Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/1 березня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Молдова

Підзаголовок:=== Свята ===
Знайдено: + Серед офіційних свят Молдови Новий рік, Різдво Христове, День незалежності Молдови, День національної мови. Відомим молдовським і румунським народним святом є Мерцішор (рум. Mărţişor, від рум. martie — березень) — традиційне свято зустрічі весни, який наголошується 1 березня. Більшістю населення наголошується ряд православних свят, серед яких особливо широко Великдень, Батьківський день, Трійця. C радянського періоду збереглася традиція відзначати свята 23 лютого, 8 березня, 1 і 9 травня. З нових свят треба відзначити Національний день вина, що святкувався вперше в 2002 році.


Зобр:8шт.


Назва:Тернопільська область

-Знайдено: + | населення = 1 020 953 (на 1.2.2022)[1]
-Знайдено: + Площа — 13800 км² (2,28 % території України), населення — 1 076 632 особи[1] (1 березня 2013, 2,36% мешканців України). Область налічує 17 районів та 18 міст, з яких лише одне — Тернопіль — обласного підпорядкування[2]. Згідно з переписом населення 2001 року, абсолютна більшість мешканців області (97,8%) — українці. Серед національних меншин — росіяни, поляки, білоруси, молдовани та євреї. Тернопільщина — найбільш україномовна область у країні, в 2001 році 98,8% населення визнали своєю рідною мовою українську[3].


Зобр:45шт.


Назва:Білик Іван Іванович

-Знайдено: + Іва́н Іва́нович Бі́лик (1 березня 1930, Градизьк, сучасна Полтавська область — 27 листопада 2012, Київ[4]) — український письменник, історичний романіст, перекладач болгарської літератури, лауреат Шевченківської премії (1991).


Назва:Брондуков Борислав Миколайович

-Знайдено: + Борисла́в Микола́йович Брондуко́в (*1 березня 1938 — †10 березня 2004) — український актор, народний артист України.


Зобр:1шт.


Назва:Антонович Мирослав Іванович

-Знайдено: + Миросла́в Іва́нович Антоно́вич (* 1 березня 1917, місто Долина, нині Івано-Франківської області — † 11 квітня 2006, місто Утрехт Нідерланди) — український співак (баритон), хоровий диригент і музикознавець. Доктор музикології.


Назва:Горлівка

Підзаголовок:== Економіка ==
Знайдено: + ** ДП «Артемвугілля», включає до свого складу 6 вугільних шахт, із 1 березня 2008 у склад ДП «Артемвугілля» ввійшла шахта ім. Гайового.
Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + * Бойко Юрій Анатолійович (міністр)  (9 жовтня 1958) — український політик, Міністр палива та енергетики України з 11 березня 2010


Зобр:2шт.


Назва:Гривня

-Знайдено: + З випуском нарбутівської стокарбованцевої купюри пов'язаний вибір тризуба як державного герба України. Георгій Нарбут, проектуючи ескіз купюри у 100 карбованців, звернув увагу на тризуб як знак, характерний для найдавніших національних грошей України — злотників та срібняків князя Володимира, і вмонтував його до композиції ескізу. Оригінальний знак одразу запам'ятався українським патріотам. Тризуб тут виступав як алегорія українського державотворення ще від часів Володимира Великого, що також мало глибоко патріотичний зміст. Після введення купюри в обіг майже одразу ж було зафіксовано випадки її фальшування. З огляду на те, а також на деякі політичні причини (так, УНР, яка за Третім універсалом визначалася як складова частина федеративної Росії, проголошувалася за Четвертим універсалом 22 січня 1918 року «самостійною, ні від кого не залежною державою») Центральна Рада 1 березня 1918 року прийняла закон про запровадження нової грошової одиниці — гривні, яка поділялася на 100 шагів і дорівнювала 1/2 карбованця.
Підзаголовок:== Монети ==
Знайдено: + | 1 березня 2012[5]


Зобр:67шт.


Назва:Коновалець Євген Михайлович

-Знайдено: + В січні 1918 р. Коновальця після проведення реорганізації Галицько-Буковинського Куреня Січових Стрільців було обрано командиром Куреня Січових Стрільців. У кінці січня — початку лютого 1918 рр. частини Січових Стрільців відзначились у ході придушення антидержавного заколоту в Києві та в боях проти більшовицьких військ на підступах до міста. В період діяльності Української Центральної Ради Січові Стрільці на чолі з Коновальцем фактично виконували функції національної гвардії, забезпечуючи роботу уряду в найскладніші часи української державності. 1-2 березня 1918 стрілецькі частини під командуванням Коновальця спільно з Запорізьким Корпусом та Гайдамацьким Кошем Слобідської України визволили від більшовиків Київ.


Зобр:15шт.


Назва:Костенко Володимир Семенович

-Знайдено: + Костéнко Волод́имир Семéнович (* 11 травня 1937, Полтава −1 березня 1990) — український кінорежисер, сценарист. Кандидат філософських наук (1965). Лауреат Державної премії України ім. Т. Г. Шевченка (1991, посмертно).
-Знайдено: + Народився 11 травня 1937 р. в Полтаві в родині службовця. Помер 1 березня 1990 р. в Києві. Закінчив філософський факультет (1959) та аспірантуру Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка (1964). Захистив кандидатську дисертацію «Питання естетики в творчості О. П. Довженка» (1964).


Назва:Скоропис-Йолтуховський Олександр Філаретович

-Знайдено: + Віддаючи належне його конструктивним державотворчим зусиллям та прислухавшись до пропозиції голови Холмського губернського комітету О. Василенка, уряд УНР 1-го березня 1918 року призначає О. Скорописа-Йолтуховського губернським комісаром УНР в Холмщині. Місцевий український часопис «Рідне слово» відгукнувся на це наступним чином:


Зобр:4шт.


Назва:Тутковський Павло Аполлонович

-Знайдено: + Тутковський Павло Аполлонович (*1 березня 1858, Липовець — † 3 червня 1930, Київ) — український геолог, географ і педагог. Один з основоположників геології й географії України, дійсний член Української1919 року) і Білоруської1928 року) академій наук та Наукового товариства імені Шевченка1923 року).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 1 березня 1858 року в селищі Липовці теперішньої Вінницької області в родині службовця. Дитинство Павла та інших дітей в родині пройшло під сильним впливом матері — жінки високої культури, музично обдарованої.


Зобр:1шт.


Назва:Хмільник

-Знайдено: + | населення = 28 226 (1 березня 2013)[6]


Зобр:7шт.


Назва:Історія української гривні

-Знайдено: + Випуск гривневих банкнот розпочався завдяки прийняттю Центральною Радою Закону «Про грошову одиницю, биття монети та друк державних кредитових білетів» від 1 березня 1918, і 6 квітня перші гривневі банкноти з'явилися в обігу. Випуск гривень продовжився проголошенням гетьманату на чолі з Павлом Скоропадським, згодом був припинений і знову відновлений з приходом до влади Директорії.
-Знайдено: + З випуском нарбутівської стокарбованцевої купюри пов'язаний вибір тризуба як державного герба України. Георгій Нарбут, проектуючи ескіз купюри у 100 карбованців, звернув увагу на тризуб як знак, характерний для найдавніших національних грошей України — злотників та срібняків князя Володимира, і вмонтував його до композиції ескізу. Оригінальний знак одразу запам'ятався українським патріотам. Тризуб тут виступав як алегорія українського державотворення ще від часів Володимира Великого, що також мало глибоко патріотичний зміст. Після введення купюри в обіг майже одразу ж було зафіксовано випадки її фальшування. З огляду на те, а також на деякі політичні причини (так, УНР, яка за Третім універсалом визначалася як складова частина федеративної Росії, проголошувалася за Четвертим універсалом 22 січня 1918 року «самостійною, ні від кого не залежною державою») Центральна Рада 1 березня 1918 року прийняла Закон «Про грошову одиницю, биття монети та друк державних кредитових білетів», яким було запроваджено нову грошову одиницю — гривню, яка поділялася на 100 шагів і дорівнювала 1/2 карбованця. Відтак 30 березня 1918 р. було ухвалено Закон «Про випуск на 100 млн знаків Держскарбниці». Емісія грошових знаків відбулася майже без зволікань, вже 6 квітня купюри номіналом у 25 та 50 крб. було випущено. Формальне завершення формування структури системи українських грошових знаків відбулося 18 квітня 1918 р., коли Центральною Радою було прийнято Закон «Про надання Міністрові фінансів права випустити розмінних марок». Розмінна монета у вигляді марок-шагів була випущена у обіг 8 липня 1918 р. вже за гетьманату П. Скоропадського.
Підзаголовок:== Монети ==
Знайдено: + | 1 березня 2012[7]


Зобр:69шт.


Назва:Шмайдель Гаврило

-Знайдено: + | Дата смерті = 1 березня 1899
-Знайдено: + Гаврило Шмайдель (нім. Gabriel Schmeidel справжнє ім'я ймовірно Гаврило Красуцький [8] [9], або Фелікс Красуцький 1837 — 21 березня 1885, Львів) — скульптор родом з Варшави (за іншими даними — з Наддніпрянської України[8][9]).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Львівський мистецтвознавець Юрій Бірюльов припускає, що Гаврило Красуцький походить з Варшави і його справжнє ім'я — Фелікс Красуцький. До 1855 року Фелікс Красуцький навчався у варшавській Школі мистецтв, а до 1859 року — в Римі. У 18591862 роках творив скульптури і рельєфи на релігійну тематику у Варшаві. Там взяв участь у так званому січневому повстанні, а також у замаху на генерала Теодора Берга. По придушенні повстання засланий на Сибір, звідки ймовірно вдалось утекти. Прибув до Львова у 1871 році. Щоб уникнути переслідувань з боку влад Австро-Угорщини і подальшої екстрадиції до Росії, взяв псевдонім Гаврило Шмайдель. Деякий час мав у Львові власну майстерню при вулиці Пекарській 21, але не досяг успіхів і надалі працював у майстернях львівських скульпторів Абеля Марії Пер'є, Леопольда Шімзера і Леонарда Марконі. Помер 21 березня 1885 року у Львові в шпиталі в крайньому зубожінні. Похований на Стрийському цвинтарі. Перепохований на Личаківському цвинтарі. Справжнє ім'я і факти біографії стали відомі лише після смерті. В роботах Шмайделя помітний перехід від класицизму до реалістичної скульптури другої половини XIX ст.


Зобр:1шт.


Назва:Юхновська Нінель Григорівна

-Знайдено: + Нінель Григорівна Юхновська (* 1 березня 1931 — 5 жовтня 1997) — український композитор родом з Харкова; там закінчила консерваторію (клас Д. Клебанова, 1953).


Назва:Третій Корпус УГА

-Знайдено: + У ЧУГА Третій корпус був переформований у Стрілецьку (3) бригаду; бойовий стан на 1 березня 1920 року — 413 старшин і 3067 вояків; командир сотник Осип Станимір, начальник штабу — отаман Вільгельм Льобковіц;


Зобр:1шт.


Назва:Українська комуністична партія

-Знайдено: + Не бачивши перспектив на дальше існування, ЦК УКП 27 серпня 1924 р. подав до Комінтерну меморандум, в якому висунув умову: якщо Комінтерн визнає незалежність УРСР і право комуністів України мати свою партію в Комінтерні, — УКП самоліквідується. Комінтерн, керований російською комуністичною партією, декларацісю від 24 грудня 1924 р. запевнив УКП, що УРСР суверенна держава, з уваги на що УКП мусить самоліквідуватися, а її члени мають перейти до КП(б)У. Розуміючи фальшивість цих запевнень, але й не маючи іншого виходу під терором ДПУ (багатьох її членів, зокрема й її лідера Андрія Річицького, не раз заарештовувано), УКП підпорядкувалася рішенню Комінтерну. На IV з'їзді, скликаному 1 березня 1925 року, партія формально закінчила своє окреме організаційне існування. Значна частина її членів увійшла до КП(б)У.


Назва:Українська партія соціалістів-революціонерів

-Знайдено: + За Центральної Ради УПСР брала участь в уряді Володимир Винниченка (П. Христюк, М. Стасюк, М. Ковалевський, Всеволод Голубович, М. Шаповал, К. Корж, М. Савченко-Більський). Після проголошення IV Універсалу 30 січня 1918 створено уряд з есерів на чолі з В. Голубовичем (7 есерів і 2 есдеки). УПСР мала перевагу в Раді Міністрів також після повернення уряду до Києва (1 березня 1918).


Назва:Національний університет біоресурсів і природокористування України

Підзаголовок:=== 1992 ===
Знайдено: + Указом Президента України від 14 грудня 2000 № 1338 «Питання Національного аграрного університету» та Постановою Кабінету Міністрів України від 1 березня 2001 № 202 «Про Національний аграрний університет» НАУ отримав статус державного самоврядного (автономного) вищого навчального закладу та ряд інших повноважень.


Зобр:2шт.


Назва:Українська Центральна Рада

-Знайдено: + * 1 березня — про державний герб Української Народної Республіки;


Зобр:2шт.


Назва:Фоґель Роберт Пилипович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 1 березня 1859 року в Ржищіві на Київщині. У 1886 році закінчив Київський університет, фізико-математичний факультет. У 1888 році був відряджений в Пулковську обсерваторію для фотометричних і спектроскопічних спостережень. У 1891 році захистив магістерську дисертацію «Визначення елементів орбіт за трьома спостереженнями». У 1892 році направлений у відрядження за кордон, де ознайомився з роботою найбільших європейських астрономічних обсерваторій, займався астрофотографії, а в Римської Колегії під керівництвом професора П'єтро Таччіні — спектроскопією. Після повернення із-за кордону (1893) викладав у Київському університеті як приват-доцента, в 1894 році призначений астрономом-спостерігачем Київської астрономічної обсерваторії. У 1895 році захистив дисертацію доктора астрономії і геодезії «Визначення орбіт мало нахилених до екліптики», за цей твір удостоєний астрономічним товариством Імператорської премії. У 1897 році призначений екстраординарним професором кафедри астрономії і геодезії Київського університету, у 1899 році — ординарним професором кафедри астрономії і геодезії і з 1901 року по 1920 був директором Київської астрономічної обсерваторії.


Назва:Харків Олекса

-Знайдено: + Оле́кса Ха́рків (нар. 1 березня 1897, Кременчук — пом. 14 вересня 1939, передмістя Стрия) — український маляр-монументаліст і графік.


Назва:Січові Стрільці -Знайдено: + По здобутті Києва 1 березня 1918 року 1-й Курінь Січових Стрільців залишився в Києві для охорони порядку і розгорнувся в полк Січових Стрільців у складі двох піших і одного запасного куренів, кінної розвідки і гарматної батерії; він нараховував 3 000 старшин і вояків (у тому ч. бл. ⅓ наддніпрянців). По відмові полку Січових Стрільців продовжувати військову службу після гетьманського перевороту, його роззброїли німці й Січові Стрільці розійшлися по Україні, при чому значна частина їх перейшла на службу до Запорізької дивізії, в якій у 2-му піхотному полку (полковника Петра Болбочана) склали 3-й курінь.


Зобр:5шт.


Назва:Слуцький Григорій Маркович

-Знайдено: + Григо́рій Ма́ркович Слу́цький (* 8 вересня 1916, Київ — † 1 березня 1990, там же) — український архітектор.


