Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/4 листопада

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Київський метрополітен

Підзаголовок:=== Передісторія ===
Знайдено: + Проте 14 листопада 1918 року до влади прийшла Директорія й плани щодо створення Київського метрополітену знову втратили актуальність[1].

-Знайдено: +

Жетони для проїзду в Київському метрополітені, що використовувались з 19 березня 2000 по 4 листопада 2008 року


-Знайдено: +

Жетони для проїзду в Київському метрополітені, що використовувались з 20 квітня 1994 по 19 березня 2000 року, а також з 4 листопада 2008 року по наш час


-Знайдено: + 19 березня 2000 року ціна на проїзд була збільшена до 50 копійок і введені нові пластмасові жетони зеленого кольору. З 1 липня 2000 року випущений учнівський проїзний на метро вартістю 7 гривень. Проїзний представляв собою пластикову картку без магнітної смужки і пред'являвся на контрольному пункті. 4 листопада 2008 вартість проїзду збільшена до 2 гривень, а зелені жетони замінено блакитними, які діяли до 2000 року[2]. З лютого 2009 року тариф на проїзд було знижено до 1 гривні 70 копійок[3], а з 6 вересня 2010 року — знову 2 гривні, але блакитні жетони, що були куплені до подорожчання, продовжували використовуватисьПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>.


Зобр:13шт.


Назва:Ступка Богдан Сильвестрович

-Знайдено: + nreg=71/2010 Указ Президента України № 71/2010 від 27 січня 2010 року «Про нагородження працівників Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка, м. Київ»]</ref>, V ст. (4 листопада 2006)[4]


Зобр:2шт.


Назва:Шаманек Альфред

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Брав участь в нараді 4 листопада 1919 р. за участю Симона Петлюри, Евгена Петрушевича (надав інформацію про кількість військ). Після підписання в Зятківцях (нині Гайсинський район, Вінницька область) 6 листопада перемир'я між УГА та Добрармією Симон Петлюра вимагав розстрілу генерала Мирона Тарнавського, Альфреда Шаманека; 13-14 листопада у Вінниці над ними відбувся польовий суд у справі самочинного підписання договору про перемир'я з представниками Добровольчої армії; суд виніс обом виправдальний вирок, вони і отаман О.Лисняк були понижені в посадах[5].


Назва:Шмигельський Антон Іванович

-Знайдено: + Антон Іванович Шмигельський (* 23 серпня 1901 с. Плугів Золочівського району Львівської області — † 4 листопада 1972, м. Харків) – поет. Народився в сім'ї робітника-залізничника. Від початку революції 1917 року жив у Києві, пізніше у Львові та Харкові.


Назва:Юрковський Мар'ян

-Знайдено: + Мар'я́н Юрко́вський (пол. Marian Jurkowski; * 4 листопада 1929, Познань — † 30 червня 2005, Варшава) — польський мовознавець. Доктор філологічних наук (1974). Професор (1984).


Назва:Туркевич Лев Іванович

-Знайдено: + Лев Іванович Туркевич (*4 травня 1901, Броди, Львівська область — †4 листопада 1961, Торонто, Канада) — український композитор, диригент.


Назва:Українсько-польська війна 1918—1919

Підзаголовок:== Війна ==
Знайдено: + Бої у Львові тривали зі змінним успіхом до 21 листопада 1918, доки поляки не досягли чисельної переваги завдяки допомозі, що надійшла їм через Перемишль. Для технічної переваги у майстернях було збудовано декілька панцирників (Панцирник "Кресовець").Щоб уникнути оточення, командувач українських сил полковник Г. Стефанів наказав українським частинам у ніч проти 22 листопада 1918 залишити Львів. Поза Львовом бої з поляками затяглися на західних кордонах ЗУНР. Українці відбили Перемишль 4 листопада, але вже 11 листопада втратили його знову, що дозволило галицьким полякам тримати безпосередній зв'язок з Краковом і привозити підкріплення до Львова. Перші місяці після виходу зі Львова Начальна Команда Галицької Армії використала для організації бойових груп, пізніше корпусів Галицької Армії (див. Українська Галицька Армія). Уже в першій половині грудня існував польсько-український фронт від Тісної до Хирова і поза Перемишль до Львова, зі Львова до Ярослава і повз Любачів і Раву Руську до Белза і далі, на північ до Крилова на Холмщині.


Зобр:6шт.


Назва:Радянсько-українська війна

-Знайдено: + Останній збройний виступ добровольців з-поміж інтернованих у Польщі вояків УНР проти більшовиків, під командуванням генерала Ю. Тютюнника, відбувся в листопаді 1921. Завданням цього так званого Другого Зимового походу було рейдом підпілля проти більшовиків з метою скоординувати партизанські загони, дії яких мали викликати повалення радянського режиму в Україні. Організовані дві групи: подільська (400 бійців) і волинська (800 бійців), перейшли радянський кордон і оперували на Правобережжі. Подільська група 25 жовтня перейшла через Збруч у районі Гусятина, пройшла з успішними боями Поділля і дійшла до с. Вахнівки на Київщині, звідки повернула через Волинь до польського кордону і перетнула його 29 листопада. Волинська група перетнула радянський кордон 4 листопада, 7 листопада захопила Коростень і дійшла до с. Леонівки на Київщині, але, не з'єднавшись з подільською групою, також подалася на Захід. Оточена кіннотою Г. Котовського, волинська група була розбита у бою під Малими Міньками (17 листопада), а 359 бійців, що потрапили до полону, були 21 листопада 1921 розстріляні під Базаром. 150 вояків з Волинської групи прорвались до польського кордону.


Зобр:17шт.


Назва:Адміністрація Президента України

-Знайдено: + Відповідно до Положення про Секретаріат Президента України прийнятого 4 листопада 2005, цей орган є постійно діючим і утворений Президентом для здійснення його повноважень. Загальне керівництво Секретаріатом здійснює Глава Секретаріату, який призначається та звільняється з посади Президентом України. Основними завданнями Секретаріату є організаційне, правове, консультативне, інформаційне, протокольне, експертно-аналітичне та інше забезпечення діяльності Президента України.


Зобр:3шт.


Назва:Фомін Олександр Іванович (художник)

-Знайдено: + Фомін Олександр (22 липня 1879, Казань4 листопада 1947) — маляр і педагог.
Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + Помер 4 листопада 1947 року. Похований в Києві на Лук'янівському цвинтарі (ділянка № 37, ряд 14, місце 2).


Назва:Національний університет «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого»

Файл:Poltava inst build.jpg

Підзаголовок:== Етимологія ==
Знайдено: + * з 4 листопада 1995 р. — Національна юридична академія України імені Ярослава Мудрого
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Постановою Ради Міністрів України від 20 березня 1991 р. Харківський юридичний інститут реорганізовано в Українську державну юридичну академію ім. Дзержинського. Указом Президента України від 30 березня 1995 р. № 267 Академії надано статус національного самоврядного (автономного) державного вищого навчального закладу, а Указом від 4 листопада 1995 р. — присвоєно ім'я Ярослава Мудрого. Указом Президента України № 457 від 21 червня 2001 р. «Питання Національної юридичної академії України ім. Ярослава Мудрого», ураховуючи визначну роль у підготовці фахівців для органів державної влади, правоохоронних органів, різних сфер юридичної практики, виходячи з необхідності збереження і дальшого розвитку сформованих в академії наукових шкіл їй надано додаткові права з затвердженням Статуту Кабінетом Міністрів України.


Зобр:11шт.


Назва:Сколе

-Знайдено: + З 30 жовтня по 4 листопада 1956 року, протягом 4 ночей через місто суцільним потоком в напрямку угорського кордону йшли колони техніки 8-ї механізованої і 38-ї армій Прикарпатського військового округу для придушення повстання у Будапешті. У місті були прийняті безпрецедентні заходи безпеки: цивільному населенню було суворо заборонено виходити на вулиці міста після 20-00, весь особовий склад міліції і внутрішніх військ здійснювали цілодобове патрулювання і охорону маршруту проходу військових колон. Навіть зі Львова прибув полк внутрішніх військ для підсилення охорони. Небезпека диверсійно-терористичних дій з боку місцевого бандерівського підпілля була дуже високою. Автомобільні і залізничні мости через рр. Стрий і Опір охоронялися трьома лініями оборони з ДОТами і бронетехнікою.


Зобр:45шт.


Назва:Дубно

-Знайдено: + На основі жалуваної грамоти Ягайла від 4 листопада 1386 року Федір Острозький отримує місто Острог з округом Острозьким, до складу якого входило Дубно.


Зобр:19шт.


Назва:Струве Людвіг Оттович

-Знайдено: + Стру́ве Лю́двіг О́ттович (Густав Вільгельм Людвіг Струве, * 20 жовтня (1 листопада) 1858(18581101), Пулково — † 4 листопада 1920 р., Харків[6][7]) — російський астроном, син О. В. Струве, із 1894 р. професор Харківського університету. Основні наукові праці присвячені визначенню положень зірок і вивченню їхніх рухів і сонячної системи.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер Людвіг Оттонович Струве 24 листопада 1920 р. в залі засідань перед відкриттям З'їзду Таврійської наукової асоціації.


Назва:Ручківський Сергій Никифорович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 5 квітня 1967 року. Похований в Києві на Міському кладовищі «Берківцях» (ділянка № 24). Наказом Управління охорони пам'яток історії, культури та історичного середовища № 53 від 4 листопада 1998 року могила є об'єктом культурної спадщини Подільського району в місті Києві.


Зобр:1шт.


Назва:Волочиськ

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + У 1870 році через Волочиськ була прокладена залізниця, яка з‘єднала Київ зі Львовом. Тоді ж було закінчено будівництво Волочиської залізничної станції. 4 листопада 1871 року Підволочиськ був сполучений із Волочиськом, і це була перша колія, що поєднала Галичину зі Східною Україною.


Зобр:2шт.


Назва:Горбачов Михайло Сергійович

-Знайдено: + 4 листопада 1991 начальник управління з нагляду за виконанням законів про державну безпеку генеральної прокуратури СРСР Віктор Ілюхін порушив проти М. С. Горбачова кримінальну справу за статтею 64 Кримінального Кодексу РРФСР (Зрада Батьківщині) у зв'язку з підписанням постанов Держради СРСР від 6 вересня 1991 р. про надання незалежності Латвії, Литві, Естонії; Генеральний прокурор СРСР Микола Трубін закрив справу, а через два дні Ілюхін був звільнений з органів прокуратури.[8] [9]


Зобр:16шт.


Назва:Медведько Олександр Іванович

-Знайдено: + | початок_терміну2 = 4 листопада 2005
Підзаголовок:== Примітки ==
Знайдено: +

Попередник: 8-й Генеральний прокурор України
4 листопада 2005 - 26 квітня 2007
Наступник:
Піскун Святослав Михайлович
Піскун Святослав Михайлович



Назва:Вишгород

-Знайдено: + З 4 листопада 1995 року, в місті друкується газета Вишгородської міської ради «Вишгород». Вона виходить по суботах, 1 раз на тиждень. Дизайн розроблено у кольорах прапора міста — червоний, чорний, білий і жовтий. Газету передплачують вишгородці та мешканці усіх населених пунктів Вишгородського району, громадські організації, обласні штаби різних партій і об'єднань, певну кількість отримують провідні бібліотеки Києва.[10] Також, з 1973 року в місті видається районна щотижнева газета «Слово», засновниками якої є Вишгородська райдержадміністрація та районна рада.Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>[11]


Зобр:1шт.


Назва:Пирятин

-Знайдено: + 4 листопада 1967 року в Пирятині відкрито новобудову — районний будинок культури, а у 1971 році почалась газифікація міста.


Зобр:8шт.


Назва:Степовий Яків Степанович

-Знайдено: + Я́ків Степа́нович Степови́й (справжнє прізвище Якименко/Акименко, *20 жовтня 1883, Харків —†4 листопада 1921, Київ) — український композитор, педагог і музичний критик. Молодший брат композитора Федора Якименка.


