Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/15 вересня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Іван Багряний

-Знайдено: + * 15 вересня 2006 року Президент України Віктор Ющенко видав Указ «Про відзначення 100-річчя від дня народження Івана Багряного».


Зобр:2шт.


Назва:Рада Європи

-Знайдено: + До набуття членства в РЄ Україна стала стороною декількох конвенцій цієї організації, зокрема Європейської культурної конвенції, Європейської рамкової конвенції про транскордонне співробітництво між територіальними общинами або властями, Європейської конвенції про інформацію щодо іноземного законодавства. У вересні 1995 р. Україна приєдналась до шести Конвенцій РЄ у галузі боротьби зі злочинністю. 15 вересня 1995 р. Україною була підписана Рамкова конвенція про захист національних меншин. В цей період РЄ, зокрема Європейською комісією «За демократію через право» (Венеціанською комісією), було проведено правову експертизу проектів окремих статтей нової Конституції України, проектів Сімейного та Адміністративного кодексів України, проекту Закону України про місцеві ради народних депутатів.
-Знайдено: + 15 вересня 1995 р. у Києві було відкрито Центр інформації та документації РЄ на базі Української Правничої Фундації. З нагоди офіційного відкриття Центру в Україні перебував Генеральний секретар РЄ Даніель Таршис.


Зобр:3шт.


Назва:Іван Карпенко-Карий

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 15 вересня 1907 року Карпенко-Карий помер після тяжкої хвороби у Берліні, куди їздив на лікування; поховано його на хуторі Надія.


Зобр:4шт.


Назва:Верховна Рада України II скликання

Підзаголовок:== Склад ==
Знайдено: + |з 15 вересня 1994 по 25 січня 1996


Зобр:1шт.


Назва:Гривня

-Знайдено: + | 15 вересня 2006


Зобр:67шт.


Назва:Політичні партії України

-Знайдено: + | 15 вересня 2006
-Знайдено: + | 15 вересня 2006


Назва:Горська Алла Олександрівна

Підзаголовок:=== Навчання ===
Знайдено: + Горська була на процесі В. Чорновола 15 вересня 1967 у Львові, де з групою киян заявила протест проти незаконного ведення суду. 1968 Горська підписала «Лист-протест 139» на ім'я керівників КПРС і радянської держави з вимогою припинити незаконні процеси. Почалися адміністративні репресії проти «підписантів», кагебістський тиск. Києвом і Україною пішли чутки про існування підпільної терористичної бандерівської організації, керованої західними спецслужбами. Одним із керівників цієї організації називали Горську.


Зобр:1шт.


Назва:Кульчицька Олена Львівна

-Знайдено: + Оле́на Льві́вна Кульчи́цька (*15 вересня 1877, Бережани — †8 березня 1967, Львів) — український графік, маляр.
Підзаголовок:== Родина ==
Знайдено: + Олена Львівна Кульчицька народилася 15 вересня 1877 року в місті Бережани на Тернопільщині. Рід Кульчицьких походить із села Кульчиці, під Самбором. У Кульчицях мали придомок «Смитанка-Ручка». Батько — Лев Теодорович Кульчицький (1843 — 4 грудня 1909) — радник суду, адвокат, громадський діяч, член багатьох товариств, перший директор «Народної каси» у Косові. Мати — Кульчицька (з дому Стебельська) Марія Яківна (?


Назва:Лук'яненко Левко Григорович

-Знайдено: + | кінець_терміну = 15 вересня 2008


Назва:Любинський Микола Михайлович

-Знайдено: + Миколу Любинського реабілітовано 15 вересня 1989 року.


Зобр:2шт.


Назва:Богдан Хмельницький

Підзаголовок:=== Діти ===
Знайдено: + * старший син Тимофій (Тиміш), народився 1632 року, був одружений в 1652 році з донькою молдавського господаря Василя Лупула — Розандою (Роксандою). Його Хмельницький вважав своїм спадкоємцем, але Тиміш загинув 15 вересня 1653 року, смертельно поранений під час облоги молдавської фортеці Сучави, яку він боронив зі своїм козацьким військом, захищаючи тестя — Василя Лупула. Він залишив двоє дітей-близнят, доля яких невідома;


Зобр:16шт.


Назва:Бучач

-Знайдено: +
10 серпня — 15 вересня 1920 р. під владою більшовиків. Бучацький ревком (голова М.Галон) виконував декрети більшовицького Галицького революційного комітету (Галревкому), що містився в Тернополі. Каральним органом була Галицька Чрєзвичайна (Надзвичайна) Комісія (ГЧК, ГНК, так звана ГАНКА). В місті ГАНКА (чекісти) організувала показовий суд[1].


Зобр:20шт.


Назва:Янукович Віктор Федорович

-Знайдено: + * 15 вересня 2009 року у палаці культури «Овація» в Кривому Розі під час зустрічі з місцевим партійним активом Янукович сказав: «Я краще сів би утретє, ніж допустив би нинішню владу до влади»[2].


Зобр:9шт.


Назва:Вибори Президента України 2004

-Знайдено: + 15 вересня 2004 схвалено заяву Моніторингового Комітету ПАРЄ стосовно президентських виборів в Україні. Комітет висловлює жаль з приводу того, що його попередні заклики, схоже, були проігноровані. Співдоповідачки Комітету щодо України, пані Северинсен та пані Вольвенд, повернувшися з чергової поїздки зі збору фактів у Донецьку та Дніпропетровську, виклали свої висновки стосовно поточної передвиборчої ситуації, які, на їх думку, залишають підстави для серйозної стурбованості. Комітет наголосив, що результати президентських виборів та висновки міжнародної спільноти стосовно того, як вони були проведені, стануть важливою перевіркою рішучості України по-справжньому дотримуватись європейських стандартів та цінностей.


Зобр:12шт.


Назва:Коновал Пилип

-Знайдено: + Пили́п Конова́л (*15 вересня, 1888, Кутківці, Подільська губернія, нині: Чемеровецький район Хмельницької області — †3 червня, 1959, Халл Квебек) — канадець українського походження, єдиний українець-кавалер Хреста Вікторії, найвищої та найпочеснішої нагороди за мужність перед лицем ворога, якою можуть бути нагороджені військовики з країн, підлеглих Британській короні.
-Знайдено: + Пилип Коновал народився у сім'ї Мирона Коновала в Каменець-Подільському повіті селі Кутківці в над Жванчиком у тодішній Російській імперії. Приписують йому кілька дат народження — хоча в самому дні 15 вересня сумнівів не існує, а от з роком народження ще не дійшли висновків: за одним джерелом 15 вересня 1888 року, за другим 15 вересня 1886 року. Дитинство й юнацькі роки Пилип провів під опікою й настановами батька на сімейному хуторі біля річки Збруч на кордоні з Австо-Угорською імперією. Працював підмайстром у свого батька-каменетеса, поки на 21-му році життя не завербовано його в російську армію, під час служби в якій проявив вроджену здібність до військової справи — і навіть вислужився до чину польового інструктора багнетно-штикового бою.


Зобр:5шт.


Назва:Хмельниччина

-Знайдено: + Весна 1652 — зима 1653. Хоч козаки здобували далі деякі перемоги над поляками, з'явилися ознаки ослаблення і зневіри, і Хмельницький покладав щораз більшу надію на зовнішню допомогу. 16511652 він посилив зв'язки з кримськими татарами й Оттоманською Портою. Центром його уваги була Молдова. Одруження Тимоша і Розанди мало забезпечити союз України з Молдовою, а далі з Туреччиною і Кримським Ханатом. Хмельнцький вислав Тимоша на весні 1652 з великим козацько-татарським військом до Молдови. 2 червня 1652 відбувся бій під Батогом з 30-тисячним польським військом, з якого Хмельницький, що прийшов синові на допомогу, вийшов з блискучою перемогою, і в серпні 1652 Тиміш побрався з Розандою. Але на весні 1653 молдовські бояри, підтримані Валахією і Семигородом, повстали проти Лупула і козаків, а у вересні Тиміш загинув, обороняючи Сучаву. Смерть гетьманича 15 вересня 1653 поклала кінець молдовській орієнтації Хмельницького.


Зобр:15шт.


Назва:Історія української гривні

-Знайдено: + | 15 вересня 2006


Зобр:69шт.


Назва:Банкноти України

-Знайдено: + | 15 вересня 2006
-Знайдено: + 15 вересня 2006 року в обіг уведено банкноту номіналом


Зобр:51шт.


Назва:Шпорта Ярослав Гнатович

-Знайдено: + Яросла́в Гна́тович Шпо́рта (15 вересня 1922, с. Сальниця, нині Хмільницького району Вінницької області — 13 листопада 1956, Київ) — український поет і перекладач.


Назва:Шутенко Таїсія Іванівна

-Знайдено: + Таї́сія Іва́нівна Шуте́нко (* 5 жовтня 1905, Харків - 15 вересня 1975, Київ) — український композитор і педагог.


Назва:Тобілевичі

-Знайдено: + * Тобілевич Іван Карпович (літературний псевдонім — Іван Карпенко-Карий; *17 (29 вересня) 1845 — †2 (15 вересня) 1907) — видатний український драматург, актор, режисер;


Зобр:1шт.


Назва:Державний дендрологічний парк «Тростянець» НАН України

-Знайдено: + 15 вересня 2008 року Національний банк України, продовжуючи серію «Флора і фауна України», ввів в обіг ювілейну монету "175 років державному дендрологічному парку «Тростянець» номіналом 5 гривень, присвячену Тростянецькому парку.


Зобр:7шт.


Назва:Ukrainian Bulletin

-Знайдено: + «Ukrainian Bulletin», англомовний двотижневик, спочатку орган Панамериканської Української Конфедерації (ПАУК) у Нью-Йорку, з 15 вересня 1951 Українського Конгресового Комітету Америки, виходив у Нью-Йорку з травня 1948 до лютого 1970, коли об'єднався з «Ukrainian Quarterly»; редактор В.Душник.


Назва:Радянсько-українська війна

-Знайдено: + Після підписання Варшавського договору (22 квітня 1920) почався польсько-український наступ на більшовиків. Польська армія і дві українські дивізії, а також армія, що повернулася з Зимового походу, почали наступ проти більшовиків. Уже 7 травня 1920 дивізія М. Безручка разом з польськими частинами увійшла до Києва (Київська операція війська польського). Однак ці початкові успіхи були перекреслені контрнаступом більшовицької армії С. Будьонного, який за червень-серпень здобув територію біля річки Збруч, і згодом зайняв велику частину Галичини і Волині та через Замостя прямував на Варшаву. Після розгрому більшовиків під Варшавою (15 вересня 1920[3]) почався черговий наступ польсько-українських армій, які відтиснувши більшовицькі загони, дійшли на Поділлі до лінії Яруга (над Дністром) — Шаргород-Бар-Літин. Ці операції були припинені 18 жовтня 1920, коли польський уряд підписав запропоноване російською стороною перемир'я. Тоді Армія УНР в числі 23 000 бійців сама продовжувала боротьбу проти більшовицьких військ до 21 листопада 1920, коли під тиском переважаючих військ мусила перейти Збруч на територію польської держави, де була інтернована.


Зобр:17шт.


Назва:Симоненко Валентин Костянтинович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Орден князя Ярослава Мудрого V ст. (15 вересня 2006) — за вагомий особистий внесок у забезпечення дієвого контролю за раціональним використанням коштів Державного бюджету України, багаторічну сумлінну працю та з нагоди 10-ї річниці утворення Рахункової палати[4]


Зобр:1шт.


Назва:Слободянюк-Подолян Степан Іванович

-Знайдено: + Степа́н (Стефан) Іва́нович Слободяню́к-Подоля́н (* 2 серпня 1876, місто Літин, нині Вінницької області — † 15 вересня 1932, Ленінград) — український живописець.


Назва:Стрий

-Знайдено: + | Дюрен[5][6] || Німеччина Німеччина || 15 вересня 2001


Зобр:21шт.


Назва:Тальне

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + * Сокульський Арнольд Леонідович (15 вересня 1938) — український історик, краєзнавець, кандидат історичних наук (1999).


Зобр:11шт.


Назва:Пушкар Микола Антонович

-Знайдено: + Микола Антонович Пушкар (* 30 жовтня 189415 вересня 1989, Львів) — український мовознавець.


Назва:Дрогобич

-Знайдено: + 15 вересня силами гестапо та фельджандармерії заарештовано близько 50 членів ОУН, серед яких майже весь обласний провід, і відправлено в концтабір Монтелюпіх поблизу Кракова. Після Андрія Шукатки обласний провід очолив його заступник Василь Николяк.


