4 районні ради (Заставнівська, Садгірська, Кіцманська, Вижницька) Чернівецької області[76]
Підзаголовок:==== Реакція ====
Знайдено: + Заяву стосовно мовного закону зробила екс-Прем'єр-міністр та лідер «Об'єднаної опозиції» Юлія Тимошенко. Вона висловила жаль, що не має змоги безпосередньо брати участі в акціях протесту біля Українського дому та висловила думку, що голосування за мовний закон 3 липня засвідчило, що влада недбало ставиться до всіх громадян країни. «Янукович оголосив війну вже не опозиції і не окремим демократичним цінностям, а незалежній Україні як такій. Він кинув виклик цілій нації», — підкреслила екс-Прем'єр-міністр.[77]
Підзаголовок:==== Реакція ====
Знайдено: + 6 липня "Звернення до Президента України «Про накладання вето на прийнятий Верховною Радою Закон „Про засади мовної політики“ від 3 липня 2012 року» прийняла Рівненська міська рада.[78]
Підзаголовок:==== Реакція ====
Знайдено: + Заяву про засудження Закону «Про засади мовної політики» зробив цього ж дня і Світовий конгрес українців (СКУ). У прес-релізі СКУ йдеться: «Світовий конґрес українців засуджує дії, що відбулися у Верховній Раді України 3 липня 2012 р. у зв'язку з так званим прийняттям антиконституційного законопроекту „Про засади державної мовної політики“, та розцінює їх як ще один явний приклад відходу провладних сил від демократичних принципів правління». При цьому у заяві наголошується, що «Закон про мовне питання є черговим кроком владних структур до офіційного повернення російської мови у різні сфери державного і суспільного життя та русифікації населення України, а затим — до конституційного впровадження російської мови як другої державної», а також стверджуюється, що даний акт суперечить Конституції України, яка стверджує, що «державною мовою в Україні є українська мова» (ст. 10), і Європейській хартії регіональних мов або мов меншин та Рамковій конвенції про захист національних меншин про те, що просування регіональних мов та мов меншин не повинні відбуватися за рахунок державної мови. У свойї заяві СКУ наголошує і на тому, що «цей закон та його попередні варіанти були неодноразово критично оцінені широкою українською громадськістю та відомими міжнародними інституціями, у тому числі й Верховним комісаром у справах національних меншин ОБСЄ та Європейською комісією Ради Європи „За демократію через право“ (Венеціанською комісією)». Також там присутній і заклик до Президента України Віктора Януковича не підписувати закон про мовне питання, який ще не вступив у силу, та заклик до світового українства заявити про свою солідарність українським патріотичним силам у захисті української мови та основ демократії в Україні.[79]
Підзаголовок:==== Реакція ====
Знайдено: + 13 липня Рівненська обласна рада ухвалила звернення до Президента України Віктора Януковича з вимогою не допустити набуття чинності Закону «Про засади державної мовної політики», оскільки він дестабілізує ситуацію в Україні та не відповідає протоколам Венеціанської комісії. Голосування за закон, на думку авторів звернення, відбулося з суттєвими порушеннями регламенту, а отже закон не має набути чинності[80].
-Знайдено: + 7 липня Президент України Віктор Янукович доручив Кабінету міністрів розглянути поправки до закону про мовну політику для того, щоб підготувати зміни до прийнятого Верховною Радою 3 липня закону.[81]
-Знайдено: + Це дослідження, опубліковане у день прийняття закону 3 липня, було здійснено на замовлення Громадського руху «Український вибір».
-Знайдено: + 9 липня 2012 року Володимир Паніотто опублікував статтю в «Українській правді», в якій повідомив, що за контрактом із замовником, це дослідження тривалий час залишалося неопублікованим, поки 3 липня інститут не отримав від громадського руху прес-релізу з даними дослідження та з проханням розіслати його того ж дня. За словами пана Паніотто: «Це було трохи дивно, але в нас не було підстав не зробити цього».
-Знайдено: + * Івано-Франківська міська рада заявила про «категоричне невизнання та непокору» прийнятому Верховною Радою 3 липня Закону «Про засади державної мовної політики» і наголосила, що зазначений Закон на території міськради не є чинним.[82]


Зобр:3шт.


