Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/14 листопада

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Малишко Андрій Самійлович

-Знайдено: + Народився 2 (14 листопада) в Обухові (нині місто Київської області) в сім'ї шевця.


Зобр:2шт.


Назва:Адельгейм Євген Георгійович

Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + Народився 1 (14 листопада) 1907 року в Києві. В 1931 році закінчив Київський університет. Учасник Німецько-радянської війни.


Зобр:1шт.


Назва:Миклухо-Маклай Микола Миколайович

Підзаголовок:== Родина ==
Знайдено: + searchTerm=Miklouho-Maclay&searchLimits=sortby=dateAsc «Family Notices. Marriages» // «The Sydney Morning Herald», Wednesday 5 March 1884, p. 1] (англ.)</ref> (вдовою есквайра Роберта Кларка). Шлюб благословив преподобний В. М. Уайт. З Маргарет мав двох синів — Олександра-Нільса (* 14 листопада 1884 року, резиденція «Вайомінг», Новий Південний Уельс)Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>.
-Знайдено: + Першими академіками були призначені (14 листопада 1918 р.) історики Д.Багалій та О.Левицький, економісти М.Туган-Барановський та В.Косинський, сходознавці А.Кримський та М.Петров, лінгвіст С.Смаль-Стоцький, геологи В.Вернадський та П. Тутковський, біолог М. Кащенко, механік С. Тимошенко, правознавець Ф.Тарановський.


Зобр:5шт.


Назва:Політичні партії України

-Знайдено: + | 14 листопада 2006


Назва:Ющенко Віктор Андрійович

-Знайдено: + * Орден Вітаутаса Великого (2006, Литва)[1]


Зобр:6шт.


Назва:Українська мова

Підзаголовок:== Правопис ==
Знайдено: + Після початку «перебудови» питання вдосконалення українського правопису знову стало актуальним — редагування правописного кодексу розпочала Орфографічна комісія при ЛММ АН УРСР. Проект обговорювали й у новоствореному Товаристві української мови ім. Т. Шевченка (головою якого був Дмитро Павличко). Новий варіант затверджено 14 листопада 1989, а опубліковано 1990 року. Головними досягненнями стало відновлення букви ґ та кличного відмінка (за радянських часів він був необов'язковим і називався клична форма).


Зобр:28шт.


Назва:Луганськ

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Історія Луганського заводу тісно пов'язана з розвитком металургійної та кам'яновугільної промисловості України. 14 листопада 1795 року з ініціативи командувача Чорноморським флотом адмірала Миколи Мордвинова було підписано наказ про закладення державного ливарно-гарматного заводу біля річки Лугань (до того це була територія Луганського пікінерського полку, ще раніше — Слов'яно-Сербії — прикордонної зони між Запорожжям та Областю Війська Донського).


Зобр:35шт.


Назва:Баран Михайло Лукич

-Знайдено: + Миха́йло Луки́ч Бара́н (* 20 жовтня 1884, село Скала, нині Скала-Подільська Борщівський район Тернопільська область — † 14 листопада 1937, Сандармох) — український громадсько-політичний, військовий та освітній діяч. Учасник революційного руху в Західній Україні.


Зобр:1шт.


Назва:В'язлов Андрій Григорович

-Знайдено: + | кінець_терміну = 14 листопада 1918


Назва:Гербель Сергій Миколайович

-Знайдено: + | почав1 = 14 листопада 1918
-Знайдено: + ) — політичний діяч часів гетьманату, керував урядом: листопад — грудень 1918 року. До революції 1917 р.- губернатор у Харкові. Влітку 1918 р. — міністр харчових справ у кабінеті Ф. Лизогуба, після проголошення федерації — прем'єр-міністр і міністр земельних справ (14 листопада 1918 — 14 грудня 1918). Подальша доля невідома.
-Знайдено: + Від 29 травня 1918 р. — представник голови Ради міністрів Української Держави при Головному штабі австро-угорських військ в Одесі. Від 3 липня — міністр продовольства в уряді Ф. Лизогуба, брав участь у складанні проекту аграрної реформи. Підписав «Записку дев'яти» (жовтень 1918 р.) про необхідність переорієнтації зовнішньої політики Української Держави на Антанту та встановлення федеративного зв'язку з майбутньою небільшовицькою Росією. Після проголошення Федеративної грамоти 14 листопада очолив новий кабінет, де обіймав також посаду міністра земельних справ. У середині грудня заарештований у Києві українською республіканською владою і ув'язнено до Лук'янівської в'язниці. Звільнено в лютому 1919 року, виїхав до Одеси.


Зобр:1шт.


Назва:Лизогуб Федір Андрійович

-Знайдено: + | кінець на посаді1 = 14 листопада 1918
Підзаголовок:=== Революція ===
Знайдено: + Після опублікування гетьманом П. Скоропадським 14 листопада 1918 р. «Грамоти Гетьмана всієї України до всіх українських громадян і козаків України» і проголошення федеративного союзу України з майбутньою небільшовицькою Росією Ф. Лизогуб склав свої повноваження. Помер у 1928 р. у Белграді (Сербія).


Зобр:3шт.


Назва:Скоропадський Павло Петрович

Підзаголовок:=== Гетьманат ===
Знайдено: + Через політичні розбіжності розколовся кабінет міністрів Гетьмана. Намагаючись розрядити атмосферу, Павло Скоропадський 14 листопада 1918 року підписав Грамоту-маніфест до українського народу, який фактично зліквідовував ідею побудови незалежної України напротивагу розбудові Всеросійської федерації, складовою частиною якої повинна була стати Україна. Цим Гетьман відвернув від себе українців і не зміг привернути російські кола. Курс на повалення влади Скоропадського взяли представники КП(б) України, проросійські шовіністичні кола. Водночас ідеологи антигетьманського спротиву М. Шаповал та В. Винниченко готували повстання, налагоджуючи стосунки з українськими військовими колами. 13 листопада 1918 року у Києві, в будинку Міністерства шляхів зібралися представники соціалістичних партій та обрали Директорію, до якої увійшли В. Винниченко (Голова Директорії), С.Петлюра, Ф.Швець, А.Макаренко, П.Андрієвський. У відозві Директорії до населення йшлося про те, що гетьманська влада має бути «дощенту» знищена, а Гетьман є «поза законом». С.Петлюра у Білій Церкві видав Універсал до народу із закликом до повстання. За кілька тижнів боїв війська Директорії, 14 грудня 1918 року, оволоділи столицею Української Держави. Обставини, що унеможливлювали подальше перебування Скоропадського у ролі гетьмана змусили його зректися того ж дня гетьманства та втекти з Києва. Директорія оголосила про відновлення Української Народної Республіки. Більшість керівництва Директорії стояла фактично на соціалістичній платформі. Декрети гетьманського уряду було анульовано. Права участі в політичному житті країни нова влада позбавила не лише поміщиків та капіталістів, а й інтелігенцію. Боротьба з наслідками гетьманату інколи набирала форм, які не могли не викликати протесту. Існувала, наприклад, ідея ліквідації Української Академії наук як «витвору гетьманату».


Зобр:14шт.


Назва:Біла Церква

-Знайдено: + Більше місяця місто над Россю було штабом сил повстанців — фактично другою столицею України. Саме звідси вирушило 60-тисячне військо, яке 14 листопада 1918 року захопило Київ.


Зобр:38шт.


Назва:Янукович Віктор Федорович

-Знайдено: + Завдяки активній підтримці Віктора Януковича і фінансово-економічних груп Донбасу, в першу чергу Індустріального союзу Донбасу (ІСД), кандидатури Леоніда Кучми на президентських виборах 1999 року, останній здобуває перемогу в Донецькій області, мешканці якої мали симпатії до представників лівих сил. У першому турі 31 жовтня Леонід Кучма отримав в свою підтримку 31,96%, а основний його суперник Петро Симоненко (лідер Комуністичної партії України) — 39,40%. У другому турі 14 листопада Леонід Кучма набрав — 52,98% голосів, а Петро Симоненко — 41,22%[2].


Зобр:9шт.


Назва:Хотінок Ісак Павлович

-Знайдено: + Ісак Павлович (Пінхусович) Хотіно́к (* 18 грудня (31 грудня) 1908, село Борзна, нині місто Чернігівської області — † 14 листопада 1980, Київ) — український графік і медальєр. Заслужений художник УРСР (1974).


Назва:Чернігівський обласний історичний музей імені Василя Тарновського

-Знайдено: + Чернігівський історичний музей заснований у 1896 році — 14 (26) листопада урочисто відкрито Чернігівську губернську вчену архівну комісію та її історичний музей, а наприкінці року губернська земська управа одержала заяву В. В. Тарновського, в якій відомий громадський діяч, колекціонер і меценат пропонував земству прийняти в дарунок колекцію старожитностей і створити на її основі музей.


Назва:Шаманек Альфред

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Брав участь в нараді 4 листопада 1919 р. за участю Симона Петлюри, Евгена Петрушевича (надав інформацію про кількість військ). Після підписання в Зятківцях (нині Гайсинський район, Вінницька область) 6 листопада перемир'я між УГА та Добрармією Симон Петлюра вимагав розстрілу генерала Мирона Тарнавського, Альфреда Шаманека; 13-14 листопада у Вінниці над ними відбувся польовий суд у справі самочинного підписання договору про перемир'я з представниками Добровольчої армії; суд виніс обом виправдальний вирок, вони і отаман О.Лисняк були понижені в посадах[3].


Назва:Історія української гривні

-Знайдено: + 14 листопада 1991 року Президія Верховної Ради України прийняла постанову «Про національну валюту в Україні». Цим документом передбачалось введення в обіг на території України національної валюти в І півріччі 1992 року. Тому заходи з виготовлення гривні здійснювались у прискореному темпі. Ще 23 жовтня 1991 року було підписано контракт з «Кенедієн Банкнот Компані» на виготовлення гривні. Проте достатніх потужностей для якісного друку щонайменше 1,5 млрд необхідних банкнот фірма не мала. Отже, за згодою Леоніда Кравчука, 18 січня 1992 року у Києві було укладено контракт з англійською фірмою «Томас Де Ла Рю». Від Національного банку його підписав тодішній голова НБУ В. П. Матвієнко. Він же затвердив до друку купюри номіналом 50 і 100 гривень.


Зобр:69шт.


Назва:Щукин Пилип

-Знайдено: + Щукин Пилип Аліпієвич (Олімпієвич) (14 листопада 1891 Катеринослав - † 1921) — український громадський діяч.


Назва:Яновський Володимир Костянтинович

-Знайдено: + Помер 14 листопада 1966, у віці 90 років.


Назва:Українська Держава

-Знайдено: + |date_event2 = 14 листопада 1918
Підзаголовок:=== Хронологія ===
Знайдено: + |14 листопада
Підзаголовок:=== Хронологія ===
Знайдено: + |14 листопада
Підзаголовок:=== Хронологія ===
Знайдено: + |14 листопада
Підзаголовок:=== Уряди ===
Знайдено: + 25.X — 14.XI
Підзаголовок:=== Уряди ===
Знайдено: + 14.XI — 14.XII


Зобр:13шт.