Зобр:24шт.


Назва:Розділ

-Знайдено: + В ніч з 14 на 15 вересня 1939 його родина ледве врятувалась від оскаженілої поліції, яка разом з частинами виступаючої польської армії мордувала українське населення на Миколаївщині. Не заставши нікого вдома (родина встигла втекти через вікно), поліцаї спалили плебанію. Незабаром дочками пароха Марією та Любою, які були активними членами ОУН, зацікавились працівники НКВД, бо їм до рук потрапив архіви польської поліції. На прохання о. Возняка консисторія надала йому 3-місячну відпустку для лікування. Вся родина рушила в небезпечну дорогу на захід. Біля Турки вони перейшли кордон і опинились в німецькій окупаційній зоні. Протягом двох тижнів листопада жили в о. Івана Тимчука в селі Беньова. Звідти перебрались у Балигород, де й працювали на різних посадах до початку радянсько-німецької війни. Згодом переїхали до Кракова. Там Люба познайомилась з Миколою Лемиком, який за завданням ОУН застрелив у Львові 1933 року працівника консульства СРСР (представника НКВД) Майлова - це був акт помсти за голодомор в Україні. Восени 1940 року вона стала його дружиною. Влітку 1941 року гестапівці розстріляли Лемика у Миргороді на Полтавщині як керівника похідної групи ОУН, яка йшла слідом за фронтом і встановлювала українську владу на звільнених від більшовиків землях. Синьооку Любу після першої зустрічі він назвав Чічкою, і її саме під цим іменем знали його товариші [7]. У 1947 році енкаведисти арештували Любу в Дашаві і до 1964 вона поневірялась у радянських таборах Мордовії.


Зобр:1шт.


Назва:Світальський Микола Гнатович

-Знайдено: + Мико́ла Гна́тович Світа́льський (*12 грудня 1884 Рогізне Сумський район Сумської області — †15 вересня 1937 Дніпропетровськ) — геолог родом із Сумщини, дійсний член АН УРСР (із 1930 року; з 1935 року — її віце-президент).


Назва:Свобода (газета)

-Знайдено: + Спершу двотижневик, з 1894 — тижневик, з 1915 — три рази на тиждень, з 1921 — щоденник у США; ініціатор створення Руського, згодом Українського Народного Союзу, спочатку неофіційний і з 1908 його офіційний орган. З 15 вересня 1893 до червня 1895 виходила у Джерсі-Сіті, пізніше у Шамоківі, Маунт-Кармелі, Оліфанті, Скрентоні, з 1903 у Нью-Йорку, а з 1911 знову в Джерсі-Сіті.
-Знайдено: + 15 вересня 1963 року в місті Нью-Йорк (США) український тижневик “Свобода” відзначив свій 70-річний ювілей. З цієї нагоди колектив видання привітали президент США Д.Кеннеді і губернатор Н.Рокфеллер.


Зобр:1шт.


Назва:Маріямпіль

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + В роки Першої світової війни, завдяки своєму розташуванню Маріямпіль потрапив у жорнило боїв. 2 вересня 1914 р. містечко зайняли росіяни. Жорстокі бої в околцях Маріямполя точилися з 27 лютого по 4 березня 1915 р. Більшість жителів евакуювалися й врятували своє життя. Шквальний вогонь артилерії розрушив значну частину житлових будівель містечка, в тому числі й палац. Росіяни таки зуміли відбити шалені атаки австрійців і втримати місто до 2 липня. Вдруге російські війська зайняли Маріямпіль у червні 1916 р. У липні 1920 р. вже фронт проти більшовиків в Маріямполі тримали петлюрівці. При цьому головний отаман Симон Петлюра відвідав Маріямпіль. З 3 вересня по 15 вересня того ж року лівий берег Дністра з містечком знаходився у руках Будьонного.


Зобр:1шт.


Назва:Альфред Єнсен

-Знайдено: + Альфре́д Анто́н Є́нсен (швед. Alfred Anton Jensen) (*30 вересня 1859 — †15 вересня 1921, Відень) — шведський історик, слов'янознавець, перекладач, симпатик українського національного відродження, дійсний член Наукового Товариства ім. Шевченка у Львові і Українського Наукового Товариства в Києві.
Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + Помер 15 вересня 1921 р. у Відні, похований на кладовищі Інцерсдорф. На його похороні у Відні від українського громадянства промовляв д-р Володимир Старосольський, який підкреслив заслуги покійного для української науки і відновлення добрих зв'язків між українським і шведським народами.


Назва:Володимир

Підзаголовок:== Іменини ==
Знайдено: + 31 січня, 10 лютого, 7 березня, 6 квітня, 20 червня, 28 липня, 27 серпня, 15 вересня, 17 жовтня, 5 листопада, 26 грудня


Зобр:1шт.


Назва:Наконечний Андрій Михайлович

-Знайдено: + Андрі́й Миха́йлович Наконе́чний (*31 травня 1905, Урмань, Тернопільщина — †15 вересня 1983, Тернопіль) — укр. живописець, творив у жанрі візантійського іконопису, наставником його був польський професор Кароль Гомоляш. Виконував на замовлення Андрея Шептицького копії фресок каплиці Чесного Христа у Вавелі — резиденції польських королів, виконану українськими майстрами 16 ст.
-Знайдено: + 15 вересня 1983 р. Наконечний помер. Похований у Бережанах.


Назва:Ніжин

-Знайдено: + | день міста = 15 вересня[8]
-Знайдено: + 15 вересня 1943 — Ніжин визволили від німецьких окупантів.


Зобр:20шт.


Назва:Буковина

-Знайдено: + Союз Козацької держави з Молдавським князівством викликав занепокоєння у семигородського Князя Юрія ІІ Ракоці та Господаря Волощини Матея Басараба, які, об'єднавшись із загонами претендента на молдовський престол канцлера (логофета) Стефана Георгіцу, розпочали війну проти Василя Лупула. На захист Молдавського князівства та влади свого тестя від зовнішнього агресора змушений був виступити Тиміш Хмельницький, який героїчно загинув 15 вересня 1653-го року в місті Сучава під час Сучавської кампанії.


Зобр:38шт.


Назва:Битва під Пилявцями

-Знайдено: + Протягом другого дня козацька піхота відбила свої позиції на греблі. У ніч на 13(23) вересня 1648 у козацький табір прибув на допомогу 4-тисячний загін буджацьких татар очолюваний Айтимир-мурзою та Адлаєт-мурзою (на думку деяких дослідників, татари прибули лише 15(25) вересня 1648, а гучні вигуки і мушкетна стрілянина у козацькому таборі нібито на честь прибулих союзників мали, за задумом Б. Хмельницького, ввести в оману польське командування. Вранці 13(23) вересня 1648 українська армія (лівим флангом командував Кривоніс, центром — I. Чорнота, правим —Карпо Півторакожух) вишикувалась в бойові порядки на полі бою. Першими нанесла удар шляхетська кіннота. Витримавши потужній натиск ворожих хоругв, українська піхота при підтримці артилерії розпочала контрнаступ. Козацькі полки швидко повністю оволоділи греблею, перейшли на лівий берег і почали шикуватись у бойові порядки. Не витримавши натиску і піддавшись всезростаючій паніці, польські війська почали безладно відступати. Щоб уникнути повного розгрому, польське командування відкликало з поля бою всі підрозділи і розпорядилось підготуватись до відходу табором. Під вечір в погоні за ворогом українська піхота на чолі з самим гетьманом Б. Хмельницьким дійшла аж до перших рядів польського табору. В ніч на 14(24) вересня 1648 польське командування розпочало відступ, який незабаром перетворився в панічну втечу.


Зобр:7шт.


Назва:Округи УСРР 1923—1930

-Знайдено: + * 15 вересня 1925 року Житомирська округа перейменована на Волинську.
-Знайдено: + Згідно з постановами ЦВК і РНК СРСР від 23 липня 1930 року «Про ліквідацію округ» і ВУЦВК та Раднаркому УСРР від 2 вересня 1930 року «Про ліквідацію округ і перехід на двоступеневу систему управління» з 15 вересня 1930 року округи в Україні скасовувалися. Уся територія республіки розподілялася на 503 адміністративних одиниці: 484 райони, 18 міст республіканського підпорядкування і АМСРР (до якої входили 11 районів)[9][10].


Зобр:2шт.


Назва:Балога Віктор Іванович

-Знайдено: + | початок_терміну2 = 15 вересня 2006
-Знайдено: + 15 вересня 2006 призначений Главою Секретаріату Президента України[11]


Зобр:7шт.


Назва:Державне космічне агентство України

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Відповідно до Указу Президента України "Про Положення про Національне космічне агентство України" від 22 липня 1997 р., який доповнений Указами від 15 вересня 1998 р. і 29 травня 1999 р., Національне космічне агентство України є спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади, який забезпечує реалізацію державної політики в галузі космічної діяльності, здійснює керівництво дорученою йому сферою управління, несе відповідальність за стан її розвитку.


Зобр:5шт.


Назва:Шахтар (Донецьк)

-Знайдено: + Проте з 1974 року Базилевич прийняв запрошення Валерія Лобановського тренувати «Динамо» (Київ) і покинув Донецьк. Його замінив Володимир Сальков. В сезоні 1974 «гірники» опустились на 12-е місце, але донеччани підсилились талановитим півзахисником Михайлом Соколовським. Наступного року донецький клуб піднявся на найвище місе у своїй історії, завоювавши «срібло» чемпіонату СРСР. Цей успіх дозволив «Шахтарю» вперше стартувати у єврокубках: 15 вересня 1976 року радянський клуб приймав у рамках Кубка УЄФА команду «Динамо» (Берлін) і переміг з рахунком 3:0. Нічия 1:1 у НДР дозволила «гірникам» пройти до 1/16 фіналу, де донецька команда вибила угорський «Гонвед» — 3:0 вдома та 3:2 на виїзді. У 1/8 фіналу суперником донеччан став славнозвісний туринський «Ювентус», який був основою збірної Італії (Діно Дзофф, Ґаетано Ширеа, Клаудіо Джентіле, Франко Каузіо, Марко Тарделлі, Роберто Бонісенья, Роберто Беттеґа та інші). У Турині «Стара синьйора» впевненно перемогла — 3:0. На матч-відповідь у Донецьку 8 грудня 1976 року, попри холодну погоду, зібралося понад 40 000 уболівальників. Висвітлювати гру прибуло близько 30 італійських журналістів. «Гірники» виграли 1:0 (м'яч забив Валерій Шевлюк) і ця перемога над однією з найсильніших команд світу увійшла до історії українського клубу.


Зобр:6шт.


Назва:Алексєєв Юрій Миколайович (історик)

-Знайдено: + Ю́рій Микола́йович Алексє́єв (15 вересня 1941, м. Вязьма Смоленської області, Росія) — дослідник історії культури й освіти слов'янських народів, доктор історичних наук (1990), професор (1990), заслужений працівник народної освіти. Із сім'ї робітників.


Назва:Скрипін Роман Андрійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 15 вересня 2011 року Роман Скрипін подав у відставку з посади Голови Незалежної Профспілки України (НМПУ) з наступним формулюванням[12]: «Прошу прийняти мою відставку з посади голови НМПУ за власним бажанням. Причина: неспроможність організації до самоутримання. Усім успіхів і натхнення». 21 вересня 2011 року Рада НМПУ прийняла відставку Романа Скрипіна[13].


Назва:Мезенцева Галина Георгіївна

-Знайдено: + Народилася в м. Києві 15 вересня 1923 р. у сім'ї службовців. Мати — Марія Хомівна Віницька (Василенко), батько — Георгій Ісидорович Віницький.


Назва:Український католицький університет

-Знайдено: + Після [[Окупація Західної України]приходу в Галичину] радянських військ у вересні 1939 року Академію було закрито, а студентів репресовано. Внаслідок німецького бомбардування 15 вересня 1939 зруйновано академічну Церкву Святого Духа і бібліотеку. Під час німецької окупації в Академії, хоч і з невеликим професорським складом, відновилося навчання, а в 1942 році Апостольський престол навіть дозволив Академії створити аспірантуру. З 500 студентів, які навчалися у 19411944 роках, лише 60 отримали дипломи. Після повторної радянської окупації навесні 1945 року Богословську Академію було остаточно закрито. Значна кількість випускників та професорів Академії (у тому числі багатолітній ректор, а після смерті митрополита Андрея Глава УГКЦ Йосиф Сліпий) опинилися в сибірському ГУЛАГу або на еміграції.


