Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/22 січня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Україна

-Знайдено: + 1917 року лютнева революція в Росії повалила монархію і дала початок республіканському Тимчасовому уряду[1]. Відлунням цих подій стало формування 17 березня у Києві Центральної Ради на чолі з професором Михайлом Грушевським[1]. 20 листопада, після більшовицького перевороту в Росії, Центральна Рада як представницький орган України проголосила створення автономної Української Народної Республіки (УНР)[2], а 22 січня 1918 року, через спалах українсько-більшовицької війни, проголосила її незалежність[3]. За місяць український уряд уклав у Брест-Литовську договір з Німецькою і Австро-Угорськими імперіями, за допомоги яких звільнив Україну від більшовиків. Проте 29 квітня, в результаті державного перевороту, уряд Центральної Ради замінила військова диктатура гетьмана Павла Скоропадського[1][4]. Республіка була перейменована на «Українську Державу»[4]. Режим Скоропадського протримався до листопада, коли його головні союзники німці капітулювали у Першій світовій війні[4]. 14 грудня повстання Директорії на чолі з Симоном Петлюрою повалило гетьманат і відновило Республіку. Однак відступ німців дозволив російським більшовикам поновити воєнні дії. 6 січня 1919 вони створили у Харкові маріонеткову державу — Українську Соціалістичну Радянську Республіку, від імені якої розпочали війну[1]. Протягом 1919 — 1920 років за контроль над Україною боролися українські республіканці, більшовики, російські націоналісти за підтримки Великої Британії, Франції та Польщі, українські анархісти на чолі з Нестором Махно й українські партизани[1]. Боротьба закінчилася перемогою більшовицьких сил і встановленням радянського контролю в Центральній, Східній та Південній Україні[1].
-Знайдено: + Паралельно з цим, у зв'язку з розпадом Австро-Угорщини, 19 жовтня 1918 року українці Галичини, Буковини і Закарпаття проголосили створення Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР) зі столицею у Львові[1]. Проте 1 листопада того ж року її атакувала Польща, розпочавши українсько-польську війну. Нападника підтримували країни Антанти — Велика Британія, Франція, Румунія й Угорщина, а західні українці перебували в міжнародній ізоляції[1]. У пошуках союзника уряд ЗУНР звернувся по допомогу до УНР і 22 січня 1919 року об'єднався з нею у єдину державу[5]


Зобр:76шт.


Назва:Історія України

-Знайдено: + В результаті розпаду Австро-Угорщини в 1918 році на території Галичини була створена Західно-Українська Народна Республіка (ЗУНР), яка 22 січня 1919 проголосила Акт об'єднання з УНР — Акт Злуки. Польща, яка в 1918 повернула собі незалежність, втрачену наприкінці XVIII століття, прагнула при цьому повернути собі українські землі, що колись їй належали. Це стало причиною українсько-польської війни.


Зобр:27шт.


Назва:Закарпатська область

-Знайдено: + | утворена = 22 січня 1946 року


Зобр:4шт.


Назва:Українська Народна Республіка

-Знайдено: + |date_event1 = 22 січня 1918
-Знайдено: + |date_event4 = 22 січня, 1919
-Знайдено: + Украї́нська Наро́дна Респу́бліка (за старим правописом: Українська Народня Республіка; УНР) — українська держава, що існувала в 19171920 роках на території Центральної, Східної та Південної України зі столицею в Києві. Постала на місці південно-західних губерній Російської імперії, заселених українцями. До квітня 1918 року очолювалася Центральною Радою на чолі з Михайлом Грушевським; після грудня 1918 року — Директорією. Проголошена 7 листопада 1917 року, після більшовицького жовтневого перевороту, як автономна республіка у складі Російської республіки. 22 січня 1918 року, після українсько-більшовицької війни, проголошена незалежною державою. До березня 1918 року користувалася міжнародною підтримкою Німецької імперії. Після поразки останньої в Першій світовій війні опинилася в міжнародній ізоляції. Проводила внутрішню політику, спираючись на соціалістичну популістичну ідеологію. 22 січня 1919 року об'єдналася із Західно-Українською Народною Республікою. Ліквідована в ході поразки українських визвольних змагань 19171920 років. В 1921 році територія республіки була поділена між Польщею з одного боку, УРСР і Радянською Росією з другого. Протягом 12 листопада 1920 — 22 серпня 1992 року Уряд республіки перебував у вигнанні, а потім саморозпустився.


Зобр:34шт.


Назва:Тернопільська область

-Знайдено: + У 1965 році в Україні відбулися масові політичні арешти. У Тернополі було арештовано та засуджено членів підпільної націоналістичної організації Ігора та Олеся Ґерет, Миколу Литвина, М.Чубатого, Василя Ярмуша та інших. У 1973 році в с. Росохач виникла молодіжна підпільна група (т. зв. Росохацька група), до якої входило 9 осіб, зокрема Василь Мармус та Степан Сапеляк[6]. Вночі 22 січня 1973 року на День соборності учасники групи розклеїли в місті Чорткові антирадянські листівки та вивісили синьо-жовті прапори, за що були заарештовані й засуджені на різні терміни позбавлення воліПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>


Зобр:4шт.


Назва:Дніпропетровськ

Підзаголовок:=== Катеринослав ===

Знайдено: + Офіційна історія Катеринослава розпочалась у 1776 році, коли було затверджено план будівництва міста на річці Кільчень при її впадінні у ріку Самара. Цей Катеринослав опісля називався Першим (Катеринослав І), Лівобережним, Кільченським. Але незабаром з'ясувалося, що місце для губернського центру було обрано досить невдало: під час весняних і осінніх повеней все заливалося водою, що призводило до спалахів епідемій, а найголовніше — місто було далеко від судноплавного до початку порогів Дніпра.

Дніпропетровськ (Катеринослав) на мапі Шуберта, приблизно 1888 рік

Це призвело до того, що наказом Катерини II від 22 січня 1784 р. Катеринослав перенесли на правий берег Дніпра на підвищену місцевість.



Зобр:102шт.


Назва:Витвицький Степан

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У 1918 році — член Національної Ради ЗУНР. Був одним з організаторів возз'єднання УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року. Згодом — державний секретар закордонних справ, голова місії ЗУНР в Парижі і Лондоні.


Зобр:3шт.


Назва:Драгомирецький Антін Григорович

-Знайдено: + На установчому з'їзді Української комуністичної партії, що відбувався з 22 по 25 січня 1920 року обраний головою партії. Після розпуску УКП приєднався до КП(б)У. Від 1925 року — член правління Українського тресту сільськогосподарського будівництва.


Назва:Назарук Осип Тадейович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Заступник голови делегації УНР на Ризькій мирній конференції у вересні 1920 року[7]. Увійшов до президії Західноукраїнського товариства Ліги націй (22 січня 1922 р.)[8]. 19 квітня 1922 р.- з Відня в складі делегації ЗУНР відбув на Генуезьку конференцію[9]. Один з засновників Центральної Управи УСС 22 квітня 1922 р.[10], авторів звернення «До населення Галицької землі!


Зобр:1шт.


Назва:Петрушевич Євген Омелянович

-Знайдено: + | кінець_терміну = 22 січня 1919
-Знайдено: + Але мирним шляхом перебрати владу у Галичині не вдалося. Через реальну загрозу приєднання Галичини до Польщі провід УНРади під керівництвом К.Левицького та Військовий комітет на чолі з Д.Вітовським здійснили 1 листопада 1918 переможне повстання у Львові й на теренах Галичини та Буковини ("Листопадовий чин"). 1 листопада проголошено утворення ЗУНР, а 9 листопада сформовано її перший уряд (з 13 листопада - Державний Секретаріат). У краї розгорнуто національно-державне будівництво. Розв'язана поляками війна і запеклі бої у Львові не дали змоги Є.Петрушевичу повернутися до краю. Він прибув до Станіславова, куди після втрати Львова перебрався провід ЗУНР, і вже 3 січня 1919 провів першу сесію УНРади, на якій ухвалено закон про злуку з УНР. Після урочистого проголошення і схвалення Акта злуки у Києві 22 січня увійшов до складу Директорії.


Зобр:4шт.


Назва:Скоропадський Павло Петрович

-Знайдено: + З початку Першої світової війни Павло Скоропадський відправляється на фронт, і вже 6 серпня 1914 року Кінний полк генерала Скоропадського відзначився в бою під Краупішкеном. Подальша військова служба проходила вдало, і незабаром він вже командував ґвардійською кавалерійською дивізією. Відзначився в боях з німцями під Каушеном і Трисвятами. Після отримання влітку 1916 року чину генерал-лейтенанта Павло Скоропадський 22 січня 1917 року приймає командування 34-м армійським корпусом, який розташовувався на теренах України. Перебуваючи на посаді командувача цього корпусу, Павло Петрович вперше познайомився з масовим українським революційним рухом.


Зобр:14шт.


Назва:Алчевськ

-Знайдено: + 22 січня 2006 року системи опалення в місті практично повністю заморозилися. Внаслідок помилки комунальних служб, незважаючи на морози та припинення опалення, воду з труб не злили, через що замерзаюча вода їх розірвала. В результаті опалювальне обладнання в більшості алчевських будинків було заморожено і порепалося. Близько 60 тисяч мешканців міста опалювали своє житло тільки індивідуальними електричними обігрівачами. Через кілька днів каналізаційні системи також заморозилися, через відсутність теплої водопровідної води.


Зобр:4шт.


Назва:Квітка Цісик

Підзаголовок:=== Україна ===
Знайдено: + 22 січня 2010 року в День соборності України у Львові на будинку № 8 по вулиці Глибокій відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки, присвяченої Квітці Цісик, яку освятив о. Микола Коваль — настоятель Святопокровського храму міста Бібрки[11].


Зобр:5шт.


Назва:Історія української гривні

-Знайдено: + З випуском нарбутівської стокарбованцевої купюри пов'язаний вибір тризуба як державного герба України. Георгій Нарбут, проектуючи ескіз купюри у 100 карбованців, звернув увагу на тризуб як знак, характерний для найдавніших національних грошей України — злотників та срібняків князя Володимира, і вмонтував його до композиції ескізу. Оригінальний знак одразу запам'ятався українським патріотам. Тризуб тут виступав як алегорія українського державотворення ще від часів Володимира Великого, що також мало глибоко патріотичний зміст. Після введення купюри в обіг майже одразу ж було зафіксовано випадки її фальшування. З огляду на те, а також на деякі політичні причини (так, УНР, яка за Третім універсалом визначалася як складова частина федеративної Росії, проголошувалася за Четвертим універсалом 22 січня 1918 року «самостійною, ні від кого не залежною державою») Центральна Рада 1 березня 1918 року прийняла Закон «Про грошову одиницю, биття монети та друк державних кредитових білетів», яким було запроваджено нову грошову одиницю — гривню, яка поділялася на 100 шагів і дорівнювала 1/2 карбованця. Відтак 30 березня 1918 р. було ухвалено Закон «Про випуск на 100 млн знаків Держскарбниці». Емісія грошових знаків відбулася майже без зволікань, вже 6 квітня купюри номіналом у 25 та 50 крб. було випущено. Формальне завершення формування структури системи українських грошових знаків відбулося 18 квітня 1918 р., коли Центральною Радою було прийнято Закон «Про надання Міністрові фінансів права випустити розмінних марок». Розмінна монета у вигляді марок-шагів була випущена у обіг 8 липня 1918 р. вже за гетьманату П. Скоропадського.


Зобр:69шт.


Назва:Шелест Петро Юхимович

-Знайдено: + Шелест Петро Юхимович (*1 (14) лютого 1908(19080214) село Андріївка Зміївського повіту Харківської губернії — †22 січня 1996, Москва) — партійний і державний діяч УРСР та СРСР. Перший секретар ЦК КП України (1963–1972). Батько Шелеста Віталія Петровича.
-Знайдено: + Помер 22 січня 1996 в Москві. 13 червня 1996 р. за його заповітом перепохований в Києві на Байковому цвинтарі.


Зобр:5шт.


Назва:Шміґельський Андрій

-Знайдено: + 1918–1919 рр. - делегат Української Національної Ради ЗУНР від повіту Збараж[12] (член Президії (управи), заступник голови - Е. Петрушевича)[13]. У складі делегації УНРади 22 січня 1919 року брав участь в урочистому проголошенні Акта Злуки УНР і ЗУНР у Києві та в роботі Трудового конгресу України.


Назва:Яхно Іван

-Знайдено: + Іва́н Яхно́ (184022 січня 1906, Івано-Франківськ[14])  - галицький педагог, природознавець; розвідки з фавни і флори Галичини. І.Яхно один з творців української природничої термінології; співробітник «Правди» (1868).


Назва:Українська повстанська армія

-Знайдено: + В Українській повстанській армії велика увага приділялась моральному виховання стрільців, зокрема культивуванню традицій українського війська. У повстанців було прийнято святкувати державні свята, як наприклад день Злуки (22 січня), свято Листопадового Чину (1 листопада), день проголошення Акту відновлення української держави (30 червня). Існували і особливі повстанські свята — День Героїв (остання неділя травня) та Свято Зброї (31 серпня — день звільнення Києва від більшовиків 1919 року). Пізніше святкування Дня Зброї було перенесене на 14 жовтня — Свято Покрови, а згодом день заснування УПА. Особливі свята святкувались за участю представників Проводу ОУН. Обов'язково відбувалась Служба Божа та промова капелана та політвиховника. Далі співались пісні у виконанні хору та відбувались гутірки на актуальні теми.
-Знайдено: + На честь Дня народної єдності 22 січня 2010 р. президент Ющенко присвоїв статус Героя України Степану Бандері посмертно. Окружний адміністративний суд Донецька скасував указ 2 квітня 2010-го.


Зобр:49шт.


Назва:Українська Центральна Рада

-Знайдено: + У розпалі боротьби проти більшовиків та змагань на мирових переговорах УЦР проголосила IV Універсалом (22 січня 1918 р., затверджений 24 січня 1918 Малою Радою) УНР самостійною і суверенною державою, а Генеральний Секретаріат перейменувала на Раду Народних Міністрів. Після цього УЦР ухвалила ряд законів:


Зобр:2шт.


Назва:Українське Національне Об'єднання

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 22 січня офіційний орган Українського Національного Об’єднання «Нова Свобода» у Львові помістив передову статтю, в якій поінформував про утворення Президії УНО, його склад та характер діяльності політичного об’єднання. Стверджувалося, що Президія УНО «буде відігравати в Карпатській Україні таку роль, як націонал-соціалістична партія в Німеччині, або фашистська в Італії».


Зобр:1шт.