Назва:Український Національний Союз

-Знайдено: + 5 жовтня 1918 делегація УНС відвідала гетьмана П. Скоропадського, яка домагалася реорганізації уряду та участи в ньому українських міністрів. Однак, переформований 24 жовтня 1918 уряд Ф. Лизогуба з участю О. Лотоцького, П. Стебницького, А. В'язлова, В. Леонтовича і М. Славінського не викликав довір'я УНС, і коли 14 листопада 1918 Скоропадський проголосив федерацію України з майбутньою Росією та затвердив кабінет на чолі з російським монархістом С. Гербелем, УНС розпочав проти гетьмана повстання. За результатами повстання гетьманат було повалено 14 грудня 1918 року. На зміну гетьманату прийшла Директорія УНР.
-Знайдено: + *Володимир Винниченко (з 18 вересня 1918 по 14 листопада 1918)
-Знайдено: + *Микита Шаповал (з 14 листопада 1918 по січень 1919)


Назва:Хаустов Павло Прокопович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 2 (14 листопада) 1882 року в селі Шариновське Томської губернії. 1915 року закінчив Томський технологічний інститут.


Зобр:1шт.


Назва:Борис Тен

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Разом з іншими священниками та митрополитом Василем (Липківським) підписав відозву, вислану ВПЦР 14 листопада 1924 року до єпископів, священиків та вірних, в якій засуджувався розбрат в церкві. Його несла діяльність інспірованої московською владою Діяльна Церква Христова Михайла Мороза — агента Державного політичного управління, який довгий час очолював найвищий церковний орган, був головою ВПЦР, а після відходу з УАПЦ видавав свою церкву за спадкоємницю УАПЦ.


Зобр:1шт.


Назва:Масол Віталій Андрійович

-Знайдено: + Віта́лій Андрі́йович Масо́л (*14 листопада 1928, Олишівка) — колишній прем'єр-міністр України (керував урядом: липень 1987 р. — жовтень 1990 р., червень 1994 — березень 1995)
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 14 листопада 1928 р. в с. Олишівка Чернігівського району Чернігівської області в родині вчителів.
Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: + * Віталій Масол // г-та «Факты и комментарии» 14 листопада 2008 р.


Назва:Юліуш Словацький

Файл:Пам'ятник Юліушу Словацькому в костелі Св. Станіслава.jpg

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Юліуш Словацький народився 4 вересня 1809 року у місті Кременець на Волині. Його батько - Евзебіуш Словацький - був викладачем риторики та поезії Кременецького ліцею, автором кількох драматичних творів. Мати — Саломея — була донькою управителя господарства Кременецького ліцею Теодора Янушевського, вірменського походження. Саломеї заледве виповнилося 16 років, коли 14 листопада 1808 року вона підписала шлюбний контракт з Евзебіушем Словацьким, старшим від неї на 20 років. Юліуш був єдиною дитиною від цього шлюбу.


Зобр:2шт.


Назва:Севастополь

-Знайдено: + У роки першої російської революції відбулося повстання на панцернику «Потьомкін», його приклад викликав виступи матросів на інших кораблях Чорноморського флоту. У листопаді 1905 року в збройному повстанні взяли участь екіпажі 14 бойових кораблів, робітники порту і морського заводу, солдати гарнізону. 14 листопада 1905 року червоний прапор був піднятий на крейсері «Очаків», очолив перше з'єднання кораблів революційного флоту лейтенант Петро Шмідт. Війська придушили заколот, а його керівники П. П. Шмідт та інші були розстріляні[4].


Зобр:16шт.


Назва:Рейнбот Віктор Євгенович

-Знайдено: + | почав1 = 14 листопада 1918
-Знайдено: + | кінець на посаді2 = 14 листопада 1918
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Під час революційних подій у Петрограді виїхав до України. Після гетьманського перевороту, спершу завідувач Головним управлінням місцями ув'язнення. Пізніше, товариш міністра, з 24 жовтня 1918 року — тимчасово керуючий міністерством внутрішніх оправ. 31 (18) жовтня видав циркуляр з мотивуванням необхідності боротьби з діяльністю таємних та легальних організацій та партій, які виступають проти існуючого ладу: РКП(б), «Всеукраинская организация коммунистов (большевиков)», анархістів, лівих російських соціалістів-революціонерів, лівих українських есерів, правих російських есерів — прагнули утворити в Україні військові організації для підготовки збройного повстання проти гетьманської владипроведені обшуки та арешти серед їхніх членів інші існуючі в Україні партії та організації мали перебувати під контролем влади. По проголошенні федерації з Росією — міністр юстиції в кабінеті Ґербеля, з 14 листопада 1918, генеральний прокурор Української держави.


Зобр:3шт.


Назва:Григор Орлик

-Знайдено: + Григор Орлик (Григорій Пилипович Орлик, фр. du Comte Grégoire Orlyk, *5 листопада 1702 — †14 листопада 1759) — син Пилипа Орлика, державний і військовий діяч Франції, граф, генерал-лейтенант, довірена особа короля Людовика XV.


Назва:Кузнецовськ

-Знайдено: + * 14 листопада 1973 — наказом міністра енергетики і електрифікації директором Західно-Української атомної електростанції призначений нинішній міській голова міста Кузнецовськ, в минулому віце-президент НАЕК «Енергоатом», Володимир Олександрович Коровкін, який на 29 років став незмінним її керівником


Зобр:9шт.


Назва:Костопіль

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + * 14 листопада 1783 — Леонард Ворцель отримує від короля Станіслава Авґуста привілей з правом заснувати в селі Остальцях містечко під назвою Костпіль чи Костопіль


Зобр:2шт.


Назва:Лисичанськ

-Знайдено: + Інтенсивне освоєння південних степів та розвиток Чорноморського флоту започаткували перші підприємства Донбасу. 14 листопада 1795 Катерина II видала указ «Про улаштування ливарного заводу в донецькому повіті при річці Лугані і про заснування ломки знайденого в тій країні кам'яного вугілля». Відповідно до цього указу на землі селян села Верхнього (Третьої Роти), біля балки Лисячої був закладений рудник, що поклав початок промислового видобутку кам'яного вугілля на Донбасі.


Зобр:11шт.


Назва:Клевань

-Знайдено: + 17 вересня 1939 року згідно з пактом Молотова-Рібентропа, радянська армія перейшла східний кордон Польщі задля окупації обумовлених у пакті територій Польщі, і визволення територій Західної України та Західної Білорусі від поляків і після 14 листопада 1939 року Клевань, як і решта звільнених територій, увійшли до складу Радянської України. Визволителі звільнили усіх ув'язнених із польських тюрем та таборів, але практично одразу ж розпочали переслідувати представників ОУН. З приходом нової влади розпочалися репресії місцевого населення. Більшість населення починає вороже ставитися до нової радянської влади. Знову починає розгорятися боротьба за незалежність України.


Зобр:12шт.


Назва:Гнатюк Микола Васильович

-Знайдено: + Мико́ла Васи́льович Гнатю́к (14 листопада 1952, Немирівка, Старокостянтинівський район Хмельницької області) — радянський і український естрадний співак, народний артист України.


Назва:Алушта

Підзаголовок:=== Літопис ===
Знайдено: + 1920 14 листопада. В Алушті встановлена Радянська влада.


Зобр:11шт.


Назва:Балаклава [[Файл:|thumb |150px|right]] -Знайдено: + 14 листопада 1854 р. жахливий буревій менш, ніж за годину, знищив понад 30 британських кораблів, які стояли на рейді Балаклави, серед них — фрегат «Принц». Згодом народилася легенда про незліченні скарби, нібито поховані в його трюмах.


Зобр:11шт.


Назва:Бузько Дмитро Іванович

-Знайдено: + Бузько́ Дмитро́ Іва́нович (*1891, м. Новомиргород, Херсонська губернія — †14 листопада 1937) — український письменник і поет, за «антидержавницькі» дії засланий до Сибіру царським урядом і розстріляний — радянським.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 1 листопада 1937 року трійка НКВС засудила письменника до вищої міри покарання, і через два тижні, 14 листопада, його розстріляли. Точна дата смерті письменника довго була невідома. Адже на основі «Свідоцтва про смерть», виданого в 1957 році після реабілітації Дмитра Бузька «за недоведеністю складу злочину», вважалося, що він помер 18 квітня 1943 року «від крупозного запалення легень». Лише на початку 90-х, після розсекречення архівів КДБ, стала відома справжня дата смерті письменника.


Зобр:1шт.


Назва:Полюга Лев Михайлович

-Знайдено: + Полю́га Лев Миха́йлович (14 листопада 1930, с. Оброшине, тепер Пустомитівського району, Львівської області), мовознавець, доктор філологічних наук, професор з 1995.


Назва:Мілевський Артем Володимирович

-Знайдено: + * Мілевський неодноразово ставав учасником дорожньо-транспортних пригод. Вперше у зведеннях ДАІ прізвище футболіста промайнуло 14 листопада 2006 року, коли він потрапив у аварію на вулиці Кіквідзе на своєму новенькому позашляховику BMW X5[5]. Наприкінці 2009 року почали ширитися чутки, що Артем знову потрапив у ДТП, однак документальних підтверджень цього факту немає[6]. 26 березня 2010 року на вулиці Богдана Хмельницького у Києві його машину ззаду вдарила жінка на Mitsubishi Lancer[7]. А п'ять місяців потому Артем не зміг розминутися з BMW в районі Бессарабської площі[8]. За слова самого футболіста у цей час за кермом авто був не він[9].


Зобр:23шт.


Назва:Рибак Володимир Васильович

-Знайдено: + * Заслужений будівельник України (14 листопада 1995)[10]


Зобр:1шт.


Назва:Олельковичі

-Знайдено: + * Семен Михайлович Олелькович (р. н. 1449 — †14 листопада 1505) — один з претендентів на литовський великокнязівський престол після смерті Казимира IV в 1492;


Зобр:1шт.


Назва:Стрітенська церква (Київ)

-Знайдено: + 14 листопада 2006 року Президент вдруге завітав до Стрітенської каплиці.


Зобр:2шт.


Назва:Богатирчук Федір Парфенович

-Знайдено: + Фе́дір Парфе́нович Богатирчу́к (рос. Фёдор Парфеньевич Богатырчук, англ. Fedir Bohatyrchuk, *14 листопада 1892, Київ, Україна — †4 вересня 1984, Оттава, Канада) — радянський, український і канадський шахіст, медик-рентгенолог, політичний діяч.


Зобр:1шт.