Зобр:2шт.


Назва:Гайворонський Михайло Орест

-Знайдено: + Миха́йло О́рест Гайворо́нський (*15 вересня 1892, Заліщики—†11 вересня 1949, Нью-Йорк) — капельмейстер Армії УНР, композитор, музикант, диригент, педагог, скрипаль, критик, громадський діяч.
-Знайдено: + Народився 15 вересня (за інш. дан. 1 вересня) 1892 р. в Заліщиках на Тернопільщині. В старенькій хатині, біля церкви, в одній половині жив паламар, а в другій мешкали Гавронські. Дитинство Михайла було сповнене музичних вражень. Мати знала багато українських пісень, сама гарно співала, батько любив грати на сопілці. Наука гри на скрипці і музичної теорії почалася, коли Михасеві було 8 років. Вчив його Василь Цалнинюк (брат тітки).


Зобр:1шт.


Назва:Скирда Людмила Михайлівна

-Знайдено: + Людми́ла Миха́йлівна Скирда́ (народилась 15 вересня 1945, Кіровоград, УРСР) — українська поетеса, вчений-літературознавець, літературний критик, культуролог, перекладач, член Спілки письменників України, лауреат літературних премій імені Андрія Малишка, Григорія Сковороди, Володимира Винниченка, Івана Кошелівця, Заслужений діяч мистецтв України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Людмила Скирда народилась 15 вересня 1945 року у місті Кіровоград в родині службовців. Мати — Тамара Скирда. З 1950 року її родина проживає в Києві, де у 1968 році Людмила Скирда закінчила філологічний факультет Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.


Назва:Жнибороди

-Знайдено: + * 15 вересня 1953 — Народилася журналістка, педагог, господарник, редактор Лановецького районного радіомовлення Марія Романчук.


Зобр:1шт.


Назва:Васадзе Таріел Шакрович

-Знайдено: + Таріе́л Ша́крович Васа́дзе (*15 вересня 1947, Супса, Ланчхутський район, Грузія) — народний депутат Верховної Ради, президент ВАТ «Українська автомобільна корпорація». Член Фракції Партії Регіонів, Голова підкомітету з питань тарифного та нетарифного регулювання зовнішньої торгівлі (включаючи питання антидемпінгових розслідувань) Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики.
-Знайдено: + Народиився 15 вересня 1947 (село Супса, Ланчхутський район, Грузія). Одружений, має 2 дітей. Освіта — Київський автомобільно-дорожній інститут, інженер-механік.


Назва:Іван

Підзаголовок:== Іменини ==
Знайдено: + 2 січня, 11 січня, 20 січня, 28 січня, 6 лютого, 8 лютого, 9 лютого, 12 лютого, 13 лютого, 9 березня, 2 квітня, 9 квітня, 11 квітня, 12 квітня, 24 квітня, 27 квітня, 1 травня, 2 травня, 12 травня, 21 травня, 1 червня, 7 червня, 9 червня, 11 червня, 15 червня, 23 червня, 26 червня, 7 липня, 11 липня, 14 липня, 16 липня, 25 липня, 31 липня, 3 серпня, 12 серпня, 11 вересня, 15 вересня, 16 вересня, 20 вересня, 27 вересня, 6 жовтня, 9 жовтня, 28 жовтня, 1 листопада, 25 листопада, 26 листопада, 15 грудня, 20 грудня, 23 грудня.


Назва:Згурівка

-Знайдено: + В роки Німецько-радянської війни (194145) Згурівка була окупована гітлерівцями від 15 вересня 1941 року по 21 вересня 1943 року.


Зобр:4шт.


Назва:Науково-дослідний інститут Лесі Українки

-Знайдено: + дата заснування = 15 вересня 2006|
-Знайдено: + Відкрито 15 вересня 2006 у Волинському державному університеті імені Лесі Українки. Новий заклад є спільним науковим проектом університету та Інституту літератури імені Тараса Шевченка Національної академії наук України.


Назва:Стахів Євген Павлович

-Знайдено: + Євген Стахів (*15 вересня 1918, Перемишль) — діяч українського підпілля на Донбасі, в Маріуполі й у місті Луганську в роки Другої Світової війни.
-Знайдено: + * Олеся Єдинак «Правила життя Євгена Стахова. До 94-річчя» Українська правда 15 вересня 2012 року.


Назва:Борщів

-Знайдено: + Під час Визвольних змагань тут зупинявся штаб Армії УНР під проводом Симона Петлюри. На початку липня 1919 у Борщів переїхав уряд ЗУНР на чолі з Євгеном Петрушевичем. Від 27 липня до 15 вересня 1920 у Борщеві перебували війська Червоної Армії, був організований більшовицький ревком.


Зобр:5шт.


Назва:Білинський Дмитро Григорович

-Знайдено: + Дмитро́ Григо́рович Біли́нський (*15 вересня 1874, Колиндяни, нині Чортківського району Тернопільської області — †28 жовтня 1941) — український різьбяр по дереву.


Назва:Ющенко Петро Андрійович

-Знайдено: + Народився 15 вересня 1946 (с. Хоружівка, Недригайлівський район, Сумська область).


Назва:Злупко Степан Миколайович

-Знайдено: + 15 вересня 1992 Степан Миколайович започаткував створення на економічному факультеті Львівського університету першої в Україні кафедри економіки України імені М. Туган-Барановського. І в квітні 1993 очолює її.На основі вивчення різноманітних статистичних, соціологічних та інших матеріалів, а також використання публікацій як вітчизняних, так і зарубіжних авторів висвітлено новий етап у формуванні та розвитку національної економіки, починаючи від проголошення державної незалежності України. Розглянуто основи інноваційно-конкурентоспроможної моделі національної економіки, роль аграрного сектору економіки у продовольчій безпеці країни, формування грошової і фінансово-кредитної системи, розвиток економіки України в умовах глобалізації.


Назва:Білостоцький Анатолій Юхимович

-Знайдено: + Білосто́цький Анато́лій Юхи́мович — (нар. 15 вересня 1921, Одеса — пом. 22 липня 1993, Київ) — український скульптор, заслужений діяч мистецтв УРСР (1960), народний художник УРСР (1974).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 15 вересня 1921 року в Одесі. Закінчив Київську художню школу ім. Т. Г. Шевченка (1940)[14], Київський художній інститут (1952, педагоги — М. Лисенко, К. Єлева, О. Фомін, П. Носко).[15]


Зобр:10шт.


Назва:Пам'ятники Тарасові Шевченку

-Знайдено: + * Ашгабат. Перший пам'ятник Тарасові Шевченку в Ашгабаті було встановлено у 1926 році. Під час руйнівного землетрусу 1948 року пам'ятник був знищений. 24 березня 1972 року під час Декади культури і мистецтв України в Туркменістані відбулося відкриття нового пам'ятника Тарасові Шевченку (автор — скульптор Михайло Лисенко)[16]. У вересні 2009 року за сприяння Посольства України в Республіці Туркменістан та Хякімлику (мерії) Ашгабата пам'ятник було реконструйовано і перенесено на нове, зручніше місце, — на один квартал східніше на майдані біля будинку Держкомітету з туризму і спорту Туркменістану[17].


Зобр:134шт.


Назва:Донецька державна музична академія імені Сергія Прокоф'єва

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 15 вересня 2002 року — навчальний заклад перейменовану в музичну академію. З 2009 року заклад очолює композитор Олексій Скрипник.


Зобр:4шт.


Назва:Воронцовський маяк

-Знайдено: + Маяк був підірваний 15 вересня 1941 року.


Назва:Шугай Олександр Володимирович

-Знайдено: + Олекса́ндр Володи́мирович Шуга́й (* 15 вересня 1940, село Олексіївка Роменського району Сумської області) — український письменник.


Назва:З'їзд поневолених народів Росії

-Знайдено: + З'ї́зд понево́лених наро́дів (також З'їзд народів Росії) (8(21)-15(28) вересня 1917 року) — форум представників народів колишньої Російської імперії, які заснували свої національні організації і виступали за федеративно-демократичний принцип устрою Російської республіки, що пройшов у Києві у вересні 1917 року.


Назва:Никодим (Руснак)

-Знайдено: + | періодкінець = 15 вересня 2011
-Знайдено: + Никоди́м (Микола Степанович Руснак), митрополи́т Ха́рківський і Богоду́хівський (нар.18 квітня 1921, Давидівка, Буковина, Румунія (тепер — Кіцманський район Чернівецької області) — пом.15 вересня 2011, м. Харків) — архієрей Української Православної Церкви (Московського Патріархату). На момент смерті був старішим як за хіротонією, так і за віком єпископ Української Православної Церкви (Московського Патріархату) та Російської православної церкви. З квітня по 27 травня 1992 року виконував обов'язки Предстоятеля УПЦ (МП). Постійний член Священного Синоду УПЦ (МП).
-Знайдено: + Помер 15 вересня 2011 (приблизно о 19:30) у м. Харків на території Свято-Покровського монастиря[18] внаслідок сердцевої недостатності та хронічних хвороб.


Назва:Бойчук Іван Павлович

-Знайдено: + Іва́н Па́влович Бойчу́к (*15 вересня 1892, Могильниця — 28 вересня 1976, м. Торонто, Канада) — діяч української еміграції і робітничого руху в Канаді.


Назва:Романець Олексій Стратонович

-Знайдено: + Олексі́й Страто́нович Романе́ць (Олекса Романець; * 2 квітня 1921, село Великий Молокиш, нині Рибницького району Республіки Молдова — † 15 вересня 2006, Чернівці) — український літературознавець, критик. Кандидат філологічних наук. Член Національної спілки письменників України.


Назва:Галицька Соціалістична Радянська Республіка

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 15 вересня видано декрет № 23 про грошові знаки.
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + У зв'язку з провалом походу Червоної армії на Варшаву 15 вересня 1920 року Галревком покинув Тернопіль, а 21 (23 ?
-Знайдено: + Під вечір 15 вересня почався загальний наступ Дієвої армії УНР на лінії антибільшовицького фронту. Частини армії форсували р. Дністер в районах Єзуполя, Нижнева і Городенки для наступу на Бучач — Чортків — Теребовлю з метою звільнення Поділля. У Монастириськах вже ввечері відбувся врочистий вступ під сурми і «Ще не вмерла Україна!


Назва:Бишки

-Знайдено: + * Бусел Яків Григорович (псевдо: «Дніпровий», «Галина», «Заславський») (* 26 січня 1912 — † 15 вересня 1945)— політичний діяч, публіцист, член Проводу ОУН (з 08.1943), заступник провідника ОУН і заступник командира УПА-Північ (1-ша пол. 1944), начальник політвідділу Головного військового штабу (ГВШ) УПА (1944–1945). Лицар Золотого Хреста Заслуги (посмертно).


Назва:Загаєцький монастир

Підзаголовок:== Відновлення ==
Знайдено: + День святкуванняя ікони та Св. Іоанна — 25 листопада, а день мученика Мамонта — 15 вересня.


Назва:Петропавлівка (смт)

-Знайдено: + Визволене разом з селищем Межова 10 вересня 1943 р. Однак щодо цього питання є чимало недорозумінь серед ісориків. Більшість зходяться на думці, що 10 вересня визволення Петропавлівки лише розпочалося. Насправді, Петропавлівку було остаточно визволено в період з 15 вересня 1943 р. по 17 вересня 1943 р.


Зобр:2шт.


Назва:Гельмязів

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + * Андрієнко Микола Карпович (* 15 вересня 1925 — † 8 березня 2003) — повний кавалер ордена Слави[19]


Зобр:2шт.


Назва:Список керівників Адміністрації та Секретаріату Президента України

-Знайдено: + | 14 жовтня 200515 вересня 2006
-Знайдено: + | 15 вересня 200619 травня 2009


Назва:Виселення українців з Польщі до УРСР

-Знайдено: + Угоди з Україною і Білоруссю передбачали, що в термін від 15 вересня до 15 жовтня 1944 року буде проведена реєстрація осіб, які хочуть переселитися, а сама операція обміну населенням продовжиться від 15 жовтня 1944 до 1 лютого 1945, що виявилося зовсім нереальним.


