Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/18 вересня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Миклухо-Маклай Микола Миколайович

Підзаголовок:=== Росія ===
Знайдено: + * Постановою Ради Міністрів СРСР № 167 від 29 січня 1947 року Інституту етнографії АН СРСР присвоюється ім'я М. М. Миклухо-Маклая (з 18 вересня 1990 року — Інститут етнології та антропології ім. М. М. Миклухо-Маклая АН СРСР).[1]


Зобр:37шт.


Назва:Горська Алла Олександрівна

-Знайдено: + А́лла Олекса́ндрівна Го́рська (* 18 вересня 1929, Ялта — † 28 листопада 1970, Васильків) — українська художниця-шістдесятниця і відомий діяч правозахисного руху 60-х років в Україні. Дружина художника Віктора Зарецького.


Зобр:1шт.


Назва:Даль Володимир Іванович

Підзаголовок:==== Оренбург ====
Знайдено: + Володимир Даль оселився в Оренбурзі в липні 1833 року і близько восьми років служив тут на посаді чиновника з особливих доручень при військовому губернаторі В. О. Перовському. Тут він двічі одружився, у нього народилися п'ятеро дітей (син і четверо дочок). Тут після приїзду Пушкіна до цього міста, що сталося увечері 18 вересня 1833, Даль зустрівся з ним і протягом трьох днів, аж до від'їзду поета в Уральськ, був його постійним співрозмовником.


Зобр:5шт.


Назва:Броди

-Знайдено: + 1 листопада 1918 року внаслідок поразки Австро-Угорщини у війні та розвалу багатонаціональної Габсбурзької монархії у Бродах було встановлено українську владу. Для управління Бродами і повітом був створений військовий комісаріат. Першим державним секретарем призначено Северина Левицького, дещо пізніше його замінив староста Іван Герасимович, а на чолі військової команди міста став надпоручник Ярослав Олексишин. 23 травня 1919 року в результаті наступу польської армії до Бродів увійшли передові частини армії генерала Галлера. І хоча в результаті Чортківської офензиви Українська Галицька армія 23 червня звільнила Броди, вже на початок липня місто знову захопили поляки. 26 липня 1920 року після трьох днів жорстоких боїв з поляками частини Червоної армії зайняли місто. Радянська влада проіснувала в Бродах лише півтора місяця. 18 вересня 1920 року місто знову захопили поляки. Тут встановлюється польська влада з усіма ознаками окупаційного режиму.


Зобр:15шт.


Назва:Гель Іван Андрійович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * 18 вересня 2009 року Президент України Віктор Ющенко нагородив Івана Геля орденом Свободи «за вагомий особистий внесок у відродження Української греко-католицької церкви та з нагоди 20-ї річниці виходу її з підпілля».[2]
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + nreg=759%2F2009 Указ Президента України №759/2009 від 18 вересня 2009 року «Про відзначення державними нагородами України»]</ref>


Назва:Шумський Олександр Якович

-Знайдено: + Олекса́ндр Я́кович Шумськи́й (*2 грудня 1890 — †18 вересня 1946) — український політичний діяч.


Зобр:2шт.


Назва:Бучач

-Знайдено: + Вересень 1939 р. Галичину зайняли радянські війська, 18 вересня 1939 р. в місто прийшов тоталітарний сталінський режим.
Прихід нової влади був по різному зустрінутий представниками як етнічних громад Бучача (української, єврейської, польської), так і різних соціальних прошарків — інформовані жителі знали про Голодомор, репресії 19371939. На жаль, для нової влади чільні представники української громади міста становили «буржуазно-націоналістичну» загрозу, були «занадто інтеліґентними та свідомими», тому їх переслідування не забарилось, а закінчилось воно жахливою різнею перед відступом більшовиків з Бучача. Тільки 1989 року рештки 148 бучачан, знайдених в підвалі церкви Св. Покорови, були поховані в спільну могилу біля церкви Св. Покрови.


Зобр:20шт.


Назва:Прилуки

-Знайдено: + | день міста = 18 вересня
святкування — перша субота після 17 вересня[3]


Зобр:5шт.


Назва:Хорол (місто)

-Знайдено: + Хорол і район окуповано німецько-фашистськими військами з 13 вересня 1941 року по 1823 вересня 1943 року. У жовтні 1941 року близько 460 жителів єврейської національності: старих, жінок і дітей фашисти розстріляли за містом. У Хоролі на території цегельного заводу, елеватора і нафтобази у вересні 1941 року фашисти влаштували табір військовополонених «Хорольська яма». Там були особливо тяжкі умови утримання в'язнів. Тільки з 22 вересня 1941 року по 1 травня 1942 року за німецькою статистикою в таборі загинуло 37 650 чоловік. Точних даних про кількість загиблих у Хорольській ямі немає, але вважається, що близько 91 тисячі. Хорол визволено за офіційними даними 19 вересня 1943 року 3-м гвардійським механізованим корпусом Воронезького фронту.


Зобр:3шт.


Назва:Історія української гривні

-Знайдено: + Паралельно з виготовленням гривні здійснювались заходи з впровадження власних потужностей для друкування грошових знаків і цінних паперів. 18 вересня 1991 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Про створення потужностей з виготовлення національної валюти і цінних паперів». Згідно з цією постановою Національний банк створив дирекцію з будівництва необхідних об'єктів. Були укладені угоди з провідними світовими виробниками найсучаснішого обладнання з виготовлення грошей, яке і стало технічною базою для друку гривні на вітчизняному Банкнотно-монетному дворі. Таким чином, були закладені основи для самостійного випуску українською державою власних грошових знаків.


Зобр:69шт.


Назва:Ярошенко Митрофан Корнійович

-Знайдено: + Ярошенко Митрофан Корнійович (* 1858, селище Врадіївка, тепер Миколаївської області — † 18 вересня 1926, Чернігів) — український актор, співак, режисер і антрепренер.


Назва:Українська Держава

Підзаголовок:=== Хронологія ===
Знайдено: + |18 вересня
-Знайдено: + : Відносини Української Держави з Доном носили союзницький характер. Початково обидві країни мали територіальні претензії одна до одної. Зокрема, Україна прагнула приєднати Таганрозький округ і західні волості колишньої Області війська Донського понад річкою Калитва, що були заселені українцями. Донці мали претензії на Старобільський повіт Харківської губернії та Луганськ. В травні розпочалися двомісячні переговори між українським міністром закордонних справ Дмитром Дорошенком та донськими представниками — міністром торгівлі Володимиром Лебедєвем та послом в Україні Олександром Черячукіним. Зважаючи на більшовицьку загрозу обидві сторони пішли на поступки. 8 серпня уряди Української Держави і Дону підписали договір, за яким визнали незалежність обох країн і зрекалися територіальних претензій. Міждержавний кордон було встановлено по межі між Областю війська Донського з одного боку та Воронезькою, Харківською і Катеринославською губерніями з іншого. В районі Маріуполя до України була приєднана невелика територія для забезпечення цілісності управління містом та портом. Договір також передбачав зрівняння в політичних правах українців та донських козаків, що проживали на в Донській республіці[4]. 18 вересня уряди Україну і Дону уклали окрему угоду щодо господарського життя Таганрозького промислового району. Керівництво ним здійснювала спільна доно-українська комісія, дислокована у Харкові. Політичний союз та економічна співпраця України і Дону зміцнювали їхні позиції в боротьбі проти російських більшовиків. Проте каменем спотикання залишалося кубанське питання — обидві сторони прагнули приєднати Кубань до себе[5].


Зобр:13шт.


Назва:Фіґоль Михайло Павлович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 18 вересня 1998 року відкрив домашню картинну галерею, присвячену 1100-річчю Галича.


Назва:Харківська єпархія УПЦ (МП)

-Знайдено: + 18 вересня 1993 року в місті Харкові відкривається дворічне Духовне Училище, яке було затверджено Священним Синодом УПЦ 19 жовтня 1993. А вже 12 вересня 1996 р. Харківське Духовне Училище отримало статус Семінарії. Термін навчання був збільшений на два роки. Ректором Семінарії став Митрополит Харківський і Богодухівський Никодим. Перший випуск у Семінарії відбувся 21 травня 1997 року, коли 26 осіб отримали дипломи про закінчення цього навчального закладу.


Зобр:13шт.


Назва:Симиренко Володимир Левкович

-Знайдено: + Володи́мир Льво́вич Симире́нко (* 29 грудня 1891 Мліїв, Черкаська область — † 1718 вересня 1938, Курськ, Росія) — український помолог і селекціонер плодових культур в Україні, один із перших агроекологів та розробників дослідницької справи методології сучасного садівництва. Професор Київського політехнічного інституту, Уманського і Полтавського сільськогосподарських інститутів.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Постановою генерального прокурора НКВД СРСР від 2 вересня 1938 засуджений до страти через розстріл. Присуд виконано в ніч з 17 на 18 вересня 1938. Місцем поховання Симиренка вважається урочище «Солянка» в міській зоні Курська.


Зобр:1шт.


Назва:Сільські вісті

-Знайдено: + Після проголошення незалежності України «Сільскі вісті» стояли близько до Соціалістичної партії України (СПУ). Головний редактор «Сільських вістей», Іван Сподаренко, який на той час вже близько тридцяти років очолював газету, у 2002 та 2006 обирався Народним депутатом України від СПУ. Але вже у 2007 між ним та керівництвом СПУ виникли розбіжності у політичних поглядах, у зв'язку з чим газета та партія пішли різними шляхами, а Іван Сподаренко перейшов до фракції блоку «Наша Україна — Народна Самооборона» у Верховній Раді України . 4 вересня 2007 вийшов в світ перший випуск газети «Сільські вісті від Івана Бокого», яка була розроблена партійним функціонером СПУ народним депутатом України Іваном Боким. Вже 18 вересня того ж самого року Господарський суд міста Києва припинив випуск цієї нової газети.


Назва:Дрогобич

-Знайдено: + 18 вересня в місто, не зустрівши опору польської армії, ввійшли війська вермахту. Бургомістром призначають представника місцевої польської громади, вивозять нафтопродукти, проте вже зранку 24 вересня німці покинули місто, так як, відповідно до пакту Молотова—Ріббентропа, Дрогобич переходив до радянської зони окупації. В 17.45 того ж дня по вулиці Стрийській в місто вступили війська 12-ї армії генерала Тюленєва.


Зобр:24шт.


Назва:Розгін Іван Федорович

-Знайдено: + Іва́н Фе́дорович Розгі́н (18 вересня 1897, село Куманів, нині Городоцького району Хмельницької області — 10 липня 1972, Детройт, США) — український біолог-патолог. Доктор біологічних наук (1937).


Назва:Лубни

-Знайдено: + | день міста = 18 вересня
-Знайдено: + День міста — 18 вересня.


Зобр:10шт.


