Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/30 серпня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Глазовий Павло Прокопович

-Знайдено: + Павло Прокопович Глазовий (* 30 серпня 1922, Новоскелєватка — † 29 жовтня 2004, Київ) — український поет-гуморист і сатирик. Автор поеми «Слався, Вітчизно моя!
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Народився 30 серпня 1922 року в селі Новоскелєватка (нині Казанківського району, Миколаївської області) в сім'ї хлібороба. Вчився у Новомосковській педагогічній школі на Дніпропетровщині. Після закінчення педагогічної школи у 1940 році був призваний служити в армії. Учасник німецько-радянської війни.


Зобр:2шт.


Назва:Сумська область

-Знайдено: + * Мірний Іван Іванович (* 30 серпня 1872, Самотоївка — † 17 березня 1937, Прага) — український громадсько-політичний і державний діяч, член делегації УНР на Паризькій мирній конференції


Зобр:2шт.


Назва:Артимович Агенор

-Знайдено: + Агено́р Артимо́вич (* 30 серпня 1879, село Великий Кучурів, нині Сторожинецького району Чернівецької області — † 21 жовтня 1935, Прага) — український мовознавець, класичний філолог, громадсько-політичний діяч.


Назва:Казахстан

-Знайдено: + * 30 серпня — День Конституції Казахстану;


Зобр:8шт.


Назва:Політичні партії України

-Знайдено: + | 30 серпня 1999


Назва:Донцов Дмитро Іванович

-Знайдено: + Дмитро Іванович Донцов (* 30 серпня 1883, Мелітополь — † 30 березня 1973, Канада) — український літературний критик, публіцист, філософ, політичний діяч, засновник теорії інтегрального націоналізму.


Зобр:1шт.


Назва:Жолтовський Павло Миколайович

-Знайдено: + Павло́ Микола́йович Жолто́вський (* 25 листопада (8 грудня) 1904(19041208), Мислятин, нині Ізяславського району Хмельницької області — † 30 серпня 1986, Москва) — український мистецтвознавець. Доктор мистецтвознавства (1981). Основоположник мистецтвознавчої науки в Україні. Як науковець, музейний працівник зробив безцінний внесок у дослідження і збереження пам'яток сакрального мистецтва України та Волині.


Назва:Петлюра Симон Васильович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + На чолі об'єднаних українських збройних сил 30 серпня 1919 р. здобув Київ.


Зобр:10шт.


Назва:Петрушевич Євген Омелянович

-Знайдено: + Улітку 1919 польське військо за сприяння Франції захопило майже всю Галичину (румунське ще восени захопило Буковину). Під загрозою надзвичайної небезпеки, витвореної польським наступом, УНРада 9 червня надала Є.Петрушевичу спеціальні права Диктатора (верховного військово-політичного зверхника на час війни), які означали сумісництво обов'язків президента й голови уряду. Відтак функції Державного секретаріату передано уповноваженим, зокрема, С.Голубовичу — функції уповноваженого з внутрішніх справ, В.Курмановичу — військових, С.Витвицькому — закордонних тощо. Це рішення загалом було схвалене галицьким суспільством, але керівництво УНР розцінило його як недемократичне, вбачаючи у ньому сепаратистські тенденції. Є.Петрушевича усунуто з Директорії, а щоби втримати надійний вплив на реґіон, при уряді УНР утворено міністерство Галичини на чолі з галицьким соціалістом С.Вітиком. Через це відносини Є.Петрушевича з С.Петлюрою, які й до того не були ідеальні, загострилися. Ситуацію намагався використати радянський уряд України. Його голова Х.Раковський пропонував військовий союз у боротьбі з Польщею лише за однієї умови — порвати стосунки з Директорією. Але натомість Є.Петрушевич прийняв пропозицію С.Петлюри приєднати Галицьку армію до армії УНР для спільної боротьби з більшовиками за визволення України. Урядові структури ЗУНР і УГА перейшли Збруч і розмістилися в районі м. Кам’янець-Подільський. У серпні об'єднані українські (УГА і Дієва армія УНР) армії розгорнули бойові дії на Правобережжі й на короткий час (30-31 серпня) визволили Київ. Невдовзі вони билися на двох фронтах — проти більшовицького і денікінського військ. Проте впродовж війни керівництво УНР вело закулісні інтриги проти Є.Петрушевича. Великим непорозумінням сталося й залишення Києва. Справа дійшла до сепаратних переговорів С.Петлюри з поляками за спиною ЗУНР. Коли знесилена жахливою епідемією тифу Галицька армія змушена була заради порятунку укласти перемир'я з денікінцями, а С.Петлюра здав полякам Кам'янець-Подільський, керівництво ЗУНР через Румунію виїхало до Відня.


Зобр:4шт.


Назва:Хоменко Надія Костянтинівна

-Знайдено: + Наді́я Костянти́нівна Хоме́нко (*30 серпня 1912, Київ — 1987[1]


Назва:Міжнародний гуцульський фестиваль

-Знайдено: + * XVIII міжнародний гуцульський фестиваль — 30-31 серпня 2008, Вижниця (Чернівецька область) — проведення фестивалю відмінено через стихію 24-26 липня 2008 р.
-Знайдено: + * XVIII міжнародний гуцульський фестиваль — 29-30 серпня 2009, Вижниця (Чернівецька область)


Назва:Рівне

-Знайдено: + * 30 серпня 1890 — розпочато будівництво парафіяльного костелу та Свято-Воскресенського собору (архітектор Дейнека)


Зобр:18шт.


Назва:Толкачов Зіновій Шендерович

-Знайдено: + Зіно́вій Ше́ндерович Толкачо́в (*12 (25) лютого 1903(19030225), Щедрін — †30 серпня 1977, Київ) — український маляр-монументаліст і графік, родом з Білорусі.


Назва:Трансністрія

-Знайдено: + |event_start = Німецько-румунський договір у Бендерах від 30 серпня 1941
-Знайдено: + Трансні́стрія (рум. Transnistria) — адміністративно-політична одиниця на південно-західній Україні, яку німці на підставі договору в Бендерах від 30 серпня 1941 року віддали під тимчасову румунську цивільну управу. Румунський регіон Трансністрія був поділений на 13 жудеців (повітів) (19 серпня 1941 — 29 січня 1944)


Назва:Умань

Підзаголовок:=== Уродженці ===
Знайдено: + ** Радзієвський Олексій Іванович (* 13 серпня 1911 — † 30 серпня 1979)[2]


Зобр:35шт.


Назва:Рада національної безпеки і оборони України

-Знайдено: + |30 серпня 1996 — 10 листопада 1999


Зобр:2шт.


Назва:Дубно

-Знайдено: + | перша згадка = 30 серпня 1100


Зобр:19шт.


Назва:Сціборський Микола

-Знайдено: + У фондах Державного архіву Житомирської області збереглась метрична книга Свято-Успенської церкви Житомира, в якій був охрещений Микола Сціборський. Запис свідчить, що батьками його були: «Спадковий дворянин, губернський секретар Орест Михайлович Сціборський і законна дружина його Євдокія Євдокимівна, обоє православні».[3] Хрещеними батьками записані колезький асесор Теофіл Лукич Брановський та дружина почесного громадянина Житомира Івана Семеновича Краєвського Надія.[4] Запис зроблено 30 серпня 1898 року; дата народження зазначена — 28 березня 1898 року.
-Знайдено: + Сумнозвісне житомирське вбивство сталося 30 серпня 1941 року. Після наради в обласній поліції, Сеник та Сціборський йшли до свого тимчасового помешкання. На вулиці Івана Франка невстановлена особа здійснила постріли в спину. Це сталось ввечері, приблизно о 19.30. Перший постріл прийшовся в Сеника і він помер відразу. На звук пострілу в побратима Сціборський обернувся і був смертельно поранений в обличчя та шию. Операція в першій міській лікарні бажаного результату не принесла і Микола помер, не приходячи до тями. Вбивцю застрілив випадковий німецький вояк.
-Знайдено: + У 2005 році могила Сціборського та Сеника включена до Реєстру щойно виявлених та новозбудованих пам'яток культурної спадщини, має охоронний № 4051. Біля могили відбуваються вшанувальні мітинги, які проводять націоналістичні організації. Як правило, це відбувається 28 березня, в день народження М. Сціборського, 23 травня, на Свято Героїв та 30 серпня, в день смерти. Націоналісти Житомира мають намір встановити пам'ятний знак[5]


Зобр:10шт.


Назва:Ґонґадзе Георгій Русланович

-Знайдено: + 30 серпня 2011 під час судового засідання Олексій Пукач зізнався, що власноруч убив Георгія Ґонґадзе, однак не визнає своєї провини в знищенні документів зовнішнього спостереження за Ґонґадзе в 2003 році. За його словами, це робили підлеглі під час його відпустки.[6]


Зобр:2шт.


Назва:Кравченко Юрій Федорович

Підзаголовок:=== Посади ===
Знайдено: + * Ради національної безпеки і оборони України (30 серпня 1996 р — 2001 р.)


Зобр:1шт.


Назва:Ремез Євген Якович

-Знайдено: + Євге́н Я́кович Реме́з (* 17 лютого 1896, Мстиславль — † 30 серпня 1975) — математик, член-кореспондент АН УРСР із 1939), родом з м. Мстиславля (БССР).


Зобр:1шт.


Назва:Кубанське козацьке військо Підзаголовок:== Організація ==
Знайдено: + Кубанські козаки були вільним воєнізованим сільськогосподарським населенням. На чолі Кубанського козачого війська стояв наказний отаман (одночасно — начальник Кубанської області), який у військовому відношенні користувався правами начальника дивізії, а в цивільному — правами губернатора. Він призначав отаманів відділів, яким підкорялися виборні отамани станиць і хуторів. Найвищим органом станичної влади був станичний схід, який обирав отамана і правління (складалося з отамана і двох вибраних суддів, з 1870 — отаман, судді, помічник отамана, писар, скарбник). Станичні суспільства виконували різні обов'язки: військову, «загальні по пошуку» (зміст поштових станцій, ремонт доріг і мостів тощо), станичні (утримання «летючої пошти», супровід арештантів, караульна служба тощо). У 1890 встановлений день військового свята — 30 серпня. З 1891 козаки обирали додаткових суддів, які були касаційною інстанцією на рішення станичних судів.


Зобр:8шт.


Назва:Сеник Омелян

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Загинув 30 серпня 1941 року внаслідок теракту в Житомирі разом із Миколою Сціборським. Похований 2 вересня на подвір'ї Спасо-Преображенського собору Житомира поруч з Миколою Сціборським.


Зобр:11шт.


Назва:Організація українських націоналістів

-Знайдено: + ОУН після війни розвивала консервативну корпоративну ідеологію. Третій Великий Збір 30 серпня 1947 року обмежив владу лідера, зробивши його відповідальним перед Збором, що мав скликатися кожних три роки, та запровадивши у програму принципи рівності перед законом, незалежності суду, свободи совісті, слова, преси та політичної опозиції.


Зобр:4шт.


Назва:Ординація Війська Запорізького

-Знайдено: + 30 серпня 1638 року Микола Потоцький скликав у Києві «загальну раду» реєстрових козаків, у якій, однак крім старшини, мали право взяти участь по кілька чоловік від кожного з шести полків. На раді і була оголошена Ординація війська Запорозького реєстрового.