Назва:Сологуб Федір Кузьмович

-Знайдено: + Фе́дір Сологу́б (справжнє ім'я Федір Кузьмич Тетерников; 17 лютого (1 березня) 1863, Санкт-Петербург, Російська Імперія5 грудня 1927, Ленінград, СРСР) — російський поет, прозаїк, драматург, теоретик мистецтва і перекладач, один з головних представників російського символізму.


Зобр:2шт.


Назва:Стефаник Семен Васильович

-Знайдено: + Стефаник Семен Васильович (*1 березня 1904 — †15 березня 1981) — громадсько-політичний діяч. Син Василя Стефаника.


Зобр:1шт.


Назва:Стечишин Михайло

-Знайдено: + Народився 1 березня 1888 р. у селі Глещава Теребовлянського повіту (Галичина), брат Мирослава й Юліяна.


Назва:Дрогобич

-Знайдено: + В серпні в місті для допомоги українським громадянам та установам організовано товариство «Українська Допомогова Акція» (УДА). 5 вересня УДА реорганізовано в Український Окружний Комітет (УОК), структурну ланку Українського Крайового Комітету, а з 1 березня 1942 року — Українського центрального комітету. При фінансовій допомозі УОК запрацював аматорський театр. З 25 вересня по 27 вересня проведено запис дітей з 1928 по 1934 роки народження на навчання в українських народних школах. В грудні відкрито «Державну гімназію з українською мовою навчання в Дрогобичі». Відновлено вивчення латинської мови та релігії. Російську мову замінено німецькою.
Підзаголовок:=== Сучасність ===
Знайдено: + Сучасний Дрогобич не перестає дивувати своїми древніми таємницями. В ніч з 1 березня на 2 березня 2012 року обвалилась підлога в магазині «Фото Квеллє» (англ. "Foto Quelle") за адресою площа Ринок, 8. Утворилась яма глибиною до трьох метрів, в яку провалилась частина офісної техніки. При огляді її співробітниками МНС виявлено підземні ходи, один з яких вів в сторону костелу, інший — до ратуші.


Зобр:24шт.


Назва:Карбованець

-Знайдено: + 5 січня 1918 року з'явилась перша українська купюра у 100 карбованців. Цікаво, що тризуб, зображений на купюрі, був оголошений Державним гербом УНР лише через 54 дні після її появи — 1 березня 1918 року. На всіх купюрах, що були випущені, стояла одна серія «АД» і один номер «185». Ця обставина, а також використання для друку звичайного, без водяних знаків, паперу, пояснює появу в обігу великої кількості фальшивих грошей.
-Знайдено: + 30 березня 1918 року Центральна Рада оголосила про випуск знаків державної скарбниці номіналом у 5, 10, 25, 50 карбованців зі строком дії до 1 березня 1924 року. 6 квітня населення Києва вперше побачило 25 карбованців, дещо пізніше з'явилась купюра у 50 карбованців, а 5 та 10 карбованців не було випущено.


Зобр:36шт.


Назва:Лубни

-Знайдено: + Місто розташоване в центральній частині України, на правому березі річки Сули. Висота 158 м над рівнем моря. За чисельністю населення — четверте місто області після Полтави, Кременчука і Комсомольска (станом на 1 березня 2012 року у місті Лубни проживало 47 845 осіб[10]. На сьогодні місто є важливим економічним та культурним центром області та всієї країни.
Підзаголовок:== Населення ==
Знайдено: + За оцінкою, на 1 березня 2012 року чисельність наявного населення становила 47845 осіб, постійного — 47548 осіб. Упродовж січня-лютого 2012 року чисельність населення зменшилась на 18 осіб. Зменшення чисельності населення міста відбулось виключно за рахунок природного скорочення (47 осіб), водночас зафіксовано міграційний приріст населення.


Зобр:10шт.


Назва:Кримська війна

-Знайдено: +

Атака бригади легкої кавалерії під Балаклавою 25 жовтня 1854 року у Кримській війні, Вільям Сімпсон, 1 березня 1855 року.



Зобр:8шт.


Назва:АрселорМіттал Кривий Ріг

-Знайдено: + Після зміни влади в країні, 7 лютого 2005 р. Генеральна прокуратура України внесла касаційне подання у Верховний Суд України з вимогою скасувати згадані судові рішення, що Верховний Суд і зробив 1 березня 2005 р.


Зобр:1шт.


Назва:Дзиндзирук Сергій Олександрович

-Знайдено: + Сергі́й Дзинзиру́к (*1 березня 1976, Нижньогірський, Крим, УРСР) — український боксер у першій середній вазі (до 69,855 кг), представляє німецький клуб «Юніверсіум». Чемпіон Європи, чемпіон світу за версією WBO з 2005 року.


Назва:Історія Маріуполя

-Знайдено: + З'явилися нові багатоповерхові будинки в заводських районах, широкий розвиток отримало індивідуальне будівництво житла. Освітлювалися й озеленювалися вулиці. Нові парки з'являлися в заводських селищах і порту. В 1928 році колишній цирк братів Яковенко по вулиці Пушкіна нашвидку переобладнали й назвали Новим театром (виступали Єврейська музкомедія — керівник Гузик і Український народний театр — керівник Д. Гайдамака). 1 березня 1930 року в Маріуполі працює драмколлектив «Новий театр» — керівник А. Борисоглебський. В 1934 році на основі міського театру був створений Вседонецький музично-драматичний театр — худкерівник А. Н. Смирнов, головний режисер — А. В. Іскандер.


Зобр:18шт.


Назва:Ведель Артем Лук'янович

-Знайдено: +

Меморіальна дошка Артемію Веделю роботи Ігоря Гречаника

З кінця 1792 Ведель живе у батьківському домі. Деякий час знову керував хором Києво-Могилянської Академії. У Києві тоді особливо славилися церковні хори, а зі світських — хор та музична капела генерала А. Леванідова при штабі українського піхотського корпусу. На початку 1794 Ведель очолив капелу. Водночас керував хором солдатських дітей. Леванідов високо цінував і шанував талант Веделя і всіляко сприяв його музичній діяльності. Дуже швидко просувався він і у військовій службі, 1 березня 1794 його призначено канцеляристом штабу, 27 квітня 1795 — молодшим ад'ютантом, а 24 вересня 1796 — старшим ад'ютантом штабу з капітанським рангом. Музична діяльність Веделя у цей час була дуже плідною. За 1793-95 він написав 6 концертів, можливо, ще й низку інших композицій, які не ввійшли до відомого автографа.



Зобр:1шт.


Назва:Список Героїв України

-Знайдено: + | 1 березня 2009
-Знайдено: + | 11 березня 2005


Назва:Шахтар (Донецьк)

-Знайдено: + Перемога у Кубку країни дозволила донеччанам виступати у Кубку володарів кубків 1983/84: радянський клуб легко обіграв данський Б-1901 і швейцарський «Серветт», здобувши 4 перемоги поспіль. В 1/4 фіналу суперником «Шахтаря» став клуб «Порту», який у середині 1980-х років був лідером португальського футболу та основою збірної країни. Перша зустріч відбувалася у Порту і «гірники» здивували господарів, перемагаючи до 37-ї хв. вже 2:0. Проте португальці зрівняли рахунок, а на 70-й хвилині забили переможний м'яч. Два голи на виїзді давали донеччанам хороші шанси на вихід до півфіналу у разі мінімальної домашньої перемоги. Донецьк 21 березня 1984 року був покритий снігом, але навіть у таку погоду на стадіон прийшло близько 50 тисяч фанів (всього заявок на квитки було майже 150 тисяч). На 63-й хвилині рахунок відкрив Віктор Грачов і ця перевага дозволила би «гірникам» пройти суперника за результатами двох матчів. Та на 72-й хв. ірландський легіонер «Порту» Мікі Волш зрівняв рахунок — нічия 1:1 і донеччани вибули з турніру. Для «Шахтаря» 1/4 фіналу залишалося найбільшим досягненням у єврокубках до сезону 2008/09.
-Знайдено: + | 1300 || Олександр Кучер || 1 березня 2013 || «Волинь» || 4:1


Зобр:6шт.


Назва:Карпати (Львів)

-Знайдено: + Влітку 2008 року клуб підписав угоду з іспанською компанією «Joma», яка передбачала повернення до історичних витоків, тобто виробництво смугастої зелено-білої форми до початку 2009 року[11]. Команда вперше одягнула нову форму на зимових тренувальних зборах у Туреччині, а перший офіційний матч у новому екіпіруванні зіграла 1 березня 2009 року.


Зобр:32шт.


Назва:Дарнопих Докія

-Знайдено: + Докі́я Дарнопи́х (*1 березня 1895, Платнирівська — ХХ ст., Кубань?


Назва:Білик Ірина Миколаївна

-Знайдено: + 1 березня 2000 року «виходить в світ» новий альбом Ірини Білик «ОМА». 7 квітня 2001 року Ірині Білик заклали першу в історії «Зірку». Відбулося це дійство у клубі «Голівуд» і мало назву «Алея Зірок», там Ірина презентувала кілька клубних реміксів та нову пісню «Країна». Навесні 2002 року відбулося відкриття нового та стильного офіційного веб-сайту співачки www.IRYNABILYK.com. А через два місяці сайт отримав престижну Інтернет-премію «GOLDEN WEB AWARD». До кінця року на Mama Music Polska вийшов польський альбом співачки з простою назвою «Bilyk». Взимку цього ж року на екранах телевізорів України з'явилося нове відео Ірини Білик на нову пісню «Твої руки».


Назва:Курськ

-Знайдено: + До 1 березня 1994 вони відповідно називалися:


Зобр:7шт.


Назва:Стирти

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + В передвоєнні роки колгосп був одним з передових господарств району, в 1940 році був учасником сільськогосподарської виставки в Москві, і премійований легковою автомашиною. За одержання високих врожаїв сільськогосподарських культур ланкову колгоспу Шлапак Серафиму Архипівну 1 березня 1938 року було нагороджено орденом «Знак пошани».


Назва:Курковський Григорій Васильович

-Знайдено: + Григо́рій Васи́льович Курко́вський (* 9 липня 1898, Кам'янець-Подільський — † 1 березня 1982, Київ) — український музикознавець. Кандидат мистецтвознавства (1940).


Назва:Нафтогаз України

Підзаголовок:== Керівники ==
Знайдено: + | 21 лютого 2007 — 1 березня 2007 || ||
Підзаголовок:== Керівники ==
Знайдено: + | 1 березня 2007 — 24 грудня 2007 || Бакулін Євген Миколайович || До цього очолював дочірю компанію НАК — «Укргаздобування».


Назва:Підпилип'янська сільська рада

Підзаголовок:=== Історія ===
Знайдено: + Територія за часів Російської імперії була у складі Орининської волості Кам'янецького повіту. З 7 березня 1923 року входила до складу Орининського району Кам'янець-Подільської області. Сільраді підпорядковувалось село Підпилип'я. 11 серпня 1954 року об'єднано Підпилип'янську та Залуцьку сільради в одну Підпилип'янську з центром в Підпилип'ї. 22 вересня 1959 року Орининський район було ліквідовано, а Підпилип'янську сільраду включено до складу Чемеровецького. 1 березня 1963 року перейменовано с. Залуччя в с. Подоляни. З 7 січня 1963 року у складі Кам'янець-Подільського району. З тих часів склад та підпорядкування сільради більше не змінювалися.


Назва:Дружко Марія Олександрівна

-Знайдено: + Марі́я Олекса́ндрівна Дружко́ (* 1 березня 1983, Дніпродзержинськ) — українська поетеса. Член Національної спілки письменників України (2003).
-Знайдено: + Дружко Марія Олександрівна народилася 1 березня 1983 р. в м. Дніпродзержинську Дніпропетровської області.


Назва:Список академіків НАН України

Підзаголовок:=== Б ===
Знайдено: + |21 березня 1981
Підзаголовок:=== Г ===
Знайдено: + | 1 березня 1863


Зобр:39шт.


Назва:Байдебура Павло Андрійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 1 березня 1901 в с. Нерубайка Новоархангельського р-ну Кіровоградської області у селянській родині.


Назва:Симчич Василь Ілліч

-Знайдено: + Васи́ль Іллі́ч Си́мчич (*8 січня 1915, Середній Березів, тепер Косівського району, Івано-Франківської області — †1 березня 1978, Київ) — український актор, драматург, заслужений артист УРСР.


Назва:Сокол Олександр Вікторович

-Знайдено: + Олекса́ндр Ві́кторович Со́кол (*1 березня 1944, Херсон) — український музикознавець. Член Спілки композиторів України (від 1987). Доктор мистецтвознавства, професор.


Назва:Трембовецький Аполлон

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 1 березня 1968 року на 55-му році життя в місті Ортанна (штат Пенсильванія, США), де і похований.


Назва:УНА-УНСО

Підзаголовок:==== Крим ====
Знайдено: + 1 березня 1992 року о 7 год. 10 хв. потяг прибув на станцію Верхньосадова, де його було зупинено, оскільки матроський патруль не давав дозволу для в'їзду в «закриту зону», вимагаючи перепустки. У відповідь унсовці заблокували залізницю. Блокування відбувалося під супровід патріотичних пісень у виконанні хору «Гомін». Тригодинний концерт змушені були вислуховувати пасажири приміських потягів, знервовані неспроможністю потрапити до Севастополя. Зрештою місцева влада дозволила пустити поїзд до станції Інкерман, мотивуючи тим, що станція Севастополь, через порушення графіку руху, прийняти поїзд не може. Від Інкерману до Графського причалу, що міститься в самому центрі Севастополя, всіх «пасажирів» потягу доставили двома катерами, на щоглах яких унсовці вивісили прапори України і УНСО.
-Знайдено: + 1 березня 2003 року покинув лави партії Голова Виконкому Юрій Тима. Про такий свій вчинок він заздалегідь повідомив Голову УНА Миколу Карп'юка, мотивуючи це небажанням виконувати роль маріонетки Глави Адміністрації Президента. Невдовзі Едуард Коваленко провів свій з'їзд, своєї партії, обравши себе її головою. Черговий з'їзд УНА-УНСО відбувся 20 вересня 2003 року. На ньому Головою Організації було обрано Юрія Тиму. Головою Виконкому — Олександра Коваленка. Членами Виконкому: Валерія Бобровича, Олега Марчука, Анатолія Романчука та Сергія Чумака.


Зобр:4шт.


Назва:Колективізація у СРСР

-Знайдено: + * 1 березня 1930: стаття Сталіна «Запаморочення від успіхів»
-Знайдено: + * 1 березня 1930: Перший устав сільськогосподарської артелі


Зобр:1шт.