Назва:Сезон ФК «Динамо» (Київ) 2012—2013

Підзаголовок:=== Липень ===
Знайдено: + 3 липня динамівці провели відразу два спаринги: вдень із одноклубниками із Загреба, який програли 0-1, а ввечері із кіпрським «Анортосісом», який не завершився через грубість на полі.
Підзаголовок:=== Липень ===
Знайдено: + 13 липня 2012 стало відомо, що Олександр Алієв був відданий в оренду в «Дніпро» до кінця року[83]. Того ж дня стало відомо, що «Динамо» придбало нападника «Вільяреала» Марко Рубена, який підписав з киянами п'ятирічний контракт[84].
-Знайдено: + 23 липня УЄФА винесло рішення по дискваліфікації вилучених в матчі шостого туру групового етапу Ліги Європи сезону 2011/12 проти «Маккабі» (Тель-Авів) захисників киян Євгена Хачеріді та Леандро Алмейди. Так за рішенням УЄФА українець не зможе допомогти киянам у трьох наступних матчах в єврокубках, а бразилець в одному[85].
Підзаголовок:=== Прийшли ===
Знайдено: + | 13 липня 2012
Підзаголовок:=== Пішли ===
Знайдено: + | 13 липня 2012


Зобр:37шт.


Назва:Помста за розкол країни

-Знайдено: + | 13 липня 2012 року
-Знайдено: + | 13 липня 2012 року
-Знайдено: + До голосування законопроекту у другому читанні 3 липня 2012 року учасники кампанії цілеспрямовано працювали на пониження рейтингу лише Партії регіонів.


Зобр:17шт.


Назва:Буцманюк Юліан

-Знайдено: + Юліан Буцманюк (нар. 3 липня 1885, с. Сморжів, Радехівський район, Львівська область — пом. 30 грудня 1967, Едмонтон, Канада) — український художник-монументаліст, учень Модеста Сосенка, професор Львівської політехніки.


Зобр:4шт.


Назва:Сезон ФК «Металіст» (Харків) 2012—2013

-Знайдено: + 3 липня 2012 року «Металіст» провів ще один контрольний поєдинок, в якому данський «Копенгаген» здобув переконливу перемогу[86].


Зобр:4шт.


Назва:Бибик Василь

-Знайдено: + Василь Бибик (Бибік) (1897 — † 3 липня 1954) — поручник Армії УНР, інженер-економіст.


Зобр:1шт.


Назва:Айзенберг Яків Ейнович

-Знайдено: + Яків Ейнович Айзенберг (13 червня 19343 липня 2004) — український вчений, головний теоретик чотирьох поколінь систем керування ракетно-космічної техніки. Заслужений діяч науки і техніки України. Доктор технічних наук, професор, академік.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У жовтні 2000 року автомобіль, у якому Яків Ейнович їхав у Київ, неподалік від міста Валки врізався в дерево. Яків Ейнович одержав струс мозку, переломи ключиці й ребра, довгий час перебував на лікуванні у відділенні нейрохірургії Харківської обласної лікарні. У січні 2002 року подав у відставку й виїхав до Ізраїлю, де жили його діти. Помер Яків Ейнович Айзенберг 3 липня 2004[87]


Назва:Щегельський Павло Григорович

-Знайдено: + Павло Григорович Щегельський (*3 липня 1946 року в с. Ошихліби Кіцманського району Чернівецької області) — український письменник, поет, прозаїк, член Національної Спілки письменників України з 1974 р. та Асоціації українських письменників (з 1999 р.).


Назва:Кривоглаз Осип Борисович

-Знайдено: + Осип Борисович Кривоглаз (2 липня 1918, Київ — 3 липня 2012, Київ) — український архітектор і живописець. Член Спілки архітекторів України1946 року), член Містобудівної ради Головкиївархітектури. Почесний академік Української академії архітектури.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 3 липня 2012 року після важкої хвороби. Похований в Києві на Міському кладовищі «Берківцях».