Назва:Універсали Української Центральної Ради

-Знайдено: + 7 листопада (20 — за новим стилем) 1917 — проголосив Українську Народну Республіку (УНР), формально не пориваючи федеративних зв'язків з Росією, і демократичні принципи: свободу слова, друку, віровизнання, зборів, союзів, страйків, недоторканість особи й помешкання; оголосив національну автономію для меншин (росіян, поляків, євреїв), скасував смертну кару, а також право приватної власності на землю й визнав її власністю всього народу без викупу, установив 8-годинний робочий день, оголосив реформу місцевого самоврядування, визначив 9 січня 1918 днем виборів до Українських Установчих Зборів, які мали бути скликані 22 січня 1918.
-Знайдено: + 9 січня (22 січня за новим стилем) 1918 — проголосив УНР «самостійною, ні від кого не залежною, вільною суверенною державою українського народу», а виконавчий орган, Генеральний Секретаріат — Радою Народних Міністрів. Він замінив постійну армію міліцією, доручив провести вибори народних рад — волосних, повітових і місцевих, установив монополію торгівлі, контроль над банками, підтвердив закон про передачу землі селянам без викупу, прийнявши за основу скасування власності і соціалізацію землі. Доручив Раді Народних Міністрів продовжувати розпочаті переговори з Центральними державами і довести до підписання миру; закликав усіх громадян УНР до боротьби з більшовиками.


Зобр:1шт.


Назва:Західноукраїнська Народна Республіка

-Знайдено: + |date_event2 = 22 січня 1919
-Знайдено: + Західноукраї́нська Наро́дна Респу́бліка (за тодішнім правописом: Західно-Українська Народня Республика; ЗУНР) — українська держава, що існувала протягом 19181919 років на території Західної України зі столицею у Львові. Постала після Першої світової війни в результаті розпаду Австро-Угорщини. Проголошена 19 жовтня 1918 року. Охоплювала територію заселену українцями — Галичину, Буковину й Закарпаття. 1 листопада розпочався військовий конфлікт проти Польщі, яку підтримували країни Антанти, насамперед Франція. 22 січня 1919 року ЗУНР об'єдналася з Українською Народною Республікою, отримавши назву Західна Область Української Народної Республіки (ЗОУНР). Окупована 18 липня 1919 року в ході українсько-польської війни. Анексована Польщею, Румунією і Чехословаччиною. До 15 березня 1923 року уряд ЗУНР перебував у еміграції.
-Знайдено: + 22 січня 1919 р. у Києві відбулося урочисте проголошення Акту про Злуку ЗУНР (Галичина, Буковина, Закарпаття) і УНР (Наддніпрянська Україна) в єдину соборну Українську Народну Республіку. Згідно з законом «Про форму влади в Україні», прийнятим Трудовим Конгресом України, ЗУНР отримала назву «Західна Область Української Народної Республіки» (ЗО УНР, ЗОУНР). Пізніше, після підписання Варшавського договору 1920 року між УНР та Польщею Акт Злуки було денонсовано владою ЗУНР-ЗО УНР як протест проти неузгодженості дій зі сторони С.Петлюри і повідомлено про це представника дипмісії УНР у Варшаві та уряд Польщі[15].


Зобр:3шт.


Назва:Галичина

-Знайдено: + 19 жовтня 1918 року у Львові було проголошено створення Української держави на українських землях Австро-Угорщини, яка 13 листопада 1918 р. була названа Західноукраїнською Народною Республікою у складі Східної Галичини, Буковини і Закарпаття, уряд якої 3 січня 1919 року ухвалив закон про злуку з Українською Народньою Республікою. Урочисто Акт Злуки УНР та ЗУНР було проголошено 22 січня 1919 р.


Зобр:17шт.


Назва:Стара Ушиця

-Знайдено: + Герб російського періоду затверджений 22 січня 1796 р. У горішній частині перетятого щита герб Подільський; у долішній — в срібному полі шість сукупно розташованих гір, на середній встановлений чотирикінцевий червоний хрест.


Зобр:5шт.


Назва:Пузанов Іван Іванович

-Знайдено: + Іва́н Іва́нович Пуза́нов (* 13 квітня (25 квітня) 1885, Курськ, Росія22 січня 1971, Одеса) — український і російський зоолог і зоогеограф. Доктор біологічних наук (1938). Заслужений діяч науки УРСР (1965).


Назва:Рада Народних Міністрів УНР

-Знайдено: + Існувала від 22 січня 1918 року (запроваджена IV Універсалом) до гетьманського перевороту (29 квітня 1918 року, див. Гетьманський уряд) та під час Директорії Української Народної Республіки.


Зобр:6шт.


Назва:Герб України

-Знайдено: + З 22 січня 1919 року згідно з законом про Злуку Тризуб став використовуватися і як герб Західної області УНР. Залишався він гербом гетьманської держави П. Скоропадського, а також Директорії.


Зобр:34шт.


Назва:Канів

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + * У Каневі, на Чернечій горі, в ніч з 21 на 22 січня 1978 вчинив самоспалення на знак протесту проти русифікації Олекса Гірник.


Зобр:10шт.


Назва:Остарбайтери

-Знайдено: + Перший ешелон із 1117 робітниками-спеціалістами вирушив із Харкова до Кельна 18 січня 1942, другий до Бранденбурга — 21 січня. Вивезення трудових ресурсів із Києва розпочалося 22 січня 1942, коли до Німеччини було відправлено 1,5 тис. осіб. 24 лютого перший потяг від'їхав із Сталіного. Особливістю початкових німецьких трудових наборів була чітка спеціалізація робітників за професіями (перевага віддавалася чоловікам зі спеціальністю будівельників, металургів, гірників тощо), а також їхній здебільшого добровільний характер.


Зобр:2шт.


Назва:Дзиндзирук Сергій Олександрович

-Знайдено: + |перший бій = 22 січня 1999
-Знайдено: + На професійному ринзі дебютував 22 січня 1999 в Варшаві, Польща, проти алжирського боксера Рамдане Куане. 17 липня 2004, після перемоги над французом Мамаду Тіамом (Mamadou Thiam), став чемпіон Європи. 3 грудня 2005, після перемоги над пуерторіканцем Даніелем Сантосом, став чемпіон світу за версією WBO.


Назва:Трудовий конгрес України

-Знайдено: + Із 528 делегатів ТКУ, що мали бути обрані на території УНР, 377 — селяни, 118 — робітники, 33 — представники «трудової інтелігенції». Головою виборчої комісії призначено Андрія Лівицького. Вибори вибувалися 12-15 січня 1919. На території Західно-Української Народної Республіки через воєнні дії на українсько-польському фронті вибори до ТКУ не проводились. 22 січня 1919 у Києві відбулося урочисте проголошення злуки ЗУНР з УНР, в якому взяла участь делегація Української Національної Ради ЗУНР-ЗО УНР 1918-19 у кількості 36 осіб під головуванням заступника Президента УНРади Льва Бачинського. Директорія звернулась до галичан з проханням, щоб уся делегація УНРади взяла участь у роботі ТКУ як представництво від Західної України, на що було дано згоду. Заплановане на 19 січня 1919 відкриття ТКУ через неприбуття до Києва частини делегатів було перенесено. ТКУ розпочав роботу 23 січня 1919 в приміщенні оперного театру. На момент відкриття Конгресу прибуло 400 делегатів (згодом — ще частина делегатів). До ТКУ обрано всіх членів Директорії УНР, крім Симона Петлюри, котрий як представник військової влади не виставляв своєї кандидатури. Охорону Конгресу забезпечував відділ січових стрільців.


Назва:Бажул Григорій Іванович

-Знайдено: + Бажул Григорій Іванович (*22 січня 1906 Полтава, — †17 жовтня 1989 Сідней, Австралія) — бандурист. Основоположник кобзарських колективів в Австралії.


Зобр:4шт.


Назва:Бій під Крутами

-Знайдено: + Неоголошена війна Радянської Росії проти УНР розпочалася в середині грудня 1917 року, а з проголошенням Четвертим універсалом незалежності України Центральною Радою УНР, 22 січня 1918 року країна опинилася у фактичному стані війни з більшовицькою Росією. «Маніфестом до українського народу» Володимир Ленін дав зрозуміти, що Радянська Росія не змириться з існуванням незалежної України, — так що більшовики передбачали поширення революції і на терени України. 12 грудня 1917 року Всеукраїнський з'їзд Рад у Харкові проголосив Україну радянською республікою і вже в половині грудня надходила військова й інша допомога більшовицьким силам в Україні. Під командуванням Антонова-Овсієнка 20-тисячний більшовицький загін прямував на схід України, а з північного сходу наступав загін Михайла Муравйова. Попри те, що загін названо Східним фронтом, він становив більше ніж шість тисяч чоловік, переважно московських і петроградських червоногвардійців та матросів Балтійського флоту.[16][17] Наприкінці грудня 1917 року радянську владу вже було встановлено у Харківській, Катеринославській та Полтавській губерніях. На черзі був Київ. Загальне командування операцією захоплення столиці здійснював Михайло Муравйов; більшовицьке угрупування під його особистим керівництвом нараховувало до 6 тис. чоловік, мало кулемети і артилерію. Наступ на місто більшовицькі війська вели двома групами: одна залізницею Харків-Полтава-Київ, друга у напрямі Курськ-Бахмач-Київ.


Зобр:11шт.


Назва:Ткаченко Олександр Владиславович

-Знайдено: + Ткаче́нко Олекса́ндр Владисла́вович (нар. 22 січня 1966 р., м. Київ) — генеральний директор 1+1 медіа, український журналіст, телеведучий та продюсер.


Назва:Пастернак Ярослав Іванович

-Знайдено: + Яросла́в Іва́нович Пастерна́к (*2 січня 1892, м. Хирів — †22 січня 1969, Торонто, Канада) — український археолог.


Назва:Федун-Полтава Петро Миколайович

Підзаголовок:== Боротьба ==
Знайдено: + Працюючи в референтурі пропаганди Крайового проводу ОУН ЗУЗ П. Федун-«Волянський» включається в роботу по лінії УПА, працює комендантом Школи кадрів юнацтва ОУН в Карпатах (1944). При формуванні військових штабів на терені дій УПА його було призначенно начальником 6-го (політвиховного) відділу КВШ УПА-Захід. 22 січня 1946 року підвищений до звання сотника політвиховника УПА .


Зобр:10шт.


Назва:Орден князя Ярослава Мудрого

-Знайдено: + |align="center"|22 січня 2004
-Знайдено: + |align="center"|22 січня 2013
-Знайдено: + |align="center"|22 січня 2000


Зобр:11шт.


Назва:Богуслав

-Знайдено: + * Матвієнко Володимир Миколайович (22 січня 1970) — український економіко-географ, кандидат географічних наук, доцент КНУ імені Тараса Шевченка.


Зобр:7шт.


Назва:Адміністративний поділ УРСР

-Знайдено: + * Закарпатська область (створена 22 січня 1946 року на території Закарпатської України, що перейшла до УРСР після скінчення Великої Вітчизняної війни)


Зобр:1шт.


Назва:Генеральний секретаріат УЦР—УНР

Підзаголовок:== Опис ==
Знайдено: + ГС діяв до 22 (9) січня 1918 р., коли (після проголошення IV Універсалу УЦР про незалежність УНР) був перейменований на Раду народних міністрів УНР.


Зобр:1шт.


Назва:Корчинський Дмитро Олександрович

-Знайдено: + Дмитро́ Олекса́ндрович Корчи́нський (*22 січня 1964, Київ) — український політик, громадський діяч, журналіст. Лідер політичної партії «Братство».


Назва:Філарет (Патріарх Київський)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 22 січня 1979 року Указом Президії Верховної Ради СРСР за патріотичну діяльність на захист миру нагороджений орденом «Дружби народів».


Зобр:2шт.


Назва:Проголошення незалежності України 1991

-Знайдено: + *22 січня 1918 — Проголошення незалежності Української Народної Республіки. Ліквідована росіянами.


Зобр:5шт.


Назва:Акт Злуки

-Знайдено: +

Акт Злуки 22 січня 1919 р.


-Знайдено: + Велика Злука — урочисте оголошення 22 січня 1919 р. на Софійському майдані в Києві універсалу про об'єднання УНР і ЗУНР у соборну Україну, День соборності України.
-Знайдено: + 22 січня 1918 року Центральна Рада своїм Четвертим Універсалом проголосила Українську Народну Республіку самостійною, незалежною, вільною державою українського народу. А 22 січня 1919 р. відбулося об'єднання УНР і Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР).


Зобр:3шт.


Назва:Володимир (Ющак)

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + За значний внесок у розвиток польсько-українських взаємин, популяризації та поширення традиції і культури України, історичних знань про Україну в Польщі, а також підкріплення авторитету України у світі президент України В. Ющенко нагородив єпископа Володимира Ющака орденом «За заслуги» III ступеня. Вручення нагороди відбулося 22 січня 2010 р[18].


Назва:Нахлік Євген Казимирович

-Знайдено: + Євге́н Казими́рович На́хлік (* 22 січня 1956) — український літературознавець. Доктор філологічних наук, професор.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Євген Нахлік народився 22 січня 1956 року на Львівщині.


Назва:Конституційний процес в Україні

-Знайдено: + 1 грудня 1918 р. делегація ЗУНР підписує у Фастові з Директорією УНР «Передвступний договір»[19], домовленість про злуку двох українських республік, яка була урочисто проголошена 22 січня 1919 року на Софійському майдані у Києві. Відповідно до закону «Про форму влади в Україні»[20], прийнятого Трудовим Конгресом України, ЗУНР перейменовувалася в Західну область Української Народної республіки (ЗОУНР).


Назва:Богородчани

-Знайдено: + * Гірник Олекса Миколайович, (*27 березня 1912,  — †21 січня 1978, Канів) — Герой України, український дисидент, політв'язень. В 60-ті роковини проголошення самостійності України Центральною Радою 22 січня 1918 р. вчинив самоспалення біля могили Шевченка на знак протесту проти русифікації.


Назва:Чорний Горимир Горимирович

-Знайдено: + Горими́р Горими́рович Чо́рний (* 22 січня 1923, Кам'янець-Подільський) — учений у галузі механіки. Академік Російської академії наук.


Назва:Історія Харкова

-Знайдено: +

16-18 грудня 1917 p. в Києві відбувся з'їзд Рад, на якому більшовики одержали тільки 11 % голосів. Тоді їхні делегати переїхали до Харкова, щойно зайнятого Червоною армією, і скликали там свій з'їзд Рад. Серед його делегатів переважали росіяни. 25 грудня 1917 p. з'їзд заявив про створення “радянського уряду” на чолі з Ю. Коцюбинським. 22 січня 1918 p. Центральна Рада проголосила Україну незалежною суверенною республікою, однак 12 лютого харківський маріонетковий уряд увійшов до Києва слідом за Червовою армією, а Центральна Рада переїхала до Житомира.[21]



Зобр:18шт.


Назва:Дубянський Олександр Андрійович

-Знайдено: + Олекса́ндр Андрі́йович Дубя́нський (3 березня (15 березня) 1880, с. Стара Кріуша Богучарського повіту Воронезької губернії, нині Петропавловського району Воронезької області Росії — †22 січня 1974, Воронеж) — український і російський геолог. Доктор геолого-мінералогічних наук (1937). Член-кореспондент АН УРСР (1939). Лауреат Ленінської премії (1959). Заслужений діяч науки та техніки РРФСР.