Назва:Почаїв

Підзаголовок:=== Монастир ===
Знайдено: + 14 листопада 1597 р. в присутності свідків Ганна Гойська з роду Козинських підписала в Почаєві лист про заснування при цьому храмі чоловічого монастиря, в якому, зокрема, писала, що, маючи у своєму маєтку при селі Почаїв кам'яну церкву Успіня Божої Матері й дбаючи про те, «иж бы уставичная хвала Божия была», вона надумала тут «монастырь збудовати», де мало бути вісім ченців і два дяки православної віри, і надала «для выживеня их» 10 волок (бл. 200 га) поля й шість сімей підданих. Кожного, хто наважиться порушити волю засновниці й завдати її дітищу якоїсь кривди, пані суддина позивала «на страшный справедливый и нелицимирный суд пред маестат Божи ку декретови его святому». 1649 р. поряд із Успенською церквою Федір і Єва Домашевські збудували ще один храм, який освятили в ім'я пресвятої Трійці.


Зобр:2шт.


Назва:Список академіків НАН України

Підзаголовок:=== Б ===
Знайдено: + | 14 листопада 1918
Підзаголовок:=== В ===
Знайдено: + | 14 листопада 1918


Зобр:39шт.


Назва:Шаблій Олег Іванович

-Знайдено: + Оле́г Іва́нович Шаблі́й (*14 листопада 1935, Курівці Зборівського району Тернопільської області) — український географ.


Назва:Бузина Олесь Олексійович

-Знайдено: + Національна спілка письменників України звернулася до прокуратури Подільського району Києва з проханням порушити проти кореспондента газети «Киевские ведомости» Олеся Бузини кримінальну справу за розпалювання міжнаціональної ворожнечі та наклеп на адресу поета Тараса Шевченка. Прокуратура визнала, що журналіст розпалював неприязнь до української нації, а також у своїх публікаціях і книзі «Вурдалак Тарас Шевченко» ображав національного поета і зводив наклепи на нього. Але оскільки дії Бузини не є соціально небезпечними, а в нього на утриманні є малолітня дитина, журналіст потрапив під амністію, про що 14 листопада 2001 року було повідомлено НСПУ [11].


Зобр:1шт.


Назва:Андрієвський Опанас Михайлович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 14 листопада 1918 року разом з Володимиром Винниченком, Федором Швецем, Симоном Петлюрою, Андрієм Макаренком увійшов до складу Директорії Української Народної Республіки. Підтримував позицію Симона Петлюри, спрямовану на безкомпромісну боротьбу проти більшовиків і пошук шляхів укладення союзного договору з Антантою.


Назва:Замфір Арборе-Раллі

-Знайдено: + Замфір А́рборе-Ра́ллі, або Раллі-Арборе[12] (14 листопада 1848 — 5 червня 1933) — молдавський письменник, перекладач, публіцист і громадський діяч.


Зобр:1шт.


Назва:Підгайний Семен Олександрович

-Знайдено: + Підгайний Семен Олександрович (нар. 17 квітня 1907, Новомінська, Кубань — пом. 14 листопада 1965, Торонто, Канада) — український учений — історик, археограф, автор спогадів про українську інтелігенцію на Соловецьких островах, член-основоположник УРДП, 1948 року — перший з черги державний секретар реорганізованого ДЦ УНР.


Назва:Литвин Юрій Тимонович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Після звільнення в червні 1965 року був змушений через переслідування переїхати до Красноярська. 14 листопада 1974 року його знову заарештували і засудили за статею 187-1 («Наклепницькі вигадки, що ганьблять радянську державу і суспільний лад»).


Зобр:1шт.


Назва:З'їзд суддів України

Підзаголовок:===Дати===
Знайдено: + | IX || 13 — 14 листопада 2008 року


Назва:Київський військовий округ

-Знайдено: + З проголошенням 7 листопада 1917 року Української Народної Республіки генеральне секретарство військових справ 14 листопада 1917 року видало розпорядження про українізацію Київського військового округу, призначило його командуючим полковника В.Павленка, пізніше капітана Миколу Шинкаря. Округ припинив своє існування наприкінці січня 1918 року після відступу українських військ з Києва.


Зобр:10шт.


Назва:Василевський

-Знайдено: + * Василевський Степан (1900, с. Хорощинка, Бельського повіту, Холмської губернії, тепер Республіка Польща — 14 листопада 1937, м. Київ) — український мовознавець.


Назва:Бізнес-центр «Парус» (Київ)

-Знайдено: + |завершено = 14 листопада 2006[13]
-Знайдено: + Спорудження хмарочосу було завершене 14 листопада 2006 року[14]


Зобр:18шт.


Назва:Пронюк Євген Васильович

-Знайдено: + * Орден «За заслуги» III ступеня — 14 листопада 1996 року[15]


Назва:Божко Сава Захарович

Підзаголовок:== Репресії ==
Знайдено: + 14 листопада 1935 року бюро Херсонського міськкому партії розглянуло персональну справу Божка та виявило, що, працюючи у вищому навчальному закладі, він «протягував націоналістичні ухили, боротьбу з Хвильовим розцінював як боротьбу за наркомівське місце». За прояв націоналістичного ухилу Божка виключили з партії.


Зобр:1шт.


Назва:Історія Луганська

-Знайдено: + | 14 листопада 1795


Назва:Королівство Галичини та Володимирії

-Знайдено: + |date_end= 14 листопада


Зобр:3шт.


Назва:Хунов Анатолій Ісмаїлович

-Знайдено: + | початок1 = 14 листопада 1992


Назва:Шишкін Віктор Іванович

-Знайдено: + Ві́ктор Іва́нович Ши́шкін (нар. 14 березня 1952, місто Тирасполь, Молдова) — український політик. Кандидат юридичних наук1987), доцент. Народний депутат України 1-го, 2-го та 3-го скликань. Суддя Конституційного Суду України4 серпня 2006; від Президента України, 14 листопада 2005).


Назва:Куриленко Ольга Костянтинівна

-Знайдено: + О́льга Костянти́нівна Куриле́нко (нар. 14 листопада 1979, Бердянськ) — французька актриса та модель українського походження.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилась у місті Бердянськ 14 листопада 1979 року. Зростала в бідності у звичайній радянській комунальній квартирі. Батько дівчини, Костянтин Куриленко, залишив родину невдовзі після її народження. Після гіркого розлучення її мати, Марина Алябишева, намагалась вижити, працюючи вчителем малювання. Маленьку Ольгу виховувала її бабуся, Раїса. Впродовж своєї молодості Ольга отримала досвід життя в чотирикімнатній комунальній квартирі разом із шістьма сусідами та кількома дітьми.


Назва:Кожара Леонід Олександрович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 14 листопада 2002 — 6 липня 2004 — Надзвичайний і Повноважний Посол України в Королівстві Швеція.


Зобр:2шт.


Назва:Паволоч

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + * Москальчук Микита Андрійович — радянський офіцер, Герой Радянського Союзу, був смертельно поранений у боях за Паволоч 14 листопада 1943 року.


Зобр:1шт.


Назва:Кумейки

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + У селі народився Нездолій Кузьма Павлович (* 14 листопада 1923) — Герой Радянського Союзу[16]


Назва:Свидівок

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 14 листопада 1943 р. села Свидівок та Сокирне були повністю звільнені від фашистів.


Зобр:6шт.


Назва:Жемчужников Лев Михайлович

-Знайдено: + Лев Миха́йлович Жемчу́жников (*2 (14 листопада) 1828 — 24 липня (6 серпня) 1912) — український і російський художник.


Назва:Перовські

-Знайдено: + Нащадком Перовських (по жіночій лінії) був Лев Михайлович Жемчужников (*2 (14 листопада) 1828 — †24 липня (6 серпня) 1912) — український і російський художник.


Назва:Дерев'янко Кузьма Миколайович

-Знайдено: + Кузьма Миколайович Дерев'янко (*14 листопада 1904 — †30 грудня 1954) — український радянський військовий діяч, Герой України, генерал-лейтенант.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 14 листопада 1904 в селі Косенівці на Уманщині. У радянській Червоній армії з 1922 року. Закінчив Київську, а згодом Харківську військові школи.


Назва:Кириченко Раїса Опанасівна

-Знайдено: + Раїса Опанасівна Кириченко (дівоче прізвище — Корж, *14 листопада 1943, с. Землянки, Полтавська область — †9 лютого 2005, м. Київ) — українська співачка (мецо-сопрано).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 14 листопада 1943 року в селі Землянки. Дівоче прізвище — Корж.


Зобр:3шт.


Назва:Сергій Зеньов

-Знайдено: + | пк-поновлення = 14 листопада 2011


Зобр:1шт.


Назва:Дніпровська повітряно-десантна операція

-Знайдено: + У ніч на 14 листопада частини 254-ї стрілецької дивізії форсували Дніпро. 3-я гвардійська повітряно-десантна бригада з'єдналася з ними та продовжила брати участь в наступальних боях до повного розгрому німецьких військ в районі Черкас. Третій батальйон, зайшовши в тил противника, раптово нічною атакою 21 листопада оволодів великим населеним пунктом Дубіївка і, тримаючи оборону, у взаємодії з другим батальйоном, що підійшов з боку Білозір'я, утримував його до 25 листопада, передавши ділянку оборони 926-у стрілецькому полку.


Зобр:6шт.


Назва:Слюсарчук Андрій Тихонович

-Знайдено: + | примітки = заарештований 14 листопада 2011
-Знайдено: + 14 листопада 2011 заарештований за звинуваченням у підробленні документів і шахрайстві[17]. 16 листопада 2011 Галицький районний суд Львова обрав для Андрія Слюсарчука запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на час слідства[18].
Підзаголовок:== Рекорди ==
Знайдено: + Після затримання А. Т. Слюсарчука 14 листопада 2011 р. міліцією за підозрою в підробці документів і шахрайстві, 22 листопада 2011 керівник Книги рекордів України Ігор Підчібій оприлюднив офіційну заяву про вилучення записів всіх рекордів А. Т. Слюсарчука, попри те, що при їх встановленні як спостерігачі були присутні представники Книги рекордів України.[18].
-Знайдено: + 14 листопада 2011 А. Слюсарчук заарештований міліцією у Києві за підозрою в підробці документів і шахрайстві та доставлений до Львова.


Зобр:1шт.


Назва:Харківська міська рада

-Знайдено: + * Кернес Геннадій Адольфович, (в.о. з 18-19 березня[19], обраний 31 жовтня, зареєстрований 14 листопада[20], склав присягу 24 листопада 2010 року)


Зобр:4шт.


Назва:Пустовійтівка

-Знайдено: + Розпорядженням Президента України Віктора Ющенка «Про заходи щодо вшанування пам’яті останнього кошового отамана Запорізької Січі Петра Калнишевського» 14 листопада 2005 року передбачено створення у селі Пустовійтівка Роменського району історико–меморіального комплексу «Батьківщина кошового отамана Петра Калнишевського».