Назва:Семенченко Кузьма Олександрович

-Знайдено: + Кузьма́ Олекса́ндрович Семе́нченко (нар. 3 липня 1896 — пом. 5 вересня 1965) — радянський військовий діяч, генерал-майор танкових військ, Герой Радянського Союзу.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 3 липня 1896 року в селі Мартинівка Борзенського повіту Чернігівської губернії (нині Ічнянський район Чернігівської області) в селянській родині. Українець. Закінчив 7 класів.


Назва:Панько Семен Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + С. І. Панько передчасно помер 3 липня 1976 року.


Назва:Луцький вишкільний курінь

-Знайдено: + 30 червня 1941 року у Львові було проголошено Акт відновлення Української Держави, а 3 липня створено Українське Державне Правління під головуванням Ярослава Стецька. У складі УДП було організовано Військове міністерство, за дорученням якого на території західних областей України розпочалося створення військових шкіл для підготовки старшинських і підстаршинських кадрів[88]. Зокрема, вже у перші тижні війни було утворено військову старшинську школу у Великих Мостах, підстаршинські школи поблизу Радехова та у Поморянах на Львівщині, а також цілий ряд військових курсів. Заплановано також було відкриття військових шкіл у Луцьку та Рівному[89].


Зобр:1шт.


Назва:Лещенко Петро Костянтинович

-Знайдено: + Лещенко Петро Костянтинович (псевд. Мартинович; 3 липня 1898, с. Ісаєве, тепер Одеської області — 16 липня 1954, Бухарест, Румунія) — естрадний співак, танцюрист (виконавець народних і характерних танців), гітарист.


Зобр:1шт.


Назва:Товт Михайло Михайлович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Михайло Товт є співавтором резонансного закону «Про засади державної мовної політики» прийнятого 3 липня 2012 року.[90]


Назва:Бісюк Іван Юрійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 3 липня 2012 року на ІІІ партійному з'їзді був обраний Головою Аграрної партії України.


Назва:Черкаска Валерій Володимирович

-Знайдено: + Вале́рій Володи́мирович Черка́ска (нар. 3 липня 1975, місто Харків) — український політик. Тимчасово виконуючий обов'язки голови голови Запорізької обласної державної адміністрації (24 грудня 2007 — 31 травня 2008).
-Знайдено: + 31 травня 2008, після призначення виконуючим обов'язки губернатора Олександра Старуха, Валерій Черкаска знову став заступником голови ОДА. 23 липня 2009 Черкаска написав заяву про відхід з посади заступника голови ОДА. 10 жовтня був призначений главою запорізького міського штабу кандидата в президенти України Юлії Тимошенко.


Назва:Крайняниця Петро Іванович

-Знайдено: + Петро Іванович Крайняниця (угор. Krajnyanica Péter, нар. 3 липня 1924, Руське, Підкарпатська Русь, Чехословаччина — пом. 23 вересня 1997, Ужгород, Україна), — колишній чехословацький, угорський і український футболіст, згодом — радянський футбольний тренер та спортивний діяч. Грав на позиції воротаря. Володар кубка Сент-Ласло, тобто «Святого Василя» (1941). Керівник делегації збірної Закарпатської України, яка здобула неабияку історичну перемогу на першій повоєнній республіканській спартакіаді з футболу. Один з організаторів команди майстрів «Спартак» (Ужгород) (1945) і один з перших спортсменів Закарпаття, яких удостоїли почесними знаками «Заслужений працівник фізичної культури» та «Відмінник народної освіти».


Назва:Ласовський Володимир

-Знайдено: + Ласовський Володимир (* 3 липня[91] 1907 –†11 листопада 1975[92]) — український мистецтвознавець, критик, художник.


Назва:Костриба Петро Михайлович

-Знайдено: + Петро Михайлович Костриба (3 липня 1925, Томашівка — 12 травня 1998) — український історик, професор1990 року), лауреат Державної премії УРСР в галузі науки і техніки.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 3 липня 1925 року в селі Томашівці (нині Дунаєвецького району Хмельницької області) в селянській родині. Українець. Навчався в Томашівській початковій, Удріївській середній школах.


Назва:Об'єднаний турнір 2013

Підзаголовок:== Матчі ==
Знайдено: + | дата = 3 липня 2013
Підзаголовок:== Матчі ==
Знайдено: + | дата = 3 липня 2013


Зобр:6шт.