Назва:Магера Андрій Йосипович

-Знайдено: + Андрі́й Йо́сипович Маге́ра (нар. 22 січня 1974, Сокаль Львівської області) — український юрист. Член Центральної виборчої комісії (від 19 лютого 2004, повторно — від 8 грудня 2004). Зараз — Заступник Голови Центральної Виборчої Комісії України. Заслужений юрист України (з 23 серпня 2005).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Магера Андрій Йосипович народився 22 січня 1974 року у місті Сокаль на Львівщині. У 1998-му закінчив юридичний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка (раніше Львівський державний університет імені Івана Франка) за фахом «правознавство».


Назва:Коваленко Божена

-Знайдено: + Боже́на Ковале́нко Поліка́рпівна (22 січня 1924, Київ) — українська письменниця, журналістка, поетеса, педагог, громадська діячка з Австралії.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Божена Коваленко, з роду Радзієвська (псевдонім Олена Рябченко), народилася 22 січня 1924 року в Києві. Студіювала фізику та математику у Київському університеті, але Друга світова війна перервала її студії. Вир війни відніс молоду Божену через Польщу (1944 р.) у Німеччину (Ерлянген), звідки вона у 1950 р. виїздить до Австралії (Мельбурн) і тут отримує вищу журналістську освіту у 1957 р.


Назва:Наддніпрянська Україна

-Знайдено: + Розмежування українських земель між Російською та Австрійською імперіями протягом півтора століть зумовило засадничий поділ України на Західну і Наддніпрянську (Велику) Україну. Тобто назва „Наддніпрянщина” поширилася на всі українські терени в складі Російської імперії (крім Криму та Кубані). В Австрійській імперії були Галичина, Буковина, Закарпаття — складові частини майбутньої ЗУНР. Такий принциповий поділ уживався й за часів УНР. Злука саме Наддніпрянської Великої та Західної Україн проголошувалася 22 січня 1919 року.


Зобр:3шт.


Назва:Список академіків НАН України

Підзаголовок:=== Г ===
Знайдено: + | 22 січня 1865


Зобр:39шт.


Назва:Мокренко Анатолій Юрійович

-Знайдено: + Анато́лій Ю́рійович Мокре́нко (*22 січня 1933, с. Терни, нині Недригайлівського району Сумської області) — український співак (баритон).


Зобр:1шт.


Назва:Цушко Василь Петрович

-Знайдено: + * Орден «За заслуги» II ст. (22 січня 2013) — за значний особистий внесок у соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові досягнення, багаторічну сумлінну працю[22]


Назва:Національна академія педагогічних наук України

-Знайдено: + * Бондар Володимир Іванович (народився 22 січня 1936 року), доктор педагогічних наук, професор, обраний 15 грудня 1999 року. Відділення теорії та історії педагогіки.


Назва:Охматівська битва (1655)

-Знайдено: + |date= 19 січня22 січня 1655
-Знайдено: + Охма́тівська би́тва (Дрижипільська битва) — битва під Охматовим (тепер село Жашківського району Черкаської області) 19 — 22 січня (29 січня — 1 лютого) 1655 року між військами Речі Посполитої і Кримського ханства з одного боку та Військом Запорозьким і військом Московського царства з іншого.
Підзаголовок:== Битва ==
Знайдено: + Битва на лютому морозі тривала цілу ніч. Солдати коронного війська під командуванням коронного обозного Стефана Чарнецького прорвалися до московського табору і в рукопашному бою захопили там 20 гармат і 300 бочок пороху. Московські стрільці стали кидати зброю та хоругви і здаватися, однак були відбиті козаками. За словами очевидця-шляхтича, «трупом жолнірським козаки отаборились, бо не тилко вдень, а й уночи билися рукопаш», тобто спорудили укріплення з возів та тіл загиблих і три дні оборонялися без води та вогню. У неділю козаки запропонували переговори і домовилися з татарами про нейтралітет. У вирішальний момент Богун з козацькими загонами непомітно вийшов з Умані і вдарив в тил польсько-шляхетського війська. Татари, переконавшись у безрезультатності облоги табору, спішно залишили поле битви й почали грабувати українські села. 22 січня весь табір, не порушуючи замкнутості своїх рядів, пробився через ворожі застави до Охматова і після впертої битви визволив загін Пушкаря, що перебував у фортеці.


Зобр:7шт.


Назва:Андрієвський Дмитро Юрійович

-Знайдено: + 22 січня 2010 року прах Дмитра Андрієвського перепоховали на полі героїв Личаківського цвинтаря у м. Львові. [23]


Зобр:1шт.


Назва:Мартинюк Адам Іванович

-Знайдено: + * Орден князя Ярослава Мудрого III ст. (22 січня 2013) — за значний особистий внесок у соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові досягнення, багаторічну сумлінну працю[24]


Назва:Дружківський машинобудівний завод

-Знайдено: + 22 січня 2004 року ряд механізованих кріплень відзначен нагородою «Європейська якість».


Зобр:1шт.


Назва:Леттенс Пауль

-Знайдено: + Па́уль Ле́ттенс (ест. Paul Lettens, *22 січня 1949, Таллінн) — естонський дипломат, лікар-кардіолог. Надзвичайний і Повноважний Посол Естонії в Україні (8 жовтня 2002 — літо, 2006), за сумісництвом — у Молдові.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 22 січня 1949 у Таллінні. Закінчив медичний факультет Тартуського державного університету (1975), Естонську Вищу школу торгівлі, Естонську дипломатичну школу. Слухач Центру політики та дипломатії Університету міста Лідс (Англія).


Назва:Чміль Андрій Анатолійович

-Знайдено: + Андрі́й Чміль — український та бельгійський велогонщик, народився 22 січня 1963 року у Хабаровську. Найбільших успіхів досяг на класичних одноденних гонках, особливо тих, які включали великі відрізки бруківки. На рахунку Андрія Чміля перемоги на престижних перегонах Париж-Рубе, Мілан-Сан-Ремо та Париж-Тур, також в його активі Кубок Світу з шосейних гонок. Закінчив кар'єру гонщика у 2002 році після травми, отриманої під час гонки. Працював менеджером декількох бельгійських велокоманд, після у серпні 2006 став міністром спорту Молдови.


Зобр:1шт.


Назва:Береговий Георгій Тимофійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 22 січня 1969 року в Московському кремлі, перед урочистою зустріччю космонавтів офіцер Віктор Ільїн обстріляв автомашину, в якій їхали космонавти, вважаючи її за автомобіль генерального секретаря ЦК КПРС Леоніда Брежнєва (помилці сприяла деяка зовнішня схожість Берегового з Брежнєвим). Береговий був легко поранений уламками лобового скла; шофер поруч з Береговим був смертельно поранений.


Назва:Герб Вінниці

-Знайдено: + Після приєднання Правобережжя до Росії з 1793 Вінниця стала центром Брацлавського намісництва. Герб Вінниці у Російській імперії був затверджений досить швидко — 22 січня 1796 року.


Зобр:4шт.


Назва:Шандор Вереш

-Знайдено: + Ша́ндор Ве́реш  — (*22 червня 1913, Сомбатхей — †22 січня 1989, Будапешт) — угорський письменник і перекладач. Автор багатьох поетичних і прозових збірок, книжок з питань естетики в жанрі есе.


Назва:Гірник Олекса Миколайович

-Знайдено: + Оле́кса Микола́йович Гі́рник (нар. 28 березня 1912, Богородчани — пом. 21 січня 1978, Канів) — український дисидент, політв'язень, Герой України (2007). 22 січня 1978 р., у 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою (22 січня 1918) вчинив самоспалення біля могили Шевченка на знак протесту проти русифікації. Інформація про цей вчинок замовчувалася за роки радянської влади.
Підзаголовок:== Самоспалення ==
Знайдено: + З приводу 60-річчя проголошення самостійної України Центральною Радою 22 січня 1918 р. - 22 січня 1978 р. на знак протесту спалився Гірник Олекса з Калуша. Тільки в цей спосіб можна протестувати в Радянському Союзі!
Підзаголовок:== Самоспалення ==
Знайдено: + По першій світовій війні Центральна Рада в Києві проголосила ще 22 січня 1918р. незалежність України, але росіяни перші посягнули наїї незалежність, на незахищену Україну. В обороні України загинули учні під Крутами (станція в ..... Конотопа) – звідси Крути – Крутянці.


Зобр:3шт.


Назва:День Свободи

-Знайдено: + 30 грудня 2011 року Президент України Віктор Янукович указом № 1209/2011 скасував День Свободи. Цим же ж указом він скасував День Соборності 22 січня і встановив нове свято — День Соборності та Свободи України[25][26]. Рішення президента викликало неоднозначну реакцію в парламенті.[27] За даними тижневика «Дзеркало тижня», приводом для скасування Дня свободи стало те, що президент В. Янукович не знав, як себе поводити у цей день на офіційному рівні.[28]


Зобр:1шт.


Назва:Осецький Олександр Вікторович

-Знайдено: + З 15 листопада 1918 р. — Наказний Отаман УНР та за сумісництвом начальник Генерального штабу військ Директорії. З 22 січня 1919 р. — за сумісництвом заступник Військового міністра УНР та головний інспектор військ УНР. З 7 квітня 1919 р. — командувач Холмської групи Дієвої армії УНР (одночасно — в. о. Наказного Отамана УНР). Після розгрому Холмської групи 17 травня 1919 р. обіймав лише посаду Наказного Отамана. 26 липня 1919 р. був усунутий з цієї посади та призначений військовим радником місії УНР в Італії. Але до Італії так і не від'їхав, приватно мешкав у Кам'янці-Подільському, оскільки уряд УНР не виділив коштів для місії. У грудні 1919 р. перейшов на територію, зайняту польськими військами. З 26 грудня 1919 по 6 січня 1920 — Військовий комісар Директорії України.


Зобр:1шт.


Назва:Кот Юрій Миколайович

-Знайдено: + Народився 22 січня 1966 року у м. Красноармійську Донецької області (Україна).


Назва:Алмаші Золтан Гаврилович

-Знайдено: + Зо́лтан Гаври́лович А́лмаші (* 22 січня 1975, Львів) — український композитор, віолончеліст, лауреат премії імені Льва Ревуцького (2003).


Зобр:1шт.


Назва:Бажанів Віктор Петрович

Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + З 4 серпня 1918 року — помічник корпусного інженера 2-го Подільського корпусу Армії Української Держави. Станом на 22 січня 1919 року — корпусний інженер 10-го дієвого корпусу Дієвої армії УНР. Подальша доля невідома.


Назва:Свята та пам'ятні дні в Україні

-Знайдено: + | 22 січня


Назва:Генеральний писар

-Знайдено: + # В 1917-18 роках — член Генерального секретаріату УЦР УНР, вища службова особа Української Народної Республіки. Вів справи українського уряду, зберігав державну печатку, стверджував законність та чинність документів. Посада генерального писаря існувала з 15 (28 червня) 1917 року до 9 (22 січня) 1918 року.
   Генеральними писарями були Павло Христюк, Олександр Лотоцький. З листопада 1917 — справи Генерального секретаріату вів заступник генерального писаря Іван Мірний. 22 січня 1918 року у зв'язку з перетвореннями Генерального секретаріату у Раду Народних Міністрів УНР, замість генерального писаря було встановлено посаду державного писаря. Державним писарем УНР став Іван Мірний. В період Української Держави функції генерального писаря виконував державний секретар.


Зобр:1шт.


Назва:Бондарєв Костянтин Анатолійович

-Знайдено: + З 22 січня 2007 року — член партії ВО «Батьківщина». У виборчій кампанії 2007 року працював заступником керівника Київського обласного штабу БЮТ з агітаційно-пропагандистської роботи, а також був закріплений за округом № 90.


Зобр:1шт.


Назва:Димитрій (Рудюк)

-Знайдено: + | періодкінець = 22 січня 2004
-Знайдено: + | періодпочаток_2 = 22 січня 2004
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 19 червня 1994 року Митрополитом Київським Філаретом був рукоположений в сан диякона, а 22 січня 1995 року в сан ієрея і призначений штатним священиком Володимирського кафедрального собору.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 22 січня 2004 року піднесений до сану архиєпископа.


Назва:Виселення українців з Польщі до УРСР

-Знайдено: + Насильницька депортація спочатку охопила чотири повіти: Ліський, Перемишльський, Сяноцький і Любачівський. По мірі розвитку акції депортації військові підрозділи передислоковувалися до решти повітів, населених українцями. На Лемківщині розпочато виселення з місцевості, котра лежала в приграничній смузі, використовуючи як правову підставу розпорядження міністра внутішніх справ Польщі від 22 січня 1937 року про прикордонну зону держави.


Назва:Парипси

-Знайдено: + 22 січня 1683 року можна вважати датою першої письмової згадки про село Парипси. Згадка про село Парипси у Інвентарі обезлюднених сіл, що адміністративно підпорядковувалися волосному містечкові Паволоч («ф. 15, оп. 1, спр.3 арк.37 зв.,39»)


Назва:Коросташов Олександр Григорович

-Знайдено: + Народився 22 січня 1942 (с.Камінне, Котелевський район, Полтавська область); укр.; батько Григорій Трохимович (1918-1965) - колгоспник, учасник війни; мати Євдокія Семенівна (1921) - колгоспниця, пенс.; дружина Катерина Марківна (1947) - медсестра, пенс.; син Володимир (1966) - лісник СВК "Батьківщина"; син Олександр (1972) - лісоруб СВК "Батьківщина".


Назва:Хмельницька АЕС

-Знайдено: + | Початок будівництва = 22 січня 1981


Зобр:2шт.


Назва:Аварія на об'єктах ЖКГ в Алчевську взимку 2006

-Знайдено: + 22 січня 2006 року системи опалення в місті практично повністю заморозилися. Внаслідок помилки комунальних служб, незважаючи на морози та припинення опалення, воду з труб не злили, через що замерзаюча вода їх розірвала. В результаті опалювальне обладнання в більшості алчевських будинків було заморожено і порепалося. Близько 60 тисяч мешканців міста опалювали своє житло тільки індивідуальними електричними обігрівачами. Через кілька днів каналізаційні системи також заморозилися, через відсутність теплої водопровідної води.


Назва:Кричильськ

-Знайдено: + 22 січня 1943 року на хуторі Поляна поблизу села відбувся крайовий збір ОУН(б), приурочений святкуванню Дня Злуки[29]


Назва:Світязь (село)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 22 січня 1834 року світязька церква зго­ріла від недопаленої свічки. На початку 1840-х років стараннями сина Ксаверія графа Владислава Браницького у Світязі розпочато будівництво мурованої церкви. Село тоді налічувало 140 дворів і 1150 жителів. Будівництво ж храму закінчила дружина Владислава — графиня Роза Станіславівна Потоцька вже після смерті чоловіка.


