Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/25 вересня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Іван Багряний

-Знайдено: + * 25 вересня 2007 року введено в обіг ювілейну монету «Іван Багряний» із серії «Видатні особистості України» номіналом 2 гривні з нейзильберу, якість — «спеціальний анциркулейтед», тираж — 35 000 штук у капсулах [1]


Зобр:2шт.


Назва:Київ

-Знайдено: + | Мехіко || Мексика Мексика || 25 вересня 1997


Зобр:30шт.


Назва:Кіровоградська область

-Знайдено: + * 25 вересня 1958 — скасовано Великовисківський район


Зобр:4шт.


Назва:Верховна Рада України II скликання

Підзаголовок:== Склад ==
Знайдено: + |з 25 вересня 1994


Зобр:1шт.


Назва:Бондарчук Сергій Федорович

-Знайдено: + Сергі́й Фе́дорович Бондарчу́к (*25 вересня 1920, с. Білозерка, Херсонщина  — †20 жовтня 1994) — український радянський режисер, актор. Режисер кіноепопеї «Війна і мир» (за Львом Толстим), яка 1968 року удостоєна Оскара в категорії «Найкращий іноземний фільм».
-Знайдено: + Сергій Бондарчук народився на Херсонщині, в селищі Білозерці, 25 вересня 1920 року.


Назва:Галущинський Михайло Миколайович

-Знайдено: + Михайло Галущинський (псевдоніми і криптоніми: Височанський, Височанський Микола, Подорожник, Г-ий, Гл. М., Глщ. М., М., М. Г. та ін.; *26 вересня 1878, с. Звиняч, Чортківський район, Тернопільська область — † 25 вересня; за ін. даними 23 вересня 1931, Львів) — український педагог, військовик, публіцист, куль­турно-освітній і громадсько-політичний діяч. Брат Івана та Теодосія Галущинських.


Зобр:1шт.


Назва:Конституція України

-Знайдено: + Ситуація загострилася 26 червня 1996 p., коли Рада національної безпеки України і Рада регіонів при Президентові України виступили з різким засудженням будь-яких подальших зволікань з прийняттям нової Конституції України, оскільки такі зволікання загострюють соціально-економічну ситуацію в державі. Того ж дня Президент України видав указ про проведення всеукраїнського референдуму 25 вересня 1996 р. щодо прийняття нової Конституції України, в основу якої було покладено варіант проекту Основного Закону в редакції робочої групи від 11 березня 1996 р.[2]


Зобр:2шт.


Назва:Ґалаґан Григорій Павлович

-Знайдено: + Григо́рій Па́влович Ґалаґа́н (* 15 серпня 1819, село Сокиринці Срібнянського району Чернігівської області — † 25 вересня 1888, Сокиринці) — громадський діяч, українофіл, меценат, великий поміщик на Полтавщині і Чернігівщині, представник відомого старшинсько-дворянського роду Ґалаґанів.


Назва:Хмельницький

-Знайдено: + 1516 лютого 1919. Відбувся збройний виступ пробільшовицьки налаштованих сил із метою захоплення влади в місті. Силами вірних Директорії військ (Запорізька бригада, 3-й Гайдамацький полк) повстання було придушене, після чого в єврейських кварталах Проскурова почався погром, який ініціював отаман Семесенко. Внаслідок кривавих подій — убито 390 чоловіків, 309 жінок, 76 дітей, поранено близько 500 осіб єврейської національності. За іншими даними загиблих було близько тисячі. До міста у зв'язку з погромом прибув головний отаман Симон Петлюра. За його наказом була роззброєна частина Семесенка і віддано розпорядження про створення спеціальної комісії для розслідування погрому. Після поразки українських військ на більшовицькому фронті, в березні державні установи УНР тимчасово переїхали до Проскурова. Тут відбулися державні наради УНР за участю членів Директорії, уряду, представників партій та громадських організацій. Саме в Проскурові відбулося останнє засідання Директорії у повному складі та відбулася зустріч з делегацією ЗУНР на чолі з Євгеном Петрушевичем. Уряд УНР та Директорія перебували в Проскурові ще двічі (у листопаді 1919 та червні 1920 року). 25 вересня 1920 року Чорний полк Першої 3апорозької дивізії знову захопив Проскурів. У місті населення вітало Запорожців квітами.
Підзаголовок:== Література ==
Знайдено: + // Моя газета +. — 2003. — 25 вересня. — С. 1.


Зобр:47шт.


Назва:Хмельниччина

-Знайдено: + Тим часом, коли козаки були зайняті у Молдові, 50-тисячне польське військо несподівано напало 20 лютого 1651 на Брацлав. У червні відбувся головний бій біля м. Берестечка на Волині. Польська армія, у якій було близько 20 000 найманого німецького війська, набраного з ветеранів Тридцятирічної війни, стала проти українсько-татарського війська. Але українське військо, знову зраджене кримцями, зазнало поразки, і 10 липня 1651 у тяжких умовах відступило до Білої Церкви. На початку серпня литовське військо зайняло і спалило Київ. Не зважаючи на ці невдачі, Хмельницький зібрав 50 000 війська і 24 — 25 вересня вступив у тяжкий, але не вирішальний, бій з ворогом біля Білої Церкви. Втомлені війною, обидві сторони почали переговори, підсумком яких була укладена дуже невигідна для Хмельницького Білоцерківська угода 28 вересня 1651.


Зобр:15шт.


Назва:Черкаси

-Знайдено: + Відчутних збитків і непоправних втрат завдала місту Друга Світова війна. 22 червня німецькі літаки бомбардували місто. Були знищені залізнична станція, мости через Дніпро. У серпні 1941 року німецькі війська впритул підійшли до міста. На захоплення Черкас були кинуті піхотна дивізія СС, румунські та італійські з'єднання, батальйон мотоциклістів, танкові підрозділи. Радянські 196-та та 116-та стрілецькі та 212-та моторизована дивізії відбили атаку і організували наступ по шосе Черкаси-Сміла, відігнавши німців до села Білозір'я. Після відступу військ 38-ої армії, нацисти ще 2 дні не наважувались увійти в спорожніле місто. 22 серпня, після знищення Червоною армією мостів через Дніпро, німці увійшли в місто. У черкаських лісах діяв партизанський загін на чолі з Ф. Р. Савченко, в липні-серпні 1943 року в місті були організовані підпільні диверсійні групи. В кінці вересня з'єднання Червоної Армії підійшли до Дніпра. Форсування річки було покладено на 52-гу армію 2-го Українського фронту під командуванням генерал-лейтенанта К. А. Коротеєва. 25 вересня поблизу міста були висаджені 3-тя та 5-та авіадесантні бригади, які об'єднались з партизанами. Форсування Дніпра почалось 13 листопада, армією командував М. Ф. Ватутін. Вже до кінця зими Черкаси відійшли під радянський контроль.


Зобр:38шт.


Назва:Яценюк Арсеній Петрович

-Знайдено: + Крім того, з 25 вересня 2006 року Арсеній Яценюк був призначений членом Ради Національного банку України, а також членом наглядацьких рад ВАТ «Державний експортно-імпортний банк України» і ВАТ «Державний ощадний банк України». Від виконання останніх двох посад він був звільнений 13 березня 2007 року. 21 березня 2007 року Арсеній Яценюк був затверджений на посаді міністра закордонних справ України та припинив свою діяльність у Секретаріаті Президента.


Зобр:6шт.


Назва:Ткачук Іван Васильович

-Знайдено: + Іва́н Васи́льович Ткачу́к (* 25 вересня 1891, П'ядики—† 9 жовтня 1948, Львів) — український прозаїк лівого спрямування.
-Знайдено: + Народився 25 вересня 1891 року в родині громадян Австор-Угорської імперії. Навчався в українській Коломийській гімназії.


Назва:Українське національно-демократичне об'єднання

-Знайдено: + З радянською окупацією у вересні 1939 Західно-Українських Земель УНДО майже перестало існувати: 25 вересня у Львові керівництво офіційно припинило діяльність партії, перед тим подібні рішення ухвалили політичні проводи Української соціал-демократичної партії і Української соціалістично-радикальної партії.


Назва:Йоганн Форґач

-Знайдено: + Йоганн Форґач (угор. Johannn Forgách, 24 жовтня 1870, Галич (окрес Луценец)25 вересня 1935, Будапешт) — австро-угорський дипломат.


Назва:Форостина Євген

-Знайдено: + Євге́н Форости́на (* 5 вересня 1883, Кольбушів, Галичина — сучасна територія Польщі — † 25 вересня 1951, Бруклін, штат Нью-Йорк, США) — український музичний діяч, диригент і композитор-автодидакт родом із Галичини, за фахом педагог.


Назва:Зінченко Олександр Олексійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У 2003 році Зінченко порвав із партією Віктора Медведчука, а у липні 2004 року отримав посаду керівника виборчого штабу Віктора Ющенка. 25 вересня того ж таки року очолив штаб коаліції «Сила народу». У листопаді 2004 року був обраний головою виконкому Комітету національного порятунку.


Зобр:1шт.


Назва:Солов'яненко Анатолій Борисович

-Знайдено: + Анатолій Борисович Солов'яненко (* 25 вересня 1932, Сталіно — †29 липня 1999, Козин) — Герой України (2008, посмертно), всесвітньовідомий український співак (тенор) та видатний громадський діяч.


Назва:Стефурак Степан

-Знайдено: + Степа́н Стефура́к (* 16 січня 1846 — † 25 вересня 1888, Львів), актор, один з визначних коміків галицької сцени, родом з с. Старого Угринова (Калущина), 20 pp. на сцені театру «Руської Бесіди» у Львові (1869 — 88).


Назва:Дрогобич

-Знайдено: + В серпні в місті для допомоги українським громадянам та установам організовано товариство «Українська Допомогова Акція» (УДА). 5 вересня УДА реорганізовано в Український Окружний Комітет (УОК), структурну ланку Українського Крайового Комітету, а з 1 березня 1942 року — Українського центрального комітету. При фінансовій допомозі УОК запрацював аматорський театр. З 25 вересня по 27 вересня проведено запис дітей з 1928 по 1934 роки народження на навчання в українських народних школах. В грудні відкрито «Державну гімназію з українською мовою навчання в Дрогобичі». Відновлено вивчення латинської мови та релігії. Російську мову замінено німецькою.


Зобр:24шт.


Назва:Мгарський монастир

-Знайдено: + У 1889 році з благословення єпископа Полтавського Іларіона було вирішено на пагорбі монастирського саду замість каплиці збудувати церкву, а місцевість, що оточувала курган, відокремити від монастирського саду кам'яною стіною, поставити огорожу і дати цьому місцю назву і значення монастирського скиту. 25 вересня 1891 року (день пам'яті преподобного Сергія) відбулося освячення нової церкви. Освячення здійснив особисто владика, що прибув спеціально з цією метою в Лубенську округу.


Зобр:1шт.


Назва:Громадський контроль (партія)

-Знайдено: + Зареєстрована Міністерством юстиції України 25 вересня 2001 року.


Назва:Семенина Володимир

-Знайдено: + Семенина Володимир (* 14 жовтня 1902, с. Біла — † 25 вересня 1993, Гемптон (Нью Джерсі)[3]
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Помер 25 вересня 1993 року, похований на цвинтарі святого Андрія у місті Саут-Баунд-Брук[4].


Назва:Костопіль

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + * 25 вересня 1996 — виконавчий комітет Костопільської міської ради затверджує сучасний герб і прапор Костополя


Зобр:2шт.


Назва:Бровари

-Знайдено: + Місто Бровари звільнене військами Червоної армії від німецьких окупантів 25 вересня 1943 року. Безпосередню участь у звільненні міста брали частини 163-ї Роменсько-Київської Червонопрапорної орденів Леніна, Суворова і Кутузова дивізії. У 1943 році у Броварах розташовувався штаб 2-ї Повітряної армії, якою командував маршал авіації С. Красовський.


Зобр:18шт.


Назва:Динамо (Київ)

-Знайдено: + | 25 вересня 2000


Зобр:34шт.


Назва:Кременчук

-Знайдено: +

Олег Бабаєв на святкуванні Дня міста 25 вересня 2011



Зобр:105шт.


Назва:Толстой Лев Миколайович

Підзаголовок:== Письменник ==
Знайдено: + 1862 — одружився з дочкою московського лікаря Софією Андріївною Берс. Весіллю передували сумніви Толстого в силі і глибині свого почуття, в здатності принести щастя майбутній дружині і знайти самому заспокоєння і радість в новому, сімейному житті. Після весілля молоде подружжя виїжджає в Ясну Поляну. 25 вересня Толстой записує в щоденнику: «Неймовірне щастя». Взаємне нерозуміння, важкі сварки, відчуженість один від одного — поки все це в далекому майбутньому.


Зобр:5шт.