Назва:Оржів

-Знайдено: + * Клячківський Дмитро (псевдонім: Клим Савур, Панас Мосур) (* 4 листопада 1911, м. Збараж, Тернопільська область — † 12 лютого 1945, між селами Оржівські хутори, Рівненський район та Суськ, Костопільський район Рівненської області) — полковник УПА, один із перших командирів УПА.


Назва:Луків (смт)

Підзаголовок:== Галерея ==
Знайдено: + Файл:Параскевська церква та дзвінниця 1723 р. Луків.jpg|Параскевська церква та дзвіниця. 4 листопада 1916 р.


Зобр:3шт.


Назва:Герб Волинської області

-Знайдено: + |дата_затвердження = 4 листопада 1997


Назва:Клячківський Дмитро Семенович

-Знайдено: +

«В перших днях травня 1943 року в с. Дермань – Залужжя прибув командир УПА-Північ Клим Савур. Завжди від нього била рішучість, безкомпромісність, сила волі. Сам був невисокий, блондин, лице продовгасте, а погляд очей мав якийсь особливий, незвичайний, яким пронизував людину наскрізь, заглядав у душу. Був дуже інтелігентний і скромний. З природи не говорив багато, більше слухав. Голос мав чистий, металевий. Було під час квартирування любив співати або підтягувати за повстанцями.»
[12]


Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: + * Д.Вєдєнєєв, Пастка для «Щура». 4 листопада 2007 р. одному з засновників УПА Дмитрові Клячківському виповнилося 95 років


Зобр:8шт.


Назва:Орден князя Ярослава Мудрого

-Знайдено: + |align="center"|4 листопада 2004
-Знайдено: + |align="center"|4 листопада 1995


Зобр:11шт.


Назва:Дружба (нафтопровід)

-Знайдено: + 4 листопада 1964 р. — злив останнього потягу з нафтою на станції Броди. Відтоді нафта постачалася лише трубопроводом.


Зобр:1шт.


Назва:Ластович Семен

-Знайдено: + Семен Ластович-Чулівський (4 листопада 1910, с. Чайковичі, Львівська область — 11 березня 1967, Мюнхен) – відомий теоретик і практик виготовлення бандур.


Зобр:3шт.


Назва:Львівська залізниця

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Львівська залізнична магістраль — найстаріша в Україні. Перший поїзд прибув до Львова 4 листопада 1861 року з Відня. У 1866 р. було прокладено гілку до Чернівців, а у 1869 — до Бродів.Перший пасажирський поїзд з чотирьох вагонів під назвою «Ярослав» прибув з Перемишля до Львова 4 листопада 1861 р. На всіх станціях його курсування — в Медиці, Мостиськах, Судовій Вишні, навіть у Мшані поїзд вітали сотні селян, приїздом «сталевого коня» захоплювались і місцеві музиканти. З цієї дати почався літопис Львівської залізниці, її доля. З цього часу вона продовжувала розвиватись і не лише на західних, але й на східних, північних теренах. Коли звучали фанфари з приводу народження залізничного первістка у Східній Галичині, англійські інженери представили на затвердження технічний план будівництва магістралі, що з'єднала б Львів з Чернівцями. Проект було затверджено і за два роки уклали залізничне полотно протяжністю 267 км. 1 вересня 1866 р. від Львівського вокзалу відправився перший поїзд, який через дев'ять годин вже зустрічали в Чернівцях. На початку 20 століття назріла необхідність будівництва нового вокзалу у Львові. Нову споруду було здано 26 березня 1904 року. Вокзал вважався одним із найкращих у Європі, як з архітектурної, так і з технічної точок зору.
-Знайдено: + Третього листопада 1861 року. Переддень іменин архікнязя Карла Людвіга. Віденський вокзал готується до важливої події — відкриття залізничного сполучення з галицькою столицею. Вранці 4 листопада урочистий ескорт прибув у Перемишль. Відбулася заміна локомотива. Новий паротяг, якому першим довелося подолати новозведену майже 100-кілометрову лінію, називався «Ярослав». О 10 годині за місцевим часом він вирушив до Львова.
-Знайдено: + 28 грудня 1870 р. залізничну колію отримав Тернопіль, 4 листопада 1871 р. (знову на іменини Карла Людвіга) було відкрито залізницю до Підволочиська і Волочиська. Збулася мрія тих, хто прагнув з'єднати Чорне море з Балтійським, починаючи від Карла V і закінчуючи акціонерами товариства: з'явилась пряма артерія Одеса-Гамбург. І була вона в руках галицького товариства. По ній перевозилось подільське збіжжя і худоба, чесько-моравське вугілля, продукти промислового виробництва Австрії і Німеччини.


Зобр:14шт.


Назва:Мар'яненко Іван Олександрович

-Знайдено: + Іва́н Олекса́ндрович Мар'я́ненко (справжнє прізвище — Петлішенко; *28 травня (9 червня) 1878, хутір Сочеванов, поблизу с. Мар'янівки — †4 листопада 1962, Харків) — український актор, режисер, педагог, народний артист СРСР (з 1944 р.), лауреат Сталінської премії (1947).


Назва:Павло (Ґойдич)

Підзаголовок:=== Блаженний ===
Знайдено: + 4 листопада 2001 року на майдані перед собором св. Петра у Римі Папа Іван Павло II перед тисячами паломників з різних країн проголосив імена восьми нових блаженних. Серед них був священномученик Павло Ґойдич. День вшанування його пам'яті у церковному календарі призначено на 17 липня — день його смерті.


Зобр:1шт.


Назва:Кучабський Василь

-Знайдено: + Васи́ль Куча́бський (псевд. і крипт.: Бука, Яструб, Бой; * 4 листопада 1895,  с. Волиця, Пустомитівський район, Львівська область — † 28 червня 1971, Бланкенбург, НДР) — історик, публіцист, політик і громадський і військовий діяч; учасник Першої світової війни у складі Українських січових стрільців, автор перших українських підручників з військової справи. Брат Володимира Кучабського — греко-католицького священика, письменника і редактора католицької преси. Дійсний член Наукового товариства ім. Шевченка.


Назва:Білинський Михайло Іванович

-Знайдено: + | дата народження = 4 листопада 1882
-Знайдено: + Миха́йло Іва́нович Біли́нський (* 4 листопада 1882 — † 17 листопада 1921) — український військовий діяч, контр-адмірал УНР. Наприкінці 1917 р. — один з організаторів українського морського міністерства. Організатор та командир Дивізії морської піхоти Директорії УНР (1919–1921).
-Знайдено: + Михайло Іванович Білинський (Білінський) народився 4 листопада 1882 року в родині заможного селянина в селі Драбове-Барятинське, нині Драбівського району Черкаської області. Спадковий дворянин — його дід, отець Іасон 1870 року нагороджений орденом Святої Ганни ІІІ ступеня, а 1884 він, п"ятеро дітей та онуки отримали дворянський титул.


Зобр:3шт.


Назва:Голоскевич Григорій Костянтинович

-Знайдено: + Григо́рій Костянти́нович Голоске́вич (* 4 листопада 1884, село Супрунківці, Подільська губернія — † 1935, Тобольськ, РРФСР) — український мовознавець, громадський діяч, член Української Центральної Ради.


Назва:Прокуратура України

-Знайдено: + |14 жовтня 2005 — 4 листопада 2005
-Знайдено: + |4 листопада 2005 — 26 квітня 2007
-Знайдено: + |з 4 листопада 2010 — н.ч.


Зобр:3шт.


Назва:Берест Олексій Прокопович

-Знайдено: + Олексі́й Проко́пович Бе́рест (* 9 березня 1921, Горяйстівці — † 4 листопада 1970, Ростов-на-Дону) — Герой України, лейтенант Червоної Армії, що встановив, разом з М. Єгоровим та М. Кантарією, Прапор Перемоги на даху німецького Рейхстагу о 21.50 30 квітня 1945.
-Знайдено: + Життя О. Береста трагічно обірвалось у 1970 році. Ввечері 3 листопада Олексій Берест врятував п'ятирічну дівчинку з-під коліс поїзда, проте сам був збитий і о четвертій ранку 4 листопада, не приходячи до тями, Олексій Берест помер.


Назва:Гатцук Олексій Олексійович

-Знайдено: + Олексі́й Олексі́йович Гатцук (2 грудня (14 грудня) 1832, Одеса — 23 жовтня (4 листопада) 1891, Москва) — російський і український журналіст і археолог.


Назва:УНА-УНСО

-Знайдено: + 34 листопада 1990 року в Києві відбувся установчий з'їзд Української Націоналістичної Спілки (УНС). Пізніше 11 січня 1991 року загони УНС на чолі з Юрієм Тимою охороняли литовський парламент під час подій у Вільнюсі. 30 червня 1991 року дві сотні членів УНС провели смолоскипну ходу на згадку про день проголошення у Львові незалежності України.
-Знайдено: +

Ліві лапки Народний суд Печерського району Києва пропонує вам виконати в добровільному порядку до 23 листопада 1992 р. постанову прокурора Печерського району від 4 вересня 1992 р. про виселення з дому № 4-а по вулиці Старонаводницькій без пред'явлення іншого житла. У випадку невиконання примусове виселення відбудеться 24 листопада 1992 р. о 10 годині. Ваша відсутність не буде вважатись перепоною для виконання постанови. Праві лапки


-Знайдено: + 24 листопада о 5-ій ранку міліція виставила пікети вздовж всього периметра паркану, що оточував будівлю. Прибували також нові загони міліції, спецпризначенці, високі міліцейські чини, машини «швидкої допомоги». О восьмій ранку афганці вийшли на балкони з гаслами типу: «Будемо стояти до останнього!
-Знайдено: + З метою обговорення передвиборчої програми і затвердження передвиборчого списку політичної партії Українська Національна Асамблея, 4 листопада, в приміщенні Інституту історії НАН України під гаслом «Важко на виборах — легко в бою» пройшов II надзвичайний з'їзд УНА (XIV з'їзд УНА-УНСО).


Зобр:4шт.


Назва:Мамонтів Яків Андрійович

-Знайдено: + Я́ків Андрі́йович Ма́монтів (псевдоніми: Я. Лірницький, Я. Пан; *4 листопада 1886, хутір Стрілиця (нині Шапошникове, Сумська область) — †31 січня 1940, Харків) — поет, драматург, історик української драматичної літератури й театру, викладач цих дисциплін в Харківському музично-драматичному інституті в другій половині 1920-х pp.


Зобр:1шт.


Назва:Херсонський державний університет

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + З 19561957 рр. інститут розпочав підготовку вчителів широкого профілю (наприклад, майбутній викладач мови та літератури одноразово набував спеціальності вчителя музики та співів). 4 листопада 1967 року у зв'язку з 50-річчям заснування інститут нагороджено Почесною грамотою Президії Верховної Ради України. У 1974 році в інституті було відкрито загальнотехнічний факультет, у 1977 — педагогічний, а у 1986 році — факультет іноземних мов. До 40-річчя Перемоги у Німецько-рядянській війні було створено музей історії інституту.


Назва:Гола Пристань

Файл:Gola pristan aero.jpg

-Знайдено: + У березні 1923 року Гола Пристань стала районним центром. 13 вересня 1941 року місто окуповано німецькими військами, радянська армія зайняла місто 4 листопада 1943 року. Близько 2800 голопристанців за проявлені в боях мужність і героїзм нагороджені орденами і медалями.


Зобр:5шт.


Назва:Міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького

Підзаголовок:== Назва ==
Знайдено: + svoboda_vimagaye_nazvati_lvivskiy_aeroport_imenem_banderi&objectId=1239099&lang=uk&commentId=2490449 Мер Львова пропонує назвати аеропорт іменем короля Данила.] zaxid.net</ref>. Президент України Віктор Янукович під час візиту до Львова 28 жовтня заявив, що рішення про найменування аеропорту має приймати міська рада[13], натомість в Міністерстві інфраструктури України за кілька днів оголосили, що такі розпорядження перебувають в компетенції уряду[14]. 4 листопада Верховна Рада України направила до президента Януковича запит щодо недопущення найменування львівського аеропорту іменем провідника ОУН Степана Бандери[15]. Негативно на таку пропозицію відреагувала також Польща[16].