Назва:Чорнобильська атомна електростанція

-Знайдено: + 18 вересня 1977 о 16:17 почався підйом потужності реактора і 26 вересня о 20:19 включений в мережу турбогенератор № 2 першого блока.
-Знайдено: + Після виконаних робіт з модернізації систем станції, передбачених заходами, затвердженими Міненерго СРСР 27 червня 1986 року і спрямованими на підвищення безпеки АЕС з реакторами РБМК, 18 вересня отримано дозвіл на початок фізичного пуску реактора першого енергоблока. 1 жовтня 1986 запущений перший енергоблок і о 16 год 47 хв здійснено підключення його до мережі. 5 листопада проведений запуск енергоблока № 2.


Зобр:6шт.


Назва:Полтава

-Знайдено: + 18 вересня 1941 р. Полтаву було захоплено військами «Вермахту»[6]. Місто стало адміністративним центром Полтавського ґебіту.


Зобр:15шт.


Назва:Прапор України

-Знайдено: + Жовтий (золотий) і синій кольори використовувалися на гербі Руського королівства 14 століття. Вони також вживалися на гербах руських земель, князів, шляхти і міст середньовіччя і раннього нового часу. У 18 столітті козацькі прапори Війська Запорозького часто вироблялися з синього полотнища із лицарем у золотих чи червлених шатах, із золотим орнаментом та арматурою. 1848 року українці Галичини використовували синьо-жовтий стяг як національний прапор. В 19171921 роках, під час української революції, цей стяг був державним прапором Української Народної Республіки й Української Держави. Впродовж 20 столітті жовто-блакитний прапор слугував символом українського національного опору проти комуністично-радянської окупації. 1991 року, після розвалу СРСР, цей прапор де-факто використовувався як державний стяг незалежної України. 18 вересня 1991 року Президія Верховної Ради України юридично закріпила за синьо-жовтим біколором статус офіційного прапора країни[7][8]. 23 серпня в Україні щорічно відзначають День державного прапора.
Підзаголовок:=== Сучасність ===
Знайдено: + 18 вересня 1991 року Президія Верховної Ради України своєю Постановою «Про прапор України»[7] фактично надала синьо-жовтому біколору статус офіційного прапора країни. З цього дня під цим прапором починають зустрічати іноземних гостей, приймати присягу військовослужбовці, працювати посольства України, він вивішується в ООН.


Зобр:10шт.


Назва:Носівка

Підзаголовок:== Люди ==
Знайдено: + * Падун Микола Миколайович (*18 вересня 1939) — український гідролог, доцент географічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка.


Зобр:7шт.


Назва:Павлоград

-Знайдено: + | день міста = 18 вересня


Зобр:8шт.


Назва:Вишгород

-Знайдено: + 18 вересня 1941 року Вишгород захопили німецько-фашистські війська. З перших днів тут почав діяти рух Опору,[9] який був зв'язаний з партизанським загоном «Перемога», що базувався в Вищедубечанському районі[10]. У січні 1942 року членом підпільної групи стала 20-річна дівчина М.С. Гриненко. Вона збирала відомості про розташування ворожих військ, розповсюджувала листівки, переправляла в загін зброю, набої, продовольство. 12 серпня 1943 року під час перевезення чергової партії зброї її схопили і стратили. Партизанку було посмертно нагороджено медаллю «За бойові заслуги», її ім'ям названо одну з вулиць Вишгорода.


Зобр:8шт.


Назва:Дунаївці

-Знайдено: + 27 травня 1993 року в місті під егідою Інституту історії України НАН України, Всеукраїнської спілки краєзнавців за участю викладачів Кам'янець-Подільського державного педагогічного інституту відбулася наукова краєзнавча конференція «Дунаївці: їх роль і місце в історії Поділля». В подальшому такі конференції стали регулярними, і 2003 року відбулася п'ята (ювілейна) науково-краєзнавча конференція, приуроченої 600-річчю першої згадки про місто Дунаївці та 80-річчю утворення Дунаєвецького району. Недаремно кам'янець-подільський дослідник Лев Баженов відзначає, що зараз спостерігається «небачений розвій нинішнього краєзнавства [на Хмельниччині], який за більшістю показників перевершив попередні здобутки в цій галузі»[11]. Нарешті, 18 вересня 2008 року в Дунаївцях відбулася чергова Всеукраїнська науково-краєзнавча конференція «Дунаєвеччина в контексті історії України», присвячена 605-ій річниці з часу першої згадки про місто Дунаївці і 85-річчю утворення Дунаєвецького району. Її організаторами виступали Дунаєвецькі районна рада, районна державна адміністрація, міська рада, районна бібліотека і районна організація Всеукраїнської спілки краєзнавців, а та­кож Кам'янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка — Центр дослідження історії Поділля Інституту історії України, що функ­ціо­нує на його базі, університетська наукова бібліотека. На заході виступили 65 доповідачів, і вже традиційно за його результатами було видано черговий (уже IV-й) випуск наукових праць «Дунаєвеччина очима дослідників, учасників і свідків історичних подій»[12].


Зобр:31шт.


Назва:Пирятин

-Знайдено: + | день міста = 18 вересня
-Знайдено: + У ІІ Світову війну Пирятин перебував у німецько-фашистській окупації рівно 2 роки — від 18 вересня 1941 року до 18 вересня 1943 року. За цей час, у період з 1 вересня 1942 до 18 вересня 1943 року, місто було адміністративним центром Пирятинського ґебіту. 19 вересня 1943 року 309-й і 237-й стрілецьким дивізіям генерал-майора Д. Ф. Дрьоміна і полковника П. М. Мароля, які відзначилися при визволенні Пирятина від німецьких загарбників, наказом Верховного Головнокомандуючого присвоєно почесне найменування «Пирятинських». У 1944 році Пирятинський аеродром став одним з кінцевих пунктів операції «Френтік».


Зобр:8шт.


Назва:Брюховичі

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Про початки освоєння території нинішніх Брюховичів багато відомостей подає Денис Зубрицький у «Хроніці міста Львова». Король Владислав II Ягайло своїм привілеєм від 18 вересня 1415 року надав Львову великі обшири-розлогі ґрунти, порослі чагарником і лісами, що належали Львівському староству, з правом використовувати їх і закладати колонії. На цих територіях згодом виникли міське село Кульпарків, Білогорща і Бруховичі.


Зобр:3шт.


Назва:Свєнціцький Іларіон Семенович

-Знайдено: + Свєнці́цький Іларіо́н Семе́нович (*7 квітня 1876, Буськ, Львівська область — †18 вересня 1956, Львів) — український філолог, етнограф, музеєзнавець, громадсько-культурний діяч, доктор філологічних наук з 1902 р., дійсний член НТШ з 1914 р.


Зобр:1шт.


Назва:Сосулівка

-Знайдено: + 2 жовтня 1990 р. Рада в справах релігії при Раді Міністрів УРСР підтримала заяву віруючих с Сосулівки і зняла з реєстрації релігійну громаду Руської православної церкви і зареєструвала православну релігійну громаду (незалежної церкви) Київського патріархату. (Справка 18 вересня 1990 р.)


Назва:Підгайці

-Знайдено: + 18 вересня 1939 — проголошена радянська влада.


Зобр:6шт.


Назва:Нижні Гаї

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 1 вересня 1939 нападом Німеччини на Польську республіку розпочалась Друга світова війна, а вже 18 вересня війська вермахту зайняли центр Дрогобицького повіту. Днем раніше збройні сили СРСР перейшли східні кордони Польщі й рушили їм назустріч. Чи були гітлерівці в Нижніх Гаях, наразі невідомо. 24 вересня німці покидали місто, а Червона Армія навпаки, його займала. Але, як свідчить історія Дрогобича, військовослужбовці обох держав все-таки зустрілися на трасі Стрий—Дрогобич, до якої прилягають й Нижні Гаї, і навіть зробили спільне фото на пам'ять. Як видно з написів польською мовою на дороговказі, зображеному на світлині («Стрий — 23 км» та «Дрогобич — 6 км»), подія мала місце майже поряд з селом, кількома кілометрами ближче до Дрогобича. Територія Нижніх Гаїв, як і вся Західна Україна, була анексована Радянським Союзом й приєднана до УРСР.


Зобр:1шт.


Назва:Брацлавське воєводство

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + За Білоцерківським мирним договором, укладеним між гетьманом України Богданом Хмельницьким і польським урядом 18 вересня 1651 року козацькою територією визнавалося лише Київське воєводство, в Брацлавське воєводство повернулася польська адміністрація. В травні 1652 р. Богдан Хмельницький анулював умови цього договору.


Зобр:2шт.


Назва:Адміністративний поділ Тернопільської області

-Знайдено: + 5 серпня 1772 в Петербурзі між Австрією, Пруссією і Росією була підписана таємна конвенція про 1-й поділ Польщі, за якою Австрія захопила Галичину. Згідно з австрійсько-російською угодою 18 вересня 1773 Австрія зайняла також південну частину Кременеччини. Отже, територія Тернопільщини на північ від лінії сіл БілозіркаМоскалівкаВерещакиШимківціКолоднеЗаруддяРаковецьБутинУстечкоБашукиЛопушнеКрутнів, включаючи їх, залишалася за Річчю Посполитою, а решта відійшла до Австрійської імперії.


Зобр:2шт.


Назва:Тернопільський став

-Знайдено: +

Захід сонця, 18 вересня 2012



Зобр:11шт.


Назва:Зоря (Луганськ)

Підзаголовок:=== Сучасність ===
Знайдено: + У 2009 році після смерті президента клубу Валерія Букаєва «Зоря» знову опинилася у скрутному фінансовому становищі. 18 вересня клуб було передано на баланс Федерації футболу Луганської області, а президентом клубу став Маноліс Пілавов[13]. В листопаді 2009 року президентом клубу став Євген Гєллєр[14].


Зобр:34шт.


Назва:Капустянський Іван Назарович

-Знайдено: + Капустянський Іван Назарович (псевд. Іван К-й, Ів. К., Ж. Шунський, Янек) (18 вересня 1894 — †24 листопада 1937) — український літературознавець, журналіст, критик, бібліограф, музейний та архівний працівник. Репресований комуністичним режимом СРСР.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився в селі Рокити (нині село Жовтневе Семенівського району Полтавської області) 18 вересня 1894 р. Походив з родини дяка. Навчався у Лубенському духовному училищі, Полтавській духовній семінарії та Ніжинському історико-філологічному інституті. Протягом 1916–1918 рр. служив у війську, деякий час працював у навчальних закладах на Чернігівщині і Полтавщині. У 1919 р. затверджений професорським стипендіатом при Київському університеті Св. Володимира.


Назва:Заклинський Ростислав Романович

-Знайдено: + Заклинський Ростислав Романович (псевдоніми і криптоніми: Славко, Закл., Рост., Ром., З. Я., В'юн, Славко З., Юн В., Р. З., Н. Н.; *20 жовтня 1887, Станиславів (нині: Івано-Франківськ) — †18 вересня 1974, Львів) — історик, письменник, редактор, педагог, фольклорист, музеєзнавець, доктор права (1918). Похований у Львові.