Назва:Дзюба Іван Михайлович

-Знайдено: + | кінець_терміну = 30 серпня 2005


Назва:Глухів

-Знайдено: + У роки Другої світової війни, з 7 вересня 1941 по 1943 рік, Глухів був окупований німецькими військами. Саме тут був створений партизанський загін, очолюваний П.Кульбакою, який входив до легендарного з'єднання під командуванням С. А. Ковпака. 30 серпня 1943 року в ході Чернігівсько-Прип'ятської операції радянські війська відвоювали місто.<!


Зобр:36шт.


Назва:Жовтневий переворот 1917

-Знайдено: + У ході Московської Державної наради в серпні 1917 року було прийнято рішення навести лад, спираючись на армію. Проте спроба головнокомандуючого російською армією генерала Л. Г. Корнілова взяти ситуацію під контроль закінчилася невдачею (28 — 30 серпня 1917): відісланий з фронту до Петрограду корпус під командуванням генерала Кримова мети не досяг, а сам генерал Кримов застрелився. Корнілов був заарештований, головнокомандувачем російською армією був призначений генерал М. В. Алексєєв


Зобр:8шт.


Назва:Ляхович Микола Васильович

-Знайдено: + Мико́ла Васи́льович Ляхо́вич (*30 серпня 1926, Бояни, нині Новоселицького району Чернівецької області — †22 грудня 1996, Чернівці) — український історик, діяч освіти і науки, дослідник історії Румунії, міжнародного робітничого руху, зовнішньої політики країн Південно-Східної Європи, доктор історичних наук, професор.


Назва:Похільченко Микола Степанович

-Знайдено: + Мико́ла Степа́нович Похі́льченко (*20 грудня 1936, село Тулин Житомирської області — †30 серпня 1992, м. Радивилів) — регіональний керівник, перший секретар Червоноармійського райкому КПУ у період застою (зараз Радивилівський район), за освітою агроном. В роки незалежності України одна з нових вулиць у східному мікрорайоні Радивилова на Рівненщині була названа на честь М.Похільченка.


Назва:Горбулін Володимир Павлович

-Знайдено: + | початок_терміну = 30 серпня 1996
-Знайдено: + З 30 серпня 1996 р.[7] по 10 листопада 1999 р.[8] — Секретар Ради національної безпеки і оборони України. Один із авторів Концепції національної безпеки і оборони України, Державної програми будівництва і розвитку Збройних сил України та інших провідних документів стратегії будівництва та розвитку держави.


Назва:Карпати (Львів)

-Знайдено: + Розгром із рахунком 5:0 київської «Оболоні» 30 серпня 2009 року став повторенням найбільшої перемоги за часів виступів «Карпат» у вищій лізі.


Зобр:32шт.


Назва:Політковська Ганна Степанівна

-Знайдено: + Га́нна Степа́нівна Політко́вська (дівоче прізвище Мазе́па, нар. 30 серпня 1958, Нью-Йорк — пом. 7 жовтня 2006, Москва) — російська журналістка українського походження. Її убивство розглядається як замовне, направлене проти свободи слова.


Зобр:1шт.


Назва:Олельковичі

-Знайдено: + * Михайло Олелькович (р. н.1420 — †30 серпня 1481) брат Семеона Олельковича, князь слуцький. В 1481 спільно з князями О. Бєльським та І. Гольшанським у відповідь на ліквідацію удільних князівств, насамперед, Київського, організував змову з метою вбити польського короля Казимира IV. Після викриття змови в 1481 його було страчено у Києві (за ін. дан., у Вільнюсі). Від Михайла Олельковича походив рід українських князів Слуцьких;


Зобр:1шт.


Назва:День шахтаря

-Знайдено: + День шахтаря вперше відзначався у зв'язку з тим, що в ніч із 30 на 31 серпня 1935 р. шахтар Олексій Стаханов встановив рекорд, що послужив початком стахановського руху.


Назва:Перебудова

-Знайдено: + * Азербайджан - 30 серпня 1991


Зобр:11шт.


Назва:Велика Північна війна

-Знайдено: + 19 (30) серпня 1704 року була укладена Нарвська угода між Росією і представниками Речі Посполитої про союз проти Швеції; згідно з цією угодою Річ Посполита офіційно вступала у війну на стороні Північного союзу. Росія спільно з Саксонією розвернула військові дії на польській території.
-Знайдено: + Після п'ятимісячних переговорів у місті Ніштадті (Уусікаупункі) у Фінляндії 30 серпня (10 вересня) 1721 був підписаний мирний договір, за яким Швеція поступалася Росії Балтією і південно-західну Карелію, зберігши за собою Фінляндію. У результаті Швеція втратила свої володіння на східному березі Балтики і значну частину володінь в Німеччині, зберігши лише частину Померанії і острів Рюген.


Зобр:13шт.


Назва:Андрієвський Дмитро Юрійович

-Знайдено: + Андріє́вський Дмитро́ Ю́рійович (* 27 вересня 1892 с. Бодаква, Полтавська губернія — † 30 серпня 1976 м. Дорнштадт, ФРН)[9]


Зобр:1шт.


Назва:Василь (Липківський)

-Знайдено: + Незадовго після цього, 3 серпня (за іншими джерелами у липні) 1919 року отець Василь на загальних зборах Старокиївської парафії став настоятелем Софійського собору і розгорнув активну діяльність по створенню українських парафій, а також активно займався перекладом богословських та літургійних текстів на рідну мову, оскільки вважав богослужіння українською мовою однією із засад нової української церкви. Очевидці відзначали образну мову пристрасних проповідей отця Василя: у них він порівнював плин життя Церкви з течією Дніпра, а дух служіння — з банею храму і закликав вірних до єднання з чистим повітрям неба[10]. А коли 30 серпня 1919 року Галицька та Наддніп­рянська армії у ході спільної операції визволили Київ від більшовиків, отець Василь звернувся до народу зі словами:


Зобр:12шт.


Назва:Капшученко Петро Савич

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + * 2-30 серпня 1996 року, Національний музей Тараса Шевченка. Виставка присвячена вшануванню пам'яті жертв Голодомору 19321933 років. Твори з виставки подаровані автором Україні[11]


Назва:Олімпік (Кіровоград)

-Знайдено: + | 30 серпня 1990


Назва:Щербак Олександр Юхимович

-Знайдено: + Олександр Юхимович Щербак (* 30 серпня 1863, Ніжин — † 23 квітня 1934, Севастополь) — лікар-невропатолог, психіатр й фізіотерапевт, доктор медицини, професор, заслужений діяч науки СРСР.


Назва:Матвієнко Володимир Павлович

-Знайдено: + * Орден князя Ярослава Мудрого IV ст. (30 серпня 2002) — за вагомий особистий внесок у зміцнення фінансово банківської системи України, високий професіоналізм[12]


Назва:Зірка (Кіровоград)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 30 серпня 1953 року кіровоградське «Торпедо» вдома поступилося свердловському «Авангарду» 1:2, припинивши виступи в Кубку СРСР вже на першому етапі.[13]


Зобр:12шт.


Назва:Енергетик (Бурштин)

Підзаголовок:== Досягнення ==
Знайдено: + ** у кубках другої ліги: 0:1 («Буковина», 22 вересня 1999, Чернівці; «Сокіл» З, 30 серпня 2000, Золочів)


Назва:Павло

Підзаголовок:== Іменини ==
Знайдено: + ** Серпень: 10 серпня, 12 серпня, 17 серпня, 30 серпня


Назва:Дубовий Іван Наумович

-Знайдено: + Смерть Щорса 30 серпня 1919 року стала тією датою, коли Дубовий очолив 44-у дивізію. Щоправда з невеликою перервою: від 10 вересня до 23 жовтня[14], — допоки тривало слідство обставин загибелі Щорса. Але лишався Дубовий на цій посаді аж до січня 1922 року (за іншими джерелами — до 1924). Під його керівництвом дивізія воювала з білополяками та Денікіним.


Зобр:1шт.


Назва:Шацьких Максим Олександрович

-Знайдено: + Макси́м Олександрович Ша́цьких (узб. Shatskix Maksim Aleksandr o‘g‘il; нар. 30 серпня 1978, Ташкент) — узбецький футболіст, нападник.


Зобр:4шт.


Назва:Смирнова Тамара Михайлівна

-Знайдено: + | 1857 Пархоменко || 30 серпня 1971
-Знайдено: + | 1977 Шура || 30 серпня 1970
-Знайдено: + | 2011 Ветеранія || 30 серпня 1970
-Знайдено: + | 2126 Герасимович || 30 серпня 1970
-Знайдено: + | 2141 Сімферополь || 30 серпня 1970
-Знайдено: + | 3813 Фортов || 30 серпня 1970
-Знайдено: + | 4427 Бурнашев || 30 серпня 1971
-Знайдено: + | 4513 Лувр || 30 серпня 1971
-Знайдено: + | 5540 Смірнова || 30 серпня 1971
-Знайдено: + | 12657 Бонч-Бруєвич || 30 серпня 1971 (після Бонч-Бруєвича)


Назва:Кошовий Петро Кирилович

-Знайдено: + Петро́ Кири́лович Кошови́й (нар. 8 (21) грудня 1904(19041221), Олександрія, Олександрійський повіт, Херсонська губернія, Російська імперіяпом. 30 серпня 1976, Москва, Московська область, РРФСР, СРСР) — український радянський воєначальник, Маршал Радянського Союзу (1968). Двічі Герой Радянського Союзу (16 травня 1944, 19 квітня 1945).


Зобр:2шт.


Назва:Бонковський Денис Федорович

-Знайдено: + Діоні́сій (Дени́с) Фе́дорович Бонко́вський (нар. 16 квітня 1816, Вороновиця, нині селище міського типу Вінницького району Вінницької області України — пом. 30 серпня 1881, Богуслав, нині один із районних центрів Київської області) — український поет, композитор, перекладач (в літературі зустрічаються також транскрипції його прізвища Боньковський та Баньковський).
-Знайдено: + Помер 30 серпня 1881 року в Богуславі (нині один із районних центрів Київської області). Дату та місце смерті встановив Микола Шудря [15].


Назва:Чаговець Василь Миколайович

-Знайдено: + 30 серпня 2004 призначений на посаду члена спостережної ради НАК «Надра України».[16]


Назва:Ільїна Ніна Олександрівна

-Знайдено: + Ні́на Олекса́ндрівна Ільїна́ (*30 серпня 1951, Київ) — заслужена артистка України, кіноактриса, громадський діяч, Президент Міжнародного фестивалю акторів кіно «Стожари». Ніна Ільїна працює генеральним директором акторської агенції Національної Спілки кінематографістів України «Гільдія кіноакторів».
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + * Народилася 30 серпня 1951 (Київ)


Зобр:1шт.


Назва:Forbes (журнал)

-Знайдено: + 9 липня 2004 року недалеко від будівлі редакції Форбс в Москві. 30 серпня 2004 року головним редактором стає Кашулинський Максим Володимирович.


Зобр:1шт.


Назва:Ізарський Олекса

-Знайдено: + Оле́кса Іза́рський (інші псевдоніми: Ол. Із., О. Погар; справжнє прізвище Олексі́й Григо́рович Ма́льченко; * 30 серпня 1919, Полтава — † 28 березня 2007, Клівленд) — український письменник-романіст, літературознавець, перекладач.


Назва:Кадочникова Лариса Валентинівна

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 30 серпня 1937 у Москві у родині актриси Ніни Алісової.