Назва:Придніпровська залізниця

-Знайдено: + * Гладкіх Ігор Веніамінович (25 вересня 20062008)


Зобр:4шт.


Назва:Авраменко Олег Євгенович

-Знайдено: + Олег Євгенович Авраменко (25 вересня 1967, Херсон) —- український письменник-фантаст.


Зобр:4шт.


Назва:Боярка

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + У 1885 р. коштом селян-власників Марком і Гнатом Гирявцевими за допомогою односельчан була збудована Свято-Михайлівська церква (дерев'яна). З побудовою залізниці Київ-Фастів населення Будаївки зростає. Виникає необхідність у будівництві більшої церкви. У 1901 р. поруч із старою церквою будується нині діюча церква. 25 вересня 1901 р. вона освячується Преосвященним Сергієм Єпископом Уманським. Престольний день — 8 листопада в ім'я Архистратига Михайла. Стара ж церква в роки Радянської влади використовувалась як склад під зерно, а потім і геть була зруйнована.


Зобр:22шт.


Назва:Список Героїв України

-Знайдено: + | 25 вересня 2006


Назва:Блохін Олег Володимирович

-Знайдено: + З 21 квітня 2011 року головний тренер збірної команди України з футболу[5]. 25 вересня 2012 призначений головним тренером київського «Динамо»[6]Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>


Назва:Мізін Сергій Григорович

-Знайдено: + Сергі́й Григо́рович Мі́зін (* 25 вересня 1972, Київ) — український футболіст та тренер, заслужений майстер спорту України (1993). Колишній гравець збірної України.


Назва:Ганзбург Григорій Ізраїльович

-Знайдено: + Григо́рій Ізраї́левич Га́нзбург (25 вересня 1954, Харків) — український музикознавець, педагог, музичний критик.
Підзаголовок:== Література ==
Знайдено: + * [Хомайко Ю.] Музичний ерудит // Слобідський край. – 2004. - №181. – 25 вересня. – С. 2.


Зобр:2шт.


Назва:Згурівка

-Знайдено: + У складі Яготинського району Київської області Згурівка перебувала до 1986 року. Указом Президії Верховної Ради Української РСР від 25 вересня 1986 року «Про утворення Згурівського району у Київській області» був утворений Згурівський район у нинішньому складі.


Зобр:4шт.


Назва:Національна академія педагогічних наук України

-Знайдено: + * Бібік Надія Михайлівна (народилася 25 вересня 1948 року), доктор педагогічних наук, професор, обрана 10 квітня 2003 року. Відділення дидактики, методики та інформаційних технологій в освіті.


Назва:Битва за Дніпро

Підзаголовок:== Битва ==
Знайдено: + З 26 по 29 серпня в Чернігівсько-Прип'ятській операції війська Центрального фронту зламали німецьку оборону в районі міста Севська, форсували ріку Десну на широкому фронті і, переслідуючи противника, в кінці вересня вийшли до рр. Сожу і Дніпра і захопили плацдарми на півночі і на півдні від гирла ріки Прип'яті. Війська Західного фронту 25 вересня визволили Смоленськ, а війська Брянського фронту 30 вересня вийшли до рр. Проні і Сожу на фронті Пєтуховка — Вєтка. З 25 серпня до 29 вересня війська Воронезького і Степового фронтів, розгромивши ворога на Лівобережній Україні, з ходу форсували Дніпро, захопили плацдарми в районах Великого Букрина, Дереївки, Домоткані і ліквідували плацдарми ворога в районах Дарниці (на схід від Києва) і Кременчука. Війська Південно-Західного фронту, завершивши разом з Південним фронтом визволення Донбасу, в період з 22 по 27 вересня своїм правим крилом вийшли до Дніпра між Дніпропетровськом і Запоріжжям і захопили плацдарми на півночі від Запоріжжя. Війська Південного фронту 22 вересня вийшли на річку Молочну. На цьому завершився 1-й етап битви за Дніпро. Радянські війська вийшли до Дніпра на фронті 700 км від гирла річки Сожу до Запоріжжя і захопили на його правому березі понад 20 плацдармів.


Зобр:1шт.


Назва:Бароянц Михайло Сергійович

-Знайдено: + Бароянц Михайло Сергійович — (*25 вересня 1925) — український художник. Працював у галузі станкового живопису.


Назва:Бронніков Володимир Костянтинович

-Знайдено: + Народився 25 вересня 1943 (с. Тюп, Тюпський район, Киргизстан); росіянин; дружина Надія Григорівна (1944); син Сергій (1969); дочка Віра (1975).


Назва:Солонинка Василь

-Знайдено: + Василь Солони́нка (*20 жовтня 1912, Довжанка, Тернопільська область — †25 вересня 1990, Торонто, Канада) — журналіст і політичний діяч.


Назва:Бондарчук

-Знайдено: + * Бондарчук Сергій Федорович (*25 вересня 1920 — †20 жовтня 1994) — радянський режисер, актор;


Назва:Федак-Смок Степан

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Як член Української Військової Організації здійснив 25 вересня 1921 невдалий замах на главу Польської держави Юзефа Пілсудського та воєводу О.Ґрабовського у Львові. Був схоплений і засуджений до 6 років ув'язнення. Вийшов на волю в 1924 під умовою еміграції з Польщі, проживав у Парижі та Берліні.


Зобр:1шт.


Назва:Спасо-Преображенський собор (Одеса)

Підзаголовок:== Відродження ==
Знайдено: + Головною святинею Собору була чудотворна ікона Касперовської Божої Матері, яка доставлялася щорічно до Одеси з села Касперовка 25 вересня і залишалася в Соборі до свята Святого Великодня. У Спасо-Преображенському Соборі були поховані архієпископи Інокентій (1857), Іоанникій (1877), Дмитро (1883), Никанор (1890). У Соборі розміщувалася могила світлого князя М. С. Воронцова та його дружини. Коли в 1936 році собор зруйнували, прах князя Воронцова і його дружини рядові одесити перезахоронили на Слобідському кладовищі у Одесі. Опісля чотирьох десятиліть відновлено стіни Одеського кафедрального Спасо-Преображенського Собору.


Зобр:1шт.


Назва:Гриневецький Сергій Рафаїлович

-Знайдено: + Сергі́й Рафаї́лович Гриневе́цький (25 вересня 1957, Лужанка) — український політик, депутат Верховної Ради 3-го та 6-го скликань, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки та оборони, заступник співголови групи міжпарламентських зв'язків із Російською Федерацією, голова Одеської облдержадміністрації (19982005).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 25 вересня в 1957 селі Лужанка (Тарутинського району, Одеської області); українець; батько Рафаїл Трифонович (19302003); мати Ольга Іванівна (1935); дружина Ольга Андріївна (1956) — за фахом бухгалтер; дочка Олена (1982) — кандидат наук з державного управління, працює в Одеському регіональному інституті державного управління.
-Знайдено: + * Орден «За заслуги» III ст. (21 серпня 1999)[7], ІІ ст. (20 серпня 2010)[8], I ст. (25 вересня 2012)[9].


Назва:Парламентські вибори в Україні 1994

-Знайдено: + 25 вересня замість Романа Купера народним депутатом був обраний Леонід Кравчук.
-Знайдено: + Дообрано замість вибулих (25 вересня, 20 листопада та 18 грудня)


Зобр:1шт.


Назва:Ващук Владислав Вікторович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 25 вересня 1993 року провів першу гру у головній команді «Динамо» (проти «Буковини»)[10]


Зобр:1шт.


Назва:Пронюк Євген Васильович

-Знайдено: + * 25 вересня 2006 року Указом Президента України Віктора Ющенка присвоєно звання Герой України з врученням ордена Держави — за громадянську мужність і самовідданість у відстоюванні ідеалів свободи і демократії, плідну громадсько-політичну діяльність на благо України[11]


Назва:Харківський метрополітен

-Знайдено: + nreg=997-2009-%F0 Розпорядження Кабінету Міністрів України від 6 травня 2009 р. N 997-р «Про передачу цілісного майнового комплексу державного підприємства „Харківський метрополітен“ у власність територіальної громади м. Харкова»]</ref> на засіданні Кабінету Міністрів України[12]. Але Кабінет Міністрів України передав державне підприємство в комунальну власність Харкова тільки 27 серпня того ж року[13]. Офіційно[14] ж передали у власність м. Харкова метрополітен 25 вересня під час підписання акта про прийом-передачу цілісного майнового комплексу за участі керівників структурних підрозділів Харківської міської ради, представників метрополітену, Міністерства транспорту та зв'язку України, міськБТІ, профспілки[15]. Остаточне рішення[16] про прийняття метро в комунальну власність міста міська рада розглянула на сесії 30 вересня, ухваливши рішення про реорганізацію шляхом перетворення державного підприємства «Харківський метрополітен» в комунальне підприємство «Харківський метрополітен»[17]. Метрополітен перейшов в сферу управління Департаменту транспорту та зв'язку виконкому міськради[15].
Підзаголовок:== Розвиток ==
Знайдено: + Південна залізниця 25-26 вересня 2009 року представила проект будівництва в Харкові швидкісного трамвая, що зв'яже залізничну станцію «Левада» з аеропортом. Довжина лінії — 11,4 км, на ній п'ять зупинок, час руху в одну сторону — 20 хвилин. Вартість проекту — 600 млн грн., будівництво можна здійснити за 1,5-2 роки, планується використати вітчизняні й закордонні трамваї[18].


Зобр:13шт.


Назва:Гошовський Володимир Леонідович

-Знайдено: + Володи́мир Леоні́дович Гошо́вський (*25 вересня 1922, Ужгород—†30 грудня 1996, Львів) — український фольклорист, етномузиколог, засновник кібернетичної етномузикології.


Назва:Веснівка

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 21-25 вересня 1943 у Веснівці відбувся Великий збір (3-й надзвичайний) ОУН, в якому брали участь Ростислав Волошин, Роман Шухевич, М. Лебідь та інші члени ОУН.


Назва:Пасічник Ігор Демидович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Заслужений працівник народної освіти України (25 вересня 1998)[19]


Назва:Кожин Борис Борисович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Кожин Борис Борисович народився 25 вересня 1944 року у Пскові, Росія. У 1961 році приїхав до України у Луцьк.


Зобр:2шт.


Назва:Козак Ярослав Іванович

-Знайдено: + | почав1 = 25 вересня 1998


Назва:Сінько Василь Данилович

-Знайдено: + | початок_терміну2 = 25 вересня 1990
-Знайдено: + Сінько Василь Данилович (*5 жовтня 1939, с. Берестянка Бородянського району Київської області) — український політик. Голова Київської обласної державної адміністрації 19 липня 1995 — 21 вересня 1996, голова Київської обласної ради 25 вересня 1990 — березень 1992, червень 1992 — квітень 1998.
-Знайдено: + 25 вересня 1990 — березень 1992, червень 1992 — квітень 1998 — голова Київської обласної ради.
-Знайдено: +

Попередник: Голови Київської обласної ради
25 вересня 1990 - березень 1992
Наступник:
Плющ Іван Степанович
'



Назва:25-а повітряно-десантна бригада (Україна)

-Знайдено: + 25 вересня 1948 року в селі Галенки Молостовського району Приморського краю, заступником командира полку підполковником Тирва О. В. почалося нове формування військової частини 11389 — 217-го гвардійського парашутно-десантного полку.


Зобр:23шт.


Назва:Ґерета Ігор Петрович

-Знайдено: + І́гор Петро́вич Ґере́та (*25 вересня 1938, Скоморохи, нині Тернопільського району Тернопільської області — † 5 червня 2002, Тернопіль, похований у смт. Велика Березовиця) — український археолог, мистецтвознавець, історик, поет, викладач і громадсько-полі­тичний діяч. Заслужений діяч мистецтв України[20] (1998).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 25 вересня 1938 р. в с. Скоморохи, нині Тернопільського району в священичій родині. Батько, отець Петро Ґерета, відомий також як поет (псевдонім Олесь Ґерета) і композитор. Мати, Євгенія, (з роду Скоморовська) — диригентка церковних хорів.


Зобр:1шт.


Назва:Пляківка

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + В селі народився Олексенко Степан Антонович (* 10 (22 грудня 1904 — † 25 вересня 1976) — український компартійний діяч, один з організаторів партизанського руху.


Назва:Кисельов Василь Олексійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 25 вересня 1948 (м. Златоуст, Челябінська область, Росія); росіянин; батько Олексій Дмитрович (1912–1988); мати Галина Романівна (1925–2002); дружина Марія Василівна (1949) — пенс.; син Роман (1972) — службовець банку; дочка Людмила (1983).