Назва:Радянський партизанський рух на території України у часи Другої світової війни

-Знайдено: + 6 березня 1942 нарком внутрішніх справ УРСР Василь Сергієнко направив секретарю ЦК КП(б)У Дем'янові Коротченку доповідну записку. У ній значилося, що з серпня 1941-го по 1 березня 1942 НКВС УРСР сформував 1874 партизанських загони чисельністю 29.307 чоловік і заслав у тил ворога 776 агентів-одинаків і зв'язкових з партизанськими загонами — всього понад 30 тис. осіб. Тим часом, у доповідній записці НКВС СРСР від 1 травня 1942 повідомлялося, що в Україні діє 37 партизанських загонів з 1918 учасниками. Тобто «некомплект» склав як мінімум 28 тис. осіб або 93 % від чисельності партизанів, залишених у тилу або засланих у тил нацистів в Україні НКВС УСРР і КП(б)У в перші десять місяців війни. Більшість партизанів дезертирували (точніше — пішли додому), а загони саморозпустилися через безперспективність, а головне — небезпека опору німцям. Крім того, антирадянські настрої населення в перші місяці війни були настільки сильними, що партизанам не вдавалося знаходити спільну мову з мирними жителями — своїми родичамиПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>[12]. Генеральна прокуратура України 2 березня пред'явила звинувачення в умисному спричиненні тяжких тілесних ушкоджень Валерію Олійнику.
-Знайдено: + Суд визнав незаконним набуття структурами, що пов'язані з Віктором Лозінським, права на користування мисливськими угіддями на 26,4 тис. га. Відповідний позов Генпрокуратури в інтересах держави задовольнив Господарський суд Києва. Суд визнав незаконним і скасував рішення Кіровоградської обласної ради від 21 березня 2008 року "Про надання мисливських угідь у користування «Мисливському господарству „Голованівське“». Також суд визнав недійсним договір про умови ведення мисливського господарства від 1 березня 2008 року та зобов'язав повернути спірні мисливські угіддя Кіровоградському облуправлінню лісового та мисливського господарства[13].


Назва:Попов Олександр Павлович

-Знайдено: + | початок_терміну3 = 11 березня 2010
-Знайдено: + | кінець1 = 11 березня 2010
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + * З 1 березня 2007 — заступник міністра будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + * 21 березня 2007 — 18 грудня 2007 — Міністр житлово-комунального господарства України
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + * 18 грудня 2007 — 11 березня 2010 Народний депутат України 6-го скликання, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + * 11 березня 2010 — 17 червня 2010 — Міністр житлово-комунального господарства України.
Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: +

Попередник: Міністри з питань житлово-комунального господарства України
11 березня 201017 червня 2010
Наступник:
Кучеренко Олексій Юрійович
Хіврич Юрій Єгорович



Назва:Петренко Володимир Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 1 березня 1944 (с.Кийлів, Бориспільський район, Київська область); укр.; батько Іван Михайлович (1913–1998); мати Поліна Сергіївна (1919–2001); дружина Ганна Іванівна (1947) — пенс.; дочка Ірина (1978) — економіст; дочка Тетяна (1980) — менеджер; дочка Олена (1983).


Назва:Сергій Зеньов

-Знайдено: + У сезоні 2007 18-річний нападник провів 22 гри чемпіонату Естонії і забив 14 голів.[14] [15] Перейшов до українських «Карпат» з естонського «ТВМК» у лютому 2008. Дебют у вищій лізі — 1 березня 2008, проти «Харкова» (1:0).


Зобр:1шт.


Назва:Тимчак Микола Михайлович

-Знайдено: + Мико́ла Миха́йлович Тимча́к (* 1 березня 1956, смт Велика Березовиця, Тернопільського району, Тернопільської області) — український поет, художник, скульптор.


Зобр:1шт.


Назва:Покотило Іван Васильович

-Знайдено: + Іва́н Васи́льович Покоти́ло (нар. 22 лютого 1951 — пом. 1 березня 2013, Кам'янець-Подільський) — український журналіст, поет.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Жив у Кам'янці-Подільському, де і помер 1 березня 2013 року.


Назва:Смоленська війна

-Знайдено: + Багато дворян і найманців, що потрапили у блокаду під Смоленськом, не бажаючи потерпати від голоду і хвороб, покидали російський табір і переходили до Владислава. 1 березня 1634 року Шеїн капітулював.


Зобр:7шт.


Назва:Лящук Василь Кіндратович

-Знайдено: + Васи́ль Кіндра́тович Лящу́к (1 березня 1948 р., с. Старий Почаїв, тепер м. Почаїв, на Тернопільщині) — український поет.


Назва:24 (телеканал)

-Знайдено: + Телеканал новин «24» — перший український цілодобовий канал новин. Входить в медіахолдинг ТРК «Люкс». Новини політики, економіки, шоу-бізнесу, спорту оновлюються в режимі онлайн. Телеканал почав своє мовлення 1 березня 2006 року. Транслюється по всій території України.


Назва:Львівський трамвай

-Знайдено: + Під час боїв за місто у червні 1944 року трамвайне господарство було сильно пошкоджене. Його відновлення йшло поступово: перший рейс відбувся 1 березня 1945 року.


Зобр:20шт.


Назва:Орябок

-Знайдено: + Пізно восени, коли виводки вже розбиваються, молоді птахи добре летять на голос старого орябка. Більше всього здобувають рябчиків восені, всілякими пастками: петлями, сидіннями, пастушками, ковпаками, пружкамі, давушкамі і іншими самоловами[16].


Зобр:3шт.


Назва:Боромля

-Знайдено: + Указом царя Олексія Михайловича від 1 березня 1660 року воєводою містечка було призначено Єрмолая Дурова.


Назва:Животко Аркадій Петрович

-Знайдено: + Арка́дій Петро́вич Живо́тко (псевдоніми: А. Пуховський,. А. Пухальський; *1 (13) березня 1890 Пухове, нині Лискинський район Воронізької области), Російська Федерація — †12 червня 1948, Ашаффенбург, Німеччина) — український громадсько-просвітницький діяч, журналіст, редактор, видавець, дослідник історії української преси, один із фундаторів національного дошкільного виховання.


Назва:Савва (Бабинець)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Настоятель приходу в с. Тросник Виноградівського р-ну (19611968 рр.). Настоятель Успенського собору у м. Виноградів (19681969). Ігумен (12 травня 1968 р.). Архімандрит (23 березня 1969 р.). Єпископ Переяслав-Хмельницький, вікарій Київської єпархії (20 березня 1969 р.). Єпископ Чернівецький і Буковинський (2 лютого 1972 р.). Єпископ Мукачівсько-Ужгородський (1 березня 1977 р.). Єпископ Полтавський і Кременчуцький (26 червня 1985 р.). Архієпископ (5 квітня 1990 р.).


Назва:Слобідка-Малиновецька

-Знайдено: + 11 серпня 1954 року відповідно до Указу Президії Верховної Ради УРСР було укрупнено сільські ради, внаслідок чого Слобідка-Малиновецька увійшла до складу Гринчуцької сільської ради, що поповнилася селами ліквідованих Бабшинської та Малиновецької сільських рад [17]. Центр сільської ради двічі змінювався: ухвалами Хмельницького облвиконкому від 15 серпня 1959 року його перенесли в Малинівці (внаслідок чого рада стала Малиновецькою), а від 1 березня 1963 року — повернули в Гринчук (відповідно і сільська рада знову стала Гринчуцькою) [18]. Проте «Історія міст і сіл Української РСР» (1971) пише про Малинівці як центр Гринчуцької сільської ради [19].


Зобр:1шт.


Назва:Шапошник В'ячеслав Іванович

-Знайдено: + В'ячесла́в Іва́нович Ша́пошник (* 1 березня 1965, Лубни Полтавської області) — колишній голова Сумської обласної ради.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 1 березня 1965 року в місті Лубни Полтавської області.


Назва:Оситна

-Знайдено: + На фронтах Другої Світової війни воювали 182 оситнянці, з яких 130 загинуло. На примусові роботи до Німеччини було вивезено близько 30 юнаків та дівчат. 1 березня 1944 року Оситну було звільнено від німецької окупації.


Зобр:4шт.


Назва:Червона Кам'янка

-Знайдено: + Станом на 1886 рік у селі, центрі Червонокам'янської волості Олександрійського повіту Херсонської губернії, мешкало 3861 осіб, налічувалось 684 дворових господарства, існувала православна церква, школа, земська станція та 6 лавок, відбувались 3 ярмарки на рік: 1 березня, в День Святого Духа та 8 вересня, базари по неділях[20].


Назва:Майкл Чіді Алозіє

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Виступав за команди «Берое» (Болгарія), «Волинь», «Металург» (Запоріжжя). У чемпіонатах України дебютував 1 березня 2005 року, вийшовши на заміну на 46-й хвилині матчу проти ужгородського «Закарпаття»[21]


Назва:Новооржицьке

-Знайдено: + | статус = 1 березня 1980


Назва:Варфоломій (Ващук)

-Знайдено: + |Дата народження=1 березня 1953
-Знайдено: + Варфоломі́й (Ващу́к), архієпи́скоп Рі́вненський і Остро́зький (*1 березня 1953, Городне, Любомльський район, Волинська область) — архієрей Української Православної Церкви (Московського Патріархату)[22]. Один з прибічників канонічної автокефалії в єпископаті УПЦ.
Підзаголовок:=== Юність ===
Знайдено: + Віктор Володимирович Ващук народився 1 березня 1953 року в селі Городне Любомльського району Волинської області в селянській родині. Тезоіменитство - 13 липня.


Назва:Список міністрів закордонних справ України

-Знайдено: + |14 грудня 1917 - 1 березня 1918
-Знайдено: + |1 березня - 4 березня 1918
-Знайдено: + |31 січня 200721 березня 2007
-Знайдено: + |21 березня 200718 грудня 2007
-Знайдено: + |9 жовтня 200911 березня 2010
-Знайдено: + |11 березня 201024 грудня 2012


Зобр:84шт.


Назва:Каховська Ірина Костянтинівна

-Знайдено: + Іри́на Костянти́нівна Кахо́вська (*15 серпня 1888, Тараща, Київська губернія — †1 березня 1960, Малоярославець Калузька область) — українська політична діячка, одна з лідерів партії есерів.


Назва:Пам'ятник Тарасові Шевченку (Київ)

Підзаголовок:== Сучасність ==
Знайдено: + У 2001 році київський пам'ятник Кобзарю опинився у центрі протистояння опозиційних політичних сил та правлячого режиму президента Леоніда Кучми під час масових акцій протесту кампанії «Україна без Кучми». 1 березня 2001 року міліцією було розгромлене наметове містечко опозиції на Хрещатику. [23] Розлючені цим фактом опозиціонери оголосили «наступ на владу» та закликали населення завадити покладанню Леонідом Кучмою квітів до пам'ятника Тарасу Шевченку 9 березня 2001 року. [24]


Зобр:7шт.


Назва:Барабаш Олександр Леонідович

-Знайдено: + Олекса́ндр Леоні́дович Бараба́ш (1 березня 1955) — народний депутат України 1-го скликання.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 1 березня 1955 року, в селищі Коунрад, Джезказганська область, Казахська РСР, в сім'ї службовців, українець, освіта вища, інженер-хімік-технолог, Дніпропетровський хіміко-технологічний інститут ім. Ф. Е. Дзержинського.


Назва:Пиріг Любомир Антонович

-Знайдено: + Любоми́р Анто́нович Пирі́г (*1 березня 1931, Рогатин) — доктор медичних наук, член-кореспондент НАН України (04.1991), академік АМНУ (04.1993); завідувач кафедри нефрології Київської медичної академії післядипломної освіти імені Платона Шупика; керівник клініки терапевтичної нефрології Інституту урології та нефрології АМНУ (з 1973); президент Всеукраїнського лікарського товариства (з 1990); президент Української асоціації нефрологів (з 1982); президент Світової федерації українських лікарських товариств2000); член Комісії з розроблення Концепції розвитку гуманітарної сфери в Україні при Президентові України (з 01.2000); заступник голови Українського міжнародного комітету з питань науки і культури при НАН України (з 03.2000); член Комісії з питань біоетики (з 12.2001).
-Знайдено: + Народився 1 березня 1931 року, в м. Рогатині Івано-Франківської області, в сім'ї селян.


Назва:Ольгерд-Іполит Бочковський

-Знайдено: + О́льгерд-Іполи́т Бочко́вський (чеськ. Hyppolit Olgerd Boczkowski; нар. 1 березня 1885 станція Долинська, Херсонська губернія (нині Кіровоградська область) — пом. 9 листопада 1939, Прага) — чесько-український соціолог, політолог і етнолог, один із провідних європейських фахівців з теорії нації та національних відносин першої половини 20 століття; педагог, публіцист і громадський діяч.


Назва:Пінігін Павло Павлович

-Знайдено: + Павло Павлович Пінігін (1 березня 1953, Лірін, Республіка Саха, Росія) — радянський борець класичного стилю, якут за походженням, олімпійський чемпіон.


Назва:Доля Євдокія Іванівна

-Знайдено: + Народилася 1 березня 1885 р. в Полтаві. Померла 15 листопада 1988 р. у Полтаві.


Зобр:1шт.


Назва:Драйцун Марк Олексійович

-Знайдено: + Народився 1 березня 1930 р. в Саратові в родині службовця. Закінчив архітектурний факультет Київського інженерно-будівельного інституту (1954). Малював для журналів «Піонерія», «Ранок», «Знання та праця», «Барвінок». З 1961 р. — художник і режисер Творчого об'єднання художньої мультиплікації студії «Київнаукфільм».


Назва:Перепічай Віктор Вадимович

-Знайдено: + Ві́ктор Вади́мович Перепіча́й (*1 березня 1944, Ганнинське) — Член Національної спілки художників України (1995).


Назва:Юліан (Вороновський)

Підзаголовок:=== Єпископ ===
Знайдено: + 1 березня тіло владики прибуло в Дрогобич і було поміщено до Катедрального храму Пресвятої Трійці. Три дні в соборі проходило прощання вірних УГКЦ з владикою, відправлялись Служби Божі за упокій душі архиєрея, читалося Євангеліє.


Назва:Україна без Кучми

-Знайдено: + 1 березня 2001 року було брутально ліквідовано наметове містечко на Хрещатику.
-Знайдено: + 31 березня 2002 року, знаходячись за ґратами, Андрій Шкіль виграв вибори у 121-му окрузі (Львівська область) та був обраний депутатом Верховної Ради.


Зобр:3шт.


Назва:Щербачов Валентин Васильович

-Знайдено: + Народився 1 березня 1946 в Києві, УРСР.


Назва:Крикун Олександр Володимирович

-Знайдено: + Олександр Володимирович Крикун (1 березня 1968, Лейпциг, Саксонія, Німеччина) — український легкоатлет, що спеціалізувався у метанні молота, призер Олімпійських ігор.


Назва:Бакулін Євген Миколайович

-Знайдено: + | початок_терміну = 1 березня 2007
-Знайдено: + Бакулін Євген Миколайович — голова правління НАК «Нафтогаз України» 1 березня24 грудня 2007, член правління НАК «Нафтогаз України» (грудень 2006 — березень 2008).
Підзаголовок:=== Посади ===
Знайдено: + * 1 березня24 грудня 2007 — Голова правління НАК «Нафтогаз України»


Назва:Ґранти Президента України для обдарованої молоді

Підзаголовок:== Призначення ==
Знайдено: + Ґрант може одержати громадянин України віком до 35 років. Для участі в конкурсі на одержання ґранту претендент не пізніше 1 березня року, що передує року виплати ґранта, подає до Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту заявку, до якої додаються реєстраційна картка проекту, опис проекту, кошторис витрат, довідка-об'єктивка та два рекомендаційних листи.


Назва:Тріо Маренич

Підзаголовок:== Склад ==
Знайдено: + * Світлана Маренич — вокал, бубон, гармоніка. Народилася 1 березня 1956 року в Куйбишеві.