Зобр:11шт.


Назва:Біла армія

-Знайдено: + 3 листопада 1920 під населеними пунктами Риково, Новоолексіївка, Сальково частини Червоної армії прорвались на Чонгарський півострів в Криму, перейшли озеро Сиваш. 4 листопада сили Червоної армії вступили до міста Генічеськ.
-Знайдено: + ** М. К. Дітеріхс (20 червня — 4 листопада 1919);
-Знайдено: + ** К. В. Сахаров (4 листопада — 9 грудня 1919);


Зобр:3шт.


Назва:Блудов Яків Семенович

-Знайдено: + Я́ків Семе́нович Блу́дов (*4 листопада 1897 — †1984) — український радянський філософ, професор Харківського державного університету ім. О. М. Горького. Член КПРС з листопада 1917.


Назва:Тацій Василь Якович

-Знайдено: + * Орден князя Ярослава Мудрого V ст. (4 листопада 1995) — за видатні заслуги перед українською державою у розвитку юридичної науки, значний особистий внесок у підготовку юридичних кадрів[17]


Назва:Равицький Ігор Миколайович

-Знайдено: + І́гор Микола́йович Рави́цький (* 4 листопада 1946, Дрогобич) — український режисер. Народний артист України (2000).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Ігор Миколайович Равицький народився 4 листопада 1946 року в Дрогобичі. Син режисера Миколи Петровича Равицького. Мати — театральна актриса.


Назва:Павло

Підзаголовок:== Іменини ==
Знайдено: + ** Листопад: 4 листопада, 19 листопада


Назва:Сталь (Дніпродзержинськ)

-Знайдено: + * Найбільша поразка: 1:6 (ФК «Суми», 4 листопада 2001 року, Суми).


Зобр:1шт.


Назва:Трикутник смерті

-Знайдено: + На початку листопада через повальну епідемію тифу в рядах УГА залишалось боєздатних близько 10 тисяч стрільців. Головний лікар УГА Бурячинський звітував: «Наша армія вже не схожа на військо, це вже й не лікарня, але мандруючий склад трупів». На воєнній нараді обох штабів (УГА та ДА УНР) 4 листопада 1919 в Жмеринці генерал Сальський сказав: «Ми переможені ворогами, а вороги ті: тиф, голод, незабезпеченість армії, без якої ніяка армія не в силі боротися…».


Назва:Архипович Микола Георгійович

-Знайдено: + З 4 листопада 1911 року — начальник штабу 3-ї стрілецької бригади (м. Жмеринка), полковник. З 1914 року — командир 74-го піхотного Ставропольського полку. З 26 червня 1915 року — начальник штабу 39-го армійського корпусу. З грудня 1915 року — начальник 3-ї Заамурської прикордонної піхотної дивізії. З березня 1916 року — генерал-майор, командир бригади 3-ї Заамурської прикордонної піхотної дивізії. З 20 жовтня 1916 року — начальник 12-ї Сибірської стрілецької дивізії. За Першу світову війну був нагороджений орденами Святого Георгія IV ступеня (24 квітня 1915 року), Святого Георгія ІІІ ступеня (23 вересня 1916 року), Георгіївською зброєю (10 грудня 1915 року).


Назва:Астров-Шумілов Геннадій Костянтинович

-Знайдено: + * 31 травня 2005 — 4 листопада 2005 — фракція Блоку Юлії Тимошенко;


Назва:Салигін Васілій Вікторовіч

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + * фракція Народної Партії- з 15 червня 2005 р. по 4 листопада 2005 р.;
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + * фракція Партії регіонів «Регіони України» — з 4 листопада 2005 р. по 25 травня 2006 р.
-Знайдено: + Партійність - член Партії регіонів із 4 листопада 2005 р.


Назва:Авдєєнко Геннадій Валентинович

-Знайдено: + Генна́дій Валенти́нович Авдє́єнко (*4 листопада 1963, Одеса) — український легкоатлет, стрибун у висоту, олімпійський чемпіон. Тренувався в Одеському спортивному клубі армії.


Назва:Крайній Валерій Григорович

-Знайдено: + Вале́рій Григо́рович Кра́йній (нар. 24 листопада 1948, місто Запоріжжя) — український політик. Народний депутат України. Член партії ВО «Батьківщина», голова Запорізької обласної організації з 2008 року.
-Знайдено: + Дружина Крайня Людмила Григорівна (12 січня 1959), син Крайній Максим Валерійович (4 листопада 1984).


Зобр:1шт.


Назва:Шемчук Віктор Вікторович

-Знайдено: + Ві́ктор Ві́кторович Шемчу́к (4 листопада 1970, місто Тернопіль) — український політик.


Назва:Ганна

Підзаголовок:== Іменини ==
Знайдено: + ** Листопад: 4 листопада, 10 листопада, 11 листопада, 16 листопада, 23 листопада, 27 листопада


Назва:Свидівок

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 14 листопада 1943 р. села Свидівок та Сокирне були повністю звільнені від фашистів.
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 4 листопада 1995 р. — запалено символічний Голубий газовий факел, що знаменувало завершення першої черги газифікації.


Зобр:6шт.


Назва:Нова Збур'ївка

-Знайдено: + З початком німецько-радянської війни до лав Червоної Армії вступило 1275 новозбур'ївців. Усі, хто залишився в селі, працювали на жнивах. 1941 року село було окуповане військами Вермахту. Нову Збур'ївку звільнено від німецьких військ 4 листопада 1943 року частини радянської 2-ї гвардійської армії.


Зобр:1шт.


Назва:Команчанська Республіка

-Знайдено: + |date_start=4 листопада 1918
-Знайдено: + Команчанська Республіка (Команецька Республіка, Східно-Лемківська Республіка) — державне утворення, що об’єднало під гаслом єдиної української національної та державної ідеї майже 30 лемківських сіл, але була ліквідована через 3 місяці після свого утворення. Утворено 4 листопада 1918 року, ліквідовано 23 січня 1919 року.
-Знайдено: + 4 листопада до школи прибуло 70 делегатів із сіл Вислік, Команча, Полави, Поляни Суровичні, Дарів, Щавне, Прибишів. До згаданих сіл приєдналися селяни сіл Репедь, Лупків, Должиця, Чистогорб, Явірник, Радошиці, Ославиця, Лукове, Зубенське, Смільник, Миків, Душатин, Прелуки, Тісна. На зборах засновано Повітову Українську Національну Раду з осідком у Вислоці Великому (Вижньому), головою якої обрано о. Пантелеймона Шпильку та проголошено створення Східно-Лемківської Республіки, також відомої в українській та польській історіографії як Команчанська або Команецька Республіка, адже саме у селі Команчі знаходився головний оборонний штаб.


Назва:Жудін Дмитро Ананійович

-Знайдено: + Дмитро́ Ана́нійович Жу́дін (* 23 жовтня (4 листопада за новим стилем) 1860 — † 22 квітня 1942, Ленінград, нині Санкт-Петербург) — український художник. Батько вченого Миколи Жудіна та художниці Ольги Жудіної.


Назва:Облазниця

-Знайдено: + | Загинув 4 листопада 1944 року, похований у Словаччині.


Зобр:9шт.


Назва:Ізяслав

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Місто під назвою Заслав вперше згадано у привілеї наданому князеві Федору (Феодосію) Даниловичу Острозькому († бл. 1410) королем польським Владиславом Яґайлом і великим князем литовським Вітовтом 4 листопада 1386 року[18].


Зобр:19шт.


Назва:Романюк Микола Ярославович

-Знайдено: + | початок_терміну = 4 листопада 2010
-Знайдено: + Мико́ла Яросла́вович Романю́к (*24 серпня 1958, Золочівка Рівненської області) — міський голова Луцька з 4 листопада 2010 року.


Назва:Морозов Костянтин Петрович

-Знайдено: + | початок_терміну = 4 листопада 2005


Зобр:1шт.


Назва:Голубенко

-Знайдено: + * Голубенко Євген Іванович (4 листопада 1956) — український художник-постановник, сценарист.


Назва:Кисіль Володимир Карпович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 4 листопада 2003 року на київській вулиці Рейтарській пролунав вибух у авто, де знаходився В. Кисіль. Тоді водій помер на місці, один охоронець втратив ногу, усі інші пасажири залишилися неушкодженими, серед них і В. Кисіль.


Зобр:1шт.


Назва:Воєвода Микола Трохимович

-Знайдено: + Воєвода Микола Трохимович (4 листопада 1940 р.) — Народний депутат України 1-го скликання.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 4 листопада 1940 р. Закінчив Таганрозький радіотехнічний інститут за спеціальність «радіо-інженер».


Назва:Головний залізничний вокзал (Львів)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + У 1858 році цісарсько-королівське Привілейоване товариство Галицьких залізниць імені Карла Людвіга отримало концесію на будівництво вокзалу у Львові. Будівництво велося на заболоченому узгір'ї на площі 67 моргів. Відкриття вокзалу відбулося одночасно з відкриттям руху Галицькою залізницею імені Карла Людвіга на ділянці Перемишль — Львів, 4 листопада 1861 року. О 14:30 прибув перший потяг у складі паротягу «Ярослав», двох пасажирських вагонів та чотирьох платформ. 24 листопада дирекція залізниці отримала дозвіл на регулярний рух потягів зі Львова до Відня і Кракова.


Зобр:8шт.


Назва:Другий зимовий похід

-Знайдено: + Вирушила в похід 25 жовтня 1921 з м. Гусятина на Тернопільщині. Першим польсько-радянський кордон перейшов о 23-й годині розвідувальний відділ П. Сумароківа; головна частина Подільської групи перейшла кордон поблизу села Бондарівка близько 2-ї години ночі 26 жовтня; полонено 6 прикордонників, за кілька годин повстанці обеззброїли ще 40 червоноармійців. Під селом Гусятин в ніч з 27 на 28 жовтня 4-ий кінний корпус 4-ої київської петлюрівської дивізії під командуванням полковника М. Палія-Сидорянського в кількості 600 вояків, подолавши опір радянських прикордонників, перетнув українсько-польський кордон. Українське населення не отримало достатньо інформації про поча­ток походу, тому не змогло надати суттєвої допомо­ги. Так, один з найбільших на Поділлі повстанських отаманів Гальчевський-Орел, який мав запаси зброї, коней та повстанців, не знав про маршрут руху групи, тому не приєднався до неї; він здійснював диверсійні акти проти червоноармійських частин, які переслідували групу Палія-Сидорянського. В перших боях група розбила кілька червоноармійських загонів і сама стала кінною групою. 28 жовтня 4-й кінний корпус зайняв станцію Ярмолинці, захопив містечка Купіль і Городок. У селі Згарках Подільська група напала на більшовицький штаб і вій­ськову частину Котовського. Де­які червоноармійці (у спогадах учасники походу пишуть, що й сам Г. Котовський), врятувалися втечею. Поблизу села Авратин 1 листопада поранено командира групи Палія-Сидорянського. Під охороною кіннотників його відправили до радянсько-польського кордону; керівництво гру­пою перейшло до С. Чорного. 2-4 листопада на північних околицях містечка Хмільник відбувалися бої 4-го кінного корпусу 4-ої київської петлюрівської дивізії, українські сили відступили на північ. 6 листопада Подільська група перемістилася у ви­значений наказом Тютюнника район, для з'єднання з головними повстанськими силами. Група пройшла маршем через Потіївку, Нянівку та ру­шила в напрямку Радомишля. Проводилася розвідка для встановлення місцезна­ходження Волинської повстанської групи.
-Знайдено: + 4 листопада 1921 в рейд вийшла Волинська група з району Олевська — під головуванням полковника Вержбовця, подолавши опір радянських прикордонників, перетнула польсько-український кордон і пройшла в Коростенський район. 7 листопада здобула Коростень (6 стрілецька дивізія полковника Вержбовця), однак радянська історіографія це заперечувала. Проте під натиском переважаючих сил противника українські частини змушені були відступити на Захід. Після бою відбулося об'єднання решток 4-го кінного корпусу 4-ї київської дивізії під командуванням полковника Палія-Сидорянського та 6-ї стрілецької дивізії полковника Вержбовця. 10 листопада об'єднаний загін захопив станцію Чоповичі, але після прибуття червоної стрілецької дивізії та бронепоїзда був вибитий. В районі селища Базар (тепер Житомирська обл.) група була оточена більшовицькою кавалерією Г. Котовського.