Назва:Матчак Михайло

-Знайдено: + У 1955 році разом з другими каторжанинами, які не були громадянами СРСР, його перевезено до табору в Караганді, а у 1956 році  — табору в Чурбай-Нурі. Там з огляду на погіршення здоров'я його зачислили в бригаду інвалідів та поставили до легшої праці. 25 вересня 1956 року начальник табору повідомляє М.Матчака про те, що указом Верховного Суду СРСР він достроково звільнений з правом повернення на останнє місце проживання (тобто в Австрію, до Відня). Після цього його переправляють в репатріаційний табір для колишніх в'язнів в селищі Потьма в Мордовії, де повідомляють рішення властей про заборону його виїзду до Відня. Матчак рішуче відмовляється залишатися в СРСР і, посилаючись на рішення Верховного Суду, подає клопотання до Президії Верховної Ради та Міністерства Внутрішніх Справ СРСР про надання йому дозволу на виїзд за кордон. Звичайно, що ці клопотання не були враховані.


Зобр:3шт.


Назва:Милорадовичі

-Знайдено: +  — † 14 (25 вересня) 1726] — полковник гадяцький (17151726). В 1723 році підписав Коломацькі петиції 1723 до російського уряду;


Назва:Кобеляки

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + У 192530 працювала кооперативно-торгова школа, у 193035 — педагогічний технікум, з 1934 — зоотехнічна школа, з 1936 — середня медична. Працювали також 3 середні, 3 неповні середні й 1 початкова загальноосвітня школи. Діяли дитяче містечко ім. В. Г. Короленка на 1 тис. дітей-сиріт, Палац культури на 400 місць, 5 клубів, 3 бібліотеки. У період німецько-фашистської окупації (15.09. 1941 — 25.09. 1943) гітлерівці вбили 771 ос., знищили 186 будинків громадського призначення.


Зобр:1шт.


Назва:Дніпровська повітряно-десантна операція

-Знайдено: + |date = 25 вересня — 28 листопада 1943 року
-Знайдено: + Дніпро́вська пові́тряно-деса́нтна опера́ція — масштабна повітряно-десантна операція часів Другої світової війни, яка була проведена радянськими військами протягом 25 вересня — 28 листопада 1943 року на території Черкаської та Київської областей УРСР. Головним завданням операції було захоплення та утримання повітряним десантом важливого рубежу на території Правобережної України поблизу Дніпровського закруту, в районі Великого Букрина — так званого Букринського плацдарму, з метою сприяння зосередженню на ньому необхідної для продовження наступу радянських військ та не допущення прориву військ Вермахту до захоплених загальновійськовими з'єднаннями плацдармів.
-Знайдено: + Викидання перших двох бригад було вирішено почати в ніч на 25 вересня 1943 року. Передовий загін літаків 101-го полку АДД, який вела Герой Радянського Союзу Валентина Гризодубова з парашутистами 3-ої гв. пдбр піднявся в повітря о 18 годин 30 хвилин 24 вересня.
-Знайдено: + Через дві години стартували літаки з бійцями 5-ої гв. пдбр. Всього в ніч на 25 вересня було проведено 298 літако-вильотів (замість запланованих 500), було викинуто 3050 чоловік і 432 контейнера зі складу 3-ї гвардійської бригади і 1525 чоловік та 228 контейнерів 5-ї гвардійської бригади. Відсутність достатньої кількості палива для літаків транспортної авіації на аеродромах зльоту привела до того, що графік зльоту був порушений з самого початку. Замість намічених планом 65 транспортних машин під посадку було подано лише 48, а чотири бензозаправники з'явилися лише за півгодини до вильоту. У результаті виліт першого ешелону довелося відкласти на півтори години.
-Знайдено: + На аеродромі Смородине жоден літак з числа запланованих до вильоту не був готовий до зльоту взагалі. Ці літаки повинні були доставити 45-мм артилерійські гармати для десанту. Через відсутність палива 5-а бригада була вимушена припинити десантування з аеродрому Богодухів з настанням світанку. 3-я бригада здійснила десантування в повному складі (без 45-мм гармат) з мережі аеродромів у районі Лебедина до світанку 25 вересня. Але літаків під посадку було подано менше, ніж передбачалося планом, а в найостанніший момент з'ясувалося, що зношеність машин не дозволяє їм брати штатну кількість вантажу. Багато літаків Лі-2 могли підняти лише 15-18 парашутистів або м'яких парашутно-десантних мішків — замість положених по штату мінімуму в 20 одиниць. У результаті в першу ніч не було викинуто 2017 чоловік (30% десанту). 590 контейнерів з вантажем (озброєнням, боєприпасами і продовольством) з числа запланованих, так і не були доставлені в район висадки десанту, залишившись на аеродромах зльоту.

-Знайдено: +

Десантування в ніч на 25 вересня 1943 року


-Знайдено: + Додатково до відсутності радіоапаратури наведення, в ніч на 25 вересня різко погіршали погодні умови. Низька хмарність на висоті 600–800 метрів, в сукупності з дощем знизили видимість до 1-3 кілометрів. Коли вночі дощ припинився, над районами висадки опустився легкий туман, видимість досягала 2-4 км. Лише поодинокі екіпажі літаків змогли провести орієнтування в таких жахливих погодних умовах. Навігаційна апаратура могла б полегшити в такій обстановці забезпечити десантування, але вона була відсутня.
-Знайдено: + Велика кількість бійців загинула в перші години операції: по донесенню німецького командування, протягом доби 25 вересня знищено 692 десантники, ще 209 захоплені в полон.
-Знайдено: + Незважаючи на нестерпні умови десантування, парашутисти 3-ї та 5-ї повітряно-десантних бригад демонстрували мужність, відвагу і самопожертвування в бою. Ще знаходячись у повітрі, десант вів вогонь зі стрілецької зброї та закидав противника ручними гранатами. Проте, не зважаючи на проявлений героїзм, організований збір десанту на площадках приземлення був зірваний. Виконання первинного плану повністю провалилося. Ні про яке захоплення вказаного рубежу не могло вже бути і мови. Десант вів запеклі бої дрібними групами протягом ночі і весь день 25 вересня.
-Знайдено: + У неймовірних умовах протидії з боку німецьких військ, вночі і частково вдень, десантом було зібрано 35 груп, загальною чисельністю 2300 офіцерів, сержантів і солдатів, з числа тих, що десантувалися в ніч на 25 вересня. У цю кількість не входили ті групи десанту, які приземлилися на значному віддаленні від району бойових дій в глибокому тилу німців і не могли вплинути на виконання поставленого завдання, а також ті 230 парашутистів, що приземлилися на своїй території. Групи зосереджувалися на величезній площі, в абсолютній ізоляції одна від одної, без засобів зв'язку, важкого озброєння, в першу чергу артилерії. Найбільшими угрупуваннями десанту стали: групи, що діяли в районі Канівського і Черкаського лісових масивів, всього 600 чоловік; у районі сіла Черниші — близько 200 чоловік та в районі Ромашки — 4 групи загальною чисельністю 300 чоловік.


Зобр:6шт.


Назва:Артинов Григорій Григорович

-Знайдено: + У 2010 році 11 вересня на День міста була відкрита оригінальна повнофігурна паркова скульптура-пам'ятник Григорію Артинову (автор — львівський скульптор Володимир Цісарик) у вінницькому середмісті — у сквері Козицького[21].


Зобр:2шт.


Назва:Бєланов Ігор Іванович

-Знайдено: + І́гор Іва́нович Бєла́нов (нар. 25 вересня 1960, Одеса) — радянський та український футболіст, нападник. Лауреат «Золотого м'яча» 1986. Віце-чемпіон Європи-1988. Володар Кубка кубків - 1986. Заслужений майстер спорту СРСР (1986).


Зобр:1шт.


Назва:Одеська національна наукова бібліотека імені М. Горького

-Знайдено: + | дата_заснування = 25 вересня 1829 року


Зобр:2шт.


Назва:Лужанка (село)

-Знайдено: + * Гриневецький Сергій Рафаїлович (нар.25 вересня 1957) — український політик, депутат Верховної Ради 3-го та 6-го скликань, голова Одеської облдержадміністрації (19982005).


Назва:Львівський трамвай

-Знайдено: + 1 вересня 1939 року під час нальоту німецької авіації на Другу Річ Посполиту в результаті бомбардування були пошкоджені рейки і контактна мережа на вулиці Городоцькій. Рух трамваїв на цій ділянці був зупинений. З середини вересня його припинили і по всьому місту. Регулярну роботу трамваїв було відновлено 25 вересня 1939 року після зайняття Львова Червоною Армією.[22] У період радянської окупації були здані в експлуатацію нові ділянки — продовження існуючих ліній: по вул. Городоцькій до залізниці на Богданівці, по вул. Шевченка до залізниці, по вул. Замарстинівській до вул. Городницького, по вул. Личаківській до вул. Пасічної.


Зобр:20шт.


Назва:Гусарка

-Знайдено: + * Гуров Кузьма Якимович — генерал-лейтенант, члена Військової Ради Південного фронту, помер 25 вересня 1943 року в селі Гусарка.


Назва:Пеленський Євген-Юлій

-Знайдено: + Євген-Юлій Пеленський (літературні псевдоніми та криптоніми: Іренко, Євген, Буй-Тур; Пл., Є. Ю. П., П., Е. Ю. П.; *3 січня 1908, с. Конюхів, повіт Стрий, Галичина, Австро-Угорщина, нині: Стрийський район Львівської обл., †25 вересня 1956, Сідней, Австралія) — бібліограф, літературознавець, музеєзнавець, видавець, педагог, упорядник книжок, автор передмов і приміток до книг, громадський діяч, пластун.


Зобр:1шт.


Назва:Осипенко Поліна Денисівна

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 2425 вересня 1938 року на літаку АНТ-37 «Родина» (командир — В. C. Гризодубова, штурман — М. М. Раскова) зробила безпосадочний переліт Москва — Далекий Схід (Кербі, район Комсомольска-на-Амурі) протяжністю 6450 км. (по прямій — 5910 км). В ході перельоту був встановлений жіночий світовий авіаційний рекорд дальності польоту.


Зобр:1шт.


Назва:Венелін Юрій Іванович

-Знайдено: + Ю́рій Вене́лін (справжнє ім'я Георгій Гуца; * 22 квітня 1802, Тибава, Закарпаття — †25 вересня 1839, Москва — український історик, філолог, етнограф, фольклорист та медик. Один з осно­воположників слов'янознавства в Україні та Російській імперії.


Зобр:1шт.


Назва:Головлі

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + cal_year=2011&cal_month=06&cal_day=9 Село Старий Кривин на Волині в мемуарно-краєзнавчій літературі] матеріал за 25 вересня 1999 року на «Перспектива» — інформаційний портал</ref>


Зобр:10шт.


Назва:Вінницька єпархія УПЦ (МП)

Підзаголовок:== Архієреї ==
Знайдено: + * сщмч. архієп. Олександр (Петровський); 25 вересня 1933 р. — 20 травня 1937 р.),


Назва:Лівадійський палац

-Знайдено: + * 25.09-27.09.2009 Пройшов VI самміт.


Зобр:4шт.


Назва:Нижня Водяна

-Знайдено: + Нижня Водяна — колишнє село в Україні, знаходилося в Компаніївському районі Кіровоградської області. Виключене з облікових даних 25 вересня 2009 року.


Назва:Список міністрів культури України

-Знайдено: + |25 вересня 1995 — 4 серпня 1999


Зобр:7шт.


Назва:Майдан Руслан Леонідович

-Знайдено: + Руслан Леонідович Майдан (нар. 25 вересня 1989, село Великий Дальник Одеська область) — український футболіст, нападник.


Зобр:1шт.


Назва:Задов Левко Миколайович

-Знайдено: + }}Левко Миколайович Задов (Зіньковський), справжнє прізвище Зодов, більше відомий як Льова Задов (11 квітня 1893, Юзівка25 вересня 1938, Київ) — анархіст, начальник розвідки армії Нестора Махна, пізніше — працівник радянських спецорганів. Образ Льови Задова знайшов відображення у декількох радянських кінофільмах і романах.
Підзаголовок:=== Чекіст ===
Знайдено: + Обидва брати Задови були репресовані під час Великого террору 30-х років. Їх, зокрема, звинувачували в намірі допомогти колишнім махновцям легалізуватися в УРСР, у тому, що вони нібито підтримували антирадянське підпілля і заснували махновський центр в Одесі для зв'язку з Францією та Румунією. Як з'ясувало слідство, брати Задови справді скоїли велику кількість службових злочинів, займалися контрабандою. У 1938 р. Льову Задова і його брата арештували й розстріляли 25 вересня того ж року. Разом з ними також було репресовано ще близько 90 осіб за такими ж звинуваченнями.