Назва:Самотоївка

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + * Мірний Іван Іванович (* 30 серпня 1872, Самотоївка — † 17 березня 1937, Прага) — український громадсько-політичний і державний діяч, член делегації УНР на Паризькій мирній конференції


Назва:Джудіт Рєзнік

-Знайдено: + Відібрана в кандидати на космічний політ в січні 1978 року. Вперше побувала у космосі 30 серпня — 5 вересня 1984 року. Провела в польоті 144 години 57 хвилин. Облетіла Землю 96 разів. Загинула під час старту, коли летіла вдруге — 28 січня 1986 року разом з екіпажем: командири Ф. Скобе та М. Шмідт, члени екіпажу М. Мак-Нейч, Е. Онізука, Г. Джарвіс, С. Мак-Ауліфф. Була членом багатьох наукових товариств. Нагороджена медаллю NASA та іншими відзнаками.


Назва:Канівський історичний музей

-Знайдено: + Канівський історичний музей — історичний музей міста Канева створений у січні 1991 року на підставі рішення Черкаського облвиконкому № 167 від 30 серпня 1990 року як філія Черкаського обласного краєзнавчого музею.


Назва:Список міністрів економіки України

-Знайдено: + |13 квітня 1993 — 30 серпня 1993
-Знайдено: + |30 серпня 1993 — 3 липня 1995
-Знайдено: + |10 липня 2001 — 30 серпня 2001
-Знайдено: + |30 серпня 2001 — 30 листопада 2002


Назва:Шпек Роман Васильович

-Знайдено: + | початок_терміну = 30 серпня 1993
Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: +

Попередник: 5-й Міністр економіки
30 серпня 1993- 3 липня 1995
Наступник:
Банніков Юрій Олександрович
Гуреєв Василь Миколайович



Назва:Єрьоменко Андрій Іванович

-Знайдено: + * Південно-Східним фронтом (з серпня 1942 року, що був перетворений з 30 серпня того ж року в Сталінградський фронт. На цій посаді генерал-полковник Єрьоменко вніс великий внесок до організації героїчної оборони Сталінграду. Війська фронту під його командуванням брали активну участь в контрнаступі радянських військ під Сталінградом, що завершився оточенням крупного угрупування німецько-фашистських військ);


Назва:Руденко-Десняк Олександр Олексійович

-Знайдено: + Олександр Олексійович Руденко-Десняк (*6 червня 1936, м. Чернігів, УРСР — †30 серпня 2006, м. Москва, Росія) — український і російський журналіст, громадський діяч.


Назва:Великомлинівецька верба біла

-Знайдено: + Оголошено об'єктом природно-заповідного фонду рішенням виконкому Тернопільської обласної ради від 30 серпня 1990 № 189. Перебуває у віданні Великомлинівської сільради. Площа — 0,02 га.


Назва:Мірний Іван Іванович

-Знайдено: + Іва́н Іва́нович Мі́рний (* 30 серпня 1872, Самотоївка — † 17 березня 1937, Прага) — український громадсько-політичний і державний діяч. Був членом Української партії соціалістів-федералістів.


Зобр:1шт.


Назва:Пам'ятники Києва

Підзаголовок:== Колишні ==
Знайдено: + | Олександру ІІ || Європейська площа, на місці сходів до Хрещатого парку||50°27′10″ пн. ш. 30°31′41″ сх. д. / 50.453000° пн. ш. 30.528250° сх. д. / 50.453000; 30.528250 || Відкритий 30 серпня 1911 року на Царській площі з нагоди 50-ліття скасування кріпосного права. Був найбільшим пам'ятником Олександру ІІ в Російській імперії. Відкривав пам'ятник безпосередньо імператор Микола ІІ. Знесений більшовиками у 1919 році. Автор пам'ятника — скульптор Етторе Ксіменес ||


Зобр:21шт.


Назва:Сурб-Хач

-Знайдено: + * Ткаченко С. Сурб-Хач: з позавчора в сьогодні, ст. «Боспор Крым», номер 35 за 30 серпня 2007 року (рос.)


Зобр:2шт.


Назва:Алексій Карпаторуський

-Знайдено: + |народився = 30 серпня 1877 року, село Ясіня, Австро-Угорщина
-Знайдено: + Схиархімандрит Алексій (в миру Олександр Іва́нович Кабалю́к; 30 серпня 1877, село Ясіня, Австро-Угорщина — 2 грудня 1947, село Іза, Хустський район, Закарпатська область, УРСР)— архімандрит, активіст руху за відродження православ'я на Закарпатті.


Зобр:1шт.


Назва:Малобережецький гідрологічний заказник

-Знайдено: + Створений відповідно до рішення виконкому Тернопільської обласної ради № 189 від 30 серпня 1990. Перебуває у ві­данні агропром. підпр-ва «Волинь». Площа — 59,5 га. Під охороною — водно-болот. масив у заплаві р. Іква, що є регулятором її водного режиму.


Назва:Патрило Ісидор Іван

-Знайдено: + Навчався у Місійному Інституті оо. Василіян у Бучачі, а 30 серпня 1933 року вступив до Чину святого Василія Великого, у якому 27 квітня 1941 року склав довічні обіти. Філософсько-богословську освіту здобував у Василіянському студійному домі в Кристинополі (тепер — м. Червоноград) (19381940). Згодом навчався у Карловому університеті у Празі (19401944) та Українському Вільному Університеті (19451946). У 1942 р. арештований гестапо в Празі разом з іншими членами Василіянського Чину та вивезений на вугільні копальні в Оломоуці (Чехія), де 2 травня 1942 р. прийняв ієрейські свячення.


Назва:Марки пластової пошти

-Знайдено: + 30 серпня 1952 року з'явилася марка, що була видана Обоз­ною Ко­мі­сі­єю IV Ве­ли­кої Ра­ди Плас­то­во­го Сеніо­ра­ту «Ніагара» у Торонто у зв'язку з IV Всесвітнім пластовим конгресом, що відбувся з 30 серпня по 1 вересня того року. На малюнку марки, виконаному за проектом Володимира Баляса, зображений Ніагарський водоспад, загін пластунів та знак відмінності. Марка видрукувана в друкарні ордена Ва­си­ліан в Торонто. Одночасно були видані листівки із збільшеним малюнком марки, картмак­си­му­ми, які гасились спеціальним штемпелем з пластовою лілеєю і написом «Союз Українських Пластунів».


Зобр:1шт.


Назва:Пилипчук Пилип

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 30 серпня 1940 року у Холмі (тепер Польща), похований на українському кладовищі.


Назва:Криголам (гурт)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + *30 серпня – виступ на заключному святі «Студентської республіки» (Крим)


Назва:Зуєв Олександр Іванович

-Знайдено: + Народився 30 серпня 1950 р. в Макіївці Донецької обл. Закінчив композиторський факультет Київської консерваторії (1974, клас Ю.Іщенка). Керував ансамблем «Кобза», був концертмейстером Київського естрадно-циркового училища (1970—1976). З 1977 р. — на творчій роботі.


Назва:Литвинов Микола Юхимович

-Знайдено: + Мико́ла Юхи́мович Литви́нов (*1917, Підгайці (Кіровоградський район) — †30 серпня 1977, Кіровоград) — учасник Другої світової війни. Герой Радянського Союзу (1943).


Зобр:1шт.


Назва:Приходько Сергій Сергійович

-Знайдено: + У «Чорноморці» з січня 2008 року. Поки що, за основний склад зіграв лише 5 хвилин 30 серпня 2008 року у матчі з сімферопольською «Таврією».


Назва:Вілкул Юрій Григорович

-Знайдено: + * З 2003 року по 2010 рік — ректор Криворізького технічного університету (за виключенням періоду з 30 серпня 2006 року по 03 червня 2010 року).
-Знайдено: + 30 серпня 2006 — 3 червня 2010 голова Дніпропетровської обласної ради V скликання.


Назва:Гаврилович Іван Михайлович

-Знайдено: + Іва́н Миха́йлович Гаврило́вич (*30 серпня 1952, Делятин) — український поет.
-Знайдено: + Народився 30 серпня 1952 р. в смт Делятин Надвірнянського району Івано-Франківської області.


Назва:Гурський Андрій Петрович

-Знайдено: + Андрій Петрович Гурський (нар. 30 серпня 1988) — український футболіст, захисник клубу «Севастополь».


Зобр:1шт.


Назва:Казимирчак-Полонська Олена Іванівна

-Знайдено: + Казимирчак-Полонська Олена Іванівна (21 листопада 1902, Селець30 серпня 1992, Санкт-Петербург) — український астроном.
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Померла 30 серпня 1992 року. Похована на кладовищі астрономів на території Пулковської обсерваторії під Санкт-Петербургом.


Зобр:1шт.


Назва:Юліан (Сас-Куїловський)

-Знайдено: + | періодпочаток = 30 серпня 1899
-Знайдено: + | обрання = 30 серпня 1899
-Знайдено: + | періодкінець_2 = 30 серпня 1899
-Знайдено: + Митрополи́т Юліа́н Сас-Куїло́вський (у світі Юліа́н Сас-Куїло́вський; * 1 травня 1826, Конюшки-Королівські — †4 травня 1900, Львів) — єпископ Української Греко-Католицької Церкви; з 30 серпня 1899 року Митрополит Галицький та Архієпископ Львівський — предстоятель Української Греко-Католицької Церкви.


Назва:Жуковка (місто)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Місто засноване в 1867 році як селище при полустанку, у зв'язку з будівництвом залізниці Орел-Вітебськ, поруч села Красна Слободка (також Жуковка; через те сучасна назва). З 1871 року — станція. 1880 року збудовано вокзал. Перші підприємства міста були чавунний та лісопильний заводи до потреб залізниці. В 1881 році збудовано залізничну гілку на сучасну Клєтню. В 1896 році збудовано храм Александра Невського (нині на його місці Комсомольський сквер). На початку XX століття відкривається залізнична школа, в 1910 році — училище, в 1914 році — протитуберкульозний санаторій. 1928 року в місті нараховувалось більш як 100 підприємств. 1 жовтня 1929 року місто стає районним центром, будуються нові підприємства — цегельня, металообробні, ковальні, машинобудівні, харчові. 31 жовтня 1931 року Жуковці надано статус селища міського типу. З вересня 1941 по вересень 1943 років місто було окуповане німцями. Тут діяв партизанський загін «За родину». В 1953 році збудовано Будинок культури, ПТУ. 30 серпня 1962 року селище Жуковка стає містом.


Назва:13-а армія (СРСР)

-Знайдено: + ** генерал-майор Голубєв К. Д. (26 липня — 30 серпня 1941),


Зобр:7шт.


Назва:Сезон ФК «Карпати» (Львів) 2009—2010

-Знайдено: + Усі охочі сфотографуватися з трофеєм змогли зробити це 30 серпня на «Україні» за 2 години перед матчем 6-го туру між «Карпатами» та «Оболонню», який розпочався о 19:00. Перед матчем відбулося вшанування ветеранів-володарів Кубка СРСР 1969 року. Окрім того керівництво клубу ухвалило рішення на цей поєдинок зробити безкоштовний вхід для всіх пенсіонерів.[17]
-Знайдено: + Розгром із рахунком 5:0 «Оболоні» (Київ) 30 серпня 2009 року був повторенням найбільшої перемоги за час виступів «Карпат» у вищій лізі.
-Знайдено: + | 30 серпня 2009


Зобр:1шт.