Назва:Губерський Леонід Васильович

-Знайдено: + * Орден Свободи (22 січня 2013) — за значний особистий внесок у соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові досягнення, багаторічну сумлінну працю[30]


Назва:Великі Кринки

-Знайдено: + Весною 1924 році у Великих Кринках було насаджено громадський сад із 1200 дерев під назвою Ленінський. 1926 у В-Кринках — 459 дворів, 2394 жителі. 26 серпня 1928 створено Великокринківський район із частин Глобинського, Манжеліївського і Семенівського районів. У тому ж році тут організовано машинно-тракторне товариство «Незаможник» та птахівничо-кооперативне товариство «Своя праця», у 1928 — садово-виноградно-пасічне кооперативне товариство. На початку 1930 у Великих Кринках організовуються ТСОЗи «Згода», "Дружна сім"я", їм. Г. І. Петровського, «Пролетар», на базі яких створилися колгоспи. 2 вересня 1930 Великокринківський район ліквідовано, а його територію віднесено до Глобинського району. 22 січня 1935 знову створено Великокринківський район (тоді в складі Харківської області. З 22 вересня 1937 — у новоутвореній Полтавській області)[31].


Назва:Герб Рівного

-Знайдено: + Герб російського періоду затверджений 22 січня 1796 р. У горішній частині перетятого щита герб Новоград-Волинський; у долішній — в синьому полі троє воріт в срібних з'єднаних баштах на знак в'їзду до Рівного з трьох сторін.


Назва:Губельці

-Знайдено: + 22 січня 1943 року в Губельцях німецькими військами було розстріляно 12 сімей - 53 мирних жителі.


Назва:Олександр (Драбинко)

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + Указом Президента України Віктора Януковича № 35 від 22 січня 2013 року нагороджений орденом «За заслуги» II ступеня[32].


Назва:Іларіон (Шукало)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Після того, як 22 січня 1992 року єпископ Чернівецький Онуфрій (Березовський) не підписав Звернення єпископату України до патріарха Московського, Священного Синоду і всіх архієреїв Російської православної церкви з проханням надати УПЦ автокефалію, наступного дня Священний Синод УПЦ змістив його з кафедри і призначив керівником Івано-Франківської єпархії; Іларіона, натомість, — єпископом Чернівецьким і Буковинським, керівником Чернівецької єпархії[33]. Однак Онуфрій не виконав цього рішення і залишився в Чернівцях, через що Шукало не зміг зайняти нову кафедру. Тому 6 квітня 1992 року Священний Синод призначив його єпископом Херсонським і Таврійським, керівником Херсонської єпархії.


Назва:Дубов'язівка

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Хутір Дубов'язівка, підпорядкований Сім'янівській сільській раді, 1923 стає центром сільської ради Конотопського району. 22 січня 1935 року село Дубов'язівка стало районним центром Чернігівської області, а 10 січня 1939, після утворення Сумської області, було включено до її складу. З січня 1956 Дубов'язівка — селище міського типу, а 7 червня 1957 Дубов'язівський район ліквідовано і включено до складу Конотопського району. У 1930-ті роки в селі працювали лікарня на 25 ліжок, 2 медпункти, дитяча консультація, пологовий будинок на 30 ліжок, аптека, 11 крамниць.


Назва:Сергій (Генсицький)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 22 січня 1992 року був одним з трьох архієреїв, які не підписали Звернення до патріарха Московського, Священного Синоду і всіх архієреїв Російської православної церкви з проханням надати УПЦ автокефалію. Наступного дня Священним Синодом УПЦ зміщений з кафедри і призначений вікарієм Київської митрополії, однак, це рішення не було виконане, як, втім, і не було скасоване[34].


Назва:Гарвардський проект

-Знайдено: + У 1957 році на Третьому конгресі Союзу Українських Студентських Товариств Америки виступив Степан Хемич, котрий підняв питання про заснування кафедри українознавства в одному з американських університетів. Було створено Фонд катедр україністики, який повинен був займатися збиранням коштів для втілення такої ідеї. Степана Хемича було обрано керівником цього фонду[35]. 22 січня 1968 у Гарвардському університеті була офіційно відкрита перша в Америці кафедра історії України, з якої постав пізніше Український науковий інститут Гарвардського університету (УНІГУ).


Назва:Мірний Іван Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Від 22 січня 1918 року входив до складу Ради Народних Міністрів УНР, в якій займав пост Державного писаря.


Зобр:1шт.


Назва:Марченко Михайло Іванович

-Знайдено: + Михайло Іванович Марченко (19 вересня 1902 — 22 січня 1983) — український історик, автор численних праць з історії України доби середньовіччя, перший радянський ректор Львівського університету, дід журналіста і дисидента Валерія Марченка.


Назва:Степан (Чміль)

Підзаголовок:== Смерть ==
Знайдено: + Помер 22 січня 1978 р. після того, як відслужив св. Літургію. Він уже передбачав свою смерть, бо сходячи вниз з кімнати до каплиці, він віддав ключі одному семінаристу, кажучи: «Я вже більше їх не потребуватиму. Це буде моя остання Літургія». Як тільки закінчилася Служба Божа, йому стало дуже зле, а семінаристи відвели його до кімнати, де й помер.


Назва:Орден Свободи

-Знайдено: + # Губерський Леонід Васильович (22 січня 2013)[36]


Зобр:2шт.


Назва:Дерлеменко Анатолій Анатолійович

-Знайдено: + Народився 30 травня 1920 р. в Києві. Помер 22 січня 1979 р. там же.


Назва:Джигалова Людмила Станіславівна

-Знайдено: + Людми́ла Станісла́вівна Джига́лова (22 січня 1962, Харків) — українська легкоатлетка, дворазова олімпійська чемпіонка.


Зобр:1шт.


Назва:Віктор

Підзаголовок:== Іменини ==
Знайдено: + 22 січня, 23 лютого, 2 квітня, 1 травня, 29 вересня, 24 листопада[37]


Зобр:2шт.


Назва:Залюбовський Григорій Антонович

-Знайдено: + Григо́рій Анто́нович Залюбо́вський (* 1836 — † 10 січня (22 січня) 1898, Катеринослав, нині Дніпропетровськ) — український етнограф, фольклорист, етнолінгвіст, громадський діяч, письменник.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Григорій Антонович Залюбовський помер 10 січня (22 січня за новим стилем) 1898 року в Катеринославі. Місце його поховання невідоме.


Назва:Сердюк-Сумко Катерина Валеріївна

-Знайдено: + Катерина Валеріївна Сердюк-Сумко (22 січня 1983, Харків) — український, призер Олімпійських ігор.


Назва:Москаленко Віталій Федорович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Орден князя Ярослава Мудрого V ст. (22 січня 2004) — за визначний особистий внесок у розвиток охорони здоров'я, багаторічну плідну наукову і педагогічну діяльність[38]
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + nreg=87/2004 Указ Президента України № 87/2004 від 22 січня 2004 року «Про нагородження В. Москаленка орденом князя Ярослава Мудрого»]</ref>


Назва:Чорноморська козача флотилія

-Знайдено: + З метою залучили якомога більше українців на свій бік під час військових дій, 22 січня 1788 року імператриця Катерина II, підписала указ про створення «Війська вірних козаків». Козаки були підпорядковані генерал-аншефу О. Суворову, командуючому імператорськими військами. Суворову було доручено командувати 20 батальйонами, 38 ескадронами, флотилією та контролювати один із найважливіших у стратегічному плані Херсоно-Кінбурнський район.


Зобр:1шт.


Назва:Оборона Глухова (1664)

-Знайдено: + Оборона Глухова (22 січня9 лютого 1664 року) козацькими військами від військ Речі Посполитої відбувалась під проводом гетьмана І.Брюховецького й сталася під час походу Польщі на Лівобережжя.
-Знайдено: + 22 січня польське військо, козацькі полки Павла Тетері й татари, котрі знову прибули на допомогу королю, підійшли до Глухова. Залогу міста (в її складі перебували й росіяни) очолював генеральний суддя Животовський і київський полковник Василь Дворецький, якому вдалося належним чином підготуватися до оборони. 29 січня під проводом Стефана Чарнецького розпочався, за словами німецького офіцера Йоганна Магнуса фон Хапа, "нещасливий штурм".


Назва:Позачергові вибори до Тернопільської обласної ради 2009

-Знайдено: + «Українське демократичне коло» (2229 січня)[39]


Зобр:12шт.


Назва:Офіційні й інші ювілеї та пам'ятні дати в Україні 2009 року

-Знайдено: + * 90 років проголошення акту возз'єднання УНР і ЗУНР в єдину соборну Україну, День Соборності України (22 січня 1919);


Назва:Йов Угольський

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 22 січня 1938 - прийняв чернечий постриг.


Назва:Дідула Володимир Петрович

-Знайдено: + Дідула Володимир Петрович (* 22 січня 1961 р., с. Сновичі Золочівського району, Львівська область) — український журналіст, художник.


Назва:Альберт Газенбрукс

-Знайдено: + Альберт Газенбрукс (нід. Albertus Gustavus Franciscus (Albert) Hasenbroekx; псевдо: Західний; *22 січня 1915, м. Остенде, Бельгія — †7 вересня 1979, м. Брюгге, Бельгія) — бельгійський бухгалтер і крамар, відомий як радист УПА. Працював на радіостанції «Самостійна Україна» («Афродита») з 1943 по 1945 роки, передавав програми французькою та англійською мовами. У 1945 році його було спіймано НКДБ і він провів 8 років у таборах ГУЛАГ.
-Знайдено: + Альберт Газенбрукс народився 22 січня 1915 року в м. Остенде та вирос в Брюгге, де його батьки були власниками готелю-кафе «Белж». Він та його молодший брат були фламандцями та відвідували франкомовну католицьку школу у м. Юї (Валлонія) після закінчення якої він записався до фр. Ecole Supérieure de Commerce d'Anvers[40] (Вищої Єзуїтської Школи Торгівлі в Антверпені) у 1934 році (котру він не закінчив). Він був покликаний до бельгійської армії у 1936 році[41]. Після одруження у 1937 році пара переїхала до столиці Брюсселю, де народилася їх донька Франсін у 1938 році. У лютому 1939 року Газенбрукс почав працювати у філії продуктового магазину Delhaize.


Зобр:3шт.


Назва:Юрженко Тимофій Іванович

-Знайдено: + Тимофій Іванович Юрженко (*22 січня 1905, с. Братівка, Херсонщина (зараз Снігурівський район Миколаївської області) — †5 травня 1973) — радянський хімік, доктор технічних наук (1953), професор (1954). Творець нового типу перекисних монометрів на і на їх основі — перексидатних синтетичних каучуків.


Назва:Орден «За доблесну шахтарську працю»

Підзаголовок:=== Нагородження ===
Знайдено: + * 22 січня 2013 року орденом III ступеня був нагороджений гірник очисного забою відокремленого підрозділу «Шахта „Прогрес“» державного підприємства «Торезантрацит» (Донецька область) Р. М. Бідношеєв.[42]


Назва:Сапеляк Степан Євстахійович

-Знайдено: + 17 листопада 1973 році був виключений з комсомолу, а згодом і з ВНЗ. З лютого 1973 року перебуває під слідством в Тернопільському КҐБ, як учасник молодіжної підпільної групи, яка у ніч 22 січня 1973 р. на честь 50-річниці Акту Злуки УНР і ЗУНР в м. Чорткові вивісили жовто-блакитні прапори й розклеїли летючки із протестом й закликом: «звільнити політв'язнів із радянських тюрем й концтаборів..». Слідчими органами КҐБ йому було інкриміновано «написання й виготовлення» віршів тенденційно націоналістичних, що опорочують своїм змістом радянський та суспільно-політичний лад Союзу РСР", віршів антирадянського «наклепницького» змісту з метою «підриву й повалення суспільно-політичного ладу в СРСР та відриву Радянської України від Союзу..», а також звинувачення у так званій «антирадянській агітації та пропаганді».


Зобр:5шт.


Назва:Росохацька група

-Знайдено: + У ніч проти 22 січня 1973 року у Чорткові група провела акцію: встановила чотири синьо-жовті прапори та розвішала прокламації до 55‑ої річниці проголошення Четвертого Універсалу Української Центральної Ради в Києві.


Назва:Дем'янчук Григорій Семенович

-Знайдено: + Григо́рій Семе́нович Дем'янчу́к (* 20 вересня 1936, село Карпилівка, нині Білогірського району Хмельницької області — † 22 січня 2001, Рівне) — український журналіст, краєзнавець, письменник. Заслужений журналіст України (1986).


Назва:Політична партія «Праведність»

Підзаголовок:==Заснування==
Знайдено: + 22 січня 2010 р. зареєстрована Міністерством юстиції.


Назва:Нагороди УНР

-Знайдено: + На еміграції український уряд заснував низку орденів, медалей, військових нагород, пам'ятних знаків тощо для нагородження учасників Української революції 1917—1921 років, учасників військових формувань січових стрільців, учасників національно-визвольної боротьби пізнішого часу тощо. Серед них: медаль на честь 10-річчя відбудови Української держави, яка встановлена 1927 р. з ініціативи членів Директорії УНР Ф. Швеця та А. Макаренка. Нагородження розпочалося 1927 р. Ювілейний Хрест Директорії УНР «10-ліття з'єднання українських земель» встановлений 22 січня 1929 р. з ініціативи членів Директорії УНР Ф. Швеця та А. Макаренка.
-Знайдено: + |22 січня1929


Зобр:4шт.


Назва:Пам'ятники Батурина

-Знайдено: + | Гетьмани. Молитва за Україну, меморіал [43] || 22 січня 2009 року || на Майдані Гетьманської слави || || Пам'ятник є композицією, що включає у себе постаті п'яти гетьманів, життя яких було пов'язане з Батурином — Дем'яна Многогрішного, Івана Самойловича, Івана Мазепи, Пилипа Орлика та Кирила Розумовського. Відкриття пам'ятника здійснював особисто Президент України Віктор Ющенко
-Знайдено: + | Мати, що проводжає синів у військо || 22 січня 2009 року || на Майдані Гетьманської слави || ||


Зобр:15шт.


Назва:Гук Ігор

-Знайдено: + І́гор Гук (*22 січня 1952, Гданськ, Польща) — хірург-трансплантолог, громадський діяч. Доктор медицини, професор, іноземний член НАН України (2000). Почесний професор Львівського медичного університету (1997).


Назва:Леандро Алмейда

-Знайдено: + | пк-поновлення = 22 січня 2013
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 22 січня 2013 року, після 3,5 років виступів у Києві, Леандро Алмейда повернувся на Батьківщину, де став захищати кольори клубу «Корітіба», з яким підписав контракт на три роки[44].


Зобр:1шт.


Назва:Великобірківська селищна рада

-Знайдено: + |ХОМ’ЯК Микола Іванович нар. 1946||10 березня 1989 - 22 січня 1992 || ХХ, I (1990-1994)
-Знайдено: + |ПОНИТА Теодозій Володимирович *1951 || 22 січня 1992 - 7 липня 1994|| I (1990-1994)


Зобр:9шт.