Назва:Битва під Підгайцями (1667)

-Знайдено: + З другою частиною (3000 війська) Собеський став спочатку під Кам'янцем, куди він дістався 20 вересня. Тут він розраховував поставити під загрозу зручний відкритий шлях на Львів. Але Дорошенко з Кирим Ґераєм не піддалися на хитрість. Під прикриттям пропозиції про ведення переговорів союзники 25 вересня рушили з-під Старокостянтинова на захід, через Збараж і Вишневець та дійшли 3 жовтня до Поморян. Собеський, дізнавшись про появу татар і Дорошенка у Галичині, 1 жовтня вирушив до Підгаєць і став там 4 жовтня на відстані 45 км од головних сил супротивника, загрожуючи її комунікаційним лініям та розраховуючи на те, що Дорошенко вирішить його розбити.


Зобр:12шт.


Назва:Фаїна (судно)

-Знайдено: + Під час рейсу з Миколаєва до Момбаси 25 вересня 2008 року судно захопили сомалійські пірати.


Зобр:2шт.


Назва:Українська консервативна республіканська партія

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Кращий результат на парламентських виборах 1994 року був отриманий в Залізничному виборчому окрузі № 261, де Степан Хмара з відривом у 29,48 % голосів переміг свого конкурента часів з'їзду 1992 року — голову УРП Михайла Гориня. Але загалом вибори принесли УКРП тільки два мандати у Верховній Раді — другий отримав Роман Купер (Теребовлянський виборчий округ № 364). До того ж останній помер вже 30 травня 1994 року і 25 вересня були проведені перевибори, на яких змагалися лише два кандидати — представник УКРП Микола Новосільський та перший Президент України Леонід Кравчук. Микола Новосільський програв вже у першому турі (10,02 %) і до кінця каденції у 1998 році УКРП була репрезентована в українському парламенті лише одною людиною.


Назва:Харківський військовий округ

-Знайдено: + Після звільнення східної України наказом наркома оборони СРСР від 25 вересня 1943 був знову утворений. У лютому 1946 був перетворений на Харківський територіальний військовий округ із підпорядкуванням його Київському військовому округу, а в червні 1946 втретє розформований; його територія й війська увійшли в Київський військовий округ.


Назва:Должикова Катерина Олександрівна

-Знайдено: + Катери́на Олекса́ндрівна До́лжикова (*25 вересня 1988, Київ) — майстер спорту України, міжнародний гросмейстер.
-Знайдено: + Народилася 25 вересня 1988, м. Київ.


Назва:Список радників Президента України

-Знайдено: + |25 вересня 20066 серпня 2007
-Знайдено: + |25 вересня 20067 листопада 2008


Назва:Бейгельзимер Юлія Марківна

-Знайдено: + |найвища_одиночна_позиція = 83 (25 вересня 2006)


Назва:Панцерник «Князь Потьомкін-Таврійський»

-Знайдено: + 25 вересня 1900 року комісія з 5 корабельних інженерів на чолі з портовим корабельним інженером Михайловим і за участі О. Шотта, портового інженера Антипенка, Г. Іванова, що спостерігав за будівництвом механізмів корабля, і командира броненосця капітана 1 рангу М. Баля підписала акт про готовність корабля до спуску та необхідності наступної його добудови.


Зобр:3шт.


Назва:Битва під Журавним

Файл:1676.JPG

-Знайдено: + |date = 25 вересня - 14 жовтня 1676
-Знайдено: + Би́тва під Жура́вним сталася 25 вересня-14 жовтня 1676 року під час польсько-турецької війни 1672 – 1676 років між військами Речі Посполитої під командуванням короля Яна ІІІ Собеського і 100-тисячним турецьким військом Ібрагіма Шишмана. Польські війська майже місяць вели жорстокі бої на «Журавенських полях» між ріками Дністер та Свіча.


Зобр:3шт.


Назва:Єфименко Людмила Пилипівна

-Знайдено: + Єфименко Людмила Пилипівна (* 25 вересня 1951, Київ) — українська кіноактриса. Заслужена артистка України (1998). Член Національної спілки кінематографістів України. Народна артистка України 2008


Зобр:1шт.


Назва:Кваснєвський Сигізмунд Карлович

-Знайдено: + Сигізму́нд Ка́рлович Кваснє́вський (*1878 м.Тараща, Київської губернії — †25 вересня 1937 м.Київ) — католицький священик, настоятель костелів у Вінниці, Проскурові, Ростові на Дону та Києві.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 3 червня 1937 року арештований в Києві. 22 вересня 1937 року засуджений до вищої міри покарання. 25 вересня 1937 року вирок приведений в дію.


Назва:Миргородський Дмитро Миколайович

-Знайдено: + Дмитро Миколайович Миргородський (25 вересня 1939, Запоріжжя20 липня 2001, Київ) — український актор, член Національної спілки кінематографістів України, заслужений артист України1998 року).
Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + Народився 25 вересня 1939 року в Запоріжжі в родині службовців. У 19571959 роках навчався на металургійному факультеті Київського політехнічного інституту. У 1963 році закінчив театральне училище імені М. Щепкіна при МХАТі. У 19631964 роках був актором російського драматичного театру імені Лесі Українки, у 19641968 роках працював на кіностудії «Мосфільм», у 19681969 роках у МХАТі. З 1970 року — актор Київської кіностудії художніх фільмів імені О. П. Довженка. Знімався в кіно з 1964 року.


Зобр:1шт.


Назва:Стронціцький Богдан Едуардович

-Знайдено: + Дебют Богдана в офіційних матчах за «Карпати» (Львів) відбувся 25 вересня 1992 року в домашній грі чемпіонату України проти одеського «Чорноморця» — після першого тайму господарі поступались 1:3 і тренер Мирон Маркевич вирішив замість Сергія Чабана випустити на поле 24-річного Стронціцького. Львів'яни забили ще 3 голи, натомість воротар не пропустив жодного м'яча — 4:3. Відтоді Богдан Стронціцький став основним стражем воріт «зелено-білих» на майже 10 років. Разом з командою він дійшов до фіналу Кубка України 1993, де поступився «Динамо» (Київ) 1:2.


Назва:Севастопольський трамвай

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Повністю рух Севастопольського трамваю припинили 20 травня 1942 року. Рішення не відновлювати мережу прийняте 25 вересня 1945 року. Всі залишки мережі були передані у Євпаторію та Сімферополь.


Зобр:4шт.


Назва:Піонтек Люціана Карлівна

-Знайдено: + Люціа́на Ка́рлівна Піо́нтек (* 1 липня 1899, Лубни, нині Полтавської області — † 25 вересня 1937) — українська письменниця (прозаїк, поетеса). Дружина письменника Івана Кулика.


Назва:Задорожнюк Ганна Миколаївна

-Знайдено: + Га́нна Микола́ївна Задорожню́к (*25 вересня 1984, УРСР, СРСР) — українська фігуристка, що виступає у танцях на льоду в парі з Сергієм Вербілло, разом з яким стала чемпіонкою Національної першості з фігурного катання України 2009 року, неодноразово брала участь у Чемпіонах Європи (найкраще досягнення — 7-е місце у 2009 році) і світу з фігурного катання, інших міжнародних змаганнях.


Зобр:1шт.


Назва:Алчевський тролейбус

-Знайдено: + | дата відкриття = 25 вересня 1954 року
-Знайдено: + Алчевський тролейбус — основний вид внутрішнього транспорту міста Алчевська. Тролейбусний рух почався 25 вересня 1954 року.
-Знайдено: + 25 вересня 1954 року по вулицях Ворошиловська проїхав перший тролейбус. Першим став маршрут від вул. Чапаєва до металургічного заводу, по ньому курсували п'ять тролейбусів. Алчевськ (Ворошиловськ, Коммунарськ) став першим містом в Луганській області з тролейбусним рухом.
-Знайдено: + Рух тролейбусів почався 25 вересня 1954 року по маршруту від депо до металургічного заводу.


Зобр:2шт.


Назва:Гуріненко Петро Володимирович

-Знайдено: + Петро́ Володи́мирович Гуріне́нко (*25 вересня 1923, Малий Букрин) — прозаїк.
-Знайдено: + Народився 25 вересня 1923 р. в с. Малий Букрин Миронівського району на Київщині.


Назва:Нафтовик (стадіон, Охтирка)

-Знайдено: + | 25 вересня 2007


Зобр:1шт.


Назва:Ніка (стадіон)

Підзаголовок:== Матчі ==
Знайдено: + | 25 вересня 2007


Зобр:2шт.


Назва:Вегеш Микола Миколайович

-Знайдено: + 25 вересня 1998 року на засіданні вченої ради в Інституті історії України НАН України захистив докторську дисертацію «Закарпаття в контексті центральноевропейської політичної кризи напередодні Другої світової війни». 26 квітня 1999 року відбувся повторний захист докторської дисертації (прийнято положення, що між захистами кандидатської та докторської дисертацій повинно пройти п'ять років) на засіданні спеціалізованої вченої ради в Київському національному університеті ім. Т. Г. Шевченка.


Назва:Пам'ятники Вінниці

-Знайдено: + |Артинова Григорія || у сквері Козицького || || Пам'ятник вінницькому архітекторові Григорію Артинову, який багато в чому сформував архітектурне обличчя міста, було відкрито на День міста-2010 — 11 вересня, у рік 150-літнього ювілею будівничого. Автор оригінальної скульптурної композиції з численними цікавими деталями — замислений зодчий присів на лавку, ніжки якої нагадують основу Ейфелевої вежі, а на одному з країв спинки «виросло» містечко з найвідоміших споруд Артинова — львівський скульптор Володимир Цісарик[23][24].


Зобр:41шт.


Назва:Історія Броварів

-Знайдено: + 1943 рік 25 вересня — звільнення Броварів від фашистів. Звільнення здійснила 38-а армія вбивши 1000 ворожих солдат, що окупували Бровари.
-Знайдено: + 2007 рік 25 вересня — на День міста Бровари, було виготовлено 600 кілограмовий торт, найбільший в Броварах.


Зобр:16шт.


Назва:Собор Різдва Богородиці (Кіровоград)

-Знайдено: + Храм засновано 1757 року на честь Володимирської ікони Божої матері. Засновниками храму були греки-переселенці. Грецькі купці ще в 1-й половині XVIII століття організували на березі Інгулу трохи нижче за Єлисаветинську фортецю (з дозволу влади) невелике поселення і заклали недалеко від ярмаркового майдану (на місці якої зараз знаходиться СДЮШОР «Надія») свій дерев'яний храм, освячений 25 вересня 1766 року в пам'ять царя Костянтина.


Зобр:2шт.


Назва:Деркач Пилип Максимович

-Знайдено: + Пили́п Макси́мович Дерка́ч (25 вересня 1893, с. Сторонибаби, нині Буського району Львівської області — 29 червня 1957, Львів) — мовознавець. Чоловік Марії, батько Мирона та Олександри Деркачів.


Назва:Пам'ятники Чернігова

-Знайдено: + |Пушкіну Олександру, бюст || 25 вересня 1900 || на Валу || || Пам'ятник видатному російському поетові О. С. Пушкіну споруджено в 18991900 рр. на честь перебування його в Чернігові в 1820 і 1824 роках. Автор — місцевий художник-аматор Г. Коваленко.


Зобр:23шт.


Назва:Пам'ятники Броварів

-Знайдено: + | На честь воїнів 163-ої Роменсько-Київської стрілецької дивізії, пам'ятний знак || 1994 || біля фасаду Броварського краєзнавчого музею (вулиця Гагаріна, 6)||50°30′48″ пн. ш. 30°47′11″ сх. д. / 50.51333° пн. ш. 30.78639° сх. д. / 50.51333; 30.78639||

|| Пам'ятний знак на честь воїнів 163-ої Роменсько-Київської, ордена Леніна, Червонопрапорної, орденів Суворова і Кутузова, стрілецької дивізії, які 25 вересня 1943 року, звільнили Бровари від німецьких окупантів.



Зобр:28шт.


Назва:Історія Черкас

-Знайдено: + Відчутних збитків і непоправних втрат завдала місту німецька окупація. 22 червня, з початком Німецько-радянської війни, німецькі літаки завдали бомбуванню місто. Були знищені залізнична станція, мости через Дніпро. З ініціативи молоді формувались і проводили навчання загони ополченців. Там, де нині знаходиться Південно-Західний мікрорайон, було збудовано 12-кілометровий протитанковий рів. Була збудована нова переправа через Дніпро. У серпні 1941 року німецькі війська впритул підійшли до міста. На захоплення Черкас були кинуті піхотна дивізія СС, румунські та італійські з'єднання, батальйон мотоциклістів, танкові підрозділи. 196-та та 116-та стрілецькі та 212-та моторизована дивізії відбили атаку і організували наступ по шосе Черкаси-Сміла, відігнавши німців до села Білозір'я. Після відступу військ 38-ої армії, фашисти 2 дні не наважувались увійти в спорожніле місто. 22 серпня, після знищення Червоною армією мостів через Дніпро, німці увійшли в місто з боку Сміли та Чигирина. З перших днів окупації, німецькі війська організували концтабір у колишньому військовому містечку біля Сміли. У черкаських лісах діяв партизанський загін на чолі з Ф. Р. Савченко, в самому місті діяли підпільні організації. Після Сталінградської битви партизанських рух значно активізувався. В липні-серпні 1943 року в місті були організовані підпільні диверсійні групи. Восени 1943 року були спалені села Черкаського району — Станіславчик, Будище та Єлизаветівка. В кінці вересня з'єднання Червоної Армії підійшли до Дніпра. Форсування річки було покладено на 52-гу армію 2-го Українського фронту під командуванням генерал-лейтенанта К.А.Коротеєва. 25 вересня поблизу міста були висаджені 3-тя та 5-та авіадесантні бригади, які об'єднались з партизанами. Форсування Дніпра почалось 13 листопада. Першими переправились через річку 254-та стрілецька дивізія в районі сіл Свидівок та Сокирна. Про взаємодію партизан та армії біля Сокирного було встановлено пам'ятний знак.