Назва:Станків

-Знайдено: + У 1919 р. власність по князеві Ю. Пузини перейняла його донька Марія Пузина (*27 вересня 1892, Львів — †1980, Вроцлав). 14 жовтня 1927 р. помер її чоловік Єжи Балдвін-Рамульт (пол. Jerzy Baldwin Ramułt) (*14 листопада 1893, Берн, власник землі в Стриганцях, Звір і Кобланська Воля), якого поховали на Станківському цвинтарі. Марія Пузина вдруге вийшла заміж за Францішека Сьцібор-Рильського (пол. Franciszek Ścibor-Rylski). Пан Рильський вславився у Станкові тим, що хотів дати лад з рікою Жижавою. Як знаємо, на берегах ріки були сіножаті. Але вона часто виливала з берегів, тому нерідко косарі косили сіно, стоячи у воді. Пан Рильський вирішив зарадити тій біді, викопавши стави. Він найняв на роботу багато чоловіків, які у воді копали стави і виносили болото на їх береги. Це була дуже важка праця, на яку йшли здорові і сильні чоловіки. Пан, кажуть, добре платив.


Зобр:12шт.


Назва:Геренчук Каленик Іванович

-Знайдено: + Кале́ник Іва́нович Геренчу́к (* 14 листопада 1904, село Біла, нині Чемеровецького району Хмельницької області — † 5 лютого 1984, Львів, похований у Кам'янці-Подільському) — український фізико-географ, геоморфолог, ландшафтознавець. Доктор географічних наук (1958 р.), професор (1960 р.).


Назва:Кревецький Іван

-Знайдено: + Іва́н Креве́цький (*14 листопада 1883 — †27 червня 1940) — український історик, керівник бібліотеки Наукового товариства імені Шевченка, головний архівіст УГА, редактор урядової газети ЗУНР.
-Знайдено: + Народився 14 листопада 1883 р. в сім'ї вчителя початкової школи с. Іванівці, тепер Жидачівського району Львівської області. Після закінчення Академічної гімназії навчався на філософському факультеті Львівського університету (1903—1907), де студіював історію України під керівництвом М. Грушевського.


Назва:Кедровський Володимир Іванович

-Знайдено: + 13 листопада 1918 року Кедровський виїхав до Києва за терміновим викликом, де наступного дня зустрівся з Євгеном Коновальцем та Ф.Черником. Надвечір 14 листопада він уже відправився до Білої Церкви, де були сконцентровані частини Січових Стрільців. 15 листопада у повстанському штабі Кедровський був свідком підписання С.Петлюрою «Універсалу» про повстання. Одночасно він був призначений начальником другої управи Головного Штабу.


Зобр:5шт.


Назва:Фальц-Фейн Едуард

-Знайдено: + * Подяка Президента Російської Федерації (14 листопада 1998 року) — за великий внесок у збереження та повернення на Батьківщину творів російського мистецтва та предметів історичної спадщини[21]
-Знайдено: + ID=066378 Розпорядження Президента Російської Федерації від 14 листопада 1998 року № 405-рп «Про заохочення Фальц-Фейна Е. О.»] (рос.)</ref>


Назва:Список міністрів оборони України

-Знайдено: + |16 травня 1918 - 14 листопада 1918
-Знайдено: + |14 листопада 1918 - 14 грудня 1918
-Знайдено: + |3 листопада 1921 - 14 листопада 1921
-Знайдено: + |14 листопада 1921 - 22 травня 1922


Зобр:35шт.


Назва:Список міністрів закордонних справ України

-Знайдено: + |20 травня - 14 листопада 1918
-Знайдено: + |14 листопада - 14 грудня 1918


Зобр:84шт.


Назва:Список міністрів внутрішніх справ України

-Знайдено: + |24 жовтня - 14 листопада 1918
-Знайдено: + |25 січня - 14 листопада 1938


Зобр:30шт.


Назва:Список міністрів юстиції України

-Знайдено: + |24 жовтня — 14 листопада 1918
-Знайдено: + |14 листопада — 14 грудня 1918


Зобр:8шт.


Назва:Паламарчук Антоніна Феофанівна

-Знайдено: + Антоні́на Феофа́нівна Паламарчу́к (нар. 14 листопада 1937, Черняхів Житомирської області — пом. 2011) — українська акторка. Народна артистка УРСР (1984).


Назва:Український правопис

-Знайдено: + Після початку «перебудови» питання удосконалення українського правопису знову стало актуальним — редагування правописного кодексу розпочала Орфографічна комісія при ЛММ АН УРСР. Проект обговорювали й у новоствореному Товаристві української мови ім. Т. Шевченка (головою якого був Дмитро Павличко). Новий варіант затверджено 14 листопада 1989, а опубліковано в 1990 році. Головними досягненнями стало відновлення букви ґ та кличного відмінка (за радянських часів він був необов'язковим і називався клична форма).


Назва:Семенченко Анатолій Олексійович

-Знайдено: + З 1990 року і по 14 листопада 2009 року був членом політичної партії «Народний Рух України». У 19901991 роках був головою первинного осередку, з 1991 по 1993 роки був головою Київської районної організації НРУ міста Харкова. З 1994 і по 14 листопада 2009 року був незмінним головою Харківської обласної (крайової) організації Народного Руху України.
-Знайдено: + news=50931 Харьковские руховцы отказались поддержать лидерку БЮТ Тимошенко и поддержали Ющенко]</ref>[22]. 13 листопада 2009 року провід Харківської обласної організації Народного Руху України прийняв рішення про вихід обласної організації зі складу НРУ[23]. 14 листопада 2009 року Анатолій Семенченко подав заяву до Центрального Проводу НРУ заяву про складання з себе повноважень голови обласної організації і про свій вихід з лав НРУПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>. Псевдонім — Богдан Михайлюк.


Назва:Львівська спеціалізована загальноосвітня школа № 8

-Знайдено: + 14 листопада 2008 у Львівській Опері відбулися урочистості з нагоди 190-річчя з дня заснування СШ № 8. Деякі світлини з урочистого святкування у Львівській опері та Палаці мистецтв можна побачити за адресою: http://schule8.iapmm.lviv.ua/190.html


Зобр:1шт.


Назва:Воробйов Олександр Костянтинович

-Знайдено: + Вороб'йов Олександр Костянтинович (25 серпня 1934 — 14 листопада 2008[24]) — Народний депутат України 1-го скликання. Український та радянський дипломат.


Назва:Батуринська трагедія

-Знайдено: + За цю зраду Іван Ніс 14 листопада 1708 року отримав жалувану грамоту на полковницький чин від Петра І:

Наше царское величество пожаловали Прилуцкого полку наказного полковника Ивана Носа за его к нам, великому государю, к нашему царскому величеству, верные усерднорадетельские службы.[25]


-Знайдено: + 14 листопада 2008 в Батурині відбулися заходи з перепоховання жертв Батуринської трагедії[26]. Останки були перепоховані у знову побудованій Замковій церкві Воскресіння Господнього, яку за наказом Меншикова спалили російські війська після взяття міста. Новий храм відновлений за зразком православних українських церков кінця XVII століття майстрами з Львівської області за сприяння Харківської облдержадміністрації.


Зобр:6шт.


Назва:Костецький Олександр Володимирович

-Знайдено: + Олекса́ндр Володи́мирович Косте́цький (*14 листопада 1954, Київ — †4 січня 2010, Київ) — український художник.


Зобр:1шт.


Назва:Василевський Степан Іванович

-Знайдено: + Степа́н Василе́вський (1900, с. Хорощинка, Бельського повіту, Холмської губернії, тепер Республіка Польща14 листопада 1937, м. Київ) — український мовознавець.


Назва:Свобода на Інтері

Підзаголовок:=== Спецвипуски ===
Знайдено: + # 14 листопада 2008 року — Гості-спікери: усі Голови Верховної Ради часів незалежності


Назва:Грудин Володимир Володимирович

-Знайдено: + Народився 8 січня 1893 р. в Києві. Помер 14 листопада 1980 р. в Філадельфії (США).


Назва:Синєоків Микола Григорович

-Знайдено: + Мико́ла Григо́рович Синєо́ків(*14 листопада 1873 — р. см. невід.) — український військовий діяч, генерал-майор.


Назва:Давидов В'ячеслав Борисович

-Знайдено: + Народився 14 листопада 1947 р. в Душанбе (Таджикистан). Закінчив Школу-студію МХАТу (1976) та Академію Народного Господарства (1990).


Назва:Добровольський Аркадій Захарович

-Знайдено: + Аркадій Захарович Добровольський (* 14 листопада 1911, с. Клекотина Вінницької обл. — † 10 червня 1969, м. Київ, похований на Берківцях) — український письменник, кіносценарист, перекладач з англійської (Джон Голсуорсі, Алан Сілітоу для журналу «Всесвіт»), польської та французької мови. Співавтор сценарію культової кінострічки СРСР «Трактористи» (1936). Жертва сталінського терору.


Назва:Військово-морські сили Української Народної Республіки та Української Держави -Знайдено: + Та дорогий час знову було безповоротньо згаяно. Більшовики почали витісняти українську армію з України. Контакти із Чорним морем було перервано. Кораблі Чорноморського флоту брали участь у боротьбі з більшовиками, а потім саме на них відбулася евакуація Білої армії разом з біженцями до Стамбулу. 14 листопада 1920 року більшість вцілілих кораблів Чорноморського флоту, у складі «Російської Ескадри» назавжди залишили Крим. Кораблі пішли в Туреччину, а згодом були інтерновані французькою владою в Тунісі.


Зобр:51шт.


Назва:Завидний (міноносець)

-Знайдено: + Після другого заняття Севастополя частинами РСЧА 14 листопада 1920 р. корабель отримав нове ім'я — «Марті», однак до складу дієвого флоту не був введений. Міноносець збиралися ремонтувати, він вже стояв на капітальному ремонті, однак в травні 1922 року він був законсервований. Більше питання про ремонт корабля не піднімався, і в 1923 році його здали «Комгосфонду» для реалізації. 21 листопада 1925 року «Марті» був кінцево виведений зі складу радянського флоту.


Зобр:3шт.


Назва:Максимов Микола Лаврентійович

-Знайдено: + 14 листопада 1918 року Андрія Покровського було призначено Міністром морських справ Української Держави, а його заступниками стали: контр-адмірал Микола Максимов в Одесі та контр-адмірал Олександр Гадд у Києві.


Назва:Українська християнська сімейна обрядовість

-Знайдено: + Далі починався період підготовки до весілля, яке звичайно грали восени з Покрови (1 жовтня) до Пилипівського посту (14 листопада) або взимку з Хрещення (19 січня) до Масниці.


Зобр:1шт.


Назва:Алмаз (крейсер)

-Знайдено: + У вересні 1919 року командуванням Антанти крейсер було передано морським силам Півдня Росії. 14 листопада 1920 року, у складі Російської Ескадри, виведений з Севастополя, при евакуації армії генерала Врангеля з Криму, до Стамбулу. Перейшов до Бізерту (Туніс), де 29 грудня 1920 року був інтернований французькою владою.


Зобр:1шт.


Назва:Вілкул Юрій Григорович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 14 листопада 1949 року у місті Кривий Ріг, Дніпропетровська область, УРСР. Одружений, має сина Олександра та доньку.


Назва:Ощипко Ігор Дмитрович

-Знайдено: + | пк-поновлення = 14 листопада 2011


Зобр:1шт.