Назва:Булаховський Леонід Арсенійович

-Знайдено: + На фасаді будинку № 9 по вулиці М. Коцюбинського в Києві, де він проживав у 19441961, роках 18 вересня 1971 року встановлено меморіальну дошку (бронза; барельєф; скульптор Ю. К. Скоблікова, архітектор А. Д. Іванова)[15]


Назва:Бура-Мацапура Віра Іванівна

-Знайдено: + Ві́ра Іва́нівна Бура́-Мацапу́ра (*5 вересня (18 вересня) 1900, с. Бучки Стародубського повіту Чернігівської губернії, нині Брянської області Росії — 29 січня 1991, Київ) — український графік, поліграфіст.


Назва:Александров Олександр Іванович

-Знайдено: + Олекса́ндр Іва́нович Алекса́ндров (Се́лезень) (*14 лютого 1894, Харків — †18 вересня 1948, Київ) — український живописець і графік.


Назва:Амбіцький Мирон Іванович

-Знайдено: + Миро́н Іва́нович Амбі́цький (*18 вересня 1928, Прусик, тепер Польща) — український різьбяр, брат Юрія Амбіцького. Член Національної спілки художників України (від 1961 року).


Назва:Шупарка

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 18 вересня 1939 польський загін. (бл. 100 осіб) у Шупарці влаштував погром.


Назва:Іллінці

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Багато видатних діячів визвольного руху українського народу проти турецько-татарських та польсько-шляхетських поневолювачів побували в Іллінцях. Так, у 1650-1651 роках Іллінецького сотника Івана Туровця неодноразово відвідував тогочасний кальницький полковник Іван Богун — талановитий полководець, соратник Богдана Хмельницького. А 18 вересня 1655 року та 17 травня 1656 року в місті зупинявся сам гетьман України. Частим гостем Іллінецької сотні (1659, 1661, 1671 роки) був Іван Сірко, який згодом став знаменитим кошовим отаманом Запорозької Січі.


Зобр:4шт.


Назва:День Державного Прапора України

-Знайдено: + 18 вересня 1991 року Президія Верховної Ради України своєю Постановою «Про прапор України»[7] фактично надала синьо-жовтому біколору статус офіційного прапора країни. З цього дня під цим прапором починають зустрічати іноземних гостей, приймати присягу військовослужбовці, працювати посольства України, він вивішується в ООН.


Зобр:1шт.


Назва:Власюк Ігор Станіславович

-Знайдено: + І́гор Станісла́вович Власю́к (нар. 18 вересня 1965, Монастирище Черкаської області) — український економіст, журналіст, редактор, громадський діяч.
-Знайдено: + Народився 18 вересня 1965 року у м. Монастирище на Черкащині.


Назва:Микульчин-Мерлені Іріні Олексіївна

-Знайдено: + * Орден «За заслуги» III ст. (18 вересня 2004) — за досягнення значних спортивних результатів на XXVIII літніх Олімпійських іграх в Афінах, піднесення міжнародного авторитету України[16]


Назва:Бутурлін Василь Васильович

-Знайдено: + Після укладення Переяславської угоди очолював російські війська, вислані на допомогу українському козацтву, і керував ними у переможній битві з поляками при Слоніградку 18 вересня 1655 року. Втім, Хмельницький і Бутурлін не змогли розвинути цей ранній успіх. Облога Львова закінчилась невдачею - місто взяти не вдалося, а львів'яни відмовились присягати московському царю. Через два тижні під Озерною та Тернополем Хмельницький та Бутурлін зазнали поразки від кримського хана, союзника Яна Казимира. Після безславної спроби завоювати Галичину, московське та козацьке війська повернулись на Україну. Дізнавшись, що цар не пробачив поразки і наказав відрубати йому голову, Бутурлін отруївся в грудні 1655 року.


Назва:Волинь (футбольний клуб)

-Знайдено: + * Найбільша поразка: 0:7 («Шахтар» К, 18 вересня 1971 року, Кадіївка; СКА Л, 22 вересня 1978 року, Львів)


Зобр:3шт.


Назва:Охримович Степан

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Народився 18 вересня 1905 року в місті Сколе.


Зобр:8шт.


Назва:Богородичин

-Знайдено: + 18 вересня 1939 мешканці Богородичина Іван Дмитрук, Іван Слободян та Володимир Кликайло роззброїли рештки польського війська, яке утікало. Для наведення в селі порядку та захисту від польських банд створено народну міліцію, сільський комітет з 9 осіб, на чолі з Володимиром Кликайлом. Дідицьку землю — 55 га, інвентар, майно розділили серед малоземельних, а згодом радянська влада все усуспільнила.


Назва:Глибокий Яр

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + До 18 вересня 1778 215 жителів села, згідно з Відомостями про виведених з Криму до Приазов'я християн А.В. Суворова, були переселені в Приазов'я, де заснували однойменне село Улакли, нині в Великоновосілківському районі Донецької області .


Назва:Білоног Юрій Григорович

-Знайдено: + * Орден «За заслуги» II ст. (18 вересня 2004) — за досягнення значних спортивних результатів на XXVIII літніх Олімпійських іграх в Афінах, піднесення міжнародного авторитету України[17]


Назва:Никон (Калембер)

-Знайдено: + Єпи́скоп Черні́гівський і Нíжинський Ни́кон (в миру Калембер Володимир Максимович) (нар. 23 вересня 1958 року в селі Черняхів Острозького району Рівненської області. пом. 18 вересня 2002 року).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Раптово помер після перенесеного інсульту 18 вересня 2002 року. Похований на території храму святих мучеників князя Михаїла і боярина Федора м. Чернігова 22 вересня 2002 р.[18].


Назва:Коротюк Вадим Іванович

-Знайдено: + | початок2 = 18 вересня 2012
-Знайдено: + Народний депутат України 6-го скликання з 23 листопада 2007 від «Блоку Юлії Тимошенко», № 155 в списку. На час виборів: тимчасово не працював, член партії ВО «Батьківщина». Член фракції «Блок Юлії Тимошенко» (з 23 листопада 2007). Член Комітету з питань бюджету26 грудня 2007). 30 липня 2012 вийшов з фракції «Блок Юлії Тимошенко» і 18 вересня 2012 увійшов до фракції «Партія регіонів».


Назва:Тедеєв Ельбрус Сосланович

-Знайдено: + * Орден «За заслуги» II ст. (18 вересня 2004) — за досягнення значних спортивних результатів на XXVIII літніх Олімпійських іграх в Афінах, піднесення міжнародного авторитету України[19]


Назва:Одеський національний політехнічний університет

-Знайдено: + |дата = 18 вересня
-Знайдено: + |день університету = 18 вересня
-Знайдено: + Одеський національний політехнічний університет (ОНПУ) — вищий навчальний заклад у місті Одеса. Створений 18 вересня 1918 року.
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 18 вересня 1918 року відбулося офіційне відкриття нового інженерного закладу в Одесі, цей день і є днем народження Одеського політехнічного інституту. Пройшли перші лекції. На факультетах почали своє навчання близько 920 студентів, а до професорсько-викладацької діяльності приступило 57 професорів, доцентів та викладачів, в допомогу їм стали 28 лаборантів та службовців. Серед блискучої плеяди викладачів молодої Політехніки неможливо оминути імена таких відомих вчених, як лауреат Нобелівської премії Тамм І. Є., академіки Мандельштам Л. І., Папалексі М. Д., Амелін А. Г., Аганін М. А., професори Кузнєцов К. А., Заврієв К. С., Кларк Ч. Д., Тимченко І. Ю. та ін.


Зобр:1шт.


Назва:Родітєлєв Сергій Васильович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 18 вересня 1958 (с.Лозліве, Курська область, Росія); росіянин; дружина Валентина Петрівна (1958) — паспортистка районого паспортного столу; дочка Олена (1982).


Назва:Великі Озера (село)

-Знайдено: + 18 вересня 1939 року у Великих Озерах покінчив життям самогубством Станіслав Ігнатій Віткевич — відомий польський художник, фотограф, письменник, драматург і філософ. До 1988 року був похований на місцевому цвинтарі.


Назва:Ольшана

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Під час німецько-радянської війни Вільшана була окупована німцями. Окупація тривала рівно два роки — з 18 вересня 1941 по 18 вересня 1943 року. 9 вересня 1943-го, за дев'ять днів до звільнення силами 42-ї гвардійської стрілецької дивізії, у Вільшані проведено каральну операцію — в Панському яру розстріляно 76 мирних жителів Вільшани, Тарасівки та Жовтневого.


Назва:Великий Байрак

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + З 14 вересня 1941 до 18 вересня 1943 територія сільради була окупована німецько-фашистськими військами. Гітлерівці стратили 4 чол., вивезли на примусові роботи до Німеччини 170 чол.[20]


Назва:Копили

-Знайдено: + 18 вересня 1941 року, перед самим приходом німецьких окупантів у Полтаву, в районі між Копилами і Макухівкою зупинився на ночівлю циганський табір, який втікаючи від німців прямував до Харкова. Наступної доби німецьке командування відправило на трасу Київ—Полтава—Харків кілька автомашин з карателями. Усі хто був у таборі — майже тисяча осіб — були розстріляні. Врятувалася тільки одна жінка, яка перед цим пішла в село і повертаючись почула постріли[21].


Зобр:3шт.


Назва:Кротенки

-Знайдено: + У вересні 1941 року переправою в Кротенках скористалися останні захисники Полтави — танкісти Героя Радянського Союзу майора (а в майбутньому двічі Героя, генерал-полковника танкових військ) Василя Сергійовича Архипова. З 16 по 18 вересня полк Архипова вів оборонні бої в передмістях міста, прикриваючи евакуацію населення і обладнання підприємств міста. Врешті, після запеклих вуличних боїв, командиром полку було прийняте рішення про прорив і вихід з оточення. Через те, що мости через Ворсклу були зруйновані, за порадою місцевих жителів вирішено було форсувати річку в місті переправи російських військ у 1709 році. Вночі, розвиваючи максимальну швидкість, танки Архипова форсували річку глибиною до двох метрів. З оточення було виведено 92 танки, вісім гаубиць, декілька десятків автомобілів.


Зобр:2шт.


Назва:Макухівка

-Знайдено: + 18 вересня 1941 року, перед самим приходом німецьких окупантів у Полтаву, в районі між Копилами і Макухівкою зупинився на ночівлю циганський табір, який втікаючи від німців прямував до Харкова. Наступної доби німецьке командування відправило на трасу Київ—Полтава—Харків кілька автомашин з карателями. Усі хто був у таборі — майже тисяча осіб — були розстріляні. Врятувалася тільки одна жінка, яка перед цим пішла в село і повертаючись почула постріли[22].


Зобр:1шт.