Зобр:6шт.


Назва:Антонюк Олександр Анатолійович

-Знайдено: + Олекса́ндр Анато́лійович Антоню́к (* 25 вересня 1971, Кам'янець-Подільський) — український живописець. Член Національної спілки художників України від 2000 року.


Назва:Вовчанчин Ігор Ярославович

-Знайдено: + |перший бій = 25 вересня 1995

-Знайдено: + |align='center'|

01995-09-2525 вересня 1995 2526 вересня 1995


-Знайдено: + |align='center'|01995-09-2525 вересня 1995 2526 вересня 1995


-Знайдено: + |align='center'|01995-09-2525 вересня 1995 2526 вересня 1995


-Знайдено: + |align='center'|01995-09-2525 вересня 1995 2526 вересня 1995



Назва:Маляревич Віктор Григорович

-Знайдено: + Народився 25 вересня 1946 р. у с. Гуляй Поле Запорізької області в родині службовця. Закінчив акторський факультет Київського державного інституту театрального мистецтва ім. І.Карпенка-Карого (1969). З 1969 р. — актор Київської кіностудії ім. О. П. Довженка.


Назва:Воїни-інтернаціоналісти на Тернопільщині

-Знайдено: + * Турський Павло (8 жовтня 1965, с. Синява Збаразького району — 25 вересня 1986);


Назва:Мороз Лариса Захарівна

-Знайдено: + Народ. 25 вересня 1940 р. в Харкові в родині літературознавця. Закінчила філологічний факультет Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка (1962). Працювала науковим співробітником у відділі кінознавства Інституту мистецтвознавства, фольклору та етнографії ім. М. Т. Рильського НАН України (19631977), викладала у Київському державному інституті театрального мистецтва ім. І.Карпенка-Карого (19771980). З 1980 р. працює в Інституті літератури ім. Т. Г. Шевченка.


Назва:Войцехович Василь Олександрович

-Знайдено: + У липні 1941 Войцеховича призначили командиром штабної батареї. А вже в серпні, в жорстокому бою з німцями в районі Могильова, він був поранений, потрапив в полон і в колоні полонених етапований до Польщі. По дорозі йому вдалося втекти і дістатися Путивльського району Сумської області. 12 лютого 1942 року в Хінельських лісах (лісові масиви біля кордонів північної частини Сумщини, один з головних районів масового партизанського руху Другої світової) Войцехович зустрівся з розвідниками Путивльського партизанського загону командира Сидора Ковпака і став членом загону. Командування призначило його помічником командира роти, а з березня 1942 року — помічником начальника штабу. У 1943-му Войцехович став членом КПРС, а 25 вересня цього ж року його призначили начальником штабу з'єднання партизанських загонів Сумської області, з січня 1944 року — начальником штабу 1-ої Української партизанської дивізії.


Зобр:5шт.


Назва:Вишняк Ярослав Васильович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У професіональному футболі дебютував 9 квітня 2000 року за кіровоградську «Зірку-2» в домашньому матчі проти СК «Херсон». З сезону 2000/01 виступав за основний склад «Зірки», в тому числі і у вищій лізі в сезоні сезону 2003/04. Після банкрутства команди перейшов до запорізького «Металурга», де провів один сезон та став одним з основних гравців команди[25]. Наступні півтора роки Вишняк виступав за луганську «Зорю» (Луганськ). Втім, у вересні 2006 року він висловив бажання залишити клуб[26]. У січні 2007 року був на оглядинах у маріупольському «Іллічівці», але команді не підійшовПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>.


Назва:Баль Андрій Михайлович

-Знайдено: + 21 квітня 2012 року повернувся разом з Блохіном до керма національної збірної України, а 25 вересня того ж року увійшов до тренерського штабу Олега Блохіна вже у київському Динамо. У зв'язку з хворобою Олега Блохіна і його неможливістю виконувати обов'язки очільника збірної, Андрій Баль був призначений т.в.о. головного тренера національної команди України і готува її до двох поєдинків відбору ЧС 2014: з Молдовою і Черногорією. Незважаючи на задеклароване завдання здобути перемоги в обох двобоях, збірна України під орудою Баля виступила провально, спочатку зігравши на виїзді унічию проти збірної Молдови, а згодом програвши на власному полі чорногорцям.


Зобр:1шт.


Назва:Слободян Юлія Анатоліївна

-Знайдено: + Ю́лія Слободя́н (*25 вересня 1992, Львів) — українська художня гімнастка. Майстер спорту. Срібна призерка етапу Кубка світу 2008 в групових вправах.
-Знайдено: + Народилася 25 вересня 1992 у Львові.


Назва:Єфрем (Кицай)

-Знайдено: + | прийняття чернецтва= 25 вересня 1992
-Знайдено: + 25 вересня 1992 року був пострижений у чернецтво. 27 вересня 1992 року прийняв сан ієродиякона, а 10 жовтня — сан ієромонаха. Деякий час обіймав посаду благочинного Лаври.


Назва:Комісія у справах колишніх партизанів

-Знайдено: + 25 вересня 1990 р. заступником голови комісії було призначено Василя Павловича Русіна та членами комісії: Бобирьову Марію Максимівну, Карліна Григорія Зіновійовича, Квітінського Вячеслава Антоновича, Марченка Бориса Кириловича, Римара Володимира Федоровича, Савицького Володимира Адольфовича, Святогорова Олександра Пантелеймоновича й Яромова Володимира Петровича[27]


Назва:Єпископат Українського екзархату

Підзаголовок:=== С ===
Знайдено: + Сергій (Звєрєв) — 4 серпня 1922 хіротонісаний у єпископа Севастопольського, вікарія Таврійської єпархії; 1923 — 25 вересня 1929 єпископ Мелітопольський, вікарій Таврійської єпархії; з 1927  у сані архієпископа; розстріляний 20 листопада 1937.


Назва:Марцін Буркхардт

-Знайдено: + Марцін Буркхардт (пол. Marcin Burkhardt; * 25 вересня 1983, Ельблонг) — польський футболіст, півзахисник польської «Сімург Загатальський»[28] і колишній гравець збірної Польщі.


Зобр:1шт.


Назва:Бездрабко Валентина Василівна

-Знайдено: + Бездрабко, Валентина Василівна (*25 вересня 1970, місто Охтирка на Слобожанщині Сумської області, Україна)  — український науковець, доктор історичних наук (2010), професор (2011), відмінник освіти України.


Назва:Андре Феліпе Рібейро де Соуза

-Знайдено: + | пк-поновлення = 25 вересня 2012
-Знайдено: + | збірна-поновлення = 25 вересня 2012
Підзаголовок:== Статистика ==
Знайдено: + На 25 вересня 2012 року


Зобр:1шт.


Назва:Бойко Григорій Пилипович

-Знайдено: + Бойко Григорій Пилипович (Грицько Бойко) (*5 вересня 1923, Оленівка, Донеччина — 25 вересня 1978, Київ) — радянський, український письменник, поет і перекладач, член Спілки письменників СРСР.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 25 вересня 1978 року. Похований на Міському кладовищі «Берківцях». Поруч з ним похований його син драматург Вадим Бойко.


Зобр:1шт.


Назва:Велика політика з Євгенієм Кисельовим

-Знайдено: + | перша_трансляція = 25 вересня 2009 року


Назва:Джинестра (волейбольний клуб)

Підзаголовок:=== Гравці ===
Знайдено: + |align=center| 4 || Україна Україна||Тетяна Козлова || 25 вересня 1984||align=center| 185 || догравальниця


Назва:Козлова Тетяна Олександрівна

-Знайдено: + Тетя́на Козло́ва (народилася 25 вересня 1984 у м. Первомайську, Миколаївська область, УРСР) — українська волейболістка, догравальниця. Виступає за ВК «Джінестра». Майстер спорту.


Назва:Абордаж (гурт)

-Знайдено: + Альбом «Адский шторм» вийшов на CD-Maximum. Презентація диску відбулася 20 вересня 2008 в клубі «Арктика», офіційна дата релізу — 25 вересня 2008. Після виходу дебютного альбому група вела активну концертну діяльність, пройшла презентація альбому в Москві і Великому Новгороді. Кульмінацією став грандіозний виступ 28 грудня в Севастополі, в Сімферополі пройшла зйомка для кримського телебачення. На початку лютого 2009 Олександр Воропай отримав виробничу травму руки, і на двох концертах його підміняв Володимир Куліков (група «Магеллан»). У березні Олександр Воропай повернувся на сцену, і група відіграла три важливі концерти: з групами Легион, Dragonforce і Grave Digger.


Назва:Українсько-молдовські відносини

-Знайдено: + Велика робота проводиться Центром етнології Інституту культурної спадщини АН Молдови з проведення міжнародних конференцій, на які приїздять українські вчені. 25-26 вересня 2008 р. відбувся міжнародний конгрес «Збереження культурної спадщини як європейська проблема», в роботі якого взяли участь представники 6 країн, в тому числі України.


Зобр:25шт.


Назва:Поділ (хокейний клуб)

-Знайдено: + |align=center|25 вересня 1982
-Знайдено: + |align=center|25 вересня 1970


Зобр:2шт.


Назва:Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Протягом 1960-1990 років було декілька спроб створити музей історії в інституті. Відкриття нового музею історії університету, створеного за ініціативою ректора І.П. Аносова, відбулось 25 вересня 2003 р. і було приурочено святковій події – 80-річчю навчального закладу.


Зобр:3шт.


Назва:Косар Орест Ярославович

-Знайдено: + Косар Орест Ярославович (25 вересня 1955, м. Зборів) — український художник. Член НСХУ (1995).


Назва:Гіренко Андрій Миколайович

-Знайдено: + | кінець_терміну3 = 25 вересня 1989


Назва:Островський Олександр Маркович

-Знайдено: + Олександр Маркович Островський (* 25 вересня 1893, Київ, Російська імперія — † 20 листопада 1986, Лугано, Швейцарія) ― німецько-швейцарський математик, який народився в єврейській сім'ї в Україні.


Назва:Жаль

-Знайдено: + Датується 1890 р. на підставі листів Лесі Українки до Михайла Драгоманова від 3 березня 1892 та до Осипа Маковея від 25 вересня 1893 р.
-Знайдено: + О. Маковей виконав прохання письменниці, але виявилось, що твір не має закінчення. 25 вересня 1893 р. Леся Українка надсилає О. Маковею закінчення, надписавши на ньому:


Назва:Почесні громадяни Сміли

-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |25 вересня 1944


Назва:Іващишин Маркіян Йосипович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 25 вересня 2005 р. — обраний головою Львівської міської організації партії «Пора».


Назва:Займіться ділом, а не язиком!

-Знайдено: + * 24 — 25 вересня відбувся старт кампанії на фестивалі «Гайдамака.UA» у м. Ірпінь Київської області. У ці дні активісти, митці, учасники фестивалю поширювали інформацію про небезпеки новоявленого законопроекту. 25 вересня активісти Громадянського руху «Відсіч», Руху добровольців «Простір Свободи», Нового громадянина провели акцію «Бий на сполох»[29]


Зобр:11шт.


Назва:Фестиваль дерунів

-Знайдено: + На третьому фестивалі, 25 вересня 2010 року коростенці знову випекли дерун-рекордсмен. Цього разу вже вагою 140 кг.[30]


Зобр:1шт.


Назва:Правик Володимир Павлович

-Знайдено: + Указом Президії Верховної Ради СРСР від 25 вересня 1986 року за мужність, героїзм і самовіддані дії, проявлені при ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, лейтенанту внутрішньої служби Володимиру Павловичу Правику посмертно присвоєно звання Героя Радянського Союзу. Нагороджений орденом Леніна.


Зобр:2шт.