Назва:Мишковський Євген Васильович

-Знайдено: + Під час перебування подружжя Мишковських у Києві Центральна Рада своїм Четвертим Універсалом від 22 січня 1918 року проголосила незалежність України і розгорнула розбудову української армії. Полковник Мишковський з 10 березня 1918 року працює в українському Генеральному штабі в Києві; читає лекції з політичної географії в Інституті Близького Сходу. Разом з начальником Генерального штабу полковником О. Сливинським та мічманом М. Білинським у складі очолюваної С. Шелухиним української делегації на перемовинах з Раднаркомом. Різко негативно ставився до приватних охоронних загонів та каральних експедицій, про що 9 вересня написав доповідну Генштабу. Залишився він в штабі і після гетьманського перевороту. Дружина працювала у військовій лікарні. Після початку протигетьманського повстання вирушив до Одеси, у Фастові заарештований. Під час антигетьманського повстання полковника Мишковського та генерала Омеляновича-Павленка арештували повстанці. На прохання військового міністра Західно-Української Республіки полковника Дмитра Вітовського, головний отаман Симон Петлюра відряджає 40-річного генерала Омеляновича-Павленка в Галичину, де його призначають командувачем армії ЗУНР. Євгена Мишковського 10 грудня — на посаду начальника штабу цієї ж армії. Через декілька днів командарм Омелянович-Павленко захворів, УГА фактично керує Мишковський. Під безпосереднім керівництвом нового командування у грудні-січні проведено корінну реорганізацію війська, створено, по суті, нову Українську галицьку армію з чіткою структурою; в її основу покладено три корпуси, до складу яких входили чотири піхотні бригади.


Зобр:3шт.


Назва:Хоралов Аркадій Дмитрович

-Знайдено: + Хоралов Аркадій Дмитрович (*22 січня 1951, м. Мелітополь Запорізької області) — поет, композитор, співак, соліст популярних ВІА «Червона рута», «Самоцвіти» і «Червоні маки».


Зобр:1шт.


Назва:Куліш Яків Савелійович

-Знайдено: + Кулі́ш Я́ків Саве́лійович (7 грудня 1904, Кишинів — 22 січня 1999, Москва) — український кінооператор.


Назва:Воїни-інтернаціоналісти на Тернопільщині

-Знайдено: + * Гальчук Орест (22 січня 1965, с. Сапова Теребовлянського району — 18 жовтня 1984);


Назва:Новиков Юрій Уарович

-Знайдено: + Народ. 14 вересня 1930 р. в м. Бердянську Запорізької обл. в родині військовослужбовця. Помер 22 січня 1997 р. в Києві. Закінчив Київський державний університет ім. Т. Г. Шевченка (1953) та аспірантуру при відділі кінознавства Інституту мистецтвознавства, фольклору та етнографії ім. М. Т. Рильського АН УРСР (1962). Працював лектором лекційно-пропагандистського бюро Будинку Офіцерів КВО, редактором відділу кінопередач Київської студії телебачення, старшим редактором Управління по виробництву фільмів Міністерства культури України (19531959), заступником головного редактора сценарної колегії Держкіно України.


Назва:Омельчук Олексій Володимирович

-Знайдено: + Народився 25 березня 1911 р. в с. Устилуг Волинської області. Помер 22 січня 1981 р. в Києві. Закінчив Київський театральний інститут (1935). Виступав у театрах Харкова та Києва (19461981), на сцені Театру ім. І.Франка.


Назва:Соломонов Михайло Арсенович

-Знайдено: + Народ. 3 вересня 1911(19110903) р. у м. Києві в родині залізничника. Помер 22 січня 1987 р. там же. Навчався на сценарному відділі Київського кіноінституту (1933). Працював у газетах «Більшовик», «Вісті», «Советская Украйна», завідував відділом мистецтв у «Літературній газеті», був власним кореспондентом по Україні газети «Советская культура», заступником відповідального редактора газети «Культура і життя».


Назва:Солошенко Леонтій Авксентійович

-Знайдено: + Народ. 24 жовтня 1923 р. в м. Бровари в родині інженера. Помер 22 січня 1991 р. в Києві. Навчався на філологічному факультеті Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка (1944), на театрознавчому та кінознавчому факультетах Київського інституту театрального мистецтва ім. І.Карпенка-Карого (19441945).


Назва:Герб Бершаді

-Знайдено: + Історичний Герб Бершаді був затверджений 22 січня 1796 року. У горішній частині перетятого щита герб Брацлавський; в долішній — в срібному полі старовинне земляне укріплення, яке розташоване біля цього міста, що не має, втім, особливих відмінностей


Зобр:3шт.


Назва:Київське генерал-губернаторство

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Південно-Західний край складався з трьох губерній — Волинської, Подільської і Київської. Утворений 22 січня 1832 року, коли Василя Левашова призначили військовим губернатором Київським і генерал-губернатором Поділля та Волині.


Назва:Симчич Мирослав Васильович

Підзаголовок:== Арешт ==
Знайдено: + 22 січня 1982 в Запоріжжі в помешканні дружини Мирослава Симчича за її відсутності був проведений таємний обшук. Упродовж півтори години невідомі щось робили в квартирі. Міліція, яку викликали сусіди, відмовилася вживати будь-яких заходів.


Назва:Прем'єра пісні

-Знайдено: + 22 січня 2011 року в Бучі, в кіномистецькому центрі «Акваріус» відбувся гала-концерт 11-го фестивалю. Переможцями визначені:


Назва:Корнійчук Микола Павлович

-Знайдено: + Корнійчук Микола Павлович (22 січня 1920, Бобрик — 22 липня 2003, Київ) — український радянський математик, академік НАН України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 22 січня 1920 року в селі Бобрик (нині Петриковського району Гомельської області Білорусі). Учасник німецько-радянської війни.


Зобр:1шт.


Назва:Краснов Борис Аркадійович

-Знайдено: + Борис Аркадійович Краснов (прізвище при народженні — Ройтер; нар. (22 січня 1961, Київ) — художник-сценограф, дизайнер, продюсер, президент і художній керівник російської фірми «Краснов дизайн». Почесний член Російської Академії Художеств, лауреат премії Москви в галузі літератури та мистецтва (1995), восьмикратний лауреат російської Національної премії «Овація» (1994–1996), член Спілки театральних діячів Росії та ін.
-Знайдено: + Народився 22 січня 1961 року в Києві. У 1978 році закінчив Республіканську художню середню школу імені Тараса Шевченка, з 1979 року по 1985 рік навчався на театрально декораційне відділенні живописного факультету Київського Державного художнього інституту.


Назва:Филип (Осадченко)

-Знайдено: + Фили́п (Оса́дченко), архієпи́скоп Полта́вський і Ми́ргородський (нар. 2 липня 1956, м. Дніпропетровськ) — архієрей Української Православної Церкви (Московського Патріархату)[45]. Хіротонісаний у єпископа 2001 року і відтоді очолює Полтавську єпархію УПЦ. Голова Синодального відділу релігійної освіти і катехизації, голова Синодального відділу місіонерства УПЦ, ректор Полтавської місіонерської духовної семінарії. Тезоіменитство - 22 січня.


Назва:Православ'я на Черкащині

-Знайдено: + *Михайло (Лузін) (22 січня 187819 березня 1883)


Зобр:8шт.


Назва:Єпископат Українського екзархату

Підзаголовок:=== О ===
Знайдено: + Онуфрій (Гагалюк) — 22 січня 1923 хіротонісаний у єпископа Єлизаветградського, вікарія Одеської єпархії; в 1924  заарештований; з 1926  в ув'язненні; розстріляний 1 червня 1938.


Назва:Кіровоградська єпархія Українського екзархату

-Знайдено: + *Священномученик Онуфрій (Гагалюк), єпископ Єлизаветградський, вікарій Херсонської єпархії (22 січня 19231924)


Зобр:3шт.


Назва:Горбатюк Дем'ян Лаврентійович

-Знайдено: + Горбатюк Дем'ян Лаврентійович (* 22 січня 1941 — † 27 вересня 2007) — відомий український науковець, хірург-трансплантолог, лікар-морфолог-андролог, педагог, громадський діяч. Автор понад 300 наукових праць та ряду винаходів у галузі хірургії. Доктор медичних наук, академік Академіі наук вищої освіти України, завідувач кафедри оперативної хірургії і топографічної анатомії Київського медичного університету Української асоціації народної медицини, професор кафедри оперативної хірургії і топографічної анатомії Київської національної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика, генерал-майор Козацтва України (2001).


Назва:Список міністрів Кабінету Міністрів України

-Знайдено: + |7 листопада 1917 — 22 січня 1918
-Знайдено: + |22 січня 1918 — 29 квітня 1918


Зобр:11шт.


Назва:Верховинський національний природний парк

-Знайдено: + | заснований = 22 січня 2010
-Знайдено: + Верхови́нський націона́льний приро́дний парк — природоохоронна територія на території Верховинського району Івано-Франківської області. Парк створений згідно з указом президента України Віктора Ющенка 22 січня 2010 року.
-Знайдено: + У січні 2010 р. відповідно до Указу Президента України (22 січня 2010 р. № 58) з метою збереження біорізноманіття та цілісності природних комплексів Чивчинських і Гринявських гір, відтворення та раціонального використання рослинного і тваринного світу, унікальних природних комплексів, які мають особливу природо-охоронну, історичну, наукову, пізнавальну, освітньо-виховну та рекреаційну цінність і було створено національний природний парк «Верховинський».


Назва:Хотинський національний природний парк

-Знайдено: + | заснований = 22 січня 2010
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Природний парк створено 22 січня 2010 року згідно з указом Президента України Віктора Ющенка для збереження цінних природних та історико-культурних комплексів і об'єктів у басейні річки Дністер.


Назва:Гінтов Олег Борисович

-Знайдено: + Оле́г Бори́сович Гі́нтов (*22 січня 1935, м. Тараща, Київської області
-Знайдено: + Гінтов Олег Борисович народився 22-го січня 1935-го року в місті Тараща Київської області.


Назва:Арсенал (завод)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Під час січневого заколоту більшовиків у 1918 році, робітники «Арсеналу» не брали активної участі, на відміну від войовничих більшовиків Подолу. Після розгрому збройного заколоту війська Симона Петлюри, що повернулися до Києва, взяли штурмом «Арсенал», за стінами і баштами якого ховався більшовицький осередок і примкнулі до них робітники. 22 січня 1918 через виснаження сил і вичерпання боєприпасів арсенальці припинили бої. 26 січня радянські війська ввійшли в Київ і звільнили сотні арештованих арсенальців. 750 загиблих було поховано в братській могилі в Маріїнському парку.


Зобр:2шт.


Назва:Савченко Микола Лаврінович

-Знайдено: + У січні 1945 року сотня перейшла згідно з наказом Головного Військового Штабу УПА на північно-східню Тернопільщину вже без Петра Миколенка, який тяжко захворів на запалення нирок. Однак, восени «Байда» був покликаний на посаду курінного ад'ютанта й підвищений до старшого булавного з датою старшинства від 1 січня 1946 року. У лютому 1946 р. «Байда» був призначений заступником командира 26-го (Лемківського) ТВ «Лемко» та командиром Перемиського куреня. Від весни цього року він діяв зі своїми сотнями на Перемищині й був підвищений у званні до хорунжого з датою старшинства від 22 січня 1946 року.


Зобр:4шт.


Назва:Артеменко Степан Єлизарович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Народився 22 січня 1913 року в селі Рацулово Іванівського району Одеської області. Українець. Закінчив 7 класів середньої школи та курси зоотехників. Працював заступником бригадира колгоспу.


Назва:Сердюцька дивізія (1918)

-Знайдено: + Проте, новий рік розпочався для армії УНР, та, Січових Стрільців зокрема, дуже невдало. Північна група військ УНР була розбита. Наприкінці січня 1919 року 3-й Січовий полк стояв в столиці, забезпечуючи порядок в місті. 4-й січовий полк разом із кінним Лубенським полком, спочатку входили до Ударної Групи, вели зі змінним успіхом бої під Гребінкою[46]. Сердюцькі відділи у складі групи полковника Романа Самокишина невдало боронили Синельникове. 22 січня 1919 року почалася оборона станції Синельникове від наступу більшовицьких частин[47]:


Зобр:14шт.


Назва:Молочний Андрій Сергійович

Підзаголовок:===Рюрікі===
Знайдено: + 22 січня 2011 року на ICTV стартувало нове скетч-шоу "Рюрікі", зйомками якого займався Андрій Молочний і його студія «Молочний Продакшн». В основі сюжету серіалу «Рюрікі» — життя молодого вчителя історії, якого доля закинула працювати на забутий Богом український хутір Рюрики. Тут столичного інтелігента чекає захоплююча любовна історія і маса комічних ситуацій з колоритними мешканцями хутора. Ще більші пристрасті розпалюються у фантазіях вчителя — там він асоціює всі свої життєві ситуації з моментами світової історії та ситуаціями, які відбувалися в житті відомих особистостей минулого.


Назва:Запорізька обласна універсальна наукова бібліотека імені О. М. Горького

-Знайдено: + дата заснування = 22 січня 1904 року|
-Знайдено: + Запорізька обласна універсальна наукова бібліотека імені О. М. Горького (ЗОУНБ ім. О. М. Горького) — належить до провідних бібліотек Запорізької області. Дата заснування — 22 січня 1904 року. У 2004 році заклад відзначив своє сторіччя.
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Історія Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки імені О. М. Горького починається 22 січня 1904 року із затвердження Статуту Олександрівської міської громадської бібліотеки Єкатеринославської губернії, а першого користувача новоутворена бібліотека прийняла 15 січня 1905 р.


Зобр:7шт.


Назва:Палій-Неїло Борис Васильович

-Знайдено: + У червні 1917 звернувся до українського представництва у Москві з проханням перевести на службу до української армії. В 1917 — учасник Першого і Другого Українських Військових З'їздів. Був обраний до складу Українського Військового Генерального Комітету на посаду помічника інспектора артилерії, невдовзі призначений командантом українських військових частин на Полтавщині та начальником міського гарнізону. З кінця грудня 1917 — начальник українізованого 1-го Тракторного артилерійського дивізіону. Навесні 1918 став організатором гарматних частин в українських корпусах. Начальник організаційного відділу управління Інспектора артилерії військ Центральної Ради, згодом — Армії Української Держави. За Гетьманату — помічник командуючого військами у Києві. Командував 6-м гарматним полком, служив у залізничній охороні Конотопсько-Бахмацького району, був помічником генерального писаря І.Полтавця-Остряниці. З жовтня 1918 — Генеральний писар Українського Козацтва. Восени 1918 підтримав Директорію УНР, організатор військового параду 22 січня 1919 у Києві на честь Злуки ЗУНР і УНР. У 1919-20 перебував на командних посадах в Армії Української Народної Республіки. 1920 брав активну участь в боях під Вінницею. 3 липня 1920 — генерал для особливих доручень при Головному Отамані С. Петлюрі, викладач артилерії у Юнацькій школі.


Зобр:1шт.