Назва:Корсак Іван Феодосійович

-Знайдено: + Іва́н Феодо́сійович Ко́рсак (*15 вересня 1946, Заболоття) — український письменник і журналіст. Почесний громадянин Луцька.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 15 вересня 1946 року у смт.Заболоття Ратнівського р-ну Волинської обл. Освіта агрономічна та журналістська. Редагував газету «Радянське Полісся» в м. Камінь-Каширському (1975-1990), «Народна трибуна» в м. Луцьку (1990-1995), з 1996 року - шеф-редактор газети «Сім'я і Дім». З 2011 року Іван Корсак – член правління Національної спілки письменників України, член редколегії газети «Літературна Україна».


Назва:Кобеляки

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + У 192530 працювала кооперативно-торгова школа, у 193035 — педагогічний технікум, з 1934 — зоотехнічна школа, з 1936 — середня медична. Працювали також 3 середні, 3 неповні середні й 1 початкова загальноосвітня школи. Діяли дитяче містечко ім. В. Г. Короленка на 1 тис. дітей-сиріт, Палац культури на 400 місць, 5 клубів, 3 бібліотеки. У період німецько-фашистської окупації (15.09. 1941 — 25.09. 1943) гітлерівці вбили 771 ос., знищили 186 будинків громадського призначення.


Зобр:1шт.


Назва:Герб Дрогобича

-Знайдено: + Герб затверджений 15.09.1967 р. рішенням № 515 виконавчого комітету міської ради. Автори — В. Бабич, А. Левенец.


Зобр:5шт.


Назва:Донська Республіка

-Знайдено: + 15 вересня того ж року Республіку за постановою Великого Донського Круга було перейменовано на Всевелике Військо Донське, цю назву отаман Петро Краснов запропонував, зважаючи на титул, прийнятий у царських посланнях на незалежний Дон в 17 столітті: «Отаманам і Козакам й Усьому Великому Війську Донському».


Назва:Маньківка (смт)

-Знайдено: + 1900 в Маньківці нараховувалося 937 дворів з населенням 4156 чоловік. Основним їх заняттям було землеробство. Селянам належало 5280 десятин землі, церкві — 72. Безземельних було 42 господарства, 35 володіли наділами більше 10 десятин кожне. То го ж року в селі діяло три школи: двокласне училище з п'ятирічним сроком навчання та дві церковнопарафіяльні школи з трирічним терміном навчання. З 15 вересня 1910 року почало працювати чотирикласне училище з 2 учителями те 38 учнями.


Зобр:1шт.


Назва:Круглолугівка

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Рішенням Чернігівської обласної ради від 15 вересня 2009 року село було знято з обліку[20].


Назва:Монастирище (село)

-Знайдено: + 15 вересня 1941 року село було окуповане німецько-фашистськими військами. На роботи до Німеччини примусово було вивезено 54 юнаки й дівчини. 16 вересня 1943 року 143-тя дивізія 60-ї армії під командуванням генерал-полковника І. Д. Черняховського звільнила Монастирище. під час боїв за Монастирище загинуло 75 бійців та офіцерів Червоної Армії.


Назва:Баґінсберґ

-Знайдено: + Активне життя баґінсберців перервала Перша світова війна. 15 вересня 1915 російські козаки ввірвалися до німецької колонії, вигнали мешканців з хатів і підпалили їх. Зі 110 будинків уціліло 17, а також молитовний будинок та «Німецький дім». Залишившись без даху над головою, баґінсберці спочатку подалися до Ворохти, а відтак розбрелися по німецьких колоніях Львівщини: відомо, що 1916 деякі діти з Баґінсберґа влилися до бригідауської німецької громади на Львівщині.


Назва:Почесні громадяни Кам'янця-Подільського

-Знайдено: + Рекордним для звання «Почесний громадянин міста Кам'янець-Подільський» виявився 1999 рік — 15 відзначених (11 березня, 15 вересня і 19 жовтня). Почесними громадянами стали 8 визволителів міста:


Назва:Бондаренко Віктор Вікторович (економіст)

-Знайдено: + Ві́ктор Ві́кторович Бондаре́нко (15 вересня 1907, Крюково — 1995) — український економіст.


Назва:Оксана

-Знайдено: + Іменини: 31 січня, 6 лютого, 26 серпня, 15 вересня.


Назва:Абліцов Олександр Іванович

-Знайдено: + Олекса́ндр Іва́нович Абліцо́в (*15 вересня 1948, Новоукраїнка Куйбишевського району Запорізької області) — український поет, перекладач, журналіст. Член Національної спілки письменників України та Національної спілки журналістів України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Олександр Іванович Абліцов народився 15 вересня 1948 року в селі Новоукраїнка Куйбишевського району Запорізької області


Назва:Власко Андрій Сергійович

-Знайдено: + | пк-поновлення = 15 вересня 2010 року
-Знайдено: + | збірна-поновлення = 15 вересня 2010 року


Зобр:1шт.


Назва:Юрковський Анатолій Вільгельмович

-Знайдено: + Юрковський Анатолій Вільгельмович (*15 вересня 1929) — народний депутат України 2-го скликання (21.04.1996 р. — 12.05.1998 р.), обраний в Ленінському (м. Севастополь) виборчому окрузі N 045. Кандидат філософських наук.


Назва:Політична партія «Велика Україна»

-Знайдено: + | foundation = 15 вересня 2006 року
свідоцтво № 134-п.п.[21]
-Знайдено: + Політична партія «Велика Україна» — українська політична партія. Заснована у вересні 2006 року. Зареєстрована 15 вересня 2006 року.
-Знайдено: + На засновницьких зборах 15 вересня 2006 року головою партії обраний Гекко (Беркут) Ігор Віталійович.[21] Він очолює партію й досі. Організація представлена у 19 областях і АР Крим.[21]


Назва:Курв'якова Раїса Василівна

-Знайдено: + Раїса Василівна Курв'якова (15 вересня 1945, Горно-Улбінка, Казахстан) - українська радянська баскетболістка, олімпійська чемпіонка.


Назва:Долина Павло Трохимович

-Знайдено: + Народився 12 листопада 1888 р. у с. Мишеловці Київської обл. в селянській родині. Помер 15 вересня 1955 р. в Києві. Закінчив акторський факультет Театрального училища Київського товариства мистецтва і літератури (1918). Працював у театрах Саратова, Батумі, Києва (1919—1925).


Назва:Чередник Олексій Валентинович [[Файл: |thumb |150px|right]] -Знайдено: + Олексій Валентинович Чередник (15 вересня 1960, Душанбе, Таджикистан) — український футболіст, олімпійський чемпіон.


Зобр:1шт.


Назва:Військово-морські сили Української Народної Республіки та Української Держави -Знайдено: + Восени 1918 року в українському флоті почалися перші зміни корабельних назв. Першим був перейменований канонірський човен „Кубанець“, що 17 вересня став „Запорожцем“. Пізніше крейсер „Пам'ять Меркурія“ став „Гетьманом Іваном Мазепою“. Катери-нищителі та тральщики що базувалися в Севастополі, 15 вересня 1918 р. отримали нові цифрові індекси. Перейменовувалися і деякі інші кораблі. Криголам № 2 з кінця 1918 р. іменувався „Гайдамак“, № 3 — „Джигіт“[22].


Зобр:51шт.


Назва:Забашта Ілля Федосійович

-Знайдено: + Ілля́ Федосі́йович Заба́шта (* 15 вересня 1908, Омськ — † 20 травня 1954, Харків) — український художник.


Назва:Боярунець Юрій Олексійович

-Знайдено: + Ю́рій Олексі́йович Бояруне́ць (*15 вересня 1953, Шепетівка) — поет.
-Знайдено: + Народився 15 вересня 1953 р. в м. Шепетівка Хмельницької області.


Назва:Українська автокефальна православна церква (оновлена)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 25 лютого 2000 року помер Димитрій (Ярема), патріарх УАПЦ. Після його смерті на Соборі УАПЦ 14-15 вересня 2000 року предстоятелем було обрано митрополита Тернопільського і Подільського Мефодія (Кудрякова), що перейшов до УАПЦ з УПЦ-КП у 1995 році. Це обрання викликало певну незгоду і суперечності всередині УАПЦ.


Зобр:1шт.


Назва:Герб Великих Бережців

-Знайдено: + |дата_затвердження = 15 вересня 2000
-Знайдено: + Затверджений 15 вересня 2000 р. рішенням XVIII сесії сільської ради III скликання.


Назва:Ніка (стадіон)

Підзаголовок:== Матчі ==
Знайдено: + | 15 вересня 2001


Зобр:2шт.


Назва:Дніпровсько-Орільський природний заповідник

-Знайдено: + | заснований = 15 вересня 1990 року
-Знайдено: + Дніпровсько-Орільський заповідник — природний заповідник у долині Дніпра і плавнів Протовчі (сучасне русло Орелі). Створений постановою Ради Міністрів УРСР від 15 вересня 1990 року №262 на базі загальнозоологічного та орнітологічного заказників «Таромський уступ» та «Обухівські плавні». Площа 3 766 гектарів.
-Знайдено: + nreg=262-90-%EF постановою Ради Міністрів УРСР від 15 вересня 1990 року № 262]</ref> на базі загальнозоологічного та орнітологічного заказників "Таромський уступ" та "Обухівські плавні".


Назва:Пілунський Леонід Петрович

-Знайдено: + Леонід Петрович Пілунський (* 15 вересня 1947, Сімферополь) — український політик, депутат ВР АР Крим. Голова Кримської крайової організації Народного Руху України з 1996 року.


Назва:Дніпропетровська державна медична академія

-Знайдено: + Дніпропетровська державна медична академія (ДДМА Дніпропетровськ) — одне з найстаріших вищих навчальних закладів України. Заснована 15 вересня 1916 року на базі Катеринославські вищих жіночих курсів. Статус академії — з 1920 року (повернуто у 1994 році Постановою Кабінету Міністрів України № 224 від 20 квітня 1994 року).


Назва:Пам'ятники Ніжина

-Знайдено: + |Хайтовича Ізраїля, могила || || біля Ніжинського агротехнічного інституту (вул. Шевченка, 10) || || І.Л. Хайтович (19091943) — гвардії майор, командир 215-го танкового полку 26-ї Севської механізованої бригади 7-го гвардійського корпусу, брав участь у визволенні міста Ніжина від німецько-фашистських загарбників 15 вересня 1943 року, і дорогою до штабу потрапив під бомбардування і загинув. Над могилою на бетонному постаменті з меморіальним написом встановлено пам'ятний знак (своєрідний надгробок) — танк Т-70[23].


Зобр:26шт.


Назва:Харьков Георгій Йосипович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Народився 19 січня 1904 р. Помер 15 вересня 1980 р. Закінчив режисерський факультет Одеського державного технікуму кінематографії (1928). Учасник німецько-радянської війни. З 1928 р. працював на Одеській кіностудії.


Назва:Куляєв Костянтин Романович

-Знайдено: + Народився 15 вересня 1904 р. в родині робітника тютюнової фабрики. Закінчив операторський факультет Київського кіноінституту (1927), навчався на теакінофакультеті Київського художнього інституту (1927—1930).


Назва:Веніамін (Пуцек-Григорович)

-Знайдено: + 9 серпня 1748 року призначений єпископом Нижегородським та Алатирським. Своїми силами 1752 збудував Хрестову церкву в Нижегородському архієрейському домі, реконструював будівлі Нижегородської духовної семінарії, увів у вивчення грецьку мову. 2 березня 1753 року був переведений на Тверську та Кашинську кафедру. З 6 жовтня і до смерті був членом Святійшого Синоду. З 2 квітня 1758 року — єпископ Псковський, Нарвський та Ізборський. 15 вересня 1761 року назначений на Санкт-Петербурзьку кафедру в сані архієпископа, в 1762 році був присутнім при похованні імператора Петра III в Санкт-Петербурзі, пізніше при коронації імператриці Катерини II в Москві. Після виступу Веніаміна 18 липня 1762 року на спільній конференції Сенату та Синоду проти додаткових податків з монастирських селян був переведений в Казанську єпархію. В 1768 році, при відвідуванні імператрицею Казані, попрохав кошти для благоустрою духовної семінарії. В 1771 році для захисту жителів Казані від епідемії в місто з Седмиєзерної Богородицької пустині була перенесена чудодійна Смоленська ікона Божої Матері.


Назва:Логвиненко Віталій Андрійович

-Знайдено: + Віталій Андрійович Логвиненко (28 січня 1928, Дическулове — 15 вересня 1990, Київ) — український письменник, член Спілки письменників України1958 року).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 15 вересня 1990 року в Києві. Похований на Байковому кладовищі (стара частина).


Зобр:1шт.