Назва:Тарнопольське воєводство

-Знайдено: + 17 вересня 1939 року більшовицькі війська перетнули польсько-радянський кордон і вступили на територію Тернопілського воєводства. Спочатку населення прихильно поставилося до них, тому радянські війська поступово захопили усю територію Західної України. Тернопільщина опинилися під більшовицькою окупацією повністю вже 18 вересня.


Зобр:20шт.


Назва:Баловне

Підзаголовок:==Релігія==
Знайдено: + 18 вересня 2011 року в селі освящено та урочисто відкрито Храм Різдва Пресвятої Богородиці[23].


Назва:Бадр Ель-Каддурі

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 31 серпня 2011 року перейшов на правах оренди в шотландський «Селтік» з Глазго[24], ставши першим марроканцем в історії «кельтів». Провівши шість ігор смугастої біло-зеленій футболці і відзначившись одним забитим м'ячем (18 вересня в легендарному дербі проти «Глазго Рейнджерс») ель Каддурі повернувся в січні 2012 року в «Динамо», так і не пристосувавшись до британського стилю гри. Проте, після повернення Бадр не зміг виграти конкуренцію у Горана Попова і влітку 2012 року його було відправлено до другої команди[25].


Зобр:10шт.


Назва:Гонтюк Роман Володимирович

-Знайдено: + * Орден «За заслуги» III ст. (18 вересня 2004) — за досягнення значних спортивних результатів на XXVIII літніх Олімпійських іграх в Афінах, піднесення міжнародного авторитету України[26]


Назва:Рубан Віктор Геннадійович

-Знайдено: + * Орден «За мужність» III ст. (18 вересня 2004) — за досягнення значних спортивних результатів на XXVIII літніх Олімпійських іграх в Афінах, піднесення міжнародного авторитету України[27]


Назва:Безсонова Ганна Володимирівна

-Знайдено: + * Орден княгині Ольги II ст. (18 вересня 2004) — за досягнення значних спортивних результатів на XXVIII літніх Олімпійських іграх в Афінах, піднесення міжнародного авторитету України[28]


Назва:Бабій Дмитро Васильович

-Знайдено: + Дмитро́ Васи́льович Бабі́й (18 вересня 1941) — народний депутат України 1-го скликання.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 18 вересня 1941 року, в селянській сім'ї, українець. Освіта вища, економіст, Кам'янець-Подільський сільськогосподарський інститут.


Назва:Осипенко-Радомська Інна Володимирівна

-Знайдено: + * Орден княгині Ольги III ст. (18 вересня 2004) — за досягнення значних спортивних результатів на XXVIII літніх Олімпійських іграх в Афінах, піднесення міжнародного авторитету України[29]


Назва:Слов'янська партія

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Третій з'їзд ГКУ відбувся під проводом Олександра Базилюка 18 вересня 1993 року в Києві. Були прийняті зміни до статуту та партійна фана. З метою висування кандидатів в Народні депутати України на парламентських виборах 1994 року 18 — 19 грудня в Харкові відбувся четвертий з'їзд ГКУ. Також було прийнято рішення вважати партію за ліво-центристську.


Назва:Федак Юліана Леонідівна

-Знайдено: + |найвища_одиночна_позиція = 63 (18 вересня 2006)
Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + Найвища позиція в рейтингу — № 63 (18 вересня 2006). Виграла 5 турнірів ITF.


Назва:Партія економічного відродження

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + На парламентських виборах 1994 року суто регіональній ПЕВК вдалося провести до Верховної Ради України одного свого представника — Володимира Єгудіна. Щодо місцевої політики, то до складу Верховної Ради Криму були обрані лише два члени ПЕВК — Володмир Шевйов та Анушаван Данелян. Попри такої малої чисельної ваги останній став заступником Голови кримського парламенту (до вотуму недовіри 18 вересня 1996 року).


Назва:Гончаров Валерій Володимирович

-Знайдено: + * Орден «За заслуги» II ст. (18 вересня 2004) — за досягнення значних спортивних результатів на XXVIII літніх Олімпійських іграх в Афінах, піднесення міжнародного авторитету України[30]


Назва:Костевич Олена Дмитрівна

-Знайдено: + * Орден «За заслуги» III ст. (18 вересня 2004) — за досягнення значних спортивних результатів на XXVIII літніх Олімпійських іграх в Афінах, піднесення міжнародного авторитету України[31]


Назва:Гутцайт Вадим Маркович

-Знайдено: + * Заслужений працівник фізичної культури і спорту України (18 вересня 2004) — за вагомий особистий внесок у підготовку та забезпечення високих спортивних досягнень національної збірної команди України на XXVIII Олімпійських іграх у Афінах[32]


Зобр:1шт.


Назва:Орден Свободи

-Знайдено: + # Гель Іван Андрійович (18 вересня 2009)[33]


Зобр:2шт.


Назва:Йосипенко Микола Кузьмович

-Знайдено: + Йосипенко Микола Кузьмич (18 вересня 1912, Київ - 17 квітня 1983, Київ) — український мистецтвознавець, доктор мистецтвознавства (1959).


Назва:Таран Руслана Олексіївна

-Знайдено: + * Орден княгині Ольги II ст. (18 вересня 2004) — за досягнення значних спортивних результатів на XXVIII літніх Олімпійських іграх в Афінах, піднесення міжнародного авторитету України[34]


Назва:Говорова Олена Іванівна

-Знайдено: + Олена Іванівна Говорова (18 вересня 1973, Ізмаїл) — українська легкоатлетка, яка спеціалізувалася у стрибках у довжину та потрійному стрибку, призер Олімпійських ігор.


Назва:Керченський тролейбус

-Знайдено: + | дата відкриття = 18 вересня 2004


Назва:Йов Угольський

-Знайдено: + |прославлений = 18 вересня 2008 року
Підзаголовок:==Канонізація==
Знайдено: + 18 вересня 2008 р. у селі Мала Уголька Тячівського району відбулося прославлення у лику місцевошанованих святих преподобного Йова (Кундрі).


Назва:Ґранти Президента України для випускників професійно-технічних навчальних закладів

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Ґранти встановлені починаючи з 2005/2006 навчального року у кількості 20 згідно з Указом Президента України «Про Положення про гранти Президента України для випускників професійно-технічних навчальних закладів» від 28 грудня 2004 р. № 1561/2004 на виконання Указу Президента України «Про додаткові заходи щодо вдосконалення професійно-технічної освіти в Україніі» від 18 вересня 2004 р. № 1102/2004:


Назва:Ураган (Івано-Франківськ)

-Знайдено: + | 18 вересня 2005


Зобр:1шт.


Назва:Гальчук Любомир Богданович

-Знайдено: + Любоми́р Богда́нович Гальчу́к (* 18 вересня 1981, Надвірна, Івано-Франківська область) — український футболіст. Захисник «Геліоса».


Назва:Пам'ятники Кіровограда

-Знайдено: + Найбільш недавніми в Кіровограді є пам'ятники видатному міському голові Єлисаветграда Олександрові Пашутіну, урочисто відкритий під час святкування Дня міста-2009 19 вересня 2009 року, та пам'ятник видатному громадському і політичному діячеві часів УНР, письменнику і політологу Володимиру Винниченку, який відкрили на День міста—2010 18 вересня 2010 року.
-Знайдено: + |Винниченку Володимирові || 2010 || між корпусами Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка || || Пам'ятник видатному громадському і політичному діячеві часів УНР, письменнику і політологу Володимирові Винниченку (перший у світі) відкрили урочисто на День міста—2010 18 вересня 2010 року. Автор пам'ятника — молодий львівський скульптор Володимир Цісарик і кіровоградський архітектор Віталій Кривенко[35].


Зобр:32шт.


Назва:Шаєвич Михайло Абрамович

-Знайдено: + Народився 18 вересня 1941 р. у м. Свердловську в родині військовослужбовця. Закінчив Всесоюзний державний інститут кінематографії (1972). Працює на Київській кіностудії ім. О. П. Довженка.


Назва:Безсонов Володимир Васильович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 18 вересня 2010 року, відразу після неочікуваної поразки 1-2 від ПФК «Севастополя»[36], подав у відставку[37]


Зобр:1шт.


Назва:Герб Черкас

-Знайдено: + За радянської влади перший герб був затверджений 18 вересня 1985 року рішенням 3 Сесії XIX скликання Черкаської міської ради. Щит перетятий лазуровим та червоним. У щиті — срібний вершник на срібному коні, що тримає в піднятих руках золотий сніп колосся. Під вершником — три золотих хвилі. У голові золотого картуша — чорна назва міста українською мовою, у його базі — серп та молот. Кінь — елемент історичного герба, символ степових просторів і козацтва. Вершник-юнак виражає собою образ Черкас, наймолодшого обласного центру України. Автори герба — М. Теліженко, А.Петренко та О.Костогриз.


Зобр:5шт.


Назва:Мельник Олексій Володимирович

-Знайдено: + 18 вересня 2004 року надано звання «Заслужений працівник фізичної культури та спорту України» — за вагомий особистий внесок у підготовку та забезпечення високих спортивних досягнень національної збірної команди України на XXVIII Олімпійських іграх в Афінах[38]


Назва:Пам'ятники Лубен

-Знайдено: + |Воїнам 337-ї стрілецької дивізії, пам'ятний знак || 1974 || по вулиці Ярослава Мудрого || || Встановлено на честь воїнів 337-ї стрілецької дивізії, які визволили місто Лубни від німецько-фашистських загарбників 18 вересня 1943 року, у 1974 році[39]


Зобр:15шт.


Назва:Дідушицький Володимир

-Знайдено: + Володи́мир Дідуши́цький (Дзєдушицький) (Włodzimierz Ksawery Tadeusz Dzieduszycki; *22 червня 1825 р., с.Яришів, Могилів-Подільський район, Вінницька область — †18 вересня 1899, с. Поториця, Сокальський район, Львівська область) — польський граф українського походження, меценат, колекціонер, природознавець, політичний діяч.


Зобр:4шт.


Назва:Тащи Борис Борисович

-Знайдено: + За молодіжний склад «Чорноморця» дебютував 18 вересня 2009 року, відразу забивши 2 голи у ворота «Іллічівця» на виїзді (перемога 3:0).


Назва:Фролков Володимир Йосипович

-Знайдено: + Фролков Володимир Йосипович (нар.18 вересня 1920) — український звукооператор. Член Національної спілки кінематографістів України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 18 вересня 1920 р. Учасник Великої Вітчизняної війни.


Назва:Приступа Едуард Вікторович

-Знайдено: + Едуа́рд Ві́кторович Присту́па, також відомий як Ді́ля (* 18 вересня 1975, Харків) — український співак, продюсер, телеведучий. Лідер гурту «НеДіля».


Назва:Ульшин Євген Іванович

-Знайдено: + Помер 18 вересня 2003 р.


Назва:Прометей (Дніпродзержинськ, 1991)

-Знайдено: + * Найбільша перемога - Друга Ліга: 1:0 ("Портовик" (Іллічівськ), 18 вересня 1995 року, Дніпродзержинськ).