Назва:Головін Павло Васильович

-Знайдено: + Головін Павло Васильович (* 3 липня 1885, Іжевське, Спаський район Рязанської області — † 22 січня 1964, Київ), український хімік-технолог, доктор технічних наук, професор, 1939 — член-кореспондент АН УРСР, 1951 — заслужений діяч науки і техніки УРСР. Нагороджений орденами Леніна та «Знак Пошани».


Назва:Воронін Прохір Данилович

-Знайдено: + Воронін Прохір Данилович (Воронин Прохор) (* 3 липня 1885 — † 1940), український письменник.


Назва:Герман Валентин Олександрович

-Знайдено: + Герман Валентин Олександрович (* 3 липня 1904, Полтава — † З0 серпня 1957, Харків) — український вчений-ветеринар радянських часів, 1951 — заслужений діяч науки УРСР.


Назва:Захарченко Наталія Йосипівна

-Знайдено: + Захарченко Наталія Йосипівна (* 3 липня 1907 — † 1992, Київ) — українська співачка (сопрано), заслужена артистка УРСР.


Назва:Суський Віктор Іванович

-Знайдено: + Суський Віктор Іванович (* 3 липня 1929, Запорожець, Херсонська область — † ?


Назва:Екземплярський Василь Ілліч

-Знайдено: + Екземплярський Василь Ілліч (* 11 січня 1875, Київ — † 3 липня 1933, Київ) — богослов та релігійний філософ, релігійно-церковний діяч.


Назва:Сезон ФК «Динамо» (Київ) 2013—2014

-Знайдено: + | дата = 3 липня 2013


Зобр:3шт.


Назва:Пам'ятники Голої Пристані

-Знайдено: + |Стрельченку Івану,
погруддя || 3 липня 1983 || На Алеї Героїв || || Бронзове погруддя Стрельченку Івану Івановичу — начальнику дільниці шахти «Трудівська», кавалеру Ордену Леніна, двічі Герою Соціалістичної Праці (1978), встановлене 3 липня 1983 року. Скульптор — Іван Макогон, архітектори — Мусій Катернога та Я. Ф Ковбаса. Висота пам'ятника — 4,3 м.


Зобр:30шт.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Про проект нової Конституції України: Верховна Рада України; Постанова від 01.07.1992 № 2525-XII
  2. ISBN 5-7707-7867-9 c.83
  3. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою A_328 не вказано текст
  4. Міхновський М. І. Самостійна Україна. — К.: Діокор, 2002. — с. 16-17
  5. Косик Володимир. Україна і Німеччина у Другій світовій війні. Переклад з французької. — Париж — Нью-Йорк — Львів, 1993 . — С. 508–510 .
  6. Дружини українських націоналістів у 1941–1942 роках. — Без місця видання, 1953 . — С. 6, 109–110 .
  7. Кальба Мирослав. Роман Шухевич як провідник, командир, людина // Літопис УПА. Т. 45. — Торонто — Львів. — С. 352–353 .
  8. Кальба Мирослав. Роман Шухевич як провідник, командир, людина // Літопис УПА. Т. 45. — Торонто — Львів. — С. 357
  9. Літопис УПА. Том 26. Українська Головна Визвольна Рада. Документи, офіційні публікації, матеріяли. Книга четверта: документи і спогади. — Торонто — Львів, 2001 . — c. 490
  10. Levytsky M. «Western Canada's Festival'88 presents Ukrainian arts in largest extravaganza ever held in North America» // «The Ukrainian Weekly», № 29, 17 July 1988, p. 8 (англ.)
    Levytsky M. «Kvitka Cisyk is big winner at Festival'88 music awards show» // «The Ukrainian Weekly», № 31, 31 July 1988, p. 10 (англ.)
  11. «Квітка Цісик співає на новій касетці» // «Свобода», ч. 232, 8 грудня 1989, с. 1, 4
  12. Письменниця з Теребовлі отримала першу премію «Коронації слова»
  13. Маніфест ОУН
  14. zaxid.net, 9.11.2010
  15. Латвія затвердила День пам'яті жертв сталінізму та нацизму (рос.)
  16. Нова емблема
  17. http://www.unian.ua/news/512626-evropeyskiy-sud-z-prav-lyudini-zadovolniv-pozov-lutsenka.html
  18. Указ Президента України № 610/2002 від 3 липня 2002 року «Про відзначення державними нагородами України працівників підприємств, установ та організацій Донецької області»
  19. Указ Президента України № 1123/2000 від 9 жовтня 2000 року «Про відзначення державними нагородами України працівників підприємств, установ і організацій»
  20. Указ Президента України № 585/97 від 27 червня 1997 року «Про нагородження відзнакою Президента України — орденом „За заслуги“»
  21. Конституційний Закон Карпатської України 1939 р. — опубліковано 15 червня 2004 р.
  22. Тимчасовий устрій УГВР, прийнятий Великим Збором УГВР 13 липня 1944 р.; Платформа УГВР від 14 липня 1944 р.
  23. Про проект нової Конституції України: Верховна Рада України; Постанова від 01.07.1992 № 2525-XII
  24. [http://www.history.org.ua/?
  25. Біографія Сергія Гончара (http://sportrops.com.ua)
  26. [http://pfl.com.ua/official.php?
  27. [http://pfl.com.ua/official.php?
    -Знайдено: + Найбільша перемога: 4:0 («Торпедо» Горький, 3 липня 1958 року, Кіровоград)