Назва:Дюрич Ігор Олексійович

-Знайдено: + Дюрич Ігор Олексійович (Дніпропетровськ, 15 вересня 1959) — український художник, продюсер, політичний технолог. Співзасновник (разом із Ігорем Подольчаком та Романом Віктюком) та співавтор всіх акцій Фонду Мазоха. Російська критика відносить творчість Дюрича до «Южнорусской волны»[24]. Брав участь (креативний продюсер) у створенні художнього фільмів «Las Meninas» та «Delirium (фільм)» (режисер Ігор Подольчак, Україна, 2008, 2009). Живе та працює у Києві та Празі.


Зобр:4шт.


Назва:Праченко Андрій Дмитрович

-Знайдено: + Праченко Андрій Дмитрович (15 вересня 1950) — український актор, кінорежисер.
-Знайдено: + Народився 15 вересня 1950 року. Закінчив акторський факультет Всесоюзного державного інституту кінематографії(1972) і режисерський факультет Київського державного інституту театрального мистецтва ім. І.Карпенка-Карого (1981). Знявся у фільмах: «Перша дорога» (Гліб), «Лаври» (Митько Череда), «Хлоп'ята їхали на фронт» (Андрій Сизих), «Вигідний контракт» (Рябикін), «Мужність» (секретар райкому комсомолу), «Випадкова куля» (Васильєв), «Від Бугу до Вісли» (Бойко), а також в епізодах стрічок: «Товариш бригада», «Там, вдалині за рікою», «Небо — земля — небо», «Місце спринтера вакантне», «Солдатки», «Гольфстрім», "Командир щасливої «Щуки», «Дума про Ковпака», «Чужа дитина» та ін. Поставив кінокартини: "Одиниця з «обманом» (1983. Друга премія XVII Всесоюзного кінофестивалю. Київ, 1984), "Капітан «Пілігрима» (1986, т/ф), «Дама з папугою» (1988). Працює на ТБ. Продюсер студії «Кіно» каналу «Інтер».


Назва:Пам'ятники Луганська

Підзаголовок:== Список ==
Знайдено: + |Матусовському Михайлові || 2007 || перед будівлею Луганського державного інституту культури і мистецтв (Червона площа, 7) || || Пам'ятник російському поетові, перекладачу творів Т. Шевченка та інших українських поетів, уродженцю Луганська М. Л. Матусовському було урочисто відкрито 15 вересня 2007 року. Автори — скульптор, заслужений скульптор України Євген Чумак, архітектор Вячеслав Женеску.


Зобр:30шт.


Назва:Гаденко Мар'ян Ілліч

-Знайдено: + Мар'ян Ілліч Гаденко(* 15 вересня 1955) — український композитор-пісняр, народний артист України.
-Знайдено: + Народився 15 вересня 1955 року у місті Сторожинець, що під Чернівцями. Дитинство і молодість пройшли у Чернівцях, де нині стоїть його хата — за сто метрів від хати Назарія Яремчука і за сто метрів від хати Володимира Івасюка. Зараз живе у Києві. 27 років служив у внутрішніх військах України. На пенсію пішов з посади заступника міністра внутрішніх військ України у званні генерал-майора. Десять років (з 1988 до 1998-го) служив у Львові на посаді начальника відділу боротьби з організованою злочинністю на Львівській залізниці.


Назва:Українці в Греції

-Знайдено: + Пожвавленню українського громадського життя у Греції сприяло проведення форуму української діаспори. З 5 по 15 вересня 2008 року товариством «Українсько-Грецька думка» за дієвої Посольства України в Греції було проведено ІІІ Форум української діаспори «Освіта українців та для українців за кордоном: стан та перспективи» у місті Еритрея на острові Еввія[25].


Зобр:2шт.


Назва:Барановський Роман Євстахійович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Народився в сім'ї греко-католицького священика Євстахія Барановського (*17 червня 1877р.-†15 вересня 1945)[26] та доньки пароха Бучача о. Д.Нестайка Софії. Проживав у Бережанах, Рукомиші[27]. 1924 року закінчив Бучацьку гімназію, в 1931 — Академію ветеринарної медицини у Львові.


Назва:Слюсар Валентин Васильович

-Знайдено: + Валентин Слюсар (народився 15 вересня 1977 року в Києві) — колишній український футболіст, півзахисник. За свою кар'єру ровів понад 200 матчів у вищому дивізіоні Чемпіонату України[28].


Зобр:2шт.


Назва:Вулиця Арсенія Тарковського

-Знайдено: + 15 вересня 2012 року о 10-00 на площі біля будівлі навчально-виховного комплексу «Кіровоградський колегіум-спеціалізований навчальний заклад І-ІІІ ступенів — дошкільний навчальний заклад — центр естетичного виховання» (вул. А.Тарковського, 25) розпочнеться «Свято вулиці А.Тарковського» з нагоди відзначення 105-ї річниці від дня народження Арсенія Тарковського, вшанування пам'яті видатного земляка, популяризації його культурної спадщини та пропаганди естетичного виховання молодого покоління.


Зобр:3шт.


Назва:Орден святого рівноапостольного князя Володимира (УПЦ МП)

-Знайдено: + *Шевченко Іван Прокопович (15 вересня 2002)


Назва:Вурдалак Тарас Шевченко

-Знайдено: + Основні претензії до твору Олеся Бузини зводилися не до того, що він узявся розвінчувати міф про Шевченка та боротися з ідолопоклонством щодо поета, а до того, в який спосіб він це зробив. Так, академік НАН України Іван Дзюба у статті «Алергія на Шевченка (Про деякі "резонансні" курйози поетової річниці)» (газета «День» від 28 березня 2000 року) зауважив, що «ідолопоклонство долається культурою й думкою, а хамство собою все долає. Гомбрович пише про специфічних шанувальників Міцкевича, але не глумиться з самого Міцкевича, і в Польщі не виходять книжки під назвою "Вурдалак Міцкевич"». Згодом Дзюба у статті-лекції «Шевченкофобія в сучасній Україні», виголошеній 15 вересня 2006 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка, назвав Бузину «піонером» сучасної шевченкофобії, наголосив: «Щоб нація втратила свою життєздатність, дуже важливо дискредитувати основні опорні конструкції її національного самоусвідомлення. І тут, звичайно, Шевченка ніяк не обійти. Воюючи з Шевченком, воюють з Україною, хоч і приховують це з різною мірою вправності» [29].


Назва:Церква Різдва Пресвятої Богородиці (Любомль)

-Знайдено: + * Протоієрей о. Андрій Баранович. Роки служіння — 15 вересня 1899-1901 рр.


Зобр:4шт.


Назва:Шевченкофобія

-Знайдено: + Академік НАН України Іван Дзюба у статті-лекції «Шевченкофобія в сучасній Україні», виголошеній 15 вересня 2006 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка, назвав «піонером» сучасної шевченкофобії Олеся Бузину, автора книги «Вурдалак Тарас Шевченко». Учений, доказово дослідивши джерела такого явища [30], наголосив:


Назва:Добрянський Павло Казимирович

-Знайдено: + Павло́ Казимирович Добря́нський (6 березня 1930, село Тарасівка, Вінницька область — 15 вересня 2011, Івано-Франківськ) — український письменник-гуморист, член Національної спілки письменників України, лауреат літературної премії імені Василя Стефаника.


Назва:Єпископат Українського екзархату

-Знайдено: + Аркадій (Остальський) — 15 вересня 19261937 єпископ Лубенський, вікарій Полтавської єпархії; був на засланні; розстріляний 29 грудня 1937.
Підзаголовок:=== С ===
Знайдено: + Серафим (Сіліч) — 25 жовтня 1921 хіротонісаний у єпископа Олександрівського і Павлоградського, вікарій Катеринославської єпархії; з 1922  в обновленстві; 12 червня 1924 приніс покаяння; розстріляний 15 вересня 1937.


Назва:Гаккебуш Валерій Васильович

-Знайдено: + Валерій Васильович Гаккебуш (* 15 вересня 1912, Москва — † 20 січня 1984, Київ) — український режисер, театрознавець, син театральної актриси Любові Гаккебуш, племінник вченого-психіатра Валентина Гаккебуша, чоловік театральної художниці Катерини Юкельсон-Гаккебуш.
Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + Народився 15 вересня 1912 року у Москві. У 1934 році закінчив Харківський музично-драматичний інститут. Працював у театрах Харкова, Донецька, Чернівців, Києва.


Зобр:1шт.


Назва:Савченко Микола Лаврінович

-Знайдено: + В серпні 1944-го очолив сотню «Східняки», в якій служили колишні червоноармійці, уродженці центральних та східних областей України. 15 вересня 1944 року сотня «Байди» ввійшла до Лемківського загону ВО-6 «Сян», який підпорядковувався тимчасовій спеціальній військовій окрузі УПА-Захід-Карпати, що існувала протягом двох місяців (серпень-вересень 1944) на території, ще зайнятій німцями.


Зобр:4шт.


Назва:Артеменко Іван Іванович

-Знайдено: + Артеменко Іван Іванович (*15 вересня 1924, Гаврилівка — † 24 квітня 1989, Київ) — український радянський історик і археолог, доктор історичних наук1977 року), старший науковий співробітник, член-кореспондент АН УРСР1 квітня 1982 року[31]).
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Народився 15 вересня 1924 року в селі Гаврилівці (нині Нововоронцовського району Херсонської області). В 1948 році закінчив історичний факультет Дніпропетровського університету. Працював у Дніпропетровському історичному музеї, спочатку науковим співробітником, в 19511955 роках — заступником директора з наукової частини. Брав участь в археологічних експедиціях музею та Інституту археології АН УРСР.


Назва:Долганський Сергій Миколайович

-Знайдено: + Сергі́й Микола́йович Долга́нський (*15 вересня 1974, Здолбунів, Рівненська область) — колишній український футболіст, воротар, найбільш відомий виступами за полтавську «Ворсклу». Мав досвід виступів за молодіжну збірну України.


Назва:Ярмуш Василь Ількович

-Знайдено: + Василь Ількович Ярмуш (15 вересня 1940, село Острів, Тернопільський район, Тернопільська область — 22 вересня 1976) — український поет і прозаїк.


Назва:Тимошенко Олександр Геннадійович

-Знайдено: + 15 вересня 1979 — одружився з Юлією Тимошенко, майбутнім політиком і прем'єр-міністром України.


Назва:Державна премія України в галузі освіти

-Знайдено: + * Комітет приймає рішення щодо кандидатів (колективів) на присудження Державної премії шляхом таємного голосування та вносить щорічно до 15 вересня на розгляд Президентові України пропозиції щодо кандидатів (колективів) на присудження Державної премії за кожною номінацією.


Назва:Калітвінцев Владислав Юрійович

-Знайдено: + 15 вересня 2009 року забив свій дебютний м'яч забив у ворота ФК «Харків» зі штрафного. За грою спостерігали президент клубу Ігор Суркіс та головний тренер Валерій Газзаєв. Останній і взяв 17-річного перспективного гравця на обидва зимових збори основної команди. У контрольних матчах півзахисник на лівому фланзі півзахисту не побоювався брати гру на себе, обігрував суперників та в першому ж поєдинку відзначився забитим м'ячем. Після завершення зборів Владислав залишився в складі основної команди.


Зобр:1шт.


Назва:Дьомін Микола Мефодійович

-Знайдено: + Мико́ла Мефо́дійович Дьо́мін (нар.15 вересня 1931, Київ) — український архітектор. Член Національної спілки архітекторів України. Президент Спілки урбаністів України (1994), член Національної спілки архітекторів України (1964), член Комітету з Державних премій України в галузі архітектури, член Державного комітету України з Державних премій у галузі науки і техніки, член містобудівної ради при головному архітекторі м. Києва, член науково-методичної ради Держбуду України. «Заслужений архітектор України» (1997).


Назва:Кривинюк Михайло Васильович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + 15 вересня 1929 року Кривинюка знову арештували і звинуватили у причетності до антирадянської контрреволюційної організації ІНАРАК, так званої «академічної лінії» справи Спілки визволення України. Був внесений до орієнтовного списку заарештованих по Києву, які підлягали участі в харківському показовому суді.


Назва:Битва за Київ (1941)

-Знайдено: + 14 вересня частини Моделя і Хубе оволоділи Лохвицею і Лубнами, а після підходу 15 вересня 1941 з південного сходу 9-ої танкової дивізії зі складу 1-ї танкової групи німецькі війська замкнули кільце навколо 5, 21, 26 і 37 радянських армій. В оточенні опинилося і управління Південно-Західного фронту.