Назва:Музей Української революції 1917—1921 років

-Знайдено: + Створений Українським інститутом національної пам'яті та урочисто відкритий 22 січня 2009 р. під час відзначення 90-ліття Акта Злуки ЗІНР та УНР. Від 2012 р. цей день, згідно з указом Президента України, відзначаємо як День Соборності та Свободи України. Відкритий як Музей Української Народної Республіки згодом одержав сучасну назву.
-Знайдено: + До експозиції музею входять історичні предмети та докумети часів УНР, ЗУНР, Української Держави, Директорії УНР, Першого та Другого зимового походів УНР. Експонати музею були одержані зокрема від останнього Президента УНР в екзилі М. Плав'юка, Бібліотеки ім. О. Ольжича, окремих громадянами України та українців діаспори. Центром експозиції є IV Універсал Центральної Ради яким проголошено повну державну самостійність УНР 22 січня 1918 року. Відвідування музею безкоштовне.


Назва:Труш Володимир Євдокимович

-Знайдено: + Труш Володимир Євдокимович (*22 січня 1941, м. Носівка, Чернігівська область) — кандидат економічних наук (1972), професор (1991), голова Херсонської обласної Спілки економістів України (з 10.06.2002). Член Президії Спілки економістів України (з 31.10.2001). Заслужений працівник освіти України.


Назва:Могитич Іван Романович

-Знайдено: + Іван Романович Моги́тич (*22 січня 1933, с. Підліски, Верховинський р-н — †4 червня 2006) — народний архітектор України (1996), директор Українського регіонального спеціалізованого науково-реставраційного проектного інституту «Укрзахідпроектреставрація», член Комітету із Державної премії України в галузі архітектури.[48]


Назва:Власенко Василь Євтихійович

-Знайдено: + Василь Євтихійович Власенко (31 липня 1909, Могилів22 січня 1970) — український радянський державний діяч, вчений-економіст.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 22 січня 1970 року. Похований в Києві на Байковому кладовищі (ділянка № 1).


Зобр:1шт.


Назва:Герб Хмельницького

-Знайдено: + Герб Проскурова часів Російської імперії відрізнявся від сучасного сильніше ніж попередній, оскільки складався з двох різних частин: верхньої та нижньої. Був затверджений 22 січня 1796 року. Свідчення використання цього герба можна знайти в судових актів.Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>}}


Зобр:13шт.


Назва:Захаренко Іван («Грань»)

-Знайдено: + Після виселення українців Лемківщини під час акції «Вісла», І. Захаренко влітку 1947 р. перейшов з групою повстанців (зокрема «Степаном» та «Іваськом» із сотні «Хріна») на територію Львівського краю ОУН. Зберігся документ, в якому надрайонний провід ОУН Миколаївщини — Щиреччини 12 липня 1948 року повідомляє командира «Граня» про те, що той відзначений Золотим Хрестом бойової заслуги 1 кл. В цьому терені перебували і інші повстанські командири Лемківщини, зокрема колишній командир тактичного відтинка ТВ-«Лемко», майор Мізерний Василь-«Рен»-„Лоза“ (виконував обов'язки окружного організаційного референта Городоччини, навесні 1949 р. повернувся в Карпати) та колишній командир сотні поручник «Стах» (загинув взимку 19481949 рр. у с. Колодруби Миколаївського району). 2 вересня 1948 р. наказом ГВШ ч. 2/48 «Грань» підвищений до ступеня хорунжого УПА з датою старшинства 22 січня 1947 р.


Назва:Харват Олександр Миколайович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Народився 22 січня 1959 року у м. Здолбунів Рівненської області, Україна.


Зобр:4шт.


Назва:Ворвулєв Микола Дмитрович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 9 (22 січня) 1917 року в місті Павловськ (нині Воронезька область Росії). Брав уроки співу в Мінську в В. Ф. Карина. Був учасником червоноармійській художньої самодіяльності (з 1939 року — соліст Ансамблю пісні і танцю Білоруського військового округу). У 1946 році дебютував в партії Ескамільо («Кармен» Бізе) на сцені Білоруського театру опери та балету, одночасно займався в Мінській консерваторії по класу співу Є. Е. Вітінга. В 1956 році отримав звання Народного артиста СРСР. У 19571967 роках — соліст Українського театру опери та балету імені Т. Г. Шевченка в Києві. Гастролював за кордоном з 1955 року (Польща, Югославія, НДР, Англія).


Зобр:1шт.


Назва:Список кавалерів ордена Свободи

-Знайдено: + |22 січня 2013
-Знайдено: + |[49]


Зобр:26шт.


Назва:Хронологія історії України - 5 (з 1990 року)

-Знайдено: + | 1990 || 22 січня: Акція Народного Руху України «Живий ланцюг» — на честь 71-ї річниці злуки УНР та ЗУНР від 0,5 до 5 млн людей взялись за руки, створивши живий ланцюг між Львовом і Києвом.
-Знайдено: + 22 січня: Аварії тепломереж в Алчевську та Олександрії. Без тепла у люті морози залишились бл. 200 тис. людей.
-Знайдено: + 22 січня: Президент України Віктор Ющенко присвоїв Степану Бандері звання Героя України


Назва:Міністерство аграрної політики та продовольства України

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 22 січня 1918 року Генеральне секретарство земельних справ було перейменовано у Міністерство земельних справ, яке мало ті ж самі повноваження і функції, але більш розширену структуру. Першим міністром став М.М. Ковалевський.


Назва:Романик Йосафат Василь

-Знайдено: + Ієромонах Йосафат Романик помер 14 січня 2007 р., після важкої хвороби, в лікарні Кардіологічного інституту у Варшаві. 22 січня 2007 р. був похований у гробниці отців Василіян на кладовищі Брудно (Варшава).


Назва:Микола Данченко

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 22 січня 1919 року, після того, як був арештований Петро Болбачан та захворів на тиф Омелян Волох, став в.о. командувача Запорізького корпусу Дієвої армії УНР. Обіймав цю посаду до 18 березня 1919 року.


Назва:Свірьопкін Павло Михайлович

-Знайдено: + Павло Михайлович Свірьопкін (22 січня 1914, Дорошівка — 19 квітня 1965, Київ) — радянський офіцер, Герой Радянського Союзу, у роки радянсько-німецької війни командир танкового батальйону 65-ї танкової бригади 11-го Радомсько-Берлінського танкового корпусу 69-ї армії 1-го Білоруського фронту, майор.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 22 січня 1914 року в селі Дорошівці (тепер Вознесенського району Миколаївської області) в сім'ї селянина. Українець. Закінчив 7 класів школи і школу ФЗУ. Працював у колгоспі. З 1933 року працював слюсарем на московському Метробуді. Після строкової служби працював бригадиром на будівництві Палацу Рад при РНК СРСР.


Зобр:1шт.


Назва:ТОВ «Горобина»

-Знайдено: + Вже після приходу радянських військ 22 січня 1944 року в області був утворений Сумський спиртотрест, і почалося відновлення заводу. Вже у цьому (1944), коли ще до ладу не вичистили завали і приміщення, підприємство одержало від Сумського спиртотресту виробничий план на випуск 4 000 дкл горілки, 2 000 дкл морсів, 500 дкл соків. Тоді ж був сформований перший асортимент спиртвиробів: за гіркими — 5 видів, за солодкими — 5 видів, лікерів — 1 вид. На заводі тоді працював 61 робітник. Виробіток продукції на одного робітника склав 55 000 рублів.


Зобр:1шт.


Назва:Кентржинський Богдан Антонович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився в родині вчителів шляхетського походження. Його батько Антон був відомий кооператор і громадський діяч у Рівному, а матір за радянських часів заслали до Казахстану. У 1936 р. Богдан Кентржинський закінчив рівенську гімназію ім. Пекарського і вступив на гуманістичний відділ Варшавського університету, а з 1937 р. одночасно слухав лекції і у варшавській Високій школі журналістики. У 19381941 рр. він студіює в університетах Франкфурта-на-Майні, Осло і Берліна й активно працює в Українському національному об'єднанні в Німеччині. Членом ОУН став наприкінці 1930-х рр. (псевдоніми: Доктор, Кент, Орловський, В. Сіверський, Шапара). Після розколу ОУН залишився серед прибічників полковника Андрія Мельника. У липні 1941 р. призначений головою Проводу українських націоналістів (ПУН), уповноваженим ОУН у Фінляндії й з січня 1942 р. постійно живе в Гельсинкі. У спогадах він писав, що Мельник поставив перед ним три завдання: «а) національна й соціальна опіка над українськими полоненими; б) створення з них національного леґіону; в) наладнання української інформаційної й пропаґандивної служби». У квітні 1942 р. він заснував Українське інформаційне бюро для Фінляндії і Скандинавії (УІФС), яке публікувало бюлетень фінською, німецькою і шведською мовами, а також готувало матеріали для української преси. Влітку цього ж року Кентржинський починає видавати часопис «Українець у Фінляндії». Завдяки діяльності УІФС у фінській пресі впродовж 19421944 рр. з'явилося приблизно 800 статей, присвячених Україні й українській тематиці. Зокрема, 22 січня 1943 р. у фінських газетах опубліковано майже 80 статей, присвячених 25-літтю проголошення державної незалежности України, з них 40 передовиць. Кентржинський виступав з лекціями про Україну в Географічному товаристві Фінляндії (лютий 1942 р.) та на спільному засіданні трьох історичних товариств.


Назва:Головченко Анатолій Петрович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Відзначився у боях за визволення Польщі. У ніч на 20 січня 1945 року батальйон почав штурм сильно укріпленого міста Бжесця-Куявського і оволодів містом. У ході бою було знищено до 300 ворожих солдатів і офіцерів, захоплено 50 підвод з військовим спорядженням, 16 гранатометів і багато іншої зброї. 22 січня 1945 року батальйон, діючи в передовому загоні, увірвався в населений пункт Подгуже (нині в межах польського міста Торуня), забезпечивши вихід бригади до Вісли.


Зобр:1шт.


Назва:Головатий Михайло Іванович

-Знайдено: + Михайло Іванович Головатий (нар. 22 січня 1943, с. Братишів, Тлумацький район)  — український краєзнавець, дослідник історії Станиславова. Член Національної спілки краєзнавців України. Депутат Івано-Франківської обласної ради I демократичного скликання (1990–1994). Почесний працівник туризму (2003), заслужений працівник культури України (2007). Автор книг «Етюди старого Станислава» (2007) та «200 вулиць Івано-Франківська» (2010).


Назва:Е-бібліотека «Чтиво»

-Знайдено: + Після тривалої розробки, наповення та тестування, 22 січня 2008 року, до Дня Соборності України, офіційно відкрито оновлену версію «Чтива», що працює на основі динамічного двигуна з новими, набагато ширшими можливостями. Формат файлів, які зберігаються у бібліотеці, практично нічим не обмежується. Е-бібліотека «вийшла на інтернет-орбіту» о 19:00 (за київським часом) і налічувала 1070 творів 378-ми українських та іноземних авторів.


Назва:Сілюк Сергій Володимирович

-Знайдено: + 22 січня 2013 року на правах вільного агента[50] підписав контракт з полтавською «Ворсклою»[51].


Зобр:2шт.


Назва:Кормильцев Сергій Геннадійович

-Знайдено: + Сергій Геннадійович Кормильцев (* 22 січня 1974, Барнаул, РРФСР) — колишній український та російський футболіст, півзахисник, відомий за виступами у складі київського «Динамо», московського «Торпедо», а також національної збірної України. Майстер спорту міжнародного класу України (2005)[52].


Назва:Четвертий Універсал Української Центральної Ради

-Знайдено: + |Чинність=від 22 січня 1918


Назва:Романовська Ольга Сергіївна

-Знайдено: + О́льга Сергі́ївна Романо́вська (Коря́гіна) (нар. 22 січня 1986, Миколаїв) — екс-солістка жіночого поп-гурту «ВІА Гра». У гурті була відома під дівочим прізвищем Корягіна.


Назва:Жуковський Андрій Кіндратович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Працював у Міністерстві закордонних справ України, в лютому 1918 як член делегації УНР брав участь у переговорах у Бресті, що завершилися підписанням мирного договору та міжнародним визнанням УНР. Під час Визвольних змагань — чотар куреня, згодом — сотник армії УНР, очолював артилерійську частину. Командував сотнею, яка 22 січня 1919 під час проголошення Акта Злуки УНР і ЗУНР у Києві забезпечувала охорону на Софіївській площі.


Назва:Історія Закарпаття

-Знайдено: + 29 червня 1945 року в Москві було підписано угоду про входження колишньої Підкарпатської Русі до складу УРСР (угода 186/1946 Sb. Чехословацького законника). Угода була остаточно ратифікована чехословацьким парламентом 22 листопада 1945 року. Крім того, Чехословаччина погодилася передати СРСР близько 250 км² території в околицях Чопа — Селменець (Батфа, Галоч, Малі Селменці, Паладь-Комарівці, Палло, Ратівці, Соломоново, Сюрте, Тисаашвань, Тийглаш, Чоп), які не були частиною Підкарпатської Русі, а були частиною словацького Земпліна (Велькекапушанського і Кральовскіхлмецького районів). 22 січня 1946 Указом Президії Верховної ради СРСР на приєднаних землях була створена Закарпатська область УРСР. 4 квітня 1946 село Лекаровце (словац. Lekárovce) було передане Чехословаччині зі складу Закарпатської області, і на цьому обмін територіями закінчився.


Зобр:5шт.


Назва:Наталія Май

-Знайдено: + 22 січня 2011 року в Бучі, відбувся гала-концерт 11-го фестивалю «Прем'єра пісні 2010», на якому Наталія Май була визнана «Кращим автором пісень».[53]


Назва:Паніотто Володимир Ілліч

-Знайдено: + Володи́мир Іллі́ч Паніо́тто (нар.22 січня 1947, м. Києві) — український соціолог, доктор філософських наук, генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології, президент компанії InMind, професор кафедри соціології Університету «Києво-Могилянська Академія»...


Зобр:2шт.


Назва:Кредмаш (стадіон)

-Знайдено: + 22 січня 2011 року директор ВАТ «Кредмаш» Микола Даниленко заявив про продаж стадіону через причини, пов'язані з подорожчанням орендної плати за землю.[54]


Зобр:5шт.


Назва:Київський псалтир (золота монета)

-Знайдено: + Монету введено в обіг 22 січня 1998 року. Вона належить до серії «Духовні скарби України».


Зобр:1шт.


Назва:Комітет опору диктатурі

-Знайдено: + 22 січня Опозиція підписала угоду про спільні дії. Угоду підписали усі члени Комітету опору диктатурі, а також лідер партії «УДАР» Віталій Кличко.[55][56]


Назва:Матвієнко Володимир Миколайович

-Знайдено: + Матвієнко Володимир Миколайович (22 січня 1970 року) — український економіко-географ, кандидат географічних наук, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 22 січня 1970 року в Богуславі Київської області. Закінчив 1996 року географічний факультет Київського університету. У Київському університет працює з 1999 року інженером, з 2000 року асистентом, з 2004 року доцент кафедри економічної та соціальної географії, з 2003 року заступник декана із заочної форми навчання. Кандидатська дисертація «Теоретичні аспекти української економічної і соціальної географії» захищена у 2001 році. Захоплюється більярдом.