Назва:Лісове (смт)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + У серпні 1993 року військова частина № 14427 увійшла до складу Збройних сил України та була підпорядкована Центру адміністративного управління військами стратегічних ядерних сил. У цей період частина займалася виконанням тристороннього договору з ліквідації ядерної зброї на території України. У жовтні 1997 року частина перейшла до підпорядкування Головному ракетно-артилерійському управлінню озброєння Міністерства оборони України. Військова частина № А0981 сформована 1 березня 1999 року на базі військової частини № 14427, на підставі директиви Міністра оборони України від 21 квітня 1998 року № Д-115/1/0/61.


Назва:Навчально-тренувальна база «Динамо» в Конча-Заспі

Підзаголовок:== Матчі ==
Знайдено: + На стадіоні проводить більшість своїх матчів «Динамо-2» та молодіжний склад київського «Динамо», до розформування у 2008 році також виступала команда «Динамо-3». Один матч тут провів основний склад київського «Динамо» (у розіграші кубку проти СК «Херсон», 29 березня 2000 року). 1 березня 2009 року тут відбувся перший в історії матч між командами української прем'єр-ліги на полі тренувальної бази («Арсенал» (Київ) — ФК «Харків»)[25].


Зобр:1шт.


Назва:День преподобної мучениці Євдокії

-Знайдено: + День преподобної мучениці Євдокії (у народі — День Євдокії, Явдохи) — свято, що припадає на 1 березня за старим стилем, 14 за новим. Згідно з народною традицією — це перший день весни.


Назва:Аграрна партія України

-Знайдено: + Станом на 1 березня 2008 року Аграрна партія України об'єднує 26 регіональних парторганізацій (АР Крим, обласні та міст Київ і Севастополь), 448 місцевих парторганізацій (318 районних, 64 районних в містах та 66 міських парторганізацій).


Назва:Прийомов Володимир Володимирович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 1 березня 2011 року російський клуб з Самари «Крила Рад» оголосив про укладення контракту на 2,5 роки з Володимиром[26]. За нову команду Прийомов дебютував 12 березня 2011 року в матчі 1 туру чемпіонату Росії зі «Спартаком» з Нальчика. В новій команді зіграв в сезоні 2011—12 29 матчів за основний склад у Прем'єр-Лізі і відзначився забитим голом у ворота московського ЦСКА. 13 серпня 2012 року після завершення сезону за обопільною згодою контракт був розірваний[27].


Зобр:2шт.


Назва:Облога Смоленська (1632-34)

-Знайдено: + Багато дворян і найманців, що потрапили у блокаду під Смоленськом, не бажаючи потерпати від голоду і хвороб, покидали російський табір і переходили до Владислава. 1 березня 1634 року Шеїн капітулював.


Зобр:1шт.


Назва:Чайка Максим Олександрович

-Знайдено: + Максим Олександрович Чайка (нар. 1 березня 1988 року, Одеса — пом. 17 квітня 2009 року, Одеса) — український студент, активіст молодіжної організації «СіЧ», вбивство котрого у квітні 2009 року в Одесі отримало значний розголос у вітчизняній та закордонній пресі.


Назва:Інститут металофізики імені Г. В. Курдюмова НАН України

-Знайдено: + |дата заснування = 15 листопада 1945 (інститут з 1 березня 1955)


Зобр:6шт.


Назва:Вулиці Києва (довідник)

-Знайдено: + Вулиці Києва — довідник про вулиці, провулки і площі Києва станом на 1 березня 1995 року. Виданий видавництвом «Українська енциклопедія» ім. М. П. Бажана в 1995 році за редакцією Анатолія Кудрицького. Містить близько 2 000 статей.


Назва:Одеська губернія

-Знайдено: + Станом на 1 березня 1921 року до складу губернії входило 6 повітів:


Назва:Ковпак Олександр Олександрович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У вищій лізі Олександр Ковпак дебютував 1 березня 2005 року в матчі «Таврія» — «Борисфен»; перший гол у вищій лізі забив 13 березня того ж року у ворота Дмитра Стойка в матчі проти «Ворскли-Нафтогазу» (у тому матчі Ковпак відзначився дублем).


Зобр:1шт.


Назва:Тищенко Олег Іванович

Підзаголовок:== Автобіографія ==
Знайдено: + У 1998 році мене було запрошено для роботи у секретаріаті вперше створеного тоді тіньового кабінету міністрів України, який очолила народний депутат України, голова бюджетного комітету ВРУ Тимошенко Юлія Володимирівна. Завершивши основну організаційну роботу і підготувавши та провівши через ВРУ значну кількість законодавчих пропозицій, в тому числі щодо підвищення пенсій, стипендій, зарплат бюджетникам інших соціально спрямованих Законів, Ю. В. Тимошенко на початку 1999 року, а саме 1 березня 1999 року створила депутатську фракцію «Батьківщина» у ВРУ, до якої увійшло багато знакових осіб держави (О.Блохін, В.Борзов, Д.Гнатюк, В.Сушкевич та інші).


Зобр:1шт.


Назва:Верховна Рада України IV скликання

-Знайдено: + colspan="2"| 31 березня 20022006
-Знайдено: + Верховна Рада України 4-го скликанняВерховна Рада обрана на чергових виборах 31 березня 2002.
Підзаголовок:== Склад ==
Знайдено: + Сформована за результатами виборів до Верховної Ради 31 березня 2002 року.
-Знайдено: + |з 1 березня 2005


Зобр:2шт.


Назва:Хачеріді Євген Григорович

-Знайдено: + У січні 2008 року Євген перейшов до «Динамо» (Київ), де дебютував 1 березня 2008 року в матчі дублерів «Дніпро» — «Динамо» (1:3). Трасферна сума склала 700 тис. євро.


Зобр:5шт.


Назва:Рева Віктор Якович

-Знайдено: + Рева Віктор Якович (нар. 1 березня 1954 році, в м. Селидове Донецької області) - український композитор, член Національної Спілки композиторів України (від 14.12.2006, членський квиток № 516). Дипломант Міжнародного фестивалю авторської пісні у номінації “Хоровий спів” (м. Мелітополь, 1997).


Зобр:1шт.


Назва:Левченко Анатолій Семенович

-Знайдено: + З 1 березня 1987 року Левченко проходив підготовку до космічного короткострокового польоту у складі групи. З 11 травня по 8 грудня 1987 він безпосередньо готувався до польоту на орбітальну станцію «Мир» як космонавт-дослідник основного екіпажу, разом із Володимиром Тітовим і Мусою Манаровим.


Зобр:6шт.


Назва:Коновалов Сергій Борисович

-Знайдено: + Сергі́й Бори́сович Конова́лов (* 1 березня 1972, Полтава) — український футболіст і тренер. У минулому — нападник, пізніше атакуючий півзахисник низки українських та іноземних футбольних клубів. Гравець національної збірної України. Спортивне звання — майстер спорту України міжнародного класу.


Зобр:1шт.


Назва:Воїни-інтернаціоналісти на Тернопільщині

-Знайдено: + * Косолапов Анатолій (7 квітня 1955, с. Грицьків Городоцького району Хмельницької області; проживав у м. Тернопіль — 21 березня 1983);
-Знайдено: + * Циганюк Михайло (24 січня 1965, с. Великі Бережці Кременецького району — 1 березня 1984);


Назва:Наумов-Калік Нахман Мойсейович

-Знайдено: + Народ. 1 березня 1892 р. Був працівником Наркомвоєну.


Назва:Олексенко В'ячеслав Степанович

-Знайдено: + Народ. 1 березня 1945 р. у м. Дрогобич Львівської обл. В 1967 році закінчив акторський факультет Київського державного інституту театрального мистецтва імені Івана Карпенка-Карого (зараз Київський національний університет театру, кіно і телебачення імені Івана Карпенка-Карого) та аспірантуру Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України (1973). Працював у Міністерстві культури України, в Київському театрі ім. І.Франка, потім — в Київському театрі драми та комедії на лівому березі Дніпра.


Назва:Івахненко Олександр Андрійович

-Знайдено: + 1 березня 1992 вийшли перші, після проголошення незалежності, марки України. Вони були присвячені 500-річчю українського козацтва та 100-річчю першого поселення українців у Канаді. Автором цих марок також став Олександр Івахненко. З дванадцяти тисяч поданих на конкурс марок з різних країн світу створена О. А. Івахненко марка «XXV Олімпійські ігри в Барселоні» увійшла до числа 12 кращих робіт, присвячених Олімпійським іграм.


Зобр:4шт.


Назва:Неманья Тубич

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Вихованець сербського клубу «Партизан» (Белград). Пізніше виступав за інший сербський клуб «Чукарички». У 2008 році перебував в оренді в бельгійському «Генку», за який провів 6 матчів і повернувся назад у «Чукарички». Взимку 2009 року перейшов у «Карпати» (Львів), де одержав 55 номер[28]. Офіційний дебют в Прем'єр-Лізі і у складі «Карпат» відбувся 1 березня 2009 у матчі проти «Чорноморця» (3:0)[29].


Зобр:1шт.


Назва:Газети Харківської області

-Знайдено: + | 1 березня 1994 року
-Знайдено: + | 11 березня 1994 року
-Знайдено: + | 11 березня 1994 року
-Знайдено: + | 31 березня 1994 року
-Знайдено: + | 31 березня 1994 року


Назва:Йона Київський

-Знайдено: + 1 березня 1861 року у Видубицькому урочищі старець Йона мав видіння Божої Матері у стовпі вогню. Преподобний Йона став відомий усій Російській Імперії.


Зобр:1шт.


Назва:Ботанічний сад при ХДУ

-Знайдено: + З 1 березня 2003 р. на підставі наказу № 108-Д від 13.02.2003 р. “Про створення нової структури ХДУ” Ботанічний сад Херсонського державного університету переведено у Агробіостанцію - ботанічний сад Херсонського державного університету, із збереженням його статусу парка-пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення, об’єкта природно-заповідного фонду України.У першому десятиріччі XXI століття отримано багато видів рослин відкритого та закритого грунту з різних ботанічних садів (Одеський ботанічний сад, Криворізький ботанічний сад, Національний ботанічний сад ім. М. М. Гришка НАН України та ін.), з різних дендраріїв України та від приватних колекціонерів. У 2003 р. на базі ботанічного саду та кураторства кафедри ботаніки функціонує лабораторія інтродукції рослин (завідувач професор М.Ф.Бойко.


Назва:Барболюк Парфеній Олексійович

-Знайдено: + Барболюк Парфеній Олексійович (1 березня 1937, с. Великі Загайці, нині Шумського району Тернопільської області) — український живописець-аматор.


Назва:Свідзинський Анатолій Вадимович

-Знайдено: + Свідзинський Анатолій Вадимович (*1 березня 1929, м. Могилів-Подільський Вінницької обл.) – професор, доктор фізико-математичних наук, Заслужений діяч науки і техніки України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Анатолій Свідзинський народився 1 березня 1929 р. в місті Могилів-Подільський на Вінниччині.


Назва:Луцький тролейбус

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Проектуватися тролейбусна мережа у Луцьку стала ще у 1965 році, у зв'язку зі збільшенням чисельності населення, і вже 1 березня 1966 року проект створення був погоджений у Луцькій міській раді депутатами. У 1968 році почалося будівництво майбутнього тролейбусного депо, керівництво спланувало закупівлю перших тролейбусів. У 1970—1971 роках закуплено 30 тролейбусів виробництва Київського заводу електротранспорту, Київ-6 «Киянка» (РКСУ). До 15 березня 1972 року будівництво контактної мережі було повністю завершене (хоча вона була значно менша, аніж у теперішньому вигляді), а вже 24 березня здійснено обкатку лінії та тролейбусів Київ-6. У 1972 році довжина контактної мережі складала 13 з половиною кілометрів, на маршрутах працювало близько половини тодішнього рухомого складу «киянок», проїзд тоді становив лише 4 копійки.


Зобр:2шт.


Назва:Історія Києва

-Знайдено: + * 1 березнянімецько-українські війська звільнили Київ від більшовиків за умовами Берестейського договору.


Зобр:6шт.


Назва:Бакинський Сергій Сергійович

-Знайдено: + | кінець_терміну = 1 березня 1918


Назва:Національний антикорупційний комітет

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 1 березня 2010 року Кабінет Міністрів України схвалив[30] на своєму засіданні Звернення в зв'язку з утворенням Національного антикорупційного комітетуПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>


Назва:Церква Різдва Пресвятої Богородиці (Любомль)

-Знайдено: + * Священик Антоній Степанович Скульський. Роки служіння — 1 березня 1844-1885 рр.


Зобр:4шт.