Назва:Польовий Омелян

Підзаголовок:== Юність ==
Знайдено: + Походив із селянської середньозаможної свідомої української родини. Після закінчення початкової школи навчався в Тернопільській гімназії, де проявив себе здібним учнем та вмілим організатором патріотичної молоді. 30 серпня 1929 року арештований польською поліцією за організацію «збіговиська» для побудови зборівськими пластунами козацької могили під Зборовом (на ознаменування Зборівської битви військ Богдана Хмельницького з польською шляхтою). На організоване Омеляном свято з'їхались мешканці з навколишніх сіл, Золочена, міст Тернополя і Львова. Увечері встановлений хрест було зрізано поляками. Два дні протримали О. Польового в Золочівській тюрмі і після захисту адвоката-українця, посла від партії УНДО до Польського Сейму п. Висоцького звільнили як неповнолітнього. У 1930 р. польська поліція арештовує Омеляна вдруге і як неповнолітнього засуджують на 14 діб арешту і 3 роки умовно. Шкільна кураторія «викинула» молодого юнака-націоналіста з гімназії з забороною вчитися в державних школах. На цей час Польовий закінчив п'ятий клас гімназії. Проте Омелян Польовий здав екстерном матуру і записався вільним слухачем до Львівського університету.


Зобр:3шт.


Назва:Фурта Юрій Ярославович

-Знайдено: + У чемпіонаті України дебютував 30 серпня 2008 року в матчі «Харків» — «Карпати», який завершився з разунком 1:1[18]. У цьому матчі Фурта на 75-ій хвилині замінив Ігоря Худоб'яка, а на 83-ій хвилині зрівняв рахунок. Наприкінці серпня фанати «Карпат» визнали його найкращим гравцем місяцяПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>.


Назва:Урочище Пожарниця

-Знайдено: + | заснований = 30 серпня 1990
-Знайдено: + Площа — 64 га. Створений відповідно до рішення виконкому Тернопільської обласної ради № 189 від 30 серпня 1990[19]. Перебуває у віданні Тернопільського обласного управління лісового господарства.


Назва:Герасимович Борис Петрович

-Знайдено: + Ім'ям Герасимовича названі місячний кратер і мала планета 2126 Герасимович, відкрита Т. М. Смирновою 30 серпня 1970 року в Кримській астрофізичній обсерваторії.


Назва:Імпексагро Спорт Черкаси

Підзаголовок:=== Кубки ===
Знайдено: + * 28 серпня 2008—30 серпня 2008 — срібний призер турніру на честь 35-річчя ВАТ «Кримський содовий завод»


Назва:Мхітарян Генріх Гамлетович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З початку сезону 2010–2011 став капітаном «Металурга». Проте майже відразу, 30 серпня 2010 року перейшов у «Шахтар». Контракт був розрахований на 5 років, сума трансферу становила 7,5 млн доларів США[20].


Зобр:1шт.


Назва:Галичанка-Динамо-ТНЕУ

Підзаголовок:=== Гравці ===
Знайдено: + |align=center| 4 || Україна Україна||Інна Коломієць || 30 серпня 1994||align=center| || зв'язуюча


Зобр:1шт.


Назва:Семянников Франціск Іванович

-Знайдено: + Народ. 30 серпня 1914 р. в Ростові-на-Дону. Закінчив Всесоюзний державний інститут кінематографії (1939).


Назва:Донбаська операція (1943)

-Знайдено: + Проте 16 серпня перейшли у наступ війська Південного фронту, які прорвали німецьку оборону. 30 серпня було звільнено місто Таганрог. Ліквідація Таганрозького угруповання німецької армії завершила розгром Міус-фронту.[21]


Зобр:9шт.


Назва:Вишняк Ярослав Васильович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У професіональному футболі дебютував 9 квітня 2000 року за кіровоградську «Зірку-2» в домашньому матчі проти СК «Херсон». З сезону 2000/01 виступав за основний склад «Зірки», в тому числі і у вищій лізі в сезоні сезону 2003/04. Після банкрутства команди перейшов до запорізького «Металурга», де провів один сезон та став одним з основних гравців команди[22]. Наступні півтора роки Вишняк виступав за луганську «Зорю» (Луганськ). Втім, у вересні 2006 року він висловив бажання залишити клуб[23]. У січні 2007 року був на оглядинах у маріупольському «Іллічівці», але команді не підійшовПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>. 30 серпня гравець підписав контракт з азербайджанським «Інтером»[24]


Назва:Олійник Віктор Борисович

-Знайдено: + | дата-оновлення = 30 серпня 2011
-Знайдено: + Ві́ктор Бори́сович Олі́йник (* 30 серпня 1960, Кельменці, Чернівецька область) — радянський та український футболіст. Нападник і півзахисник, виступав, зокрема, за «Буковину» (Чернівці), «Металург» (Запоріжжя), «Карпати» (Львів), «Краковію» (Краків). Батько футболіста Дениса Олійника.


Назва:Бережанська бучина

-Знайдено: + | заснований = 30 серпня 1990


Назва:Бобрів Гай

-Знайдено: + | заснований = 30 серпня 1990
-Знайдено: + Оголошений об'єктом природно-заповідного фонду рішенням виконкому Тернопільської обласної ради від 30 серпня 1990 № 189. Перебуває у віданні КСП «Вільне життя».


Назва:Колодненський ботанічний заказник

-Знайдено: + | заснований = 30 серпня 1990
-Знайдено: + Площа — 41,7 га. Створений відповідно до рішення виконкому Тернопільської обласної ради від 30 серпня 1990 № 189 зі змінами, затвердженими рішенням Тернопільської обласної ради від 27 квітня 2001 № 238. Перебуває у віданні асоціації пайовиків «Промінь» Збаразького району.


Назва:Кизилові гаї

-Знайдено: + | заснований = 30 серпня 1990
-Знайдено: + Площа — 9,6 га. Створений відповідно до рішення виконкому Тернопільської обласної ради від 30 серпня 1990 № 189. Перебуває у ві­данні місцевої селянської спілки.


Назва:Кобилівський загальнозоологічний заказник

-Знайдено: + | заснований = 30 серпня 1990
-Знайдено: + Площа — 1603 га. Створений відпо­відно до рі­шення викон­кому Тернопільської обласної ради від 30 серпня 1990 № 189. Перебуває у віданні Кобильської сільради (229 га) і Тернопільського держлісгоспу (1374 га).


Назва:Тернопільська діброва

-Знайдено: + | заснований = 30 серпня 1990
-Знайдено: + Площа — 1,3 га. Оголошена об'єктом природно-заповідного фонду рішенням Тернопільської обласної ради № 189 від 30 серпня 1990. Перебуває у віданні Тернопільського обласного управління лісового господарства.


Назва:Історія Києва

-Знайдено: + * 30 серпня — об'єднання Української галицької армії та армії УНР захоплюють Київ.


Зобр:6шт.


Назва:Бажан Ігор Миколайович

-Знайдено: + | пк-поновлення = 30 серпня 2010
-Знайдено: + | збірна-поновлення = 30 серпня 2010


Зобр:1шт.


Назва:Національний екологічний центр України

-Знайдено: + Заснований 30 серпня 1991 р.


Назва:Вижницький національний природний парк

-Знайдено: + | заснований = 30 серпня 1995
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Національний природний парк «Вижницький» створено відповідно до Указу Президента України від 30 серпня 1995 року № 810. За час виконання натурних лісовпорядних робіт 2008–2009 року, згідно з Указом Президента України "Про розширення території національного природного парку «Вижницький» від 4 вересня № 818/07, територія парку збільшилась на 3309,6 га, в тому числі 1243,5 га земель, що вилучаються в установленому порядку і передаються в постійне користування НПП «Вижницький» та 2066,1 га земель, що включаються до його складу без вилучення у землекористувачів. Отже, тепер загальна площа НППВ становить 11238,0 гектара, з яких 8246,2 га земель парку надано в постійне користування.


Зобр:1шт.


Назва:Дейнеко Євген Анатолійович

Підзаголовок:== Цікавинки ==
Знайдено: + * 30 серпня 2008 року, граючи за «Дніпро» (Черкаси), забив гол з відстані близько 80 метрів — від лінії свого штрафного майданчика у ворота клубу «Єдність» (Плиски)[25]


Назва:Єпископат Українського екзархату

Підзаголовок:=== П ===
Знайдено: + Прокопій (Титов) — з 30 серпня 1914 єпископ Єлизаветградський, вікарій Херсонської єпархії; з 1919  єпископ Миколаївський, вікарій Одеської єпархії; з 1921  єпископ Одеський і Херсонський; з червня 1925 у сані архієпископа; з 27 листопада 1925 єпархією не керував; у 1927  згадується як архієпископ Херсонський і Миколаївський; розстріляний 23 листопада 1937.


Назва:Муратов Михайло Володимирович

-Знайдено: + Муратов Михайло Володимирович (рос. Муратов Михаил Владимирович) (* 29 лютого (13 березня) 1908(19080313), Москва — 30 серпня 1982, Москва), радянський геолог, член-кореспондент АН СРСР (1962).


Назва:Циклон-4

-Знайдено: + У 2004 р. договір був ратифікований парламентами України та Бразилії. Офіційно АЦС була заснована 31 серпня 2006 р., коли був затверджений Статут АЦС і опублікований «Наказ № 599 міністерства науки і технології Бразилії у Державному віснику Бразилії». Перше засідання Ради директорів АЦС відбулося 30 серпня 2007 р. Підприємство отримало ексклюзивне право на здійснення комерційних пускових послуг з використанням ракети-носія «Циклон-4». У цьому ж 2004 році термін першого запуску перенесли на 2007 рік. Пізніше його перенесли знову, тепер вже на 2009-й рік. Остання озвучена дата — середина 2012 року.


Назва:Адміністративний поділ Хмельницької області

-Знайдено: + 30 серпня 1948 року місто Шепетівка віднесене до категорії міст районного підпорядкування і включене до Шепетівського району.


Назва:Сачко Василь Вікторович

-Знайдено: + Після цього ним зацікавився тренер полтавської «Ворскли» Микола Павлов й Василь Сачко підписав контракт з новим клубом до кінця 2008 року[26] та отримав 17-й номер в команді[27]. За новий клуб він дебютував 23 серпня 2008 року в домашньому матчі проти «Шахтаря», в якому його команда виграла з рахунком 1-0[28]. Свій перший гол за нову команду Сачко забив вже у своєму другому матчі, 30 серпня 2008 року проти «Іллічівеця»[29]. У наступному матчі Василь своїм результативним пасом на Дмитра Єсіна допоміг своїй команді перемогти «Дніпро»[30]. Через два тури він відзначився голом у ворота запорізького «Металурга»[31]. До початку зимової перерви Сачко виступав в основному складі команди та не забивав, втім його команда не програвала та перебувала у верхній частині турнірної таблиці[32]. Взимку керівництво клубу вирішило продовжити контракт з Сачком та підписала договір до 30 травня 2009 року[33]. У весняній частині чемпіонату Василь брав участь не у всіх матчах своєї команди й забив 2 голи, а саме по м'ячу у ворота «Дніпра»[34] та «Кривбаса»[35]. Всього в чемпіонаті він забив 4 голи, а його команда посіла 5 місце[36].


Зобр:8шт.


Назва:Зеніт-2

Підзаголовок:== Експлуатація ==
Знайдено: + Сімнадцятий пуск був призначений на 30 серпня. Пуск відбувся. Перший ступінь відпрацював свій запрограмований польотний час. Однак на етапі запуску двигуна другого ступеня РД-120 стався вибух. Аварія призвела до втрати супутника військово-технічного призначення. Робота фахівців в комісії, привела до практично того ж висновку про чистоту трактів окислювача, але вже іншого двигуна.


Зобр:1шт.