Назва:Битва під Мотовилівкою

Підзаголовок:== Передумови ==
Знайдено: + 13 листопада в Києві відбулось засідання соціалістичних партій України, і було прийняте рішення про утворення Директорії УНР. Розпочалось антигетьманське повстання. 14 листопада, члени Директорії прибули до Білої Церкви, яке і стало центром повстання. На той час у Білій Церкві стояв полк Січових Стрільців (Приблизно 1500 солдатів). Січові Стрільці були опорою всієї Директорії, і підтвердження цього можна знайти у словах її голови Володимира Винниченка:


Зобр:7шт.


Назва:Депортація народів в СРСР

Підзаголовок:== Реабілітація ==
Знайдено: + 14 листопада 1989 року Декларацією Верховної Ради СРСР були реабілітовані усі депортовані народи, у тому числі чеченський і інгушський, визнані незаконними й злочинними репресивні акти проти них на державному рівні у вигляді політики клевети, геноциду, насильницького переселення, скасування національно-державних утворень, установлення режиму терору й насильства в місцях спецпоселений[27].


Назва:Аграрна партія України

-Знайдено: + Агра́рна па́ртія Украї́ни — українська політична партія, установчий з'їзд якої відбувся 5 грудня 1996 року. Зареєстрована Міністерством юстиції України 30 грудня того ж року.[28] У червні 2004 року на VI (позачерговому) з'їзді Аграрної партії України було прийнято рішення про зміну назви партії на Народну Аграрну партію України, а в лютому 2005 року — на Народну партію. 7 жовтня 2006 року було скликано Установчий з'їзд, який відновив Аграрну партію України, прийняв Статут і Програму партії. В Міністерстві юстиції партія наново зареєстрована 14 листопада 2006 року.[29]


Назва:Ніс Іван Яремович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Зрада Носа документально засвідчена в царській жалуваній грамоті на «чин полковничий» (дня 14 листопада 1708 р.), наданий йому за те, що він «противу наших, ц. в. ратных великоросийских людей не бился и там (за тое) бит был, окован и посажен» (прикутий до гармати).


Назва:Сєвєродонецькі вісті

-Знайдено: + «Сєвєродоне́цькі ві́сті» (рос. Северодонецкие вести) — суспільно-політична газета територіальної громади міста Сєвєродонецька. Виходить з 2 квітня 1965 року один раз на тиждень. Реєстраційне свідоцтво ЛГ № 16 від 14 листопада 1999 року.


Назва:Федецький Артем Андрійович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Грав за команди «Арсенал» (Київ), ФК «Харків». У вищій лізі дебютував 4 березня 2007 року в матчі «Чорноморець» — «Арсенал». Станом на 14 листопада 2010 року в чемпіонатах України провів 169 ігор, забив 23 м'ячі; у Кубку України зіграв 8 ігор. У єврокубках зіграв 9 ігор та забив 2 голи.


Зобр:1шт.


Назва:Воронович Михайло Михайлович

-Знайдено: + | почав1 = 14 листопада 1918
-Знайдено: + | кінець на посаді2 = 14 листопада 1918


Назва:Ганкевич Климентій Миколайович

-Знайдено: + Ганке́вич Климентій Миколайович(2 вересня 1842, с. Настасів, нині Тернопільського району Тернопільської області — 14 листопада 1924, Чернівці) — український мовознавець, філософ, педагог, психолог. Доктор філософії і вільних наук (1868).


Назва:Беркут-Київ

-Знайдено: + |заснована = 14 листопада 1997[30][31], копію неіснуючого диплому якому підписав Дмитро Табачник[32][33]. Результатом розслідування став арешт Андрія Слюсарчука 14 листопада 2011 року за звинуваченням у підробці документів і шахрайстві. На листопад 2012 року останньою публікацією на цю тему стала стаття від 7 вересня 2012 року про навмисне гальмування справи слідчими[34]. 27 січня 2013 року в Солом’янському районному суді Києва розпочалося перше судове засіданняПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>. На Соборі єпископів Української православної церкви 21 грудня 2007 року, що проходив у Києво-Печерській лаврі, єпископ Антоній очолював робочу групу з підготовки змін до Статуту УПЦ.


Назва:Журба (село)

-Знайдено: + Згодом село підпорядковувалось Переїздівській сільській раді. Виселено через радіоактивне забруднення внаслідок аварії на ЧАЕС. Зняте з обліку 14 листопада 1991 року Житомирською обласною радою.


Зобр:1шт.


Назва:Лисенко Андрій Євменович

-Знайдено: + Андрій Євменович Лисенко (* 30 листопада 1915, Катеринослав, тепер Дніпропетровськ,— † 14 листопада 1984, Київ) — український перекладач зі слов'янських мов.


Назва:Почесні громадяни Черкас

-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" | 14 листопада 1943 року


Назва:Пантелеймон (Романовський)

-Знайдено: + Пантелеймон є прихильником Партії регіонів, відомим своєю активною агітацією за партію і її лідера Віктора Януковича в часи виборчих кампаній. В період виборів Президента України у 2004 році, 22 грудня він виступив на мітингу за участі Віктора Януковича в Кіровограді. Під час свого виступу він заявив, що йому тричі увісні являлась Божа Матір, вказуючи на Януковича, як майбутнього Президента України.[35] Раніше, проводячи богослужіння 14 листопада 2004 року Пантелеймон агітував за «Божого президента» Януковича. При цьому він називав іншого кандидата на посаду президенда Віктора Ющенка «греко-католиком», у якого «вся сім'я — протестанти, і то — затяті», також він стверджував, що якщо до влади прийде кандидат В. Ющенко він «закриє всі православні церкви, а на базі Києво-Печерської та Почаївської Лаври будуть створені концентраційні табори для православних».[36] За інформацією опозиційних, на той час, видань, структури УПЦ МП в Кіровоградській області, за сприяння Пантелеймона використовувались для фінансування роботи місцевих штабів Віктора Януковича, підкупу членів ДВК та ТВК, розповсюдження агітації проти кандидата Ющенка (яка зберігались на церковних складах).Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>. 18 квітня 2008 року Синод відновив самостійну роботу Відділу, вивівши його зі складу Управління справами Української православної церкви та, відповідно, підпорядкування архієпископа Митрофана[37].


Назва:Кіровоградська єпархія УПЦ (МП)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 27 липня 2007 році східні райони області були виділені в окрему Олександрійську єпархію. Єпархіальні архієреї отримували титули «Кіровоградський і Новоархангельський» та «Олександрійський і Світловодський» відповідно. 14 листопада 2007 року Священний Синод УПЦ задовольнив рапорт єпископа Кіровоградського Пантелеймона (Романовського) про зміну титулу правлячих архієреїв єпархії на «Кіровоградський і Новомиргородський».


Зобр:1шт.


Назва:Єпископат Українського екзархату

-Знайдено: + Аліпій (Хотовицький) — 15 червня 1958 хіротонісаний у єпископа Полтавського і Кременчуцького; з 14 серпня 1961 єпископ Дніпропетровський; з 14 листопада 1961 єпископ Полтавський і Кременчуцький; з 30 березня 1964 єпископ Вінницький і Брацлавський; з 24 квітня 1966 в сані архієпископа; з 11 листопада 1975 на спочинку; † 30 травня 1977.
Підзаголовок:=== Г ===
Знайдено: + Гурій (Єгоров) — з 31 липня 1954 архієпископ Чернігівський і Ніжинський; 19 жовтня 1955 — 21 травня 1959 архієпископ Дніпропетровський і Запорізький; з 14 листопада 1961 митрополит Сімферопольський і Кримський; † 12 липня 1965.
Підзаголовок:=== І ===
Знайдено: + Іоанн (Боднарчук) — 23 жовтня 1977 хіротонісаний у єпископа Житомирського і Овруцького; з 13 вересня 1989 на спочинку; 14 листопада 1989 позбавлений сану.


Назва:Історія Сатанова

-Знайдено: + 14 листопада 1920 року в Кам'янці-Подільському відбулося засідання Ради Народних Міністів Української Народної Республіки, на якому ухвалено розпочати евакуацію уряду і державних установ в ніч з 14 на 15 листопада. Напрямок евакуації визначено такий: Лянцкорунь (нині Зарічанка) — Чемерівці — Сатанів.


Зобр:51шт.


Назва:Сердюцька дивізія (1918)

-Знайдено: + В листопаді 1918 року в Українській Державі розпочалася листопадова революція і протигетьманське повстання під проводом створеної 14 листопада Директорії УНР. Оплотом республіканців був Окремий загін Січових Стрільців (піхотний курінь з 4 сотень, кулеметна сотня, кінна розвідка, гарматна батерія і технічна частина; загальний стан — 59 старшин і 1 187 вояків), який першим зрадив Гетьмана і під впливом політичних гасел Директорії 16 листопада почав наступ з Білої Церкви на Київ.


Зобр:14шт.


Назва:Державний історико-культурний заповідник «Посулля»

-Знайдено: + Пропозиція Сумської обласної державної адміністрації щодо оголошення пам'яток Роменського і Недригайлівського районів області державним історико-культурним заповідником з віднесенням його до сфери управління зазначеної державної адміністрації була підтримана на вищому рівні, зокрема законодавчо — 14 листопада 2005 року Президент України видав розпорядження № 1230 (1230/2005-рп) «Про заходи щодо вшанування пам'яті останнього кошового отамана Запорізької Січі Петра Калнишевського», на виконання якого Кабінет Міністрів України 26 липня 2006 року за номером № 1021 видав Постанову «Про державний історико-культурний заповідник «Посулля»», якою зобов'язав Сумську обласну державну адміністрацію за погодженням з Міністерством культури і туризму розробити иа затвердити Положення про державний історико-культурний заповідник «Посулля» та забезпечити розроблення генерального плану його розвитку[38]


Зобр:3шт.


Назва:Завойко Василь Степанович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 1855 — організував евакуацію жителів і гарнізону з Петропавловська в гирло Амура. 27 травня (8 червня) 1855 року Василь Степанович був призначений начальником морських сил, які знаходилися у гирлі річки Амур. 15 (27) вересня цього ж року він був призначений там же начальником морських і сухопутних сил, а 30 листопада (12 грудня) за особливі заслуги при службі в сибірському краї був нагороджений орденом Святого Володимира 2-го ступеня, і оренду за чином. Перебуваючи на цій посаді, він організував будівництво порту і міста (нині Николаєвськ-на-Амурі), що були побудовані на місці Миколаївського посту 14 листопада 1856 в рекордні терміни — за два з половиною місяці.


Зобр:1шт.


Назва:Єфремов Ернест Іванович

-Знайдено: + Єфремов Ернест Іванович (народився 14 листопада 1934 , м. Донецьк) — доктор технічних наук, професор, член-кореспондент Національної академії наук України. Заслужений діяч науки і техніки України, двічі лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (1983, 1997).


Назва:Музей історії Києва

-Знайдено: + |established = 14 листопада 1978 року
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Створений за постановою Ради Міністрів УРСР від 14 листопада 1978 року.