Назва:Перший уряд Миколи Азарова

-Знайдено: +
-Знайдено: + У́ряд Мико́ли Аза́рова — український уряд, сформований 11 березня 2010 рокуПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>
-Знайдено: + nreg=1963-17 Постанова Верховної Ради України «Про призначення Азарова М.Я. Прем'єр-міністром України» №1963-VI від 11 березня 2010 року] на офіційному сайті Верховної Ради України</ref>;
-Знайдено: + nreg=1964-17 Постанова Верховної Ради України «Про звільнення Тимошенко Ю.В. з посади Прем'єр-міністра України» №1963-VI від 11 березня 2010 року] на офіційному сайті Верховної Ради України</ref>.
-Знайдено: + nreg=1965-17 Постанова Верховної Ради України «Про припинення повноважень членів Кабінету Міністрів України» №1965-VI від 11 березня 2010 року] на офіційному сайті Верховної Ради України</ref>, а також звільнила Валентина Наливайченка з посади Голови Служби безпеки України[31].
-Знайдено: + nreg=1967-17&myid=dCCMfOm7xBWMiLPEZioDPJriHdlggsFggkRbI1c Постанова Верховної Ради України «Про призначення Хорошковського В.І. на посаду Голови Служби безпеки України» №1967-VI від 11 березня 2010 року] на офіційному сайті Верховної Ради України</ref>;
-Знайдено: + nreg=1968-17&myid=4/UMfPEGznhhiLP.ZioDPJriHdlggsFggkRbI1c Постанова Верховної Ради України «Про формування складу Кабінету Міністрів України» №1968-VI від 11 березня 2010 року] на офіційному сайті Верховної Ради України</ref> в числі одного[32] Першого Віце-Прем'єр-Міністра, шістьох[32] Віце-Прем'єр-Міністрів і двадцяти одного[32][33][34] Міністра;
-Знайдено: + | з 11 березня 2010 року[32]
-Знайдено: + | з 11 березня 2010 року[32]
-Знайдено: + | з 11 березня 2010 року[32] по 2 липня 2010
-Знайдено: + | з 11 березня 2010 року[32] по 13 жовтня 2010
-Знайдено: + | з 11 березня 2010 року[32] по 13 жовтня 2010
-Знайдено: + | з 11 березня 2010 року[32]
-Знайдено: + | з 11 березня 2010 року[32] до 1 червня 2011[35].
Підзаголовок:=== Міністри ===
Знайдено: + | з 11 березня 2010 року[32] по 2 липня 2010 року[36]
Підзаголовок:=== Міністри ===
Знайдено: + | з 11 березня 2010 року[32]
Підзаголовок:=== Міністри ===
Знайдено: + | з 11 березня 2010 року[33]
Підзаголовок:=== Міністри ===
Знайдено: + | з 11 березня 2010 року[34] по 8 лютого 2012[37]
Підзаголовок:=== Міністри ===
Знайдено: + | з 11 березня 2010 року[32]
Підзаголовок:=== Міністри ===
Знайдено: + | з 11 березня 2010 року[32]
Підзаголовок:=== Міністри ===
Знайдено: + | з 11 березня 2010 року[32]
Підзаголовок:=== Міністри ===
Знайдено: + | з 11 березня 2010 року[32]
Підзаголовок:=== Міністри ===
Знайдено: + | з 11 березня 2010 року[32] по 21 грудня 2010 року[38]
Підзаголовок:=== Міністри ===
Знайдено: + | з 11 березня 2010 року[32]
Підзаголовок:=== Міністри ===
Знайдено: + | з 11 березня 2010 року[32]
Підзаголовок:=== Міністри ===
Знайдено: + | з 11 березня 2010 року[32] по 17 червня 2010 року[39]
Підзаголовок:=== Міністри ===
Знайдено: + | з 11 березня 2010 року[32]
Підзаголовок:=== Міністри ===
Знайдено: + | з 11 березня 2010 року[32]
Підзаголовок:=== Міністри ===
Знайдено: + | з 11 березня 2010 року[32]
Підзаголовок:=== Міністри ===
Знайдено: + | з 11 березня 2010 року[32]
Підзаголовок:=== Міністри ===
Знайдено: + | з 11 березня 2010 року[32]
Підзаголовок:=== Міністри ===
Знайдено: + | з 11 березня 2010 року[32]
Підзаголовок:=== Міністри ===
Знайдено: + | з 11 березня 2010 року[32]
Підзаголовок:=== Міністри ===
Знайдено: + | з 11 березня 2010 року[32]
Підзаголовок:=== Міністри ===
Знайдено: + | з 11 березня 2010 року[32] по 10 липня 2010 року[40]
-Знайдено: + | з 11 березня 2010 року[41]
-Знайдено: + | з 11 березня 2010 року[42][43]
-Знайдено: + | з 11 березня 2010 року[44]
-Знайдено: + | з 1 березня[45]
-Знайдено: + nreg=310-2010-%F0 Розпорядження Кабінету Міністрів України «Про призначення Ткаченка Г.М. Головою Державного комітету рибного господарства України» №310-р від 1 березня 2010 року] на офіційному сайті Верховної Ради України</ref> по 17 березня 2010 року[46]
-Знайдено: + | з 31 березня 2010 року[47]
-Знайдено: + | з 11 березня 2010 року[48]
-Знайдено: + nreg=746-2008-%F0 «Про призначення Колобова С.О. Головою Національної комісії з питань регулювання зв'язку України»] на офіційному сайті Верховної Ради України</ref> до 31 березня 2010 рокуПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>
-Знайдено: + Микола Азаров 11 березня 2010 року заявив, що:
-Знайдено: + * В складі уряду, затвердженому 11 березня 2010 року, немає жодної жінки[49][50][51].


Зобр:2шт.


Назва:Населення Черкаської області

-Знайдено: + Станом на 1 березня 2013 року населення Черкаської області становило 1 млн. 267 тис. 324 особи,[52] що становить 2,78% населення України. З початку року, шляхом природного приросту, чисельність населення скоротилась на 1 тис. 696 осіб (-8,3 на 1,000).
-Знайдено: + Станом на 1 березня 2013 року міське населення становило 714 тис. 898 осіб, рівень урбанізації — 56,41%.


Зобр:1шт.


Назва:Населення Вінницької області

-Знайдено: + Станом на 1 березня 2013 року наявне населення Вінницької області становило 1625367 осіб, з них міське - 815921, сільське - 809446 осіб,[53] що становить 3,58% населення України. Постійне дещо менше - 1618282 осіб, міське - 806915, сільське - 811367.


Зобр:1шт.


Назва:Коваль Сузанна Василівна

-Знайдено: + Коваль Сузанна (Сусанна) Василівна (24 серпня 1909, с. Козацьке, нині Звенигородського району Черкаської області — 1 березня 1978, м. Тернопіль) — українська дра­матична актриса. Мати М. Семчишин. Заслужена артистка УРСР (1955).


Назва:Питирим (Старинський)

-Знайдено: + Вимушений переховуватися від переслідувань у Казахстані. Після повернення в Україну 1 березня 1982 року був заарештований прямо у Володимирському соборі міста Києва та засуджений до 6 років позбавлення волі за «антирадянську агітацію». Правозахисник вийшов на волю вже за Горбачова у 1986 році завдяки клопотанню митрополита Никодима (Руснака) перед владою. У 1986 році ієромонах Питирим прийняв сан архімандрита та призначений наставником Кременецького Богоявленського монастиря.


Назва:Дяченко Дарія Григорівна

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + 1 березня 1943 року схоплена та ув'язнена в Тирасполі. Розстріляна 2 квітня 1944 року.


Назва:Бадан-Яворенко Олександр Іванович

-Знайдено: + Бадан-Яворенко Олександр Іванович (*1 березня 1894, Вілька Мазовецька — 3 листопада 1937, спецкомбінат НКВД СССР в урочищі Сандармох) — український політичний діяч лівого спрямування. Журналіст, історик. Доктор права.


Зобр:1шт.


Назва:Хмельницька обласна премія імені Тараса Шевченка

-Знайдено: + * Щур Валентина Григорівна (1 березня 1949, Хмельницький) — солістка Хмельницької обласної філармонії, заслужена артистка України, викладач Хмельницького музичного училища імені Владислава Заремби.


Назва:Україно-німецькі відносини

-Знайдено: + *1918, 1 березнянімецько-українські війська звільнили Київ від більшовиків за умовами Берестейського договору.


Назва:Дикань Андрій Олександрович

-Знайдено: + | збірна-поновлення = 1 березня 2012


Зобр:1шт.


Назва:Кубок Ліги (Україна)

Підзаголовок:== Формат ==
Знайдено: + Кубок Ліги проводився в п'ять етапів. Спочатку вісім груп, сформованих з 24 колективів за територіальним принципом, зіграли турнір у два кола. Із кожної групи вийшли по дві команди, які 31 березня 2010 року зустрілися в другому етапі — 1/8 фіналу. Далі розіграш відбувався за кубковою системою. У півфіналі переможець визначався за сумою двох матчів, інші етапи складалися з одного матчу.
Підзаголовок:== Учасники ==
Знайдено: + 1 березня 2010 року Центральна Рада ПФЛ виключила зі змагань команди «Дністер-2», ПФК «Олександрія-2» і «Ходак» за проханням самих клубів.[54]
-Знайдено: + |дата=31 березня 2010
-Знайдено: + |дата=31 березня 2010
-Знайдено: + |дата=31 березня 2010


Зобр:25шт.


Назва:Nokturnal Mortum

Підзаголовок:=== 1998 ===
Знайдено: + 31 березня Goat Horns виданий на CD на The End Records та Nuclear Blast для поширення Європою.

Підзаголовок:=== 1999 ===
Знайдено: + 1 березня — To the Gates of Blasphemous Fire виданий на The End Records для США та на Nuclear Blast для Європи.
9 травня — записаний новий альбом, НеХристь.


Назва:Татулян Сергій Аршакович

-Знайдено: + Сергій Аршакович Татулян (* 1 березня 1956, Гагра, Грузія) — український футбольний функціонер, колишній футбольний суддя. Віце-президент Федерації футболу України. На його честь названо символічний «Клуб Сергія Татуляна» для арбітрів, котрі відсудили 100 і більше матчів чемпіонату України. Заслужений працівник фізичної культури та спорту (2004), член Виконкому та Президії ФФУ. Голова Асоціації футбольних арбітрів України.


Назва:Стоп цензурі!

Підзаголовок:== Акції ==
Знайдено: + * 1 березня 2013 року учасники руху «Стоп цензурі!


Назва:Інтернет партія України

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 1 березня 2009 року в готельному комплексі «Магнолія» в Одесі відбувся перший з'їзд партії[55]. Серед відомих членів партії, зокрема віце-президент Союзу адвокатів України Петро Анатолійович Бойко та колишній чемпіон світу та Європи з тайського боксу Денис Григор'єв.


Зобр:1шт.


Назва:Захожа Марина Вікторівна

-Знайдено: + Мари́на Ві́кторівна Захо́жа (народилася 1 березня 1986 у м. Біла Церква, Київська область, УРСР) — українська волейболістка, діагональна. Виступає за ВК «Джінестра». Майстер спорту.


Назва:Джинестра (волейбольний клуб)

Підзаголовок:=== Гравці ===
Знайдено: + |align=center| 5 || Україна Україна||Марина Захожа || 1 березня 1986||align=center| 187 || діагональна


Назва:Омельченко Тиміш Петрович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Перебував у таборі Найсе-Шлеськ у Німеччині, був одним із організаторів українського військового руху у цьому таборі. У травні 1917 р. разом із гуртком офіцерів-українців прибув до українізованого табору Ганноверіш-Мюнден. З 12 лютого 1918 р. — ад'ютант зі стройової частини штабу 1-ї Української (Синьожупанної) дивізії. З 1 березня 1918 р. — командир 2-го куреня 7-го Синьожупанного полку військ Центральної Ради. З початку травня 1918 р. — у запасі. З 1 вересня 1918 р. — молодший старшина 32-го пішого Сумського полку Армії Української Держави. З 27 листопада 1918 р. — начальник відділу штабу 6-го Полтавського корпусу Дієвої армії УНР. З 31 січня 1919 р. — т. в. о. начальника штабу 6-го Полтавського корпусу Дієвої армії УНР. З 11 березня 1919 р. — в. о. начальника штабу Південно-Східної групи Дієвої армії УНР.


Назва:Брі Олсон

-Знайдено: + На 1 березня 2011 Олсон, живе з актором Чарлі Шином. Він назвав її однією зі своїх «goddesses» (укр. богинь) (так Шин називає своїх подружок) Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>) 1944 року в селі Яблучне на Сумщині в сім'ї колгоспників. Закінчив Сумський педагогічний інститут, служив у Радянській армії, викладав у вузі, перебував на журналістській та видавничій роботі. Був членом КПРС. Помер в січні 2003 року в селі Бучак на Черкащині, де і похований.


Назва:Сімферополь (корабель управління)

-Знайдено: + В складі ВМС України корабель отримав назву U511 «Симферополь». 1 березня 1996 року на ньому піднято український військово-морський прапор [56].


Назва:Рівненський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти

-Знайдено: + * Журавльова Олександра Василівна (3 лютого - 1 березня 1941 р);


Назва:Вацик Павло Іванович

-Знайдено: + Загинув 1 березня 1946 у сутичці з НКВД між селами Рибне та Пациків, Тисменицького району, Івано-Франківської області.


Зобр:7шт.


Назва:Російськомовна Україна

Файл:Banner 2-200x200p.jpg

-Знайдено: + Всеукраїнська громадська організація «Правозахисний громадський рух „Російськомовна Україна“» або скорочено: «Російськомовна Україна» — громадська організація, створена 1 березня 2008 у місті Києві за рішенням Всеукраїнського з'їзду депутатів усіх рівнів у місті Сєвєродонецьку Луганської області та зареєстрована 10 серпня 2009 Міністерством юстиції України з центральним представництвом у Києві.


Зобр:1шт.


Назва:Сарненський повіт

-Знайдено: + Створений 1 березня 1921 і проіснував до 1930 року. 16 грудня 1930 був приєднаний до складу Волинського воєводства II Речі Посполитої, в складі якого перебував до 1939 року. Ліквідований в результаті радянського вторгнення у вересні 1939. Повітове місто — Сарни. Складався з 9 сільських гмін , 3 міських гмін, 172 сільських громад), 1 міста та 5 містечок. Загальна площа повіту — 5478 км², населення — 181 300 чоловік, щільність — 33,1 чол. на км ².


Назва:Сергєєв Павло Всеволодович

-Знайдено: + Сергєєв Павло Всеволодович (нар. 1 березня 1955, Макіївка) - український вчений-гірник, доктор технічних наук, професор кафедри "Збагачення корисних копалин" Донецького національного технічного університету.


Назва:2 гривні

-Знайдено: + Центральна Рада 1 березня 1918 року прийняла Закон «Про грошову одиницю, биття монети та друк державних кредитових білетів», яким було запроваджено нову грошову одиницю — гривню, яка поділялася на 100 шагів і дорівнювала 1/2 карбованця. 30 березня 1918 року було ухвалено Закон «Про випуск на 100 млн знаків Держскарбниці».


Зобр:12шт.


Назва:Славов Мирослав Дмитрович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + id=942 В «Анжи» перешел Славов] (рос.)</ref>. 1 березня 2011 дебютував в «Анжі», вийшовши в основному складі в матчі Кубка Росії проти «Зеніта», а 12 березня 2011 року дебютував у російській Прем'єр-лізі, вийшовши в основі у матчі першого туру проти «Краснодара»[57]. Проте цей матч став єдиним для футболіста в чемпіонаті країни.


Зобр:1шт.


Назва:Царьков Євген Ігорович

-Знайдено: + З 1 березня 2012 року — Голова міжфракційного об'єднання Верховної Ради України «За майбутнє України без куріння». {{Джерело?
-Знайдено: + З 1 березня 2013 року — Радник Першого заступника Голови Верховної Ради України.


Зобр:1шт.


Назва:Свободний (космодром)

-Знайдено: + 1 березня 1996 указом президента тут був утворений 2-й Державний випробувальний космодром Міноборони РФ.


Назва:Львівська середня загальноосвітня школа № 63

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 1 березня 2004 року учнівський парламент з ініціативи Олекси Гудими прийняв закон «Про заборону вживання і розповсюдження наркотиків у школі»[58]


Зобр:1шт.


Назва:Приступа Євген Никодимович

-Знайдено: + Приступа Євген Никодимович (1 березня 1959, Млинів, Рівненська область) — ректор Львівського державного університету фізичної культури.


Назва:Страйки шахтарів Донбасу (1989-1990-і роки)

-Знайдено: + 1 березня 1991 року розпочався загальний страйк донецьких шахтарів.


Зобр:5шт.


Назва:Леся Українка (монета)

-Знайдено: + Монету було введено в обіг 1 березня 1996 року. Відноситься монета до серії «Видатні особистості України».


Назва:Бартіш Михайло Ярославович

-Знайдено: + Михайло Ярославович Бартіш (нар. 1 березня 1941) — учений-математик. Доктор фізико-математичних наук, професор. Академік АН ВШ України з 2009 р.


Зобр:1шт.


Назва:Стефан (Сулик)

-Знайдено: + 29 грудня 1980 р. Папа Римський Іван Павло II призначив священика Стефана Сулика архієпископом і митрополитом Філадельфійським. Єпископська хіротонія відбулася 1 березня 1981 р. (головний святитель — Верховний Архієпископ Йосиф Сліпий, співсвятителі — єпископи Василь Лостен і Ніль Саварин, ЧСВВ).


Назва:Борисикевич Михайло Михайлович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 1 березня 1848 року в с. Білобожниця (нині Чортківського району Тернопільської області). Вчився в народній школі в Бучачі, гімназіях Станіславова і Тернополя. Був активістом Тернопільської «Громади».


Назва:Почесні громадяни Кременчука

-Знайдено: + 19131 березня 2006


Зобр:3шт.