Зобр:12шт.


Назва:Бяков Іван Іванович

-Знайдено: + Іва́н Іва́нович Бя́ков (* 21 вересня 1944, Ісаковці, Кірово-Чепецький район, Кіровська область, Росія — † 4 листопада 2009[19]


Назва:Дирдира Віталій Федорович

-Знайдено: + Віта́лій Фе́дорович Дирди́ра (*4 листопада 1938, Мельниківка) — український яхтсмен, олімпійський чемпіон.


Назва:Doping

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 17 жовтня 2007 року разом із «10-20 Без Выходных» та «The Symbioz» водночас презентовано дебютний альбом (перезведений в березні 2008 року) та офіційний сайт гурту. А з 17 жовтня по 4 листопада з концертними презентаціями своїх альбомів спільно з «10-20 Без Выходных» проходить тур Україною.


Назва:Національна гвардія України

-Знайдено: + | dates= 4 листопада 199111 січня 2000 рр..
-Знайдено: + НГУ створено Законом України «Про Національну гвардію України» від 4 листопада 1991 року № 1775-XII[20]. Розпущено Законом України «Про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів України» від 11 січня 2000 року.


Зобр:1шт.


Назва:День Національної гвардії України

-Знайдено: + День Національної гвардії України — відмінене свято України. Відзначалося щорічно 4 листопада у день прийняття Верховною Радою України 1991 року Закону України «Про Національну гвардію України».


Назва:День залізничника

-Знайдено: + День залізничника — професійне свято працівників залізничного транспорту України. Відзначається щорічно 4 листопада.
-Знайдено: + Після призначення у 2000 генеральним директором Укрзалізниці Георгія Кірпи Президенту України була внесена пропозиція про відзначення Дня залізничника 4 листопада. Згідно з Указом Президента України «Про внесення зміни до Указу Президента України від 15 липня 1993 року N 257» від 11 грудня 2002 р. № 1140/2002 День залізничника відзначається щорічно 4 листопада.
-Знайдено: + Саме 4 листопада 1861 року з Відня через Перемишль до залізничного вокзалу Львова прибув перший поїзд на території сучасної України. Цей день вважається початком історії залізниць в Україні.


Назва:Лащонов Федір Серафимович

-Знайдено: + Фе́дір Серафи́мович Лащо́нов (4 листопада 1950, Луганськ) — радянський і український волейболіст, олімпійський чемпіон. Головний тренер волейбольної команди «Іскра».


Назва:Гетьман Іван Мазепа (крейсер)

-Знайдено: + 4 листопада 1916 року крейсер «Пам'ять Меркурія» спільно з есмінцем «Пронзительний» провели успішну набігову операцію на румунський порт Констанца, що на той час був захоплений турецько-болгарськими військами. У ході цієї операції крейсеру доводилося вести боротьбу одночасно з підводними човнами, гідроавіацією та береговими батареями противника. Операцію Михайло Остроградський завершив переможно, без пошкоджень і втрат особового складу, повернувся до Севастополя.


Зобр:3шт.


Назва:Юліан (Вороновський)

Підзаголовок:=== Єпископ ===
Знайдено: + Указом Президента України від 4 листопада 1999 владику нагороджено орденом «За заслуги» ІІІ ступеня за багаторічну плідну церковну діяльність, вагомий особистий внесок в утвердження засад християнської моралі в суспільстві[21][22]; 26 червня 2006 року — орденом «За заслуги» ІІ ступеня за вагомий особистий внесок у державне будівництво, утвердження конституційних прав і свобод громадян, соціально-економічний і духовний розвиток України[23].


Назва:Садовнича Олена Анатоліївна

-Знайдено: + Оле́на Анато́ліївна Садовни́ча (нар. 4 листопада 1967) — українська лучниця, призер Олімпійських ігор.


Назва:Себастьян Васкес

-Знайдено: + Себастья́н Родрі́го Ва́скес Майда́на (ісп. Sebastián Rodrigo Vázquez Maidana; 4 листопада 1980) — уругвайський футболіст.
-Знайдено: + Народився 4 листопада 1980 року в Сан-Рамоні, Уругвай.


Назва:Грицюк Дмитро Каленикович

-Знайдено: + Дмитро́ Кале́никович Грицю́к (*4 листопада 1942, Дзвінки) — перекладач.
-Знайдено: + Народився 4 листопада 1942 р. в с. Дзвінки Білогірського району на Хмельниччині.


Назва:Аїла Юссуф

-Знайдено: + Атанда Аїла Юссуф (англ. Atanda Ayila Yussuf; * 4 листопада 1984, передмістя Лагоса)  — нігерійський футболіст, півзахисник турецького «Ордуспора» та збірної Нігерії.


Зобр:1шт.


Назва:Нафтовик (стадіон, Охтирка)

-Знайдено: + | 4 листопада 2007


Зобр:1шт.


Назва:Франк Теміле

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + На Мальту переїхав у вересні 2006 року. Спочатку виступав за юнацьку команду «Валетти». В основному складі дебютував 4 листопада 2007 року в матчі «Валлетта» — «Сліма Вондерерс» (2:1). За відгуками мальтійські фахівців, саме гарна гра Франка Теміле багато в чому дозволила «Валетті» стати чемпіоном Мальти в сезоні 2007/2008, вперше за сім років. Теміле грав у «Валетті» під номером 14.


Зобр:2шт.


Назва:Все освітлено

-Знайдено: + Згідно зі спогадами українських, російських та єврейських партизан, розмовами з жителями Клубочина та матеріалами музею в цьому селі, загін сформований Олександром Філюком з мешканців Клубочина та сусідніх сіл включив до свого складу групу єврейських партизан з Трохимброда і взяв під свою охорону більш ніж півтори сотні євреїв, тобто майже всіх з менш ніш двох сотень людей, які врятувались після масових розстрілів німцями, яким допомагала місцева поліція, декількох тисяч євреїв Трохимброду та навколишніх поселень у серпні-жовтні 1942 року. У відповідь за дії партизан, німці із допомогою місцевої поліції 4 листопада 1942 року розстріляли 137 жителів Клубочина, зокрема 36 дітей.


Назва:Гурський Яків Пантелеймонович

-Знайдено: + Гу́рський Яків Пантелеймонович (4 листопада 1923, Жолдаки Чернігівської губернії, нині Конотопського району Сумської області — 28 лютого 1995, Сірак'юс, штат Нью-Йорк, США) — мовознавець. Дійсний член НТШ (1982).


Назва:Біґус Петро

-Знайдено: + З серпня 1914 р. як офіцер запасу мобілізований до австрійського війська. Бере участь у Першій світовій війні на різних фронтах, двічі поранений. В листопаді 1918 року добровільно зголошується до УГА. Під час Листопадового Зриву перебуваючи в Бережанах 4 листопада 1918 року допомагав послові Т.Старухові, д-ру Ковшевичові та іншим перебрати владу в австрійської адміністрації. Там же призначається командиром запасного коша (куреня)[24]. Після «Чортківської офензиви» сотник УГА Петро Бігус стає Окружним Командантом в Бережанах. Разом з УГА переживає в «Чотирикутнику смерті» в Україні тифозні терпіння. До кінця 1920 разом з генерал-четарем Мироном Тарнавським та іншими старшинами УГА інтернований до табору військовополонених у м. Тухолі (Польща).


Зобр:2шт.


Назва:Лишневський Олександр Львович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Закінчив рисувальну школу в Одесі, а пізніше, в 1888 році, Петербурзьку Академію мистецтв, в якій він поєднував навчання з роботою помічника відомого архітектора Б.І. Гіршовича. Закінчив курс навчання 1892 року. Під час навчання не раз був відмічений нагородами: мала срібна медаль (1891 рік), велика срібна медаль (1892 рік), мала золота медаль за програму: «Готель для приїжджих до столиці» (1893 року). 4 листопада 1894 О.Л. Лишневський отримав звання класного художника 1 ступеню.


Назва:Сільмаш (футбольний клуб, Львів)

Підзаголовок:== 1962 ==
Знайдено: + Перший поєдинок закінчився в Дрогобичі з рахунком 1:0 на користь господарів, але 4 листопада 1962 року в матчі-відповіді на стадіоні «Сільмаш» львів'яни розгромили суперника — 3:0, отримавши право виступати в радянському класі «Б» сезону 1963.


Назва:Загальна Українська Рада

-Знайдено: + Після проголошення цісарського маніфесту 4 листопада 1916 про створення польського королівства та відокремлення й широку автономію з польською перевагою Галичини в складі Австро-Угорської держави становище Загальної Української Ради захиталося й політичний провід українського життя в Австрії перейшов до української парламентарної репрезентації.


Назва:Чурилова Ніна Олексіївна

-Знайдено: + Чурилова Ніна Олексіївна (4 листопада 1936, Краснодар) — художник-мультиплікатор.


Назва:Ніжинський краєзнавчий музей імені Івана Спаського

-Знайдено: + Ніжинський краєзнавчий музей відкрито 4 листопада 1967 року як музей на громадських засадах. У наступному, 1968-му перетворено на філіал Чернігівського історичного музею.


Зобр:4шт.


Назва:Франько Дмитро Васильович

-Знайдено: + Народився 25 жовтня 1913 р. у с. Натягайлівка (тепер у складі міста Вознесенська) Миколаївської обл. Помер 4 листопада 1982 р. в Києві. Закінчив Київський театральний інститут (1938), де викладав з 1947 р. Працював у Київському театрі російської драми ім. Лесі Українки.


Назва:Кравченко Надія Михайлівна

-Знайдено: + Наді́я Миха́йлівна Кра́вченко (* 4 листопада 1935, Київ — † 22 грудня 2001)  — український археолог, музейник, краєзнавець. Кандидат історичних наук. Заслужений працівник освіти України.


Назва:Ман Йосип Львович

-Знайдено: + Народився 4 листопада 1909 р. в Києві в родині будівельника. Помер 27 листопада 1977 р. там же. Навчався на робітфаку Київського музично-драматичного кіноінституту. Працював кіномеханіком, директором кінотеатру, був асистентом режисера на Київській та Ашхабадській кіностудіях. З 1949 р. — режисер студії «Київнаукфільм».


Назва:Омельченко Микола Михайлович

-Знайдено: + Народ. 16 лютого 1930 р. у с. Беєве Сумської обл. в родині селянина. Помер 4 листопада 2000 р. Навчався в Харківському інституті іноземних мов. Закінчив Вищі сценарні курси (1962). Працював у пресі, сценаристом Київської кіностудії ім. О. П. Довженка, редактором у Державному комітеті кінематографії України.


Назва:Рідне місто (газета)

-Знайдено: + «Рі́дне мі́сто» — Кагарлицька міська громадсько-політична газета. Виходить з 4 листопада 2004 року два рази на місяць, другої і четвертої середи. Реєстраційне свідоцтво КІ № 860 від 19 квітня 2005 року.


Назва:Донецький кряж (газета)

-Знайдено: + «Доне́цький кря́ж» (рос. Донецкий кряж)  — загальноукраїнська російськомовна громадсько-політична газета. Виходить раз на тиждень. Реєстраційне свідоцтво КВ № 6671 видане 4 листопада 2002 року.