Зобр:9шт.


Назва:Данілу Авелар

-Знайдено: + | пк-поновлення = 14 листопада 2011


Зобр:1шт.


Назва:Коваленко Гаїна Симонівна

Підзаголовок:== Література ==
Знайдено: + * Нестеренко А. Гаїні Коваленко — 80 // Літературна Україна. — 1985. — 14 листопада.


Назва:Крим Соломон Самійлович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Після початку виведення з Криму німецьких військ генерал Р. фон Кош 14 листопада 1918 року дав згоду на відставку очолюваного С. Сулькевичем кримськотатарського (за складом і політичною спрямованістю діяльності) Кримського крайового уряду та на впровадження в життя рішення, що було прийняте 18 жовтня того ж року в Сімферополі на з'їзді гласних Таврійського губернського земства, міських голів Криму, представників повітових земських управ та членів Всеросійських Установчих зборів, про призначення Соломона Крима на посаду голови Кримського крайового уряду. Вже наступного дня Соломон Крим почав виконувати обов'язки голови уряду, він також став міністром землеробства і державних маєтностей.


Назва:Бабкін Сергій Миколайович

Підзаголовок:==Творчість==
Знайдено: + », в якому було видано пісні, що не увійшли до першого альбому. 14 листопада 2005 вийшов третій альбом «Сын», присвячений синові Сергія — Іллі (нар. 1 вересня 2005).


Назва:Історія Білої Церкви

-Знайдено: + Більше місяця місто над Россю було штабом сил повстанців — фактично другою столицею України. Саме звідси вирушило 60-тисячне військо, яке 14 листопада 1918 року захопило Київ.


Зобр:1шт.


Назва:Власенко Петро Андрійович

-Знайдено: + Петро Андрійович Власенко (рос. Пётр Андреевич Власенко; 14 листопада 1923, Головчино — 27 жовтня 1986, Київ) — радянський офіцер, Герой Радянського Союзу, у роки радянсько-німецької війни стрілець 465-го стрілецького полку 167-ї стрілецької дивізії 38-ї армії Воронезького фронту, рядовий.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 14 листопада 1923 року в селі Головчино ( тепер Борисовського району Бєлгородської області) в селянській родині. Росіянин. Член КПРС з 1945 року. Освіта середня. Працював на залізниці, шофером автозагону.


Зобр:1шт.


Назва:Антигетьманське повстання 1918

-Знайдено: + |date = 14 листопада - 14 грудня 1918 року.
Підзаголовок:== Передумови ==
Знайдено: + 13 листопада в Києві відбулось засідання соціалістичних партій України, і було прийняте рішення про утворення Директорії УНР. Розпочалось антигетьманське повстання. 14 листопада, члени Директорії прибули до Білої Церкви, яка і стала центром повстання. На той час у Білій Церкві стояв Окремий загін Січових Стрільців (Приблизно 1500 солдатів). Січові Стрільці були опорою всієї Директорії, і підтвердження цього можна знайти у словах її голови Володимира Винниченка:
Підзаголовок:== Хронологія ==
Знайдено: + * 14 листопада 1918 — «Федеративна Грамота» П. П. Скоропадського
Підзаголовок:== Хронологія ==
Знайдено: + * 14 листопада 1918 — Уряд С. Гербеля


Зобр:8шт.


Назва:Волкович Анатолій Васильович

-Знайдено: + 9 грудня 1889 року висвячений у священики. З 3 лютого 1894 року служив панотцем 13-го гусарського Наврського полку Російської імператорської армії. У Першій світовій війні, 14 листопада 1914 року, отримав контузію у с. Ліпкіське Наврського повіту. Служив в полку до 12 лютого 1918 р. – дня його остаточного розформування. Одержав російській військові нагороди: орден св. Анни ІІІ ступеня, орден св. Анни ІІ ступеня з мечами. 8 лютого 1917 року був затверджений у сані протоієрея, згодом одержав нагородного золотого хреста. Остання посада у російській армії – полковий протоієрей (капелан).


Назва:Шиндер Антон Павлович

Підзаголовок:== Збірна ==
Знайдено: + Вдруге за збірну зіграв більше ніж через рік, 14 листопада 2012 року в товариському матчі проти збірної Болгарії, вийшовши на 76 хвилині замість Євгена Селезньова[39].


Зобр:1шт.


Назва:Москальчук Микита Андрійович

-Знайдено: + Микита Андрійович Москальчук (20 жовтня 1902, Очеретня — 14 листопада 1943, Паволоч) — радянський офіцер, Герой Радянського Союзу, в роки радянсько-німецької війни заступник командира 54-ї гвардійської танкової бригади 7-го гвардійського Київського танкового корпусу 3-ї гвардійської танкової армії 1-го Українського фронту, гвардії підполковник.
Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + З 4 листопада 1943 року очолював передові підрозділи бригади. У період бойових дій 4—14 листопада в районі міста Василькова Київської області першим увірвався в місто з одним танком.
Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + Там, де важко було, особисто з'являвся і керував діями в рукопашних боях з ворогом. При прориві бригадою засідки упротивника в районі містечка Паволочі був смертельно поранений і 14 листопада 1943 року помер.


Зобр:1шт.


Назва:Петровський Микола Неонович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 26 (14 листопада) 1894 року в селі Кудрівці Сосницького повіту Чернігівської губернії (нині Сосницького району Чернігівської області). В 1915 році закінчив Чернігівську духовну семінарію; в 1919 році — історичне відділення Історико-філологічного інституту князя Безбородька в Ніжині. Кандидатський твір: «Польсько-козацькі війни до Богдана Хмельницького» (1919, наукові керівники — Г. А. Максимович, В. Г. Ляскоронський).


Зобр:1шт.


Назва:Закон про заснування Української Академії наук в м. Києві

-Знайдено: + Закон про заснування Української Академії наук — закон Української Держави, що проголошував заснування Української Академії наук в місті Києві. Затверджений 14 листопада 1918 року. Ухвалював статут Академії, визначав її структуру та організацію, процедуру прийняття рішень, обговорював бюджет. Складався з 9 статей. Набув чинності 27 листопада 1918 року.


Назва:Полтавський вісник

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 14 листопада 1990-го полтавці знову отримали газету з такою ж назвою. Правда, то був уже орган міської ради. Своєю демократичною позицією, відстоюванням національних інтересів «Полтавський вісник» швидко здобув популярність жителів не лише міста, а й навколишніх сіл. Швидко зріс тираж газети, її вплив. Це викликало невдоволення тогочасної комуністичної влади. В період ГКЧП, в серпні 1991 року, вона навіть мала намір закрити «Полтавський вісник». Але не встигла. Путч зазнав поразки, комуністична диктатура дійшла до свого повного краху. На руїнах радянської імперії постала незалежна Україна.


Зобр:1шт.


Назва:Михальчишин Юрій Адріянович

-Знайдено: + Михальчишин Юрій Адріянович (14 листопада 1982, Львів) — політичний діяч, Народний депутат України від ВО «Свобода», кандидат на посаду міського голови м. Львова на виборах у 2010 р. Член Всеукраїнського об'єднання «Свобода», заступник голови Львівської обласної організації ВО «Свобода» з питань політичної освіти. Узгоджений кандидат від низки опозиційних сил (ВО «Свобода», ВО «Батьківщина», Фронт Змін, Громадянська позиція та ін.) по округу № 118 (частина Личаківського, частина Шевченківського районів міста Львова, Пустомитівський район) на Виборах до Верховної Ради України 2012. Освіта вища.


Назва:Українська мова в СРСР

-Знайдено: + * 14 листопада 1989 р. — затверджено «Український правопис 1989 року (п'яту редакцію правопису 1933 р.)», оприлюднено 1990 р. Попри повернення деяких правил правопису 1928 року (найпомітніше — повернення літери ґ), як зазначено в передмові, третє видання є органічним продовженням першого (1946 р.) і другого (1960 р.). Голова Орфографічної комісії АН УРСР — В. Русанівський.


Назва:Агеєв Пилип Павлович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 14 листопада 1910 року в селі Провороті (тепер Горшеченського району Курської області) в сім'ї робітника. Росіянин. Член ВКП(б) з 1943 року. Освіта неповна середня. Працював забійником Метробуду в Москві.


Зобр:1шт.


Назва:Коляда Григорій Іванович

-Знайдено: + Коляда Григорій Іванович (14 листопада 1896, смт Чорнухи, Полтавської області — 20 лютого 1977, Ташкент) — український книгознавець.


Зобр:2шт.


Назва:Місько Барбара

-Знайдено: + Миха́йло «Мі́сько» Барба́ра (*14 листопада 1971, Львів) — український співак та актор. 1989 року став одним із засновників гурту «Мертвий Півень», відтоді й понині залишаючись його вокалістом. Протягом одного року мешкав у США. 1998 року переїхав до Харкова, де почав займатися театром. Нині є лідером місцевого театру «Арабески». Брав участь у записі альбому Tourist Zone харківського гурту Lюk.


Назва:Храм Живоносного Джерела

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Рішенням Митрополита Київського і Галицького Арсенія, після огляду церкви Живоносного Джерела, 17 серпня 1861 року було визнано за необхідне “побудувати на місці дерев’яної церкви нову кам’яну“. З цього приводу, 14 листопада 1862 року в Братській Борщагівці відбувся загальний "схід" сіл Софіївської, Микільської та Братської Борщагівок. Він ухвалив рішення Митрополита Арсенія і оголосив про збір пожертв на спорудження нової церкви. Після зібрання необхідних коштів, 1866 року почалося зведення нової споруди храму. Після геологічних пошуків на ділянці забудови, було виділене та визначене точне місце для майбутньої церкви, яке розташовувалося в центрі парафії і було найвищим місцем у селі. Спорудження церкви було закінчено щойно 1872 року.


Назва:Калнишева Рада

-Знайдено: + 14 листопада 2005 року розпорядженням Президента України Віктора Ющенка «Про заходи щодо вшанування пам’яті останнього кошового отамана Запорізької Січі Петра Калнишевського» було започатковане Всеукраїнське козацьке свято «Калнишева Рада», яке відзначається щороку в липні.


Назва:Ткачов Сергій Анатолійович

Підзаголовок:== Біографія ==

Знайдено: +

Сергій Ткачов під час виступів за «Крила Рад». 14 листопада 2010 року



Зобр:2шт.


Назва:Бортник Сергій Юрійович

-Знайдено: + Бортник Сергій Юрійович (14 листопада 1961 року) — український геоморфолог, доктор географічних наук, професор географічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, академік Академії наук вищої освіти України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 14 листопада 1961 року в с.Варварівка. Зараз в межах міста Іллінці, Вінницької області. Закінчив 1984 року Київський університет, 1990 року аспірантуру. У Київському університеті працював у 19851987 роках стажистом-дослідником, у 19901997 роках асистентом, у 19972002 роках доцентом. З 2002 року завідувач кафедри землезнавства та геоморфології географічного факультету, професор. Кандидатська дисертація «Еволюція палеорельєфу території Верхнього Побужжя в мезозої-кайнозої» захищена 1992 року. Докторська дисертація «Морфоструктури центрального типу території України: просторово-часовий аналіз» захищена 2002 року. Віце-президент — Головний вчений секретар Українського географічного товариства.