Зобр:5шт.


Назва:Генбачів Володимир Йосипович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Закінчив Петровський Полтавський кадетський корпус, 3-тє військове Олексіївське училище (1892). Служив у 2-й вилазній батареї Новогеоргїївської фортечної артилерії та 3-й Закаспійській артилерійській бригаді. Закінчив Миколаївську академію Генерального штабу за 1-м розрядом (1903). У 19081912 рр. викладав в Олексіївському військовому училищі (Москва). У 1914 р. — начальник штабу 2-ї стрілецької бригади. Нагороджений Георгіївською зброєю (3 лютого 1915). З 24 жовтня 1916 р. — командир 6-го стрілецького полку. З 15 вересня 1917 р. — в. о. начальника відділу штабу 4-ї армії. З 15 жовтня 1917 р. — генерал-майор.


Назва:Хімік (волейбольний клуб, Южне)

Підзаголовок:=== Гравці ===
Знайдено: + |align=center| 9 || Україна Україна||Юлія Герасимова || 15 вересня 1989||align=center| 187 || I темп


Назва:Українсько-молдовські відносини

-Знайдено: +

Тиміш (Тимофій) Хмельницький (1632 р. — 15 вересня 1653 р.), український військовий і політичний діяч, козацький отаман, один з учасників і керівників Хмельниччини, старший син Богдана Хмельницького.



Зобр:25шт.


Назва:Почесні громадяни Маріуполя

-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |4 квітня 1914 — 15 вересня 1993


Назва:Забілий Руслан Володимирович

-Знайдено: + 15 вересня 2010 року відбулася акція «Приходь!


Зобр:4шт.


Назва:Адвокат Мартіан

-Знайдено: + Задум написати п'єсу виник у Лесі Українки у вересні 1911 p., після завершення драми-феєрії «Лісова пісня». 15 вересня Леся Українка писала до матері з Хоні:


Назва:Історія Коломиї

-Знайдено: + У ті часи місто стояло на пограниччі Польщі, Угорщини та Волощини. Відтак, 1411 року Коломию з усім Покуттям було продано на 25 років молдавському господареві Олександрові «Доброму» з умовою, що останній виступить на боці Польщі проти Угорщини. З тих самих міркувань згодом Коломийський замок декілька разів дарували молдавським воєводам на утримання. 15 вересня 1485 року в Коломиї було укладено міждержавну угоду між польським королем Казимиром IV Яґеллончиком і молдавським господарем Стефаном III Великим.
-Знайдено: + 15 вересня 1914 р. в Коломию вступили російські війська. Під час перебування царських військ було зруйновано пам'ятник Т. Шевченка, заборонено видання української преси та книг, закрито українські книгарні та бібліотеки, припинено діяльність товариства «Просвіта» та навчання українською мовою в школах, зазнала утисків і Греко-католицька церква.


Назва:Кравців Михайло

-Знайдено: + 15 вересня 1941 року Михайло Кравців був заарештований. Відбував ув'язнення в тюрмах у Львові, Кракові, нацистському концтаборі Аушвіц—Біркенау. Звільнений 19 грудня 1944 р.


Зобр:1шт.


Назва:Юг Перне

-Знайдено: + Юг Перне (15 вересня 1950) — французький дипломат.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 15 вересня 1950 року в м.Нант, Франція. Закінчив Паризький інститут політичних студій.


Назва:Сокульський Арнольд Леонідович

-Знайдено: + Арно́льд Леоні́дович Соку́льський (15 вересня 1938, Тальне) — український історик, краєзнавець. Кандидат історичних наук (1999).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Арнольд Леонідович Сокульський народився 15 вересня 1938 року в місті Тальне Черкаської області в родині сільських учителів. Закінчивши Бучацький зооветеринарний технікум, працював техніком-бактеріологом у Нововасилівській міжрайонній ветеринарно-бактеріологічній лабораторії, там же і вчителював.
Підзаголовок:== Література ==
Знайдено: + * Науменко І. Подвижник Хортиці: [Краєзнавцю А. Сокульському — 60 років] // Запорізька правда. — 1998. — 15 вересня.


Назва:ORGANIC UA

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Журнал засновано у 2008 році у м. Київ, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 15 вересня 2008 р. Засновник — Федерація органічного руху України.


Назва:Гордасевич Леонід Олександрович

-Знайдено: + Леонід Олександрович Гордасевич (*1912, Рівненська область — † 15 вересня 1990, м. Черкаси — священик, духівник УПА, в'язень сумління, український громадський діяч.
-Знайдено: + Помер 15 вересня 1990 року в автобусі, по дорозі на службу в церкву. Поховали от. Леоніда біля тої ж церкви в с. Михайлівці.


Назва:Чернігівсько-Прип'ятська операція

-Знайдено: + Маневр силами дозволив військам фронту прорвати оборону і здійснити стрімкий наступ на Конотопському напрямку: 3 вересня війська вийшли до Десни південніше Новгород-Сіверського, з ходу форсували Сейм і 6 вересня визволили Конотоп, 7 вересня — Борзну, 9 вересня — Бахмач (під Бахмачем були оточені і розгромлені чотири німецькі піхотні дивізії), 15 вересня — Ніжин. На цьому напрямку просування за 20 діб становило 230 кілометрів. Німецьке командування реально оцінило загрозу для своїх військ, викликану проривом армії Черняховського на стику груп армій «Центр» і «Південь» і ввело в бій 2 танкові, 3 піхотні дивізії і значні сили авіації. Однак введення в бій цих з'єднань здійснювався розрізнено, вони не змогли вплинути на хід бойових дій і були розбиті поодинці.


Зобр:1шт.


Назва:Київське повстання 1068

Підзаголовок:==Події==
Знайдено: + Ізяслав із братом Всеволодом Ярославичем переяславським утекли з князівського палацу, тут же розграбованого городянами, що взяли «бещисленое множьство злата и сребра». 15 вересня Ізяслав перебрався до Польщі, де заручившись підтримкою поляків, через 6 місяців рушив на Київ. Всеволод, дізнавшись про наближення Ізяслава з військом польського князя Болеслава, утік без битви до Полоцька. 2 травня Ізяслав з поляками увійшов до Києва і незважаючи на заступництво молодших Ярославичів послав до Києва свого сина Мстислава, який:


Зобр:1шт.


Назва:Чернігівсько-Полтавська операція

-Знайдено: + === 15 вересня ===


Зобр:2шт.


Назва:Пашинін Анатолій Анатолійович

-Знайдено: + Анатолій Пашинін (рос. Анатолий Пашинин; 15 вересня 1978, Владивосток, СРСР) — російський та український актор театру і кіно.
Підзаголовок:=== Юність ===
Знайдено: + Анатолій Пашинін народився 15 вересня 1978 року у Владивостоці, СРСР. В дитинстві, як і більшість його однолітків, мріяв стати військовим моряком. У шкільні роки багато займався спортом — боксом, карате, і у віці 16 років отримав коричневий пояс. Після школи Пашинін вступив відразу на два факультети інституту: металургії та охорони навколишнього середовища і економічний. На п'ятому курсі навчання поєднував з роботою у фірмі, у відділі маркетингу.


Назва:Операція «Френтік»

-Знайдено: + Тим часом, у середині вересня, коли Червона армія вже стояла біля стін Варшави і майбутнє Польщі більше не викликало сумнівів, Сталін дав згоду на доставку допомоги останнім варшавським повстанцям. 8-а повітряна армія виділила для операції 110 «Літаючих фортець» у супроводі 149-ти «Мустангів», які злетіли з англійських аеродромів 15 вересня, але змушені були повернути назад через погодні умови над Північним морем.


Зобр:24шт.


Назва:Центральний стадіон (Лубни)

-Знайдено: + go=News&in=view&id=9230 На стадіоні відремонтують 800 крісел] // повідомл. за 15 вересня 2008 року на інфо-веб-ресурс «Новини Полтавщини»</ref>. І хоча гроші були виділені, станом на 2010 рік роботи з реконструкції просувалися дуже повільно, попри те, що зі слів директора стадіону Юрія Климченка (2008), її мали завершити до жовтня 2009 року. На час реконструкції, яка триває, стадіон не закрили.


Зобр:1шт.


Назва:Комашко Василь Олександрович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 15 вересня 1901 року поступив на службу в Глухівську чоловічу гімназію на посаду вчителя чистописання і малювання, а також вів уроки в підготовчому класі. В цей час викладав чистописання і малювання в Глухівській жіночій гімназії.


Назва:Стоян Володимир Антонович

-Знайдено: + Володимир Антонович Стоян (15 вересня 1945) — український учений у галузі моделювання складних систем. Доктор фізико-математичних наук, професор. Академік АН ВШ України з 2010 р.


Зобр:1шт.


Назва:Сучасна українська мова

-Знайдено: + * 15 вересня 1906 р. — початок видання в Києві єдиної у підросійській Україні щоденної української газети «Рада». Видавав і фінансував її Євген Чикаленко. Проіснувала до 2 вересня 1914 р.[32]
-Знайдено: + Файл:Rada-1908.jpeg|Газета «Рада» — єдина щоденна українська громадсько-політична, економічна і літературна газета ліберального напряму українською мовою на Наддніпрянщині, від 15 вересня 1906 р. до 2 серпня 1914 р.


Зобр:33шт.


Назва:Сумсько-Прилуцька операція

-Знайдено: + Тим не менше, станом на 15 вересня війська фронту значно відставали від лівого крила Центрального фронту. Інколи розрив між військами двох фронтів складав 100–120 кілометрів. Складалася обстановка, коли війська 60-ї і 13-ї армій Центрального фронту могли завдати удар у фланг ворожого угруповання, яке вело бої проти військ правого крила Воронезького фронту і стримувало їх просування, і тим самим перешкодити німецьким військам відійти за Дніпро. Однак радянське командування не скористалося даною перспективою, а німецькі війська врешті-решт отримали наказ про відведення всіх армій групи «Південь» на лінію Мелітополь — Дніпро (до району вище Києва) — Десна. 4-а танкова армія мала завданням переправитися на правий берег Дніпра частиною сил в районі Канева, а головними силами армії — біля Києва і забезпечити встановлення зв'язку за Дніпром з розташованим північніше правим флангом групи армій «Центр». Німецьке командування остерігалося, що лівий фланг групи армій, де перебувала 4-а армія, взагалі може бути відрізаний від Києва[33].


Зобр:1шт.


Назва:Пустовойт Степан Пилипович

-Знайдено: + Пустовойт Степан Пилипович (*15 вересня 1899 року — †4 вересня 1994 року) — український гідролог, кандидат географічних наук, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 15 вересня 1899 року, в селі Красносілка, тепер Олександрівського району Кіровоградської області. Закінчив у 1926 році Київський гідромеліоративний інститут зі спеціальності «інженер-меліоратор». Працював інженером меліоратором, викладав у Київському лісогосподарському інституті, очолював сектор мережі Гідрометслужби України, викладав у Київському гідромеліоративному інституті. У Київському університеті працює з 1949 року старшим викладачем, доцентом, у 1968—1976 роках завідувачем кафедри гідрології суші (тепер гідрології та гідроекології) географічного факультету.


Назва:Іван (Терашкевич)

-Знайдено: + | обрання_2 = 15 вересня 1841
-Знайдено: + | обрання_3 = 15 вересня 1841


Назва:Компаньйон-Нафтогаз

-Знайдено: + |align=center|15 вересня 1989


Зобр:2шт.


Назва:Мазарюк Сергій Пилипович

-Знайдено: + В українській армії з 1917 р. У 1920-1921 рр. - командир батареї 4-ї гарматної бригади 4-ї Київської дивізії Армії УНР. Станом на 15 вересня 1922 р. - приділений до штабу 4-ї Київської стрілецької дивізії. Подальша доля невідома.


Зобр:1шт.


Назва:Неліпа Андрій Володимирович

-Знайдено: + news_id=512 Риболовний фестиваль «Золота рибка 2012» для дітей та молоді з функціональними обмеженнями] 15 вересня 2012 року


Назва:Куделко Сергій Михайлович

-Знайдено: + Сергі́й Миха́йлович Куде́лко (нар.15 вересня 1951 р., м. Москва) — український історик, краєзнавець, кандидат історичних наук, професор Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, директор Центру краєзнавства Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, член-кореспондент Санкт-Петербурзької Академії наук та мистецтв.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Сергій Куделко народився в Москві 15 вересня 1951 р.