Назва:Шаран Володимир Богданович

-Знайдено: + Володи́мир Богда́нович Шара́н (нар. 18 вересня 1971 року, Маріямпіль, Івано-Франківська область) — радянський та український футболіст і тренер. Півзахисник, грав, зокрема за «Карпати» (Львів), «Динамо» (Київ) і «Дніпро» (Дніпропетровськ). Провів 1 матч за національну збірну України.


Зобр:1шт.


Назва:Комарницький Віталій Станіславович

-Знайдено: + | пк-поновлення = 18 вересня 2012


Зобр:1шт.


Назва:Збірна України з хокею із шайбою

-Знайдено: + |align=center|18 вересня 1989


Зобр:10шт.


Назва:Янукізми

-Знайдено: + * В ході зустрічі з активом Одеської області 18 вересня 2012 року Янукович розповів про те, як він обігрує політиків: «…і навіть тих, які захоплюються самі собою або говорять, що вони політики високого національного рівня. Так. А насправді — як це називається — провінціали. Ми тут легко їх обігруємо. Раз, два — потрапляють до Києва, і ми тут з них робимо відбивну…» На репліку з зали: «І одеситів також?
-Знайдено: + », — президент зауважив, що з одеситів не так вже й легко зробити відбивну[40].


Зобр:1шт.


Назва:Православ'я на Черкащині

-Знайдено: + *Павло (Преображенський) (28 жовтня 190818 вересня 1911)


Зобр:8шт.


Назва:Кіровоградська єпархія Українського екзархату

-Знайдено: + З 18 вересня 1930 до 11 вересня 1931 єпископом Зинов'євським, вікарієм Одеської єпархії був священномученик Порфирій (Гулевич).
-Знайдено: + *Священномученик Порфирій (Гулевич), єпископ Зинов'євський, вікарій Одеської єпархії (18 вересня 193011 вересня 1931)


Зобр:3шт.


Назва:Дяченко Михайло Васильович

-Знайдено: + Перед вступом радянських військ до Станіславова 18 вересня 1939 року, Михайло Дяченко втік із залишеної поляками тюрми. Пізнього вечора пробирається у рідне село, аби попрощатися із братом. Того ж вечора він покидає Боднарів і нелегально виїжджає на Холмщину, рятуючись від нових репресій та переслідувань.


Зобр:7шт.


Назва:Колгоспна правда (Сатанів)

-Знайдено: + Перше число газети під назвою «Комуна» побачило світ 18 вересня 1931 року. Тоді це був орган Юринецького райкому КП(б)У та райвиконкому. 1933 року Юринецький район перейменували на Сатанівський. Під назвою «Комуна» газета виходила до 1 травня 1938 року.
-Знайдено: + На № 111 (3140) від 18 вересня 1959 року видання газети припинено у зв'язку з ліквідацією Сатанівського району [41] (сам район ліквідовано Указом Президії Верховної Ради УРСР від 23 вересня 1959 року [42]).


Назва:Історія Сатанова

-Знайдено: + 18 вересня 1931 року в Сатанові стала виходити районна газета «Комуна» (згодом — «Колгоспна правда»[43].
-Знайдено: + 17 вересня 1939 року частини Червоної армії перейшли державний кордон і вступили на територію Західної України та Західної Білорусії. Негайно стали надходити рапорти про «вдячність визволителям». Так, начальник прикордонних військ НКВС УРСР комдив Соколов відзвітував у Москву, що 18 вересня 1939 року в районі застави Сатанів до кордону з протилежного берега Збруча підійшла група мешканців села Калагарівка в кількості 300 осіб із оркестром і прапорами «з метою висловити свою вдячність і вітання». Цього ж самого дня на підставі звіту з України склав своє зведення у Москві й начальник політичного управління прикордонних військ НКВС СРСР дивізійний комісар Мироненко. Правда, інформація вже виглядала трохи інакше: «В районі застави Сатанів до нашого кордону підійшла група польських мешканців села Калагарівка кількістю 500 осіб із оркестром і червоними прапорами, щоби вітати РСЧА і дякувати за звільнення з-під ярма польських панів». Історик Сергій Ткачов прокоментував цю метаморфозу з 300 до 500 чоловік так: «Відчуваєте різницю між Києвом і Москвою, між комдивом і дивізійним комісаром?


Зобр:51шт.


Назва:Іванюшкіна Тетяна Анатоліївна

-Знайдено: + Тетя́на Анато́ліївна Іваню́шкіна (народилася 18 вересня 1966, Тула, Росія) — українська волейболістка, гравець 2-й темпу. Майстер спорту міжнародного класу.


Назва:Ніколаєв Андрій Анатолійович

-Знайдено: + Андрій Анатолійович Ніколаєв (18 вересня 1972, м. Київ, СРСР) — український хокеїст, захисник.


Назва:Баранюк Микола Дмитрович

-Знайдено: + | кінець_терміну = 18 вересня 2003
-Знайдено: + Баранюк Микола Дмитрович (*14 березня 1944, смт Казанка Миколаївської області) — український політик. Голова Київської обласної ради 14 квітня 1998 — листопад 2000, 6 вересня 2001 — 18 вересня 2003.
Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: +

Попередник: Голови Київської обласної ради
6 вересня 2001 - 18 вересня 2003
Наступник:
Сінько Василь Данилович
Засуха Анатолій Андрійович



Назва:Кубок Ліги (Україна)

Підзаголовок:== Учасники ==
Знайдено: + 18 вересня 2009 року, перед другим туром змагань, у зв'язку зі складним фінансовим становищем від участі в турнірі відмовився ФК «Лужани» (у першому турі команда була вихідна). Рішенням Адміністрації ПФЛ від 21 вересня 2009 року замість «Лужан» була заявлена «Волинь-Цемент»[44]


Зобр:25шт.


Назва:Цегельський Лев Теодорович

-Знайдено: + Цегельський Лев Теодорович (5 липня 1887, містечко, нині село Струсів Теребовлянського району Тернопільської області — 18 вересня 1973, м. Вроцлав, Польща) — український педагог. Син Теодора, брат М.-С.-Й., та Р., дядько М. (Атиногена) Цегельських. Доктор філософії (1912).


Назва:Локомотив (волейбольний клуб, Харків)

Підзаголовок:=== Гравці ===
Знайдено: + |align=center| 11 || Україна Україна||Микола Рудницький || 18 вересня 1981||align=center| 210 || центральний


Назва:Поділ (хокейний клуб)

-Знайдено: + |align=center|18 вересня 1972


Зобр:2шт.


Назва:133293 Андрушівка

-Знайдено: + |дата відкриття = 18 вересня 2003
-Знайдено: + 133293 Андрушівка (2003 SA33) — астероїд головного поясу, відкритий 18 вересня 2003 в Андрушівці, Житомирська область, Україна.


Назва:Сезон ФК «Дніпро» (Дніпропетровськ) 2010—2011

-Знайдено: + | головний тренер = Україна Володимир Безсонов (до вересня)
Україна Вадим Тищенко, в.о. з 18 вересня 2010 року
Іспанія Хуанде Рамос, з 1 жовтня 2010 року


Зобр:16шт.


Назва:Глух Федір Кирилович

-Знайдено: + Федір Кирилович Глух (18 вересня 1912, с. Беєве (нині Липоводолинського району Сумської області4 серпня 1984, Київ) - український юрист і державний діяч.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 18 вересня 1912 р. у с. Беєве Синівського району Сумської області в селянській родині.


Зобр:1шт.


Назва:Степанков Валерій Степанович

-Знайдено: + Вале́рій Степа́нович Степанко́в (*18 вересня 1947, село Слобідка-Рихтівська, нині Кам'янець-Подільського району Хмельницької області) — український історик. Доктор історичних наук. Професор.


Назва:Герб Чорнобая

-Знайдено: + |дата_затвердження =18 вересня 2002 року
-Знайдено: + Герб Чорнобая — офіційний символ селища міського типу Чорнобая затверджений рішенням Чорнобаївської селищної ради № 3-1 від 18 вересня 2002 року.


Назва:Герб міста Городища (Україна)

-Знайдено: + |дата_затвердження = 18 вересня 2003 року
-Знайдено: + Герб Городи́ща — офіційний символ міста Городища Черкаської області затверджений рішенням № 9-4/4 9-ї сесії міської Ради від 18 вересня 2003 року.


Назва:Тімоті Снайдер

-Знайдено: + Тімоті Девід Снайдер (англ. Timothy David Snyder; нар. 18 вересня 1969) — американський історик. Професор Єльського університету. Фахівець з історії Східної Європи та, зокрема, історії України, Польщі, Росії. Займається переважно історією XX століття. Дослідник націоналізму, тоталітаризму та голокосту. Дійсний член НТШ-Америка.


Назва:Кравченко Андрій Григорович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + * з 18 вересня 1942 року по 24 січня 1944 року командував 4-м танковим корпусом.


Назва:Список кавалерів ордена Свободи

-Знайдено: + |18 вересня 2009


Зобр:26шт.


Назва:Павловський Рафаіл Семенович

-Знайдено: + Рафаіл Семенович Павловський (18 вересня 1924, Бориспіль — 25 грудня 1989, Харків) — радянський офіцер, Герой Радянського Союзу, в роки радянсько-німецької війни командир батареї 134-го артилерійського полку 172-ї стрілецької дивізії 13-ї армії 1-го Українського фронту, старший лейтенант.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 18 вересня 1924 року в місті Борисполі (нині Київської області). Єврей. Член КПРС з 1945 року.


Зобр:1шт.


Назва:Стефанов Олександр Вікторович

-Знайдено: + Олександр Вікторович Стефанов (18 вересня 1950, Макіївка — 28 листопада 2007, Київ) — вчений у галузі фармакології, академік Академії медичних наук України, лауреат Державної премії України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 18 вересня 1950 року в Макіївці. У 1973 році закінчив Одеський медичний інститут (тепер — Одеський державний медичний університет) ім. М. Пирогова за фахом «лікувальна справа». Працюючи лікарем-терапевтом у районній лікарні, водночас серйозно займався науковими дослідженнями. У 1975 році захистив кандидатську дисертацію з питань фармакологічної дії інгібіторів протеолітичних ферментів.


Зобр:1шт.


Назва:Самутін Петро Зотович

-Знайдено: + Помер 14 вересня 1982 року в Балтиморі, штат Меріленд, похований 18 вересня на українському православному цвинтарі в Саут-Баунд-Бруку, штат Нью-Джерсі.


Зобр:1шт.


Назва:Ничипоренко Іван Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 6 (18 вересня) 1842 в Межигір'ї (нині у складі села Нових Петрівців Вишгородського району Київської області).


Зобр:1шт.