Назва:Пожарський Петро

-Знайдено: + Пожарський Петро Ничипорович (22 січня 1878, Київська губернія — 28 вересня 1933, Київ) — кооператор, член Української Центральної Ради. Автор ряду книг з історії кооперативного руху в Україні. Похований на Лукʼянівському цвинтарі (12 ряд, 16 місце). Голова Київського центрального сільсько-господарського товариства (1915). Автор «Нарисів з історії Української кооперації» (1919). Голова ради Союзбанку. Член УСДРП. Викладач Київського кооперативного інституту.


Назва:Благодійний фонд «Героїка»

-Знайдено: + |22 січня 2012 року[57]


Зобр:22шт.


Назва:Зірка генерала армії України

-Знайдено: + Відзнака встановлена 22 січня 1994 року Указом Президента України Л. М. Кравчука № 21/94.[58]
-Знайдено: + nreg=21/94 Указ Президента України № 21/94 від 22 січня 1994 року «Про встановлення спеціальної відзнаки генерала армії України»]</ref>
Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: + * Опис Зірки генерала армії України, затверджений Указом Президента України від 22 січня 1994 року N 21/94 // Сайт «Українське військо у XX–XXI сторіччі»


Назва:Іона (Черепанов)

-Знайдено: + | тезоіменитство = 22 січня
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + До Великодня 1996 року нагороджений наперсним хрестом. 22 січня 1997 року зведений у сан ігумена. До Великодня 1999 року нагороджений хрестом з прикрасами.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 4 листопада 1999 року зведений у сан архімандрита. 22 січня 2002 року удостоєний права служіння з жезлом.


Назва:80 років проголошення соборності України (монета)

-Знайдено: + 80 років проголошення соборності України — ювілейна монета номіналом дві гривні, випущена Національним банком України. Присвячена 80-річчю історичного акту проголошення у Києві 22 січня 1919 року декларації про злуку (об'єднання) Української Народної Республіки (УНР) із Західноукраїнською Народною Республікою (ЗУНР).


Назва:Адміністративний поділ Закарпатської області

-Знайдено: + Історична дата утворення Закарпатської області: 22 січня 1946 року. Закарпатська область складається з 13 сільських районів і 5 міст обласного підпорядкування. Міст з районним поділом нема. Всього в області 11 міст, 19 селища міського типу, 579 сільських населених пунктів, селищ нема, тому відповідно сіл 579. Державну й адміністративну владу забезпечують обласна ра­да й ОДА, у системі місцевого самоврядування 19 селищних рад, 11 міських рад, 13 районних рад і 307 сільських рад.


Зобр:28шт.


Назва:Парламентські вибори в Україні 2012

-Знайдено: + 22 січня 2012 року, в день Соборності опозиційні лідери підписали угоду про спільні дії. Документ було підписано на Софійській площі в Києві. Угоду підписали усі члени Комітету опору диктатурі, а також лідер партії «УДАР» Віталій Кличко із застереженням.[59]


Зобр:26шт.


Назва:Івано-Франківська єпархія УПЦ (МП)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Рішенням Священного Синоду Української православної церкви від 7 серпня 1991 року керівником єпархії призначили митрополита Агафангела (Саввіна), однак той відмовився їхати в Івано-Франківськ, тому подав прохання почислити його на спокій, яке було задоволено Синодом 7 вересня 1991 року. 29 вересня 1991 року на єпископа Івано-Франківського було висвячено Іларіона (Шукала). Після того, як 22 січня 1992 року єпископ Чернівецький Онуфрій (Березовський) не підписав Звернення єпископату України до патріарха Московського, Священного Синоду і всіх архієреїв Російської православної церкви з проханням надати УПЦ автокефалію, наступного дня Священний Синод УПЦ змістив його з кафедри і призначив керівником Івано-Франківської єпархії[60]. Однак Онуфрій не виконав цього рішення і залишився в Чернівцях.
-Знайдено: + * Іларіон Шукало, єпископ Івано-Франківський і Коломийський (29 вересня 1991 — 22 січня 1992)


Назва:День соборності України

-Знайдено: +

Універсал Директорії УНР про Злуку УНР та ЗУНР від 22 січня 1919 року.


-Знайдено: + День Собо́рності — свято України, що відзначається щороку 22 січня в день проголошення Акту возз'єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році.
-Знайдено: + У цей день також прийнято згадувати іншу подію, яка відбулась рівно на рік раніше 22 січня 1918 р. - прийняття IV Універсалу УЦР, яким проголошувалася повна незалежність УНР.
-Знайдено: + Проголошення злуки було призначено на 12:00 годину 22 січня 1919 року, тобто першу річницю проголошення четвертого універсалу про повну незалежність України.
-Знайдено: + 22 січня було проголошено всенародним і державним святом. День видався погідний та гарний, з легким морозом. Київ був прикрашений національними синьо-жовтими прапорами, гербами. О 9:00 годині ранку в усіх церквах відправляли богослужіння.
-Знайдено: + 22 січня 1919 р. у Києві на Софійській площі відбулися урочисті збори, на яких був проголошений Акт Злуки (об'єднання) українських земель, засвідчений Універсалом про об'єднання УНР і ЗУНР в єдину Велику Україну. Ним стверджувалось об'єднання двох тодішніх держав, що постали на уламках Російської і Австро-Угорської імперій в єдину соборну Українську державу, яка відтоді ставала гарантом загальнонаціональних інтересів українців. Століттями розірваний український народ визволився з неволі і возз'єднався на своїй землі в єдиній Українській державі.
-Знайдено: + 22 січня 1939-го було вперше за 20 років урочисто відзначено на офіційному рівні свято Соборності. Відбулось це у Карпатській Україні (м. Хуст), на той час - автономній республіці Чехословаччині. Це був чудовий привід нагадати закарпатцям про волю, висловлену на з’їзді Всенародних зборів українців у Хусті 21 січня 1919-го про приєднання Закарпаття до Української Народної Республіки зі столицею у Києві, і легітимізувати тим самим свою програму побудови Української держави на базі «закарпатського П’ємонту».

-Знайдено: +

— Зі спогадів письменника та журналіста Василя Гренджи-Донського про святкування 20-ої річниці Акту Злуки в Хусті 22 січня 1939-го


-Знайдено: + ]]</ref>. 22 січня 2011 р. «живий ланцюг» утворено у понад 20 містах України.Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>[61]. Відтак офіційно 22 січня в Україні відзначають саме День Соборності та Свободи України.[62].
-Знайдено: + Акт возз'єднання, злуки двох Україн був, швидше, символічним знаком прагнення єдності, бо у керівництві країни спільності тоді не було. «Безпорадність проводу впливала на загальний настрій, — писала сучасниця тих подій, історик Наталя Полонська-Василенко. — Україна, затиснута між двома потужними силами — Антантою з півдня і большевизмом з півночі, — не мала сил для боротьби. Військо розбігалося, ширилося безладдя. У таких умовах пройшла майже непоміченою подія, яка мала велике ідейне значення: свято Соборності України. 22 січня 1919 року на Софійській площі проголошено злуку УНР і ЗУНР… Але під тиском невідрадних подій свято пройшло сухо, тихо».
Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: + * Живий ланцюг у Києві 22 січня 2009 року


Зобр:7шт.


Назва:День Соборності та Свободи України

-Знайдено: + День Соборності та Свободи Українисвято України, засноване 30 грудня 2011 року указом Президента України Віктора Януковича № 1209/2011. Відзначається 22 січня[63].
-Знайдено: + Фактично нове свято виникло внаслідок зміни дати відзначання Дня Свободи з 22 листопада (саме ця дата відзначання була встановлена у 2005 році указом третього президента України Віктора Ющенка на честь дня початку Помаранчевої революції) на 22 січня — дату відзначання Дня соборності[64]. Тобто, фактично, указом президента Януковича ці два свята було об'єднано, юридично ж цей указ скасував обидва свята, запровадивши абсолютно нове[65].


Назва:Галя Мороз

-Знайдено: + З 22 січня 1999 року в Тернополі діє пластовий дівочий курінь ч. 60 ім. Галі Мороз (засновниці Н. Панчук, Н.Юзик та З.Погоріла).


Назва:XSPORT

-Знайдено: + | заснована = 22 січня 2012
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + * 2012, 22 січня — О 05.00 телеканал «Хокей» розпочав регулярне мовлення з прямої трансляції матчу НХЛ «Едмонтон»«Калгарі», а офіційна церемонія запуску ефіру відбулася того ж дня у Київському Палаці спорту, напередодні Матчу Всіх Зірок ПХЛ.


Зобр:8шт.


Назва:Грицюк Григорій Владиленович

-Знайдено: + Григорій Владиленович Грицюк (20 липня 1955, Львів — 22 січня 2000) — український співак (баритон); Заслужений артист УРСР (з 1986 року); Народний артист УРСР1990 року).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Жив в Києві. Помер 22 січня 2000 року. Похований в Києві на Байковому кладовищі.


Зобр:1шт.


Назва:Вернидуб Юрій Миколайович

-Знайдено: + Ю́рій Микола́йович Верниду́б (нар. 22 січня 1966, Житомир, СРСР) — український футбольний тренер і колишній футболіст, що грав на позиції захисника та півзахисника. Батько футболіста Віталія Вернидуба.


Зобр:1шт.


Назва:Мудрик Віктор Вітович

-Знайдено: + |перший бій = 22 січня 1999


Назва:Гнойовий Іван

-Знайдено: + Іван Гнойовий (нар. 27 лютого 1889 — пом. 22 січня 1974) — хорунжий Дієвої армії УНР.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У 1948 р. емігрував до США, жив та помер у Буффало 22 січня 1974. Похований на цвинтарі Св. Матвія.


Зобр:2шт.


Назва:Патрісіо Кампс

-Знайдено: + Патрі́сіо Алеха́ндро Кампс (ісп. Patricio Alejandro Camps; 22 січня 1972, Буенос-Айрес) — аргентинський футболіст українського[66] походження (дівоче прізвище матері — Назарик[67]).


Назва:Історія Дрогобича

-Знайдено: + Вночі 22 січня, ймовірно, польськими підпільниками, викрадено і частково спалено всі документи, котрі знаходились у приміщення польської комісії по переселенню поляків з України до Польщі.[68]


Зобр:21шт.


Назва:Левчун Наталія Петрівна

-Знайдено: + Наталія Петрівна Левчун(Сирцова) (22 січня 1975, Рівненщина) – українська письменниця, поетеса.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилась 22 січня 1975 року у селі Вірка Сарненського району Рівненської області. У 1992-1997 рр. навчалась у Рівненскому педагогічному інституті який закінчила за спеціальністю «Українська мова і література, історія». Працювала журналістом у газетах міста Рівного «Слово і час», «Рівненська газета», «Рівне-Ракурс», літературним редактором у газеті «Львівська пошта», зараз займається редагуванням наукової літератури. Член Національної спілки письменників України з 1996 року Рівненська обласна організація НСПУ), Спілки журналістів з 2000 року. Переможець Міжнародного конкурсу молодих українських літераторів «Гранослов».


Назва:Сезон ФК «Карпати» (Львів) 1977

-Знайдено: + | 22 січня 1953


Назва:Сезон ФК «Карпати» (Львів) 1978

-Знайдено: + | 22 січня 1953


Назва:Сезон ФК «Карпати» (Львів) 1979

-Знайдено: + | 22 січня 1953


Назва:Давиденко Григорій Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Указом Президії Верховної Ради СРСР від 22 січня 1944 року за зразкове виконання бойових завдань командування і проявлені при цьому мужність і героїзм лейтенантові Давиденку Григорію Івановичу присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка» (№ 2918).


Назва:Посольство Ірану в Україні

-Знайдено: + Ісламська Республіка Іран визнала незалежність України 25 грудня 1991 року. 22 січня 1992 року було встановлено дипломатичні відносини між Україною та Іраном[69].


Зобр:1шт.


Назва:Декерменджі Михайло Дмитрович

-Знайдено: + Декерме́нджі Миха́йло Дми́трович (нар. 22 січня 1927, с. Максимівка Донецької області — пом. 24 травня 1971, Київ) — український радянський скульптор.


Зобр:1шт.


Назва:Посольство України в Ірані

-Знайдено: + Ісламська Республіка Іран визнала незалежність України 25 грудня 1991 року. 22 січня 1992 року було встановлено дипломатичні відносини між Україною та Іраном[70].


Назва:Павликевич Ірина Степанівна

-Знайдено: + Павлике́вич Іри́на (псевдо «Смерека») — (* 22 січня 1922 року, м. Монастириська Тернопільської області — † 9 квітня 1945 року, смт.Солотвино Закарпатської області) — діячка українського національно-визвольного руху, повітова провідниця жіночої мережі ОУН-УПА.
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Павликевич Ірина народилася 22 січня 1922 р в м. Монастириська в заможній родині Степана Павликевича та Гонорати (із роду Ніжинських). ЇЇ зведені брати від першого шлюбу батька Євген, член ОУН, загинув у фашистському таборі Бухенвальд та Ярослав, член ОУН, загинув у бою відділу УПА біля Чорткова. Рідний брат Ірини Ізидор, 1925 року народження, також був активним членом ОУН (псевдо «Артур»), референтом підпільної друкарні в Забережжі; щоб живим не потрапити в руки НКВС підірвався гранатою в 1945 в Богородчанському районі.


Зобр:4шт.


Назва:Русанов Аркадій Васильович

-Знайдено: + Аркадій Васильович Русанов (22 січня 1875 — † до 1935) — полковник Армії УНР.


Зобр:2шт.


Назва:Волинець Степан

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Народився 22 січня 1895 у родині судового урядника у Львові. До гімназії ходив у Бережанах, а іспит зрілости склав у 1914 році у філії української Академічної гімназії у Львові. У серпні 1914 р. вступив як доброволець до Леґіону Українських Січових Стрільців, у рядах якого відбув усю воєнну кампанію в Карпатах, а згодом був членом Стрілецького Театру. У рядах Галицької Армії був учасником визвольної боротьби, а у 1920 р. закінчив Школу Червоних Старшин у Києві. Вернувши в 1922 р. до Львова, студіював філософію на таємному українському університеті, а свої студії закінчив на університеті у Відні. У часі українізації став активним членом селянсько-робітничої партії, з рамени якої був вибраний у 1928 р. з Волині послом до варшавського сойму.


Назва:Кузьменко Сергій Анатолійович

-Знайдено: + Кузьменко Сергій Анатолійович (* 22 січня 1975, Головківка, Кіровоградська область) — український підприємець, держслужбовець, політик, член Партії регіонів, народний депутат України сьомого скликання.


Назва:Куделя Світлана Віталіївна

-Знайдено: + Куделя Світлана Віталіївна (нар. 22 січня 1992) — українська легкоатлетка, майстер спорту України міжнародного класу[71]. Бронзова призерка Літніх Паралімпійських ігор 2012 року.


Назва:Кузнецова Галина Володимирівна

-Знайдено: + Кузнецова Галина Володимирівна (нар. 22 січня 1960) — українська волейболістка, майстер спорту України[71]. Бронзова призерка Літніх Паралімпійських ігор 2012 року.