Назва:Квітковський Денис Васильович

-Знайдено: + | початок_терміну = 4 листопада 1977


Зобр:5шт.


Назва:Штуль-Жданович Олег

-Знайдено: + | кінець_терміну = 4 листопада 1977
-Знайдено: + Оле́г Шту́ль (псевдоніми: О. Жданович і О. Шуляк; *1 липня 1917 — † 4 листопада 1977) — український політичний і військовий діяч.


Зобр:4шт.


Назва:Віра Фарміга

-Знайдено: + Фарміга була одружена з французьким актором Себастьяном Роше з 1997 по 2005 роки. У 2008 році, акторка вийшла заміж за Рена Хоукі, з котрим зустрічалась чотири попередні роки. 15 січня 2009 Віра народила сина, котрого назвали Фінн (Fynn), а 4 листопада 2010 року доньку Гітту Любов (Gytta Lubov).


Назва:Любомльський професійний ліцей

-Знайдено: + 4 листопада 1967 року наказом начальника Львівського міжобласного управління профтехосвіти в м. Любомль, Волинської області, на базі приміщення середньої школи № 2 було відкрито ПТУ № 63. Директором ПТУ призначено колишнього фронтовика, людину з великим життєвим досвідом Дусика Івана Єфремовича.


Зобр:4шт.


Назва:Волинець Надія Іларіонівна

-Знайдено: + Волинець Надія Іларіонівна (з дому — Савела; псевдонім — Н. Іляренко; 4 листопада 1946, с. Бобрик Роменського району Сумської області) — українська гро­мадсько-культурна діячка. Заслужений працівник культури України (2001). Член НСЖУ (1996), ВУСК (1999), Почесний член Всеукраїнського товариства «Просвіта» (1998). «Людина року на Тернопіллі» (1995). Премія ім. Братів Лепких (1996). Почесна гро­мадянка міста Бережани (1997).


Назва:Луцький тролейбус

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + У березні 2009 з'явилися ще два тролейбуси Богдан Е231: (№№ 208 і 209). У листопаді 2009 року (13—30 листопада) відбувався страйк працівників Луцького підприємства електротранспорту. Протягом 18 днів місто обходилося без тролейбусів. 4 листопада 2009 року ціна на квиток зросла до 1 гривні.


Зобр:2шт.


Назва:Бучинський Дмитро Григорович

-Знайдено: + Бучи́нський Дми́тро Григо́рович (9 квітня 1913, с. Трибухівці, нині Бучацького району Тернопільської області — 4 листопада 1963, м. Рим, Італія, похований у м. Мадрид, Іспанія) — український літературознавець, перекладач, бібліограф. Член-кореспондент УВАН, член НТШ.


Назва:Нестор (Анісімов)

-Знайдено: + | періодкінець = 4 листопада 1962
-Знайдено: + | дата смерті = 4 листопада 1962
-Знайдено: + Не́стор (Ані́сімов), митрополи́т Кіровогра́дський і Микола́ївський (22 листопада 1885, м. В'ятка — 4 листопада 1962, Москва) — архієрей Російської православної церкви та її Українського екзархату, камчатський місіонер. Хіротонісаний у єпископа 1916. Очолював Камчатську, Харбінську, Новосибірську єпархії Російської православої церкви та Кіровоградську єпархію Українського екзархату.
-Знайдено: + Помер митрополит Нестор 4 листопада 1962 Похований біля храму Патріаршого Подвір'я Троїце-Сергієвої Лаври в Передєлкіно.


Зобр:3шт.


Назва:Єпископат Українського екзархату

-Знайдено: + Аліпій (Хотовицький) — 15 червня 1958 хіротонісаний у єпископа Полтавського і Кременчуцького; з 14 серпня 1961 єпископ Дніпропетровський; з 14 листопада 1961 єпископ Полтавський і Кременчуцький; з 30 березня 1964 єпископ Вінницький і Брацлавський; з 24 квітня 1966 в сані архієпископа; з 11 листопада 1975 на спочинку; † 30 травня 1977.
Підзаголовок:=== Г ===
Знайдено: + Гурій (Єгоров) — з 31 липня 1954 архієпископ Чернігівський і Ніжинський; 19 жовтня 1955 — 21 травня 1959 архієпископ Дніпропетровський і Запорізький; з 14 листопада 1961 митрополит Сімферопольський і Кримський; † 12 липня 1965.
Підзаголовок:=== І ===
Знайдено: + Іларіон (Кочергін) — 13 листопада 1949 хіротонісаний у єпископа Уманського, вікарія Київської єпархії; з 22 липня 1950 єпископ Мукачівський і Ужгородський; з 5 вересня 1956 єпископ Хмельницький і Каменецький; з 14 серпня 1961 на спочинку; † 24 листопада 1965.
Підзаголовок:=== І ===
Знайдено: + Іоанн (Боднарчук) — 23 жовтня 1977 хіротонісаний у єпископа Житомирського і Овруцького; з 13 вересня 1989 на спочинку; 14 листопада 1989 позбавлений сану.
Підзаголовок:=== Н ===
Знайдено: + Нестор (Анісімов) — з 9 грудня 1959 тимчасово керуючий Кіровоградській єпархією; з 1960  митрополит Кіровоградський і Миколаївський; † 4 листопада 1962.
Підзаголовок:=== С ===
Знайдено: + Сергій (Куминський) — 1 вересня 1923 хіротонісаний у єпископа Радомишльського, вікарія Київської єпархії; 1928 — 1930 єпископ Бершадський, вікарій Київської єпархії; з 4 листопада 1937 у засланні.


Назва:Одеський український клуб

-Знайдено: + 4 листопада 1913 р. Одеський градоначальник Іван Васильович Сосновський прийняв рішення внести на розгляд «Присутствия по делам об обществах» питання про закриття «Клубу», доручивши провести ревізію роботи товариства. На підставі наказу №1595/І поліція підготувала звіт, датований 13 листопада, за яким 20 листопада 1913 року Одеський «Український клуб» припинив своє існування, відновивши ненадовго роботу лише влітку 1918 року.


Назва:Юзеф Ротблат

-Знайдено: +

Юзеф Ротблат (пол. Józef Rotblat;* 4 листопада 1908, Варшава — † 31 серпня 2005, Лондон) — британський фізик польсько-єврейського походження. Єдиний науковець, який полишив Манхеттенський проект до бомбардування Хіросіми в 1945 році через етичні переконання. Створив миротворчий Пагуошський рух вчених, за що був нагороджений Нобелівською премією миру в 1995 році. Іноземний член академії наук України.



Назва:Генеральні прокурори України

-Знайдено: + |14 жовтня 2005 — 4 листопада 2005
-Знайдено: + |4 листопада 2005 — 26 квітня 2007
-Знайдено: + |з 4 листопада 2010 —


Зобр:15шт.


Назва:Белошапка Артем Борисович

-Знайдено: + Белошапка Артем Борисович (нар. 4 листопада 1985 року) — український футболіст, воротар «Десни». Син відомого в минулому воротаря «Зірки» Бориса Белошапки.


Назва:Денис

-Знайдено: + | name day = 17 січня, 6 лютого, 23 березня, 28 березня, 4, 19 і 31 травня, 16 червня, 8 липня, 17 і 31 серпня, 10 вересня, 16 і 18 жовтня, 4 листопада, 12 і 30 грудня
-Знайдено: + * Діонісій Ефеський — († 250 р.) (4 листопада і 17 серпня)


Назва:Хмельницька обласна премія імені Тараса Шевченка

-Знайдено: + * Шмурикова-Гаврилюк Ніна Миколаївна (4 листопада 1953 р., с. Дацьки Чуднівського району Житомирської області) - поетеса.


Назва:СТАН (літературне угруповання)

-Знайдено: + З 1 по 4 листопада 2012 року у Стамбулі проходив фінал міжнародної програми обмінів менеджерів культури «TANDEM», що об'єднала організації з України, Молдови, Туреччини, Арабських країн і всього Євросоюзу. В рамках фінального заходу програми «TANDEM» Україна була представлена експериментальним проектом «АРТОДРОМ», реалізованим ЛУ «СТАН»[25].
-Знайдено: + [26].


Зобр:16шт.


Назва:Автобусні експрес-маршрути Києва

-Знайдено: + Вартість квитка спочатку була 1 гривня, а з 4 листопада 2008 року і до закриття становила 2 гривні. Проїзні квитки на інший пасажирський транспорт (автобус, тролейбус, трамвай) не діяли. Також були передбачені пільги, такі самі, як і в маршрутних таксі.


Зобр:1шт.


Назва:Кубок Ліги (Україна)

-Знайдено: + Матчі групового турніру було заплановано повести з 9 вересня по 4 листопада 2009 року, однак у зв'язку з епідемією грипу A/H1N1 один матч п'ятого і 5 матчів шостого туру були перенесені на весну.[27]
-Знайдено: + * 6-й тур — 4 листопада 2009 (5 матчів перенесені на березень 2010 року)
-Знайдено: + |дата=4 листопада 2009
-Знайдено: + |дата=4 листопада 2009
-Знайдено: + |дата=4 листопада 2009


Зобр:25шт.


Назва:Завойко Василь Степанович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + В 1846 — В. С. Завойко сповістив Петербург про повну готовність нового, побудованого ним порту Аян. За це був нагороджений орденом Святої Анни 2-го ступеня, а 23 жовтня (4 листопада) цього ж року йому присвоєно нове звання капітан 2 рангу і призначено начальником новозбудованого військового і торгового порту.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 1855 — організував евакуацію жителів і гарнізону з Петропавловська в гирло Амура. 27 травня (8 червня) 1855 року Василь Степанович був призначений начальником морських сил, які знаходилися у гирлі річки Амур. 15 (27) вересня цього ж року він був призначений там же начальником морських і сухопутних сил, а 30 листопада (12 грудня) за особливі заслуги при службі в сибірському краї був нагороджений орденом Святого Володимира 2-го ступеня, і оренду за чином. Перебуваючи на цій посаді, він організував будівництво порту і міста (нині Николаєвськ-на-Амурі), що були побудовані на місці Миколаївського посту 14 листопада 1856 в рекордні терміни — за два з половиною місяці.


Зобр:1шт.


Назва:Бутинець Франц Францович

-Знайдено: + Бутинець Франц Францович (4 листопада 1938, с. Болярка, Житомирський район Житомирська область) — доктор економічних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки України, академік Української Академії економічної кібернетики, Відмінник освіти України, член Ради Спілки аудиторів України, член Аудиторської палати України (2000-2007), директор приватної аудиторської фірми «Аудит-Бутинець», сертифікований аудитор та ліцензований судовий експерт.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився Франц Францович 4 листопада 1938 р. в селянській сім'ї в с. Болярка Житомирського району Житомирської області. У сім'ї було двоє дітей — Йосип і Франц. Дитинство і юність Франца Францовича припали на важкі воєнні та повоєнні роки.


Назва:Мейхер Надія Олександрівна

-Знайдено: + А 4 листопада 2009[28] Надія випустила збірку віршів «Миттєвий потяг», ілюстраціями до якого стала її відверта фотосесія.


Назва:Платов Олег

-Знайдено: + 4 листопада 2006 виграв, за рішенням суддів, інтерконтинентальний пояс чемпіона за версією IBF в бою з Генрі Акінванде.


Назва:Історія Сколе

-Знайдено: + З 30 жовтня по 4 листопада 1956 року, протягом 4 ночей через місто суцільним потоком в напрямку угорського кордону йшли колони техніки 8-ї механізованої і 38-ї армій Прикарпатського військового округу для придушення повстання у Будапешті. У місті були прийняті безпрецедентні заходи безпеки: цивільному населенню було суворо заборонено виходити на вулиці міста після 20-00, весь особовий склад міліції і внутрішніх військ здійснювали цілодобове патрулювання і охорону маршруту проходу військових колон. Навіть зі Львова прибув полк внутрішніх військ для підсилення охорони. Небезпека диверсійно-терористичних дій з боку місцевого бандерівського підпілля була дуже високою. Автомобільні і залізничні мости через рр. Стрий і Опір охоронялися трьома лініями оборони з ДОТами і бронетехнікою.