Назва:Коломієць Петро Леонтійович

-Знайдено: + Петро Леонтійович Коломієць (18 вересня 1917, Жавинка — 24 грудня 1974, Київ) — радянський офіцер, Герой Радянського Союзу, в роки радянсько-німецької війни командир ескадрильї 2-го гвардійського винищувального авіаційного полку 6-ї винищувальної авіаційної дивізії Військово-повітряних сил Північного флоту, гвардії капітан.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 18 вересня 1917 року в селі Жавинці (тепер Чернігівського району Чернігівської області) в сім'ї робітника. Українець. Член ВКП(б) з 1942 року. Освіта середня.


Зобр:1шт.


Назва:Чернігівсько-Полтавська операція

-Знайдено: + === 18 вересня ===


Зобр:2шт.


Назва:Козацька могила (Александрув-Куявський)

-Знайдено: + |відкрите = 18 вересня 1921 року
Підзаголовок:=== Освячення ===
Знайдено: + 18 вересня 1921 року до Александрова Куявського прибув головний капелан Дієвої Армії УНР, священик Павло Пащевський, який відправив Святу Службу Божу в таборовій каплиці, після чого освятив цвинтар. На урочистостях були присутні представники міських властей. Промови виголосили один із присутніх урядників, священик Пащевський і хорунжий Соловчук від імені таборової громади. На 17 могилах покладено вінки, під спів «Заповіту» на слова Тараса Шевченка[45].


Зобр:2шт.


Назва:Газети Херсонської області

-Знайдено: + Станом на 18 вересня 2009 р., 16 районних рад та районних адміністрацій області видавали власні газети. Не видавалися газети Горностаївського (Сільські новини) та Нижньосірогозького (Червоний промінь) районів.


Назва:Малина Маріанна Степанівна

-Знайдено: + Малина Маріанна Степанівна (нар. 18 вересня 1967, Холмськ, Сахалін) — українська письменниця. Лауреат національного конкурсу «Коронація слова» 2008 за містичний роман «Фіолетові діти».


Назва:Операція «Френтік»

-Знайдено: + 18 вересня повстанцям було скинуто 1248 контейнерів зі зброєю, боєприпасами, спорядженням. Втрати союзників — один B-17 (№ 43-38175 зі складу 390-ї авіагрупи) і два P-51 (№№ 42-26386, 44-19735, 355-а авіагрупа).


Зобр:24шт.


Назва:Авіабаза Полтава

-Знайдено: + 2 червня на аеродромі приземлилися перші бойові літаки союзників — 64 важкі бомбардувальники B-17. Протягом чотирьох місяців американці здійснили 18 рейдів з полтавського аеровузла — 2207 літако-вильотів на 12 важливих об'єктів в глибокому тилу противника, в повітряних боях ними було знищено щонайменше 100 німецьких літаків, на землі — понад 60. Літаки-розвідники виконали 117 бойових вильотів і сфотографували 174 цілі[46]. Але і після останнього рейду 18 вересня Полтавська авіабаза використовувалася союзниками — на неї в країну прибували літаки з дипломатичними представниками США, привозилася важлива кореспонденція і вантажі аж до червня 1945 року. Покидаючи Полтаву американці залишили в боєздатному стані більшу частину обладнання, включаючи аеродромне обладнання, засоби радіонавігації.


Зобр:3шт.


Назва:Борисикевич Михайло Михайлович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У 1866 р. вступив на медичний факультет Віденського університету, який закінчив 1872 р. Став аспірантом у клініці відомого офтальмолога Арльта, а пізніше — професора Штельвага. Протягом шести років удосконалював свій фах, служив військовим лікарем. Служив військовим лікарем, з 1887 року — професор окулістики. З 1889 р. — декан медичного факультету університету в м. Інсбрук (Австрія), з 1892 року — професор університету у м. Грац. Помер 18 вересня 1899 року в м. Граці.


Назва:Історія Пирятина

-Знайдено: + 18 вересня 1941 року німецько-фашистські загарбники окупували Пирятин і район.
-Знайдено: + 18 вересня 1943 року заудайські села Пирятинського району визволено від німецько-фашистських загарбників, до 23-ї години радянські війська штурмом оволоділи Пирятином. Вже наступного дня (19 вересня) було звільнено решту населених пунктів району.
-Знайдено: + 18 вересня 1993 року відбулося урочисте відкриття пам'ятника Т. Г. Шевченку у Пирятині.


Зобр:6шт.


Назва:Лицар із самопалом

Підзаголовок:== Кольори ==
Знайдено: + У 18 столітті герб Війська Запорозького зображався у синьо-червоно-золотій гамі. За гетьмана Кирила Розумовського, ордером від 18 вересня 1755 року, було введено його обов'язкове зображення на одній зі сторін полкових та сотенних корогв. Таким чином, наприклад, на лицьовій стороні зберігшегося до наших часів прапора Сенчанської сотні Лубенського полку, датованого 1760-ми роками, зображався козак на блакитному тлі, одягнений у позолочений червоний кунтуш поверх синього жупана, у червоних чоботях, із золотою рушницею на плечі. Герб був поміщений у бароковий щит, прикращений зброєю та чотирма хоругвами із зображенням російського імперського орла [47]. Корогва Домонтовської сотні Переяслав­ського полку цього ж періоду містить козака на жовтому тлі щита, що одягнений у червоний кунтуш поверх синього жупана, у червоних чоботях, із синьою рушницею на плечі. Герб був поміщений у бароковий щит, що оточений арматурою [48].


Зобр:35шт.


Назва:Стадниченко Агнеса Полікарпівна

-Знайдено: + Агнеса Полікарпівна Стадниченко (18 вересня 1935) — український вчений-біолог. Доктор біологічних наук, професор. Академік АН ВШ України з 2008 р.


Зобр:1шт.


Назва:Сучасна українська мова

-Знайдено: + * 18 вересня 1917 р. — Генеральний Секретаріят ухвалює постанову, де зазначено:


Зобр:33шт.


Назва:Почесні громадяни Севастополя [[Файл:|100пкс|thumb |150px|right]] -Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |6 серпня 1903 — 18 вересня 1997


Зобр:19шт.


Назва:Падун Микола Миколайович

-Знайдено: + Падун Микола Миколайович (*18 вересня 1939 року) — український гідролог, кандидат географічних наук, доцент географічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 18 вересня 1939 року в місті Носівка Чернігівської області. Закінчив у 1961 році Київський університет зі спеціальності «географ-гідролог». У 19611963 роках працював інженером в Українському державному інституті по проектуванню підприємств целюлозно-паперової промисловості «Укрдіпропапір». У 19631969 роках працював інженером, старшим інженером Українського державного проектно-пошукового і науково-дослідного інституту «Укрдіпроводгосп». У 19641968 роках працював керівником групи гідрологів в Алжирі, де проводив унікальні пошукові і практичні роботи з розробки будівництва водосховищ для зрошення. Кандидатська дисертація «Річний стік і водний баланс Північного Алжиру» захищена у 1974 році в Інституті географії АН СРСР.


Назва:Кравчук Ірина Вікторівна

-Знайдено: + Кравчук Ірина Вікторівна (* 18 вересня 1980, Луцьк) — українська поетеса, науковець. Кандидат наук з державного управління (2006). Член Національної спілки письменників України (2008). Співзасновник Української асоціації оцінювання, громадський діяч.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Кравчук Ірина Вікторівна народилася 18 вересня 1980 року в місті Луцьку у сім'ї Віктора Оксентійовича та Валентини Теофілівни Кравчуків.


Назва:Динамо Харків

-Знайдено: + |align=center|18 вересня 1989


Зобр:1шт.


Назва:Комітет опору диктатурі

-Знайдено: + ]]", що входить до Комітету, В'ячеслав Кириленко в ефірі радіо "Свобода" 18 вересня 2011 року. "Ми його (Ющенка) не вважаємо опозиційним політиком", - пояснив він. Також, за словами Кириленка, в списку не буде Віри Ульянченко[49].


Назва:Супер Вуйки

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Всесоюзну популярність «Вуйки» здобули на хіп-сейшні у Святому Саду у Львові в кінці серпня 1976. Ідея з'явилася під час розмови між Лемком, «Святим» і Аліком Олісевичем (за версією Аліка Олісевича сейшн відбувся 10 червня). На другий сейшн, що також відбувся у Святому Саду влітку 1977, до Львова прибуло близько сотні хіппі зі всього СРСР. Третій сейшн був запланований на 18 вересня 1977 року — день пам'яті Джимі Хендрикса. Проте у зв'язку з репресіями, що їх застосувала влада проти хіппі під час офіційного святкування Возз'єднання Західної України у складі СРСР, його було зірвано.


Назва:Корнющенко Іван Пилипович

-Знайдено: + Іван Пилипович Корнющенко (*18 вересня 1936 р. в с. Новомихайлівка Сумської області)  — український письменник, художник, журналіст, член НСПУ.
Підзаголовок:=== Рецензії ===
Знайдено: + Столбін О. Щедра осін на обжинки. // Сумщина.  — 1996, 18 вересня.


Назва:Даценко Іван Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Указом Президії Верховної Ради СРСР від 18 вересня 1943 року за зразкове виконання завдань командування по знищенню живої сили і техніки ворога та виявлені при цьому мужність і героїзм, гвардії старшому лейтенанту Даценку Івану Івановичу присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі Золота Зірка (№ 1733). Нагороджений орденом Червоного Прапора (31.12.1942) та медаллю «За оборону Сталінграда» (22.12.1942).


Зобр:1шт.


Назва:Войтович Станіслав Андрійович

-Знайдено: + Войтович Станіслав Андрійович (* 18 вересня 1965, з/с П'ятигорський Державинського району Цілиноградської області Казахської РСР) — засновник та Президент Групи компаній "ТЕРРА ФУД" - одного з найбільших в Україні вертикально інтегрованих холдингів, що займаються виробництвом молочної, м`ясної продукції, а також агробізнесом», Герой України.


Назва:Гомза Ярослав Юрійович

-Знайдено: + Гомза Ярослав Юрійович (нар. 18 вересня 1927 року в селі Монастирець Стрийського району Львівської області — 22 вересня 2011 року, с.м.т. Очеретине, Ясинуватський район, Донецька область) — український освітянин, 60-десятник, правозахисник, один з фундаторів УГС на Донеччині, актичний член Народного Руху України, Донецького обласного Товариства української мови імені Т. Г. Шевченка.


Зобр:1шт.


Назва:Сава (Тихомиров)

-Знайдено: + Архієпископ Сава (в миру Іван Михайлович Тихомиров, 15 березня 1819 село Палех, Вязниковський повіт, Володимирська губернія18 вересня 1896) — єпископ Російської Православної Церкви; з 23 квітня 1879 року єпископ (з 20 квітня 1880 архієпископ) Тверський і Кашинський. Церковний археолог.


Зобр:1шт.


Назва:Бобровников Олексій Вікторович

-Знайдено: + Олексій Вікторович Бобро́вников (нар. 11 квітня 1912 року, Київ — пом. 18 вересня 1998 року) — радянський і український художник театру та кіно. Брат художника Бобровникова Кирила Вікторовича.