Назва:Ощипко Ірина Йосипівна

-Знайдено: + Ощипко Ірина Йосипівна (1 березня 1928, Львів) — український мовознавець і педагог, кандидат філологічних наук (1954), доцент кафедри української мови Львівського університету.


Назва:Наддніпрянська правда

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Почала видаватись 1917 як орган Херсонської Ради робітничих і солдатських депутатів під назвою «Солдат и рабочий» (1917—1918). Потім виходила під назвами «Херсонская правда» (1919), «Известия» (1919—1921), «Херсонский коммунар» (19221925), «Херсонський комунар» (1925), «Червоний селянин» (1925—1928), «Рабочий» (1925—1928). З 1 березня 1928 замість газет «Рабочий» і «Червоний селянин» було створено «Наддніпрянську правду». Під час німецько-фашистської окупації Херсонщини 19411944 не видавалася. З 1944 стала обласною газетою. В 1967 «Наддніпрянську правду» нагороджено орденом «Знак Пошани», в 1977 — Почесною Грамотою Президії Верховної Ради УРСР.


Назва:Нуайме Михайло

-Знайдено: + Михайло Нуайме (нар. 17 жовтня/22 листопада 1889, Баскінта, Ліван1 березня 1988, Баскінта) — арабський письменник і критик.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 1932 року жив у Лівані. Помер від запалення легень 1 березня 1988 р.


Назва:Виметаль Антін

-Знайдено: + Антін Виметаль — капітан австро-угорської армії. Тривалий час служив в 77-му пішому полку в Самборі. Зразу ж після проголошення ЗУНР зголосився до УГА, де в ранзі сотника (отаманом був іменований 1 березня 1919 р.) командував Самбірською Військовою Окружною Командою[59].


Зобр:2шт.


Назва:Історія Полтавської області

-Знайдено: + 3 липня 1947 р. Президія Верховної Ради УРСР перейменувала Ковалівський район на Шрамківський, а 1 березня 1952 року Шишацький район — на Гоголівський. 6 січня 1954 року до складу Київської області віднесено два райони Полтавської області — Згурівський та Яготинський[60]


Зобр:4шт.


Назва:Адміністративно-територіальний устрій Полтавської області

-Знайдено: + * 1 березня 1952 року Шишацький район — на Гоголівський[61]


Зобр:3шт.


Назва:Гречаний Парфентій Карпович

-Знайдено: + Парфе́нтій Ка́рпович Греча́ний (нар. 21 листопада 1924 — пом. 1 березня 1943) — учасник Великої Вітчизняної війни, один із організаторів і керівників підпільної організації спротиву Партизанська іскра в селі Кримка Первомайського району Миколаївської області, Герой Радянського Союзу (1958).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Румунська жандармерія провела в селі низку арештів. Комітет організації «Партизанська іскра» прийняв рішення напасти на жандармерію і звільнити заарештованих товаришів. Бій в ніч з 17 на 18 лютого 1943 року у жандармерії пройшов вдало, заарештовані Іван Герасименко і Дмитро Попик, були звільнені. Після цього з 18 лютого почалися масові арешти підпільників. Гречаний переховувався в сусідньому селі, але 1 березня був виявлений і не бажаючі здаватися фашистам, застрелився.


Зобр:1шт.


Назва:Блощаневич Микола Григорович

Підзаголовок:== Біографії ==
Знайдено: + З 10 січня 1919 р. — штаб-старшина для доручень при губернському інтенданті військ Директорії на Київщині, з 1 березня 1919 року — помічник начальника постачання Східного фронту Дієвої армії УНР, з 19 травня 1919 р. — командир сотні запасного куреня 3-ї (згодом- Залізної) дивізії, 1 листопада 1919 р. — ад'ютант оперативного відділу штабу 5-ї Селянської дивізії Дієвої армії УНР. Учасник Першого Зимового походу. Від середини січня до кінця лютого 1920 на час хвороби Андрія Вовка виконував обов"язки начальника штабу Київської групи. З червня 1920 р. — командир 11-ї бригади 4-ї Київської дивізії Армії УНР. Учасник Другого Зимового походу, командир куреня. Доля після 1922 р. невідома.


Зобр:2шт.


Назва:Михальська Валентина Михайлівна

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 1 березня 1995 року художниця працює вчителем образотворчого мистецтва в Хворостівській ЗОШ І-ІІІ ступенів.


Назва:Бабак (золота монета)

-Знайдено: + Монету введено в обіг 1 березня 2007 року. Відноситься монета до серії «Найменша золота монета».


Зобр:1шт.


Назва:Завилянська Лора Ізраїлівна

-Знайдено: + Лора Ізраїлівна Завилянська (1 березня 1934 року, Київ) — український лікар-психоневролог, перекладач української поезії. Заслужений лікар України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 1 березня 1934 року в місті Києві в родині відомого українського психотерапевта Ізраїля Завилянського. У 1956 році закінчила Київський медичний інститут. Кандидат медичних наук.


Назва:Лукман Аруна

-Знайдено: + У січні 2008 року Лукман перебрався в «Монако». І перший свій сезон він провів в молодіжній команді, де доводив Рікардо Гомесу свої претензії на місце в першій команді. І в кінці сезону 2008/2009 тренер почав підпускати 18-ти річного футболіста до першої команди. Дебют за перший склад «Монако» відбувся 1 березня 2009 року у 26 турі Ліги 1 в матчі проти «Сент-Етьєна», коли за 17 хвилин до кінця матчу молодий нігерієць замінив центрбека Франсуа Модесто.


Зобр:1шт.


Назва:Онілова Ніна Андріївна

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У середині жовтня 1941 року у складі 25-ї Чапаєвської дивізії захищала Севастополь. 27 лютого 1942 року з розрахунком при обороні Севастополя в районі хутора Мекензі знищила дві кулеметні точки ворога. 1 березня 1942 року залишившись з розрахунку одна в живих, продовжувала відбивати атаки противника. У бою була важко поранена. Померла в ніч на 8 березня 1942 року.


Зобр:1шт.


Назва:Стахановський тролейбус

-Знайдено: + | дата відкриття = 1 березня 1970 року
-Знайдено: + Стахановський тролейбус — вид міського транспорту, що впродовж 1970-2011 років діяв у місті Стаханов, Луганської області. Датою відкриття руху є 1 березня 1970 року.
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Будівництво тролейбусу розпочалося 1968 року. Урочисте відкриття руху відбулося 1 березня 1970 року.


Назва:1 гривня (монета)

-Знайдено: + Дата введення цієї монети в обіг — 1 березня 2012 року[62]


Зобр:7шт.


Назва:Козінцева Лариса Максимівна

-Знайдено: + Козінцева Лариса Максимівна (1 березня 1929 року — 2005) — український гідролог, кандидат географічних наук, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилась 1 березня 1929 року в Овручі Житомирської області. Закінчила у 1952 році Київський університет зі спеціальность «географія». У Київському університеті працювала на кафедрі гідрології суші (нині гідрології та гідроекології) у 1953–1996 роках на посадах асистента, старшого викладача, з 1964 року працювала доцентом. Присуджено вчене звання доцента у 1967 році. Кандидатська дисертація «Долгосрочные прогнозы гидрографа весеннего половодья реки Припяти у города Мозыря» захищена в 1963 році. Читала спеціалізовані курси: «Океанологія», «Гідрологічні прогнози», «Водні дослідження», «Загальна гідрологія» та інші. Розробляла методологічні засади довготермінових прогнозів гідрологічного режиму Дніпра та весняних явищ на річці Прип'ять. Брала участь у розробці схеми гідрологічного районування України в 1967 році.


Назва:Професіональна хокейна ліга 2011—2012

-Знайдено: + |дата = 1 березня 2012
-Знайдено: + |дата = 1 березня 2012
-Знайдено: + |дата = 21 березня 2012


Назва:Іван (Терашкевич)

-Знайдено: + | періодкінець = 1 березня 1863
-Знайдено: + | періодкінець_3 = 1 березня 1863
-Знайдено: + | дата смерті = 1 березня 1863
-Знайдено: + Іва́н Терашке́вич (*5 травня 17931 березня 1863) — єпископ Української Греко-Католицької Церкви; з 1851 року адміністратор Холмської єпархії.


Назва:Скуба Микита

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Загинув в бою з підрозділом ВВ НКВС біля рідного села 11 березня 1944 р., про що занотовано у відповідному звіті: «будучи раненим у ліве рам'я, стріляв ще одною рукою з коліна і командував боєм, доки не впав із другої кулі».
Підзаголовок:== Бої ==
Знайдено: + | 1 березня 1944


Зобр:10шт.


Назва:Неліпа Андрій Володимирович

-Знайдено: + news_id=477 Круглий стіл у Верховній Раді Україні по боротьбі з сітками, електровудками та іншими браконьєрськими знаряддями лову] 1 березня 2012 року


Назва:Маріупольський трамвай

-Знайдено: + * 1 березня 2013 проїзд в трамваях та тролейбусах міста подорожчав ще на 25 копійок до 1,25 гривень.


Зобр:2шт.


Назва:Панкєєв Микола Петрович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 1 березня 1918 р. — командир Київського авіаційного загону Армії УНР, згодом — Армії Української Держави. З 2 лютого 1919 р. — начальник організаційного відділу штабу авіації Дієвої армії УНР. З червня 1919 р. начальник електротехнічного відділу базисного технічного складу штабу авіації Дієвої армії УНР. З грудня 1919 р. жив у Кам'янці-Подільському. У березні 1920 р. був приділений до штабу 2-ї запасної бригади Учбового куреня Польової жандармерії Армії УНР. Подальша доля невідома.


Зобр:1шт.


Назва:13-й армійський корпус (Україна)

-Знайдено: + | 1 березня 1942[63]
-Знайдено: + option=com_content&task=view&id=3750&Itemid=28 Бойовий склад Радянської Армії станом на 1 березня 1942](рос.)</ref>
-Знайдено: + | 1 березня 1943[64]
-Знайдено: + option=com_content&task=view&id=3762&Itemid=28 Бойовий склад Радянської Армії станом на 1 березня 1943](рос.)</ref>
-Знайдено: + | 1 березня 1944[65]
-Знайдено: + option=com_content&task=view&id=3774&Itemid=28 Бойовий склад Радянської Армії станом на 1 березня 1944](рос.)</ref>
-Знайдено: + | 1 березня 1945[66]
-Знайдено: + option=com_content&task=view&id=3786&Itemid=28 Бойовий склад Радянської Армії станом на 1 березня 1945](рос.)</ref>


Назва:Луї Зон

-Знайдено: + Луї Бруно Зон (нім. Louis Bruno Sohn), при народженні Людвіґ Бруно Зон (нім. Ludwig Bruno Sohn; народився 1 березня 1914, Львів — помер 7 червня 2006, Фолз-Черч) — польський, а згодом американський юрист єврейського походження.


Назва:Лукас Перес Мартінес

Підзаголовок:=== Динамо ===
Знайдено: + 1 березня 2013 року Лукас на правах оренди до кінця сезону з правом викупу перейшов у київське «Динамо», ставши першим іспанцем в історії команди[67].


Зобр:1шт.


Назва:Світлий Юрій Герасимович

-Знайдено: + Світлий Юрій Герасимович (нар. 1 березня 1930 р. в м. Верхньодніпровське Дніпропетровської області) - український вчений в галузі гірдавлічного транспортування матеріалів, водовугільного палива і гідромеханізації, кандидат технічних наук, доцент. Директор з наукової роботи фірми Гаймек. Член Донецького відділення НТШ. Член редакційної колегії проекту “Гірнича енциклопедія”.


Зобр:1шт.


Назва:Бащенко Михайло Іванович

-Знайдено: + Михайло Іванович народився 1 березня 1948 р. с. Радиванівка (Кам'янський район, Черкаська область). Освіта вища, закінчив Костромський сільськогосподарський інститут (1971), за фахом — учений-зоотехнік. З 02.1971 р. — старший зоотехнік, з 02.1972 р. — головний зоотехнік Черкаського обласного племтвариноб'єднання. З 05.1981 р. — начальник Черкаського обласного виробничого об'єднання з племінної справи і тваринництва. З 06.1987 р. — генеральний директор Черкаського обласного виробничо-наукове об'єднання з племінної справи і прогресивних технологій в тваринництві «Прогрес». З 05.1993 р. — директор (за сумісництвом) Черкаського філіалу Інституту розведення і генетики тварин УААН. З 10.1996 р. — директор Черкаського інституту агропромислового виробництва; голова правління ВАТ ВО «Прогрес». З 25 грудня 2002 р. академік Національної академії аграрних наук України. З 2010 р. — директор Інституту розведення і генетики тварин УААН України.


Назва:Сербенська Олександра Антонівна

-Знайдено: + Сербенська Олександра Антонівна (*1 березня 1929, Золотий Потік, тепер Бучацький район, Тернопільська обл.) — доктор філологічних наук, професор кафедри телебачення і радіомовлення Львівського національного університету ім. Івана Франка, професор кафедри видавничої справи і редагування Української академії друкарства, академік АН Вищої школи України, дійсний член Наукового товариства ім. Т. Шевченка. Автор понад 200 публікацій з питань української термінології, культури української мови, лінґводидактики, франкознавства, зокрема словників, посібників, монографій. Заслужений професор Львівського національного університету імені Івана Франка.
-Знайдено: + Народилася 1 березня 1929 року в містечку Золотий Потік (Бучацький район, Тернопільська область). 1944–1945 років працювала бухгалтером у Золотопотіцькому райфінвідділі Тернопільської області. У 1947–1948 роках була бібліотекарем Бучацької середньої школи, потім працювала учителькою Нагірнянської семирічної школи (Бучацький район).


Назва:Опішнянська волость

Підзаголовок:== Інфраструктура ==
Знайдено: + 1 березня 1878 року була відкрита Опішнянська безкоштовна бібліотека-читальня, при ній — чайна.


Назва:Царичанська волость

-Знайдено: + * Царичанка — колишнє державне містечко при річці Орелі за 32 версти від повітового міста, 3200 осіб, 591 двір, 4 православні церкви, богодільня, постоялий двір, трактир, 22 лавки, 31 вітряний млин, маслобійний завод, 4 ярмарки на рік: 18 січня, 1 березня, 24 червня, 20 вересня.


Назва:Новооржицька селищна рада

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Утворено 1 березня 1980 року.


Назва:Сєдов Георгій Якович

-Знайдено: + 1 березня 1914 від цинги помер перший механік Я. Зандерс [68]. Похований на березі Тихої бухти.


Зобр:27шт.


Назва:Господарський процесуальний кодекс України

-Знайдено: + Один з найстаріших українських кодексів (і найстаріший процесуальний) — прийнятий Верховною Радою України 6 листопада 1991 року, уведений в дію з 1 березня 1992 року[69]. Він надав можливість забезпечити реалізацію передбачених Законом України «Про арбітражний суд» принципів арбітражного судочинства, визначив підсудність спорів арбітражним судам, чітко окреслив процесуальні права та обов'язки учасників арбітражного процесу, регламентував порядок розгляду спорів, винесення рішень у них, перевірки їх законності.


Назва:Войтко Віталій Іванович

-Знайдено: + Віталій Іванович Войтко (26 липня 1927, Стецівка — 1 березня 1989, Київ) — доктор філософських наук, член-кореспондент АПН СРСР1978 року), директор НДІ психології Міністерства освіти Української РСР.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 1 березня 1989 року. Похований в Києві на Байковому кладовищі (ділянка № 52).