    Зобр:12шт.

    Назва:Калашники

    -Знайдено: + * Калашник Володимир Семенович — (3 липня 1936, с. Мануйлівка Козельщинського району Полтавської області) — український мовознавець, доктор філологічних наук з 1992, професор з 1994, академік АН ВШ України.


    Назва:1991 у кіно

    Підзаголовок:==== Липень ====
    Знайдено: + * 3 липня — Завалишина Марія Семенівна — українська композиторка.


    Зобр:1шт.


    Назва:Олександрія (професіональний футбольний клуб)

    Підзаголовок:== Досягнення ==
    Знайдено: + ** у чемпіонатах України: 8:1 («Артанія», 3 липня 1993 року, Олександрія; «Закарпаття», 26 жовтня 1995 року, Олександрія).


    Назва:Шацьких Максим Олександрович

    -Знайдено: + Втім, Шацьких так і не зіграв в узбецькій вищій лізі. Він вирішив спробувати сили в російському футболі, перейшовши у «Сокол-ПЖД». У Саратові він відразу заграв в команді під керівництвом Олександра Корєшкова, але вже на початку свого першого дорослого сезону отримав травму і не зміг закріпитися в клубі. Залишок сезону 18-річний нападаючий провів в скромному «Торпедо» (Волзький). Команда не ставила високих цілей, зате в ній юний російський узбек знайшов свого тренера — Володимир Деркач довіряв Максиму, і він відповідав старанністю і хорошою грою. Сезон 1996 року Шацьких дограв у Волзькому, а потім, слідом за Деркачем, перейшов в тольяттинську «Ладу». У першому ж матчі за нову команду, 3 липня 1997 року, максим забив свій перший м'яч, в Раменському в ворота «Сатурна».


    Зобр:4шт.


    Назва:Чехів

    Підзаголовок:== Історія ==
    Знайдено: + 3 липня 1941 німецькі нацисти вбили 38 мешканців Чехова.
    -Знайдено: + Споруджено пам'ятник полеглим у німецько-радянській війні воїнам та односельцям, які загинули 3 липня 1941 (1975), насипано символічну могилу УСС (1991)(могила несимволічна, там дійсно поховані Січові Стрільці).


    Назва:Гуреєв Василь Миколайович

    -Знайдено: + | початок_терміну = 3 липня 1995


    Назва:Верховна Рада України VI скликання

    Підзаголовок:=== Закони ===
    Знайдено: + * 3 липня 2012: Закон «Про засади державної мовної політики»


    Зобр:3шт.


    Назва:Верхобуж

    -Знайдено: + У 1973 році закрито Успенську церкву. А для відправ до Верхобужа приїжджали священики з сусіднього села Ушня. Однак 3 липня 1988 року церкву відкрито за сприяння отця Володимира Сагана. На честь цієї події біля церкви Успіння Пресвятої Богородиці встановлено пам'ятний хрест. З 1994 року в селі діє і греко-католицька громада, а богослужіння у церкві відправляють почергово.