Назва:Лещенко Сергій Анатолійович

-Знайдено: + Лещенко Сергій Анатолійович (*30 серпня 1980, Київ) — український політичний журналіст. Заступник головного редактора інтернет-видання «Українська правда»


Назва:Вінницький обласний комітет Комуністичної партії України

-Знайдено: + * 08.1937 — 30.08.1937 — в.о. Бондаренко Михайло Ілліч


Назва:Євсєєв Василь Аркадійович

-Знайдено: + Васи́ль Арка́дійович Євсє́єв (* 30 серпня 1962, Луганськ — † 26 червня 2010) — радянський та український футболіст, захисник. Пізніше — футбольний тренер.


Зобр:1шт.


Назва:Збройні Сили Півдня Росії

-Знайдено: + Загроза збройного зіткнення між УНР та ЗСПР актуалізувалася наприкінці серпня 1919 р., у зв'язку з стрімким наближенням військ обох сторін до Києва. 30 серпня 1919 українські війська, після запеклих боїв з більшовицькими частинами, здобули столицю, але вже наступного дня були витіснені з неї білогвардійськими військами генерала Миколи Бредова (див. Київська катастрофа). Ці події яскраво продемонстрували ворожість денікінського керівництва до українського національно-визвольного руху. Уряд УНР упродовж першої половини вересня 1919 р. ще намагався порозумітися з білогвардійцями для спільної боротьби з більшовиками, проте невдача цих спроб остаточно переконала українське керівництво у неминучості війни зі Збройними Силами Півдня Росії.


Зобр:2шт.


Назва:Луганськ (станція)

Підзаголовок:== Сучасність ==
Знайдено: + Приміські дизельні потяги сполучають Луганськ з населеними пунктами Луганської і Донецької (Дебальцеве, Сіверськ) областей України. До 30 серпня 2010 року існувало сполучення з Ростівською областю РФ (Роз'їзд 122 км у хуторі Ялань Тарасівського району).


Зобр:2шт.


Назва:Почесні громадяни Маріуполя

-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |30 серпня 1991


Назва:Лугачов Єгор Юрійович

-Знайдено: + 30 серпня 2010 року Лугачов, який провів за весь час лише 2 матчі за основний склад «червоно-білих», був відданий в оренду до київського «Арсенала»[37]. У київському клубі Єгор Лугачов провів пів року, протягом яких тричі виходив на поле у складі команди (один раз починав в основі) в Прем'єр-лізі і провів одну гру в у матчі 1/16 Кубка України проти харківського «Металіста». Крім того зіграв 9 ігор за молодіжний склад «Арсеналу» і забив один гол.


Зобр:1шт.


Назва:Герб Шполи

-Знайдено: + |дата_затвердження =30 серпня 1994 року
-Знайдено: + Герб Шполи — офіційний символ міста Шполи затверджений сесією Шполянської міської ради 30 серпня 1994 року. Автор — О. Толкушин.


Назва:Хомутецький парк

-Знайдено: + Сьогодні Хомутецький парк — один з чотирьох на Полтавщині парків-пам'яток садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення. Статус затверджений постановою колегії УРСР від 26.07.1972 № 22, перезатверджений постановою Держкомітету УРСР з екології і раціонального природокористування від 30.08.1990 № 18.


Зобр:1шт.


Назва:Історія Яворова

-Знайдено: + Процеси культурного розвитку українців на шляху до політичного самовизначення тривали і на початку ХХ століття. Так, 30 серпня 1903 року створюється філія Товариства «Просвіта», яка проводить на Яворівщині просвітницьку роботу, висувались вимоги про відкриття українських шкіл. У 1904 створено спортивне товариство «Січ», від 1908 року в Яворові діяла українська приватна гімназія «Рідної Школи», у цьому ж році в місті побудували й відкрили Народний Дім.


Назва:Розсохський дуб

-Знайдено: + Оголошений об'єктом природно-заповідного фонду рішенням виконкому Тернопільської обласної ради № 189 від 30 серпня 1990.


Назва:Лакі Ідахор

-Знайдено: + Ла́кі І́сі Ідахо́р (англ. Lucky Issy Idahor, 30 серпня 1980, Бенін-Сіті, Нігерія) — нігерійський футболіст, нападник луганської «Зорі», колишній гравець збірної Нігерії. Старший брат колишнього футболіста збірної Нігерії Ендуранса Ідахора.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 30 серпня 1980 року в Бенін-Сіті, Нігерія. На професійному рівні почав грати у 1999 році у складі «Плато Юнайтед». У 2000 році був куплений «Націонале», але в тому ж році перейшов до «Динамо» (Київ), проте втриматися в основному складі не зміг і у 2003 році був змушений переходити до «Ворскли». Там, а також в «Інтері» (Баку) та «Карпатах» теж не зміг повноцінно заграти. Закріпитися і стати лідером команди[38] вдалося лише у «Таврії», в якій грав з лютого 2007 року до осені 2011 року. У 2012 році перейшов до луганської «Зорі».


Зобр:1шт.


Назва:Севастопольський тролейбус

-Знайдено: + 30 серпня 1967 року був відкритий рух тролейбусного маршруту № 11 (завод «Маяк» — Центральний ринок). Спеціально для нього була побудована коротка гілка завдовжки 800 м від Камишовської траси до прохідної заводу «Маяк». Проте вже в 1975 році маршрут № 11 був закритий і пущений через рік під цим номером в іншому районі, по іншому маршруту: проспект Перемоги — пл. Ластова.


Зобр:4шт.


Назва:Мадера Олексій Олександрович

-Знайдено: + Олексій Олександрович Мадера (30 серпня 1989) — український хокеїст, нападник. Виступає за «Леви» (Львів) у Професіональній хокейній лізі.


Назва:Новомиргородський 17-й уланський полк

-Знайдено: + * П'ять срібних сурм з написом «За заслуги в войне с французами 1812, 1813, 1814 годов». Ці сурми належали колишньому Новомиргородському уланському полку, якому в свою чергу були передані із 1-го Українського уланського полку, нагородженого 30 серпня 1814 року.


Назва:Чернігівсько-Прип'ятська операція

-Знайдено: + 28 серпня, щоб відволікти противника від напряму основного удару, було прийняте рішення здійснити допоміжний удар силами 60-ї армії в Глухівському напрямку. На допоміжному напрямі наступ радянських військ виявився для німців повною несподіванкою і 30 серпня війська армії звільнили Глухів. Командуванням фронту було прийняте рішення з метою розвитку успіху перенести основний напрямок удару на лівий фланг. На посилення 60-ї армії були спішно перекинуті 2-а танкова і 13-а армія, 4-й артилерійський корпус прориву, інші частини посилення. Туди ж була перенацілена основна маса літаковильотів 16-ї повітряної армії. Передислокація проводилася в надзвичайно швидкому темпі, не припиняючи боїв по всій смузі фронту, аби не допустити відповідні дії противника.


Зобр:1шт.


Назва:Балаян Валерій Вазгенович

-Знайдено: + Валерій Вазгенович Балаян (нар. 30 серпня 1960 в місті Суми) — кінорежисер і сценарист, член Спілки кінематографістів РФ та Національної спілки кінематографістів України, член Правління Кримського відділення Національного Союзу кінематографістів України, член Гільдії кінодраматургів, член Гільдії неігрового кіно та член Гільдії кінорежисерів Росії.


Назва:Мариняк Володимир Степанович

-Знайдено: + Володимир Степанович Мариняк (нар. 30 серпня 1971, Стара Скварява, УРСР) — український футболіст, півзахисник.


Назва:Нечипоренко Валерій Петрович

-Знайдено: + Валерій Петрович Нечипоренко (30 серпня 1955  — 27 березня 2011) — український журналіст і письменник, заступник генерального директора УНІАН. Заслужений журналіст України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Валерій Нечипоренко народився 30 серпня 1955 року в місті Коростені на Житомирщині. Закінчив фізико-математичний факультет Житомирського педагогічного інституту, працював шкільним вчителем у селі Сушки Коростенського району Житомирської області, інструктором райкому комсомолу. Став активним журналістом-позаштатником, друкувався у місцевий та столичній пресі.


Назва:Кременчуцький ліцей інформаційних технологій № 30

-Знайдено: + | Заснована = 30 серпня 1983 року
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Середня школа № 30 була введена в дію 30 серпня 1983 року за активного сприяння Кременчуцького автомобільного заводу. Колектив школи очолила Н. М. Шевченко. За її ініціативи, при підтримці місцевої влади, промислових підприємств школа взяла участь у регіональному освітянському проекті із запровадження кормп'ютеризації навчального закладу{{Джерело?


Зобр:3шт.


Назва:Обоянь

-Знайдено: + З 1 до 15 липня обоянський військкомат направив до військових частин 3274 чоловіки. Але 17 серпня денікінці зайняли Обоянь. 30 серпня місто було звільнено. 13 вересня в ході запеклих боїв денікінці знову зайняли Обоянь, а до кінця вересня - всю губернію. Білогвардійці влаштовували грабежі, розстріли, поміщикам повернули землю. У ніч на 20 листопада на річці Псел були розстріляні перші борці за радянську владу. Їх трупи були скинуті під лід. 26 листопада 1919 року Обоянь знову було звільнено.


Зобр:7шт.


Назва:Мусієнко Іван Іванович

Файл:Мусієнко Іван Іванович.jpg

-Знайдено: + Іван Іванович Мусієнко (*30 серпня 1957) — вчений у галузі військової справи. Кандидат військових наук, професор. Почесний Академік АН ВШ України з 2010 р.


Зобр:1шт.


Назва:Лисичанський нафтохімічний технікум

-Знайдено: + |дата = 30 серпня
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Створений 30 серпня 1967 року як філія Рубіжанського хіміко-технологічного технікуму при Лисичанському заводі гумових технічних виробів. з 1967 по 1975 роки директором технікуму був Безуглий Володимир Кузьмич.


Назва:Вільгельм Лобковець

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Потім В. Льобковіц очолював штаб ІІІ Галицького корпусу, розробив разом із отаманом Льонером план однієї з найславніших операцій УГА, відомої під назвою «Чортківський прорив»[39]. В. Льобковіц був також начальником штабу армійської групи генерала Антона Кравса, яка 30 серпня 1919 р. звільнила Київ від більшовиків[40]. Пізніше інтернований поляками[41].


Зобр:1шт.


Назва:Бредов Микола Емільович

-Знайдено: + В кінці серпня 1919 р. частини Української Галицької Армії під командуванням Антона Кравса вибили Червону армію з Києва та увійшли до столиці 30 серпня з правого берега Дніпра. Майже одночасно, 31 серпня, розбивши «червоних» в районі Борисполя з боку Дарниці до Києва увійшла 7-ма піхотна дивізія російських добровольців, якою командував Микола Бредов. Того ж вечора Бредов, штаб якого розмістився на Печерську, прямо заявив Кравсу, котрий прибув для переговорів, що «Київ ніколи українським не був і не буде», заперечивши можливість порозуміння з УНР в принципі і в ультимативній формі зажадавши вивести з Києва українські війська, що зрештою і було зроблено через наказ керівників Директорії уникати сутичок з «білими» (Докладніше див. Київська катастрофа).


Зобр:1шт.


Назва:Даниїл (Козлинський)

-Знайдено: + Піддияконські свячення отримав 9 листопада 1979 року в кафедральному соборі Святого Івана Христителя в Куритибі, дияконські — 21 листопада 1979 року в церкві Пресолодкого Серця Ісусового в Маллет, священичі — 10 лютого 1980 року в церкві Покрови на Алто Параізо, Бом Сусессо, Парана. Святителем у кожному із ступенів був Преосвященний Владика Єфрем (Кривий), тодішній Єпарх Куритибський. У 1980 році номінований тимчасовим сотрудником кафедральної парафії і наглядачем Великої єпархіальної семінарії св. свщмч. Йосафата в Куритибі. 30 серпня 1980 року стає настоятелем парафії Святого Йосифа Обручника в Дорізоні, Маллет. 1 вересня 1983 року призначений парохом парафії Пресолодкого Серця Ісусового в Маллет і ректором Малої єпархіальної семінарії св. свщмч. Йосафата у Маллет.