Назва:Заслужений академічний Закарпатський народний хор

-Знайдено: + Заснований 25 вересня 1945 року у м. Ужгороді як Закарпатський ансамбль пісні і танцю. У 1947 реорганізований у народний хор. У 1959 році, Указом Президії Верховної Ради УРСР, Закарпатському народному хору присвоєно почесне звання «Заслужений колектив УРСР».


Назва:Галицька греко-католицька митрополія

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 25 вересня 1808 року відбулося урочисте сходження Антонія Ангеловича на галицький митрополичий престіл, на якому перебував до своєї смерті 1814 року.


Назва:Омецінський Омелян Володимирович

-Знайдено: + Омецінський Омелян Володимирович (*25 вересня 1904, с. Дичків, нині Тернопільського району Тернопільської області) — український педагог, перекладач.


Назва:Автоном

-Знайдено: + Іменини — 25 вересня — св. свящмуч. Автонома.[31].


Назва:Загірняк Михайло Васильович

-Знайдено: + Загірняк Михайло Васильович (25 вересня 1947) — Учений у галузі електромеханіки, педагог, доктор технічних наук (1996), професор (1993), заслужений діяч науки і техніки України, ректор Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського.


Назва:Телятніков Леонід Петрович

-Знайдено: + * Указом Президії Верховної Ради СРСР від 25 вересня 1986 року за мужність, героїзм і самовіддані дії, проявлені при ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, майору внутрішньої служби Телятнікову Леоніду Петровичу присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка» (№ 11549).


Зобр:2шт.


Назва:Viewdle

-Знайдено: + У ніч з 24 на 25 вересня 2012 р. рада директорів «Viewdle» схвалила її поглинання компанією «Google»[32]. Корпорація «Google» купила 100% компанії «Viewdle». Офіційне оголошення про угоду планується зробити 2 жовтня 2012 р. керівництвом «Viewdle».


Назва:Чернігівсько-Полтавська операція

-Знайдено: + === 25 вересня ===


Зобр:2шт.


Назва:Ситник Олександр Степанович

-Знайдено: + Олекса́ндр Степа́нович Си́тник (25 вересня 1952, село Будьки Жмеринського району Вінницької області) — український історик, археолог. Доктор історичних наук. Чоловік історика та краєзнавця Людмили Булгакової.


Назва:Преображенський собор (Ізюм)

-Знайдено: + Майстри використовували традиційні форми народного культового зодчества: по композиції Свято-Преображенський собор нагадує трьохсрубні дерев'яні храми з окремою дзвіницею. У 1846-1866 рр. церква на кошти добровільних пожертв була розширена. Довгий час на його стінах зберігалися трофейні військові регалії, здобуті ізюмчанами у багатьох походах і війнах. Справжньою реліквією храму було напрестольне Євангеліє[33], прикрашене срібним з позолотою окладом — подарунок царя Петра І після Полтавської битви. 12-25 вересня 1825 року в соборі молився російський імператор Олександр І.


Зобр:1шт.


Назва:Гладкіх Ігор Веніамінович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + 25 вересня 2006 призначено начальником Придніпровської залізниці[34].


Назва:Полтавсько-Кременчуцька операція

-Знайдено: + В цей час сили Степового фронту енергійно розвивали переслідування відступаючого противника з метою 2425 вересня заволодіти переправами на Дніпрі і забезпечити його форсування. Форсування Дніпра було намічено на фронті 130 км.


Зобр:1шт.


Назва:Почесні громадяни Кременчука

-Знайдено: + 25 вересня 2003


Зобр:3шт.


Назва:Єрченко Петро Феофанович

-Знайдено: + Петро Феофанович Єрченко (25 вересня 1868 — 10 серпня 1927) — ординарний професор інженерного відділення, декан механічного відділення Київського політехнічного інституту. З 1917 по 1919 роки — ректор КПІ, статський радник.


Назва:Кримський державний медичний університет імені С. І. Георгієвського

Підзаголовок:=== Початок ===
Знайдено: + *25 вересня 1931 року навчальному закладу надається ім'я Йосипа Сталіна. Його ім'ям інститут називався до квітня 1956 року.


Зобр:2шт.


Назва:Левківський Василь Миколайович

Файл:Левківський Василь Миколайович.jpg

-Знайдено: + Василь Миколайович Левківський (25 вересня 1954) — український вчений-економіст. Доктор економічних наук, професор. Академік АН ВШ України з 2007 року.


Зобр:1шт.


Назва:Борисов Валентин Тихонович

-Знайдено: + Валенти́н Ти́хонович Бори́сов (7(20) липня 1901, місто Богодухів, нині Харківської області — 25 вересня 1988, Харків) — український композитор, педагог, заслужений діяч мистецтв УРСР (1971).


Назва:Сучасна українська мова

-Знайдено: + * 22-25 вересня 1992 р. — у Львові проведено «Першу міжнародну конференція Проблеми української науково-технічної термінології», що стала регулярною. У вересні 2002 року відбулася сьома конференція.


Зобр:33шт.


Назва:Герасимюк Олег Вікторович

-Знайдено: + Герасимюк Олег Вікторович (* 25 вересня 1986, Володимир-Волинський) — український футболіст, півзахисник київського «Арсенала» та, в минулому, юнацької і молодіжної збірної України.


Зобр:1шт.


Назва:Вишняков Всеволод Володимирович

Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + Останнє звання у російській армії - підполковник. З 25 вересня 1919 р. та станом на 29 квітня 1920 р. - Кам'янець-Подільський повітовий військовий начальник. У листопаді 1920 р. залишився в Україні. На початку 1921 року повернувся до Києва, був безробітним. Станом на 1928 р. жив у Кам'янці-Подільському. Подальша доля невідома.


Зобр:1шт.


Назва:Архангело-Михайлівська церква (Краснокутськ)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + При освяченні центральний престол присвятили Архангелові Михаїлу, південний — Преображенню Господньому, північний — Різдву Богородиці. Для відправлення служби консисторія затвердила причт з трьох чоловік — священика, диякона і псаломщика. На церковному подвір'ї — приблизно в 1890 році — збудували двоповерхову кам'яну сторожку з шістьма приміщеннями, де розміщувалися церковний сторож, бібліотека з 742 томів і з 25 вересня 1895 року — церковнопарафіяльна школа. Між 1905 і 1912 роками на церковному подвір'ї була побудована каплиця[35][36].


Назва:Славутич (Черкаси)

-Знайдено: + :* дата — 25 вересня 2011; глядачів — 6300; гол — Д.Кобіков (90)


Назва:Єщенко Микола Дмитрович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Народився у Києві. Закінчив Київське реальне училище, Київське піхотне юнкерське училище (1902), служив у 6-му та 7-му саперному батальйонах (Київ), Владивостоцькому фортечному мінному батальйоні та Очаківській фортечній мінній роті. Закінчив Миколаївську військову академію за 1-м розрядом (1912), був приділений до 166-го піхотного Рівненського полку (Київ) для відбуття командного цензу на чолі роти. З 1914 р. — капітан, в.о. обер-офіцера для доручень штабу ХХХІІІ армійського корпусу. З 10 червня 1916 року- підполковник, штаб-офіцер для доручень ХХХІІІ армійського корпусу. 25 вересня 1916 р. був нагороджений Георгіївською зброєю. З 9 лютого 1917 р. — в.о. начальника штабу 159-ї піхотної дивізії. З 17 травня 1917 р. — начальник штабу 117-ї піхотної дивізії. Останнє звання у російській армії — підполковник.


Зобр:2шт.


Назва:Грядущий Борис Абрамович

-Знайдено: + Грядущий Борис Абрамович (* 25 вересня 1932) — голова правління акціонерного товариства «Науково-дослідний інститут гірничої механіки імені М. М. Федорова», директор Донецького науково-дослідного вугільного інституту, Герой України. Доктор технічних наук, професор. Академік.


Назва:Максимович Микола Григорович

-Знайдено: + | початок_терміну2 = 25 вересня 1953
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 1950 року працював заступником директора з навчальної роботи, одночасно завідувач кафедрою теоретичної та загальної електротехніки. З 25 вересня 1953 року директор Львівського політехнічного інституту. З 1963 — ректор Львівського університету. Депутат Верховної Ради УРСР 8—10-го скликань.


Назва:Самойленко Віктор Миколайович

-Знайдено: + Самойленко Віктор Миколайович (25 вересня 1955 року) — український географ-геоеколог, доктор географічних наук, кандидат технічних наук, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 25 вересня 1955 року в Києві. Закінчив 1977 року географічний факультет Київського університету. З 2001 року професор кафедри фізичної географії та геоекології географічного факультету. Кандидатська дисертація «Методи гідравлічного моделювання статистичних деформацій піщаних укосів в зоні руйнування хвиль» захищена у 1988 році, докторська дисертація «Методологія і застосування стохастичної екогідрології у постчорнобильський період» захищена у 2000 році. Фундатор новітнього наукового напряму в геоекології — гідроінвайронментології. Основна педагогічна діяльність: інтеграція математично-модельних і геоінформаційних засад підготовки географів. Автор геоінформаційної системи ландшафтно-гідроекологічного районування півночі України, співавтор Міжнародного веб-сайту «Екологічний стан Дніпра». Призначався членом Національного Комітету України з МГП ЮНЕСКО / ОГП ВМО, експертом від України в Міжнародну комісію із захисту річки Дунай (ICPDR) та в проектах Програми розвитку ООН (Глобального екологічного фонду). Член ГО («член-кореспондент») «Українська академія наук національного прогресу». Має міжнародний сертифікат за спеціалізацією «Новітній інформаційний менеджмент довкілля».


Назва:Беркут (хокейний клуб, Київ)

-Знайдено: + |align=center|25 вересня 1982


Зобр:1шт.


Назва:Володимирський собор (Луганськ)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + В травні 1995 року було розпочато будівельні роботи. 18 вересня того ж року розпочалося бетонування фундаментної плити, а 25 вересня було проведено урочистий молебень з приводу закладки в масив фундаментної плити символічної капсули з іменами проектувальників, будівельників, священнослужителів, меценатів, що зробили свій внесок у будівництво собору.


Назва:Топчієв Дмитро Миколайович

-Знайдено: + Дмитро́ Микола́йович Топчі́єв (нар. 25 вересня 1966, м. Нижній Тагіл, РРФСР) — колишній радянський та український футболіст. Виступав на позиції півзахисника. Гравець збірної України.


Зобр:4шт.


Назва:Климко Дмитро Олександрович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 25 вересня 2011 року дебютував у Першій лізі за клуб «Миколаїв» в грі проти «Геліоса».


Назва:Задорожний Григорій Кирилович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У 1938 році закінчив 7 класів Староіванківської середньої школи, після чого працював у колгоспі. 25 вересня 1938 року був призваний на строкову службу до Червоної Армії, служив у підрозділі зв'язку на Тихоокеанському флоті. Після демобілізації продовжував працювати в колгоспі на Сумщині.


Назва:Верховна Рада України III скликання

Підзаголовок:== Склад ==
Знайдено: + |з 25 вересня 1998


Зобр:7шт.


Назва:Лопата Анатолій Васильович

Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: +

Попередник:
начальник Головного (з 1994 — Генерального) штабу Збройних Сил України — перший заступник Міністра оборони України
24 березня 199310 лютого 1996
Наступник:
Собков Василь Тимофійович
4 червня 199225 вересня 1992
Затинайко Олександр Іванович
12 березня 199630 вересня 1998



Зобр:1шт.


Назва:Собков Василь Тимофійович

-Знайдено: + | кінець_терміну = 25 вересня 1992
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + * 4 червня 1992[37] — 25 вересня 1992[38] — начальник Головного штабу Збройних Сил України — перший заступник Міністра оборони України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + * 25 вересня 1992[38] — 7 квітня 1994[39] — Командуючий військами Прикарпатського військового округу. Присвоєно військове звання генерал-полковника.
Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: +

Попередник:
Начальник Головного штабу Збройних Сил України — перший заступник Міністра оборони України
4 червня 199225 вересня 1992
Наступник:
- Лопата Анатолій Васильович
24 березня 199310 лютого 1996



Зобр:1шт.


Назва:Історія Дрогобича

-Знайдено: + В ставленні до українського населення краю влада проводила пацифікації («умиротворення»). Так, наприклад, 25-26 вересня 1930 року значні кавалерійські та поліцейські підрозділи, ввірвавшись в міста й села Дрогобиччини, розпочали жорстоку криваву розправу над українцями. Арештованих за заздалегідь складеними списками збирали в громадських приміщеннях, де кожному наносили 25-30, а то й більше ударів нагаєм, при цьому принижуючи ще й морально, тобто примушуючи лаяти Україну, виголошувати заздоровниці на честь Юзефа Пілсудського, співати польський гімн. Жертв не раз доводили до втрати свідомості, а деколи й до каліцтв. Закон від 3 серпня 1934 року взагалі заборонив вживання назви «Україна», одночасно уряд замінює історичну назву «Галичина» на «Східна Малопольща».
-Знайдено: + З 25 вересня по 27 вересня проведено запис дітей з 1928 по 1934 роки народження на навчання в українських народних школах.