Зобр:4шт.


Назва:Васкан Василь Васильович

-Знайдено: + Васи́ль Васи́льович Васка́н (народився 4 листопада 1941 року в селі Котелеве Новоселицького району Чернівецької області) — український поет. Член Національної спілки письменників України. Заслужений працівник культури України (2006).
Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: + * ГУСАР Ю. 4 листопада народився український письменник, голова товариства "Україна-Молдова" Василь Васкан (1941) / Юхим Гусар // Вечірні Чернівці. - 2007. - 25 жовтня (№ 43).- С. 6.


Назва:Галицька залізниця імені Карла Людвіга

-Знайдено: + Залізниця починалась у Кракові і проходила через Бохню, Тарнув, Дембицю (1856), Ропчице, Сендзішув-Малопольський, Ряшів (1858), Ланьцут, Переворськ (1859), Ярослав, Радимно, Перемишль (1860), Мостиська, Судова Вишня, Городок і Львів (1861). До Львова перший поїзд прибув 4 листопада 1861 р. о 14.30.
-Знайдено: + ** 4 листопада: Тернопіль—Підволочиська, 52 км


Зобр:5шт.


Назва:Шпонтак Іван

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Звільнений 4 листопада 1981 й повернувся в Словаччину.


Зобр:3шт.


Назва:Пшонка Віктор Павлович

-Знайдено: + | початок_терміну = 4 листопада 2010
-Знайдено: + Віктор Павлович Пшонка (* 6 лютого 1954, с. Сергіївка, Слов'янський район, Донецька область) — Генеральний прокурор України4 листопада 2010 року)[29], державний радник юстиції України[30], кандидат юридичних наук, член Вищої ради юстиції України. Член Ради національної безпеки і оборони України[31].
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 4 листопада 2010 року народні депутати України 292 голосами[32] затвердили на посаді Генпрокурора кандидатуру Віктора Пшонки, представлену на цю посаду Президентом України.[33]
Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: +

Попередник: 11-й Генеральний прокурор України
4 листопада 2010
Наступник:
Медведько Олександр Іванович
'



Назва:Ірпінський вісник

-Знайдено: + Уперше міська газета Ірпені під назвою «Прапор перемоги» вийшла 4 листопада 1988 року, що і вважається датою заснування сучасного тижневика «Ірпінський вісник»


Назва:Плате Микола Альфредович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Микола Альфредович Плате народився 4 листопада 1934 р. у родині з багатими хімічними традиціями: його батько, А. Ф. Плате, більше 40 років працював на хімічному факультеті, був професором, завідував кафедрою хімії нафти і органічного каталізу і був учнем (а згодом — зятем) видатного хіміка — Миколи Дмитровича Зелінського.


Назва:Хронологія історії України - 3 (Російська експансія)

-Знайдено: + 4 листопада: відкриття першої в Україні залізниці – ділянка ПеремишльЛьвів і Львівського вокзалу.


Назва:Феодор (Мамасуєв)

-Знайдено: + | дата народження =4 листопада 1966
-Знайдено: + Його високопреосвященство кир Фео́дор (також Фе́дір, в миру Мамасуєв Олександр Семенович; 4 листопада 1966) — архієрей Української православної церкви (Московського патріархату)[34] з 2007 року, архієпископ Мукачівський і Ужгородський.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Олександр Семенович Мамасуєв народився 4 листопада 1966 року в місті Самбір Львівської області в родині військовослужбовця.


Назва:Москальчук Микита Андрійович

-Знайдено: + Микита Андрійович Москальчук (20 жовтня 1902, Очеретня — 14 листопада 1943, Паволоч) — радянський офіцер, Герой Радянського Союзу, в роки радянсько-німецької війни заступник командира 54-ї гвардійської танкової бригади 7-го гвардійського Київського танкового корпусу 3-ї гвардійської танкової армії 1-го Українського фронту, гвардії підполковник.
Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + З 4 листопада 1943 року очолював передові підрозділи бригади. У період бойових дій 4—14 листопада в районі міста Василькова Київської області першим увірвався в місто з одним танком.
Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + Там, де важко було, особисто з'являвся і керував діями в рукопашних боях з ворогом. При прориві бригадою засідки упротивника в районі містечка Паволочі був смертельно поранений і 14 листопада 1943 року помер.


Зобр:1шт.


Назва:Український націоналізм

-Знайдено: +

Бійці УНА-УНСО 1997 р.

Іншою була доля радикальної фракції СНУМу. Вона оформлюється (3-4 листопада 1990 року) в нове організаційне тіло: Українську Націоналістичну Спілку. Того ж 1990-го року УНС згуртувавши довкола себе найрадикальніших членів націонал-демократичних партій та організацій утворює Українську Міжпартійну Асамблею, яка згодом реформується в Українську Національну Асамблею. У 1991 році як реакція на путч в СРСР на заклик УНА формуються перші підрозділи Української Народної Самооборони, що ставлять собі на меті збір зброї та формування воєнізованих підрозділів з метою збройної протидії ГКЧП. Хоча УНСО формально й не було структурною частиною УНА, проте діяло як воєнізоване крило партії. З поширенням право-радикальних ідей на Заході України та в Києві лави УНСО швидко поповнюються. УНСО бере участь у збройних конфліктах: у Придністров’ї (1992 р.) на боці придністровських сепаратистів, у грузино-абхазькому конфлікті (1993 р.) на боці Грузії, у Нагірному Карабасі, у Косово на стороні Сербії.



Зобр:18шт.


Назва:Фенін Юрій Анатолійович

-Знайдено: + -- імовірно — смт Білозерка, Херсонська область -->) — український футболіст. Нападник, відомий виступами, зокрема за «Таврію» (Сімферополь) і «Левадію» (Таллінн). Наймолодший гравець в історії вищої ліги чемпіонату України — 4 листопада 1992 року у складі «Таврії» вийшов на поле проти «Зорі-МАЛС» у віці 15 років 7 місяців[35].


Назва:Битва на Куруковому озері

-Знайдено: + Переговори розпочалися 3 листопада, обидві сторони поводилися досить люб’язно. 4 листопада козаки обрали гетьманом Михайла Дорошенка, який 5 листопада надіслав С.Конецпольському декларацію з готовністю підписати угоду. 6 листопада посли-комісари Речі Посполитої Якуб Собеський та Олександр Балабан, урочисто зустрінуті в полі перед табором 300-ми козаками та супроводжені до Дорошенкового шатра, прийняли присягу загального козацького кола. Текст її наводить біограф Томаша Замойського Станіслав Журковський:


Назва:Демчук Михайло Васильович

-Знайдено: + Михайло Васильович Демчук (* 4 листопада 1930) — український учений у галузі фізіології сільськогосподарських тварин. Доктор ветеринарних наук, професор. Академік АН ВШ України з 2005 р.


Зобр:1шт.


Назва:Історія Пирятина

-Знайдено: + 4 листопада 1967 року В Пирятині відкрито новобудову — районний будинок культури.
-Знайдено: + 4 листопада 1974 року у місті відкрито пам'ятник В. І. Леніну.


Зобр:6шт.


Назва:Прохоров Едуард Дмитрович

-Знайдено: + Едуард Дмитрович Прохоров (*4 листопада 1937) — український вчений-радіофізик. Доктор фізико-математичних наук, професор. Академік АН ВШ України з 1995 р.


Зобр:1шт.


Назва:Волочиськ (станція)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Станцію відкрито у вересні 1871 року, одночасно із відкриттям руху на всій лінії Жмеринка — Волочиськ. Тоді станція була на кордоні Російської імперії та Австро-Угорщини. 4 листопада 1871 року було відкрито залізничне сполучення між Волочиськом та Підволочиськом — ця лінія стала найпершою, що сполучила обидві частини України — Російську та Австрійську. Електрифікована разом із усією лінією 1998 року.


Назва:Підволочиськ (станція)

-Знайдено: + |Date = 4 листопада
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Станцію відкрито 4 листопада 1871 року, одночасно із відкриттям руху на всій лінії Тернопіль — Підволочиськ. Тоді станція була на кордоніАвстро-Угорщини та Російської імперії та. Того ж дня було відкрито залізничне сполучення між Підволочиськом та Волочиськом — ця лінія стала найпершою, що сполучила обидві частини України — Австрійську та Російську. Електрифікована разом із усією лінією 1998 року.


Назва:Олександр (Немоловський)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Під час Другої світової війни, після окупації Бельгії німецькими військами, архієпископ Олександр виступив проти окупантів. 4 листопада 1942 року після літургії був арештований гестапо «за антигітлерівські виступи» і доставлений до Берліна, де утримувався в тюрмі гестапо. Після різкого погіршення стану здоров'я в'язня та завдяки клопотанням митрополита Берлінського і Німецького Серафима (Ляде) Олександр був переданий останньому на поруки та перебував під наглядом у Російському будинку пристарілих в берлінському районі Тегель до захоплення Берліну радянськими військами.


Назва:Рендюк Теофіл Георгійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У серпні 2005 р. Т. Г. Рендюк стає начальником відділу з питань національних меншин та віросповідань Департаменту культурного та гуманітарного співробітництва МЗС України. З 4 листопада 2005 р. по 25 січня 2006 р. та з 14 квітня по 27 травня 2008 р. був Тимчасовим повіреним у справах України в Румунії. З 26 січня 2006 р. до 31 травня 2009 р. працював радником-посланником Посольства України в Румунії. На цих посадах забезпечив здіснення понад 15-ти офіційних та робочих зустрічей президентів, міністрів закордонних справ, оборони, внутрішніх справ, культури, охорони навколишнього середовища та інших офіційних осіб України та Румунії. 30-31 жовтня 2007 р. брав безпосередню участь у реалізації офіційного візиту Президента України до Румунії, а 3-4 квітня 2008 р. сприяв участі української офіційної делегації найвищого рівня у роботі Бухарестського саміту НАТО, на якому було схвалено актуальне для того часу рішення щодо перспектив вступу України до Північноатлантичного альянсу.
Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: + * Наказ Міністра закордонних справ України «Про призначення Т.Рендюка Тимчасовим повіреним у справах України в Румунії» № 2986-ос від 4 листопада 2005 р.


Назва:Храм Живоносного Джерела

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Рішенням Митрополита Київського і Галицького Арсенія, після огляду церкви Живоносного Джерела, 17 серпня 1861 року було визнано за необхідне “побудувати на місці дерев’яної церкви нову кам’яну“. З цього приводу, 14 листопада 1862 року в Братській Борщагівці відбувся загальний "схід" сіл Софіївської, Микільської та Братської Борщагівок. Він ухвалив рішення Митрополита Арсенія і оголосив про збір пожертв на спорудження нової церкви. Після зібрання необхідних коштів, 1866 року почалося зведення нової споруди храму. Після геологічних пошуків на ділянці забудови, було виділене та визначене точне місце для майбутньої церкви, яке розташовувалося в центрі парафії і було найвищим місцем у селі. Спорудження церкви було закінчено щойно 1872 року.
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 4 листопада 1999 р., на храмове свято Казанської Ікони Божої Матері, на центральній бані встановлено Великого хреста.


Назва:Павло (Конюшкевич)

-Знайдено: + Павло Конюшкевич (справжнє ім'я Петро Конюшкевич; нар. 1705, Самбірпом. 4 листопада 1770, Київ) — православний святий, педагог, митрополит Тобольський і всього Сибіру. Походив з Бойківщини. Похований в Києво-Печерській Лаврі.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 4 листопада (за старим ст.) 1770 року після тривалої хвороби він помер «з усяким християнським порядком», як доповідав синоду архімандрит Лаври. Похований в Успенському соборі Києво-Печерської лаври в приділі св. Стефана.


Зобр:1шт.