    Назва:Кацмазів

    Підзаголовок:== Історія ==
    Знайдено: + У роки Німецько-радянської війни взяли участь у бойових діях 670 воїнів. Генерал-лейтенант Тимофій Порфирович Абрамов удостоєний звання Героя Радянського Союзу. 125 воїнів загинули на фронтах. Окупація села тривала з 3 липня 1941 року до 18 березня 1944 року. Колективне господарство румунський окупаційний режим зберіг. Для підтримання в покорі окупованих у селі діяла румунська плутанерія (жандармерія), а з місцевих прибічників нового окупаційного режиму був створений поліцейський загін. Він суворо стежив за дотриманням окупаційного порядку, підтримував старосту села. Населення села жило в постійному страху — за найменшу непокору людей садили в холодні льоху, не давали їжі, били. В холодну зиму 19421943 років у селі збирали теплі кожухи, овечі шкіри, валянки і відправляли на фронт. Були заборонені всякі збори людей. У партизанські загони йшли військовополонені, що переховувались в місцевого населення і лісах. Після йорданських свят великий переполох румунів був пов'язаний із подіями, що відбулись у селі Голубівці Жмеринського району та селах Чубарівці і Воробіївці Тиврівського району Вінницької області, виступами партизан в інших місцях. 19 березня 1944 року с. Кацмазів було звільнено. Відновили свою роботу неповносередня школа, колгосп.


    Назва:Лозінський Віктор Олександрович

    -Знайдено: + | кінець1 = 3 липня 2009
    -Знайдено: + p=892 3 липня цю пропозицію було знято з сайту БЮТ])