Зобр:21шт.


Назва:Битва під Любаром

-Знайдено: + У період з 21 по 22 вересня відбувалися тільки дрібні сутички. 23 вересня прибув генерал Фромхольд Вольф з облоговою артилерією (кілька гармат, п'ять мортир, 60 возів боєприпасів). Для московсько-козацького війська почалося пекло. Потужний вогонь артилерії, відсутність води, палива і їжі наближали поразку для армії Шереметьєва. Коли польський командир дізнався, що московський воєвода буде намагатися вирватися з пастки, посилили пильність, а збоку Чуднова насипано два шанці та посаджено до них піхоту і артилерію. У ніч з 24 на 25 вересня московське військо провело вилазку, відбиту силами Потоцького.
-Знайдено: + Невдала вилазка переконала керівництво московсько-козацької армії в тому, що подальша блокада повинна закінчитися для них невдачею. Було вирішено вибиратися з пастки. В ніч з 25 на 26 вересня козаки та московити приготувалися до відступу, перетворивши свій табір на рухливий табір (вагенбург), зв'язавши вози залізними ланцюгами. Для захисту від куль на вози насипали землю і поставили легкі гармати. Між 16 рядами возів рухалася кавалерія і піхота. Попереду йшов загін, який прорубував просіку крізь ліс. За повідомленням польських джерел, «свідки, які бачили цей великий рухомий табір, дивувалися його конструкції і називали Шереметьєва істинним полководцем. Говорили, що він свій відступ виконував за всіма правилами військового мистецтва і в повному порядку».[40]


Зобр:5шт.


Назва:Володимир Великий (срібна монета)

-Знайдено: + Монету введено в обіг 25 вересня 2000 року. Вона належить до серії «Княжа Україна».


Зобр:1шт.


Назва:Васько Олександр Федорович

-Знайдено: + Останній «свій» літак збив 25 вересня 1951 року в районі Ансю, коли 10 МіГ-15 атакували 10 «Сейбр», що переслідували китайські МіГи. Пара Васько атакувала трійку «Сейбр» і він збив ще один F-86.


Зобр:2шт.


Назва:Дриженко Іван Олексійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У Червоній Армії з 1939 року. У 1941 році закінчив Ленінградське військово-інженерне училище. Член ВКП (б) з 1941 року. На фронті у радянсько-німецьку війну з 1942 року. Воював на посаді командира саперної роти 126-го окремого інженерно-саперного батальйону (8-а інженерно-саперна бригада, 7-а гвардійська армія, Степовий фронт). Особливо відзначився в ніч на 25 вересня 1943 року при форсуванні річки Дніпра в районі села Бородаївки Верхньодніпровського району Дніпропетровської області. Рота під командуванням старшого лейтенанта Івана Дриженка забезпечила переправу на підручних засобах передових частин армії, що сприяло захопленню плацдарму на правому березі Дніпра.


Назва:Харченко Пафнутій Петрович

-Знайдено: + Пафнутій Петрович Харченко (25 вересня 1885 - †?


Зобр:1шт.


Назва:Жмаченко Пилип Феодосійович

-Знайдено: + З лютого по травень 1942 року — командувач 3-ою армією в резерві Ставки ВГК. З травня 1942 року — заступник командувача 40-ю армією Брянського фронту, брав участь в Воронезько-Ворошиловградській оборонній операції, був важко поранений в тих боях. Після одужання в початку вересня 1943 року призначений командувачем 47-ю армією Воронезького фронту. Генерал-лейтенант з 20 жовтня 1943 року. Війська цієї армії одними з перших вийшли до Дніпра в ході Чернігівсько-Полтавської стратегічної операції і 25 вересня форсували його в районі села Студенця південніше Букрина, у наступних боях утримали плацдарм і значно розширили його.


Назва:Булавицький Іван Якович

-Знайдено: + Народився 25 вересня 1945 року у селі Кирнички Одеської області. 1972 року закінчив Державну академію мистецтв у м. Тбілісі (майстерня книжної графіки). По закінченню навчання переїхав до Миколаєва. Творчу діяльність розпочав у 1973 році. З 1978 року — член Спілки художників України, у 1997–2005 роках — голова правління Миколаївської організації НСХУ. Викладає в Гуманітарному інституті НУК ім. адмірала С. Й. Макарова — доцент кафедри «Дизайн».


Назва:Помста за розкол країни

-Знайдено: + | До 25 вересня 2012 року
-Знайдено: + | 25 вересня 2012 року


Зобр:17шт.


Назва:Старух Олександр Васильович

-Знайдено: + | початок_терміну = т.в.о. 30 травня 2008 — 25 вересня 2008
25 вересня 2008
-Знайдено: + Олекса́ндр Васи́льович Ста́рух (нар. 28 квітня 1973, місто Запоріжжя) — український політик. Голова Запорізької обласної державної адміністрації (25 вересня 2008 — 18 березня 2010).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + А з вересня того ж року — керівник Головної служби регіональної політики Секретаріату Президента України. 31 травня 2008 Указом Президента України № 497/2008 призначений тимчасово виконуючим обов'язки голови Запорізької обласної державної адміністрації[41]. Указом Президента України від 25 вересня 2008 року № 848/2008 призначений головою Запорізької обласної державної адміністрації[42]. 18 березня 2010 року звільнений Президентом Віктором Януковичем.


Назва:Шемберєв Максим Романович

-Знайдено: + Шемберев Максим Романович (нар. 25 вересня, 1993) — український плавець, чемпіон Європи (400 к.п.)чемпіонату Європи серед юніорів 2010 р.у Тампере (Фінляндія), Чемпіон Європи (400 к.п.) та бронзовий призер (200 брас) чемпіонату Європи серед юніорів 2011 у Белграді (Сербія), Чемпіон (400 к.п.)та дворазовий бронзовий призер (200 к.п., 200 бр.) чемпіонату світу серед юніорів 2011 у Лімі (Перу). Представляв Україну на Олімпійських іграх 2012 року у Лондоні на дистанції 400 метрів комплексним плаванням.


Назва:Бурлачук Фока Федорович

-Знайдено: + Фока́ Фе́дорович Бурлачу́к (нар. 9(22) липня 1914, село Сніжна, нині Погребищенського району Вінницької області — пом. 25 вересня 1997, Київ) — письменник. Член Спілки письменників України від 1982 року. Лауреат премії імені Володимира Короленка (1997). Генерал-майор. Ініціатор створення Народного Руху України. Батько психолога Леоніда Бурлачука.


Назва:Микола Мазурик

-Знайдено: + Микола Мазурик (25 вересня 1908 року, село Брижава, Польща — †21 лютого 2008 року, Брижава) — український лемківський народний різьбляр.


Назва:Проект закону про наклеп

-Знайдено: + 18 вересня 2012 року проект закону був розглянутий Верховною Радою України та прийнятий в першому читанні 244 голосами «за»[43]. Ухвалення законопроекту спричинило різко негативну реакцію у суспільстві, і вже 25 вересня через тиск громадськості автор законопроекту зареєстрував проект постанови про скасування цього проекту закону[44][45]. На прес-конференції у Нью-Йорку Віктор Янукович зазначив, що «Журавський не випадково прийняв рішення про відкликання», адже почув думку Президента та однопартійців з цього приводу[46][47]. 2 жовтня 2012 року рішенням Верховної Ради законопроект було скасовано: за скасування проголосували 349 народних обранців[48].
-Знайдено: + 25 вересня 2012 року стартувала всеукраїнська акція «Захисти своє право знати. Скажи ні закону про наклеп». Банери з таким закликом з'явилися на сайтах найвпливовіших ЗМІ, серед яких Українська правда, Кореспондент.net, УНІАН, Інтерфакс-Україна, ЛІГАБізнесІнформ, Українські новини, Комсомольская правда в Украине, День, Сегодня.ua, Телекритика, Цензор.нет, ОстроВ, LB.ua, Дзеркало тижня, Главком, Football.ua, 5 канал, ТВі тощо[49]Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>, а 27 вересня подібна акція протесту пройшла у Чернівцях[50]


Зобр:3шт.


Назва:Олійник Володимир Петрович

-Знайдено: + Володимир Петрович Олійник (25 вересня 1932, Слободище — 10 листопада 2006) — кандидат філологічних наук, професор кафедри телебачення і радіомовлення Інституту журналістики Київського університету імені Т. Шевченка, науковий керівник Вищої школи реклами. Член Національної спілки журналістів України1964 року).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 25 вересня 1932року в селі Слободищі Іллінецького району Вінницької області. Закінчив філологічний факультет Київського державного педагогічного інституту. У 1955–1958 роках навчався в аспірантурі. Захистив кандидатську дисертацію на тему «Реалізм Степана Васильченка».


Зобр:1шт.


Назва:Станішевський Юрій Олександрович

-Знайдено: + Юрій Олександрович Станішевський (28 жовтня 1936, Харків — 25 вересня 2009) — український театрознавець, педагог, доктор мистецтвознавства (з 1974 року), професор1983 року), член-кореспондент Академії мистецтв України2002 року), член Національної спілки театральних діячів України, завідувач відділенням історії театру Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені М. Т. Рильського НАН України, ректор Київської муніципальної академії танцю, Президент Національного комітету всесвітньої ради танцю ЮНЕСКО.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 25 вересня 2009 року. Похований в Києві на Байковому кладовищі (ділянка № 33).


Зобр:1шт.


Назва:Народний дім (Стрий)

Підзаголовок:=== Діяльність ===
Знайдено: + 25 вересня2 жовтня 1927 року у Народному домі відбулася Друга хліборобська виставка. На ній було представлено близько 4000 експонатів.


Зобр:3шт.


Назва:Сташевський Станіслав Сергійович

-Знайдено: + Станіслав Сергійович Сташевський (25 вересня 1982, Васильків) — український дипломат. Тимчасовий повірений у справах України в Австралії.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 25 вересня 1982 року в місті Васильків, Київська область. У 2005 році закінчив Інститут міжнародних відносин Київського національного університету ім. Т.Г.Шевченка, магістр міжнародних відносин, політолог-міжнародник. Курси підвищення кваліфікації працівників дипломатичної служби Дипломатичної академії України при Міністерстві закордонних справ України (2006), Володіє мовами: українська, російська, англійська.


Назва:Битва під Білою Церквою (1651)

-Знайдено: + Битва під Білою Церквою — битва, що відбулася з 23 по 25 вересня 1651 року біля міста Біла Церква під час повстання Хмельницького.


Назва:Міхал Грабовський

-Знайдено: + Мі́хал Грабо́вський (пол. Michał Grabowski, псевдонім — Едвард Тарша; *25 вересня 1804, Золотіїв — †19 листопада 1863, Варшава) — письменник, літературний критик, історик, представник «української школи» в польськомовній літературі.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Міхал Грабовський народився 25 вересня 1804 на Волині, в Золотийові (з 50-х — 60-х років XX століття — у складі міста Рівне), ґміна Рівне Рівненського повіту, в сім'ї майора російських військ, шляхтича Антонія Грабовського та його дружини Терези. Дитячі роки провів в Олександрівці (Олександрівка тепер — райцентр на півночі Кіровоградщини; неподалік Чигирин, Кам'янка, Новомиргород), де купив маєток з 229 кріпаками чоловічої статі та кам'яним будинком у готичному стилі на березі Тясмина, куди й переїхав його батько із сім'єю.


Зобр:2шт.


Назва:Ганна Білінська-Богданович

-Знайдено: + Більшу частину свого короткого життя Білінська провела у Франції. У зрілому віці художниця неодноразово відвідувала Україну, однак відомостей, що вона була при цьому в Златополі, немає. Цілком ймовірно, що могла бути разом з батьком на вінчанні в Златопольському костьолі Івана Якоша та Теклі Лукашевич 7 січня 1874 року, де він був одним із свідків, та/або 25 вересня 1884 року разом з сестрою Евеліною, яка цього дня в Златопольському костьолі була хресною матір'ю для новонародженої Феліції в сім'ї Целестина та Емілії Прописавецьких.


Зобр:21шт.


Назва:Семенюк Осип

-Знайдено: + Сотня Семенюка першою із стрільців прийняла бойове «хрещення». Дві чети сотні — під проводом Степана Пеленського та Богдана Гнатевича — 25 вересня 1914 на шляху з Турки до Сянок здійснили вдалий напад на російський кінний роз'їзд. Це, по суті, було перше збройне зіткнення українського війська з російськими загарбниками від часів битви під Полтавою в 1709 р. 27 вересня сотня Семенюка вела надзвичайно важкий бій за Сянки проти переважаючих сил противника. Він тривав від десятої години ранку до смеркання. Тоді ж дві чети сотні Дідушка, якими командували Михайло Гнатюк та Левко Коберський, разом із мадярським підрозділом стримували російські загони біля Ботелки. 28 вересня сотня Семенюка боронила Ужокський перевал, а сотня Дідушка Веречки Вижні.