Назва:30-а берегова батарея

-Знайдено: + Станом на 22 червня 1941 року 30-а берегова батарея входила до складу 1-го окремого артилерійського дивізіону Берегової оборони Головної військово-морської бази Чорноморського флоту «Севастополь». Командир батареї — капітан Г. О. Александер, політрук — старший політрук Є. К. Соловйов. З 4 листопада 1941 року 30-а батарея організаційно входила до складу 4-го сектору Севастопольського оборонного району (СОР).


Зобр:7шт.


Назва:Северин Гощинський

-Знайдено: + Северин Гощинський (*4 листопада 1801, Іллінці — †25 лютого 1876, Львів) — польський громадський діяч, революціонер письменник і поет-романтик. Відомий як автор патріотичних віршів, а також один з чільних учасників месіаністичного об'єднання Анджея Тов'янського. Нині переважно відомий завдяки поетичній повісті «Канівський замок» і готичній повісті «Король замчиська».


Назва:ХК «Донбас» у сезоні 2011—2012

Підзаголовок:==== Листопад ====
Знайдено: + |дата = 4 листопада 2011
Підзаголовок:==== Листопад ====
Знайдено: + |дата = 14 листопада 2011


Зобр:2шт.


Назва:Іона (Черепанов)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 4 листопада 1999 року зведений у сан архімандрита. 22 січня 2002 року удостоєний права служіння з жезлом.


Назва:Плотников Вадим В'ячеславович

-Знайдено: + | пк-поновлення = 4 листопада 2011


Назва:Чабанов Іван Миколайович

-Знайдено: + Іва́н Микола́йович Чаба́нов (нар. 15 жовтня 1923 — пом. 4 листопада 2001) — командир кулеметного розрахунку 108-го гвардійського стрілецького полку 36-ї гвардійської стрілецької дивізії, гвардії старший сержант, повний кавалер ордена Слави.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 4 листопада 2001 року.


Назва:Панко Федір Савович

-Знайдено: + 4 листопада 1977 Указом Президії Верховної Ради УРСР присвоєно звання заслуженого майстра народної творчості Української РСР.


Назва:Герб Казанки

-Знайдено: + Ікона свідчить про заснування поселення в день релігійного свята Казанської Богоматері. Саме 4 листопада 1800 р. вози з переселенцями зупинилися в долині річки Висунь, де тепер розташована Казанка.


Назва:Парамонов Сергій Якович

-Знайдено: + Сергі́й Я́кович Пара́монов (*4 листопада 1894 — †22 вересня 1967) — український ентомолог та палеонтолог.


Назва:Приазовський чапельник

-Знайдено: + Приазо́вський ча́пельник  — орнітологічний заказник загальнодержавного значення. Розташований у Першотравневому районі Донецької області біля смт Ялта. Статус заказника присвоєно Указом Президента України № 1207/2000 від 4 листопада 2000 року. Площа — 100 га. Являє собою найбільшу на північному узбережжі Азовського моря змішану колонію зникаючих видів птахів, в основному чапель.


Назва:Карпов Володимир Федорович

-Знайдено: + Володимир Федорович Карпов (4 листопада 1911, Молочанськ — 24 вересня 1987, Жданов) — український радянський господарчий і громадський діяч, директор виробничого об'єднання «Ждановтяжмаш», Герой Соціалістичної Праці.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 4 листопада 1911 року в місті Молочанську (тепер Токмацького району Запорізької області). Працював на інженерних посадах на Новокраматорському машинобудівному заводі, в Донецькому раднаргоспі.


Зобр:1шт.


Назва:Почесні громадяни Запоріжжя

-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |4 листопада 1968
-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |4 листопада 1968


Назва:Історія Дрогобича

-Знайдено: + Припинено випуск всіх газет та інших часописів міста. Замість них з 4 листопада під редакцією члена КП(б)У з Харкова Герасименко розпочато випуск «Більшовицької правди» — органу дрогобицького обкому та міському КП(б)У, в грудні — «Юний комуніст», в січні 1940 року — «Більшовицьке плем'я».
-Знайдено: + 2 листопада розстріляно 10 повстанців. 4 листопада гестапо розстріляло ще десятьох.


Зобр:21шт.


Назва:Крамар Михайло Полікарпович

-Знайдено: + Кра́мар Миха́йло Поліка́рпович (4 листопада 193526 серпня 2008, Київ) — український актор театру і кіно. Народний артист України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 4 листопада 1935 року. З 1957 року, на запрошення Гната Юра, почав працювати актором Київського театру імені Івана Франка.


Назва:Кондрат Омелян Філаретович

-Знайдено: + У серпні 1938 року року брав участь в бойових діях з японськими загарбниками на озері Хасан, де виконав 16 бойових вильотів. 4 листопада 1938 року йому присвоїли звання майора. В січні 1940 року був призначений командиром 152-го ВАП.


Зобр:1шт.


Назва:За двома зайцями (п'єса)

Підзаголовок:== Створення ==
Знайдено: + У тому ж році перероблена п'єса була дозволена цензурним комітетом до постанови театральною трупою М. Старицького. Після її прем'єри 4 листопада 1883 року у Києві комедія мала великий успіх і вже не сходила з репертуару українського театру.


Зобр:3шт.


Назва:Kraamola

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Гурт почав роботу над власною програмою і підготовкою до можливих виступів. Але вже на початку 2009 року почали загострюватися проблеми із барабанщиком. В результаті довелося розпрощатися із Олександром Селюком, який на момент розставання вже встиг повернутися до лав «Веремія». На щастя, пошуки нового драмера не зайняли багато часу, і невдовзі місце за ударною установкою зайняв Едуард Саркіц (на той момент учасник Inner Maze, нині також учасник sympho-metal колективу Mysterya). Kraamola з новими силами та ентузіазмом взялася за роботу. Але через низку проблем гурту довелося майже весь 2009 рік працювати напівсили. Нормальна робота відновилася лише під кінець року. Першу половину 2010 року гурт продовжив відшліфовувати власний матеріал для того, щоб врешті-решт дебютувати перед публікою, а також до кінця року презентувати перші записи. 4 листопада 2011 року дебютний однойменний міні-альбом було презентовано в Інтернеті, а вже 8 березня 2012 мистецька агенція «Наш Формат» випустила його у форматі CD.


Назва:Засоби масової інформації та видавництва Дрогобича

-Знайдено: + Зате радянська влада, якій гітлерівці 24 вересня передали згідно з пактом Молотова-Ріббентропа місто, заборонила випуск всіх дрогобицьких часописів, а навзамін розпочато видання газет ВКП(б) та комсомолу. З 4 листопада 1939 року і до червня 1941 року виходила «Більшовицька правда», друкований орган дрогобицького обласного та міського комітетів партії більшовиків. Редактором став присланий з Харкова партфункціонер — секретар Дзержинського райкому КП(б)У Є. В. Герасименко.


Зобр:9шт.


Назва:70-а гвардійська мотострілецька дивізія

-Знайдено: + З'єднання відзначилося в боях за визволення Глухова на Сумщині. В ознаменування звільнення Глухова наказом Верховного Головнокомандувача від 31 серпня 1943 року 70-а гвардійська стрілецька дивізія удостоєна почесного найменування «Глухівська». Форсувавши річку Сейм, звільнивши Батурин і Городище, дивізія вийшла до Бахмача, який був звільнений до ранку 9 вересня. За звільнення Бахмача дивізія нагороджена орденом Червоного Прапора. 19 вересня форсувавши Десну вийшла до Дніпра. В ніч на 23 вересня полки дивізії форсували Дніпро — почались запеклі бої за утримання плацдарму, які тривали до 4 листопада.


Зобр:11шт.


Назва:Федик Богдан

-Знайдено: + З 3 по 8 листопада 1944 відбувся рейд частини куреня «Крука» на територію Кам'янець-Подільської області через Смотрицький, Дунаєвецький, Ярмолинецький, Сатанівський райони; бої — 4 листопада між селами Нігин і Балинівка (Дунаєвецький район), 7 листопада у Турчинецькому лісі (Сатанівський район). Мета рейду: роздача пропагандистської літератури, нищення інфраструктури радянської влади.


Зобр:7шт.


Назва:Каракіс Ірма Йосипівна

-Знайдено: + Ірма Йосипівна Каракіс (народилася 4 листопада 1930, Київ) - радянський архітектор інтер'єрів та меблів, кандидат архітектури, майор запасу, лауреат золотої медалі ВДНГ УРСР.


Назва:Абейку Кванса

-Знайдено: + Своєю грою за цю команду привернув увагу представників тренерського штабу клубу «Ніцца», до складу якого приєднався 4 листопада 2008 року. Відіграв за команду з Ніцци наступні три сезони своєї ігрової кар'єри, проте так і не зміг пробитися до основної команди.


Назва:Поплавський Сергій Владиславович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У 1918 році — старшина Лубенського сердюцького кінно-козачого полку Армії Української Держави, згодом — Дієвої Армії УНР. З травня 1919 року — командир 1-го кінного Лубенського полку Дієвої Армії УНР. 4 листопада 1919 року перейшов з більшою частиною полку на бік Збройних сил Півдня Росії.


Зобр:1шт.


Назва:Вєтров Юрій Олександрович

-Знайдено: + Юрій Олександрович Вєтров (4 листопада 1916 — 16 травня 1983) — український радянський вчений в області механіки, професор, доктор технічних наук.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 4 листопада 1916 року. Член КПРС.


Зобр:1шт.


Назва:Галицька зоря

-Знайдено: + Після вторгнення СРСР до Польщі та встановлення радянської влади на Західній Україні було заборонено випуск всіх газет, які існували на той час у Дрогобичі. Замість них 4 листопада 1939 року вийшла газета «Більшовицька правда» (орган Дрогобицького обласного і міського комітетів КП(б)У та Дрогобицького обвиконкому), головним редактором якої став компартійний функціонер Є. В. Герасименко, якого прислали до Дрогобича з Харкова, де він раніше працював секретарем КП(б)У Дзержинського району міста. Одночасно Герасименко ввійшов в склад сформованого дрогобицького обкому комуністичної партії, де не було жодного місцевого представника. Газета виходила по червень 1941 року, коли місто було зайняте німецькими військами[36],[37].


Зобр:1шт.


Назва:Завадський Дмитро Олександрович (бадмінтоніст)

-Знайдено: + Дмитро́ Олекса́ндрович Зава́дський (нар. 4 листопада 1988 року, м. Харків, СРСР) — український бадмінтоніст. Багаторазовий чемпіон України у одиночному, парному та змішаному розрядах. Майстер спорту міжнародного класу. Виступає у російській суперлізі за клуб ЦСКА (Москва)[38].


Назва:Тершаковець Зиновій

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Загинув у боротьбі з військом НКВС разом зі своєю охороною 4 листопада 1948 біля Любіня Великого.


Зобр:6шт.


Назва:Грановський Олександр Анастасійович

-Знайдено: + Олекса́ндр Грано́вський (також Грановський-Неприцький, псевдонім — Олександр Авратинський; *4 листопада 1887, Великі Бережці, Волинь — †1976, Сент-Пол, США) — український науковець, зоолог-ентомолог (США), поет. Дійсний член НТШ та УВАН, голова Організації Відродження України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 4 листопада 1887 р. в с. Великі Бережці (тепер Кременецького району на Тернопільщині) в родині коваля.


Назва:Сергій (Куминський)

Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + Заарештований 4 листопада 1937 року. 5 грудня 1937 трійкою при УНКВС по Красноярському краю засуджений до розстрілу за звинуваченням в «участі в к / р офіцерсько-білогвардійській змові». Вирок приведений у виконання 11 грудня в Ачинську.


Назва:Ізбеков Володимир Олексійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 20 березня 1963 року. Похований в Києві на Міському кладовищі «Берківцях» (ділянка № 5). Наказом Управління охорони пам'яток історії, культури та історичного середовища № 53 від 4 листопада 1998 року могила є об'єктом культурної спадщини Подільського району в місті Києві.