Зобр:1шт.


Назва:Янко Симович

-Знайдено: + 1 березня 2012 року підписав трирічний контракт з клубом, провівши всього 5 днів на перегляді[70]. Його перехід відбувся завдяки його агенту Радославу Буличу, який вів переговори з керівництвом «Динамо»[71]. Так як у Симовича з чемпіоном Чорногорії влітку 2012 року закінчувався контракт, то його трансферна вартість була невеликою[72]. Тому керівництво «Динамо» не стало чекати можливості підписати його безкоштовно і заплатило за нього 200 000 євро, для того, щоб Янко повністю адаптувався в команді[72]. 2 березня 2012 року був заявлений за «Динамо» в списку «А», який дозволяє виступати в Прем'єр-лізі і молодіжній першості Україні[73]. У команді Сімович взяв номер 15, хоча спочатку хотів взяти номер 5, під яким він грав в «Могрені», але під ним вже виступав Огнен Вукоєвич[71].


Зобр:1шт.


Назва:Войцех Шиманек

-Знайдено: + Войцех Шиманек (пол. Wojciech Szymanek, нар. 1 березня 1982, Варшава) — польський футболіст, захисник «Полонії».


Назва:Поляк Сергій Федорович

-Знайдено: + Поляк Сергій Федорович (нар. 23 липня 1975, м. Чернігів — пом. 1 березня 1994, м. Одеса) — український художник, лауреат міжнародних літературно-мистецьких премій.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Загинув 1 березня 1994 року у Одесі.


Назва:Історія Дрогобича

-Знайдено: + В серпні в місті для допомоги українським громадянам та установам організовано товариство «Українська Допомогова Акція» (УДА). 5 вересня УДА реорганізовано в Український Окружний Комітет (УОК), структурну ланку Українського Крайового Комітету, а з 1 березня 1942 року — Українського центрального комітету. При фінансовій допомозі УОК запрацював аматорський театр, який розпочав свою роботу прем'єрним показом на сцені Народного Дому у вересні 1941 року вистави «Невольник», а далі вдячні дрогобичани побачили постановки п'єс «Запорозький клад», «Маруся Богуславка», «Ой, не ходи, Грицю», «Різдвяна ніч», «Сорочинський ярмарок», «Хмари» та інші. Колектив знайомив з своїм доробком також жителів сусідніх міст, а навзамін в Дрогобичі неодноразово в 1941–1942 році гастролювала Стрийська трупа, в 1942 приїжджав театр з Станіслава.
-Знайдено: + Сучасний Дрогобич не перестає дивувати своїми древніми таємницями. В ніч з 1 березня на 2 березня 2012 року обвалилась підлога в магазині «Фото Квеллє» (англ. "Foto Quelle") за адресою площа Ринок, 8. Утворилась яма глибиною до трьох метрів, в яку провалилась частина офісної техніки. При огляді її співробітниками МНС виявлено підземні ходи, один з яких вів в сторону костелу, інший — до ратуші.
Підзаголовок:=900pf7331=
Знайдено: + 28 лютого 2013 року у Львові на 77 році життя помер владика Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ єпископ Юліан (Вороновський), який 45 років виконував обов'язки священника УГКЦ, з них 27 — єпископом[74]. 1 березня тіло владики прибуло в Дрогобич і було поміщено до Катедрального храму Пресвятої Трійці. Три дні в соборі проходило прощання вірних УГКЦ з владикою, відправлялись Служби Божі за упокій душі архиєрея, читалося Євангеліє. 4 березня о 10 годині у Кафедральному соборі розпочалася соборова архиєрейська Божественна Літургія, у якій взяли участь приблизно 300 священиків і єпископів та тисячі мирян. Літургію очолив і виголосив проповідь архиєпископ і митрополит Івано-Франківський Володимир (Війтишин). Після літургії траурна процесія простягнулася від собору Пресвятої Трійці до храму Переображення Господнього, звідки після панахиди тіло новопереставленого Архиєрея відвезли згідно заповіту до Унева.


Зобр:21шт.


Назва:Кучера Август-Йосип

-Знайдено: + Август-Йосип Кучера (1 березня 1887 — †?


Зобр:1шт.


Назва:Середа (прізвище)

-Знайдено: + * Середа Володимир (* 1 березня 1943) — громадський діяч;


Назва:Даріус Міцейка

-Знайдено: + 1 березня 2006 року дебютував в офіційних матчах у складі національної збірної Литви в товариській грі зі збірною Албанії.


Назва:Кулабухов Олексій Іванович

Підзаголовок:=== Міністр ===
Знайдено: + 1 березня 1918 священик Кулабухов виступив з Катеринодара разом з відступаючим «Загоном Ради», але в станиці Расшеватській був захоплений червоногвардійцями. Йому вдалося втекти від них і ховатися до Другого Кубанського походу в Ставрополі.


Зобр:1шт.


Назва:Рибицький Аркадій Олександрович

-Знайдено: + З 1 березня 1919 р — голова окремої Чернігівської ремонтної комісії Дієвої армії УНР. З 1 травня 1919 р. — голова Подільської ремонтної комісії Дієвої армії УНР.


Зобр:1шт.


Назва:Залозецький Володимир Романович

-Знайдено: + Залозецький Володимир Романович (*1 березня 1842, с. Княже, Австрійська імперія (тепер Снятинський район Івано-Франківська область) – † 5 червня 1898, м. Чернівці) – буковинський хірург, громадський діяч.
Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: + * Гусар Ю. Живуть,не забуваються справи славетного лікаря: [1 березня - 170 років від дня народження засновника Укрїнського Народного Дому Володимира Романовича Залозецького] / Юхим Гусар // Буковинське віче. - 2012. - 24 лютого (№ 8). С. 4.


Зобр:2шт.


Назва:Семюел Окуново

-Знайдено: + Семюел Окуново (англ. Samuel Okunowo, нар. 1 березня 1979, Ібадан) — нігерійський футболіст, захисник нігерійського клубу «Саншайн Старз».


Назва:Юзеф Олександр Яблоновський

-Знайдено: + Юзеф Олександр Яблоновський (пол. Józef Aleksander Jabłonowski (пол. Jabłoniów), 4 лютого 1711 — †1 березня 1777) — польський магнат, державний діяч.


Назва:Бондарук Кирило Євлампійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 1 березня 1918 року хорунжий Кирило Боднарук перебував при штабі Симона Петлюри у якості дорадника та старшини з особливих доручень. Потім був призначений політичним дорадником командира Запорізької армійської групи генерал-хорунжого Михайла Омеляновича-Павленка.


Назва:Анна Хома

-Знайдено: + Анна Хома (Харчевська) (1 березня 1976, Львів) — українська письменниця, фармацевт, психолог.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Анна Хома народилась 1 березня 1976 поблизу Москви в родині військового. Батьки письменниці походять з Самбірщини Львівської області. Сама ж Анна з дитинства проживає у Львові.


Назва:Кобринський повіт (Польща)

-Знайдено: + | заснований = 1 березня 1920
-Знайдено: + Утворений 1 березня 1921. Ліквідований в результаті радянського вторгнення у вересні 1939. Повітове місто — Кобринь. На момент утворення складався з 18 сільських гмін. Загальна площа повіту — 3545 км², населення — 114.000 чоловік.


Назва:Білоусько Олександр Андрійович

-Знайдено: + Олекса́ндр Андрі́йович Білоу́сько (нар. 1 березня 1951, смт Нова Галещина Козельщинського району Полтавської області) — український педагог, краєзнавець. Член Національної спілки краєзнавців України, Заслужений учитель України (1998). Лауреат Полтавської обласної премії імені І. П. Котляревського в номінації «Освіта» (2008) та Премії імені Дмитра Яворницького Національної спілки краєзнавців України (2012).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Олександр Андрійович Білоусько народився 1 березня 1951 року в селищі міського типу Нова Галещина Козельщинського району Полтавської області в сім'ї спеціалістів сільського господарства. 1968 року закінчив зі срібною медаллю Солоницьку середню школу. 1972 року закінчив із відзнакою Полтавський педагогічний інститут (нині Полтавський національний педагогічний університет імені Володимира Короленка), де здобув фах «Учитель історії та суспільствознавства».


Назва:Габелко Федір Павлович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народ. 1 березня 1918 р. у селищі Садчиківка Кустанайської області у родині, висланій із Полтавщини до Казахстану за участь у революційних подіях 1905 р. На поч. 1920 р. родина повернулася на хутір Гуляївка на Лубенщину. Навчався у школі с. Березоточі, потім на робітфаці Лубенського педінституту,


Назва:Богодухівська волость (Золотоніський повіт)

-Знайдено: + * Хрестителеве (Довге) — колишнє державне та власницьке село при річці Ковраї, 2059 осіб, 440 дворів, православна церква, 4 постоялих двори, 33 вітряних млинів, 5 ярмарків на рік: 1 березня, вознесенський , 6 серпня, 20 вересня та 30 листопада.


Назва:Лялинська волость

-Знайдено: + * Лялинці — колишнє державне село при річці Річиця за 64 версти від повітового міста, 2800 осіб, 493 двори, православна церква, школа, постоялих будинок, 3 водяних і 19 вітряних млинів, базари по п'ятницях, 2 ярмарки на рік: 1 березня та 29 серпня.


Назва:Великохутірська волость

-Знайдено: + * Великий Хутір — колишнє власницьке містечко при річці Золотоноша за 40 верст від повітового міста, 2713 осіб, 463 двори, 2 православні церкви, школа, 3 постоялих будинки, 2 лавки, 4 маслобійних заводи, 53 вітряних млинів, 4 ярмарки на рік: 1 березня, вознесенський, 29 липня та 1 жовтня.


Назва:Бобрицька волость (Роменський повіт)

-Знайдено: + * Бобрик — колишнє державне та власницьке село при річці Сула за 9 верст від повітового міста, 2000 осіб, 349 дворів, православна церква, школа, 5 постоялих будинків, 3 лавки, 26 вітряних млинів, 3 маслобійних заводи, 3 ярмарки на рік: 1 березня, 20 травня та 5 жовтня. За 5 верст — винокурний завод. За 9 верст — пивоварний завод.


Назва:Корюківська трагедія

-Знайдено: + Вранці 1 березня 1943 року до Корюківки прибув підрозділ СС зі Щорса. Спочатку німці намагалися зігнати всіх жителів в центр села. Коли деякі жителі, передбачаючи майбутнє вбивство, спробували втекти, німці почали входити у всі будинки та розстрілювати їх мешканців. Ті, хто був зігнаний в центрі, були розстріляні в великих будівлях села — ресторані та театрі. У ресторані було вбито близько 500 чоловік[75]. П'ятьом вдалося вижити[75]. Був виданий наказ вбити всіх жителів Корюківки, які втекли в сусідні населені пункти[75].


Зобр:3шт.


Назва:Глінка Дмитро Борисович

-Знайдено: + Глі́нка Дмитро́ Бори́сович (нар. 10 грудня 1917 — пом. 1 березня 1979) — українець, радянський льотчик-винищувач, учасник Другої світової війни. Двічі Герой Радянського Союзу(1943), полковник авіації (1951).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 1 березня 1979 року. Похований на Кунцевському кладовищі Москви.


Назва:Список прем'єр-міністрів України

-Знайдено: + | 1 березня 1995
-Знайдено: + | 1 березня 1995
-Знайдено: + | 11 березня 2010
-Знайдено: + | 11 березня 2010


Зобр:87шт.


Назва:Народжені бурею (фільм, 1957) [[Файл:|200px|thumb |150px|right]] -Знайдено: + | дата виходу = 1 березня 1958


Зобр:1шт.


Назва:Домашовець Володимир

-Знайдено: + Народ. 1 березня 1926 р. у с. Забар'я Рава-Руського повіту (Галичина). Студіював теологію в Швейцарії та Англії. Очолював Всеукраїнське Євангельсько-Баптистське Братство з 1990 р., редагував журнал «Віра і наука» (з 1952), «Післанець правди» (з 1975).


Назва:Путро Олексій Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У 19931998 роках — директор Інституту архівознавства Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського, з 1 березня 1999 року — професор, завідувач кафедри суспільних наук Державної академії керівних кадрів культури і мистецтв України.


Назва:Дудко Федір

-Знайдено: + Народ. 7 травня 1885 р. с. Шаболині (Шабалинів) Сосницького повіту на Чернігівщині. Закінчив гімназію в Новгороді-Сіверському, студіював журналістику в Москві (1904–1906). З 1907 р. працював у пресі (м. Київ), студіював архітектуру в Київському політехнічному інституті. У часи УНР працював у міністерстві земельних справ. Потім переїхав до Львова і працював у бібліотеці Наукового товариства ім. Шевченка. У 1940 р. перебував у Любліні, потім Кракові, працював у щоденнику «Краківські вісті». Редагував «Наше слово» (Берест), «Пінську правду» (Пінськ). У 1944 р. емігрував до Німеччини, співпрацював із журналами «Церква й життя», «Голос». Був ув'язнений гестапівцями і чудом урятований. У 1949 р. прибув до США і продовжив творчу діяльність. Редагував журнал «Самопоміч». Помер 1 березня 1962 р. у Нью-Йорку. Похований на цвинтарі св. Андрія в Савт Бавнд-Бруку.


Назва:Чупахін Олександр Михайлович

-Знайдено: + Олекса́ндр Миха́йлович Чупа́хін (1 березня 1955, село Погоже, Тимський район, Курська область, Росія) — український політичний діяч. Колишній народний депутат України. Член Центральної виборчої комісії8 грудня 2004)


Назва:Горовий Руслан Володимирович

-Знайдено: + | нагороди = Орден Святого Архистратига Михаїла, указ № 977 від 1 березня 2006 року (УПЦ КП),
-Знайдено: + Народився 1 березня 1976 року в містечку Конотоп Сумської області. Був старшою дитиною в сім'ї, має молодших брата і сестру.


Зобр:3шт.


Назва:Суханова Лариса Федорівна

-Знайдено: + Народилася Суханова Лариса Федорівна 1 березня 1923 року в Росії, місті Розсош Воронезької області в сім'ї музикантів. Її дід, Іван Гнатович, музикант-самоучка, володів грою майже на всіх музичних інструментах. Всі його восьмеро дітей отримали музичну освіту. Мати Лариси Федорівни — Надія Іванівна теж свого часу закінчила Московську консерваторію ім. Гнєсіних по спеціальності «скрипка». Любов до музики прищепила Ларисі Федорівні Сухановій саме її мати.
-Знайдено: + 1 березня 2013 педагог з 70-літнім педагогічним стажем відмічає 90-річчя.


Назва:Лемківське весілля — 2

-Знайдено: + | Випущено = 1 березня 2002


Назва:Панфілова Марія Олександрівна

-Знайдено: + * Перше попадання в залікову зону — 1 березня 2013 року в спринті в Осло — 17 місце.


Назва:Robots Don't Cry

-Знайдено: + Дебютний альбом під назвою «Радость Достается Не Каждому» вийшов 1 березня 2007 року. Альбом включає в себе 12 старих композицій і один бонус трек. Альбом був випущений молодим лейблом Vesna Music. Презентація пройшла в клубі Бінго за участю груп 7раса і Блюденс. Далі відбувся всеукраїнський тур в підтримку другої частини збірки Море Емоцій. Влітку 2007 гурт зіграв на декількох open-air фестивалях і приступив до запису другої платівки.