Назва:Володимирський собор (Луганськ)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + В травні 1995 року було розпочато будівельні роботи. 18 вересня того ж року розпочалося бетонування фундаментної плити, а 25 вересня було проведено урочистий молебень з приводу закладки в масив фундаментної плити символічної капсули з іменами проектувальників, будівельників, священнослужителів, меценатів, що зробили свій внесок у будівництво собору.


Назва:Веселий (хутір)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Напередодні війни х. Веселий був квітучим, потопаючим в зелені садів населеним пунктом, тут в 34 будинках мешкало 178 чоловік. Звільнили хутір від німецької окупації 18 вересня 1943 року. Зразу ж після звільнення на хуторі знаходився штаб 2-ої гвардійської армії Українського фронту та аеродром. Після війни хутір було об'єднано із с. Новозелене. Станом на початок 2003 року на хуторі проживало 3 особи.


Зобр:1шт.


Назва:Кануков Джамбулат Батгириєвич

-Знайдено: + Після початку Першої світової війни добровільно повернувся до армії. З 19 липня 1914 у розпорядженні штабу 2-ї армії, а з 18 вересня 1914 за власним бажанням переведений до 22-го піхотного Нижньогородського полку, з 10 жовтня 1914 виконував обов'язки ад'ютанта цього полку.


Зобр:3шт.


Назва:13005 Станконюхов

-Знайдено: + |дата відкриття =18 вересня 1982
-Знайдено: + 13005 Станконюхов (13005 Stankonyukhov) — астероїд головного поясу, відкритий 18 вересня 1982 року.


Назва:Мурашко Василь Опанасович

-Знайдено: + У вересні 1915 року в боях між білоруськими селами Косута і Чижевичи[50], наступаючи в авангарді дивізії, полк оволодів Чижевичами і переслідував ворога більше чотирьох діб. Ряжці здобули багаті трофеї — шість легких гармат і два кулемети. За цей подвиг 18 вересня 1916 року прапорщик Мурашко був нагороджений орденом Святого Георгія 4-го ступеня[51]. У 1916 році Ряжський піхотний полк у складі 18-ї дивізії брав участь у наступі Західного фронту. За бій 14 липня 1916 року Мурашко 8 березня 1917 року отримав Георгіївську зброю[52].


Зобр:1шт.


Назва:Ізюмський тепловозоремонтний завод

-Знайдено: + Але 18 вересня 2009 року Господарський суд Харківської області поновив рогляд справи про банкрутство заводу[53], а 21 жовтня 2009 року він призначив розпорядника майна[54].


Зобр:2шт.


Назва:Пирятинський ґебіт

-Знайдено: + Пиря́тинський ґебі́т, окру́га Пиря́тин (нім. Kreisgebiet Pirjatin) — адміністративна одиниця у складі Генеральної округи Київ, що в свою чергу входила до Райхскомісаріату Україна під час німецької окупації Української РСР протягом Німецько-радянської війни. Утворена на території нинішніх Київської, Полтавської та Черкаської областей 1 вересня 1942 року.[55] Поділялась на 6 районів (нім. Rayons). Формально існувала до 1944 року,[56] фактично — до 18 вересня 1943, дня взяття Пирятина військами Степового фронту.


Зобр:1шт.


Назва:Юнес Беланда

-Знайдено: +

Юнес Беланда у складі «Монпельє» на матчі Ліги чемпіонів проти «Арсеналу». 18 вересня 2012



Зобр:4шт.


Назва:Петрухно Денис Олександрович

-Знайдено: + Денис Олександрович Петрухно (18 вересня 1989, м. Київ, СРСР) — український хокеїст, захисник. Виступає за «Харківські Акули» у Професіональній хокейній лізі.


Назва:Жарков Сергій Миколайович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У 1978 році Сергія було призвано до армії та направлено до одеського СКА, що виступав у першій лізі. У команді разом з Жарковим «служили» такі відомі футболісти як Ігор Бєланов, Петро Чілібі та інші. Відігравши в армійському клубі два з половиною роки, повернувся до «Чорноморця», ставши гравцем основного складу та на багато років застовпивши за собою ліву бровку як у захисті, так і в середній лінії. У 1984 році одесити посіли 4 місце в чемпіонаті СРСР, отримавши право представляти країну в Кубку УЄФА, де Сергій дебютував 18 вересня 1985 в матчі проти німецького «Вердера»[57]


Назва:Поліщук Наталія Юріївна

-Знайдено: + Поліщу́к Ната́лія (18 вересня 1983) — українська художниця.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Наталка народилася 18 вересня 1983 р. на Львівщині в родині художників Віри та Юрія Копчаків.


Назва:Весловуцький Цезар Васильович

-Знайдено: + Цезар Васильович Весловуцький (*18 вересня 1925, Хмельницька область?


Зобр:1шт.


Назва:Вовчук Іван Федорович

-Знайдено: + Вовчук Іван Федорович, (Справжнє ім'я — Вовк Федір Іванович; *18 вересня 1903 с. Очерувате, Семенівський район, Полтавська область — †14 травня 1979, Пітсбург, США) — український громадський і політичний діяч, віце-президент УГВР, член Проводу ОУН в еміграції.


Назва:Історія Дрогобича

-Знайдено: + 18 вересня в місто ввійшли війська вермахту. Окупанти примусили євреїв гасити пожежі та прибирати вулиці, чим зразу показали свій антисемітизм. Бургомістром призначають представника місцевої польської громади. В другому ешелоні німецьких військ рухалися, розділені на невеликі групи, бійці Військових відділів націоналістів, частина яких підійшла до околиць Дрогобича[58].


Зобр:21шт.


Назва:Вацлав Залеський

-Знайдено: + Вацлав Міхал Залеський (пол. Wacław Michał Zaleski, літ. псевдо Wacław z Oleska 18 вересня 1799 Олесько — 24 лютого 1849 Відень) — львівський етнограф, поет, драматург, театральний критик, політик.


Назва:Греченко Володимир Анатолійович

-Знайдено: + Греченко Володимир Анатолійович (18 вересня 1953, Амвросіївка Донецької обл.) — український історик, доктор історичних наук1992 р.), професор1992 р.), завідувач кафедри соціально - гуманітарних дисциплін Харківського національного університету внутрішніх справ, дослідник політичної історії України ХХ століття, автор численних монографій, підручників, навчальних посібників та статей. Праці друкувалися у Росії.


Назва:Баталін Олександр Сергійович

-Знайдено: + * Почесна відзнака Президента України (18 вересня 1996) — за значний особистий внесок у розвиток промисловості України, випуск конкурентоспроможної продукції[59]


Назва:Будний Борис Любомир

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народ. 18 вересня 1941 р. у Німеччині, у 1951 р. разом із батьками емігрував до Канади. Середню освіту здобув у Монреалі, вищу – у Сент Джордж Вілльямс університеті (1962), ступінь магістра – у МекГіл (1969). З 1966 р. перебував на федеральній службі Канади. Брав участь у радіопрограмах, українському хорі (1959-1967), драматичних виставах.


Назва:Чуркіна Анжеліка Леонардівна

-Знайдено: + Чуркіна Анжеліка Леонардівна (нар. 18 вересня 1969) — українська волейболістка, майстер спорту України міжнародного класу[60]. Бронзова призерка Літніх Паралімпійських ігор 2012 року.


Назва:Проект закону про наклеп

-Знайдено: + 18 вересня 2012 року проект закону був розглянутий Верховною Радою України та прийнятий в першому читанні 244 голосами «за»[61]. Ухвалення законопроекту спричинило різко негативну реакцію у суспільстві, і вже 25 вересня через тиск громадськості автор законопроекту зареєстрував проект постанови про скасування цього проекту закону[62][63]. На прес-конференції у Нью-Йорку Віктор Янукович зазначив, що «Журавський не випадково прийняв рішення про відкликання», адже почув думку Президента та однопартійців з цього приводу[64][65]. 2 жовтня 2012 року рішенням Верховної Ради законопроект було скасовано: за скасування проголосували 349 народних обранців[66].
Підзаголовок:== Голосування ==
Знайдено: + 18 вересня закон був включений до порядку денного засідання Верховної Ради. За його розгляд за скороченою процедурою проголосували 215 народних депутатів[67]


Зобр:3шт.


Назва:Рогожників Іван Анатолійович

-Знайдено: + Рогожників Іван Анатолійович (18 вересня 1877 — ?


Зобр:1шт.


Назва:Довжанський замок

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Вже у 1471 році Довжанський замок згадується, як «castellum Dolha». [68] В цій грамоті за 18 вересня 1471 року йдеться про рішення Національних зборів Угорщини, згідно з яким фортеця повинна бути зруйнована протягом 25 днів. Чи вона була повністю зруйнована — невідомо.


Зобр:4шт.


Назва:Адамов Роман Станіславович

-Знайдено: + До складу чеського клубу «Вікторія» (Пльзень) приєднався 18 вересня 2012 року. Наразі встиг відіграти за пльзенську команду 2 матчі в національному чемпіонаті.


Зобр:2шт.


Назва:Герб Корця

-Знайдено: + |дата_затвердження = 18 вересня 1995
-Знайдено: + Герб Ко́рця — офіційний символ м. Корець Рівненської області. Затверджений 18 вересня 1995 року сесією Корецької міської ради.


Назва:Прапор Корця

-Знайдено: + |затверджений = 18 вересня 1995 року
-Знайдено: + Прапор Ко́рця — офіційний символ м. Корець. Затверджений 18 вересня 1995 року сесією Корецької міської ради.


Назва:Лівадійський палац (срібна монета)

-Знайдено: + Монету введено в обіг 18 вересня 2003 року. Вона належить до серії «Пам'ятники архітектури України».


Зобр:1шт.


Назва:Малик Сергій Дмитрович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 18 вересня 2004 року Сергій Малик на спортивному автомобілі «Естонія 25» класу «Формула-1600» встановив рекорд України, заїхавши на гору Ай-Петрі, м. Ялта, Україна. 22 жовтня 2005 року Сергієм Маликом було встановлено ще один рекорд України «Три призових місця у всіх трьох заїздах різних класів автомобілів однієї гонки (або змагання)» - загальна довжина всіх заїздів склала 201 кілометр зі 134 кіл. За результатами автоспортивного сезону 2005 року Сергій Малик став чемпіоном України з кільцевих перегонів.


Назва:Даріо Брглес

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + pid=1808 Представляємо хорвацького легіонера Даріо БРГЛЕСА]</ref>. В Вищій лізі дебютував 18 вересня 2005 року в виїзному матчі проти запорізького «Металурга» (2:2). В січні 2006 а був виставлений на трансфер[69]. Всьго в «Арсеналі» провів два роки, після чого повернувся на батьківщину до клубу «Шибеник».