Назва:Мілях Олександр Миколайович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Жив у Києві в будинку на вулиці Челюскінців, 15, квартира 31. Помер 25 жовтня 1985 року. Похований в Києві на Міському кладовищі «Берківцях» (ділянка № 79). Наказом Управління охорони пам'яток історії, культури та історичного середовища № 53 від 4 листопада 1998 року могила є об'єктом культурної спадщини Подільського району в місті Києві.


Зобр:1шт.


Назва:Годлін Михайло Михайлович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 5 вересня 1973 року. Похований в Києві на Міському кладовищі «Берківцях» (ділянка № 62). Наказом Управління охорони пам'яток історії, культури та історичного середовища № 53 від 4 листопада 1998 року могила є об'єктом культурної спадщини Подільського району в місті Києві.


Назва:Бандурак Володимир Юрійович

-Знайдено: + Бандурак Володимир Юрійович (*23 вересня 1915, Городенка, Фільварковий кут — †4 листопада 1982, Коломия) — український радянський письменник, громадський діяч, педагог.


Назва:Семенченко Кузьма Олександрович

-Знайдено: + 4 листопада 1939 року Кузьмі Семенченку присвоєне військове звання комбриг, а 4 червня 1940-го постановою РНК Союзу РСР — генерал-майор танкових військ. У листопаді того ж року він отримав призначення на посаду командира сформованої 19-ї танкової дивізії 9-го механізованого корпусу[39] Київського ОВО, яка дислокувалася у Рівному в казармах і парку колишньої 36-ї легкотанкової бригади імені Богомолова.


Назва:Топчій Петро Євгенович

-Знайдено: + Петро Євгенович Топчій (31 січня 1932 — 4 листопада 1988) — український співак.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 4 листопада 1988 року. Похований в Києві на Байковому кладовищі (ділянка № 33).


Зобр:1шт.


Назва:Вислоцький Дмитро

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народ. 4 листопада 1888 р. у с. Любова Ново-Санчеського повіту (Галичина).


Назва:Акопян Ара Хачатурович

-Знайдено: + Ара Акопян (вірм. Արա Խաչատուրի Հակոբյան, нар. 4 листопада 1980, Єреван) — вірменський футболіст, нападник та фланговий півзахисник клубу «Алашкерт». Молодщий брат Арама Акопяна, який також був футболістом та гравцем національної збірної Вірменії


Назва:Історія Стрия

Підзаголовок:== ЗУНР ==
Знайдено: + Мешканці Стрия зранку 1 листопада 1918 року зібралися біля міської ратуші, на щоглі, що була на подвір’ї ратуші вперше було піднято синьо-жовтий український прапор і пролунав національний гімн. Офіційно українська влада у місті встановилась з 4 листопада 1918 р. й тривала до 18 травня 1919 р.


Назва:Рудно (станція)

-Знайдено: + Станція Рудно знаходиться за пасажирським вагонним депо Львів. Це є крайня залізнична станція в межах Львова на напрямку Львів-Мостиська. Рух по цій залізничній колії було відкрито ще 4 листопада 1861 року, тож вона є найстарішою залізницею на Львівщині.


Назва:Алдатов Ібрагім Ерікович

-Знайдено: + Ібрагім Ерікович Алдатов (ос. Æлдаттаты Эрикы фырт Ибрагим; 4 листопада 1983) — український борець вільного стилю, чемпіон та багаторазовий призер чемпіонатів світу і Європи, учасник Олімпійських ігор. Багаторазовий переможець чемпіонатів України. Заслужений майстер спорту України з вільної боротьби
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 4 листопада 1983 року у селі Брут, неподалік Беслану, (Автономна Республіка Північна Осетія-Аланія).


Назва:Сонько Іван Федосійович

-Знайдено: + З 4 листопада 1942 року[40] полковник Сонько — командир 3-й артилерійської дивізії (7-й артилерійський корпус прориву, 5-а гвардійська армія, 1-й Український фронт). В січні 1945 року відзначився у боях з прориву оборони супротивника північно-західніше польського міста Опельн.


Назва:Міські голови Черкас

-Знайдено: + |4 листопада 2006


Зобр:4шт.


Назва:ПФС (Севастополь)

Підзаголовок:== Рекорди ==
Знайдено: + * Найбільша поразка в Кубку України: 0:13 («Шахтар» Донецьк, 4 листопада 2007 року, Севастополь)


Назва:Донбаська операція (1941)

-Знайдено: + | date = 29 вересня4 листопада 1941
-Знайдено: + Донбаська операція (1941) в німецькій військовій історіографії Битва в Приазов'ї — стратегічна оборонна операція радянських військ на південному фланзі радянсько-німецького фронту в ході операції «Барбаросса». Бойові дії радянських військ Південного фронту (командувач — генерал-лейтенант Рябишев Д. І., з 5 жовтня 1941 — генерал-полковник Черевиченко Я. Т.) і лівого крила Південно-Західного фронту (командувач — Маршал Радянського Союзу С. К. Тимошенко) велись в період з 29 вересня по 4 листопада 1941 року за утримання стратегічно важливого Донецького промислового регіону. В ході боїв радянські війська під натиском Вермахту залишили значну частину території Донбасу.
-Знайдено: + 4 листопада становище на південному фланзі радянсько-німецького фронту стабілізувалося, противник зупинив своє подальше просування, розпочавши перегрупування військ на зимову кампанію. За винятком Ворошиловградської області (нині Луганська область), весь Донбас було окуповано німецькими військами.


Зобр:1шт.


Назва:Багратян Грант Араратович

-Знайдено: + | періодкінець = 4 листопада 1996 року


Назва:Бабишкін Олег Кіндратович

-Знайдено: + Бабишкін Олег Кіндратович (* 4 листопада 1918, Переяслав-Хмельницький — † 17 грудня 1991, Київ, похований на Байковому кладовищі) — український літературознавець, доктор філологічних наук, лесезнавець.


Назва:Мольнар Михайло Ілліч

-Знайдено: + Народ. 4 листопада 1930 р. у с . Велика Чингава (нині с. Боржавське Виноградівського району Закарпатської обл.). Закінчив Празький університет (1955), потім аспірантуру Київського університету (1957). З 1974 р. працює старшим


Назва:Дьємерсі Мбокані

-Знайдено: + У сезоні 2009/10 Мбокані дебютував в Лізі чемпіонів та зіграв всі 6 матчів групового турніру[41]. 4 листопада 2009 року в домашній грі своєї команди проти грецького «Олімпіакоса» конголезький нападник забив гол і зробив гольову передачу Милану Йовановичу.


Зобр:1шт.


Назва:Дрималик Богдан Йосипович

-Знайдено: + Дрима́лик Богда́н Йо́сипович (нар. 1 вересня 1898, Березів — пом. 4 листопада 1956, Львів) — український піаніст-ансамбліст, фольклорист, композитор-аматор. Багато років як концертмейстер співпрацював з Соломією Крушельницькою. Створив високохудожні обробки народних пісень та низку оригінальних вокальних творів на слова українських та російських поетів.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер Богдан Дрималик 4 листопада 1956 р. і похований поряд з батьком на Личаківському цвинтарі у Львові.


Зобр:1шт.


Назва:Сезон ФК «Чорноморець» (Одеса) 2012—2013

-Знайдено: + | найбільша перемога=

«Чорноморець» 3:0 «Металург» Д
(Одеса; 4 листопада 2012)



Назва:Тарханов Михайло Михайлович (художник)

-Знайдено: + Тарханов Михайло Михайлович (Тархан) (* 4 листопада 1888, Зіньків Полтавської губернії — † 12 березня 1962, Москва) — український та російський графік і дизайнер.


Назва:Лупу Наталія Олексіївна

-Знайдено: + Наталія Олексіївна Лупу (4 листопада 1987) — українська легкоатлетка, бігунка на середні дистації, призерка чемпіонатів Європи, олімпійка.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою history не вказано текст
  2. «Сюрприз» для киян перенесли на вівторок
  3. Проезд в киевском метро подешевел
  4. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
    -Знайдено: + nreg=933/2006 Указ Президента України № 933/2006 від 4 листопада 2006 року «Про нагородження Б. Ступки орденом князя Ярослава Мудрого»]
  5. Литвин М., Науменко К. Історія ЗУНР... c.261-265
  6. ДИНАСТИЯ СТРУВЕ
  7. Ludwig Struve
  8. 1991 рік: Про порушення кримінальної справи за зраду Батьківщині стосовно М. Горбачова // Сайт КПРФ зі посиланням на спогади голови ради директорів «Інтерфаксу» Михайла Комісара
  9. Ілюхін В. І.Чому я порушив кримінальну справу щодо Горбачова М. С. / Особистий сайт В. І. Ілюхіна
  10. Комунальне підприємство «Редакція газети «Вишгород». Офіційна сторінка міста Вишгород. Процитовано 10 жовтня 2012.
  11. Вакарчук заспівав «Вночі»
  12. Газета «Волинь», № 1100, 24 листопада 2012
  13. Янукович не проти, щоб Львівський аеропорт носив ім'я Бандери. Історична правда, Українська правда
  14. Колесніков каже, що Янукович обманув львів'ян про аеропорт імені Бандери. Історична правда, Українська правда
  15. Парламентська більшість проголосувала проти імені Бандери. УНІАН
  16. Польща не хоче, щоб аеропорт Львова носив ім'я Бандери. Українська правда
  17. Указ Президента України № 1021/95 від 4 листопада 1995 року «Про нагородження відзнакою Президента України „Орден князя Ярослава Мудрого“»
  18. Щоправда цей привілей уважають фальсифікатом.
  19. [http://gazeta.ua/index.php?
  20. Про Національну гвардію України
  21. Указ Президента України № 1440/99 від 4 листопада 1999 року «Про нагородження відзнакою Президента України — орденом „За заслуги“»
  22. Біографія єпископа Юліана (Вороновського) на сайті Самбірсько-Дрогобицької єпархії
  23. Указ Президента України № 578/2006 від 26 червня 2006 року «Про відзначення державними нагородами України з нагоди 10-ї річниці Конституції України»
  24. [1]"Вісті Комбатанта" 8 лютого 2010 р.
  25. Програма «TANDEM» у Стамбулі// poruch.net
  26. v-variant.lg.ua//Фінал програми «TANDEM» 4 листопада 2012 року
  27. Постанова Центральної Ради ПФЛ №36 від 4.11.2010 року.
  28. Надія Мейхер презентувала в Москві свої грішні вірші — ТСН.уа
  29. Указ Президента України № 1010/2010 від 4 листопада 2010 року «Про призначення В. Пшонки Генеральним прокурором України»
  30. Указ Президента України № 1023/2010 від 12 листопада 2010 року «Про присвоєння класного чину»
  31. Указ Президента України № 1022/2010 від 12 листопада 2010 року «Про внесення змін до Указу Президента України від 6 квітня 2010 року № 506»
  32. Українська правда. В Україні новий генпрокурор
  33. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
    Підзаголовок:== Біографія ==
    Знайдено: + nreg=2670-17 Постанова Верховної Ради України № 2670-VI від 4 листопада 2010 року «Про надання згоди на призначення Президентом України Пшонки В. П. на посаду Генерального прокурора України»]
  34. У статті на позначення Української Православної Церкви у єдності з Московським Патріархатом використовуються її офіційні назви — Українська Православна Церква, Київська Митрополія або УПЦ
  35. Команда. Специальный выпуск № 10. Справочник болельщика № 3. Рекорды чемпионатов Украины по футболу 1992-2010. — Киев, 2010. — С. 32
  36. Маніфест ОУН
  37. Нариси з історії Дрогобича (від найдавніших часів до початку XXI ст.) — Дрогобич: Видавництво «Коло», 2009. — С. 188. — ISBN 978-966-7996-46-8.
  38. Гатчина. Турнір White Nights 2012
  39. З весни 1941 року в складі 22-го механізованого корпусу.
  40. Командный состав РККА
  41. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою матчи не вказано текст