Назва:Коваль Михайло Васильович

-Знайдено: + Михайло Васильович Коваль (11 червня 1933 — 15 вересня 2001) — історик, спеціаліст з історії України періоду Другої світової війни. Доктор історичних наук, професор (1983), Заслужений діяч науки і техніки України (1996).


Назва:Агапєєв Сергій Володимирович

-Знайдено: + Агапєєв Сергій Володимирович (15 вересня 1962, м. Будапешт, Угорщина) — український військовик. Медалі та інші відзнаки. Полковник запасу (2006).


Назва:ХК «Донбас» у сезоні 2011—2012

-Знайдено: + |дата = 15 вересня 2011


Зобр:2шт.


Назва:Турянин Іван Іванович

-Знайдено: + Туря́нин Іва́н Іва́нович (7 листопада 1926, Свалява, Закарпаття — 15 вересня 2011, Ужгород) — доктор біологічних наук, професор, у минулому один із провідних викладачів кафедри зоології, що понад 40 років життя віддав роботі в Ужгородському університеті.


Назва:125 років Чернівецькому державному університету (монета)

-Знайдено: + Монету було введено в обіг 15 вересня 2000 року. Монета входить до серії «Вищі навчальні заклади України».


Назва:Чабанов Іван Миколайович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Іван Миколайович Чабанов народився 15 вересня 1923 року в селі Новопавлівка Первомайського району Миколаївської області в селянській родині. Українець. Після закінчення семирічки, навчався на курсах механізаторів. Працював трактористом в Бандурській МТС.


Назва:Чернявський Микита Антонович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Микита Чернявський — поет, прозаїк, журналіст. Народився 15 вересня 1920 року в с. Смолянинове Новоайдарського району на Луганщині в родині колгоспників.


Назва:500 гривень

-Знайдено: + 500 гривень — номінал грошових купюр УНР, що ходили у 1918-1920 роках, а також монет і банкнот незалежної України, введених в обіг 15 вересня 2006 року.
-Знайдено: + Банкнота введена в обіг 15 вересня 2006 року.
-Знайдено: + | 15 вересня 2006


Зобр:12шт.


Назва:Прокоп Мирослав

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 15 вересня 1941 року, під час проведення Гестапо масових арештів членів ОУН у Львові, зумів уникнути долі багатьох своїх однодумців. Далі перейшов у глибоке підпілля.


Назва:Верховна Рада України III скликання

Підзаголовок:== Склад ==
Знайдено: + |з 15 вересня 1998


Зобр:7шт.


Назва:Бутенко Георгій Андрійович

-Знайдено: + Георгій Андрійович Бутенко (нар.15 вересня 1938, Сахновщина — †24 жовтня 1994, Київ) — український юрист. Голова Верховного Суду України з 21 грудня 1993 по 24 жовтня 1994.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 15 вересня 1938 року в селі Сахновщині Харківської області в родині педагога.


Зобр:1шт.


Назва:Одеська округа

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 15 вересня 1930 року разом з іншими округами УСРР ліквідована.[34]


Назва:Сєдов Георгій Якович

-Знайдено: + 15 вересня 1912 року на 77 ° пн. ш. «Михайло Суворін» зустрів непрохідні льоди і не зміг досягти Землі Франца-Йосифа. За рішенням Сєдова, всупереч попередньому плану - побудувати зі зрубу зимовище, висадити полюсний загін та повернутися в Архангельськ - судно зупинилося на зимівлю в бухті 76 на Новій Землі 76 ° 00 'пн. ш. 59 ° 55 'сх. д. близько півострова Панкратьєва. У екіпажу не було достатньо теплого одягу [35]. Загострилися розбіжності між Сєдовим та капітаном судна Н. П. Захаровим.


Зобр:27шт.


Назва:Бусел Яків Григорович

-Знайдено: + Загинув 15 вересня 1945 у бою з підрозділом внутрішніх військ НКВС в с. Бишки Козівського району Тернопільської області.


Зобр:9шт.


Назва:Набатов Ілля Семенович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Ілля Туровський народився 15 вересня 1896 р. в Олександрії (нині Кіровоградської області України). Закінчив юридичний фаультет Харківського університету і театральну студію під керівництвом Михайла Тарханова. Артистичну діяльність почав з 1920 року. Був актором українського театру «Сурма» в Олександрії, одночасно став виступати на естраді як автор і виконавець сатиричних куплетів, пісеньок, віршованих фейлетонів. З 1924 працював лише на естраді. З 1930-х років — куплетист. Був самобутнім майстром жанру політичної сатири.


Назва:Почесні громадяни Запоріжжя

-Знайдено: + | style="background-color:#efefef;" align="center" |15 вересня 1909 — ?


Назва:Історія Дрогобича

-Знайдено: + 56 жовтня нова влада спалила міські акти. А замість вирішення продовольчої проблеми організовує за присутності військ Червоної Армії під наглядом НКВС вибори до Народних зборів Західної України."Співробітникам НКВС взяти активну участь у підготовці й проведенні тимчасових управлінь народних зборів… Для забезпечення посиленого проведення народних зборів налагодити необхідну агентурно-оперативну роботу з виявлення і репресування контрреволюційних організацій груп і осіб, які протидіють і зривають організацію нової влади "— це цитата з директиви наркома внутрішніх справ СРСР Берії ще від 15 вересня 1939-го року, тобто за два дні до початку так званого «Визвольного походу».[36]
-Знайдено: + Ув'язнення Степана Бандери та Ярослава Стецька за відмову відкликати «Акт відновлення Української держави» відгукнулося ехом й на Дрогобиччині. 15 вересня силами гестапо та фельджандармерії заарештовано близько 50 членів ОУН, серед яких майже весь обласний провід, і відправлено в концтабір Монтелюпіх поблизу Кракова (ймовірно, заклад пов'язаний з в'язницею на вулиці Монтелюпіх (pl:Więzienie Montelupich) в Кракові, куди влада післявоєнної Польщі 24 травня 1948 року перевела 112 полонених в Чехословаччині під час спроби пробратися на Захід бійців УПА з концтабору в місті Явожно). Врятуватися вдалось небагатьом, зокрема районний провідник Дмитро Білий (псевдо «Лис») зумів утекти, а референта обласного проводу з питань ідеології Володимира Кобільника та члена проводу Адольфа Гладиловича на той час не було в місті. Після Андрія Шукатки обласний провід очолив його заступник Василь Николяк.


Зобр:21шт.


Назва:Битва під Любаром

-Знайдено: + Поляки після битви відступили під Любар, чекаючи на піхоту та артилерію, які підтягнулися в ніч з 14 на 15 вересня. Московське військо почало окопуватися. Василь Шереметьєв тільки зараз почав здогадуватися, що він має перед собою могутню коронну армію, а не маленький корпус Потоцького, як вважав раніше. Якщо він ще й мав якісь сумніви, то на наступного дня, побачивши все військо польське (близько 30 000 чоловік), повністю усвідомив, в якій страшній ситуації він опинився. Побачивши, що стоячій перед ним силі додатково допомагають 15 000 татарів, московський воєвода наказав всій армії сховатися в таборі. Московсько-козацьке військо (близько 50 000 солдатів), окопавшись, стояло фронтом на південний захід, ліве крило притулилось до Чуднова, а праве до Любара. Ця позиція, хоча й була зручною для оборони, не забезпечувала достатню кількість води та їжі. На правому крилі стояли козаки, а зліва московити.
-Знайдено: + 15 вересня два війська почали обстрілювати позиції супротивника артилерійським вогнем. 16 вересня війська Шереметьєва закінчили будівництво польових укріплень. Вони залишилися задоволені виконаною роботою, вважаючи свої позиції стійкими до штурму.


Зобр:5шт.


Назва:70-а гвардійська мотострілецька дивізія

-Знайдено: + |dates= з 715 вересня 1939


Зобр:11шт.


Назва:Скосар Ігор Євгенійович

-Знайдено: + 11 січня 1996 — 15 вересня 1997 — директор регіональної дирекції акціонерного товариства закритого типу «Інтергаз».


Назва:Антон

Підзаголовок:== Іменини ==
Знайдено: + 30 січня, 25 лютого, 27 квітня, 7 липня, 25 травня, 23 липня, 16 серпня, 23 серпня, 15 вересня, 30 жовтня, 20 грудня


Зобр:2шт.


Назва:Онищенко Денис Анатолійович

-Знайдено: + Дени́с Анато́лійович Они́щенко (нар. 15 вересня 1978, м. Полтава, УРСР) — колишній український футболіст, півзахисник. Найбільш відомий за виступами у складі київського «Динамо», тель-авівського «Хапоеля» та полтавської «Ворскли». Залучався до лав збірної України. Після завершення кар'єри став доволі відомим футбольним агентом.


Зобр:4шт.


Назва:Старак Богдан Данилович

-Знайдено: + Старак Богдан Данилович (15 вересня 1939, м. Городок, Львівська обл.) — український кінорежисер.


Зобр:1шт.


Назва:Равич-Каменський Володимир Йосипович

-Знайдено: + Станом на 1921 р. та на 15 вересня 1922 р. був приділений до штабу 4-ї Київської стрілецької дивізії Армії УНР.


Зобр:1шт.


Назва:Халецький Олексій Федорович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + Нагороджений орденами Леніна (19 квітня 1945), Вітчизняної війни 1-го ступеня (11 березня 1985), «За службу Батьківщині в ЗС СРСР» 3-го ступеня (30 квітня 1975), Слави 3-го ступеня (15 вересня 1944), медалями.


Зобр:1шт.


Назва:Помста за розкол країни

-Знайдено: + | 15 вересня 2012 року
-Знайдено: + | 15 вересня 2012 року
-Знайдено: + |1. Опис подій: [37]
2.: [38]
-Знайдено: + | 15 вересня 2012 року
-Знайдено: + | 15 вересня 2012 року


Зобр:17шт.


Назва:Земсков Володимир Сергійович

-Знайдено: + 15 вересня 2009 року в Києві на хірургічному корпусі Київської міської клінічної лікарні №10, що розташована за адресою проспект Голосіївський, 59б Володимиру Земскову встановлено гранітну меморіальну дошку[39]


Зобр:1шт.


Назва:Борис (Шипулін)

Підзаголовок:==Архієрейство==
Знайдено: + У 1927 році возведений у сан архієпископа і 15 вересня 1927 призначений архієпископом Тульським. Займав кафедру до кінця 1927 року і потім до 1934 року єпархією не керував через арешт та відбування покарання у Соловецькому таборі.


Зобр:1шт.


Назва:Ярина Йосиф

-Знайдено: + Йосиф Ярина (*1788, Радочин, Горлицького повіту, тепер Польща — †15 вересня 1817, Львів) — богослов і педагог, філософ, поет і літературознавець, професор Львівського університету. Автор наукових статтей з історико-філософських проблем, літературних рецензій і поетичних творів латинською та німецькою мовою.

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Помер 15 вересня 1817 року у Львові, у віці 29 років. Причини смерті невідомі.


Назва:Гуржій Іван Олександрович

-Знайдено: + Гуржій Іван Олександрович (* 15 вересня 1915, с. Худяки, тепер Черкаського району Черкаської обл. — † 31 жовтня 1971, м. Київ) — дослідник історії України XVIII-XIX ст., джерелознавець, доктор історичних наук (1953), професор (1955), член-кореспондент АН УРСР (1958). Син — Гуржій Олександр Іванович — відомий український історик.


Назва:Україна на літніх Паралімпійських іграх 2008

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + |15-е
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + |  Золото || Єлісаветська, ГаннаГанна Єлісаветська || Плавання || 50 м на спині || 15 вересня
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + |  Золото || Федина, ОлексійОлексій Федина || Плавання || 50 м вільним стилем || 15 вересня
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + | Срібло || Крижановський, ДмитроДмитро Крижановський || Плавання || 50 м вільним стилем || 15 вересня
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + | Срібло || Соцька, ІринаІрина Соцька || Плавання || 50 м на спині || 15 вересня
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + | Срібло || Павлик, РоманРоман Павлик || Легка атлетика || Біг на 200 м || 15 вересня
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + | Бронза || Виноградець, ДмитроДмитро Виноградець || Плавання || 50 м на спині || 15 вересня
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + | Бронза || Балашова, ІринаІрина Балашова || Плавання || 50 вільним стилем || 15 вересня
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + | Бронза || Шенкевич, СергійСергій Шенкевич || Фехтування на візках || Шпага || 15 вересня
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + | Бронза || Акопян, ОленаОлена Акопян || Плавання || 50 м вільним стилем || 15 вересня
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + | Бронза || Потавський, ЄвгенЄвген Потавський
Калина, АндрійАндрій Калина
Сіроватченко, АндрійАндрій Сіроватченко
Стремський, ТарасТарас Стремський || Плавання || 50 м вільним стилем || 15 вересня


Зобр:75шт.