Назва:ХК «Донбас» у сезоні 2011—2012

Підзаголовок:==== Листопад ====
Знайдено: + |дата = 14 листопада 2011


Зобр:2шт.


Назва:Герман Есекель Пачеко

-Знайдено: + | пк-поновлення = 14 листопада 2011


Назва:Кафедральний собор Воскресіння Христового (Київ)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 31 травня 2007 року Священний Синод Української православної церкви (Московського патріархату) вирішив спорудити в Києві кафедральний собор на честь Воскресіння Христового та духовно-просвітницький центр при ньому[40]. Настоятелем собору призначено митрополита Київського Володимира, ключарем і головою парафіяльної ради собору — протоієрея Георгія Коваленка, благочинним собору — протоієрея Віталія Русінку, відповідальним за будівництво перед Синодом — митрополита Донецького і Маріупольського Іларіона (Шукала). 2 червня того ж року митрополит Київський Володимир освятив місце будівництва. 14 листопада 2007 року Синод оголосив всеукраїнський збір пожертв на будову собору і схвалив ідею факсимільного видання Пересопницького євангелія, кошти від реалізації якого будуть направленні на будівництво.
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 20 квітня 2008 року митрополит Володимир освятив поблизу майбутнього собору дерев'яну Церкву всіх святих, настоятелем якої було призначено єпископа Переяслав-Хмельницького Олександра (Драбинка)[41]. 27 квітня того ж року, на Великдень, на площі перед церквою було відправлено вечірню, що згодом стало щорічною традицією. 19 червня архітектурно-містобудівна рада Києва затвердила проект собору[42]. 11 листопада 2008 року Синод утворив Фінансову комісію будівництва собору на чолі з архієпископом Вишгородським Павлом (Лебедем). Його було також призначено головою Піклувальної ради[43]. 9 липня 2009 року замість митрополита Донецького Іларіона відповідальним за будівництво собору було призначено митрополита Черкаського Софронія (Дмитрука)[44]. 23 листопада 2009 року поблизу місця будівництва було відкрито галерею «Собору» — експозиційний центр УПЦ.


Назва:Ретинський Олексій Геннадійович

-Знайдено: + Олексій Геннадійович Ретинський (нар. 14 листопада 1986, Сімферополь, АР Крим, Україна) — український композитор.


Назва:Рівнеазот

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Проектним завданням по будівництву I-й черги Рівненського заводу азотних добрив передбачалося запровадження в дію виробництва аміаку потужністю 103 тис.тн. Перша продукція — аміачна вода з привізного аміаку — отримана 14 листопада 1968 року. Але перша дійсна перемога відбулася 23 березня 1969 року. Тоді вперше на Рівненщині був вироблений аміак, а 31 березня того ж року Державна комісія підписала акт про приймання в експлуатацію виробництва аміаку потужністю 103 тис.тн. у рік. Цю дату Рівненські хіміки вважають днем народження свого підприємства.


Назва:Ганна Гойська

-Знайдено: + 14 листопада 1597 р. Ганна Гойська зробила фундушевий запис на Почаївський манастир, подарувала монастирю великі земельні маєтки та обіцяла щорічно з почаївського маєтку Гойських підносити дари монастирю. На монастир було передано:


Зобр:3шт.


Назва:Микола Лиско

-Знайдено: + Микола Лиско́ (*14 листопада 1877 — †28 вересня 1971) — священик УГКЦ, монах ЧСВВ, релігійний і громадський діяч.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 14 листопада 1877 в селі Лапаївка біля Камінки Струмилової (тепер Кам'янка-Бузька Львівської області) в родині заможного селянина Василя Лиска і Антоніни з дому Литвин. При хрещенні отримав ім'я — Неоніль. До початкової школи ходив у сусідньому селі Лани Польські, потім вступив до школи в Камінці Струмиловій. Успішно закінчивши її, записався до п'ятої Польської гімназії у Львові.


Зобр:1шт.


Назва:831-а бригада тактичної авіації

-Знайдено: + 1949 року частина перейменована у 831-й винищувальний авіаційний Галацький Червонопрапорний ордена Кутузова ІІІ ступеня полк. Постановою Національних зборів Румунської Народної Республіки від 14 листопада 1958 року полк нагороджено румунським орденом «Захист республіки» ІІІ ступеня.


Назва:Савін Артем Сергійович

-Знайдено: + | пк-поновлення = 14 листопада 2012


Зобр:2шт.


Назва:Торніке Окріашвілі

-Знайдено: + 14 листопада 2009 Окріашвілі дебютував у молодіжній збірній Грузії року в домашньому матчі проти молодіжної збірної Ірландії, що завершилась з рахунком 1:1, а сам Торніке відіграв весь матч[45].


Зобр:1шт.


Назва:EWTN

-Знайдено: + Починаючи з 14 листопада 2012 р. EWTN стало доступним в м. Запоріжжя в мережі «Воля-кабель» в пакеті «Україна і світ» на частоті 402 МГц.


Зобр:1шт.


Назва:Ківа Пилип Денисович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 1 (за новим стилем 14) листопада 1910 року в селі Яцинова Слобідка нині Полтавського району Полтавської області в селянській родині. Навчався в Дібрівській неповній середній школі. У 1927 році закінчив Полтавську ветеринарно-фельдшерську школу. Працював фельдшером у колгоспі «Зоря комунізму». У 1932 році був призваний до армії. Після закінчення військової служби працював слюсарем на Полтавському паровозоремонтному заводі.


Зобр:1шт.


Назва:Джафер Сейдамет Киример

-Знайдено: + | кінець_терміну4 = 14 листопада 1918


Назва:Давід Янчик

Підзаголовок:=== Збірна ===

Знайдено: + |5.||14 листопада 2009||Хожув||Словаччина Словаччина||

0-1||
Відбір на ЧС-2010||
з 86'



Зобр:1шт.


Назва:Турісбеков Заутбек Каусбекович

-Знайдено: + З 14 листопада 2007 по 14 серпня 2009 року Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Казахстан в Республіці Узбекистан.


Назва:Боровик Север'ян Григорович

-Знайдено: + Борови́к Север'я́н Григо́рович (нар. 14 листопада 1932, с. Немовичі) — травознавець.


Назва:Карамян Арман Суренович

-Знайдено: + Арман Карамян (вірм. Արման Քարամյան, нар. 14 листопада 1979, Єреван) — колишній вірменський футболіст, нападник. Має брата-близнюка Артавазда, який також був професійним футболістом.


Назва:Карамян Артавазд Суренович

-Знайдено: + Артавазд Карамян (вірм. Արտավազդ Քարամյան, нар. 14 листопада 1979, Єреван) — колишній вірменський футболіст, нападник. Має брата-близнюка Армана, який також був професійним футболістом.


Назва:Вінавер Максим Мойсейович

-Знайдено: + | початок_терміну = 14 листопада 1918
-Знайдено: + Як відомий лідер ліберального руху, брав участь у написанні закону про вибори до Установчих зборів (під керівництвом Федора Кокошкіна), куди був згодом обраний від партії кадетів. Напркінці 1917 року був заарештований Військово-революційним комітетом, але після допиту був відпущений. Згодом він покидає Петроград, перебравши до Москви де відстоює союз з країнами Антанти. Пізніше переїжджає до Києва, а вже звідти — у Крим. Під час німецької окупації проживає разом із сім'єю у Алушті. Там він включився у політичне життя регіону, обійнявши 14 листопада 1918 року посаду Міністра закордонних справ КНР. На цій посаді політик намагався організувати захист міста Севастополь військами союзників. Пізніше він навіть написав книгу «Наше правительство. (Крымские воспоминания 1918–1919 гг.)» про свою діяльність у цей період, яка була видана його сином Євгеном у 1928 році у Парижі.


Назва:Inspired

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 14 листопада 2012 запущено блог про музику Inspired Music, в якому публікуються огляди, новини, а також інша актуальна інформації музичної індустрії.


Зобр:1шт.


Назва:Козак Семен Антонович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Дивізія С. А. Козака форсувала річки Південний Буг, Дністер, Прут, Серет, Тису. Особливо відзначилася при форсуванні Дунаю. Спільно з військами народно-визвольної армії Югославії дивізія кілька днів вела запеклі вуличні бої по звільненню Белграда в жовтні 1944 року. 14 листопада 1944 командир дивізії вміло оргвнізував форсування Дунаю. Обманним маневром, імітуючи форсування річкию в одному місці, частини 78-ї гвардійської стрілецької дивізії 64-го стрілецького корпусу 57-ї армії 3-го Українського фронту стрімким ривком форсували річку на іншій ділянці, розширили плацдарм, міцно закріпилися на ньому, відбивши всі атаки противника. У цих боях до 4 грудня 1944 року бійцями дивізії було звільнено 7 великих населених пунктів, знищено 3989 солдатів і офіцерів ворога, 34 міномета, 17 гармат, 136 кулеметів. Захоплені 28 полонених, 19 мінометів і 74 кулемета.


Зобр:2шт.


Назва:Кропивянська волость

-Знайдено: + * Кропивна — колишнє державне та власницьке містечко при річці Кропивна за 10 верст від повітового міста, 2172 особи, 319 дворів, 3 православні церкви, лавка, 3 постоялих будинків, 3 водяних і 16 вітряних млинів, 4 ярмарки на рік: 22 лютого, 20 липня, 1 жовтня та 14 листопада, 2 маслобійних заводи.


Назва:Окрадена земля

-Знайдено: + | дата виходу = США США — 29 листопада 2009
Україна Україна — 14 листопада 2012
Австралія Австралія — 16 листопада 2012[46]
-Знайдено: + 2012 року організатором показу в Україні був Молодий Народний Рух, що відбувся 14 листопада[47] у Києві[48].


Назва:Ілик Роман Романович

-Знайдено: + Роман Романович Ілик (* 14 листопада 1963 р., місто Борислав Львівської області) — народний депутат України, член партії Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина».


Назва:Список бійців куреня Української повстанської армії «Месники»

Підзаголовок:=== Список ===
Знайдено: + ) Гарасимович Михайло || с. Старе Село (присілок Липина) Любачівського повіту || 01922-10-1010 жовтня 1922 — 01945-03-022 березня 1945 || Стрілець, боєць 2-ї чоти || Месники-2 || В лавах УПА з 14 листопада 1944 р. Загинув у бою із спецвідділом НКВД у с. Грушка Томашівського повіту. Похований в селі Монастир Любачівського повіту.


Назва:Список прем'єр-міністрів України

-Знайдено: + | 14 листопада 1918
-Знайдено: + | 14 листопада 1918
-Знайдено: + | 14 листопада 1918
-Знайдено: + | 14 листопада 1990
-Знайдено: + | 14 листопада 1990


Зобр:87шт.