Назва:Ігор Вовковинський

-Знайдено: + Ігор Вовковинський (18 вересня 1982 р.) — українець, американський актор. Відомий своїм великим зростом — 2 метри і 30 сантиметрів. Занесений до Книги рекордів Гіннеса. У 1989 році емігрував до США, де і став відомим.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 18 вересня 1982 року в місті Бар на Вінниччині.[70] В перший клас Ігор пішов у школі № 257 Києва (на Виноградарі). Потім з мамою Світланою та старшим братом Олегом переїхав до США (місто Рочестер штат Мінесота). Саме там їм вдалося зібрати кошти на операцію та лікування, якого тоді потребував Ігор. На той час він досяг зросту 1 метр 82 сантиметри й важив більше 90 кілограмів.[71]


Назва:Сахаров Юрій Миколайович

-Знайдено: + Са́харов Ю́рій Микола́йович (*18 вересня 1922, Юзівка, нині Донецьк, УРСР — †26 вересня 1981, Київ) — український радянський шахіст і тренер, майстер спорту СРСР, міжнародний майстер Федерації заочних шахів ІЧКФ (шахи за листуванням).


Назва:Гацько Василь Миколайович

-Знайдено: + Василь Миколайович Гацько (нар. 18 вересня 1982, смт. Южна Ломоватка міста Брянки, Луганська область) — український політичний та громадський діяч.


Назва:Вердак Шимон

-Знайдено: + Помер 18 вересня 1949 у Кракові.


Зобр:1шт.


Назва:Міжнародний пакт про громадянські та політичні права

-Знайдено: + Пакт ратифіковано Указом Президії ВР СРСР 18 вересня 1973 року[72]


Зобр:1шт.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Коротка історія Інституту етнології та антропології ім. М. М. Миклухо-Маклая РАН (рос.)
  2. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  3. Прилуки // Дні міст України на www.calend.ru
  4. Уряд Української держави відмовився від ідеї приєднання Дону. Дмитро Дорошенко пізніше зазначав, що «українське правительство вважало, що краще мати на Дону українську іриденту і тим самим розбуджувати національну самосвідомість серед українського населення Дону, ніж мати в себе донську і тим самим російську іриденту». Цитата за: Бойко, Олена. Територія, кордони і адміністративно-територіальній поділ Української Держави гетьмана П. Скоропадського (1918) // Регіональна історія України. Збірник наукових статей. — 2009. — Випуск 3.— С.228.
  5. Бойко, Олена. Територія, кордони і адміністративно-територіальній поділ Української Держави гетьмана П. Скоропадського (1918) // Регіональна історія України. Збірник наукових статей. — 2009. — Випуск 3.— С.227 — 229.
  6. Полтава Історична
  7. а б в Постанова Президії Верховної Ради України «Про прапор України».
  8. Загадки «прапорних» постанов Верховної Ради
  9. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою енциклопедія України не вказано текст
  10. Вищедубечанський район в 1962 році увійшов до складу Києво-Святошинського району і припинив своє існування.
  11. Баженов Л. В. Краєзнавчий поступ на Хмельниччині в роки незалежності (1991–2001) на Національний природний парк «Подільські Товтри» (офіційний сайт)
  12. Прокопчук В. С. Науково-краєзнавча конференція в Дунаївцях на www.nbuv.gov.ua (Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського)
  13. Главным тренером луганской «Зари» назначен Юрий Коваль(рос.)
  14. Евген Гєллєр(рос.)
  15. [http://www.interesniy.kiev.ua/maps/catalog.php?
  16. Указ Президента України № 1104/2004 від 18 вересня 2004 року «Про відзначення державними нагородами України спортсменів національної збірної команди України на XXVIII літніх Олімпійських іграх»
  17. Указ Президента України № 1104/2004 від 18 вересня 2004 року «Про відзначення державними нагородами України спортсменів національної збірної команди України на XXVIII літніх Олімпійських іграх»
  18. Захарук, свящ. Павло (5). Офіційний сайт Чернівецько-Кіцманської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату (укр.) . Процитовано 24/07/2012. {{cite web}}: Cite має пусті невідомі параметри: |автор_посилання=, |url_архіву=, |частина_джерела=, |дата_архіву= та |перекладена_назва= (довідка); Недійсний |deadurl=404 (довідка)
  19. Указ Президента України № 1104/2004 від 18 вересня 2004 року «Про відзначення державними нагородами України спортсменів національної збірної команди України на XXVIII літніх Олімпійських іграх»
  20. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Полтава-Фото не вказано текст
  21. З доповіді історика і краєзнавця Віктора Дмитренка на круглому стоолі присвяченому Дню Перемоги 3 травня 2012 року. Джерело: За тридцять повоєнних років кількість учасників партизанського руху на Полтавщині зросла з двох до шіснадцяти тисяч. Вечірня Полтава. 10.05.2012.
  22. З доповіді історика і краєзнавця Віктора Дмитренка на круглому стоолі присвяченому Дню Перемоги 3 травня 2012 року. Джерело:За тридцять повоєнних років кількість учасників партизанського руху на Полтавщині зросла з двох до шіснадцяти тисяч. Вечірня Полтава. 10.05.2012.
  23. Регіональний інформаційний портал «Прибужжя»
  24. UA-Футбол. Бадр Эль Каддури перешел в «Селтик»
  25. Михалик и Рубен тренируются по индивидуальной программе
  26. Указ Президента України № 1104/2004 від 18 вересня 2004 року «Про відзначення державними нагородами України спортсменів національної збірної команди України на XXVIII літніх Олімпійських іграх»
  27. Указ Президента України № 1104/2004 від 18 вересня 2004 року «Про відзначення державними нагородами України спортсменів національної збірної команди України на XXVIII літніх Олімпійських іграх»
  28. Указ Президента України № 1104/2004 від 18 вересня 2004 року «Про відзначення державними нагородами України спортсменів національної збірної команди України на XXVIII літніх Олімпійських іграх»
  29. Указ Президента України № 1104/2004 від 18 вересня 2004 року «Про відзначення державними нагородами України спортсменів національної збірної команди України на XXVIII літніх Олімпійських іграх»
  30. Указ Президента України № 1104/2004 від 18 вересня 2004 року «Про відзначення державними нагородами України спортсменів національної збірної команди України на XXVIII літніх Олімпійських іграх»
  31. Указ Президента України № 1104/2004 від 18 вересня 2004 року «Про відзначення державними нагородами України спортсменів національної збірної команди України на XXVIII літніх Олімпійських іграх»
  32. Указ Президента України № 1105/2004 від 18 вересня 2004 року «Про відзначення державними нагородами України»
  33. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  34. Указ Президента України № 1104/2004 від 18 вересня 2004 року «Про відзначення державними нагородами України спортсменів національної збірної команди України на XXVIII літніх Олімпійських іграх»
  35. Урочисто відкрили перший в Україні пам’ятник Винниченку // повідомл. за 18 вересня 2010 року від УНІАН
  36. Прем'єр-ліга. «Севастополь» відправляє Безсонова у відставку
  37. Безсонов подав у відставку
  38. [http://zakon.nau.ua/doc/?
  39. Леніна вулиця // {{Література
  40. Янукович розповів, як обігрує політиків і робить із них «відбивні» УНІАН 18 вересня 2012
  41. Періодичні видання УРСР: 1917—1960: Газети: Бібліографічний довідник. — Харків, 1965. — С. 255.
  42. Адміністративно-територіальний устрій Поділля. Історія і сучасність. — Хмельницький, 2005. — С. 213.
  43. Періодичні видання УРСР: 1917—1960: Газети: Бібліографічний довідник. — Харків, 1965. — С. 254—255.
  44. Рішення Адміністрації ПФЛ №7 від 21 вересня 2009 року.
  45. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою waszkiewicz92 не вказано текст
  46. Дмитрий Кальнов, Андрей Совенко. Операция Frantic(рос.)
  47. Юрій Савчук Національний герб та формування прапорничої традиції в Україні-Гетьманщині (на матеріалах Лубенського полку XVIII ст.)
  48. Сотенні знамена козачих полків XVIII ст.
  49. У КОДі не вважають Ющенка опозиційним політиком
  50. Нині село Чижевичі Вілейського району Мінської області, Косута затоплене водами Вілейського водосховища.
  51. Александр Григоров. Ряжский 70-й пехотный полк. Стаття на сайті Ряжск.RU (рос.)
  52. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою MU1 не вказано текст
  53. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Харків-комментс. Справа про банкрутство не вказано текст
  54. Санировать или ликвидировать Изюмский тепловозоремонтный завод, будет решено на заседании суда в январе 2010 г. - юрслужба ЮЖД. Status Quo. 11 ноября 2009. (рос.) (Перевірено 10 січня 2012)
  55. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Generalbezirk Kiew не вказано текст
  56. Verein für Computergenealogie. GOV:Kreisgebiet Pirjatin (нім.)
  57. [http://football.odessa.ua/cupreport/?
  58. В. Трофимович, А. Усач. Військові відділи націоналістів // Україна у Другій світовій війні: джерела та інтерпретації (до 65-річчя Великої Перемоги). Матеріали міжнародної наукової конференції / Відповідальний редактор: Легасова Л. В. — К., 2011, с. 604.
  59. Указ Президента України № 843/96 від 18 вересня 1996 року «Про нагородження Почесною відзнакою Президента України»
  60. Національна паралімпійська збірна команда України: шлях до Лондону-2012 на сайті Національного комітету спорту інвалідів України
  61. Рада має намір ввести кримінальну відповідальність за наклеп. Ukranews.com. 18 вересня 2012. Архів оригіналу за 11 липня 2013. Процитовано 25 вересня 2012.
  62. Регіонал вирішив відізвати закон про наклеп. Обозреватель. 25 вересня 2012. Архів оригіналу за 11 липня 2013. Процитовано 27 вересня 2012.(рос.)
  63. Журавський вирішив відкликати закон про наклеп. А пізніше знову подати. 5 канал. 26 вересня 2012. Архів оригіналу за 11 липня 2013. Процитовано 27 вересня 2012.
  64. Янукович каже, що «регіонал» відкликав закон про наклеп завдяки йому. Gazeta.ua. 26 вересня 2012. Архів оригіналу за 11 липня 2013. Процитовано 27 вересня 2012.
  65. Янукович також вважає помилкою закон регіонала про наклеп. ТСН. 26 вересня 2012. Архів оригіналу за 11 липня 2013. Процитовано 27 вересня 2012.
  66. «НАКЛЕП» СКАСУВАЛИ. Українська правда. 2 жовтня 2012. Архів оригіналу за 11 липня 2013. Процитовано 2 жовтня 2012.
  67. {{cite web|url=http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_arh_golos?
  68. Corpus Decretorum Juris Hungarici 1471. 29. §.
  69. Александр Заваров: «Признаюсь, доволен, в каком состоянии ребята вернулись из отпуска» (російською) . UA-Футбол. 12.1.2006. Архів оригіналу за 17 квітня 2012. Процитовано 6.2.2010.
  70. На сцену “Євробачення” Злату Огневич винесе велетень Ігор Вовковинський з Вінницької області
  71. Найвищий чоловік США родом з України
  72. [http://base.consultant.ru/cons/cgi/online.cgi?