Назва:Коростенський укріпрайон

-Знайдено: + Управління 5-го укріпрайону було розформоване 30 серпня 1941 року.


Назва:Оборона Одеси (1941)

-Знайдено: + Крім корабельної артилерії активну участь в обороні Одеси брала берегова артилерія Одеської ВМБ: два дивізіони стаціонарної артилерії калібру від 130 до 203 мм і один дивізіон рухомих батарей калібру 152 і 203 мм. 25 серпня, коли стаціонарні берегові батареї опинилися під загрозою захоплення біла підірвана 412-а берегова батарея, а 30 серпня — 21-а. Усі три батареї 42-го окремого артдивізіону були підірвані в останній день евакуації. З п'яти рухомих батарей три були в подальшому евакуйовані в Севастополь, а дві ті що прикривали відхід військ — підірвані.


Зобр:7шт.


Назва:Пічкур Євген Анатолійович

-Знайдено: + Пічкур Євген Анатолійович (*30 серпня 1979, Жовті Води) — український футболіст, півзахисник ПФК «Олександрія».


Зобр:1шт.


Назва:Гикавий Михайло

-Знайдено: + Гикавий Михайло-Генрі (*30 серпня 1907, Ґарланд, Манітоба—†13 квітня 1983, Вінніпег — український громадський діяч у Канаді, редактор, педагог, журналіст.


Назва:Почесні громадяни Севастополя [[Файл:|100пкс|thumb |150px|right]] -Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |21 грудня 1904 — 30 серпня 1976
-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |1 лютого 1922 — 30 серпня 2002


Зобр:19шт.


Назва:Байда Марія Карпівна

-Знайдено: + Марія Карпівна Байда (1 лютого 1922, Новосільське — 30 серпня 2002, Севастополь) — Герой Радянського Союзу, в роки радянсько-німецької війни санінструктор 2-го батальйону 514-го стрілецького полку 172-ї стрілецької дивізії Приморської армії Північно-Кавказького фронту, старший сержант.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Після війни демобілізована. Жила в Севастополі. Довгі роки очолювала Севастопольський міський відділ реєстрації актів громадянського стану. Неодноразово обиралася депутатом міської ради. Померла 30 серпня 2002 року. Похована на цвинтарі Комунарів у Севастополі.


Зобр:2шт.


Назва:Банніков Юрій Олександрович

-Знайдено: + | кінець_терміну = 30 серпня 1993
Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: +

Попередник: 4-й міністр економіки України
13 квітня 199330 серпня 1993
Наступник:
Пинзеник Віктор Михайлович
27 жовтня 199213 квітня 1993
Шпек Роман Васильович
30 серпня 19933 липня 1995



Назва:Герб Кулябівки

-Знайдено: + |дата_затвердження = 30 серпня 2002


Назва:Кумані Михайло Миколайович (контр-адмірал)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 1867 року знову на Балтиці, в 18671872 роках здійснює плавання в Тихий океан. Командуючи в 18711872 роках гвинтовим кліпером «Ізумрудом», вивіз з Нової Гвінеї М. М. Миклухо-Маклая. У 1872 році отримав чин капітана 2 рангу. Після повернення на Чорноморський флот в 1873 році (за іншими даними — в 1874 році) йому було присвоєне звання капітана 1 рангу. У 18741880 роках служив на броненосних фрегатах, в тому числі в 18771879 роках на фрегаті «Адміралі Лазарєві». З 1880 року був призначений начальником штабу головного командира Кронштадтського порту. 30 серпня 1882 року проведений в контр-адмірали.


Зобр:2шт.


Назва:Тотлебен Едуард Іванович

-Знайдено: + 13 квітня 1859 року Тотлебен нагороджений орденом Святої Анни 1-го ступеня, а 25 жовтня призначений директором інженерного департаменту у Військовому міністерстві. 27 серпня 1861 року нагороджений орденом Святого Володимира 2-го ступеня з мечами. 30 серпня 1863 року за працю «Опис оборони Севастополя» Тотлебену подаровано було 4 683 десятини 1 800 саженів землі з казенних ділянок Самарської губернії. У 18631877 роках був товаришем генерал-інспектора військових інженерів, керівником інженерних військ. Розробив систему укріплень державних кордонів. 4 квітня 1865 року нагороджений орденом Білого Орла; 31 березня 1868 року — орденом Святого Олександра Невського; 30 серпня 1869 року Тотлебен проведений в інженер-генерали; 23 листопада 1869 року, в день 50-річного ювілею Головного Інженерного училища, зарахований в лейб-гвардійський Саперний батальйон; 28 березня 1871 року йому подаровані алмази до ордена Олександра Невського. У 1872 році завершив роботу над двотомною працею «Опис оборони Севастополя». Після введення закону про загальну військову повинність 1 січня 1874 року керував реорганізацією інженерних військ. 30 серпня 1874 року нагороджений орденом Святого Володимира 1-го ступеня.


Зобр:6шт.


Назва:Інокентій (Тихонов)

-Знайдено: + | періодпочаток_4 = 30 серпня 1930


Назва:Урицький Мойсей Соломонович

-Знайдено: + | кінець_терміну = 30 серпня 1918
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Вранці 30 серпня 1918 убитий у вестибюлі Народного Комісаріату внутрішніх справ Петрокоммуни (на Палацовій площі) Леонідом Каннегісером, який заявив, що мстив за розстріл свого друга, голови підпільної організації Михайлівського артилерійського училища Перельцвейгера. Сам Каннегісер належав до невеликої партії народних соціалістів, лідер якої, Микола Чайковський, щойно очолив маріонетковий проанглийской уряд в Архангельську. Вбивство Урицького і одночасне замах на Леніна повинні були стати сигналом до спроби перевороту підготовленого англійської дипломатичною місією ("змова послів ").


Назва:Остроух Віталій Іванович

-Знайдено: + Остроух Віталій Іванович (30 серпня 1976 року) — український географ-картограф, кандидат географічних наук, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 30 серпня 1976 року в селі Смолянка Куликівського району Чернігівської області. Закінчив 1998 року географічний факультет Київського університету. З 1998–2001 роках аспірант кафедри геодезії та картографії. У Київському університеті працює з 2001 року асистентом, з 2007 року доцентом кафедри геодезії та картографії. Кандидатська дисертація під науковим керівництвом професора В. О. Шевченко «Науково-методичні основи створення навчальних атласів на основі ГІС-технологій (на прикладі атласу для 8-9 класів)» захищена у 2002 році.


Назва:Список найдорожчих трансферів в історії українського футболу

-Знайдено: + | || 30 серпня 2010 || Генріх Мхітарян || Вірменія Вірменія || «Металург» Д || Україна «Шахтар» || 5,85 млн [42]


Зобр:71шт.


Назва:Сенічкін Руслан Вікторович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 30 серпня 2010 ведучий ранкового шоу «Сніданок з 1+1».


Назва:Мусійко Олександр Самсонович

-Знайдено: + Мусійко Олександр Самсонович (*30 серпня 190330 жовтня 1980) – селекціонер, член-кореспондент ВАСГНІЛ (1956). Лауреат Сталінської премії (1947), Ленінської премії (1963), кавалер ордена Леніна, інших державних нагород.


Назва:Лях Юрій Єремійович

-Знайдено: + Лях Юрій Єремійович (30 серпня 1947) — доктор біологічних наук, професор, Донецький державний медичний університет ім. М. Горького, завідувач кафедри медичної інформатики та біофізики. Голова Донецького регіонального відділення УБФТ.


Назва:Алкантара-Циклон Спейс

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Офіційно АЦС була заснована 31 серпня 2006 р., коли був затверджений Статут АЦС і опублікований Наказ № 599 міністерства науки і технології Бразилії у Державному віснику Бразилії. Перше засідання Ради директорів АЦС відбулося 30 серпня 2007 р.


Назва:Deep Shadows

-Знайдено: + | заснована = 30 серпня 2001
-Знайдено: + Deep Shadows — це українська студія розробників комп'ютерних ігор. Заснована 30 серпня 2001 року, була розпущена в 2009 році.
Підзаголовок:== Створення ==
Знайдено: + Компанія була заснована 30 серпня 2001 року в Києві, Україні. Її засновниками були вихідці з GSC Game World Сергій Забарянскій і Роман Лут. Ігри Deep Shadows використовують ігровий рушій Vital engine, розроблений засновниками компанії ще будучи у складі GSC Game World для гри Venom. Codename: Outbreak.


Назва:Кряж-Медуніверситет

Підзаголовок:=== Гравці ===
Знайдено: + |align=center| 8 || Україна Україна||Аліна Пилипенко || 30 серпня 1990||align=center| 179 || ліберо


Зобр:3шт.


Назва:Міський Ілля Михайлович

-Знайдено: + Міський Ілля Михайлович (нар.30 серпня 1920 , с. Шипинці, Румунія (нині — Кіцманський район Чернівецької областіпом.26 листопада м. Чернівці) — музикант (скрипаль), композитор, педагог.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Ілля Міський народився 30 серпня 1920 року в с. Шипинці на Буковині в Королівстві Румунія.


Назва:1653 Яхонтовія

-Знайдено: + |дата відкриття =30 серпня 1937
-Знайдено: + 1653 Яхонтовія (1653 Yakhontovia) — астероїд головного поясу, відкритий 30 серпня 1937 року.


Назва:Карасик Владлен Михайлович

-Знайдено: + Владлен Михайлович Карасик (30 серпня 1936, Козелець — 10 березня 2004) — український господарський і політичний діяч, Народний депутат України.
Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + Народився 30 серпня 1936 року в місті Козелці Чернігівської області в родині службовців. Закінчив Київський технологічний інститут харчової промисловості за спеціальністю інженер-теплоенергетик. З 1961 року працював на керівних посадах Куп'янського цукрокомбінату, Харківського бурякцукортресту. Член КПРС з 1964 року. З 1965 року — директор цукрокомбінату імені Леніна. З 1978 року — генеральний директор Харківського виробничого об'єднання по виробництву, заготівлі, і переробці буряків, генеральний директор асоціації «Харківцукор». Депутат Харківської обласної ради, член обкому профспілки працівників агропромислового комплексу.


Зобр:1шт.


Назва:Богайчук Степан Романович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 30 серпня 1943 року старший лейтенант Степан Богайчук у районі міста Севська (нині Брянської області) висунув ввірену йому батарею для стрільби прямою наводкою і, близько підпустивши ворожі ланцюги, вогнем в упор знищував німців. Коли скінчилися снаряди, воїни-артилеристи під командуванням старшого лейтенанта Богайчука взялися за карабіни й гранати. У рукопашній сутичці вони відстояли позицію. Степан Богайчук отримав важке поранення, але поля бою не залишив.


Назва:Магута Роман Миколайович

-Знайдено: + Магута Роман Миколайович (* 30 серпня 1958) — банкір, економіст, Голова Рахункової палати України (з 2012 року).


Назва:Експрес (завод)

-Знайдено: + Вже у 1871 році Жмеринка стала вузловою станцією після того, як у вересні відкрився рух поїздів по Волочиській лінії. 30 серпня 1892 року була збудована лінія на Могилів.


Зобр:8шт.