Назва:Іоанікій (Никифорович-Полонський)

Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + 15 вересня 1801 возведений у сан архієпископа.


Назва:Смак Європи

-Знайдено: + |перша поява = 15 вересня 2012


Назва:Шульга Микола Федорович

-Знайдено: + Шульга́ Мико́ла Фе́дорович (15 вересня 1947, Харків) — український вчений у галузі обчислювальної фізики. Доктор фізико-математичних наук. Академік Національної академії наук України (2009). Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (2002). Заступник Генерального директора Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут», директор Інституту теоретичної фізики ім. О. І. Ахієзера.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Микола Федорович Шульга народився 15 вересня 1947 року у місті Харкові. У 1971 році закінчив фізико-технічний факультет Харківського державного університету. Після дворічної строкової служби в армії почав працювати у Харківському фізико-технічному інституті. Тут він у 1977 році захистив кандидатську дисертацію, а у 1987 році — докторську, ставши одним з наймолодших докторів фізико-математичних наук.


Назва:Влох Михайло

-Знайдено: + Влох Михайло (15 вересня 1896, Винники — вересень 1978, США) — поручик австрійської армії, січовий стрілець, автор регіонального збірника про Винники «Виники. Звенигород. Унів та довкільні села» (1970 р. Чикаго, США).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 15 вересня 1978 р. помер. Прощалися з покійним колишні бійці Української Армії у каплиці Василя Музики, а тіло його поховане у Баунд-Бруку.


Зобр:2шт.


Назва:Кологойда Іван Гнатович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 2 (15 вересня) 1901 року в селі Великій Снітинці (тепер Фастівського району Київської області). У 1938 році закінчив Київський педагогічний інститут; працював у редакціях журналів, видавництвах, на кіностудії.


Зобр:1шт.


Назва:Мукачівська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат

-Знайдено: + З 22 лютого 1978 року по 15 вересня 1999 року школу очолював Гужвай Тиберій Миколайович. За цей час було відкрито гімназичний клас, діяли гуртки, дослідні майстерні.


Назва:Гарік Бірча

-Знайдено: + Ігор Яросла́вович Бірча (Гарік Бірча) (нар. 15 вересня 1974[40], Долинська, Кіровоградська область) — актор і автор популярних розважально-гумористичних телепередач, актор кіно, учасник українського телепроекту «Comedy Club Ukraine», учасник ігор Вищої Української ліги КВК і Московської Вищої ліги КВК у складі Київського клубу "Аляска" (2002-2007).


Назва:Онопрієнко Анатолій Юрійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 15 вересня 1962 року, коли Анатолію було 3 роки, померла його мати від серцевої недостатності.


Назва:Григорій (Закаляк)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 15 вересня 1960 року призначений єпископом Львівським та Тернопільським, продовжуючи керувати та Чернівецькою єпархією до 16 березня 1961 року.


Назва:Список бійців куреня Української повстанської армії «Месники»

Підзаголовок:=== Список ===
Знайдено: + | 341 || «Сад» Судин Григорій || с. Люблинець Новий Любачівського повіту || 01918-01-011 січня 1918 — 01945-03-022 березня 1945 || Стрілець, боєць 1-ї чоти || Месники-2 || В лавах УПА з 15 вересня 1944 року. Загинув у бою із спецвідділом НКВД у с. Мриглоди Томашівського повіту. Похований у с. Монастир Любачівського повіту.
Підзаголовок:=== Список ===
Знайдено: + ).1920 || Сотенний || Месники-2, Месники-1 || З початком війни на службі в українській допоміжній поліції. Від весни 1944 р. — в лавах УПА, бунчужний у сотні «Залізняка». З 16 липня до 15 вересня 1945 р. — командир сотні «Месники-2», а з половини листопада 1945 р. — сотні «Месники-1». 1 лютого 1946 р. важко поранений під час випробовування гранати, виготовленої у партизанській зброярні, відійшов на Львівщину на лікування. Подальша доля невідома.


Назва:Собор святого Юра (срібна монета)

-Знайдено: + Монету введено в обіг 15 вересня 2004 року. Вона належить до серії «Пам'ятники архітектури України».


Зобр:1шт.


Назва:Київські навчання 1935

-Знайдено: + Вирішальним днем «битви» стало 15 вересня, коли «сині», форсувавши річку Ірпінь, вже вели бої за Київський укріплений район. «Червоні» направили в обхід їх угруповання 45-й механізований корпус А. Н. Борисенко[41] 133-ю механізовану бригаду Я. К. Евдокімова[41], 134-у механізовану бригаду С. І. Богданова (у 1943–1945 він командував 2-ою гвардійською танковою армією) і 135-у стрілецько-кулеметну бригаду Г. С. Карева[41]. Лише тільки 133-я бригада мала у своєму розпорядженні 152 танки (в основному Т-26, а також БТ-5 і малі розвідувальні Т-37); ще кілька десятків машин (БТ-5, БТ-2 і Т-37) малося у 134-ій бригаді. Однак, фланг мехкорпусу, у свою чергу, опинився охоплений 2-м кавкорпусом «синіх», посиленим танками.


Зобр:5шт.


Назва:Коледж преси та телебачення

-Знайдено: + |дата заснування = 15 вересня
-Знайдено: + Коледж преси та телебачення — вищий навчальний заклад ІІ рівня акредитації в Миколаєві. Коледж було засновано 15 вересня 1993 року.
-Знайдено: + Засновано 15 вересня 1993 року. Коледж преси та телебачення підпорядкований Міністерству освіти і науки України. Це перший вищий навчальний заклад, який готує бакалаврів інформаційної діяльності. Навчання триває 4 роки. Випускники отримують диплом за спеціальністю «Документознавство та інформаційна діяльність» і після закінчення можуть працювати репортерами ЗМІ, в інформаційних та прес-центрах, архівахПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>. Дебютував за свою нову команду 15 вересня 2012 року в домашньому матчі з «Кошице» (0:0). У Цоргонь-Лізі зіграв 9 матчів, забив 3 м'ячі, ставши кращим бомбардиром команди, а також одну гру в Кубку Словаччині.


Зобр:1шт.


Назва:Білоцерківська станція швидкої медичної допомоги

-Знайдено: + | Заснована = 15 вересня 1962


Назва:Кіровоградолія ТЕЦ

-Знайдено: + Початок спорудження станції відповідно до проекту розпочався у вересні 2006 р. Період спорудження продовжувався з вересня 2006 до грудня 2007 р.р. Датою запуску проекту відповідно до проекту мав бути грудень 2007 р. Однак, через організаційно-технічні та фінансові проблеми на підприємстві офіційний запуск проекту відклався до 27 квітня 2009 р. Ліцензію на виробництво електричної енергії й постачання її в загальнодержавну мережу підприємство отримало 15 вересня 2011 року. [42]


Назва:Історія Буковини

-Знайдено: + В роки національно-визвольної війни українського народу (16481657) у складі козацько-селянських військ перебувала значна частина буковинців, які утворили власний полк, що брав участь у облозі Львова (1648). 1650-го року Богдан Хмельницький очолив похід у Молдавію, який завершився укладенням союзу з Господарем Василем Лупулом. З метою зміцнення союзу у липні 1652-го року було укладено шлюб між Тимошем Хмельницьким (сином Богдана Хмельницького) та Розандою Лупул (донькою Василя Лупула). Союз Козацької держави з Молдавським князівством викликав занепокоєння у семигородського князя Юрія ІІ Ракоці та господаря Волощини Матея Басараба, які, об'єднавшись із загонами претендента на молдовський престол канцлера (логофета) Стефана Георгіци, розпочали війну проти Василя Лупула. На захист Молдавського князівства та влади свого тестя від зовнішнього агресора змушений був виступити Тиміш Хмельницький, який героїчно загинув 15 вересня 1653-го року в місті Сучава під час Сучавської кампанії.


Зобр:25шт.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. О.Бажан, Є.Гасай, П.Гуцал (упорядники). Реабілітовані історією. Тернопільська область… c.18
  2. Янукович пошкодував, що втретє не сів до в'язниці TCH.ua 15 вересня 2009
  3. Гунчак Тарас. Україна: перша половина XX століття: Нариси політичної історії.— К.: Либідь, 1993.— С. 182.
  4. Указ Президента України № 753/2006 від 15 вересня 2006 року «Про відзначення державними нагородами України»
  5. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Stryi_site не вказано текст
  6. Побратимські стосунки між містами та регіонами України та Німеччини
  7. Про одруження Миколи Лемика написав у своїх спогадах член Проводу ОУН Микола Климишин
  8. Ніжин // Дні міст України на www.calend.ru
  9. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою shabelnikov не вказано текст
  10. Президія ВУЦВК про ліквідацію округ — Вісті ВУЦВК, 1930 рік, 5 серпня
  11. Указ Президента України від 15.09.2006 № 758/2006 «Про призначення В. Балоги Главою Секретаріату Президента України»
  12. Роман Скрипін подав у відставку з посади Голови НПМУ
  13. НМПУ задовольнила відставку Скрипіна
  14. Художественная школа имени Т. Г. Шевченко (рос.)
  15. Українські радянські художники: Довідник. Спілка художників України, «Мистецтво», Київ 1972
  16. В Ашгабаті Президент України взяв участь у покладанні квітів до пам'ятника Тарасові Шевченку // інф. за 15 вересня 2009 року на Офіційне інтернет-представництво Президента України
  17. Пам'ятник Шевченку в Ашгабаті перенесуть на нове місце // інф. УНІАН за 29 липня 2009 року
  18. Умер митрополит Никодим(рос.)
  19. [http://www.warheroes.ru/hero/hero.asp?
  20. У Чернігівській області зникли два села
  21. а б в Державна реєстраційна служба України. Політична партія «Велика Україна»
  22. Корабли и вспомогательные суда советского военно-морского флота — Ордена Трудового Красного Знамени Военное Издательство Министерства Обороны СССР, М., 1981 — с. 235.
  23. Хайтовича І.Л. могила // Чернігівщина:Енциклопедичний довідник (За ред. А.В. Кудрицького)., К.: УРЕ, 1990, стор. 833
  24. Южнорусская волна. Энциклопедия альтернативной культуры. www.metododivita.org Retrieved November 3, 2009 (рос.)
  25. http://ukrgrdumka.ho.ua/fora/forum_3/index.htm
  26. С.Шипилявий. Передові громадяни і визначні постаті Бучаччини // Бучач і Бучаччина. Історично-мемуарний збірник.-Лондон:НТШ,1972.-944с. с.393
  27. Софія Барановська. Рід Нестайків // Бучач і Бучаччина. Історично-мемуарний збірник.-Лондон:НТШ,1972.-944с. с.371
  28. Ювілейні та видатні цифри після гри з сімферопольською «Таврією»
  29. Дзюба Іван. Шевченкофобія в сучасній Україні. — К.: Видавничий дім «Києво-Могилянська академія», 2006. — С. 4—5.
  30. Україна молода. — 2006. — 16 вересня.
  31. Національна академія наук України
  32. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою ReferenceA не вказано текст
  33. Рокоссовский К. К. Солдатский долг. Бросок за Днепр.(рос.)
  34. Постанова ЦВК і РНК СРСР від 23 липня 1930 року «Про ліквідацію округ» і ВУЦВК та Раднаркому УСРР від 2 вересня 1930 року «Про ліквідацію округ і перехід на двоступеневу систему управління».
  35. Василий Щепетнёв Попытка подвига. Компьютерра-Онлайн (11 июля 2009 года). Проверено 20 декабря 2009.
  36. У спектаклі «Возз'єднання» «західники» були статистами
  37. 14 та 15 вересня, у дні проведення Форуму видавців, активісти показали львів'янам та гостям міста презентаційні ролики про діяльність кампанії з метою «показати якомога більшій кількості людей, що поки є можливість чинити спротив існуючій владі, потрібно не гаяти часу і завадити їй надалі чинити свавілля та працювати в інтересах антиукраїнських сил».
  38. Основна мета поширення — долучити людей до кампанії
  39. [http://www.interesniy.kiev.ua/maps/catalog.php?
  40. Біографія
  41. а б в Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою РР не вказано текст
  42. Інформація про одержані ліцензії (дозволи) на окремі види діяльності