  28. Турчинов впевнений, що депутат від БЮТ не стріляв у чоловіка // УНІАН, 18.06.2009
  29. Нагороджувати БЮТівця, якого звинувачують у вбивстві, не варто — Луценко // Українська правда, 23.06.2009
  30. Рада позбавила Лозінського депутатських повноважень // УНІАН, 3.07.2009
  31. ВЕРХОВНА РАДА ПРИЙНЯЛА «МОВНИЙ» ЗАКОНОПРОЕКТ У ДРУГОМУ ЧИТАННІ
  32. Нунсівець Ігор Палиця запевняє, що не міг проголосувати за мовний закон
  33. Фракция "Слобожанский выбор" в горсовете изменила свое название
  34. Фракция "Слобожанский выбор" в Харьковском горсовете теперь называется "Русско-украинский союз "РУСЬ"
  35. [http://gska2.rada.gov.ua/pls/z7502/A036?
    -Знайдено: + rdat1=30.01.2010&vf7551=313 Верховна Рада України. Картка постанови Хмельницької обласної ради від 3 липня 2000 року]
  36. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  37. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  38. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  39. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою vp4 не вказано текст
  40. У Харкові знесли пам'ятник Незалежності України // «Gazeta.ua», 03.07.2012
  41. Реабілітовані жертви комуністичного терору на Полтавщині
  42. Організація українських націоналістів і Українська повстанська армія: Історичні нариси. — К.: Наукова думка, 2005. — С. 60.
  43. Інформаційна довідка про створення, функціонування та долю українського військового підрозділу «Нахтігаль»
  44. Сергійчук В. „Правда про «золотий вересень» 1939-го“. — К., 1999. — С. 106—107
  45. а б в г Більшість зі штовханиною просунула мовний закон Колесніченка — 1+1. ТСН Помилка цитування: Некоректний тег <ref>; назва «tsn0307_1» визначена кілька разів з різним вмістом
  46. а б в г ЗАКОН ПРО МОВИ УХВАЛИЛИ — Українська Правда Помилка цитування: Некоректний тег <ref>; назва «pr0307» визначена кілька разів з різним вмістом
  47. а б в Опозиція вирішила боротись з мовним законом голодуванням — 1+1. ТСН Помилка цитування: Некоректний тег <ref>; назва «tsn0307_2» визначена кілька разів з різним вмістом
  48. а б За мовний законопроект проголосувала картка депутата від НУНС, який перебуває за кордономУкраїнський тиждень, 03.07.2012.
  49. Нардепи, які голодують, принесли під Український дім розкладачки — ForUm
  50. а б "Беркут" відвойовує Український дім для Януковича — Українська Правда
  51. Український дім штурмують — Українська Правда
  52. Кириленко каже, що автобуси із захисниками мови затримує ДАІ — Українська Правда
  53. «Беркут» відтіснив мітингувальників від Українського дому, застосувавши сльозогінний газ — dt.ua
  54. В сутичках "мовників" і "Беркут" окропили газом — Українська Правда
  55. Рада охвачена кризисом из-за "языкового" закона — Інтер (рос. )
  56. Акції проти "мовного закону" відбуваються в багатьох містах УкраїниУНІАН
  57. Протести проти закону про язьік по всій країні — Сайт «Майдан»
  58. [http://vidsich.org.ua/archives/3589 УВАГА!
    -Знайдено: +
  59. Громадськість передала Президенту Конституцію з підкресленими статтями, котрі були порушені під час прийняття «мовного» законопроекту — Відсіч
  60. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою не вказано текст
  61. Боевой приказ командующего войсками 5-й армии № 012 (рос.)
  62. Адміністративно�територіальний поділ Полтавщини (1943–2003 рр.): Довідник з історії адмі
  63. Адміністративно-територіальний поділ Полтавщини (1943 — 2003 рр.): Довідник з історії адмі
  64. [http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  65. [http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  66. а б в Макс Барських підкорює хіт-паради Росії (рос.)
  67. ІНФОРМАЦІЯ « НАШ ТЕРНИСТИЙ ШЛЯХ» газета "Вільне слово.
  68. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою warheroes не вказано текст
  69. Верховна Рада схвалила законопроект «Про основи державної мовної політики»
  70. Законопроект про мову приймали «мертві душі» — Українська Правда
  71. а б УП. «Мовний законопроект ухвалений із порушенням процедури — стенограма»
  72. Литвин не підпише мовного закону iPress.ua
  73. Литвин подав у відставку iPress.ua
  74. Стенограма 55-го пленарного засідання Верховної Ради // Стенограми пленарних засідань Верховної Ради України
  75. ZIK. «Мовний» законопроект є фактом змови, брехні і злочину, – «Перше грудня»
  76. Папієв втрачає контроль над радами: ще два райони засудили «мовний» закон. chernivtsi.comments.ua. 03 липня 2012
  77. Тимошенко: Янукович кинув виклик нації. unian.ua. 05.07.2012
  78. Рівненські депутати просять Президента ветувати закон про мови. ogo.ua. 06.07.2012
  79. Світовий конґрес українців засудив прийняття мовного закону. unian.ua. 06.07.2012
  80. Рівненські депутати закликають Президента не підписувати «мовний закон». radiosvoboda.org. 13.07.2012
  81. Янукович доручив допрацювати мовний закон. news.liga.net. 07.07.2012
  82. В Івано-Франківську не визнають «мовний закон» — Укрінформ
  83. Днепр арендовал Алиева
  84. Официально: Марко Рубен — игрок Динамо
  85. Хачеріді та Алмейда пропустять старт в єврокубках
  86. Металлист- Копенгаген. Статистика матча. ФК «Металлист». 03.07.2012. (рос.)
  87. [http://www.media-objektiv.com/print.php?
  88. М. Гордієнко. З волинських і поліських рейдів УПА. - Торонто, 1959, с. 11.
  89. С. Музичук, І. Марчук. Луцький вишкільний курінь, 1941-1943 // Однострій. Військово-історичний журнал. - 2004. - № 8. - С. 28.
  90. Тарас Марусик. Хто є ху, або знову про засади державної мовної політики // Українська правда, 27.06.2012.
  91. Волинський Б., Дуда І. Ласовський Володимир // Тернопільський енциклопедичний словник : у 4 т. / редкол.: Г. Яворський та ін. — Тернопіль : Видавничо-поліграфічний комбінат «Збруч», 2005. — Т. 2 : К — О. — 706 с. — ISBN 966-528-199-2. с.321
  92. Волинський Б., Дуда І. Ласовський Володимир... с.321