Назва:Виходи амфіболітів

-Знайдено: + Ви́ходи амфіболі́тів — геологічна пам'ятка природи місцевого значення в Саксаганському районі Кривого Рогу, Дніпропетровська область. Оголошена об'єктом природно-заповідного фон­ду рішенням виконкому Дніпропетровської обласної ради від 14 листопада 1975 № 388-р.


Назва:Герман (Семанчук)

-Знайдено: + 14 листопада 2009 року, в день Святих Безсрібреників та чудотворців Косми і Даміана Азійських, у храмі Св. Димитрія Солунського УАПЦ м. Києва відбулось наречення архімандрита Германа (Семанчука) на єпископа Чернівецького і Хотинського. Окрім Предстоятеля Митрополита Київського і Всієї України Мефодія (Кудрякова) в той день у храмі молилися Архиєпископ Уманський Іоан (Модзалевський), Архиєпископ Кафський і Готський Петро (Брук де Тралль), Архиєпископ Дрогобицький і Самбірський Феодосій (Пецина), Єпископ Черкаський і Кіровоградський Іларіон (Савчук), Єпископ Житомирський і Поліський Володимир (Шлапак).


Назва:Мольнар Лариса Петрівна

-Знайдено: + Народ. 14 листопада 1928 р. у с. Плиски тепер. Борзнянського р-ну Чернігівської обл., закінчила Київський інститут театрального мистецтва (1950). З 1960 р. мешкає у Братиславі. Працювала редактором відділу української літератури Словацького педагогічного видавництва. Перекладала твори російських і словацьких письменників.


Назва:Проценко Федір Данилович

-Знайдено: + Проценко Федір Данилович (* 19 червня 1866 — † 14 листопада 1942, Ленінабад, Таджицька РСР) — український актор та хормейстер, вчитель співів, член Російського театрального товариства.


Назва:Одеська єпархія УПЦ (МП)

-Знайдено: + * 20 лютого 1882 — 14 листопада 1883 — Димитрій (Муретов);


Назва:Білокінь Сергій Вікторович

-Знайдено: + Білокі́нь Сергі́й Ві́кторович (нар. 14 листопада 1977, СРСР) — український футболіст, півзахисник, що відомий перш за все завдяки виступам у складі дніпропетровського «Дніпра» та криворізького «Кривбаса». Екс-гравець юнацької та молодіжної збірної України, бронзовий призер юнацького чемпіонату Європи з футболу (1994). Вихованець УОР (Дніпропетровськ).


Назва:Янчук Дмитро Миколайович

-Знайдено: + Янчук Дмитро Миколайович (нар. 14 листопада 1992) — український спортсмен, веслувальник на байдарках і каное, срібний призер літньої Універсіади у Казані.


Назва:Дерман Абрам Борисович

-Знайдено: + Дерман Абрам Борисович (Беркович) (* 14 листопада, 1880, Лисичанськ Бахмутського уїзду Катеринославської губернії — † 3 серпня 1952, Москва) — російський та український літературний критик, літературознавець, прозаїк, публіцист та театрознавець.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Відбулося перше засідання Ради Президентів України та Литовської Республіки. Президент України. 14.11.2006.
  2. Донбас. 1999. 18 листопада
  3. Литвин М., Науменко К. Історія ЗУНР... c.261-265
  4. Історія Севастополя в період з 1855 по 1917 роки
  5. Мілевський позбувся машини, проте лишився неушкодженим
  6. Мілевський потрапив у аварію на Maserati
  7. Артем Мілевський потрапив у автомобільну аварію
  8. Мілевський знову потрапив у ДТП
  9. Мілевський непричетний до вчорашнього ДТП
  10. Указ Президента України № 1048/95 від 14 листопада 1995 року «Про присвоєння В. В. Рибаку почесного звання „Заслужений будівельник України“»
  11. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Центр екстремальної журналістики не вказано текст
  12. Раллі (Арборе-Раллі) Земфірій (Замфір) Константинович. Під прізвищем Арборе письменник Раллі жив в Румунії з 1879 року.
  13. [http://www.parus.biz/news.php?
  14. http://www.parus.biz/news.php?
  15. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  16. [http://www.warheroes.ru/hero/hero.asp?
  17. «Псевдопрофесор» Слюсарчук арештований… (Радіо Свобода, 14.11.2011)
  18. а б korrespondent.net Книга рекордів України скасувала досягнення Доктора Пі
  19. Про дострокове припинення повноважень Харківського міського голови
  20. Про реєстрацію Кернеса Геннадія Адольфовича Харківським міським головою
  21. [http://document.kremlin.ru/doc.asp?
  22. Харківський Рух не хоче бачити Тимошенко Президентом України
  23. НРУ розколовся через Тимошенко
  24. http://www.zoda.gov.ua/article/1040/archive/2008-11 ЗОДА Співчуття
  25. Сергей Павленко. Иван Мазепа. Издательский дом «Альтернативы». Киев - 2003, стр.354-358.
  26. http://www.ukranews.com/rus/article/163360.html
  27. ст. 2 Закона «О реабилитации репрессированных народов»
  28. Міністерство юстиції України — перелік політичних партій в Україні
  29. Історична довідка про АПУ
  30. {{cite web

    Назва:Шандибіна Катерина Глібівна

    -Знайдено: + Народилася 14 листопада 1947 р. у Мінську в родині кінематографіста Г. Я. Шандибіна. Закінчила Київський державний інститут театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого (1969).


    Назва:Мухарський Антон Дмитрович

    -Знайдено: + Анто́н Дми́трович Муха́рський, також Антін Мухарський, відомий під сценічним ім'ям Орест Лютий (14 листопада 1968) — український актор, телеведучий, шоумен, музикант.
    -Знайдено: + Народився 14 листопада 1968 року в м. Києві, у родині музикантів (батьки співали в ансамблі «Мрія»).


    Зобр:1шт.


    Назва:Корчемний Василь Григорович

    -Знайдено: + Василь Григорович Корчемний (*14 листопада 1931) — український науковий агроном-садівник, пасічник і автор і видавець книжок про флори.
    Підзаголовок:== Біографія ==
    Знайдено: + Народився 14 листопада 1931 року в селі Киселі Старокостянтинівського району Хмельницької області.


    Назва:Масенко Лариса Терентіївна

    -Знайдено: + Лари́са Тере́нтіївна Масе́нко (нар.14 листопада 1942 року, с. Безіменне, тепер Енгельського муніципального району Саратовської обл. Російської Федерації) — український мовознавець, доктор філологічних наук (з 2006), професор (з 2007), академік АН ВШ України (2010). Професор кафедри української мови Національного університету «Києво-Могилянська академія» і провідний науковий співробітник Інституту української мови НАН України. Фахівець у галузі соціолінгвістики, історії української літературної мови, стилістики, ономастики.


    Зобр:2шт.


    Назва:Попов Сергій

    -Знайдено: + Народився 14 листопада 1946 р. у с. Караван Харківської обл. Закінчив Московський інститут культури (1984). Знявся у фільмах К. Муратової: «Пізнаючи білий світ» (1978, Мишко), «Серед сірого каміння» (1983, Валентин), «Астеничний синдром» (1989, Микола Олексійович, співавт. сцен.), «Чутливий міліціонер» (1992), «Захоплення» (1994, Іван Іванович), а також у стрічці «Смиренне кладовище» (1989).


    Назва:Крюкова Ніла Валеріївна

    -Знайдено: + Народилася 14 листопада 1943 р. у с. Попівка Онуфріївського району Кіровоградської обл. Закінчила Київський державний інститут театрального мистецтва ім. І.Карпенка-Карого (1967). Працює у Національній філармонії України. Майстриня розмовного жанру.


    Назва:Младен Бартулович

    -Знайдено: + У складі основної збірної Хорватії дебютував 1 квітня 2006 року у товариській зустрічі проти збірної Гонконгу (перемога 4:0), після чого довгий час до збірної не викликався. Наступного разу з'явився на полі у футболці хорватської збірної лише 14 листопада 2009 року у товариській грі проти збірної Ліхтенштейну, яка фактично ознаменувала для хорватів початок нового відбірного циклу після того, як збірна не змогла пройти кваліфікацію до чемпіонату світу 2010 року.


    Зобр:2шт.


    Назва:Липські Романи

    -Знайдено: + Виселено у 1986 році через радіоактивне забруднення внаслідок аварії на ЧАЕС. На момент виселення в селі проживало 150 чоловік. Зняте з обліку 14 листопада 1991 року Житомирською обласною радою.


    Зобр:1шт.


    Назва:Підчашшя

    -Знайдено: + Знаходиться в Овруцькому районі Житомирської області. Підпорядковувалось Переїздівській сільській раді. Виселено через радіоактивне забруднення внаслідок аварії на ЧАЕС. Населення в 1981 році — 30 осіб. Зняте з обліку 14 листопада 1991 року Житомирською обласною радою.


    Назва:Експрес (газета)

    Підзаголовок:== Історія ==
    Знайдено: + ]

  31. «Експрес» отримає премію за журналістське розслідування про Слюсарчука
  32. Важкий гріх міністра Табачника 22.12.2011
  33. Табачник: Російський диплом Слюсарчука — фальшивий
  34. Слідство гальмує справу доктора Пі
  35. Епископу Кировоградскому трижды являлась Матерь Божья, которая указала на Януковича как на президента
  36. ЦЕРКВА І ВИБОРИ: УРОКИ 2004 РОКУ
  37. Журнали засідання Священного Синоду Української Православної Церкви від 18 квітня 2008 року. Офіційний сайт УПЦ
  38. [http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  39. Украина минимально побеждает в Софии
  40. Журнали засідання Священного Синоду Української Православної Церкви від 31 травня 2007 року. Офіційний сайт Української православної церкви (Московського патріархату)
  41. Журнали засідання Священного Синоду Української Православної Церкви від 14 листопада 2007 року. Офіційний сайт Української православної церкви (Московського патріархату)
  42. КИЇВ. Архітектурно-містобудівна рада затвердила проект Свято-Воскресенського кафедрального собору. Офіційний сайт Української православної церкви (Московського патріархату) - (сторінка відсутня)
  43. Журнали засідання Священного Синоду Української Православної Церкви від 11 листопада 2008 року. Офіційний сайт Української православної церкви (Московського патріархату)
  44. Журнали засідання Священного Синоду Української Православної Церкви від 9 липня 2009 року. Офіційний сайт Української православної церкви (Московського патріархату)
  45. Протокол матча (російською) . Чемпионат.ру. Процитовано 13.03.2011.
  46. «Окрадена Земля» на прем'єрі в Сіднеї на сайті Союзу Українських Асоціації Австралії. — Процитовано 15 грудня 2012
  47. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою soli не вказано текст
  48. Молодий Народний Рух запрошує на перегляд Окраденої Землі на сайті всеукраїнської молодіжної громадської організації «Молодіжний Націоналістичний Конгрес (МНК)». — Процитовано 15 грудня 2012