Назва:Мельник Сергій Іванович (мер)

-Знайдено: + Сергі́й Іва́нович Ме́льник (нар. 22 січня 1965, село Моломолинці, Хмельницький район, Хмельницька область) — український політик. Міський голова Хмельницького (з липня 2006). Член Спілки економістів України (з 2004). Член партії ВО «Батьківщина»2005).


Зобр:1шт.


Назва:Вайсман Костянтин Михайлович

-Знайдено: + З 22 січня 2010 р. Костянтин Вайсман призначений Головою Правління ПУМБ.


Назва:Гнатик Богдан Іванович

-Знайдено: + Богдан Іванович Гнатик (22 січня 1952) — український астрофізик. Професор[72]
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 22 січня 1952 року в селі Бережанка Борщівського району на Тернопільщині. У 1974 році закінчив Львівський державний університет ім. І. Франка.


Назва:Майк Боссі

-Знайдено: + Майкл Дін Боссі (англ. Michael Dean Bossy; 22 січня 1957, Монреаль, Квебек, Канада) — канадський хокеїст українського походження, правий нападник.


Назва:Гладинюк Григорій Пантелеймонович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 10 ((22 січня) 1833 року в містечку Базалії Староконстантинівського повіту Волининської губернії (нині селище міського типу Теофіпольського району Хмельницької області) в родині селянина-кріпака княгині Яблонської. Після звільнення з кріпосної залежності працював підсобним робітником, поваром, з 1871 року — старшим поваром у київському готелі «Європа». У 1878 році взяв внайми готель «Велика Національна» на розі Хрещатику і Бессарабской площі. Через п'ять років успішного підприємництва він зміг придбати велику ділянку з будівлями на розі Фундуклеївської і Ново-Єлизаветської вулиць. У тій частині садиби, що виходила на Фундуклеївську, 8, побудував за проектом архітектора В. М. Ніколаєва триповерхову будівля власного готелю («Готель Гладинюка»).


Зобр:1шт.


Назва:Договір між СРСР і Чехословацькою Республікою про Закарпатську Україну 1945

-Знайдено: + 22 січня 1946 Указом Президії Верховної ради СРСР була утворена Закарпатська область у складі УРСР.


Назва:Народна рада Закарпатської України

-Знайдено: + Здійснені у 1944–1945 роках НРЗУ за активної підтримки партійних органів і воєнної адміністрації СРСР перетворення сприяли радянізації краю і завершилися його повним інтегруванням у тоталітарно-комуністичну структуру та сталінську систему СРСР. Після ратифікації радянсько-чехословацького договору 1945 року про «возз'єднання Закарпатської України з радянською Україною в складі СРСР» і створення 22 січня 1946 року Закарпатської області НРЗУ, виконавши свої завдання, перестала існувати.


Назва:Крик душі (гурт)

-Знайдено: + Крик душі — український християнський рок-гурт, утворений у Рівному 22 січня 2007 року.


Назва:Тернопільська єпархія УПЦ (МП)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 22 січня 1992 року єпископ Тернопільський Сергій став одним з трьох архієреїв, які не підписали Звернення до патріарха Московського, Священного Синоду і всіх архієреїв Російської православної церкви з проханням надати автокефалію. Наступного дня Священний Синод УПЦ змістив його з кафедри і призначенив вікарієм Київської митрополії, однак, це рішення не було виконане, як, втім, і не було скасоване[73].


Зобр:2шт.


Назва:Чаладзе Давид Омарович

-Знайдено: + Давид Чаладзе (груз. დავით ჩალაძე, нар. 22 січня 1976, Тбілісі) — колишній грузинський футболіст, нападник та фланговий півзахисник.


Назва:Список прем'єр-міністрів України

-Знайдено: + | 22 січня 1918
-Знайдено: + | 22 січня 1918


Зобр:87шт.


Назва:Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку

-Знайдено: + : Тарасенко Олексій Олександрович[74].


Назва:Битва за Ковель

-Знайдено: + |date = 122 січня 1919
-Знайдено: + 21 січня війська УНР чисельністю до 6500 чоловік при 8 гарматах рушили до Ковеля і Володимира-Волинського. 22 січня в результаті запеклих боїв українські підрозділи оволоділи містами. Однак Ковель та Володимир-Волинський перебували під контролем українців недовго — в тилу ЗУНР і УНР йшла боротьба з більшовиками. Вже 23 січня поляки зайняли Володимир-Волинський, 4 лютого — Ковель, українські війська відходять за річку Стохід.


Зобр:1шт.


Назва:Швець Юлія Вікторівна

-Знайдено: + Ю́лія Ві́кторівна Шве́ць (нар. 22 січня 1980, місто Київ) — державний службовець, член Центральної виборчої комісії.


Назва:Герб Краснодара

-Знайдено: + У травні 1966 року рішенням Краснодарського міськвиконкому був оголошений конкурс на кращий значок, емблему та герб м. Краснодара. Умови конкурсу затверджені міськвиконкомом 22 січня, конкурс проходив з 1 травня по 1 липня 1966 Всього було представлено 300 ескізів.


Назва:Зелений Павло Олександрович

Підзаголовок:=== Одеса ===
Знайдено: + Переїхавши в 1877 році до Одеси, постійно відстоював ідеї самоврядування, брав участь у різних одеських громадських організаціях. На посаді міського голови Одеси багато зробив у галузі народної освіти, влаштовував міські школи, читальні, він був захисником гласності і другом преси, неодноразово відстоював гнане царським режимом українське слово. З широко відкритою душею сприймав Павло Олександрович і потреби Одеського товариства історії та старожитностей (нині Одеський археологічний музей), дійсним членом якого був обраний 22 січня 1899 року. І його бібліотеку він поповнив багатьма цікавими виданнями та рукописними матеріалами. Засвідчено, зокрема, що сюди він передав фотографічну копію з картини Шевченкового приятеля художника Віктора Ковальова "Остання рада на Запоріжжі 1775 року", оригінал якої знаходився у колекції відомого чернігівського збирача предметів української давнини Василя Тарновського[75].


Зобр:1шт.


Назва:Гавриш Валерій Іванович

-Знайдено: + Гавриш Валерій Іванович (нар. 22 січня 1965, Чирчик, Ташкентська область, Узбецька РСР) — український вчений у галузі ефективного використання енергетичних ресурсів у сільському господарстві, доктор економічних наук (2009), професор.


Назва:Пачовський Микола Ярославович

-Знайдено: + Пачовський Микола Ярославович (* 22 січня 1894, Березовиця Велика біля Тернополя — 17 липня 1968, Вашингтон), стрілець УСС, хорунжий ЗУНР. В числі перших підняв фану України над Ратушею Львова 1 листопада 1918 року.


Назва:Гринів Євген Андрійович

-Знайдено: + Гринів Євген Андрійович (народився 22 січня, 1936, Івано-Франківськ, Україна) — український державний та політичний діяч, народний депутат України 1-го скликання, науковець, кандидат філософських наук, головний редактор Всеукраїнської газети «Меморіал»[76]


Назва:Головін Павло Васильович

-Знайдено: + Головін Павло Васильович (* 3 липня 1885, Іжевське, Спаський район Рязанської області — † 22 січня 1964, Київ), український хімік-технолог, доктор технічних наук, професор, 1939 — член-кореспондент АН УРСР, 1951 — заслужений діяч науки і техніки УРСР. Нагороджений орденами Леніна та «Знак Пошани».


Назва:Смалько Андрій Олексійович

-Знайдено: + Андрі́й Олексі́йович Смалько́ (нар. 22 січня 1981, Чорнобиль, Українська РСР) — український футболіст, захисник кіровоградської «Зірки».


Зобр:1шт.


Назва:Верхогляд Дарина Сергіївна

-Знайдено: + Верхогляд Дарина Сергіївна (нар. 22 січня 1992) — українська спортсменка, академічна веслувальниця, бронзова призерка літньої Універсіади у Казані.


Назва:Озарків Ігор Ігорович

-Знайдено: + Озарків Ігор Ігорович (нар. 22 січня 1992) — український футболіст, правий захисник та півзахисник львівських «Карпат».


Зобр:1шт.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж и Субтельний О. Україна у XX столітті // Україна: Історія. — Київ: Либідь, 1993 .
  2. ІІІ Універсал Української Центральної Ради
  3. IV Універсал Української Центральної Ради
  4. а б в Дорошенко Д. Історія України. 1917–1923 рр.: Українська гетьманська держава 1918 року. — Ужгород, 1930 .
  5. [http://zakon2.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  6. Захаров Б. Є. Напрями і течії дисидентського руху в Україні (1956–1987) // Дриновський збірник. — Т.4, 2011 — С. 315
  7. Литвин М., Науменко К. Історія ЗУНР... с.322
  8. Литвин М., Науменко К. Історія ЗУНР... с.331
  9. Литвин М., Науменко К. Історія ЗУНР... с.340
  10. Литвин М., Науменко К. Історія ЗУНР... с.332
  11. Челепіс О. «Урочисте відкриття меморіяльної дошки Квітки Цісик» // «Свобода», ч. 6, 5 лютого 2010, с. 12 — світлини з події
    Ґутмахер А. «Здійснити проєкт допомогла УАКРада» // «Свобода», ч. 8, 19 лютого 2010, с. 7
  12. Литвин М., Науменко К. Історія ЗУНР.-Львів: Інститут українознавства НАН України, видавнича фірма «Олір»,1995.-368 с., іл. ISBN 5-7707-7867-9 с.87
  13. Литвин М., Науменко К. Історія ЗУНР.-Львів: Інститут українознавства НАН України, видавнича фірма «Олір»,1995.-368 с., іл. ISBN 5-7707-7867-9 с.88
  14. http://www.ukrainica.org.ua/ukr/content/2185 НЕКРОПОЛІ ІВАНО-ФРАНКІВЩИНИ
  15. ISBN 5-7707-7867-9 с.140
  16. Довідник з Історії України
  17. Солдатенко, Валерій. «І справжні, не фальшиві фарби». Крути: Спроба історичної інтерпретації // Дзеркало тижня, 28.01-03.02.2006: [1].
  18. http://nslowo.pl/content/view/875/93/
  19. Передвступний договір, заключений дня 1 грудня 1918 року в м. Фастові між Українською Народньою Республікою й Західно-Українською Народньою Республікою про маючу наступити злуку обох українських держав в одну державну одиницю: Державні утворення (1917–1920); Історичний документ, Договір від 01.12.1918
  20. Закон про форму української влади, ухвалений Конгресом Трудового Народу України на засіданні 28 січня 1919 року
  21. Онлайн-версія книги «Жнива скорботи: радянська колективізація і голодомор»
  22. Указ Президента України № 35/2013 від 22 січня 2013 року «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Соборності та Свободи України»
  23. http://oun.org.ua/novini/181-foto-u-lvovi-perepoxovali-chleniv-oun.html
  24. Указ Президента України № 35/2013 від 22 січня 2013 року «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Соборності та Свободи України»
  25. УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 1209/2011 «Про відзначення в Україні деяких пам'ятних дат та професійних свят»
  26. Янукович скасував свято Помаранчевої революції (Перевірено 30 грудня 2011)
  27. Янукович скасував річницю Майдану
  28. Янукович «скасував» святкування Помаранчевої революції
  29. [http://www.youtube.com/watch?
  30. Указ Президента України № 35/2013 від 22 січня 2013 року «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Соборності та Свободи України»
  31. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою кул не вказано текст
  32. Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Соборності та Свободи України
  33. 22 января. Православие. Ru (рос.)
  34. 22 января. Православие. Ru (рос.)
  35. Брюховецька Л. Як робити неможливе, або Американський простір української науки. «Дзеркало тижня» № 3, 30 січня 2010
  36. Указ Президента України № 35/2013 від 22 січня 2013 року «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Соборності та Свободи України»
  37. Наводяться як православні, так і католицькі іменини
  38. [http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  39. Електоральна ситуація у Тернопільській області за півтора місяці до виборів обласної ради
  40. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Mak69 не вказано текст
  41. Ministère de la Défense, Sous-section «Notariat», fiche militaire No. Matricule : 104-84709. (Міністерство оборони Бельгії, підрозділ «нотаріат», Військовий квиток № 104-84709)
  42. Указ Президента України № 35/2013 від 22 січня 2013 року «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Соборності та Свободи України»
  43. Національний історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця»
  44. Офіційно: Леандро Алмейда повертається до Бразилії (рос.) . «Динамомания». Архів оригіналу за 30 червня 2013. Процитовано 22 січня 2013.
  45. У статті на позначення Української Православної Церкви у єдності з Московським Патріархатом використовуються її офіційні назви - Українська Православна Церква, Київська Митрополія або УПЦ
  46. Д-р. Олесь Бабій, Володимир Зарицький, Дмитро Герчанівський і інж. Богдан Білинський при співпраці Романа Завадовича. Корпус Січових Стрільців. Воєнно-історичний нарис. Ювілейне видання 1917—1967. Ювілейний комітет для відзначення 50-річчя формації Січових Стрільців. Чікаґо, 1969., С.228.
  47. До 90-ї річниці оборони Синельниково
  48. [http://www.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  49. Указ Президента України № 35/2013 від 22 січня 2013 року «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Соборності та Свободи України»
  50. UA-Футбол. «Заря» расторгла контракт с Сергеем Силюком
  51. Силюк: Буду стараться завоевать место в составе — UA-Футбол
  52. Збірна України: по заслугах. (рос.)
  53. «Бучанські новини» Нр.3 (360), стор.1-3, «Премєра пісні 2010»: пісенне свято знову в Бучі. [http://www.bucha.com.ua/index.php?
  54. «Кредмаш» продает свой стадион (рос.) на сайті Кременчуцького Телеграфа
  55. Опозиція підписала угоду про об'єднання
  56. Угода про спільні дії Об'єднаної опозиції України
  57. У Херсоні до Дня Соборності відкрили дошку «Українській Хаті»
  58. [http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  59. Опозиція підписала угоду про об'єднання
  60. 22 января. Православие. Ru (рос.)
  61. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою оф не вказано текст
  62. Янукович переніс День Свободи на іншу дату
  63. Про заснування нового свята
  64. Янукович переніс День Свободи на іншу дату
  65. Указ Президента України № 1209/2011 «Про відзначення в Україні деяких пам'ятних дат та професійних свят»
  66. Argentinean Ukrainians, part 2
  67. Збірна — не батьківщина, вибирати можна
  68. [http://www.history.org.ua/?
  69. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  70. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  71. а б Національна паралімпійська збірна команда України: шлях до Лондону-2012 на сайті Національного комітету спорту інвалідів України
  72. [http://zakon.nau.ua/doc/?
  73. 22 января. Православие. Ru (рос.)
  74. Станом на 22 січня 2013 р. документи НКЦПФР підписував т.в.о. Голови Анатолій Амелін
  75. Отчет Императорского Одесского общества истории и древностей за 1903 г. — Одесса, 1904.(рос.)
  76. [http://www.spilkazhurnalistiv.lviv.ua/component/blog_calendar/?