Зобр:2шт.


Назва:Булавицький Яків Іванович

-Знайдено: + Булавицький Яків Іванович (нар. 1 березня 1973, місто Миколаїв) — український живописець, іконописець. Син відомого українського графіка, живописця та скульптора Булавицького Івана Яковича.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Яків Булавицький народився 1 березня 1973 року в місті Миколаєві. Закінчив художню школу. Освіту здобував в Одеському художньому училищі і Національній художній Академії в місті Софії на факультеті витонченого мистецтва за спеціальністю «живописець».


Назва:Коваль Федір

-Знайдено: + Народ. 1 березня 1913 р. у с. Костринська Розтока Березнянського району Закарпатської обл., закінчив Ужгородську семінарію (1932–1936), вчителював (1936–1937). У 1938 р.


Назва:Українські отамани

-Знайдено: + | 1 березня 2013 || Англія || Британські Леви (GBR) || 3:2 || [76] ||


Зобр:1шт.


Назва:Футбол+

-Знайдено: + | заснована = 1 березня 2011 року


Назва:Історія Одеси (1914-1920)

-Знайдено: + == Тимчасовий уряд (1 березня — 1 листопада 1917) ==
-Знайдено: + З 1 по 3 березня 1917 звістка про перемогу революції в Петрограді та повалення монархії сколихнула Одесу і привела до мирного переходу влади з рук царських чиновників у руки революційної демократії. 2 березня 1917 Одеський міський голова Борис Пелікан звернувся з відозвою до населення закликаючи до «спокою і порядку».
-Знайдено: + 11 березня на 17-му на засіданні Громадянського комітету новим «тимчасовим» Міським головою був обраний інженер і кадет Михайло Брайкевич, заступником Брайкевича став меншовик В. Богуцький, революційним губернатором став начальник Одеського військового округу генерал Д. Ебел, виконуючим обов'язки градоначальника — генерал У. Єсаулов, комісаром міліції — професор Д. Михайлов. Комендантом міста став прапорщик есер Рязанов. Одночасно було вжито необхідних заходів щодо захисту завоювань революції, була створена Комісія громадської безпеки, що контролювала охорону стратегічних об'єктів. Революційні студенти домоглися відставки реакційного ректора Одеського університету Д. Кішенського. З в'язниць були звільнені всі політичні в'язні. Командувачем Одеським військовим округом був призначений генерал Д. Ебел (з серпня 17-го — генерал П. Феліцин), а начальником штабу округу — генерал Никанор Олександрович Маркс або як його звали в Одесі «червоний генерал». Військовим комісаром Тимчасового уряду в Одесі став Н. Харіто, а військово — морським комісаром М. Шрейдер. 19 березня в Одесі відбулося Українське Віче яке зібрало більше 700 одеситів. Віче відкрив Володимир Чехівський. З березня 1917 року в Одесі став видаватися журнал «Українське слово» (за ред. Лідера місцевої УСДРП Володимира Чехівського). У Українську Центральну Раду від Одеси було обрано: Іван Луценко, І. Романенко, Володимир Чехівський, Всеволод Голубович, Пелішенко, Кущ, Чорнота. Главою українського Керівного комітету став Сергій Шелухін. 13 квітня] в Одесі була створена Губерніальна українська Рада, в якій провідну роль відігравали українські соціал-демократи і українські есери, головою Ради став Володимир Чехівський. 28 червня в місті пройшов український Національний з'їзд на якій з усією Херсонської губернії зібралися близько 200 делегатів.


Зобр:6шт.


Назва:Карпов Іван Корнійович

-Знайдено: + Іван Корнійович Карпов (1 березня 1917, Давидово) — дослідник історії німецько-радянської війни, генерал-майор у відставці.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 1 березня 1917 року в селі Давидовому (тепер Калузької області). З жовтня 1939 по 1975 рік — у лавах Збройних Сил СРСР, учасник німецько-радянської війни, нагороджений орденами Червоного Прапора, Вітчизняної війни II ступеня, Червоної Зірки, медалями.


Назва:Одеська єпархія УПЦ (МП)

-Знайдено: + * 9 травня 1837 — 1 березня 1848 — Гавриїл (Розанов);
-Знайдено: + * 1 березня 1848 — 26 травня 1857 — Інокентій (Борисов);
-Знайдено: + * 16 листопада 1875 — 1 березня 1877 — Іоанникій (Горський);


Назва:Нємчанінов Дмитро Андрійович

Підзаголовок:=== Збірна ===
Знайдено: + Як тільки Дмитро Нємчанінов став залучатися до тренувань третьої динамівської команди, він відразу потрапив у сферу інтересів тренера юнацької збірної України (U-17) Юрія Калитвинцева і навіть провів свій перший матч за збірну раніше, ніж дебютував у «Динамо-3», а саме 1 березня 2007 року в товариському поєдинку проти на рік старшої збірної Кіпру (0:3).


Назва:Макіївська волость (Ніжинський повіт)

-Знайдено: + * Рівчак — колишнє власницьке село, 564 особи, 117 дворів, православна церква, постоялий будинок, базари по четвергах, 2 щорічних ярмарки: 1 березня та 1 листопада.


Назва:Гудим Валерія Василівна

-Знайдено: + Гудим Валерія Василівна (нар.1 березня 1995) — українська спортсменка, художня гімнастика. Багаторазова призерка універсіади в Казані.


Назва:Почкалова Анфіса Сергіївна

-Знайдено: + Анфіса Сергіївна Почкалова (нар. 1 березня 1990) — українська фехтувальниця, що спеціалізується на змаганнях зі шпаги, бронзова призерка літньої Універсіади у Казані.


Назва:Пам'ятники Голої Пристані

-Знайдено: + |Бєдову В. П., Бондаренку та Сидоренку,
пам'ятний знак || || біля міського будинку культури || || Пам'ятний знак встановлено на місці, де 1 березня 1942 року за зв'язок з партизанами були страчені директор школи № 1 В. П. Бєдов, директор бавовняного пункту Бондаренко та директор маслозаводу Сидоренко.


Зобр:30шт.


Назва:Одеська державна академія технічного регулювання та якості

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + * Відповідно до Розпорядження Ради Міністрів СРСР від 1 березня 1990 року № 306, наказу Державного комітету СРСР по народній освіті від 29 квітня 1990 року № 293 "Про створення вищих професійних училищ" та наказу Держстандарту СРСР від 27.04.1990 року №406 на базі Одеського технікуму вимірювань було створено Одеське вище училище метрології та якості.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Демографічна ситуація в Україні на 1 березня 2013 року. Головне управління статистики в Україні. 18 березня 2013. Архів оригіналу за 12 травня 2013. Процитовано 3 квітня 2013.
  2. Регіони України та їх склад // Офіційний портал Верховної ради України
  3. Основні відомості про демографічну ситуацію у Тернопільській області за підсумками Всеукраїнського перепису 2001 року
  4. Помер український історичний письменник Іван Білик. news.dt.ua. 27 листопада 2012. Процитовано 28 листопада 2012. {{cite web}}: Недійсний |deadurl=unknown-host (довідка)
  5. [http://www.bank.gov.ua/control/uk/publish/article?
  6. Управління статистики у Вінницькій області: Чисельність населення на 1 березня 2013 року та середня за січень–лютий 2013 року
  7. [http://www.bank.gov.ua/control/uk/publish/article?
  8. а б Овсійчук В. А. Архітектурні пам'ятки Львова. — Львів : Каменяр, 1969. — С. 99.
  9. а б Енциклопедія українознавства : Словникова частина : [в 11 т.] / Наукове товариство імені Шевченка ; гол. ред. проф., д-р Володимир Кубійович. — Париж — Нью-Йорк : Молоде життя, 1955—1995. — ISBN 5-7707-4049-3.
  10. Чисельність населення міста Лубни станом на 1 березня 2012 року Головне управління статистики у Полтавській області
  11. «Карпати» гратимуть у новій смугастій формі (Газета по-львівськи, 4 серпня 2008)
  12. У Києві затримали Лозінського: він сам прийшов // УНІАН, 1.03.2010
  13. У структур, пов'язаних із Лозинським, відібрали 26 тис. га // Укр. правда, 23.02.2010
  14. Естонія — сезон 2007(англ.)
  15. Дані про гравця на playerhistory.com(англ.)
  16. В дореволюційній Росії (до 1917 року) вживання подібних пасток в Європейській частині було заборонене. Крім того, на більшій території Європейської частини Росії охота на рябчиків була заборонена з 1 березня по 1 липня.
  17. Кам'янець-Подільський район (1923—1998 рр.): Інформаційний довідник. — Кам'янець-Подільський, 1998. — С. 22, 32.
  18. Кам'янець-Подільський район (1923—1998 рр.): Інформаційний довідник. — Кам'янець-Подільський, 1998. — С. 26, 28, 32.
  19. Історія міст і сіл Української РСР. Хмельницька область. — К. 1971. — С. 361.
  20. Волости и важнѣйшія селенія Европейской Россіи. По данным обслѣдованія, произведеннаго статистическими учрежденіями Министерства Внутренних Дѣл, по порученію Статистическаго Совѣта. Изданіе Центральнаго Статистическаго Комитета. Выпуск VIII. Губерніи Новороссійской группы. СанктПетербургъ. 1886. — VI + 157 с. (рос. дореф.)
  21. Протокол матчу «Волинь» — «Закарпаття»
  22. У статті на позначення Української Православної Церкви у єдності з Московським Патріархатом використовуються її офіційні назви - Українська Православна Церква, Київська Митрополія або УПЦ
  23. Влада показала своє обличчя
  24. Опозиція збирається кинутися Кучмі в ноги
  25. База «Динамо» виявилась щасливою для «Арсеналу»
  26. Владимир Приемов – игрок "Крыльев". ua-football.com (рос.). 02-03-2011.
  27. Владимир Приемов возвращается в Украину. ua-football.com (рос.). 13-08-2012.
  28. Новачки «Карпат» отримали футболки з рук почесного президента Петра Димінського. Фото
  29. Украина — Карпаты (Львов) — Черноморец (Одесса) — Чемпионат.ру
  30. протокол № 11
  31. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
    -Знайдено: + nreg=1966-17 Постанова Верховної Ради України «Про звільнення Наливайченка В.О. з посади Голови Служби безпеки України» №1966-VI від 11 березня 2010 року] на офіційному сайті Верховної Ради України
  32. а б в г д е ж и к л м н п р с т у ф х ц ш щ ю я аа аб ав аг ад Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою postvru не вказано текст
  33. а б [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
    -Знайдено: + nreg=1969-17 Постанова Верховної Ради України «Про призначення Грищенка К.І. Міністром закордонних справ України» №1969-VI від 11 березня 2010 року] на офіційному сайті Верховної Ради України
  34. а б [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
    -Знайдено: + nreg=1970-17 Постанова Верховної Ради України «Про призначення Єжеля М.Б. Міністром оборони України» №1970-VI від 11 березня 2010 року] на офіційному сайті Верховної Ради України
  35. http://www.president.gov.ua/documents/13651.html
  36. Постанова Верховної Ради України «Про звільнення Бойка В. О. з посади Міністра охорони навколишнього природного середовища України» від 2 липня 2010 року № 2417-VI
  37. Указ Президента України № 70/2012 від 8 лютого 2012 року «Про звільнення М.Єжеля з посади Міністра оборони України»
  38. Указ Президента України № 1149/2010 від 21 грудня 2010 року «Про звільнення З.Митника з посади Міністра охорони здоров'я України»
  39. Постанова Верховної Ради України «Про звільнення Попова О. П. з посади Міністра з питань житлово-комунального господарства України» від 17 червня 2010 року № 2345-VI
  40. Постанова Верховної Ради України «Про звільнення Шуфрича Н. І. з посади Міністра України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи» від 10 липня 2010 року № 2483-VI
  41. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою khorosh не вказано текст
  42. Міністр фінансів України Федір Ярошенко представив нового керівника ГоловКРУ — Петра Андрєєва
  43. Розпорядження КМУ від 11 березня 2010 р. № 387-р «Про призначення Андрєєва П. П. Головою Головного контрольно-ревізійного управління України»
  44. Розпорядження КМУ від 11 березня 2010 р. № 389-р «Про призначення Харченка С. І. головою Державного казначейства України»
  45. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  46. Розпорядження Кабінету Міністрів України від 17 березня 2010 року № 464-р «Про звільнення Ткаченка Г. М. з посади Голови Державного комітету рибного господарства України»
  47. Розпорядження Кабінету Міністрів України «Про призначення Орленка С. Л. Головою Національного агентства екологічних інвестицій України» від 31 березня 2010 року N 697-р
  48. Розпорядження КМУ від 11 березня 2010 року № 386-р «Про призначення Гуржія С. Г. Головою Державного комітету фінансового моніторингу України»
  49. У новому уряді - жодної жінки
  50. FEMEN: без жінок в Кабміні не буде демократії
  51. Олена Яхно. Новий уряд: тестування зовнішнє та внутрішнє // «День» № 43 за 12 березня 2010
  52. Державна служба статистики України
  53. Державна служба статистики України
  54. Постанова Центральної Ради ПФЛ №7 від 1 березня 2010 року
  55. Знаменитый одесский хакер создает украинскую интернет-партию (Новый регион-2, 24 лютого 2010) (рос.)
  56. Український мілітарний портал. Військово-Морські сили. {{cite web}}: Недійсний |deadurl=404 (довідка)
  57. «Анжи» и «Краснодар» голов не забили.
  58. Учнівський парламент з ініціативи Олекси Гудими прийняв закон «Про заборону вживання і розповсюдження наркотиків у школі»
  59. Українська Галицька Армія: матеріали до історії. Т.2. Вінніпеґ, 1960. С.312.
  60. Адміністративно�територіальний поділ Полтавщини (1943–2003 рр.): Довідник з історії адмі
  61. Адміністративно-територіальний поділ Полтавщини (1943 — 2003 рр.): Довідник з історії адмі
  62. [http://www.bank.gov.ua/control/uk/publish/article?
  63. [http://bdsa.ru/index.php?
  64. [http://bdsa.ru/index.php?
  65. [http://bdsa.ru/index.php?
  66. [http://bdsa.ru/index.php?
  67. Офіційно. "Динамо" орендувало Лукаса - UA-Футбол
  68. Ореховский В. Латвийский след на карте мира. Час (27.08.2009). Архивировано из первоисточника 26 января 2012. Проверено 18 января 2010.
  69. Про порядок введення в дію Арбітражного процесуального кодексу України: Верховна Рада України; Постанова від 06.11.1991 № 1799-XII
  70. «Динамо» подписало черногорца (російською) . Football.ua. 01.03.2012. Архів оригіналу за 14 вересня 2012. Процитовано 5 березня 2012.
  71. а б Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою b не вказано текст
  72. а б Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою a не вказано текст
  73. У «Динамо» в заявке семь новичков (російською) . Football.ua. 02.03.2012. Архів оригіналу за 14 вересня 2012. Процитовано 5 березня 2012.
  74. Помісна Церква
  75. а б в Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою RT не вказано текст
  76. Ломаченко и Усик вывели Украинских атаманов в плей-офф серии WSB (ВИДЕО)