Назва:ПроФутбол

-Знайдено: + | перша_трансляція = 30 серпня 2010
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Програма виходить в ефір з 30 серпня 2010 року на каналі 2+2. Першими ведучими програми стали Лідія Таран та Костянтин Андріюк[43]. Гостями першої програми були Олег Блохін, Йожеф Сабо, Ігор Суркіс.


Назва:Онісін Іван Максимович

Підзаголовок:== Репресії ==
Знайдено: + На це звернули увагу на засіданні парткому педагогічного інституту 30 серпня 1937 р., на якому І. М. Онисіна звинуватять у тому, що, маючи на руках рішення партійного комітету про зняття з роботи усіх деканів, він звільнив лише одного, та й то «за власним бажанням». Не залишаться непоміченими і його спроби заспокоїти колектив, переконати його в тому, що не варто в кожному найдрібнішому вчинку бачити «контрреволюційні виступи прихованих ворогів». Партійний комітет виключив І. М. Онисіна з партії 1З, а 28 вересня 1937 р. його було увільнено від обов'язків директора педінституту.


Назва:Оборона Замостя

Підзаголовок:== Оборона ==
Знайдено: + 29 серпня Будьонний зсаджує своїх кіннотників з коней та після гарматної підготовки веде їх на штурм фортеці, яка являла собою мале містечко, обведене старим муром.[44] Атаки будьонівців зі сходу було відбито, з великими втратами для них. Ранком 30 серпня Будьонний оточив Замостя та повів наступ зо всіх боків. Залога Замостя уперто боронилася, але із заходу будьонівцям пощастило дійти до дротяних перешкод і знищити їх та майже увірватися в Замостя.
Підзаголовок:== Оборона ==
Знайдено: + У цих боях захисники втратили підтримку двох з трьох наявних у них бронепотягів. 30 серпня гарнізон міста вночі зробив дві вилазки.


Зобр:10шт.


Назва:Сезон ФК «Динамо» (Київ) 2012—2013

Підзаголовок:=== Серпень ===
Знайдено: + Наступного дня «Динамо» дізналося своїх суперників по груповому рауду Ліги чемпіонів. Ними стали португальський «Порту», французький «Парі Сен-Жермен», а також хорватське «Динамо» із Загреба[45].


Зобр:37шт.


Назва:Кшиштоф Барановський

-Знайдено: + Вдруге він відправився в таку подорож в період з 2 жовтня 1999 по 30 серпня 2000 на яхті "Lady B", розпочавши і закінчивши подорож у португальському Віламора, пройшовши 24000 морських миль, відвідавши Канарські острови, Карибський басейн, Панамський канал, Таїті, Австралію, Сейшельські острови, Червоне і Середземне моря.


Зобр:1шт.


Назва:Сурб-Ншан

Підзаголовок:== Література ==
Знайдено: + * Ткаченко С. Сурб-Хач: з позавчора в сьогодні, ст. «Боспор Крым», номер 35 за 30 серпня 2007 року (рос.)


Назва:Свенціцький Олександр Миколайович

-Знайдено: + Олександр Миколайович Свенціцький (30 серпня 1891 — †?


Зобр:1шт.


Назва:Багрич Дмитро Миколайович

-Знайдено: + Дмитро́ Микола́йович Ба́грич (нар. 26 березня 1936, Харків, Україна — пом. 30 серпня 1980, Москва) — український радянський футболіст, захисник. Вихованець клубу «Локомотив» Харків.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 30 серпня 1980 року в Москві від раку головного мозку. Похований на Митинському кладовищі.


Назва:Україна на літніх Паралімпійських іграх 2012

Підзаголовок:== Медалісти ==
Знайдено: + |  Золото || Хорава, ДавидДавид Хорава || Дзюдо || До 66 кг (чоловіки) || 30 серпня
Підзаголовок:== Медалісти ==
Знайдено: + |  Золото || Прологаєва, НаталіяНаталія Прологаєва || Плавання || 50 м вільним стилем (жінки, S5) || 30 серпня
Підзаголовок:== Медалісти ==
Знайдено: + | Срібло || Істоміна, КатеринаКатерина Істоміна || Плавання || 100 м батерфляєм (жінки, S8) || 30 серпня
Підзаголовок:== Медалісти ==
Знайдено: + | Срібло || Богодайко, ЄвгенійЄвгеній Богодайко || Плавання || 100 м на спині (чоловіки, S7) || 30 серпня
Підзаголовок:== Медалісти ==
Знайдено: + | Бронза || Галінська, ЮліяЮлія Галінська || Дзюдо || До 48 кг (жінки) || 30 серпня
Підзаголовок:== Медалісти ==
Знайдено: + | Бронза || Ніколайчик, НаталіяНаталія Ніколайчик || Дзюдо || До 52 кг (жінки) || 30 серпня
Підзаголовок:== Медалісти ==
Знайдено: + | Бронза || Кліпперт, СергійСергій Кліпперт || Плавання || 400 м вільним стилем (чоловіки, S12) || 30 серпня
Підзаголовок:== Медалісти ==
Знайдено: + | Бронза || Виноградець, ДмитроДмитро Виноградець || Плавання || 50 м брасом (чоловіки, SB2) || 30 серпня
Підзаголовок:== Медалісти ==
Знайдено: + |30-е


Зобр:87шт.


Назва:Пронич Дмитро Іванович

-Знайдено: + Про́нич Дмитро́ Іва́нович (нар.30 серпня 1939, с. Тишківці, тепер Івано-Франківська область — 2001) — український художник декоративно-прикладного мистецтва, заслужений художник України (1996)..


Назва:Лошанков Євген Іванович

-Знайдено: + | пк-поновлення = 30 серпня 2012
-Знайдено: + | збірна-поновлення = 30 серпня 2012


Назва:Ліщинський Василь Вікторович

-Знайдено: + * Орден «За мужність» III ст. (30 серпня 1996) — за особисту мужність, видатні спортивні перемоги на X Паралімпійських іграх у м. Атланті (США)[46]


Назва:Античне судноплавство (монета)

-Знайдено: + Монету введено в обіг 30 серпня 2012 року. Вона належить до серії «Морська історія України».


Зобр:1шт.


Назва:Античне судноплавство (срібна монета)

-Знайдено: + Монету введено в обіг 30 серпня 2012 року. Вона належить до серії «Морська історія України».


Зобр:1шт.


Назва:Кузьмінський Олександр Хомич

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 30 серпня 1884 року в Тульчині Подільської губернії в міщанській родині. Закінчив Тульчинську духовну семінарію.


Зобр:1шт.


Назва:Самооборонні Кущові Відділи

-Знайдено: + СКВ почали виникати на початку 1942 року на Волині і Поліссі. У деяких районах творено так звані «Відділи Особливого Призначення» (ВОП), а в інших виникали «Самооборонні Кущові Відділи» (СКВ). На Волині організація цього руху знаходилась в руках Дмитра Клячківського[47], який 30 серпня 1943 віддав наказ про цілковиту мобілізацію українського населення на Волині у відділах, створених в окремих селах[48]. Члени СКВ потрапляли в УПА, але з часом, коли розпочато розформовування відділів, діючих до цих пір партизанів скеровують в сільський самозахист. Членів СКВ відрізняло від відділів УПА те, що вони легально проживали в селах, що знаходилися на терені 'куща' і, об'єднувалися лише з метою виконання певної визначеної акції. СКВ були керовані через ОУН за посередництвом військових референтів куща ('кущових'). Озброєння СКВ складала нечисленна вогнепальна зброя, а головним чином господарські інструменти напр. сокири, вила, коси, ножі. В 1943 році відділи СКВ існували вже на теренах всієї Волині[49].


Назва:Светослав Тодоров

-Знайдено: + Светослав Тодоров (болг. Светослав Тодоров, нар. 30 серпня 1978, Добрич) — болгарський футболіст, нападник клубу «Говерла».


Зобр:1шт.


Назва:Ємець Леонід Олександрович

-Знайдено: + Леоні́д Олекса́ндрович Є́мець (нар. 30 серпня 1979, Київ) — український правознавець і політик, народний депутат України VII скликання. Член партії Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина», входить до Політради.[50].


Зобр:1шт.


Назва:Олександрівська волость (Ізюмський повіт)

-Знайдено: + * Олександрівка (Бахметіївка) — колишнє власницьке село при річці Самара за 65 верст від повітового міста, 491 особа, 102 двори, 2 лавки, 3 щорічних ярмарки: 9 березня, 9 травня та 30 серпня.


Назва:Кампов Павло Федорович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Завдяки протестам української та світової громадськості 30 серпня 1989 звільнений, а 1991 реабілітований. Вступив у Народний рух України.


Назва:Ушеніна Анна Юріївна

-Знайдено: + Анна Юріївна Ушеніна[51] (нар. 30 серпня 1985, Харків) — українська шахістка, міжнародний майстер (2007), гросмейстер (2012). Переможниця Шахової Олімпіади в Турині в складі команди України (2006). Чотирнадцята чемпіонка світу з шахів серед жінок[52].


Зобр:2шт.


Назва:Кисілевський Володимир

-Знайдено: + Кисілевський Володимир Кайє-Кисілевський Володимир Юліанович — історик, журналіст, видавець, науковець і державний службовець. Народився 4 серпня 1896 в місті Коломия, помер 30 серпня 1976 в Оттаві (Канада); похований на цвинтарі Нотр-Дам. Його мати — Кисілевська Олена Львівна. 1914 року закінчив гімназію в Чернівцях.


Назва:Михалина Михайло Михайлович

-Знайдено: + Михайло Михайлович Михалина (словац. Michal Michalina, угор. Mihalina Mihály, рос. Михаил Михайлович Михалина, пол. Michajło Mychałyna, англ. Mikhail Mikhalina, нар. 15 березня 1924, Порошково,Чехословаччина — пом. 30 серпня 1998, Ужгород, Україна) — колишній чехословацький, угорський, український та радянський футболіст, згодом — радянський та український футбольний тренер та спортивний діяч. Грав на позиції захисника та півзахисника. Майстер спорту (1952), один з перших заслужених майстрів спорту київського «Динамо» та перший спортсмен Закарпаття, якого удостоїли цим почесним спортивним титулом (1955). Декілька разів виступав за збірну УРСР та за другу збірну СРСР.


Назва:Шевченко Павло Іванович

-Знайдено: + Павло Іванович Шевченко (*30 серпня 1929 року, с. Високопілля Валківського району Харківської області — 3 січня 2007, Кривий Ріг) — український педагог та організатор освіти, багаторічний ректор Криворізького державного педагогічного інституту / університету.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 30 серпня 1929 року в селі Високопілля Валківського району Харківської області. Закінчив Харківський державний педагогічний інститут ім. Г. С. Сковороди, історичний факультет (1953). Після закінчення інституту був направлений на роботу директором Черемошцю Вольської семирічної школи (Волинська область), в серпні 1954 року переведений директором Камінь-Каширської середньої школи, де пропрацював до 1958 року.


Назва:Список прем'єр-міністрів України

-Знайдено: + | 30 серпня 1937
-Знайдено: + | 30 серпня 1937


Зобр:87шт.


Назва:Костроба Іван Іванович

-Знайдено: + Народився 30 серпня 1979 року у м. Сімферополь АР Крим в родині театральних акторів.