Зобр:1шт.


Назва:Мандзюк Феодосій Григорович

Файл:Фото

-Знайдено: + Мандзюк Феодосій Григорович (25 вересня 1951, с. Гектари) — журналіст, письменник, краєзнавець, видавець. Відомий також як поет-сатирик Кость Волиняка.
Підзаголовок:==== Біографія ====
Знайдено: + Народився 25 вересня 1951 року на Волині, у селі Гектарах Горохівського р-ну. Закінчив Берестечківську середню школу. Працював обліковцем в колгоспі, завідуючим сільським клубом. Служив в Радянській Армії (1969–1971). Вищу освіту здобув у Львівському державному університеті ім. Івана Франка на факультеті української філології (1972–1977). Після закінчення університету на журналістській, редакторській, видавничій роботі. Працював кореспондентом горохівської та луцької районних газет, обласної газети «Радянська Волинь» (1979–1986), республіканської «Молодь України» (1986–1991), редактором гумористичної газети «Нате» (1991–1993), головним редактором, директором видавництва «Надстир'я» (1994–1999), заступником головного редактора українського тижневика «Вісник & К°» (1999–2003), головним редактором тижневика «Луцький замок» (2003–2008). Створив і вів гумористичну телепередачу «Веселий оповідач» на телеканалах «Нова Волинь» Волинського обласного телебачення і телекомпанії «Аверс» (1998–2002). Нині на творчих хлібах.


Зобр:1шт.


Назва:Бої за Проскурів

-Знайдено: + |date=25 вересня 1920 р.
-Знайдено: + Бої за Проскурів — одна з битв українсько-більшовицької війни 1917–1921 років. Ці бої відбулися на залізничній станції Проскурів 25 вересня 1920 року і закінчилися перемогою 1-ї 3апорозької дивізії УНР, під командуванням генерала Михайла Омеляновича-Павленка.
-Знайдено: + 25 вересня о 5-й годині Чорний полк 1-ої 3апорозької дивізії на чолі з поручником Янісом Броже вирушив із с.Гелетинці в напрямку Проскурова, проходячи лівіше Фельштина на 5 верст. Вже в дорозі було вислано в право від 3-ї сотні роз'їзд під командою хорунжого Івана Бубона. Через декілька годин роз'їзд привів 21 полоненого комуніста. Всі вони — роздягнені, босі, голодні, бліді, але скуті залізною дисципліною комісарів.


Зобр:2шт.


Назва:Мушкетик Леся Георгіївна

-Знайдено: + Мушкетик Леся Георгіївна (25 вересня 1955, Київ) — українська перекладачка, старший науковий співробітник Інституту ім. М. Рильського НАН України.
Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + Леся Мушкетик народилася 25 вересня 1955 р. в м. Києві. Закінчила філологічний факультет Київського університету. Кандидат філологічних наук, старший науковий співробітник Інституту ім. М. Рильського НАН України. Член НСПУ. Член спілки письменників Угорщини, член Товариства угорських філологів.


Назва:Дуз-Хотимирський Федір Іванович

-Знайдено: + Дуз-Хотимирський Федір Іванович (*(13)25 вересня 1881, Чернігівщина — †5 листопада 1965, Москва) — український радянський шаховий майстер, учасник багатьох турнірів першої половини ХХ сторіччя, один з організаторів Київського Шахового Товариства (офіційно зареєстроване в грудні 1900).


Зобр:1шт.


Назва:Бахмутський Олексій Іванович

-Знайдено: + Бахмутський, Олексій Іванович (17 березня 1893 — 25 вересня 1939) — радянський винахідник, конструктор першого в світі вуглевидобувного комбайну. Народився у селищі Петрово-Мар'ївка на Луганщині.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Загинув 25 вересня 1939 р. під час випробування нової моделі свого комбайну.


Назва:Дьємерсі Мбокані

-Знайдено: + У липні 2010 року Дьємерсі Мбокані перейшов в «Монако» за 7 мільйонів євро[51]. Перший матч за новий клуб провів 29 серпня 2010 року проти «Осера», в цьому матчі конголезець зробив гольову передачу[52]. Але з результативністю у Франції в Мбокані не склалося. В складі монгегасків він забив лише один м'яч у 10 матчах Ліги 1 (25 вересня 2010 року у виїзній грі з «Лор'яном»), що спонукало керівництво монегасків віддати конголезця в оренду.


Зобр:1шт.


Назва:Бобильов Олександр Фадійович

-Знайдено: + Олександр Фадійович Бобильов(* 25 вересня 1963 р., Дніпропетровськ) — екс-народний депутат України, екс-начальник УМВС України в Дніпропетровській області.


Назва:Історія Буковини

-Знайдено: + 25 вересня 1768 року, підбурювана Австрією та Францією, Османська імперія в черговий раз оголосила війну Російській імперії. В березні 1769 Перша російська армія під командуванням генерала-фельдмаршала Голіцина увійшла в Молдавське князівство, яке в черговий раз присягнулося прийняти російське підданство. В активну фазу Російсько-турецька війна (1768—1774) увійшла тільки у вересні 1769-го року, коли російські війська під командуванням генерала-фельдмаршала Рум'янцева захопили Хотин, а згодом всю Буковину і столицю Молдавського князівства - Ясси. До 1774 в краї діяла Російська військова адміністрація. Під час війни перед російським урядом постало завдання забезпечити монетними знаками російські війська. Було прийнято рішення карбувати гроші із трофейних турецьких гармат. Вирішити ці питання погодився Петро-Миколай Гартенберг-Садогурський, виходець із Данії. 24 лютого 1771 року він уклав контракт на предмет створення буковинського монетного двору і виготовлення так званих гарматних грошей. Тут виникає молоде ремісниче поселення, за яким закріпилася назва Садогура.


Зобр:25шт.


Назва:Главан Ігор Костянтинович

-Знайдено: + Ігор Костянтинович Главан (* 25 вересня 1990) — український спортсмен-легкоатлет, спеціалізується в спортивній ходьбі. Срібний призер Універсіади у Казані.


Назва:Пижик Андрій Миколайович

-Знайдено: + Пижик Андрій Миколайович (нар.25 вересня 1972 року) — український історик, кандидат історичних наук (1998), доцент кафедри новітньої історії України історичного факультету Київського національного університету імені Т. Г. Шевченка.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 25 вересня 1972 році у Києві. У 1995 році закінчив з відзнакою історичний факультет Київського державного університету ім. Т. Шевченка. З 1996 працює в університеті на історичному факультеті: асистент (1996–2000), виконувач обов'язків доцента (2000–2001), з 2002 року доцент кафедри новітньої історії України. Член Вченої ради історичного факультету, заступник голови Вченої ради. Кращий викладач історичного факультету 2000–2001 навчального року. З вересня 2005 року заступник декана історичного факультету з навчальної роботи, голова науково-методичної комісії історичного факультету.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. [http://www.gdo.kiev.ua/files/db.php?
  2. Президент України Указ: Президент України; Указ від 26.06.1996 № 467/96 (Опублікуванню не підлягає)
  3. [http://www.familysearch.org/Eng/Search/SSDI/individual_record.asp?
  4. Відійшли від нас — Свобода, ч.89, 12 травня 1994
  5. УП: «Новим тренером збірної України став Блохін»
  6. Офіційно: Олег Блохін — новий наставник київського «Динамо»
  7. Указ Президента України № 1051/99 від 21 серпня 1999 року «Про відзначення нагородами України з нагоди 8-ї річниці незалежності України»
  8. Указ Президента України № 829/2010 від 20 серпня 2010 року «Про відзначення державними нагородами України працівників підприємств, установ і організацій»
  9. Указ Президента України № 559/2012 від 25 вересня 2012 року «Про нагородження С.Гриневецького орденом „За заслуги“»
  10. [http://www.bukinfo.com.ua/show/news?
  11. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  12. Харківський метрополітен буде передано в комунальну власність протягом місяця - міністр транспорту (рос.)
  13. Харківський метрополітен переданий у комунальну власність Харкова - Ю. Тимошенко (рос.)
  14. Харківський метрополітен офіційно передадуть у власність міста 25 вересня
  15. а б Підписаний акт про передачу метрополітена у власність міста
  16. Міськрада поміняє назву харківської підземки (рос.)
  17. У місті з'явилося КП «Харківський метрополітен»
  18. Південна залізниця презентувала потенційним інвесторам проект будівництва в Харкові швидкісного трамвая (рос.)
  19. Указ Президента України № 1066/98 від 25 вересня 1998 року «Про відзначення нагородами України»
  20. «Про відзначення нагородами України працівників культури і мистецтв»: Указ Президента України //Свобода. — 1998. — 24 вересня
    По Тернопільській області присвоєно «Заслужений діяч мистецтв України» Гереті Ігорю Петровичу.
  21. Мельник Віктор Посидимо на Ейфелі. У Вінниці увічнили архітектора, який сто років тому сформував обличчя міста // «Україна Молода» № 178 за 25 вересня 2010 року
  22. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Друга Річ Посполита не вказано текст
  23. Мельник Віктор Посидимо на Ейфелі. У Вінниці увічнили архітектора, який сто років тому сформував обличчя міста // «Україна Молода» № 178 за 25 вересня 2010 року
  24. Пам'ятник Артинову на www.myvin.com.ua («Моя Вінниці» — Новини Вінниці)
  25. Луганский футбол: трансферы игроков (рос.). CityNews. 30.08.2005. Процитовано 18.12.2009.
  26. "Зорю" залишили чотири гравці. Чемпіон. 25.09.2006. Процитовано 18.12.2009.
  27. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  28. http://www.soccerfame.pl/transfer/12958/marcin-burkhardt
  29. [http://maidan.org.ua/static/news/2011/1285340200.html «Бий на сполох!
  30. Главный серет на proKorosten
  31. Церковний календар на вересень 2011 року
  32. «Google» купує український стартап за десятки мільйонів доларів. (укр.)
  33. Сьогодні воно зберігається у фондах Ізюмського краєзнавчого музею.
  34. Постанова Кабінету Міністрів України від 20 вересня 2006 року № 1330
  35. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Твой Храм не вказано текст
  36. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Єпархія не вказано текст
  37. Указ Президента України № 327 від 4 червня 1992 року «Про призначення начальника Головного штабу Збройних сил України — першого заступника Міністра оборони України»
  38. а б Указ Президента України № 484/92 від 25 вересня 1992 року «Про Командуючого військами Прикарпатського військового округу»
  39. Указ Президента України № 142/94 від 7 квітня 1994 року «Про заступника Міністра оборони України — Командуючого Сухопутними військами Збройних Сил України»
  40. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою ReferenceA не вказано текст
  41. Про внесення змін до Указу Президента України від 24 грудня 2007 року № 1250
  42. Про призначення О.Старуха головою Запорізької обласної державної адміністрації
  43. Рада має намір ввести кримінальну відповідальність за наклеп. Ukranews.com. 18 вересня 2012. Архів оригіналу за 11 липня 2013. Процитовано 25 вересня 2012.
  44. Регіонал вирішив відізвати закон про наклеп. Обозреватель. 25 вересня 2012. Архів оригіналу за 11 липня 2013. Процитовано 27 вересня 2012.(рос.)
  45. Журавський вирішив відкликати закон про наклеп. А пізніше знову подати. 5 канал. 26 вересня 2012. Архів оригіналу за 11 липня 2013. Процитовано 27 вересня 2012.
  46. Янукович каже, що «регіонал» відкликав закон про наклеп завдяки йому. Gazeta.ua. 26 вересня 2012. Архів оригіналу за 11 липня 2013. Процитовано 27 вересня 2012.
  47. Янукович також вважає помилкою закон регіонала про наклеп. ТСН. 26 вересня 2012. Архів оригіналу за 11 липня 2013. Процитовано 27 вересня 2012.
  48. «НАКЛЕП» СКАСУВАЛИ. Українська правда. 2 жовтня 2012. Архів оригіналу за 11 липня 2013. Процитовано 2 жовтня 2012.
  49. Українські ЗМІ протестують проти закону про наклеп. Українська правда. 25 вересня 2012. Архів оригіналу за 11 липня 2013. Процитовано 25 вересня 2012.
  50. Журналісти Чернівців вийшли на мітинг проти закону про наклеп. Коментарі:Чернівці. 27 вересня 2012. Архів оригіналу за 11 липня 2013. Процитовано 18 січня 2013.
  51. Dieumerci Mbokani — Spielerwechsel, Spielertransfers — transfermarkt.de
  52. Transfermarkt.de — статистика матча (нім.). Архів оригіналу за 6 травня 2012.