Назва:Змова руських князів 1481

-Знайдено: + Змова князів 1481 — виступ нащадків київського князя Володимира Ольгердовича проти короля польського і литовського Казимира IV Ягеллончика. Учасниками змови були князі Михайло Олелькович, Федір Бєльський та Іван Гольшанський. Вони мали на меті детронізацію (а можливо, й убивство) Казимира IV та зведення на трон Великого князівства Литовського Михайла Олельковича, який належав до старшої лінії Ольгердовичів і формально мав на престол більші права, ніж нащадки Ягайла. Задум передбачалося реалізувати під час королівського полювання, чи весілля князя Федора Бєльського, на яке був запрошений Казимир IV. За літописною версією, організатори змови хотіли приєднати землі ВКЛ по р. Березина (притока Дніпра) до Великого князівства Московського. Однак планам змовників не судилося збутися: їх було викрито (можливо, за допомогою київського воєводи Івана Ходкевича). Федір Бєльський утік до Москви, а Михайло Олелькович та Іван Гольшанський 30 серпня 1481 були страчені. Очевидно, змова князів мала політично-династичне підґрунтя або була запізнілою реакцією на ліквідацію удільного Київського князівства (1471).


Назва:Беніова Серафима Мойсеївна

-Знайдено: + Беніова Серафима Мойсеївна  (*30 серпня 1919) — радянський і український організатор кіновиробництва. Член Спілки кінематографістів України.


Назва:Металург (стадіон, Дніпропетровськ)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + У 1962 році головна футбольна команда міста не тільки змінила назву «Металург» на «Дніпро», але і перейшла з балансу заводу імені Петровського під юрисдикцію Південного машинобудівного. Стадіон же залишався власністю Петрівки, тому цілком логічно, що на Південмаші задумалися про зведення своєї арени. Відкриття «Метеора» відбулося 30 серпня 1966 року, а свій останній матч в чемпіонаті країни на стадіоні «Металург» «Дніпро» провів 10 серпня. Прощання вийшло невеселим — поразка від київських армійців 2:3. А ще місяцем раніше (1 липня) на «Металурзі» відбувся останній міжнародний матч — «Дніпро» — «Гурник» (Катовіце) 4:1.


Назва:Кетков Олександр Дмитрович

-Знайдено: + Кетков Олександр Дмитрович (*30 серпня 1907, с. Зеленівка, тепер Приморського району Запорізької області, Україна, тоді Російська імперія — 23 січня 1991, м. Київ, УРСР) — український радянський літературознавець-болгарист, журналіст і перекладач, громадський діяч; член спілок журналістів (1958), письменників (1962); Заслужений працівник культури УРСР (1967). Член КПРС з 1928 року.


Назва:Джуринський Віталій Олександрович

-Знайдено: + * Орден «За заслуги» III ст. (30 серпня 2007) за вагомий внесок у розвиток підприємництва та ринкової інфраструктури в Україні[53]


Назва:Нікітюк Віктор Олегович

-Знайдено: + | початок_терміну = 30 серпня 2012
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 30 серпня 2012 року — Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Таджикистан.[54]


Назва:Бондаренко Богдан Вікторович

-Знайдено: + Богдан Вікторович Бондаренко (30 серпня 1989, Харків) — український легкоатлет, що спеціалізується в стрибках у висоту, переможець Універсіади. Найкращий результат 2,27 м у приміщенні та 2,41 м — на відкритому повітрі.


Назва:Анісович Владислав Леопольдович

-Знайдено: + Анісович Владислав Леопольдович (* 20 червня 1908, Луганськ — † 30 серпня 1969, Алупка, похований в Ленінграді) — український та російський художник, графік та педагог.


Назва:Історія Буковини

Файл:Народний депутат Лук`ян Кобилиця.jpg

-Знайдено: + 1735-го року розпочалася чергова Російсько-турецька війна. На боці Російської імперії виступила Габсбурзька монархія. Одним з кульмінаційних моментів війни була Ставчанська битва (1739), у якій 48-тисячне російське військо під командуванням генерала-фельдмаршала Бурхарда Мініха розбило 90-тисячну турецьку армію під командою Велі-паші. Було захоплено 50 гармат і багато інших трофеїв. Турки втратили більше 1 тис. чоловік тільки вбитими. Як наслідок 30 серпня того ж року капітулювала Хотинська фортеця. А вже у вересні російські війська контролювали більшу частину Молдавського князівства. На прохання молдавської делегації князівство було прийняте у російське підданство. Водночас, Австрія зазнавши кількох поразок від турецьких військ, раптово уклала сепаратний мирний договір та вийшла з війни. Росія була змушена припинити бойові дії і піти на укладання Белградського мирниго договору 1739, який звів нанівець практично всі успіхи російської армії, й змусив залишити територію Молдавського князівства. Чимала кількість місцевих жителів залишили Молдавію в слід росіянам, уникаючи помсти турків.


Зобр:24шт.


Назва:Рошко Клавдія

-Знайдено: + Народ. 30 серпня 1924 р. у м. Харкові. Навчання в електротехнічному інституті перервала Друга світова війна. У 1943 р. залишила Харків, жила


Назва:Міністерство економіки та з питань європейської інтеграції України

-Знайдено: + |30 серпня 2001 — 30 листопада 2002


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. [http://librportal.org.ua/index.php?
  2. [http://www.warheroes.ru/hero/hero.asp?
  3. [Іван Ковальчук, Сергій Стельникович. Нарис історії діяльності ОУН під проводом А. Мельника на Житомирщині у другій половині 1941 року. Житомир. «Рута», 2011.]
  4. ДАЖО, ф.1, оп. 77, спр. 1773, 1898 р., арк. 29 зв.
  5. [http://zt-rada.gov.ua/laws/t1/p2?
  6. Пукач частково визнав свою вину
  7. Указ Президента України № 773/96 від 30 серпня 1996 року «Про призначення В. Горбуліна Секретарем Ради національної безпеки і оборони України»
  8. Указ Президента України № 1452/99 від 10 листопада 1999 року «Про звільнення В. Горбуліна з посади Секретаря Ради національної безпеки і оборони України»
  9. [http://www.polinfo.poltava.ua/index.php?
  10. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою dt2009 не вказано текст
  11. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Svob_1996_233_234 не вказано текст
  12. Указ Президента України № 790/2002 від 30 серпня 2002 року «Про нагородження працівників Акціонерного комерційного промислово-інвестиційного банку»
  13. {{cite web|url=http://www.fc-dynamo.ru/cup/prot.php?
  14. Наказ військам 12 армії № 180, § 1. РДВА/ЦГАСА, ф. 197, оп. 3, сп. 593, арк. 24.
  15. Подолинний А. М. Бонковський Денис Федорович // З-над Божої ріки: Літературний біобібліографічний словник Вінниччини / Упорядкування і загальна редакція А. М. Подолинного. — Видання друге, перероблене і доповнене. — Вінниця: Континент-ПРИМ, 2001. — С. 31.
  16. [http://acc.smida.gov.ua/emitents/zvit_menu.php?
  17. [http://www.fckarpaty.lviv.ua/cat/newskarpaty/?
  18. Украина — Харьков (Харьков) — Карпаты (Львов) — Чемпионат.ру
  19. http://ecoternopil.gov.ua/data/Zbar.doc
  20. Генрих Мхитарян — игрок «Шахтера»
  21. [http://irtafax.com.ua/night_lugansk/2009-03-24-12.html?
  22. Луганский футбол: трансферы игроков (рос.). CityNews. 30.08.2005. Процитовано 18.12.2009.
  23. "Зорю" залишили чотири гравці. Чемпіон. 25.09.2006. Процитовано 18.12.2009.
  24. Деспотовски продолжит карьеру в бакинском "Интере"
  25. [http://www.youtube.com/watch?
  26. Сачко: «В Полтаве созданы все условия для работы». terrikon.com. UA. 23 жовтня 2008. Процитовано 18 грудня 2011. (рос.)
  27. Металіст (Харків) - Ворскла (Полтава). Офіційний сайт Федерації футболу України. UA. Процитовано 18 грудня 2011.
  28. Ворскла (Полтава) - Шахтар (Донецьк). Офіційний сайт Федерації футболу України. UA. Процитовано 18 грудня 2011.
  29. Іллічівець (Маріуполь) - Ворскла (Полтава). Офіційний сайт Федерації футболу України. UA. Процитовано 18 грудня 2011.
  30. Ворскла (Полтава)—Днепр (Днепропетровск) 2008/2009. championat.com. UA. Процитовано 18 грудня 2011. (рос.)
  31. Ворскла (Полтава) - Металург (Запоріжжя). Офіційний сайт Федерації футболу України. UA. Процитовано 18 грудня 2011.
  32. "Заря" - "Ворскла" 0:2. Старались все, умели только гости. UA-Футбол. UA. 29 листопада 2009. Процитовано 18 грудня 2011. (рос.)
  33. Василий Сачко: "Уже понимаю, что мы сделали большое дело". Ворскла (Полтава). UK. 4 червня 2009. Процитовано 17 грудня 2011. (рос.)
  34. Кривбас (Кривий Ріг) - Ворскла (Полтава). Офіційний сайт Федерації футболу України. UA. Процитовано 18 грудня 2011.
  35. Дніпро (Дніпропетровськ) - Ворскла (Полтава). Офіційний сайт Федерації футболу України. UA. Процитовано 18 грудня 2011.
  36. Сезон 2008-2009. Украинский футбол от Дмитрия Трощия. UA. Процитовано 18 грудня 2011. (рос.)
  37. «Спартак» отдал Лугачёва в аренду киевскому «Арсеналу»
  38. «Таврия» собирается усиливаться, а не продавать своих лидеров. Официальный сайт ФК «Таврия». 17 мая 2008
  39. Ген. Омелянович-Павленко старший. Українсько-польська війна 1918–1919. Прага, 1929. С.70.
  40. Українська Галицька Армія: матеріали до історії. Т.2. Вінніпеґ, 1960. С.238
  41. Спис старшин, які 08.05.1920. прибули до Львова і находяться в таборі на Ялівці // Громадська думка.1920. 14 травня. Ч.112. С.3-4; Спис полонених у Тухолі на Поморю // Громадська думка. 1920. 19 червня. Ч.142. С.3.
  42. Henrikh Mkhitaryan
  43. http://prosport.tsn.ua/sport/telekanal-2-2-kino-zapuskaye-tok-shou-pro-futbol.html Телеканал "2+2" ("КІНО") запускає ток-шоу "Про футбол"l
  44. Укріплення фортеці Замостя були розібрані і знесені після повстання 1863 року, на той час залишилися лише деякі споруди, які використовувалися для господарських цілей.
  45. У групі Ліги чемпіонів – «Порту», ПСЖ та «Динамо» (Загреб)
  46. Указ Президента України № 775/96 від 30 серпня 1996 року «Про нагородження відзнакою Президента України — орденом „За мужність“»
  47. Wł. Filar, Wydarzenia wołyńskie 1939–1944, Wydawnictwo Adam Marszałek, Toruń 2008
  48. G. Motyka, Ukraińska partyzantka 1942–1960, Warszawa 2006, s. 151
  49. K. Grünberg, B. Szprengel, Trudne sąsiedztwo. Stosunki polsko-ukraińskie w X–XX wieku, Wyd. Książka i Wiedza, Warszawa 2005, s. 615
  50. Склад нових керівних органів партії «Батьківщина»
  51. Анна Ушеніна: Білявкою я стала безпосередньо перед першістю світу // Віталій МОХНАЧ, Україна молода, Номер 184 за 07.12.2012
  52. Українка стала чемпіонкою світу з шахів. Українська правда. 1 грудня 2012
  53. Указ Президента України № 797/2007 від 30 серпня 2007 року «Про відзначення державними нагородами України»
  54. Указ Президента України № 523/2012